Page 1

THE MISSION RAPATACPREPS.SE – VOLYM 6 – MAJ 2014

Skrattfylld fotografering Project Redfield

I huvudet på människan Samarbetet med

Brynäs IF

ETT NYTT VERKTYG FÖR GÄVLE 1


Innehåll #6 maj 2014 Artiklar

Prepsare i fokus

Prepsare i praktik

04 - Gävle24, ett thon av möjligheter. 06 - Fit Together - en lösning för socialare träning. 07 - Våra deltagare berättar hur de upplevde Gävle24 Hack-A-Thon. 10 - I huvudet på människan.

16 - Skrattfylld fotografering på Rapatac Preps. 20 - Project Redfield - en intervju med spelets grafiker och föredetta Prepsdeltagaren Tom Lindén om spelets utveckling och framtiden.

14 - Uppföljning av praktikplatser.

Intervjuer

Nöje

08 - Hockey för alla, samarbetet mellan Rapatac & Brynäs IF.

22 - Ont i magen eller själen - krönika

*

Skribenter:

Timmy Jonsson Petter Andersson

Sofie Persson Izabella Ask Hanna Andersson Sara Norling Javiera Poblete Duarte Timmy Jonsson Christian Öman

Illustrationer: Linda Lithén

2

Vill du annonsera i The Mission?

Grafisk profil:

Oscar Hurtig Christian Öman

23 - Företag som hjälpt oss prepsare att komma ut i någon sorts arbete eller praktik.

skriven av Sofie Persson.

Medarbetare

Intervjuer:

Månadens hjältar

Fotografer:

Jannica Björkqvist * Pamela Chau Timmy Jonsson

Fotoredigerare: Jannica Björkqvist Pamela Chau Timmy Jonsson

Christian Öman (marknadsföring) christian.oman@rapatacpreps.se 073-525 11 06

Timmy Jonsson (grafisk ansvarig) timmy.jonsson@rapatacpreps.se 076-838 59 19


Foto: Timmy Jonsson

En introduktion. Rapatac Preps Akademi är ett nytänkande koncept i samarbete med Arbetsförmedlingen där man istället för att ställa den traditionella frågan ”Vad kan du?” frågar ”Vad vill du?”. Tanken är att individen som kommer till Rapatac Preps Akademi ska få en chans att ställa sig utanför det som Gävle kommit att kalla arbetslösheten och istället tänka fritt på vad hen vill uppnå med sitt arbetsliv. Därför läggs stor vikt på självständigt arbete från individen med fokus på att nå sitt personliga mål och hur den ska ta sig dit, samt på nätverksbyggande med olika företag, organisationer och människor för att få ut individens kunskaper på marknaden.

Rapatac är idag en väletablerad organisation för barn i Gävle, men med Preps Akademi tar vi vårt första steg in i en enorm förändring som kommer göra Gävle till nummer ett i kampen mot arbetslöshet i Sverige. Projektet Preps Akademi började i april med tolv ungdomar – idag är vi nästan fem gånger så många, som alla håller till i våra nyrenoverade lokaler som vi själva tagit från idé till verklighet på Teknikparken. Vår verksamhet består utav allt från snickare och skribenter till entreprenörer och filmmakare med många flera och alla är redo till hundra procent att realisera sina drömmar och nå sina mål. 3


Gävle24,

– ett thon av möjligheter. Under helgen 28 februari - 01 mars öppnade Gävle24 portarna på Gasklockorna för deras första event som var ett Hack-A-Thon. Det anordnades i ett samarbete mellan Rapatac Preps Akademi och Future Position X. Det bjöds bl.a. på inspirerande tal av Johan P Bång, Ingrid Hedin-Amrén och Moussa N´ diaye. Men även en hel del programmering, kreativitet och skapande! Ett Hack-a-thon är ett event där programmerare, grafiker, innovatörer, designers, entreprenörer och andra involverade i mjukvaruutveckling samarbetar intensivt i ett mjukvaruprojekt. I en värld där ny teknik och lösningar som sensorer, smartphones, internet of things och appar har blivit en del av många människors vardag ställs även större krav på tillgänglighet, användarvänlighet och datakvalitet. Människor är även allt mer benägna att dela med sig av egen information som sin position, vad de gör, äter och upplever. De framtida möjligheterna är oändliga om vi använder informationen rätt och kan tillämpa dem till såväl nya innovationer som i forskning.

Uppdraget: Uppdraget var att skapa en användbar app, en digital lösning eller något annat som kan underlätta för människor att ta kontroll över eller förbättra sin hälsa eller sitt liv med platsen och miljön som utgångspunkt. Appen/lösningen/ tjänsten/produkten ska vara unik och kommersialiserbar på marknaden med en affärsplan i åtanke.

4

Regler: Eventet pågick under 24 timmar på Gasklockorna i Gävle. Varje lag bestod av 2-5 personer med unika kunskaper som tillsammans skapade en sammansättning av skapande och entreprenörskapstänk.

Bedömning: Juryn bedömde appen/lösningens innovationshöjd, genomförandegrad, nyttoeffekt samt hur de sålde in sin lösning under presentationen.

Vinst: Vinsten gick till det lag som juryn ansåg ha den bästa helhetslösningen – de med den bästa idén, den bästa appen/programmet/systemet och laget som tänkt till kring hur detta skulle kunna slå på marknaden och bli en säljbar produkt. Detta lag kommer att få en unik möjlighet att faktiskt ta sin produkt ut till försäljning. Priserna till de 3 bästa lagen bestod av exklusiva goodiebags med priser till ett värde av f lera tusen kronor – och det vinnande laget kommer nu med FPX och Movexums hjälp få möjlighet att färdigställa sin produkt, få möjlighet att hitta potentiella investerare i ert blivande företag och låta det blivande företaget få coachning och stöd hos Movexum. Text: Timmy Jonsson Foto: TImmy Jonsson


L

>> GAVLE24.COM För mer nyheter, information och våra kommande event besök vår hemsida genom Gavle24.com eller scanna QR-koden.

