Page 1

lyonyangli@gmail.com (217) 281-2180


Re-define chicago skyline The new summit of windy city 2017 Design excellence award Chicago

Reviving south chicago district by establishing the secondcity Preserving the arie crown theater and providing Additional new theaters for experimental performance Chicago

The education project is focusing on designing a school within 40ft wide.Besides, how could architecture serve as a slient teacher in the daily life of young students Chicago

Tent structures that define a broader boundary to the surrounding environment, offers the opportunity to integrate the larger landscape Plano

Performing as a machine which is parasitic on the land end point Monster provide the researchers and tourists A multifunctional facility for maritime and ecological research San Francisco

The cafe that Designed and built with My partners Champaign


1776ft Mixuse Super Highrise, Hotel, Residence Observatory

P4-19

Renovate McCormick Place into a Mega Structure of Residence, Theaters and Mall

P20-29

A Safe And Fun Learning Environment For The Urban Children

P30-37

Proposal of the New Visitors' Center for Farnsworth House

P38-41

Conceptual Design of Maritime Scientific Research Lab and Visitors' Center

P42-45

Start-Up Chain Bubble Tea Shop/Bakery

P46-47


DAY TIME RENDERING East elevation from navy pier to the site

01

P RISMA TOW ER RE-Define Chicago Skyline

4

1776ft Mixuse Super Highrise Residence, Hotel, Observatory E North Water St. , Chicago, Illinois


NIGHT TIME RENDERING East elevation from navy pier to the site. Same location

2017 ISoA Graduate Design Excellence Award First Prize 5


Graduate Studio Team Project Fall 2017 Team:Yang Li/ Wei Lin/ Zenan Shen ARCH 573 Professor Armstrong

Credit Design: Responsible for the design of the tower, the design of associated podium, the design of Observatory, the design of master plan and associated park, structural design of the complex. Digital Model and Drawings: Established the Rhino file, assisted the Rhino to Revit re-modeling process, visualized most of the renderings and diagrams. Physical Model: Designed and built three physical study models final physical model.

Chicago's reputation of the "skyscraper city" has been challenged after the shut down of the Spiral, a 2000 feet residential tower design by Calatrava. Chicago desires a new landmark to secure its position. The project aims at exploring the relationship in between a super high -rise and its urban context while engaging with advanced construction technology.

ENTRANCE RENDERING From Lakeshore Dr. to site, Looking from East to West The podium serves as the primary entrance of the visitors to the hotel ball room and observatory

6


7


Phase 1 INITAL CONCEPT Examinate the shape of the concept: Set back in the bottom, And expand at the top

Phase 2 BASIC FORM

Phase 3 CIRCULATION & STRUCTURE

Phase 4 MIDTERM

Phase 5 FINAL

Examine the usable footprint of each floor. This iteration suffers insufficient floor space for guest room though it represents the most ideal shape

Experiment the layout of elevators shaft and structure. Introduces mega column system into the design

Experiment the new structure design. The perimeter of the peak has a 35 ft overhang to exaggerates the expansion effect - like a sail

Last iteration which amends the perimeter after several optimizations and connects the podium with the to we r to a c h i e ve b e tte r g ro u n d circulation

EVOLUTION OF TOWER DESIGN 8


Phase 1 INITAL CONCEPT

Phase 2 CREATE GRAND GUESTURE

Phase 3 FINAL

The podium serves as a secondary, minor swing -out parts of the tower. Illustrates the connection with its surrounding urban fabric

Exaggerates the welcoming guesture of the podium (90 ft tall) to celebrate the entrance of the world's highest residential tower

Re-Evaluate the proper dimension of the podium, moves the ballroom below grade to liberate ground circulation

EVOLUTION OF ENTRANCE 9


Entrance Design Designing a skyscraper is making a statement towards the world, and making that statement itself is very difficult. Chicago always represents the power of technology and opportunity as the born place of Skyscraper. We have tried several different scale and gesture to represent this provocative spirit of Chi-town, and the evolution of these design iterations, especially when dealing with the relationship in between podium and tower, is the biggest obstacle. We have spent over one month and at least 20 iterations to find a rightful scale for entrance and podium, which would celebrate the world’s highest residential tower while don’t draw the public attention from it. T h e p ro p o s e d to we r h a s t wo s e t s o f f u n c t i o n s , private(codominium) and public(hotel & observatory). We design two different circulations to separate the public visitors away from the residents of the condominium. All visitors of the observatory and hotel ballroom would be dropped off from the southern entrance and enter from the podium. On the other side, guest of the hotel and the residents would enter separate lobbies which locate on east or west wing of the tower.

