Page 1

Burimin e malit e sjellim tek ju!

Adresa: Komuna Dajt, Tiranë E-mail: acqua_prima@hotmail.com Web: www.ujeprima.com Cel: +355 68 20 57 201 Cel: +355 68 20 57 200 Zyrat: Rr.Elbasanit,Pallati i Postës

ngjitur me “Bar Artisti”,Tiranë

Thesari që duhet ndarë me JU ! revista nr 15 juli.indd 1

18 Prill 2013... 1

5/1/2013 12:41:14 PM


77

Kreu i PLSHR 4

Edmond Vlashaj:

As majtas as djathtas, por vetëm Drejt! Për Drejtësi dhe Zhvillim me PLSHR!

People & more...

PLSHR në Tiranë 16 Çajup Çangollari Skema politike e PLSHR: Llogaridhënia paszgjedhore para qytetarëve!

PLSHR në Tiranë 18 Vilma Kërçiku Të rinjtë përbëjnë shpirtin e PLSHR!

PLSHR në Tiranë 20 Çerçiz Loloçi Politikë-bërja me PLSHR është zgjidhja e problemeve të qytetarit dhe të gjithë shoqërisë!

Qendra e Mendimit Pozitiv 68

Mira Përlala

Si të mendoni pozitivisht!

Qendra për Drejtësi dhe Solidaritet 73 QDS dhe shoqata

“Në dobi të gruas”: Stop dhunës ndaj gruas!

Qendra për Drejtësi dhe Zhvillim 82 Diskutim mbi Qeranë Tatimore!

revista nr 15 juli.indd 2

5/1/2013 12:41:15 PM


opinion E duam Shqipërinë e Re,

plot me Solidaritet! Pa Korrupsion! Nga Edmond Vlashaj*

Solidariteti është një vlerë që Shqiptarët e kanë në vetvete, por dalldia e këtyre 22 viteve tranzicion, ka bërë që kjo vlerë të përhumbet nëpër tallazet e jetës pa një bosht orientimi në vlerat më të mira njerëzore dhe shpirtërore. Yshtur në zallamahinë dhe etjen për një pasurim të shpejtë, pa mund dhe pa djersë, shpesh herë edhe në mënyrë të padrejtë, të pandershme dhe të pamoralshme, një pjesë të njerëzve në këtë vend e vuri në dilemë dhe në tundim, për të shkapërcyer mbi njerëzit që kanë më shumë nevojë, mbi hallet e atyre që sot a ndoj moment tjetër të jetës së tyre u gjenden pa përkrahje dhe të pambrojtur. Ky vend harroi se Solidariteti dhe vëmendja për njerëzit që kanë më shumë nevojë është vetë domethënia e drejtësisë dhe e paqes sociale dhe njëkohësisht e gjithë zhvillimit dhe begatimit të kombit shqiptar. Ne, Partia Lëvizja Shqipëria e Re, e kemi këtë vlerë të çmuar dhe duam ta kultivojmë, ta forcojmë e ta shpërndajmë kudo në të gjitha institucionet e Shtetit dhe Shoqërisë Shqiptare. Kandidatët tanë për Kuvendin e ardhshëm, janë në shumicë të rinj e të reja, qytetarë të thjeshtë, të edukuar e të mbrujtur në vlerat më të mira njerëzore dhe shpirtërore, të drejtë, të ndershëm dhe solidarë e të përkushtuar për t’ju shërbyer njerëzve pa përkrahje, të rinjve dhe sipërmarrësve po ashtu. Kandidatët tanë njëkohësisht i kanë të gjitha aftësitë dhe potencialet për të qenë drejtuesit më rezultativë dhe efiçientë të institucioneve të shtetit tonë dhe i kanë të gjitha mundësitë që t’i bëjnë këto institucione të shndërrohen në mekanizma efektivë dhe produktivë të projektit Shqipëria e Re. Projekt i cili do të prodhojë dobi dhe begati për çdo familje shqiptare. E duam Shqipërinë e Re, plot me Solidaritet! Pa Korrupsion! Të Zhvilluar e Të Begatë! *Kryetar i Partisë Lëvizja Shqipëria e Re

18 Prill 2013... 3

revista nr 15 juli.indd 3

5/1/2013 12:41:15 PM


Kreu i PLSHR, Edmond VLASHAJ Edmond Vlashaj lindi më 10/09/1977 në fshatin Gjadër të rrethit Lezhë. Ai filloi studimet e Larta në Universitetin “Luigj Gurakuqi”, Shkodër. Fakulteti i Shkencave Shoqërore, dega: Histori-Gjeografi. U diplomua ne Fakultetin e Shkencave Juridike, dega: Drejtësi, Tiranë. Është i martuar dhe ka dy fëmijë. Edmond Vlashaj ka kryer një sërë kualifikimesh të rëndësishme të karakterit ndërdisiplinor, brenda dhe jashtë vendit. Ai ka marrë pjesë në konferenca të shumta të nivelit të lartë me tematika sociale, ekonomike dhe politike. Prirjet për drejtues janë të hershme, në moshë fare të re ai do të drejtojë sipërmarrje, si dhe projekte me rëndësi në NGO të ndryshme. Projekti i tij i madh për të drejtuar një kompani të cilën do ta emërtojë “Vitrina” do ta ketë zanafillën që në vitin 2004. Edmond Vlashaj është: • Themelues i kompanise “Vitrina” më datë 05/10/2004. • Themelues i Universitetit, Shkollës së Mesme dhe Qendrës së Formimit Profesional “Vitrina”. • Themelues & Drejtor Ekzekutiv i Fondacionit “Vitrina”. • Themelues dhe Drejtor Ekzekutiv i Fondacionit “Banka e Ideve”. • Themelues dhe Kryetar i Unionit të Sipërmarrësve Shqiptarë Edmond Vlashaj është klasifikuar si njeri objektiv, idealist dhe me vizion të lartë. Elementi më i rëndësishëm i fuqisë janë idetë e pashtershme të konkretizuara me shumë prakticitet dhe këmbëngulje, çka e bëjnë këtë sipërmarrës të ri shumë të suksesshëm në treg.

As majtas as djathtas!

Vetëm Drejt! Për Drejtësi dhe Zhvillim me PLSHR!

Z. Edmond Vlashaj, kryetar i Partisë Lëvizja Shqipëria e Re, ka ndërtuar një projekt politik tashmë të zyrtarizur dhe të njohur në gjithë Republikën e Shqipërisë. I ftuar në “Fokusin politik të javës” drejtuar nga z. Artur Nura, në një intervistë, ai sjell për publikun portretin politik dhe atë individual. -Cili është z. Edmond Vlashaj?

Unë besoj se kam arritur ta tregoj dhe ta shfaq veten, në disa dimensione, por thjesht dua të them se unë jam Edmond Vlashaj. Faleminderit Zotit kam familjen time, nusen time Violetën, dy fëmijët e mi, vajzën e madhe Elidona dhe vajzën e vogel Aurora qe sapo ka mbushur 7 muaj. Prindërit

e mi jetojnë në fshatin Gjadër të Lezhës. Jam krenar për ta dhe fshatin ku kam lindur dhe ku kam kaluar një pjesë të mirë të jetës sime. Më është dashur të punoj shumë, që në moshë të re, që 14 vjeç, ngjashëm si shumica e shqiptarëve të moshës sime, por edhe të moshave të tjera. Kam studiuar për Histori-Gjeografi, fillimisht. Pastaj jam diplomuar për Drejtësi dhe në ndërkohë më është dhënë mundësia të punoj në pozicione drejtuese si lider me grupe relativisht të mëdha punonjësish me të cilët fillova t’i drejtoja që 18-19 vjeç. Faleminderit Zotit që fëmijë në familje jam edukuar me shumë disiplinë dhe me ndjenjën e marrjes përsipër të përgjegjësive,

4 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 4

5/1/2013 12:41:16 PM


duke qenë në të njëjtën kohë i përgjegjshëm në çuarjen deri në fund të angazhimeve dhe përgjegjësive të mia me shumë këmbëngulje dhe përkushtim. Kreativiteti dhe begatia në Ide është një dhuratë që besoj se Zoti ma ka dhënë si bekim, jo vetëm për vete, por edhe për t’iu shërbyer njerëzve të tij. Qenia kreativ, produktiv dhe njëkohësisht praktik e konkret më ka dhënë shumë ndihmë në organizimin e punëve që kam marrë përsipër. Tani jam 35 vjeç, gjatë këtyre 21 viteve pune, pra duke filluar që 14 vjeç, më është dashur të përballem me sfida të jashtëzakonshme, sfida që kanë filluar te sfida e mbijetesës, te sfida e qendrueshmërisë financiare dhe ekonomike, e qendrueshmërisë morale dhe qendrueshmërisë së karakterit, nga sfida e ruajtjes së dinjitetit dhe e vlerave më të mira njerëzore në të cilat unë besoj. Poezia e Kiplingut “Në mundsh” është përshkrimi më i kjartë i gjithë historisë sime personale në këto vite sakrificash pa fund por edhe arritjesh shumë të rëndësishme për mua dhe për familjen time. Arritje për të cilat vetëm Zotit i falem e i falenderohem dhe askujt tjetër. Kam pasur shumë pengesa, paragjykime,

përçmime, poshtërime, shumë dëme të pamerituara dhe të pamëshirshme që më janë shkaktuar gjatë ecjes sime deri më tani, e megjithatë faleminderit Zotit, këto për mua kanë qenë veçse sprova të kalimit nga një etapë në tjetrën, sprova të cilat veçse më kanë pasuruar me durim, me forcë, me guxim, me zgjuarsi dhe aftësi për të rezistuar duke besuar në Zot, në Drejtësi, dhe në Vlerat më të mira njerëzore, duke iu qëndruar besnik këtyre vlerave edhe në kohët më të vështira, i gjendur nën sulmet poshtëruese, denigruese dhe përçmuese të shumëkujt. Sulme që shpesh kanë ardhur si pasojë e lakmisë apo ndonjëherë edhe si rrjedhojë e mosnjohjes. Më është dashur të punoj dhe të sakrifikoj shumë për të arritur tek ajo pika që quhet “Arritje” dhe jam i kënaqur për çka kam arritur deri më tani, edhe pse nuk kam vetëm këto pikësynime. Vizioni im për Shqipërinë e Re, ka lidhje me një Projekt të madh që përfshin energjinë pozitive të çdo shqiptari. Energji e cila duke u investuar në këtë projekt duhet të fillojë të prodhojë dobi dhe kontribut real për mirëqenien dhe zhvillimin e kombit tonë në drejtësi dhe sinergji. 18 Prill 2013... 5

revista nr 15 juli.indd 5

5/1/2013 12:41:19 PM


-Pse z. Vlashaj mendoi të ideojë një parti politike, ta prezantojë këtë model tek qytetarët dhe kjo parti të jetë e prezantuar në pushtetin legjislativ dhe ekzekutiv?

Unë i përkas atyre njerëzve që mendojnë se politika është mënyra më e mirë për zgjidhjen e problemeve dhe njeriu në momentin që lind është një aktor dhe faktor politik, një politikan i mundshëm. Njeriu e ka të domosdoshme politikën si një mënyrë për të zgjidhur hallet dhe shqetësimet e veta, si një mënyrë për të rritur potencialet, kapacitetet dhe si një mënyrë për të rritur mirëqënien e vet dhe të komunitetit të tij. Më është dhënë mundësia të jem një lider që në moshë të vogël, jam aktivizuar në shoqërinë civile ku dita ditës eksperienca ka ndikuar në rritjen e kapacitetit për drejtim apo leadership, kapacitete të cilat nuk mund të rriteshin ndryshe, por vetëm

duke njohur realitetin dhe duke krijuar hapësirat dhe potencialet e mundshme për prodhimin e zgjidhjeve. Ndjeshmëria sociale e ndërthurur me përkushtimin ka bërë të mundur që të arrihet në kapacitetet e një lideri social dhe politik. Unë kam pasur një bindje personale dhe një betim me vetveten që të mos angazhohesha në politikë, akoma pa i treguar vetes edhe të tjerëve që kisha potenciale dhe aftësi për të arritur disa gjëra në dimensionin tim si sipërmarrës, aktivist dhe lider i shoqërisë civile. Synimet dhe arritjet e mia janë mbështetur në mënyrë të natyrshme në besimin te Zoti. Angazhimi im politik ka ardhur si një vokacion i natyrshëm pas kalimit të disa etapave të rritjes sime personale, si një lider që rrit potencialet dhe kapacitetet e veta, duke koordinuar energjitë e veta me energjitë e atyre personave që ai ka mundësi t’i përfaqësojë.

6 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 6

5/1/2013 12:41:20 PM


-Cili është modeli i ri i Shqipërisë së Re?

Më tepër se një model, është një burim frymëzimi. Ne, tek Partia Lëvizja Shqipëria e Re kemi si burim frymëzimi kryesor demokracinë amerikane, si demokracinë numër një në ndërtimin e një shteti, të shtetit funksional dhe të shtetit ligjor, si dhe vlerësojmë Shtetet e Bashkuara të Amerikës si aleati më i madh i kombit shqiptar. Hapësira gjermanike për ne ka një rëndësi të shumëfishtë dhe përcaktohet me shumë interes në kontekstin europian, pra Gjermania, Austria dhe Zvicra, me të cilat ne kemi lidhje historike si dhe interesa strategjike që lidhen me aktualitetin dhe të ardhmen e Shqipërisë dhe Shqiptarëve për integrimin europian të shtetit shqiptar, të shtetit të Kosovës e më tej për bashkëpunimin e mëtejshëm ekonomik, social dhe politik. Turqia e sotme për ne është jo vetëm një burime frumëzimi por edhe një shkollë e madhe politike. E vlerësojmë si një eksperiencë pozitive që po e marrim deri në detaje, qeverisjen e AKP (Partia për Drejtësi dhe Zhvillim), drejtuar nga lideri Erdogan i cili sot është një Lider i përmasave botërore me ndikim shumë pozitiv me dobinë e reformave të tij në këto 10 vite, i cili do vazhdojë të jetë si i tillë edhe për vitet në vazhdim. Besojmë se realiteti i Turqisë para 10 viteve është i ngjashëm me realitetin e Shqipërisë tani, plot me korrupsion, plot me padrejtësi, me mbulimin e të vërtetave, tjetërsimin e

të vërtetave, me probleme të jashtëzakonshme. Ne besojmë se këtij vendi i duhet një force politike si Partia Lëvizja Shqipëria e Re me të njëjtat synime, kapacitet dhe bosht ideologjik, po ashtu me të njëjtën filozofi sociale dhe politike si AKP (Partia për Drejtësi dhe Zhvillim), që të arrijmë ta përshtasim edhe në realitetin shqiptar reformat e sukseshme të AKP e drejtuar nga Erdogan. AKP (Partia për Drejtësi dhe Zhvillim) ka arritur forcimin e shtetit ligjor në Turqi, rritjen e besueshmërisë së popullit tek sistemi i drejtësisë, tek policia dhe tek të gjitha ato mekanizma që lidhen me interesin për ta çuar drejtësinë në vend dhe për ta mbrojtur atë; kemi arritje në zhvillimim ekonomik, kemi arritje të jashtëzakonshme në zhvillimin social, është rritur përkujdesja ndaj të varfërve. Si burim kryesor për aspektin praktik të qeverisjes, ne kemi qeverisjen e AKP (Partia për Drejtësi dhë Zhvillim). Shqipëria ka nevojë më tepër, në këto kohë, për drejtësi dhe zhvillim, duke i motivuar njerëzit e thjeshtë të rrisin kapacitetet e tyre, duke u edukuar dhe duke pasur në themel të vërtetën dhe drejtësinë, të synohet për të rritur me tej kapacitetet dhe potencialet e zhvillimit që i duhen këtij vendi. -Cilës pjesë së historisë i përkasin kandidaturat e PLSHR, të shkuarës komuniste, këtyre 22 viteve, të demokracisë në zhvillim apo të ardhmes që kemi përpara?

Partia Lëvizja Shqipëria e Re ka lidhje shumë me rininë, 18 Prill 2013... 7

revista nr 15 juli.indd 7

5/1/2013 12:41:22 PM


me një mentalitet të ri që ne synojmë ta përhapim në Shqipëri, një mentalitet i cili ka si bosht, sloganin: Drejtësi dhe Zhvillim. Ne besojmë se zhvillim pa drejtësi nuk mund të ketë! Të jetë e vërteta në themel dhe pastaj vjen edhe zhvillimi. Të rinjtë e Lëvizjes Shqipëria e Re nuk kanë lidhje me mentalitetin e vjetër, por me mentalitetin e promovimit të së vërtetës, forcimit, kultivimit dhe përhapjes të së vërtetës, ndërtimit të një sistemi që ka në bazë drejtësinë si një nevojë e domosdoshme për të ecur përpara. -Çfarë sjell të re Partia Lëvizja Shqipëria e Re në dimensione konkrete?

Të reja janë 7 pikat e platformës politike dhe 12 synimet që kemi për 4 vitet e ardhshme të qeverisjes. E re, për ne është mënyra si duhet të eliminojmë korrupsionin në arsim. Vlerësimi i studentëve të bëhet elektronik, ose me skanim, ose online në mënyrë që të përjashtohet pushteti i pedagogut si një pushtetar i vlerësimit me notë 4 kryesisht në funksion të përfitimit korruptiv me qindra euro me sebepin e vendosjes së notës kaluese për studentët. Kjo zgjidhet vetëm me një vendim. Me një vendim të drejtë, strikt, të prerë dhe të shpejtë. Po ashtu edhe eliminimi i korrupsionit në emërimet apo në rekrutimin e personelit në arsim, me anë të bordeve të shkollave dhe emërimi i stafit apo i drejtorit të shkollës nëpërmjet këtyre bordeve. Borde që përbëhen nga pjesëtarë të komuntetit të prindërve. Kjo është një eksperiencë e cila ndodh në Amerikë. Eleminimi i korrupsionit në shëndetësi, nëpërmjet ngritjes së sistemit të bordeve sepse kanë marrëdhënie të përditshme

me punonjësit dhe me grupet e interesit. Procesi i kërkesës së llogarisë dhe llogaridhënies është i përditshëm. Diçka krejt e re është lufta ndaj korrupsionit që shteti duhet të ndërmarrë. Ne nuk kemi investuar asgjë në luftën kundër korrupsionit, s’kemi forcuar mediat, s’kemi forcuar shoqërinë civile, organizatat, s’kemi marrë asnjë nismë në edukimin e brezave të rinj. Nuk luftohet korrupsioni me fjalime të bukura dhe me konferenca shtypi. Duhet të shumohen dhe shumëfishohen potencialet, duhet të forcohen institucionet dhe mekanizmat që luftojnë korrupsionin. E re është ideja që kemi për fuqizimin e kombit, krijimi i institucioneve mbarëkombëtare, që do të financohen nga pagesa prej 1 euro në muaj, prej pagesës së çdo shqiptari brenda dhe jashtë Shqipërisë, të cilët kanë të drejtën e përdorimit dhe mbajtjes së pasaportës shqiptare. Këto institucione duhet të jenë: efikase, efiçente dhe shumë produktive. Na duhet një Akademi Kombëtare, e cila duhet të prodhojë shkencë, filozofi, ide, që janë në shërbim të aktualitetit shqiptar dhe promovimit të vlerave, dije të cilat të jenë të dobishme dhe utilitare për institucionet tona shtetërore, shoqërore dhe ato të sipërmarrjes. -Cili është propozimi juaj konkret për një sistem efiçent fiskal?

Ne besojmë se taksa progresive është një humnerë, e cila mund të minimizojë përtej përgjysmimit të gjitha të ardhurat në buxhetin e shtetit, të ardhura që vijnë prej tatim-taksave. Në të njëjtën kohë taksa progresive do të shkaktonte një katastrofë në tërheqjen e investimeve të huaja, rrjedhimisht vendet e punës do të pësonin një rrënim total, që në zanafillë dhe besimi i investitorëve do të numërohej me minutat e braktisjes së Shq-

8 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 8

5/1/2013 12:41:24 PM


ipërisë edhe prej atyre që tashmë morën inisiativë të investojnë në Shqipëri deri në këto kohë që ne po flasim. Po ashtu kemi parë që ka shumë mangësi në aplikimin e taksës së sheshtë, taksë e cila, përzier me gjobat e ligjshme dhe të paligjshme, formale dhe informale, yshtur prej korrupsionit të tatimorëve apo prej nevojës për të mbushur boshllëqet e krijuar prej padrejtësisë në trajtimin e sipërmarrësve, në shumatoren e saj vjetore na del një taksë që është shumë më e rëndë se taksa progresive. Ne si PLSHR propozojmë sistemin që ka lidhje me konceptin e Qerasë Tatimore. Një taksim duke kategorizuar të gjitha bizneset në 7 kategori. Duke vendosur një përqind të gjithë xhiros vjetore, në mënyrë konvencionale, si një shifër fikse për secilën nga kategoritë, plus 3% të xhiros reale vjetore. Në momentin që kemi një sistem të qartë, i barabartë në koncept për të gjithë, por i ndryshëm sipas punës që ka biznesi, ka shumë pak hapësira për korrupsion. Kjo mënyrë është shumë kollaj e kontrollueshme, si prej publikut, po ashtu edhe prej policisë tatimore. Është më e lehtë sesa të shkojmë në pikën që të mbushen mijëra fletë bilanci fiktive me fatura fiktive që prodhojnë fitime fiktive fallso dhe jo reale, të bëhen kontrolle mbi kontrolle, ku ka edhe shumë hapësire për manipulim. Është krejt e pamundur që të eleminohet korrupsioni në këtë pikë. Në sistemin e Qerasë Tatimore, sipërmarrësi e ka më të lehtë të

bëjë pagesën, ndërkohë dhe shteti e ka më të lehtë për të vjelë tatimet. -Modeli i Partisë Lëvizja Shqipëria e Re në parlamentin e ardhshëm si do të jetë?

Ne po synojmë të japim modelin e një partie e cila ndryshon shumë prej të tjerave, synojmë të jemi shumë praktikë dhe konkretë, shumë konstruktivë dhe eficientë. Veprimtaria jonë politike ka në bazë dhe në themel ndjeshmërinë sociale, solidaritetin me më të varfërit me ata që gjenden pa përkrahje dhe pa mbështetje. Veprimtaria jonë ka dhe do të ketë sot e gjatë gjithë kohës në themelin e tij, ndershmërinë, korrektësinë, disiplinën dhe Drejtësinë. Ne synojmë të eliminojmë konfliktet e mundshme, sepse konflikti nuk prodhon asgjë të mirë. Njerëzit nuk kanë pasur dhe as nuk do të kenë nevojë asnjëherë për konflikte. Njerëzit kanë nevojë për zgjidhje konstruktive, për koordinimin e ngushtë dhe krijimin e sinergjive mes forcave politike, për aq sa lejojnë idetë dhe programet e tyre. Ka pika ku të gjitha partitë mund dhe duhet të bashkëpunojnë detyrimisht për çështje si: interesat kombëtare, interesat komunitare, interesat e njerëzve të thjeshtë. Në gjërat që janë themelore, për komunitetin, për shtetin, për kombin Partia Lëvizja Shqipëria e Re do të jetë shumë bashkëpunuese me çdo formacion politik që ushtron veprimtarinë e saj politike në Shqipëri e më gjerë. 18 Prill 2013... 9

revista nr 15 juli.indd 9

5/1/2013 12:41:25 PM


Jeta ime

nga mbijetesa e familjes në adoleshencë e deri në themelimin e një sipërmarrje dinjitoze! Si i mbani mend ditët e para kur vendosët të hapni një biznes?

Në fakt, kam një koncept tjetër mbi atë që unë bëj çdo ditë. Për mua, ky nuk është një biznes, për mua kjo është një sipërmarrje. Pra, një marrje përsipër e përgjegjësisë së drejtimit, koordinimit, dhe realizimit pikë për pikë deri në fund, të çdo detyre, synimi apo objektivi. Në këtë kontekst unë e mbaj mend veten si sipërmarrës, që në moshën 8 apo 9 vjeç. Që kur fillova të marr përsipër ndihmën ndaj familjes sime, duke filluar që me mbledhjen e kërmijve, apo kacallokëve siç i quanim në zonën time. Ashtu sikurse mbaj mend se çdo pranverë apo verë duke filluar nga kjo moshë isha i angazhuar në mbledhjen e luleve të tërfilit, apo kamomilit, në mbledhjen e sherëbelës e cila ishte shndërruar në ato kohë për familjen time si një nga burimet shtesë të mbajtjes së mbijetesës. Ishte fundi i viteve 80 dhe fillimi i viteve 90. Në dimër duhet të kujdesesha për të shpikur lloj lloj gjërash, për të siguruar drutë për ngrohje. Isha i pari në zonën time që zbulova rëndësinë e futjes në qarkullim të trungjeve dhe rrënjëve të pemëve të prera në ato kohë deri në rreze. Keto trungje ngrohnin në mënyrë të përsosur, nëse nxirreshin nga nëntoka, nëse liheshin ashtu, veç kalbeshin pa prodhuar asgjë për njerëzit. Në këto vite me duhej të bëja të pamundurën për të mbajtur familjen, e cila kishte rënë në vështirësi të mëdha pas sëmundjes së rëndë të babait tim. Ishte një periudhë kohe nga mosha 13 deri në 18 vjeç kur çdo të dielë më duhej të lutja Zotin që të kisha ndonjë mundësi pune në hedhjen e Soletave, apo themeleve të

shtëpive të reja. Ishte një festë e madhe për mua në brendinë e të qenurit hallexhi në kulm. Më bëhej shumë qejfi, jo vetëm se do të merrja 1000 lekëshin në atë ditë, e do ti ndihmoja familjes sime, por më shumë më bëhej qejfi se do të kishte mish për drekë. Ishte koha kur në familjen time kishte veç supë me nja dy a tre kokrra oriz ndërmjet, të cilat për ti kapur, do të na duhej një “Taborr me ushtarë nga ata të ekspeditave ndëshkuese që të kapin vetëtimthi e të palosin sa hap e mbyll sytë”. Këto ishin shakatë e asaj kohe në familjen time plot me halle e vështirësi. Më është dashur të punoj në lloj-lloj punësh. Por kudo ku kam punuar, kam vënë maksimumin e energjive dhe angazhimit tim. Prindërit na kanë edukuar me dëshirën dhe vlerësimin maksimal për ndershmërinë, seriozitetin dhe disiplinën. Që në moshën 18 vjeç kam punuar si drejtues i një kantieri ndërtimi me përreth 200 punonjës. Më pas, kam punuar si drejtues projektesh në NGO të ndryshme. Kam punuar si konsulent, po ashtu në periudhen para lindjes së “Vitrinës”. Ka qënë fundi i verës dhe fillimi i vjeshtës së vitit 2004, kur vendosa të nis këtë sipërmarrje që drejtoj tani, pra “Vitrinën”. Ideja për të pasur një sipërmarrje timen kishte vite që më vlonte ndër mend. Në këtë vit besoj se nuk ishte vetëm ideja që më vlonte në mend, por edhe guximi në zemër, forca në karakter ishte pjekur tashmë e po ashtu edhe eksperienca në tërë qënien time si sipërmarrës kishte marrë formë. A kishit frikë se nuk do t’ju ecte?