5


Det vinnande laget f.v. David Steadson, Lloyd Smith & Izabella Ask. Foto & Text: Timmy Jonsson

Fit Together – en lösning för socialare träning. Vid lunch på fredagen startades eventet med att invigningstalaren Ingrid Hedin Amrén som är ordförande för Future Position X joggade in på scenen utsmyckad med en rad olika hälsosensorer. Hälsosensorerna mäter hennes puls, blodtryck, näringsintag, sömn och muskelmassa som gör så att hon kan hålla koll på hennes hälsa och träningsutveckling. I SVT’s Vetenskapens värld ”Apparna som mäter dig” berättade dem om hälsoapparnas framfart och att det inom några år kommer finans 200 miljoner olika hälsoappar vilket skapar ett enormt intressant område. Lagen hade till sin hjälp tillgång till öppna data från flera olika myndigheter, organisationer och företag som Lantmäteriet, Gävle Kommun och Esri Sverige AB för att kunna utveckla sina affärsidéer fullt ut. Det vinnande laget av Gävle24: Hack-A-Thon blev Fit Together som med sin app vill få oss att träna mer tillsammans. Genom appen och en tillhörande sajt kan man få kontakt med andra som vill ha sällskap under träningen. Den söker igenom närområdet efter andra som är intresserade av träningssällskap. 6

Laget bestod utav Lloyd Smith, Izabella Ask, David Steadson och Cecilia Bertilsson. David, Izabella och Lloyd fanns på plats under hela eventet medans Cecilia fanns med på länk och skötte arbetet från Skåne. – Vi vill få personer att lättare komma i kontakt med andra för att göra aktiviteter, säger Lloyd Smith som är deltagare på Rapatac Preps Akademi. – Vill du spela tennis och letar någon att göra det med så söker du bara via Fit Together, säger David Steadson.

L

Förstapriset bestod utav goodiebags med presentkort, hörlurar från Mötorhead, blender och mycket mer men framförallt det stora priset: få en chans att ta sin idé ut på marknaden med hjälp av FPX och Movexum.

– Det har varit väldigt svårt att uppskatta en prissumma på det stora priset, säger Therese Öhman på Future Position X. Men jag skulle uppskatta det till minst 500.000 SEK. Stort grattis till Fit Together! Håll utkik för kommande event!


En summering av eventet - Fit Together Hack-A-Thon tävlingen började på fredagen den 28 februari klockan 13 med att vi planerade och förberedde våran idé som handlade om att skapa en hemsida som heter Fit Together där man kan registrera sig och söka efter träningskompisar och delta i träningsrelaterande event. Vi håller även på att skapa en tillhörande App så att det blir enkelt att registrera sig och kolla upp alla nya händelser direkt i mobilen. Min uppgift i laget var att skapa profilmallar och eventgrupper på hemsidan. Det var kul och inte så svårt som jag trodde att de skulle vara utan jag lärde mig snabbt. Jag blev väldigt trött inpå småtimmarna så då var de bra att det fanns energidryck inom räckhåll. Eventet försedde oss även med gratis mat och dryck vilket alltid är positivt. Man behövde aldrig känna sig hungrig då det alltid fanns tillgång till mackor från Subway, snacks och dryck från Coca-Cola. Sen kunde man även beställa pizza vid bestämda tider för förmånliga priser. På lördagen var det dags för presentation och vi valde att göra en PowerPoint presentation där vi marknadsförde vår idé inför juryn. Sen var det dags för juryn att överlägga och komma fram till ett vinnande lag och kl 14:30 var det slutligen dags för prisutdelning. Dem ropade först upp laget som kom på tredje plats och sen andra plats och till slut det vinnande laget som blev mitt lag Fit Together. Det var kul att vinna och känslan som uppstod när jag gick upp på scenen var magisk. Jag ser fram emot att fortsätta utveckla Fit Together och hoppas på att de kan bli något stort inom en snar framtid. Text: Izabella Ask

En inblick bland konkurrenterna - Team Preps När vi kom fram till Gasklockorna hade jag inga förväntningar på hur tävlingen skulle gå till. Jag har aldrig gjort något liknande förr så jag var lite nervös redan då. Vi väntade in de andra lagen och när alla var samlade fick vi lyssna på några väldigt inspirerande tal. Därefter räknade alla ner tillsammans och tävlingen kunde börja. Jag kände att vi hade det bästa teamet, mycket på grund av att vi hade så många olika egenskaper som passade bra ihop inför den idé vi jobbade på. Under de 24 timmar vi arbetade hade vi väldigt kul. Vi delade upp arbetet och jobbade på. Ibland tog vi pauser för att spela lite kort eller så satt vi och åt tillsammans. Vi hängde mycket med motståndarlaget som vann och vi vet att de kämpade riktigt hårt. När vi började komma in på småtimmarna blev alla lite trötta, eftersom vi låg bra till i planeringen så passade vi på att få oss lite sömn. Det var påfrestande att vara vaken så pass mycket som krävdes men jag tycker att vi klarade oss väldigt bra ändå. Känslorna gick mycket upp och ner under tävlingens gång, ena stunden gick allt superbra men i nästa dalade det. När det var dags att lägga fram vår idé blev jag jättenervös, framför allt för att jag var den som skulle börja med presentationen. Jag blir nästan svimfärdig av att stå och prata inför folk på det sättet och jag

Fit Together

En överblick på golvet där Fit Together skapar sin applikation.

