Page 1

Ο δήμαρχος Σερρών Π. Αγγελίδης εγκαινίασε τις Βιοκλιματικές Αναπλάσεις προϋπολογισμού 3.800.000 ευρώ.

Σελ.4 “Οποιος συλλογάται λεύτερα, συλλογάται καλά” Ρ.Φεραίος

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Χρήστος Πλακιάς Λευκώνας-Σερρών Τ.Κ.621 21 Σέρρας Τηλ.& fax 2321046666

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Eτος 20ο Αρ. φύλλου 996 Τιμή:0,50€

Γνώμη ύται δικαιο ι μόνον να έχε π ου αυτός ώση έχει γν

Στο έλεος της μοίρας τους τ’ αθώα βατράχια…

από τη συνεδρίαση, για την τοποθέτηση συζήτησης του θέματος των στρατοπέδων στη τελευταία θέση στο Δημοτικό συμβούλιο Σύσσωμη η αντιπολίτευση αποχώρησε από το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 14/12 στην αίθουσα συνεδριάσεων «Κ.Καραμανλής» του Διοικητηρίου.

Καλημέρα σας, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι. Τι γρήγορα που κυλάει ο

Η αντιπολίτευση θεώρησε εμπαιγμό την τοποθέτηση συζήτησης του θέματος για τα στρατόπεδα της πόλης των Σερρών ως τελευταίο θέμα στην ημερήσια διάταξη. Σε δηλώσεις τους οι επικεφαλείς των παρατάξεων μίλησαν για προσβολή, από τη Δημοτική αρχή, προς την αντιπολίτευση καθώς το θέμα τέθηκε από αυτή.

Σελ.2

Του Νίκου Φαλαγκάρα

Συλλήψεις 8 βαρκάρηδων στη Κερκίνη, από το... Λιμενικό Θεσσαλονίκης για 10 κλεμμένες(;) εξωλέμβιες!!! Σελ.7

καιρός. Το σκέφτεσαι και μόλις το συνειδητοποιείς, εκτός από την έκπληξη που δοκιμάζεις, σε καταλαμβάνει και κάποια μελαγχολία. Σε δέκα μέρες λοιπόν έχουμε Χριστούγεννα και σε δέκα Σελ.3

(συνέχεια στην σελ. 19)

Ο Ερντογάν επιτίθεται!

Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια Γερμανία που ζητά την απόλυτη εξαθλίωση Του Στέλιου Ρακιτζή

Σελ.5

μας, η ύαινα που ακούει στο όνομα Ερντογάν, μύρισε αίμα και ετοιμάζει την δική της επίθεση. Επι της ουσίας, ο εξ ανατολών απρόβλεπτος νεοσουλτάνος Ερντογάν, επαναφέρει επιτακτικά την θεωρία των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, (Συνέχεια στη σελίδα 19) ISSN 1109109-6

9 771109 109000

0 0 9 9 6>

Σελ.8


Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Σελίδα 2

από τη συνεδρίαση για την τοποθέτηση συζήτησης τους θέματος των στρατοπέδων στη τελευταία θέση Σύσσωμη η αντιπολίτευση αποχώρησε από το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 14/12 στην αίθουσα συνεδριάσεων «Κ.Καραμανλής» του Διοικητηρίου.

ενημέρωση για το θέμα τη Πέμπτη 15/12 το πρωί σε αίθουσα του ξενοδοχείου Elpida resort.

Η αντιπολίτευση θεώρησε εμπαιγμό την τοποθέτηση συζήτησης του θέματος για τα στρατόπεδα της πόλης των Σερρών ως τελευταίο θέμα στην ημερήσια διάταξη.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Στέφανος Φωτιάδης δήλωσε κατά την έξοδο του από το δημοτικό Συμβούλιο:

Σε δηλώσεις τους οι επικεφαλείς των παρατάξεων μίλησαν για προσβολή, από τη Δημοτική αρχή, προς την αντιπολίτευση καθώς το θέμα τέθηκε από αυτή.

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Λευκώνας-Σερρών 621 21 ΣΕΡΡΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝO ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & fax

Επίσης μίλησαν και για προσπάθεια υποβάθμισης ενός θέματος που αφορά το μέλλον του Δήμου Σερρών. (σ.σ. να θυμίσουμε πως το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας με πρόσφατο έγγραφό του προς το Δήμο Σερρών ουσιαστικά αναίρεσε τη συμφωνία που είχε κάνει με το Δήμο Σερρών για τα στρατόπεδα)

2321046666

serraikievdomada@gmail.com

anexnews@gmail.com

ΙΔΙΟΚΤΗΣIA

«αντίκτυπος» ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΛΑΚΙΑΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ “Αντικτυπος” ΛΕΥΚΩΝΑΣ - ΣΕΡΡΩΝ

ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΤΗΣΙΕΣ ΔΗΜΩΝ - Ν.Π.Δ.Δ. ΤΡΑΠΕΖΩΝ - Α.Ε., ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ 300 € Εταιρειών - Ν.Π.Ι.Δ. 150 € ΣΥΛΛΟΓΟΙ 100 € ΙΔΙΩΤΕΣ 50 €

Η δικαιολογία της δημοτικής αρχής Από τη πλευρά της η Δημοτική αρχή δια στόματος του αντιδημάρχου κ. Μυστακίδη, δικαιολογήθηκε ότι έβαλε το θέμα τελευταίο γιατί θεώρησε τα προηγούμενα θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα, τα οποία θα τελείωναν γρήγορα και θα έμενε χρόνος για τη συζήτηση του θέματος των στρατοπέδων που τέθηκε από την αντιπολίτευση.

Ενημέρωση σε… ξενοδοχείο από την αντιπολίτευση Η αντιπολίτευση, αφού δεν μπόρεσε να εκφράσει τις απόψεις της στο δημοτικό συμβούλιο, οργάνωσε συνέντευξη τύπου-

Στέφανος Φωτιάδης: Δεν σέβονται την αντίθετη άποψη

«Δεν δεχόμαστε τον εμπαιγμό, την κοροϊδία και τη μεθόδευση της δημοτικής αρχής όταν εισάγονται θέματα στην ημερήσια διάταξη από το σύνολο της αντιπολίτευσης αυτά να μπαίνουν σκοπίμως τελευταία, επενδύοντας στην κόπωση του σώματος και στην απαξίωση του θέματος». Ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: «Το θέμα των στρατοπέδων από μόνο του είναι τεράστιο και έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το σύνολο των δημοτών. Αντίθετα, σύσσωμη η συμπολίτευση επέλεξε την όξυνση. Δεν σέβονται την αντίθετη άποψη και τους καταγγέλλω. Επιλέγουν στην σκλήρυνση», προαναγγέλλοντας τη κοινή συνέντευξη τύπου την Πέμπτη (15/12) από μέλη των δημοτικών παρατάξεων , εκπροσώπων φορέων και συλλόγων και της Πρωτοβουλίας πολιτών με θέμα “πορεία διεκδίκησης στρατοπέδων Δήμου Σερρών”.

Θόδωρος Μηλίδης: Εσκεμμένα αποφάσισε ο Πρόεδρος. Η ψηφοφορία ήταν κοροϊδία Λάβρος κατά του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών Βασίλη Παπαβασιλείου εμφανίστηκε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εποχή Δημιουργίας» Θεόδωρος Μηλίδης.

«Σεβόμενοι στους εαυτούς μας και προασπίζοντας τα συμφέροντα του Σερραϊκού λαού θα έπρεπε το θέμα να συζητηθεί πρώτο και όχι τελευταίο, όπως εσκεμμένα αποφάσισε ο Πρόεδρος. Η ψηφοφορία ήταν κοροϊδία. Είναι γελοίο που το θέμα μπήκε σε ψηφοφορία και ο κ. Πρόεδρος πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβει ότι είναι Πρόεδρος όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι μόνο της παράταξης του κ. Αγγελίδη. Αυτό δεν το έχει αντιληφθεί ο κ. Παπαβασιλείου. Το θέμα έχει συμβεί και άλλες φορές κι ως εδώ και μη παρέκει! Δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλο τέτοιου είδους συμπεριφορές» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Μηλίδης.

Δημήτρης Γιαννακίδης: βαθιά αντιδημοκρατική Στο ίδιο μήκος κύματος

και ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Διάβαση Πεζών» Δημήτρης Γιαννακίδης, που ήταν ο πρώτος επικεφαλής της αντιπολίτευσης που … σήμανε την «έναρξη» της αποχώρησης από την συνεδρίαση, ως ένδειξη διαμαρτυρίας. «Αυτή η διαδικασία προσβάλει την αντιπολίτευση και νομίζω ότι είναι βαθιά αντιδημοκρατική. Δεν βρίσκω τον λόγο ένα κορυφαίο θέμα που το φέρνει σύσσωμη η αντιπολίτευση να τοποθετείται από τον Πρόεδρο στο τέλος της ημερήσιας διάταξης και με τον τρόπο αυτό να υπονομεύεται» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γιαννακίδης.

Πέτρος Αγγελίδης: Ο λόγος που αποχώρησε η αντιπολίτευση είναι απαράδεχτος

Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, καταγγέλλοντάς την για ένδεια πολιτικών επιχειρημάτων και θέσεων. «Ο λόγος που αποχώρησε η αντιπολίτευση είναι απαράδεχτος και δείχνει την γύμνια της. Ποτέ μα ποτέ παράταξη του δημοτικού συμβουλίου Σερρών δεν αποχώρησε γιατί ένα θέμα θα συζητηθεί πρώτο-δεύτερο ή τελευταίο. Αυτός δεν είναι λόγος για να αποχωρήσεις εκτός αν το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι πώς θα κάνει θόρυβο για ν’ ακουστείς στον Σερραϊκό λαό, λόγω του ότι υπάρχει απουσία προτάσεων και αδυναμίας τεκμηρίωσης αυτών που λες. Δεν γίνεται όμως αντιπολίτευση με θόρυβο. Αυτή είναι ανούσια αντιπολίτευση» δήλωσε, μεταξύ άλλων ο κ.Αγγελίδης

Την στάση της αντιπολίτευσης καυτηρίασε ο

Το δένδρο των ευχών στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών To ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών στα πλαίσια των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Σερρών, προσκαλεί όλα τα παιδιά της πόλης το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016 στις 12.00΄ μ.μ. στον πεζόδρομο μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια», για να συμμετέχουν ενεργά στον στολισμό του Χριστουγεννιάτικου δέντρου με τις ευχές των παιδιών. Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν ετοιμάσει ή να γράψουν σε καρτούλες τις ευχές τους με τις οποίες θα στολίσουν το δέντρο. Αυτές θα είναι οι «μπάλες» του δέντρου αυτού. Οι παιδικές ευχές. Οι ευχές τους για ένα καλύτερο κόσμο, ένα καλύτερο αύριο για όλα τα παιδιά του κόσμου.


Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Σελίδα 3

Οι μελλοντικοί «Αϊνστάιν» διαγωνίστηκαν στο Ε.φ.Κ.Ε. Σερρών

Στον 4ο Πανελληνιο διαγωνισμό με θέμα «Λέμε όχι στον σχολικό εκφοβισμό» έλαβαν μέρος 1.068 μαθητές από 126 σχολεία με 279 εργασίες Καλύτερο βίντεο του 4ου πανελλήνιου σχολικού διαγωνισμού «Λέμε όχι στον σχολικό εκφοβισμό», αναδείχθηκε της ομάδας «κινηματογραφιστές από κούνια» του 13ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών το οποίο επιβραβεύτηκε με έναν πλήρη εξοπλισμό «Ψηφιακής Τάξης» για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών, χορηγία της Samsung. Τα βραβεία δόθηκαν και εφέτος από το Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Ο διαγωνισμός απευθύνθηκε σε μαθητές ηλικίας από 10 έως 15 ετών και υλοποιήθηκε από το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και το Βρετανικό Συμβούλιο σε συνεργασία με τη Samsung Electronics Hellas, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας. Στη διάρκεια της τελετής απονεμήθηκαν τα βραβεία στις ομάδες που δημιούργησαν τα καλύτερα πρωτότυπα βίντεο και παρουσιάσεις με τον τρόπο που οι ίδιες αντιλαμβάνονται τις αξίες της διαφορετικότητας, της ισότητας των ευκαιριών, της κοινωνικές ένταξης και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος συνολικά 1.068 μαθητές από 126 σχολεία από ολόκληρη την Ελλάδα, έχοντας την υποστήριξη 159 εκπαιδευτικών. Οι εργασίες των μαθητών, που είχαν τη μορφή βίντεο ή παρουσίασης, έφτασαν συνολικά τις 279. Μέσα από τον διαγωνισμό οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν γι' αυτό το επίκαιρο θέμα και να εκφραστούν δημιουργικά, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο διευθυντής του Κέντρου δρ Κωνσταντίνος Φίλης δήλωσε ότι «αποδεχόμενοι τη διαφορετικότητα του άλλου, αναγνωρίζοντας του το δικαίωμα να διατηρεί τα δικά του πιστεύω, επιδιώκοντας την επίλυση των διαφορών μας, όποτε αυτές προκύπτουν, με ειρηνικό και μόνο τρόπο, μέσω του διαλόγου, της αλληλοκατανόησης, της διάθεσης συμβιβασμού, διατηρώντας στο ακέραι-

Το Σάββατο 10/12/2016 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο εργαστήριο του Ε.Κ.Φ.Ε. (Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών) Σερρών (στο 1ο Γυμνάσιο Σερρών) ο τοπικός διαγωνισμός για την επιλογή της ομάδας μαθητών που θα συμμετέχει στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό EUSO 2017 (Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών). Μια γιορτή για εκπαιδευτικούς και μαθητές, οι οποίοι πειραματίζονται, συνεργάζονται, μετρούν, συγκρίνουν, συμπεραίνουν και φυσικά μετά από μια τέτοια διαδικασία ΜΟΝΟ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 5 ομάδες μαθητών από τα σχολεία: 2ο ΓΕ.Λ. Σερ-

Συγχαρητήρια στη Δήμητρα, στο Γιώργο Θ., στο Γιώργο Π., στο Θανάση και στον Τάσο της ομάδας «κινηματογραφιστές από κούνια» από το 13ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, που κέρδισαν το 1ο βραβείο! ρών, 3ο ΓΕ.Λ. Σερρών, 4ο ΓΕ.Λ. Σερρών, ΓΕ.Λ. Νιγρίτας και ΓΕ.Λ. Σκουτάρεως. To Ε.Κ.Φ.Ε. Σερρών στην ανακοίνωσή του δίνει: Συγχαρητήρια στους μαθητές και τους μέντορες καθηγητές σχολείων που συμμετείχαν. Ευχαριστίες στην πολυπληθή ομάδα της επιστημονικής επιτροπής για την άριστη συνεργασία.

ο τις αρχές και τις αξίες μας, μπορούμε να ζήσουμε αρμονικά μεταξύ μας». Απευθυνόμενος δε προς τα παιδιά ανέφερε: «Καταφέρατε να μας καταπλήξετε με την ευρηματικότητα, την εξυπνάδα, τον αυθορμητισμό, τις φρέσκες ιδέες και τις δεξιότητές σας. Στείλατε με εμφατικό τρόπο το δικό σας μήνυμα για τον σχολικό εκφοβισμό. Σήμερα νικητές είναι όλοι όσοι συμμετείχαν στο διαγωνισμό και μεγάλος ηττημένος είναι κάθε μορφή βίας και εκφοβισμού». Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν και χορευτικά σύνολα από μαθητές με κεντρικό μήνυμα «Λέμε όχι στον σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό» με τη συμμετοχή της Αρτέμιδας Ιγνατίου με το χοροθέατρο Αrt και της Ειρήνης Κουρούβανη με την ομάδα χορού Artistico. Μεταξύ των ομιλητών η κυρία Ντόρα Πάλλη, υποδιευθύντρια του Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας και μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, τόνισε ότι «αναδείξαμε μια άλλη, υπέροχη Ελλάδα που είναι ευαίσθητη, παίρνει πρωτοβουλίες, είναι παρούσα στα κοινωνικά μας προβλήματα. Η σημερινή εκδήλωση δίνει ένα μήνυμα ελπίδας για την πατρίδα μας». Βραβεύτηκαν τα σχολεία: * 13ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών με το 1ο βραβείο

Όσο για τα θέματα: Στην πρόκληση των πολύτιμων κρυστάλλων, των μικροσκοπικών μηκύτων και των σακχάρων της βιολογίας, του κρασιού και του αποστάγματος της χημείας, η φυσική * 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου με το 2ο βραβείο * Γυμνάσιο Θρακομακεδώνων με το 3ο βραβείο * Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας με το 4ο βραβείο * 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Βόλου με το 5ο βραβείο Τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν: * σχολείο Ελληνογερμανική Αγωγή * 1ο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων * Γυμνάσιο Νεάπολης Λασιθίου * 7ο Γυμνάσιο Καλλιθέας * Όμιλο Κινηματογράφου Αρσάκειων Σχολείων * Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας * Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Αιγάλεω * Σχολή Μωραΐτη και την ομάδα «donuts» Το Βραβείο Κοινού κέρδισε η ομάδα Chance του 11ου Γυμνασίου Ιωαννίνων. Την εκδήλωση τίμησαν, μεταξύ άλλων, με την παρουσία τους ο βουλευτής Λασιθίου, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Βούλα Κοζομπόλη, η Α-

ντιπρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Ιωάννα Καρυοφύλη, Έλληνες Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες (Μαρία-Λουίζα Βρυώνη, Γεωργία Ελληνάκη, Βούλα Ζυγούρη, Ευτυχία Καραγιάννη Έυη Μωραϊτίδου, Δημήτρης Καφφάτος, Δημήτρης Μιτελούδης, Θοδωρής Αλεξάς, Παύλος Μάμαλος, και Αργύρης Νοτάρογλου), μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα σχολεία που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Την εκδήλωση παρουσίασαν ο δημοσιογράφος, Γιώργος Παπαδάκης, και η μουσικός, Ευγενία Μανωλίδου. Εδώ μπορείτε να δείτε το βίντεο σκανάρωντας με το κινητό τον κωδικό

διαχώρισε τη θέση της προβάλλοντας σθεναρή ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ. Στις 28 Ιανουαρίου 2017, στο Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου Θεσσαλονίκης (Μεγάλου Αλεξάνδρου και Ανατολικής Θράκης, ΤΚ 55134, Καλαμαριά) θα συμμετάσχουν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από τους τοπικούς Διαγωνισμούς των Ε.Κ.Φ.Ε. των Περιφερειών Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Ιονίων νήσων. Από κάθε τελικό διαγωνισμό θα επιλεγεί μια τριμελής ομάδα μαθητών που θα συμμετάσχουν στην 15ηΕυρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών - EUSO 2017 (http://euso2017.dk/), η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη της Δανίας από 7 έως 14 Μαΐου 2017.


Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Σελίδα 4

Αυτές είναι οι αρμοδιότητες της υφυπουργού Εσωτερικών Μ. Τσαρουχά (ΦΕΚ) Η ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Εσωτερικών, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, καθορίζεται με απόφαση που υπογράφουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Συγκεκριμένα στην απόφαση αναφέρεται: Άρθρο 1 Στην Υφυπουργό Εσωτερικών, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, αναθέτουμε την άσκηση των ακόλουθων αρμοδιοτήτων: 1. Του πρώην Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης και των υπαγόμενων σε αυτό υπηρεσιών και αυτοτελών τμημάτων. 2. Της εποπτείας των παρακάτω νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, που ανήκαν στην αρμοδιότητα του πρώην Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης: α) Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (Ν.Π.Δ.Δ.). β) Ε.Υ.Α.Θ. Παγίων (Ν.Π.Δ.Δ.). γ) Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε. δ) Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. ε) Δ.Ε.Θ. – HELEXPO Α.Ε. Άρθρο 2 Στις κατά το άρθρο 1 αρμοδιότητες περιλαμβάνονται: α) οι κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες, β) η νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία ασκείται μόνον από κοινού με τον Υπουργό, γ) η πρόταση για την έκδοση ατομικών και κανονιστικών διαταγμάτων, δ) η έκδοση πράξεων ατομικού και κανονιστικού χαρακτήρα, ε) η πρόταση για την έκδοση διαταγμάτων και η έκδοση πράξεων από κοινού με τους άλλους Υπουργούς, Αναπληρωτές Υπουργούς και Υφυπουργούς, στ) ο διορισμός των διοικήσεων όλων των εποπτευόμενων από το πρώην Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, από κοινού με τον Υπουργό, ζ) η διαχείριση του προϋπολογισμού, η ανάληψη υποχρεώσεων σε βάρος των πιστώσεων που είναι εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό του φορέα και ο προσδιορισμός των απαιτήσεων σε βάρος του προϋπολογισμού, ως κύριος διατάκτης των πιστώσεων, η) η αποδοχή των γνωμοδοτήσεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, θ) η έκδοση αποφάσεων εξουσιοδότησης υπογραφής στους Προϊσταμένους των υπηρεσιακών μονάδων και οι αποφάσεις για τοποθέτηση, μετακίνηση και προαγωγή υπαλλήλων του πρώην Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, ι) ο διορισμός, η πρόσληψη, η απόσπαση και η μετάταξη του κάθε φύσεως και σχέσης εργασίας προσωπικού του πολιτικού γραφείου της Υφυπουργού, των υπηρεσιών του πρώην Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης και των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύονται από αυτό. Άρθρο 3 Από τις αρμοδιότητες που ανατίθενται με το άρθρο 1 εξαιρούνται και παραμένουν στον Υπουργό: α) ο προσδιορισμός της πολιτικής του Υπουργείου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και των λοιπών συλλογικών κυβερνητικών οργάνων, καθώς και ο συντονισμός της εφαρμογής της πολιτικής αυτής, β) η εκπροσώπηση του Υπουργείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς οργανισμούς.

Συνελήφθη 21χρονος από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είχε διαπράξει κλοπές αξίας 10.000ευρώ Από την περαιτέρω έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών προέκυψε ότι εμπλέκεται σε ακόμα 2 διαρρήξεις σπιτιών στις Σέρρες που έγιναν τις προηγούμενες μέρες Αφαίρεσε κοσμήματα η αξία των οποίων ξεπερνά τις 10.000 ευρώ Οι περιπολίες των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σερρών, είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθεί 21χρονος υπήκοος Αλβανίας, για κλοπές από σπίτια στην πόλη των Σερρών, που έγιναν τις προηγούμενες μέρες. Ειδικότερα, το απόγευμα της 9-12-2016 εντοπίστηκε ο 21χρονος από περιπολούντες αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και διαπιστώθηκε ότι λίγο νωρίτερα είχε διαρρήξει οικία στις Σέρρες, χωρίς να αφαιρέσει οτιδήποτε και στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα μαχαίρι. Από την περαιτέρω έρευνα που διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Σερρών, προέκυψε ότι ο 21χρονος τις τελευταίες 7 ημέρες είχε διαπράξει άλλες 2 κλοπές από σπίτια στην πόλη των Σερρών, από όπου αφαίρεσε χρήματα και κοσμήματα, η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις των παθόντων. Η έρευνα συνεχίζεται για τυχόν συμμετοχή του και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις. Ο 21χρονος με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών.

Ο δήμαρχος Σερρών Π. Αγγελίδης εγκαινίασε τις Βιοκλιματικές Αναπλάσεις προϋπολογισμού 3.800.000 ευρώ. Με αυτό το …μότο και την προτροπή «Προστατεύστε και απολαύστε το έργο» ο Δήμαρχος Σερρών εγκαινίασε τις βιοκλιματικές αναπλάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της πόλης των Σερρών. «Όλοι οι άνθρωποι της Δημοτικής Αρχής και εγώ προσωπικά νιώθουμε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση που εγκαινιάζουνε σήμερα το μεγάλο έργο των Βιοκλιματικών Αναπλάσεων του Δήμου Σερρών. Ένα έργο που προστατεύει την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον, βελτιώνει την ποιότητα ζωής και το μικροκλίμα της περιοχής, την αναβαθμίζει αισθητικά» υπογράμμισε ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης κατά την τελετή το πρωί της Πέμπτης 15 Δεκεμβρίου 2016. Η όψη της περιοχής αλλάζει με τις παρεμβάσεις που έγιναν. Σε μία έκταση 31.000 τ.μ. δημιουργήθηκαν χώροι πρασίνου με δέντρα και λουλούδια, σιντριβάνια, ποδηλατόδρομοι, η άσφαλτος ανακατασκευάστηκε με ψυχρά υλικά, έγιναν διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, τοποθετήθηκαν υπαίθριοι ανεμιστήρες, οι λαμπτήρες αντικαταστάθηκαν με άλλους χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

«Είναι ωραίο να ζεις στις Σέρρες.»

«Προστατεύστε και απολαύστε το θαυμαστό αυτό έργο» κάλεσε τους δημότες ο Π. Αγγελίδης. « Οι παρεμβάσεις, τα έργα και οι δράσεις μας στόχο έχουν η ζωή να γίνει καλύτερη στις Σέρρες, ώστε δημότες και επισκέπτες να δηλώνουν αυθόρμητα ότι «είναι ωραίο να ζεις στις Σέρρες.» Και σας πληροφορώ ότι ήδη το λένε» τόνισε ο δήμαρχος.

Ευχαριστώ Ο Πέτρος Αγγελίδης ευχαρίστησε τους κατοίκους της περιοχής των Βιοκλιματικών Αναπλάσεων «για την υπομονή και την ωριμότητα που επέδειξαν κατά την κατασκευή του έργου», όπως και όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίηση του : Τους αντιδημάρχους Π.