Të them të drejtën po. Kush është ai që nuk ka frikë? Eshtë

10 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 10

5/1/2013 12:41:27 PM


njerëzore të kesh frikë. Isha i vetëdijshëm se do të kisha vështirësi të panumurta, por isha gjithashtu i bindur se me besimin në Zot do t’ia dilja mbanë kudo ku të isha dhe kurdoherë. Gjithmonë për të mposhtur frikën dhe për të forcuar guximin, kisha vendosur me veten time që të hiqja nga mendja, çdo mendim negativ, apo që lidhet me frikën a me pesimizmin. Ashtu sikurse kisha bërë në të gjithë kohën që isha sipërmarrës pra që nga “fillimet”. Më kujtohet një shprehje e një zonje të urtë e të mirë sa më s’ka. Ishte gjyshja e nënës sime. Ishte një grua e madhe nga Mirdita. Ne stërnipërit i thirrnim “Nanagjyshe e madhe”. Ajo na ka lënë një këshillë shumë të bukur. Bir, thoshte, -Mos thuaj asnjëherë s’ka, se pastaj skamja të rrethon kah mos, gjithandej, dhe të ulet këmbëkryq në sofër. Një këshillë tjetër e gjyshit tim, Babedajes nga Mirdita, Burrit më të zgjuar që kam njohur deri tani, ishte: -Mos fol asnjëherë para kohe në kuvend. Në paç çfarë me thënë, thuaje në fund të kuvendit, dhe në mos paç çfarë me thënë më mirë mos thuaj gjë fare! A e do edhe një këshillë tjetër të gjyshit tim nga Baba, me origjinë nga Malësia e Gjakovës? Ai ishte një Burrë Zotni, shumë trim, strikt, dhe i rreptë! Ai gjithmonë thoshte: Bir thuaj gjithmonë: – Faleminderit Zotit! Thuaj gjithmonë:- E Bën Zoti Mirë! Dhe unë këto këshilla i ndoqa fije për pe. Në vitin 2007, një burrë krejt rastësisht më ulet në tavolinë, në një prej kafeneve të kryeqytetit dhe krahas kafes miqësore që mori në tavolinën time, më jep një këshillë: -Qëndroji gjithmonë ëndrrës tënde!- më thotë. -Mos u shpërqendro prej joshjes së ofertave të llojllojshme që të ofron dalldia e jetës pa orbitë. Ky është një burrë i nderuar nga Elbasani. Një burrë tjetër, Zotni në sojin e vet, udhëheqës i një komuniteti të nderuar, më jep një këshillë në vitin 2007. Më thotë:- Mondi, asnjëherë mos merr vendime të nxituara kur je në krizë apo në vështirësi. Sidomos kur je në këtë situatë duhet me patjetër të marrësh dhjetëfishin e kohës për vendimmarrje, si dhe duhet me patjetër të konsultohesh me të paktën 10 veta, para së të marrësh një vendim. Isha shumë i

fokusuar, i angazhuar të bashkëndaja gjithçka me bashkëpunëtorët e mi. Dhe e jetoja ashtu sikurse e jetoj çdo minut të jetës sime në mënyrë intensive, dinamike, dhe energjike. Pengesat kur e ke Besimin në Zot, nuk janë asgjë tjetër veçse sprova të kapërcyeshme një e nga një apo më shumë nganjëherë. Këmbëngulja dhe mosdorëzimi para asnjë vështirësie, rezistenca, stoicizmi, agresiviteti në mbrojtjen e vlerave dhe parimeve në të cilat unë jam mbrujtur, pjelloria në ide, janë të gjitha këto, dhunti që Zoti mi ka falë, besoj jo vetëm për vete, por gjithashtu ti bashkëndaj edhe me njerëzit e tjerë. Po kur gjërat filluan të shkojnë mirë si ndryshoi gjendja juaj emocionale?

Ndjehesh mirë. Ke më shumë kohë dhe energji të mendosh për gjëra më të mëdha, projekte të cilat janë ecje nëpër një Vizion më të hapur që kam për komunitetin ku unë jetoj e punoj, pra për vendin tim. Por aspak nuk ia lejoj vetes vetëknaqjen, delirin, apo euforinë. Automatikisht pas çdo arritjeje, fillon të ngjizet një projekt i ri, një inisiativë e re, por që në fakt është pjesë e atij vizioni që unë kam pasur dhe kam në fokus gjithmonë. A mbani mend ndonjë moment të vështirë gjatë kësaj sipërmarrjeje që keni qënë i shqetësuar dhe pesimist?

Momente të vështira ka boll, por pesimist, nuk kam qënë asnjëherë. Moment i vështirë, ka qenë bllokimi i paligjshëm dhe korruptiv që drejtuesit e Drejtorisë së Transportit Tiranë, i bënë Autoshkollës “Vitrina”, si pasojë e interesit korruptiv për të përfituar padrejtësisht, përkundrejt nesh, si dhe në shërbim të hapur klientelist në favor të “Kartelit të Autoshkollave” në Shqipëri, kartel i cili kishte në duar në ato kohë edhe timonin e Drejtimit të Drejtorisë së Transportit Tiranë. Ky bllokim na ka shkaktuar dëme të jashtëzakonshme financiare dhe morale. Kryesisht dëmi në besueshmërinë e korrektësisë së përmbushjes së afatit kohor në ofrimin e shërbimit nuk mund të kompensohej në të njëjtin nivel me ofrimin e një shërbimi korrekt dhe per-

18 Prill 2013... 11

revista nr 15 juli.indd 11

5/1/2013 12:41:29 PM


fekt, si në aspektin e mësimdhënies dhe mësimnxënies teorike e praktike në një Institucion, që te ne ka pasur konceptin dhe formatin e një “Shkollë për Jetën”. Autoshkolla fare kot, quhet “Auto Shkollë”. Ky institucion nuk ka pse quhet dhe nuk ka pse të jetë një “shkollë për Auto”. Ky institucion duhet të jetë mirëfilli një “Shkollë për Jetën”, sepse, po nuk u bë tamam mësim real në këtë shkollë, atëherë nxënësi i kësaj shkolle, mund të jetë perfekt, një “marrës jete”, jo vetëm i të vetes por edhe i jetës së të tjerëve. A ka hall më të madh, sesa të marrësh vesh se kjo gjë nuk i intereson as nxënësit në 90% të rasteve, i cili do që të mbarojë punë shpejt, dhe të marrë kartonin e patentës në dorë, mundësisht pa bërë një orë mësimi, apo pa dalë fare në prova, lëre më të kujtohesh për përgjegjësinë dhe përgjegjshmërinë e atyre që rëndom quhen komisionerë të komisionit të patentave, apo të atyre që i kontrollojnë dhe i drejtojnë këta. Kam hasur me mijëra vështirësi të cilat më kanë ndalur ritmin e investimeve, si dhe të tërheqjes së investitorëve të huaj në bashkëpunime të sukseshme dhe konkrete. Zvarritjet e panumurta, kleçkat bllokuese, dhe shkopinjtë nën rrota kanë qenë të zakonshme në atë që unë e quaj luftë të përditshme, për ti bërë ballë jo tregut, apo krizës, apo konkurrencës së ndershme, por luftë e përditshme për ti bërë ballë “bunkereve” të krijuar si hapësira pushteti vetjak a klanor nëpër ministrira apo të tjerë “sektorë tunele pa dritë në fund”, të administratës publike, të cilët nuk bëjnë asgjë tjetër veçse përçudnojnë dhe devijojnë gjithë energjitë e atyre që i besojnë “Shqipërisë së Re dhe të Begatë”, të zhvilluar ekonomikisht, dhe të

drejtë e të ndjeshme nga pikëpamja e shanseve dhe mundësive. Në këtë kontekst nuk mund të lë pa përmendur “kontributin” destruktiv të Ministrisë së Arsimit, kundrejt Universitetit “Vitrina” apo Ministrisë së Punës, kundrejt “Qendrës së Formimit Profesional Vitrina”, apo Agjensisë tonë të Punësimit. Ministria e Punës, e cila për mua, krejt kollaj mund të quhet Ministria e Papunës, ka shumë borxhe për të larë me të gjithë Shoqërinë por më shumë me aktorët më të fuqishëm të formimit profesional, të cilët i ka lënë në mëshirë të fatit dhe nuk i ka përkrahur aspak megjithë fjalët e fjalimet e bukura nëpër sallone televizive ku nuk ka askush kamera e gazetarë për të pyetur e për të bërë transparente fondet qindramilionëshe të nxitjes së punësimit. Fonde të cilat do të shërbenin për fuqizimin e Industrisë bazë të zhvillimit të vendit tonë, atë të burimeve njerëzore, nëse do tu shpërndaheshin me trasparencë dhe konkurrim të ndershëm, Qendrave të Formimit dhe Kualifikimit Profesional në mënyrë direkte, konkrete dhe praktike, varësisht prej nevojave të tregut kombëtar dhe ndërkombëtar të punës. Kemi shumë histori bllokimesh e shpërdorimi energjish ndër përplasje e debate zvarritësish e zvarritjesh ndër këto ministri. Energji të cilat po të ishin përdorur pozitivisht, jo ndër pengesa, por ndër projekte zhvillimi, tashmë “Vitrina” nuk do të ishte vetëm “Industria numër 1” e kualifikimit të burimeve njerëzore në Shqipëri, por do të ishte edhe “Qendra më e madhe e Kualifikimit dhe Formimit Profesional në të gjithë Rajonin”. Ne kemi pasur shumë investitorë të cilët kanë shfaqur interesin të bashkëpunojnë me ne, në investime qindra milionë euro, por janë stepur sapo kanë konstatuar zvarritjet dhe qëndrimet klienteliste të nëpunësve të Shtetit, pikërisht aty ku duhet të kishte një mentalitet të ri, në tërheqjen e investimeve të huaja direkte. Shumë nga këto probleme janë korrigjuar vetëm pas ankesave tona të shumta dhe ndërhyrjeve të forta nga Kryeministri i vendit. Jemi shumë mirënjohës, por ne kërkojmë më shumë vëmendje në përfilljen e një kulture të re në menaxhimin e marrëdhenieve tona me administratën publike. Sikurse ne sipërmarrësit e besojmë rolin tonë si shërbyes e udhëheqës të jetës ekonomike të vendit, ashtu do të donim që këtë lloj roli ta ndërmerrnin edhe ata që do të duhej të ishin në shërbim të jetës publike të vendit, në zbatim rigoroz të kushtetutës, ligjeve, dhe parimeve demokratike që kanë lidhje me barazinë e shanseve dhe mundësive, për këdo individ në shoqëri. A ju ka ndodhur që të mos ju zërë gjumi për shkak të shqetësimeve, problemeve që të dilnin gjatë rrugës? Si ke fituar ndaj tyre?

Po ka ndodhur. Shpesh herë një aktivitet ekonomik, ka nevojë të ngutshme, për burime, burime financiare, burime materiale, burime njerëzore, etj. Kurdoherë i kam zgjidhur problemet apo mangësitë, me lloj lloj mënyrash, apo manovrash inovative, dinamike, por pa menduar fare të hyj në borxhe, apo të gjej borxhe. Që kur kam filluar të kem këtë lloj mentaliteti, unë kam filluar të ndjej sukseset e para të qenësishme. Kur ishim ngushtë financiarisht, gjithmonë kemi prodhuar, produkte, apo inisiativa të cilat kanë bërë të mundur plotësimin e nevojave tona. Psh: Në fund të vitit 2007 ishte një kohë e vështirë sa i përket energjisë elektrike, dhe na duhej me patjetër të bënim një investim për një gjenerator të madh. Ishte një shpenzim i paparashikuar, dhe

12 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 12

5/1/2013 12:41:30 PM


shumë i vështirë për tu bërë. Por një ide gjeniale ishte shkëmbimi i gjeneratorit me produktet dhe shërbimet e Vitrinës. Ishte një zgjidhje që u bë në moment. Zgjidhëm një prej problemeve, i cili po të mos zgjidhej do të na krijonte probleme të mëdha me klientët, dhe vazhdimësinë e punës te “Vitrina” Po tani, që biznesi juaj është shtruar, si ndiheni?

Si një inxhinier që ka nisur 5 projekte të reja akoma pa përfunduar atë që kishte në dorë. Shumë mirë ndjehem, dhe kurajoz e plot inisiativë për projekte të reja. Duke qenë se këto vite kanë qenë të vështira financiarisht për të gjithë, ju si ia keni dalë?

Çmime të mira, punë shumë, kapitalizim dhe rikapitalizim të çdo vlere në kompani, sidomos të burimeve njerëzore në veçanti. Kursim në të gjitha format dhe aspektet, krijim hapësirash për punë, edhe aty ku nuk ja pret mendja askujt. Një shembull është psh: projekti riciklimit të hedhurinave. Së fundi në bashkëpunim me Fondacionin “Vitrina” jemi duke shndërruar në vazo lulesh, apo bimësh medicinale, gomat e vjetra të makinave. Eshtë një prej ideve. Në bashkëpunim me Fondacionin “Banka e Ideve” tashmë po grumbullojmë amballazhe qelqi për ti rifutur në qarkullim. Etj, etj, që mund të konsiderohen edhe si sekrete profesionale, apo jo? (bëj shaka)

ka dështuar në biznes apo nuk është mirë financiarisht?

Mos u dorëzo asnjëherë. Filloja edhe një herë. Kthjellohu në Vizionin tënd. Sqaroje veten tënde se çfarë është më mirë për ty. Çfarë do prej jetës tënde. Beso Fort në Zot! Vendose në fokus pikëarritjen tënde. Fillo e cakto shkallët për të arritur deri atje. Mati me saktësi ato, dhe përcakto me saktësi se kush do të ishte shkalla e parë për të hedhur hapin tënd të parë. Filloja pa ngurrim. Ec me guxim, por me shumë vëmendje e përqendrim. Mendo ngadalë dhe vepro shpejt. Mirë është të mos gabosh. Por po gabove??? Mos ki merak! Korrigjoje shpejt dhe me saktësi. Krijo! Gjithmonë krijo, dhe nxit risitë në punën tënde! Lexo! Informohu! Këshillohu në të gjitha mënyrat e mundshme me të gjithë njerëzit e mundshëm! Reflekto dhe medito përditë! 10 minuta meditim dhe reflektim për një njeri që drejton, kanë më shumë vlerë se 12 orë pune në ditë pa reflektim. Fillo të mbledhësh një nga një, frytet e punës së përditshme pa menduar të hysh në borxhe, apo të gjesh borxhet si shpëtim të aktivitetit tënd! Që kur të kesh filluar të mendosh si alternativë shpëtimi të punës tënde, inisiativa apo projekte që nuk kanë lidhje me borxhet, atëherë ke për të filluar të ndjesh lirinë e të qenurit sipërmarrës i suksesshëm!

Cila është këshilla juaj për dikë që ka humbur shumë investime, 18 Prill 2013... 13

revista nr 15 juli.indd 13

5/1/2013 12:41:32 PM


PLSHR në Tiranë

Prezantohet 32 kandidatët për deputetë në Tiranë!

Edmond Vlashaj: Kandidatët e PLSHR

janë të rinj, idealistë, aktivistë, promotorë dhe kontributorë të Projektit të Shqipërisë së Re! Kryesia e Partisë Lëvizja Shqipëria e Re (PLSHR) ka prezantuar të dielën 32 kandidatët e saj për qarkun e Tiranës. Prezantimi u bë para qindra drejtuesve dhe sekretarëve nga të dymbëdhjetë qarqet e vendit. Listën e Tiranës e kryeson drejtuesi, i PLSHR, z. Edmond Vlashaj, ndërsa në këtë listë bëjnë pjesë përfaqësues të shquar të botës akademike, të forumeve rinore dhe të gruas, sipërmarrës të vegjël dhe të mesëm, përfaqësues të shtresave të ndryshme të popullsisë, etj. Kryetari i PLSHR, Edmond Vlashaj tha ndër të tjera se “po përmbyllim prezantimin e kandidaturave për deputetë të partisë sonë në qarkun e Tiranës. Ashtu si në qarkun e Fierit, Elbasanit, Durrësit, Korçës, Vlorës, Shkodrës, Beratit, Lezhës, Dibrës, Gjirokastrës, Kukësit, edhe në kryeqytet risia e PLSHR janë kandidaturat e reja, qasja dhe mentalitet i ri dhe një platformë realiste që iu përgjigjet problematikave më të mëdha të shoqërisë shqiptare”. Më poshtë zoti Vlashaj shtoi se “para më shumë se 700 sekretarëve dhe drejtuesve të degëve të PLSHR, përfaqësues të 12 qarqeve të Shqipërisë po u prezantojmë 32 kandidatët për deputetë të partisë sonë për në Kuvendin e ardhshëm. Kandidatët e Tiranës, ashtu sikurse kandidatët e gjithë Shqipërisë janë përgjithësisht në shumicë dërmuese, djem

të rinj dhe vajza të reja idealiste, aktivistë, promotorë dhe kontributorë të Projektit të Shqipërisë së Re, Shqipërisë me Drejtësi dhe Zhvillim në mundësi dhe shanse të barabarta për të gjithë shqiptarët pa përjashtim. Suksese dhe plot Fat të Bardhë për të gjithë Idealistët, Aktivistët dhe Liderët Kontributorë të Partisë Lëvizja Shqipëria e Re! Suksese më 23 Qershor e më tej në Qeverisjen e Re, të Shqipërise së Re”. Në vijim të veprimtarisë u paraqitën edhe 32 kandidaturat që ishin: Edmond Vlashaj, Çajup Çangollari, Vilma Kërçiku, Cerciz Loloci, Zamira Greva, Lisana Subashi, Mira Perlala, Marsela Behari, Kondi Ilia, Anjeza Kastrati, Irdi Dushi, Alket Mata, Blerina Gjoka, Geranda Mulla, Sonada Gurra, Irida Hazizi, Arben Voci, Sylë Halili, Loreta Gjestila, Sokol Mecollari, Blertin Merizaj, Afrim Laçi, Vladimir Gosturani, Festime Guri, Fejzo Nikollari, Otjela Lubonja, Ferid Korbucaj, Eriselda Dyrmishi, Bora Çuni, Julian Pjetri, Durim Lila dhe Erisa Caka. Vend të vecantë në këtë veprimtari zuri edhe përshëndetja e zotit Neritan Seferkolli, si pjestar i delegacionit të liderëve të rinj të PLSHR në Stamboll të Turqisë si dhe ndarja e çmimeve të para për fituesit e projektit “Treni i Solidaritetit”.

14 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 14

5/1/2013 12:41:33 PM


Adresa: Autostrada LushnjĂŤ-Fier, km 5 revista nr 15 juli.indd 15

Cel: +355 68 26 03 177 18 Prill 2013... 15

5/1/2013 12:41:34 PM


Kandidatët e PLSHR në Tiranë

Çajup

Çangollari Skema politike e PLSHR:

Llogaridhënia paszgjedhore para qytetarëve!

“Shqipëria e Re në Fokus” në vazhdën e edicionit special për prezantimin e kandidatëve për deputet të kësaj force politike për në parlamentin e pas 23 qershorit sjell në vëmendje të publikut nëpërmjet kësaj interviste portretin individidual dhe politik z. Çajup Çangollari, nën-kryetar i Partia Lëvizja Shqipëria e Re për organizimin dhe njëkohësisht njëri ndër emrat e parë të listës së deputetëve të PLSHR për kryeqytetin. Z. Çajup Çangollari një djalë 27 vjeçar që vjen në kryeqytet nga qyteti i mrekullueshëm i Përmetit, thotë se familja e tij ka qenë që me ardhjen e demokracisë në Shqipëri një ndjekëse e vëmendshme e politikës gjë që - sipas tij - e kish shtyrë dhe atë të demonstronte interes për politikën. Ai pas studimeve të larta për Histori Gjeografi kishte vazhduar fakultetin e dytë për Drejtësi që të arrinte një formim sa më të pasur dhe dinjitoz. “Në Partia Lëvizja Shqipëria e Re kam ardhur fillimisht për të debatuar me ideuesin dhe organizuesin e saj z. Edmond Vlashaj. Kisha dëgjuar për qasjen ndryshe të tij në raport me politikë-bërjen dhe u bëra pjesë e debateve që organizonte kjo parti politike. Më vonë, pashë se këtu debati dhe mendimi i lirë vlerësohej dhe unë sot jam një nga drejtuesit kryesor të saj, sigurisht me kontribute dhe rezultate të matshme.” - tha Çangollari duke shtuar se në PLSHR ku puna është institucion politik dhe strategjik, i ofrohet punë individit dhe jo individit punë. Më tej z. Çangollari tregoi në mënyrë konkrete se institucioni i punës në PLSHR është i ndërtuar në sistem dhe se ai personalisht, sipas kësaj skeme pune dhe meritash, kishte arritur deri aty sa të votohej si nën kryetar i saj. - “Fillova me ndërtimin e seksionit tim lokal me 21 sekretarë të angazhuar nëpërmjet punës konkrete dhe ishin të gjithë të rinj si unë. Pesë prej tyre më vonë kërkuan dhe u impenjuan të ndërtonin seksionet e tyre prej 21 sekretarësh te tjerë duke krijuar një zhvillim zinxhir impenjimi direkt individësh te rinj në moshë që u shquan në pasionin e tyre të moshës” - përcaktoi Çangollari duke thënë se

tashmë PLSHR është prezent dhe aktive në të gjithë territorin e Republikës. Kandidati për deputet në zgjedhjet e 23 qershorit për qarkun e Tiranës Z. Çajup Çangollari tha se në kryeqytet nuk ka munguar një mbështetje e gjerë e platformës së PLSHR e cila që në pikën e saj të parë ka prekur dëshirat e tyre më të mira dhe të cilat kanë të bëjnë me eliminimin e korrupsionit, faturën e të cilës e paguajnë vetë ata/ato. - “Ne të PLSHR kemi tentuar të ndërtojmë një program dhe platformë që shkon vetëm drejt interesave të qytetarëve dhe vetëm tyre, si në Sistemin e Arsimit, Shëndetësisë dhe Sistemit Fiskal duke i demokratizuar ato që në themelet e tyre. Qytetarët na kanë kuptuar dhe ne jemi të sigurtë që do na mbështesin duke na votuar, duke votuar PLSHR për ta imponuar programin tonë në qeverisjen e pas 23 qershorit dhe për të ndërtuar Shqipërinë e Re të begatë dhe solidare” - tha Çangollari. Drejtuesi i PLSHR-së Çangollari duke iu referuar emrave përkatës të kandidaturave për deputetë që janë prezantuar nga PLSHR, tha se me përjashtime, ato/ata janë të gjithë të rinj si ai, të cilët do sjellin një mendësi të re pozitiviste ndaj politikë-bërjes duke demonstruar në vetën e parë se kanë arritur deri këtu, në sajë të punës dhe rezultateve konkrete brenda Partia Lëvizja Shqipëria e Re, por që sot i prezantohen qytetarëve të Shqipërisë me të njëjtë skemë pune dhe llogari-dhënie si përfaqësues direkt të tyre në Parlamentin e pas 23 qershorit. “Skema jonë e llogari-dhënies dhe e punës është e munguar në politikë-bërjen e këtyre 22 viteve demokraci, por ne do ta aplikojmë atë me mbështetjen e votës së qytetarëve për ta imponuar si standard të domosdoshëm ndaj realitetit politik shqiptar, apo nëpërmjet projektit tonë të Shqipërisë së Re që propozojmë për qeverisjen e pas 23 qershorit”- tha z. Çajup Çangollari në mbyllje të emisionit duke demonstruar besimin dhe pasionin e çdo të riu shqiptar .

16 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 16

5/1/2013 12:41:34 PM


18 Prill 2013... 17

revista nr 15 juli.indd 17

5/1/2013 12:41:34 PM


Kandidatët e PLSHR në Tiranë

Të rinjtë kërÇiku përbëjnë shpirtin e Partisë Lëvizja Shqipëria e Re! Vilma

Znj. Kërçiku, ju jeni Kryetare e Forumit Rinor të Partisë Lëvizja Shqipëria e Re, kur jeni angazhuar pranë kësaj partie dhe çfarë përfaqëson për ju PLSHR?

Jam angazhuar me PLSHR-në që në fillimet e saj, pra para një viti e gjysëm. Gjatë gjithë kësaj periudhe sigurisht kam qenë pjesë e veprimtarive nga më të veçantat që kjo parti ka organizuar në lidhje me tema kyçe të shoqërisë shqiptare. Çfarë përfaqëson PLSHR për mua? Do të thoja që përfaqëson shumë ideale dhe objektiva të qarta për zhvillimin e mëtejshëm të vendit. Fakti që po punojmë fort për Shqipërinë e Re, shpreh gjithçka që mund të lidhet me Shqipërinë e Re. Duke qenë se jam Kryetare e Forumit Rinor për PLSHR, do theksoja që kjo forcë politike do të jetë zëri mbështetës për të gjithë rininë shqiptare, në mënyrë që rinia të ketë fuqi të madhe vendimmarrëse. PLSHR është një forcë që synon të sjellë dimensione të reja, pozitivizëm në shoqëri dhe ajo çka është dhe më e rëndësishmja punësimin e sa më shumë të rinjve për të patur një shoqëri sa më të shëndetshme. Çfarë ndikimi kanë të rinjtë në organizimin e kësaj partie? Cilat janë arsyet që të rinjtë shqiptarë zgjedhin të vijnë pranë PLSHR?

Të rinjtë përbëjnë bazën kryesore në organizimin e PLSHRsë. Jemi fokusuar tek të rinjtë anë e mbanë vendit, në mënyrë që të rizgjojmë tek ata ndjenjën e bashkëpunimit dhe të solidaritetit. Përsa i përket arsyeve do të thoja që janë të shumta. Pikësëpari të rinjtë shqiptarë duhet të zgjedhin PLSHR, si forcën e tyre më përfaqësuese për vetë faktin se do të gjejnë mbështetjen e duhur që ata kërkojnë për të ecur përpara dhe për të bërë diferencën me kohën që do lëmë pas. Duhet të zgjedhin PLSHR për t’i dhënë zë votës së tyre dhe për të patur një të ardhme të zhvilluar dhe të begatë, duhet të zgjedhin PLSHR-në për të kuptuar një herë e mirë që nuk kanë bërë zgjedhjen e gabuar, sepse do të gjejnë vetveten në vlerat që ne si parti përfaqësojmë për të ndërtuar të ardhmen. Çfarë të reje sjell platforma politike e PLSHR në arenën politike shqiptare?