Team Preps

Petter Andersson och Hanna Andersson från Team Preps går igenom layouten.

Team Preps

Pontus Holdo, Hanna Andersson, Olle Norström, Hannes Göljen, Petter Andersson.

tror att det var fler som kände likadant. Jag kunde se mina händer skaka och benen började nästan ge upp under tiden jag pratade och efter bara ett par meningar hände det som inte fick hända; jag kom av mig. Vi hade bara tre minuter på oss sammanlagt så bara det faktum att jag slösade bort tid på att stå tyst och tänka gav mig panik. Efter vad som kändes som en evighet, men bara var några korta sekunder, lyckades jag ta upp tråden igen och avsluta talet som planerat. Det handlar bara om mod och jag är riktigt stolt över att jag vågade. Eftersom tiden var knapp fick vi inte med allt vi ville berätta om produkten i visningen. Det var väldigt synd, särskilt då det låg så mycket tanke bakom varje detalj. Det blev heller inte bättre av att datorn med vår färdiga prototyp på kraschade en timme innan presentationen, men vår eminenta designer Petter jobbade på snabbt och fick till ett superbra bildspel och lyckades samtidigt hålla tiden. Trots alla omständigheter kom vi ändå tvåa och vi är riktigt nöjda. Jag är stolt över hela gruppen som gjorde ett så grymt jobb och jag är tacksam över att ha fått tagit del av händelsen. Text: Hanna Andersson 7


Hockey för alla, samarbetet mellan Rapatac & Brynäs IF. Prepsdeltagaren Oscar Hurtig intervjuade Johan Cahling om hans roll som vice klubbdirektör för Brynäs IF, samarbetet med Rapatac Aktivitetscenter och satsningen ”Hockey för alla”. Kan du berätta lite om dig själv?

Vad ska ni göra för något?

– Jag heter Johan Cahling och är uppväxt i Strömsbro, jag älskar idrott, kultur och underhållning och tycker om olikheter. Jag spelade golf fram tills jag var 22 år gammal, sedan bytte jag bana och började studera på Handelshögskolan i Göteborg där jag blev utbildad till civilekonom. Därefter har jag haft förmånen att arbeta med starka varumärken som Sandvik, Ishotellet och Pippi Långstrump, nu är jag tillbaka på hemmaplan hos Brynäs.

– Vi ska tillsammans arbeta för att ge barnen en bra start här i livet. I Gävle finns det fantastiska möjligheter för barn och ungdomar. Rapatac och Brynäs har båda tankesättet att ”skolan går först” och att en bra utbildning är viktig i utvecklingen oavsett om man ska bli hockeyspelare eller något annat. Våra spelare ska hjälpa barnen på Rapatac Aktivitetscenter med att läsa läxor och stötta dem i deras skolarbete vilket vi kommer göra varje vecka. Efter läxorna kommer vi att leka och umgås med barnen och vara goda förebilder i deras utveckling.

Hur blev du vice klubbdirektör för Brynäs IF? – Jag hade då bott i Stockholm i 8 år när jag fick frågan av Hans-Göran Karlsson om jag ville bli vice klubbdirektör för Brynäs. Att vara uppväxt i Gävle och ha Brynäs i själen och samtidigt få flytta hem och hjälpa dem var en självklarhet för mig.

När fick du först kontakt med Moussa och Rapatac? – Jag hade träffat Moussa ett antal gånger. Han intresserade mig då han hade ett brinnande intresse för barnens utveckling som kändes äkta och uppriktig. Han är även en kraft som samhället behöver. Jag fick kontakt med honom när jag jobbade som konsult för Brynäs, jag kände att det fanns en kraft i vårt varumärke och nätverk som vi kunde vara med att påverka genom att stötta goda krafter och eldsjälar som honom. Anledningen att jag ville träffa Moussa första gången var att jag ville förstå vad han gör, hur han tänker och vad han ser för behov. Moussa såg kraften i Brynäs och möjligheten att jobba med barnen genom att ge dem en bra start i livet. När jag började jobba för Brynäs efter min konsulttid så såg jag Moussa och Rapatac som en god samarbetspartner och en förebild i Sverige där vi tillsammans kan göra en stor förändring bland barn och ungdomar. 8

Vi ska även tillsammans med Rapatac få fler barn att testa på hockey inom ramen för det vi kallar ”hockey för alla”, där vill vi göra hockey tillgängligt för alla barn och ungdomar. Hockey kan vara en utmaning att få prova på för om man tidigare inte varit med i en förening eller ens testat att stå på ett par skridskor. Tillsammans ska vi låta alla testa på hockey och skridskor vilket vi nu har börjat med.

Visste du något om Rapatac tidigare? – Ja, jag hade dels läst och hört om hans brinnande engagemang och hans betydelse för barn och ungdomar. Han är en inspiration för andra och ger en viljan att vara med och utveckla för barnen. Vi kommer även att samarbeta med andra fritidsgårdar som har intresset att göra Gävle och regionen till det bättre. INTERVJU: Oscar Hurtig TEXT: Timmy Jonsson


T.v. Oscar Hurtig, deltagre på Rapatac Preps, t.h. Johan Cahling, vice klubbdirektör på Brynäs IF.

Barnen från Rapatac Aktivitetscenter fick möjlighet att träna hockey med Stefan Utby, Brynäs IF skridskoskola.

