Page 1

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-∆ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 201 6

ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΤΟ 201 7 τα λευκά ντύθηκε η πόλη µας και το σχολείο µας καλωσορίζοντας το 201 7. Ξανανιώσαµε για λίγο παιδιά βλέποντας και παίζοντας µε τις νιφάδες του χιονιού. Έτσι, µετά τις L άλλου είδους «καταιγίδες» που δεχόµαστε καθηµερινά, ήρθε ο χιονιάς αυτός ν’ απλώσει το λευκό του πέπλο και να µας χαρίσει έστω και µια µικρή νότα χαράς, γιατί όχι και αισιοδοξίας, ενάντια στη ζοφερότητα της καθηµερινότητας. Ας ευχηθούµε, λοιπόν, όπως θα λιώνει το χιόνι αυτό έτσι κι εµείς να σβήσουµε κάθε δυσάρεστη µνήµη που έχουµε από το έτος που πέρασε. Καλή χρονιά σε όλους! Χαρούµενο και δηµιουργικό το 201 7.

∆ΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ∆ΩΡΕΑΝ ΤΕΥΧΟΣ 1 0

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΤΣΑΠΑΤΑΚΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

τις 3 ∆εκεµβρίου γιορτάζεται σ΄ όλο τον κόσµο η Παγκόσµια Μέρα για τα Άτοµα µε Ειδικές Ανάγκες. Με αφορµή λοιπόν την ηµέρα αυτή καλέσαµε στο σχολείο µας το νεαρό Χανιώτη Πρωταθλητή της κολύµβησης και Παραολυµπιονίκη Αντώνη Τσαπατάκη. Με µεγάλη χαρά δέχτηκε την πρόσκλησή µας και µε την πρώτη ευκαιρία που του δόθηκε βρέθηκε κοντά µας, καθώς οι επαγγελµατικές και αθλητικές του υποχρεώσεις τον κρατάνε µακριά από τα Χανιά. Η επίσκεψή του στο σχολείο µας, στις 21 ∆εκεµβρίου, αποτέλεσε ιδιαίτερη τιµή και χαρά για όλους µας, καθώς ο Αντώνης έχει συγκινήσει όλους τους Έλληνες λόγω των υψηλών αθλητικών του επιδόσεων στο άθληµα της κολύµβησης και έχει προβάλει επάξια την πατρίδα µας στο εξωτερικό. Παράλληλα, παρουσίασε στα παιδιά και το πρώτο του συγγραφικό εγχείρηµα «Το Όνειρο», φανερώνοντας µε αυτόν τον τρόπο την πολύπλευρη προσωπικότητα του.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ E- TWINNING 1 8 µαθητές του Λυκείου µας θα συµµετέχουν φέτος στο Ευρωπαϊκό πρόγραµµα ανταλλαγής µαθητών e- twinning σε συνεργασία µε το Λύκειο Αγίου Νεοφύτου της Πάφου στην Κύπρο .Κατά την ανάπτυξη του έργου µε τίτλο ΄΄MathMagic΄΄, οι µαθητές µας θα παρακολουθήσουν µαθήµατα καινοτόµου διδασκαλίας από Κύπριους καθηγητές, θα ξεναγηθούν στα αξιοθέατα και θα γνωρίσουν τον πολιτισµό της Κύπρου. Επιστέγασµα της συνεργασίας µε το κυπριακό σχολείο θα είναι η ανταλλαγή επίσκεψης µεταξύ των µαθητών των δύο σχολείων και έτσι οι µαθητές των Εκπαιδευτηρίων Θεοδωρόπουλου θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη γειτονική χώρα στις 2-6 Μαρτίου του 201 7. Οι Κύπριοι µαθητές θα επισκεφτούν την πόλη µας στις 23-27 Μαρτίου 201 7.


Βρεφονηπιακός Σταθµός-Νηπιαγωγείο

2

τεύχος 1 0

ΠΑΙΧΝΙ∆Ι ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Καθόµαστε στο τραπέζι όλοι µαζί, συνεργαζόµαστε, µοιραζόµαστε τα παιχνίδια και προσπαθούµε να τα ταιριάξουµε και

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ Πιάσαµε τον πάγο κρυώσαµε... Τον βάλαµε στον ήλιο έλειωσε...

να τα ενώσουµε µεταξύ τους!

ΠΑΙΧΝΙ∆Ι ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ Τα παιδιά ταξίδεψαν στη χώρα του κίτρινου.Περπάτη σαν ώρες πολλές για να την εξερευνήσουν.Υπ ήρχαν παντού σπιτάκια βαµµένα µε κίτρινο αλλά και άλλα χρώµατα.Όση ώρα παίζει η µουσική τα παιδιά τριγυρίζουν στα σοκάκια της κίτρινης χώρας.Μόλις όµως σταµατήσει η µουσική,σηµαίνει ότι βραδιάζει και πρέπει να τρέξουν να µπουν,µόνο στα σπιτάκια,που έχουν κίτρινο χρώµαL!

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΜΠΛΕ Φτιάχνουµε ένα µεγάλο µπλε µπαλόνι, έτοιµο τα πετάξει στον ουρανόL

ΛΑ∆ΑΚΙ ΥΓΙΕΙΝΟ Αφού µάθαµε για την ελιά και τα παράγωγά της, τα γευτήκαµε στην τάξη. Μµµµµµµµµµ νόστιµα!

ΟΡΓΩΜΑ-ΣΠΟΡΑ Γίναµε µικροί γεωργοί, φυτέψαµε σπόρους και παρακολουθήσα µε την ανάπτυξή τους.


Βρεφονηπιακός Σταθµός-Νηπιαγωγείο

3

τεύχος 1 0

ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ∆ΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ Στη θεµατική ενότητα "Η ελιά" εµπνευστήκαµε από τον πίνακα µε τον ελαιώνα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ και ζωγραφίσαµε το δικό µας ελαιόδεντρο επάνω σε λινάτσα.

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟ "Α" Μάθαµε το γράµµα «Α» και περπατήσαµε επάνω του, για να το καταλάβουµε καλύτερα.

ΤΑ ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ Mετά από τόσο παιχνίδι γινόµαστε αστεράκια και χαλαρώνουµε ξαπλωµένα στον ουρανό...

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ Έπειτα από περιήγηση στη γειτονική περιοχή του σχολείου µας, τα νήπια δηµιούργησαν τη διαδροµή που ακολουθήσαµε. Περπάτησαν, κάνοντας στάσεις στα σηµεία που επέλεξαν και όλα αυτά µέσω του χάρτη που κατέγραψαν.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

ΡΑ∆ΙΟ "ΜΑΡΤΥΡΙΑ" Λίγο πριν τα Χριστούγεννα επισκεφθήκαµε το ραδιοφωνικό σταθµό της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου και τραγουδήσαµε και διηγηθήκαµε το παραµύθι «Ο τσαγκάρης και οι καλικάτζαροι».

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Έρχονται τα Χριστούγεννα και πιάσαµε δουλειά για να φτιάξουµε το πιο όµορφο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Η «Ζαχαρένια συνταγή» που δηµιούργησαν οι µαθητές του νηπιαγωγείου, βασισµένη στο παραµύθι της βραβευµένης, από τον ΟΗΕ συγγραφέα Φωτεινής Κωνσταντοπούλου, πληµµύρισε µε αγάπη και χαµόγελα µικρούς και µεγάλους!


∆ηµοτικό

4

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΖΩΩΝ

τις 4 Οκτωβρίου, µε αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα των Ζώων, οι µαθητές της Α΄ τάξης ασχολήθηκαν ενεργά µε το ζωικό βασίλειο. Αρχικά παρακολούθησαν µία διαδραστική παρουσίαση αναφορικά µε τις ανάγκες όλων των ζώων. Στη συνέχεια πήραν χρώµατα, ψαλίδια και πολύχρωµα χαρτόνια, ζωγράφισαν τα δικά τους ζωάκια και κατασκεύασαν µία αφίσα ευαισθητοποίησης στέλνοντας το δικό τους µήνυµα για την προστασία των ζώων.