Platforma politike e PLSHR është hartuar në bazë të nevojave të të rinjëve dhe qytetarëve në lidhje me tematika të ndryshme. Jemi të ndërgjegjshëm që në skenën politike shqiptare janë diskutuar dhe përfolur çështje të ndryshme, por jo gjithmonë kanë marrë zgjidhjen e duhur. Si të re do të theksoja Aplikimin e Vlerësimit Kombëtar Elektronik për studentët, duke

mënjanuarr burokracitë apo pushtetin e notës që mund të ketë pedagogu ndaj studentëve. Jo, më kot u ndala tek kjo pikë e platformës, pasi të gjithë të rinjtë janë pajtuar menjëherë në lidhje me sistemin e ri të vlerësimit. A ka platforma e kësaj partie një strategji politike për angazhimin e të rinjve në jetën sociale të vendit? Çfarë propozimesh ofron kjo parti për të rinjtë kryesisht?

Sigurisht që po. Fakti që të rinjtë përbëjnë pjesën kryesore të PLSHR do të thotë që kemi menduar gjërësisht për angazhimin e tyre në jetën sociale të vendit. Si fillim do të ndalesha në projekt-ligjin që PLSHR ka hartuar, të cilin do të luftojmë fort që ta kthejmë në ligj, që ka të bëjë me punësimin e të rinjëve si një forcë vitale dhe dinamike në nivelet e administratës lokale dhe qendrore. Një tjetër mbështetje është dhe ofrimi i bursave studimore në shkollat më të mira të botës, për studentët më të mirë në mënyrë që pas përfundimit të këtyre studimeve kontributin e tyre ta japin në Shqipëri të paktën për 10 vite. Ku ndryshon forca juaj politike nga dy partitë kryesore në vend?

Forca jonë politike s’ka asnjë lidhje me të kaluarën diktatoriale dhe me të sotmen problematike. Raporti i fundit i Departamentit Amerikan të Shtetit bënte kritika të forta për korrupsionin, që ne si PLSHR jemi angazhuar fort dhe do të luftojmë në të gjitha nivelet që shfaqet për të sjellë përmirësime të ndjeshme. Çfarë alternative ka PLSHR për çeljen e vendeve të reja të punës?

PLSHR, krahas të rinjve dhe njerëzve në nevojë, i kushton vëmendje të veçantë fuqizimit dhe mbështetjes së sipërmarrjeve të vogla dhe të mesme, të cilat janë bazë e zhvillimit të një shoqërie dhe kjirojnë shumë hapësira punësimi. Më detajisht rreth punësimit flitet në synimet e PLSHR për tetë vitet e ardhshme. Çfarë alternative ka PLSHR për strehimin, si një nga problematikat më të mprehta të shoqërisë shqiptare?

Në dokumentin e dytë të PLSHR që po e shpërndajmë dhe e popullarizojmë në të gjithë vendin kemi thënë tesktualisht se ne angazhohemi në ndërtimin e 21 000 shtëpi të reja çdo vit për familjet në nevojë si dhe familjet e reja. Këto banesa do të jenë të ndara proporcionalisht nga një mijë për çdo qark si dhe 9000 që mbetën në Tiranë-Durrës, ku ka më shumë popullsi. Kjo do të realizohet sipas shembullit të Qeverisë Turke të drejtuar nga Kryeministri Erdogan me kompaninë shtetërore “Toki”.

18 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 18

5/1/2013 12:41:34 PM


18 Prill 2013... 19

revista nr 15 juli.indd 19

5/1/2013 12:41:35 PM


Kandidatët e PLSHR në Tiranë

Çerçiz

loloçi Politikë-bërja me PLSHR, filozofi dhe strategji e zgjidhjes së problemeve të qytetarit dhe të gjithë shoqërisë! “Shqipëria e Re në Fokus” në vazhdën e edicionit special për prezantimin e kandidatëve për deputet të kësaj force politike për në parlamentin e pas 23 qershorit sjell në vëmendje të publikut nëpërmjet kësaj interviste portretin individidual dhe politik z. Çerçiz Loloçi, nën-kryetar i Partisë Lëvizja Shqipëria e Re dhe njëkohësisht ndër emrat e parë të listës së deputetëve të PLSHR për kryeqytetin. Z. Çerçiz Loloçi që vjen nga fusha e Medias dhe publiçistikës me kontribute shumë të rëndësishme në organet më të lexuara të shtypit të shkruar shqiptar tregoi për teleshikuesit televizionit “77 News” dhe të gazetës me të njëjtin emër, me të cilën merret në mënyrë të drejtpërdrejtë arsyet të cilat e shtynë të bëhej pjesë e një projekti politik. “Nuk ka qenë oferta e parë për mua që të angazhohem me politikëbërje, por kjo e Partisë Lëvizja Shqipëria e Re ishte krejt e veçantë për shkak të qasjes së saj origjinale ndaj problematikave të qytetarëv, të cilat i kemi hasur në vazhdimësi në ushtrimit e profesionit të gazetarit dhe pa i dhënë zgjidhjen e duhur për shkak se ushtrimi i këtij profesioni nuk ta ofron këtë mundësi.” - tha nën-kryetari Loloçi duke shtuar se “politikëbërja me PLSHR është filozofi dhe strategji e zgjidhjes së problemeve të qytetarit dhe të gjithë shoqërisë”. Më tej z. Loloçi tregoi për veçantitë e kësaj partie politike të cilat kanë të bëjnë po me zgjidhjen që ofrohet ndaj shqetësimeve dhe problematikave të qytetarit, shoqërisë dhe politikës. “Ideimi dhe ndërtimi i tre qendrave brenda PLSHR, siç janë Qendra për Drejtësi dhe Zhvillim, Qendra për Drejtësi dhe Solidaritet dhe Qendra e Mendimit Pozitiv në funksion të zgjidhjeve dhe asistencës që i ofrohen qytetarëve dhe sipërmarrësve falas, por edhe një politikëbërje krijuese me propozime ligjore të cilat janë bërë të mundura në sajë të vizionit të drejtuesit të PLSHR z. Edmond Vlashaj, një sipërmarrës i ri në moshë, por me shumë suksese” - tha z. Loloçi duke përcaktuar

se sipas tij, këto janë themeli logjik i nevojës së kësaj partie politike për shoqërinë dhe politikën shqiptare, por edhe për angazhimin e tij të drejtpërdrejtë në të. Z. Çerçiz Loloçi tashmë si politikëbërës dhe njëri prej drejtuesve të PLSHR-së gjithashtu kandidat për deputet në kryeqytet, tha se një veçanti tjetër e kësaj partie, e cila e kishte intriguar edhe personalisht kishte të bënte me qasjen e saj ndaj politikës së jashtme ku i qëndrohet aleatit historik për shqiptarët Shteteve të Bashkuara të Amerikës që mbeten aleati numër një i Kombit Shqiptar, por që sipas Loloçit qartësohet politikisht edhe nevoja gjithashtu për modelin pozitiv të Turqisë së sotme me eksperiencën konkrete të këtyre 10 viteve të fundit me rezultate marramendëse në saj të AKP (Partia për Drejtësi dhe Zhvillim) e kryeministrit Rexhep Taip Radogan, për filozofinë dhe politikëbërjen e të cilëve, sipas Loloçit ka nevojë absolute edhe Shqipëria e sotme e cila është e ngjashme me Turqinë e para 10 viteve. Drejtuesi i PLSHR-së Loloçi duke iu referuar emrave përkatës të kandidaturave për deputetë që janë prezantuar dhe do të prezantohen nga PLSHR, tha se me përjashtime, ato/ ata janë të gjithë të rinj pedagogë, profesionistë, studentë të cilët do sjellin një mendësi të re pozitiviste ndaj politikë-bërjes tradicionale konfliktuale shqiptare. - Mendimi Pozitiv dhe qasja pozitiviste e PLSHR e cila në ideologjinë e saj mund të vihet re lehtësisht edhe te puna që realizon në mënyrë të përditshme Qendra e Mendimit Pozitiv, por edhe qëndrimi i PLSHR ndaj realitetit politik shqiptar, apo te projekti i Shqipërisë së Re që propozojmë për qeverisjen e pas 23 qershorit, ndaj të cilave jam i sigurt që shqiptarët dhe veçanërisht Rinia do e votojnë dhe mbështesin masivisht sepse për to ka vërtetë nevojë realiteti ynë” - tha z. Çerçiz Loloçi në mbyllje të emisionit duke ju referuar kandidatëve të PLSHR-së të cilët në masën e mbi 95% janë krejtësisht në moshë të re.

20 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 20

5/1/2013 12:41:35 PM


18 Prill 2013... 21

revista nr 15 juli.indd 21

5/1/2013 12:41:35 PM


Kandidatët e PLSHR në Tiranë

Anjeza

Kastrati

Nëpërmjet PLSHR dua të jem zëri i gjeneratave të reja në Kuvendin e ardhshëm! Në kuadër të emisionit “Shqipëria e Re në Fokus” që prezanton drejtuesit dhe veprimtaritë e Partisë Lëvizja Shqipëria e Re (PLSHR) vazhdon edicionin special të këtij emisioni televiziv me kandidatët për deputet të kësaj force politike për në Kuvendin e ri pas 23 qershorit. E ftuar këtë radhë ishte znj. Anjeza Kastrati e lindur në qytetin e Kukësit ku kish kryer arsimin tetëvjeçar dhe të mesëm dhe Arsimin e Lartë e kish përfunduar në Tiranë për Shkenca Politike, ku edhe kandidohej për deputete e Kuvendit të ardhshëm. Znj. Anjeza Kastrati, si politikane e re në moshë, tha se prioriteti parësor i PLSHR, rinia shqiptare që ka nevojë për përkrahja politike dhe hapësira veprimi, e kishte shtyrë të bëhej pjesë e kësaj partie politike dhe të kandidohej për t’u bërë deputete në Kuvend si përfaqësuese dhe për t’u bë zëri i tyre në organin më të lartë të demokracisë shqiptare. “Të rinjtë e shumtë të diplomuar në fakultetet tona dhe në Europë, Turqi dhe SHBA më kanë mbështetur në vazhdim në pikat e platformës politike të cilat flasim për nevojën e vlerësimit ‘on line’ të notave të tyre duke reduktuar kështu korrupsionin në maksimum në arsimin tonë në të gjitha nivelet”, tha Kastrati duke nënvijëzuar se edhe ajo këtë pikë të programit politik të PLSHR e prezantonte me shumë pasion mes të rinjtë në kryeqytet. Znj. Kastrati që kandidohet jo rastësisht në qarkun e Tiranës, shtoi se kryeqytetit i nevojitet më shumë rregull konservator ofruar nga Partia Lëvizja

Shqipëria e Re si në qarkullimin rrugor të automjeteve, atë këmbësor dhe po ashtu në mirëmbajtjen e mjedisve publike rreth banesave dhe pallateve të qytetarëve. Sipas saj roli i shtetit dhe administratës përkatëse si në nivel lokal dhe qendror duhet të jetë më dinamik dhe efikas ndaj vendosjes së ketij rregulli qytetar të domosdoshëm. Kandidatja për deputete Anjeza Kastrati shtoi se ne takimet e përditshme që realizonte jo vetëm me të rinjtë, por edhe me prindër të ndryshëm politikat sociale të banimit për familjet e reja që parashikon PLSHR, ishin trajtuar nga qytetarët si themelore për të ndihmuar familjet e reja dhe sigurisht nëpërmjet tyre edhe shoqërinë të ardhmen e vendit. “Qyteti i Tiranës dhe jo vetëm, nuk ka nevojë për kazino dhe qendra lojërash pa fund, por për hapësira të reja punësimi dhe politika proteksioniste, veçanërisht për të rinjtë”, tha Kastrati duke shtuar se të gjitha këto janë të mundshme dhe se nevojitej vetëm vullneti i duhur politik dhe sigurisht strategjia e nevojshme të cilat qytetarët i gjejnë, sipas saj, tek programi i PLSHR. Në mbyllje të emisionit znj. Kastrati tha se ajo vetë personalisht pasi kishte studjuar për Shkenca Politike tashmë si politikë-bërëse në praktikë po aplikonte gjithë dijet e marra në auditore duke kumunikuiar dhe shkëmbyer me bashkëmoshatarët e vet dhe jo vetëm, një program politik i cili sipas saj, ka projektin e duhur politik që e ardhmja për Shqipërinë të jetë më e mirë.

22 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 22

5/1/2013 12:41:35 PM


18 Prill 2013... 23

revista nr 15 juli.indd 23

5/1/2013 12:41:36 PM


Kandidatët e PLSHR në Tiranë

Lisana

SUBASHI PLSHR ka lindur si një bashkim idesh dhe vullnetesh që duan të sjellin në politikë

një mentalitet të ri! Zonjusha Subashi, ju jeni nënkryetare e Forumit Rinor të Partisë Lëvizja Shqipëria e Re, kur jeni angazhuar pranë kësaj partie dhe çfarë përfaqëson për ju PLSHR?

Jam angazhuar pranë Partisë Lëvizja Shqipëria e Re në janar të vitit 2012, periudhë në të cilën partia realizoi dhe një konferencë për inagurimin e hapjes së partisë, me sloganin “E duam Shqipërinë e Re pa korrupsion, plot solidaritet, të zhvilluar dhe të begatë”, duke përmbledhur shkurt parimet e kësaj force të re politike. PLSHR për mua është një energji e madhe rinore, një alternativë e munguar në skenën politike që sjell një qasje dhe mentalitet të ri në shumë fusha. Çfarë ndikimi kanë të rinjtë në organizimin e kësaj partie? Cilat janë arsyet që të rinjtë shqiptarë zgjedhin të vijnë pranë PLSHR-së?

Partia Lëvizja Shqipëria e Re ka në fokus të saj rininë shqiptare, sipërmarrësit dhe shtresat sociale në nevojë. Rinia ka ndikimin thelbësorë, pasi është një brez i panjohur me korrupsionin, fenomen të cilin ne kërkojmë ta luftojmë, ndaj rinia përfaqëson energjinë dhe drejtësinë për ne. Arsyet mund të jenë shumë, por një ndër to është edhe fakti se PLSHR që në fillesat e saj i ka krijuar mundësi rinisë që zëri i tyre të dëgjohet dhe idetë e tyre të merren në konsideratë. Çfarë të re sjell platforma politike e PLSHR në arenën politike shqiptare?

Platforma politike e PLSHR nuk shtron vetëm problematika dhe zgjidhje, por tregon rrugën konkrete se si këto problematika mund të zgjedhin. Kjo platformë flet qartë se si Shqipëria do të zhvillohej pa korrupsion, por vetëm me drejtësi dhe punë të ndershme. A ka platforma e kësaj partie një strategji politike për angazhimin e të rinjve në jetën sociale të vendit? Çfarë propozimesh ofron kjo parti për të rinjtë kryesisht?

PLSHR mund të quhet pa asnjë dyshim se është partia

e të rinjve dhe që i ka ata kryefjalë për një nisje të re. Në platformë ka shumë pika që i drejtohen rinisë, ku mund të përmend përfshirjen e sa më shumë të rinjve në administrata shtetërore, zhdukja e korrupsionit në arsim, nëpërmjet sistemit të vlerësimit online, ofrimi i bursave studimore në universitet më të mira në botë për studentët më të mirë etj.. Ku ndryshon forca juaj politike nga dy partitë kryesore në vend?

PLSHR ka lindur si një bashkim idesh dhe vullnetarësh të rinj që duan të sjellin në politikë një mentalitet që i shkon për shtat zhvillimeve aktuale shqiptare. PLSHR nuk ka lindur nga makinacionet politike, është e pozicionuar në qendrën e djathtë, është koservatore dhe me dimension social. Lideri drejtues i PLSHR, strukturat e saj drejtuese, forumet e Rinisë dhe të Gruas, tri qendrat pranë saj, gazeta 77 News, të gjitha së bashku punojnë për një shtet të së drejtës, për ritme më të shpejta në ekonomi si dhe ka një paketë reformash për tri dikastere kryesore. PLSHR është alternativa më e mirë përballë alternativave të dy partive tradicionale si dhe ka kandidadët më të mirë, më të ndershëm dhe më inteligjentë. Çfarë alternative ka PLSHR për çeljen e vendeve të reja të punës?

PLSHR, përveç platformës politike, ka edhe një dokument me synime për tetë vitet e ardhshme. Ky dokument është shpërndarë në çdo skaj të vendit dhe atje gjen zgjidhje edhe problematika e punësimit, sidomos në qytetet tona kryesore. Çfarë alternative ka PLSHR për strehimin si një nga problematikat më të mprehta të shoqërisë shqiptare?

Edhe strehimi gjen zgjidhje në paketën që kanë përgatitur specialistët pranë PLSHR. Kjo paketë është fryt i tërheqjes së mendimeve të të rinjve dhe qytetarëve kur drejtues të PLSHR organizuan një sërë tryezash në mbarë vendin.

24 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 24

5/1/2013 12:41:36 PM


18 Prill 2013... 25

revista nr 15 juli.indd 25

5/1/2013 12:41:36 PM


Kandidatët e PLSHR në Tiranë

Kondi

ilia PLSHR, parti konservatore

dhe me një dimension të fortë social

për njerëzit e thjeshtë! Gazetari Artur Nura në kuadër të emisionit “Shqipëria e Re në Fokus” tashmë vazhdon edicionin special të këtij emisioni televiziv, me kandidatët për deputet në parlamentin e pas 23 qershorit të Partisë Lëvizja Shqipëria e Re (PLSHR). I ftuar këtë radhë ishte z. Kondi Ilia, i lindur në fshatin e Frashërit në Përmet dhe që prezantohej me krenari si Frashërlli për shkak të kontributit që kanë dhënë familja Frashëri në historinë e shqiptarëve tek të cilët ai vetë gjente modelin e duhur për çdo shqiptar që dëshiron të kontribuojë në favor të kombit dhe vendit. Kondi Ilia është i diplomuar në dy fakultete të cilat i ka kryer si nevojë e karakterit të tij që e shtynë për t’i çuar punët deri në fund, ndaj tashmë është diplomuar në Gazetari dhe Jurisprudencë në Universitetin e Tiranës, qytet ku tashmë e kalonte edhe në politikë-bërje duke u kandiduar për deputet në partinë më të re politike të PLSHR e cila e kish intriguar, siç thotë ai, që në momentin e parë. Z. Kondi Ilia, si koordinator i Qendrës për Drejtësi dhe Solidaritet, një instrument shumë dinamik pranë Partia Lëvizja Shqipëria e Re, thotë se ky organizim ishte bërë i mundur në sajë të larg-pamësisë të drejtuesit të PLSHR, z. Edmond Vlashaj, i cili, sipas Kondit, kishte lexuar shqetësimin profesional të gazetarit me formim edhe juristi ndaj shumë problematikave të qytetarëve të cilat nuk gjenin zgjidhje për shkak të shumë mangësive ligjore, të cilat pengojnë respektimin e të drejtave bazë të njeriut për shumë shtetas! “Do themelojmë Qendrën për Drejtësi dhe Solidaritet pranë PLSHR”, më tha kryetari i PLSHR z. Vlashaj dhe sot ja ku jemi. Kemi trajtuar problematika pa fund qytetarësh nga e gjithë Shqipëria duke u afruar atyre asistencë juridike dhe politike falas, e, në shumë raste duke realizuar zgjidhjen e problemeve të tyre ndaj administratës lokale dhe qendrore,

policimit, sistemit gjyqësor dhe qytetar”, tha Kondi Ilia duke demonstruar kënaqësi për arritjet realiste të vetë Qendrës, por edhe vizionit të partisë nën siglën e së cilës kandidohej. “Të kaluarit në një fazë të re të impenjimit tim personal ndaj politikës dhe kandidimit tim për në Tempullin e Demokracisë Shqiptare, Parlamentit, sigurisht më motivon më shumë, por vjen në mënyrë krejt origjinale kur i bashkohesh PLSHR, e cila ka program dhe platformë krejt konkrete për ndryshimin pozitiv të Shqipërisë. PLSHR është parti me ideologji konservatore të qendrës së djathtë, por e shoqëruar me politika sociale shumë afër nevojave të qytetarëve”, tha Ilia Kondi, duke shtuar se “tashmë në kuadër të kësaj partie dhe Qendrës, po punojmë për Drejtësi dhe Solidaritet e do të vazhdojmë ta bëjmë edhe pasi qytetarët të na votojnë për në parlamentin e ardhshëm, ku ka vërtet nevojë për solidarizim me qytetarët e nëpërkëmbur nga politika”, tha Kondi. Kondi Ilia, si politikë-bërës dhe kandidat për deputet në qarkun e Tiranës, shtoi se në strategjinë elektorale të PLSHR thuhet qartë dhe kjo mbështetet nga qytetarët e të gjitha shtresave që, përfaqësimi i filozofisë së saj për “Drejtësi dhe Zhvillim” të arrij të jetë prezent në parlamentin e pas 23 qershorit, sepse në politikë-bërjen e këtyre 22 viteve të pluralizmit politik, këto dy parametra të nevojshme për çdo shoqëri të shëndoshë, kanë munguar! Në mbyllje të emisionit z. Ilia tha se ai vetë personalisht tashmë ndihej politikë-bërës në praktikë dhe se me kontaktet direkte me njerëzit kish gjetur besimin se ky projekt do të votohej nga qytetarët e qarkut të Tiranës, veçanërisht të rinjtë të cilët gjenden në alternativën e Partisë Lëvizja Shqipëria e Re, do të realizohet e ardhmja e duhur për Shqipërinë e Re të Begatë dhe plot me Solidaritet.

26 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 26

5/1/2013 12:41:36 PM


18 Prill 2013... 27

revista nr 15 juli.indd 27

5/1/2013 12:41:36 PM


Kandidatët e PLSHR në Tiranë

Forumi i Gruas së Lëvizjes Shqipëria e Re është një pjesë e rëndësishme e funksionimit të kësaj partie politike. Ky forum ka mbledhur rreth vetes dhjetra e qindra gra e vajza nga të gjitha rrethet e vendit duke synuar shtrirjen e forumit në çdo degë të Lëvizjes Shqipëria e Re. Forumi i gruas mbështet fort pikat për fuqizimin e familjes dhe mbrojtjen e femrës në platformën politike të LSHR-së si dhe është pjesë aktive e çdo aktiviteti të kësaj partie politike. Ky forum është në bashkëpunim me forume të gruas të partive të tjera kryesisht qendrës së djathtë.

Zamira Greva:

Në projektin e PLSHR gruaja jep ndihmesë të rëndësishme për fuqizimin e familjes, shtetit dhe kombit shqiptar! Zamira Greva, kryetare e Forumit të Gruas pranë kësaj partie politike, e cila solli në vëmendje të teleshikuesve dhe lexuesve të gazetës “77 News” eksperiencën dhe bindjet e saj individuale në kuadër të këtij institucioni politikë-bërës që promovon tolerancën dhe bashkëjetesën midis kulturave, bindjeve dhe gjinisë. Zamira Greva, në cilësinë e kryetares së Forumit të Gruas pranë PLSHR, tha se “kishte pak kohë që ishte zgjedhur në këtë detyrë të rëndësishme dhe se ishte ndjerë sigurisht e privilegjuar për këtë mundësi që i ishte ofruar dhe shtoi se kishte filluar me organizime të ndryshme me të cilat synonte t’u gjendej afër vajzave dhe grave që përballen vazhdimisht me dhunë në familje dhe shoqëri e që sipas saj kanë nevojë për mbështetje, por edhe për hapësirë demokratike për të qenë protagoniste të jetës së tyre dhe të vetë shoqërisë”. Znj. Greva tha se “ajo vetë ishte bërë pjesë e kësaj partie politike sepse tek platforma e saj kishte gjetur mundësinë për të treguar se një grua është krejtësisht e njëjtë me vajzat dhe gratë e tjera të shoqërisë, veçse me bindje islame të cilat janë zgjedhje personale të çdonjërës dhe se kjo s’ka të bëjë aspak me zotësitë e tyre”. Si nënë e re znj. Greva që jetonte në një familja tradicionale shqiptare, së bashku me djalin, bashkëshortin dhe prindërit e tij, shtoi se te politikat dhe programi i PLSHR kishte gjetur atë dimension politik që sipas saj i mungonte shoqërisë shqiptare: nevojën

që mundësitë e Lirisë dhe Demokracisë përtej hapësirave televizive dhe mediatike që lejojnë edhe ekstravagancë dhe tejkalim të traditave kulturore, të mundësojnë t’u ofrojmë të rinjve nëpër shkolla lëndë me zgjedhje mbi kulturën fetare. “Në takimet që organizoj apo kryej me vajzat dhe zonjat në qytetin e Tiranës apo edhe qytete të tjera gjej mbështetje, pasion dhe shpresë e cila vjen nga diskutimet që ndërtojmë mbi Forumin e Gruas dhe platformën politike të PLSHR. Unë besoj se vajzat dhe gratë shqiptare do ta mbështesin këtë projekt politik i cili e vlerëson Gruan si një Institucion shumë të rëndësishëm si për Familjen ashtu edhe për Shoqërinë dhe sepse duam të jemi zëri dhe shqetësimi i tyre”, tha Zamira Greva. Në mbyllje të emisionit Znj. Greva që ka ndjekur Gjimnazin e Përgjithshëm në Medresenë e Tiranës dhe më pas ka studiuar në Fakultetin e Gjuhëve të Huaja, dega e Turkologjisë e më tej ka ndjekur studimet Master Shkencor po në këtë Fakultet për Komunikim Kulturor dhe Turistik dhe njëkohësisht si femër, grua, nënë tha që dëshironte që askush të mos ndihej e paragjykuar për zgjedhjet personale, ndaj i ftonte të gjitha vajzat dhe zonjat të bëheshin pjesë e PLSHR sepse programi politik i kësaj partie e ofronte një mundësi të tillë, padyshim për të kontribuar për një shoqëri më të mirë në një Shqipëri të Re plot solidaritet dhe të begatë!