9


>> DELTAGARPROJEKT

Just nu pågår ett projekt som kallas “I huvudet på

>> MORMONISM Mormonism är en religion med över 14 miljoner utövare, varav en stor del (dock en minoritet) bor i ursprungslandet USA. Dess anhängare kallas i folkmun mormoner. Mormonerna anser att mormonismen är en gren av kristendomen, dock ifrågasätts detta av många kristna samfund då mormoner generellt inte tror på en treenig Gud eller att kanoniserad skrift är begränsad till Bibeln. Mormonerna tror på Bibeln men tror på vidare uppenbarelse och har också andra heliga skrifter bl.a. Mormons bok och har därav fått namnet ”mormoner”. Med mormonism menas Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, men några små schismatiska grupper menar att de är den egentliga mormonismen, se sista dagars heliga-rörelsen och Mormon (olika betydelser). Enligt Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga omfattar mormonismen endast den lära, kultur och livsstil som är unik för dem. Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga grundades 1830 av amerikanen Joseph Smith (23:e december 1805 – 27:e juni 1844) även om många väsentliga händelser ägde rum från 1820 och framåt.

>> VISSTE DU? Det är flera amerikanska ledare som är mormoner, bl.a. politikern Mitt Romney som ställde upp i det amerikanska presidentvalet år 2008 och 2012. Även ungdomsförfattaren och filmproducenten Stephenie Meyer (skrivit Twilight-serien). Källor; Wikipedia.

10

människan”. Tanken med filmserien är att försöka skapa mer förståelse hos minoriteter i samhället, och för människor med extrema åsikter. Undrar du varför din granne är religiös, eller kanske rasist? Undrar du varför de beter sig på sätten som de gör? På detta sätt kan man få insikt i ovanliga människors livsförhållanden och varför de har så extrema eller annorlunda åsikter.

P

rojektet började onsdagen den 19 mars med fyra medlemmar. Max Lindahl kom med förslaget att göra ett projekt som involverade människor, medan Simon Schöldberg lade till att vi kunde göra en webbserie som handlade om människor med extrema åsikter, detta för att det ska bli mer intressant att se eller lyssna på. Sara Norling tycker om att filma och redigera, så hon hängde med på förslaget. Alexander Lundqvist tyckte också att projektet lät som en bra idé, så vi slog till direkt! Hela dagen satt vi och planerade. Vi kom överrens om att serien skulle vara anonym. Vi hade då tänkt att på något sätt försöka få bort ljusen från deras ansikten, men att man ändå ser lite av deras kontur. Rösten skulle också ändras. Vi fortsatte idén med att skriva upp alla möjliga olika minoritetsgrupper, sedan röstade vi vilka som verkade mest intressanta. Det stod mellan Mormoner och Sverigepartister, så vi hörde av oss till båda två. Svenskarnas parti var lite osäker på om de tyckte att det var en bra idé att börja med nationalister som ett första avsnitt - så vi lydde deras råd och hörde istället av oss till mormonförsamlingen i Gävle. De var på direkt, så vi bestämde tid och plats att utföra intervjun. Mormoner har kanske inte så speciellt starka eller extrema åsikter, men vi tyckte ändå att en mjukstart är bättre som ett första avsnitt än att köra på med extremt på en gång. Vi provtestade mikrofoner, kameror, ljus, hur studion skulle se ut, fixade skydd som täckte fönstren till rummet etc. Vi var också ut lite överrallt i stan, bland annat till Fullriggaren Skybar, Sätra, cen-


I huvudet på människan. trum, boulognern och filmade utfyllnadsklipp till webbserien. De skulle främst användas till introt och inledningen. När det var klart fixade vi ihop en röst till introt, där Simon med den djupa rösten fick berätta en kort, dramatisk inledning till programmet. Därefter slutade han på Rapatac Preps, eftersom att han fick praktikplats. På måndagen veckan efter fixade vi ihop lite kort information om minoritetsgruppen, vi ordnade också ihop en liten programstart som programledaren Alexander fick synas på. Vi var ute och skapade mer utfyllnadsklipp, samt redigerade ihop introduktionsbiten. Vi spelade in en kort informationsröst som Sara fick stå för. På onsdagen fick vi en ny medlem i vår grupp, Gustav Lundqvist. På torsdagen var vi iväg och köpte fika och på eftermiddagen kom mormonerna. I början blev vi smått chockerade över att de var fyra stycken, när vi bara trodde att det skulle komma två. Så vårt tidsschema blev lite småstressigt, men vi löste det ändå på bästa sätt. Sara, Gustav och Max satt i studion där en mormon i taget fick bli intervjuad.

Dagen efter satte vi genast igång med redigeringen. Vi fick börja med att kolla igenom alla intervjuer och skriva upp allt intressant de sade så att det på ett så enkelt och snabbt sätt som möjligt ska kunna klippas. Därefter sparade vi alla klipp i AVI-format så att de skulle kunna klippas i redigeringsprogrammet Sony Vegas. Detta tog då längre tid än vad vi hade trott, så hela dagen satte vi med det. På fredagen slutade vår andra medlem på grund av praktik - Alexander. På måndagen började vi klippa. Inledning, röster, alla intervjuer. Vi fick ungefär en timmes material att arbeta med, så det tog sin tid. På tisdagen fortsatte vi med det samt renderade hela avsnittet i tre olika delar, för att se om något såg konstigt ut eller blev fel. När alla tre delar var färdiga renderade vi tillslut det slutgiltiga resultatet som tog ett bra tag.

tänka på det inför nästa avsnitt och försöka vara mer noggrann med det. I nästa avsnitt tänker vi intervjua Svenskarnas parti. Vi hoppas att detta projekt ska hålla i sig och fortsätta utvecklas! Text: Sara Norling

>> YOUTUBE Se avsnittet på vår Youtubekanal: RapatacPrepsTV eller skanna QR-koden.

