Page 1

Δυνάμωσε τη φωνή σου, ένωσέ την με την δική μας, έλα και εσύ στην Κίνηση Επικοινωνίας Πολιτών Φιλύρου

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΦΙΛΥΡΟΥ • ΤΕΥΧΟΣ 17ο • ΙΟΥΛΙΟΣ 2010 • ΤΙΜΗ: 0,01 €

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΤΙ;

Η μάνα μου υποστήριζε πως πολλοί με νανουρίζουν γιατί μόνο όταν κοιμάμαι κανέναν δεν ενοχλώ Αργύρης Μπαρής

T

o σχέδιο της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας μας στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο γνωστός Καλλικράτης, είναι πλέον νόμος του κράτους και με αυτόν θα πορευτούμε για αρκετές δεκαετίες Εμείς σαν Κίνηση Πολιτών Φιλύρου, όπως γνωρίζετε, εναντιωθήκαμε και μάλιστα δυναμικά στην συνένωση του Φιλύρου με το Πανόραμα και την Πυλαία, ζητώντας την συνένωσή μας με τον Δήμο των Πεύκων με παρεμβάσεις σε κάθε αρμόδιο, με συγκέντρωση υπογραφών διαμαρτυρίας από τους κατοίκους του Φιλύρου, με πανώ, με φέιγ – βολάν, κ.ά. Οι πάντες δέχτηκαν το δίκαιο της θέσης μας, αλλά η τελική απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο ήταν ότι υπάρχει συνταγματικό κώλυμα σε συνένωση δήμων ή διαμερισμάτων που ανήκουν σε διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες. Υποσχέθηκαν δε ότι θα ικανοποιήσουν το αίτημά μας με τον νόμο για την κατάργηση των εκλογικών περιφερειών που σύντομα θα κατατεθεί στη βουλή. Για μας το θέμα αυτό δεν έληξε, παραμένει σε διεκδίκηση και θα περιμένουμε τη ρύθμιση του σύντομα. Ως τότε όμως είμαστε κομμάτι του νέου Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη με έδρα το Πανόραμα και θα είμαστε παρόντες με θέσεις, προτάσεις και κρίσεις σε όλη την προεκλογική διαδικασία που ξεκινά άμεσα και τελειώνει με τις εκλογές του Νοεμβρίου 2010, όπου ο λαός θα επιλέξει τους δημοτικούς του άρχοντες, όπως ο νέος νόμος ορίζει για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ευχόμαστε και ελπίζουμε ο Καλλικράτης να δώσει νέα πνοή στην αυτοδιοίκηση με περισσότερες ευθύνες αλλά και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα δράσης και λιγότερες διαπλοκές. Βέβαια αυτό θα έχει πιθανότητες να συμβεί όταν και εμείς επιλέξουμε τους σωστούς ανθρώπους, για να μας διοικήσουν στο νέο Δήμο. Δηλαδή έχουμε και εμείς ευθύνη σοβαρή για όσα συμβαίνουν ή δεν συμβαίνουν στο τόπο μας. Τα δώδεκα καπποδιστριακά χρόνια είναι αρκετά για να γνωρίσουμε καλά τους συμπολίτες μας που ασχολήθηκαν ή ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση και έτσι στις επιλογές μας, του Νοεμβρίου, δεν έχει θέση το δεν γνώριζα, δεν ήξερα.

Και μια διόρθωση

5 Ioυνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος φέτος έχει θέμα "Πολλά είδη, Ένας πλανήτης, Ένα μέλλον" προκειμένου να σταματήσει ο αφανισμός των ειδών του πλανήτη μας και να υπάρξει ευαισθητοποίηση για την διάσωση τους. Σε μήνυμα του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπάν Κι-Μούν σε μήνυμα του με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος τονίζει μεταξύ άλλων: "Πάρτε μέρος, μιλήστε. Βγείτε μπροστά και βοηθήστε στον καθαρισμό της Γης. Επανασυνδεθείτε με τη φύση, τη δύναμη της ζωής. Μαζί μπορούμε να αναπτύξουμε ένα καινούργιο όραμα για τη βιοποικιλότητα. Πολλά Είδη. Ένας Πλανήτης. Ένα Μέλλον. Η χώρα που φιλοξενεί τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι η Ρουάντα. Η μικρή αυτή χώρα στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών της Αφρικής, αποκτά όλο και περισσότερο τη φήμη μιας χώρας που βρίσκεται στην πράσινη πρωτοπορία. Η Ρουάντα είναι το καταφύγιο 52 ειδών που κινδυνεύουν με αφανισμό, συμπεριλαμβανομένου του σπάνιου ορεινού γορίλα. Η χώρα αυτή δείχνει το πως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα μπορεί να συνδυαστεί με την οικονομική ανάπτυξη. Παρά τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, όπως η φτώχεια και η εκτεταμένη υποβάθμιση του εδάφους, η “χώρα των χιλίων λόφων” εργάζεται για την αναδάσωση, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη βιώσιμη γεωργία και την ανάπτυξη ενός πράσινου οράματος για το μέλλον". Εμείς ευχόμαστε να υπάρξει κάποια ευαισθητοποίηση των μεγάλων του πλανήτη μας και να γίνουν εκ μέρους τους προσπάθειες για τον περιορισμό της καταστροφής του, παρότι μέχρι τώρα το μόνο που βλέπουμε είναι στο όνομα της ανάπτυξης, δηλαδή του άκρατου πλουτισμού ορισμένων της γης, ο πλανήτης μας πεθαίνει μέρα με την ημέρα. Επίσης ας πάρουμε και εμείς το μερίδιο της ευθύνης που μας ανήκει για την καταστροφή του πλανήτη και ας ανατρέψουμε συνήθειες και πρακτικές (σκουπίδια, παραλίες, καταστροφή δένδρων κ.ά.) που επιβαρύνουν σημαντικά την "υγεία" της γής.