28 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 28

5/1/2013 12:41:36 PM


18 Prill 2013... 29

revista nr 15 juli.indd 29

5/1/2013 12:41:37 PM


30 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 30

5/1/2013 12:41:40 PM


BAR KAFE

7 YJET

18 Prill 2013... 31

revista nr 15 juli.indd 31

5/1/2013 12:41:44 PM


Kandidatët e PLSHR

Alban

Ismailaj

Shqiptarët

do të votojnë

alternativën tonë që përfshin të rinjtë në administratën publike Gazetari Artur Nura, në kuadër të emisionit “Shqipëria e Re në Fokus” që prezanton drejtuesit dhe veprimtaritë e Partisë Lëvizja Shqipëria e Re (PLSHR) tashmë ka filluar edicionin special kandidatët për deputetë të kësaj force politike për në Kuvendin e ri pas 23 qershorit. I ftuar këtë radhë ishte z. Alban Ismailaj, i lindur në Tropojë, 25 vjeç, që kish kryer arsimin fillor në qytetin e mrekullueshëm të lindjes për t’u transferuar në Tiranë, ku ka kryer arsimin e mesëm teknik dhe më vonë studimet e larta për shkenca politike. Jo rastësisht ai kandidohej në qarkun e Durrësit pasi ka një veprimtari të gjerë në kuadër të PLSHR. Z. Ismailaj një i ri fjalë pak, tregonte qartë që ishte punë shumë, siç edhe na mëson fjala e urtë shqiptare. Ismailaj si politikë-bërës i ri në moshë dhe eksperiencë, në kuadër të fushatës elektorale, realizonte çdo ditë nga 5 deri 10 takime me njerëz të ndryshëm dhe në mjedise të ndryshme si rrugë, kafene apo shtëpitë e qytetarëve. “Me njerëzit ne komunikojmë kokë më kokë, për t’i dëgjuar ata, të na dëgjojnë ne dhe të mirë-kuptohemi, shkëmbejmë projektin tonë politik dhe vjelim shqetësimet e tyre qytetare. Jo me takime formale grupesh të mëdha, siç ndodh gjithmonë në këto vitet e demokracisë sonë dhe mendimet e qytetarit injorohen”, tha Ismailaj duke shtuar se besonte se rinia dhe qytetarët janë të

!

lodhur me transferimin e pushtetit të tyre tek të tjerët dhe se këtë radhë ata do zgjedhin dhe votojnë PLSHR dhe të rinjtë e saj që janë njerëz të thjeshtë si ata dhe përfaqësuesit e tyre më gjithëpërfshirës. “Unë jam një i ri, si shumica jonë kjanë të rinj dhe të gjithë bashkë kemi shumë pakënaqësi me çfarë ndodh me politikë-bërjen shqiptare ne këto 22 vite të demokracisë shqiptare dhe duam ndryshim, duam një Shqipëri të begatë dhe plot solidaritet, duam të kontribuoj në vetën e parë për ndryshimin e kësaj fotografie të përsëritur në çdo palë zgjedhje”, thotë Ismailaj duke shtuar se një mundësi të e tillë e kërkojnë të gjithë qytetarët me të cilët komunikon çdo ditë dhe që i premtojnë se do votojnë programin e PLSHR, programin e ndryshimit të duhur. Kandidati për deputet për qarkun e Durrësit, Alban Ismailaj, duke iu referuar iniciativave të PLSHR për rolin e të rinjve dhe politikave sociale të banimit për familjet e reja, hapësira më të mëdha punësimi për të sapo diplomuarit, tha se platforma politike e kësaj partie ka gjetur mbështetjen e të rinjve durrsakë dhe se besonte që kandidatët e PLSHR-së do të jenë përfaqësues të atij qyteti me bukuri natyrore dhe asete shumë premtuese dhe do bëjnë të mundur që në Kuvendin e ardhshëm të ngrejnë problemet direkte dhe të kontribuojnë për zgjidhjen e tyre.

32 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 32

5/1/2013 12:41:44 PM


18 Prill 2013... 33

revista nr 15 juli.indd 33

5/1/2013 12:41:45 PM


Anisa

Kandidatët e PLSHR

Duka

Projekti politik i PLSHR për Arsimin dhe Turizmin, alternativa e duhur

për Shqipërinë!

Gazetari Artur Nura në kuadër të emisionit “Shqipëria e Re në Fokus” tashmë vazhdon edicionin special të këtij emisioni televiziv që botohet edhe në gazetën me të njëjtin emër, me kandidatët për deputet në parlamentin e pas 23 qershorit të Partia Lëvizja Shqipëria e Re (PLSHR). E ftuar këtë radhë ishte znj. Anisa Duka, e lindur në Delvinë dhe kishte kryer arsimin tetë-vjeçar për vazhduar të mesmen në profil shkencor në qytetin e Sarandës. Studimet e larta znj. Duka i ka kryer në Tiranë për Shkenca Sociale në degën e Shkencave Politike dhe Masterin për Mesues i Shkencave Sociale. Aktualisht jep mësim në Universitetin e Tiranës. Znj. Anisa Duka, Kandidate e PLSHR për qarkun Vlorë në parlamentin e ardhshëm, në të gjitha etapat e studimit të saj ishte vlerësuar me notë mesatere mbi 9, por si politikë-bërëse e re tashmë Doktoraturën e kish planifikuar në fushën e edukimit dhe betejen e saj politike të parë e mbështet po te ky dimension. Për Anisa Dukën platforma politike e PLSHR për arsimin është më e mira sepse ajo vendos në themel të sistemit të arsimit demokratizimin e tij nëpërmjet një metodike vlerësimi krejt të re dhe shumë racionale. “Fakti që kolegë tanë të arsimit janë proçeduar penalisht tregon qartazi që sistemi ynë i vlerësimit në arsimin e të gjitha niveleve nuk është i duhuri! Personalisht, e gjej si më të mirin e mundshëm propozimin e PLSHR-së për vlerësimin e mësim-nxënies nga trupë tjetër dhe jo nga ajo e mësim-dhënies dhe sigurisht edhe demokratizimin e këtij

sistemi për më shumë llogari dhënie” – tha kandidatja për deputete e PLSHR duke qartësuar se Arsimi do mbetej pjesë themelore e aktivizimit të saj në politikëbërje dhe sigurisht në fushatën aktuale zgjedhore ku Rinia do jetë në qendër të fokusit të saj siç është edhe e PLSHR. Anisa Duka si politikë-bërëse e re në moshë dhe kandidate për deputete në qarkun e Vlorës, shtoi se në strategjinë e saj elektorale duke u mbështetur tek slogani i PLSHR “Drejtësi dhe Zhvillim”, duhet që në motorin kryesor ekonomik të këtij qyteti bregdetar të mrekullueshëm të mbetej Turizmi, por duke tentuar që ai të ndryshohej në modelin e Turqisë së sotme me synimin kryesor që në ato zona të formalizohet ekonomia informale nëpërmjet elastiçizimit të politikave fiskale duke filluar me vendosjen e Qerasë Tatimore propozim origjinal, sipas saj, i Partisë Lëvizja Shqipëria e Re dhe mundësi fiskale specifikisht për biznese sezonale. Në mbyllje të emisionit, znj. Anisa Duka tha se ajo vetë tashmë që ndihej politikëbërëse në praktikë sepse në kontaktet direkte me njerëzit kishte krijuar besimin se ky projekt do të votohej nga qytetarët e qarkut të Vlorës, sepse ata/ato qytetarët, veçanërisht të rinjtë gjenin në alternativën e Partisë Lëvizja Shqipëria e Re, të ardhmen e duhur për Shqipërinë e Re realizuar nga të rinjtë si ajo që i bashkëngjitej listës së të rijnve dhe të rejave që duan të përfaqësojnë shumë më mirë shoqërinë në Parlamentin e pas 23 qershorit.

34 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 34

5/1/2013 12:41:45 PM


18 Prill 2013... 35

revista nr 15 juli.indd 35

5/1/2013 12:41:46 PM


Kandidatët e PLSHR

Daniela

Braçe

Projekti

i PLSHR

është projekti i rinisë, projekt i të ardhmes në zhvillimin e vendit! Gazetari Artur Nura në kuadër të emisionit “Shqipëria e Re në Fokus” që prezanton drejtuesit dhe veprimtaritë e Partisë Lëvizja Shqipëria e Re (PLSHR) vazhdon edicionin special të këtij emisioni televiziv me kandidatët për deputet të kësaj force politike për në parlamentin e pas 23 qershorit. E ftuar këtë radhë ishte znj. Daniela Braçe, e lindur në qytetin e Fierit ku kish kryer arsimin tetëvjeçar dhe të mesëm edhe ku kandidohej për deputete e Parlamentit të ardhshëm. Znj. Braçe arsimin e lartë e kishte realizuar në Tiranë tek Fakulteti i Shkencave të Natyrës për Kimi dhe më tej Masterin në të njëjtën fushë studimi për mësuesi ne Arsimin e mesëm dhe të lartë. Znj. Daniela Braçe si politikë-bërëse e re edhe në moshë tha se e gjente vetëm shumë mirë në projektin politik të PLSHR, veçanërisht në prioritetin e saj: Rininë dhe se, sipas saj, Rinia shqiptare ka nevojë pë mbështetje politike që të bëhet zot i fatit dhe të ardhmes më të mirë të vendit në një tranzicion të tej

zgjatur. - “Të rinjtë e shumtë të diplomuar në fakultetet tona dhe në Europë, Turqi dhe SHBA enden në mënyrë të padrejtë për një vend pune dhe ata akumulojnë shume energji dhe kreativitet pozitiv, ndaj edhe PLSHR është kryesisht e mbështetur tek ky burim i jashtëzakonshëm energjie në më të mirën e vendit” - tha Braçe duke ju referuar platformës politike të PLSHR e cila i jep Rinisë Shqiptare hapësirë dhe mbështetje të pakufizuar. Si politik-bërëse znj. Daniela Braçe kandidohej jo rastësisht në qarkun e Fierit, apo qytetin e saj te lindjes dhe fëmijërisë së saj, ku përveç të tjerash ka një aktivitet të gjerë në kuadër të Partia Lëvizja Shqipëria e Re. Braçe, një pedagoge e Arsimit të Lartë, kandidate për deputete në parlamentin e pas 23 qershorit, tha se e dëshironte të bëhej përfaqësuese e gjithë brezit të saj në këtë qark për të realizuar ëndrrat e tyre të kahershme cilat janë padyshim më e mira e vendit dhe sigurisht qytetit të saj.

36 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 36

5/1/2013 12:41:46 PM


18 Prill 2013... 37

revista nr 15 juli.indd 37

5/1/2013 12:41:47 PM


Eneid

Kandidatët e PLSHR

Bezati

PLSHR synon ndërtimin e Republikës Presidenciale me dimension konservator! “Shqipëria e Re në Fokus” në “77 News”, me gazetarin Artur Nura në kuadër të prezantimit të institucioneve dhe individëve që përfaqësojnë PLSHR në këtë edicion special ftoi z. Eneid Bezati, i cili në solli përsëri dimensionin rinor të kësaj partie politike si në Tiranë ashtu edhe Përmet ku ai ka shtrirë aktivitetin e tij. Eneid Bezati, në cilësinë e aktivistit të PLSHR-së, tha se ishte bërë pjesë e kësaj Lëvizje politike sepse kishte gjetur tek platforma politike e saj atë që ai vetë besonte se i mungon Shqipërisë: Forcimin e Shtetit Shqiptar sipas modelit Amerikan e më konkretisht një Republike Presidenciale dhe dimensionin Konservator të forcimit të familjes shqiptare duke u mbështetur tek tradita. Sipas Bezatit edhe dimensionet e tjera konservatore të Partisë Lëvizja Shqipëria e Re siç është edhe Ndalimi me Ligj i Bixhozit, e cila sipas tij duhet trajtuar si sëmundje e individëve dhe duhet parandaluar, kishin gjetur mbështetjen e tij personale, por edhe të qytetarëve me të cilët ai kish komunikuar për të diskutuar politikë-bërjen në zonën e Kombinatit ku banon apo edhe në qytetin e tij të lindjes Përmet.”Te rinjtë në partinë Lëvizja Shqipëria e Re, janë

në qendër si në drejtim të saj, po ashtu edhe të konsideruar si prioritarë nga programi dhe statuti, ndaj gjykoj se kjo domethënie na ka motivuar të jemi pjesë dhe instrumente dinamik të një organizimi socio-politik për shoqërinë”, tha aktivisti Eneid Bezati. Sipas z. Bezati platforma politike e PLSHR-së ka gjetur mbështetje të madhe midis të rinjve si në qytetin e tij të lindjes Përmet ku sipas tij rezulton të jetë pak më e vështirë se në Tiranë, ku ai tashme studion në degën e Juridikut, por kudo sipas tij propozimi i PLSHR-së për Qeranë Tatimore është mbështetur me shumë konsideratë. Në mbyllje të emisionit Eneid Bezati si aktivist i ri i politikë-bërjes, por edhe si student në vitin e dytë për Jurisprudencë, tha gjithashtu se ndihet mirë duke u angazhuar me Partinë Lëvizja Shqipëria e Re, ku me programin politik të saj po bëhet e mundur që të rinjtë të dëgjohen mirëfilli. “Personalisht do ndihem shumë i nderuar nëse do jem në listat e kandidatëve për deputet të PLSHR-së dhe ftoj të gjithë shqiptarët, kryesisht të rinjtë të na mbështesin në këtë organizëm të ri politik”, përfundoi Eneid Bezati.

38 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 38

5/1/2013 12:41:47 PM


18 Prill 2013... 39

revista nr 15 juli.indd 39

5/1/2013 12:41:47 PM


Kandidatët e PLSHR

Enerida

Hoxha

Qytetarët, veçanërisht të rinjtë gjejnë shumë nga vetja dhe kërkesat e tyre, tek projekti politik i PLSHR! Gazetari Artur Nura në kuadër të emisionit “Shqipëria e Re në Fokus” që prezanton drejtuesit dhe veprimtaritë e Partisë Lëvizja Shqipëria e Re (PLSHR) tashmë vazhdon edicionin special të këtij emisioni televiziv me kandidatët për deputet të kësaj force politike për në parlamentin e pas 23 qershorit. E ftuar këtë radhë ishte znj. Enerida Hoxha, e lindur në Pogradec ku kish kryer arsimin tetë vjeçar dhe të mesëm për tu transferuar në Elbasan me arsimin e lartë për Psikologji dhe më tej Masterin në Tiranë për të njëjtën fushë studimi. Si politik-bërëse znj. Hoxha kandidohej jo rastësisht në qarkun e Korçës ku përveç të tjerash ka një aktivitet të gjerë edhe në kuadër të Partia Lëvizja Shqipëria e Re. Hoxha një psikologe profesioniste që në kuadër të PLSHR është kandidate për deputete në parlamentin e pas 23 qershorit, tha se e kish menduar gjithmonë të merrej me politikë, por që deri para pak kohësh nuk kish parë asnjë projekt-program politik që ta bënte atë për hedhjen e këtij hapi serioz në jetën e çdokujt! - “Unë jam një e re, si shumica jonë dhe kam shumë pakënaqësi me çfarë ndodh me politikë-bërjen shqiptare ne këto 22 vite të demokracisë shqiptare. Kam kërkuar me veten dhe miqtë ndryshim. Kemi kërkuar të kontribuojmë në vetën e parë për ndryshimin e kësaj fotografie politike që nuk na ka pëlqyer! Pas njohjes me programin dhe platformën politike të PLSHR-së kam gjetur shumë nga vetja dhe kërkesat e mia për vendin tonë. Tashmë jam pjesë e saj dhe ndihem mirë dhe e vlerësuar” - thotë Hoxha duke shtuar se një mundësi të e tillë e kërkojnë të gjithë qytetarët e Pogradecit dhe Korçës ku ajo është kandiduar dhe se ndaj i ftonte ata/ato të jenë pjesë e kësaj partie politike dhe këtë apel po e bënte duke qenë e sig-

urtë që qytetarët që do votonin do të gjenin shumë nga vetja në këtë projekt politik. Hoxha si politikë-bërëse e re edhe në moshë, për shkak të profesionit të saj dhe po ashtu karakterit personal, shtoi se e gjente vetëm shumë mirë në projektin politik të PLSHR veçanërisht në prioritetin e saj politik: Rininë dhe se, sipas saj Rinia shqiptare ka nevojë pë mbështetje politike, por më shumë ka Shqipëria nevojë për të. - “Është e papranueshme që kemi shumë individë që zënë një vend pune në administratë dhe nuk dëshirojnë ta lëshojnë kurrë atë! Kjo është e padrejtë ndaj qytetarëve që kërkojnë shërbime efiçente dhe ky dimension nuk është pozitiv as për vetë administratën, si në nivel lokal ashtu edhe qendror! Të rinjtë e shumtë të diplomuar në fakultetet tona dhe në Europë, enden në mënyrë të padrejtë për një vend pune dhe ata akumulojnë shume energji dhe kreativitet pozitiv, ndaj duhet menduar që shteti ta përdor këtë burimin të jashtëzakonshëm në më të mirën e tij” - tha Hoxha duke ju referuar platformës politike të PLSHR e cila parashikon një limit moshe për punësimin në Administratë dhe freskimin këtij instrumenti shumë të rëndësishëm shtetëror me të rinjtë. Në mbyllje të emisionit znj. Enerida Hoxha tha se ajo vetë personalisht tashmë që ndihej politikë-bërëse në praktikë, në kontakte direkte me njerëzit dhe duke provuar një eksperiencë të shkëlqyer besonte se ky projekt do të votohej nga qytetarët e Korçës dhe Pogradecit, sepse qytetarët, veçanërisht të rinjtë do gjenin në alternativën e Partia Lëvizja Shqipëria e Re, shumë nga vetja dhe e ardhmja e duhur për Shqipërinë e Re pa Korrupsion dhe me Solidaritet.

40 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 40

5/1/2013 12:41:47 PM


18 Prill 2013... 41

revista nr 15 juli.indd 41

5/1/2013 12:41:48 PM


Kandidatët e PLSHR

Fabiola

Kajana

Ky projekt politik

i jep Shqipërisë

frymën e rinisë! “Shqipëria e Re në Fokus” me gazetarin Artur Nura në kuadër të prezantimit të drejtuesve dhe institucioneve të Partisë Lëvizja Shqipëria e Re (PLSHR) ftoi këtë javë znj. Fabiola Kajana, përfaqësuese e Forumit Rinor të PLSHR, e cila solli në vëmendje të teleshikuesve dhe lexuesve të “77 News” arsyet pse është bërë pjesë e këtij programi politik dhe cilat janë elementët politikë dhe social që e kanë tërhequr atë dhe njerëzit më të cilët ka diskutuar platformën e PLSHR-së. Fabiola Kajana tha se ishte bërë pjesë e kësaj partie politike duke marrë pjesë në disa nga tavolinat e diskutimeve publike të saj për tema të veçanta sociale dhe politike dhe ftesës për të qenë pjesë e kësaj partie i ishte përgjigjur pozitivisht në mënyrë entuziaste dhe sot ndihej e nderuar për këtë zgjedhje. “Dimensioni rinor politik dhe i filozofisë së PLSHR sot pas 8 muajsh nga anëtarësimi në këtë parti politike më bën të them që ndihem mirë dhe mendoj se ja vlen të bëhesh pjesë e këtij projekti politik që dëshiron të japë Shqipërisë frymën e rinisë”, tha Kajana duke shtuar se të njëjtën bindje e ka gjetur edhe tek të rinjtë e me të cilët komunikon në mënyrë të përditshme. Znj. Kajana tha se projekti politik për ta ndaluar me ligj lypjen si fenomen negativ i shoqërisë dhe kompensimi i këtij akti politik duke u ofruar atyre politika sociale të cilat persupozojnë hapësira punësimi social që japin mundësi dhe dinjiteti njerëzor për këta individë, kish gjetur tek ajo personalisht dimensionin altruist

që është motor pozitiv i politikë-bërjes së PLSHR të cilën nuk e gjen tek partitë e tjera shqiptare. Përfaqësuesja e Forumit Rinor të PLSHR, znj. Kajana tha se në takimet e realizuara nga ajo në qytetin e lindjes Lushnjë, por edhe në Tiranë, kërkesa politike për rikthimin e dënimit me vdekje për një periudhë ta caktuar në Shqipëri, është dukur domethënëse dhe shumë e nevojshme për rastin shqiptar dhe veçanërisht pas ngjarjeve të rënda të Pedofilisë të cilat kanë tronditur opinion publik. Sipas Kajanës, nëse pretendimet e shtypit dhe institucioneve të ligjit vërtetohen nga një gjykatë, pedofili Perrenjasi meriton dënimin me vdekje dhe shoqëria sigurisht do të ndihej më e lehtësuar. Në mbyllje të emisionit, Fabiola Kajana tha se tashmë po bënte Master në Shkencat Humane të Shëndetësisë ku mendohet dhe punohet vetëm për të ndihmuar të tjerët dhe se, nëpërmjet PLSHR po bëhet e mundur që kjo mënyrë të menduarit dhe vepruarit të bëhet pjesë e politikëbërjes shqiptare. Duke shtuar se ajo personalisht ndihet mirë duke qenë pjesë dinamike e PLSHR shtoi se ftonte shqiptarët ta mbështesin këtë organizëm politik që synon ta pozitivizojë politikën konfliktuale. Kajana tha gjithashtu se do ishte mirë për Kuvendin e ardhshëm që të kishte në gjirin e përfaqësuesve të popullit sa më shumë njerëz pozitivistë të rinj cilët i ofron PLSHR-ja me listën e kandidatëve për deputetë së cilës ofrohej me kënaqësi edhe personalisht.

42 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 42

5/1/2013 12:41:48 PM


18 Prill 2013... 43

revista nr 15 juli.indd 43

5/1/2013 12:41:49 PM


Kandidatët e PLSHR

Nikolin

Paloka

Nëse zgjidhem deputet do punoj

që Porti i Shëngjinit dhe Turizmi të bëhen promotorë zhvillimi në funksion të forcimit të Kombit! Vazhdon edicioni special i emisionit televiziv “Shqipëria e Re në Fokus me prezantimin e kandidatëve për deputet të kësaj force politike në parlamentin e pas 23 qershorit. I ftuar këtë radhë ishte Z. Nikolin Paloka i lindur në fshatrat e qytetit të Lezhës ku pasi kish kryer arsimin fillor dhe tetëvjeçar, të mesmen e kish vazhduar te shkolla “Pjeter Meshkalla” në Shkodër shkollë e cila i ka dhuruar Shqipërisë dhe Shqiptarizmës, figura shumë dimensionale si Konica, Gurakuqi dhe Fishtën. Paloka kishte vazhduar edhe arsimin e lartë për Inxhinieri Elektronik, por i detyruar nga kushtet e vështira ekonomike kishte emigruar në Greqi! Pas vitesh të vështira të emigrimit, ai ishte kthyer në Shqipëri për të vazhduar studimet dhe punuar. Së fundi kishte rënë në kontakt me platformën e PLSHR dhe më tej me vetë partinë për tu bërë pjesë dinamike e saj dhe tashmë si politikë-bërës i ri, Z. Nikolin Paloka tha se i bashkëngjitej projektit politik të PLSHR-së pa asnjë mëdyshje dhe se e kishte pranuar ftesën për të kandiduar në qarkun e Lezhës sepse kishte menduar gjithmonë që të kontribuonte në ndryshimin pozitiv të saj gjë, që sipas tij përkonte me filozofinë dhe strategjinë e saj pozitiviste që kjo parti propozon për shqiptarët. - “Qarku i Lezhës dhe jo vetëm ai, nuk ka nevojë për cazino dhe qendra lojërash pa fund, por për punë të ndershme. PLSHR propozon që Lojërat e Fatit të mbyllen me ligj dhe këtë propozim po e mbështesin mjaft qytetarët me të cilët ne komunikojmë. Plazhi i Shëngjinit nuk ka nevojë për këto dyqane lojërash fati, por për rregull, pastërti dhe

koncepte mirëfilli urbanistike.” - tha Paloka duke shtuar se nëse qytetarët e votonin ai do punonte që të gjitha këto të realizohen dhe që janë sigurisht të mundëshme me vullneti e duhur politik që gjendet tek programi i PLSHR. Si politik-bërës z. Nikolin Paloka që kandidohet jo rastësisht në qarkun e Lezhës, shtoi se qytetit të Lezhës me një port të rëndësishëm në territorin e tij i nevojitet politikë-bërja dhe programi i PLSHR që kërkon forcimin e Kombit dhe kjo mund të realizohet duke punuar që porti i Shëngjinit të jetë dalja në det për Kosovën. – “Ëndrra shekullore e Serbisë për dalje në det duhet bërë realitet një orë e më parë për Kosovën, shtet i pavarur dhe demokratik. Porti i Shëngjinit si pikë e rëndësishme gjeopolitike në fokusin e Kombit duhet ta kryejë këtë detyrim, sa më parë që të jetë e mundur” -tha Paloka duke shtuar se nëse qytetarët e Lezhës do e votonin ai do punonte që kjo gjë të kryej në mënyrën e duhur. Kandidati për deputet Nikolin Paloka shtoi se ne takimet e përditshme që realizonte me qytetarët, politikat sociale të banimit për familjet e reja që parashikon PLSHR, shihen si shumë të nevojshme dhe ata/ato kërkojnë që ky projekt të bëhet realitet në Legjislativ ashtu edhe ekzekutiv. Në mbyllje të emisionit, z. Nikolin Paloka përfundoi duke thënë se personalisht ndihej i nderuar me besimin që i ofronte PLSHR dhe se do bënte të pamundurën që edhe qytetarët të kishin besim të njëjtë tek ai dhe ta votonin së bashku me programin politik i cili ka projektin e duhur që Shqipëria të bëhet e begatë dhe solidare.

