Page 1

СУГС „Владо Тасевски“ - Скопје

Проект По: Превозни Средства

Изработил:

Клас:

Благоја Силјаноски

1- 10


Маглев: Маглев е воз кој се движи и управува под дејство на магнетни сили. За разлика од традиционалните возови тој нема тркала и не се допира до шини. Меѓу него и основата има воздушно перниче. Поради оваа причина единственото триење е отпорот на воздухот. Ова бара добра аеродинамична форма на воз. Моќноста и брзината на Маглев се споредливи со оние на авион.Во највисоката забележана брзина на возот Маглев е 581 километри на час, постигната во Јапонија во 2003 година, само 6 км / ч побрзо од традиционалните TGV, кои се на шини.

Маглев Првиот Маглев е наречен едноставно "Maglev" и е официјално отворен во 1984 година во близина на Бирмингем, Англија. Тој работи на рута од 600 метри, дел на монорелса линија помеѓу меѓународниот аеродром Бирмингем и железничката станица Бирмингем со брзина до 42 км /ч;


системот на крајот e затворена во 1995 година поради можни проблеми.Можеби најдобро познат Mаглев, во моментов комерцијално, Шангајската Маглев, кои превезува луѓе на 30 километри до аеродромот само за 7 минути и 20 секунди, постигнувајќи максимална брзина од 431 км / ч, средно со 250 км /ч. Во Германија исто така има слични свръхскоростни возови на воздушно перниче, но поради инцидент и висока цена на проектот во моментов има само доказен рута крај Минхен.

TGV: ТГВ има серија на светски брзински рекорди постигнати од страна на СНЦФ, францускиот национален железнички и своите индустриски партнери. На високо-брзински тестови се наменети да се прошири границите на високобрзински железнички технологија, зголемување на брзина и удобност без да се загрозат безбедноста.


ТГВ 001 беше експериментална гасната турбина-електрична локомотивапридвижуван trainset изградена од Алстом да се скрши рекорди во брзина помеѓу 250-300 километри на час. Тоа беше првиот ТГВ прототип и е овластена во 1969 година, да започне тестирање во 1972 година. Тоа се постигне максимална брзина од 318 километри на час (198 mph) 8 декември 1972 година.

---TGV:експериментална гасната турбинаелектрична локомотива. TGV—001

Операции ТГВ 117 и ТГВ 140, осврнувајќи се на целните брзини во метри во секунда, беа спроведени од страна на СНЦФ од ноември 1989 до мај 1990 година. Кулминација на овие тест програми е нов светски брзински рекорд на 515,3 км / ч (143,1 m / s или 320,3 mph), во собата на 18 мај 1990 година. Рекорд работи се одржа во две одделни кампањи, одделени со период на модификации на trainset 325. За секој ден на тестирање, 325 беше имиња на тест сајт со ТГВ Атлантик trainset 308 поради тоа што нејзините 1500 V DC системи биле отстранети, спречување операции во близина на Париз. Trainset 308, исто така, врши мета на тест патеката на 350 км / ч пред секој со голема брзина бегство.


TGV---114 Тест работи се одржа на делот на Атлантик гранка на ТГВ мрежа, неколку месеци пред линијата е отворена за да ТГВ приходи услуга. Поточно кажано, немаше значителни промени на патеката или провис на синџир за тестирање цели. Сепак, некои делови од профилот на линија била планирана од 1982 година (кратко време по ТГВ Sud-Est светски брзински рекорд на февруари 1981) за да се овозможи многу голема брзина работи.

Изградба на посветен песни на LGV Атлантик беше официјално одлучија на 25 мај 1984 година. Приземен беше скршен на 15 февруари 1985 година. Новата линија беше да се водат од малку надвор од Gare Монпарнас во Париз за да Ле Ман, со втората гранка кон Турс. Филијалата Ле Ман беше отворена за 300 км / ч (186 mph) Revenue Service на 20 септември 1989 година, и на филијалата Турс отвори една година подоцна. Двете гранки се одделат на Courtalain, 130 километри западно од Париз, каде подвижен жаба поени добро за 220 км / ч (137 mph) во различните пат директна возови кон било Ле Ман или Турс. Во раните фази кога операцијата ТГВ 117 се уште се дефинирани, неколку критериуми се населиле на да се фокусира на подготовка на тест воз. Овие


беа аеродинамиката, влечење и електрични системи, железнички и провис на синџир контакт, кочење, и удобност.

TGV---117 Основната цел на тест-програмата беше да им помогнам на ковертот на ТГВ систем, и да се карактеризираат своето однесување при многу високи брзини. Со ова на ум, тоа само прави смисла да се започне со акциите на ТГВ trainset и да ја менувате колку што е можно. Сосема нов ТГВ Атлантик trainset број 325 (25 105 во Атлантик серија) беше произволно избран да биде почетна точка на модификации. Немаше ништо посебно за овој trainset, и тоа беше се вратил во својата намера држава по тест-програмата да влезат приходи услуга. Денес, само Карактеристична особина на 325, во споредба со други Атлантик trainsets, е сина панделка насликани низ носот, и бронзени плакети забравена на страни на двата електроенергетски автомобили да го одбележат настанот.

Шхинкасен: На Shinkansen е мрежа на високо-брзински железнички линии во Јапонија управувана од страна на четири Јапонија, железници група компании.


Почнувајќи со Tōkaidō Shinkansen (515,4 км) во 1964 година, мрежата се прошири за да во моментов се состои од 2,387.7 км (1,483.6 mi) на линии со максимална брзина од 240-320 км / ч (150-200 mph), 283,5 км (176,2 mi ) на Мини-Shinkansen линии со максимална брзина од 130 км / ч (81 mph), а 10,3 км (6.4 милји) на поттикне линии со Shinkansen услуги. Мрежата во моментов ги поврзува повеќето големи градови на островите Хоншу и Кјушу, со изградба на линк до северниот остров Хокаидо во тек.

Мини-Шхинкасен На максимална работна брзина е 320 км / ч (200 mph) (на 387,5 км дел од Тохоку Shinkansen). Тест работи достигна 443 km / h (275 mph) за конвенционалните железница во 1996 година, и до светски рекорд 581 km / h (361 mph) за maglev trainsets во 2003 година. Shinkansen буквално значи нови багажникот линија, осврнувајќи се на високо-брзински железнички линија мрежа. На Superexpress име првично се користи за Hikari возови, беше во пензија во 1972 година, но се уште се користи во известувања и знаци на англиски јазик.


На Tōkaidō Shinkansen е најпрометните во светот со голема брзина железничка линија. Извршување 151.000.000 патници годишно (март 2008 година), тој се транспортира повеќе патници (над 5 милијарди долари, целата мрежа над 10 милијарди) од било кој друг со голема брзина линија во светот. Меѓу Токио и Осака, двете најголеми метрополи во Јапонија, до тринаесет возови на час со шеснаесет автомобили секој (1323 седишта капацитет) работи во секоја насока, со минимум напредок од три минути помеѓу возови. Иако во голема мера долги транспортен систем, Shinkansen исто така, служи патници кои патуваат да работат во области на метрополите од оддалечените градови. Shinkansen мрежа на Јапонија имаше најголем годишен патник ridership (максимум од 353 милиони во 2007 година) на било која со голема брзина железничка мрежа до 2011 година, кога Кина со голема брзина железничка мрежа го надмина на 370 милиони патници годишно.

Токио и Осака


Сугс  
Сугс