Page 1

er 2010 - Oktob tember us - Sepple demande st u g u r sim ec) — A n, sep, don Française su si r (ma, ju l per jaa erpen X - Ver a a m 4 hijnt r: Antw t – VerscAfgiftekantoo o D’hon – V.U. Nik ang P802085 rg 3e jaa

c i n orga retail nr

9

JONGE OUDERS

KIEZEN VOOR BIO NATUURLIJKE ESSENTIËLE OLIËN VOOR GENEESKUNDE

ER:

IN DIT NUMM

MAGAZINE VOOR DE BIOPROFESSIONAL OR9_NL.indd 1

E I L O F J OLI DE TAFELOLIËN

N KONINGIN VA

27/09/10 11:17


Les Authentiques, een

nieuwe dynamiek voor het koekjesschap! 9Verbeterde

recepten 9Nieuwe verpakkingsmethode 9Nieuwe look Les Authenti ues van Bisson in een notendop: Authentieke recepten Een breed assortiment aangepast aan de hedendaagse smaak

Gevarieerde ingrediënten, eerlijk en kwaliteitsvol

Een klein en handig formaat om mee te nemen

Een frisse en moderne verpakking

Bisson nodigt u uit om de andere heerlijke recepten te ontdekken, steeds zonder eieren noch zuivelproducten, met het beste van honing en ongeraffineerde producten: half volkoren bloem, ruwe rietsuiker…

Les Authentiques van Bisson, dat zijn authentieke bereidingen en traditionele ingrediënten: volkoren tarwe, rietsuiker, honing en dat beetje extra dat verrast! Beschikbaar in de gespecialiseerde biowinkel - www.biscuits-bisson.com - Euro-Nat- F 07340 Peaugres - E-mail : euro-nat@euro-nat.com OR9_NL.indd 2

27/09/10 11:17


nr

Inhoud... 11

9

c i n a g r o re t a i l

Jonge ouders gevoelig voor argumenten pro bio

Zwangere vrouwen maar vooral jonge moeders zijn een belangrijke nieuwe klantendoelgroep voor de biowinkel. Tijdens de zwangerschap en als kersverse moeder zijn vrouwen, maar ook vaders heel erg gevoelig voor de voeding en de verzorging van hun nageslacht .

14

Bewaarmiddelen en biologische voeding: een onmogelijk huwelijk?

De gangbare voedingssector beschikt vandaag over schijnbaar onuitputtelijke mogelijkheden om producten te bewaren en te manipuleren: bewaarmiddelen, smaakversterkers, dikmiddelen, kleurstoffen… De biologische sector keert zich vanzelfsprekend af van deze middelen. Hoe kunnen bioproducenten een correcte bewaartijd van hun producten verzekeren?

18

Olijfolie, koningin van de tafeloliën

Tal van plantaardige oliën zijn een verrijking in de bereiding van onze maaltijden en zorgen voor essentiële voedingsstoffen. Maar waarschijnlijk is olijfolie toch wel de meest bijzondere in het brede aanbod oliën, uiteraard dankzij haar uitzonderlijke kwaliteiten, maar evenzeer dankzij haar ruime beschikbaarheid.

11

27 Ecologische reinigingsmiddelen: een vergelijking tussen biowinkel en supermarkten

Colofon Organic Retail is een onafhankelijk vakblad voor de distributie van biologische, vegetarische, ecologische en dieetproducten in de Benelux en Frankrijk. Organic Retail beoogt door middel van onafhankelijke communicatie een bijdrage te leveren binnen de biologische sector. De redactie werkt onafhankelijk van de publiciteitswerving.

Ecologische reinigingsmiddelen waren lang een exclusiviteit van de biowinkel. Vandaag krijgen ze concurrentie van een aanbod met gelijkaardige claims in de supermarkt. Een studie bekijkt de situatie in Frankrijk en trekt een aantal conclusies en maakt een aantal aanbevelingen.

36 Essentiële oliën en hun weidse therapeutische mogelijkheden Het twaalfde Internationaal Symposium voor Aromatherapie in parfumstad Grasse presenteerde afgelopen lente weer een mooi arsenaal aan nuttige toepassingen van essentiële oliën.

Verantwoordelijke uitgever — Niko D’hont Jozef Guislainstraat 44 bus 1, B-9000 Gent, België Tel. +32 (0)9 329 66 96 – Fax +32 (0)9 270 32 01 niko@organicretail.net Reclametarieven — www.organicretail.net Redactie — Sarah Braekman (sarah@organicretail.net), Niko D’hont (niko@organicretail.net), Martine Cosserat Vertaling — AF Translation Fotografie — Niko D’hont, Martine Cosserat Coverbeeld — Andy Eeckhaut Photography met dank aan Elsje & Wolke en aan Origin'O Gent Eindredactie — Aline De Boeck, Bjorn Verlinde Vormgeving — 79design@telenet.be Drukwerk — Druk in de Weer – Gent De uitgever kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van de gepubliceerde advertenties. Het verlenen van toestemming tot publicatie in dit tijdschrift heeft tevens betrekking op de terbeschikkingstelling in om het even welke elektronische vorm. Niets uit deze uitgave mag op enigerlei wijze worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de verantwoordelijke uitgever.

Version française sur simple demande.

18 Dossier olijfolie

36

Dit magazine wordt gedrukt met plantaardige inkten op 100% gerecycleerd papier.

OR9_NL.indd 3

27/09/10 11:17


KLEINE ZAKJES MET GROTE IDEEËN

IDEE N °2

afwisseling brengen

Ontdek onze 25 parfums… cacao uit Ecuador, Togo, Vanuatu, Bourbon Vanille uit Madagascar of de Comoren, Koffie uit Afrika of uit Zuid-Amerika, praliné van Siciliaanse noten gegrild in het haardvuur en gecarameliseerd met Braziliaans rietsuiker en veel meer… Al onze bevoorrading van biologische ingrediënten gebeurt door Ecocert International. Bio-Flan is solidair : 1% van onze verkoopinkomsten wordt doorgestort naar de hulporganisatie Bolivia Inti voor lokale ondersteuning.

HJJ\LPS'WVUJ[\H[PVUMY

Bereidingen voor desserts BIO-FLAN®

NATURE ET ALIMENT - La Ville en Bois - 44100 Nantes Frankrijk - T. 02 40 73 65 97

www.nature-aliments.com OR9_NL.indd 4

27/09/10 11:17


organic retail n° 9

ORGANIC NEWS Millésime Bio: biowijnvakbeurs van 24 tot 26 januari 2011 in Montpellier (F)

verg. fabrikanten VBP en het vakblad Vers & Vers, zal een eendaags seminar worden georganiseerd voor detaillisten. Versspecialisten, koks en chef-koks: "Trends in biologische voeding" In de aanloop naar BioVak 2011 komt er meer informatie omtrent dit seminar. BioVak 2011 is uitsluitend voor ondernemers en geopend woensdag 19 januari 2011 van 14.00 uur tot 22.00 uur en donderdag 20 januari 2011 van 11.00 uur tot 22.00 uur.

BioNatur Expo 2011: nieuwe biovakbeurs in Gent op 3 en 4 april 2011 In april volgend jaar komt er een nieuwe beurs voor de biosector. BioNatur 2011, de vakbeurs voor biovoeding, voedingssupplementen en natuurlijke producten wordt de plaatsvervanger van Vitasana op de kalender van Flanders Expo. Eind januari vindt reeds de achttiende editie van de biowijnvakbeurs Millésime Bio plaats. Meer dan 500 exposanten uit alle delen van de wereld (Frankrijk, Zuid-Afrika, Duitsland, Spanje, Italië, VS, VK, Portugal, Polen, Roemenië) en meer dan 3000 bezoekers zullen er dan in het beurscomplex van Montpellier deelnemen aan dit evenement. De organisatie is ervan overtuigd dat deze snel groeiende beurs zijn groei zal verderzetten. Begin dit jaar waren er 491 biowijnbouwers present met een stand. De organisatie biedt de exposanten kant-en-klare standen met een identieke oppervlakte en maakt dus geen onderscheid tussen kleine en grotere producenten. De bezoekers krijgen uitgebreid de gelegenheid om te proeven. Daarnaast zijn er een hele reeks conferenties gepland. Meer info in onze decembereditie.

Vakbeurs BioVak 2011 (NL) in het teken van inspiratie/ inspiration voor de totale biologische keten

BioNatur Expo 2011 wil voor alle natuurwinkels, biospeciaalzaken en biomarkt deelnemers het ideaalste en beste “koopplatform” zijn. De vakbeurs wil naast de mogelijkheid om de koopintenties van de bezoekers in te vullen, de vakbezoeker een belangrijke meerwaarde geven via workshops en korte seminars met onderwerpen: “Retail is ondernemen!” Na de jongste editie van Vitasana 2009 werd de plaatsing op de jaarkalender herbekeken. De sluimerende vraag naar een 2 jaarlijkse vakbeurs kwam opnieuw sterk naar boven, bovendien werd gesuggereerd om het voorjaar als alternatief te bekijken. Het voorjaar, welke als een zeer sterke koopperiode wordt ervaren in de sector bleek zelfs de voorkeur weg te dragen ten opzichte van het najaar. De organisatoren van BioNatur beslisten hier op in te spelen en planden de beurs dus op 3 en 4 april volgend jaar.

OYER

OR

Q 9D

HU

Wereldwijde sector verzamelt opnieuw voor Biofach en Vivaness 2011 (16-19/2/2011) H U

W R W  ZL Q

NH

Op woensdag 19 en donderdag 20 januari 2011 is het IJsselhallencomplex in Zwolle (NL) wederom het decor van de jaarlijkse vakbeurs BioVak, vakbeurs voor duurzame landbouw, natuur, voedselkwaliteit en Ondernemers met Smaak. De beurs wordt georganiseerd door ICEM, in samenwerking met de Vakgroep Biologische landbouw LTO / BioConnect. BioVak is voor ondernemers uit de biologische land- en tuinbouw, importeurs, horeca- en detailhandelondernemers die geïnteresseerd zijn in innovaties in duurzaamheid en het distributiekanaal. BioVak - heeft zich de afgelopen jaren als een succesvolle formule geprofi leerd. De beurzen in 2008, 2009 en 2010 kenden jaarlijks een grote toenemende belangstelling van zowel deelnemende exposanten als bezoekers. De bekendheid in de branche kan hierdoor als optimaal worden omschreven.

Nieuw: Eendaags SEMINAR donderdag 20 januari 2011 In samenwerking met de Gemeente Zwolle, BioConnect, Triodos Bank,

OR9_NL.indd 5

Van 16 tot 19 februari vindt in Nuremberg (Duitsland) opnieuw Biofach en Vivaness plaats. Op deze internationaal leidende beurs voor de biosector verzamelen bioproducenten en landenvertegenwoordigingen uit alle hoeken van de wereld. Tijdens de editie van 2010 verzamelden 2557 exposanten en 43.669 bezoekers uit 121 landen. Een van de groeiende sectorgebieden op de volgende editie wordt de groene mode. Ook in 2011 zullen er dagelijks modeshows zijn die de nieuwste col-

27/09/10 11:17


lectives presenteren. Biologisch katoen blijft helaas nog een te klein gegeven met een aandeel van 1% in de totale mondiale productie maar de productie stijgt jaarlijks met 20%. Ook andere materialen zoals hennep, wol, vlas en zijde worden meer en meer biologisch en ecologisch vervaardigd. De sector beseft evenwel dat natuurlijke materialen nooit zullen volstaan om te beantwoorden aan de groeiende mondiale vraag naar textiel. Een van de aandachtspunten op het Biofach textielforum wordt dan ook welke ecologische synthetische alternatieven mogelijk zijn (bvb. viscose op basis van cellulose). Tijdens Biofach is er ook steeds een hal voorbehouden voor de biologische wijnen. Tegelijkertijd worden de winnaars van de MUNDUSvini biologische wijnconcours gepresenteerd. Biowijnbouwers kunnen nog deelnemen en hun wijnen toezenden tot eind oktober. De wijn wordt geproefd door door de Internationale Unie van Oenologen (UIOE) gedurende een evenement in het Duitse Neustadt an der Weinstrasse. Voor de natuurlijke cosmeticabeurs Vivaness die zich gelijktijdig met Biofach afspeelt, wijzen alle indicatoren op groei en optimisme. Natuurlijke en biologische cosmetic is de trend op de wereldwijde cosmeticamarkt. In Europa blijft Duitsland de leidende markt, ook valt de dynamiek van de Franse spelers in dit domein op. Vivaness zal in 2011 opnieuw een mooi overzicht bieden van aanbieders, producten en trends.

Vitasana expo 2011 verhuist naar Brussel! Voor zijn dertiende editie vindt VitaSana 2011 plaats op 2 en 3 oktober 2011. De alom bekende beurs waar producenten van natuurvoeding, bioproducten en natuurlijke voedingsupplementen hun laatste nieuwtjes voorstellen aan een professioneel publiek vindt vortaan in Brussels Expo.

De organisatoren willen VitaSana duidelijk profi leren als een uithangbord voor bioproducten. Met een aantal nieuwe initiatieven zal de beurs een bijzonder aantrekkelijke uitstraling krijgen en een stimulans geven aan de biovoeding. Zo zijn besprekingen lopende met een aantal sterren-chefs voor het organiseren van bio-kookdemo’s tijdens de beurs. Dergelijke initiatieven kunnen biovoeding een verbeterd imago bezorgen, wat trouwens één van de doelstellingen is van Naredi. Maar bio is uiteraard niet alleen voeding, ook biocosmetica, biotextiel, e.d. vinden hun plaats op VitaSana. Om alles zo optimaal en gecoördineerd mogelijk te laten verlopen, en om een zo groot mogelijke impact te genereren, zijn contacten lopende met alle organisaties en instanties die natuurlijke producten in ruime zin een warm hart toedragen. HealthPro is een aan Vitasana gelinkte beurs die zich meer richt naar artsen, diëtisten, kinesisten en andere gezondheidsprofessionelen. Deze beurs geeft ook toegang tot VitaSana. Er mag immers niet worden vergeten dat in het verleden deze beroepsgroepen reeds in aanzienlijke mate VitaSana bezochten.HealthPro richt zich voornamelijk naar producenten van voedingsupplementen, vitaminen en sport- en verzorgingsmaterialen en zal bijdragen tot de kennismaking van een nog grotere groep van gezondheidsprofessionelen met VitaSana. Hoewel nog ruim een jaar voor de opening van de beurs, hebben nu reeds een groot aantal bedrijven definitief toegezegd, en niet de minste, als daar zijn: Mannavita, Biover, Oce-Bio, Revogan, Weleda, Ojibwa, Ecover, Metagenics, BBK-Bio, Bioradix, Biovita, Diex Import en Key Pharm.

Bio in het Verenigd Koninkrijk: voeding heeft het moeilijk, cosmetica boomt

Sabine Heyman, secretaris-generaal van van branchevereniging Naredi verklaart: "Het bestuur van Naredi wil met deze verhuis een nieuwe impuls geven aan VitaSana en de beurs een grotere nationale uitstraling geven. Intern onderzoek heeft ons ervan overtuigd dat dit zowel voor een talrijkere aanwezigheid van exposanten als voor een groter bezoekersaantal zal zorgen. De reacties op deze verhuis die wij hebben mogen ontvangen, zijn eensluidend positief. Marjan Willaert, voorzitter van Naredi voegt hieraan toe: “Ondertussen hebben wij ook intensieve contacten met collega’s uit onze buurlanden en de interesse is er zeker bij hen om te kijken wat zich in Brussel afspeelt. Ook de collega’s uit Spanje zullen we wellicht kunnen verwelkomen. Het is niet zozeer de bedoeling om van VitaSana een internationale beurs te maken, maar extra contacten over de grenzen heen kunnen zowel voor producenten als voor winkeliers een extra troef betekenen.”

De Britse Soil Association voorziet een gorie van de biosector tussen 2 en 5% in 2010. De markt lijkt daarmee enigzins te herstellen van het gitzwarte jaar 2009 (-13% in vergelijking met 2008). Met een totale waarde van 1,84 miljard Britse Pond viel daarmee terug op een niveau onder dat van 2006. De verkoop in supermarkten Tesco en Sainsbury liep in 2009 terug met een cijfer tussen 12,5 en 20%. Uitzonderingen vorig jaar waren melk en babyvoeding. De hardste klappen werden genoteerd in de categorie brood en patisserie (-40%), bereide maaltijden (-21%), vers vlees (-22%) en gevogelte (-28%). Consumenten hadden in 2009 enkel oog voor minder geld uitgeven, want de goedkopere vleesartikelen en diepvriesproducten deden het opmerkelijk beter dan het duurdere en verse alternatief. Ook in de categorie vis was dit onmiskenbaar waar de verse vis 46% verloor ten koste van diepvries vis. In het biologische aanbod non-food hield het biotextiel goed stand en de categorie hygiëne- en cosmeticaproducten was het lichtpunt van het jaar met een stijging van 30%. Een van de sterke cosmeticamerken in het VK is Neals Yard, dat een groei kende van 17%, en dat ondanks de groeiende concurrentie. Om de dynamiek van deze categorie te handhaven wordt over het Kanaal veel verwacht van de lancering van het Cosmos label voor cosmetica.

