Page 1

ИГРОСЛОВИЦА

90 ГОДИНИ 54 СОУ „ СВ. ИВАН РИЛСКИ”, град СОФИЯ

1. 2. 3. 4. 5. 6. Попълни хоризонтално:

1. Български цар, син на цар Симеон Велики, който(според една легенда) отишъл навръх планината, за да се срещне със Св. Иван Рилски. 2. Планината, в която светецът води отшелнически живот. 3. Братовото момче на Св. Иван Рилски, негов почитател и следовник,след трагичната смърт светецът построява малка църквица до гроба му, която съществува и до днес. 4. Светата обител с жилищни помещения и стопански сгради. 5. Символът на християните. 6. Селото, в което е роден Св. Иван Рилски.

От тази игрословица вертикално и хоризонтално научаваме името на мястото, където днес се съхраняват чудотворните мощи на Св. Иван Рилски

19.Х.2013г. - екскурзия на учениците от ІV ”в”, ІV „г” и ІV „д” клас до село Скрино


Мили приятели, Православната църква е отредила датата 19 октомври за ден, в който почитаме небесния покровител на българския народ и държава - Св. Йоан (Иван) Рилски. Преди повече от хиляда години в село Скрино край Кюстендил, се родило момче. Нарекли го Иван. То много почитало родителите си и постоянно ходело на църква. Когато те починали той раздал имуществото си на бедните и отишъл в един манастир. След известно време заживял в планината Рила като отшелник. Иван си направил къщичка от храсти. По цял ден се молел на бога. Пречиствал тялото и душата си. Хранел се с горски плодове и билки. Там той извършвал множество чудеса, помагал на хората в нужда, изцерявал от тежки болести. Славата му се разнасяла далеч от Рила планина, из пределите не само на България, но и на Европа. Тогавашния държавен глава му предлагал злато и плодове. Иван Рилски приел плодовете, но не и златото. Това още повече увеличило славата му. Умира на 18 август 946г.

Оставя завет на учениците си.

Завещал на своите ученици:

• Да живеят в мир и единомислие помежду си. • Да просвещават във вярата новопокръстените свои деца. • Да се пазят от сребролюбието, което е корен на всички злини. • Да бъдат изпъдени раздорниците. • Да не пренебрегват ръчния труд.


Пещерата на Иван

Скрино е село в Западна България. Намира се в община Бобошево, област Кюстендил. Отдалечено е на 7 км северозападно от Бобошево и на 26 км югозападно от град Дупница. Село Скрино е от купния тип села - събрано е на едно място. Разположено е сред северните склонове на Руен планина (най-северния дял от Влахина планина), които се спускат до р. Струма. Скрино е селище с многовековна история. Счита се, че то е родното място на Св. Иван Рилски, който се замонашил в близкия Руенски манастир.

Руенски манастир

Дърво на Иван Рилски


че Господарят е един, на трон чудесен не земен трон, но трон небесен! И днес почитаме свещения Иван. Отдаваме достойна дан. И нека мъдрите завети не бъдат евтини съвети!

ЛИЧНО ТВОРЧЕСТВО Нашият закрилник Иван, тогава млад пастир оттегля се във манастир. Но ето, че духовната му сила отвежда го във дебрите на Рила. За покрив висината синя му служила във рилската пустиня. И шумата, неделя след неделя му служи за завивка и постеля. Полага каменни основи споени от заветите Христови. И ето Рилската обител сдоби се с първия си жител. За праведния му живот, за чудесата, за изцеление на тялото и на душата, при него идвали от краища далечни. И поучавал той за истините вечни. Самият Петър – цар и господар пристига тук и носи дар. Но върнати са даровете с лек поклон: -Върни се там, на земния си трон,

Отхвърляй алчността като мотив тогава истински си жив! И с гордост нека помним лете, зиме, в училище сме с неговото име. И ореолът му с Христова слава житейският ни път да озарява! Автор: Дария Плачкова ІV”в” клас ***

Свети Иван Рилски Там, в дебрите на Рила живял е старец белобрад и под негова закрила се издига божи храм. Там молитви се мълвяха за народа му любим, в мир и радост заживяха хора, твари и гори. Той патрон е наш сега и в училището уча. С неговото име на уста


във живота ще сполуча. Автор: Александра Китанова ІV”г” клас

Заветът ти припомня бури знайни за българските вечни теглила за думите, отворили дълбоки рани, с които дълго ни държаха в плен. С духа ти дръзвахме пред цялата вселена, че деца сме славни, героични и добри. Твоята мъдрост на отец ни казва да обичаме, да браним, да творим. Да открием и да пазим светлината, да откликваме на всеки зов със плам. Поклон пред теб, учителю любими! Заветът ти ще съхраняваме със чест. Със думи, одухотворени със мелодия, ще носим ний със себе си в годините делата ти, обковани в ореола на светлата и вечната история.

Химн на 54 СОУ Св. Иван Рилски Във царствен звън отеква твойто име, преминало през бесните порои на века. То свети с исполинската сила и като слънчев лъч огрява нашите сърца.

Ще минат още много векове, но името ти, наш патроне, ще живее. То учи как да не враждуват поколения, да има вечен мир и светлина напред. Химнът е създаден по случай 85 годишния юбилей на училището.

ХУБАВ ПРАЗНИК ВИ ПОЖЕЛАВАТ


Г-ЖА СИМЕОНОВА, Г-ЖА ЗАРКОВА И Г-ЖА МИШЕВА !


Книжка за св Иван Рилски  

http://user.mmisheva.webnode.com/admin/

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you