10


11


CONDO E

CONDO D

CONDO C

CONDO B 1Bed 1Bath 2Bed 2Bath CONDO A

3Bed 3 Bath

HOTEL B Guest Room Suite HOTEL A

UNITS LAYOUT IN EACH ZONE

Deluxe Suite

3BED 3BATH TYPICAL UNIT PLAN Area: 3651 Sqf.

12


2BED 2BATH TYPICAL UNIT PLAN

1BED 1BATH TYPICAL UNIT PLAN

Area: 2435 Sqf.

Area: 1233 Sqf.

13


TYPICAL HOTEL FLOOR PLAN

Lower Level 12 Regular Guest Rooms,6 Suites 2 Deluxe Suites

14

HOTEL AMENITY FLOOR PLAN Gym, Swimming Pool, Indoor Terrace


TYPICAL CONDO FLOOR PLAN

Lower Level Four 2 Bed 2Bath Units, Four 1 Bed 1 Bath Units

TYPICAL CONDO FLOOR PLAN Higher Level Four 2Bed 2Bath Units

15


LOBBY NIGHT TIME RENDERING

Lobby space, hotel lobby and residential lobby locates at the west and east side at grade. Underground tunnel connects the podium with the tower

16


TOP OBSERVATION DESK RENDERING

The visitors would reach the top floor of the tower, and descend on a ramp down to the exit floor

17


Study Models- Design Evolution

Model- the Park

Model-View Above Entrance

18


Model- Top Observatory

Model- View from E Water St.

Model- Podium from Chicago River

19


02

SECOND CITY SQUARE REVIVING SOUTH CHICAGO DISTRICT BY ESTABLISHING A SECOND CITY

Residential Complex, Theater Near South Side, Chicago, Illinois Arch 574 Professor Tierney Fall 2016

Second city square pays homage to McCormick place's miesian structure, but re-programs and re-formats it for the 21st-century. The ideas of modernism such as repetition or uniformity have been reinterpreted through the parametric approach which alters for greater differentiation. Besides, as chicago has the reputable comedy co m m u n i t y s e co n d c i t y, t h e p ro j e c t i s n a m e d after the square of 2, the second city square. By preserving the arie crown theater, providing additional new theaters with flexible and mixed-used would offer venues for experimental performance.

20


21


CONCEPT The pure grid and column system which Mies invented represents the ultimate architectural approach in the 1950s, and McCormick Place Lakeside Center, which is designed by Gene Summers, an apprentice of Mies, has succeeded the core of free flow plan. It offers the largest conference area in its time, but it could not predict nor satisfied the demand of current conference goers, despite it has the great potential to play a role in the newly developing South Chicago district.

22


23


524


25


ick Corm sform c M n e of th es: tra anic rpose two issu to an org ways u p in ew ew on The n focuses ce Center reating n c e Plac onferen re thus ing. the Cid structu g and liv hybr tertainin of en

26


27


28


29


03

3X3 EDUCATION CENTER DAYCARE + EDU-RESEARCH + ELEMENTARY SCHOOL 2018 ISoA Graduate Design Excellence Award Hornable Mention

Chicago, Illinois, Arch 573 Professor Murray Spring 2018 Graduate Studio Team Project Team: Yang Li / Ivana Rakshit

Two diagrams showing that Chicago and NYC have very different distribution patterns of kindergarten and elementary school. New York City has an elementary education system which is more mature than Chicago in their downtown area.

Chicago Loop is suffering a dramatic population change at the average expansion rate of 143% per ten years due to the re-urbanization movement. However, the Loop area does not have any facility which could accommodate the demand for early child education. Recent demographic change shows that, increasing numbers of young parents are moving from suburban areas to the Loop, making a well-equipped education institute critical to maintaining an urban lifestyle. In the meantime, the education programs of nearby Universities are in need of a school in which their college students can practice and engage new educational technique. Given this need, we purpose a new Early Child Education Complex which will focus on early education with a specification in the Fine and Applied Arts. EAST ELEVATION RENDERING From Michigan Ave., Looking from East to West

30


CONCEPT MODEL 1

CONCEPT MODEL 2

CONCEPT MODEL 3

First Iteration Base on LEGO Bricks Explore the Possibility of Maximum Spatial Diversity

Inspired by the Concept of Urban Tree house, Explore the Layout

Second Iteration of Urban Tree House, Fuctional Spaces Hanging Freely on One Utility Structure

CONCEPT MODEL 4 PROTOTYPE It Is Composed By 3 Solid Classroom Bars And 3 Void Activity Space

MIDTERM MODEL

FINAL MODEL

Established The Basic Form Of The Design, Refined The Circulation, Natural Lighting Input And Programs

Introduced Diagrid Structure, Improved Natural Lighting, A Central Lightwell Cooporated With Two Light Tunnels Provide Sufficient Sunshine

MODEL - EAST ELEVATION The facade responds to its neighbors while incorporating the zeitgeist of now, diagrids, into its elevation. The faรงade successfully reflects the playful program of this project.