Μυστακίδη και Η. Γκότση , τους υπαλλήλους της τεχνικής υπηρεσίας, του τμήματος προγραμματισμού, ιδιαιτέρως τον Δ/ντή της τεχνικής υπηρεσίας κ.Πάλλα Χρήστο και τον ανάδοχο του έργου. Τέλος ευχαρίστησε την Δ.Ε.Υ.Α. Σερρών η οποία στην περιοχή των Βιοκλιματικών Αναπλάσεων κατασκεύασε 1.977 μέτρα δικτύων ύδρευσης και 430 μέτρα δικτύων Αποχέτευσης που κόστισαν 255.000 ευρώ συνολικά.

Η ταυτότητα του έργου Το έργο είναι προϋπολογισμού 3.800.000 ευρώ. Χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) στα πλαίσια του προγράμματος «Βιοκλιματικές αναβαθμίσεις δημοσίων ανοικτών χώρων» και το Πρόγραμμα Δημοσίων

Επενδύσεων. Η πρόταση για την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα κατατέθηκε το Νοέμβριο του 2011 και εντάχθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2012.

Στο πρόγραμμα αυτό κατέθεσαν προτάσεις 78 Δήμοι και εντάχθηκαν οι 15. Ο Δήμος Σερρών κατέλαβε την ενδέκατη θέση μεταξύ αυτών που αξιολογήθηκαν θετικά.

Επίσκεψη στελεχών του ΚΚΕ σε ΤΕΙ, Νοσοκομείο και σε επιχειρήσεις των Σερρών Η Κομματική Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, προχωρά σε πλατύ μαζικό άνοιγμα το οποίο περιλαμβάνει εξορμήσεις, περιοδείες, συσκέψεις, σε χώρους δουλειάς και συνοικίες. Στόχος είναι να φτάσει σε χιλιάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες το κάλεσμα οργάνωσης και έντασης της πάλης, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που προωθούν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Να ενισχυθεί το ΚΚΕ παντού. Οι εργαζόμενοι να επαγρυπνούν και να είναι έτοιμοι να κινητοποιηθούν ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τη συμμετοχή και εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς. Το πρόγραμμα για τις επόμενες ημέρες είναι το εξής: Τετάρτη 14 Δεκέμβρη Στις 11 π.μ., περιοδεία στο ΤΕΙ Σερρών με τον Ιντζέ Κώστα, γραμματέα της ΤΕ Σερρών. Πέμπτη 15 Δεκέμβρη Στις 11 π.μ., περιοδεία στο «Παν - Μετάλ» με τον Αγγελάκη Χρήστο, στέλεχος του ΚΚΕ. Παρασκευή 16 Δεκέμβρη Στις 12 μ., περιοδεία στο Νοσοκομείο Σερρών, με τον Παπαμιχάλη Βαγγέλη, στέλεχος του ΚΚΕ. Σάββατο 17 Δεκέμβρη Στις 10 π.μ., περιοδεία στελεχών της ΤΕ Σερρών στα εμπορικά καταστήματα της πόλης των Σερρών.


Σελίδα 5

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό στις Σέρρες, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον εκδοτικό οίκο METAIXMIO, στο χώρο του βιβλιοπωλείου Public Το απόγευμα της Δευτέρας 12/12 το νέο βιβλίο του πολυγραφότατου Σερραίου συγγραφέα Βασίλη Τζανακάρη «Η Ελλάδα φλέγεται» (25ο βιβλίο του συγγραφέα), παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό. Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον εκδοτικό οίκο METAIXMIO, έγινε στις Σέρρες στο χώρο του βιβλιοπωλείου Public (Τσαλοπούλου 8). Για το βιβλίο (750 σελίδων με πληθώρα βιβλιογραφίας και ανέκδοτων φωτογραφιών από το αρχείο του συγγραφέα) μίλησαν ο συγγραφέας Κοσμάς Χαρπαντίδης και ο δικηγόρος - δημοσιογράφος Νίκος Φαλαγκάρας, ενώ τη συζήτηση προλόγισε η δημοσιογράφος Θάλεια Καμπουρίδου. Ο συγγραφέας Βασίλης Τζανακάρης απαντώντας στην ερώτηση «τι τον ώθησε να γράψει το βιβλίο», απάντησε πως τον έθιγε βαθιά το γεγονός πως οι Βούλγαροι γείτονες μας δεν εξέφρασαν ποτέ τη συγνώμη τους, για τα όσα δεινά έκαναν σε αυτό τον τόπο πριν 70 χρόνια. Ενώ από την άλλη και η Ιστορία ποτέ δεν κατέγραψε τα γεγονότα που συνέβησαν στη Μακεδονία τη χρονική περίοδο αυτή. Ο δικηγόρος και δημοσιογράφος Νίκος Φαλαγκάρας στη εισήγησή του ανέφερε: Ευχαριστώ τον συγγραφέα και φίλο Βασίλη Τζανακάρη, αυτόν τον ακάματο εργάτη της γραφής, για τη μεγάλη τιμή που μου επιδαψίλευσε δίνοντάς μου την ευκαιρία να μιλήσω για το καινούργιο του βιβλίο. Επίσης ευχαριστώ όλους εσάς που προσήλθατε για να συζητήσουμε γι’ αυτό το σπουδαίο βιβλίο που απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία όχι ως το «τι ακριβώς συνέβη στο παρελθόν», αλλά για την ιστορία ως την «παρουσία του παρελθόντος στο παρόν», όπως λέει ο καθηγητής της Ιστορίας Αντώνης Λιάκος. Ή για να διαψεύσει τον αφορισμό του Χέγκελ ότι «η Ιστορία το μόνο που διδάσκει είναι ότι δεν διδάσκει τίποτα». Και βέβαια ευχαριστώ τους διοργανωτές της εκδήλωσης σ’ αυτόν τον όμορφο και ζεστό χώρο. Επιτρέψτε μου επίσης να εκφράσω τη χαρά μου γιατί κάθομαι δίπλα σ’ έναν σπουδαίο λογοτέχνη, παλιό συμφοιτητή και αγαπητό φίλο, τον Κοσμά Χαρπαντίδη. Είναι πολύ εύστοχη η χρήση του ρήματος φλέγομαι από τον συγγραφέα στον τίτλο του βιβλίου και ιδού γιατί: κατά κυριολεξίαν σημαίνει καίγομαι βγάζοντας φλόγες, ενώ μεταφορικά σημαίνει κατέχομαι από πολύ ισχυρό, έντονο (συν)

αίσθημα, (πάθος για κάτι). Η Ελλάδα λοιπόν αυτή την εποχή που αναφέρεται το βιβλίο φλέγεται διπλά: στον πόλεμο, αλλά και από τον πόθο για ελευθερία, γι’ αυτό και οι αγώνες του λαού της. Ο λόγος περί Κατοχής και Δεκεμβριανών μπορεί να ηχεί παράφωνα και να φαίνεται αναντίστοιχος με τις προτεραιότητες που θέτει η εποχή μας. Δηλαδή όποιος επιχειρεί να προσεγγίσει μια πολύπτυχη και

Ο στρατός μας, με τα πενιχρά πολεμικά μέσα που διέθετε, κατατρόπωσε κυριολεκτικά στα ηπειρωτικά βουνά τις ορδές του Μουσολίνι και γι' αυτό χρειάσθηκε η επέμβαση των Γερμανών, τον Απρίλιο του 1941, για να καταληφθεί η Ελλάδα. Εξακολουθεί ωστόσο να αμύνεται ηρωικά στη μεθόριο, ενώ στη θρυλική μάχη της Κρήτης αποσπά δίκαια τον θαυμασμό όχι μόνο των συμμάχων αλλά

που απέδρασαν στη Μέση Ανατολή, στο έλεος της πείνας και της εξαθλίωσης, με κυβερνήσεις ανδρείκελα απροκάλυπτα στην υπηρεσία του εχθρού, αρχίζει να οργανώνει και να συγκροτεί τους πρώτους αντιστασιακούς πυρήνες, οι οποίοι προοδευτικά θα εξελιχθούν σε παλλαϊκό κίνημα, το οποίο με τη δράση του θα προκαλέσει τον τρόμο στους εχθρούς και τον θαυμασμό και τον έπαινο στους συμμάχους.

πολυσήμαντη περίοδο του ιστορικού μας βίου, όπως είναι αυτή που πραγματεύεται ο συγγραφέας, μπορεί να θεωρείται εκτός κλίματος. Θα λέγαμε, ωστόσο, ότι η διαπίστωση αυτή, και στον βαθμό που αποδίδει την πραγματικότητα, συνιστά έναν πρόσθετο σοβαρό λόγο ώστε το κορυφαίο αυτό κεφάλαιο να κινήσει το ενδιαφέρον μας και να μας απασχολήσει, με μεγαλύτερη ένταση και σε περισσότερα επίπεδα. Για να ανιχνεύσουμε έτσι όλα εκείνα τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν, ανασυγκροτούν και αναβαθμίζουν την ατομική και συλλογική μνήμη, αυτοσυνειδησία και αυτοπεποίθηση. Ο συγγραφέας ξεκινώντας την αφήγησή του τις παραμονές της γερμανικής επέλασης στην Ευρώπη που έμελλε να τη μετατρέψει σ’ ένα απέραντο σφαγείο και νεκροταφείο, αποτυπώνει με ανατριχιαστική θα λέγαμε ζωντάνια το γενικότερο κλίμα και βέβαια ψυχαναλύει τον εγκέφαλο και πρωταγωνιστή της πιο φοβερής τραγωδίας που βίωσαν οι ευρωπαϊκοί λαοί τον προηγούμενο αιώνα. Την ώρα λοιπόν που πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η μία μετά την άλλη, υποκύπτουν στον φοβερό οίστρο του φασιστικού άξονα, ο λαός μας, «σαν έτοιμος από καιρό», όπως θα έλεγε ο ποιητής, από την πρώτη στιγμή που δέχθηκε την απρόκλητη φασιστική επίθεση της Ιταλίας (28-10-1940), επέλεξε τον δρόμο της αντίστασης, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο τη μετέπειτα πορεία του.

και των ίδιων των κατακτητών. Αποκρούοντας τον εισβολέα, δυσχεραίνει σημαντικά τους πολεμικούς σχεδιασμούς και τις επιχειρήσεις των φασιστικών -ναζιστικών δυνάμεων στο μέτωπο της Αφρικής, καθώς και την επίθεση εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, εκεί όπου έμελλε να ενταφιασθεί οριστικά το πιο εφιαλτικό για την ανθρωπότητα όραμα της νέας τάξης πραγμάτων, αφού βέβαια μετέτρεψε την ευρωπαϊκή ήπειρο σε απέραντο σφαγείο, 20 μόλις χρόνια από τη λήξη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου με τις εκατόμβες των θυμάτων και τις απίστευτες καταστροφές. Όταν ο λαός μας διαπιστώνει ξαφνικά, ότι από νικητής στο πεδίο της μάχης βρίσκεται πια στη θέση του ηττημένου, αισθάνεται προδομένος και το εθνικό του φιλότιμο βαθιά πληγωμένο. Γι' αυτό δίκαια τον κυριεύει μαζί με την πίκρα και θυμός εναντίον όλων αυτών που τον οδήγησαν σ' αυτήν την τραγική κατάσταση.

Και όμως φτάσαμε, δυστυχώς, στον φοβερό Δεκέμβρη, προανάκρουσμα ενός πολύ πιο φοβερού εμφυλίου πολέμου που έπνιξε την Ελλάδα στο αίμα κι έσπειρε διχασμό και καταστροφές. Επί 33 μέρες η Αθήνα φλέγεται. Ο απολογισμός της επίθεσης ήταν 21 νεκροί και 140 τραυματίες, γεγονός που δίκαια βάφτισε την 3η Δεκέμβρη 1944 ως «Ματωμένη Κυριακή». Οι Βρετανοί, για να εδραιώσουν το νέο καθεστώς, μετέρχονται όλα τα μέσα. Ο Τσώρτσιλ διεμήνυσε στον Σκόμπυ να μη διστάσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση σαν σε κατεχόμενη χώρα και τον πρωθυπουργό Παπανδρέου που απείλησε να παραιτηθεί να τον φυλακίσει σ’ ένα δωμάτιο, ενώ ανήμερα των Χριστουγέννων επισκέφτηκε αιφνιδιαστικά την Αθήνα για να επιβλέψει και να συντονίσει το… ειρηνικό του έργο.

Αποφασίζει και αυτή τη φορά να αντισταθεί στον ξένο δυνάστη, υλοποιώντας έτσι τη σοφή προτροπή του μεγάλου Παλαμά: «μεθύστε με τ' αθάνατο κρασί του εικοσιένα». Παρά λοιπόν την ατιμωτική συνθηκολόγηση την οποία αποτόλμησαν εθνικά ανάξιοι στρατιωτικοί, θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες, και την συνακόλουθη παράδοση της χώρας μας στον κατακτητή, παρά την εγκατάλειψή του από τον βασιλιά και το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής του ηγεσίας,

Το βιβλίο του Βασίλη Τζανακάρη είναι ένα ακόμα έργο ζωής γι' αυτόν αλλά και πολύτιμη συμβολή στο πλαίσιο της μελέτης και ανάδειξης σπουδαίων στιγμών του νεώτερου ιστορικού μας βίου. Για να συντεθεί και να λάβει την τελική του μορφή, απαίτησε ασφαλώς πολύ χρόνο και μόχθο για τη συλλογή ψηφίδαψηφίδα αυτού του αχανούς υλικού που έχει ο συγγραφέας στο πλούσιο αρχείο του, να ταξινομηθεί, να αξιολογηθεί και να τεκμηριωθεί (10 σελίδες ελ-

ληνική και ξένη βιβλιογραφία). Στο εύλογο ερώτημα αν είναι αντικειμενικός στις κρίσεις του, θα απαντήσω χρησιμοποιώντας μία φάση του ιστορικού Βασίλη Παναγιωτόπουλου από πρόσφατη συνέντευξή του στην των ΕφΣυν: «Είναι μύθος η «αντικειμενική Ιστορία». Δεν υπάρχει περίπτωση να αποφύγεις την ιδεολογική εμπλοκή. Η Ιστορία είναι μια ιδεολογική πνευματική δραστηριότητα. Από εκεί και πέρα, σε επίπεδο προσωπικό, ο ιστορικός θα προχωρήσει σε μια έντιμη ή όχι διαπραγμάτευση ενός ζητήματος και σε μια εύστοχη ή άστοχη διαχείριση επιχειρημάτων». Το βιβλίο αυτό, νομίζω, πρέπει να διαβασθεί από αυτούς που θεωρούν την εθνική μνήμη και την αυτογνωσία ως στοιχεία εκ των ουκ άνευ της διαχρονικής μας διαδρομής, αλλά και της προοπτικής μας. Από τους δασκάλους μας, από τη νέα γενιά. Να περιληφθούν δε αποσπάσματά του στα σχολικά εγχειρίδια της Ιστορίας. Είμαι βέβαιος ότι, ακόμη και διαφωνώντας κανείς, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, με τα πορίσματα και τις κρίσεις του συγγραφέα, από το βιβλίο αυτό θα πληροφορηθεί, θα προβληματισθεί και θα αποκομίσει χρήσιμα στοιχεία και συμπεράσματα. Θα αναστοχασθεί το ιστορικό παρελθόν ως κρίσιμο και χρήσιμο σημείο αναφοράς. Παρουσίες και ερωτήσεις του κοινού Την εκδήλωση που παρακολούθησαν πλήθος σερραίων, ενώ την τίμησαν με την παρουσία τους, η Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή, ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κυρία Σοφία Μπιτζίδου. Στο τέλος της εκδήλωσης ο συγγραφέας Βασίλης Τζανακάρης, απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του. Παρουσίαση του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη Το βιβλίο παρουσιαστηκε την προσεχή Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στο Public της Θεσσαλονίκης από τον δημοσιογράφο και πρώην Ευρωβουλευτή Τραϊανό Χατζηδημητρίου και τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Χρήστο Ζαφείρη.


Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Σελίδα 6 Με ανακοίνωσή του Σέρρες, για το "Πανελλαδικό Δίκτυο για την απόδοση των στρατοπέδων στους πολίτες" ο εκπρόσωπος Θόδωρος Καστρινός ζητά να αποδοθουν τα στρατόπεδα στο λαό και να μην υπάρξει καμμιά συνδιαλλαγή με του Υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Αναλυτικά οι θέσεις του δικτυου: Από τις αρχές του 2000, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα κινήματα πολιτών, διεκδικούν την κατάργηση του νόμου 2745/1999 (γνωστός και ως νόμος Τσοχατζόπουλου για την "αξιοποίηση" των στρατοπέδων) και την απόδοση των στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες, ως κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου. Οι τελευταίες ενέργειες της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αφορούσαν στην αθέτηση των δεσμεύσεων, αλλά και την καταστρατήγηση των ειλημμένων αποφάσεων από την πλευρά του Υπουργού Π. Καμμένου, για τα στρατόπεδα της πόλης των Σερρών, προκάλεσαν τις έντονες αντιρρήσεις των κατοίκων της πόλης και των κινηματικών πρωτοβουλιών, οι οποίοι επί χρόνια δίνουν αγώνες για να μην κτιστούν, ούτε να γίνουν χώροι εμπορευματικής χρήσης, αλλά να αποδοθούν τα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΕΡΡΩΝ

στρατόπεδα στους κατοίκους της περιοχής, και να χαρακτηριστούν, χώροι αποκλειστικής χρήσης πρασίνου. Το ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ για την απόδοση των στρατοπέδων στους πολίτες, ζητά: · Να μην προχωρήσει η δημοτική Αρχή του Δήμου Σερρών στην υλοποίηση της πολεοδόμησης των στρατοπέδων "ΕΜΜ. ΠΑΠΑ", "ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ". Αντίθετα, σε συνεργασία με τα κινήματα πολιτών και τους φορείς του Νομού, να αγωνιστεί για να αποδοθούν στους κατοίκους τα στρατόπεδα της πόλης. - Να μην απεμπολήσει ο Δήμος Σερρών το δικαίωμα της κυριότητας που έχει στα 125 στρέμματα στο "ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ" και στα 40 στρέμματα στο "ΕΜΜ. ΠΑΠΑ". · Να καταργηθεί ο ν. 2745/99 και οι διατάξεις του ν.4407/2016 που αντιμετωπίζουν τους χώρους των στρατοπέδων ως εμπόρευμα, δημιουργώντας όρους ξεπουλήματος ακινήτων – φιλέτων υπέρ του ΤΕΘΑ μέσω ενός «δικού του» ΤΑΙΠΕΔ, και οδηγούν στην εκμετάλλευση των στρατοπέδων από ιδιωτικά συμφέροντα. · Ειδικά σήμερα, που βιώνουμε επί σειρά ετών μια φοβερή οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις των μνημονίων που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση, να εκχωρηθούν στους Δήμους τα στρατόπεδα τα οποία δεν εξυπηρετούν πλέον τις στρατηγικές της εθνικής άμυνας, ώστε να μπορούν οι πολίτες, μέσω και των κοινωνικών φορέων που δεν ασκούν επιχειρηματική δράση ούτε εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα, να έχουν ελεύθερους χώρους πράσινου, άθλησης, ψυχαγωγίας και πολιτιστικών δράσεων. Καμία ένταξή τους σε οποιοδήποτε σχέδιο επιχειρηματικής αξιοποίησης. · Να χαρακτηριστούν τα πρώην στρατόπεδα με προεδρικά διατάγματα ή άλλες δεσμευτικές νομοθετικές ρυθμίσεις σε κοινόχρηστους χώρους υψηλού πρασίνου υπερτοπικής σημασίας. Για τα στρατόπεδα της πόλης των Σερρών -ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ, ΕΜΜ. ΠΑΠΑ - να χαρακτηρισθούν ως Πάρκα Αθλητισμού, Πολιτισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας, αντίστοιχα, σύμφωνα και με την μελέτη του Τ.Ε.Ε. και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν.Σερρών. · Τα εντός των στρατοπέδων κτίρια να χαρακτηριστούν, από το Υπουργείο Πολιτισμού, ως ιστορικά μνημεία, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας. Αφού συντηρηθούν, να αποδοθούν για ήπιες κοινωφελείς χρήσεις. Καμία περαιτέρω δόμηση στους χώρους. · Απαραίτητη, για την συντήρηση των κτιρίων και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου, κρίνεται η μεταφορά των ανάλογων κονδυλίων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά και η εξασφάλιση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Το ΔΙΚΤΥΟ για την απόδοση των στρατοπέδων στους πολίτες, καταγγέλλει τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και του Υπ. Εθνικής Άμυνας, που αποσκοπούν στην εκχώρηση στρατοπέδων φιλέτων σε μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα, και δηλώνει ότι θα δίνει πάντοτε δυναμικό παρόν στους κοινωνικούς αγώνες που αναπτύσσονται για να αποτρέψουν αυτά τα σχέδια. Καλούμε, τη δημοτική αρχή του Δήμου Σερρών, το δημοτικό συμβούλιο (ως όργανο πολιτικών αποφάσεων), όλες τις δημοτικές παρατάξεις, τους βουλευτές όλων των κομμάτων και όλους τους κοινωνικούς, οικονομικούς φορείς του Νομού, να αντισταθούν στα σχέδια της Κυβέρνησης και του Υπουργείου για ξεπούλημα των μοναδικών μεγάλων ελεύθερων δημοσίων χώρων πρασίνου της πόλης των Σερρών. Να σταματήσουν κάθε συζήτηση με το Υπουργείο για την πολεοδόμηση των στρατοπέδων. Να διαμηνύσουν στο Υπουργείο πως αυτές οι εκτάσεις είναι δημόσιοι χώροι ανήκουν σε όλους τους πολίτες και δεν συζητάμε για τίποτα άλλο, παρά μόνο για την απόδοση και αξιοποίηση των στρατοπέδων σε όφελος των Σερραίων πολιτών.

Στη δράση συμμετείχαν συνολικά 600 περίπου παιδιά στολίζοντας το δικό τους Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στον πεζόδρομο Στις 15 Δεκεμβρίου 2016, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Αθλητισμού Νέας Γενιάς & Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Σερρών σε συνεργασία με τη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Νομού Σερρών πραγματοποίησαν για 6η συνεχή χρονιά τη δράση με τίτλο «Στολίζω την πόλη μου», μια δράση που έχουν αγκαλιάσει με ιδιαίτερη αγάπη όλοι οι μαθητές. Στη δράση συμμετείχαν συνολικά 600 περίπου παιδιά από το 1ο Δ.Σ., το 2ο Δ.Σ., το 3ο Δ.Σ. το 4ο Δ.Σ., το 7ο Δ.Σ., το 11ο Δ.Σ., το 18ο Δ.Σ., το 20ο Δ.Σ., το 21ο Δ.Σ., το 23ο Δ.Σ. Σερρών, το Πειραματικό Σχολείο, το 1ο Γυμνάσιο, το 2ο Γυμνάσιο, το 3ο Γυμνάσιο, το 4ο Γυμνάσιο, το 5ο Γυμνάσιο, το 6ο Γυμνάσιο, το Μουσικό Σχολείο Σερρών, το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Σερρών, το 2ο Ε.Π.Α.Λ., το Εσπερινό ΕΠΑΛ Σερρών, το Ειδικό ΤΕΕ-ΕΠΑΛ, το Νηπιαγωγείο Παραλιμνίου, το “Παιδικό Κολλέγιο” και το “Ουράνιο Τόξο”, στολίζοντας το δικό τους Χριστουγεννιάτικο Δέντρο και κάνοντας την πόλη μας πιο όμορφη βάζοντας την καλλιτεχνική τους σφραγίδα στη διαμόρφωση του εορταστικού κλίματος. Μαθητές, Καθηγητές και Δάσκαλοι της πόλης μας επιμελήθηκαν το στολισμό φυσικών ελάτων και πεύκων (διατέθηκαν συνολικά 27 φυσικά Χριστουγεννιάτικα Δέντρα από το Δασαρχείο Σερρών) που στήθηκαν κατά μήκος του πεζόδρομου της οδού Κων/νου Καραμανλή δίνοντας μια ξεχωριστή εορταστική εικόνα στην πόλη μας. Η γιορτή πλαισιώθηκε από μουσική και ελληνικά και γαλλικά τραγούδια από τους συμμετέχοντες μαθητές αλλά και από το Μουσικό Σχολείο που χάρισε με την παρουσία του μια ιδιαίτερη χριστουγεννιάτικη εορταστική ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης. Έγινε απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων σε όλα τα σχολεία που συμμετείχαν από τον Δήμαρχο Σερρών, κ. Πέτρο Αγγελίδη και από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νέας Γενιάς & Δια Βίου Μάθησης κα Σοφία Μπιτζίδου.