Dubbele groeicijfers voor bio in Nederlandse supermarkten De omzet van biologische voeding in de Nederlandse supermarkten is in het eerste halfjaar van 2010 met 12 procent gestegen t.o.v. 2009. Een overtuigende prestatie afgezet tegen de groei van de totale voedingsmarkt van 0,2 procent in dezelfde periode (GfK), die last had van een kwakkelende economie en prijsacties. Opnieuw blijkt dat de consument zijn geld heel bewust uitgeeft en dat biologisch kopen daar

6 organic news OR9_NL.indd 6

27/09/10 11:17


organic retail n° 9 prima in past. Opmerkelijk: bijna de helft van de totale omzetgroei in euro's in de supers (43%) is te danken aan biologische voeding. Kruidenierswaren (A-merken en huismerken) en vleeswaren maakten door een groeiend aanbod de grootste sprongen (+26%). Zuivel en eieren groeiden eveneens fl ink met 15% en 17%. Brood en vlees stabiliseerden na enkele jaren van stevige groei. AGF groeide met 6%.

Sociale aspecten zoals de vergoeding van de landbouwers en de eerlijke handel zijn heel belangrijk voor 4 à 6 op de tien respondenten. Gevraagd naar toekomstige evoluties schat het gros van de bioconsumenten dat de biomarkt zich verder zal ontwikkelen met meer speciaalzaken, meer productie en de komst van nieuwe biologische merken en producten. > www.ecozept.com

2009 was superjaar voor Franse bio

Nieuwe website voor Côteaux Nantais

2009 was over de hele lijn een uitstekend jaar vor de biosector in Frankrijk. Met iets meer dan 3 miljard euro steeg de totale bioverkoop met 19% ten opzichte van 2008. Bio vertegenwoordigt met dat cijfer 1,9% van alle aankopen gedaan door de Franse gezinnen. Alle verkoopskanalen profiteerden van deze hausse, maar de supermarkten toch iets meer dan de andere verkooppunten. Supermarkten zijn nu goed voor 45% van alle bioverkopen (in 2008 was dit nog 41,7%). Voor de biosector valt te noteren dat de groei sterker is in de netwerken (+15%) dan bij de zelfstandige natuurvoedingswinkels (+12%). Dit valt meer te verklaren door het groeiend winkeloppervlak dan door extra openingen van winkels. De groei van de bioconsumptie is ook merkbaar bij slagers, bakkers, groenten- en fruitwinkels, wijnkelders, diepvriesspeciaalzaken en boerderijverkooppunten. De sterke groei weerspiegelt zich in alle productcategorieën. De trend zette zich begin 2010 door, maar in het voojaar kwamen er toch enkele barsten met enkele faillisementen en stopzettingen. Voor de tweede jaarhelft ziet het er echter weer rooskleuriger uit. Ook valt uit diverse hoek te horen dat winkels hun schappen ‘spannend’ moeten houden om de groei van hun zakencijfer te garanderen. Bij tal van fabrikanten en groothandels merkt men eveneens dat nieuwe introducties hun omzetgroei garanderen. De gemiddelde prijs van de bioproducten bleef gelijk en de groei is dus volledig te danken aan een stijgend volume. Wanneer de origine van de biologische producten bekeken wordt, ziet men dat 38% van het totaal verkocht volume niet afkomstig is uit Frankrijk – een toename in vergelijking met 2008. Het aandeel import van biologische producten uit het buitenland varieert dan weer sterk. Vlees en gevogelte en wijn worden quasi niet geïmporteerd. De Franse export van bioproducten draait dan weer hoofdzakelijk om fruit en groenten en wijn. Eveneens goed nieuws van de collectiviteiten. De waarde van de aangekochte biologische producten verdubbeld in één jaar tijd tot 92 miljoen euro. Met dit bedrag vertegenwoordigt bio nog altijd slechts 1,3% van de aankopen van de Franse collectieve keukens. 2009 is een grand crû jaar voor de Franse biolandbouw. Met een conversiegroei van 86% tegenover 2008 is er nu 152.000 ha Franse biolandbouwgrond op weg naar biologische certificering. Alle Franse regio’s droegen bij aan deze evolutie en in totaal is het Franse biologische areaal nu 677313 ha of 2,5% van het totale Franse landbouwareaal. gaat que conversie in de FranCôté production, 2009 s’est distinguée par une dynamique.

Deze zomer lanceerde de biologische fruitspecialist Côteaux Nantais zijn nieuwe website. Op www.coteaux-nantais.com vindt men info omtrent het aanbod vers fruit en verwerkt fruit, recepten, biodynamische landbouw, de eigen boomgaarden, … De website is beschikbaar in het Engels, Frans en Duits.

Franse bioconsument houdt van biowinkels Een rondvraag van het Franse studiebureau Ecozept leert dat de Franse bioconsumenten houden van hun biowinkel(s). Men vindt het aanbod van uitstekende kwaliteit, net als de service en men vindt de sfeer ook beter dan in de supermarkt. Ecozept ondervroeg 920 klanten van biowinkels aan de uitgang van biowinkels en van supermarkten. Gevraagd naar hun perceptie van biomerken blijkt eveneens een positieve attitude. Ze zijn professioneel, trendy en smaken lekker. De uitstraling en het imago van biomerken kan dan weer beter. Iets wat kan verklaren waarom de eigen biologische merken van de supermarkten zoveel succes kennen. Een lokaal vervaardigd of gekweekt biologisch product geniet een sterke voorkeur bij de Franse bioklanten, blijkt ook. Zowel in de biowinkel als in de supermarkten

OR9_NL.indd 7

27/09/10 11:17


NIEUWE PRODUCTEN Nieuwe recepten voor het gamma Priméal : vite une purée ! Het gamma “Priméal: vite une purée !” wordt uitgebreid met vier originele en heerlijke recepten  : aardappel, aardappel en wortel, aardappel en kastanje en aardappel en quinoa. Deze purees zijn snel te bereiden: het volstaat om het kokend water te vermengen met het pureepoeder en goed te roeren. De recepten bevatten gemiddeld 60  % groenten.

Priméal : Speciale Sushirijst De speciale Sushirijst maakt het zelf maken van Sushi heel toegankelijk. De rijst is perfect voor de klassieke recepten van Sushi Maki (met velletje zeewier). Deze hoogwaardige Priméal rijst krijgt na het koken een klevende maar niet plakkerige textuur en garandeert een aangepaste stevigheid voor de Sushi. Deze rijst leent zich ook voor bereidingen waarbij de rijst als basis dient waarop een omelet, gekookte tonijn met mayonaise of een fijne laag gemarineerde groenten komen. Met deze Sushirijst krijgt men een ideale basis voor een snelle, gemakkelijke en gezonde hap.

Priméal : Pasta met verse eieren Primeal brengt vier nieuwe pasta’s met verse eieren uit : fijne tagliatelle, spaghetti, spirelli, schelpjes. De pasta is rijk aan eieren (21  %) en biedt op die manier een heerlijk parfum, een mooie gele kleur en een zachte textuur aan de pasta. De Priméal pasta is een uitstekende proteïnenbron, en is vereikt met olijfolie, tomaat of basilicum. Deze deegwaren bevatten geen aroma’s of kleurstoffen. De pasta is afkomstig van de eigen productie-eenheid van Priméal in de Ardèche. Priméal : knapperige boekweit ‘flakes’ De liefhebbers van boekweit zullen deze flakes op basis van boekwijt met plezier verwelkomen ! De typische boekweitsmaak komt in een knapperige en smakelijke ‘flake’, lichtjes verzacht dankzij het toegevoegde rietsuiker (> 2 %). De boekweitflakes zijn ideaal bij het ontbijt en zitten boordevol vezels. Ze zijn tevens een uitstekende eiwitbron en bevatten van nature geen gluten. Aangezien Priméal er naar streeft zoveel mogelijk samen te werken met lokale producenten, besliste men om uitsluitend met biologische boekweit uit Frankrijk te werken voor dit recept.

Côteaux Nantais breidt gamma aanzienlijk uit Twee nieuwe purees, één compote en één comfituur : dat zijn de nieuwkomers in het assoritment van Côteaux Nantais. Het fruitpuree gamma telt nu reeds 20 parfums, de compotes zijn voortaan beschikbaar in 13 varianten en worden in de eigen ateliers gemaakt. Nieuw in het gamma zijn: Puree Peer en Citroen 630g, Puree Appel Peer 910g et 1,65kg, Compote van Kiwi’s 315g et 725g, Confituur van peren met vanille 325g. Verder in het aanbod van Côteaux Nantais een uitgebreid aanbod vruchtensappen, confituren, gelei, appelazijn, fruitdesserts, bruisend vruchtensap.

Deense bio-ijsjes voor patiënten De Deense biologische ijsspecialist IS Fra Skaro, gevestigd op het kleine Deense eiland Skaro, presenteert een gamma ijsjes voor zieken met een heel beperkte eetlust. Het aanbod bevat aardbei, cassis, aalbessen, kaneel, Noël, fleur de sureau, moka). Deze ijsjes zijn gemaakt met een extra proteïnerijke melk die 7 maal meer proteïnen bevat dan normaal. Deze innovatieve melk, ‘Kilk’ genaamd, werd door melkbedrijf Naturmaelk ontwikkeld en heeft een andere samenstelling.

Bisson Matins Bio: Een goed begin voor elke dag Bisson brengt met ‘les Matins Bio’ smakelijke en voedzame biscuits die perfect passen bij het ontbijt. Dankzij een lager suikergehalte, hoogwaardige granen en vezels zijn ze een knapperige beet voor elke morgen. Ze kunnen ook gecombineerd worden met warme melk. Bisson Matins Bio bevat melk noch eieren en komen in twee smaken : haver en sesam of chocolade.

8 nieuwe producten OR9_NL.indd 8

27/09/10 11:17


organic retail n° 9

DANIVAL VIERDE TWINTIGSTE VERJAARDAG Eind juni vierde het Biobedrijf Danival zijn twintigste verjaardag. Daartoe nodigde men het grote publiek uit om de site van Andiran in de Lot-et-Garonne (Aquitanië) te bezoeken. Zij werden onthaald door Thomas Breuzet, algemeen directeur van Danival en Hervé Le Lous, president van de groep Viva Santé. De particuliere bezoekers konden het bedrijf bezoeken, de vier ateliers en kennis maken met de 220 producten die exclusief in de Franse en Europese biowinkels verkocht worden. Tevens werd een markt met bioproducten uit de regio georganiseerd. Tal van kleine producenten uit de regio kwamen er hun producten presenteren. Het voltallige team van Danival stond dan in de namiddag klaar om klanten, leveranciers, producenten en familieleden te ontvangen. Ook zij kregen een bedrijfsrondleiding en konden zien hoe de onderneming voortdurend groeit en ontwikkelt. Het bedrijf dat in 1990 opgericht werd door de biolandbouwers Daniel en Valérie Gevaert telde in 2000 (toen het door de groep Viva Santé van de familie Le Lous werd verwelkomd) 20 medewerkers en vandaag reeds 80 (gemiddelde leeftijd van het personeel is 36 jaar). Sinds de aankoop werd er al 3,2 miljoen euro geïnvesteerd in de groei van het bedrijf. In de late namiddag volgde dan nog een conferentie met als thema voeding en gezondheid, met gewaardeerde bijdragen van Pierre Gevaert (stichter van LIMA in 1957) en Pr. Christian Remezy (oud-onderzoeksdirecteur van het landbouwonderzoekscentrum INRA in Clermont-Ferrand).

 1990: Opgericht door Daniel en Valérie Gevaert  2000: DANIVAL komt onder de hoede van de groep VivaSanté  2010: 80 medewerkers, een zakencijfer van 14 miljoen euro en de nadrukkelijke ambitie om Europees leider te worden in het marksegment van de biologische conserven op de markt van gespecialiseerde biowinkels.

ORGANIC RETAIL NU OOK ON-LINE

Volg het nieuws uit de sector voortaan ook via onze nieuwe website

iers s s o d e oerig v t i u , t i te Actuali ft u vragen llen? e e e t h r f e o v s … ns iet o u t l i of w

WWW.ORGANICRETAIL.INFO OR9_NL.indd 9

27/09/10 11:17


> vervolg van pagina 8 De proteïneverhouding melkwei/caseïne bedraagt 80/20 terwijl dit normaal 20/80 is. De ijsjes onderscheiden zich tevens door hun zoetstof waarvoor berkensiroop gebruikt werd. Deze siroop is rijk aan mineralen en vitaminen. Het resultaat is een ijsje dat makkelijk te verteren valt. De porties zijn aangepast aan de patiënten: klein, smaakvol en voedzaam. Ze kunnen bovendien traag verbruikt worden en smelten traag. De ijsjes zijn in het bijzonder geschikt voor patiënten die chemotherapie of een chirurgische ingreep ondergingen en dragen bij aan het herstel. IS Fra Skaro is nauw betrokken bij de gezondheidssector in Denemarken en ontwikkelt momenteel ook producten voor diabetici en mensen met nierinsufficiëntie. Het bedrijf wil zijn producten ook in andere Europese landen gaan verdelen. > www.isfraskaroe.dk

Oxfam Fairtrade lanceert biologische ontbijtgranen Oxfam Fairtrade lanceert twee nieuwe bio ontbijtgranen: de nieuwe bio honey balls en choco rice crispies. De cacao komt uit de Dominicaanse Republiek en Peru, de honing is Argentijns. De rijst voor beide biologische ontbijtgranen komt uit Thailand en de suiker uit Paraguay. Bio choco rice crispy. Beschikbaar in porties van 375 g.

Douce Nature: peeling douche van Douce Nature De nieuwe ‘peeling’ douchegel van Douce Nature reinigt, vernieuwt de huidcellen en stimuleert de microcirculatie dankzij een bamboepoeder en een zachte basiszeep. De Peeling douchegel bevat aloe vera en rozemarijnextract, wat bijdraagt aan de hydraterende en regenererende effecten van het product. Een opmerkelijk gladde en zachte huid is het resultaat, mede dankzij de zachte zuurtegraad. Deze douchegel is Ecocert gecertificeerd en alle werkzame stoffen zijn van plantaardige oorsprong.

Weleda presenteert vernieuwd gamma gezichtsverzorging

Succesvolle La Bio Idea groentenlijn verder uitgebreid Zoete maïs De welbekende zoete mais is nu ook in blik verkrijgbaar onder het La Bio Idea merk, als uitbreiding op het succesvolle bonenassortiment. Maïs is breed toepasbaar. Of u het nu door uw wokgerecht doet of salade, dit product geeft altijd een extra smaaksensatie aan uw gerechten. AVP: € 1,69

Haricots verts Uniek in Nederland: de échte Haricots Verts! Deze authentiek mediterrane boon met stevige bite is dé ideale aanvulling op uw maaltijd, want deze groente leent zich uitstekend om mee te variëren. Bovendien in deze boon ook nog eens erg gezond! AVP: € 2,09 De nieuwe groentetoppers in blik van La Bio Idea zijn sinds deze zomer beschikbaar tegen een scherpe consumentenprijs in het schap. De blikken zijn gemakkelijk stapelbaar, voorzien van ringpull en per 12 verpakt.

Eindeloos variëren met de nieuwe Amaizin Tortilla Wrap Het is plat, easy-to-use en vooral heel erg lekker: de Amaizin Tortilla Wrap! Veranderende consumentenbehoeften liggen ten grondslag aan de introductie van de Tortilla Wrap door Amaizin. Er is een groeiende behoefte aan Mexicaanse producten en aan semi-vers. Bovendien is de tortillawrap voor de consument die houdt van variatie een uitkomst: de tortilla wrap is de ideale manier om in een handomdraai variërende gerechten mee te bereiden. Voor een aantrekkelijke consumentenprijs ontvangt de consument een verpakking met 6 tortilla wraps: Dit maakt dit nieuwste product van Amaizin ook nog eens tot een voordelige keuze! AVP: € 1,99

Dit najaar lanceert Weleda een volledig vernieuwd gamma aan natuurlijke gezichtsverzorgingsproducten voor elke leeftijd. Dit gamma is opgebouw uit vier verzorgingslijnen, telkens op basis van een waardevol natuurlijk ingrediënt: amandel, iris, rosa mosqueta en granaatappel. Alle producten uit dit gamma werken op het zelfregulerende vermogen van de huid. Dankzij de zuivere ingrediënten wordt het evenwicht en de natuurlijke schoonheid herstelt. Alle bestaande producten zijn voorzien van een gloednieuwe verpakking en waar nodig qua formule bijgesteld. Belangrijke nieuwkomer is de Granaatappel gezichtsverzorgingslijn. Ook werd een volledig nieuw reinigingsprogramma samengesteld. Het gamma gezichtsverzorging met bio granaatappel is volledig nieuw en bevat een verstevigend serum, dagcrème en nachtcrème. Vanaf november vervolledigt Welleda het granaatappelgamma met een verstevigende oogcontourcrème die de huid rondom de ogen verstevigt en de rimpels verzacht. In het Weleda gamma bio Rosa Mosqueta gezichtsverzorging komt eveneens van november een vitaliserende oogcontourcrème. Bovendien werd de formulering van het gamma verbeterd Andere nieuwigheid in het gamma is de gezichtsreinigingsproducten met Hamamelis. De reinigingsmelk op basis van een distilaat van hamamelis, bio sesamolie en extract van bio iriswortel reinigt de gezichtshuid tot diep in de poriën en verbetert de vochtbalans. De verfrissende Gezichtstonic verfrist en zuivert de huid en sluit de poriën.