På onsdagseftermiddagen visade vi upp det första avsnittet. Det var tänkt att vi skulle texta, eftersom att mormonerna talade engelska/brytande svenska, mikrofonljudet var ganska brusigt och det var ganska svårt att höra ibland. Dock hann vi inte det, så Max bestämde sig för att översätta och texta i efterhand istället. Det slutgiltiga resultatet blev bra. Inte dåligt, inte jättebra - men bra. Det blev på ett ungefär så som vi hade tänkt oss, men på grund av tidspressen fick vi anpassa oss lite och ta med det som vi tyckte var intressant. Det var tänkt att vi skulle ha med utfyllnadsklipp i intervjuerna också, men det skulle ta alldeles för lång tid så vi struntade i det. Dock hade det blivit mer intressant då tror vi, så vi ska 11


Vad är en Prepsare ? Rapatac Preps Akademi strävar efter att konstant ha hängivna deltagare som vi kan skicka ut som kvalitetssäkrad arbetskraft. Vi har valt att kalla detta för “Prepsare”. För att bli Prepsare så kräver vi att deltagaren kommer i tid, tar sina uppgifter på allvar och visar engagemang och viljan att ta åt sig av den hjälp vi erbjuder. På så sätt kan vi på Rapatac Preps Akademi stå bakom deltagaren vid en praktikplats eller ett jobb.

som ett någonting man förtjänar. Precis är t de , ium eg vil pri ett är re gengäld hjälper Att vara en Prepsa på Rapatac Preps Akademi. I on siti po sin n ma r na tjä för förtroende så vårt kontaktnät och låter hen av l de ta b, ob k/j kti pra a jud rje vi deltagaren med att erb och bilder, en hemsida som va ial ter ma llt ne sio ffe pro d me synas på vår hemsida givare. dag besöks av potentiella arbets

Du hittar Prepsarna på vår hemsida! www.rapatacpreps.se/profiler

KVA LI

RAD ÄK

PREPSARE Kvalitetssäkrad

KVALITETS S 12

D

TSSÄK LITE RA VA

SÄKRAD ● TS K E T


BESÖK OSS PÅ RAPATACPREPS.SE

13


Uppföljning av praktikplatser!

Bozhidar ”Bobby” Bakalov

Prepsare i praktik Rapatac Preps Akademi är väldigt mån om en värdefull praktik. Både för företag och för våra praktikanter. Därför gör vi uppföljningar på våra deltagare som är ute på praktik för att få en bra bild från både företaget och praktikanten hur det går och att uppgifterna är meningsfulla och följs. Rapatac Preps står för kvalité och det är väldigt viktigt att vi bibehåller den, därför är dessa uppföljningar en självklarhet för oss. INTERVJU: Christian Öman FOTOGRAF: Jannica Björkqvist

14

Hur har praktiken på Autoexperten fungerat? Finns det något du skulle vilja förbättra eller förändra? – Jättebra! Det har varit trevlig personal, arbetsuppgifterna har varit intressanta och varierande så jag tycker den här arbetsplatsen har varit kanon! Känner du att din tid på Rapatac Preps Akademi har påverkat dig inför din praktik? – Ja jag fick ju hjälp med kontakten in hit och jag tycker att mitt självförtroende stärktes under min tid. Hur känner du att du utvecklats utav din praktik? – Jag har fått väldigt mycket erfarenhet och lärt mig otroligt mycket nya saker. Det har varit jätteroligt. Hur ser du på framtiden med din praktik? – Jag vill verkligen fortsätta, jag tror de är väldigt nöjda med min insats också så jag håller tummarna att det blir mer efter praktiken.

Frågor till Bobby’s handledare: Benaissa El Mouhib Hur har praktiken fungerat? – Den har varit väldigt bra, Bobby har visat stort intresse och det har varit väldigt nyttigt. Vilka egenskaper har Bobby visat upp? – Han tar för sig, han sitter inte med armarna i kors utan frågar när han inte har något att göra, det är väldigt viktigt. Dessutom är han punktlig, han kommer alltid i tid och det syns att han trivs här och vill lära sig nya saker hela tiden! Anser du att Bobby är anställningsbar? – Ja det är han. Hur känner du att kontakten med Rapatac Preps varit innan och under praktiktiden? – Den har varit väldigt trevlig. Hur ser möjligheterna ut för att ta emot praktikanter från Rapatac Preps i framtiden? – Jag tar gärna emot praktikanter från Rapatac Preps Akademi i framtiden också!


Vill du också vara med och bidra eller synas i The Mission? Kontakta: Christian Öman (marknadsföring) christian.oman@rapatacpreps.se 073-525 11 06 Timmy Jonsson (grafisk ansvarig) timmy.jonsson@rapatacpreps.se 076-838 59 19

Sara Israelsson Hur har praktiken på PlayIpp fungerat? Finns det något du skulle vilja förbättra eller förändra? – Jättebra! Jag får hålla på med det jag tycker om och det har varit jättetrevlig personal som gjort att jag känner mig välkommen. Känner du att din tid på Rapatac Preps Akademi har påverkat dig inför din praktik? – Ja, det känns som om jag förberedde mig väldigt mycket. Eftersom jag var inne i redaktionen mycket så var det en väldigt bra förberedelse innan praktiken där jag fick jobba med liknande arbeten. Hur känner du att du utvecklats utav din praktik? – Ja, jag får vara i en arbetsmiljö och det är utvecklande, dessutom får jag lära mig väldigt mycket nya saker som utvecklar mig. Hur ser du på framtiden med din praktik? – Det kommer vara en väldigt god merit i CV:t och jag tror det kommer underlätta i framtiden när jag söker jobb.