Μία είκονα, χίλιες λέξεις…

Σ

ε προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας, αλλά και σε ανακοινώσεις της Κίνησης Πολιτών Φιλύρου αναφερότανε ότι με τον "Καλλικράτη" για να πάει κάποιος από το Φίλυρο στο Δήμο Πανοράματος (έδρα του νέου Δήμου) θα πρέπει να χρησιμοποιήσει έξι λεωφορεία. Μετά όμως την εγκατάσταση του Δήμου Πανοράματος στο νέο Δημαρχείο, που τα εγκαίνια του έγιναν στις 21.06.10 και που βρίσκεται στον δρόμο Πανόραμα - Θέρμη, θα πρέπει κάποιος φθάνοντας στο Πανόραμα να πάρει το λεωφορείο της Δημοτικής συγκοινωνίας για να πάει στο Δημαρχείο. Έτσι οι κάτοικοι του Φιλύρου προκειμένου να επισκεφθούνε το Δημαρχείο στο Πανόραμα θα πρέπει να χρησιμοποιούνε όχι έξι αλλά οκτώ!!!!!!!! λεωφορεία και δεν είναι σίγουρο ότι θα αρκεί ταξίδι μίας ημέρας μόνο.

Προεκλογικές προετοιμασίες στο Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη

Ο

“Καλλικράτης” φέρνει μεταξύ των άλλων και προεκλογικές προετοιμασίες στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη με μετακινήσεις προσώπων, συγχωνεύσεις και συνεργασίες παρατάξεων, προσχωρήσεις προσώπων αλλά και παρατάξεων σε άλλες και γενικότερα υπάρχει μια κινητικότητα στο νέο Δήμο μας μέσα από την οποία πρόσωπα και παρατάξεις προσδιορίζονται προκειμένου να έχουν το καλλίτερο εκλογικό αποτέλεσμα από τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Τα προεκλογικά νέα ως τώρα έχουν ως εξής. Ακούγεται όπως ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει συνδυασμό ευρύτερης συμμετοχής, το ΚΚΕ θα κατεβάσει δικό του συνδυασμό, ο Συνασπισμός θα συμμετέχει σε συνδυασμό ευρύτερης αποδοχής. Από τα στρατόπεδα των νυν Δημαρχών, που η πολιτική τους αναφορά είναι κυρίως ο χώρος της Νέας Δημοκρατίας, είχε ανακοινωθεί στην αρχή η πρόθεση και των τριών δημαρχών των τριών συνενωμένων δήμων (Γεράνης – Καϊτεζίδης – Καρτάλης) να κατέβουν σε ξεχωριστούς συνδυασμούς. Στη συνέχεια ο κος Γεράνης Μιχάλης προσχώρησε στον συνδυασμό του κου Καϊτεζίδη Ιγνάτιο και ο κος Καρτάλης Βασίλης ανακοίνωσε ότι δεν κατεβαίνει στις εκλογές αλλά στηρίζει και αυτός Καϊτεζίδη. Έτσι λοιπόν οι τρεις γίνονται ένας Σύντομα θα περιμένουμε να ακούσουμε και τα νέα από τις μετακινήσεις, προσχωρήσεις προσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, που κατά πληροφορίες θα έχουν ενδιαφέρον και κάποιες από αυτές θα μας ξαφνιάσουν. Για όλα αυτά βέβαια που ακόμη δεν έχουν γίνει και για άλλα που θα ακολουθήσουν θα σας ενημερώνουμε προσπαθώντας να είμαστε επίκαιροι, όσο βέβαια η περιοδικότητα της κυκλοφορίας της εφημερίδας μας το επιτρέπει.

Mπορείτε να διαβάσετε... ...τις μόνιμες στήλες μας • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ................. Σελίδα 3 • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ.............................. Σελίδα 7 • ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ................ Σελίδα 8 • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ............... Σελίδα 9 • ΟΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ ............ Σελίδα 11

Από την πλατεία Φιλύρου

• ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ..................... Σελίδα 11

ΜΕΤΑΔΗΜΟΤΕΥΣΗ ΤΩΡΑ!!! ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ...
Ανακοινώσεις Συλλόγων ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΦΙΛΥΡΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 3Ο ΓΕΛ ΧΟΡΤΙΑΤΗ ΦΙΛΥΡΟ ΙΟΥΝΙΟΣ 2010-06-25

