Page 1

PORTFOLIO OF

YANG LI University Of Illinois, Urbana-Champaign lyonyangli@gmail.com (217) 281-2180


RE-Define Chicago Skyline The New Summit of Windy City 2017 Design Excellence Award Chicago

Reviving South Chicago District By Establishing The SecondCity Preserving The Arie Crown Theater And Providing Additional New Theaters For Experimental Performance Chicago

Tent Structures That Define A Broader Boundary To The Surrounding Environment, Offers The Opportunity To Integrate The Larger Landscape Plano

Performing As A Machine Which Is Parasitic On The Land End Point Monster Provide The Researchers And Tourists A Multifunctional Facility For Maritime And Ecological Research San Francisco

The Cafe That Design And Built With My Partners Champaign


1776ft Mixuse Super Highrise, Hotel, Residential, Observatory

P4-19

Renovate McCormick Place into a Mega Structure of Residential, Theaters and Mall

P20-29

Proposal of the New Visitors' Center for Farnsworth House

P30-33

Conceptual Design of Maritime Scientific Research Lab and Visitors' Center

P34-37

Start-Up Chain Bubble Tea Shop/Bakery

P38-39


DAY TIME RENDERING East Elevation From Navy Pier To The Site

01

P RISMA TOW ER RE-Define Chicago Skyline

4

1776ft Mixuse Super Highrise Residential, Hotel, Observatory E North Water St. , Chicago, Illinois


NIGHT TIME RENDERING East Elevation From Navy Pier To The Site. Same Location

2017 ISoA Graduate Design Excellence Award First Prize 5


Graduate Studio Team Project Fall 2017 Team:Yang Li/ Wei Lin/ Zenan Shen ARCH 573 Professor Armstrong Credit Design: Responsible for the design of the tower, the design of associated podium, the design of Observatory, the design of master plan and associated park, structural design of the complex. Digital Model and Drawings: Established the Rhino file, assisted the Rhino to Revit re-modeling process, visualized most of the renderings and diagrams. Physical Model: Designed and built three physical study models final physical model.

Chicago's reputation of the "skyscraper city" has been challenged after the shout down of the Spiral, a 2000 feet residential tower design by Calatrava. Chicago desires a new landmark to secure its position. The project aims at exploring the relationship in between a super high -rise and its urban context while engaging with advanced construction technology.

ENTRANCE RENDERING From Lakeshore Dr. to site, Looking from East to West The podium serves as the primary entrance of the visitors to the hotel ball room and observatory

6


7


Phase 1 Inital Concept Examinate The Shape Of The Concept: Set Back In The Bottom, And Expand At The Top

Phase 2 Basic Form

Phase 3 Circulation and Structure

Phase 4 Midterm

Phase 5 Final

Examine The Usable Footprint Of Each Floor. This Iteration Is The Ideal Shape, Though The Layout Of The Room Suffer Insufficient Space

Experiment The Layout Of Elevator Shaft And Structure. Introduced Mega Column System Into The Design

Experiment The New Structure Design. extend And Overhang The Top To 35 Ft, To Exaggerate The Expansion Effect

Final Layout. Last Iteration Which Amended The Perimeter After Several Optimizations And Links The Associated Podium With The Tower

Evolution of Tower Design 8


Phase 1 Inital Concept

Phase 2 Create Grand Guesture

Phase 3 Final

The Podium Serves As A Secondary, Minor Swing -Out Parts Of The Tower, Connected With Sky Bridge. Illustrate The Connection With Its Surrounding Fabric

Exaggerate The Volume Of The Podium (90 ft Tall) To Celebrate The Entrance Of The World's Highest Residential Tower

Re-Evaluate The Proper Volume Of The Podium, Move The Ballroom Below Grade To Liberate Ground Circulation

Evolution of Entrance 9


Entrance Design The proposed tower has two sets of functions, private and public. We pay close attention to this issue, and It is critical to isolate the public circulation of the Hotel visitors and tourist from the residents of the condominium. The solution divides the car and pedestrian into the southern entrance and northern entrance. All visitors of the observatory and hotel ballroom would be dropped off from the southern entrance and enter from the podium; guest of the hotel and the residents would enter their destinated lobby which locates separately on east and west wing of the ground level of the tower.

10


11


CONDO E

CONDO D

CONDO C

CONDO B 1Bed 1Bath 2Bed 2Bath CONDO A

3Bed 3 Bath

HOTEL B Guest Room Suite HOTEL A

Units Layout In Each Zone

Deluxe Suite

3Bed 3Bath Typical Unit Plan Area: 3651 Sqf.

12


2Bed 2Bath Typical Unit Plan

1Bed 1Bath Typical Unit Plan

Area: 2435 Sqf.

Area: 1233 Sqf.

13


Typical Hotel Floor Plan

Lower Level Contains 12 Regular Guest Rooms,6 Suites 2 Deluxe Suites

14

Hotel Amenity Floor Plan Contains Gym, Swimming Pool, Indoor Terrace


Typical Condo Floor Plan

Lower Level Contains Four 2 Bed 2Bath Units, Four 1 Bed 1 Bath Units

Typical Condo Floor Plan

Higher Level Contains Four 2Bed 2Bath Units

15


LOBBY NIGHT TIME RENDERING

Lobby Space, Hotel Lobby And Residential Lobby Locates At The West And East Side Of The Ground Floor. Underground Tunnel Connected The Podium With The Tower

16


TOP OBSERVATION DESK RENDERING

The Visitors Would Reach The Top Floor Of The Tower, And Descend On A Ramp Down To The Exit Floor

17


Study Models- Design Evolution

Model- the Park

Model-View About Entrance

18


Model- Top Observatory

Model- View from E Water St.