10 nieuwe producten OR9_NL.indd 10

27/09/10 11:17


oorganic rg an ncic rretail etail ail n° n° 9 Zwangere vrouwen maar vooral jonge moeders zijn een belangrijke nieuwe klantendoelgroep voor de biowinkel. Tijdens de zwangerschap en als kersverse moeder zijn vrouwen, maar ook vaders heel erg gevoelig voor de voeding en de verzorging van hun nageslacht. In de komende jaren zal kiezen voor bio bij verantwoordelijke ouders meer en meer vanzelfsprekend worden. Jonge moeders en ook vaders zijn dus een erg interessant doelpubliek.

JONGE OUDERS

GEVOELIG VOOR ARGUMENTEN PRO BIO Aparte aanpak waard Ongeveer 60 % van de consumenten die af en toe biologische producten kopen, zeggen dat biologische producten ook gewoon beter zijn. Bij jonge moeders ligt dit nog veel hoger. Zij kopen dit dus vanuit een overtuiging dat het zuiverder en gezonder is en meestal ook smaakrijker. Biowinkeliers moeten dus zeker overwegen om promotie te maken voor hun unieke troeven qua voeding èn verzorgingsproducten voor baby’s en peuters. Ook extra aandacht trekken voor de verzorgingsproducten en voeding voor kleine kinderen is dus sterk aan te raden. Ook een aparte hoek in de shop voorbehouden voor het volledige assortiment (voeding en verzorging) voor baby’s is een uitstekend idee. Dat biologisch beter is voor moeder en kind is logisch en ook de sceptische waarnemers kunnen niet rond onze wetenschappelijk onderbouwde argumentatie. Wij geven jullie de informatie en we hopen dat jullie ze gebruiken in het overtuigen van de klant…

Gezondere moedermelk Een recent Nederlands-Zwitsers onderzoek heeft bevestigd dat moeders die biologisch eten, gezondere moedermelk hebben. Het onderzoek werd recent gepubliceerd in het vooraanstaande “British Journal of Nutrition”. In het onderzoek werden ruim 300 zogende Nederlandse moeders gevolgd. Moeders die minstens 90 % biologisch consumeerden hadden hogere percentages CLA’s in hun melk. CLA is de afkorting voor Conjugated Linoleic Acid of geconjugeerd linolzuur. Deze CLA’s bevorderen onder andere het immuunsysteem. CLA zou er ook voor zorgen dat de energie die wordt geput uit vetverbranding, ten bate komt van de spiermassa, eerder dan dat deze wordt gebruikt voor de basale stofwisseling. Deze stoffen zouden spierafbraak, bijvoorbeeld ten gevolge van een dieet, of intensieve training, tegengaan, de vetverbranding verbeteren, het lichaamsvet verminderen en tevens helpen tegen het bij diëten zo gevreesde jojo-effect, het verschijnsel, dat men na een (afslank)dieet ondergaan te hebben, net zo snel (of: sneller), weer (of: meer) aankomt. Er is eveneens een toenemend aantal wetenschappelijke aanwijzingen dat CLA’s met name op jonge leeftijd een positief effect hebben op gezondheid. Hoe groter het aandeel biologisch was in het voedingspatroon, hoe hoger het gehalte aan CLA’s. In een doorsnee Westers voedingspatroon zijn vooral zuivelproducten van biologische oorsprong zijn rijk aan deze vetzuren.

Bescherming tegen eczeem In een ander onderzoek werd eerder al gevonden dat het gebruik van biologische voeding door moeder en kind gepaard gaat met een lager risico op het ontwikkelen van eczeem bij het kind. Dit effect was beperkt tot biologische zuivel en werd niet gezien voor andere biologische producten. Ook hier zouden de vetzuren in de biologische melkproducten aan de basis liggen. Talloze onderzoeken wijzen op een beschermend effect van borstvoeding op het ontstaan van eczeem, allergie en astma, maar er zijn ook veel onderzoeken die dit weerspreken.

OR9_NL.indd 11

Deze tegenstrijdigheid is te verklaren met het resultaat van de huidige studie. Deze laat immers zien dat het beschermende effect afhangt van de vetzuursamenstelling van de moedermelk, die op haar beurt weer wordt bepaald door de voeding van de moeder. Moedermelk dient als voorbeeld voor de samenstelling van kunstvoeding voor zuigelingen, en daarom kunnen de resultaten ook helpen bij het bepalen van de optimale vetzuursamenstelling van zuigelingenvoeding

Lysteriose De bacterie Listeria monocytogenes veroorzaakt listeriose, een infectieziekte die mogelijk tot een miskraam of vroeggeboorte kan leiden. Behalve voor het ongeboren kind is deze bacterie ook gevaarlijk voor pasgeborenen en personen met een verzwakte immuniteit (bv. door AIDS). Listeriose bij gezonde volwassenen die niet zwanger zijn is zeer zeldzaam. De listeria bacterie is zowat overal terug te vinden: in de bodem, het grondwater, op planten, enz... Nochtans gebeurt besmetting met listeria bij de mens meestal via de voeding. Ook leidt besmetting in de meeste gevallen niet tot listeriose, maar kan het afweersysteem de bacterie tijdelijk bedwingen.

27/09/10 11:17


FOLIUMZUUR VOOR DE ZWANGERSCHAP

Emma Noël beauté, draag zorg voor jezelf en zorg voor de wereld. 9 grote gammaʼs: Verzorgings- en schoonheidsolie, zeep, zeepjes, vloeibare zeep, douchegel, shampoo, boters en balsems, crèmes en verzorgingsmelk, babyverzorging

Foliumzuur zit in heel veel voedingsmiddelen. Zwangere vrouwen hebben echter in het begin van hun zwangerschap heel hoge concentraties nodig om het risico op neurale buisafwijkingen of ‘open rug’ te vermijden. Het eten van veel voedingsmiddelen met foliumzuur is dan niet genoeg. Een zwangere vrouw zou daarvoor bijvoorbeeld elke dag 50 bruine boterhammen moeten eten. Of 5 kilo aardappelen. Als biowinkelier kan je hier gepast op inspelen. Het slikken van alleen foliumzuur bij een vitamine B12 tekort (pernicieuze anemie) kan leiden tot verschijnselen van het zenuwstelsel als niet gelijktijdig vitamine B12 wordt gegeven. Daarom mag me n geen foliumzuur gebruiken als er bloedarmoede is ten gevolge van een tekort aan vitamine B12, die niet of onvoldoende wordt behandeld met vitamine B12. Na tien weken zwangerschap kan men stoppen met het nemen van foliumzuur. Het is niet nodig om het langer te gebruiken, maar het is ook niet schadelijk als men dat wel doet. Zwangere vrouwen hebben ongeveer 20 keer meer kans op listeriose dan andere (gezonde) volwassenen. Dit komt door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, deze hebben een effect op het immuunsysteem waardoor het lichaam kwetsbaarder is voor deze bacterie. Het is dus belangrijk om zwangere klanten aan te raden hun groenten en fruit extra te spoelen. Aangezien biologische groenten dikwijls uit volle grond komen, is het risico op lysteria op de groenten vermoedelijk ook iets groter dan bij gangbare aquacultuur.

Verzorgingsproducten voor baby’s en peuters Een ander belangrijk productengamma waar we hier op focussen zijn de babyshampoo’s en wasgels voor baby’s en jonge kinderen. Gemiddeld gaat een baby van 4 weken oud 4 keer per week in bad en wordt drie keer per week zijn haar gewassen, zo blijkt uit universitair onderzoek.

OOntdek ntdek onze productenn oop HYPERLINK www.emmanoel.fr

De waarden van Emma Noël Beauté gelden voor al onze gammaʼs: • Biologische en ecologische biocertificering (Cosmebio), voor sommige ook fair trade ʻBio Equitableʼ (producten met arganolie, sesam en baobab) • Gecertificeerd door Ecocert Greenlife • Rijk aan werkzame stoffen van plantaardige oorsprong (biologische plantaardige oliën en biologische essentiële oliën) • Zonder natrium lauryl ether sulfaat, cocamide, DEA, PEG, parabenen • Zonder synthetische kleur- en geurstoffen • Geen GMO • Niet getest op dieren • Recycleerbare verpakking en zonder oververpakking • Geproduceerd in Frankrijk • Verkoop in biospeciaalzaken

Commercieel contact: Emile Noël tel +33 (0)4 66 90 54 56 en Biofresh België 09 280 78 20

OR9_NL.indd 12

Babyhuid De huid van een baby is veel kwetsbaarder en dunner (slechts één vijfde van de dikte van deze van een volwassene) dan die van een volwassene, en dit tot het derde à vierde levensjaar. De beschermende laag begint zich pas te vormen in het vierde levensjaar. Daarvoor zitten de cellen van de hoornhuid (bovenste huidlaag) nog niet dicht op elkaar en de lipidenlaag van de huid heeft zich nog niet volledig gevormd. Hierdoor is de beschermende functie van de huid nog niet optimaal ontwikkeld, wat een gevaar kan betekenen voor uitdroging,

27/09/10 11:50


dossier > verzorging en voeding voor baby’s

irritatie of het doorlaten van schadelijke stoffen die van buitenaf op de huid worden aangebracht. Deze stoffen dringen bij volwassenen nauwelijks door in de huid, maar wel in de tere babyhuid. Er is dus nog meer reden dan bij volwassenen om te gaan voor natuurlijke en biologische verzorgingsproducten en de baby niet bloot te stellen aan hormoonontregelende parabenen of geurstoffen.

Metabolisme Baby’s en kinderen zijn vanzelfsprekend ook gevoeliger voor chemicaliën dan volwassenen. Niet alleen worden hun nog in ontwikkeling zijnde lichamen naar gewicht relatief meer blootgesteld aan de chemicaliën in klassieke cosmetica en hygiëneproducten, maar ook hun metabolisme en organen zijn minder weerbaar tegen deze stoffen en gevoeliger voor beschadiging. Ook is de bloed-hersenbarrière, die helpt voorkomen dat chemicaliën doordringen tot het hersenweefsel, bij kinderen onder de 6 maanden nog niet volledig gevormd, waardoor zij dus juist veel gevoeliger zijn voor schadelijke stoffen.

OR9_NL.indd 13

organic retail n° 9

Onmiddellijke gevolgen zoals uitslag of een droge, kwetsbare huid zijn directe gevolgen, maar wat er onderhuids gebeurt is onzichtbaar en misschien reeds een belasting voor hun latere leven. De huid van een kind is delicaat en aanzienlijk dunner dan die van een volwassene; gemiddeld wel zo’n 30 %. Naarmate het kind ouder wordt, neemt de dikte van de huid toe, maar laten we ons niet vergissen: een mens bereikt pas zijn maximale huiddikte op ongeveer 20 jarige leeftijd. Na een review van 23 studies over vroege blootstelling aan kankerverwekkende chemicaliën concludeerde de U.S. Environmental Protection Agency (EPA) in 2005 dat carcinogenen in deze producten een wel 10 keer krachtiger invloed hebben op baby’s dan op volwassenen en dat sommige chemicaliën tot wel 65 maal sterker kunnen zijn. Synthetische hormonen kunnen volgens EPA de groei en ontwikkeling van kinderen beïnvloeden en het groeiende aantal kanker bij kinderen, vroege borstontwikkeling en vroege puberteit leidt kan niet volledig losgezien worden van het (overmatig) gebruik van deze producten.

Reglementering? De reglementering voor baby verzorgingsproducten in Europa is niet verschillend van de algemene wetgeving voor andere cosmetica- en hygiëproducten. Wel zijn er extra restricties qua gebruik van ingrediënten. Maar het feit dat synthetische ingrediënten toegelaten zijn in deze producten toont duidelijk aan dat deze niet streng genoeg is… Wat wel afgeraden wordt door de Europese wetgeving is kamfer, menthol en eucalyptol. Sowieso moet iedere Het aanbod van de natuurlijke en biologische babyverzorgingsproducten gaat gelukkig heel wat verder. Calendula komt opvallend veel voor in deze producten omdat de extracten van deze bloem het vochtverlies via de huid tot een minimum beperkt zonder de poriën te verstoppen of de zuurstofhuishouding te ontregelen. Deze twee factoren zijn van essentieel belang voor een gezonde babyhuid.

27/09/10 11:17


De gangbare voedingssector beschikt vandaag over schijnbaar onuitputtelijke mogelijkheden om producten te bewaren en te manipuleren: bewaarmiddelen, smaakversterkers, dikmiddelen, kleurstoffen… De biologische sector keert zich vanzelfsprekend af van deze middelen. Hoe kunnen bioproducenten een correcte bewaartijd van hun producten verzekeren zonder hun biologische lastenboeken te schenden? Op Bio’n’Days in het Franse Valence zocht men het antwoord op deze moeilijke vraag. Ook met respect voor de regels van de biologische voeding blijkt er heel wat mogelijk te zijn.

BEWAARMIDDELEN EN BIOLOGISCHE VOEDING:

EEN ONMOGELIJK HUWELIJK? Met Bio’n’days werd, onder leiding van een wetenschappelijk comité, een eerste internationaal congres georganiseerd omtrent dit thema. Bedrijven uit de biologische voedingssector, producenten van biologische cosmetica en hygiëneproducten en verpakkingspecialisten verzamelden in Valence. Doel was de biosector te ondersteunen in zijn zoektocht naar oplossingen voor bewaring van biologische voeding en cosmetica. Het congres bracht een overzicht van de oplossingen die voor handen zijn, maar blikte ook vooruit op nieuwe technieken in ontwikkeling. Ondanks de ernstige verstoring van het Europese luchtverkeer door de kuren van de Eyjafjallajökull vulkaan zakten nog 176 bezoekers uit 9 verschillende landen naar de hoofdstad van de Drôme regio af. Voor bedrijven die biologische grondstoffen verwerken in hun voedingsproducten of biologische cosmetica produceren, was dit congres een zeer nuttig evenement. Ook niet-biobedrijven tonen interesse in innovatieve, maar vooral natuurlijke, bewaringsmethoden voor bioproducten. Getuige hiervan was ondermeer een Italiaanse deelnemer, afgevaardigde van een niet-biobedrijf en op zoek naar mogelijkheden om de restjes van bereide courgettes nuttig aan te wenden in plaats van, zoals nu gebeurt, in de afvalcontainer te gooien. De extractie van de aanwezige polyphenolen was de eerste hypothese van de Italiaan.

Behoud van voedzaamheid of bruikbaarheid Biologische landbouwproducten behandelen tot verwerkte voeding gebeurt vandaag binnen een strikt kader. Bioconsumenten zijn op zoek naar natuurlijke producten met een meerwaarde qua gezondheid. Om te verzekeren dat nuttige nutriënten zoals polyfenolen, antioxydanten en vitamines bewaard blijven, zijn een aantal handelingen onmisbaar. De aanwezigen werden eraan herinnerd dat het eindresultaat zelf altijd een gezond en eerlijk bioproduct dient te blijven – ‘no matter what’ - en dat elke handeling bij de verwerking dit principe moet respecteren. Ook op economisch en ecologisch gebied is er werk aan de winkel. Een beter gebruik van de beschikbare grondstoffen, een energie-efficiënte verwerking en een bedrijfsfi losofie die gericht is op duurzaamheid, voor een biobedrijf is dit essentieel. Via de duurzaamheid van de verwerking en het transporteen en het verantwoord gebruik van water kan de bewaring en verwerking van biovoeding of biocosmetica bijdragen tot een beperking van de ecologische voetafdruk.

Innovatieve verpakking voor betere bewaring Ook verwerkers van biologische voeding beschikken over meerdere mogelijkheden om de bewaarmogelijkheden van hun producten te verzekeren. Feitelijk zijn er vier domeinen waarop men als voedingsproducent kan werken. Om te beginnen kunnen ze de microbacteriële grenswaarden van de voeding beperken. Voeding is nooit volledig steriel aangezien het altijd een beetje bacteriën bevat. Door hun aantal, dankzij een hygiënische verwerking, beperkt te houden, verlengt de bewaartijd automatisch. Ook kan men de samenstelling aanpassen in functie van de bewaring. Daarnaast is de verpakking een belangrijke factor in de bewaring. Tot slot spelen ook de omgevingsfactoren (bijvoorbeeld de temperatuur) tijdens de bewaring een grote rol.

Verpakken om te bewaren Verpakkingen zijn misschien wel de belangrijkste ‘bewaarmiddelen’ voor voeding en ze kenden de jongste jaren een sterke ontwikkeling. Zo is de wijdverspreide vacuümtechnologie een zegen gebleken voor de volledige voedingsindustrie, en tevens voor de biocosmetica. De wijd verspreidde ‘Airless’ technologie is quasi van levensbelang voor biocosmetica. Deze technologie vermijdt dat de inhoud van

14 Bio ‘n’ Days OR9_NL.indd 14

27/09/10 11:17


organic retail n° 9

een verpakking tijdens gebruik in aanraking komt met zuurstof en verlengt zo de levensduur en goede werkzaamheid van het product. Ook bestaan er verpakkingen waarbij een beschermend gas gebruikt wordt om de oxydatie van de voeding tegen te gaan. Beide gassen dragen ook bij aan de langere bewaarmogelijkheden van biologische voeding. Stikstof bijvoorbeeld limiteert de oxydatie van pigmenten, aroma’s en vetstoffen, CO2 beperkt de bacteriegroei en zuurstof is dan weer nuttig om vlees te bewaren, de kleur van het vlees aantrekkelijk te houden en de ontwikkeling van bepaalde ziektemakende stoffen te vertragen. Voor gekoelde voeding wordt sinds enige tijd met zogenaamde ‘actieve’ verpakkingen gewerktg. De actieve werking van deze verpakkingen berust op twee principes: ofwel absorberen ze mogelijk schadelijke bestanddelen in functie van de bewaring ( via ethyleen, CO2, zuurstof) ofwel komen er moleculen vrij die de bewaring van het product verbeteren. Momenteel gebeurt er voor dit laatste principe research naar het toevoegen van moleculen van artisjok, tomaat, ui, druif, pepers, look, papaïne (stof uit de papaja). Allen hebben ze een antioxidante of antimicrobiële werking. Sommige praktijken van deze aard zijn echter niet toegelaten in de biosector (bvb. ethyleen).