Ευχαριστίες

Από το Δήμο Σερρών στην ανακοίνωσή του απευθύνει ευχαριστίες Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στους υπεύθυνους σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης, στους Δ/ντές των σχολικών μονάδων, στους καθηγητές και δασκάλους συνοδούς, τεχνικών και άλλων ειδικοτήτων που επιμελήθηκαν τα στολίδια των δέντρων και φυσικά σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές, οι οποίοι απέδειξαν ότι διαθέτουν μεράκι και καλλιτεχνικές ανησυχίες. Επίσης, ευχαριστούμε το Δασαρχείο Σερρών και όλα τα τοπικά ΜΜΕ που με την παρουσία τους ανέδειξαν την αγαπημένη χριστουγεννιάτικη δράση όλων των μαθητών. Τέλος, να ευχαριστήσουμε την ΕΡΤ3 και την ΕΡΤ Σερρών που για πρώτη φορά συμμετείχαν στη δράση μας στα πλαίσια έναρξης της κοινωνικής τους δράσης στην Περιφέρεια, συγκεντρώνοντας τρόφιμα για την Κοινωνική Κουζίνα του Δήμου

Σερρών. Στη συγκέντρωση τροφίμων έδωσαν το μεγάλο παρών όλοι οι μαθητές με την προσφορά τους, εκπαιδευτικοί και πλήθος πολιτών. *Η Κοινωνική Κουζίνα του Δήμου Σερρών άρχισε να λειτουργεί τον Ιούλιο του 2011 με ίδια μέσα και με δωρεές φορέων και πολιτών. Στην αρχή σιτίζονταν περίπου 40 άτομα καθημερινά. Εν συνεχεία, από 1-12-2012 έως 30-11-

2014 εντάχθηκε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φτώχειας 2007-2013. Από 1-12-2014 και μετά, ο Δήμος Σερρών λειτουργεί την Κοινωνική Κουζίνα με ίδια μέσα και τις δωρεές των φορέων και των πολιτών και σιτίζει πια καθημερινά πολλά άτομα.

Συνελήφθη 42χρονος για διάρρηξη κατάστηματος ηλεκτρικών ειδών Συνελήφθη το Σάββατο (10-12-2016) τα ξημερώματα στις Σέρρες, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών με τη συνδρομή αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Σερρών, ένας 42χρονος ημεδαπός, καθώς λίγο νωρίτερα διέρρηξε κατάστημα ηλεκτρικών ειδών σπάζοντας την τζαμαρία και αφαίρεσε από το χώρο του καταστήματος ένα τσαντάκι που περιείχε προσωπικά έγγραφα και άλλα αντικείμενα του 57χρονου ιδιοκτήτη. Το κλεμμένο τσαντάκι βρέθηκε στην κατοχή του και αποδόθηκε.


Σελίδα 7

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Συλλήψεις 8 βαρκάρηδων στη λίμνη Κερκίνη, από το Λιμενικό Θεσσαλονίκης για 10 κλεμμένες(;) εξωλέμβιες!!! ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΑΠ’ ΟΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ 500.000€ Ο Διευθυντής του 18ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών Δημήτριος Σιαμάγκας καταγγέλλει ότι τα ίδια ονόματα εμφανίζονται δυο και τρεις φορές στην ίδια λίστα αποκλείοντας απόλυτα άλλους συναδέλφους τους. Επιλογή ενός επαγγελματία ως υπεύθυνου για μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, που το αντίτιμό τους ξεπερνά το 1/5 της συνολικής δαπάνης, δηλαδή περίπου 100.000 ευρώ. Σοβαρές καταγγελίες κάνει με επιστολή του ο Διαπ’ τις διατάξεις του ανωτέρου ευθυντής του 18ου Δημονόμου, φωτίζει τις αποφάσεις της τικού Σχολείου Σερρών Δημόσιας Διοίκησης και τις Δημήτριος παραδίδει στους Σιαμάγκας πολίτες, άρα και σχετικά με τις στην κρίση τους. προμήθειες Κατά συνέπεια, οι και τον τρόπο επιλογές των πολιπου γίνονται τικών σε όλα τα από τις Σχολιεπίπεδα θα δοκιμάκές Επιτροπές ζονται όχι μόνο απ’ (σε Δημοτικά το χρόνο αλλά και Σχολεία και απ’ το σύνολο των Γυμνάσια/ ενδιαφερομένων, Λύκεια) Του Δημητρίου Σιαμάγκα αφού οι αρχές της Μιλά για λίστα Διευθυντή του 18ου Δημοτικού υποχρεωτικής δημοσιότητας και της Σχολείου Σερρών επαγγελμααντικειμενικότητας τιών, απ’όπου πρέπει να χαρακτηρίζουν τις γίνονται οι προμήθειες, η πράξεις, όσων ορίστηκαν να οποία δημιουργήθηκε χειρίζονται τα κοινά πράγματα. από πολιτικά πρόσωπα Ένας άλλος νόμος, γνωστός ως και διοικητικές δομές, α«Καλλικράτης» συνένωσε τους ποκλείοντας άλλους εΟ.Τ.Α. της χώρας σε μεγαλύτερες παγγελματίες, ενώ και διοικητικές μονάδες και συνακόαπό αυτή τη λίστα κάποιλουθα τα νομικά πρόσωπά τους. οι ευνοούνται περισσότεΈτσι συστήθηκε κι η Ενιαία ρο αναφέροντας χαραΣχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμικτηριστικά επαγγελματία ας Εκπαίδευσης του Δήμου στον οποίο έχουν ανατεΣερρών με σκοπό τη μέριμνα της θεί προμήθειες ύψους λειτουργίας των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων του 100.000 ευρώ που αντιΔήμου Σερρών. Η προσφιλής στοιχούν στο 1/5 των πρακτική των προέδρων της συνολικών προμηθειών. Σχολικής Επιτροπής ήταν οι Αναλυτικά στην επιστολή προσλήψεις Σχολικών Τροχονότου ο Διευθυντής του μων και καθαριστριών με προου 18 Δημοτικού Σχολείου σωπικές τους αποφάσεις και η αναφέρει: προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών με απ’ ευθείας αναθέσεις Πριν χιλιάδες χρόνια ο Πλάτωχωρίς προσφορές. Οι αρνητικές νας, στο έργο του «Νόμοι» μας αυτές εμπειρίες πυροδότησαν το έδωσε την παρακαταθήκη του κλίμα συναίνεσης και ομοφωνίγια το «νομικό» κράτος. Και το ας, που υπήρχε μεταξύ των μεκάνει αυτό ο Πλάτωνας, γιατί λών της επιτροπής, και οι απ’ μέσα του έχει στέρεα την πεποίευθείας αναθέσεις παρέμειναν θηση ότι η Πολιτεία έχει ανάγκη έως τέλους έντονο σημείο τριβής από προστασία και υπεράσπιση και πεδίο σκληρών αντιπαραθέαπ’ τους πολιτικούς, που ο λαός σεων. θα επιλέξει να κατευθύνουν τις Η διατύπωση της σχετικής απότύχες του. Η πλούσια ειδησιοφασης, που έλαβε η σχολική γραφία σχετικά με τη διαχείριση επιτροπή, που σημειωτέον έχει των πόρων από τους Ο.Τ.Α. από στον πυρήνα της αντίληψής της τους σύγχρονους πολιτικούς τη «δημιουργική ασάφεια» του δικαιώνει απόλυτα τις πεποιθήΓιάνη, αφήνει το περιθώριο να σεις του δασκάλου του Αριστοτέλειτουργεί ένας συνασπισμός λη. πολιτικών προσώπων και Στις αρχές της προηγούμενης διοικητικών δομών, που στην δεκαετίας με το Νόμο 3861/2010 περίπτωσή μας εκδηλώθηκε με εισέρχεται ως πρακτική η έννοια μια λίστα επαγγελματιών, που της διαφάνειας. Το σύστημα συγκροτήθηκε με συνέργεια των «Διαύγεια», που προβλέπεται δύο αυτών παραγόντων, και την

υποχρέωση των σχολικών μονάδων να προμηθεύονται απ’ αυτούς – και μόνο απ’ αυτούς – υπηρεσίες και προϊόντα χωρίς προηγουμένως να διασφαλίσουν την βέλτιστη τιμή μονάδος. Η σύνθεση της λίστας, το μέγεθος της ανάθεσης, η ανισορροπία κι η διαπλοκή των δύο λιστών (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας), καθώς και ο αποκλεισμός μερίδας επαγγελματιών, συνθέτουν μια πολυπλοκότητα με νομικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές παραμέτρους, που δοκίμασαν και δοκιμάζουν τα όρια όχι των λόγων μας αλλά των πράξεών μας. Η περίπτωση, λοιπόν, των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Σερρών μπορεί να χαρακτηριστεί σκανδαλώδη, αφού δεν τηρήθηκαν καν τα προσχήματα και τα ίδια ονόματα επαγγελματιών περιέχονται και στις δύο λίστες, μειώνοντας το εύρος της διασποράς της συνολικής δαπάνης. Η μείωση αυτή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, αν υπολογιστεί το γεγονός ότι τα ίδια ονόματα εμφανίζονται δυο και τρεις φορές στην ίδια λίστα αποκλείοντας απόλυτα άλλους συναδέλφους τους. Τέλος, αποτελεί μνημείο ευνοϊκής αντιμετώπισης η επιλογή ενός επαγγελματία ως υπεύθυνου για μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, που το αντίτιμό τους ξεπερνά το 1/5 της συνολικής δαπάνης, δηλαδή περίπου 100.000 ευρώ. Η απουσία παντελούς διαβούλευσης, η παράλειψη πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η παράβλεψη των θεσπισμένων κριτηρίων περί δυνατότητας καλής και έγκαιρης εκτέλεσης και οικονομικής προσφοράς καθιστούν την αποπληρωμή των δαπανών, που πραγματοποιήθηκαν μ’ αυτό τον τρόπο ανάθεσης, ανέντιμη και, κυρίως, παράνομη. Οι υπερ-κοστολογήσεις, που έχουν παρατηρηθεί έως τώρα σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες, συνέπεια των παραπάνω, θα αφαιρέσουν το 30% τουλάχιστον των πόρων των σχολικών μονάδων. Όλα αυτά είχε κατά νου ο νομοθέτης, όταν προέβλεπε κριτήρια και στις απ’ ευθείας αναθέσεις, στην προσπάθειά του

να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον. Το φαινόμενο των απ’ ευθείας αναθέσεων έχει βαθιές τις ρίζες του στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης και δεν περιορίζεται σε προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών για τους οργανισμούς του δημοσίου. Ως πολιτική πράξη εμφανίζεται στους ορισμούς Υπουργών, Γενικών Γραμματέων, Αντιδημάρχων, κλπ. Με απ’ ευθείας ανάθεση οι πολιτικοί άρχοντες διορίζουν συνεργάτες και υφισταμένους τους και παραδίδουν έτσι εξουσία χωρίς να αιτιολογούν την απόφασή τους, χωρίς να αποδεικνύουν την ορθολογική κρίση τους, χωρίς να τεκμηριώνουν το άριστο της επιλογής τους. Με απ’ ευθείας ανάθεση ορίζονται οι αντιδήμαρχοι, που εποπτεύουν τη λειτουργία των νομικών προσώπων των Ο.Τ.Α. Ο πρώην Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Ρακιντζής, είχε μιλήσει πολλές φορές για δυσαρμονία μεταξύ αποφάσεων και νομικών κανόνων φωτογραφίζοντας το γενικευμένο φαινόμενο των απ’ ευθείας αναθέσεων. Τόσο στις ετήσιες εκθέσεις του όσο και σε δημόσιες τοποθετήσεις του είχε καυτηριάσει την κατάχρηση του εργαλείου αντιμετώπισης έκτακτων και ειδικών αναγκών, που λειτουργεί σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος με κατασπατάληση των πόρων, που με θυσίες και αίμα συγκεντρώνεται σήμερα από τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να ερμηνεύσει το φαινόμενο απέδωσε ευθύνες στους τοπικούς άρχοντες, αφού η ιδιοτέλεια κατευθύνει τις αποφάσεις τους. Ειδικότερα μίλησε για ψηφοθηρία και «πολιτικό χρήμα», που εδράζεται στη συνθήκη ότι ο πολιτικός έχει πάθη και ο λαός έχει ανάγκες. Δεν είναι καινοφανής η θεωρία ότι η κατάσταση αυτή συντηρείται και αναπαράγεται εξ αιτίας της ατιμωρησίας, που συνομολογείται από όλους. Παρά το ότι η παράβαση καθήκοντος προβλέπεται τόσο για τα αιρετά μέλη όσο και τα διοικητι(Συνέχεια στη σελίδα 8)

Οκτώ Έλληνες συνελήφθησαν το πρωί της Δευτέρας (12/12) κατά τη διάρκεια επιχείρησης από στελέχη του Λιμενικού Σώματος στη λίμνη Κερκίνη Σερρών, κατηγορούμενοι για παράβαση του άρθρου, 394 του Ποινικού Κώδικα (αποδοχή προϊόντων εγκλήματος). Συγκεκριμένα, μετά από αξιοποίηση πλη-

ροφοριών, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών, κατά τη διενέργεια ελέγχου σε επτά αλιευτικά σκάφη στη λίμνη Κερκίνη Σερρών, διαπίστωσαν ότι τα σκάφη έφεραν επτά εξωλέμβιες μηχανές χωρίς συνοδευτικά έγγραφα με αποτέλεσμα να συλληφθούν οι ιδιοκτήτες τους. Παράλληλα, συνελήφθη ένας 42χρονος γιατί μετά από έλεγχο έξω από το σπίτι του εντοπίστηκαν, τρεις ακόμη εξωλέμβιες μηχανές χωρίς συνοδευτικά έγγραφα. Από τη Λιμενική Αρχή Θεσσαλονίκης που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκαν συνολικά δέκα εξωλέμβιες μηχανές.

Χειροπέδες σε 58χρονη για λαθραία ποτά Μια 58χρονη συνελήφθη τη Τρίτη 13/12 το απόγευμα στον Προμαχώνα Σερρών από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης για λαθρεμπόριο ποτών. Κατά τον αστυνομικό έλεγχο στο αυτοκί-

νητο που επέβαινε η 58χρονη, διαπιστώθηκε να μεταφέρει 122 φιάλες αλκοολούχων ποτών, τις οποίες είχε εισάγει νωρίτερα στην ελληνική επικράτεια από γειτονική χώρα και δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης του ελληνικού δημοσίου. Τα παραπάνω λαθραία ποτά κατασχέθηκαν και θα αποσταλούν στο αρμόδιο τελωνείο για τον προσδιορισμό των διαφυγόντων φόρων και δασμών.

Συνελήφθη 30χρονος για καταδικαστικές αποφάσεις Συνελήφθη στις Σέρρες, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών, ένας 30χρονος , διότι σε βάρος του εκκρεμούσε μία καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, σύμφωνα με την οποία του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 ετών και 3 μηνών, για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων.


Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Σελίδα 8

Η «Πολιτεία των Ευχών» άνοιξε και σας περιμένει Εως στις 3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017—Το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Την Πέμπτη 8-12-2016 πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης της «ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ», της «πιό όμορφης χριστουγεννιάτικης γιορτής», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου Σερρών, στο κεντρικό πάρκο του Δήμου Σερρών. «“Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ” είναι φέτος ανανεωμένη, πιό όμορφη,πιό λαμπερή, στέλνει αμέτρητες ευχές και δίνει χαρά και ξεγνοιασιά σε μικρούς και μεγάλους» δήλωσε ο Δήμαρχος

Σερρών Πέτρος Αγγελίδης. Σε μια εορταστική ατμόσφαιρα κατά την τελετή έναρξης των εκδηλώσεων της “ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ,” ο Δήμαρχος μαζί με τον πρόεδρο της ΚΕΔΗΣ Μάκη Ραμπότα έδωσαν το σύνθημα ανάβοντας τα λαμπιόνια του μεγάλου χριστουγεννιάτικου δέντρου, σημα-

τοδοτώντας την αρχή του πλούσιου προγράμματος των πολιτιστικών εκδηλώσεων και άλλων δράσεων. Η μπάντα και η παιδική χορωδία της ΚΕΔΗΣ μάγευε με χριστουγεννιάτικες μελωδίες ενώ παιδικές φωνές, χαμόγελα και πλήθος κόσμου συμμετείχαν στην υπέροχη βραδιά, η οποία ολοκλη-

(Συνέχεια από τη σελίδα 7)

κά στελέχη, δεν υπάρχουν ισχυρά τεκμήρια που να αποτρέπουν τις διοικήσεις δημοσίων φορέων να ακροβατούν στα όρια της νομιμότητας και συχνά να τα παραβιάζουν στη βάση μιας κοινωφέλειας. Τις περισσότερες φορές επιχειρείται προσπάθεια αποπροσανατολισμού και μετατόπισης του κέντρου ευθυνών σε τρίτα πρόσωπα, πράγμα αναμενόμενο στην εποχή της υποκρισίας και της ευθυνοφοβίας. Βέβαια, όσοι θέλουν να δείχνουν ότι δεν έχουν ενοχές, δε σημαίνει αυτόματα κι ότι δεν γνωρίζουν την ενοχή τους. Άσχετα αν λειτουργούν αποπροσανατολιστικά και στρέφονται ενάντια σε όσους καυτηριάζουν τη συμπεριφορά τους και αναδεικνύουν τις παρανομίες τους. Οι νόμοι, που αναφέρονται στις δημόσιες συμβάσεις και προβλέπουν τη διαδικασία των απ’ ευθείας αναθέσεων και των διαγωνισμών, ορίζουν και τα κριτήρια ανάθεσης και τα πρόσωπα που έχουν τη σχετική ευθύνη. Και η ευθύνη αυτή είναι αμετάθετη. Αν υπάρχει ευθύνη, όμως, στα μέλη των επιτροπών, στις ηγεσίες και στις υπερκείμενες Αρχές, υπάρχει και η ευθύνη της άσκησης κριτικής από προβλεπόμενες εξουσίες αλλά κι από κάθε ενημερωμένο πολίτη. Με γνώση, εντιμότητα, σοβαρότητα και κοινωνική ευαισθησία τα Μέσα Ενημέρωσης, τα συνδικαλιστικά όργανα, οι δημοτικοί άρχοντες αλλά κι ο καθένας μας χωριστά δικαιούται και

ρώθηκε με την συναυλία της γνωστής τραγουδίστριας Φουρέιρα. Με ένα εντυπωσιακό ανανεωμένο διάκοσμο, με πολλά πολλά παιχνίδια, με σπίτι του Άι Βασίλη με παγοδρόμιο και εργοστάσιο ζαχαροπλαστικής και πολλές εκπλήξεις , η “ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ” περιμένει μικρούς και μεγάλους κάθε μέρα, προκειμένου να γευτούν λίγο από την μαγεία των Χριστουγέννων. Μεταξύ των καλλιτεχνών που θα εμφανιστούν στις εκδηλώσεις της “ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ” είναι ο γνωστός καλλιτέχνης Κώστας Μαρτάκης, ο Βαγγέλης Κακουριώτης του Βoys and Noise, ο Στέλιος Λεγάκης , η jοsephine κ.α

υποχρεούται να ελέγχει τις εξουσίες όχι με κίνητρο την εκτόνωση της οργής για κάθε αδικία και παρανομία που διαπιστώνει αλλά για συμμόρφωση με τους νόμους και την επιστροφή στην κανονικότητα. Βέβαια, υπάρχουν πολλοί απ’ τους προαναφερόμενους, που προσδοκούν λίγα απ’ τα ψίχουλα, που πέφτουν κάτω απ’ το πλουσιοπάροχο τραπέζι της εξουσίας, και σιωπούν. Στην τελευταία, πριν συλληφθεί απ’ το καθεστώς της επταετίας, διάλεξή του ο Συνταγματολόγος Αριστόβουλος Μάνεσης, μιλώντας ακριβώς για αυτή την ανταποδοτική σιωπή είχε πει: «Κάτω από τις συνθήκες που ζούμε η σιωπή δεν είναι χρυσός… Διότι η σιωπή μπορεί να ερμηνευθεί σαν αποδοχή ή συναίνεση». Για όλους όσους δεν παρασύρονται απ’ τη στιγμή αλλά λογοδοτούν στο χρόνο επιλέγοντας την οδό της ευθύνης και της αξιοπρέπειας, η παραίτηση είναι μία έξοδος διαφυγής, ένα τεκμήριο που πιστοποιεί την ταύτιση λόγων και έργων ή κι ένα μέσο προστασίας στην προσπάθεια αυτό-εξαίρεσης από ανέντιμες ή εκτός νομικού πλαισίου πράξεις. Για να μην εκληφθεί, όμως, αυτή η στάση ως παραίτηση απ’ τον αγώνα για την κοινωνική προκοπή και το δημόσιο συμφέρον, πρέπει να συνοδεύεται από ανάδειξη και προβολή κάθε αντινομίας και ύποπτης διαπλοκής και, ταυτόχρονα, καταγγελίας στις αρμόδιες αρχές. Πάντως όχι με σιωπή και με ανοχή.

Πολιτιστικοί σύλλογοι, σχολές χορού, τοπικά λαικά συγκροτήματα θα πλαισιώσουν τις εκδηλώσεις, προσφέροντας κέφι και χορό στους παρευρισκόμενους. Σε όλη την διάρκεια των εκδηλώσεων, οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιούν το χριστουγεννιάτικο τρενάκι δωρεάν και να απολαμβάνουν μια ευχάριστη βόλτα στους δρόμους της πόλης. Η “Πολιτεία των Ευχών άνοιξε και σας περιμένει όλους.


Σελίδα 9


Σελίδα 10

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΜΕΖΟΝΕΤΑ στην Τούζλα (παραλία Οφρυνίου) Πλήρως επιπλωμένη και εξοπλισμένη ΜΕΖΟΝΕΤΑ (+ / 92m2) με θέα στη θάλασσα, 75μ από την ακρογιαλιά, 3 βεράντες, τέντες, A/C σε όλα τα δωμάτια, δορυφορική τηλεόραση, τηλεφωνική σύνδεση, με υδρορροές και λούκια, κουρτίνες, χαλιά, κλπ., Κατάλληλο για κατοίκηση όλο το χρόνο. Ειδικό φίλτρο νερού στην παροχή. Το σπίτι είναι φρεσκοβαμμένο και πολύ καλά συντηρημένο. Ισόγειο: Περιφραγμένη αυλή (με μπάρμπεκιου, έπιπλα κήπου). Κουζίνα με: πλυντήριο πιάτων, μεγάλο ψυγείο / καταψύκτη, κεραμικές εστίες, Φούρνος μικροκυμάτων, όλα εντοιχισμένα, BAR. Διαρρυθμισμένο σαλόνι και τραπεζαρία, δωμάτιο με μεγάλο χώρο αποθήκευσης, πλήρες μπάνιο με πλυντήριο, στεγνωτήριο ρούχων, ηλεκτρικό θερμαντήρα. Πάνω όροφος: 2 πλήρως επιπλωμένα δίκλινα δωμάτια, A/C, πλήρες μπάνιο με ντουζιέρα, Ηλιόλουστη βεράντα στο πίσω μέρος, μικρές βεράντες μπροστά. Τιμή 145.000€ συζητήσιμη Πληροφορίες Τηλέφωνο: 6984163113 www.iuc-edu.eu/kennard

Στο 23213 21111 γραμμή πληροφόρησης και παραπόνων του Δήμου Σερρών 24 ώρες το 24ωρο θα μπορούνε οι πολίτες του νέου διευρυμένου Δήμου Σερρών να καλούνε το τηλέφωνο 2321321111 για οποιαδήποτε πληροφορία και για τα καθημερινά προβλήματα όπως λακούβες, σκουπίδια, χόρτα, κακοτεχνίες, διαρροές νερού, κάδοι, σπασμένες λάμπες, κούνιες, πλακάκια, παγκάκια

ΟΡΑ 500κάρτες visit 4χρωμες μόνο 35 € Φ Σ ΠΡ Ο

Λευκώνας-Σερρών Τηλ.&fax 2321046666, κιν.6976869813 Email: antiktypos@gmail.com

ΠΡΩΤΟΣ ΣΕ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και ΛΕΥΚΩΣΙΑ


Σελίδα 11

ΟΣΕ 2321059700, 59112, 59844, 59776 ΚΤΕΛ Σερρών-Θεσ/νίκης-Αθηνών-Δράμας-Καβάλας (τερμα Απαμίας) 2321022822, 26606, 54312 ΚΤΕΛ Νιγρίτας-Σιδ/κάστρου-Ηράκλειας (Κομνηνών 19) 2321036731 ΚΤΕΛ Γραφείο Γενικού Τουρισμού (Μεραρχίας 46) 2321063029 ΚΤΕΛ (πληροφορίες) .1440 Αστικά (Αφετηρία Πλατ. Εμπορίου) 2321022338 Αστικά (Γραφεία) .2321023572 Ταξί .2321059100, 59422