44 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 44

5/1/2013 12:41:49 PM


18 Prill 2013... 45

revista nr 15 juli.indd 45

5/1/2013 12:41:50 PM


Dezdemona

Kandidatët e PLSHR

Znj. Dezdemona Porja si politikëbërëse e re në moshë tha se prioriteti parësor i PLSHR, rinia shqiptare që ka nevojë për mbështetje politike dhe hapësira veprimi, e kishte shtyrë të bëhej pjesë e kësaj partie politike dhe të kandidohej për t’u bërë deputete në Kuvendin e ardhshëm, pikërisht sepse tek kjo parti e re kishte gjetur zë dhe respekt brenda një demokracie të brendshme të saj.

porja

Nëpërmjet PLSHR

ndihem dinjitoze dhe e vlerësuar! Në kuadër të emisionit “Shqipëria e Re në Fokus” vazhdon edicioni special i këtij emisioni televiziv me kandidatët për deputetë të Partisë Lëvizja Shqipëria e Re (PLSHR) për në Kuvendin e ri pas 23 qershorit. E ftuar këtë radhë ishte znj. Dezdemona Porja, e lindur në qytetin e Mamurrasit ku kish kryer arsimin tetëvjeçar dhe të mesëm. Shkollën e lartë e kishte kryer në Shkodër për Gazetari dhe Komunikim dhe tashmë nën siglën e PLSHR kandidohej për deputete e Kuvendin e Shqipërisë për qarkun e Lezhës. Znj. Dezdemona Porja si politikë-bërëse e re në moshë tha se prioriteti parësor i PLSHR-së, rinia shqiptare që ka nevojë për mbështetje politike dhe hapësira veprimi, e kishte shtyrë të bëhej pjesë e kësaj partie politike dhe të kandidohej për t’u bërë deputete në Kuvendin e ardhshëm, pikërisht sepse tek kjo parti e re kishte gjetur zë dhe respekt brenda një demokracie të brendshme të saj. “Unë kam studiuar për Gazetari dhe Komunikim sepse dega e gazetarisë ka qenë gjithmonë ëndërr për t’u bërë një gazetare e zonja që nga koha kur kam mbaruar shkollën kam punuar si prezantuese emisioni në qytetin e Lezhës tek “Tv Lezha”, kam punuar gjithashtu tek “Media Plus” po në Lezhë, pastaj gazetare terreni tek “Ora news”, pastaj kam punuar tek “Ntv” si gazetare, edhe në organe të tjera të shtypit, por eksperienca e mëtejshme te gazeta “77 News” ku edhe jam akoma tani është eksperienca me domethënëse sepse aty trajtohen problemet e njerëzve të thjeshtë të cilët nuk gjejnë mundësi dhe mbështetje ne institucionet e

shteti, apo edhe mediat e tjera”, tha Porja me entuziazmin e moshës. Kandidatja Porja duke thënë se nuk e kish menduar ndonjëherë se do merrej me politikë shtoi se angazhimi me PLSHR e kishte bërë të ndihej shumë mirë dhe shumë e nderuar. “Unë kam filluar angazhimin tim te Partia Lëvizja Shqipëria e Re si koordinatore e Kurbinit, pra për zonën Mamurras-Laç, raportoja gjithashtu lajme për gazetën “77 News” dhe jam vlerësuar maksimalisht për pasionin me të cilin punoja për këto organizime, por edhe për qytetarët me të cilët isha në kontakt për arsye pune”, tha Porja duke mos harruar të falënderonte kreun e PLSHR, z. Edmond Vlashaj që i ka dhënë mundësinë që të mund bëhej dikush me një të ardhme politike që sipas saj ia kish dëshiruar gjithmonë i ati. Duke shtuar se të rinjtë e shumtë të diplomuar në fakultetet e Shqipërisë, në Europë, Turqi dhe SHBA, apo edhe të padiplomuar, por që dëshirojnë një Shqipëri më të mirë, më të begatë dhe me solidaritet, e kishin mbështetur pa mëdyshje në këtë sfidë të re për të dhe sigurisht plot me përgjegjësi, ajo nuk e fsheh pasionin rinor në këtë rrugëtim të mundshëm drejt Kuvendit të ri që do të dalë nga zgjedhjet parlamentare të 23 qershorit. Si politik-bërëse e re në moshë dhe eksperiencë, znj. Dezdemona Porja që kandidohet jo rastësisht në qarkun e Lezhës, shtoi se ky qark ka nevojë për të rinjtë e PLSHR dhe sigurisht për politikat e kësaj partie të re që i dëshiron Shqipërisë një dimension të munguar solidariteti dhe drejtësie të cilën, sipas saj, vetëm rinia mund ta realizojë.

46 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 46

5/1/2013 12:41:50 PM


18 Prill 2013... 47

revista nr 15 juli.indd 47

5/1/2013 12:41:51 PM


Platforma politike PLSHR

1

Shtetit

Fuqizimi i dhe kombit Shqiptar kundër korrupsionit!

a. Ngritja e institucionit të Referendumit semestral në çdo komunë dhe bashki, si dhe në nivel kombëtar, në të cilin të kalohet në test qeverisja tremujore, si dhe të pyetet populli për vendimet e rëndësishme të tre mujorit të ardhshëm. b. Ngritja e institucionit të Agjensisë së Supervizimit të Administratës publike. Agjensi e cila të varet direkt nga populli dhe të zgjidhet me votim të drejtëpërdrejtë. Kjo agjensi duhet të ketë detyrën e dërgimit në gjyq të çdo zyrtari apo nëpunësi të administratës që shkel ligjet e shtetit Shqiptar. c. Ngritja e një sistemi ligjor i cili dënon pikësëpari finaciarisht e më tej edhe penalisht çdo shkelje ligjore apo

administrative prej kujtdo që punon në administratën e shtetit shqiptar. d. Ngritja e Agjensisë së Investigimit Operativ pranë Kryeministrit për të investiguar çdo shkelje dhe shkelës dhe për ta dërguar atë para ligjit. e. Vendosja e Kamerave me audio dhe video në çdo zyrë dhe ambjent pune të administratës publike. f. Përqëndrimi i sa më shumë institucioneve të mundshme në një Zonë apo hapësirë administrative të çdo qyteti. Pra, Zona administrative do të bënte të mundur kursimin maksimal të shpenzimeve në energji, siguri, shpenzime operative, etj. Do të kishte më shumë kontroll, verifikueshmëri, më shumë transparencë dhe më shumë efiçencë. g. Investmi nga Qeveria e Shqipërisë e një shume prej 50 000 000 ( pesëdhjetë milionë euro) në vit, për fuqizimin e 50 mediave apo organizatave të cilat do të organizonin një emision televiziv apo radiofonik, apo në rrjetet sociale, emision i cili të bënte të mundur investigimin, faktimin dhe denoncimin publik të korrupsionit. Këto media do të ishin armë të fuqishme në luftën kundër korrupsionit dhe të furnizonin me fakte dhe ngjarje reale të dy institucionet e krijuara, Agjensinë e. Supervizimit publik të zgjedhur drejtëpërdrejtë prej publikut, si dhe Agjensinë e Investigimit Operativ, pranë Kryeministrit. h. Investimi i një programi 8 vjeçar edukativ i cili të bëjë të mundur edukimin e brezit të ri kundër korrupsionit në shkollat e çdo niveli. i. Krijimi i Shkollës Kombëtare kundër korrupsionit e cila të krijojë evente, forume, konferenca, studime të përmuajshme për nivelin e korrupsionit. j. Fuqizimi i Institucioneve fetare, si dhe i gjithë institucioneve të tjera të cilat predikojnë për jetën e ndershme dhe pa korrupsion.

48 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 48

5/1/2013 12:41:52 PM


AFRIM LAÇI

Shit-blerje & Gjenerator

E-mail: afrim-laci@live.com Tel: +355 69 20 22 306/+355 68 21 22 664

Adresa: Rruga Kamëz - Fushë Krujë 18 Prill 2013... 49

revista nr 15 juli.indd 49

5/1/2013 12:41:54 PM


Platforma politike PLSHR

2

Fuqizimi i institucioneve

Arsimore, Shëndetësore dhe ato të ! le ia c o S s je s e Përkujd a.Shërbimi publik në shkollat publike, spitale dhe qendrat e përkujdesjes sociale në menaxhim publik do të ofrohet falas për të gjithë ata që kanë nevojë për këtë shërbim. Sistemi i sigurimit shëndetësor duhet të jetë rentabël dhe shume efikas, në mënyrë që të garantojë një shërbim cilësor për përfituesit e këtyre shërbimeve si dhe një sistem adekuat të motivimit dhe shpërblimit të punonjësve që i ofrojnë këto shërbime. b.Për tetë vitet e ardhshme ne besojmë se zgjidhja më e mirë do të ishte përjashtimi nga taksat dhe tatimet i çdo investimi të mundshëm në Arsim, në Shëndetësi dhe në Institucionet private të Përkujdesjes dhe Shërbimeve Sociale. Në këtë mënyrë do të rritej cilësia dhe intensiteti i ofertës konkurruese edhe për sektorin publik të këtyre shërbimeve dhe si rrjedhojë do të kishim tarifa shumë më të lira për këto shërbime, sepse do të kishim edh uljen e kostove. c.Përzgjedhja me votim të drejtëpërdrejtë nga komuniteti lokal, i gjithë drejtuesve kryesorë apo liderëve të këtyre institucioneve. Për jo më shumë se tre mandate 4-vjeçare, të njëpasnjëshme. d.Heqja nga sistemi i vlerësimit në shkolla të atributit të mësuesit për të vlerësuar me notë nxënësit që vetë po ai mësues u ka dhënë mësim. Perjashtimi i këtij atributi të bëhet si eleminimi i konfliktit më të hapur dhe më të madh të interesit në shkolla. Mësuesi është një ofrues shërbimi, në këtë rast shpërndarjes së informacionit, por kurrsesi nuk ka përse të jetë një pushtetar i vogël që cakton varësisht prej rrethanash se kush do të jetë “katranjosi” apo “dhjetanjosi”. Për këtë punë shumë mirë mund të adaptohet modeli i vlerësimit kombëtar elektronik të nxënësve në çdo semester (me pyetësor, në kompjutera të lidhur online me qendrën kombëtare të vlerësimit në Ministrinë e Arsimit, kështu do të zgjidhnim totalisht

përfshirjen e mësuesve dhe pedagogëve në korrupsionin e ushtrimit të pushtetit të notës, si dhe do të korrigjonim në një mënyrë më të drejtëpërdrejtë dhe më të shpejtë devijimin e sistemit sa i përket mungesës së cilësisë së mësimdhënies dhe mësimnxënies, etj). e.Realizimi i një feedback semestral, pra çdo tre muaj për personelin e çdo njësie në tre drejtimet e sipërpërmendura, feedback i cili do të na ndihmonte për të evidentuar problematikat dhe arritjet, do të na ndihmonte për të bërë vlerësimet e nevojshme apo korrigjimet e domosdoshme.

50 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 50

5/1/2013 12:41:55 PM


Shqipëri Tel:+355 42 379 184, Kosovë Tel: +381 454 139, Maqedoni Tel: +389 44 344 047

Cel: +355 69 20 81 443 Rruga “Budi”, Pall. “Clasic Construction”, zyra nr. 2, Tiranë

revista nr 15 juli.indd 51

Web: www.albas.al 18 Prill 2013... 51 e-mail: info@albas.al 5/1/2013 12:41:59 PM


Platforma politike PLSHR

3 Fuqizimi i

sipërmarrjeve shqiptare!

a. Fuqizimi i sipërmarrjeve shqiptare do të jetë real vetëm nëse ka një sistem të thjeshtë tatimesh dhe taksash. Nëse eleminohet presioni korruptiv i inspektorëve tatimorë që fusin hundët dhe kontrollojnë edhe letrat e banjos aty ku duan dhe aty ku nuk duan as nuk hyjnë fare për kontroll, aty ku duan e nxjerrin tre vite me humbje një kompani dhe aty ku nuk duan e nxjerrin një kompani me evazion fiskal, me bollek fiskal dhe me gjoba qindra milionëshe. Ndërkohë, kemi lekë që nuk shkojnë në bux-

hetin e shtetit, por lekë që u shkojnë nën dorë rrjetit të gjobëvënësve tatimorë. Çfarë mund të kemi si zgjidhje? Futja e Konceptit të qerasë tatimore për të gjitha llojet e bizneseve në Shqipëri të cilat duhet të ndahen në 7 kategori sipas xhiros vjetore. Këto biznese do të paguajnë qeranë tatimore sipas një sistemi transparent të shpallur dhe të ditur botërisht. Qeraja tatimore do të jetë në formën e pagesës 50% në krye të çdo viti si dhe 50% të shpërndara në çdo muaj.

52 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 52

5/1/2013 12:42:00 PM


Fuqizimi i sipërmarrjeve shqiptare

Futja e konceptit të Qerasë Tatimore për të gjitha l ojet e sipërmarrjeve në Shqipëri të cilat duhet të ndahen në 7 kategori sipas xhiros vjetore!

Verifikimi i xhiros vjetore do të bëhet nëpërmjet kasave fiskale. Policia tatimore në këtë rast duhet të jetë e fuqizuar edhe nëpërmjet një ligji i cili i jep të drejtë policit të posedimit të 50% të pasurisë së çdo sipërmarrësi kur verifikohet dhe faktohet nga ky polic se sipërmarrësi ka kryer një veprim pa faturë tatimore. Kjo gjë garanton korrektësi në maksimum. Kalimi nga njëra kategori në tjetrën do të bëhet çdo fillim viti pasardhës. Në rastet e mbylljes së Bizneseve, pikësëpari do të bëhet likujdimi i llogarisë së qerasë financiare me shtetin. Sipërmarrësit do të jenë shumë më të lehtësuar në mar-

rëdhënien me Drejtorinë e tatimeve sepse e kanë të qartë se do të paguajnë një shumë fikse vjetore dhe mujore të caktuar sipas kategorisë në të cilën e vendos xhiro vjetore e deklaruar në mënyrë të përditshme në sistem online dhe jo sipas shumave të caktuara nga orekset e inspektorëve tatimorë. Pra, do të kishim një sistem më transparent, më të thjeshtë dhe më praktik si për shtetin ashtu edhe për sipërmarrësit. Motivimi i sipërmarrësve në përdorimin dhe eksportimin e burimeve tona të brendshme, si dhe në orientimin e investimeve të tyre drejt prodhimit vendas. 18 Prill 2013... 53

revista nr 15 juli.indd 53

5/1/2013 12:42:01 PM


Platforma politike PLSHR

4

Fuqizimi i shtetit Shqiptar! a. Republika e Shqipërisë duhet të jetë Republikë Presidenciale, sipas modelit Amerikan. b. Votimi i Presidentit duhet të bëhet me votim të drejtëpërdrejtë prej popullit. c. Votimi i drejtuesve të të gjitha institucioneve të pavarura duhet të bëhet me votim të drejtëpërdrejtë prej popullit. d. Qeveria duhet të përbëhet prej jo më shumë se 10 ministri. Qeverisje e vogël efikase dhe shumë efiçente. e. Kufizimi në vetëm dy mandate i çdo drejtuesi të çdo institucioni në Republikën e Shqipërisë. f. Fuqizimi i Sistemit të Drejtësisë, Heqja e Imunitetit, Përqendrimi i gjithë institucioneve që merren me dhënien e drejtësisë në vend, në një godinë të veçantë të sigurtë, që përmbush të gjithë parametrat e sigurisë dhe të hapësirave të përshtatshme që duhen për të kompletuar me profesionalizëm gjithë proceset e dhënies së drejtësisë në vend. Pra, duhet më shumë shpejtësi të

ndërtohen Pallatet e drejtësisë, ku të gjendet në po të njëjtin vend, Prokuroria, Gjykatat, etj. g. Ngritja e Agjensisë së supervizimit mbi organet e drejtësisë. h. Ngritja e jurive popullore pranë çdo gjykate. Përshtatja e sistemit amerikan të Drejtësisë me sistemin tonë të drejtësisë. Një Model i mirë dhe i saktë është edhe modeli austriak gjerman. i. Fuqizimi i Policisë së Shtetit Ndarja e policisë në dy struktura: D.1 në Policinë lokale, të ndara sipas komisiariateve dhe drejtorive D.2 në Xhandarmërinë (ose FBI) e cila të ngrihet në nivel shtetëror kombëtar. Edhe në këtë rast kërkohet përqendrimi i të gjitha policive të mundshme në ktëo dy struktura sipas funksioneve që kanë. Pra, policia pyjore, policia kundër zjarrit, apo ndonjë polici tjetër duhet të futen nën komandën e

54 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 54

5/1/2013 12:42:02 PM


t e drejtësisë! ne ga or bi m t i m i z rvi pe Su së ë s i ns e j Ag e Ngritja Drejtorit të policisë së Qarkut dhe duhet të funksionojnë si seksione brenda këtyre strukturave të policisë lokale. Punonjësit e forcave të sigurisë sipas funksioneve përkatëse duhet të jenë punonjësit më të paguar të shtetit. Punonjësit e Policisë si dhe të Xhandarmërisë, duhet të pajisen me një paketë privilegjesh të ligjshme dhe të pranuara prej të gjithëve si një paketë motivimi për të qendruar besnikë dhe konsistentë në ofrimin e kontributit të tyre për fuqizmin e shtetit shqiptar si dhe fuqizimin e sigurisë publike. Kjo paketë do të përfshijë shkollat dhe shërbimet publike falas për ata dhe familjarët e tyre, ushqimin dhe rrobat falas, shtëpitë me kredi pa interes, si dhe ofrimi i këtyre shtëpive në lagje të ndërtuara enkas për ata, pra shumë të sigurta e të rehatshme. j. Ndarje e re territoriale: Njësi territoriale më të mëdha se 50 000 banorë = një komunë, Zgjerimi i perimetrit dhe zonës së verdhë të qyteteve. Përfshirja e komunave periferike që janë bashkuar me ndërtime me qytetet në një njësi të vetme administrative, siç janë bashkitë. Kjo do të ulte kostot e ofrimit të shërbimeve për publikun, si dhe do ta bënte më efikas dhe me efiçcent këtë shërbim. k. Fuqizimi i Ushtrisë, Ushtria shqiptare duhet të jetë model, si në burimet njerëzore ashtu edhe në teknikën dhe armët luftarake. Ushtria Shqiptare duhet të ketë bazën e saj ekonomike, si dhe fabrikat dhe uzinat e prodhimit të armëve në mënyrë që të jetë e pavarur finaciarisht nga buxheti i shtetit dhe e qëndrueshme për t'i dalë zot atdheut kurdo që të jetë nevoja. l. Krijimi i Ministrisë së Diasporës. Ministria e Diasporës duhet të jetë ura lidhëse mes shqiptarëve të kudogjendur në botë dhe shtetit të tyre amë. m. Fuqizimi i Ministrisë së Punës dhe shndërrimi i kësaj ministrie si promotori i zhvillimit tonë ekonomik social dhe kulturor. Ngritja e kësaj ministrie në nivelin më të lartë financiar dhe organizativ të qeverisë do të ndikonte pa asnjë dyshim në arritjen e objektivave mbi zhvillimin tonë shtetëror

dhe kombëtar. Krijimi i projekteve për punë sociale. Eleminimi i ndihmës sociale për njerëzit që janë shëndosh e mirë dhe zëvëndësimi i kësaj ndihme me një vend pune sociale, çka do të ishte më e denjë dhe më e volitshme për njerëzit që tashmë përfitojnë ndihmë sociale. n. Krijimi i Zonave të lira për investitorët prodhues, të cilët paguajnë Qeranë tatimore, por kanë në dispozicion një ambjent shtetëror, apo terrene shtetërore ose publike pa qera për të paktën 8 vitet e para të investimit. Si dhe mund të kenë një seri lehtësimesh të tjera. Këtu mund të përfshihen edhe industria minerare dhe energjetike, si dhe industri të tjera. o. Fuqizimi financiar i shtetit Shqiptar, krijimi i një rezerve finaciare prej të paktën 100 miliardë dollarë për tetë vitet e ardhshme. p. Fuqizimi i Ministrisë së Turizmit, Kulturës, Rinisë dhe Sporteve. Kjo ministri sëbashku me Ministrinë e Punës do të ishin dy ministritë që do të sillnin në Shqipëri një bollëk të ardhurash të shpejta dhe të menjëhershme, si dhe do të zgjidhte problemet tona ekonomike dhe sociale në mënyrë shumë të shpejtë. Përfshirja e Rinisë si një forcë vitale dhe dinamike në adminsitratën publike, në forcat e sigurisë si dhe në sipërmarrjen private do të jepte frytet e veta brenda një kohe të shkurtër. q. Fuqizimi i administratës publike, motivimi i punonjësve të kësaj administrate në bazë të rezultateve personale si dhe të institucionit. r.Përcaktimi me ligj i moshës kufi të punës së punonjësve të administratës publike nga mosha 18 vjeç deri në moshën 45 vjeç. s. Çdo person mbi moshën 45 vjeç mund të dalë në pension të pjesshëm të parakohshëm, si dhe gjithë eksperiencën dhe energjitë e akumuluara në administratën e shtetit mund t'i vendosë në shfrytëzim në sektorin privat si i vetëpunësuar apo si pjesëtar i administratës së sipërmarrjeve private.

18 Prill 2013... 55

revista nr 15 juli.indd 55

5/1/2013 12:42:02 PM


Platforma politike PLSHR

5

Fuqizimi i

Familjes

shqiptare!

a. Ndalimi me Ligj i Abortit dhe krijimi i gjithë infrastrukturës së nevojshme për përkujdesjen ndaj nënave dhe fëmijëve të porsalindur deri në moshën e pjekurisë. b. Ndalimi me ligj i promovimit të imoralitetit në media, në tv, apo në vende, rrethana a forma të tjera. Ndalimi me ligj i promovimit të homoseksualitetit ndër meshkuaj apo ndër femra (çdokush është i lirë të jetojë jetën e tij private, por nëse sjelljet e tij përbëjnë turp dhe bëhen në publik atëherë këto sjellje të turpshme duhet të ndëshkohen me ligj). c. Ndalimi me Ligj i Bixhozit dhe Fajdes. d. Ndalimi me ligj i lypjes në rrugë. (Trajtimi i lypsarëve në shtëpitë sociale të komunave dhe bashkive dhe futja e menjëhershme e të rriturve në punët sociale, ndërsa fëmijët minorene, të futen menjëherë në shkolla, apo qendra sociale trajnimi dhe kualifikimi profesional, sipas moshës dhe sipas rastit). e. Mbrojtja me ligj të veçantë e femres dhe e fëmijëve. Nje femër nuk duhet të paragjykohet, të diskriminohet apo të ndëshkohet prej sjelljes së saj, sjellje e cila mund të bjerë ndesh me atë çka mendon burri i saj, apo shoqëria. Femra dhe fëmijët janë të shenjtë për Kombin Shqiptar dhe mbrohen me ligj. Një femër shqiptare shtatëzënë, është një hyjni për çdo shqiptar. Kushdo që dhunon një femër apo një fëmijë duhet të dënohet me dënimin maksimal të ligjit të shtetit Shqiptar. f. Ofrimi i shtëpive të banimit me kredi lehtësuese shtetërore

për çdo çift të ri i cili e ka moshën e martesës deri në 25 vjeç. g. Ndryshimi i kodit të familjes, pranimi i poligamisë (martesat një burrë me deri në 4 gra, me kushtin që secilës prej grave t'i krijohen kushte dhe përkujdesje proporcionale dhe të barabartë) si zgjidhje e mundshme për t'u bërë ballë shumë ndryshimeve demografike të ndodhura në këto 22 vitet fundit (emigracioni masiv kryesisht i meshkujve shqiptarë dhe boshatisja demografike nga meshkujt në Shqipëri, martesat e grave shqiptare në vendet fqinje në kombe të cilat historikisht kanë qenë të interesuar për asimilimin dhe eleminimin e Kombit tonë). h. Krijimi i të gjithë hapësirave edukative dhe sensibilizuese, po ashtu krijimi i një seri institucionesh konkrete që do të merreshin me promovimin e një familjeje të madhe shqiptare si një bërthamë e një kombi të madh dhe të fuqishëm shqiptar. i. Motivimi i familjeve me mbi 7 fëmijë duke iu garantuar shteti Shqiptar një shtëpi falas. j. Burimet njerëzore janë pasuria më e madhe e këtij kombi. Pra, thënë më shkoqur sa më shumë shqiptarë në botë, aq më shumë begati dhe fuqi ka kombi shqiptar. k. Çdo individ apo familje shqiptare që do të fillojë një aktivitet ekonomik do të ndihmohet maksimalisht nga shteti shqiptar. l. Në 8 vitet në vazhdim këto sipërmarrës të rinj të cilët do të marrin statusin e të vetëpunësuarit do t'i paguajnë shtetit shqiptar vetëm një qera financiare vjetore prej vetëm 30 euro në muaj. m. Orientimi i familjeve shqiptare në përfshirjen e tyre drejt prodhimit të energjisë së rinovueshme, nëpërmjet paneleve diellore, biomasës, etj, si dhe kursimit të energjisë. Kjo përfshirje do të jetë një mënyrë e mirë përfitimi dhe punësimi për shqiptarët. n. Garantimi i jetës dhe pronës së çdo shtetasi nga shteti Shqiptar. Për çdo pronë të vjedhur, të grabitur apo të vjedhur, për çdo rast kur ka cënim të personit, apo të familjes, shteti shqiptar duhet të zhdëmtojë të dëmtuarin me të paktën 10-fish të vlerës së përcaktuar të dëmit real. (Kjo vlerë paguhet ose nga dëmtuesi dhe familja e dëmtuesit kur gjindet nga policia, ose nga gjithë administrata e forcave të sigurisë të atij qarku ku është bërë dëmi, nëse akoma nuk e kanë gjetur dëmtuesin dhe akoma nuk e kanë vënë para drejtësisë).

