Page 1

Den här utsikten kan bli din. Läs allt om Fagerskrapan, Östersunds nya landmärke.

Landmärket om sig själv

10

3 Här får ljuset flöda fritt

6

Ett silverhus i guldklass


Innehåll Fagerskrapan om sig själv

3

Huset från botten till toppen

4–5

Lägenheterna inifrån

6–8

Allt större intresse

9

Kommersiella lokaler att hyra

9

Miljövänligt och hälsosamt

10

Så blir hyrorna

10

Det här finns i husets närhet

11

Nybyggen skapar flyttkedjor

11

Så anmäler du ditt intresse

12

Ansvarig utgivare: Daniel Kindberg, vd, Östersundshem Redaktör: Katarina Rhensbo, Östersundshem Innehållsproduktion: Dixie PR och Krux

”Tänk att kunna njuta av magisk utsikt till ditt morgonkaffe.”

Formgivning: Krux Foton: Exteriöra och interiöra 3D-illustrationer av Fagerskrapan är framtagna av Wec360. Övriga foton är tagna av Tommy Andersson. Illustrationer: Alla illustrationer är skisser. Vissa avvikelser kan därför förekomma. Adress: Östersundshem, Rådhusgatan 29, 831 35 Östersund E-post: info@ostersundshem.se Telefon: 063-14 04 00

Följ Östersundshem och få senaste nytt! Vi ger dig information om pågående och kommande projekt och du kan delta i tävlingar, ta del av erbjudanden och få direktkontakt med oss.

Facebook.com/ostersundshem Twitter.com/ostersundshem Youtube.com/ostersundshem

Hej alla bostadsintresserade! Vi på Östersundshem är jättestolta över att vi nu kan se konturerna av vad som kan vara ditt nästa hem. Vår passion är att skapa nya hem för både nuvarande och nytillkommande hyresgäster, det är därför vi finns till. Öster­ sundshem ska bygga och förvalta bostäder. Det är med stor tillfredsställelse som vi nu, dag för dag ser vårt nästa nytillskott i bostads­ beståndet, Fagerskrapan, växa fram. Förutom lägenheternas ljusa, öppna och moderna plan­ lösning så bör Fagerskrapans lokalisering, när­ heten till staden, attrahera många av er som söker ett nytt hem. Jag tror verkligen att utsikten och det faktum att man ser vatten är viktigt för människor. Det ger mig en personlig tillfredsställelse och känsla av frid och förnöjsamhet när jag från mitt eget hem kan se staden, skogen, fjällen

och Storsjön. Detta borde vara betydelsefullt för välbefinnandet för fler än mig. Just det här får du när du väljer att flytta in i Fagerskrapan. I Fagerskrapan finns 56 st helt nya hem med hög kvalitet rakt igenom, samtidigt som du får den service som ett boende i hyresrätt innebär. Många av lägenheterna har dubbla balkonger, varav en inglasad, mot Storsjön och fjällen. Tänk att kunna njuta av magisk utsikt till ditt morgonkaffe! Jag hoppas att du tar tillfället i akt och gör en intresseanmälan för detta unika boende. Välkommen hem till Fagerskrapan!

Daniel Kindberg, vd, Östersundshem

2


Fagerskrapan om sig själv

Nån måste ju va’ högst! Vi begav oss upp till Valhall för att ta pulsen på Fagerskrapan. Vad vi fick veta? Bland annat att det är ett miljömedvetet hus med gott självförtroende. Hur hamnade du egentligen i Östersund?

Vad kan du säga om lägenheterna?

– Oj, inte en aning faktiskt. Helt plötsligt var jag bara här, på väg upp mot himlen.

– Det är bra kvalitet rakt igenom och mina hyresgäster lär få ett finfint och bekymmersfritt hem, med helkaklade badrum och stort ljusinsläpp och här­ liga balkonger. Precis lagom flashigt, tycker jag.