Nieuwe ontwikkelingen voor cosmetica De sector van de biocosmetica volgt de ontwikkeling van nieuwe alternatieve bewaarmethodes voor hun producten op de voet en ontvangt iedere oplossing met open armen. Logisch ook, het Cosmos lastenboek bijvoorbeeld, tolereert vandaag slechts vijf bewaarmiddelen. Meer: de bewaring van biologische en natuurlijke verzorgingsproducten is sowieso moeilijker omdat deze producten rijker zijn aan natuurlijke

OR9_NL.indd 15

ingrediënten, terwijl de gangbare meer stabiele,maar chemische bestanddelen bevattten. Bij de ontwikkeling van natuurcosmetica kruipt dan ook veel tijd en budgetten in het stabiel en bewaarbaar houden van de producten De vermelding ‘zonder bewaarmiddelen’ op de verpakkingen van biologische of natuurlijke cosmetica moet trouwens ook juist geïnterpreteerd worden: ze bevatten wel degelijk een bewaarmiddel, maar dan een dat een natuurlijke oorsprong heeft.

Essentiële oliën en extracten Xavier Fernandez van de universiteit van Nice gaf de aanwezigen met zijn exposé hoop: er zijn nog ruime mogelijkheden om cosmetica beter te bewaren! Alleen moeten ze nog verder onderzocht en uitgewerkt worden. Zo zijn de onderzoeken naar het gebruik van (biologische) essentiële oliën als bewaarmiddel heel beloftevol. Talloze essentiële oliën hebben van nature een antischimmel- en antibacteriële functie. Aangezien ze voor 100 % uit natuurlijke moleculen bestaan, zijn ze na gebruik makkelijk biologisch afbreekbaar. Natuurlijk moet de fabrikant bij gebruik rekening houden met de dermatologische en toxicologische eigenschappen van deze oliën. Xavier Fernandez benadrukte echter dat de essentiële oliën ook nadelen hebben: om goed werkzaam te zijn dienen redelijke hoeveelheid toegevoegd waardoor ze soms te fel geuren of de geur niet echt aangenaam is. Zo worden vandaag reeds kaneel-, eucalyptus-, niaouli- en tijmolie gebruikt om de bewaarmogelijkheden van cosmetica te verbeteren. Aangezien deze oliën individueel niet alle bacteriestammen doden, worden ze dikwijls vermengd gebruikt. De geur die daarbij ontstaat bezorgt de producenten soms kopzorgen wegens niet aangenaam. En dat is natuurlijk een noodzakelijke voorwaarde.

27/09/10 11:17


16 Bio ‘n’ Days Natuurlijke extracten zijn een ander veelbelovend onderzoeksgebied voor de ontwikkeling van biologische bewaarmiddelen. Vitamine E en C, granaatappel, guaranazaden en sojalecithine bieden mogelijkheden net als alle natuurlijke extracten die rijk zijn aan zwavelverbindingen of fenolische bestanddelen. Anderzijds vormt hun geur of kleur soms een obstakel voor gebruik. Als voorbeeld werd look genoemd, dat erg rijk is aan bewarende antioxidanten maar waarvan de geur begrijpelijkerwijs niet meteen in cosmetica thuis hoort.

‘SUPERKRITISCHE’ CO2 : SUPERMOGELIJKHEDEN Voor biologische voedingsbedrijven is de opkomst van superkritische vloeistoffen erg beloftevol. Het gaat om het gebruik van CO2 onder erg hoge druk (ongeveer 75 bar) waardoor de koolstofdioxide een verschijningsvorm tussen gas en vloeistof aanneemt. Daardoor krijgt CO2 een aantal opmerkelijke eigenschappen. Zo kan ze ingezet worden voor de extractie van bepaalde voedingsingrediënten en biedt ze een natuurlijk alternatief voor extractie met oplosmiddelen (wat verboden is in de biosector, maar toegepast wordt in de gangbare sector). De organoleptische, nutritionele en actieve bestanddelen blijven hierbij onaangetast. Bovendien kan dit al bij gematigde temperaturen. Superkritische CO2 wordt al geruime tijd gebruikt voor het cafeïnevrij maken van koffie en is ook toegelaten voor de transformatie van biologische producten. Zo zou deze technologie een ideale oplossing bieden voor de bewaring van vruchtensappen, want het is een natuurlijke manier om bacteriën in de sappen te elimineren. Het is ook geen wondermiddel, want de erg hoge druk van dit CO2-type kunnen de mecanische eigenschappen van voeding beïnvloeden (de elasticiteit, de hardheid…). Bij de productie van bereide maaltijden lijken ze dus niet ingezet kunnen worden.

De consumenten willen het! Dat natuurlijke bewaarmiddelen nog enorme ontwikkelingskansen bieden is zeker, maar het vraagt nog veel onderzoek. In een notendop zijn dit de domeinen waar de komende jaren onderzoek naar dient te gebeuren: de toxiciteit, de isolatie van de actieve bestanddelen, het gebruik in hoge concentraties en de wisselwerking tussen natuurlijke bewaarmiddelen. Tot voor kort was de financiering van deze onderzoeken het grootste obstakel in de ontwikkeling, maar daar komt gelukkig verandering in, meldt Xavier Fernandez. “In vergelijking met chemische bewaarmiddelen die heel goed werken en bovendien erg goedkoop zijn, zal de ontwikkeling van natuurlijke bewaarmiddelen nog heel wat onderzoek en dus ook geld vragen. Door het snel groeiende besef dat chemische bestanddelen en met name parabenen niet thuis horen in een gezond

OR9_NL.indd 16

cosmeticaproduct heeft de consument deze situatie laten kantelen. Bedrijven beseffen vandaag dat er een enorm marktpotentieel lonkt voor goede en werkzame natuurlijke bewaarmiddelen.” Michel Zuliani van studiebureau MZ Conseils tot slot meldde in zijn exposé dat de geesten in de sector ook rijpen omtrent het koelen van cosmetica als bewaarmethode. Andere onmiskenbare trend is het domein van de cosmetische voeding (voeding die schoonheid bevordert) en de nutricosmetica (supplementen die mooi maken op basis van voedselbestanddelen). Voor beide domeinen loopt Europa achterop, maar mondiaal is deze markt goed voor 1,5 miljard dollar. Michel Zuliani denkt tevens dat een intensievere samenwerking en toenadering tussen voedingssector en cosmeticasector onafwendbaar is. In de toekomst zullen beide sectoren meer en meer kunnen samenwerken en ideeën, procédés en grondstoffen uitwisselen.

27/09/10 11:17


VO O R E E N Z U I V E R RE S U LTA AT

-V…ÀˆvʘÕʈ˜Êœ«Ê`iÊ VœÛiÀʘˆiÕÜÃLÀˆivt UÊÀ>̈ÃÊ*"-ʓ>ÌiÀˆ>> UÊ ˆiÕÜiʜ˜Ì܈ŽŽiˆ˜}i˜ UÊi˜ÊâœÛiiÊ“iiÀ -ÕÀvʘ>>ÀÊ

www.ecover.be/nieuwswinkel

REFILL UÊ}i“>ŽŽiˆŽÊÌiʈ˜ÃÌ>iÀi˜Êœ«Ê…iÌÊÃV…>« UÊ}i“>ŽŽiˆŽÊˆ˜Ê}iLÀՈŽ UÊÌÀiŽÌʘˆiÕÜiÊVœ˜ÃՓi˜Ìi˜Ê>>˜ Uʓˆ˜`iÀÊ«>Ã̈V]ʓˆ˜`iÀÊÌÀ>˜Ã«œÀÌ

OR9_NL.indd 17

POWERED BY NATURE

WWW.ECOVER.COM

27/09/10 11:17


Tal van plantaardige oliën zijn een verrijking in de bereiding van onze maaltijden en zorgen voor essentiële voedingsstoffen. Maar waarschijnlijk is olijfolie toch wel de meest bijzondere in het brede aanbod oliën, uiteraard dankzij haar uitzonderlijke kwaliteiten, maar evenzeer dankzij haar ruime beschikbaarheid.

OLIJFOLIE,

KONINGIN VAN DE TAFELOLIËN de groeiende interesse voor olijfolie echter onmiskenbaar, en we zien hier niet voor het laatst een analogie met wijn. Ook op oenologisch vlak springt de groeiende productie in de Nieuwe Wereld, met name in Californië, Argentinië, Australië,… in het oog.

Middellandse Zee Wereldwijd is Spanje de absoluut belangrijkste producent van olijfolie en jaarlijks goed voor 1,2 miljoen ton olijfolie. Vooral de regio Andalusië is het onbetwiste wereldcentrum van de olijfolieproductie in de wereld (60% van het areaal bezet door olijfbomen, goed voor 80% van de totale Spaanse productie). Na Spanje zijn Italië en Griekenland de belangrijkste producenten met respectievelijk ca. 500.000 ton en 350.000 ton olie. Buiten Europa zijn Syrië en Tunesië belangrijke producenten met om en bij de 150.000 ton olie per jaar. Tunesië is een heel belangrijk exporteur van olijfolie naar de Europese Unie, met name naar Italië. Italiës olijfolieverbruik is namelijk groter dan haar productie. Er wordt dan ook veel olie geïmporteerd uit Spanje en Tunesië.

OLIJFOLIE EN GEZONDHEID

De olie die vroeger louter in de landen rond de Middellandse Zee courant gebruikt werd, begon dankzij promotiecampagnes en subsidies van de Europese Gemeenschap in de jaren ’80 aan een opmars naar het Noorden. Die opmars en stijgende consumptie was bijna twintig jaar een vanzelfsprekendheid. De Europese Unie is vandaag goed voor ruim 70% van alle consumptie van olijfolie in de wereld. Dat dankt ze aan de zeer sterke consumptie in de producerende landen, maar ook aan de populariteit in West-Europa. Sinds enkele jaren echter stagneert de consumptie van olijfolie in heel wat West-Europese landen (met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk, waar de groei niet te stoppen lijkt). De verklaring voor de stagnatie ligt volgens de meeste waarnemers in de toegenomen concurrentie van andere oliën. Ook in biowinkels wordt dit fenomeen waargenomen. Natuurvoedingswinkels blinken nu eenmaal uit door hun rijke aanbod oliën en de consument in de biowinkel is ook eerder avontuurlijk aangelegd en zoekt naar wat afwisseling. Wereldwijd is

Sommigen wijten de voedingswaarde en gezondheidsaspecten van olijfolie aan het feit dat het hier eigenlijk om een sap gaat, terwijl het gros van de oliën afkomstig is van zaden, pitten en kernen. Feit is dat olijfolie over heel wat troeven beschikt die in een voortdurend aangroeiend aantal studies aangetoond worden. De meest gekende eigenschap van olijfolie is dat ze het gehalte aan slechte LDL-cholesterol kan verlagen en tegelijk het gehalte aan HDLcholesterol verhoogt. Olijfolie is tegelijkertijd erg rijk aan vitamine E en anti-oxidanten die cellen beschermen tegen veroudering. De gezondheidseffecten van olijfolie worden ook vandaag nog bestudeerd en enkele maanden geleden pakte de universiteit van Barcelona uit met een onderzoek dat aantoont dat olijfolie bepaalde kankers kan belemmeren. Olijfolie zou een gen blokkeren dat de groei van tumoren bij borstkanker veroorzaakt en de olie zet ook proteïnes die zorgen voor het overleven van de kankercellen, op non-actief. Een andere recente Spaanse studie claimt dat olijfolie een gen afremt dat het verharden van de aderwanden veroorzaakt. Andere studies verwijzen naar gunstige effecten voor de huid, het metabolisme en de spijsvertering. Olijfolie zou ook zorgen voor een betere opname van mineralen en kalk. Tot slot: onderzoekers troffen ook een stof genaamd oleocanthal in olijfolie aan. Oleocanthal heeft een pijnstillende en ontstekingsremmende werking die sterk gelijkt op het geneesmiddel Ibuprofen.

18 dossier > olijfolie OR9_NL.indd 18

27/09/10 11:18


organic retail n° 9

Frankrijk De productie in Frankrijk, een land dat door sommige consumenten nog als een volwaardig olijfolieproducerend land aanzien wordt, is heel beperkt. Cijfers van de International Olive Oil Council spreken van 5000 ton olie. De AOC Nyons (in de Drôme streek, zuid-oostFrankrijk) houdt er stand met een hoogwaardig aanbod olijfoliën en daarnaast zijn er ook een aantal heel kleinschalige producenten verspreid over de Provence en de Languedoc-Rousillon. Nochtans was dit vroeger anders: de olijfolieproductie was ooit een essentieel onderdeel van de landbouw in de Provence. In de strenge winter van 1956 ging het echter fout. De aanhoudende vorst en koude doodden 90% van alle olijfbomen. Een van de slachtoffers toen was de biologische olijfolieproducent Emile Noël. Hij besliste toen om zich voortaan toe te leggen op de import van olijfolie en de productie van andere oliën.

Cornicabra en Arbequina de meest bekende en gebruikte variëteiten. In Italië zijn dat Corantina, Cerasoio, Frantoio, Leccino en Moriolo, terwijl in Griekenland vooral Kalamata en Koroneïki voorkomen. In Tunesië wordt dan weer voornamelijk met Chetoui, Chemlali en Oueslati gewerkt.

Bio-olijfgaard Biologische olijfgaarden onderscheiden zich aanzienlijk van de gangbare teelt en bevinden zich ook op moeilijker en geaccidenteerd terrein. Het gros van de bio-olijfgaarden hebben gemiddeld 75 à 100 bomen per hectare en een extensieve teelt, in sommige gevallen plant

Variëteiten De olijven komen allen van de Europese olijfboom (Olea Europea), maar de diversiteit in olijfvariëteiten is immens. In Italië alleen zijn er meer dan 400 verschillende variëteiten. En ook in andere landen zijn er heel wat variëteiten. Wel is het zo dat een aantal variëteiten heel frequent voorkomen en het gros van de andere variëteiten enkel lokaal geteeld worden. In Spanje zijn de Picual, Hoji Blanca, Picudo, Manzanilla,

OR9_NL.indd 19

27/09/10 11:18


Emile Noël, een engagement voor kwaliteit sinds 1920

men tot 200 bomen per hectare. In de gangbare kan dit oplopen tot 1000 en 4000 bomen per hectare. Opvallend is dat de gangbare en superintensieve teelt quasi altijd gebruikmaakt van waterirrigatie, terwijl dit in de biologische teelt veel beperkter of niet het geval is.

De biologische teelt van olijfbomen en de productie van fruitige olijfolie is een verhaal van lange termijn partnerschap met onze producenten. Emile Noël selecteert enkel de beste olijvenvariëteiten, vers geplukt van de boom en geperst binnen de 12 uur na de pluk. Het resultaat is puur natuur:1 liter olie afkomstig van 5,5 kg olijven.

In ons gamma olijfolie vindt u verder: Intens fruitig - Ongefilterd – ‘Terroir’ oliën (Spanje, Griekenland, Creta, Lesbos, Italië; Sicilië, Tunesië…)

Het rendement van een biologische olijfgaard is dan ook aanzienlijk lager. Zonder enige irrigatie is de oogst gemiddeld ongeveer 3000 kg olijven per hectare (bij 75 bomen per ha), met een beperkte (druppel)irrigatie stijgt dit tot 5000 kg olijven (eveneens bij 75 bomen per ha), met volledige irrigatie en intensievere teelt (bij 200 bomen per ha) loopt dit op tot ca. 7500 kg. Ter vergelijking: bij superintensieve en gangbare teelt loopt dit op tot 15.000 kg per ha. Dat is het gevolg van het massale gebruik van kunstmeststof (stikstof, fosfor, kalium). Opvallend is trouwens dat de superintensieve teelt met tot 4000 bomen per hectare quasi hetzelfde aantal kilo’s per hectare biedt als de intensieve teelt maar met veel meer bomen… De irrigatie van de olijfgaarden in Zuid-Europa is bovendien niet zo onschuldig. Enkele jaren geleden waarschuwden een aantal studies dat de superintensieve teelt met overvloedige irrigatie voor verwoestijning zou zorgen. TerreNeuve.com

Een olie met fruitige smaak, met toetsen van tomatenbladen en verse amandelen. Deze olie is een ideale gezel voor uw salades, rauwkost, grillades, groenten, vis, kaas…

Irrigatie

De grootste bedreiging voor de biologische olijfboom is de olijfvlieg. De larven van deze vlieg nestelen zich in de olijven en zorgen ervoor dat de vruchten vroeger van de bomen vallen. Een infectie met olijfvlieg zorgt dus voor een zuurdere smaak. In de biologische teelt wordt de olijfvlieg bestreden met vliegenvallen met azijn of met de baciel chrysopa die de eitjes van de olijfvlieg opeet.