Frågor till Sara’s handledare: Anders Wigstein Hur har praktiken fungerat? – Det har fungerat bra, hon kom snabbt in i gruppen och har visat goda kunskaper. Vilka egenskaper har Sara visat upp? – Hon har väldigt många goda egenskaper men det som hon visat mest är ett engagerat och hårt arbete. Anser du att Sara är anställningsbar? – Ja, jag anser Sara vara anställningsbar.

>> VARFÖR SKA MAN TA EMOT EN PRAKTIKANT? Se vår film som beskriver varför man ska ta emot en praktikant på: VIMEO.COM/94377125 eller skanna QR-koden.

Har det varit någon skillnad att ha en praktikant från Rapatac Preps till skillnad från tidigare praktikaner? – Kanske lite, det känns som om hon har ett stort intresse och det märks att hon har goda egenskaper. Hur ser möjligheterna ut för att ta emot praktikanter från Rapatac Preps i framtiden? – Det känns positivt. Varför tog du emot en praktikant? – Vi hade möjlighet och plats och därför tyckte vi att det är en bra möjlighet för Sara att få komma ut i arbetslivet och dessutom få goda referenser.

15


Skrattfylld fotografering pรฅ Rapatac Preps.

Fotograferna Jannica Bjรถrkqvist & Pamela Chau. Foto: Evelyn Eriksson 16


Det är tyst när jag kommer in till studiorummet där det hänger en vit fotoskärm från taket och två blixtrar står enkelt uppställda på varsin sida av rummet. Där inne sitter de två tjejerna, Jannica Björkqvist och Pamela Chau, som jag kom att spendera två korta veckor med, och planerar inför sitt projekt.

Jag har intervjuat två otroligt härliga tjejer som drömmer om att bli professionella fotografer fast på helt skilda håll. De är två väldigt olika personer i sitt fotografiska intresse vilket gör det mer spännande att se dem arbeta ihop. De har helt olika bakgrund och erfarenheter inom foto och att få vara med under deras arbete ska bli otroligt roligt, lärorikt och givande. Samt att jag själv närvarat som deras modell i deras projekt. Hela projektet handlar om att de båda ska få visa upp sina talanger inom fotografi och den konstnärliga tekniken som kan behövas. Att få visa vad de båda går för, därför valde de ett inte allt för svårt uppdrag eller för stor utmaning på så kort tid som två veckor. Omvärlden ska få se vad dessa två skrattglada tjejer kan skapa.

Fotografering När det är dags för fotografering så kommer modellen in i studion för att bli ompysslad. Efter att sminket är färdigt och hornen fästs på huvudet, då har det även skrattats en del, så är det dags att sätta igång. Det är mycket fix och don innan själva fotograferingen, men det gör det hela med arbetet mycket intressantare eftersom man får följa allt förarbete som görs steg för steg.

Under fotoarbetet Det blixtrar till när första, andra och tredje fotot tas. Det glittrar stjärnor framför ögonen efteråt, men ju fler bilder som tas desto lättare vänjer man sig vid de blinkande stjärnorna. Ställningar och positioner ändras konstant hos modellen. Det hörs lite musik i bakgrunden för att det ska kännas som en lättare och roligare miljö för alla i studion. Det skrattas en hel del och den glädje som finns sprider sig ut längst korridoren på Rapatac Preps Akademi. Några från kontoret kikar in lite snabbt för att se vad som försigår i vårt livliga allrum.

Idag är det min tur Det har snart gått en och en halv vecka sedan jag hoppade in i tjejernas fotoprojekt och idag är det min tur att fotograferas som en utav deras modeller. Stämningen är lugn och vi börjar med make-up delen i guld och grönt, därefter följer håret som ska fiskbensflätas och prydas med massvis av blommor. Det slutar med en vacker uppsättning och långa gröna ögonfransar. Det känns väldigt spännande och lite pirrigt, men framförallt ser jag fram emot att få se alla bilder när de är färdigtagna. Musiken körs igång, blixtrar, lampor och skärmar pusslas ihop för att kunna få ett sådant bra ljus som möjligt till mina bilder. Det blir lite pauser, där jag som är höggravid lär röra på kroppen och mata personen inuti min mage. Positionerna är ständigt föränderliga, lamporna och blixtrarna ger rummet extrem värme samt att det konstant dyker upp ständiga skratt och roliga samtal. Vi avslutar det hela med att ta hel kroppsbilder med magen i fokus.

Sista dagen, sista modellen När jag kommer in efter lunchtid så sätter jag mig i köket och börjar skriva på min artikel om fotoprojektet. Det är fullt upp med att fixa den sista personen i projektet som ska fotograferas. Sminket är färdiglagt, de ceriserosa ögonfransarna är på plats och håret är lockat. All uppsättning är redo och modellen ställer sig framför kameran och den första bilden tas. Efter en stund i studion tar jag en paus för att skriva vidare på min artikel. När jag är nästan färdig med artikeln så har alla kommit ut till köket. Det visar sig att de är helnöjda med tagningen och att det räckte för dagens sista modell. Fotograferingen är härmed avslutad, men fortsättning följer för Jannica och Pamela som får sitta med redigering av alla bilder, och jag går hem för att avsluta mitt skrivande. Resultaten finns på nästa uppslag! Text: Javiera Poblete Duarte 17