τεύχος 1 0 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ε αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Ατόµων µε Αναπηρία, οι µαθητές της Α΄ τάξης παρακολούθησαν ένα βίντεο προκειµένου να ενηµερωθούν για τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν τα άτοµα µε αναπηρία στην καθηµερινότητά τους και να µάθουν πώς πρέπει να συµπεριφέρονται σωστά απέναντι σ΄ αυτά. Αντιλήφθηκαν ότι όλα τα παιδιά µπορούν να συµµετέχουν στo παιχνίδι µας ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητές τους και δηµιούργησαν µια αφίσα ευαισθητοποίησης µε κεντρικό µήνυµα «Το δικό µας παιχνίδι τους χωράει όλους», αφού όλοι είµαστε διαφορετικοί αλλά ταυτόχρονα µοναδικοί και ίσοι.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΠΑΡΑ∆ΟΣΙΑΚΟ ΦΟΥΡΝΟ ην Παρασκευή 25 Νοεµβρίου, µε αφορµή την ενότητα του µαθήµατος της Μελέτης Περιβάλλοντος «Αγαθά και επαγγέλµατα», οι µαθητές της Α΄ τάξης επισκέφτηκαν έναν παραδοσιακό φούρνο στην περιοχή των Κουνουπιδιανών. Οι µικροί µαθητές µας ενηµερώθηκαν για τη λειτουργία του φούρνου και τη διαδικασία παρασκευής του ψωµιού. Ξεναγήθηκαν στον χώρο του αρτοποιείου, γνώρισαν τα διάφορα είδη αλευριού και στο τέλος ζύµωσαν και έψησαν τα δικά τους ψωµάκια.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ η ∆ευτέρα 5 ∆εκεµβρίου, µε αφορµή την ενότητα της Μελέτης Περιβάλλοντος «Το σχολείο µου», οι µαθητές της Α΄ τάξης επισκέφτηκαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής στα Νεροκούρου. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στον χώρο του µουσείου ενώ ταυτόχρονα ήρθαν σε επαφή µε διάφορα αντικείµενα και αναµνηστικά της σχολικής ζωής όπως φωτογραφίες, τετράδια, βιβλία, κατασκευές, σχολικές ποδιές και παιχνίδια. Βασικός σκοπός της επίσκεψης ήταν οι µικροί µαθητές µας να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό σύστηµα του παρελθόντος και να το συγκρίνουν µε το σηµερινό, καλλιεργώντας παράλληλα το σεβασµό στο σχολικό περιβάλλον και συνειδητοποιώντας τη σηµασία της εκπαίδευσης από το παρελθόν µέχρι σήµερα.


∆ηµοτικό

5

τεύχος 1 0

ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΟΥ

το πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης οι µαθητές της Α΄ τάξης υλοποίησαν το διαθεµατικό σχέδιο εργασίας «Εγώ και τα συναισθήµατά µου». Τα παιδιά µέσα από διάφορες δραστηριότητες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν, να εκφράσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήµατά τους µε απώτερο στόχο την επικοινωνία, τη συνεργασία µε τα µέλη της οµάδας τους και τη λύση των συγκρούσεων.

Αρχικά, διαβάσαµε το παραµύθι «Η παλέτα των συναισθηµάτων» και συζητήσαµε για τα συναισθήµατα που έδειξε ο ζωγράφος στη Συναισθηµατικούλα. Απεικονίσαµε ό, τι ένιωθε κάθε φορά η ηρωίδα µας και φτιάξαµε το βιβλίο των συναισθηµάτων µας για τη βιβλιοθήκη της τάξης µας. Έπειτα, παίξαµε παντοµίµα µε τα συναισθήµατά µας και κατασκευάσαµε «Τη λίµνη των χαρούµενων συναισθηµάτων». Συνειδητοποιήσαµε, λοιπόν, ότι τα συναισθήµατά µας ποικίλουν και µάθαµε να τα ξεχωρίζουµε. Στη συνέχεια, είδαµε την ταινία «Τα µυαλά που κουβαλάς» και δηµιουργήσαµε ένα κολάζ µε τίτλο «Εγώ και τα συναισθήµατά µου». Τέλος, µάθαµε να διαχειριζόµαστε τον θυµό µας

ΤΑ ΕΚΤΑΚΙΑ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑΚΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

άθε πρωτάκι του σχολείου µας «υιοθετείται» στην αρχή της χρονιάς από ένα ή δύο εκτάκια µε απώτερο στόχο αφενός την οµαλή προσαρµογή των µικρών µαθητών µας στο νέο τους σχολικό περιβάλλον και αφετέρου τη δηµιουργία φιλικών σχέσεων µεταξύ διαφορετικών ηλικιακών οµάδων. Συγκεκριµένα, κάθε παιδί της Στ΄ τάξης ανέλαβε να προστατεύει ένα παιδί της Α΄ τάξης, να το καθοδηγεί και να το βοηθάει καθ΄ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Την Παρασκευή 1 4 Οκτωβρίου ξεκινήσαµε τις διατµηµατικές µας δράσεις µέσα από παιχνίδια γνωριµίας των µαθητών των δύο τάξεων και στη συνέχεια η Στ΄ τάξη έφτιαξε πεντανόστιµα µπισκοτάκια σοκολάτας και τα µοιράστηκε µε τους µικρούς της φίλους.

και τρόπους για να νικήσουµε «τον δράκο του θυµού». Χωριστήκαµε σε τρεις οµάδες όπου κάθε µία θα έπρεπε να αναπαραστήσει µε την πλαστελίνη ένα συναίσθηµα που υπάρχει σε περίπτωση σύγκρουσης. Έτσι, «η πλαστελίνη που µιλούσε» µας έλεγε πώς νιώθουµε όταν µας κοροϊδεύουν ή όταν δε µας παίζουν. Κατανοήσαµε, λοιπόν, ότι τα συναισθήµατά µας αλλάζουν συνεχώς αλλά όλα είναι αποδεκτά, είτε αυτά είναι ευχάριστα είτε είναι δυσάρεστα.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ι µαθητές της Β' τάξης των Εκπαιδευτηρίων µας επισκέφτηκαν στις 1 3 ∆εκεµβρίου το Μουσείο Σχολικής Ζωής στα Νεροκούρου, µε αφορµή την ενότητα "Το σχολείο µου" της Μελέτης Περιβάλλοντος. Εκεί, τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο χώρο του Μουσείου και συνειδητοποίησαν τις διαφορές µεταξύ του εκπαιδευτικού συστήµατος του χθες και του σήµερα. Μάλιστα, µέσα από βιωµατικές δραστηριότητες ήρθαν σε επαφή µε αντικείµενα του Μουσείου και αντιλήφθηκαν τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων του παρελθόντος.

Μαθαίνοντας τους 1 2 µήνες του χρόνου ι

µαθητές της Β’ τάξης µε αφορµή το µάθηµα της Γλώσσας «Η κυρα-Καλή και οι δώδεκα µήνες» έκαναν ένα οµαδικό κολάζ µε τις τέσσερις εποχές του χρόνου και τους 1 2 µήνες. Αναλυτικότερα, αφού διαβάσαµε όλο το παραµύθι, το επεξεργαστήκαµε και συζητήσαµε για τον κάθε µήνα ξεχωριστά.


∆ηµοτικό

6

τεύχος 1 0

ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Ασφαλώς... κυκλοφορώ!!

τις 5 ∆εκεµβρίου οι µαθητές της Β’ τάξης επισκέφθηκαν το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, µε αφορµή την ενότητα: «Νερό παντού» της Μελέτης Περιβάλλοντος. Εκεί επιτέλεσαν το εκπαιδευτικό πρόγραµµα: «Η θάλασσά µας κινδυνεύει». Συγκεκριµένα, τα παιδιά ενηµερώθηκαν µε παιγνιώδη τρόπο για τις απειλές που ελλοχεύουν τη θάλασσά µας. Τέλος, χωρισµένοι σε οµάδες εικονογράφησαν όποιο κίνδυνο ήθελαν.

το πλαίσιο του διαθεµατικού σχέδιου εργασίας "Ασφαλώς.. Κυκλοφορώ!", τα παιδιά της Β' τάξης ενηµερώθηκαν για τους βασικούς κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Στη συνέχεια, γνώρισαν και αποτύπωσαν εικαστικά κάποια από τα σήµατα του ΚΟΚ. Επίσης, επεξεργάστηκαν το παραµύθι "Τι µπελάς αυτός ο δρόµος... Να! Το λέει κι ο Τροχονόµος" και ζωγράφισαν τα λάθη που κάνουν οι οδηγοί και οι πεζοί στους δρόµους. Τέλος, κατανόησαν ότι πρέπει να είµαστε πολύ προσεκτικοί στο δρόµο και να κυκλοφορούµε µε ασφάλεια, ακολουθώντας όλους τους κανόνες που µάθαµε.

Οι πλανήτες του ηλιακού µας συστήµατος ι

ι µαθητές της Β’ τάξης µε αφορµή την ενότητα της Γλώσσας «Στον κόσµο των κόµικς» και ειδικότερα το ποίηµα «ο αστροναύτης» ενηµερώθηκαν για τους πλανήτες του ηλιακού µας συστήµατος. Συγκεκριµένα, παρακολούθησαν µία παρουσίαση σχετική µε τους πλανήτες µας και στη συνέχεια τους αποτύπωσαν εικαστικά.