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Π

ραγματοποιήθηκε και φέτος για 4η συνεχή χρονιά η ΑΝΘΟΕΚΘΕΣΗ του Δημοτικού στις Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες, 16-17 και 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010. Τη διοργάνωσή της ανέλαβαν από κοινού τα Δ.Σ. των συλλόΕπικοινωνούμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε γων γονέων του σχολείου μας. για την εξέλιξη του θέματος του ΝΕΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΙΛΥΡΟΥ Επισημαίνεται για άλλη μια φορά και να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας για τη στάση που η μεγάλη ανταπόκριση τόσο των κράτησαν για το παραπάνω θέμα τόσο η Νομαρχία Θεσμικρών μαθητών που αγκάλιασαν, με θέρμη και ενθουσιασμό, σαλονίκης όσο και ο Δήμος Χορτιάτη. το γεγονός ότι γέμισε χρώματα Όπως γνωρίζετε, μετά από κινητοποιήσεις των Συλκαι ευωδιές η αυλή του σχολείλόγων Γονέων για θέματα σχολικής στέγης στην Νομαρχία ου τους όσο και των γονέων και Θεσσαλονίκης και στο Δήμο Χορτιάτη μας διαβεβαίωσαν συνδημοτών οι οποίοι με ιδικαι ο Αντινομάρχης παιδείας και ο Δήμαρχος Χορτιάτη ότι αίτερη γενναιοδωρία στήριξαν και συμμετείχαν, παρότι διανύουμε χαλεπούς καιρούς περί τα οικονομικά. Το γεγονός αυτό προσδίδει το ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΙΛΥΡΟΥ θα λειτουργήσει το Σεπτέμβριο ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση σε όλους τους συμμετέχοντες αλλά του 2010 και συγχρόνως θα κατασκευάζεται η επέκταση και ευθύνη προβάλλοντας την ανάγκη της συνέχειας και στο μέλλον του (αίθουσες-κλειστό γυμναστήριο) της διοργάνωσης αυτής. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όσους εθελοντικά Η επανάληψη της διαβεβαίωσης αυτής δόθηκε και σε βοήθησαν στην οργάνωση της τριήμερης εκήλωσης. Επίσης διορσύσκεψη των φορέων με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόγανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στις 7 Ιουνίου 2010 ο αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ μπαμπάδων των δύο Συλλόγων. Οι μικροί νων τον Απρίλιο του 2010. μαθητές θαύμασαν από κοντά τις περίτεχνες ενέργειες, ντρίπλες, Ξαφνικά τον Ιούνιο μας ανακοινώνει ο Δήμαρχος ΧορΕπίσης διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στις 7 Ιουνίου τιάτη ότι το έργο κατασκευής του ΝΕΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΙΛΥ2010 ο αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ μπαμπάδων 1ου και 2ου ΔηΡΟΥ δεν θα παραδοθεί στην αρχή της σχολικής χρονιάς μοτικών Σχολείων σε συνεργασία πάσες, σουτ, κεφαλιές και φάουλ 2010-2011 λόγω ότι σταμάτησαν οι πιστώσεις από τη μπανάνα των πατεράδων τους, καθώς και ορισμένες υπέροχες κατατομές με κοιλίτσα, φαλάκρα κ.λπ. Κι ενώ τα προγνωστικά άφηναν Νομαρχία και ότι το έργο επέκτασης του ΝΕΟΥ ΛΥΚΕΙπεριθώρια για αμφίρροπο αγώνα, οι εφετινές μεταγραφές μεγάλων ΟΥ που περιελάμβανε τις εγκαταστάσεις θέρμανσης του άσσων της στρογγυλής θεάς έγειραν εμφανώς την πλάστιγγα υπέρ αποπερατωμένου σχολικού συγκροτήματος δεν μπορεί του 2ου Δημοτικού. να προσχωρήσει λόγω προβλημάτων στη δημοπράτηση Επιπλέον ο Σύλλογος Γονέων του 1ου Δημοτικού διοργάνωσε του έργου. και φέτος την Παρασκευή 11 Ιουνίου, τη γιορτή λήξης του Σχολικού έτους 2009 - 2010. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε Με αυτά τα δεδομένα και υπόψη ότι επίκεινται Δημοτα εξής: τικές Εκλογές με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση (Καλ1) ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ λικράτης) είναι άγνωστο πότε θα παραδοθεί το νέο σχο2) ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ λικό συγκρότημα και η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει 3) ΠΟΝΤΙΑΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ στο ήδη υπάρχον κτίριο του Λυκείου Φιλύρου με όλα τα 4) ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤ1 5) ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ (ΜΑΥΡΟ ΘΕΑΤΡΟ) ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗγνωστά προβλήματα (έλλειψη βοηθητικών χώρων, κυλιΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤ2 κείου, υγρασίες, στενές αίθουσες και τώρα και (CIBUS). 6) ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΝΟΜΗ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΩΝ ΔΙΠΛΩΤο Δ.Σ. του Συλλόγου τελειώνοντας τη θητεία του, το ΜΑΤΩΝ ΚΑΙ Σεπτέμβριο του 2010, θα κάνει εκλογές για την εκλογή DVD ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ νέου διοικητικού συμβουλίου το οποίο όλοι μας πρέπει ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ Η όλη εκδήλωση στέφτηκε με μεγάλη επιτυχία και την παρακονα στηρίξουμε για τη λύση όλων των προβλημάτων που λούθησε πλήθος μαθητών και γονέων, οι οποίοι ενθουσιασμένοι καταθα προκύψουν. χειροκρότησαν την προσπάθεια των συμμαθητών τους οι μεν και των παιδιών τους οι δε. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προσφέρθηκαν Καλό Καλοκαίρι… στους γονείς και μαθητές εδέσματα, αναψυκτικά χυμοί και μπύρες που ήταν όλα χορηγία των καταστημάτων: ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΝΙΚΟΣ, Με εκτίμηση το Δ.Σ. SMILE MARKET, ΜΑΡΚΕΤ ΠΡΟΟΔΟΣ, ΚΑΒΑ ΚΕΛΑΡΙ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την γενναιοδωρία τους. Επίσης έλαβε χώρα και λαχειοφόρος αγορά με πλήθος δώρα που ευγενικά Τοπική εφημερίδα Φιλύρου - Έκδοση περιοδική προσέφεραν: Τα βιβλιοπωλεία: BOOKS και ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ Ιδιοκτησία: Κίνηση Επικοινωνίας Πολιτών Φιλύρου (ΚΕΠ) – Φίλυρο Θεσσαλονίκης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Φιλυρέα