Vad tycker du om stan hittills? – Wow, vilket ställe! Läcker natur, sköna män­ niskor och fantastiskt trevliga grannhus. Fem plus, lätt. Hur är läget, så här inför slutspurten på byggandet? – Spänd av förväntan, så klart. Jag vill bara bli klar invändigt, så att alla mina nya hyresgäster får chansen att flytta in. Ja, vem tror du kommer att flytta in hos dig? – Oj, svår fråga. Men det blir väl människor som uppskattar det enkla livet i hyresrätt, samtidigt som de har höga krav på sitt boende. Plus att många säkert uppskattar att jag är så miljömedveten. Kan du beskriva dig själv som hus. – Egentligen tycker jag att namnet säger det mesta. Jag är skyskrapan som förgyller Fager­ backen. Jag menar, jag är ju inte direkt obehag­ lig att titta på. Dessutom är jag ödmjuk ;)

Till sist. Är utsikten från våning 16 verkligen så storslagen som det påstås? – Jamen, skojar du? Det är världsklass på utsikten – i alla riktningar! Väs­ terut känns det som om man typ ser rakt in i den norska fjällvärlden. Bara för att nämna ett exempel. Namn: Fagerskrapan Ålder: Nyfödd Familj: Singel, men öppen för förslag. Intressen: I huvudsak två: att snåla med energin och att blicka ut över den vidunderliga utsikten.

Låter bra, men har du några dåliga sidor? – Jag tycker nog att alla mina sidor är lika bra. Östra, västra, södra och norra – you name it! Du blir ett av Norrlands högsta hus. Hur mallig är du över det? – Inte så märkvärdigt, faktiskt. Nån måste ju va’ högst och det känns häftigt att få ge lite extra guldkant åt Östersund. Och jag tycker att jag passar in riktigt bra här i stan.

Visste du att Fagerskrapan har byggts med målsättningen att miljö­ byggnadscertifieras i silverklass? Inom området energianvändning är målet guldklass. Det gör Fagerskrapan till en miljösatsning utöver gällande lagkrav.

Snabbkoll: Fagerskrapan på Valhall står klar för inflyttning i december 2014. Huset innehåller 56 lägenheter, fördelade på 6 ettor, 22 tvåor, 22 treor, 4 fyror och 2 femmor. Anmäl ditt intresse för lägenheterna på www.fagerskrapan.se.

46%

Vilka lägenheter är de mest eftertraktade? Mistats undersökning, som gjordes i december 2013 och som omfattar 500 Östersundsbor i åldern 35–70 år, visar att det är treorna som är mest eftertraktade. 46 procent bor helst i en trea medan 23 procent vill bo i en fyra, 22 procent i en tvåa, 13 procent i en femma och 5 procent i en etta. 3


Tak som en stor villa Husets tak är cirka 350 kvm, ungefär som en riktigt stor villa.

Fagerskrapan från topp till tå Här har du Östersunds nya landmärke i all sin prakt, från marken till taket är huset 45 meter högt. I december är det inflyttning.

Bredband via fibernät Det finns fibernät i lägenheterna med uttag i alla rum.

Se den magiska utsikten på www.fagerskrapan.se Alla lägenheter utom fyra ettor har en balkong. Ettor, tvåor och två av fyrorna har en inglasad balkong. Övriga treor, fyror och femmor har både en inglasad och en öppen balkong. Treorna, fyrorna och femmorna har balkonger i västerläge med utsikt mot Storsjön, medan ettorna och tvåorna har läge mot söder och norr.

Hissar Det finns två hissar, en större så kallad räddningshiss och en mindre personhiss.

I fint sällskap Gisteråsjöstrand arkitektur har ritat huset. Bland Gisteråsjöstrands andra projekt finns bland annat Länskulturcentrum, ombyggnationerna på Åre Östersund airport och Umeå airport, liksom Strömsunds kommunhus.

Nummer 28 Adressen blir: Fagerbacken 28 831 46 Östersund

Kommersiella lokaler På bottenplan finns tre kommersiella lokaler att hyra. Dessa är mellan 50 och 75 kvm stora.