Ανακύ κλω ση χαρτι ού ι µαθητές της Γ΄ Τάξης εκπόνησαν διαθεµατικό σχέδιο εργασίας για την ανακύκλωση. Τα παιδιά διάβασαν λογοτεχνικά κείµενα που αναφέρονταν στην προστασία της φύσης και συνέλεξαν πληροφορίες για την ανακύκλωση και την επαναχρησιµοποίηση των υλικών. Στη συνέχεια, πήραµε την απόφαση να συµµετέχουµε ενεργά στη διαδικασία στήνοντας το δικό µας εργαστήριο ανακύκλωσης. Αφού τοποθετήσαµε τα χρησιµοποιηµένα χαρτιά στον κάδο ανακύκλωσης, τα µετατρέψαµε σε

χαρτοπολτό.Έπειτα, δώσαµε σχήµα στον χαρτοπολτό και µε σύµµαχό µας τον χρόνο, το νέο χαρτί µας ήταν έτοιµο! Τέλος, θέλοντας να ευαισθητοποιήσουµε και τους υπόλοιπους συµµαθητές µας, κατασκευάσαµε µια αφίσα µε ανακυκλώσιµα υλικά µε κύριο σύνθηµα: Η λύση είναι µία, στα σκουπίδια οικονοµία!


∆ηµοτικό

7

Σ ΤΗ Ε Π ΙΣ ΚΕ Ψ Η Η ∆Η Μ Ο ΤΙΚ Ν ΙΩ Ν Η ΧΑ Β ΙΒ ΛΙΟ Θ Η Κ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ε αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Ατόµων µε Αναπηρία, οι µαθητές της Γ΄ Τάξης οργάνωσαν και συµµετείχαν σε παιγνιώδεις δραστηριότητες που στόχο είχαν να ανακαλύψουν την καθηµερινότητα που βιώνουν τα άτοµα µε προβλήµατα αναπηρίας. Τα παιδιά προσπάθησαν να γράψουν τα ονόµατά τους κρατώντας το µολύβι µόνο µε το στόµα τους, επιχείρησαν να επικοινωνήσουν µε τους συµµαθητές τους χρησιµοποιώντας αποκλειστικά τις

τεύχος 1 0

ην Τετάρτη 1 9 Οκτωβρίου η Γ΄ Τάξη επισκέφτηκε στο πλαίσιο του προγράµµατος φιλαναγνωσίας τη ∆ηµοτική Βιβλιοθήκη Χανίων. Τα παιδιά περιηγήθηκαν στους χώρους της, ενηµερώθηκαν για τη λειτουργία της και γνώρισαν τις συλλογές της. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή µε το Media lab και την προσωπική Βιβλιοθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου. Η επίσκεψή µας τελείωσε µε την ανάγνωση παραµυθιού στο ειδικά διαµορφωµένο αναγνωστήριο για παιδιά. κινήσεις του σώµατός τους. Επίσης, κατανόησαν τις δυσκολίες που συναντούν οι άνθρωποι µε προβλήµατα όρασης, όταν έκλεισαν τα µάτια τους και εµπιστεύτηκαν τους συµµαθητές τους στην καθοδήγηση µιας µικρής διαδροµής. Οι δραστηριότητες προβληµάτισαν τους µαθητές και συνειδητοποίησαν ότι µε πολλή κατανόηση, θέληση και σωστή καθοδήγηση όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητές τους µπορούν να συµµετέχουν και να διασκεδάζουν στα παιχνίδια. Άλλωστε όπως ειπώθηκε και από τα ίδια: « Στο παιχνίδι µας χωράνε όλοιL»

Επίσκεψη στην Ορθόδοξο Ακαδηµία Κρήτης Γ΄ Τάξη µαζί µε το ξενόγλωσσο τµήµα του σχολείου µας πραγµατοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ορθόδοξο Ακαδηµία Κρήτης στο Κολυµπάρι. Τους µαθητές υποδέχθηκε η επιστηµονική συνεργάτιδα του Ιδρύµατος κ. Εµµανουέλα Λαρεντζάκη, η οποία τους παρουσίασε το Εκπαιδευτικό Πρόγραµµα «Μια βόλτα στην ΟΑΚ» και τους µίλησε για το επιστηµονικό έργο της ΟΑΚ.Παρακολουθώντας την προβολή µάθαµε πληροφορίες για την ιστορία, τη λειτουργία αλλά και το ποικίλο έργο που προσφέρει η Ακαδηµία. Στη συνέχεια, ο κ. Αντώνης Καλογεράκης περιήγησε τους µαθητές στο Μουσείο Βοτάνων του Ιδρύµατος, όπου τους µίλησε για την περιβαλλοντική δραστηριότητα της ΟΑΚ, η οποία εκφράζει πάντα τον σεβασµό προς τον άνθρωπο και τον κόσµο που τον περιβάλλει.Τα παιδιά θαύµασαν τη συλλογή του Ζακ Ζαφράν που περιέχει 6.000 βότανα που συναντώνται στο νησί µας. Εντυπωσιασµένοι από τον πλούτο της κρητικής χλωρίδας, συνειδητοποιήσαµε όλοι πόσο µεγάλη ευθύνη φέρουµε για τη διατήρηση και την προστασία της.

Ελληνική µυθολογία

ι µαθητές της Γ΄ Τάξης εκπόνησαν project µε θέµα τους 1 2 θεούς του Ολύµπου. Στόχοι του προγράµµατος ήταν τα παιδιά να κατανοήσουν ότι η µυθολογία αποτελεί µέρος της πολιτισµικής µας παράδοσης και να αντιληφθούν την παγκόσµια απήχηση του δωδεκάθεου. Μέσα από τις δραστηριότητες που οργανώθηκαν στην τάξη µας διασκεδάσαµε, µάθαµε, εκφραστήκαµε και εκτιµήσαµε τον αντίκτυπο της ελληνικής µυθολογίας στη λογοτεχνία και τις τέχνες. Αρχικά, κατασκευάσαµε την κατοικία των θεών, τον Όλυµπο, και δηµιουργήσαµε τη γωνία ιστορίας στην αίθουσά µας. Στη συνέχεια, γνωρίσαµε καλύτερα τα γνωρίσµατα και τους µύθους µε τους οποίους έχουν συνδέσει τα ονόµατά τους οι 1 2 θεοί. Έτσι, δηµιουργήσαµε αινίγµατα, ακροστιχίδες και φανταστικούς διαλόγους. Έπειτα, παρακολουθήσαµε βίντεο και µάθαµε πληροφορίες για το πλανητικό µας σύστηµα. Ανακαλύψαµε τους πλανήτες που έχουν πάρει το όνοµά τους από την αρχαία ελληνική µυθολογία και πληροφορηθήκαµε τα κύρια χαρακτηριστικά τους. Τέλος, χρησιµοποιώντας το Stellarium, ένα πλανητάριο ανοιχτού λογισµικού, ορίσαµε τις συντεταγµένες µας και αντικρίσαµε τους πλανήτες σε τρισδιάστατη µορφή.


∆ηµοτικό

8

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ έτος η ∆' τάξη ανέλαβε τη διοργάνωση της σχολικής εορτής για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Οι µαθητές µας υλοποίησαν ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη γιορτή αυτή. Αξιοποιώντας το λογισµικό eshadow, που αναπτύχθηκε από το εργαστήριο ∆ιανεµηµένων Πληροφοριακών Συστηµάτων και Εφαρµογών τµήµατος ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης, "ανεβάσαµε" µία ψηφιακή παράσταση θεάτρου σκιών. Το σενάριο ήταν καινούριο και φτιαγµένο για τις ανάγκες της επετείου. Σε συνεργασία µε το εργαστήριο πραγµατοποιήσαµε την εισαγωγή των φιγούρων που έφτιαξαν τα παιδιά. Εν συνεχεία έγιναν οι απαραίτητες ηχογραφήσεις και η καταγραφή των σκηνών. Στη γιορτή παρουσιάστηκε το έργο και εµβόλιµα τα παιδιά τραγούδησαν τραγούδια ειδικά για αυτή τη µέρα. Ήταν κάτι πολύ ξεχωριστό και φάνηκε ότι όλα τα παιδιά το χάρηκαν.

ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ τις 11 -11 -1 6 η ∆' τάξη ξεκίνησε τη δηµιουργία του δικού της λαχανόκηπου. Με αφορµή τη συµµετοχή της τάξης µας σε περιβαλλοντικό πρόγραµµα του κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάµου µε τίτλο "Ένας κήπος σχολείο µου" και µε, φυσικά λόγω σχετικής ενότητας στο µάθηµα της Μελέτης Περιβάλλοντος, σήµερα κάναµε το πρώτο µας φύτεµα. Βάλαµε µαρούλια, λόλες και κρεµµύδια. Θα ακολουθήσουν πολλά ακόµα. Τα παιδιά χάρηκαν πολύ αυτή την εµπειρία και ταυτόχρονα βίωσαν την αξία της φύτευσης και συνειδητοποίησαν τη διαδικασία της.