56 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 56

5/1/2013 12:42:02 PM


18 Prill 2013... 57

revista nr 15 juli.indd 57

5/1/2013 12:42:03 PM


Platforma politike PLSHR

6

Fuqizimi i

Shqiptar! Kombit

a. Krijimi i institucioneve mbarë kombëtare duke filluar me ansamblenë mbarëkombëtare që mblidhet minimalisht një herë në vit dhe të ketë nga 21 përfaqësues nga të gjitha shtetet ku ka shqiptarë, apo ku jetojnë shqiptarë. Ansambleja kombëtare do të marrë vendime në interes të zhvillimit dhe fuqizimit tonë kombëtar. b. Krijimi i fondit të zhvillimit mbarë kombëtar. Çdo shqiptar duhet të japë kontributin e tij me 1 euro në muaj për kombin e tij. c. Krijimi i bankës së të dhënave me çdo shqiptar apo familje shqiptare kudo që ndodhet në gjitha vendet e botës, shqiptar të hershëm, emigrant të ri, diasporë, etj. Kjo do të bëhej nëpërmjet ofrimit të pasaportës shqiptare, bashkë me një seri privilegjesh në investime, në ofrimin e një trualli për shtëpinë dhe biznesin e tij, sidomos në zonat malore në të cilat kemi akoma toka shtetërore. Vetëm nga Pasaporta që do t'i jepej çdo shqiptari, do të kishim minimlisht rreth 1 miliardë euro të ardhura ne buxhetin e shtetit. Dhe vetëm nga ratifikimi apo konfirmimi i kësaj pasaporte vit për vit, do të kishim mundësnë e përmbushjes së vizionit për Fondin e Zhvillimit mbarëkombëtar. d. Nxitja e Martesave dhe krushqive ndër shqiptarë. Motivimi i këtyre martesave si një domosdoshmëri e bashkimit tonë kombëtar. Për këtë qëllim mund të dërgohen me studime në Kosovë 5000 të rinj çdo vit nga Shqipëria, si dhe të

sillen në Shqipëri me studime 5000 të rinj n ëvit nga Kosova. Po ashtu edhe nga trevat e tjera shqiptare si dhe nga diaspora Shqiptare. e. Ndalimi me ligj i martesave të Shqiptarëve me shtetas të kombeve të tjera përveçse me Shqiptarë. f. Shndërrimi i akseve kombëtare si: Rruga e Kombit, Rruga e Arbërit, rruga Shkodër -Han i Hotit rruga Korçë –Kapshticë, rruga Gjirokastër -Kakavijë, si Zona të lira Ekonomike. g. Krijimi i Akademisë së Shkencave Mbarëkombëtare, Akademi e cila do të ishte shumë prodhimtare dhe dinamike për nxjerrjen në dritë të të vërtetave mbi kombin shqiptar dhe shndërrimin e këtyre të vërtetave në pika të forta në favor të zhvillimit tonë ekonomik social dhe politik, si dhe ngritjen e prestigjit tonë në marrëdhëniet ndërkombëtare. Promovimi i vlerave tona kombëtare, edukimi i shqiptarëve me faktin se kombi shqiptar është një prej kombeve më të ndritura në gjithë historinë e njerëzimit. Shndërrimi i çdo pëllembe toke në trojet shqiptare në itinerare turistike që përmbajnë në vetëvete historinë e kombit tonë, copëza domëthënëse të jetës së shqiptarëve, heronjë që kur i lind nëna, në djep e deri sa të vdesin. h. Krijimi i Instituteve të shkencave të cilat do të kishin si mision të shndërronin çdo pëllëmbë tokë shqiptare në tokë të begatë dhe të mbrojtur, po ashtu do të kishin si synim që të forconin pozita ekonomike të çdo shqiptari në botë. i. Krijimi i Akademisë së Sigurisë sonë Kombëtare, akademi e cila do të merrej me shkollimin e kuadrove tona shqiptare, kuadro që do të drejtonin me sukses forcat tona të sigurisë, policinë, xhandarmërinë, shërbimet informative si dhe ushtrinë. j. Shkollimi çdo vit i të paktën 1 mijë shqiptarëve në shkollat më të mira të botës nëpërmjet bursave me kontratë me Fondin e Zhvillimit MbarëKombëtar i cili bën të mundur rikthimin e kontributit për të paktën 10 vite në Trevat Shqiptare në Ballkan, si dhe dhënien e kontributit për Kombin Shqiptar kudo që të ndodhen për pjesën tjetër të jetës. k. Dënimi me vdekje i cdo vrasësi për gjakmarrje, si dhe i cdo vrasësi tjetër që vret një shqiptar.

58 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 58

5/1/2013 12:42:03 PM


ECO ALSION SHTEPI DRURI

18 Prill 2013... 59

revista nr 15 juli.indd 59

5/1/2013 12:42:04 PM


Platforma politike PLSHR

i 7 PolitikësFuqizimi së Jashtme

dhe rolit ndërkombëtar të Shqipërisë dhe Shqiptarëve!

a. Shteti Shqiptar duhet të bëjë të gjithë përpjekjet për krijimin e Konfederatës Shqiptare në Ballkan me Shtete anëtare të kësaj Konfederate, shtetet fqinje të Shqipërisë që kanë edhe praninë më të madhe të Shqiptarëve përreth nesh. Krijimi i kësaj Konfederate me pjesëtarë Shqipërinë, Kosovën, Maqedoninë dhe Malin e Zi dhe me kryeqendër Tiranën, do të ishte një zgjidhje e mirë politike, ekonomike, gjeostrategjike dhe në të gjitha rrafshet e tjera. b. Një lidhje më e fortë dhe më e gjithanshme me Turqinë në Rajon, do të ishte në favorin tonë si në aspektin humankombëtar, ashtu edhe në atë politik, ekonomik, ushtarak, në

fushën e sigurisë, në rrafshin gjeostrategjik, etj. c. Marrëdhënie reciproke bashkëpunimi dhe përfitimi në nivel Europian, në të gjitha aspektet Shqipëria duhet të ketë edhe me shtetet trekëndësh Austri-Zvicër-Gjermani. d. Aleanca Strategjike në nivelin global me Shtetet e Bashkuara të Amerikës, duke i ngritur marrëdhëniet në nivelin më të lartë të besnikërisë dhe mirënjohjes sonë kombëtare ndaj Shpëtimtarit tonë kombëtar, SH.B.A. do të ishte detyrë e çdo shqiptari kudo ku gjendet dhe pa asnjë mëdyshje e çdo shteti ku ka prani shqiptare dhe pa asnjë diskutim edhe e Republikës së Shqipërisë.

60 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 60

5/1/2013 12:42:04 PM


Filipi company FILIPI CO Laç është një kompani e lokalizuar në Shqipëri, themeluar në 25 korrik 1991 dhe e specializuar në mbledhjen, përpunimin e bimëve medicinale dhe aromatike , përgatitjen e tyre për eksport në tregun Europian dhe atë Amerikan.

Adresa: Aromatic & Medicinal HERBS Rr. "M.Shyri" Kulla 1, AP1 P.O.BOX1553 Tirana/ Albania e-mail: filip.gjoka@gmail.com revista nr 15 juli.indd 61

Mobile: +355 (0) 68 20 21 352

Tel/Fax: +355 4 2013... 25761374 18 Prill 5/1/2013 12:42:07 PM


Synimet e PLSHR

Synimet e PLSHR për Shqipërinë e Re

në 4 vitet e ardhshme! Vende të reja pune

Shtëpi të reja

77 000 vende të reja pune në vit në të gjithë Shqipërinë . Proporcionalisht 5000 vende të reja pune në çdo qark si dhe 17 000 vende të reja pune në hapsirën Tiranë-Durrës. Për hapjen e këtyre vendeve të reja pune do të shfrytëzohen të gjitha burimet e brendshme si dhe tërheqja e investimeve te huaja (qeraja tatimore, zonat e lira industriale, zonat e lira turistike, llojet e ndryshme të industrisë).

21 000 shtëpi të reja çdo vit për familjet në nevojë dhe familjet e reja. 1000 në çdo qark dhe 9000 që mbeten për Tiranë-Durrës. Sipas shembullit pozitiv të Qeverisë Turke nën drejtimin e kryeministrit Erdogan.

Riparimi i shtëpive ekzistuese

Taraca pallatesh

21 000 shtëpi ekzistuese në vit të: Riparuara; Hidroizoluara; Të shndërruara në shtëpi të qëndrueshme energjitikisht.

21 000 taraca pallatesh në vit të mbuluara me çati për të eliminuar lagështirën. Këtu do të përfshihen edhe ndërtesat publike: shkolla, kopshte, çerdhe, pallate, spitale etj. Kështu krijohet mundësia e shtimit të hapësirave nëpërmjet papafingove.

Panele diellore

Serat me panele diellore

21 000 çati në vit të veshura me panele diellore. Për prodhimin e energjisë për konsum vetjak. Për prodhimin e energjisë për shitje kombëtare e ndërkombëtare.

21 000 familje në vit do të asistohen dhe kreditohen prej shtetit në ndërtimin e serave me panele diellore të tejdukshme, që shërbejnë njëkohësisht edhe për prodhimin e energjisë edhe për prodhimin e perimeve.

62 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 62

5/1/2013 12:42:07 PM


Synimet e PLSHR Masivizimi i prodhimit të energjisë

Sipërmarrje prodhuese

21 000 familje që asistohen dhe kreditohen prej shtetit në ndërtimin e stallave të bagëtive si dhe stabilimenteve për prodhimin e energjisë me biogaz .

21 000 punishte apo sipërmarje prodhuese të ndihmuara nga shteti në fazën e investimit fillestar, qëllimi final i këtyre sipërmarjeve duhet të jetë eksporti i prodhimeve vendase.

Krijimi i Qendrave Komunitare

Partneriteti me institucionet fetare e komunitare

Do të jenë pikë referimi për komunitetin në fshatra, keto do të jenë ambjente ngjitur me shkollat në të cilën do të jenë të stacionuara, të gjitha mekanzimat e shërbimit komunitar siç janë: kopshte, shkolla, ambulanca, posta, zyra e kryetarit të fshatit etj Krijimi i këtyre qëndrave do të sillte kursim të energjisë dhe më shumë efikasitet dhe efiçencë të shërbimeve të ofruara

Mësim-Besim Përfshirja e një lënde mësimore me zgjedhje apo sipas preferencave nëpër shkolla mbi mësimin e besimit , do bënte që shumëkush të qasej në mënyrë më tolerante , më paqësore ,me familjen , me njerëzit përreth dhe me gjithë shoqërinë.

Shndërrimi i këtyre institucioneve në partnerë dhe faktorë të fuqishëm socialë dhe me vlera edukuese. Kthimi i pronave komuniteteve fetare. Ky investim social në komunitetin tonë do të sillte minimizim të kriminalitetit dhe dhunës në familje.

Qendrat Administrative Vendosja e të gjithë zyrave administrative në një Qender administrative per cdo qytet në mënyrë që qytëtari të gjejë shërbim të mundshëm pa shume burokracira. Kjo do të sillte më pak shpenzime dhe më shumë kontroll e verifikueshmëri të punëve të përditshme të punonjësve të administratës.

18 Prill 2013... 63

revista nr 15 juli.indd 63

5/1/2013 12:42:07 PM


Bashkëpunimi me AKP dhe Turqinë e Erdoganit të madh

PLSHR merr përkrahje nga partia e kryeministrit Erdogan!

Kryetari i PLSHR takohet me nënkryetarin e AKP (PDZH) për Stambollin, Adayilmaz! Një delegacion i Lartë i Partisë Lëvizja Shqipëria e Re, i kryesuar nga zoti Edmond Vlashaj ndodhet këto ditë në një nga kryeqendrat e Turqisë, Stamboll ku ka zhvilluar një sërë takimesh të rëndësishme. Një takim mjaft i vecantë ka qenë ai i zhvilluar nga drejtuesit e PLSHR me Nënkryetarin e Partisë për Drejtësi dhe Zhvillim në Stamboll dhe njëherazi drejtues i Marrëdhënieve me Jashtë, Z. Erol Adayilmaz. Në këtë takim ishin të pranishëm drejtues të organizatave me mjaft ndikim në Turqi dhe më gjerë si dhe përfaqësues të studentëve shqiptarë në këtë vend. Fillimisht zoti Vlashaj i informoi miqtë për PLSHR, shtrirjen e saj në të gjitha qytetet dhe komunat e Shqipërisë, ambicjen e kësaj force politike që në koalicion me PD të përfaqësohet në 12 qarqe të vendit me një deputet si dhe të marrë përgjegjësi qeverisëse për tri dikastere kryesore: Mini-

strinë e Punës, Ministrinë e Rinisë, Turizmit, Kulturës dhe Sporteve dhe Ministrinë e Diasporës, për të cilat ka përgatitur edhe një paketë reformash që rikonceptojnë këto dikastere dhe ndikojnë drejtpërdrejt në fuqizimin e njerëzve të thjeshtë. Ne, tha zoti Vlashaj, kemi ne vëmendje dy grupime te popullsisë: të rinjtë si dhe sipërmarrësit, për të cilët po investohemi që të sjellim mentalitet të ri. Drejtuesi i lartë i Partisë për Drejtësi dhe Zhvillim, pasi përgëzoi për veprimtarinë e deritanishme të PLSHR, tha ndër të tjera, se Partia për Drejtësi dhe Zhvillim do të jetë një mbështetëse e synimeve tuaja për të sjellë një mentalitet të ri në politikën shqiptare. Zoti Adayilmaz e la të hapur mundësinë e bashkëpunimit të ngushtë të partisë që ai drejton me PLSHR duke e vlerësuar edhe si një kontribut më të madh në marrëdhëniet Shqipëri – Turqi.

64 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 64

5/1/2013 12:42:07 PM


Bashkëpunimi me AKP dhe Turqinë e Erdoganit të madh

Kryetari i PLSHR z. Edmond Vlashaj takon kreun e AKP (PDZH) të Bajram Pasha, Stamboll! Në një takim me Kryetarin e Partisë për Drejtësi dhe Zhvillim (AKP) për qytetin Bajrampasha z. Cemil Yildiz, kryetari i Partisë Lëvizja Shqipëria e Re z. Edmond Vlashaj, në krye të një delegacioni, pas bisedimesh zyrtare, ka pranuar ftesën e mikut të lartë turk që një grup drejtuesish të rinj nga PLSHR të marrin pjese në një trajnim të madh 4 ditor që do organizojë Partia Drejtësi dhe Zhvillim në Stamboll. Në këtë trajnim do të ketë pjesëmarrës të rinj nga vende të ndryshme mike të këtij shteti si dhe të rinj nga e gjithë Turqia. Në këtë

konferencë të madhe katër ditore trajnimi do të referojnë deputetë dhe ministra shumë të rëndësishme të AKP - PDZH, si psh; Ministri i Jashtëm Davutoglu, deputetet Mehmet Janmar, Suad Kellic, etj. Sekretarët e degëve më të suksesshme të PLSHR, do të kenë mundësinë të jenë të ftuar në këto ditë trajnimi, feste dhe njohjeje të vlerave të paçmueshme të Stambollit, të zhvillimeve të gjithanshme Turqisë së sotme, e cila po drejtohet me shumë sukses për tri mandate të njëpasnjëshme nga AKP dhe lideri i saj, Kryeministri Erdogan. 18 Prill 2013... 65

revista nr 15 juli.indd 65

5/1/2013 12:42:07 PM


Bashkëpunimi me AKP dhe Turqinë e Erdoganit të madh

Delegacioni i PLSHR merr pjesë në përurimin e Qendrës Kulturore të Kosovës në Stamboll!

Delegacioni i larte i PLSHR ne vazhdim te takimeve te shumta ne Stamboll mori pjese në ceremoninë e hapjes së Qendrës së parë Kulturore të Kosovës ku merrnin pjesë përfaqësues të institucioneve qendrore nga Turqia dhe Kosova. Midis qindra pjesëtarëve të diasporës shqiptarë nga qytete

të ndryshme të Turqisë ishte edhe ministri i Diasporës të Kosovës, Ibrahim Makolli, Edita Tahiri dhe Edmond Vlashaj kryetar i Partisë së Lëvizja Shqipëria e Re (PLSHR). Nëpërmjet kësaj qendre shqiptarët që jetojnë në Turqi do të lidhen drejtpërdrejt me Kosovën dhe do të shkëmbehen përvojat e shtetit turk për kultivimin e marrëdhënieve kulturore me Turqinë. Presenza e nje delegacioni të lartë të PLSHR-s bëri të mundur që të flitej edhe për mundësi të ngjashme me Shqipërinë. Kryetari i Komunës se Bajram Pashës, Antile Ajtner, pas nje takimi me drejtuesin e PLSHR-së, tha se Qendrat e tilla do të kontribuojnë në hapjen e perspektivave të reja sidomos për të rinjtë. Në hapje të kësaj qendre gjithashtu u tha se gjithandej botës jetojnë miliona njerëz me origjinë nga Kosova, Shqipëria dhe viset e tjera në Ballkan. Kjo qendër do t’i ofrojë shqiptarët e Turqisë me vendlindjen e të afërmve të tyre dhe do të lidh kulturat mes dy popujve, thanë pjesëmarrës në këtë përurim. Pritet që përfaqësi të kësaj qendre të hapen edhe në Bursa, Izmir dhe Ankara e më pas qendra të kulturës do të hapen edhe në qytetet kryesore të Evropës dhe botës.

Liderët e rinj të PLSHR, takim me Forumin Rinor të AKP!

Delegacioni i liderëve të rinj të Partisë Lëvizja Shqipëria e Re (PLSHR) gjatë vizitës një javore në Stamboll të Turqisë, kanë zhvilluar një takim mjaft vëllazëror dhe të përzemërt në selinë e AKP (Partia për Drejtësi dhe Zhvillim) për zonën

‘Bajram Pasha’, ku u pritën nga z. Rexhep Asilsoy që mbante postin e kryetarit të forumit rinor pranë AKP (Partia për Drejtësi dhe Zhvillim). Në këtë takim liderët e PLSHR bën një prezantim të shkurtër të veprimtarisë së Partisë Lëvizja Shqipëria e Re, shtrirjen e saj me struktura në dymbëdhjetë qarqet e vendit, dy forumet (përkatësisht i Grave dhe i Rinisë) që veprojnë pranë PLSHR, të tri qendrave (Mendimi Pozitiv, Drejtësi dhe Solidaritet, Drejtësi dhe Zhvillim) si dhe të ndikimit gjithnjë në rritje që ka kjo forcë e re politike në jetën shqiptare. Në fjalën e e vet z. Asilsoy e vlerësoi lart vizitën e delegacionit të lidervë të rinj të PLSHR dhe bëri një përbledhje të arritjeve të gjithanshme që ka shënuar Turqia në dhjetëvjeçarin e fundit në sajë të reformave të ndërmarra nga AKP (Partia për Drejtësi dhe Zhvillim) dhe kryeministri Erdogan. Kreu i Forumit Rinor të AKP të zonës ‘Pajram Pasha’ shprehu gatishmërinë për bashkëpunime të mëtejshme jo vetëm mes dy forcave politike, por edhe në rritjen e ndërsjelltë të marrëdhënieve Shqipëri- Turqi.

66 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 66

5/1/2013 12:42:08 PM


Bashkëpunimi me AKP dhe Turqinë e Erdoganit të madh

Liderët e PLSHR,

takime të rëndësishme në bashkinë e Bursës me drejtues të lartë të Partisë së kryeministrit Erdogan! Delegacioni i liderëve të rinj të Partisë Lëvizja Shqipëria e Re, në kuadrin e një vizite disaditore në Turqi, më datën 18 prill realizuan një takim shumë të përzemërt në Bashkınë e qytetit të Bursës, ku u pritën nga Dr. Turgay Merçan, që mbante postin e Drejtorit të Departamentit të Marrëdhënieve me Jashtë dhe njëkohësisht drejtues i rëndësishëm i AKP (Partia për Drejtësi dhe Zhvillim). Në përbërje të delegacionit nga PLSHR ishin të pranishëm Esma Hoxha, kandidate për deputete në qarkun e Beratit; Neritan Seferkolli, kandidat për deputet në qarkun e Korçës; Pjerin Vlashaj, kandidat për deputet në qarkun e Lezhës; Valbona Xhaferri, kandidate për deputete në qarkun e Durrësit; Gazmend Shkrela, kandidat për deputet në qarkun e Fierit dhe Osman Dërguti, kandidat për deputet në qarkun e Kukësit.

Në këtë takim liderët e rinj të PLSHR prezantuan qëllimin e vizitës në këtë institucion, duke shprehur konsideratën e madhe për AKP (Partia për Drejtësi dhe Zhvillim), arritjet në të gjitha fushat në dekadën e fundit dhe liderin e saj Erdogan. Z. Merçan, pasi u njoh me veprimtarinë e kësaj force të re politike, ofroi mbështetjen e tij dhe të bashkisë së Bursës për bashkëpunime të mëtejshme. Në fund të takimit dhe për të nderuar delegacionin e PLSHR, u mundësua një vizitë në mjediset e bashkisë si dhe u shtrua një drekë e përbashkët, ku vijuan diskutimet për arritjet e Kryebashkiakut të Bursës, z.Rexhep Altepe, i cili është me origjinë shqiptare. Kryebashkiaku i Bursës për tetë vjet qeverisjeje e ka shndërruar qytetin e Bursës në një qendër të zhvilluar ekonomike për Turqinë dhe më gjerë. 18 Prill 2013... 67

revista nr 15 juli.indd 67

5/1/2013 12:42:08 PM


Banka e Ideve

Tryeza diskutimi zhvilluar nga Unioni i Krijuesëve dhe i Artistëve, Banka e Ideve dhe PLSHR!

Unioni i Krijuesëve dhe i Artistëve, Banka e Ideve dhe Partia Lëvizja Shqipëria E Re organizuan tryezën e rrumbullakët me temë: “Fuqizimi i Shtetit dhe kombit Shqipëtar”. Pjesë e kësaj tryeze ishin: Znj. Anida Filto, Enkelejda dhe Denisa Halimi si dhe përfaqësues nga kryesia e PLSHR-së Znj. Erjona Pica. Gjatë këtij takimi u diskutua për fenomenin e korrupsionit i cili është kaq i përhapur në vendin tonë, jo vetëm në instanstancat më të larta shtetërore por dhe më gjerë. Të ftuarit shprehën ide dhe mendime, gjithashtu kërkonin me ngulm që të zhduknin korrupsionin jo vetëm në institucione arsimore por edhe me domosdoshmëri në ato institucione ku ofrohen shërbime shëndetësore pasi vihen në lojë jetë njerëzish. Takimi ishte mjaft pozitiv dhe i frytshëm ku u diskutua gjerësisht mbi mënyrat që të ndryshohet mënyra sesi funksionon arsimi dhe shëndetësia në Shqipëri. Githashtu Unioni i Krijuesëve dhe i Artistëve, Banka e Ideve dhe Partia Lëvizja Shqipëria E Re organizuan tryezën e rrumbullakët me temë: “Lufta kundër korrupsionit” . Pjesë e kësaj tryeze ishin: Znj. Haxhire Mustafaraj dhe Ëngjëllueshe Shehu dhe përfaqësues nga kryesia e PLSHR-së Znj. Erjona Pica. Gjatë këtij takimi u diskutua për fenomenin e korrupsionit i cili është kaq i përhapur në vendin tonë, jo vetëm në instanstancat më të larta shtetërore por dhe më gjerë. Të ftuarit shprehën ide dhe mendime, gjithashtu kërkonin me ngulm që të zhduknin korrupsionin edhe me domosdoshmëri në ato institucione ku ofrohen shërbime shëndetësore pasi vihen në lojë jetë njerëzish. Shërbimi shëndetsorë është mjaft problematik në vendin tonë- u shprehën të ftuarit.

Një tjetër tryezë ishte ajo e zhvilluar me pjesëmarrjen e Z. Bashkim Lusha me bashkëshorten e tij. Gjatë këtij takimi u diskutua për fenomenin e korrupsionit i cili është kaq i përhapur në vendin tonë, jo vetëm në instanstancat më të larta shtetërore por dhe më gjerë. Në fjalën e tij Z.Bashkim u shpreh se: “Mirëfunksionimi i zinxhirit institucional për ta luftuar korrupsionin vazhdon të mbetet çështje që lë shumë për të dëshiruar. Për këtë pasojë vendi ynë për shumë vite me radhë vazhdon të mbetet shteti me nivelin më të lartë të korrupsionit, gjë që shpresojmë të ndryshohet në ditët në vijim”. Për të eleminuar këtë fenomen kaq të shëmtuar është shumë e rëndësishme që funksionimi i zinxhirit institucional të jetë fuqimisht i lidhur e të mos krijojë shkëputje. Ndër të tjera ata shtuan se, të gjithë ne kemi një përgjegjësi për të ndërmarrë veprime kundër korrupsionit në aspektet si: keqpërdorimin e fondeve për zhvillimin ekonomik të vendit, për avancimin e sistemit edukativ për fëmijët tanë, për avancimin e kujdesit shëndetësor dhe shërbimeve tjera thelbësore. Në një tjetër tryezë të rrumbullakët me temë: “Lufta kundër korrupsionit” ishin të pranishëm z. Behar Lamaj së bashku me bashkëshorten e tij Znj. Adelina Lamaj. Gjatë këtij takimi u diskutua për fenomenin e korrupsionit i cili është kaq i përhapur në vendin tonë, jo vetëm në instanstancat më të larta shtetërore por dhe më gjerë. Të gjithë ne duhet të jemi të mbledhur për të vendosur të ardhmen tonë dhe të luftojmë korrupsionin në të gjitha hallkat e jetës u shpreh Z.Lamaj. Në fund të takimit të ftuarëve iu dhurua shporta “Jeto shëndetshëm”.

68 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 68

5/1/2013 12:42:08 PM


Banka e Ideve

Unioni i Liderëve Shqiptarë organizon tryezë të rrumbullakët! Unioni i Liderëve Shqiptarë në bashkëpunim me Fondacionin "Vitrina" dhe Partinë Lëvizja Shqipëria e Re zhvilluan tryezë të rrumbullakët me të ftuar Z.Ded Përshpali, Drejtor në Qendrën e Lëvizshme të Formimit Profesional Publik, Tiranë, Ministria e Punës, njëkohësisht Kryetar i PD në Pukë. Gjatë takimit u bisedua rreth Fuqizimit të institucioneve Arsimore, Shëndetësore dhe ato të Përkujdesjes Sociale. Roli i politikës dhe i politikanëve, si dhe përfshirja e të rinjve në politikë si domosdoshmëri. Z.Ded Përshpali ndau eksperiencën e tij mes të pranishmëve.Pjesëmarrës në tryezë ishin edhe përfaqësues të PLSHR-së, si Znj.Alda Nika, e cila diskutoi rreth shërbimit publik në shkolla, spitale dhe qendrat e përkujdesjes sociale, si pjesë e platformës politike të PLSHR-së. Takimi u mbyll duke i dhuruar të ftuarit shportën e 77 Club-it "Jeto Shëndetshëm".

Maturantët pogradecarë: PLSHR-ja, parti politike me baza demokratike! Kandidatja për deputete e PLSHR-së për qarkun e Korçës ka zhvilluar një takim prezantues në qytetin e Pogradecit me maturantë të gjimnazit “Gjergj Pekmezi”, gjatë të cilit është diskutuar platforma e PLSHR-së. Maturantët pogradecarë kanë vlerësuar dhe mbështetur fuqizimin e institucioneve arsimore, që sipas PLSHR-së duhet të adaptohet modeli i vlerësimit kombëtar elektronik i nxënësve në çdo semestër. Gjithashtu maturantët theksuan se duhet korrigjuar përfshirja e mësuesve dhe pedagogëve në korrupsionin e ushtrimit të pushtetit të notës, kjo sipas tyre do të sillte rritje të cilësisë së mësimdhënies dhe mësimnxënies. Maturantët e gjimnazit “Gjergj Pekmezi” u shprehën se të rinjtë shqiptarë duhet të bëhen pjesë e politikës, pasi në këtë mënyrë do të sillet ndryshimi, si dhe do të japin kontributin e tyre në këtë parti politike e formuar me baza demokratike dhe me strukturë modernë evropiane. 18 Prill 2013... 69

revista nr 15 juli.indd 69

5/1/2013 12:42:09 PM


Omegafarma është krijuar në 2003. Në fillimet e saj nis punën si kompani promovuese preparatesh. Stafi fillestar përbëhej vetëm prej 3 personash. Aktualisht, Omegafarma vepron në të gjithë Shqipërinë. Ka dy degë dhe të dyja janë të vendosura në Tiranë. Omegafarma është një kompani promovuese preparatesh të cilat importohen nga vetë kompania, gjithashtu vepron si distributore e të gjitha barnave. Kompanitë me të cilat Omegafarma kryesisht bashkëpunon, janë kompani serioze italiane. 1. Omegafarma, aktualisht, ka 17 mjekë promovues (të cilët janë doktora në profesion) të cilët merren me prezantimin e barnave që ne importojmë direkt. Ne jemi aktivë në të gjithë territorin e Shqipërisë. 2.Si kompani ditribucioni, ne merremi me shpërndarjen në farmaci të të gjithë barnave që janë të regjistruara në Shqipëri. Kemi 10 makina të cilat shpërndajnë në të gjithë Shqipërinë dhe 10 motoçikleta për shpërndarje në Tiranë.