4

1 våning/vecka

Nära till det mesta

Visste du att Fagerskrapans stomme har byggts våning för våning, som ett prefabricerat legobygge med bärande väggar, fönster och bjälklag? En våning har tagit en vecka att sätta på plats.

Storsjöbadet, Östersundstravet och Lillänge köpcentrum ligger alldeles i närheten av Fagerskrapan.


Snö inget problem Det finns en brunn på taket som har invändig avrinning i huset och snön smälter snabbt undan.

Fördelar med att bygga högt Att bygga högt är ekonomiskt, miljömässigt klokt och dessutom platseffektivt. Den fantastiska utsikten är en bonus.

Lägenheter för alla De 56 lägenheterna varierar i storlek. Det finns 6 ettor på 42,6 kvm, 22 tvåor på 55,1 kvm, 22 treor på 75,6 kvm, 4 fyror på 87,7 kvm och 2 femmor som mäter 134 kvm.

Rymliga balkonger Den inglasade balkongen tillför lägenheten ett extra rum. Storlek på de stora inglasade balkongerna är 9,5 kvm och de små 6 kvm.

Norrlands högsta hus

Material

Huset är 45 meter högt och rymmer 16 våningar. Det gör Fagerskrapan till Norrlands högsta hus tillsammans med Lulebos hus i Luleå.

Fasaden är gjord i slipad betong i färgerna svart och vitt. Finishen på ytan känns och ser nästan ut som en marmorfasad.

Inflyttning i december Huset slutbesiktas i oktober och i december 2014 är det dags för de första hyresgästerna att flytta in.

Nyfiken på bygget?

Hjälper unga till arbete

Gå in på fagerskrapanblogg.skanska.se och läs mer om byggprocessen.

Östersundshem vill hjälpa ungdomar till arbete. Vi har därför valt att skriva in i avtalet med Skanska att de ska ta emot lärlingar inom fackområdena bygg, el och vs/vent samt en trainee inom området arbetsledning vid bygget av Fagerskrapan. Bild: Robin Backlund, 20 år, fick fast jobb tack vare sin lärlingsplats hos Marklunds El, som arbetar med elen i Fagerskrapan.

5


Ljuset har varit centralt i arbetet med Fagerskrapan. Bland annat är lägenheternas fönsterhöjd extra tilltagen. – Dagsljuset ska möta dig när du kommer in i lägenheten, berättar Kjell Gisterå från Gisteråsjöstrand arkitektur.

Ljuset ska välkomna hyre Det är ett gediget arbete som ligger bakom Öster­­sunds nya landmärke. Arkitekterna på Gisteråsjöstrand har under flera år gjort re­ search och förberett arbetet, bland annat genom att ta reda på hur huset påverkar omgivningen. Det vill säga hur solskuggor kommer att slå, hur eventuellt vägbuller påverkar boendet och hur huset rent visuellt kommer att smälta in i land­ skapet. – Inledningsvis fanns det en oro att Fagerskra­ pan inte skulle landa i landskapet på ett till­ talande sätt, men vi har känt oss trygga från start. Vi har använt oss av modelleringspro­ gram och därför i förväg kunnat bedöma hur slutresultatet blir, förklarar Kjell Gisterå.

6

Fokus på ljusinsläpp Utvändigt har Fagerskrapan fått ett slipat be­ tongelement, en slät och hård yta i svart och vitt som liknar marmor, och målsättningen har varit att skapa en beständig och tidlös exteriör. Invändigt har fokus legat på ljusinsläpp och lju­ sa inredningsdetaljer. Hörnfönstren har fått låg bröstning och alla fönstren har generellt fått högre höjd än standard, vilket gör att ljuset får flöda fritt. Inglasade balkonger Alla lägenheter utom två ettor på plan 2 och 15 har balkong. Treorna, fyrorna och femmorna har både en inglasad och en öppen balkong. Ettorna och tvåorna har en inglasad balkong. Köksdetal­ jerna är ljusa och badrummens ytskikt håller hög klass, med genomgående kakel och klinker.

”Hörnfönstren har fått låg bröstning och alla fönster har generellt fått högre höjd än standard, vilket gör att ljuset får flöda fritt.” Kjell Gisterå, arkitekt.