Oogst De oogstperiode ligt verspreid tussen eind oktober en februari. Een vroege oogst biedt een lager rendement dan een late oogst. Maar ook: hoe langer men wacht, hoe groter het risico dat weersomstandigheden

www.emilenoel.com

OR9_NL.indd 20

27/09/10 11:49


organic retail n° 9

een negatieve invloed hebben op het rendement. Ook de smaak van de olie verschilt naargelang het oogstmoment. In het begin van de oogstperiode is de smaak veel intenser, pikanter en bitterder. Ook het rendement van de persing zal lager zijn. Hoe langer men wacht, hoe zachter de olie wordt en hoe meer liters men haalt met de persing (bij gelijke druk). De primeur olijfoliĂŤn kenmerken zich dan ook altijd door een intense smaak, een groenere kleur en een geur die dikwijls aan vers gras doet denken.

Persing Zeer snel na de pluk worden de olijven gemalen omdat ze na het plukken snel beginnen te fermenteren en anders aan kwaliteit zouden verliezen. Voor een goede olijfolie mogen geen reeds gevallen olijven worden gebruikt, want dit is nefast voor de kwaliteit (te hoge aciditeit). Voor de maling worden de olijven gewassen om onzuiverheden te verwijderen en gemalen tot een pasta. Deze pasta wordt vervolgens gekneed en geperst, vroeger met een vijzelpers, nu hydraulisch met grote druk tot 400 bar. Hoewel dit de koude persing wordt genoemd,

Bent u een professional?

Mondial van Biologische Wijnen en ehoudnals Voorbro io s s fe aan p

18DE EDITIE 24-25-26 JANUARI 2011 PARC DES EXPOSITIONS MONTPELLIER - FRANKRIJK

Vraag ag g re reeds eds d vandaag uw inkombadge aan via www.millesime-bio.com www.millesime-bio.com Georganiseerd door

8@M9$CI

INTERPROFESSIONELE VERENIGING VAN BIOLOGISCHE WIJNEN UIT DE LANGUEDOC-ROUSSILLON

OR9_NL.indd 21

27/09/10 11:18


nelleden regelmatig hun smaakbeoordeling als het ware moeten laten kalibreren. Echte olijfoliespecialisten van producentenorganisaties beoordelen smaakpanels bij distributeurs om te zien of hun oordeel wel nog steeds aansluit bij de norm. Proeven moet zo objectief mogelijk gebeuren.

Zacht of fruitig?

wordt de pasta een beetje verwarmd door de wrijving waardoor de olie iets gemakkelijker uit de pasta kan komen. Tijdens het persen mag de temperatuur niet boven de 27°C stijgen, anders is het geen ‘koude persing’ meer. Het olie-watermengsel uit de pers wordt vervolgens gescheiden in een centrifuge. De olie wordt dan onmiddellijk opgeslagen in vaten beschut tegen licht en lucht om ze te vrijwaren voor oxidatie. Voor een liter olie heeft men 5 à 10 kg olijven nodig. De intensiteit waarmee geperst wordt, zal eveneens de kwaliteit bepalen. Wanneer men het rendement van de persing te veel tracht te verhogen zal men zien dat de aciditeit stijgt en de kwaliteit vermindert.

Kwaliteiten Vierge en extra vierge zijn erg belangrijke begrippen voor olijfolie. Ze verwijzen naar de zuurtegraad van de olie en zijn vastgelegd in Europese normen. Extra Vierge Olijfolie heeft een zuurtegraad van max. 0,8°, Vierge Olijfolie heeft een zuurtegraad van max. 2°, een zuurtegraad hoger dan 2° wordt ‘lampante’ (lampolie) genoemd en is niet geschikt voor consumptie. Om dit laatste type van olie toch nog te gebruiken voor consumptie moet ze geraffi neerd en ontgeurd worden. Het is duidelijk dat deze olie geen culinaire noch voedzame waarde heeft. B

Laboratoriumanalyses Olijfoliën ondergaan ook een hele reeks andere laboratoriumanalyses om volledig te voldoen aan de Europese normen. Naast de aciditeit, worden ook peroxides, wasgehalte en dergelijke gemeten. Pas als de olie op geen enkele van dergelijke parameters de normen overschrijdt, mag ze als extra vierge of vierge benoemd worden.

Smaakpanel Voor gereputeerde aanbieders van hoogwaardige olijfolie houdt het hiermee echter niet op. Zij testen de olijfoliën in een smaakpanel. Ook hier zijn de gelijkenissen tussen wijn en olijfolie opvallend. Dit panel beoordeelt de olie op een reeks mogelijke fouten (fermentatie, ranzigheid, schimmelsmaak, aardesmaak, wijnachtigheid, azijnachtigheid, zuur, bitter, metaalsmaak,…). Wanneer men enkel kwaliteitsoliën wil aanbieden betekent iedere lichte fout een afkeuring van de olie in de extra vierge kwaliteit. In de ‘vierge’ kwaliteit worden kleine afwijkingen getolereerd. Na het zoeken naar fouten wordt de smaak van de olie geëvalueerd. Men beoordeelt de fruitigheid, de bitterheid en de pikantheid van de olie. Opvallend daarbij is dat heel extreme waarden die door de consument als onaangenaam worden ervaren, in dit deel van de smaaktest niet als fout worden aanzien, maar als eigenschap. Olijfoliën met een extreem smakenpalet hebben natuurlijk slechts beperkte afzetmogelijkheden, meestal bij kenners. Leuk om weten is ook dat de smaakpa-

Om de consument te informeren over het karakter en de smaak van de olijfolie wordt een onderscheid gemaakt tussen zacht, fruitig en intens. Voor deze drie begrippen die op de fles figureren bestaan sinds 2008 Europese normen die berusten op laboratoriumanalyses. De zachte varianten van de olijfolie worden het meest verkozen in de West-Europese landen. Nochtans kan een fruitige of intens fruitige olijfolie voor extra smaak en pit zorgen bij de bereiding van salades. Qua voedingswaarde scoren fruitige, intense en meer bittere olijfoliën ook iets beter door hun hogere polyfenolengehalte. Ook is het zo dat een zachte olijfolie eerder ranzig zal worden dan een fruitige.

Ongefilterde olie Ongefilterde olie biedt meer smaak en aroma’s dan gefilterde olijfolie doordat er nog kleine deeltjes olijf in zweven. Ook de voedzaamheid van deze olie is beter. Meestal wordt deze olie als een primeurolie, een olijfolie van de eerste oogsten persing, op de markt gebracht. Doordat er na enige tijd onderin de fles een sediment kan ontstaan heeft de olie wel een aanzienlijk kortere houdbaarheidstermijn.

Stolling Een fenomeen dat we dikwijls zien in de detailhandel is een zekere stolling van de olie in de flessen op winterdagen. Als de temperatuur van de olijfolie onder 14 à 16°C daalt, ontstaan er vlokken en klonters. Onze gesprekspartners uit de sector waren unaniem: een snellere stolling zegt geenszins iets over de kwaliteit van de olie. Het tegendeel is eerder waar. Toch lijkt het ons een goed idee om de olie in een iets warmer deel van de winkel te presenteren, want het gros van de consumenten verkiest toch eerder een fles olijfolie zonder stolling.

Prijsdruk Olijfolie is voor de biowinkelier beschikbaar bij tal van leveranciers, in diverse verpakkingen (flessen, blik, ‘bag in box’, …), afkomstig uit diverse landen en kan goedkoop of net heel duur zijn. Feit is dat heel wat consumenten niet bereid zijn om meer dan 7 à 8 euro neer te tellen voor een fles van het spul. Voor deze prijs heb je dan ook al een behoorlijk goede olijfolie. Duurdere en exclusieve oliën moeten zich bij de meeste klanten meestal bewijzen via exclusieve verpakkingen of andere verborgen verleiders. Wij en de door ons geïnterviewde betrokkenen menen echter dat de biowinkel hier ook verandering in kan brengen. De door de consument gekochte olijfolie wordt immers te weinig geproefd en daardoor krijgen bijzondere, maar ook duurdere oliën te weinig aandacht. Olijfolie wordt ofwel gebruikt om te bakken en te braden, of anders vrij onzorgvuldig gebruikt in een salade. Dit geldt althans voor landen en streken waar olijfolie geen deel uitmaakt van de traditie, want in de mediterrane landen wordt olijfolie net als wijn vanzelfsprekend geproefd om de kwaliteit te beoordelen. Als we de consumenten zover kunnen krijgen hen te laten proeven en evalueren zal het betere aanbod daar zeker van profiteren. En de winkel vaart er eveneens wel bij gezien de marges op deze duurdere olijfoliën. Wie eenmaal begint te proeven en de verrassende smaken en geuren ontdekt van goede olijfolie, voelt zijn appreciatie voor het goedje immens groeien. Wij spreken uit ervaring. Met dank aan Bioplanète, Do-It (La Bio Idea), Extenda Andalucia, Emile Noël, Francesca Petrini. Images : Bio Planète et Organic Pro

22 dossier > olijfolie OR9_NL.indd 22

27/09/10 11:18


Publireportag e

BIO PLANÈTE: NIEUW DESIGN, ONVERANDERDE KWALITEIT

Het gamma biologische oliën van Bio Planète werd recent in een nieuw jasje gestoken. Met hun nieuwe look worden deze oliën een blikvanger in het olieschap. Het verhaal achter het gamma van Bio Planète is er een van betrokkenheid, partnerschap, solidariteit en de hoogst mogelijke zorg voor kwaliteit.

is een ander succes. Onze Tunesische olijfolie partner overtuigden we om te schakelen naar biologische teelt en zich te laten certificeren. Nu heeft hij toegang tot de Europese markt en krijgt hij een eerlijke prijs voor zijn olijfolie. Met onze samenwerking dragen we tevens bij aan een lokaal recyclageproject en de bouw van een schoolbibliotheek. Voor de zonnebloemolie werd in Frankrijk zelf een partnerschap opgezet met telers in Poitou-Charente. Onze olijfolie komt van een partnerbedrijf in Marokko waar de medewerkers , hoofdzakelijk Berbervrouwen, in correcte omstandigheden en met een eerlijke verloning aan de slag zijn. De verkoop van de Bio Planète arganolie liet hen toe om bij te dragen aan sociale projecten, watervoorziening en herbebossing.”

Koude persing Bio Planète biedt een uitgebreide gamma oliën van zaden, schaalvruchten en olijfoliën. Elk onderdeel van de productie staat in het teken van kwaliteiten kwaliteitscontrole. Een perfecte traceerbaarheid gaat bij Bio Planète samen met uitzonderlijke smaaksensaties.

Nieuwe huisstijl

In 1984 verhuist wijlen Franz J. Moog naar Zuid-Frankrijk en start met een biologisch landbouwbedrijf. Vrij snel beslist hij zich op de productie van keukenoliën toe te leggen en hij start als eerste met een gespecialiseerde biologische oliebedrijf. Het merk Bio Planète is afkomstig van de eerste boerderij van Franz Moog: “Domaine de la Planète” en staat borg voor een hoogwaardige biologische kwaliteit en de voortdurende drang naar innovatie. Vandaag wordt het bedrijf, gevestigd in Bram nabij Carcassonne, geleid door de dochter van Franz, Judith Moog. Zij houdt zich hoofdzakelijk bezig met de marketing en de verkoop. In 2004 vergezelde Jérôme Stremler haar als vennoot in de onderneming. Hij legt zich toe op de productie van de oliën.

Kwaliteit als filosofie “Onze filosofie moeten we in elk onderdeel van onze werking kunnen waarmaken.”, vertelt Jérôme Stremler. “De aankoop van de grondstoffen, de uitgebreide kwaliteitscontroles en de traceerbaarheid en een verzorgde verpakking die de olie in de best mogelijke omstandigheden conserveert , al deze zaken zijn een essentieel onderdeel van onze merkkwaliteit en de basis van ons succes.”

Solidariteit en partnerschap Bio Planète zoekt zijn grondstoffen zoveel mogelijk lokaal en betrekt zijn leveranciers graag in een lang partnerschap. Het biedt hen continuïteit en een eerlijke prijs en het verzekert ons van een constante kwaliteit.”, vertelt Jérôme Stremler. “In dat kader moet ook de lancering van ons gamma ‘Unis & Bio’ gezien worden. Een mooi voorbeeld is onze biologische arachideolie uit China die ook het Max Havelaar fairtrade label draagt. Door de aankoop van sesamzaad in Burkina Fasso, dragen we bij aan de technische vorming en de lokale gezondheidszorg en hygiëne,

Het aanbod oliën van Bio Planète werd recent in een nieuw kleedje gestoken. Het logo blijft herkenbaar maar kreeg een andere kleur (geinspireerd op de vlasbloemolie, één van de blikvangers van het aanbod . De flesdoppen zijn voortaan zilverkleurig en zullen zich duidelijk onderscheiden in het schap met oliën. De voor de olie gebruikte grondstoffen, het gebruik en de smaakeigenschappen worden voortaan nog overzichtelijker gepresenteerd. Het gamma oliën van Bio Planète wordt opgedeeld in drie onderscheidende gamma’s:

Classic Het traditionele hoogwaardige aanbod oliën van Bio Planète voor dagelijks gebruik voorzien van een bandje in een levende kleur onderaan het etiket.

Gourmet Het gamma ‘Gourmet’ speelt in op de behoeften van consumenten op zoek naar bijzondere smaken en creativiteit in de keuken. In dit aanbod ondermeer een gamma oliën op basis van geroosterde noten of sesam... Herkenbaar aan het zilverkleurig bandje.

Vitality Hoogwaardige oliën dragen bij aan een gebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl. olie. Dit gamma onderscheidt zich door de witte bandjes onder het etiket. De website www.bioplanete.com is een uitstekende informatiebron over de wereld van de plantaardige oliën en men kan er het volledige gamma van Bio Planète.

23 OR9_NL.indd 23

27/09/10 11:18


ag e t r o p e r i l Pub

®

KAMUT KHORASAN: HET OUDE GRAAN VOOR HET MODERNE LEVEN Kamut®-graan wordt voornamelijk geteeld in de droge grasvlaktes van Saskatchewan in Canada en in Montana in de Verenigde Staten.

Kamut® khorasan, het authentieke oergraan dat nooit genetisch gewijzigd werd en uitsluitend biologische geteeld wordt, geniet wereldwijd een groeiende belangstelling. Kamut® tarwe schaart meer en meer liefhebbers achter zich omwille van zijn natuurlijke, nootachtige, zachte smaak, unieke voedingswaarde en de veelzijdigheid in het gebruik.

Proef het verschil De khorasan-producten van het merk Kamut bezitten vele culinaire voordelen. Met zijn unieke smaak en zijn grote verteerbaarheid is het graan bijzonder geschikt voor de bereiding van een hoop gerechten: zowel voor rijk gevulde maaltijden als voor de eerder snelle snacks. Kamut ® -graan levert bovendien uitstekende diensten in de traditionele én in de gastronomische keuken. Daarnaast is deze graansoort enorm waardevol voor heel actieve mensen, voor kinderen in volle ontwikkeling en voor atleten die op zoek zijn naar voedsel dat gezond en evenwichtig is en boordevol energie zit. De zachte smaak van dit graan elimineert daarenboven de behoefte aan extra suikers in onze producten. Het graan van het merk Kamut kan gebruikt worden voor diverse bereidingen: als meel, voor brood, pannenkoeken, koekjes, gebak, snacks, ontbijtgranen, muesli, pasta, bulgur, couscous, pizza’s, aperitiefhapjes, siropen en allerlei drankjes en sapjes van jonge scheuten.

Oorsprong, herontdekking & cultivering De khorasan-tarwe van het merk Kamut is een voorouder van onze huidige, moderne, harde tarwesoort. Zij is oorspronkelijk afkomstig uit de zogenaamde Vruchtbare Sikkel, het gebied dat zich uitstrekt van Egypte over Palestina tot in de valleien van de rivieren Tigris en Eufraat. Na de Tweede Wereldoorlog was deze graansoort zo goed als verdwenen tot ene Bob Quinn, landbouwingenieur en biochemicus van beroep, zich, door de ontdekking van haar uitzonderlijke voedingswaarde, terug in de khorasan-tarwe ging interesseren. Aangezien khorasan-graan heel gevoelig is voor vocht wordt het voornamelijk geteeld in de droge grasvlaktes van Saskatchewan in Canada en in Montana in de Verenigde Staten. Doorgaans gebeurt dit op ondergronden die rijk zijn aan selenium en die beschermd worden door de omliggende bergen. Deze unieke ligging draagt extra bij aan de vermaarde kwaliteitscriteria van de graansoort van het merk Kamut. Ter compensatie van de lage opbrengst, omdat de kwaliteit op de eerste plaats komt, ontvangen de landbouwers steeds een vaste, eerlijke prijs. Kamut Entreprises of Europe blijft tevens investeren in het zoeken naar nieuwe geschikte teeltlocaties dichter bij Europa met een geschikte ondergrond en de juiste klimatologische omstandigheden.