+ + +

+ + +

+ +

+

+ +

+

70 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 70

5/1/2013 12:42:24 PM


18 Prill 2013... 71

revista nr 15 juli.indd 71

5/1/2013 12:42:26 PM


Qendra e Mendimit Pozitiv Propozimi për ngritjen e kësaj Qendre është ideuar nga kryetari i Partisë Lëvizja Shqipëria e Re z.Edmond Vlashaj. Synimi i saj kryesor është që nëpërmjet kësaj disipline të bëjmë sa më të prekshme disa nga teknikat konkrete të mirëqenies mendore dhe fizike. Të kuptojmë dhe të pranojmë të gjitha fuqitë e pashtershme që posedojmë ne si qenje njerëzore, dhe ti konkretizojmë ato në jetën e përditshme vetëm nëpërmjet të Menduarit Pozitivisht. Nga kjo qendër vijnë botimet e librave “Turqia e Re e Erdoganit të Madh” dhe “Turqia, nga fuqi rajonale në supërfuqi botërore” që janë promovuar në takimet e PLSHR-së në të gjithë Shqipërinë.

Mira Perlala

Si

të mendoni Pozitivisht!

1-Znj. Përlala, ju jeni drejtuese e Qendrës së Mendimit Pozitiv pranë Lëvizjes Shqipëria e Re. Si lindi ideja për krijimin e një qendre të tillë?

Propozimi për ngritjen e kësaj qendre është ideuar nga kryetari i Lëvizjes Shqipëria e Re z.Edmond Vlashaj. Në momentet e para nga ana jonë u shfaqen nota skepticizmi, por duke njohur gjithmonë e më tepër efektet dhe rezultatet positive të Mendimit Pozitiv dëshiruam që t’i bashkëndajmë këto fuqi dhe energji pozitive me të gjithë. 2-Me çfarë merret konkretisht kjo qendër dhe cilat janë synimet e saj?

Synimi i saj kryesor është që nëpërmjet kësaj disipline të bëjmë sa më të prekshme disa nga teknikat konkrete të mirëqenies mendore dhe fizike. Të kuptojmë dhe të pranojmë të gjitha fuqitë e pashtershme që posedojmë ne si qenie njerëzore dhe t’i konkretizojmë ato në jetën e përditshme vetëm nëpërmjet të Menduarit Pozitiv.

Po të mbeshtetemi tek autori John Assaraf do të kuptojmë që: “Ne, si qenie njerëzore jemi magneti më i fuqishëm në Univers! Brenda nesh gjendet një fuqi magnetike që është më e fuqishme se gjithçka tjetër në botë e që lëshohet nëpërmjet mendimeve tona”. Atëhere pse mos të përvetësojmë mësimet praktike që na dhuron Dr. Joe Vitale i cili na mëson që: “Mund të kesh, të besh ose të jesh gjithçka që do”. Qendra e Mendimit Pozitiv ka vetëm 4 muaj që është krijuar dhe pse akoma“një foshnje” përpiqet të ofrojë teknika, mësime, këshilla të ndryshme, pjesë jete të jetuara reale dhe eksperienca pozitive të ndikuara pikërisht nga Mendimi Pozitiv, mbështetur tek autorë të ndryshëm si: Robert Gramling, Albert Ellis, Dr. Tamar Chansky, Norman Vincent Peal, James Allen, Nelson Mandela, Dr Chalene Proctor, Halil Gibran, Abraham H.Maslow, James Arthur Ray, Anthony Robbins, R.W.Emerson, David Bohm, Dr. Joe Vitale, John Assaraf,

72 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 72

5/1/2013 12:42:28 PM


Prentice Bulford, Bob Proctor, Michael Bernard Beckwith, Lisa Nichols, Marci Shimoff, Robert Collier, Guatama Buddha, Rhonda Byrne, Daut Demaku…etj etj 3-Ju këshilloni të menduarit pozitiv. Çfarë synohet të arrihet nëpërmjet një gjëje të tillë, a është të menduarit pozitiv rrjedhimisht dhe realist apo është idealizëm?

Të menduarit pozitivisht është i barazvlefshëm me të përqafuarit e ideve, mendimeve, dëshirave dhe veprimeve konkrete për të jetuar një jetë shumë herë më të mirë dhe më të shëndetshme sesa nën trysninë e mendimeve negative. Mbështetur në eksperiencat e jetuara dhe në studimet e shumta në disiplina të ndryshme (psikologji, mjekësi, ekonomi etj) rezulton që ata individë, përkrahës të mendimit pozitiv, janë më efektivë në punë, më të suksesshëm në marrëdhëniet shoqërore dhe me një jetë më të shëndetshme në familje dhe në gjithë hapësirat sociale. Konkretizimi, në këtë mënyrë, i Mendimit Pozitiv është mëse real dhe i prekshëm për çdo individ që dëshiron të jetojë më mirë, të ketë mirëqenie dhe të jetë i lumtur në jetën e tij. 4-Si e perceptojnë njerëzit “të menduarit pozitiv”? Sa të vështirë e kanë ta bëjnë pjesë të jetës së tyre praktike një teori të tillë? A ka fuqinë të menduarit pozitiv që të sjellë dhe ndryshimin e situatave apo mënyrës se si ne veprojnë në këto situata?

Çdo ndryshim pozitiv apo negativ qoftë ai, në vetvete përbën një “traumë”: humbja e një pune, apo sigurimi i një pune me të ardhura shumë të mira, ardhja e një pjestari të ri në familje apo humbja e një të afërmi në një aksident, dalja nga një marrëdhënie ku keni investuar shumë emocionalisht apo

përfshirja në një marrëdhenje të re. E rëndësishme është që këto situata të superohen të udhëhequra nga mendimet pozitive, optimizmi në mënyrë që të dominohemi vetëm nga energjitë pozitive dhe të vjelim fryte pozitive. Konkretisht me ngritjen e Qendrës së Mendimit Pozitiv, për të qenë sa më afër masës aplikuam publikimet në rrjetet sociale të kohës, ku për një kohë relativisht të shkurtër ndjekësit e faqes zyrtare u rritën në mënyrë të konsiderueshme, pavarësisht moshës, formimit akademik dhe origjinës së tyre. Kjo rritje na bëri të kuptojmë që mendimi pozitiv në vendin tone jo vetëm që është mbështetës, por deri diku mëse i nevojshëm dhe këtë e vërteton më së miri qëndrimi i tyre pozitiv nëpërmjet komenteve, pëlqimeve, shpërndarjeve të materiale në faqet e tyre personale, si dhe falenderimeve të ndryshme. 5-Si mund tju kontaktojë dhe të kërkojë asistencën tuaj një njeri që kërkon të bëhet pjesë e trajnimeve apo këshillave që jep Qendra për Mendimin Pozitiv?

Siç e prekëm pak më lart, Qendra e Mendimit Pozitiv ofron informacion mbi teknikat e thjeshta dhe praktike se si të mendojmë pozitivisht, si të mposhtim mendimet negative, si të jemi më të shëndetshëm, si të jemi më efektivë në punë, si të jemi të dëshiruar për personat tanë më të rëndësishëm etj, nëpërmjet faqes tonë zyrtare Qendra e Mendimit Pozitiv, publikimeve të përditshme në gazeten 77 News, si dhe nëpërmjet botimit të përmuajshëm të librit “77 Ide” mbi Mendimin Pozitiv. Falë bashkëpunimit të ngushtë me Qendrën e Psikoterapisë Pozitive (që ndodhet në Kampusin Universitar “Vitrina”) bëjmë të mundur delegimet për raste specifike trajtimesh. 18 Prill 2013... 73

revista nr 15 juli.indd 73

5/1/2013 12:42:28 PM


Qendra për Drejtësi dhe Solidaritet

Qendra për Drejtesi dhe Solidaritet është një qender profesionale në funksion të Lëvizjes Shqiperia e Re, ku të gjitha shtresave në nevojë apo personave që kanë konflikt u jepet asistencë juridike falas me qëllim zgjidhjen deri në fund të rastit të tyre, i cili mund të publikohet edhe në të përditshmen “77 News”. Një staf i kualifikuar me juristë, avokatë si dhe gazetarë investigativë e orientojnë problemin e tyre drejt një zgjidhjeje pozitive!

Misioni Synimi i punës sonë është parandalimi i dhunës dhe korrupsionit, i burrokracive administrative dhe i respektimit të ligjit për qytetarët e thjeshtë. Misioni ynë është mbrojtja e interesave të qytetarëve të thjeshtë, dhënia e konsulencës ligjore falas për ta si dhe ngritja e modeleve positive për një administratë publike të shëndoshë. duke garantuar zbatimin e ligjit.

Vizioni Ne synojmë nëpërmjet punës tonë të përditshme të promovojmë çështjet e drejtësisë, ndryshimet ligjore duke i konsultuar ato me të gjithë shoqërinë civile, me qëllim rritjen e efikasitetit si dhe një mbështeje të fuqishme për të gjithë qytetarët e pambrojtur, të cilët kanë mundësi që problemin e tyre ta bëjnë edhe publik në të përditshmen “77 News”.

Vlerat •Arritjet tona janë të prekshme, duke zgjidhur dhjetra raste të qytetarëve të thjeshtë dhe duke i bërë ato publike. •Ne kemi energji dhe orientohemi qartë nga idetë e Lëvizjes Shqipëria e Re. •Ne fokusohemi tek cilësia dhe korrektesa dhe mendojmë se janë elementë që e bëjnë punën tonë konkrrete. •Ne dëgjojmë këdo, shpesh herë japim zgjidhje si dhe orientojmë drejt zgjidhjes.

•Ne mendojmë në mënyrë bashkëkohore. •Ne krijojmë një ambjent të ngrohtë pune.

Ja sesi ne punojmë! Së pari qytetarët shprehin problemin apo konfliktin e tyre dhe ju bëhet e qartë nga juristët se duhet të bëjnë fotokopje të të gjitha shkresave, me qëllim njohjen e problemit. Më pas juristët njihen me problemin dhe u parashtrojnë qytetarëve nënshkrimin e një “Vetdeklarimi” ku ata pranojnë faktin që shërbimi për ndjekjen e çështjes së tyre nga ana e qendrës do të kryet falas dhe pasi ka ndodhur kjo, hapet një dosje personale e çdo qytetari. Qytetari merr kartvizitën dhe mban kontakte të shpeshta me qendrën dhe informohet për ecurinë e çështjes së tij. Gjithashtu, nëse qytetari shpreh vullnetin problemi i tij botohet në gazetën “77 News” organ mediatik i Lëvizjes Shqipëria e Re. Për të qënë transparent me punën që ne bëjmë, personat marrin gjithnjë nga qendra një kopje origjinale të kërkesës të përpiluar nga juristët, që i është drejtuar institucioneve në lidhje me problemin e tyre. Ne hapim dyert e institucioneve kur ato janë të mbyllura për shkak të neglizhencës apo korrupsionit dhe tregojmë modelet sesi duhet të jetë një administratë publike në mbështetje të njerëzve të thjeshtë, sepse kemi një staf të kualifikuar me gazetarë si dhe avo-

Adresa: Qendra për Drejtësi dhe Solidaritet, Rruga Donika Kastrioti Nr 1, Prapa Kryesisë së Kuvendit – Tiranë 74 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 74

5/1/2013 12:42:29 PM


Qendra për Drejtësi dhe Solidaritet

Ne përkrahim njerëzit e thjeshtë! Denonco Dhunën dhe Korrupsionin! Cel: 0682383121; facebook “Qendra Drejtesi dhe Solidaritet”, e-mail: qendradrejtesidhesolidaritet@gmail.com

katë me eksperiencë. Ky është kombinimi i parë në Shqipëri ku drejtësia bashkëpunon me median në funksion të përkrahjes së qytetarit. Ne bashkëpunojmë me të gjitha mediat veçanërisht me gazetan “77 News” për të promovuar punën tonë. Qendra për Drejtësi dhe Solidaritet në funksion të Lëvizjes “Shqipëria e Re” organizon çdo javë tryeza dhe takime me të gjitha shoqatat e Shqipërisë, të cilat janë të prirura për të bashkëpunuar me ne për zgjidhjen e problemeve në favor të njerëzve pa përkrahje. Qendra jonë shpesh herë ka pasur rezultate positive dhe rast pas rasti ka zgjidhur problemet e tyre duke krijuar një besim afatgjatë dhe duke mos humbur kontaktet me personat pasi problematikat mund të përsëriten në të ardhmen.

Çështje në prespektivë •Përpos heqjes së imunitetit të gjyqtarëve ku ne lobuam dhe arritëm sukses, aktualisht po lobojmë me të gjithë aktorët e shoqërisë civile si dhe pushtetin me qëllim aplikimin

në Shqipëri të institutit të “investiguesit privat” me qëllim minimizimin e krimit. •Gjithashtu po lobojmë me qëllim aplikimin e “mbrojtësit (avokatit) të viktimës” në procesin penal si një e drejtë që nuk njihet në legjislacionin shqiptar. •Po negociojmë me shoqërinë civile si dhe po lobojmë për heqjen e tarifës për padinë gjyqësore për shtresat në nevojë si dhe ndryshimin e ligjit “Për Noterinë, me qëllim reduktimin e pagesës për të varfërit kur kryejnë shërbime noteriale. •Po lobojmë me qëllim krijimin e ndërrmarjeve sociale si një mekanizëm punësimi për shtresat në nevojë dhe të papunët si dhe për miratimin e ligjit “Për Kujdesin ndaj Personave të Moshës së Tretë”, etj Koordinatori i qendres per Drejtesi dhe Solidaritet është Kondi ILIA Jurist dhe Gazetar, njëkohësisht Pedagog i lëndës E Drejta Administrative. Per gjithcka mund te kontaktoni ne numrat tane 0682383121 - 0694614134; facebook “Qendra Drejtesi dhe Solidaritet”, si dhe e mail: qendradrejtesidhesolidaritet@gmail.com

Adresa: Qendra për Drejtësi dhe Solidaritet, Rruga Donika Kastrioti Nr 1, Prapa Kryesisë së Kuvendit – Tiranë 18 Prill 2013... 75

revista nr 15 juli.indd 75

5/1/2013 12:42:31 PM


+355 68 40 66 004 Cel: +355 68 40 66 006 Adresa: Synej - KavajĂŤ E-mail: mireli.shpk@hotmail.com 76 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 76

5/1/2013 12:42:33 PM


Qendra për Drejtësi dhe Solidaritet

QDS dhe shoqata “Në dobi të gruas”:

Stop dhunës ndaj gruas!

Q

endra për Drejtësi dhe Solidaritet në kuadër të zgjerimit të Platformës Politike të Partisë Lëvizja Shqipëria e Re organizoi tryezën e radhës me shoqërinë civile. Këtë herë ishte e ftuar Shoqata “Ne Dobi të Gruas Shqiptare” me drejtuese Sevim Arbana. Kjo e fundit u shpreh: “Organizata jonë ka eksperiencë 20-vjeçare. Implementimi në lidhje me ndihmën që meriton gruaja nga institucionet shtetërore nuk është në nivelin e duhur. Qeveria ka implementuar një ligj për të parandaluar dhunën, por kemi probleme në drejtësi, pasi kemi shumë dosje vajzash dhe grash të goditura nga krimi, ende të pazbardhura”. Nga ana tjetër, Kondi Ilia Koordinatori i Qendrës për Drejtësi dhe Solidaritet u shpreh se duhet të nxitet dialogu mbi realizimin e barazisë gjinore në Shqipëri, që do të thotë pjesëmarrje e barabartë e grave dhe burrave në jetën sociale, ekonomike e politike të vendit, mundësi të barabarta për të gëzuar të gjitha të drejtat e tyre dhe për të vënë në shërbim potencialet e tyre individuale në dobi të shoqërisë. Gjithashtu Ilia tha: “Ne po shqyrtojmë pranë Qendrës për Drejtësi dhe Solidaritet dhjetëra çështje ligjore falas, njëkohësisht kemi ndjekur nëpërmjet juristëve zgjidhjen e problemeve që ato kanë veçanërisht në çështjet e pronësisë. Pa dyshim nëpërmjet gazetës kombëtare “77 News” kemi shpërndarë mesazhe unike që i vlejnë fuqizimit të gruas si dhe kemi pasqyruar çdo shqetësim të saj”. Më tej

4 m

Arbana theksoi se realiteti shqiptar është i polarizuar dhe për këtë arsye më tepër jemi fokusuar për të dhënë ndihmë tek zonat e thella. “Tek ne vijnë gra që na trokasin, por ne jemi hallkë e zinxhirit dhe nëse njëra këputet atëherë nuk mund të zgjidhim gjë, (bashkëpunimi, polici, drejtësi, Ministri e Linjës etj.)”, përfundoi kryetarja e shoqatës. Gjatë kësaj tryeze u shtrua si domosdoshmëri krijimi i banesave sociale për burrat dhunues, pasi kjo do të ishte një zgjidhje më e mirë dhe me më pak kosto, sesa të largohej gruaja me fëmijët nga familja në rastet e dhunës. Gjithashtu, në tryezë dhanë mendimin e tyre juristët që punojnë vullnetarë pranë Qendrës për Drejtësi dhe Solidaritet, Joel Baci dhe Denisa Dino. Kjo e fundit theksoi se nuk janë vetëm shkaqet ekonomike që një grua nuk bën padi në gjykatë, por kjo ka të bëjë dhe me emancipimin e vet femrës, sesa e përgatitur është ajo që të bëjë denoncimin. Në përfundim të tryezës juristi Kondi Ilia theksoi se administrata publike duhet të punojë më mirë në përmirësimin e mëtejshëm të mekanizmave ligjorë dhe institucionalë që sigurojnë barazinë gjinore në Shqipëri, në lidhje me balancën gjinore në vendimmarrje, në fuqizimin ekonomik si një ndër kushtet themelore për arritjen e barazisë gjinore, arsimimin e gruas, mbrojtjen sociale të saj, kujdesin shëndetësor, eleminimin e stereotipave gjinore në masmedia si dhe adresimin e dhunës në familje.

18 Prill 2013... 77

revista nr 15 juli.indd 77

5/1/2013 12:42:33 PM


Qendra për Drejtësi dhe Solidaritet

QDS me Shoqatën e Psikologëve dhe Sociologëve:

Të krijohet statusi për të mbrojtur të drejtat e këtyre profesioneve!

Q

endra për Drejtësi dhe Solidaritet zhvilloi me Shoqatën e Psikologëve dhe Sociologëve të Shqipërisë një tryezë diskutimi në funksion të zgjerimit të platformës së Partisë Lëvizja Shqipëria e Re, ku ishin të ftuar përfaqësues të kësaj shoqate si dhe shumë psikologë të vjetër e të rinj. Këta të fundit përcollën problematikat e punës së tyre në institucione të ndryshme si komisariate dhe burgje, gjykata, shkolla, institucione shëndetësore etj. Prof. Jashar Demiri, përfaqësues i Shoqatës së Psikologëve dhe Sociologëve të Shqipërisë, në fillim falënderoi inicimin e kësaj tryeze në vazhdën e filozofisë që PLSHR ka futur në fushën e letrave shqipe, me gazetën “77 News”, e cila ka një editorial të përditshëm mbi filozofinë pozitive si dhe punën e Qendrës për Drejtësi dhe Solidaritet. Ai shtroi problemin se psikologët e sapodiplomuar synojnë të gjithë Tiranën, ndërkohë që rrethet kanë mbetur pa u mbuluar nga ky shërbim. “Deri aty sa pyesin, çfarë është ky psikologu, doktor është”? Gjithashtu Prof. Leonard Prifti, psikoanalist, u shpreh se ideja që për psikologun kanë nevojë tipa problematikë, është e gabuar, pasi çdo njeri ka nevojë për psikologun. Ndërkohë, Prof. Demiri e quajti rolin e psikologut një lloj amortizatori dhe e konsideroi të nevojshme që të jetë më tepër i pranishëm, madje edhe për të punuar me punonjësit e policisë. “Psikologu duhet të jetë në çdo rast në kontaktin e parë me të arrestuarin në rajonet e policisë”. Kondi Ilia koordinatori i qendrës tha se ekziston opinioni se tek psikologët shkojnë ata që nuk janë mirë dhe ky mentalitet duhet hequr. Prof. Leonard Prifti tha se kjo vjen ngaqë psikologët që punojnë në institucione fokusohen në disa individë, ndërkohë që duhet të flasin me të tërë, të

bëjnë takime me të tërë, veçanërisht me të dënuar të vështirë. Gjithashtu, Ornela Belba psikologe e shkollës “Partizani” tha se vështirësitë ndjehen edhe në bashkëpunimin me policinë, pasi policët i marrin me të tallur shumë situata serioze denoncimi. Ndërsa Elvana Agushi, psikologe e Këshillit tek Qendra e Trajtimit Mendor, tha se psikologët kanë vështirësi të punojnë në grup, ndoshta sepse ne si shqiptarë jemi individualistë, siç ka thënë Konica. “Kjo ka penguar që të kemi një status tonin, siç e kanë të gjitha profesionet e mësuesit, mjekut, infermierit apo avokatit”. Juristi Kondi Ilia duke u nisur nga ky problem, tha se QDS do të jetë përkrahë kësaj nisme, që psikologu të ketë një licencë dhe një status që i njeh të drejtat dhe detyrimet. Psikologja tjetër Klisa Polena e cila mbulon dy shkolla të kryeqytetit dhe dy kopshte, u shpreh se as me kohë fizike nuk mund të përballohen 2500 fëmijë, prandaj edhe merremi vetëm me rastet e vështira. Ndërkohë Mira Përlala, Koordinatore e Qendrës së Mendimit Pozitiv tha se gjatë përvojës së saj të dikurshme në burgje, mbingarkesa e punës ishte evidente dhe 70 të dënuar, pa llogaritur takimet me të afërmit e tyre, nuk mund të përballohej si duhet për një 4-orësh. Kondi Ilia nënvizoi se nga shkollat tona dalin shumë psikologë dhe MASH duhet të jetë rregullatori përsa i përket cilësisë nëpërmjet kurrikulave specifike. Në fund të tryezës Ilia propozoi krijimin e një statusi për t’u njohur të drejtat dhe detyrimet e psikologëve apo sociologëve, solidaritet ndërinstitucional në shërbimin psikologjik, punësimin e tyre si dhe solidaritet më të madh në vet punën e psikologëve ku vet ata duhet të nxisin dhe punën vullnetare në funksion të një shoqërie më të shëndetshme.

78 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 78

5/1/2013 12:42:35 PM


Nga bota Politikë

Sondazhe

Ekonomi

Life Style VIP GOSSIP

Kronikë

Kuriozitete

Kulturë

Horoskopi

Sociale

Forum

Sport

Adresa: Rruga "Abdulla Keta", nr.5, Tiranë E-mail: gazetametropol@yahoo.com gazetametropol@gmail.com Tel: +355 4 22 33 991 Fax: +355 4 22 33 998

www.gazetametropol.com

Marketing dhe reklama : +355 67 20 62 200 revista nr 15 juli.indd 79

18 Prill 2013... 79

5/1/2013 12:43:02 PM


Qendra për Drejtësi dhe Zhvillim

n d e ra p Q

“Qëndra për Drejtësi dhe Zhvillim” si strukturë e Partisë “Lëvizja Shqipëria e Re” është krijuar për t’u ardhuar në ndihmë sipërmarrësve dhe bizneseve të vogla dhe të mesme për mbrojtjen e interesave të tyre ekonomike. Ne synojmë të jemi zëri i sipërmarësve në funksion të transparences dhe promovimit ,mbrojtjes dhe ofrimit të asistencës juridike dhe ekonomike, duke qenë kontribues në rritjen dhe zhvillimin e një klime sa më të mirë te biznesit shqiptar.

t ë j s e r D r ë

Objektivat - Ofrimi i asistencës juridike bizneseve të ndryshme. Qëndra jonë do të drejtohet nga një ekip shumë profesional dhe i motivuar avokatësh dhe ekspertësh, të cilët gëzojnë një përvojë të gjerë dhe të pasur pune ndërsa realizojnë një sinergji të re nga kjo përpjekje e përbashkët për t’ju përgjigjur nevojave të çdo sipermarresi. Qëndra do të ofrojë një gamë gjithëpërfshirëse të shërbimeve mbështetëse, të cilat përfshijnë një asistencë e personalizuar dhe të dedikuar në marrëdhëniet me autoritetet fiskale dhe doganore, si dhe me të gjitha (autoritetet) agjencitë e zbatimit të ligjit në Shqipëri në të cilën cdo biznes është i lidhur në veprimtarinë e tij. - Kontakte të vazhdueshme me sipërmarrësit dhe orientimi drejtë zgjidhjeve ligjore. Në funksion të përgatitjes të politikave më të mira ligjore, “Qëndra për Drejtësi dhe Zhvillim” ka hartuar dhe përgatitur një platformë të re ekonomike , koncepti i “qerasë tatimore” e cila konsiston në një organizim të ri të agjensive të administratës tatimore dhe mënyrë të re taksimi në Republikën e Shqipërisë . Kjo do të sillte efekte të menjëhershme pozitive duke formalizuar të gjitha bizenset që punojnë në “të zezë” , duke ulur barrën fiskale, eleminuar korrupsionin e administratës tatimore. Cdo biznes i hapur në Shqipëri ndahet ne 7 kategori sipas xhiros vjetore dhe në bazë të saj, krahas një tarife fikse për cdo kategori biznesi, do të vendoset një % e caktuar taksimi mbi xhiron e reali-

Pa

rti

aL

ë viz

ja S h qi

80 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 80

5/1/2013 12:43:02 PM


Qendra për Drejtësi dhe Zhvillim

si d h

hvillim eZ R

e

zuar. Mendojmë se vendosja e taksmit mbi xhiron dhe jo mbi fitimin eliminon manipulimin e bilanceve vjetore të biznesit si dhe rrit motivimin e cdo biznesi të maksimizojë % e fitimit.Kjo mënyrë e re i jep fund burokracive të shumta të administratës tatimore kundrejt biznesit . “QDZH” pasqyron në mënyre të drejtëperdrejtë kërkesat e sipërmarrësve, duke u anagazhuar në organizimin e tryezave të perjavshme,seminareve , work shop-ve të ndryshme me komunitetin e biznesit në Shqipëri si dhe vendosjen e kontakteve të drejtëpërdrejta me sipërmarrësit.

i r ip ë

e a

Ne vëmë në lëvizje Sistemin!