Interiören är stilren och ljus och detaljerna håller hög klass, samtidigt som det ska vara prisvärt. Kostnaderna har hållits nere, utan att det har kompromissats med kvaliteten.

esgästen

Balkong

Tips! Ta en rundtur i ”visningslägen­ heterna” 8349 och 8351 på www.fagerskrapan.se

Tips! Här är en planritning för en av husets tvåor. Notera hur den rymliga balkongen blir som ett extrarum.

Se hur du anmäler ditt intresse på den här tidningens baksida. Det är enkelt! Entré 7


I köket blir det standard­ utrustning i form av moderna vitlackade vitvaror, hällspis, spisfläkt, inbyggd ugn och mikrovågsugn samt disk­ maskin, vitmålade köksluckor och moderna utdragslådor.

Tips! I lägenheterna får du tillgång till TV, internet och telefoni via fibernät, där kapaciteten i princip är obegränsad.

Fyrorna är 87,7 kvm stora och precis som alla andra lägenheter i Fager­skrapan är ljusinsläppet stort.

Tips! Gå in på www.fagerskrapan.se och titta på hur huset ser ut just nu genom en webbkamera.

I badrummen finns ett duschhörn av glas. Där finns även tvättmaskin och torktumlare. Under tvättstället finns en kommod. Badrumsskåp med spegel och belysning har satts upp ovanför tvättstället. 8


93%

Här gick startskottet Torsdag den 25 april 2013 gick det officiella startskottet för bygget av Fagerskrapan. Under ceremonin på byggplatsen deltog såväl representanter från Östersundshem som entreprenören Skanska. En hel del kommunpolitiker hade också sökt sig till platsen, där Östersundshems styrelseordförande Tord Andnor höll tal, liksom Skanskas regionchef Marcus Andersson.

Visste du att fler än nio av tio Östersundsbor – 93 procent – är positiva till att det byggs nya bostäder i Östersund? Allt enligt Mistats undersökning från december 2013.

Allt fler intresserade av Fagerskrapan Östersundsbornas intresse för Fagerskrapan har ökat sedan 2011. Nu är 29 procent av de tillfrågade kommuninvånarna delvis eller mycket intresserade av att bo i huset. Mistats undersökning, som gjordes under december

2013 och som omfattade telefonintervjuer med 500 Östersundsbor i ålder 35–70 år, visar att det främst är den höga standarden och det cen­ trumnära läget som lockar. 29 procent tycker att ett boende i Fagerskrapan är intressant, en

ökning av den intresserade gruppen med 16 procent sedan 2011.

Allt fler kan tänka sig bo i Fagerskrapan.

”Perfekt för kontor och småbutiker”

Möjlighet att hyra kommersiella lokaler Det finns möjlighet att hyra någon av de tre kommersiella ytorna på bottenplan. Dessa är 53, 70 respektive 75 kvm stora och har köks­ pentry, dusch, toalett och fibernät. Perfekt för kontor och små butiker. Vill du veta mer? Kontakta Ulf Magnusson, Östersundshem, på 063-14 04 36. 9


Högt och smart Fagerskrapan är inte bara det högsta huset i Östersund. Det är också riktigt klimatsmart. Med exceptionellt låg energiförbrukning, miljövänliga material och högkvalitativ konstruktion blir det ett hälsosamt hus att bo i. De låga driftskostnaderna är ytterligare ett plus.

Det normala värdet för årsenergianvändning i Norrland ligger mellan 120 och 130 kWh per kvm. Fagerskrapan kommer att ha ett värde på 66,3 kWh, alltså långt under snittet. Själva byggnaden siktar på miljöklass silver och energi­förbrukning i guldklass. Enkelt uttryckt präglas hela byggandet av Fagerskrapan, från ax till limpa, av ett miljö- och energibespa­ ringstänk. Östersundshem och totalentrepre­ nören Skanska har jobbat med att miljöanpassa allt från belysning, ventilation och varmvatten till luftvärme, isolering och återvinning. – Dessutom vill vi göra innemiljön så fri från kemiska ämnen som möjligt. Vi målar direkt på betongen och undviker därmed pappers- och plastmaterial. Det ger också en ökad brandsä­ kerhet i lägenheterna, säger Göran Göransson, förvaltningschef på Östersundshem.