τεύχος 1 0 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΛΙΑΣ ∆ΑΣΚΑΛΑΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΑΣ ήµερα, 2-11 -1 6, η ∆' τάξη του σχολείου µας είχε την ευκαιρία να υποδεχτεί την κυρία ∆ανάη. Σε συνέχεια του µικρού σχεδίου εργασίας που κάναµε για τα είδη των σχολείων (αρχαίο ελληνικό, σχολείο 20ου αιώνα, σηµερινό, σχολείο του µέλλοντος) είχαµε τη χαρά να συνοµιλήσουµε µε µία έµπειρη δασκάλα. Στόχος της επίσκεψης είναι να δουν από κοντά τα παιδιά τους πρωταγωνιστές µιας προηγούµενης σχολικής γενιάς. Έτσι, µετά από τα όσα είπαµε στην τάξη φέτος και τα όσα είδαµε, πέρυσι, στο πανεπιστηµιακό µουσείο ιστορίας της εκπαίδευσης, φέτος µε ηρεµία κάναµε µια ωραία κουβέντα. Μπορέσαµε να ακούσουµε τον τρόπο µε τον οποίο γινόταν παλιά το µάθηµα, ποια ήταν η συµπεριφορά παιδιών και µαθητών και ποια ήταν γενικά η κατάσταση στην εκπαίδευση. Κάναµε κι ένα πολύ ωραίο µάθηµα ποίησης και τα παιδιά είδαν το παλιό να συνδέεται µε το νέο. Ευχαριστούµε την κυρία ∆ανάη

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ∆' ΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ 3ο ΚΥΚΛΟ ∆ΡΑΣΕΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ τις 1 8-11 -1 6 η ∆' τάξη των Εκπαιδευτηρίων Θεοδωρόπουλου έλαβε µέρος σε µία εκδήλωση που συµπεριλαµβάνεται στον 3ο κύκλο δράσεων για τη πρόληψη των τροχαίων ατυχηµάτων και τη σχετική παγκόσµια ηµέρα µνήµης του Ο.Η.Ε.. Η δράση συνδιοργανώθηκε από πλήθος φορέων, µεταξύ άλλων οι διευθύνσεις Εκπαίδευσης Χανίων, η Ορθόδοξος Ακαδηµία Κρήτης και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Τροχαίων Ατυχηµάτων «Ο Άγιος Χριστόφορος». Η τάξη µας παρακολούθησε όλη τη συγκινητική εκδήλωση και παρουσίασε µία σχετική εικαστική δηµιουργία.


∆ηµοτικό

9

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ∆Ε∆ΙΣΑ

τεύχος 1 0 Επίσκεψη στην έκθεση της Πολεµικής Αεροπορίας µε αφορµή τον εορτασµό του προστάτη της, Αρχαγγέλου Μιχαήλ

τις 25-11 -1 6 η ∆' τάξη του σχολείου µας πραγµατοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο εργοστάσιο της ∆Ε∆ΙΣΑ (∆ιαδηµοτική Επιχείρηση ∆ιαχείρισης Στερεών Απορριµάτων). Ύστερα από τη δίχρονη συνεργασία µας µε τον τις 7 Νοεµβρίου, οι µαθητές της κύριο Βαρδάκη και επιµορφωτικά σεµινάρια για κοµποστοποίηση και Ε΄ και της Στ΄ τάξης επαναχρησιµοποίηση, είχε έρθει η ώρα να δούµε από κοντά τον χώρο, Οι µαθητές επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις εντυπωσιάστηκαν από τον τεράστιο κοµποστοποιητή που είπαν, από τον ΧΥΤΑ και της 11 5 Πτέρυγας Μάχης στο Ακρωτήρι, από τη διαδικασία διαλογής. µε αφορµή τον εορτασµό του προστάτη της Πολεµικής Αεροπορίας, Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Εκεί ξεναγήθηκαν στη στατική και φωτογραφική έκθεση αεροσκαφών και άλλων οπλικών συστηµάτων της Πολεµικής Αεροπορίας. Ειδικευµένο προσωπικό παρείχε πληροφορίες για τα εκθέµατα. Επίσης, παρακολούθησαν Επίσκεψη στο Βοτανικό πάρκο στο χωριό Σκορδαλού βιντεοταινίες µε θέµα την αποστολή, την κοινωνική προσφορά και τη συνδροµή ι µαθητές της Ε' της Πολεµικής Αεροπορίας στην και Στ' τάξης πρόληψη και αντιµετώπιση εκτάκτων επισκέφθηκαν αναγκών. την Τρίτη 25 Οκτωβρίου το Βοτανικό πάρκο στο χωριό Σκορδαλού (µε αφορµή την ενότητα «Ο φίλος µας, το περιβάλλον» και «Τα ζώα που ζουν κοντά µας» της Γλώσσας στην Ε΄ τάξη και µε αφορµή την ενότητα «Φυτά» της Φυσικής και το κεφάλαιο «Ζώνες βλάστησης» της Γεωγραφίας στη Στ΄ τάξη). Εκεί περιπλανήθηκαν σε µονοπάτια απίστευτου φυσικού κάλλους και γνώρισαν τα διάφορα φυτά και δέντρα που ευδοκιµούν στα διακόσια τετραγωνικά χιλιόµετρα της φυτεµένης πλαγιάς. Ειδικότερα, είχαν την ευκαιρία να δουν φρουτόδεντρα από όλο τον κόσµο, βότανα, φαρµακευτικά, αλλά και καλλωπιστικά φυτά. Επίσης, γνώρισαν ενδηµικά φυτά, που συναντάµε κυρίως στα βουνά, στα φαράγγια και στις µαδάρες του Nοµού µας! Τέλος, συνάντησαν και ζώα από την άγρια πανίδα της Κρήτης, άγρια πουλιά, καθώς και ζώα της φάρµας.

Εκπαιδευτικό πρόγραµµα «Τα βυζαντινά χρόνια» ι µαθητές της ‘Ε τάξης επισκέφθηκαν την Τρίτη 1 3 ∆εκεµβρίου το Ναυτικό Μουσείο Χανίων. Εκεί παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραµµα µε θέµα «Τα βυζαντινά χρόνια» (µε αφορµή την ιστορική περίοδο που διδάσκονται τη

φετινή χρονιά). Ενηµερώθηκαν για τα εµπορικά και πολεµικά πλοία της περιόδου µέσα από κατάλληλα διαµορφωµένες δραστηριότητες (παιγνιώδη µάθηση), κατά τις οποίες χρειάστηκε να επιστρατεύσουν όλες τους τις αισθήσεις. Επικεντρώθηκαν στη χρήση του υγρού πυρ, ως πανίσχυρου όπλου στα χέρια του βυζαντινού στόλου. Στο τέλος σχεδίασαν σε οµαδικό επίπεδο έναν τύπο πλοίου του Βυζαντινού πολεµικού ναυτικού, τον ∆ρόµωνα.


∆ηµοτικό

10

τεύχος 1 0

Εκπαιδευτικό πρόγραµµα µε θέµα «Πράσινη ενέργεια» ον Οκτώβριο και τον Νοέµβριο οι µαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης εκπόνησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραµµα µε θέµα «Πράσινη ενέργεια» (µε αφορµή την ενότητα «Ενέργεια» της Φυσικής των αντίστοιχων τάξεων, αλλά και τη συµµετοχή του σχολείου µας στο πρόγραµµα ASPnet της Unesco). Στο πλαίσιο αυτό ασχολήθηκαν µε τους παρακάτω θεµατικούς άξονες: Τα περιβαλλοντικά προβλήµατα και η κλιµατική αλλαγή Οι µαθητές της Ε τάξης ενηµερώθηκαν για τα περιβαλλοντικά προβλήµατα που αντιµετωπίζει και θα αντιµετωπίσει εντονότερα τον 21 ο αιώνα η ανθρωπότητα. Χωρίστηκαν σε οµάδες και συνέλεξαν πληροφορίες για τα σηµαντικότερα από αυτά. Ειδικότερα, ασχολήθηκαν µε το Φαινόµενο του Θερµοκηπίου, την Κλιµατική αλλαγή, την Τρύπα του Όζοντος, την Όξινη βροχή, την Ατµοσφαιρική ρύπανση και την Αποψίλωση των δασών. Στη συνέχεια, παρουσίασαν το υλικό αυτό στο σύνολο της τάξης και δηµιούργησαν σχετικές αφίσες.

Ανανεώσιµες µορφές ενέργειας Οι µαθητές της Ε’ τάξης ασχολήθηκαν µε τις ανανεώσιµες µορφές ενέργειας. Χωρίστηκαν σε οµάδες εργασίας κι ανέλαβαν θέµατα σχετικά µε τη γεωθερµία, τη βιοµάζα, την ηλιακή, την αιολική και την υδροηλεκτρική ενέργεια. Αφού συνέλεξαν το ανάλογο υλικό, το παρουσίασαν στο σύνολο της τάξης. Επιπλέον, δηµιούργησαν σε οµαδικό επίπεδο ορισµένες κατασκευές, που λειτουργούν µε ηλιακή ενέργεια. Ειδικότερα, κατασκεύασαν έναν εκσκαφέα, έναν φορτωτή κι ένα ελικόπτερο που λειτουργούν µε φωτοβολταϊκά. Έτσι, αντιλήφθηκαν σε πρακτικό επίπεδο τη µετατροπή της ενέργειας από µία µορφή σε µία άλλη, καθώς και τη χρησιµότητα των ανανεώσιµων µορφών ενέργειας στην κάλυψη των ενεργειακών µας αναγκών.