ΤΟ Ω, τα είδη δώρων ΚΕΝΤΡΙ, τα οπτικά OPTICON, το οπωροπωλείο ΒΟΥΛΗΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ, και το ποδήλατο τα μέλη του Δ.Σ. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τη πώληση των λαχνών διατέθηκαν για την πραγματοποίηση της εκδρομής της ΣΤ τάξης στη λίμνη Κερκίνη στις 31 Μαΐου 2010. Θέλουμε ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε τους δασκάλους της ΣΤ1 κα Τοπάλη Κατερίνα, του ΣΤ2 κ. Λενακάκη Αντώνη και το γυμναστή κ. Στρύφωνα Αλέξη για την εξαίρετη προσφορά και καταλυτική συμμετοχή τους στην οργάνωση και επιτυχία της εκδήλωσης. Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε για τη συμμετοχή του Πολιτιστικού και Ποντιακού Συλλόγου με τα παιδικά τμήματα παραδοσιακών και ποντιακών χωρών καθώς και των δασκάλων τους κα. Σούζη Χατζηχαριστού και κ. Μουρατίδη Νίκο (λυράρη) που βοήθησαν τα μέγιστα. Ευχαριστούμε επίσης θερμά τα μέλη μας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για εθελοντική προσφορά εργασίας και βοήθησαν σε όλα τα δύσκολα πόστα που ανέλαβαν κατά τη διάρκεια της γιορτής. Τέλος να ευχαριστήσουμε όλους όσους παρακολούθησαν, χειροκρότησαν και συγκινήθηκαν από τα δρώμενα των οποίων πρωταγωνιστές ήταν τα παιδιά μας. Ευχόμαστε ανάλογες στιγμές να ζήσουνε και στη νέα Σχολική Χρονιά. ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Με εκτίμηση το Δ.Σ.

Αυτούσιος-τηλεφωνικός-Διάλογος Πολίτης: καλημέρα σας, Δημαρχείο; Υπάλληλος Δημαρχείου: ναι, κυρία μου, εδώ Δημαρχείο. Πολίτης: θα ήθελα να κάνω, παρακαλώ, μια νόμιμη μεταδημότευση. Υπάλληλος Δημαρχείου: γιατί το λέτε αυτό; Εμείς δεν κάνουμε παράνομες μεταδημοτεύσεις! Πολίτης: επειδή, κατά καιρούς, ακούγονται διάφορα, θέλω να σας επιστήσω την προσοχή, ώστε η μεταδημότευσή μου να είναι νόμιμη. Μέχρι πότε μπορώ να υποβάλλω τα απαιτούμενα δικαιολογητικά; Υπάλληλος Δημαρχείου: εσείς δε θα κάνετε τίποτα παραπάνω από το να έρθετε εδώ με την ταυτότητά σας. Εμείς θα την φωτοτυπήσουμε. Α, φέρτε μαζί σας και έναν λογαριασμό της ΔΕΗ. Πολίτης: μέχρι πότε μπορώ να έρθω, ώστε να μην είμαι παράνομη; Σας το ξανατονίζω! Υπάλληλος Δημαρχείου: μέχρι τέλος Αυγούστου μπορεί να γίνει η μεταδημότευση. Πολίτης: εγώ άκουσα μέχρι τέλος Ιουνίου. Μήπως αν φέρω τα δικαιολογητικά μετά το τέλος Ιουνίου θα είμαι παράνομη; Υπάλληλος Δημαρχείου: σας είπα ότι η προθεσμία λήγει τέλη Αυγούστου! Πολίτης: κι εγώ σας είπα ότι θέλω να είμαι νόμιμη!

Εκδότης – Υπεύθυνος έκδοσης: Παπαδημητρίου Γεώργιος, Πρόεδρος ΚΕΠ Φιλύρου Φίλυρο- 57010 Θεσσαλονίκη - Τηλ. 2310 677413

ΣΤΗΡΙΞΤΕ

Συντακτική επιτροπή: Παπαδημητρίου Γεώργιος, Ζεμπιλά Ρούλα, Γεωργιάδου Βούλα, Αποστολίδου Χαρούλα, Αντωνόπουλος Στέλλιος, Κωτίδου Ευτυχία Επιμέλεια ύλης: Αποστολίδου Χαρούλα – Γαλανάκη Τασούλα Υπεύθυνοι διαφημίσεων: Ζεμπιλά Ρούλα – Ιωαννίδου Γεωργία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ

Κείμενα μπορούν να αποστέλλονται στη ταχυδρομική διεύθυνση: Κίνηση Επικοινωνίας Πολιτών Φιλύρου – Φίλυρο 570 10 – ΤΘ 24 ή με e-mail: xondrobizeli@gmail.com ή bamihas@otenet.gr ή να παραδίδονται σε κάποιο μέλος της συντακτικής επιτροπής. Σελιδοποίηση - CtP - Εκτύπωση: «ΛΙΘΟΓΡΑΦΙΑ» Ι.Αντωνιάδης – Θ.Ψαρράς Ο.Ε. – Νέα Ραιδεστός- Θεσσαλονίκη – ΤΚ 570 01 Τηλ. 2310 466 776 – Fax 2310 466 699 Συνδρομές – Εμβάσματα – Διαφημίσεις: Σπυρίδης Παναγιώτης-Τηλ. 2310 677 079

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
Γιατί δεν θ α ε π ι σ τ ρ έ ψ ο υ μ ε σ τ η ν δ ρ α χ μ ή Τ