De betongmoduler som utgör Fagerskrapan har byggts ihop inomhus. Det ger en bättre kvalitet och sparar energi.

”Själva byggnaden siktar mot miljö-­ klass silver och energi­förbrukning i guldklass.” – Vi har spänt bågen ordentligt och arbetat hårt för att verkligen optimera energieffektiviteten på alla områden, säger Göran Göransson.

Så blir hyrorna i Fagerskrapan Hyrorna i Fagerskrapan är differentierade. Det betyder att de varierar exempelvis beroende på våning och om lägenheterna har balkong eller inte. Generellt kan man säga att hyrorna blir högre för de lägenheter som ligger högt upp i huset. Lägenheter med dubbla balkonger får på samma sätt högre hyra än de med en eller ingen balkong. Det finns alltså möjligheter att hitta den lägenhet som passar dig och din ekonomi bäst.

Att bo i nyproducerade hyreslägenheter kostar en hel del, men är det dyrt? – Man kan tycka att det är mycket pengar i hyra, men det är inte dyrt. I Fagerskrapan finns helt nya hem med kvalitet rakt igenom, samtidigt som du får den service som boende i hyresrätt får, förklarar Daniel Kindberg, vd på Östersundshem.

Så här ser de tänkta hyresspannen ut för de olika lägenheterna*:

Och det här ingår i hyran:

Ettor: 5 868–6 546 kronor/månad

• Inbyggd ugn och mikrovågsugn, diskmaskin, spishäll och fläkt

Tvåor: 7 599–8 201 kronor/månad

• Tvättmaskin och torktumlare

Treor: 9 630–10 307 kronor/månad

• Helkaklat badrum med klinkergolv

Fyror: 10 834–11 060 kronor/månad

• Parkettgolv i alla rum och klinkergolv i hallen

Femmor: 16 477 kronor/månad

• Balkong i de flesta lägenheter (fyra ettor saknar balkong) • Fibernät för TV, internet och telefoni

*Hyresförhandling är inte genomförd med Hyresgästföreningen eller hyresgäst.

10


Här är det enkelt att leva Rannåstjärn

Hä gg

en ås

Området kring Fagerskrapan är ett av de absolut populäraste i Östersund. Det är lätt att förstå med tanke på hur nära det är till alla bekvämligheter. Vä g

45

m

ot

Li

t,

sö Zoo

Hornsberg Östberget

Jamtli museum a at sg rg Be

Fröstornet

n

Promenad till centrum, 20 minuter

ng

bro

n

led en

Centrum

Badhusparken

Va lla

Frö jav äg e

n

Östersund

Lövbergaparken

ge vä By

Östersundshems huvudkontor

Öneberget

Jvst

Här ligger ett litet centrum med matvarubutik, pizzeria, gym, café m m.

Lillänge handelscentrum

Odenslund

Friluftsbad Lillsjön

n

Här är jag!

451

n

ge ikesvä

Krond

ta ga us

dh Rå

Storsjön

Frösö strand

Körfältet

Stuguvägen

331

Frösödal

Skidspår

Karlslund/Solliden

Frös öbro

Frösöberget Lövstabadet

Skidstadion ÖSK fritidsområde

Nationalarenan för skidskytte

Stadsdel Norr

I Gustavbergsbacken och Ladängen kan du åka slalom! n

ta

E14

Östersundstravet Folkets hus

Valls und sb

ron

Marielund Storsjöbadet Östersunds camping Rå •d h

n ge vä ag i Storsjöbadet, HBada

10 minuter till fots

Odensala

usTvå hälsocentraler ga ta Z-gränd. och n

finns i närheten: Lillsjön

• En promenad till centrala stan tar ungefär 20 minuter.

• Tio minuter med bil och du är framme vid längdskidspår och friluftsområde.