Εξοικονόµηση ενέργειας Οι µαθητές της Στ’ τάξης ασχολήθηκαν µε την εξοικονόµηση ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, δηµιούργησαν δύο αφίσες µε θέµα την εξοικονόµηση ενέργειας στο σπίτι και στο σχολείο, καθώς και δύο κόµικς. Το πρώτο αφορούσε την εξοικονόµηση ενέργειας στις µετακινήσεις και το δεύτερο την ανακύκλωση.

Ενηµέρωση για τα ενεργειακά κτίρια

Επίσκεψη στο εργοστάσιο της ∆ΕΗ στην Ξυλοκαµάρα Στις 2 Νοεµβρίου, η Ε’ και η Στ’ τάξη επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ∆ΕΗ στην Ξυλοκαµάρα Χανίων. Εκεί τα παιδιά ξεναγήθηκαν στους χώρους του εργοστασίου και ενηµερώθηκαν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αεριοστρόβιλους. Ακόµη, συνειδητοποίησαν ότι ένα µέρος της ενέργειας που φτάνει στα σπίτια µας προέρχεται από ανανεώσιµες πηγές, όπως τα φωτοβολταϊκά και οι ανεµογεννήτριες.

Τη ∆ευτέρα 28 Νοεµβρίου, ο κ. Μπιλάς Γιώργος, πολιτικός µηχανικός, ενηµέρωσε τα παιδιά των δύο τάξεων σχετικά µε την κατασκευή ενεργειακών κτιρίων. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο σχεδιασµό κτιρίων και χώρων (εσωτερικών και εξωτερικών – υπαίθριων) µε βάση το τοπικό κλίµα, µε σκοπό την εξασφάλιση συνθηκών θερµικής και οπτικής άνεσης, αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια και άλλες ανανεώσιµες πηγές. Ακόµη, συµβούλεψε τους µαθητές σχετικά µε το πώς να εξοικονοµούν ενέργεια στην καθηµερινή τους ζωή (φωτισµός, κλιµατισµός, θερµοσίφωνας, οικιακές συσκευές). Στο τέλος, τα παιδιά έπαιξαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, σχεδιασµένο από τον ίδιο τον κ. Μπιλά, στο πλαίσιο του οποίου θα έπρεπε να εφαρµόσουν όσα είχαν µάθει για την εξοικονόµηση ενέργειας.


∆ηµοτικό

11

Η γιορτή του Πολυτεχνείου ι µαθητές της Στ΄τάξης των Εκπαιδευτηρίων µας, παρουσίασαν τη γιορτή για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Με το θεατρικό δρώµενο "Το καφενείον η Ελλάς", τα τραγούδια και τις αφηγήσεις τους κατάφεραν να µας µεταφέρουν στο επαναστατικό πνεύµα της εποχής εκείνης και να συγκινήσουν µικρούς και µεγάλους µε τις εξαιρετικές ερµηνείες τους.

Με λάχανα και Χάχανα... Το Νοέµβριο µε ιδιαίτερη αγάπη και ενδιαφέρον οι µαθητές ασχολήθηκαν µε τη δηµιουργία του δικού τους λαχανόκηπου... ∆ιάφορα εποχιακά λαχανικά όπως µαρούλια, λόλες, σπανάκι, καρότα και πολλά άλλα στολίζουν τον κήπο των Εκπαιδευτηρίων µας... Η ενασχόλησή των µαθητών µε τον κήπο όµως δε σταµατάει την ηµέρα που φύτεψαν τα φυτά τους, αλλά συνεχίζεται, καθώς µεµονωµένα ή οµαδικά οι µαθητές επισκέπτονται τον κήπο µε σκοπό να τα περιποιηθούν και να τα καµαρώσουν.

τεύχος 1 0 Νέοι Ορίζοντες

Η επίσκεψη της κ. Χρυσούλας Καζάκου, εθελόντριας από τον σύλλογο εθελοντικής προσφοράς και στήριξης «Ορίζοντας», άνοιξε νέους ορίζοντες στη σκέψη και στις ψυχές των µαθητών της Στ΄τάξης. Οι µαθητές ενηµερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν πάνω στο θέµα του εθελοντισµού και της δωρεάς µυελού των οστών, µέσα από δράσεις, συζήτηση και σχετικά βίντεο. «Ο εθελοντισµός υπάρχει µέσα µας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Καζάκου, η οποία βοήθησε τους µαθητές να κατανοήσουν τη βαθύτερη έννοια της ανιδιοτελούς προσφοράς σε άτοµα που χρειάζονται βοήθεια. Το παζάρι του Ορίζοντα στα Κουνουπιδιανά επισκέφτηκαν λίγες µέρες αργότερα οι µαθητές µας. Παρέδωσαν µε χαρά δικές τους χριστουγεννιάτικες κατασκευές και καπάκια που είχαν συλλέξει. ∆ώρισαν ακόµα στον σύλλογο

κόµικ που είχαν φτιάξει, εµπνευσµένοι από τη δράση του Ορίζοντα. Αφού γεύτηκαν τα υπέροχα κεράσµατα που τους πρόσφεραν, τραγούδησαν τα κάλαντα και αποχαιρετήσαν την κ. Χρυσούλα Καζάκου και άλλες εθελόντριες µε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν τις εθελοντικές δράσεις και µετά το τέλος των γιορτών.

Πολιτιστικό αντάµωµα ίγες µέρες πριν το κλείσιµο των σχολείων για τις διακοπές των Χριστουγέννων, πραγµατοποιήθηκε στην τάξη µας ένα αντάµωµα µαθητών διαφορετικών εθνικοτήτων, µε απώτερο σκοπό τη γνωριµία, τη µετέπειτα εποικοδοµητική συνεργασία και την οικοδόµηση σχέσεων φιλίας µεταξύ τους. Οι µαθητές της Στ΄τάξης υποδέχτηκαν τους µαθητές του International και πήραν µία γεύση από τα διάφορα µέρη του κόσµου που «οι φιλοξενούµενοι» τους παρουσίασαν. Συνειδητοποίησαν ότι η διαφορετικότητα είναι εκείνη που καθιστά ξεχωριστό κάθε άτοµο αλλά και ότι αυτά που τους ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε µε ένα µικρό κέρασµα προς τους µαθητές που µας ταξίδεψαν στις άγνωστες για εµάς χώρες τους, υπό τον ήχο χριστουγεννιάτικων τραγουδιών. Τους ευχαριστούµε ιδιαίτερα και ευχόµαστε η συνεργασία των τάξεων να συνεχιστεί και µετά τις γιορτές.


∆ηµοτικό

12

τεύχος 1 0

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου µήµα µαθητών της ΣΤ’, της Ε’ και της ∆’ τάξης συµµετείχαν στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου µε τη συνοδεία του κ. Αντώνη Καλογεράκη.

Εκδροµή στους Αγίους Αποστόλους ην Πέµπτη 24 Νοεµβρίου το ∆ηµοτικό έκανε ένα ευχάριστο διάλειµµα από τα καθιερωµένα πηγαίνοντας εκδροµή στους Αγίους Αποστόλους.

Επίσκεψη των µαθητών του ∆ηµοτικού στο χριστουγεννιάτικο bazaar του ΙΙΕΚ ΖΗΤΑ

η ∆ευτέρα 1 9 ∆εκεµβρίου τα παιδιά του σχολείου επισκέφθηκαν το χριστουγεννιάτικο bazaar, το οποίο διοργάνωσαν οι σπουδάστριες του τµήµατος Βοηθών Βρεφονηπιοκόµων του ΙΙΕΚ ΖΗΤΑ.

Η χορωδία των Εκπαιδευτηρίων Θεοδωρόπουλου τραγουδάει τα κάλανταL η ∆ευτέρα 1 9 ∆εκεµβρίου η χορωδία του σχολείου µας επισκέφθηκε το Γηροκοµείο και τον ∆ήµαρχο Χανίων, για να τραγουδήσει τα κάλαντα. Ακόµη, την επόµενη ηµέρα, Τρίτη 20 ∆εκεµβρίου, η χορωδία τραγούδησε τα κάλαντα και στο Κ.Η.Φ.Α.ΑΜΕΑ.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ην Τετάρτη 21 ∆εκεµβρίου πραγµατοποιήθηκε η χριστουγεννιάτικη γιορτή του Σχολείου µας στο Ωδείο Χανίων. Οι µαθητές των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων παρουσίασαν το θεατρικό δρώµενο «Η µπουγάδα του Αϊ-Βασίλη», το οποίο εµπλουτίστηκε µουσικοκινητικά από τις τρεις µεγαλύτερες τάξεις (∆΄, Ε΄ και ΣΤ΄) και το ξενόγλωσσο τµήµα του Σχολείου µας. Η παράσταση αποτέλεσε µια διασκευή του οµώνυµου βιβλίου της Ιωάννας Κυρίτση. Ο αγαπηµένος Άγιος των παιδιών, λίγες µέρες πριν την Πρωτοχρονιά, ήρθε αντιµέτωπος µ΄ ένα τεράστιο πρόβληµα: Η στολή του είχε καταστραφεί και τα ρούχα του είχαν γίνει µικροσκοπικά. Πώς θα κατάφερνε τώρα να µοιράσει τα δώρα του σε όλους τους µικρούς του φίλους; Τη λύση έδωσαν τα παιδιά όλης της γης, τα οποία ανέλαβαν να ράψουν τη νέα στολή. Έτσι, τα παιδιά των πέντε ηπείρων ενωµένα κατάφεραν να βοηθήσουν τον Αϊ–Βασίλη να µοιράσει τα δώρα προσφέροντας χαρά κι αγάπη σε όλο τον κόσµο και κάνοντας κάθε όνειρο πραγµατικότητα!