Foto: Jannica Bjรถrkqvist Modell: Chrille

Foto: Jannica Bjรถrkqvist Modell: Amanda

18


Pamela Chau Vad är det som lockar dig till fotografering? – Det är ett bra sätt för mig att tömma mitt huvud på alla idéer och tankar som finns därinne samtidigt som jag känner mig bekväm i det. Jag upptäckte att genom fotografi kunde jag fånga det jag ville med några sekunders marginal. Ett mål är att få fotografera för ett modemagasin som exempelvis Vogue, Dark beauty Mag eller Fashion som är tre av de större. Att få skapa mina visioner och sedan göra de till verklighet. Jag skapade detta projekt då jag ville utmana mig själv och visa vad jag kan för andra som läser tidningen, samt för att synas utåt. Sen är det även bra att ha en växande portfolio att visa med den kunskap som jag bär på, samt uppmärksamma allmänheten att jag är öppen för nya utmaningar och jobb. Det jag gillar mest med bilderna är att de framhäver både maskulina och feminima sidor. Ålder: 24

Framtid: Fotografera åt ett

Bor: Gävle

stort magasin

Inspiration: Musik, film, tidning

Kamera: Canon EOS Mark 5D II

Fritid: Foto, film, Tv- och dataspel

Fotar: Människor

Foto: Pamela Chau Modell: Javiera

Jannica Björkqvist Vad är foto för dig? – Foto för mig? Det är ett visuellt sätt att visa mina känslor på. Jag vill kunna uttrycka mina tankar och idéer vilket jag gör för jag fotograferar. Mitt mål är att få jobba med fotografi och rörlig bild inom reklam. Några exempel är musikvideos, tidningsomslag, men även hålla på med naturfotografering. Jag kan tänka mig sitta ute på savannen och vänta på rätt moment för en ödla eller ökenråtta att springa förbi. Jag valde att starta detta projekt för att jag blev inspirerad av andras skapande och skulle därför själv vilja göra något liknande på mitt sätt. Foto blev ett sätt att få ur mig mina känslor. Jag ville utmana mig själv för att försöka få fram min vision på ett mer avancerat sätt än tidigare och prova på någonting nytt med bättre resurser. Jag gillar kontrasterna som finns mellan bilderna och känslorna som de framhäver. Ålder: 20

Framtid: Reklamfoto och film

Bor: Gävle

Kamera: Canon EOS 600D

Foto: Pamela Chau

Inspiration: Natur och musik

Fotar: Natur

Modell: Robin

Fritid: Innebandy, böcker och foto 19


Prepsare i fokus.

Project Redfield – en intervju med spelets grafiker, Tom Lindén om spelets utveckling och framtiden.

Berätta lite om spelet

Hur har arbetet gått tillväga

– Project Redfield är ett survival, multiplayer, sandbox FPS som försöker vara mycket realistiskt och oförlåtande. Dör du så är du död och det finns ingen ”respawn”. Spelet utspelar sig på en fiktiv ö söder om Kina vid namn Chi Yu. Chi Yu har enorma skogar med tät vegetation, stora berg och detaljerade städer med fulla interiörer. Kartan är mycket stor och helt öppen för spelarna att utforska på sitt eget sätt.

– Vi har inte tid eller resurser för att sitta och planera, måla concept art och allt sånt som större studios skulle göra. Vi jobbar i stället mellan 10-16 timmar om dagen med det som för närvarande känns viktigast och det verkar funka fint.

Gameplay fokuserar på överlevnad i naturen och sökandet efter mat och resurser men med den konstanta faran att en annan spelare ska anfalla. Den som överlever längst vinner, någon annan regel finns det inte. Föredrar du att hålla dig i skymundan i skogen samtidigt som du låter de andra spelarna ta kål på varandra medans du samlar förnödenheter i form av naturresurser och mindre bosättningars föremål. Där kan du lättare hålla dig gömd men utbudet av utrustning blir begränsad. Eller föredrar du att spela mer aggressivt genom att spana, spåra och jaga andra spelare och sedan ta utrustningen den fällda spelaren erbjuder och till slut bli den sista överlevande.

Vilka framtidsplaner finns – Vi planerar att släppa en Alphaversion av spelet så snart som möjligt och sedan arbeta vidare med det därifrån.

Vilka arbetar med spelet – Jag gör 3D-modeller, animationer, texturering, shaders, specialeffekter och bygger kartan. Simon Jonasson gör 3D och optimering, tester och dylikt, Oskar Hvarfvén sköter all kod och gameplay design och Dennis Kahl, vår Tyske ljuddesigner står för alla ljud i spelet. 20

När vi började hade ingen av oss någon erfarenhet av något av det vi nu jobbar med i spelet. All tidigare erfarenhet jag använder mig av är Photoshop som jag arbetat med sedan det hette Photoshop 6.0, men det är bara en bråkdel av det jag använder mig av för resten av spelet. Resten har vi lärt oss under utvecklandets gång. Vi var alla intresserade av spel och satt allt som oftast och klagade på att alla spel vi spelade var skit så vi insåg att det kanske vore bättre att bygga ett eget spel. Det var lite motigt i början när ingen av oss kunde något men det släppte fort, man lär sig snabbt om man är intresserad och tack vare det kan jag nu en jäkla massa programvaror och tekniker som jag aldrig provat på förut.

Vilka verktyg och program har ni använt er av – Vi började utveckla i Unreal Engine 3 men har nyligen flyttat över till Unreal Engine 4 istället. Sen använder vi oss av en uppsjö programvaror som är på tok för många för att rabbla upp.

När och till vilka platformar kommer spelet att släppas – Det vet vi inte än. PC är prioritet, Max och Linux bör inte vara problem tack vare UE4 sen får vi se med konsoller och sånt.