24 OR9_NL.indd 24

27/09/10 11:18


organic retail n° 9

Momenteel lopen vier onderzoeksprojecten die in hoofdzaak gefocust zijn op de hypoallergene eigenschappen, de verteerbaarheid en de antioxiderende werking van Kamut merk khorasan. Ook onderzoek naar de samenstelling van de voedingsvezels en de DNA-structuren in deze tarwesoort krijgen ruimschoots de aandacht.

Waarom is Kamut een beschermde merksoort?

Energie en voedingswaarde Kamut merk khorasan levert aanzienlijk meer energie dan de gewone, traditionele tarwe. Zij bevat bovendien 20 tot 40 % extra eiwitten, meer lipiden en tot 65 % extra essentiële aminozuren. Ook wat betreft vitaminen en mineralen zit het bij de Kamut ® -tarwe goed: extra zink, magnesium, tot 30 % meer vitamine E en ook selenium, een sporenelement dat bekend staat om zijn antioxidante eigenschappen.

Bewezen feiten Dat deze graansoort een uitstekend alternatief is voor onze moderne tarwe blijkt ook uit een studie van het Amerikaanse IFAA (International Food Allergy Association) die aantoonde dat 70 % van de mensen die doorgaans gevoelig zijn voor traditionele tarweproducten die last niet ondervonden bij Kamut ® khorasan. Kamut Enterprises of Europe blijft verder investeren in research naar de unieke kwaliteiten van hun oergraan.

Om de uitzonderlijke kwaliteiten van de oude tarwesoort khorasan te beschermen en intact te houden, besloot Kamut International in 1990 het woord ‘Kamut’ als handelsmerk te deponeren. Iedereen die geïnteresseerd is in deze hoogstaande, kwaliteitsvolle voeding kan door de merkbescherming op beide oren slapen. Het merk Kamut is alleen al daarom een kwaliteitslabel dat de consument de oorspronkelijke kenmerken van deze oude graansoort garandeert. Kamut is dus niet de naam van een tarwesoort, maar staat voor een beschermde merknaam die in de oude Egyptische taal gewoonweg ‘tarwe’ betekende. Kamut Enterprises of Europe stelt, zowel voor de teelt van granen als voor de vervaardiging van de Kamut® -producten, hoogstaande kwaliteitsnormen voorop. Wie de Kamut merk khorasan graanvelden bezoekt en met zijn telers praat, zal dan ook vaststellen dat de teelt

DIT ZIJN DE 8 BASISCRITERIA VOOR KAMUT® KHORASAN:  voortbrengsels van de oorspronkelijke zaden van de khorasantarwe van het merk Kamut ®  uitsluitend afkomstig van gecertificeerde, biologische teelt  van nature rijk aan eiwit met een eiwitgehalte tussen 12 en 18 %.  voor 99  % vrij van verontreinigende variëteiten van moderne tarwe  voor 98 % vrij van ieder teken van ziekte  rijk aan 400 tot 1000 ppm selenium  bij de vervaardiging van pastaproducten niet te combineren met onze moderne tarwe  Mag niet gebruikt worden in producten met verpakkingen die onduidelijk zijn over de aanwezigheidspercentage Kamut® khorasan in het product in kwestie.

OR9_NL.indd 25

27/09/10 11:18


Publireportag e

VIERT TWEEDE VERJAARDAG

EN KIJKT VOL AMBITIE NAAR DE TOEKOMST ! Twee jaar geleden ontstond in de schoot van een aantal zelfstandige, gespecialiseerde natuurvoedingswinkels het concept 2Bio. Vandaag is het een sterk oprukkend merk met een ruim veelbelovend toekomstperspectief en een groeiend aanbod.

2Bio, het duurzame en transparante huismerk voor de Belgische biowinkel

Zowel pioniers als jeugdige opvolgers en nieuwe starters merken al enige tijd dat er meer en meer biovoeding wordt aangeboden via de traditionele supermarkten. Tegelijkertijd lijkt de consument opnieuw de weg naar de kleinere stadswinkel met service en deskundige informatie te hebben gevonden.

Transparant en onafhankelijk

Light Users De meeste natuurvoedingswinkels zijn zich dan ook bewust van het belang van service, kwaliteit en deskundigheid om de toekomst van het gespecialiseerde biokanaal te verzekeren. Zogenaamde ‘Light Users’ van bioproducten leren via de supermarkten de specifieke biokwaliteit kennen en deze mensen moeten ook hun gading vinden in de gespecialiseerde biozaak in hun buurt. Essentieel hierbij is dat dit – zeker voor basisvoedingsmiddelen - kan tegen competitieve prijzen. Het toenemend aantal mensen dat bio leert kennen via de supermarkt biedt een interessant doelpubliek voor de klantwerving van de biowinkels. Om deze strategische doelstelling te verwezenlijken dienen vier strategische doelen zo goed mogelijk uitgewerkt te worden.  Een professionele en servicegerichte uitbating van de winkel  Een goede ligging van de winkel voor het aantrekken van nieuwe klanten  Een infrastructuur aangepast aan de hedendaagse verwachtingen  De biologische producten als blijvende basis van de winkel die op alle gebieden dienen te beantwoorden aan de wensen van de klant Een aantal prominente winkeliers, zowel uit Vlaanderen als Wallonië,

staken twee jaar geleden de koppen bij elkaar voor de ontwikkeling van een eigen exclusief merk voor de Belgische biowinkels. Om dit te realiseren werd beroep gedaan op de know-how van Biofresh, een leidende leverancier-distributeur van de Belgische biosector.

De samenwerking tussen de winkeliers en de producenten en deze distributeur leidde tot de creatie van 2Bio, een huismerk voor biowinkels dat een aantal basisproducten aanbiedt tegen een bijzonder correcte prijs-kwaliteitverhouding. Om het 2Biomerk alle kansen en de nodige autonomie te bieden werd voor 2Bio een eigen juridische entiteit opgericht. Vandaag is het assortiment van 2Bio heel compleet. Zo vindt men onder het label ondermeer olijfolie, appelsap, verse kruidenkaas, wortelburger, passata, Italiaanse pasta, noten, zaden, dadels, vijgen, etc… Economische rechtlijnigheid is een essentieel onderdeel van 2Bio. Voor elke schakel van de keten, zoals de verschillende producenten, de groothandel, de natuurvoedingswinkel en het aanbod voor de consument, gelden waarden zoals respect en duurzaamheid:. De prijsberekening is 100 % transparant en eerlijk, er zijn op de 2Bio producten geen extra marketingmarges van toepassing. Zo slaagt 2Bio erin topkwaliteit tegen een uiterst competitieve prijs aan te bieden en dat zonder de leefbaarheid en duurzaamheid van alle betrokkenen te hypothekeren.

Sourcing 2Bio 2Bio schakelde Biofresh in voor de sourcing van de 2Biolijn. Dankzij haar jarenlange contacten met producenten, ruime logistieke mogelijkheden, het combinatiesysteem van verswaren en droogwaren alsook de complete distributiecapaciteit naar de verkooppunten toe, is 2Bio verzekerd van een sterke partner. Een kern van Belgische biowinkeliers staat bovendien dagdagelijks in voor de promotie van 2Bio. Twee jaar na de opstart kan men gerust spreken van een succesverhaal. Ook de toekomst ziet er veelbelovend uit. 2Bio hoopt zoveel mogelijk winkeliers te betrekken bij het initiatief om het merk te promoten en uit te bouwen. Voor meer info kan men op www.2bio.info terecht, en met vragen kan men zich wenden tot de initiatiefnemende winkeliers, die u zullen kunnen informeren in de meerwaarde van opname van deze lijn. 2Bio is zeker een plaatsje waard in het assortiment van uw biowinkel!

26 OR9_NL.indd 26

27/09/10 11:18


organic retail n° 9

e

100% biologisch afbreekbaar, onschadelijk voor het milieu, minimaal risico op allergieën : het zijn de sterke argumenten van de ecologische reinigingsmiddelen.. Vandaag zijn ze trendy en kregen daarom ook een plaatsje in de supermarkt. Het Franse marktstudiebureau Ecozept bekeek het aanbod en de uitstalling in de biowinkels en vergeleek met de aanpak in de supermarkt

ECOLOGISCHE DETERGENTEN:

OPGELET VOOR DE SUPERMARKT reinigingsproducten zijn niet voorzien van enig label. In de biowinkel zien we vooral producten met Ecocert-label, Eco Garantie label of ECO Control label… In de biowinkels wordt het aanbod van deze producten gedomineerd met fabrikantenmerken : Alma Wyn, Arcy Vert, Aries, Biolav, Compagnie du Savon de Marseille, Ecodoo, Ecover, Etamyne du Lys, Europ-Labo, Fleurance Nature, Sonett…Een totaal ander verhaal in de supermarkten waar men vooral veel private merken van de supermarktketens vindt, aangevuld met enkele fabrikatenmerken. Het enige label die de claims van de supermarktproducten moet hard maken is het Europees Eco-label.

Biowinkel : producten gerangschikt per merk Hoewel het aanbod vanzelfsprekend verschilt per winkel, valt het op dat de meerderheid van de winkels telkens kiest voor één blikvangermerk die het schap domineert. De opstelling gebeurt bijna altijd vanuit een merklogica. Ecozept stelt in zijn studie dat dit het overzicht van de consument bemoeilijkt en het de aankoopervaring minder aangenaam maakt. Dat komt doordat consumenten meestal denken aan producttypes (vaatwastabletten, vloeibaar wasmiddel) en het merk pas in tweede instantie bepaalt of men het koopt of niet. Meestal verkiest de consument ook de keuze te maken tussen de diverse aanbieders. Uit onderzoek blijkt dan ook dat de klanten die hun ecologische detergenten in de biowinkels kopen meestal tot de trouwste categorie. Meermaals stelde Ecozept ook vast dat het assortiment weinig coherent samengesteld was en vooral bepaald leek door de impact en de verkoopssterkte van de fabrikanten. Ook leek het te dikwijls alsof deze productcategorie niet al te belangrijk is voor de verantwoordelijken in de winkel. Ook was het soms duidelijk dat een gebrek aan ruimte de goede presentatie van dit aanbod beperkte. En minder ruimte betekent ook minder referenties.

Twee universums Het aanbod ecologische reinigingsproducten in de biowinkels onderscheidt zich sterk van het aanbod in de supermarkt. Ecover is daarbij een uitzondering die in beide kanalen vertegenwoordigd is. Opvallend is dat quasi alle merken hun ecologische ‘credibiliteit’ trachten te bewijzen met een label. Ook hier is Ecover de uitzondering, want hun

OR9_NL.indd 27

Ondertussen is men in de supermarkt heel hard gaan werken om in te spelen op de consumentenbehoefte naar ecologische detergenten en aanverwanten. De consument die weinig kennis van zaken heeft, dreigt er te verdwalen in het aanbod en besluiteloos te worden. De kans is dan ook reëel, stelt Ecozept, dat hij toch terugvalt op de traditionele merken die hem veel vertrouwen inboezemen door vorige ervaringen of door de positieve indruk die de talloze promotiecampagnes hebben nagelaten.

27/09/10 11:18


28 dossier > detergenten WINKEL 1 Merk A

Div. merken

Merk A

Merk B + Div. merken

Merk A

Merk B

Merk B

Merk A

Merk B

Merk B

Merk A

Merk B

Merk B

+ : Deze opstelling laat de consument makkelijk kiezen tussen de verschillende merken. - : De consument kan zijn weg verliezen in het aanbod van producten van merken zonder een beslissing te kunnen nemen.

WINKEL 2 Diverse merken Diverse merken

+ : De consument heeft een ruime keuze aan merken beschikbaar.

Merk C

Merk A

Merk A

Merk A

Div. merken

Merk A

D merken

Merk A

Merk A

- : De producten zijn enigzins door elkaar gemengd. De onoverzichtelijkheid maakt dat sommige onopgemerkt zullen blijven.

WINKEL 3 D merken

Merk C

Merk C

Merk A

Merk C

Merk C

Merk C

Merk A

Andere vaststelling van Ecozept : meestal zit het schap met detergenten ergens geprangd tussen de voedingssupplementen en de cosmetica. Een doorsnee Franse biowinkel gebruikt een schap met 3 à 5 niveaus en een lengte van 1 meter. De producten zijn er dan gerangschikt per merk, insommige gevallen gemengd met andere merken. Ook borden die de consument de weg wijzen naar deze productcategorie zijn zeldzaam, zo blijkt.

+ : Meerdere merken zijn voorgesteld op 3 niveau’s in plaats van 5, wat het wat overzichtelijker maakt. - : De gamma’s van twee belangrijke merken, A en C zijn gemengd. Dit geeft een wat troebel zicht en draagt niet bij tot de uitstraling

In de supermarkt ziet men het anders. Sommige supers kiezen voor een speciale voorbehouden ruimte voor ecologische varianten, maar meestal staan de als ecologisch aangeschreven producten gerangschikt per productcategorie en niet per merk. Verspreid over de rayons vallen ze dus weinig op en verzinken ze ook tussen het blitse geweld van de klassieke merken die ook nog eens veel talrijker zijn. Ook hier

Vakbeurs voor biovoeding en voedingssupplementen

zondag 2 en maandag 3 oktober 2011

I

Brussels Expo Paleis 3

www.vitasana.be OR9_NL.indd 28

27/09/10 11:18


organic retail n° 9 is het niet makkelijk voor de consument om de juiste keuze te maken, zeker niet als die onder tijdsdruk staat.

Erg variabele prijzen De verkoopscijfers van ecologische detergen ontwikkelen zich heel divers. Meestal leert navraag dat de winkeluitbaters deze producten niet zo belangrijk vindt en dat er geen seizoenseffecten zijn. Niet onlogisch is de gemiddelde prijs van deze producten aanzienlijk hoger dan in de supermarkt. Veel heeft te maken ook met het feit dat de lat voor het begrip ‘ecologisch’ bij de merken in de biowinkels aanzienlijk hoger ligt. es

Biowinkel Supermarkt

10 9

Gemiddelde prijs in €

8 7 6 5 4 3 2 1 0 Vloeibaar wasmiddel (1 à 3 liter)

Glasreiniger (500/750 ml)

Vaatwasmiddel (500 ml)

WC reiniger (750 ml)

PRODUCTEN

Detergenten tot leven brengen Uit de enquête van Ecozept bleek ook dat de interesse van de winkelier voor deze productcategorie matig is omdat de verkoop ervan niet zwaar weegt in het zakencijfer. Aan de overkant, bij de supermarkt, zien we dat men wel veel belangstelling toont voor deze productcategorie. Het is namelijk goed voor hun ecologisch imago en het zijn trendy producten. Aangezien de meeste merken enkel een Europees Ecolabel dragen, zijn dit makkelijk te produceren producten die ook aan een scherpe prijs te verkopen vallen. Het zijn ideale en ook makkelijke producten die meerdere doelen dienen… dus.

Ecozept Ecozept benadrukt dan ook dat dit aanbod producten meer aandacht verdient van de Franse winkelier. Deze producten beschikken over potentieel en het marktstudiebureau doet ook enkele aanbevelingen omtrent de presentatie: .  Stal de producten uit op 1 of 2 schapniveaus voor kleine winkels, 2 à 3 voor middelgrote winkels en 3 à 4 of zelfs 5 schappen voor grote winkels  Een rangschikking per categorie dient absoluut overwogen te worden. Vooral voor productcategorieën zoals wasmiddel of vaatwasproducten  Lichte producten hoog plaatsen, zware en moeilijk hanteerbare producten beneden  Werk met uithangborden die de naam van de afdeling aanduidt  Overweeg ook producten in bulkvorm aan te bieden, wegens ecologischer en minder verpakking. De basisfi losofie dient het aantrekken van de consument te zijn zonder hen daarbijte ergeren door een te drukke uitstalling. Een evenwicht vinden in het aanbod en de toegankelijkheid en overzichtelijkheid garanderen is essentieel. Het is namelijk bewezen dat dit de aankoopfrequentie aanzienlijk kan verhogen.

omdat men willens nillens mee in concurrentie treedt met de supermarkten. Consumenten zien biowinkels als plaatsen van vertrouwen met hoogwaardige ecologische en biologische artikelen. Ook in het schap van de detergenten moet dit imago verzorgd worden. Wie deze categorie mooi op orde krijgt, zal de omzet van deze categorie zien groeien. Voorwaarden zijn het inspelen op de wensen van de consument, de nodige overzichtelijkheid garanderen en ook een zichtbaarheid en uitstraling vanuit andere hoeken van de winkel verzorgen.

Labels : gelijkaardige claims, uiteenlopende criteria EU Ecolabel + Dit ecologisch label wordt gebruikt in de volledige Europese Unie. Doelstelling is de ecologische impact van reinigingsproducten in het algemeen te verminderen. Er zijn geen specifieke beperkingen qua samenstelling en tolereert petrochemische of synthetische chemische bestanddelen. Focus ligt bij dit label op het terugdringen van het totaal aantal chemische ingrediënten, een betere biologische afbreekbaarheid, minder toxische ingrediënten voor het waterleven en een minder milieubelastende verpakking. Dit in combinatie met een waskracht minimum gelijk aan het gemiddelde product op de markt. Over de productiemethode van de detergenten, die in sommige gevallen heel vervuilend kan zijn of sporen van onwenselijke ingrediënten in het product achterlaat, wordt niets gezegd.