ις τελευταίες μέρες, όλοι μας είμαστε θεατές μιας θύελλας από φήμες, που «βλέπουν» την Ελλάδα να δηλώνει χρεοκοπία, να φεύγει από την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση και να αντικαθιστά το ευρώ επιστρέφοντας στην δραχμή. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός κλίματος ανασφάλειας που δεν είναι καθόλου εποικοδομητικό για κανέναν. Είναι γεγονός ότι κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στο μέλλον. Όμως, υπάρχουν ορισμένα πράγματα τα οποία αποτελούν γεγονότα και πρέπει να αναφερθούν (και να επαναληφθούν). Γιατί μόνο χρησιμοποιώντας γεγονότα μπορούμε να κάνουμε μια σοβαρή προσπάθεια να προβλέψουμε το μέλλον. Ποια είναι λοιπόν αυτά τα γεγονότα; 1. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια πάρα πολύ μεγάλη πρόκληση που προέρχεται κυρίως από την ιστορική συσσώρευση του δημοσίου χρέους σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τα υψηλά αυτά επίπεδα, σε συνδυασμό με τα τρέχοντα ελλείμματα του δημοσίου προϋπολογισμού, οδήγησαν στη δημιουργία αμφιβολιών στις χρηματαγορές, αν η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της (φερεγγυότητα) ή/και να χρηματοδοτήσει το χρέος της (ρευστότητα). Η κρίση αυτή, που προήλθε κυρίως από την άρνηση των αγορών να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα, έφτασε στο ζενίθ στις αρχές του Μαΐου, όταν σημαντικά ποσά του δημοσίου χρέους έπρεπε να αποπληρωθούν, δημιουργώντας την πιθανότητα χρεοκοπίας λόγω ελλείψεως ρευστότητας. 2. Η κρίση αυτή αποφεύχθηκε με το πακέτο στήριξης που δόθηκε από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και παρέχει στην Ελλάδα το ποσό των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ για μια περίοδο 3 ετών. Σε ανταλλαγή, η Ελλάδα ανάλαβε την υποχρέωση να λάβει μια σειρά από μέτρα που στοχεύουν στη μείωση των δημοσίων δαπανών, άρα και στην ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το συσσωρευμένο χρέος. Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο αυτού του μηχανισμού στήριξης είναι η παροχή χρηματοδοτικού πακέτου της τάξεως των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για την τυχόν υποστήριξη των ελληνικών τραπεζών και του τραπεζικού συστήματος. 3. Το πακέτο αυτό μηδένισε το χρηματοδοτικό κίνδυνο της Ελλάδος για τα επόμενα 3 χρόνια! Βέβαια, δεν μηδένισε τον κίνδυνο φερυγγυότητας της Ελλάδος, μια και αυτός ο κίνδυνος εξαρτάται από τις προσπάθειες της Ελλάδας, μέσα στα πλαίσια της συμφωνίας, να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες και να κάνει κάποιες αλλαγές. Δεδομένων των ανωτέρων, όλη αυτή η κινδυνολογία περί άμεσης χρεοκοπίας της Ελλάδος δεν στηρίζεται ούτε στα γεγονότα ούτε στη λογική. Η πρώτη δόση του πακέτου έχει δοθεί, και τα χρήματα έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί εν μέρει για την αποπληρωμή του χρέους, ως επίσης για άλλους σκοπούς του κράτους. Η χρηματοδότηση αυτή θα συνεχιστεί μέχρι το 2012. Άρα η πιθανότητα

άμεσης χρεοκοπίας της Ελλάδος για λόγους ρευστότητας είναι μηδενική. Όσο για την επιστροφή στη δραχμή, επίσης δεν υπάρχουν δεδομένα μα ούτε και λογική που να υπαγορεύουν μια τέτοια κίνηση. Λογικά, μια τέτοια κίνηση θα έβαζε ουσιαστικά την Ελλάδα σε πτώχευση μιας και θα μεγάλωνε το χρέος μας ακόμα πιο πολύ. Οποιοδήποτε νέο νόμισμα (π.χ. δραχμή) θα υποτιμηθεί σε σχέση με το ευρώ και θα μεγαλώσει το χρέος μας (που είναι και θα παραμένει σε ευρώ), οδηγώντας μας με μαθηματική ακρίβεια σε μεγαλύτερες δυσκολίες εξυπηρέτησης του χρέους και μεγαλύτερη πιθανότητα (αν όχι βεβαιότητα) πτώχευσης. Ποιος θα έκανε κάτι τέτοιο; Και με ποια λογική; Τα παραπάνω αφήνον ανοιχτό το θέμα της φερυγγυότητας της Ελλάδος σε μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα (στα επόμενα 3-5 χρόνια). Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για να μειώσουμε τα ελλείμματα (με περιορισμούς των δημοσίων δαπανών και άλλες δομικές

αλλαγές). Αλλά αυτός είναι και ο λόγος που το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έδωσαν το πακέτο των 110 δισ.ευρώ για τα επόμενα 3 χρόνια, ούτως ώστε να μας προστατεύσουν από τις διακυμάνσεις των αγορών και να μας δώσουν την ευκαιρία να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας στην επίλυση των προβλημάτων μας. Βασική προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι ένα ασφαλές τραπεζικό σύστημα που θα εξακολουθεί να χρηματοδοτεί την οικονομία μας. Ένα σύστημα στο οποίο υπάρχει υποψία για την ασφάλεια των καταθέσεων σίγουρα δεν συμβάλλει σε μια εικόνα ασφαλούς τραπεζικού συστήματος. Άρα, λοιπόν, όλες αυτές οι φήμες ότι το κράτος θα κατασχέσει τις καταθέσεις ή θα τις περιορίσει, όχι μόνον δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά είναι 100% αντίθετες με τους στόχους που έχει θέσει η Ελλάδα, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια τέτοια κίνηση όχι μόνο δεν θα εξυπηρετούσε κανένα σκοπό, αλλά θα έβαζε μπαρούτι στα θεμέλια του τραπεζικού συστή-