Tom Lindén Ålder: 23 år Gjort tidigare: Jobbade som webbredaktör och originalare på Sandvik Coromant och innan det frilansade jag som illustratör och tryckdesigner, främst inom musikindustrin och mindre klädesfirmor. Personliga framtidsplaner: Jag planerar att jobba hårt på det som intresserar mig så får vi se vad det leder till. Hemsida: projectredfield.com IndieDB: indiedb.com/games/project-redfield Swedish Game Awards: gameawards.se/competition_entries/995 Reddit: www.reddit.com/r/prf Twitter: projectredfield

21


Ont i magen eller själen? D

epression är idag en väldigt vanlig sjukdom, ungefär hälften av alla kvinnor och en fjärdedel av alla män får det någon gång under livet. Att man har olika former av ångest är också väldigt vanligt. Likaså många andra psykiska sjukdomar. Trots detta så är det inte en självklarhet att söka hjälp. Varför, undrar jag? En psykisk sjukdom kan i många fall vara väldigt allvarlig om man inte söker hjälp i tid. Likaså kan den ge fysiska sjukdomar, kroppen reagerar ju på hur du mår - Det är bara allmänt vett.

visa upp för folk. Jag började må konstant illa och tappade aptiten nästan helt. Jag visste att det berodde på mitt mående, eftersom att det hänt förut. Jag tog kontakt med hälsocentralen för detta, och trots att jag visste varför jag hade dessa problem så tog jag inte upp det på en gång. Så min läkare gav mig mediciner som jag åt ett tag, och det hjälpte lite. Efter några månader bestämde jag mig för att ta upp mitt psykiska mående och hur det förmodligen var orsaken till mitt illamående. Det var svårt. Det tog emot så fruktansvärt mycket att säga sanningen, det var verkligen en sida av mig själv som jag hatade att visa upp. Det gjorde att jag kände mig svag. Min läkare var förstående och tyckte inte alls att jag var konstig eller svag, så då satte hon mig i kö till psykavdelningen. Det var verkligen skönt. Att känna sig förstådd och att veta att det kanske faktiskt fanns hjälp att få. Jag fick hjälp. Några veckor senare så fick jag en tid hos en kurator som hjälpte mig otroligt mycket.

När jag var tonåring så fixade mamma så att jag fick en tid på BUP, där jag fick mina depression, social fobi och ångest diagnoser. Jag fick även mer allvarliga, felaktiga diagnoser, men de ska vi inte diskutera idag. I min hemstad är BUP inget bra ställe, i alla fall inte när jag gick där (Jag ber till Gud att dom avskedat vissa personer), så jag var inte där särskilt länge egentligen. Ingen större hjälp fick jag heller, därför var många av mina problem fortfarande kvar i många Det jag vill säga med detta är att det är år och vissa är fortfarande kvar. När jag svårt att be om hjälp, och jag tror att många känner bestämde mig för att söka hjälp i vuxen ålder så var Det tog emot så mycket såhär. Att vissa saker känns det ingen självklarhet om vart jag skulle vända mig. att säga sanningen. skamfullt att söka hjälp för, Ja, visst kunde jag boka en läkartid, men det kändes nästan skam- man tror att ingen förstår eller kommer fullt att ringa och säga “Jag mår dåligt, att hjälpa en. Att man blir dumförklajag behöver hjälp”. Jag har inga problem rad. Tro mig, jag vet hur det känns. när det gäller fysiska problem, men min psykiska ohälsa var inget jag direkt ville Idag så har jag fått rätt hjälp med mina 22

- en krönika av Sofie Persson.

problem, äntligen. Jag äter mediciner som får mig att vara lite mer stabil och går i terapi på St Lucas en gång i veckan. Jag har fortfarande långt kvar att gå, men jag vet att jag är på väg och att det jag gör faktiskt hjälper. Så mår du dåligt? Sök hjälp. För att det finns faktiskt hjälp att få. Ibland, som för mig, kan det ta tid att hitta rätt hjälp, men med lite tålamod så hittar du det. Du får inte ge upp din rätt att få vård. Det spelar ingen roll om du brutit benet eller gått in i väggen, du har lika mycket rätt till hjälp för båda. Vi måste sluta skämmas och att vara rädd, vi förtjänar också ett bra och hälsosamt liv. Så ge inte upp hoppet, för att jag lovar dig att det finns därute.

Jag heter Sofie och är 23 år gammal. Jag bor i en tvåa i Andersberg med min sambo och två katter. Tidigare gick jag på Rapatac Preps Akademi men studerar nu och skriver för The Mission. På den lilla fritid jag har så tränar jag, träffar vänner och familj, fotograferar och försöker skriva två böcker.


Månadens hjältar.

Vad är månadens hjältar? Månadens hjältar är företag som har gett oss extra mycket kärlek och omtanke denna månad, företag som har hjälpt oss på Rapatac Preps Akademi att komma ut på någon form av praktik eller arbete. För oss på Rapatac Preps Akademi betyder det väldigt mycket att komma ut i arbetslivet och få erfarenhet och bidra med något till samhället.

23


Nobelv채gen 2, 802 67 G채vle Telefonnummer: 026-12 44 40 E-post: info@rapatacpreps.se Hemsida: www.rapatacpreps.se

facebook.com/rapatacpreps twitter.com/rapatacpreps RapatacPrepsTV instagram.com/rapatacpreps 24

Vol.

6 Maj. 2014

The Mission volym 6 - Rapatac Preps Akademi  

Volym 6 av Rapatac Preps Akademi´s magasin The Mission. Rapatac Preps Akademi är ett nytänkande koncept i samarbete med Arbetsförmedlingen d...

The Mission volym 6 - Rapatac Preps Akademi  

Volym 6 av Rapatac Preps Akademi´s magasin The Mission. Rapatac Preps Akademi är ett nytänkande koncept i samarbete med Arbetsförmedlingen d...

Advertisement