Denonco Korrupsionin dhe Padrejtësitë!

Cel.0696923631 www.facebook.com/qendraperdrejtesidhezhvillim

18 Prill 2013... 81

revista nr 15 juli.indd 81

5/1/2013 12:43:03 PM


Qendra për Drejtësi dhe Zhvillim

Tryezë e rrumbullakët

Diskutim mbi Qeranë Tatimore!

Unioni i Sipërmarrësve Shqiptarë (USSH) në bashkëpunim më Qendrën për Drejtësi dhe Zhvillim (QDZH), vijojnë me organizimin e tryezave të rrumbullakëta me temë : “Jo taksës progresive, jo taksës së sheshtë, por qera tatimore plus taksim i pranueshëm mbi xhiron”. Pjesë e tryezës ishte Sipërmarrësi, z. Filip Gjoka ( pronar dhe administrator i “Filipi Compani” ), përfaqësues nga Kryesia e PLSHR-së si

dhe Pedagogë e studentë të fushës së Ekonomikut dhe Juridikut të Universitetit “Vitrina”. Fillimisht u bë një prezantim i konceptit të Qerasë Tatimore të hedhur nga Partia Lëvizja Shqipëria e Re, që ka të bëjë me një formë të re të mënyrës së taksimit të bizneseve, formë kjo e cila do të lehtësonte proçedurat e pagesës së taksave nga ana e bizneseve dhe çka është më e rëndësishmja do të zhdukte korrupsionin. Qeraja Tatimore ka të bëjë me taksimin e biznesit mbi xhiron dhe jo mbi fitimin. Z. Gjoka e vuri më së shumti theksin tek krijimi i hapësirave dhe mundësive për bizneset të cilat krijojnë hapësira dhe mundësi të mëdha për punësimin e sa më shumë individëve sepse kjo do të ndikonte si në zhvillimin e ekonomisë ashtu dhe në rritjen e mirëqenies. Të pranishmit në tryezë diskutuan mbi dy format aq të diskutuara të taksimit të bizneseve, taksimin i sheshtë dhe atë progresiv duke i cilësuar si dy forma që nxisin korrupsionin dhe rrjedhimisht nuk janë favorizues për biznesin. Të dyja këto forma taksimi ia vështirësojnë punën biznesit dhe janë burim korrupsioni. Aplikimin e Qerasë Tatimore për bizneset e shohin si një formë shumë transparente, lehtësuese dhe motivuese për biznesin.

Edmond Ahmeti:

QDZH,

një qendër që u vjen në ndihmë sipërmarrësve!

Qendra Drejtësi dhe Zhvillim është organ i Partisë Lëvizja Shqipëria e Re dhe ka si qëllim parësor zbatimin e ligjit, respektimin e kushtetutës dhe të drejtave themelore të njëriut pa dallim dhe pa diskriminim feje, race, etnie, ideje, seksi, mirëqenie ekonomike, sepse para ligjit jemi të gjithë të barabartë. Qendra Drejtësi dhe Zhvillim përbëhet nga nje staf i përgatitur juristësh dhe avokatësh që kanë si vizion ndërtimin e një shoqërie me burime dhe mundësi të barabarta për të gjithë; zbatimin dhe respektimin e ligjit duke filluar që nga presidenti deri te qytetari më i thjeshtë i kësaj Republike Parlamentare që bazohet në votën e sovranit. Mis-

ioni ynë është tu vijmë në ndihmë bizneseve dhe sipërmarrësve që u janë shkelur të drejtat e tyre ekonomike , duke i dëgjuar, këshilluar, orjentuar rast pas rasti. Ne synojmë të jemi zëri i tyre duke i këshilluar, duke u dhënë asistencë juridike për problemet gjatë veprimtarise së tyre,ndihmë nga ekonomistët tanë si dhe duke mediatizuar problemet e tyre përkundjejt organeve përgjegjëse administrative. QDZH organizon tryeza të përjavshme me sipërmarrës të ndyshëm, merr pjesë në diskutime ku flitet për mbrojtjen e interesave të tyre si dhe organizon diskutimin e programit ekonomik të PLSHR-së, Qeranë Tatimore.

82 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 82

5/1/2013 12:43:04 PM


+355 68 20 11 559 18 Prill 2013... 83

revista nr 15 juli.indd 83

5/1/2013 12:43:07 PM


Forumi Rinor i PLSHR

Të ndërtojmë

Shqipërinë e Re! Mirësevini në Forumin Rinor të Lëvizjes Shqipëria e Re! Bashkimi i qindra të rinjve nën moton “E duam Shqipërinë e Re, pa korrupsion, plot solidaritet, të zhvilluar e të begatë!” krijoi Forumin Rinor të kësaj force të re politike. Forumi Rinor i Lëvizjes Shqipëria e Re u krijua në 29 janar të vitit 2012. Forumi Rinor për Lëvizjen Shqipëria e Re, me kryetar z.Edmond Vlashaj, ka organizuar tryeza të rrumbullakëta me dhjetëra të rinj në të gjithë qytetet e Shqipërisë, duke i dhënë mundësinë të rinjve të shprehin mendimet dhe idetë e tyre për një Shqipëri të zhvilluar, për një Shqipëri pa korrupsion, për një Shqipëri për të cilën rinia të ndihet krenare. Veç kësaj Forumi Rinor ka organizuar takime me studentë në të gjithë Fakultetet e Shqipërisë, duke i parë këta studentë si intelektualët e së nesërmes. Nisma të tjera ku të rinjtë kanë mundësinë të shprehin idetë dhe mendimet e tyre nuk do të mungojnë nga FRLSHR, pasi kjo forcë politike ka në fokus të saj rininë shqiptare, si një potencial plot energji dhe ide të reja. Vilma Kërçiku, kryetare e FRLSHR, së bashku me nënkryetarët e forumit, Lisana Subashi, Anjeza Kastrati, Ervis Çaushi si dhe Ermelinda Ismailaj janë gjithmonë në lëvizje për të takuar djem e vajza që duan të jenë pjesë e vendimmarrjes në Shqipëri. Forumi Rinor i LSHR-së beson tek

forca e rinisë shqiptare dhe mendon se nëse rinia bashkohet, përballet, pranon problemet reale të vendit dhe vendos të jap kontributin e saj, atëherë lehtësisht mund të krijojmë një Shqipëri të Re.

84 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 84

5/1/2013 12:43:09 PM


TR NS

Adresa: Lagjia“Çlirimi”,,Lushnjë Cel: +3555699400488297

18 Prill 2013... 85

revista nr 15 juli.indd 85

5/1/2013 12:43:13 PM


PLSHR në Berat

Vlashaj: Nuk keni pse zgjidhni asnjë të keqe, por të mirën që është projekti i Shqipërisë se Re! Në qarkun e Beratit, në një atmosferë të ngrohtë dhe vëllazërore, janë prezantuar pesë kandidaturat e para të Partisë Lëvizja Shqipëria e Re (PLSHR). Kryetari i PLSHR, Edmond Vlashaj, tha se “sot Projekti i Shqipërisë së Re, ka nisur në Qarkun e Beratit, me promovimin si kandidatë për deputetë, Esma Hoxhën, Ermal Vilën, Manushaqe Matarangasin, Ana PLakun dhe Saimir Lamajn. Familjet e Qarkut të Beratit sot kanë fatin e bardhë të njihen me Projektin e Shqipërisë së Re, Shqipërisë që zhvillohet dhe begatohet në drejtësi dhe në të vërtetën. Sot kanë fatin të njihen me projektin e Shqipërisë së Re që bën të mundur ndërtimin dhe shpërndarjen e 21000 shtëpive të reja me kredi të buta cdo vit, për familjet në nevojë, si dhe familjet e reja. Sot familjet e Qarkut të Beratit do të fillojnë të shndërrohen në kontributore dhe aksionere për Projektin e Shqipërisë së Re, që bën të mundur hapjen e 77000 vende të reja të punës cdo vit, projektit që bën të mundur hapjen e mijëra sipërmarrjeve të reja në qytete dhe në fshatra nëpërmjet krediitmit dhe ndihmës nga shteti. Sot Familjet e Qarkut të Beratit do të kenë fatin e bardhë të japin ndihmën e tyre që Projekti i Shqipërisë së Re, të fillojë të prodhojë dobi dhe begati për ta dhe për të gjithë shqiptarët. Më poshtë ai shtoi se kemi ardhur në qytetin

e Beratit, për t’iu prezantuar jo thjesht pesë persona, por pesë personalitete që janë rritur hap pas hapi ndër qindra sekretarë që kemi në këtë qark dhe mijëra drejtues të tjerë që kemi në shkallë vendi. Këto pesë personalitete janë gjithashtu në një garë të brendshme dhe të ndershme mes njeri - tjetrit ku në fund vlerësohet ai që është më i miri. PLSHR nuk ngjan me ansjë nga partitë e tranzicionit dhe në këto zgjedhje parlamentare ka përparësinë e kandidaturave të reja, të një platforme politike që iu jep përgjigje problemeve më të mprehta që ka shoqëria shqiptare si dhe të një paktete të ndërhyrjeve afatshkurtra dhe afat mesme për tetë vitet e ardhshme. Apeli ynë në Berat si edhe në mjaft qarqe të tjera është që të gjithë shqiptarët me të drejtë vote të marrin pjesë në votime dhe të mos zgjedhin asnjë të keqe, por të mirën që është projekti i Shqipërisë së Re”. Ne, vijoi zoti Vlashaj, si formacion politik kemi një organizim tjetër që komunikojmë familje më familje, që përkrahim njerëzit e thjeshtë dhe sipërmarrësit e vegjël dhe të mesëm. Ne ju ftojmë që të bashkoheni dhe të mbështesni me kandidadurat tona sepse mbështesni veten tuaj, të bashkoheni me platormën politike dhe kemi besim se projekti për Shqipërinë e Re do të jetë fitues në zgjedhjet e përgjithshme parlamentare të 23 qershorit.

86 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 86

5/1/2013 12:43:13 PM


18 Prill 2013... 87

revista nr 15 juli.indd 87

5/1/2013 12:43:14 PM


PLSHR në Durrës

Partia Lëvizja Shqipëria e Re

paraqet kadidaturat e para për deputetë në qarkun e Dibrës! Drejtues të Partisë Lëvizja Shqipëria e Re (PLSHR) më 16 prill paraqitën në qytetin e Peshkopisë kandidaturat e para për qarkun e Dibrës: Enkelda Hoxha, Elsa Myftari dhe Altin Hasrama. Nënkryetari i PLSHR, Çerçiz Loloçi, pasi u solli të pranishmëve përshëndetjen e kreut të kësaj force të re politike, zoti Edmond Vlashaj, tha se vijmë në Dibër për të paraqitur para jush kandidaturat tona për këtë qark. Ashtu si në Qarkun e Durrësit, të Fierit, të Elbasanit, Vlorës, Lezhës, Beratit dhe Gjirokastrës, edhe në qarkun e Dibrës kandidatët tanë janë të gjithë të rinj, njerëz të ndershëm që ia janë bashkuar projektit të Shqipërisë së Re, një alternativë që s’gjendet në pozitën dhe opozitën e sotme. Në këto zgjedhje parlamentare garojnë jo pak parti, deri më sot janë regjistruar në KQZ rreth 70 të tilla dhe apeli i parë që bëjmë ne si PLSHR është që të gjithë të shkojmë në kutitë e votimit dhe të votojmë për alternativën më të mirë. Me ndryshimet kushtetuese që kanë bërë dy partitë e mëdha, shqiptarët s’kanë mundësi tjetër përvec votës për të larguar së pari të korruptuarit. Dhe

korrupsioni s’ka ngjyrë, gjendet nga të dy krahët e politikës dhe shërbimi më i madh që mund t’i bëjmë këtij vendi është largimi me votë. Apeli i dytë i PLSHR është krahasimi i platformave elektorale dhe i kandidatëve. Ne ju themi se kemi platformën më reale që iu përgjigjet shqetësimve të gjithë shqiptarëve dhe se kandidaturat e PLSHR janë më të mirët pasi janë të gjithë të rinj dhe të reja, janë si ju dhe nëse do të votohen do të sjellin kthesë të ndjeshme në zhvillimet shqiptare. Megjithatë fjala e fundit iu takon ju. Tani është koha për të mos parë majtas dhe djathtas, por të shikoni drejt të programi që shkon drejtpërdrejtë në shtëpinë tuaj, në familjen tuaj, në mirëqënien tuaj, në mundësinë për të punuar ndershmërisht dhe për të jetuar me dinjitet. Në Dibër si dhe në gjithë Shqipërinë ka që votojnë dhe duan të majtën apo anasjelltas të djathtën; për ne ata janë vëllezërit tanë, s’janë as armiq dhe as kundërshtarë, janë thjesht sfidues në një garë zgjedhore. Në takim përshëndetën edhe kandidatët për deputetë të PLSHR Enkeleda Hoxha, Elsa Myftari dhe Altin Hasrami!

88 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 88

5/1/2013 12:43:15 PM


18 Prill 2013... 89

revista nr 15 juli.indd 89

5/1/2013 12:43:16 PM


PLSHR në Gjirokastër

PLSHR prezanton kadidaturat e para për deputetë: Edmond Ahmeti, Eneid Bezati dhe Advikol Proko! Drejtues të Partisë Lëvizja Shqipëria e Re (PLSHR) dhe kryetari i saj zoti Edmond Vlashaj prezantuan në 15 prill tri kandidaturat e para për qarkun e Gjirokastrës që përfshin këtë qytet, Tepelenën, Memaliaj, Përmetin dhe krahinat e Dropullit, të Lunxhërisë, Pogonit, Zagorisë dhe Labërisë. Pas prezantimit të kandidaturave për deputetë të PLSHR në qarqet e Durrësit, të Elbasanit, të Lezhës, Fierit dhe Vlorës, Gjirokastra ishte stacioni i radhës ku iu shpjeguar të pranishmëve se cfarë risish sjell në poltikë kjo forcë e re politike, sfida në zgjedhjet e përgjithshme parlamentare për të siguruar dymbëdhjetë deputetë, synimet e saj prej dymbëdhjetë pikash dhe platforma për marrjen nën përgjegjësi dhe administrim të tri ministrive: Ministrinë e Punës, Minsitrinë e Turizmit dhe Ministrinë e Diasporës, si një dikaster i ri. Kryetari i PLSHR, zoti Edmond Vlashaj tha ndër të tjera se “Edmond Ahmeti, pedagog dhe avokat, Eneid Bezati student dhe lider aktiv i PLSHR, Advikol Proko, student dhe lider aktiv i PLSHR, janë promovuar sot si kandidaturat e projektit Shqipëria e Re në qarkun e Gjirokastrës. Për të luftuar korrupsionin dhe për t’i dhënë një perspektivë të re këtij vendi, ne drejtësi dhe në zhvillim, nuk ka nevojë të paraqitesh si i majtë, apo si djathtë, sepse pak lidhje ka kjo punë me zgjidhjen e problemit. Ndërkohë mund të jesh edhe të mbetesh si

i tillë. Më e rëndësishme për të gjithë shqiptarët sot është të ecet drejt në drejtimin e duhur me vendosmëri dhe këmbëngulje, drejt forcimit të shtetit dhe kombit shqiptar. As majtas as djathtas por Drejt! Per Drejtesi dhe Zhvillim me PLSHR”! Si në shumë qarqe të tjera edhe në Gjirokastër, tha z.Vlashaj vijmë për tiu njohur me platformën tonë që nuk gjendet në partitë e vjetra apo të reja, vijmë me kandidatët tanë që janë të gjithë të rinj, të shkolluar dhe të ndershëm dhe kërkojmë përkrahjen tuaj për të vënë në zbatim paketën tonë në shërbim të njerëzve të thjeshtë, të njerëzve pa përkrahje dhe të atyre që mirëqenien duan ta ndërtojnë me punë të ndershme”. Më poshtë zoti Vlashaj tha se PLSHR nuk do të vijë vetëm në raste zgjedhjesh sic ka ndodhur në këto 22 vjet, por ajo do të bëhet një shprehëse e shqetësimeve tuaja duke u dhënë zgjidhje në një kohë sa më të shpejtë. PLSHR është një alternativë e munguar, është një projekt i ri që mbështetet nën moton drejtësi dhe zhvillim. Të udhëhequr nga demokracia e SHBA, që është edhe aleati ynë më i rëndësishëm dhe të frymëzuar nga modeli i zhvillimit të Turqisë së sotme, që lidhen me një forcë politike AKP (Partia për Drejtësi dhe Zhvillim) dhe me një lider, kryeministri aktual Erdogan, PLSHR ju fton të përkrahni 140 kandidaturat tonë më mbarë vendin, si një alternativë e re dhe plotësisht e realizueshme!

90 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 90

5/1/2013 12:43:17 PM


Adresa: Rr. “Aleksandër Goga”, Durrës Tel: +355 55 22 79 28 Cel: +355 69 20 57 205/ +355 69 20 57 207 e-mail: gb4454@gmail.com

18 Prill 2013... 91

revista nr 15 juli.indd 91

5/1/2013 12:43:24 PM


PLSHR në Kukës

PLSHR prezanton kandidatët për deputetë, Edmond Vlashaj:

23 Qershori do të jetë dita e fillimit të

Drejtësisë dhe Begatisë për familjet shqiptare!

Në një atmosferë vëllazërore dhe mes qindra të pranishmëve kryesia e Partisë Lëvizja Shqipëria e Re (PLSHR) më 17 prill 2013 në qytetin e Kukësit ka vijuar prezantimin e kandidatëve e saj për deputetë në rang qarku: Vullnet Domi, Elfida Bajraktari, Mentor Bytyci dhe Luan Oruci! Ky qark vjen menjëherë pas prezantimeve që PLSHR ka bërë në qarqet e Durrësit, Elbasanit, Korcës, Vlorës, Lezhës, Fierit, Beratit, Gjirokastrës dhe Dibrës. Kryetari i PLSHR, zoti Edmond Vlashaj në fjalën përshëndetëse tha se “një epokë e re është duke sjellë lajmësit e vet në të gjithë Shqipërinë. Janë arkitektët e Projektit të Ri. Janë liderët e Partisë Lëvizja Shqipëria e Re, që të frymëzuar në këtë Vizion i cili hap një këndvështrim të ri për Shqipërinë dhe Shqiptarët, po shkojnë lagje me lagje dhe shtëpi më shtëpi për të përcjellë mesazhin se Shqipëria e Re është një projekt që tashmë ka nisur të realizohet. Ka nisur tashmë me dinamizmin, vrullin dhe energjinë e këtyre të rinjve, të cilët janë të mbushur me frymëzim dhe besimin në Zot ashtu sikurse Lideri Erdogan dhe aktivistët e AKP në Turqi ishin që 10 vite më parë e vazhdojnë deri më tani duke përcjellë veç rrezet e Drejtësisë dhe Begatisë në Turqi e më gjerë”. Mw poshtw zoti Vlashaj tha se

“PLSHR do të jetë një çudi e madhe, në fakt, në këto zgjedhje. Por kjo çudi nuk do të jetë e ngjashme aspak me këto çuditë e mëdha që zgjasin vetëm tre ditë në Shqipëri. Sepse si zakonisht, kaq zgjasin çuditë në Shqipërinë tonë të rraskapitur prej padrejtësive. PLSHR do të jetë çudia që do të zgjasë me dhjetera vite, ashtu sikur po zgjat çudia AKP (Partia për Drejtësi dhe Zhvillim) në Turqi. Edhe AKP e drejtuar nga Lideri Erdogan, para 10 vitesh ishte një parti e panjohur, e pa mbështetur nga media televizive lokale a kombëtare apo nga “faktorët” ekonomikë, financiarë, politikë, e të pushteteve të tjera që tashmë dihen prej kujtdo. Nuk e pati këtë mbështetje, kishte shumë pak kohë që ishte krijuar si parti, dhe për dy-tre muaj fushatë komunikimi intensiv me publikun arriti të marrë 33% të votave në nivel kombëtar. A i kemi ne mundësitë që të jemi fitues në këto zgjedhje? Jo vetëm që i kemi mundësitë dhe të gjitha kapacitetet për të përfaqësuar denjësisht dhe ndershmërisht njerëzit dhe familjet në nevojë, të rinjtë dhe sipërmarrësit, por ndërkohë duhet të jemi të vetëdijshëm, se koha po punon për ne. Koha punon për njerëzit e ndershëm që kërkojnë ta cojnë përpara këtë vend, vetëm Drejt, në Drejtësi dhe Zhvillim”!

92 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 92

5/1/2013 12:43:26 PM


PLSHR në Vlorë

Prezantohen kandidatët e parë të PLSHR në Vlorë:

Anisa Duka dhe Donald Habilaj! Drejtues të lartë të Partisë Lëvizja Shqipëria e Re (PLSHR), përballë të pranishmëve të shumtë prezantuan kandidatët e parë të kësaj force politike për qarkun e Vlorës: pedagogen Anisa Duka dhe të riun Donald Habilaj. Kryetari i PLSHR, Edmond Vlashaj, në fjalën përshëndetëse tha se “kemi ardhur në këtë qark për të prazantuar dy personalitete si kandidatë për deputetë. PLSHR është një forcë e re politike, një projekt i ri për Shqipërinë e Re, që mishërohet me kandidatura të reja në gjithë territorin shqiptar, me një platformë që iu jep përgjigje preokupacioneve më të mëdha që ka aktualisht shoqërisa jonë. Duke prezantuar këta të rinj, ne besojmë të se do të kemi ndihmën tuaj që është sa për kandidatët, aq edhe për familjet tuaja, për komunitetin, për shoqërinë dhe për krejt kombin. PLSHR ka një moral që nuk ngjason me asnjë nga partitë e këtyre 22 vjetëve dhe pikësëpari për ne është parësore vënia në vend e drejtësisë. Ne po preznatojmë

në dymbëdhjetë qarqet as një të keqe dhe as një të keqe më të vogël, por të mirën, Partinë Lëvizja Shqipëria e Re dhe projektin e saj për Drejtësi dhe Zhvillim. Pa drejtësi nuk ka zhvillim, nuk ka lindje dhe rilindje, nuk ka koalicione që herë quhen të natyrshme dhe herë të panatyrshme por që në thelb mbajnë shkallën e lartë të korrupsionit në shumë nivele”. Më poshtë zoti Vlashaj shtoi se Anisa Duka dhe Donald Habilaj janë kandidatët e PLSHR për Qarkun e Vlorës. Fitorja e Projektit të Shqipërisë se Re do të sjellë për njerëzit e thjeshtë, për të rinjtë dhe sipërmarrësit, me shumë vëmendje dhe përkujdesje, me shumë drejtësi dhe shanse të barabarta, me shumë begati e zhvillim. NJerëzve tashmë u ka ardhur në majë të hundës, padrejtësia, korrupsioni dhe dallaveret sa majtas sa djathtas. Është koha për të thënë me forcë: - As majtas as djathtas, por vetëm Drejt! Për Drejtësi e Zhvillim me PLSHR”! 18 Prill 2013... 93

revista nr 15 juli.indd 93

5/1/2013 12:43:26 PM


PLSHR në Familje

Familja Elezi

viziton mjediset e PLSHR! Zyra e Marrëdhënieve me Publikun e PLSHR-së, sot më dt 17.04.2013 zhvilloi një takim miqësor me familjen Elezi nga qyteti i Tiranës. Gjatë këtij takimi kjo familje u prezantua me strukturat e Partisë Lëvizja Shqipëria e Re . Gjithashtu gjatë takimit u prezantua dhe Platforma Politike e PLSHR-së ku diskutimi u fokusua tek fuqizimi i familjes. Në shenjë mirënjohjeje dhe falenderimi, në fund të këtij takimi kësaj familje iu dhurua një shportë më produkte shqiptare.

Një çaj dhe takim miqësor

me familjen Diga!

Zyra e Marrëdhënieve me Publikun e PLSHR-së, zhvilloi një takim miqësor me familjen Diga, nga Kamza e Tiranës. Gjatë këtij takimi kjo familje u prezantua me strukturat e Partisë Lëvizja Shqipëria e Re . Gjithashtu gjatë takimit u prezantua dhe Platforma Politike e PLSHR-së ku diskutimi u fokusua tek mbështetja e familjeve në nevojë dhe punësimi i të rinjve. Në shenjë mirënjohjeje dhe falenderimi, në fund të këtij takimi kësaj familje iu dhurua një shportë më produkte shqiptare. 94 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 94

5/1/2013 12:43:27 PM


PLSHR në Familje

Vizitë në PLSHR,

nga studentja B.Toci! Studentja B.Toci ishte e ftuar në një vizitë në ambjentet e Partisë Lëvizja Shqipëria e Re në kuadër të takimeve me familjarë. Studentja vizitoi të gjitha ambjentet ku janë vendosur strukturat organizative të Partisë Lëvizja Shqipëria e Re. Ky takim u realizua nga përfaqësues të Forumit të Gruas të PLSHR-së dhe Qendrës së Mendimit Pozitiv dhe studentja e ftuar vlerësoi nismën që ka ndërmarrë PLSHR-ja për punësimin e sa më shumë të rinjve në administratën publike.

Forumi i Gruas së PLSHR

takim me familjet!

Forumi i Gruas së Partisë Lëvizja Shqipëria e Re ka pritur në ambjentet e zyrave të PLSHR-së në Tiranë një familje shqiptare në kuadër të takimeve që kjo parti po zhvillon me qytetarët. Pjesëtarë të familjeve të ndryshme pranojnë ftesën nga zyrtarë të kësaj partie për të qënë një ditë në ambjentet e punës së PLSHR-së, ku njihet nga afër me njerëzit që punojnë çdo ditë në këtë seli dhe me angazhimin e tyre politike në kuadër të fushatës zgjedhore. Nga familja që vizitoi selinë e PLSHR-së u vlerësua pjesmarrja dhe angazhimi i të rinjëve në këtë frymë të re politike. Kryetarja e FGPLSHR-së, zonja Zamira Greva dhe koordinatorja e Qendrës së Mendimit Pozitiv pranë kësaj partie, Mira Përlala e njohën familjen në fjalë me funksionimin e partisë dhe platformën e saj politike. 18 Prill 2013... 95

revista nr 15 juli.indd 95

5/1/2013 12:43:27 PM


96 77 people&more ... 18 Prill 2013

revista nr 15 juli.indd 96

5/1/2013 12:43:29 PM

Revista 77 People & moore  

Revista 77 People & Moore permujshme, politike, opinonizuese, profilizuese organ i Lëvizjes Shqipëria e Re