ρών) .2321056205 1η Διεύθυνση Ελέγχου Κατασκευές Έργων (ΔΕΚΕ) (Υψηλάντου 3) 2321046537 2321037388 Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών (Κερασούντος 3) .2321090802, 2321090803 Γενικά Αρχεία του Κράτους (Υψηλάντου 1) .2321055711, 2321055711 Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων ΓΟΕΒ – Πεδιάδας Σερρών (Εμμ. Ανδρόνικου 46) .2321026555, 2321025004, 2321055004 ΔΕΗ (Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Σερρών) (Προύσσης 1&Φιλιππου γωνία) .2321056062, 2321056464, 2321056064 ΔΕΥΑΣ (Κουντουριώτου 4) .2321083800, 1021 Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών (Ν. Νικολάου 20) .2321098550 Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Α' ΔΟΥ) (Μεραρχίας 50) 2321055408, 55410, 98402, 22530 Διεύθυνση Δασών Ν. Σερρών (Υψηλάντου 3) 2321022633, 62086, 62086 Διεύθυνση Ελέγχου Συντήρησης Έργων (ΔΕΣΕ) (Τέρμα Ομόνοιας). 2321097925, 39025 Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Έργων (ΔΣΕ) (Υψηλάντου 3) 2321064071, 55702 Διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης & Διοίκησης (Μεραρχίας 36) 2321083451, 83466 Διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης & Διοίκησης (Τμήμα Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμων & Κοινοτήτων - ΤΥΔΚ) (Μεραρχίας 36) 2321083476, 83476 Διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης & Διοίκησης (Τμήμα Αστικής Κατάστασης & Αλλοδαπών & Μετανάστευσης) (Κιουτάχειας 8) .2321097983, 97921 Διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης & Διοίκησης (Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης & Νομικών Προσώπων) (Μεραρχίας 36) .2321083451, 83466 Διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης & Διοίκησης (Τμήμα Διοικητικού - Οικονομικού) (Μεραρχίας 36) 2321083469 Διεύθυνση Χημικών Υπηρεσιών Ν. Σερρών (Τέρμα Ομόνοιας) .2321045367, 45813 Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) (1ο χλμ. ΣερρώνΝιγρίτας) 2321046248, 59402 Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) Γραφεία Διανομής (Ευζώνων 29) .2321059970 Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) Κεντρικό Κατάστημα Σερρών (Κων/ πολεως 10) . .2321051211 Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο (Περ. Κωστόπουλου 2) .2321099740, 99710 Εμπορικός Σύλλογος Σερρών (Περ. Κωστοπούλου 2) .2321022437 Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Σερρών (Περ. Κωστοπούλου 6) 2321026644, 22518 Εργατικό Κέντρο Ν. Σερρών (Βασ. Ηρακλείου 28) 2321024455, 22662, 99526 Εργοστάσιο Ζαχάρεως (3ο χλμ. Σερρών - Θεσ/νίκης) .2321090300, 90388, 50749 Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.) (Διοικητικές Υπηρεσίες) (Πριγκ. Χριστοφόρου 25) .23210 95900, 95925, 22812 Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ι.Κ.Α. (Υγειονομικές Υπηρεσίες) (Πριγκ. Χριστοφόρου 25) 2321055370, 65490, 22812 Κέντρο Αποκατάστασης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Κ.Α.Α.Μ.Ε.Α.) Ν. Σερρών (Δημ. Μαρούλη 43) .2321022273 & 4 2321066181 Κέντρο Διάγνωσης Αξιολόγησης & Υποστήριξης (ΚΔΑΥ) (1ο χλμ. Σερρών-Δράμας) 2321023424, 23411 Κέντρο Ψυχικής Υγείας (Αγ. Ιωάννης) .2321058385, 67087 Κέντρο Ελέγχου Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού & Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ) (1ο χλμ. Σερρών-Νιγρίτας) .2321037856, 59002 ΚΗ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων (Γρ. Ρακιτζή 10-12) 2321021084, 64015, 64015 Κτηματική Υπηρεσία (Μεραρχίας 50) .2321067075, 67075 Κτηνιατρικό Εργαστήριο (Τέρμα Ομόνοιας) .2321035411, 35410 Μετεωρολογικός Σταθμός (Τέρμα Ομόνοιας) 2321046563 Ν.Ε.Λ.Ε (Υψηλάντου 4) .2321020273, 24631 ΟΑΕΔ (Ασφάλιση) (Μεγ. Αλεξάνδρου 2) .2321098200, 36474 ΟΑΕΔ (Τοπική Υπηρεσία Σερρών) (Δημογερόντων 4) .2321051713, 51709, 62979 Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Περιφ. Τμήμα Ανατ. Μακεδονίας) (Μεραρχίας 14) 2321067970, 46100 Οργανισμός Εργατικής Εστίας (Μεραρχίας 156) .2321035960 Οργανισμός Εργατικής Εστίας (Κέντρο Εργαζόμενου Κοριτσιού) (Βασ. Κωνσταντίνου 64) .2321024631 2321022097 Οργανισμός Πληρωμών Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων & Προσανατολισμού Εγγυήσεων ΟΠΕΚΕΠΕ (Ευζώνων 17) 2321035430, 35347, 97573 ΟΤΕ Σερρών (Γρ. Λαμπράκη 3) .2321096110 Περιφερειακό Εργαστήριο 14ης ΠΥΔΕ (Τέρμα Ομόνοιας) .2321045223, 46836 Πυροσβεστική (Μεραρχίας 104) 2321059630 Στατιστική Υπηρεσία (Μεραρχίας 36) .2321022097, 22616, 36640 Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)-Τμήμα Κοιν. Επιθεώρησης (Μεγ. Αλεξάνδρου 2) .2321027898, 51122 Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)-Τμήμα Τεχνικής & Υγειονομικής Επιθεώρησης (Μεγ. Αλεξάνδρου 2) .2321026337 Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Σερρών (Αθαν. Αργυρού 4) .2321025770, 65188 Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων 2321046821 Τελωνείο Σερρών (Ομονοίας 1) 2321045051 Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Κ. Καβάφη 1) .2321051122 Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων ΤΟΕΒ (Τέρμα Ομόνοιας) .2321039366 Τροχαία Σερρών (Κερασούντος 3) 23210 90872 Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) (Μεραρχίας 36) .2321022880

10η Ταξιαρχία Πεζικού Σερρών (ΣΤΓ 916 Σέρρες) 2321095360 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Παράρτημα Σερ-

Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σερρών 2321094500 (μόνο για ραντεβού 1535)

Πρώτης ανάγκης.

Κέντρο Άμεσης Ανάγκης (ΕΚΑΒ) .166 Νοσοκομείο Σερρών2321094500 Πυροσβεστική Σερρών .199 Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Πυρκαγιών Δασών .191 Τροχαία Σερρών.2321090809, 90872

Περιφερειακή Ενότητα Σερρών (Μεραρχίας 36)

Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη 2321350300, 302 Γραφείο Τουρισμού 2321350450 Γραφείο Τύπου 2321350306 Διεύθυνση Διοικητικού Οικονομικού 2321350331 Τμήμα Λογιστικής Διαχείρισης 2321350356 Διεύθυνση Ανάπτυξης 2321350423, 381 Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας 2321350441, 435 Διεύθυνση Υγείας 2321350475 Τμήμα Πληροφορικής 2321350427 Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών 2321355731 Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής 2321355200 Διεύθυνση Τεχνικών Έργων 2321355150 Τμήμα Πολιτικής Προστασίας 2321350319 Κ.Ε.Π. Ν. Σερρών .2321083350, 83430, 83336 Αναπτυξιακή Εταιρεία Α.Ε. .2321064402, 64403 www.naserron.gr

Δήμος Σερρών .

Ιδιαίτερο γραφείο Δημάρχου 2321350100, Fax 2321350102 Γενικός γραμματέας Δήμου 2321350103 Διευθύντρια οικονομικών & διοικητικών υπηρεσιών.2321350109 Αντιδήμαρχος διοικητικών - οικονομικών 2321350105, 2321350168 Τμήμα προσόδων και δημοτικής περιουσίας 2321350106, 2321350154 Γραφείο εκδόσεων αδειών 2321350107 Γραφείο εκδόσεων αδειών παραμονής 2321350104 Τμήμα προμηθειών.2321350110, 2321350114 Γραφείο προσωπικού.2321350127, 2321350111 Γραφείο τύπου & δημοσίων σχέσεων 2321350112 Τμήμα λογιστηρίου 2321350115, 2321350150 Ληξιαρχείο 2321350148, 2321350146 Δημοτολόγιο 2321350143, 2321350117 Τεχνική υπηρεσία - τμήμα έργων & μελετών 2321350119 Κτηματολόγιο 2321350120 Τμήμα κήπων & δενδροστοιχιών 2321350135, 2321350133 Τμήμα περιβάλλοντος 2321350136 Δ/νση τεχνικών υπηρεσιών 2321350138, 2321350139, 2321350137 Κυνοκομείο 2321036960, 2321350139 Γραφείο πλανόδιου εμπορίου 2321350173 Κέντρο ενημέρωσης πολιτών Δήμου Σερρών 21111, 2321350156, Fax 2321083657 Διεύθυνση καθαριότητας 2321045515 Τμήμα καθαριότητας 2321036169, 2321036170, 2321045515 Δημοτική Αστυνομία (Καλαμπάκας 4) 2321023382 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών (Θέατρο «Αστέρια») (Π. Κωστοπούλου 4,). 2321054585, 54755 (www.dipetheserron.gr) Σπίτι της γυναίκας 2321099500 Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δ/νση: Ίωνος Δραγούμη 10, Τ.Κ. 62100 Σέρρες Τηλ.: 23210-22253, Φαξ : 23210-22268 Ώρες λειτουργίας: 7:30- 17:00 Δευ-Παρ. E- mail: womenaid@serres.gr fb page: www.facebook.com/sumvouleutikokentrogunaikwnserrwn

Αυτοκινητοδρόμιο (Αθλητικό Πάρκο Ομονοίας, ΤΘ 1236/62110) 2321052592 Fax: 2321085828 ( www.serrescircuit.gr) Κ.Ε.ΔΗ.Σ. (Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Σερρών) 2321099820 (Εθνικής Αντίστασης 34 -κτίριο πρώην ΔΕΠΚΑ, www.kedis.gr)

Αστυνομία .

(Κερασούντος 3) Αστυνομική Διεύθυνση 2321090800-2 Άμεση Δράση .100 Τμήμα Ασφαλείας .2321090804-5 Τμήμα Τροχαίας .23210 90809-10 Τμήμα Ταυτοτήτων .2321090916 Γραφείο Γενικής Αστυνόμευσης Τουρισμού .2321090840

Οδική Βοήθεια .

ΕΛΠΑ.10400 EXPRESS SERVICE (2ο χλμ. Σερρών-Θεσ/νίκης) .1154, 2321050780 HELLAS SERVICE .1057, 2321050800 INTERAMERICAN.168, 1158, 2321065748

Βλάβες .

ΟΤΕ .121 ΔΕΗ 1050 Δ.Ε.Υ.Α.Σ. .2321024444, 83800, 55555

Συγκοινωνίες .

Υπηρεσίες & Οργανισμοί .

Υγεία .

Κέντρο Άμεσης Ανάγκης (ΕΚΑΒ) .166 Κέντρο Αποκατάστασης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Κ.Α.Α.Μ.Ε.Α.) Ν. Σερρών (Δημ. Μαρούλη 43). .2321022273 & 4 2321066181 Κέντρο Ψυχικής Υγείας (Αγ. Ιωάννης) .2321058385, 67087 Ι.Κ.Α. (Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων) (Διοικητικές Υπηρεσίες) (Πριγκ. Χριστοφόρου 25) .23210 95900, 95925, 22812 Ι.Κ.Α. (Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων) (Υγειονομικές Υπηρεσίες) (Πριγκ. Χριστοφόρου 25) .2321055370, 65490, 22812 ΤΕΒΕ .2321022963

Ιατρεία Περιφερειακά .

Αγ. Πνεύμα.2321091400 Αναγεννήσεως.2321084350 Άνω Βροντού2321085228 Άνω Μητρουσίου.2321075306 Εμμ. Παππά2321091437 Κ. Καμήλα.2321041797 Κ. Ορεινή.2321056804 Νέου Σκοπού.2321031210 Νέου Σουλίου2321091247 Παλαιοκάστρου.2321081598 Παραλίμνιου.2321073230 Πεντάπολης.2321071532 Προβατά.2321088206 Σκοτούσης.2321081220 Σκουτάρεως2321041201 Στρυμονικού.2321086203 Χρυσού.2321074214

Εκπαίδευση .

Α' βάθμια Εκπαίδευση Σερρών (Κερασούντος 2) .2321047530, 2321047569, 2321047531 Β' βάθμια Εκπαίδευση Σερρών (Κερασούντος 2) .2321047500, 2321047506, 2321047501

Βρεφονηπιακοί Σταθμοί .

1ος Βρεφονηπιακός Σταθμός (Κυθαιρώνος 1).2321047402 2ος Βρεφονηπιακός Σταθμός (Ιουστινιανού 2)2321064777 Βρεφονηπιακός Σταθμού Οεκ (Μεραρχίας 158)2321038401, Fax 2321039795

Παιδικοί Σταθμοί .

1ος Παιδικός Σταθμός (Ιουστινιανού 2).2321022487 2ος Παιδικός Σταθμός (Μεγ. Αλεξάνδρου & Αγίας Σοφίας γωνία).2321022087 3ος Παιδικός Σταθμός (Μπιζανίου 3).2321036135 4ος Παιδικός Σταθμός (Βύρωνος 17).2321038333 5ος Παιδικός Σταθμός (Φλωρίνης 35).2321038494

Νηπιαγωγεία Σερρών .

1ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Μικράς Ασίας 21) .2321020728 2ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Μπιζανίου 1) 2321035913 3ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Ικονίου 20) .2321038155 4ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Θουκιδίδου 18) 2321037978 5ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Κανναβου 2) .2321045632 6ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Ορφέως 3) .2321065750 7ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Αίνου 16α) .2321021836 8ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Ν. Εργατικές Κατοικίες) 2321038166 9ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Ελ. Βενιζέλου 134) 2321054417 10ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Αίνου 16α) .2321021836 11ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Κωνσταντινουπόλεως 74) 2321021664 12ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Ραιδεστού 22) 2321023238 13ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Κ. Μιαούλη 12) 2321021468 14ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Λ.Παπαπαύλου 29) 2321063094 15ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Νικ. Νικολάου 15) .2321063458 16ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Αν. Στεφάνου 16) .2321025297 17ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Ολ. Κισσάβου 12) .2321046149 18ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Αρκαδιουπόλεως 15) . .2321037317 19ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Αμύντα 5) .2321023243 - 2321058254 20ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Αθ. Μπεκιαρη 7) .2321035821 21ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Ραιδεστού 22) 2321023238 22ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Αρκαδιουπόλεως 15) .2321059773 23ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Μουδανιών 29) 2321020224 24ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Δυτ. Θράκης 7) .2321057174 25ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Νικ. Νικολάου 15) .2321021976 26ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Ιουστινιανού 19) .2321055339 27ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Μιαούλη 12) .2321055744, 28ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Ελ. Βενιζέλου 92) 2321020447 29ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Ευζώνων 7) .2321046507 30ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Ν. Εργατικές Κατοικίες) .2321038166 31ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Παπαπαύλου 101) .2321053119 32ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Βενιζέλου 92) .2321020447 33ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Νέο Νοσοκομείο Σερρών) 2321062459 34ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Κανάρη 6) 2321047239 Ειδικό Νηπιαγωγείο Σερρών (2ο χλμ Σερρών – Δράμας) .2321056002 Νηπιαγωγείο Αγ. Ιωάννη (Αγ. Ιωάννης Σερρών) .2321062279 Νηπιαγωγείο Ελαιώνα (Ελαιώνας) .2321066689 Νηπιαγωγείο Ξηρότοπου (Ξηρότοπος) .2321023295 Νηπιαγωγείο Οινούσας (Οινούσα) 2321091469

Δημοτικά Σχολεία Σερρών .

1ο Δημοτικό Σχολείο (Αθαν. Μπεκιαρη 7) .2321035995 2ο Δημοτικό Σχολείο (Νιγρίτης 128) .2321037524, Fax 2321046999 3ο Δημοτικό Σχολείο (Κωνσταντινουπόλεως 54) .2321022143, Fax 2321023907 4ο Δημοτικό Σχολείο (Δ. Θράκης 6) .2321022976, Fax 2321053643 5ο Δημοτικό Σχολείο (Μιαούλη 43) .2321020931 6ο Δημοτικό Σχολείο (Αθ. Αργυρού 45) .2321064117, Fax 2321099531 7ο Δημοτικό Σχολείο (Αθαν. Μπεκιαρη 7) .2321036769 8ο Δημοτικό Σχολείο (Κερασούντος 2) .2321035797, Fax 2321097967 9ο Δημοτικό Σχολείο (Αίνου 16) .2321022015 10ο Δημοτικό Σχολείο (Ελ. Βενιζέλου 92) .2321022114, Fax 2321099523 11ο Δημοτικό Σχολείο (Ελ. Βενιζέλου 134).2321022115 12ο Δημοτικό Σχολείο (Κανναβου 2) .2321045576 13ο Δημοτικό Σχολείο (Ολ. Κισσάβου 12) .2321038710


Σελίδα 12 14ο Δημοτικό Σχολείο (Άγιος Ιωάννης) .2321025281, Fax 2321025637 15ο Δημοτικό Σχολείο (Μιαούλη 17) .2321023660 16ο Δημοτικό Σχολείο (Αθ. Αργυρού 45) .2321064117 17ο Δημοτικό Σχολείο (Τριγλίας 36) .2321025105, Fax 2321097663 18ο Δημοτικό Σχολείο (Χαρ. Τρικούπη 34) .2321038559 19ο Δημοτικό Σχολείο (Μεγ. Αλεξάνδρου 9) .2321023108, Fax 2321064850 20ο Δημοτικό Σχολείο (Αν. Χρυσάφη 36) .2321020903, Fax 2321053025 21ο Δημοτικό Σχολείο (Μιαούλη 12) .2321021485, Fax 2321023660 22ο Δημοτικό Σχολείο (Νιγρίτης 128) .2321037524, Fax 2321046999 23ο Δημοτικό Σχολείο (Τσαλοπούλου 12). 2321058703 24ο Δημοτικό Σχολείο (Ελ. Βενιζέλου 92) .2321099523 25ο Δημοτικό Σχολείο (Κερασούντος 2) .2321035797, Fax 2321097967 Ειδικό Δημοτικό Σχολείο (3o χλμ. Σερρών – Δράμας) .2321056003

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010  Επιμορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαιώνα (Ελαιώνας Σερ-

ρών, 62100 Σέρρες) .2321063695  Εργαστήρι Λαογραφικών Μελετών & Παραδοσιακών Χορών «Ο Πύρρος» (Στρυμώνος 14) 2321021102, 64087  Ίδρυμα Στέγης Αποκατάστασης Προσφύγων (Μεραρχίας 30) .2321024167  Κρητική Αδελφότητα «Το Αρκάδι» (Δυτ. Θράκης 32) 2321023737  Κυνηγητικός Σύλλογος Σερρών .2321023310  Λαογραφικός Όμιλος Βλάχων & Φίλων Ν. Σερρών «Λαϊλιάς» (Ομήρων 18) .2321058100  Λαογραφικός Σύλλογος Σαρακατσαναίων «Ο Κατσαντώνης» (Πατρ. Ιωακείμ Γ' 1) 2321062224  Λέσχη «Lions» Σερρών (Δημ. Μαρούλη 57) .2321025957  Λέσχη Αυτοκινήτου & Μοτοσυκλέτας Σερρών (Λ.Α.Μ.Σ.) .2321039044, Γυμνάσια Σερρών . 39045 1ο Γυμνάσιο (Παπαπαύλου 30) .2321022506, Fax 2321098245  Λέσχη Καταδρομέων Ν. Σερρών (Μεραρχίας 67) 2321055292, 64599 2ο Γυμνάσιο (Κιλκίς 9) 2321038262, Fax 2321038650  Λύκειο Ελληνίδων Σερρών (Κωνσταντινουπόλεως 33) .2321023390, 3ο Γυμνάσιο (Ευθαλίας Αδάμ 1) .2321022771, Fax 2321062008 53988 www.Les.Gr 4ο Γυμνάσιο (Σινώπης-Δαγκλή) .2321035141, Fax 2321035461  Μικρασιατική Αδελφότητα Ν. Κιουπλιών (Ικονίου 20 & Κυδωνίων 18, 5ο Γυμνάσιο (Γρ. Ρακιτζή 72) .2321022113, Fax 2321022013 62125 Σέρρες) 2321037350 6ο Γυμνάσιο (Σιγής 14) .2321055728, Fax 2321055752 Εσπερινό Γυμνάσιο (Σινώπης 4). 2321037110, Fax 2321037103  Μορφωτικός Σύνδεσμος Κωφαλάλων Σερρών (Πλ. Εμπορίου Αριστοτέλειο Ιδιωτικό Γυμνάσιο-Λύκειο (6ο χλμ Σερρών2) .2321051552 Δράμας) .2321051111  Όμιλος Unesco Σερρών (Ιουστινιανού 19) Http://www.Unescoserron.Org/ Λύκεια Σερρών .  Όμιλος «Ορφέας» Σερρών (Π. Κωστοπούλου 12) .2321021991, 1ο Λύκειο (Δ. Μαρούλη 50) 2321021517, Fax 23210 97789 22700 2ο Λύκειο (Κιλκίς 9) .2321038222, Fax 2321036393  Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλογών & Σωματείων Ν. Σερρών (Έδρα 3ο Λύκειο (Γ. Ρίτσου 6) 2321023584, Fax 2321025571 Θεσ/νίκη) (Δημητσάνης 33-35) .2310940818 4ο Λύκειο (Σινώπης-Δαγκλή 1) .2321035750, Fax 2321046278  Πανηπειρωτικός Σύλλογος Ν. Σερρών (Εμμ. Ξάνθου 3) .2321063399, 5ο Λύκειο (Γρ. Ρακιτζή 68) 2321064662, Fax 2321028086 63399 Http://Panipirotikos.Blogspot.Com/ Αριστοτέλειο Ιδιωτικό Γυμνάσιο-Λύκειο (6ο χλμ Σερρών Πολιτιστική Εταιρία «Πράξις» (Σελεύκου 8) 2321058800, 58802 Δράμας) .2321051111 Http://www.Praxisgreece.Org/Gr/  Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος «Φως & Ζωή» (Φλωρίνης Τ.Ε.Ε Σερρών . 6) .2321035270 1ο Τ.Ε.Ε. Σερρών (1ο χλμ Σερρών-Θεσσαλονίκης) .2321050760, Fax  Πολιτιστικός Σύλλογος «Αριστοτέλης» Ξηροτόπου (Ξηρότοπος Σερ2321039703-39903 ρών, 62100 Σέρρες) .2321056855 2ο Τ.Ε.Ε. Σερρών (Μεραρχίας 153) .2321039906, Fax 2321039907  Πολιτιστικός Σύλλογος Ντόπιων Ορεινής Σερρών (τέρμα Μαγνησίας 3ο Τ.Ε.Ε. Σερρών (1ο χλμ Σερρών-Θεσσαλονίκης) .2321050763, Fax 62124) .2321049132 2321050757 4ο Τ.Ε.Ε. (Εσπερινό) Σερρών (1ο χλμ Σερρών Πολιτιστικός Σύλλογος Οινούσας (Οινούσα Σερρών, 62100 Σέρρες) Θεσσαλονίκης) .2321050487, Fax 2321050487 2321091211 Ειδικό Τ.Ε.Ε. (3ο χλμ Σερρών-Δράμας) 2321099604, Fax 2321099603  Πολιτιστικός Σύλλογος Σφαγείων (Σαχτούρη 34) .2321021023, 37000  Ροταριανός Όμιλος Σερρών (Κωστοπούλου 12) .2321055800 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα .  Σερραϊκή Πολιτιστική Εταιρία (Σ.Π.Ε.) (Περ. Κωστοπούλου Τ.Ε.Ι. (Τέρμα Μαγνησίας) 2321049141, 24300, 38303, 49101 2) .2321023018 ΤΕΦ.Α.Α. (Άγιος Ιωάννης Σερρών) 2321067135, Fax 2321064806  Σύλλογος Απόστρατων Χωροφυλακής Ν. Σερρών (Μεραρχίας 36) .2321062987 Εκπαιδευτικά  Σύλλογος Βλάχων Ν. Σερρών «Γεωργάκης Ολύμπιος» (Καραϊσκάκη Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σιγής 14 - 6ο Γυμνάσιο) 2321098081, Fax 2) .2321023045, 52195, 23785 2321098082  Σύλλογος Δαρνακοχωριτών Ν. Σερρών (Αμύντα 5) .2321062235 ΙΕΚ Σερρών (Μεραρχίας 153) .2321039970-1, 45880  Σύλλογος Διαβητικών Ν. Σερρών (Ορφέως 14) 2321058791 Κέντρο Διάγνωσης, Αξιολόγησης & Υποστήριξης (Κ.Δ.Α.Υ.) (3ο χλμ  Σύλλογος Θεσσαλών Ν. Σερρών (Περ. Κωστοπούλου Σερρών-Δράμας) 12) .2321022518 Ν.Ε.Λ.Ε. (Υψηλάντου 4) .2321020273 Ι.Ε.Κ.-Ο.Α.Ε.Δ. Σερρών (6ο xλμ. Σερρών – Θεσσαλονίκης) .2321050096  Σύλλογος Καρκινοπαθών Σερρών (Βασ. Βασιλείου 28) .2321021513 Σ.Ε.Κ. Σερρών (1ο xλμ Σερρών-Θεσσαλονίκης) 2321050764, Fax  Σύλλογος Κυνηγητικός (Τσαλοπούλου 9) .2321023310 2321098819  Σύλλογος Κυπρίων Σερρών (Αθ. Γαλδέλμη 18, 62122 Σέρρες) Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Σερρών (3ο xλμ Σερρών – Δράμας) 2321098081, Fax  Σύλλογος «Ο άνθρωπος για το συνάνθρωπο» (Μεραρχίας 2321098082 25) .2321055490 Μουσικό Γυμνάσιο Σερρών (1ο χλμ Σερρών – Νεοχωρίου) .2321035353,  Σύλλογος Οικογενειών & Φίλων για την Ψυχική Υγεία (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.) Fax 2321035353 (Περ. Κωστοπούλου 12) .2321063388 Σχολείο Κωφών & Βαρύκοων Σερρών (Στεργίου Κορέως 1) .2321021989, 63857  Σύλλογος Πανελλήνιος Ανάπηρων Πολιτών (Δημ. Αγορά Κέντρο Εργαζόμενης Νεότητας Σερρών (Εθν. Αντίστασης 48) 1) .2321021551 Ενιαίο Μουσικό Λύκειο 1ο χλμ Σερρών – Νεοχωρίου.2321038908,  Σύλλογος Πανελλήνιος Ανάπηρων Πολιτών (Δημ. Στοά 35353 1) .2321021551 Κ.Ε.Ε. -Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Δυτικής Θράκης 11 & Αβδήρων)  Σύλλογος Προσφύγων Θρακών Ν. Σερρών «Η Θρακική Εστί2321097520, Fax: 2321097524 (e-mail: kekser@otenet.gr) α» (Ομήρων 9) .2321063808, 63808 Http://www.Thrakiki.Gr/ Κ.Ε.Κ. .  Σύλλογος Παραπληγικών Σερρών (Αθ. Αργυρού 50) .2321022183 Κ.Ε.Κ. Αναπτυξιακής Μακεδονίας (Τσαλοπούλου 13α). 2321021791  Σύλλογος Πελοποννησίων Ν. Σερρών «Ο Γέρος του Μωριά» (Εμ. Κ.Ε.Κ. Γεωργικής Ανάπτυξης (Κ. Καραμανλή & Αθ. Διάκου).2321039251 Ανδρόνικου 1) .2321055288 Κ.Ε.Κ. Γη (Ευζώνων & Κασομουλη) .2321036081  Σύλλογος Περπατητών Κοιλάδας Αγ. Αναργύρων Ν. Σερρών (Πλ. Κ.Ε.Κ. Δημοτική Επιχείρηση Κατάρτιση (Αθλ. Κέντρο Ομόνοιας) Εμπορίου 1) 2321054157 2321099820  Σύλλογος Πολυτέκνων (Θέμιδος 10) .2321022055, 21055 Κ.Ε.Κ. Εύβουλος (Υψηλάντου 1) 2321053453  Σύλλογος Ποντιακός Λαογραφικός «Πόντος» (Λευκώνας) .2321050117 Πολιτιστικοί-Λαογραφικοί Σύλλογοι & Λέσχες .  Σύλλογος Ποντίων Επταμύλων «Οι Ακρί Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών (Ικονιου 3) 2321037350 τες» (Επτάμυλοι Σερρών) 2321058522, 58522  Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών «Άγιος Πολύκαρπος» (Ικονιου Http://www.Akritesserron.Gr/ 5) 2321058983, 37350  Σύλλογος Ποντίων «Εύξεινος Λέσχη Ν. Σερ Αερολέσχη Σερρών .2321024729 ρών» (Κομνηνών 21) 2321037581  Αθλητικός Χιονοδρομικός Ορειβατικός Σύλλογος .2321028113  Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών (Βασ.  Εκπολιστικός Σύλλογος Ν. Πέλλης (Κομνηνών 90) 2321037444 Βασιλείου 12) .2321057444, 57444  Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Σερρών .2321053790  Σύλλογος Γονέων & Φίλων ΑΜΕΑ (Εμμ. Ανδρόνι Ενιαία Συνδικαλιστική Αντιδιδακτορική Κίνηση (ΕΣΑΚ) Ν. Σερρών κου 1) .2321055250 (Χριστομάνου 24) 2321062791 Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών (Μεραρχίας 1) .2321022057, 22057  Ένωση Ανάπηρων & Θυμάτων Πολέμου Εθνικών Αγώνων Ν. Σερρών (Βασ. Βασιλείου 29) 2321063505  Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών «Εμμέλεια» (Γενναδίου 3) 2321022618, 23887  Ένωση Ανάπηρων & Θυμάτων Πολέμου Ν. Σερρών (Ηφαίστου 4) .2321022110  Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού Ν. Σερρών Ιεροί Ναοί-Ιερές Μονές . (Κωνσταντινουπόλεως 6) .2321023405, 23405  Μητρόπολη Σερρών & Νιγρίτης (Κύπρου 12) .  Ένωση Γυναικών Ελλάδος (Παράρτημα Σερρών) (Τσαλοπούλου 13) .2321068103, Fax: 2321068119, 2321068100-1-22321067366 4  Ένωση Κυπριών Ν. Σερρών (Αθαν. Αργυρού 31) 2321021173  Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Πλατεία Μεγ. Ταξιαρχών) .2321022755  Ένωση Πανελλήνια Αγωνιστών Εθν. Αντίστασης (Κωστοπουλου 12) .2321066216

 Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου (Αγ. Αντωνίου & Εθν. Αντίστασης) 2321023078, 98135

 Ιερός Ναός Αγ. Θεράποντα (Κυδωνίων 16) .2321045727  Ιερός Ναός Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης (Α' Κοιμητηρίου) .2321062574

 Ιερός Ναός Αγ. Μηνά & Κυριακής (Ακροπόλεως 7) .2321026229  Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου (Εμμ. Παπά 18) .2321023721

Ιερός Ναός Αγίου Νικήτα Του Νέου (Χαρ. Τρικούπη 71) 2321039381

 Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου (Ακρόπολη Σερρών) .2321024186  Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονoς (Αγ. Παντελεήμονος & Αν. Χρυσάφη 16) .2321065222

 Ιερός Ναός Αγίου Φανουρίου (Κισσάβου) 2321037192  Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων (Δημ. Μαρούλη & Αναπαύσεως)             

2321025810 Ιερός Ναός Αγίων Θεοδώρων (Ιων. Δραγούμη 19) .2321021465 Ιερός Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου (Παπάζογλου) .2321023621 Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου (Μπιζανίου 3) .2321035900 Ιερός Ναός Ιωάννoυ του Θεολόγου (Αγ. Ιωάννη Θεολόγου1) .2321025445 Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίτσα) (Κ. Αλεξανδρίδη 10 & Θεσσαλονίκης) .2321056967 Ιερός Ναός Παναγίας Ευαγγελίστριας (Πλ. Ευαγγελίστριας, Παρ. Τουρλεντε) .2321045876 Ιερός Ναός Προφήτου Ηλία (Προφήτου Ηλία 13) 2321024296 Ιερός Ναός Σαράντα Μαρτύρων (Μ. Μπότσαρη 70-77) .2321023718 Ιερός Ναός Τιμίου Σταυρού (Γ. Παπανδρέου 27) .2321023889 Παρεκκλήσιο Αγίου Αθανασίου (Σαρανταπόρου 44) .2321039798 Παρεκκλήσιο Τιμίου Προδρόμου (Προδρομούδι) .2321063008 Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου (8ο χλμ. Σερρών-Δράμας) .2321074440 Ι.Μ. Παναγίας Βύσσιανης .2321062502

Τράπεζες .

ALPHA BANK Κατάστημα 1o (29ης Ιουνίου 21, Τ.Κ. 62123) .2321027583, 22050 Κατάστημα 2o (Πλατ. Εμπορίου 11, Τ.Κ. 62122) 2321026573, 20902 Κατάστημα 3o (Βασ. Βασιλείου 16, Τ.Κ. 62121) .2321022341, 25946 www.alpha.gr EFG EUROBANK ERGASIAS Κατάστημα 1o (Δ. Σολωμού 62, Τ.Κ. 62122) 2321066228, 62733, 63816 Κατάστημα 2o (Μεραρχίας 19-21, Τ.Κ. 62122) 2321024520, 65650 www.eurobank.gr ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΡΑΠΕΖΑ Κατάστημα 1o (Δ. Σολωμού & Τσαλοπούλου 2, Τ.Κ. 62122) 2321049800, 21230 Κατάστημα 2o (Β. Βασιλείου & Β. Αλεξάνδρου 1, Τ.Κ. 62121) .2321068400, 65416 Κατάστημα 4o (Ν. Πλαστήρα 12, Τ.Κ. 62122) .2321022152, 24076 Κατάστημα 5o (Βενιζέλου & Ιθάκης Τ.Κ. 62122) .2321049820 www.piraeusbank.gr ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ Διοίκηση (Βασ. Βασιλείου & Νικ. Πλαστήρα Τ.Κ. 62121) .2321098060, 98069 www.syntraser.gr ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (Μ. Ανδρόνικου 1-Τσαλδάρη, Τ.Κ. 62123) .2321025306, 25293 www.geniki.gr ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κατάστημα 1o (29ης Ιουνίου 10, Τ.Κ. 62123) .2321063201, 63203 Κατάστημα 2o (Πλ. Ελευθερίας 1, Τ.Κ. 62122) 2321090101, 90110 www.nbg.gr . ΑΤΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (25ης Μεραρχίας 27, Τ.Κ. 62122) .2321051035, 58744 www.bankofattica.gr ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (25ης Μεραρχίας 11, Τ.Κ. 62122) .2321055270, 22727 ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ (Χρ. Σμύρνης 1 & Υψηλάντoυ 2, Τ.Κ. 62123) 2321053966, 23704 www.ttbank.gr/


Σελίδα 13

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016 /ώρα: 18.30’ η φιλόλογος Δώρα Μπαγανά, θα παρουσιάσει το θέμα «Παραμύθι χωρίς Όνομα, από την Π. Δέλτα (1910) στον Ιακ. Καμπανέλλη (1955)». Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλολόγων Σερρών, το Σύλλογο Φίλων Βιβλιοθήκης και τη Λέσχη Ανάγνωσης, διοργανώνει μια Δευτέρα κάθε μήνα Λογοτεχνικά Βραδινά, με παρουσιάσεις αγαπημένων λογοτεχνικών έργων. Αναβιώνει έτσι, για το ευρύ κοινό, η ζωντανή συζήτηση για μεγάλα έργα και μεγάλους συγγραφείς της λογοτεχνίας, με τρόπο που ενδιαφέρει τους απλούς αναγνώστες. Καλούμε τους συμπολίτες μας που αγαπούν τα βιβλία, να πάρουν μέρος ως ακροατές και να συμμετέχουν στη συζήτηση που θα ακολουθεί. Οι παρουσιάσεις ξεκινούν τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016 στην αίθουσα του 3ου ορό-

φου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης. Εντάσσονται σε μια ευρεία θεματική ενότητα με τίτλο «Εμείς και οι Άλλοι», όπου οι Άλλοι ορίζονται με βάση το έθνος, τη γλώσσα, το φύλο,

τη φυλή και αποτελούν τον άλλον όρο της αφηγηματικής πλοκής στον οποίο καθρεφτίζουμε τον εαυτό μας. Οι παρουσιάσεις θα γίνονται από γνωστούς φιλολόγους, αλλά και έμπειρους αναγνώστες της πόλης μας, που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Βιβλιοθήκης και είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τη γνώση και την καλλιέργειά τους. Καλούμε, λοιπόν, όλους τους ενδιαφερόμενους φίλους του βιβλίου, τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 18:30 στην αίθουσα του 3ου ορόφου της Βιβλιοθήκης, όπου

η φιλόλογος Δώρα Μπαγανά, θα παρουσιάσει το θέμα «Παραμύθι χωρίς Όνομα, από την Π. Δέλτα (1910) στον Ιακ. Καμπανέλλη (1955)». Με κέντρο τη σκιαγράφηση του "Εμείς" των Ελλήνων, όπως το διαμορφώνουν οι ιστορικές συνθήκες, και με βάση απολαυστικά αποσπάσματα από τα δύο έργα, θα επιχειρηθεί μια πρώτη γνωριμία με τα μοτίβα του αλληγορικού παραμυθιού και της θεατρικής πρόζας.

«Η μικρή μπότα του Αϊ-Βασίλη» Παρουσίαση του βιβλίου της Δήμητρας Πυργελή στο βιβλιοπωλείο «πάπυρος» «Τι ωραία, τον χειμώνα παίρνουμε δώρα με τα χιόνια. Ούτε το κρύο ούτε η βροχή θα τον εμποδίσει να φανεί. Να σου αφήσει το δωράκι, να σου δώσει και φιλάκι! Μόνο μια αγωνία έχει πάντοτε, παιδιά, μην τον δείτε στα κρυφά…» Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 18:30 στο χώρο του βιβλιοπωλείου «πάπυρος» (Μαραγκουδάκη 4 – Σέρρες) οι μικροί αναγνώστες θα ζήσουν ένα απόγευμα πραγματικά παραμυθένιο, συντροφιά με την συγγραφέα Δήμητρα Πυργελή και το βιβλίο της «η μικρή μπότα του Αϊ Βασιλη» από τις εκδόσεις Λιβάνη. Θα δοθούν δωράκια σε όλα τα παιδιά, και θα πραγματοποιηθεί κλήρωση τριών βιβλίων της συγγραλάει όποιος αποµακρύνεται από την φέως στο τέλος της εκδήλωσης. Η Δήµητρα Π. Πυργελή από µικρή ζει αγκαλιά µε τα βιβλία. Διαβάζει και πλάθει ιστορίες για µικρούς και µεγάλους. Πιστεύει πως τα παραµύθια αγγίζουν τις παιδικές ψυχές που έχουν φωλιάσει σε σώµατα ενηλίκων. Γνωρίζει πως δεν µπορεί να κάνει ευτυχισµένους τους ανθρώπους, προσπαθεί όµως να προσφέρει στιγµές –στιγµούλες– ευτυχίας και να στρώνει το χαλί που πάνω εκεί θα καθίσουν τα όνειρα να πούνε τα δικά τους. Γεννήθηκε και ζει στην Ξάνθη. Εργάζεται στο βιβλιοπωλείο της. Κάνει εκποµπές στο Ράδιο Ξάνθη 93,5 fm, επισκέπτεται σχολεία και αφηγείται παραµύθια, δηµιουργώντας σχέσεις µε το πιο «άναρχο» υλικό της ανθρωπότητας, τα παιδιά. Θα ήθελε να φωνάξει σε όλους πως η ζήση είναι πολύτιµη και πως τη σπατα-

αγάπη και την οµορφιά. Η πρώτη δηµόσια κατάθεσή της στον κόσµο του παραµυθιού ήταν Η µικρή µπότα του Αϊ-Βασίλη (εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη). Ακολούθησαν Ο Καπετάνιος στην µπανιέρα (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο), Μικρές ιστορίες για το µεγάλο µας κόσµο (εκδόσεις Παρρησία), Τα δυο αδέρφια και το φεγγάρι (εκδόσεις Μεταίχµιο), το διήγηµα Χωρίς ψεγάδι από τη συλλογή Η Ελλάδα που αγαπώ: Μακεδονία (εκδόσεις Παπαδόπουλος) και το διήγηµα Ο δάσκαλος που αλφάδιασε το µέλλον από τη συλλογή Πατρίδες Αλησµόνητες: Μικρά Ασία – Πόντος (εκδόσεις Παπαδόπουλος). Υπόσχεται πως θα συνεχίσει µε πολλή αγάπη και µεράκι να δηµιουργεί όµορφες ιστορίες, για να ταξιδεύει µικρούς και µεγάλους στον µαγευτικό κόσµο των παραµυθιών!

Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΕΙΝΑΙ, σίγουρα, μια από τις ισχυρότερες εκδηλώσεις του πνεύματος. Το πιο παλιό, το πιο πολύπλοκο, το πιο διαδομένο είδος τέχνης. Ύμνοι και αφορισμοί, παραμύθια και τραγούδια, νόμοι και παροιμίες τα προδρομικά της βήματα. Επική ποίηση και τραγωδίες, ρητορικός λόγος και φιλοσοφία, θρησκευτικά κείμενα. Μυθιστόρημα, διήγημα, δοκίμιο. Η πρώτη ύλη αυτής της τέχνης του λόγου είναι η λέξη. Ακριβώς όπως το άτομο είναι το συστατικό στοιχείο της ύλης. Η λέξη, όπως και το άτομο, κρύβει δυνάμεις, σε φανερές ή μυστικές συστοιχίες, έχει γοητεία και μυστήριο, ενέργεια και κίνηση, αυστηρή πειθαρχία, απεριόριστη διάρκεια. Η ίδια η λέξη αποτελεί μια αξία. Αλλά μια αξία πρώτου βαθμού. Για το λογοτέχνη είναι το μέσο με το οποίο θα εκφραστεί. Έχει στη διάθεσή του τις λέξεις όπως ο ζωγράφος έχει τα χρώματα, ο Του Τάσου Σταμπούλογλου μουσικός τους ήχους. Βέβαια το καλό Οι λέξεις μοιάζουν με τα χρώμα ή ο καλός ήχος άτομα της ύλης. Από τη έχει από μόνος του μιαν δομή και τη μυστηριακή αξία. Όπως και το καλό τους λειτουργία μάρμαρο της Πεντέλης. εξαρτάται η αντικειμενική Αλλά για να αποκτήσουν και η υποκειμενική αισθητική αξία χρειάζεται αναπαράσταση της η παρέμβαση του καλλιεικόνας. Στην τέχνη. Ο τρόπος που θα περίπτωση της διαλέξει και θα τοποθετήσει τις λέξεις, η ικανότητά λογοτεχνίας, η λέξη είναι η πρώτη ύλη, μια αξία του να εμφυσήσει πνοή πρώτου βαθμού. και ζωή, παλμό και ρίγος, θα δείξει το ταλέντο του τεχνίτη. Ο λογοτέχνης που γνωρίζει καλά τη γλώσσα του λαού του, που την αγαπά και τη σέβεται, δε θα δυσκολευτεί πολύ (έχοντας φυσικά το ανάλογο ταλέντο) να κάνει τη λέξη να φωτιστεί εσωτερικά, να δείξει και να φανερώσει όλη τη μαγική δύναμη που περικλείει. Υπάρχουν λέξεις παμπάλαιες, που χιλιάδες και χιλιάδες χρόνια μένουν στο στόμα του λαού, ριζωμένες στον τόπο που γεννήθηκαν κι’ άλλες που μεταναστεύοντας από πατρίδα σε πατρίδα, βρήκαν νερό και χώμα και ρίζωσαν κι αυτές δίπλα στις άλλες. Υπάρχουν και νέες λέξεις, κάθε μέρα γεννιούνται δεκάδες λέξεις, για να εκφράσουν καινούριες έννοιες ή ν’ αντικαταστήσουν άλλες. Η γλώσσα είναι ζωντανό όργανο κι ανανεώνει τα κύτταρα που πια δεν ωφελούν. Κι όμως ο λαός, ο μόνος αλάθητος κριτής, αποφασίζει ποιες από τις καινούριες λέξεις θα κρατήσει και ποιες θα ρίξει στο ποτάμι της λησμονιάς. Πολλοί από τους ποιητές μας, από τον Όμηρο μέχρι τον Γρυπάρη, τον Παλαμά, τον Σικελιανό, τον Καζαντζάκη και τον Ρίτσο έπλασαν οι ίδιοι αμέτρητες καινούργιες λέξεις. Άλλες από αυτές έμειναν στο στόμα του λαού, άλλες όχι. Η λογοτεχνία έχει ανάγκη από νέες λέξεις. Ας κάνει ο κάθε ποιητής από μια στη ζωή του. Θα είναι μεγάλη προσφορά στο λαό του. Υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση από πολλούς νέους λογοτέχνες και ποιητές, ότι η προσπάθεια και η αναζήτηση όσο γίνεται καλύτερων και καταλληλότερων λέξεων είναι χαμένος κόπος, και πως αυτό το πράγμα είναι φορμαλισμός, κάτι που απορρίπτει η σύγχρονη αισθητική. Εδώ υπάρχει μια σοβαρή παρεξήγηση. Φορμαλισμός (επιδίωξη δηλ. της καλής φόρμας, της εξωτερικής μορφής) είναι η χωρίς περιεχόμενο και κενή από ιδέες αντιπαράθεση λέξεων και προτάσεων που σκοπό έχουν να εντυπωσιάσουν προσωπικά τον αναγνώστη ή ακροατή, χωρίς καμία προσπάθεια να του μεταδώσουν κανενός είδους γνώση ή να του συστήσουν να κάνει οποιαδήποτε προσπάθεια να ξεπεράσει τον ταπεινό εαυτό του. Και βέβαια κανείς δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Οι καλές ιδέες όμως, τα καλά μηνύματα, μεταδίδονται ευκολότερα με τον καλό λόγο. Και σίγουρα δεν είναι φορμαλιστής ο μεγάλος Νερούντα όταν λέει: «Αγαπώ πολύ τις λέξεις.. .τις αναπάντεχες. Αυτές που λαίμαργα περιμένουμε, που εκστατικά ακούμε μέχρι που ξαφνικά να κάνουν την εμφάνισή τους. Λαμποκοπούν σαν πολύτιμες χρωματιστές πέτρες, πηδάνε σαν ασημόψαρα, είναι αφρός, νήμα, μέταλλο, δροσιά... Είναι καρπός. Τις αισθάνομαι στα χέρια μου κρυσταλλικές, παλλόμενες, φιλντισένιες, φυτικές, λαδερές, τις αισθάνομαι σα φύκια, σαν αχάτες, σαν ελιές.. .Έχουνε σκιά, διαφάνεια, βάρος, φτερά. Τις αφήνω σα σταλαχτίτες μέσα στο ποίημά μου, σαν κομματάκια μελαχρινό ξύλο που άφησε η θύελλα, σαν κάρβουνο που άφησε η φωτιά.». Η Ελληνική γλώσσα έχει ποταμούς αστείρευτους λέξεων. Παλιών και νέων. Σαν ιστορική γλώσσα έχει θησαυρίσει χιλιάδες χιλιάδων λέξεις και εκφράσεις. Πόσες από αυτές χρησιμοποιούν σήμερα οι νεοέλληνες; Πόσες διδάσκονται στα Λύκεια και στα Πανεπιστήμιά μας; Κι αν παρ' όλα αυτά κάποιος τολμήσει ν' ασχοληθεί σοβαρά με τη γλώσσα, δε θα θεωρηθεί γραφικός; ΤΑΣΟΥ ΣΤΑΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ: ΔΟΚΙΜΙΑ 99 μικρά κείμενα για την τέχνη έκδοση περιοδικού "ΓΙΑΤΙ", ΣΕΡΡΑΙ 2011


Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Σελίδα 14

Εμπορικός Σύλλογος: Διανέμει φυλλάδια των καταστημάτων στη «Πολιτεία των Ευχών» Η Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου ανακοινώνει σε όλους τους Σερραίους Έμπορους ότι συμμετέχει με δικό της περίπτερο στην «Πολιτεία των Ευχών» . Πέρα από τις δράσεις του Συλλόγου – συνδικαλιστικές, προωθητικές, τόνωσης της αγοράς κτλ - που ενημερώνει τους επισκέπτες, ομόφωνα αποφάσισε την προώθηση των Σερραϊκών εμπορικών καταστημάτων στο κοινό. Καλούμε όλα τα Σερραϊκά εμπορικά καταστήματα να μας προμηθεύσουν με έντυπο διαφημιστικό υλικό ( φυλλάδια, κάρτες , προωθητικές ενέργειες, καταλόγους κτλ) όπως επίσης και δείγματα προϊόντων ή υπηρεσιών για να τα διανέμουμε δωρεάν στους επισκέπτες της «Πολιτείας των Ευχών» όπου αναμένεται να είναι πολλοί. Η «Πολιτεία των Ευχών» θα διαρκέσει μέχρι την ημέρα εορτής των Αγίων Θεοφανείων , 6/1/2017, όπου είναι αρκετές οι ημέρες για την ενέργεια αυτή. Η συγκέντρωση του υλικού, έντυπα, προϊόντα φυλλάδια κτλ θα γίνεται καθημερινά στα γραφεία του Συλλόγου, Π. Κωστοπούλου 2 1ος όροφος, από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 έως 12:00 πμ, όπως επίσης και στο χώρο της Πολιτείας στο περίπτερο του συλλόγου όλη την ημέρα.

“Πλάθω κουλουράκια”,στα Γατίδης Fresh για καλό σκοπό Τις φετινές γιορτές, τα αρτοζαχαροπλαστεία Γατίδης Fresh διοργανώνουν τη δράση “Πλάθω κουλουράκια”, με στόχο να ενισχύσει τρία κοινωφελή ιδρύματα σε Σέρρες, Δράμα και Θεσσαλονίκη. Στα καταστήματα του μπορείτε να βρείτε όλο το Δεκέμβριο, το Χριστουγεννιάτικο κουτί “Πλάθω κουλουράκια”, το οποίο περιέχει τα απαραίτητα υλικά για να πλάσετε τα δικά σας γιορτινά κουλουράκια! Με τον τρόπο αυτό σας προτρέπει να ζήσετε όμορφες στιγμές με τα παιδιά σας, πλάθοντας τα δικά σας κουλουράκια, δίνοντάς τους εορταστικά σχήματα και να πλημυρίσετε το σπίτι σας μυρωδιές από τα φρεσκοψημμένα κουλουράκια της Γατίδης Fresh, φτιαγμένα όμως από εσάς και τα παιδιά σας. Το Χριστουγεννιάτικο κουτί “Πλάθω κουλουράκια” περιλαμβάνει τα απαραίτητα υλικά για τη ζύμη, αλλά και οδηγίες εκτέλεσης της «μυστικής» συνταγής, σχήματα Χριστουγεννιάτικα, χρώματα και φυσικά… εορταστική διάθεση! Εσείς δεν έχετε παρά να προσθέσετε τα υγρά υλικά. Το Χριστουγεννιάτικο κουτί “Πλάθω κουλουράκια” κοστίζει μόλις 1€ και με τη δική σας συμβολή όλα τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν, θα διατεθούν σε τρία κοινωφελή ιδρύματα, στο Κέντρο Αποκατάστασης Ανθρώπων με Αναπηρία (Κ.Α.Α.ΜΕ.Α.) στις Σέρρες, στο Παράρτημα Χρόνιων Παθήσεων στη Δράμα και στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός στη Θεσσαλονίκη.