Γυµνάσιο - Λύκειο

13

τεύχος 1 0

Το πείραµα του Ερατοσθένη Ερατοσθένης ήταν ένας αρχαίος Έλληνας που έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα π.Χ.. Ασχολήθηκε µε τη Φιλοσοφία, την Ποίηση, τα Μαθηµατικά και την Αστρονοµία. Κατάφερε να αποδείξει ότι η Γη είναι σφαιρική και υπολόγησε την περίµετρό της µε θαυµαστή ακρίβεια, χρησιµοποιώντας ελάχιστα µέσα, βασιζόµενος στην επινοητικότητα και στην απλότητα της σκέψης του! Οι µαθητές της Γ΄ Γυµνασίου του σχολείου µας την ηµέρα της φθινοπωρινής Ισηµερίας (22η Σεπτεµβρίου) αναβίωσαν το πείραµα του Ερατοσθένη και υπολόγησαν την περίµετρο της Γης. Επίσης, το σχολείο µας γράφτηκε στο διεθνές δίκτυο αναβίωσης του πειράµατος

Eratosthenes Community και λάβαµε µέρος στο διαγωνισµό φωτογραφίας Eratosthenes Photo Contest. Το έπαθλο του διαγωνισµού αυτού είναι µία υποτροφεία στο θερινό σχολείο επιστήµης και έµπνευσης (ISE Summer School Academy), που διοργανώνει η Ελληνογερµανική Αγωγή στην Αθήνα το καλοκαίρι του 201 7 µε όλα τα έξοδα πληρωµένα! Οι µαθητές µας από τη διαδικασία αυτή εντυπωσιάστηκαν από την επινοητικότητα του Ερατοσθένη, διασκέδασαν από την διαδικασία µέτρησης και υπολογισµού και περιµένουν ανυπόµονα τα αποτελέσµατα του διαγωνισµού!

Ενηµέρωση για το ερευνητικό κέντρο CERN ι

καθηγητές των Φυσικών Επιστηµών του σχολείου µας, κ. Χατζησταύρος και κ. Φλουρής, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το µεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο σωµατιδιακής Φυσικής του κόσµου, το CERN. Οι καθηγητές εντυπωσιάστηκαν από την επίσκεψη αυτή και θέλησαν να µεταφέρουν ένα µέρος των εµπειριών και των γνώσεων που απέκτησαν στους µαθητές του σχολείου. Έτσι, µε την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς (28 Σεπτεµβρίου) πραγµατοποιήθηκε από τον καθηγητή Φυσικής κ. Φλουρή, µία παρουσίαση στους µαθητές του Λυκείου. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης αναφέρθηκαν διάφορα στοιχεία για το ερευνητικό κέντρο CERN και αναλύθηκε ο τρόπος µε τον οποίο οι επιστήµονες του , ερευνώντας τα σωµατίδια του, ανακαλύπτουν απαντήσεις για την δηµιουργία και την προέλευση του Σύµπαντος. Οι µαθητές εντυπωσιάστηκαν και έδειξαν µεγάλο ενδιαφέρον στο να επισκεφθούν και αυτοί το ερευνητικό κέντρο σε µία µελλοντική εκδροµή. To γεγονός αυτό αποκτά ακόµα µεγαλύτερη σηµασία, καθώς οι µαθητές του σχολείου µας έχουν ήδη προσκληθεί από το ερευνητικό κέντρο CERN να το επισκεφθούν και να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις

1 η Ποδηλατική Εκδροµή 201 6-1 7 ην Κυριακή 2 Οκτωβρίου πραγµατοποιήθηκε η 1η ποδηλατική εκδροµή του σχολείου µας για την φετινή σχολική χρονιά. Ο θεσµός της εκδροµής µαθητών και καθηγητών µε τα ποδήλατα συνεχίζεται και φέτος για τέταρτη χρονιά. Στην πρώτη αυτή εκδροµή, οι µαθητές και οι συνοδοί καθηγητές, επισκέφτηκαν τα Μεσκλά και µαγεύτηκαν από την όµορφη διαδροµή και την πλούσια φύση που συνάντησαν. Η εκδροµή µε τη βοήθεια της ζεστής και

ηλιόλουστης ηµέρας ήταν ιδιαίτερα απολαυστική και στο τέλος όλοι µαζί οι συµµετέχοντες µετά από ένα πλούσιο φαγοπότι έδωσαν ραντεβού για την επόµενη ποδηλατική βόλτα η οποία θα γίνει αργότερα µέσα στη σχολική χρονιά.


Γυµνάσιο - Λύκειο

14

τεύχος 1 0

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ πως κάθε χρόνο από τη δηµιουργία του θεσµού έτσι και φέτος ήµασταν συνεπείς στο ραντεβού που αυτή τη φορά ήταν στο κλειστό γυµναστήριο στο Καµπάνι. Το πρόγραµµα καθ΄όλη τη διάρκεια ήταν πλούσιο από παιχνίδια, χορούς και νεανική µουσική. Αναλυτικά περιελάµβανε παραδοσιακούς χορούς, παιχνίδια µε σκυταλοδροµίες και σύνθετες κινητικές δραστηριότητες, µε σκυταλοδροµία και κατασκευές, µε τράβηγµα σκοινιού και στη συνέχεια µε οµαδικά παιχνίδια όπως Dodgeball, 3x3 Basket και 3x3 Mini Volley. Τέλος, όλοι µαζί χόρεψαν ξένους παραδοσιακούς χορούς.

Επίσκεψη σε έκθεση

Εκδροµή

ι µαθητές των Α΄ και Β΄ Λυκείου επισκέφτηκαν στις 6 Οκτωβρίου, την έκθεση µε θέµα «Θαλάσσια Ρύπανση και Απόβλητα» που οργάνωσε το Εργαστήριο ∆ιαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Τµήµατος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης στις εγκαταστάσεις του Ιστιοπλοϊκού Οµίλου Χανίων Η έκθεση επικεντρώνεται στις δυνατότητες αξιοποίησης των αποβλήτων στην τέχνη, το σχέδιο και τη µόδα. Μεταξύ άλλων είχαν την ευκαιρία να δουν επιλεγµένες δηµιουργίες Ελλήνων καλλιτεχνών µε κύρια θεµατολογία την επαναχρησιµοποίηση των αποβλήτων στην τέχνη, στυλιστικές και ενδυµατολογικές δηµιουργίες της Katell Gelebert,αντικείµενα διακόσµησης από την οµάδα του UMCEBO design της Νοτίου Αφρικής, εντυπωσιακούς καλλιτεχνικούς σχεδιασµούς από ανακυκλωµένα υλικά, ενδύµατα από φοιτητές ιδιωτικής σχολής µόδας (JAK) του Αµβούργου κατασκευασµένα από απόβλητα, πίνακες φοιτητών από το Πανεπιστήµιο της Κεντρικής Φλώριδας καθώς και ενηµερωτικό υλικό από το Πολυτεχνείο Κρήτης για τα πλαστικά.

Εκλογές δεκαπενταµελούς συµβουλίου

ην Τετάρτη 1 2 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων ωρών διεξήχθηκαν οι εκλογές του 1 5 µελούς µαθητικού συµβουλίου. Η κάλπη ανέδειξε τους παρακάτω 1 5 µαθητές: Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ: Ασαργιωτάκη Πελαγία Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ:Τριποδάκης Νίκος Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ: ∆ρικάκης Ιωάννης Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ: Κάµπουτζ Κόνυ Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ: Ασαργιωτάκη Πολύµνια, ∆ρακωνάκη Ελένη, Θωµαδάκης Γιάννης, Καστάνης Κώστας, Στυλιανάκης

Γιώργος, Χατζηκώστας Γιώργος Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ: Αχιλλέως Λεωνίδας, Θεοδωράκη Λίτσα, Κάµπουτζ Μάξι, Κονταράκης Γιάννης, Παυλουδάκης Χριστόφορος Κατά το πρώτο συµβούλιο αναδείχτηκε το προεδρείο το οποίο αποτελείται από τους παρακάτω µαθητές: ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ: Καστάνης Κώστας ΑΝΤΙΠΡΟΕ∆ΡΟΣ: Αχιλλέως Λεωνίδας ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ∆ρικάκης Ιωάννης ΤΑΜΙΕΣ: Κάµπουτζ Μάξι, Κονταράκης Γιάννης


15

Γυµνάσιο - Λύκειο

τεύχος 1 0

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ εορτασµός της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί ηµέρα µνήµης για την ηρωική αντίσταση και τον αγώνα του ελληνικού λαού εναντίον του φασισµού. Έτσι λοιπόν και φέτος, παραµονή της εθνικής επετείου, οι µαθητές της Β΄ Γυµνασίου παρουσίασαν µία όµορφη γιορτή µε αναφορά στις ιστορικές συνθήκες και στα γεγονότα της εποχής. Η εκδήλωση αυτή, την οποία παρακολούθησαν οι µαθητές του Γυµνασίου και Λυκείου, πλαισιώθηκε µουσικά από τους ήχους και τις µελωδίες της χορωδίας του σχολείου µας.