Ecocert ++ Privaat label van Ecocert dat ook door hen gecontroleerd wordt. De lat ligt hier een stuk hoger dan bij het voorgaande. Er wordt sterk gehamerd op het terugdringen van ingrediënten van petrochemische origine en synthetische elementen. De grondstoffen mogen geen GMO’s bevatten, gebruik van zeldzame natuurlijke grondstoffen is verboden en waar mogelijk moet met bio gewerkt worden. De tensio-actieve stoffen mogen uitsluitend van plantaardige oorsprong en hernieuwbaar zijn. De bindmiddelen moeten onschadelijk voor het milieu zijn. Verder zijn er normen qua kleurstoffen, parfums, verpakkingen en optische bleekmiddelen zijn verboden. > www.ecocert.fr

Ecogarantie +++ Ecogarantie wordt door Bioforum België beheerd. Bovenop de reeds vrij strenge eisen van Ecocert, verplicht men de fabrikanten gebruik te maken van biologische grondstoffen als deze afkomstig zijn van landbouw. Dit label wordt algemeen erkend als het strikste in Europa, ook omwille van het verbod op geëthoxyleerde tensio-active stoffen, synthetische bindmiddelen en gequaterniseerde esters. De fabrikant is tevens verplicht om uitsluitend groene stroom te gebruiken voor de productie van detergent en verpakking. Wie meer wil weten over deze studie van Ecozept over de verkoop van detergenten in het Franse biowinkelkanaal (ontwikkeling, merken, zakencijfers, concurrentie…) kan terecht op > www.ecozept.com

Men dient als biowinkelier deze productcategorie uiterst te verzorgen

OR9_NL.indd 29

27/09/10 11:18


ag e t r o p e r i l Pub

BIOBROUWERIJ JESSENHOFKE BEWANDELT NIEUWE EN ORIGINELE WEGEN… Brouwerij Jessenhofke bestaat tien jaar en is dynamischer dan ooit. Het aanbod bieren van de kleine Hasseltse brouwerij breidt sterk uit en de nieuwe bieren zijn beslist geen ‘dertien in een dozijn’ brouwsels. Na het meer dan geslaagde experiment met het Mayabier, wordt gewerkt aan een kriekbier, een nieuw kruidenbier, een echt bewaarbier ‘Bière de Garde’ en een Champagnebier! Tien jaar geleden kwamen de eerste proefbrouwsels uit de ketels van brouwer Gert Jordens. Vorige maand werd deze kleine brouwerij eindelijk officieel erkend door de overheid als brouwerij. Voordien kon Jessenhofke enkel bieren verkopen die afkomstig waren van brouwpartner ‘De Proefbrouwerij’ die ook vandaag nog de grotere volumes van Jessenhofke bieren brouwt. Vandaag kan Jessenhofke ook zijn in eigen huis gebrouwde kleine volumes (proef)bier verkopen.

Knoflook Jessenhofke Tripel is het bier waar alles mee begon. Het bier kent ondertussen een grote schare liefhebbers: in België, maar ook in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Zweden en ook de Verenigde Staten. Jessenhofke staat als brouwerij voor hoogwaardig artisanaal bier met biologische ingrediënten, kruiden en altijd een kportie knoflook. Geen grote hoeveelheid echter, enkel geoefende proevers zullen de knoflook ook herkennen bij een degustatie.

Normaal wordt in een brouwerij opgepompt water gebruikt waaruit alle onzuiverheden, maar ook alle mineralen gehaald worden via omgekeerde osmose. Vervolgens gaat men dan voor het brouwproces weer bepaalde mineralen toevoegen om het goede brouwwater te verkrijgen. Hier deed men twee andere tests. Men bekeek leidingwater dat met een installatie van het merk Memon werd behandeld en men deed brouwtesten met het natuurlijk mineraalwater van Mont Roucous. Conclusie was dat zowel het door Memon behandeld water als het water van Mont Roucous voor een nog fijnere smaak zorgden. Ook laboratoriumanalyses toonden dit aan: de vergistingsgraad, het brouwrendement en de ‘droogheid’ (de graad van omzetting van suikers in alcohol) van het bier waren beter… Brouwerij Jessenhofke kijkt nu wat het verder kan aanvangen met deze resultaten.

Kriekbier Een eigen biologisch kriekbier met lokaal in Limburg geplukte krieken: het is een project dat al enkele jaren op touw staat bij Jessenhofke. Vorig jaar moest dit plan afgevoerd worden omdat er lokaal onvoldoende biologische krieken verkrijgbaar waren. De lokale bevoorrading was immers een condition sine qua non om dit kriekbier te lanceren. Deze zomer werd het plan weer opgevat, men nam een optie op een bio-

Maya Vorig jaar lanceerde men het Maya bier dat gebrouwen werd met het tarwezetmeelhoudende water dat afkomstig is van de nabije Hasseltse Seitanmakerij Maya. Dat water is een restproduct van de seitanproductie en een uitstekende basis voor een lekker bier. Dat vinden ondertussen ook de bierliefhebbers, want het Mayabier tekent goede verkoopscijfers op. Al dit moois is geen reden voor Gert Jordens en Christel Putzeys, de mensen achter Jessenhofke om op de lauweren te rusten. Integendeel, met veel toewijding en enthousiasme start men een aantal nieuwe veelbelovende en heel interessante projecten. Een constante daarbij is de interactie met particuliere bio-adepten of met andere ondernemers met een toewijding voor heerlijke en natuurlijke en biologische voeding...

Superieur water Deze winter deed men een aantal brouwtesten om de invloed van het gebruikte water op de biersmaak te vergelijken. Dat is namelijk niet te verwaarlozen, zo bleek ook uit de test.

30 OR9_NL.indd 30

27/09/10 11:18


organic retail n° 9

extra gebrande mouten toegevoed en extra kandijsuiiker. Het bier is enkel verkrijgbaar in 75 cl flessen.

Champagnebier De laatste nieuwe creatie van Jessenhofke tot slot is een Champagnebier: Jessenhofke Brût. Wij kunnen dit hier een Champagnebier noemen, maar op het etiket van de fles zal sprake zijn van een Brût.

logische kriekenboomgaard en deed een oproep aan sympathisanten om krieken te komen plukken. Eind juli was het dan zover en werd er in totaal 880 kilogram krieken verzameld. Na ontpitting restte daar nog 715 kilogram van. Dit ging naar brouwerij ‘De Proefbrouwerij’ om te verwerken tot het eerste Jessenhofke Kriekbier. Begin september ging het echter fout… Door een spijtige vergissing liet men in de brouwerij het verkeerde vat leeglopen. Het kriekensap werd daardoor onbruikbaar… Het plan voor het kriekbier moet dus opnieuw een jaar uitgesteld worden en het plukwerk was spijtig genoeg voor niets… Het gevolg is wel dat er nu een extra grote hoeveelheid Mayabier op de markt zal komen…De Maya ging immers gebruikt worden als basis voor het kriekbier. Bij Jessenhofke kijkt men al uit naar volgend jaar om dan eindelijk met het langverwachte kriekbier uit te pakken.

Pimpernel Een nieuw kruidenbier met ondermeer pimpernel, myrthe, tijm en bonenkruid. Dat is Pimpernel, het kwam tot stand in samenwerking met kruidenkwekerij Sanguisorba in Ranst. Deze kwekerij is gespecialiseerd in vergeten groenten, wilde planten en kruiden. Gert Jordens en Bart Belmans ontwikkelden samen dit bier en vanzelfsprekend levert Sanguisorba ook de kruiden aan Jessenhofke. Het bier is verkrijgbaar in 75 cl formaat.

Bewaarbier

Het gaat hier om de Jessenhofke tripel van Jessenhofke die als basis genomen wordt om dit met de méthode Champenoise of méthode traditionnelle te verwerken op een heerlijk huwelijk van lekker bier en Champagne. Deze bijzonder bewerking van dit bier gebeurt in samenwerking met Guy en Luc van champagnehuis Champinet. De Jessenhofke Brût is hiermee ook het eerste biologische Champagnebier. Brouwerij Jessenhofke Jessenhofstraat 8, B-3511 Hasselt www.jessenhofke.be , info@jessenhofke.be

Dit najaar lanceert Jessenhofke ook een bewaarbier of ‘Bière de Garde’. Op vraag van de stad Valkenburg werd ter gelegenheid van de 750 jaar oude ‘Grendelpoort’ een bier ontwikkeld dat speciaal dient voor een lange bewaarperiode. De basis is de Jessenhofke tripel, met daaraan

OR9_NL.indd 31

27/09/10 11:18


ag e t r o p e r i l Pub

NATURE ET ALIMENTS: HONDERD JAAR LEKKER EN GEZOND Nature et Aliments (Nat-Ali) is de specialist in biologische dessertmixen, biologische culinaire hulpmiddelen en biologische instant soepjes. NatAli stond eind aan de jaren ’70 mee aan de wieg van de Franse biosector. Het bedrijf uit Nantes (Frankrijk) ontsproot in de schoot van een bedrijf dat dessertmixen maakte. Met de geplande verhuis naar een nieuw ecologisch bedrijfspand blikt ‘Nat-Ali’ optimistisch vooruit naar zijn honderdste verjaardag.

Bijna 100 jaar oud Het begon allemaal met een heerlijke ‘Blanc manger’ taart op basis van algen uit de Atlantische Oceaan, bereid door de oma van Eugène Jost. Deze traditionele Franse taart inspireerden Eugène en zijn echtgenote Stéphanie in 1913 tot het oprichten van een eigen bedrijfje voor instant desserts. Eugène liet er zelfs zijn job bij koekjesfabrikant Lefèvre-Utile (‘LU’) voor in de steek. Om de dessertpoeders die tot die overheerlijke ‘Blanc Manger’ leiden te vervaardigen importeerde het bedrijf als een van de eerste Franse bedrijven agaragar en carraghenaan. Het bedrijfje ‘Entremets Plaisance’ bleef een zuiver familiebedrijf dat voorspoedige jaren kende, maar zich ook door door woelige jaren van crisis en oorlog worstelde. In de naoorlogse periode ontpopt het zich mede dankzij opvallende publiciteitscampagnes tot een succesvol regionaal merk. Met de komst van de supermarkten lanceren kleinkinderen Stéphane en Denise Jost de kleine zakjes met dessertmixen aangepast aan dit nieuwe tijdperk. Eind jaren ‘70 krijgt Entremets Plaisance een dochteronderneming. Het is Stéphane Jost die samen met zijn zoon Bruno de onderneming Nature et Aliments, kort ‘Nat-Ali’, opstart. Men ontwikkelt een gamma biologische producten die ook sterk inspelen op specifieke nutritionele en dieetbehoeften, waaronder vegetarisme en veganisme en de macrobiotiek. Met de snel voortschreidende ontwikkeling van de biologische markt

Biologisch Als één van de pioniers van de biosector is de hoogste prioriteit voor de biologische oorsprong van zijn producten vanzelfsprekend voor Nat-Ali. Naast het biologische is ook de kwaliteit van de grondstoffen de hoogste prioriteit voor Nat-Ali. Sybille Chapron is verantwoordelijk voor de productie en legt de bedrijfsfi losofie uit: “Bij de aankoop van de grondstoffen zoeken we altijd naar de hoogst mogelijke kwaliteit. Verder kunnen we een volledige traceerbaarheid voor elk van In 2011 gaat Bruno Jost, huidig directeur van de onderneming op pensioen en nemen twee jonge, ambitieuze vrouwen het roer over: Magalie Jost, zijn schoondochter en Sybille Chapron, momenteel verantwoordelijk voor de productie. In de handen van Magalie Jost zien we de trofee ‘Coup de Coeur’ voor de inspanningen die NAT-ALI doet voor mensen met een beperking.

32 OR9_NL.indd 32

27/09/10 11:18


organic retail n° 9 onze producten garanderen. De controle op de biologische oorsprong gebeurt hier door Ecocert. Ons engagement om elk ingrediënt bio te hebben gaat ver, zo hebben we al ooit 700 euro voor een liter biologisch vanille-extract betaald. Heel wat grondstoffen komen onvermijdelijk uit verre landen, vooral de aroma’s dan maar we trachten toch ook te kijken om indien mogelijk grondstoffen uit onze regio te gebruiken, al was het maar om de lokale biolandbouw te ondersteunen.”

Ethisch Algemene directeur en achterkleinkind van de oprichter, Bruno Jost, vertelt ons ook dat Nat-Ali een benadering is die veel breder is dan het gewoon respecteren van het biolastenboek. “Al onze producten worden getoetst aan een algemene fi losofie rond gezonde en evenwichtige producten, wat zich vertaalt in een liefde voor authentieke en zuivere smaken zonder ongezonde toevoegingen. Deze fi losofie resulteerde ondermeer in de keuze om onze dessertmixen zonder suiker aan te bieden. “We laten de consument dus de gelegenheid om zelf naar wens de hoeveelheid en de aard van de zoetstof te kiezen.”

Solidair Solidariteit is een ander belangrijke waarde voor Nat-Ali. Ook lokaal speelt Nat-Ali een sociale rol. Zo werkt men samen met de beschutte werkplaats van het nabijgelegen La Cholière, een organisatie die mensen met een mentale handicap tewerkstelt. Die wens om ook ‘andere’ mensen te betrekken in de werking van het bedrijf leidde tot de integratie van een team van 7 gehandicapten en hun monitor in de bedrijfswerking. (foto) In dit kader werd er trouwens een fi lm gemaakt over het team. De fi lm ‘Des Nouveaux Goûts pour l’insertion” werd gedraaid in het kader van een sensibiliseringscampagne en fi lmfestival over de wereld van mensen met een beperking. (te zien op de link http://vimeo.com/12663803) Dit biedt hen de gelegenheid om op een goedkope manier te koken en een kleine berekening leerde al dat ongeveer 10.000 bomen minder gekapt zijn dankzij het gebruik van de zonne-ovens”, vertelt hij niet zonder trots. Nature et Aliments grijpt met deze solidariteitsactie terug op eerdere acties uit het verleden, want in de jaren ’60 volgde het bedrijf een oproep van de Verenigde Naties en stortte het bedrijf al 1 % van zijn inkomsten door voor de bouw van een ziekenhuis in Kameroen.

Toekomstgericht

Nog in dit kader is Nat-Ali sponsor van een begeleidingsboot van de zeilwedstrijd Mini Transat 6.50. Op de boot waren twee personen met een fysieke bewerking, Gilles en Maxime, aan boord. “We werken al vele jaren samen met de organisatie Bio Partenaire die erop toeziet dat producten afkomstig uit het Zuiden niet enkel bio zijn, maar ook aan een uitgebreid lastenboek op vlak van duurzame sociale en economische ontwikkeling. Ondermeer de door Nat-Ali in zijn producten verwerkte chocolade, vanille, munt en quinoa zijn Bio Equitable gecertificeerd”, vertelt Bruno Jost. Dit bleef trouwens niet ongemerkt in de Franse biosector, want Nat-Ali sleepte hiervoor in juni op de ‘Rencontres Natexpo’ in Lyon een trofee in de wacht.

1% Al vele jaren schenkt Nature et Aliments 1 % van de verkoopsinkomsten van de bioflan, een van de populairste producten van Nat-Ali, aan de organisatie Bolivia Inti. “Dit geld werd door de Bolivianen al aangewend om zonne-ovens aan te schaffen.

OR9_NL.indd 33

Begin volgend jaar gaat Bruno Jost, huidig directeur van de onderneming op pensioen en nemen twee jonge, ambitieuze vrouwen het roer over: Magalie Jost en Sybille Chapron. Het nieuwe team wil de lange traditie van Nat-Ali in ere houden en werkt vol ambitie verder aan de ontwikkeling van het bedrijf. Zo zet Nat-Ali sinds enige tijd zijn eerste passen op de exportmarkt met een verdeling van hun producten in België en Zwitserland. Andere belangrijke stap voor de toekomst is dat het bedrijf zijn historische locatie in de Rue du Ville en Bois in het centrum van Nantes zal verlaten en zijn intrek neemt in een nieuw bedrijfsgebouw. Magalie Jost: “Het is met een zekere weemoed dat we hier weggaan, deze bedrijfsactiviteit is namelijk atypisch voor een stad. maar onze nieuwe locatie past wel in onze fi losofie. We zullen als eerste onze intrek nemen in het industriepark ‘Pôle Bio’ van Rezé. Het park telt 10 hectaren gereserveerd voor biobedrijven. De gebouwen voldoen aan de THQE en BBC norm en het volledige bedrijvenpark zal een toonbeeld worden op het vlak van afvalverwerking, energievoorziening en waterbeheer.” De historische onderneming Nat-Ali toont zich dus met een mooie portie optimisme en dynamiek al klaar voor de viering van haar honderdste verjaardag in 2013!

27/09/10 11:18


ag e t r o p e r i l Pub De biscuits en verpakkingen van Bisson krijgen dit najaar een update. De recepten van de biscuits werden bekeken en subtiel aangepast, de voedingswaarde werd nog verbeterd en de smaken werden afgestemd op de wensen van vandaag. De traditie van artisanale, verfijnde koekjes met honing en het verder louter gebruiken van plantaardige bio-ingrediënten blijft echter gehandhaafd. “Bisson c’est bon!”