Model- Podium from Chicago River

19


02

SECOND CITY SQUARE REVIVING SOUTH CHICAGO DISTRICT BY ESTABLISHING A SECOND CITY

Residential Complex, Theater Near South Side, Chicago, Illinois Arch 574 Professor Tierney Fall 2016

Second city square pays homage to McCormick place's miesian structure, but re-programs and re-formats it for the 21st-century. The ideas of modernism such as repetition or uniformity have been reinterpreted through the parametric approach which alters for greater differentiation. Besides, as Chicago has the reputable comedy community second city, the project is named after the square of 2, the second city square. By preserving the arie crown theater, providing additional new theaters with flexible and mixedused would offer venues for experimental performance.

20


21


CONCEPT The pure grid and column system which Mies invented represents the ultimate architectural approach in the 1950s, and McCormick Place Lakeside center, which is designed by Gene Summers, an apprentice of Mies, has succeeded the core of free flow plan. It offers the largest conference area in its time, but it could not predict nor satisfied the demand of current conference goers, despite it has the great potential to play a role in the newly developing South Chicago district.

22


23


524


25


ick Corm sform c M n e of th es: tra anic rpose two issu to an org ways u p in ew ew on The n focuses ce Center reating n c e Plac onferen re thus ing. the Cid structu g and liv hybr tertainin of en

26


27


28


29


03

VISITORS' TENT FARNSWORTH HOUSE VISITORS' CENTER

Histroic Preservation, Visitors Center Plano, Illinois, Arch 576 Professor Kapp Spring 2016

The proposal for the Visitors’ Center is a Tent Structure, with the exterior envelope constructed with Telfer membranes, enclosed with glass curtain wall and supported by steel posts and cables. The soft butterfly-like structure not only allows the design to be easily assembled and removable on-site; it provides special flexibility. Juxtaposed to the free open plan of Tent is a prefabricated bar structure. The overall layer of the membrane is intended to define a broader boundary to the surrounding environment, offers the opportunity to integrate and design the larger landscape, at the same time introduce diffused natural light into the interior from various directions.

30


Phase 1 Model

Phase 2 Model

Phase 3 Model

Phase 4 Model

The selected site location is behind Farnsworth House, surrounded by and hiding behind the wooded areas. The topography is slightly sloped downward towards the House, which allow the Visitors’ Center to be a high-point to observe the House and its context.

Farnsworth House Suffer From Flood Issue

There is a path between Farnsworth House and the Visitors’ Center, which forms a loop, which provides the experiences of walking through the woods, obtaining views from multiple angles to the house. The Visitors’ Tent Pavilion offers the grand image of upward-oriented membrane-roof, hanged Spider-Glass curtain wall, with glimpses of activities inside could be enjoyed at entrance.

31


32


Interior View of Ticketing Space, Gift shop and Covered Patio

Interior View of Multi-Purpose and Gallery Spaces

33


04

MONSTER ON THE CLIFF LAND END POINT SCIENTIFIC RESEARCH CENTER

Scientific Laboratory, Visitors Center Land End Point , San Francisco, California UC Berkeley Summer Arch[ADV] Summer 2016

Performing as a machine which is parasitic on the land end point, monster provide the researchers and tourists a multifunctional facility for maritime and ecological research. The facility, with advanced equipment and maritime equipment such as easy access boarding dock and underwater observatory, the monster is cable of accommodating seven researchers and artists for their practice. The shape of and the circulation of the system create an arrow which is indicating the direction of the mile rock, the maritime chapel. Maritime chapel is the very first religion facility that built on the riff.

34


Model of Different Light House Design

Mile Rock Institute Design Process

+

Basic Form: Pentagon

35


Interior View of Maritime Church

Model of Maritime Church

36


In order to transform the site into a former army battery, the landscape of the Land End Points had been modified dramatically. The ridge of the former hill, which indicating a virtual line in between the San Francisco Downtown and another critical site, the Mile Rock Lighthouse, had been removed. The idea of creating a highly flexible machine snack-like structure which descending from the hill to the cliff and finally dive into the ocean would be a suitable solution that satisfied the need for both scientific research and public scientific education, the symbolic meaning of the building would trigger visitors to recall the memory of the past. By consolidating the design concept with urban grid systems in San Francisco, the project intended to echo with the profound historical and geometrical relationships within a wider urban context.

Model of Land End Point

37


05

TEAMOJI Local Start-Up Asian Cafe

Bubble Tea Shop, Bakery 617 Green St.,Champaign, Illinois Co-Founder, Designer Store Rennovation and Brand Design Established 2017

Me, Jerred and Alex are friends since freshman year. Alex, honored with the Bronze Tablet in Chemical Engineering when he graduated, has a strong passion for cuisine. Jerred, a natural born entrepreneur, believe that we can take advantage of the large Asian population in U of I. Me, a future architect, is always seeking the opportunity to design and build something entirely base on my wish. We started our business in my 1st-year grad school when Jerred finished his master degree from UC Berkeley and Alex drop his Ph.D. from Cornell. After a series of twists and turns, we took over a former grill bistro and established our brand: Teamoji. Here are some records during the design and construction of our beverage shop.

38


39


40

A tribute to Lewis, P., Tsurumaki, M., & Lewis, D. J. (2016). Manual of section. Princeton Architectural Press.

Yang Li Graduate Architecture Portfolio  
Yang Li Graduate Architecture Portfolio  
Advertisement