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις στον ΟΑΕΔ – Οι δικαιούχοι Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του υπουργείου Εργασίας, για την υλοποίηση της τρίτης φάσης του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας (8 μηνης απασχόλησης) στους υπόλοιπους 274 δήμους της χώρας (6 στη Π.Ε. Σερρών). Πρόκειται για τους Δήμους, Αμφίπολης, Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παπά, Ηράκλειας, Ζίχνης και Σερρών. Εξαιρείται ο Δήμος Σιντικής, ο οποίος συμμετείχε στη προηγούμενη φάση του προγράμματος. Να σημειωθεί ότι ο ΟΑΕΔ έχει εκδώσει ανακοίνωση που ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για καθυστερήσεις στον ιστοτόπο του λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας Το πρόγραμμα είναι οκτάμηνης διάρκειας και η δαπάνη επιβαρύνει τον ΟΑΕΔ, ανέρχεται για το 2017 στα 60.115.376 ευρώ για δράση της απασχόλησης και 8.978.400 ευρώ για κατάρτιση. Η δράση αυτή αποσκοπεί: α) Στην επανασύνδεση των μακροχρονίως ανέργων και ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας. β) Στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ανέργων. γ) Στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών. δ) Στη σύζευξη των παραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Τα προγράμματα αυτά εντάσσονται στους ακόλουθους τομείς προτεραιότητας: Βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες από τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είναι η αναβάθμιση και συντήρηση δημοτικών υποδομών, η αναβάθμιση της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών με έμφαση στην προώθηση της χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας (ΤΠΕ), η καθαριότητα κ.λπ.

Υποστήριξη και βελτίωση των υπηρεσιών της Εκπαίδευσης. Βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της Υγείας (καθαριότητα υποδομών Υγείας, εξυπηρέτηση κοινού, υποστήριξη λειτουργίας πληροφοριακού συστήματος και ψηφιακού εκσυγχρονισμού του συστήματος Υγείας). Βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε φορείς του δημόσιου τομέα που έχουν καθημερινή και άμεση σχέση με την εξυπηρέτηση πολιτών (π.χ. ασφαλιστικά ταμεία, κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών, δικαστήρια κ.λπ.). Βελτίωση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της Δημόσιας Διοίκησης προς τους πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Η επιλογή των ωφελούμενων θα γίνει από τα μητρώα των εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ, μετά την υποβολή σχετικής αίτησης, σε ημερομηνίες που θα καθοριστούν από τη διοίκηση του Οργανισμού. Η διαδικασία της επιλογής θα προκύψει μέσα από μοριοδότηση των αιτούντων, όπως έγινε και στις δύο πρώτες φάσεις του προγράμματος. Οι ωφελούμενοι θα λάβουν μηνιαίες αποδοχές που αντιστοιχούν: α) Σε 19,81 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερα από 495,25 ευρώ μηνιαίως για ωφελουμένους ηλικίας 25 ετών και άνω. β) Σε 17,27 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερα από 431,75 ευρώ μηνιαίως για ωφελουμένους ηλικίας κάτω των 25 ετών. O ΟΑΕΔ αναλαμβάνει την κατάρτιση του Πίνακα Κατάταξης Ανέργων και την υπόδειξη των επιλεγέντων ωφελουμένων με βάση τον Πίνακα Κατάταξης στους επιβλέποντες φορείς, καθώς την καταβολή του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους στους ωφελουμένους και τους

επιβλέποντες φορείς αντίστοιχα. Ωφελούμενοι της δράσης είναι Έλληνες πολίτες, πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε., Βορειοηπειρώτες, ομογενείς και ομογενείς αλλοδαποί που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων κατά το γένος και τη συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους (Ν.δ. 3832/1958), οι οποίοι ανήκουν σε τουλάχιστον μία από τις παρακάτω κατηγορίες: Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς. -Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών. Εγγεγραμμένοι στα Μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ. Εγγεγραμμένοι άνεργοι δικαιούχοι «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ), άλλοτε «Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος». Κριτήρια επιλογής και κατάταξης των ωφελουμένων αποτελούν τα ακόλουθα και οι ωφελούμενοι κατατάσσονται σε πίνακες κατά κλάδο και ειδικότητα με βάση τα κατωτέρω αναφερόμενα κριτήρια: Xρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελούμενου, με ανώτατο

όριο τους εξήντα (60) μήνες: ένα (1) μόριο ανά πλήρη μήνα, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/ης συζύγου των ανέργων της ανωτέρω κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους εξήντα μήνες (60): ένα (1) μόριο ανά πλήρη μήνα Αναπηρία ωφελούμενου σε ποσοστό 50% και άνω: δεκαπέντε (15) μόρια Οι άνεργοι, κατόπιν σχετικής Δημόσιας Πρόσκλησης του ΟΑΕΔ, καλούνται να υποβάλουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο στον ΟΑΕΔ μία αίτηση συμμετοχής για την απασχόλησή τους στις προκηρυσσόμενες θέσεις, για μία ειδικότητα, επιλέγοντας από έναν (1) μέχρι τρεις (3) επιβλέποντες φορείς, όπως προβλέπει η εκάστοτε Πρόσκληση. Η ηλεκτρονική αίτηση θα βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr) και μετά τη συμπλήρωσή της οι δυνητικοί ωφελούμενοι θα την αποστέλλουν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων (http://ait.oaed.gr/) στον ΟΑΕΔ. Σε περίπτωση υποβολής της αίτησης με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που ορίζεται ρητά στην οικεία Πρόσκληση, ο υποψήφιος αποκλείεται από τη διαδικασία κατάρτισης του Πίνακα Κατάταξης Ανέργων και, κατά συνέπεια, από τη διαδικασία τοποθετήσεων που υλοποιείται βάσει αυτού. Η ηλεκτρονική αίτηση υποβάλλεται μέσα στην προθεσμία που θα οριστεί στην οικεία Πρόσκληση. Το εμπρόθεσμο αυτής κρίνεται με βάση την ημερομηνία της αποστολής της ηλεκτρονικής αίτησης στον ΟΑΕΔ. Μετά τη λήξη της προθεσμίας δεν είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων.


Σελίδα 15

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Το Επιμελητήριο αναζητά χορηγούς για το «Μαθητών Επιχειρείν» λένε οι παραγωγοί Δράμας – Σερρών-Αναφορά του βουλευτή Μιχάλη Τζελέπη Την αδυναμία τους ν’ ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ΕΛΓΑ για εξ ολοκλήρου πιστοποιημένο πατατόσπορο επισημαίνουν καλλιέργειας της Δράμας και των Σερρών. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τέθηκαν στη Βουλή, κατόπιν αναφοράς, που κατέθεσε ο βουλευτής Σερρών και τομεάρχης Αγροτικού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλη Τζελέπη κι έχει ως αποδέκτη τον πρόεδρο του ΕΛ-

ΓΑ, Θεοφάνη Κουρεμπέ. Το ζήτημα είναι πολυσύνθετο και αφορά στη χρήση πατατόσπορου αλλά και στις διαδικασίες αποζημίωσης από τον ασφαλιστικό οργανισμό. Όπως σημειώνεται στο έγγραφο, που φέρει την υπογραφή του Συλλόγου Αγροτών δήμου Κάτω Νευροκοπίου κι εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, η καλλιέργεια πατάτας είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια στην Άνω Βροντού και την

Στις 22/12 το «δώρο» έως 830€ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους

Μαζί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου, στις 22 Δεκεμβρίου, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 1,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων το «δώρο Χριστουγέννων» που εξήγγειλε στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δικαιούχοι του «δώρου» που προκύπτει από την «υπεραπόδοση» των εσόδων είναι το 60,3% των συνταξιούχων και η κατανομή θα γίνει ως εξής: • Από 500 έως 830 ευρώ θα λάβει περίπου το 10% των συνταξιούχων (περίπου 270 χιλιάδες συνταξιούχοι). • Από 300 έως 500 ευρώ θα λάβει περίπου το 20% των συνταξιούχων (περίπου 570 χιλιάδες συνταξιούχοι). • 300 ευρώ θα λάβει περίπου το 30% των συνταξιούχων (περίπου 750 χιλιάδες συνταξιούχοι). Όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός, με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ουσιαστικά κάνει πράξη την παλιότερη δέσμευση της για 13η σύνταξη σε όσους συνταξιούχους το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η διανομή των 617 εκατ. ευρώ θα γίνει αντισυμμετρικά: όσοι από τους δικαιούχους λαμβάνουν τις μικρότερες συντάξεις, θα λάβουν τη μεγαλύτερη ενίσχυση, Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ποσό που θα διανεμηθεί είναι 4,7 φορές μεγαλύτερο από το ποσό του ΕΚΑΣ που περικόπηκε το 2016.

Ορεινή Σερρών αλλά και στο Νευροκόπι της Δράμας. Μάλιστα τα 2/3 της παραγωγής πατάτας της Αντιπεριφέρειας Σερρών προέρχονται, όπως λένε οι παραγωγοί, από την Άνω Βροντού και την Ορεινή. Οι παραγωγοί του Νευροκοπίου Δράμας συνηθίζουν επί δεκαετίες, όπως λένε , να κρατούν μέρος του πατατόσπορου, γεγονός το οποίο ήταν σε γνώση του ΕΛΓΑ όλα αυτά τα χρόνια και κάνουν χρήση και πιστοποιημένου. Όμως, ενώ ουδέποτε ζητήθηκε, λένε, στο παρελθόν η εξ ολοκλήρου χρήση πιστοποιημένου πατατόσπορου για όλους τους καλλιεργούμενους αγρούς, από το 2014 αυτό άλλαξε. Ο ΕΛΓΑ , όπως λένε, επικαλείται τον κανονισμό ασφάλισης φυτικής παραγωγής, με τον οποίο δεν καλύπτονται ασφαλιστικά οι καλλιέργειες πατάτας , παρότι γίνεται παρακράτηση 45

ευρώ ανά στρέμμα, εφόσον ο πατατόσπορος δεν είναι εξ ολοκλήρου πιστοποιημένος. Οι πατατοκαλλιεργητές ζητούν άμεση επίλυση του προβλήματος, ώστε , όπως λένε, να μην πληρώνουν ασφάλιστρο χωρίς να έχουν δικαίωμα αποζημίωσης. Τονίζουν ότι πρόκειται για τρεις περιοχές , που είναι ορεινές, μειονεκτικές και παραμεθόριες, με δύσκολη πρόσβαση και αντίξοες συνθήκες και διερωτώνται γιατί να μην απαλλάσσονται από μια ασφάλιση , που αν συμβεί κάτι, δεν μπορούν να αποζημιωθούν. Πολύ περισσότερο, όπως λένε, που ο πιστοποιημένος πατατόσπορος είναι εισαγόμενος από άλλες χώρες της ΕΕ και είναι ιδιαίτερα δαπανηρός , καθώς καλύπτει το 40% του κοστολογίου της καλλιέργειας.

Το Χριστουγεννιάτικο ωράριο των καταστημάτων στις Σέρρες Ανοιχτή η αγορά τις Κυριακές 11/12 & 18/12 ΗΜΕΡΕΣ ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΒΒΑΤΟ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΒΒΑΤΟ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 11/12/2016 12/12/2016 13/12/2016 14/12/2016 15/12/2016 16/12/2016 17/12/2016 18/12/2016 19/12/2016 20/12/2016 21/12/2016 22/12/2016 23/12/2016 24/12/2016 25/12/2016 26/12/2016 27/12/2016 28/12/2016 29/12/2016 30/12/2016 31/12/2016 1/1/2017 2/1/2017

ΠΡΩΙ 11:00 - 15:00 ΣΥΝΕΧΩΣ 09:00-14:30 09:00-14:30 09:00-14:30 09:00-14:30 09:00-14:30 09:00-15:00 ΣΥΝΕΧΩΣ 11:00 - 16:00 ΣΥΝΕΧΩΣ 09:00-14:30 09:00-14:30 09:00-14:30 09:00-14:30 09:00-14:30 09:00-16:00 ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ 09:00-14:30 09:00-14:30 09:00-14:30 09:00-14:30 09:00-16:00 ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ

ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΚΛΕΙΣΤΑ 17:30-21:00 ΚΛΕΙΣΤΑ 17:30-21:00 17:30-21:00

17:30-21:00 17:30-21:00 17:30-21:00 17:30-21:00 17:30-21:00

17:30-21:00 17:30-21:00 17:30-21:00 17:30-21:00

Από τη Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017 επανέρχεται και θα ισχύει το χειμερινό ωράριο λειτουργίας των Εμπορικών καταστημάτων. Την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017 Αργία λόγω της εορτής των Αγίων Θεοφανίων δεν θα λειτουργήσουν τα Εμπορικά καταστήματα

Με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Σερρών η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, επιδιώκοντας να συμβάλει στην προώθηση της Νεανικής Επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο του Τοπικού Θεματικού Δικτύου «Μαθητών Επιχειρείν» διοργανώνει Τοπικό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας με θέμα «Μαθητών Επιχειρείν». Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε ομάδες μαθητών των σχολικών μονάδων Γυμνασίων, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και η συμμετοχή σε αυτόν είναι προαιρετική. Βασικός σκοπός του διαγωνισμού είναι η εξοικείωση με την έννοια της επιχειρηματικότητας και την επιχειρηματική κουλτούρα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι μαθητές να προσεγγίσουν την έννοια της επιχειρηματικότητας, διε-

ρευνώντας τις δυσκολίες και τις προκλήσεις του σύγχρονου επιχειρηματία και ταυτόχρονα να συνειδητοποιήσουν τη συμβολή της επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, συμπληρώνοντας στο επαγγελματικό πλάνο της προσωπικής τους σταδιοδρομίας την επιχειρηματική δραστηριοποίηση. Η Συμμετοχή στο Μαθητικό Διαγωνισμό κατοχυρώνεται με τη δημιουργία και αποστολή επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) εικονικής επιχείρησης. Τα επιχειρηματικά σχέδια των σχολείων θα αξιολογηθούν από επιτροπή η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους του Επιμελητηρίου, του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, της ΑΝΕΣΕΡ και τις Υπεύθυνες ΣΕΠ του ΚΕΣΥΠ Σερρών. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα επιχειρηματικά σχέδια των μαθητικών ομάδων, χωρίς να γνωρίζει την ταυτότητά τους (το σχολείο προέλευσης) και θα προκρίνει τα 3 πρώτα επιχειρηματικά σχέδια τα οποία και θα βραβευτούν. Στους υπόλοιπους συμμετέχοντες θα δοθούν ειδικά βραβεία συμμετοχής και αναμνηστικά δώρα. Οι βασικοί άξονες αξιολόγησης των επιχειρηματικών σχεδίων είναι η καινοτομία στην ιδέα, η ανταγωνιστικότητα, η πρωτοτυπία στην προώθηση της επιχείρησης, η αξιοποίηση των τοπικών πόρων, η κοινωνική ευθύνη. Οι βραβεύσεις και η παρουσίαση των επιχειρηματικών προτάσεων θα παρουσιαστούν σε ειδική Ημερίδα Επιχειρηματικότητας η οποία σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Σερρών την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017. Σας καλούμε ως επιχείρηση να σταθείτε αρωγοί ως Χορηγοί των βραβείων που θα απονεμηθούν (Πληροφορίες: Α΄ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Σερρών, κος Δημήτριος Γιαννάκης: 6944525105.)


Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Σελίδα 16

VOLLEY: Οι σερραϊκές ομάδες στο φιλέ Α2 Ανδρών - Β' όμιλος - 2ος υποόμιλος Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 5η αγωνιστική ΜΓΣ ΑΕ Κομοτηνής - ΑΜΣ Νέστωρ 0-3 Τα σετ: 18-25, 13-25, 15-25 ΑΠΣ Αίαντας Ευόσμου - ΑΣ Μακεδονικός 3-2 Τα σετ: 25-17, 16-25, 19-25, 25-23, 15-12 ΟΠΑΘ Περσέας - Πήγασος Πολίχνης 0-3 Τα σετ: 17-25, 17-25, 19-25 Ρεπό: ΑΟ Σερρών Η αναμέτρηση ΓΕ Αλεξανδρούπολης - ΧΑΝΘ θα διεξαχθεί το Σάββατο 14/1/17 Η βαθμολογία (σε 5 ματς) ΑΜΣ Νέστωρ 15 Πήγασος Πολίχνης 12 ΑΣ Μακεδονικός 7 ΜΓΣ ΑΕ Κομοτηνής 6 ΑΟ Σερρών 6 ΟΠΑΘ Περσέας 4 ΑΠΣ Αίαντας Ευόσμου 4 ΧΑΝΘ 3 ΓΕ Αλεξανδρούπολης 0 * ΓΕ Αλεξανδρούπολης και ΧΑΝΘ με ματς λιγότερο

Α2 Ανδρών - Β' όμιλος - 2ος υποόμιλος 6η αγωνιστική

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου

6μμ.ΑΜΣ Νέστωρ - Πήγασος Πολίχνης, Κλειστό Γυμναστήριο Βότση 7μμ.ΑΣ Μακεδονικός - ΟΠΑΘ Περσέας, ΕΑΚ Νεάπολης 7μμ. ΑΟ Σερρών - ΧΑΝΘ, Κλειστό ΔΑΚ Κοιλάδας

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου

6μμ. ΓΕ Αλεξανδρούπολης - ΑΠΣ Αίαντας Ευόσμου, Κλειστό Γυμναστήριο Αλεξανδρούπολης Ρεπό: ΜΓΣΑΕ Κομοτηνής

Πρωτάθλημα Volley Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Σάββατο 17/12/16 Πρωτάθλημα Γυναικών Α' Όμιλος 4η αγωνιστική 3μμ. Αμυγδαλεώνας Καβάλας - Άρτεμις Σερρών, Κλειστό Γυμναστήριο Αμυγδαλεώνα

Κυριακή 18/12/16 Πρωτάθλημα Ανδρών 4η Αγωνιστική 1μμ. Ελπίς Σερρών - Έβρος Σουφλίου, Κλειστό Γυμν Ομόνοιας 4μμ. Άρτεμις Σερρών - ΑΟ Καβάλας, Κλειστό ΔΑΚ Κοιλάδας Πρωτάθλημα Παίδων Α' Όμιλος 2η Αγωνιστική 12μμ. Αμυγδαλεώνας Καβάλας - ΑΟ Σερρών, Κλειστό Γυμναστήριο Αμυγδαλεώνα Πρωτάθλημα Κορασίδων Α' Όμιλος 6η Αγωνιστική 5μμ.ΓΣ Δράμας - Άρτεμις Σερρών Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Αθλοπαιδιών Δράμας Πρωτάθλημα Παγκορασίδων Α' Όμιλος 6η Αγωνιστική 1μμ.ΓΣ Δράμας - Άρτεμις Σερρών Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Αθλοπαιδιών Δράμας

6η Αγωνιστική Football League - Το πρόγραμμα Κυριακή 18/12 1:30μμ. Αναγέννηση - Καρδίτσας - Κισσαμικός, Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας

Κυριακή 18/12 3μμ. Παναιγιάλειος - Νέος Αχαρναϊκός, Δημοτικό Στάδιο Αιγίου Σπάρτη - ΑΕΛ Καλλονή, Δημοτικό Γήπεδο Σπάρτης Πανθρακικός - Πανελευσινιακός, ΔΑΚ Κομοτηνής

Κυριακή 18/12 5μμ. Άρης Θεσσαλονίκης - ΑΟ Τρίκαλα, Γήπεδο "Κλεάνθης Βικελίδης"

Δευτέρα 19/12 3μμ. Αγροτικός Αστέρας - Πανσερραϊκός, Γήπεδο Εύοσμου "Δημήτρης Κοντικάκης" Αιγινιακός - Απόλλων Σμύρνης, Γήπεδο Αιγινίου " Γιάννης Παραλυκίδης" ΑΟ Χανιά - Λαμία, Γήπεδο Περιβολίων

Δευτέρα 19/12 4μμ. Καλλιθέα - ΟΦΗ, Δημοτικό Γήπεδο Καλλιθέας "Γρηγόρης Λαμπράκης"

ΜΕΤΑ ΤΟ 73’ ΛΕΠΤΟ ΑΡΧΙΣΕ Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΓΚΟΛ Για τον 8ο όμιλο του Κυπέλλου Ελλάδας αναμετρήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 15/12 στο Δημοτικό γήπεδο Σερρών Πανσερραϊκός και Πανιώνιος. Και οι δύο ομάδες είχαν αποκλειστεί από τους "16" του θεσμού και ως εκ τούτου το ματς ήταν τυπική διαδικασία. Παναγιώτης Διλμπέρης και Βλάνταν Μιλόγεβιτς αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν παίκτες που δεν είχαν αρκετό χρόνο συμμετοχής σε επίσημα παιχνίδια. Οι φίλοι της ομάδας τους Πανσερραϊκού που βρέθηκαν στις εξέδρες του γηπέδου ήταν … ελάχιστοι! Η ομάδα της Νέας Σμύρνης, που είχε ανέβει στις Σέρρες με 16 παίκτες στην αποστολή, ήταν καλύτερη, έχασε πάρα πολλές ευκαιρίες και τα τρία γκολ μπήκαν από το 73' και μετά. Καλύτερος του Πανσερραϊκού ο γκολκίπερ του, Ηλίας Μέλκας, που έκανε πολλές αποκρούσεις, αλλά προδόθηκε από την άμυνα στις δεύτερες

φάσεις. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν για τον Πανιώνιο η εμφάνιση του Ν' Γκογκ που έβγαλε την ποιότητά του σε ένα ακόμα παιχνίδι, σημειώνοντας δύο τέρματα. Το τρίτο το πέτυχε στο ντεμπούτο του με τα "κυανέρυθρα" ο νεαρός Πινιώτης. Ο Πανσερραϊκός από τη μεριά του αδυνατούσε να παράξει ευκαιρία και περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρη-

σης. Καλύτερη ευκαιρία του αυτή στο 77', όταν ο Βοσκόπουλος δεν πρόλαβε να βάλει το πόδι για να σπρώξει στα δίχτυα τη μπάλα. Οι δύο ομάδες στρέφουν πια την προσοχή τους στα πρωταθλήματά τους, όπου και θα δώσουν όλο το βάρος. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Βλάνταν Μιλόγεβιτς): Βοσνιάδης, Σταυρόπουλος, Αργυρόπουλος, Γκιοατά, Μασούρας, Καθάριος (78' Πινιώτης), Βουκελάτος (84' Κερασίδης), Σαββίδης, Κρητικός, Ενγκόγκ,

Ολαϊτάν. ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ (Παναγιώτης Διλμπέρης): Μέλκας, Τσουβαλτσίδης (72' Κάκκο), Καψάλης, Βοσκόπουλος, Τσελεπίδης, Τσομαχασβίλι (65' Τσούτσης), Ρούτσης, Τάντιτς, Κτιστόπουλος, Φουσού (56' Τσιμίκας), Κανούλας. Διαιτητής: Σέζος (Κιλκίς) Βοηθοί: Η. Παπαδόπουλος, Αϊναλής (Μακεδονίας) Φωτογραφίες από τον Λάσκαρη Τσούτσα τον οποίο και ευχαριστούμε

Ο Πανσερραϊκός σε παιχνίδι διαφήμιση του ποδοσφαίρου κέρδισε τον Παναιγιάλειο 4-2 Παιχνίδι-διαφήμιση του ποδοσφαίρου ήταν αυτό που πρόσφεραν οι παίκτες του Πανσερραϊκού και του Παναιγιάλειου και παρακολούθησαν 700 περίπου φίλαθλοι, που βρέθηκαν στις κερκίδες του Δημοτικού γηπέδου Σερρών, το μεσημέρι της Κυριακής 11/12 στα πλαίσια της 5ης αγωνιστικής της Football League. Νικητής ο Πανσερραϊκός με 4-2 με την εναλλαγή στο σκορ (1-0, 1-1, 1-2, 2-2, 3-2, 4-2) να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των φιλάθλων και τα γκολ να πέφτουν βροχή. Η αναμέτρηση μπορεί σε μία συνολική εικόνα να μην είχε πολλές καλές ευκαιρίες, είχε όμως ρυθμό και πολλά γκολ, αφού σχεδόν κάθε επίσκεψη στην αντίπαλη περιοχή για τις δύο ομάδες είχε κατάληξη στα δίχτυα. Χωρίς φάσεις “κύλησε” το πρώτο 20λεπτο, αλλά στο 22΄ και εντελώς ξαφνικά τα «λιοντάρια» ανοίγουν το σκορ με σέντρα σουτ του Κάκου και αφού η μπάλα βρίσκει και στον Βλάχο. Ο Παναιγιάλειος όμως κατάφερε να αντιδράσει και στο 32΄ έφερε το ματς στα ίσα με τον Κρητικό. Σέντρα του Σανδραβέλη από τα δεξιά, ο Κρητικός στοπάρει, γυρίζει και με