BISCUITERIE BISSON VERNIEUWT, MAAR BLIJFT TROUW AAN PRINCIPES Recepten op punt gesteld 'De traditionele recepten van Bisson hebben in de tijd hun kwaliteit meer dan bewezen. Toch hebben we ze stuk voor stuk herbekeken en geëvalueerd. Het was zeker niet de bedoeling om het over een ander boeg te gooien, integendeel! De basis van de recepten was uitstekend, maar dat heeft ons er niet van weerhouden om een aantal verfijningen aan te brengen. Ook hielden we bij de aanpassingen rekening met de smaakvoorkeuren van de hedendaagse consumenten', vertellen Didier Perréol en Aline Lamarche, project manager bij Bisson.

Minder zout, bloem op steen gemalen “Ook bekeken we de gebruikte hoeveelheid zout. Het bleek dat we het zoutgehalte in onze biscuits met 60% konden reduceren zonder aan de smakelijkheid te raken. Dat lijkt verrassend veel, maar er werd reeds weinig zout verwerkt”, verduidelijkt men. De recepten van Abt Bisson waren altijd al rijk aan hoogwaardige ingrediënten. Dat blijft zo en waar het kon, trachtte men bij Bisson nog een beetje extra te bieden. Bij Bisson is biologisch het vertrekpunt en extra voedingswaarde het bijkomende doel. “Het biologisch tarwemeel dat in de biscuits wordt gebruikt, is op steen gemalen, waardoor de volledige korrel in de koekjes verwerkt wordt. Dat zorgt voor meer smaak en een betere voedingswaarde van onze koekjes.”

Abt Bisson Meer dan 100 jaar geleden begon een Normandische abt, Abbé Bisson, met de productie van de koekjes Bisson in eigen streek. Als bijenliefhebber gebruikte hij zijn eigen honing als zoetstof voor de koekjes. Vooral zijn peperkoek met honing kende veel succes in Normandië en ook daarbuiten. Naast peperkoek bedacht de lekkerbekabt ook andere heerlijke koekjes, allen gezoet met honing. Later verhuisde de koekjesfabriek naar het zuidwesten van Frankrijk (Revel) alvorens het in 2001 overgenomen werd door Euro-Nat. Het biobedrijf uit de Franse Ardeche vestigde de fabriek op zijn site in Peaugres. De productie van biologische koekjes zou het aanbod van de groep versterken en sloot perfect aan bij de andere activiteiten van de groep, vond Didier Perréol, stichter en directeur van Euro-Nat (groep EKIBIO).

34 OR9_NL.indd 34

27/09/10 11:18


organic retail n° 9

Solidair Bij Bisson werkt men momenteel aan een project om op termijn de biotarwe in de eigen regio te halen. 'Daarvoor moeten we een samenwerking op touw zetten met lokale telers. We willen bovendien samenwerken met de organisatie Biopartenaire om een Bio Solidaire label te kunnen verkrijgen. Dit garandeert de consument dat de lokale landbouwers ook een eerlijke en sociaal verantwoorde prijs ontvangen.” vertelt Didier Perréol.

Ook benadrukt men nog dat de gebruikte palmolie niet gehydrogeneerd is en dat er dus geen sprake is van negatieve effecten op de gezondheid.

Gezonde en authentieke ingrediënten

'Ingrediënten die we uit andere continenten halen, zoals bijvoorbeeld onze vanille, zijn allen fair trade en ‘Bio Equitable’ gecertificeerd.'

'De recepten van de Bisson biscuits zijn meer dan louter een biologische variant van een klassieke biscuit. Ze bevatten tal van eerlijke en heerlijke ingrediënten zoals authentieke Franse gierst, soja uit zuidwestFrankrijk, lokaal geteelde boekweit, geroosterde sesam, vlaszaad,... Door die complexere samenstelling bieden ze extra nutriënten en een meerwaarde qua voedingswaarde.'

Plantaardig

Bakpoeder van biodruiven

Op het gebruik van honing na, zijn de biscuits van Bisson volledig plantaardig. Die aanpak past in de filosofie van Bisson en moedergroep EKIBIO (waartoe ook Euro-Nat behoort). 'We werken niet met boter, maar met bio palmolie. Palmolie zorgt vandaag inderdaad voor controverse, maar in dit geval is dat niet terecht. Absoluut niet. Ten eerste komt onze palmolie niet uit Indonesië, maar hebben wij al decennialang een partnerschap met een duurzame producent in Colombia. Er is hiermee geen ontbossing gemoeid, de medewerkers van deze producent worden correct betaald en doen hun job in goede werkomstandigheden.'

Vermeldenswaard is ook het gebruikte bakpoeder. Dat is afkomstig van druivenextracten en bevat een natuurlijk wijnsteenzuur. 'Datr zorgt het voor meer textuur en knapperigheid bij onze koekjes.' verklaart Aline Lamarche.

Ontwapenende eenvoud Een bezoek aan de koekjesfabriek leert ons meer over de eerlijke en authentieke manier waarop de koekjes gebakken worden. Hier gebeuren geen onnatuurlijke manipulaties of zo. De ingrediënten worden volgens recept vermengd, het deeg wordt vervolgens in de gepaste vormpjes gegoten en deze verdwijnen vervolgens in de oven. Na het bakken worden ze dan door een aantal medewerkers verpakt. Dat is het. De eenvoud van de verwerking doet denken aan de koekjes die men thuis in de keuken zou kunnen bakken.

Nieuwe frisse verpakkingen Tot slot besliste Biscuiterie Bisson bovendien om zijn koekjes in nieuwe, frisse, mooie verpakkingen te steken. In hun nieuwe jasje zullen ze beter in het oog springen in het schap van de biowinkel. De biowinkel jawel, want zoals met alle merken van Euro-Nat worden de biscuits van Bisson exclusief verdeeld via het natuurvoedingskanaal.

OR9_NL.indd 35

27/09/10 11:18


Het twaalfde Internationaal Symposium voor Aromatherapie in parfumstad Grasse presenteerde afgelopen lente weer een mooi arsenaal aan nuttige toepassingen van essentiële oliën.

ESSENTIËLE OLIËN EN HUN WEIDSE THERAPEUTISCHE MOGELIJKHEDEN

Tandheelkunde

Christophe Met, een holistische tandarts uit Zuid-Frankrijk, maakt in zijn praktijk dagelijks gebruik van essentiële oliën en bloemwater. Hij breekt een lans voor de bredere verspreiding van deze praktijken in de

traditionele tandheelkunde. Reeds in de wachtkamer kunnen essentiele oliën ede patiënten ontspannen. En het is zelfs zo dat dergelijke oliën in de winter een reinigend en desinfecterend effect hebben. In het kabinet kunnen deze producten ook ingezet worden voor het ontsmetten van bepaalde belangrijke oppervlakken. Maar vooral bij de behandelingen bewijzen ze hun nut, vertelt Christophe Met: voor mondspoelingen, voor of na een ingreep kan een tinctuur van calendula officinalis gebruikt worden. Ook allerlei verdunde mengsels van hydrolaten, laurier, lavendel, rozemarijn en salie kunnen daarvoor dienen. Bij de behandeling van weefsel in de mond (zoals het tandvlees, het parodontale ligament en been) zijn er eveneens tal van mogelijkheden zoals de tea tree die gebruikt wordt als massagemiddel voor ontstoken of geïnfecteerd tandvlees. Ook kruidnagel, helichrysum, lavendel en laurier kunnen hiervoor met elkaar worden gecombineerd.

36 dossier > aromatherapie OR9_NL.indd 36

27/09/10 11:18


organic retail n° 9 giber montanum, piper nigrum, cymbopogon nardus, curcuma longa, ocimum basilicum, cytrus hystrix, piper betel, albizzia lebek, ocimum americanum, mentha spicata en psidium guajava) hebben potentieel om de verspreiding van leukemiecellen en epidermale kankercellen af te remmen. Er bestaan ook studies, gedaan in vivo en in vitro, over de werking van verschillende oliëncomponenten. Zo beperkt eugenol (kruidnagel) de celgroei en geraniol de celverspreiding bij darmkanker. Het is bovendien aangetoond dat deze stoffen DNA-synthese stremmen en dat ze het volume van tumoren in de dikke darm kan doen verminderen. Andere onderdelen van de ET, zoals farnesyl of geranyl, kunnen tumorvorming zelfs voorkomen.

Berk als therapie tegen kanker

De olie van rozenbottel helpt dan weer weefsels en diepe infecties te regenereren. De oertinctuur van echinacea doet net hetzelfde. Voor het behoud van vitale tanden en om tandgenezing te bevorderen, is een teentje kruidnagel dé oplossing. Er is ook lavendel met haar kalmerend effect, mirre met haar anti-inflammatoire, analgetische, antiseptische en helende eigenschappen en Romeinse kamille met haar rustgevende werking op het zenuwstelsel. Gemengd met een poeder van zinkoxide vormen essentiële oliën een genezende plak die, eenmaal bedekt met cement, zijn werk doet door de wonde in de periode tussen verschillende behandelingen te beschermen. Ook voor de behandeling van tandwortels zijn er talloze interessante toepassingen in het gamma essentiële oliën. De ontwikkeling van vullingpasta met zinkoxide en essentiële oliën biedt zelfs perspectieven voor levenloos uitziende tanden. Daarnaast maken oregano, kaneelschors en kruidnagel een grondige ontsmetting en toedekking van de tandwortel en de dentine kanaaltjes mogelijk. Zo wordt de wortelkanaalbehandeling door het verzachten van de vullingen een stuk makkelijker. Christophe Met noemde deze techniek een soort van mummificatie waardoor het mogelijk wordt het behoud van bepaalde tanden, die in eerder traditionele tandartspraktijken als giftig zouden worden verklaard, te overwegen. In de chirurgie worden essentiële oliën ingezet om genezing, bloestolling en het verminderen van post-operatieve reacties te beïnvloeden. In dit geneeskundig gebied zijn zonneroosje (Cistus) en helichrysum als oliën de meest interessante.

Nog met betrekking tot het kankeronderzoek heeft vorser Jean-Claude Leunis, chemicus en bioloog talloze onderzoeken gedaan naar het gebruik van berken. De heilzame werking van de verschillende berkenonderdelen zijn al lang gekend. Zo worden het sap, de schors en het blad van berken voornamelijk gebruikt in de kruidengeneeskunde. Meer recentelijk nog werden uit de bast van berken terpenoïdes van het type lupane, dat anti-virale kankereigenschappen bevat, geïsoleerd. Het betreffen betulinezuur, betulinol en betulinezuur. Bovendien hebben in vitro studies bij dieren aangetoond dat betulinezuur zich aan kankercellen bindt en die daarenboven doodt. Daarnaast hebben proeven, waarbij menselijke melanoomcellen werden geïmplanteerd in muizen, aangetoond dat datzelfde betulinezuur enkel de kankercellen doodt en de gezonde cellen met rust laat. Het uiteindelijke werkingsproces dat hier achter steekt, is echter nog niet volledig gekend en wordt nog verder onderzocht. Voorts hebben talrijke studies aangetoond dat, naast melanoom, betulinezuur treffend optreedt tegen bepaalde vormen van leukemie en hersenkanker. Het grote probleem tot nog toe was dat dergelijke triterpenen volledig onoplosbaar waren in waterige substanties waardoor ze ook hun therapeutische krachten verloren.

Essentiële oliën in kankertherapie. Abdesselam Zhiri, doctor in de plantenbiotechnologie bij Pranarom International, heeft met zijn team al heel wat onderzoek verricht naar de werking van essentiële oliën. Voor Dr. Zhiri wordt het tijd om, in het onderzoek naar kanker en de preventie van ziekten, op de resultaten van zijn team verder te borduren. Heel specifiek toont bijvoorbeeld myrica gagel L haar werking tegen long- en dikke darmkanker, terwijl nigella sativa dan weer uitzaaiingen tegengaat en het risico op kanker vermindert. Vele andere stoffen (ocimum sanctum, citratus citrus, lavendula angustifolia, alpinia officinarum, vetiveria zizanioides, zin-

OR9_NL.indd 37

27/09/10 11:18


Maar in zijn gepatenteerde studie is Jean-Claude Leunis momenteel op het punt gekomen waarop hij de ontwikkelde derivaten van betulinezuur volledig oplosbaar, en bovendien klaar voor gebruik in de behandeling van kanker, heeft gemaakt. Op dit symposium verwees Leunis naar het boek ‘Het Kankerpaviljoen’ van Alexander Solzjenitsyn uit 1970. In dit boek legt de schrijver het verband tussen het lage aantal kankergevallen onder de bewoners van een bepaalde Siberische regio en hun dagelijkse consumptie van berkenthee.

Tijdperk van de chemotypes loopt op zijn einde In een heel algemene beschouwing gooide Marc Ivo Böhning, Zwitsers fysiotherapeut en aromaspecialist, een aantal stellingen over de evolutie in de chemie van essentiële oliën op tafel. Voor hem is het tijdperk van chemotypes en de opsplitsing van aromatische moleculen op basis van hun chemische samenstelling, hoewel nuttig, definitief voorbij. Hun gebrekkige rankingsysteem is daarvan het bewijs. Het is immers moeilijk om de therapeutische werking van essentiële oliën uit te leggen wanneer we enkel rekening houden met de componenten waaruit ze zijn opgebouwd. Het samenwerken van de onderdelen en de achterliggende processen zijn nu eenmaal veel belangrijker dan de werking van de individuele componenten zelf. Er werd veel te lang gewerkt met een verklaringssysteem dat uitsluitend is gebaseerd op de waarneming van chemische reacties gelinkt aan een molecule. Nochtans kan dezelfde molecule andere eigenschappen vertonen naargelang de situatie en ‘omgeving’(zoals myristicine),.. Bepaalde moleculen komen pas in aanmerking als ze in hoge doses aanwezig zijn. Andere moleculen hebben dan weer genoeg aan kleinere hoeveelheden om de doorslag te kunnen geven. Tenslotte gaat dit verklaringssysteem voorlopig nog voorbij aan de zendfrequentie en de resonantie van de moleculen aanwezig in essentiële oliën en structuren van het menselijk lichaam. Deze onderzoeksaspecten dienen met andere woorden nog volledig te worden ontgonnen. Marc Ivo Böhning pleitte dus, ofschoon we vandaag nog maar weinig weten over de achterliggende mechanismen van de interactie tussen molecule en omgevingsfactoren, voor het behoud van de chemotypische indeling om essentiële oliën van elkaar te onderscheiden. De vorm van de moleculen en hun resonantiefrequentie worden echter absoluut te overwegen invloeden. Voor Böhning moet de opgestelde toxiciteitscatalogus met de daarbij horende bijwerkingen ernstig worden herzien. Hierbij moeten zowel de geïsoleerde moleculen als de zuivere, natuurlijke essentiële oliën worden getest, ook op de mens. Op dit gebied valt dus nog een hoop kennis te vergaren die ons zal helpen op zoek te gaan naar een bruikbaar systeem met een handige verwijzing naar de voor handen zijnde planten. Tenslotte onderstreepte Marc Ivo Böhning nog eens de noodzaak om de kennis omtrent essentiële oliën te gebruiken in de klinische toxicologie, mits ondersteund door theorie. En niet omgekeerd.

OR9_NL.indd 38

27/09/10 11:18


Heerlijk fruitig!

Nieuw!

Provamel. Da’s bewust genieten. Provamel goochelt met de heerlijkste Yofu-variëteiten. Op basis van biologische soja, romig en licht verteerbaar … Yofu is heerlijk bij het ontbijt en lekker als tussendoortje of dessert. Dankzij het nieuwe recept smaken onze yofu’s nu nog fruitiger. Wist je dat alle Provamel-producten sinds 2010 CO2-neutraal geproduceerd worden?

Provamel. Love your future.

Wil je meer weten over onze duurzame aanpak: www.provamel.com

PROVAMEL. LOVE YOUR FUTURE OR9_NL.indd 39

27/09/10 11:18


ONZE MENINGEN OVER BIO VERSCHILLEN NIET. MAAR OVER SMAKEN WEL. DAAROM HEEFT LIMA DE GROOTSTE VARIËTEIT PLANTAARDIGE DRANKEN. Het evenwicht vinden tussen gezond en lekker. Dat is wat wij sinds 1957 doen. Daardoor hebben wij een ruim assortiment plantaardige dranken en zijn wij al 15 jaar dé expert op het vlak van rijst- en haverdranken. Maar ook onze soja- en granendranken zijn niet te versmaden. Al onze dranken zijn natuurlijk 100% biologisch, 100 % plantaardig en bevatten geen lactose. Noch pesticiden, noch chemische meststoffen. Al de gewassen zijn afkomstig van kleine lokale boeren die hierdoor kunnen voortbestaan. Dat gaat natuurlijk hand in hand met ons diepe respect voor de mens en de natuur. Bovendien zijn onze dranken door hun milde en van nature zoete smaak een waar plezier om te drinken of om mee te kokkerellen. Op een betere wereld dus en op jouw gezondheid !

De natuur. Niet meer, niet minder.

www.limafood.com

OR9_NL.indd 40

27/09/10 11:18

Organic Retail 9  

Organic Retail, het onafhankelijk vakblad voor de distributie van biologische, vegetarische, ecologische en dieetproducten in de Benelux en...

Organic Retail 9  

Organic Retail, het onafhankelijk vakblad voor de distributie van biologische, vegetarische, ecologische en dieetproducten in de Benelux en...

Advertisement