• Bussen till centrum går från en hållplats bara 1 minut bort.

• Tio minuter till fots och du kan bada i Storsjöbadet.

• Travintresserad? Här blir du direkt granne med travbanan.

• I Lillänge handelscentrum några minuter bort finns butiker inom kläder, vitvaror, sport etc.

• Närmaste byggvaruaffärer: fem minuter med bil.

• I området finns både pizzeria, café, gym, n matvarubutik, djuraffär och Pressbyrå odlede b ä F med ATG-ombud .

Mo

t Br

unf

lo

• Du åker till återvinningscentralen Oden­ skog på fem minuter.

Fjällmon

Nybyggen skapar flyttkedjor till nytta för fler Östersundshem vill bidra till att Östersund når sitt tillväxtmål om 65 000 invånare år 2020. Inte minst genom att möta efterfrågan på nya hyresrätter i centralt läge. Fagerskrapans lägenheter öppnar också upp för boenden i andra fastigheter, tack vare flytt­ kedjor. En flyttkedja uppstår när man bygger nya bostäder och de som flyttar in i denna lämnar

en annan bostad efter sig, där någon annan kan flytta in. – De som är intresserade av de nya hyresrät­ terna i Fagerskrapan får chansen att flytta in i sitt drömboende samtidigt som det i den andra änden frigörs hem för andra, bland annat ungdomar, som genom detta kanske kan flytta in i sin allra första lägenhet, säger Daniel Kindberg, vd på Östersundshem.

11


Så gör du en intresseanmälan – steg för steg Är du intresserad av att flytta in i Östersunds nya landmärke? Vad bra, så här gör du. Intresseanmälan, klicka här!

1. Gå in på www.fagerskrapan.se för att titta på de olika lägenhetstyperna och se vilken du är intresserad av. Passa även på att uppleva utsikten från balkongerna! 2. Registrera dig i Östersundshems bostadskö. För att kunna söka en lägenhet i Fagerskrapan behöver du vara registrerad i vår bostadskö. Det tar bara någon minut. Gå in på www.ostersundshem.se och klicka på bilden med texten ”Registrera dig i vår bostadskö”. Fyll i formuläret och välj ett lösenord. Du kan sedan anmäla ditt intresse för en lägenhet i Fagerskrapan. 3. Håll koll på när lägenheterna släpps. Ett bra sätt är att anmäla dig till nyhetsbrevet. Skicka ett mejl till fagerskrapan@ostersundshem.se så håller du dig upp­ daterad om allt som händer kring Fagerskrapan. 4. Lägenheterna publiceras på fagerskrapan.se Lägenheterna publiceras på www.fagerskrapan.se under rubriken ”Intresseanmälan”. Det är samma uthyrnings­ regler i Fagerskrapan som i vårt övriga bestånd. Det innebär bland annat att den med längst kötid får aktuell lägenhet om du blir godkänd av oss. Du kan anmäla ditt intresse för max tre lägenheter samtidigt i hela vårt bestånd. 5. Anmälningstiden är slut och lägenheterna plockas bort från Marknadsplatsen. De tio personer med längst kötid för respektive lägenhet får första tjing på den lägenheten. Alla tio som får detta erbjudande behöver tacka ja/nej till lägenheten. Om du tackar nej tre gånger förlorar du din kötid.

6. Skriva kontrakt till ditt nya hem. När du tackat ja och blivit godkänd av oss kommer du att få skriva på ett hy­ reskontrakt. Vi kommer att hålla kontakten med dig fram till den 1 december, då du kan flytta in i ditt nya hem. Bland annat kommer du att få besöka en visningslägenhet så fort den är klar.

Om du vill hålla dig uppdaterad om vad som händer med Fagerskrapan ska du anmäla dig för att få våra nyhetsbrev till din mejladress. Då missar du ingen information. Anmäl dig till utskicken genom att skicka ett mejl till fagerskrapan@ostersundshem.se.

Anmäl ditt intresse på www.fagerskrapan.se

Fagerskrapan  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you