ΠΑΡΕΛΑΣΗ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

1 7 Νοεµβρίου 1 973 - 1 7 Νοεµβρίου 201 6 ι µαθητές της Γ΄ Γυµνασίου προσπάθησαν να µας µεταφέρουν 43 χρόνια πίσω... Το µήνυµά τους ήταν σαφές και αφορά όλους µας. •Εµείς οι νέοι δεν µπορούµε να αδιαφορούµε για όσα διαδραµατίζονται γύρω µας! •Μας νοιάζει για την αδικία που επικρατεί στον κόσµο µας! •Μας νοιάζει που οι άνθρωποι χάνουν καθηµερινά τη ζωή τους και υποφέρουν για να ικανοποιηθεί η φιλοδοξία των ισχυρών του κόσµου! ....... γιατί µόνο αν µας νοιάζει µπορούµε να κάνουµε τον κόσµο µας καλύτερο!


Γυµνάσιο - Λύκειο

τεύχος 1 0

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ 33ο ΣΥΝΕ∆ΡΙΟ ΤΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

ΤΕΣΤ ΦΥΣΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

16

µιλία του Χανιώτη διακεκριµένου καθηγητή του ΜΙΤ Κωνσταντίνου ∆ασκαλάκη,σε επιλεγµένους µαθητές από όλα τα σχολεία της Κρήτης,στο πλαίσιο του 33ου συνεδρίου της Μαθηµατικής Εταιρείας στα Χανιά. Το σχολείο µας συµµετείχε µε 5 µαθητές από το Γυµνάσιο και το Λύκειο.

πως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πραγµατοποιήθηκε στο Στάδιο Χανίων ο πρώτος έλεγχος των φυσικών ικανοτήτων και τεχνικών δεξιοτήτων των µαθητών του Γυµνασίου µας. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε µε επιτυχία και οι µαθητές ξεδίπλωσαν τα αθλητικά τους ταλέντα. Ο δεύτερος έλεγχος θα λάβει χώρα το Μάρτιο του 201 7.

ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ ΕΚ∆ΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ατά το διάστηµα από 7 µέχρι 11 ∆εκεµβρίου πραγµατοποιήθηκε η εκδροµή της Γ΄Λυκείου στη Θεσσαλονίκη. Οι µαθητές µας µαζί µε τους συνοδούς τους είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, την πόλη της Βέροιας, µνηµεία της Unesco όπως τον Λευκό Πύργο και τα τείχη της Ακροπόλεως αλλά και να «γεµίσουν τις µπαταρίες τους» µε διασκέδαση και χαλάρωση, επιστρέφοντας ξεκούραστοι και πανέτοιµοι να συνεχίσουν τον αγώνα της προετοιµασίας για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Τους ευχόµαστε από καρδιάς κάθε επιτυχία στους στόχους τους και να κατακτήσουν την ζωή που ονειρεύονται!!!

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΣΚΗΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΕΡΗΜΙΤΗ (PROJECT Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ) τα πλαίσια του Project της Α΄ Λυκείου («Άγιοι και προσκυνήµατα του τόπου µου») την Παρασκευή 9/1 2/201 6 οι µαθητές επισκέφτηκαν την Ιερά Μονή Γουβερνέτου και από εκεί πεζοπόρησαν µέχρι τη Σκήτη του Αγίου Ιωάννου του Ερηµίτη, κάνοντας στάσεις και βλέποντας όλα τα προσκυνήµατα (σπήλαια) µέχρι το «Καθολικό». Οι µαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη θρησκευτική, πολιτιστική και αρχιτεκτονική ιστορία του τόπου, την οποία είχαν µελετήσει στην τάξη και παράλληλα θαύµασαν το πανέµορφο φυσικό περιβάλλον.


17

Γυµνάσιο - Λύκειο

τεύχος 1 0

ECOMOBILITY Εκστρατεία ECOMOBILITY 201 6-1 7, φέτος συµπληρώνει 1 4 χρόνια υλοποίησης. Το πρόγραµµα είναι εθελοντικό και πρόκειται για µία σηµαντική συστράτευση, µε στόχο την ευαισθητοποίηση των εφήβων, που σχεδιάστηκε pro bono, το έτος 2003 στην Αθήνα, από την εταιρία PARTNERS AE. Από το 201 4 ξεκίνησε και υλοποιείται η Εκστρατεία FREE MOBILITY, µετά από την συνεχή παρουσίαση στις προτάσεις των µαθητών των προβληµάτων εµποδισµού και αδυναµίας ελέυθερης πρόσβασης συνανθρώπων µας που ζουν στις πόλεις. Το µήνυµα του ECOMOBILITY βασίζεται στην αυτενέργεια των εφήβων και την εθελοντική προσφορά, κάτι που είναι απαραίτητο και ισχύει και σε όλους τους συνεργαζόµενους και εµπλεκόµενους φορείς. Η ενεργή συµµετοχή των νέων για εξεύρεση λύσεων στα προβλήµατα µετακίνησης στις µεγάλες πόλεις της χώρας, µε κύριο σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών, είναι το ζητούµενο της εκστρατείας. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών, για την αλλαγή συνθηκών και συνηθειών µετακίνησης και την βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις. Το ECOMOBILITY ζητά από τους µαθητές να ερευνήσουν τα προβλήµατα της περιοχής τους σε τοπικό επίπεδο (δήµος, γειτονιά, χωριό, νησί) που δηµιουργούνται από τις συνήθειες κυκλοφορίας και τις συνθήκες που επικρατούν στην πόλη τους. Να εντοπίσουν ελλείψεις που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής στην πόλη, να κάνουν έρευνα στο σχολείο και στη πόλη για τα προβλήµατα που παρατηρούν γύρω τους, να σκεφτούν λύσεις και προτάσεις που θα βοηθήσουν σηµαντικά την περιοχή που ζούνε και το σχολείο τους. Οι µαθητές της Εκστρατείας ECOMOBILITY, είναι απαραίτητο, µόνοι τους και χωρίς επέµβαση ενηλίκων, να παρουσιάσουν το έργο τους µε τον τρόπο που θα επιλέξουν οι ίδιοι. Η εργασία τους µπορεί να συνοδεύεται από θεατρικό δρώµενο, τραγούδι, στίχους, διάφορες κατασκευές, µακέτες, ζωγραφική, έντυπα ή ό,τι άλλο θα δηµιουργήσει η φαντασία τους και επιλέξουν να συµπεριλάβουν.Οι µαθητές της Εκστρατείας FREE MOBILITY, µπορούν να συνεργαστούν µε του εκπαιδευτικούς τους ή και µε άλλα Γυµνάσια της πόλης, για να παρουσιάσουν το έργο τους µε τον τρόπο που θα επιλέξουν οι ίδιοι. Η εργασία τους µπορεί να συνοδεύεται από θεατρικό δρώµενο, τραγούδι, στίχους, διάφορες κατασκευές, µακέτες, ζωγραφική, έντυπα ή ό,τι άλλο θα δηµιουργήσει η φαντασία τους και επιλέξουν να συµπεριλάβουν. Το Γυµνάσιο των εκπαιδευτηρίων µας, συµµέτεχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στο πρόγραµµα Ecomobility, ως µοναδικός εκπρόσωπος του Νοµού Χανίων και της ∆υτικής Κρήτης, µε µια οκταµελή οµάδα η οποία απαρτίζεται από τους παρακάτω µαθητές της Γ Γυµνασίου :Αθανασίου Ελίνα, Βιριράκη Κωνσταντίνα, Κριαρά Ελένη, Κωνσταντουράκη Τζωρτζίνα, Μπιρπίλη Κωνσταντίνα, Στυλιανάκης Κωνσταντίνος, και Τσαφαράκη Χριστίνα. Η Οµάδα του ecomobility έκανε στις 1 6 ∆εκεµβρίου µία συνάντηση µε τον συντονιστή του προγράµµατος κο. Θάνο Ζαφειρόπουλο, όπου στα πλαίσια της συνάντησης τα παιδιά ενηµερώθηκαν σχετικά µε τις δράσεις που πρέπει να υλοποιήσουν ώστε το πρόγραµµα να έχει απήχηση στην τοπική κοινωνία. Η παρουσίαση της συγκεκριµένης εκδήλωσης θα πραγµατοποιηθεί την Τετάρτη 8 Μαρτίου και ώρα 6.00 σε χώρο ο οποίος θα ανακοινωθεί αργότερα. Η καλύτερη εργασία και τα δηµιουργικά βραβεία της Εκστρατείας ECOMOBILITY 201 6-1 7, θα ανακοινωθούν στη διάρκεια µιας ειδικής εκδήλωσης, εορταστικού χαρακτήρα, που θα πραγµατοποιηθεί στην Αθήνα, τον Απρίλιο 201 7. Προσκεκληµένοι στην τελετή απονοµής των βραβείων είναι όλοι οι µαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι εκπρόσωποι των Υπουργείων και της Πολιτείας, της Επιστήµης, των Μέσων Ενηµέρωσης, των Επιχειρήσεων και Ενεργοί Πολίτες. Η τελετή περιέχει επίσης την επιβράβευση όλων των Φορέων που συνεργάσθηκαν στην υλοποίηση της Εκστρατείας, καθώς και του ∆ήµου που έκανε την καλύτερη διοργάνωση της Εκστρατείας στην περιοχή του. Η οµάδα µε την καλύτερη εργασία και ο καθηγητής προβλέπεται να συµµετέχουν στην αποστολή του ECOCITY, στις Βρυξέλλες, τον Ιούνιο, όπου θα περιηγηθούν στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να ενηµερωθούν σχετικά µε τον περιβαλλοντικό προσανατολισµό της Ευρώπης. Οι µαθητές από τις οµάδες µε τις καλύτερες δηµιουργικές εργασίες θα φιλοξενηθούν την πρώτη εβδοµάδα του Αυγούστου στο ECOCAMP.