31


32


The idea is to create a safe and fun learning environment for the urban children. The design is functionally and spatially divided into three parts. The top zone is the Elementary School (K-3). The kindergarten’s design tries to tap into the curiosity of young minds by encouraging active learning. Children learn from a combination of classroom and extracurricular activities. The lower school (Grades 1-3) operates across 11 floors. There are 4 home rooms per grade, each classroom is designed for a capacity of 20 students. There is one dedicated cafeteria space per grade, designed so they can be used for other purposes as well. There are dedicated rooms for art & design, music/orchestra, science lab and library. The playground accommodates a junior tennis and basketball court. The Daycare City, which locates in the lower level, caters to both short term and long term daycare facilities for children ranging from 0-10 years. The daycare facility is separated from the school by providing dedicated elevators. Besides,there are 4 Colleges of Education situated in downtown Chicago. The building welcomes trainee teachers with the idea that they will use the school as a laboratory.

SHORT SECTION - CENTRAL LIGHTWELL Cooperate with Existed Lightwell of Nearby Building

SHORT SECTION - LIGHT TUNNELS Interior Lighting Paths that Bring In Sunshine And Create Unique Interior Spaces

33


EQUALITY Interior Light Tunnel create a path in which students and teacher could make equal visual contact. An open, stimulating environment is one that invites students to explore and participate, making it easy for students and the teacher to carry out learning activities

FLOOR 21-LIBRARY Floor Plan and Interior Rendering LT = Light Tunnel LW = Lightwell

DIVERSITY Diverse terrain help teacher organize students into heterogeneous small groups for cooperative learning, or design seating arrangements to minimize unnecessary talking or maximize collaboration between students

FLOOR 7 - SENIOR KINDERGARTEN Floor Plan and Interior Rendering

34


CREATIVITY Many students need personal space or certain sign to feel that they belong to the group. Because most people work best in a variety of different setting, we create different opportunities for students to sit up straight, stand, lean and play in different structures and venues

FLOOR 8 - GRIAFFFE PLAY GROUND Floor Plan and Interior Rendering

SAFETY Three different facilities are separated from each other by providing dedicated elevators. In the morning, parents would drop off their children at the assembly area and each class would be escorted with destinated instructor to their classroom.

FLOOR 3 - ASSEMBLY AREA / AUDITORIUM Floor Plan and Interior Rendering

35


Large Sectional Model - Lightwell

Large Sectional Model - Light Tunnel

Large Sectional Model - Close Up

L16-L21 Exterior Natural Lighting Intake

Interior Natural Lighting Intake

Individual Development - Entrance Model Credit To Yang Li

Large Sectional Model - Main Entrance

Large Sectional Model - Covered Balcony

Classical Language In Modern Vercabulary

3 Feet Deep Balcony Space On East Elevation

36

Large Sectional Model - Close Up Individual Development - Entrance Model Credit To Ivana Rakshit


Interior Rendering Of L16 - Grade 3 Classroom And Cafe/Study Common

Large Scale Wall Section Of L16-L17

Individual Development - Drawing And Rendering Credit To Yang Li

The Graduate Taper Light Tunnel Enrich The Diversity Of Interior Space

2’ Interstitial Space

4’ 0”

Structural Steel Beam Edge Beam HVAC Ducts Lighting

Composite Steel Floor Deck Flooring Material Edge heating system Structural Anchor Plate

Balcony

Ambiant Lighting Glare Protection

Unitized Glazing System

14’ 0”

Double Pane Low-e coated laminated glass

Kids Climbing Ramp

Structural Tie Structural Diagrid 12” x 12”

Solid Brick

Structural mortar layer

Glass Brick

Structural mortar layer

Typical Mullion 6”

8” x 8” Aluminum, white coated

Structural Anchor Plate 2’ 0”

Structural mortar layer

Spandrel Panel

Glass Arches

Structural mortar layer

Interior Rendering Of L4 - Day Care Activity Space Individual Development - Drawing And Rendering Credit To Ivana Rakshit

30’ 0”