το 3-2. Ενώ πέντε λεπτά αργότερα σημείωσε και τέταρτο γκολ, όταν ο Βοσκόπουλος πιάνει σουτ από το ύψος της περιοχής, ο Στρέζος δεν μπορεί να αντιδράσει και γράφει το 42. Στο επόμενο λεπτό σκοράρει ο Ξόμπλιος για τον Παναιγιάλειο, αλλά το γκολ ακυρώνεται ως οφσάιντ. Το τέταρτο γκολ “έκοψε” τα πόδια των παικτών του Παναιγιαλείου και ο Πανσερσουτ στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα. ραϊκός με σωστή διαχείριση στα Στο ξεκίνημα της επανάληψης ο λεπτά που απέμεναν, έφτασε άνετα Παναιγιάλειος ήταν καλύτερος και στη νίκη. Η “Μαύρη Θύελλα” προμε τη συμπλήρωση μιας ώρας παι- δόθηκε από το δυνατό της “όπλο” χνιδιού … χτυπά για δεύτερη φορά, φέτος, που ήταν η άμυνα καθώς πάλι με τον Κρητικό. Από λάθος του στα τέσσερα προηγούμενα παιχνίδιΜέλκα (του φυγε η μπάλα ενώ την α είχε δεχθεί τρία γκολ συνολικά ενώ είχε μπλοκάρει) σε σέντρα σουτ του σήμερα “έφαγε” τέσσερα… μαζεμέΤσιλιγκίρη, παρεμβαίνει ο Κρητικός να. Διαιτητής: Συμεωνίδης και στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα (1(Πιερίας). Βοηθοί: Βρούζος (Πιερίας) – Τζια2)! μπάσης (Κοζάνης). Όμως, έξι λεπτά αργότερα (66’) ήρθε η απάντηση των γηπεδούχων ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ: Μέλκα, Βοσκόπουλος, Στέβιτς, Κάκκο (61΄ Κανούλας), Τσιμίκας, με τον Τσιμίκα να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα και να ισοφαρίζει σε 2-2. Ιωαννίδης, Παπατζίκος, Ρούτσης (61΄ Λάντο), Μαφουτά, Τσούτσης, Χατζηδημητρίου. Ο Πανσερραϊκός είχε πάρει φόρα ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ: Στρέζος, Σανδραβέλης, και μετά το γρήγορο 2-2 τα Βλάχος, Ντέμο (84΄ Μωυσίδης), Ρότα, Μπού«λιοντάρια» πέτυχαν και τρίτο γκολ! ζας (74΄ Ξόμπλιος), Καζναφέρης, Κατίδης, Στο 73΄ ο Τσούτσης βγάζει τη σέΣκαρτσίλας (61΄ Μπουρλάκης), Κρητικός, ντρα, ο Κανούλας κάνει το σουτ Τσιλιγκίρης. μέσα από την περιοχή και “γράφει”


Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Σελίδα 17

ΕΠΣ Σερρών Πρόγραμμα (17-18/12) 13η αγωνιστικη

Επίλεκτη Κατηγορία

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟΝ ΟΡΦΕΑ Ν.ΣΚΟΠΟΥ ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΝΤΕΡΜΠΥ Σίφουνας οι Ικαροι πέρασαν το απόγευμα της Κυριακής 11/12 και από τον Μακεδονικό, παίρνοντας άνετα τη νίκη με διαφορά 17 πόντων. Τώρα περιμένουν στο ΔΑΚ Σερρών την επόμενη Κυριακή τον Ορφέα Νέου Σκοπού στο τοπικό ντέρμπι των Σερρών. Με το καλημέρα, η ομάδα του Ποργιόπουλου πάτησε γκάζι και στο πρώτο δεκάλεπτο έχτισε μια διαφορά 13 πόντων δείχνοντας ποιος είναι το αφεντικό του αγώνα. Όταν μια ομάδα έχει πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων δείχνει τον πλουραλισμό που έχει ο προπονητής στην επίθεση και δεν είναι δυνατόν να χάσει. Εχοντας σε δαιμονιώδη φόρμα τον Θολιώτη που σκόραρε από την περιφέρεια 5 τρίποντα και 23 πόντους συνολικά, μαζί με τους «συνήθεις υπόπτους» Γεωργιανό, Τράκα και Γρίψιο Π. συν τον Φώτογλου η ομάδα του Ποργιόπουλου δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα απέναντι στους αντιπάλους που πάσχιζαν να μείνουν κοντά στο σκορ. Ο προπονητής των Ικάρων μετά το τέλος του αγώνα έγραψε στη σελίδα του στο facebook Μακεδονικός-Ίκαροι 68-85 Κερδίσαμε ακόμη ένα πρέπει..Καλή απόδοση στην άμυνα αλλά κυρίως στην επίθεση.Συγχαρητήρια στους παίχτες μου.Ένα ευχαριστώ για τη φιλοξενία της ομάδος του Μακεδονικού αλλά και του φίλου συναδέλφου Δημήτρη Μύθου.Επόμενος αγώνας με το Σκοπό στην έδρα μας. ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ – ΙΚΑΡΟΙ ΣΕΡΡΩΝ 68-85 ΔΕΚΑΕΠΤΑ: 17-30, 35-47, 54-68, 68-85 Διαιτητές: Παπαπανικολάου-Δολγύρας ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ (Μύθου): Σκουφεζής Ε. 3 (1), Ρίζος, Ντσιλής 18, Μπαρζού 6, Παπαγρηγορίου, Χαλάτσης 7, Σκουρεζής Α. 12 (1), Πηλακούτας 16 (1), Λυχριδάς 2, Μαργαρίτης 4. ΙΚΑΡΟΙ ΣΕΡΡΩΝ (Ποργιόπουλος): Μπουζουτσίδης , Γρίψιος Π. 11, Παπασχάλης, Γεωργιανός 16 (3), Τράκας 19 (3), Παπαδόπουλος, Λαλιώτης, Γρίψιος Χ 2, Σταματόπουλος, Παρχαρίδης 3 (1), Θολιώτης 23 (5), Φώτογλου 11 (1).

Δυσκολεύτηκε ο Ορφέας, αλλά νίκησε Ο Μαντουλίδης δυσκόλεψε τον

Σάββατο 17/12 3μμ. Λευκώνας - Δασοχώρι Χρυσό - Σκούταρι Λιθότοπος - Νέα Ζίχνη Δραβίσκος - Αναγέννηση

Β' Όμιλος Μαυρόλοφος - ΠΣ Σέρρες Άγιο Πνεύμα - ΑΕ Νιγρίτας Ίβηρα - Νέος Σκοπός ΑΟ Νιγρίτας - Βαλτοτόπι Ορεινή - Βέργη

Κυριακή 18/12 3μμ. Καρπερή - Χείμαρρος Σιδηρόκαστρο - Νέο Σούλι

Β' Κατηγορίας

Ανώτερη Κατηγορία Σάββατο 17/12 3μμ. A' Όμιλος Γόνιμο - Άνω Πορόϊα Ψωμοτόπι - Νέο Πετρίτσι Ροδόπολη - Κεσσάνη

Βαθμολογία 4ου ομίλου 1 Παναθλητικός Συκεών 2 ΑΕ Κομοτηνής 3 ΑΣ Αν. Ακτής Ζέφυρος 4 Ίκαροι Σερρών 5 Χαλκηδόνα 6 Μακεδονικός 7 Ορφέας Νέου Σκοπού 8 Ιωνικός Ιωνίας 9 ΓΑΣ Κομοτηνή 10 Αστέρας Καβάλας 11 Αγία Βαρβάρα 12 Μαντουλίδης 13 ΣΑΠΚ Νεάπολης 14 Νέα Μουδανιά Ορφέα μέσα στο Νέο Σκοπό. Αν και σε κανένα σημείο του αγώνα δεν βρέθηκε μπροστά στο σκορ, ήταν συνέχεια σε απόσταση καλαθιού, από τη Σερραϊκή ομάδα, που είχε τον Πεχλιβάνη και Χατζηανδρέου με διψήφιο αριθμό πόντων, να δίνουν λύσεις στην ομάδα του Κοκολιού ΟΡΦΕΑΣ ΝΕΟΥ ΣΚΟΠΟΥ- ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗΣ 74-70 ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 19-14, 40-36, 56-53, 74-70 Διαιτητές: Ντούρας – Ζαχαριάδης ΟΡΦΕΑΣ ΝΕΟΥ ΣΚΟΠΟΥ (Κοκολιός): Πεχλιβάνης 25 (3), Χατζηκυριακίδης 6, Χατζής 9 (1), Αποστόλου 6 (2), Τσανάκας 5 (1), Καβαργύρης 7, Χατζηανδρέου 12, Ιωσηφίδης 4 (1), Σύρπας, Καραμπατζιάκης, Κουτσιαντζής. ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗΣ (Ντολόπουλος): Γκύζης 6, Ρομπότης 8, Τάκης 4, Μπέλλος 2, Γκαντίδης 8, Γιαννακός 5, Ρεφατλάρι 6 (2), Γκαβέζος 7

18 17 17 17 16 14 14 12 12 12 11 10 10 9

9-0 8-1 8-1 8-1 7-2 5-4 5-4 3-6 3-6 3-6 2-7 1-8 1-8 0-9

657-477 640-579 698-574 668-511 666-560 668-634 612-600 614-617 555-614 637-708 449-635 551-629 540-656 526-687

(1), Κουτουξίδης 10 (1), Τσιριλάκης 8, Θώμος 6. Μπάσκετ Γ' Εθνική Ανδρών Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 6μμ. 4ος Όμιλος 9η Αγωνιστική Μακεδονικός - Ίκαροι Σερρών 68-85 Αστέρας Καβάλας - Παναθλη Συκεών 57-73 ΓΑΣ Κομοτηνής - Νεάπολη 82-58 Ιωνικός Ιωνίας - ΜΓΣΑΕ Κομοτηνής 72-75 Ορφέας Νέου Σκοπού - Μαντουλίδης 74-70 Νέα Μουδανιά - Χαλκηδόνα 61-85 Ακτή Ζέφυρος - Αγία Βαρβάρα 88-56 Επόμενη αγωνιστική (10η, 18/12): Παναθλητικός – Μακεδονικός Νεάπολη – Αστέρας Καβάλας ΓΑΣ Κομοτηνής – Ιωνικός Ιωνίας Ίκαροι Σερρών – Ορφέας Νέου Σκοπού Μαντουλίδης – Νέα Μουδανιά Χαλκηδόνα – Ζέφυρος 02 Αγία Βαρβάρα – ΑΕ Κομοτηνής

Αφιερωμένο στα παιδιά των ακαδημιών του συλλόγου θα είναι το τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς για την ομάδα μπάσκετ των Ικάρων. Οι «κίτρινοι» θα υποδεχθούν την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στις 18:00 μμ στο κλειστό γυμναστήριο Σερρών τον Ορφέα Νέου Σκοπού και θέλουν να δώσουν έναν πανηγυρικό τόνο στην αναμέτρηση από την μία για να δώσουν έμφαση στην πολύ καλή πορεία της ομάδας (βρίσκονται στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας με οχτώ νίκες και μόνο μία ήττα) και από την άλλη να ευχαριστήσουν παιδιά και γονείς που δίνουν μια δυναμική στο σύλλογο τα τελευταία χρόνια. Οι υπεύθυνοι των ακαδημιών καλούν όλα τα παιδιά των τμημάτων τους, αγόρια και κορίτσια, αλλά και τους γονείς τους να παρακολουθήσουν το παιχνίδι Ίκαροι-Ορφεας Ν. Σκοπού. Η είσοδος στον αγώνα για τους αθλητές της Ακαδημίας και για τους γονείς τους θα είναι δωρεάν, τα παιδιά θα πρέπει να είναι στο γήπεδο

στις 17:45, να φοράνε οποιαδήποτε στολή – φόρμα – μπλούζα της ομάδος και θα καθίσουν όλα μαζί σε συγκεκριμένο σημείο του γηπέδου. Σε όλα τα παιδιά θα δοθούν αναψυκτικά, ενώ στο ημίχρονο όλα τα παιδιά (ανά τμήμα και ηλικία) θα συμμετάσχουν σε διαγωνιστικά παιχνίδια με δώρα για τους πρώτους νικητές. Επίσης στο τέλος του αγώνα θα γίνει κλήρωση για ένα τάμπλετ αλλά και για αλλά δώρα μεταξύ των παιδιών της Ακαδημίας που θα παραβρεθούν στον αγώνα. Μάλιστα από την αρχή της χρονιάς υπάρχει παροχή προς τους γονείς των παιδιών της Ακαδημίας, όπου μόνο αυτοί μπορούν να προμηθευτούν κάρτα διαρκείας της ομάδας μόνο με10 ευρώ.

Α' Όμιλος Δεν υπάρχει αγωνιστική δράση αυτό το Σαββατοκύριακο

Β' Όμιλος Δημητρίτσι - SERRES 1800 Νεοχώρι - Τριανταφυλλιά

Σάββατο 17/12 3μμ. Β' Όμιλος Ροδολίβος - Νικόκλεια Παλαιοκώμη - Ιωνικός Σερρών Πήγασος - Επτάμυλοι Τούμπα - Κορμίστα Πρώτη - Μεσσολακιά

Κυριακή 18/12 3μμ. Α' Όμιλος Κερκίνη - Άγγιστρο Σκοτούσσα - Άνω Μητρούσι Άνω Καμήλα - Χαρωπό Προβατάς - Μεγαλοχώρι

Κυριακή 18/12 3μμ. Β' Όμιλος Εμμανουήλ Πάπάς - Ηρακλής Σερρών Θύελλα Σερρών - Λέοντες Ρεπό: Οινούσα

ΕΚΑΣΑΜΑΘ: Το πρόγραμμα των Σερραϊκών Ομάδων το 4ημερο 17-21/12

Σάββατο 17/12/16

Πρωτάθλημα Αντρών Α’ Όμιλος 11η αγωνιστική 5μμ. Μακεδόνες Κρηνίδων - Πανσερραϊκός, Κλειστό Γυμναστήριο Αμυγδαλεώνα 5μμ. ΓΣ Ελευθερούπολης - ΑΓΣ Ρούπελ Σιδηροκάστρου, Κλειστό Γυμναστήριο Ελευθερούπολης

Πρωτάθλημα Γυναικών Α’ Όμιλος Δεν υπάρχει αγωνιστική δράση αυτό το Σαββατοκύριακο

Πρωτάθλημα Παίδων Α' Όμιλος 8η Αγωνιστική 3μμ. ΓΑΣ Βισάλτης - ΑΟ Σερρών, Κλειστό Γυμναστήριο Νιγρίτας 3μμ. ΑΟ Ηράκλειας - ΑΓΣ Ρούπελ Σιδηροκάστρου, Κλειστό Γυμναστήριο Ηράκλειας

Πρωτάθλημα Κορασίδων Α’ Όμιλος Δεν υπάρχει αγωνιστική δράση αυτό το Σαββατοκύριακο

Κυριακή 18/12/16 Πρωτάθλημα Αντρών Α’ Όμιλος 11η αγωνιστική 5μμ. Απόλλων Δράμας - ΑΟ Σερρών, Κλειστό Γυμναστήριο Δράμας "Δημήτρης Κραχτίδης"

Πρωτάθλημα Εφήβων Α’ Όμιλος 7η αγωνιστική 1μμ. ΑΓΣ Ρούπελ Σιδηροκάστρου - ΑΕ Σερρών, Κλειστό Γυμναστήριο Σιδηροκάστρου 8μμ. Πανσερραϊκός - Ίκαροι Σερρών, Κλειστό ΔΑΚ Κοιλάδας (10/12) ΑΟ Σερρών - Ορφέας Νέου Σκοπού 45-42

Πρωτάθλημα Νεανίδων Α’ Όμιλος 6η Αγωνιστική 3μμ. ΑΓΣ Ρούπελ Σιδηροκάστρου - Παγγαίο ΠΓΣ, Κλειστό Γυμναστήριο Σιδηροκάστρου 3μμ. Τιτάνες Δράμας - Πανσερραϊκός, Κλειστό Γυμναστήριο Δράμας "Δημήτρης Κραχτίδης"

Τρίτη 20/12/16

Πρωτάθλημα Παίδων Α' Όμιλος 8η Αγωνιστική 7:30μμ. Πανσερραϊκός - ΑΕ Σερρών, Κλειστό Γυμναστήριο Ομόνοιας

Τετάρτη 21/12/16

Πρωτάθλημα Παίδων Α' Όμιλος 8η Αγωνιστική 8μμ. Ορφέας Νέου Σκοπού - Ίκαροι Σερρών, Κλειστό Γυμναστήριο Νέου Σκοπού


Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Σελίδα 18

HANDBALL Β' Εθνική Ανδρών Σάββατο 10 Δεκεμβρίου Ασπίδα Ξάνθης - Ολυμπιακή Ακαδημία Δράμας 30-18 Τα 10λέπτα: 6-5, 12-7, 16-10 Ημιχρονο, 18-12, 26-15, 30-18 ΤΕΛΙΚΟ Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου Πανσερραϊκός - Δημοκρίτειο Κομοτηνής 26-34 Τα 10λεπτα 3-7, 7-13, 12-17 Ημίχρονο, 15-23, 19-27, 26-34 ΤΕΛΙΚΟ Η βαθμολογία (σε 3 ματς)

Ασπίδα Ξάνθης 6β 76-62 Δημοκρίτειο Κομοτηνής 4β 98-71 Πανσερραϊκός 2β 71-75 Ολυμπιακή Ακαδημία Δράμας 0β 58-95 4η Αγωνιστική Ανδρικού Handball Β' Εθνικής 5ος Όμιλος Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 7μμ. Ασπίδα Ξάνθης - Πανσερραϊκός, Κλειστό ΔΑΚ "Φίλιππος Αμοιρίδης" Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 4μμ. Δημοκρίτειο Κομοτηνής - Ολυμπιακή Ακαδημία Δράμας, Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο Κομοτηνής

Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Β' Εθνικής Γυναικών

Η Πανσερραϊκή κέρδισε τις… Βασίλισσες

4η Αγωνιστική Κυριακή 11/12 1μμ. Προοδευτική Περάματος - ΑΣ Βόλος Μαγνησιακός 6-0 Κυριακή 11/12 3μμ ΑΜΠΣ Βασίλισσες Θράκης - AE Πανσερραϊκή, 1-2 ( Μαυρομάτη / 2 τερμ. Μπιζεργιαννίδου Βόλος 2004 - Ροδόπη '87 3-0 Τρίκαλα 2011 - ΑΓΠΣ Μέντεκας Καλαμαριάς 8-0 Ρεπό: ΑΟ Πιερίδες Μούσες 7η Αγωνιστική Κυριακή 11/12 3μμ ΑΜΠΣ Βασίλισσες Θράκης - Προοδευτική Περάματος, ΔΑΚ Ξάνθης Τρίκαλα 2011 - Βόλος 2004, Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων ΑΕ Πανσερραϊκή - ΑΣ Βόλος Μαγνησιακός, Γήπεδο Χριστός Σερρών Πιερίδες Μούσες - Ροδόπη '87, Γήπεδο Βατανιακού Ρεπό: ΑΓΠΣ Μέντεκας Καλαμαριάς Η Βαθμολογία (σε 4 ματς) ΑΟ Τρίκαλα 2011 12 ΑΕ Πανσερραϊκή 12 Βόλος 2004 10 Προοδευτική Περάματος 9 ΑΜΠΣ Βασίλισσα Θράκης 4 Ροδόπη ’87 4 ΑΣ Βόλος Μαγνησιακός 3 ΑΓΠΣ Μέντεκας Καλαμαριάς 1 ΑΟ Πιερίδες Μούσες 1

21 ΠΡΟΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΔΕΛΦΙΝΑΚΙΑ ΣΤΟΥΣ ΙΘ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ Στους αγώνες συμμετείχαν 250 αθλητές/αθλήτριες, από 14 συλλόγους της Βορείου Ελλάδος, καθως και 1 ομάδας απο την Τουρκία. Μετά τη λήξη των αγώνων η ομάδα διασκέδασε στην υπέροχη Ονειρούπολη Δράμας συνδυάζοντας τους αγώνες με τη διασκέδαση! ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ: ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΙΚΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ:, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΟΥΓΙΟΛΤΖΟΓΛΟΥ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΜΑΤΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (2η ΘΕΣΗ 50μ ΥΠΤΙΟ 9 ΕΤΩΝ) ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ-ΣΩΤΗΡΙΑ, ΣΕΜΑΣΗ ΑΝΔΡΙΑΝΝΑ, ΣΟΥΛΗΜΕΝΑ ΕΛΕΝΗ, ΚΑΣΕΛΟΥΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΣΤΟΪΛΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΠΑΡΘΕΝΑ, ΚΟΚΩΝΗ ΧΑΪΔΩ, ΤΖΙΒΕΛΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ, ΚΑΦΕΣΤΙΔΟΥ ΝΙΚΗ, ΠΑΝΤΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΝΗ, ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, ΔΑΒΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΜΟΜΤΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΑΓΟΡΙΑ ΚΑΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΠΛΑΤΙΝΑΡΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (1η ΘΕΣΗ 50μ ΥΠΤΙΟ 9 ΕΤΩΝ), ΑΝΑΣΤΑΣΙΛΑΚΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ, ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (2η ΘΕΣΗ 50μ ΥΠΤΙΟ 9 ΕΤΩΝ), ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΜΠΕΛΑΓΡΑΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ, ΚΑΣΕΛΟΥΡΗΣ ΒΑΪΟΣ

Το 3ο Δημοτικό Σερρών συμμετείχε στη Φιλανθρωπική εκδήλωση «Weihnachtsmarkt» Το 3ο Δημοτικό Σερρών, μέλος του Δικτύου σχολείων της UNESCO-ASPnet, συμμετείχε και φέτος στη Χριστουγεννιάτικη φιλανθρωπική εκδήλωση «Frohe Weihnachten» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Σερρών. Αναμένοντας και φέτος τα Χριστούγεννα, αρχικά μετατρέψαμε την αίθουσα διδασκαλίας σε εργαστήρι ζαχαροπλαστικής συσκευάζοντας τα πιο όμορφα μπισκότα… Το τριήμερο 9-11 Δεκεμβρίου, γέμισε η Πλατεία Ελευθερίας της πόλης μας με χριστουγεννιάτικα αρώματα φερμένα από το Weihnachtsmarkt, της Γερμανίας, με Κανέλα, γαρύφαλλο, εσπεριδοειδή και φρέσκο βούτυρο. Μια πλατεία ξέχειλη από χαρούμενα παιδιά που προσέφεραν απλόχερα όλη την ενέργεια τους για το καλό κάποιων άλλων παιδιών και γέμισαν τη ψυχή τους με αγάπη και καλοσύνη… Και φέτος είχαμε τη χαρά να συνεργάζεται μαζί μας το τμήμα Τεχνικών Μαγειρικής Τέχνης (Chef) του ΔΙΕΚ Σερρών που προσέφερε τις νόστιμες δημιουργίες του στο χώρο που ευγενικά μας παραχώρησε ο Δήμος Σερρών, ενώ γνωστές εταιρίες της πόλης μας καθώς και το Ινστιτούτο Γερμανικής Γλώσσας Goethe ήταν χορηγοί στην προσπάθεια. Τα έσοδα της φετινής εκδήλωσης θα δοθούν για να ενισχύσουν δύο φορείς που φροντίζουν παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες: το Κ.Α.Α.Μ.Ε.Α. Σερρών και το ΚΕΠΕΠ – Κέντρο Περίθαλψης Παιδιού Σιδηροκάστρου.

Συναυλία κλασικής κιθάρας Ανδρέα Σουργκούνη Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών διοργανώνει συναυλία κλασικής κιθάρας με τον Ανδρέα Σουργκούνη. Η συναυλία θα δοθεί την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 7:00 μ.μ. στην αίθουσα του Ωδείου του Συλλόγου (Β. Βασιλείου 12) Ο Ανδρέας Σουργκούνης θα ερμηνεύσει έργα των D. Scarlatti, J. K. Mertz, L. Brouwer, S. Assad. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Ο Ανδρέας Σουργκούνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1993. Πήρε τα πρώτα μαθήματα κιθάρας στην προσχολική του ηλικία από τον πατέρα του Σταύρο Σουργκούνη στο Ωδείο του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών. Από τον Οκτώβριο του 2004 συνεχίζει κιθάρα στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη του Θάνου Μήτσαλα και τον Ιανουάριο του 2013 παίρνει το δίπλωμα του με Άριστα. Από τον Σεπτέμβριο του 2011 φοιτά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στην ειδίκευση της κιθάρας με καθηγητή την Έλενα Παπανδρέου και ολοκληρώνει τις σπουδές του τον Ιανουάριο του 2017. Έλαβε μέρος σε διεθνή σεμινάρια και φεστιβάλ κιθάρας με καταξιωμένους μουσικούς μεταξύ των οποίων Leo Brouwer, Oscar Ghilia, Anielo Desiderio. Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς κιθάρας. Α΄ Βραβείο: Άγιος Στέφανος Αθήνα 2003 (ηλικία έως 12 ετών) Α΄ Βραβείο: Πανελλήνιο πνευματικό κέντρο Ο ΦΙΛΩΝ 2006 (ηλικία έως 12 ετών) Β΄ Βραβείο: διεθνές φεστιβάλ κιθάρας Νάξου 2006 (ηλικία έως 15 ετών) Α΄ Βραβείο: διεθνές φεστιβάλ κιθάρας Νάξου 2007 (ηλικία έως 15 ετών) Β΄ Βραβείο: Άγιος Στέφανος Αθήνα 2009 (ηλικία έως 16 ετών) Α΄ Βραβείο: 1ου διεθνούς διαγωνισμού κιθάρας Βέροιας 2009 (Β' κατηγορίας έως 21 ετών) Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την μαθητική Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης ερμηνεύοντας το κονσέρτο σε D major για κιθάρα και ορχήστρα του A. Vivaldi.

ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ

του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι Φίλοι του Συλλόγου Φίλων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Συνεχίζουμε τις εκδηλώσεις για τη νέα περίοδο 2016 ~ 2017 και σας καλωσορίσουμε στην τελευταία εκδήλωση του 2016 της Δημόσιας Βιβλιοθήκης και του Συλλόγου Φίλων. Παραμονές Χριστουγέννων δεν θα μπορούσαμε παρά να σας προσφέρουμε την ομορφότερη ιστορία των Χριστουγέννων, με δυσδιάκριτα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο, ένα από τα πιο διάσημα μπαλέτα όλων των εποχών. ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, ένα παγκοσμίως γνωστό μπαλέτο με την υπέροχη και μεγαλοφυή μουσική που έγραψε ο Τσαϊκόφσκι και είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες μουσικές συνθέσεις του διεθνούς ρεπερτορίου. ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΣΤΙΣ 20:00 ΑΚΡΙΒΩΣ Παρουσίαση της εκδήλωσης και του έργου, από την Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών κα ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ ΚΕΡΑΜΙΔΑ - Δικηγόρο ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Σελίδα 19 (Συνέχεια από τη σελίδα 1)

«Οι εκλογές δεν λύνουν το πρόβλημα. θα πρέπει να υπάρξει εκείνη η δημοκρατική μαγιά που θα ενώσει ένα μεγάλο μέρος των προοδευτικών δυνάμεων σε ένα σχέδιο αλλαγών » Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου βρέθηκε την Πέμπτη 15/12 στη Νέα Ζίχνη και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με δημότες της γύρω περιοχής αλλά και το Δήμαρχο κ. Ανδρέα Δαϊρετζή, ο οποίος του ανέλυσε τα προβλήματα του αγροτοκτηνοτροφικού δήμου, με αρκετές αιχμηρές αναφορές σε ζητήματα γραφειοκρατίας, διοίκησης και διαχείρισης των οικονομικών πόρων στους Δήμους. Ο Γεώργιος Παπανδρέου στη συνέχεια προέβη σε δηλώσεις στα μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

«Προχειρότητα στα μέτρα» "Εφ’ όσων έχουν υπογράψει τα μέτρα, δεν μπορεί να εξαγγείλουν για ψηφοθηρικούς λόγους μέτρα μεμονωμένες προτάσεις και χωρίς σχέδιο, αφήνοντας μάλιστα έξω τους ανέργους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και την αγροτιά, ενώ θα έπρεπε να δώσουν πραγματικές λύσεις και όχι ασπιρίνες. Οι χειρισμοί τους είναι πρόχειροι και αφήνουν έξω τους άλλους άπορους"είπε .

Για εκλογές Απαντώντας σε επίμονα ερωτήματα δημοσιογράφων, είπε ότι το ζήτημα δεν είναι εάν θα προσφύγουμε στις κάλπες. "Οι εκλογές δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Το ζήτημα είναι να δημιουργηθεί εκείνη η δημοκρατική μαγιά η οποία θα εργαστεί με πίστη για τη δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου δράσης για έξοδο από την κρίση. Η παρουσία σήμερα ανθρώπων που αγωνιούν και μοχθούν για μία διαφορετι-

κή κατεύθυνση στη χώρα μας, είναι ουσιαστική ενθάρρυνση" τόνισε με έμφαση ο πρώην πρωθυπουργός. "Προσωπική Δικαίωση" Ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, "εάν αισθάνεται δικαιωμένος", μετά τις εξελίξεις και την αποτυχία όλων των άλλων σχεδίων (Ζαππειο 1-2, και τις ανεδαφικές ρητορείες για "κάψιμο μνημονίων") υπογράμμισε χαρακτηριστικά: Νιώθω πικραμένος με ιδιαίτε-

ρη αγωνία για την εξέλιξη στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η χώρα. είπε χαρακτηριστικά ο π.πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αν η αντιπολίτευση στήριζε τότε την κυβέρνηση στην κρίσιμη τότε στιγμή, και δεν καραδοκούσε μόνο,με λαϊκισμό για την κατάληψη της εξουσίας, ήδη θα είχαμε βγεί πλέον σε αναπτυξιακή τροχιά,όπως έγιναν σε άλλες χώρες όπου δεν επικράτησε ο λαϊκισμός»

Αυτές είναι οι αποδείξεις που θα αναγνωρίζει η εφορία Στη λίστα που συντάσσεται στο υπουργείο Οικονομικών με τις δαπάνες που θα πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα και θα εξασφαλίζουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα μετράνε οι αγορές σε σούπερ-μάρκετ, πολυκαταστήματα, καύσιμα, αγορές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ξενοδοχεία, παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, λογιστές, ψυχολόγους, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέ-

ασφάλιστρα ακόμη και τα διόδια δεν θα μετράνε στις δαπάνες με πλαστικό χρήμα που θα «χτίζουν» το αφορολόγητο όριο που δικαιούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι.

δασης. Αντίθετα έξοδα των νοικοκυριών, όπως λογαριασμοί ΔΕΚΟ (ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση), κινητή και σταθερή τηλεφωνία, δόσεις δανείων, ενοίκιο, κοινόχρηστα,

Οι μαθητές του ΔΙΕΚ Σιδηροκάστρου θα σας γλυκάνουν στη «Πολιτεία των Ευχών» Η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων Ν. Σερρών σε συνεργασία με τα ΔΙΕΚ Σιδηροκάστρου και το τμήμα ΑΡΤΟΣΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ σας προσκαλούν την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016, από τις 17:00 η ώρα στο περίπτερο της ΟΕΒΕΣΣ στην "ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ" του Δήμου Σερρών, όπου οι μαθητές και σπουδαστές των τμημάτων μαζί με τους καθηγητές τους Δαραβίγκα Ιωάννη και Ψαρρά Ιωάννη θα δημιουργούν χριστουγεννιάτικα αρτοσκευάσματα και γλυκά για τους επισκέπτες.

Οι φορολογούμενοι ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους θα πρέπει, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα να συγκεντρώνουν και συγκεκριμένο ποσό αποδείξεων με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, ebanking. Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο περισσότερες είναι οι αποδείξεις με πλαστικό χρήμα που πρέπει να συγκεντρωθούν για να εξασφαλιστεί η έκπτωση φόρου. Όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό με κάρτες ή μέσω e-banking θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή φόρου 22% επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού των αποδθα δηλώσει ο φορολογούμενοςείξεων που .

σε αντιδιαστολή με την θέση της Αθήνας για την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Η διπλωματία του τούρκικου παζαριού είναι κυρίαρχη στην ισλαμική του αντίληψη, ειδικότερα μετά τις εξελίξεις στα νότια σύνορα της Τουρκίας. Πρώτα ακούσαμε για τα σύνορα της καρδιάς του που είναι πέρα από τα σύνορα της Τουρκίας, μετά ακούσαμε σε διαφορετικές εκδοχές την αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάνης για να φτάσουμε στο αγαπημένο θέμα της Άγκυρας που είναι το Αιγαίο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρίχνει όλα τα θέματα στο τραπέζι διεκδικώντας από όλους κάτι. - Από την Ελλάδα μια μεγάλη περιοχή της ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) του Αιγαίου, ώστε να εκμεταλλευτεί τους ενεργειακούς πόρους, αλλά και ελέγχοντας αγωγούς που θα έρθουν από την Κύπρο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας. - Την αποδυνάμωση των δικαιωμάτων της Ελλάδας στους νέους ενεργειακούς πόρους και στους νέους ενεργειακούς δρόμους. -Από την Κύπρο, την αποδοχή μιας λύσης που θα δίνει δικαιώματα στην Άγκυρα σε όλο το νησί και όχι μόνο σ αυτό που κατέχει σήμερα. -Από την Ευρωπαϊκή Ένωση την διεκδίκηση χρημάτων για το προσφυγικό, αλλά και την συνέχιση της ενταξιακής πορείας χωρίς προϋποθέσεις και υποχρεώσεις από την πλευρά της Τουρκίας -Από τους αμερικανούς , το δικαίωμα να έχει κατοχή εδάφους στην περιοχή της Μοσούλης (Ιράκ) και περιοχών μέσα στην Συρία. - Απαιτεί επίσης να μην δημιουργηθεί συριακό κράτος στην βόρεια Συρία. Ολ αυτά αποβλέπουν στο να είναι η Τουρκία ο κυρίαρχος παίκτης στην ευρύτερη περιοχή και σε ότι αφορά τους νέους ενεργειακούς δρόμους και σε ότι αφορά τις γεωπολιτικές ισορροπίες. Η πολιτική του είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα και την Κύπρο. Κι αυτό γιατί προκειμένου να εκβιάσει τους πάντες μπορεί να προχωρήσει σε τυχοδιωκτικές ενέργειες στο Αιγαίο. Το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα έχει κλιμακώσει τις προκλήσεις σε ότι αφορά το Αιγαίο και τις λεγόμενες Γκρίζες Ζώνες. Ο Ερντογάν επαναφέρει πλήρως την υπόθεση των γκρίζων ζωνών και αυτό είναι άμεσα ενοχλητικό και επικίνδυνο. Επαναφέρεται η θεωρία των γκρίζων ζωνών την ώρα που του υπενθυμίζεται ότι κατέχει ξένο έδαφος στην Κύπρο. Η φάμπρικα έντασης με την Ελλάδα στήνεται με την βοήθεια βουλευτών της αντιπολίτευσης κυρίως του Εθνικιστικού κόμματος τους Παχτσελί. Από το 2015 οι βουλευτές του Εθνικιστικού Κόμματος φωνάζουν ότι η Ελλάδα κατέχει 16 νησιά που δεν της ανήκουν. Τα 16 νησιά τα οποία «ζητούν» είναι: Οινούσες, Φούρνοι, Θύμαινα, Αγαθονήσι, Αρκιοί, Φαρμακονήσι, Καλόλημνος, Ψέριμος, Γυαλί, Λέβιθα, Σύρνα, Γαύδος, Δία, Διονυσάδες, Γαϊδουρονήσι, Κουφονήσι, Καλόγεροι. Τις τελευταίες βδομάδες προσθέτουν και άλλα νησιά που θεωρούν ότι δεν ανήκουν στην Ελλάδα βάσει της θεωρίας των γκρίζων ζωνών όπως η Ικαρία. Η θεωρία των γκρίζων ζωνών συμπληρώνει και την έμμεση απειλή περί συνολικής αλλαγής των συνόρων, δηλαδή την κατάργηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Οι διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας είναι στον αέρα , στην θάλασσα και στο έδαφος . Συγχρόνως και με αφορμή την αντιπαράθεση του Ερντογάν με την ΕΕ, απειλεί ότι θα αφήσει χιλιάδες πρόσφυγες προς την Ευρώπη φυσικά μέσω των ελληνικών νησιών. Έτσι έχουμε τις ημέρες αυτές μια ξαφνική άνοδος των ροών , με μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες να περνάνε και πάλι προς Λέσβο , Σάμο και Χίο, μια καλή πρόβα τζενεράλε για νεότερη και εν μέσω κρίσης χαρτογράφηση των ελληνικών αμυντικών συστημάτων. (Συνέχεια από τη σελίδα 1)

πέντε και μία μέρα το 2016 παραδίνει τα κλειδιά στο 2017 και περνάει οριστικά και αμετάκλητα στο παρελθόν και γίνεται ιστορία. Θα τον προϋπαντήσουμε βέβαια τον καινούργιο χρόνο, ως συνήθως, με πολλές ευχές αλλά και ελπίδες, καθότι αυτές είναι, όπως λέμε, το πιο ανθεκτικό πράγμα στη ζωή μας. Γι’ αυτό άλλωστε πεθαίνουν τελευταίες. Ευτυχώς να λέμε. Γιατί για σκεφτείτε να μην ήταν έτσι… Τώρα, κατά πόσο θα εισακουστούν κιόλας οι ευχές μας, ας μην το προεξοφλούμε… Εν τω μεταξύ το διαβόητο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι πάντα εδώ για να μας υπενθυμίζει τη… μοίρα μας. Ή την καταδίκη μας, αν προτιμάτε. Ήτοι περαιτέρω τόνωση της… λιτότητας και της φτώχειας (μας) επιτάσσει. Κι αυτό γιατί οι – μετά τόσων κόπων και βασάνων δόσεις που μας προμήθευαν δεν έφεραν το ποθητό αποτέλεσμα. Η τελική μας πτώση. Από κοντά και οι αυτόκλητοι και θλιβεροί εγχώριοι συνήγοροί του, τύπου Βενιζέλου, που, για να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια τους τα λόγια όταν (συγ)κυβερνούσαν, επενδύουν στη χρεοκοπία της χώρας, για να δικαιωθούν οι ίδιοι και να επιβιώσουν (πολιτικά). Όσον αφορά δε τα περί διαφωνίας μεταξύ των επικυρίαρχων (Θεσμοί κ.λπ.) σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, μου θυμίζουν τη γνωστή παροιμία με τα βουβάλια που όταν μαλώνουν, λέει, την πληρώνουν τα αφημένα παντελώς στο έλεος της μοίρας τους αθώα βατράχια…


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Λευκώνας Σερρών 62121 ΣΕΡΡΑΣ Τηλ.&fax 2321046666 Email: serraikievdomada@gmail.com

@ Άσχετο: Τσάο Μπούλη!!! Ουουού!!! @ Χίλια στραβά μπορεί να έχει κάνει ο Τσίπρας και η Κυβέρνηση του και δικαίως να αγανακτεί ο κόσμος γι’ αυτά αλλά και για όσα υποσχέθηκε και δεν έκανε, πλην όμως ο Κούλης ο αυτοδημιούργητος, είναι στη νιοστή δύναμη πιο επικίνδυνος. @ Τα χρήματα, δηλαδή τα ψίχουλα, που έδωσε ο Τσίπρας στους χαμηλοσυνταξιούχους και όχι στους μπίζνεσμαν που τους χρωστά το Κράτος ή σε όποια άλλη κοινωνική ομάδα, σε τίποτε δεν θα άλλαζε το δράμα της αγοράς. Θα πήγαιναν σε λίγους. @ Τώρα βρε αμπντάλη βουτυρομπεμπέ των φιλελέδων, τα χρήματα αυτά δεν θα γίνουν μασούρια ούτε θα ραφτούν σε στρώματα και μαξιλάρια, ακριβώς γιατί είναι λίγα. Στην πραγματική οικονομία θα ματοκυλισθούν δια της κατανάλωσης. Σ΄ ενοχλεί έ;;; @ Επειδή φαγώθηκες εσύ και το σόϊ σου να γίνεις εδώ και τώρα Πρωθυπουργός, δεν χρειάζεται να ξεσελώνεσαι. Απλά αν γίνεις (τρομάρα μας) θα είσαι ακόμη πιο πολύ ναιναίκος από τον Σαμαρά. @ Εξ άλλου Κούλη, ακόμη και η χαλαρή αντίσταση του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι των δανειστών, για σένα φαντάζει βλάσφημες ενέργειες κατά της SIEMENS και του δόγματος Deutschland über alles. @ Εξ άλλου ο Κούλης μεγάλωσε στην εξορία του στο Παρίσι γαλουχημένος από τις αρχές του Ράϊχ. Γι αυτό εξάλλου δήλωσε μόλις χθές Πέμπτη από τας Βρυξέλλας, πως « ο επικίνδυνος Τσίπρας παραγνωρίζει μια αδήριτη πραγματικότητα: @ Ποια είναι αυτή όπως ο ίδιος κατά λέξη είπε; Πώς «…με βάση το τρίτο μνημόνιο, το οποίο ο ίδιος (ο Τσίπρας) υπέγραψε, τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλαμβάνονται σε συνεννόηση με τους εταίρους μας». Ούτε ο Δόκτωρ Σόϊμπλε να ήταν!!!! @ Είπε και άλλα ο Κούλης. Κρατήσαμε το πλέον λεβέντικο: «Αυτές οι συμπεριφορές του Τσίπρα, δίνουν άλλοθι στις α-

κραίες φωνές εκτός Ελλάδας να τεντώνουν το σκοινί και να μην επιτρέπουν στη χώρα να πετύχει έναν έντιμο συμβιβασμό». @ Ποιες είναι αυτές οι ακραίες φωνές Κυριακούλη; Γιατί δεν μας λές ποιές είναι αυτές οι φωνές; Μήπως είναι αυτές που μοιάζουν με ουρλιαχτά σεληνιασμένου σκατόψυχου λύκου; Μήπως είναι αυτές που βγαίνουν από την «λημέρι του λύκου», την έδρα του Κακού; @ Για την ιστορία, το λημέρι του λύκου το

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

των κατοίκων!!! Τι μαθαίνει κανείς στη Βουλή. Φοβερό!! @ Στα πλαίσια της προσπάθειάς του φερέλπιδος νέου πολιτικού, να εκδώσει οδηγία προς τουρίστες να αποφεύγουν τον νομό μας όπου ανθεί η εγκληματικότητα, ρώτησε τον καθ ύλη αρμόδιο υπουργό τι θα κάνει. @ Δηλαδή τον ρωτά: «Προτίθεστε να επανδρώσετε τα αστυνομικά τμήματα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, καθώς επιτελούν

Δεν έχει τέτοιον αέρα επικράτησης στην κοινωνία ο Κυριάκος παρά την άνοδο, τον θεωρούν σαν παράρτημα της Νέας Δημοκρατίας, σαν ακροδεξιό νεοφιλελεύθερο παράρτημα. Οι Καραμανλικοί καιροφυλακτούν, η Ντόρα τον σιχαίνεται λένε, ο μικρός Μπακογιάννης θα ήταν καλύτερος λένε, ο Τσίπρας πήρε το «όχι» και αποκοιμήθηκε στο τιμόνι κι αν δεν ξυπνήσει θα σκοτωθεί λένε, ο Θεοδωράκης βαδίζει στην οδό της ανυπαρξίας, η Φώφη ντυμένη κουμπάρα έτοιμη να παραστεί σε γάμους και βαφτίσεις, χειρίζεται άγαρμπα τον λόγο και πορεύεται χωρίς όραμα, ο Βενιζέλοςετοιμάζεται να γίνει το μπαστούνι του Κυριάκου προς την εξουσία λένε, ο Λεβέντηςέκανε κι αυτός τη βόλτα του να του φύγει ο καημός και η Xρυσή Αυγή, παρά την εγκληματική δραστηριότητα την οποία έχει, βρίσκει έρεισμα και προσβάσεις μέσα σε μια κοινωνία θυμωμένη. Όμως το σκηνικό είναι ρευστό, αενάως μεταμορφώσιμο. Ποιος μπορεί λοιπόν να προβλέψει τι σχήμα θα πάρει η πλαστελίνη; Είναι καλύτερο να ακούς και να διαβάζεις το αίσθημα του κόσμου, να μαζεύεις από δω κι από κει φράσεις. Όλοι ξέρουν πια πως τα πάντα ελέγχονται και κατευθύνονται. Λ. Λαζόπουλος γνωστό στα γερμανικά Wolfsschanze, ήταν το κωδικό όνομα του σημαντικότερου από τα μυστικά καταφύγια του Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην ανατολική Πρωσία. @ Και από τα Μητσοτακικά στα Σερραϊκά. Αν δεν το ξέρατε, μας ενημέρωσε μέσω Βουλής ο φέρελπις βουλευτής των Κεντρώων από τα Σέρρας, κ Μαγαλομύστακας, πως η αυξημένη εγκληματικότητα στον Νομό Σερρών αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια

σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση της ευταξίας και της ειρήνης στην περιοχή;» @ Φυσικά ο κατ’ άλλα συμπαθής Μεγαλομύστακας, ως μειράκιο της πολιτικής, παρασύρθηκε και αντί να σημειώσει στο ερώτημά του περι στελέχωσης, έγραψε περι επάνδρωσης. Όλοι εξ άλλου γηράσκουμε αεί διδασκόμενοι. @ Στο δεύτερό του ερώτημα σημειώνει: «Πώς σκοπεύετε να προστατεύσετε τους πολίτες και να τους κάνετε να νοιώσουν ασφαλείς, μειώ-

Πέταξε η ταμπέλα της Νέας Δημοκρατίας και ευτυχώς δεν είχαμε… θύματα Τη περασμένη Τρίτη και… 13 με το τον αέρα που φυσούσε στη πόλη των Σερρών (όχι και τόσο δυνατό) η ταμπέλα που… «κοσμούσε» τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στις Σέρρες στο 2ο όροφο της συμβολής των οδών Αλ.Παναγούλη & Κωνσταντινουπόλεως έβγαλε… «φτερά» και προσγειώθηκε στο δρόμο. Ευτυχώς που τη στιγμή εκείνη δεν περνούσαν πεζοί, ή αυτοκίνητα γιατί τότε πιθανόν η κατάληξη να ήταν οδυνηρή. Ετσι πέρασε ανώδυνα η «γρουσουζική» ημέρα Τρίτη και 13, με μόνο «θύμα» την… ταμπέλα.

νοντας το ποσοστό της εγκληματικότητας στον Νομό Σερρών;» @ Για τα ποσοστά της εγκληματικότητας δεν γνωρίζω. Μα κρατώντας μακριά τους πολιτικούς επι παντός επιστητού, αγαπητέ κυριε Μεγαλομύστακα, νοιώθουμε αναμφίβολα ασφαλείς έναντι της ηχορύπανσης, της αμετροέπιας και του κιτς @ Και εκεί που τρώγαμε τα μουστάκια μας, ας περάσουμε στην αξιολόγηση. Ουχί των μυστακοφόρων και μη, αλλά σε αυτή των θεσμών. Εκεί είναι τα δύσκολα και έπονται δυσκολότερα… @ Είναι προφανές ότι χθές και σήμερα η Ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, με επικεφαλή τον Τσίπρα και τον Τσακαλώτο, επιχειρεί να απευθυνθεί στη γερμανική κι ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και να καταδείξει ότι η χώρα τηρεί δεσμεύσεις. @ Παράλληλα να επισημάνει την αχρεία στάση Σόϊμπλε και πως ταυτόχρονα δέχεται μια δυσανάλογη πίεση που είναι εκτός των συμφωνηθέντων. @ Μάλιστα στόχος είναι να

καταδειχθεί στο μέσο Γερμανό ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας είναι εντός οδικού χάρτη διάσωσης και στο γράμμα του κοινοτικού κεκτημένου. @ Σαφώς επιχειρείται κατευνασμός της κοινής γνώμης της Γερμανίας αλλά και μια «πλευροκόπηση» των σχεδιασμών Σόιμπλε για ενδεχόμενη προώθηση της ιδέας μιας ευρωζώνης των βορείων, όπου οι «κακοί νότιοι δε χωρούν». @ Αυτό άλλωστε, δηλαδή η επαναφορά σχεδίων για Grexit προς παραδειγματισμό των άλλων νοτίων και εδικά της Γαλλίας, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, κάτι που ανησυχεί την Ελληνική πλευρά και ιδιαίτερα τους «μένουμε Ευρώπη». @ Εκτιμούν μάλιστα οι ειδήμονες αναλυτές, ότι ουσιαστικά επανέρχεται από την πολιτικοοικονομική πλευρά που εκπροσωπεί ο Γερμανός υπ. Οικονομικών, ραϊχσφύρερ Σόϊμπλε, ένα νέο σχέδιο για την ΕΕ, ερήμην μάλιστα της Καγκελαρίου Μέρκελ. @ Σε αυτό το περιβάλλον, ο αγαπητός πλην όμως κο-

ντός, κυριος Τσίπρας, ομού μετα του ισοϋψή του μαρξιστή οικονομολόγου συντρόφου Τσακαλώτου έχουν ως στόχο να ζητήσουν την αλληλεγγύη της Γερμανίας και φυσικά του Γερμανικού λαού!!! @ Κατ’ ελάχιστον ανεπίδεκτοι μαθήσεως, καθώς δεν έχουν καταλάβει πως απευθύνονται σε επίγονους εκείνων που καίγανε ανθρώπους σε φούρνους. Είναι δυνατόν οι Γερμανοί να είναι αλληλέγγυοι και ανθρωπιστές; Τους τελευταίους γερμανούς ανθρωπιστές τους κάψανε στο Νταχάου. @ Στο σύγχρονο Νταχάου που κατά φημισμό λέγεται Ευρώ, έχει κλείσει ο Χίμλερ Σόϊμπλε όλο τον Ευρωπαϊκό νότο με πρώτη την Ελλάδα και όποιον δεν γουστάρει τον οδηγεί από τους «κοιτώνες» - λέγε με ΕΕ, κατ΄ ευθεία στα κρεματόρια. Πατερούλη Στάλιν πως τον βλέπεις τον Σόϊμπλε; Ως αμετανόητο Γκεσταπίτη προερχόμενο από τα waffen SS και φυσικά δεν είναι Μπούλης. Μόνο ιδεολογικά.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ 10% σε όλα τα χαρτικά λογοτεχνικά βιβλία από 5€ !!! Σχολικά - Βοηθήματα - Χαρτικά Κάρτες - βάπτισης - γάμου - γενεθλίων >>

papyros.serres

Seres996  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you