International School

18

ORTHODOX RADIO STATION n amazing day visiting the Orthodox Radio Station. Lots of fun singing Carols in Greek and English.

τεύχος 1 0

Fire Safety Awareness

MARITIME MUSEUM

e were visited by the NSA firefighters and the students enjoyed learning about fire safety. Sparky the firedog was a great hit!

e visited the Maritime Museum and learned about the different kinds of ships and their history. We also walked in the Old City and saw the old historical buildings.

HALLOWEEN

THANKSGIVING

e counted our many blessings e celebrated Halloween by ur Talent Show was a great and gave thanks on carving pumpkins all together success! All the students showed Thanksgiving. Mr. and displaying them around the us how talented they are! We had stand-up comedy, dancing, singing, piano school. Then we took the children trick-or- Theodoropoulos provided a wonderful playing, and paper cutting among other treating to all the classrooms. The children Thanksgiving meal in the school cafeteria. had great fun! events. All students were amazing!

CITY HALL

ur visit to the City Hall, singing Carols for the City’s Mayor Mr Tasos Vamvoukas.


19

ΙΕΚ-ΣΧΟΛΕΣ ΖΗΤΑ

τεύχος 1 0 PROJECT Β ΤΑΞΗΣ ΜΗΧΑΝΟΣΥΝΘΕΤΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΣΥΝΘΕΤΑ ΥΛΙΚΑ»

Β’ τάξη των Μηχανικών Αεροσκαφών του σχολικού έτους 201 6-201 7 επέλεξε ως θέµα του project, την κατασκευή δοκιµίων από σύνθετα υλικά. Τα σύνθετα υλικά τρέχοντας τον χρόνο πίσω τα συναντάµε λίγες χιλιάδες χρόνια πριν στο παρελθόν. Οι αρχαίοι λαοί από την Ευρώπη µέχρι την Ασία και πιο πέρα, µέσα από εµπειρικές παρατηρήσεις στο πέρασµα των χρονών έµαθαν να βελτιώνουν τις ιδιότητες των υλικών που χρησιµοποιούσαν στην καθηµερινότητα τους ενισχύοντας τα υλικά αυτά µε πρόσθετα συστατικά. Από την αρχαία τεχνική ενίσχυσης των τούβλων µε άχυρο που απέτρεπε την δηµιουργία ρωγµών λόγο των τάσεων

συστολής κατά την ξήρανση του πηλού περάσαµε σήµερα στην σύγχρονη κατασκευαστική οικοδοµική εποχή του οπλισµένου σκυροδέµατος. Υπάρχει πληθώρα υλικών και παραδειγµάτων τα όποια θα συζητηθούν από τους µαθητές στην τάξη στα πλαίσια του project και θα διευρύνουν τις γνώσεις των µαθητών. Η ανάπτυξη των υλικών αυτών είναι ραγδαία από το 1 900 κυρίως όµως τα τελευταία 30 χρόνια. Η χρήση των συνθετών υλικών έφερε επανάσταση σε πολλούς τοµείς τις βιοµηχανίας των δοµικών έργων της ναυπηγικής και κυρίως της αεροναυπηγικής. Προσπαθώντας να κατανοήσουµε τις ιδιότητες και τις δυνατότητες των υλικών

αυτών, σκεφτήκαµε να κατασκευάσουµε δοκίµια από διάφορα σύγχρονα υλικά αεροναυπηγικής και µε όσο δυνατόν διαφορετικές τεχνικές κατασκευής. Το τελευταίο του τµήµα ερευνητικού έργου θα είναι η εφαρµογή τάσηςδύναµης στα δοκίµια ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραµµα από το θεωρητικό επίπεδο στην κατασκευές και τέλος στην δοκιµές αυτών όπου θα αποκτήσουµε την τελική εικόνα σε σχέση µε τις ιδιότητες και την αντοχή του κάθε υλικού.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ 11 5 Π.Μ. τις 8 / 11 /201 6 ηµέρα της Γιορτής της Πολεµικής Αεροπορίας, οι µαθητές της σχολής επισκέφτηκαν την 11 5 Π.Μ. Ξεναγήθηκαν στον χώρο της έκθεσης βλέποντας εκθέµατα τελευταίας τεχνολογίας. Είδαν και ενηµερώθηκαν απο κοντά για τα αεροσκάφη f-1 6 blk 52+ για το θρυλικό f-4 ( phantom) Γνώρισαν και συνοµίλησαν µε παλιούς µαθητές της σχολής οι οποίοι εισήχθησαν και υπηρετούν ως µηχανικοί αεροσκαφών στην Πολεµική Αεροπορία.

Εκπαιδευτική Επίσκεψη σπουδαστών του Ι. ΙΕΚ ΖΗΤΑ στην εταιρεία ΜΟΒΙΑΚ Α.Ε.

Εκπαιδευτική επίσκεψη υλοποίησαν οι σπουδαστές του Γ’ εξαµήνου της ειδικότητας ¨Στέλεχος εµπορίας, διαφήµισης και προώθησης προϊόντων”, την Τρίτη 20 ∆εκεµβρίου 201 6, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΜΟΒΙΑΚ Α.Ε. και ενηµερώθηκαν για την παραγωγή, τα προϊόντα καθώς και για τις εξαγωγικές δραστηριότητες της εταιρείας. Οι σπουδαστές συνοδευόµενοι από την υπεύθυνη καθηγήτρια, κλάδου ΠΕ1 8.02, κα Τζένη Στεργιοπούλου, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΜΟΒΙΑΚ Α.Ε. από τον κύριο Απόστολο ∆ιαµαντόπουλο, υπεύθυνο της εταιρείας. Ο κύριος ∆ιαµαντόπουλος παρουσίασε στους σπουδαστές καινοτόµα προϊόντα και µίλησε για τους τρόπους λειτουργίας και ανάπτυξης της ΜΟΒΙΑΚ Α.Ε. Συζήτησε µε τους σπουδαστές δίνοντάς τους µια ρεαλιστική και πρακτική προσέγγιση της επιστήµης του µάρκετινγκ στην πραγµατική αγορά. Ευχαριστούµε τη διοίκηση της εταιρείας ΜΟΒΙΑΚ Α.Ε καθώς και τον κύριο ∆ιαµαντόπουλο για την εξόχως ενδιαφέρουσα ξενάγηση/φιλοξενία στην έδρα των επιχειρήσεων της εταιρίας.


20

ΙΕΚ-ΣΧΟΛΕΣ ΖΗΤΑ

τεύχος 1 0

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ BAZAAR πως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έγινε το Χριστουγεννιάτικο Bazaar του ΙΙΕΚ ΖΗΤΑ. Η εκδήλωση πραγµατοποιήθηκε µπροστά από το ∆ηµαρχείο. Η ανταπόκριση του κόσµου ήταν πολύ ικανοποιητική. Όλες οι κατασκευές έγιναν από τις σπουδάστριες του Α΄και Γ΄εξαµήνου της ειδικότητας Βοηθός Βρεφονηπιοκόµων. Την εκδήλωση πλαισίωσε η χορωδία των Εκπαιδευτηρίων Θεοδωρόπουλου. Όπως κάθε χρόνο τα έσοδα πηγαίνουν σε φιλανθρωπικά ιδρύµατα. Για φέτος οι σπουδάστριες αποφάσισαν τα έσοδα να πάνε στο ΚΗ.Φ.Αµεα

διΑΛειμΜΑ τεύχος 10  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you