East Facade Detail Section 1” = 1’ 0’

1’

3’

6’

East Elevation 1” = 1’

Large Scale Wall Section Of L4 - L5 10’

0’

The Space In Which Kid Can Observe, Climb And Play

37

1’

3’


04

VISITORS' TENT FARNSWORTH HOUSE VISITORS' CENTER

Histroic Preservation, Visitors Center Plano, Illinois, Arch 576 Professor Kapp Spring 2016

The proposal for the Visitors’ Center is a Tent Structure, with the ex terior envelope constructed with Telfer membranes, enclosed with glass curtain wall and supported by steel posts and cables. The soft butterfly-like structure n o t o n l y a l l ows t h e d e s i g n to b e e a s i l y a s s e m b l e d and removable on-site; it provides special flexibility. Juxtaposed to the free open plan of Tent is a prefabricated bar structure. The overall layer of the membrane is intended to define a broader boundary to the surrounding environment, offers the opportunity to integrate and design the larger landscape, at the same time introduce diffused natural light into the interior from various directions.

38


P H A S E

1

P H A S E

2

P H A S E

3

P H A S E

4

The selected site location is behind Farnsworth House, surrounded by and hiding behind the wooded areas. The topography is slightly sloped downward towards the House, which allow the Visitors’ Center to be a high-point to observe the House and its context.

Farnsworth House Suffers From Flood Issue

There is a path between Farnsworth House and the Visitors’ Center, which forms a loop, which provides the experiences of walking through the woods, obtaining views from multiple angles to the house. The Visitors’ Tent Pavilion offers the grand image of upward-oriented membrane-roof, hanged Spider-Glass curtain wall, with glimpses of activities inside could be enjoyed at entrance.

39


40


INTERIOR VIEW OF TICKETING SPACE, GIFT SHOP AND COVERED PATIO

INTERIOR VIEW OF MULTI-PURPOSE AND GALLERY SPACES

41


05

MONSTER ON THE CLIFF LAND END POINT SCIENTIFIC RESEARCH CENTER

Scientific Laboratory, Visitors Center Land End Point , San Francisco, California UC Berkeley Summer Arch[ADV] Summer 2016

Performing as a machine which is parasitic on the land end point, monster provide the researchers and tourists a multifunctional facility for maritime and ecological research. T h e fa c i l i t y, w i t h a d va n c e d e q u i p m e n t a n d m a r i t i m e equipment such as easy access boarding dock and underwater observatory, the monster is capable of accommodating seven researchers and artists for their practice. The shape of and the circulation of the system create an arrow which is indicating the direction of the mile rock, the maritime chapel. Maritime chapel is the very first religion facility that built on the riff .

42


MODEL OF DIFFERENT LIGHT HOUSE DESIGN

MILE ROCK INSTITUTE DESIGN PROCESS

+

BASIC FORM: PENTAGON

43


INTERIOR VIEW OF MARITIME

Model of Maritime Church

44


The landscape of the Land End Points had been modified dramatically during construction in the 1930s. The ridge of the former hill, which indicating a virtual line in between the San Francisco Downtown and another critical site, the Mile Rock Lighthouse, had been removed. The idea of creating a highly flexible machine snake-like structure which descending from the hill to the cliff and finally dive into the ocean would be a suitable solution that satisfied the need for both scientific research and public scientific education, the symbolic meaning of the building would trigger visitors to recall the memory of the past. By consolidating the design concept with urban grid systems in San Francisco, the project intended to echo with the profound historical and geometrical relationships within a wider urban context.

MODEL OF LAND END POINT

45


06

TEAMOJI Local Start-Up Asian Cafe

Bubble Tea Shop, Bakery 617 Green St.,Champaign, Illinois Co-Founder, Designer Store Rennovation and Brand Design Established 2017 Me, Jerred and Alex are friends since freshman year. Alex, honored with the Bronze Tablet in Chemical Engineering when he graduated, has a strong passion for cuisine. Jerred, a natural born entrepreneur, believe that we can take advantage of the large Asian population in U of I. Me, a future architect, is always seeking the opportunity to design and build something entirely base on my will. We started our business in my 1st-year grad school when Jerred and Alex finished their master degree from UC Berkeley and Cornell. After a series of twists and turns, we took over a former grill bistro and established our brand: Teamoji. Here are some moments during the design and remodeling of our beverage shop.

46


47


48

Yang Li Graduate Architecture Portfolio  

Recent works at IoSA and UCB

Yang Li Graduate Architecture Portfolio  

Recent works at IoSA and UCB

Advertisement