The Art of Csiky

Page 1

SIK


Anonim utcai művész Korunk problémái és a rendszer hibái Munkái: Szeged, Budapest Társadalomkritika


INTERJÚ


CSIKY INTERJÚ-PROJEKT Mióta foglalkozol az utcai művészettel? Olyan 6-7 éve kerültek ki az első munkáim, amolyan próbálkozásképpen, ami több ember érdeme. Mit ábrázolt az első alkotásod? Egy lótuszülésben ülő embert a kezében egy műanyag palackos bor, a fején pedig egy gázmaszk.


Milyen indíttatásból kezdted el ezt a tevékenységet? Akkoriban nagyon sok mindenben változni kezdett az életszemléletem a világ és az ország dolgaival kapcsolatban, ami cselekvésre késztetett.


Amennyiben ez szemlélet azóta változott …ma milyen okból csinálod az alkotásokat? Mi motivál? Mi ad Ihletet? A cél nem változott, szerintem a művészet ezen ága a lehető legőszintébb kifejezési forma a 21. században, ami sokkal nagyobb figyelmet érdemelne. Nyilván ezekhez a dolgokhoz is fel kell nőni szellemileg, hogy befogadásra találjon a mai társadalomban. Itt Magyarországon azért van még mit behozni, de azért már látjuk, hogy a mai y és z generáció egyre jobban nyitottabbá válik a műfaj iránt, mindez persze azoknak köszönhető akik ezen szubkultúra alatt alkotnak és tevékenykednek a jelenlegi gazdasági és politikai viszonyok ellenére is. Ez egy egyszerű önkifejezési forma és egyben reflektál a körülöttünk zajló folyamatokra.
Milyen technikákat használsz? A legtöbb ötletem előre megtervezett és kidolgozott stencil. Röviden össze tudnád foglalni, hogy hogyan néz ki nálad egy alkotói folyamat? Hogyan tervezed meg a sablonokat? Leginkább saját készítésű fotókkal dolgozom, amit egy kis digitális utómunkával átszerkesztek. A többi már papírmunka.
Köztudott, hogy a legtöbb street artist ragaszkodik az anonimitáshoz különböző okok miatt, köztük te is. Személy szerint, te miért tartod ezt fontosnak? Egy biztos, nem azért mert félek az atrocitásoktól, ha így lenne, akkor nem kockáztatnék, és most nem lenne miről beszélnünk Sokkal inkább az alkotások mögötti üzenetekre, illetve a szellemi értékekre akarom felhívni a figyelmet, ami elveszik abban a pillanatban, ahogy tükörbe nézek. Egyszóval túl kell lépnünk az egónkon, mert annál mi többek vagyunk.Volt e már emiatt a tevékenység miatt konfrontálódásod a hatóságokkal? Sajnos a szakma velejárója néha a hatósági intézkedések, mivel nem éppen legális… de azon dolgozunk, hogy elfogadják, mert ennek is ugyanúgy megvan a létjogosultsága, mint művészeti forma.Azok a folyamatok, amiket a nyugati és más országokban már végigjártak graffiti és utcaművészek, aminek köszönhetően köz- és elismerté váltak a munkásságaik után, kicsit megkésve ugyan, de csak rajtunk múlik, hogy itt Magyarországon is pozitív változást hozzunk ezen szubkultúrával.

Van élet az anyagon túl is. Művészi makett a hétcsakra színével, azt szombolizálja, hogy mi emberek sokkal többek vagyunk annál mint amit tanítottak nekünk vagy amit épp propagálnak.Mint ahogyan azt az imént te is említetted, Magyarországon még viszonylag új jelenségnek számít az utcai művészet. Mik a tapasztalataid, milyen fogadtatások érik az egyes alkotásaidat? Van, akinek kimondottan tetszik, mert ad valami újat a környezetnek és az arra járó embereknek és van, aki csak a rongálást látja benne. Ez nagyban függ az egyén tudatossági szintjétől szerintem.


Mi a legfőbb kitűzött célod a jövőben? Csak szeretnék annak élni, amit szeretek, és amiben hiszek.Zárógondolat: A jelenlegi felgyorsult világban az Y és Z generáció szülötteinek szüksége van az új ingerekre és irányokra, hogy választ kaphassanak korunk társadalmi és szociális problémáira. Ez a szubkultúra a megfelelő csatornákon és felületeken hozzájárulhat Magyarország szellemi és kulturális fejlődéséhez. Hinni abban, amit csinálsz, és szeretsz, néha megköveteli azt, hogy kilépjünk a komfortzónánkból és felrúgjuk a szabályokat. Ha nem kezdeményezünk, semmi sem fog változni! Az emberiség csak akkor fog megszabadulni a rabszolgaságból, ha azt csinálja, amit szeret és nem azt, amibe kényszerítik. Sokkal többet érhetünk el, ha összefogunk!


Az interjút készítette: Pálinkás Vanda Kiadványt szerkesztette: 92192112 Kontakt: /csikystencils/ 2020. Szeged


VÉGE?