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

ματος και θα οδηγούσε σε ολική κατάρρευση. Ποιος θα έκανε κάτι τέτοιο; Όχι μόνο δεν είναι αυτός ο στόχος, αλλά αντίθετα, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, βλέποντας πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος στην όλη προσπάθεια, έχουν θωρακίσει το σύστημα με ένα πακέτο της τάξεως των 10 δισ. Ευρώ. Είναι γεγονός ότι ζούμε σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας και είναι λογικό ότι μια τέτοια αβεβαιότητα κάνει τον κόσμο να ανησυχεί και να δημιουργεί στο μυαλό του όλων των ειδών τα σενάρια. Επίσης μια τέτοια αβεβαιότητα δημιουργεί το περιβάλλον για όλους τους επιτήδειους να κυκλοφορούν όλων των ειδών τις φήμες εξυπηρετώντας τους δικούς τους σκοπούς. Είναι λοιπόν καθήκον των τραπεζών να αναλύουν τα γεγονότα με ψυχραιμία και να πληροφορούν με υπευθυνότητα τους πελάτες τους που, εύλογα με όλη αυτήν την ανεύθυνη κινδυνολογία, ανησυχούν. Στέλιος Αντωνόπουλος Γεώργιος Παπαδημητρίου


4 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΗΞΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2009-2010

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΦΙΛΥΡΟΥ

ΑΛΥΤΟ ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

2ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΦΙΛΥΡΟΥ

ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΘΕΙΣ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ  ΓΡΑΜΜΑΤΑ;

ο Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων  του 2ου Τσυγκεράσει Δημοτικού  Σχολείου Φιλύρου,  στην προσπάθειά του  να την  ανάγκη των παιδιών  για πανηγυρική λήξη

των μαθημάτων  τους και την ανάγκη της τοπικής κοινωνίας για πολιτιστικά δρώμενα, διοργάνωσε και φέτος με επιτυχία τριήμερες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις οι οποίες συμπεριελάμβαναν: Την Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010 ποδοσφαιρικό αγώνα  «μπαμπάδων εν δράσει». Οι μπαμπάδες του 2ου Δημοτικού Σχολείου αντιμετώπισαν τους μπαμπάδες του 1ου Δημοτικού Σχολείου σε ένα αγώνα μέχρι «τελικής πτώσης». Οι μπαμπάδες του 2ου Δ.Σ. αναδείχθηκαν νικητές και κυπελλούχοι για το σχολικό έτος 2009-2010. Φέτος η συμμετοχή ήταν πολύ μεγαλύτερη από τις προηγούμενες χρονιές.  Οφείλουμε να συγχαρούμε όλους τους μπαμπάδες που συμμετείχαν και φυσικά λίγο περισσότερο τους νικητές. Την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010 γονείς και παιδιά παρακολούθησαν α) Δραματοποίηση  ποίησης και εικόνας  από το θεατρικό εργαστήρι  της Σχολής «Εν Τέχνη» β)  χορούς HIP-HOP από βραβευμένη ομάδα της ίδιας παραπάνω Σχολής γ) Το θεατρικό εργαστήρι της ΔΕΠΑ μας παρουσίασε τον «ΨΑΡΟΤΡΟΜΑΡΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΨΑΡΕΨΑΝ ΤΑ ΨΑΡΙΑ» και τέλος γ) θέατρο Σκιών. Ο Καραγκιόζης κράτησε παρέα στους μικρούς μας φίλους ως αργά το βράδυ. Ταυτόχρονα μαθητές και γονείς έπαιζαν σκάκι σε αγώνες Simultane με τον μέτρ του σκακιού Θάνο Βούρτσα (δάσκαλο στα απογευματινά τμήματα σκακιού που διοργάνωσε ο σύλλογος του 2ου Δημοτικού Σχολείου). Θέατρο και Χορός ενθουσίασαν τους μικρούς μας που «άντεξαν» μέχρι το τέλος. Την Πέμπτη 10 Ιουνίου  κορυφώθηκαν οι  εκδηλώσεις. Ξεκινήσαμε  με παιχνίδια από  δασκάλους και  παιδιά.  Στη συνέχεια  της τα παιδιά  της ΣΤ’ τάξης μας αποχαιρέτησαν με ένα συγκινητικό  θεατρικό έργο  και με τραγούδια  της επιλογής τους. Τα τμήματα μουσικής προπαιδείας και θεατρικού παιχνιδιού (της απογευματικής ζώνης που διοργανώνονται από Συλλογο του 2ου Δημ.Σχολείου) ανέλαβαν την σκυτάλη και μας ενθουσίασαν με την δουλειά τους και τα μικρούλια της μουσικής προπαιδείας αλλά και τα μεγαλύτερα της θεατρικού παιχνιδιού που μας άφησαν άφωνους όταν έπαιξαν αυτό που εκείνα επέλεξαν,  μιας και το σενάριο το έγραψαν μόνα τους. «Μήνυμα προς τους γονείς»  ήταν ο τίτλος του  έργου τους και  όσοι το είδαμε καταλάβαμε… Και δεν μπορούσαμε να μην κλείσουμε με Ελληνικό Γλέντι! Κόντρα  στη λιτότητα και  την απαισιοδοξία της εποχής, μικροί και μεγάλοι ψήσαμε σουβλάκια, φάγαμε και  γλεντήσαμε με την  καταπληκτική ορχήστρα του Πάνου Παυλή. Γονείς  και παιδιά περάσαμε ένα πανηγυρικό τριήμερο. Ευχαριστούμε  ιδιαίτερα όλους τους γονείς που βοήθησαν για την διαξαγωγή των παραπάνω εκδηλώσεων. Η βοήθεια όλων ήταν πολύτιμη. Και του χρόνου….   Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλύρου

Ο

ι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των 1ου και 2ου δημοτικών σχολείων Φιλύρου αποφάσισαν και πραγματοποίησαν από κοινού ΑΠΟΧΗ των μαθητών από τις δύο πρώτες εκπαιδευτικές ώρες τη Τετάρτη 26 Μαίου 2010. Σκοπός της Αποχής ήταν η διαμαρτυρία γονέων και μαθητών για την κακή κατάσταση της σχολικής στέγης στο δημοτικό, όπου συστεγάζονται εδώ και τρία χρόνια τα δύο σχολεία, καθώς και η καταγγελία των απραγματοποίητων υποσχέσεων Δήμου Χορτιάτη και Νομαρχίας για λύση του προβλήματος..Ειδικότερα για τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του φακέλου που αφορά το οικόπεδο στο τέρμα της οδού Μ. Αλεξάνδρου, που, όπως μας ενημέρωσε εγγράφως ο Δήμος από το Νοέμβριο του 2007, είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες και ήταν θέμα λίγων μηνών για την υποβολή του στη Νομαρχία. Δυστυχώς έως σήμερα ο περιβόητος φάκελος δεν έχει φτάσει ακόμη στους αρμόδιους φορείς, δηλ. Ο.Σ.Κ. ή ΝΟΜΑΡΧΙΑ, με ενδεχόμενο κίνδυνο στα επόμενα 5 χρόνια να μην ανεγερθεί το νέο σχολείο. Οι συνθήκες όμως σήμερα στο υπάρχον κτήριο είναι ήδη ανυπέρβλητες, διότι έχει προ πολλού εξαντληθεί κάθε δυνατότητα του σχολείου να φιλοξενήσει και άλλους μαθητές, αφού ήδη φοιτούν σ ’ αυτό περί τους 470. Εξάλλου, είναι γνωστό σε όλους ότι έχουν πλέον κλείσει και μετατραπεί διάδρομοι σε αίθουσες, καθώς επίσης και κάποιες αίθουσες έχουν χωριστεί στα δύο με τη γνωστή μέθοδο της γυψοσανίδας. Όσο δε επίκειται νέα αύξηση μαθητών, τόσο αμεσότερος είναι ο κίνδυνος και για άλλες μετατροπές και διαχωρισμούς αιθουσών. Η διαμαρτυρία περιελάμβανε συμβολικά ένα εικονικό μάθημα στο δρόμο, μπροστά από το δημοτικό σχολείο, καταδεικνύοντας έτσι τον άμεσο κίνδυνο τη νέα σχολική χρονιά να γίνεται το μάθημα υπαίθρια, λόγω αδυναμίας στέγασης των μαθητών στο υπάρχων κτήριο. Μεγάλο ενδιαφέρον επέδειξαν τα μέσα ενημέρωσης, αρκετά από τα οποία παρευρέθησαν και ανέδειξαν το πρόβλημα. Δυστυχώς όμως με τα νέα δεδομένα που προσφάτως πληροφορηθήκαμε, ένα νέο πρόβλημα προέκυψε που αφορά άμεσα τους γονείς και μαθητές του σχολείου μας. Η παράδοση του πρώτου τμήματος του λυκείου δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα γίνει το προσεχή Σεπτέμβριο, όπως επανειλημμένα έχουν υποσχεθεί Δήμος και Νομαρχία. Άρα το κοινοτικό κατάστημα δεν ελευθερώνεται για να στεγάσει το 2ο δημοτικό, όπως είχαν αποφασίσει οι υπεύθυνοι του δήμου. Και αφού οι λύσεις για τους αρμόδιους φαντάζουν τόσο δύσκολες από τη μια κι από την άλλη ως γνωστόν ελεύθερα κτήρια δεν υπάρχουν, ελλοχεύει άμεσα ο κίνδυνος να βρεθεί σε αδιέξοδο τη νέα χρονιά ολόκληρη η σχολική κοινότητα Φιλύρου. ΤΟ Δ.Σ.

Μ

ία νέα κίνηση διαμαρτυρίας ήρθε να προστεθεί  στην μακρόχρονη προσπάθεια των γονέων και των μαθητών των δημοτικών  σχολείων του Φιλύρου για την  σχολική στέγη. Την Τετάρτη 26 Μαίου 2010, με πρωτοβουλία των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των δύο δημοτικών σχολείων, οι μαθητές απείχαν από τα μαθήματα  τους για τις δύο πρώτες διδακτικές ώρες και συμμετείχαν μαζί με τους γονείς τους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από κτίριο του Δημοτικού Σχολείου. Στα πλαίσια της εκδήλωσης διαμαρτυρίας διοργανώθηκε «εικονικό μάθημα» από μία τάξη παιδιών που έβαλαν τα θρανία τους στον δρόμο μπροστά από το σχολείο. Η εκδήλωση έτυχε ιδιαίτερης προβολής από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μάλιστα πανελλήνιας αφού προβλήθηκε ζωντανά όχι μόνο από τοπικά μέσα αλλά και από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ». Ο αγώνας για τα αυτονόητα δυστυχώς συνεχίζεται από τους γονείς και  τα παιδιά, πολλά από τα οποία, όπως φαίνεται, θα έχουν αποφοιτήσει  όχι μόνο από το Δημοτικό αλλά μπορεί και από το Γυμνάσιο όταν το σχολείο που δικαιούνται τελικά θα κτιστεί. Τουλάχιστον τα παιδιά θα έχουν την ικανοποίηση ότι αγωνίστηκαν για την επόμενη γενιά μαθητών που θα τους ακολουθήσει. Μέσα  σ’ όλα αυτά, η δημοτική αρχή, η Νομαρχία και οι λοιποί «αρμόδιοι» και «συναρμόδιοι» φορείς πετούν αμέριμνοι τον αετό τους αφού χρειάστηκαν μία ολόκληρη δημαρχιακή-νομαρχιακή θητεία μόνο για να υλοποιήσουν το «τεράστιο» έργο της εκπόνησης του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου του οικοπέδου στο οποίο πρόκειται να χτιστεί το νέο δημοτικό σχολείο. Αυτό το διάστημα δε, μεριμνούν για την λύση του προβλήματος με νοικιασμένα κοντέινερ που προτίθενται να τοποθετήσουν στην αυλή του σχολείου για να στριμώξουν και στοιβιάσουν περισσότερο τα παιδιά μας. Και εις ανώτερα άρχοντες. Τα  σχόλια δικά σας. Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων  2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλύρου

Τ ο δώρο της Παπλωματούς Μια τέλεια θεατρική παράσταση στο Δημοτικό σχολείο στο Φίλυρο. Το Σάββατο 29 Μαΐου βρέθηκα στο Φίλυρο για να παρακολουθήσω αυτήν την παράσταση. Η δασκάλα της Δ1 Δημοτικού, κ. Στέλλα Πετρίδου με είχε πάρει στο τηλέφωνο και με παρακάλεσε να βοηθήσω την «απλή αυτή γιορτή», όπως μου είπε, εμπλουτίζοντάς την με τραγούδια… Μου έστειλε τα κείμενα, που διαβάζοντάς τα ενθουσιάστηκα κι έκανα μερικά ποιήματα τα οποία προσάρμοσα σε δύο μελωδίες του Χατζηδάκη, δύο σε παραδοσιακή μουσική, δύο δικά μου και ένα του πατέρα μου, Σπύρου Καψάσκη. Η κόρη μου, που είναι κι αυτή καθηγήτρια μουσικής στα Διαβατά, η Φανή Λάμπρου, ανέλαβε να το διδάξει στα παιδιά της Δ1 και ΣΤ1 Δημοτικού. Έτσι ήρθα στο Φίλυρο από την Αθήνα και κάναμε μαζί δύο πρόβες και την παράσταση. Αυτά τα παιδιά που έπαιξαν τους διάφορους ρόλους δεν ήταν παιδιά της Δ΄ Δημοτικού Σχολείου, ήταν ηθοποιοί επαγγελματίες. Το ένα καλύτερο από το άλλο… Και τι δεν είχε αυτή η παράσταση: χορό,

Άρθρο της Αγγελικής Καψάσκη, Μουσικοπαιδαγωγού

απογοητευμένη απ’ όλους και απ’ όλα και βρήκα στο Φίλυρο ανθρώπους με υψηλά ιδανικά και δεν ήταν μόνο ένας ή μία, ήταν όλοι μαζί που προσπαθούν αυτά τα ιδανικά να τα μεταδώσουν και στα παιδιά τους, για να γίνει μια γενιά που ν’ αγαπάει και να βοηθάει το διπλανό της. Να κάνουν έναν κόσμο καλύτερο απ’ αυτόν που ζούμε τώρα. Θα πείτε: Μπορεί μια ομάδα παιδιών από το Φίλυρο ν’ αλλάξει τον κόσμο; Εγώ πιστεύω στα λόγια που είπε ο Κωστής Παλαμάς: Κι αν είναι πλήθος τα’ άσχημα κι αν είναι τ’ άδεια αφέντες Φτάνει μια σκέψη, μια ψυχή, φτάνεις εσύ, εγώ φτάνω Να δώσει νόημα στων πολλών την ύπαρξη ΕΝΑΣ φτάνει τραγούδι, θαυμάσια σκηνικά, ωραίες στολές. Αυτές οι παραστάσεις κατά τη γνώμη μου πρέπει να βγαίνουν και έξω από το Φίλυρο, για να βλέπει ο κόσμος τι μπορεί να κάνει η συνεργασία δασκάλων και γονέων. Μόνο η φιλία, η αγάπη και η συνεργασία ανάμεσα

στους ανθρώπους φέρνει τέτοια αποτελέσματα. Πιστεύω ότι και στα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης δε γίνονται τέτοιες παραστάσεις, ιδιαίτερα από πλευράς περιεχομένου. Ήρθα από τη Αθήνα

Υ.Γ. Κι επειδή είμαι εγώ σαν την καλή παπλωματού, που φτιάχνω όμως τραγούδια και παραμύθια, λέω στις δασκάλες και στις νηπιαγωγούς της περιφέρειας να μου ζητήσουν ό,τι θέλουν κι εγώ θα τους τα στείλω δώρο.
Ο ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ Το ολόφωτο βασιλικό στέμμα της Θεσσαλονίκης

40 και φύγαμε

Το πάτωμα... και το σχοινί ….Και μέσα σ’ όλο αυτό το χάος των ανθρώπινων σχέσεων, χάσαμε οι περισσότεροι, τη σχέση, την πιο σημαντική απ’ όλες: τη σχέση με τον εαυτό μας.

Το κοιτάω χαμογελώντας 30 χρόνια μετά το στιχάκι, γιατί στην ερώτηση του τότε μπορώ ν’ απαντήσω σήμερα:

«…γιατί αν δεν μπορείς να βαδίσεις στο στέρεο πάτωμα του εαυτού σου, πώς περιμένεις να μπορείς ν’ ακροβατήσεις στο τεντωμένο σχοινί της αγάπης;» … έγραψε κάπου η Μάρω Βαμβουνάκη (συγχωρέστε μου την πιθανή ανακρίβεια στις λέξεις αλλά το παραθέτω από μνήμης)

Κι είναι η ευτυχία ένα τεντωμένο σχοινί κι όλοι εμείς μαθητευόμενοι ακροβάτες.

Στην εποχή της ευκολίας και της άνεσης, πήραμε δεδομένο το ότι ο εαυτός μας είναι ένα στέρεο πάτωμα και σταματήσαμε όχι μόνο να το φροντίζουμε αλλά ακόμα και να το κοιτάμε. Κι ορμήσαμε προς τις σχέσεις με την ίδια ευκολία που ορμήσαμε και στις τράπεζες για διακοποδάνεια, γιατί έπρεπε να πάμε διακοπές στη Βαρκελώνη, την Πράγα και τα Κανάρια….. όπως έπρεπε να έχουμε σχέση, χωρίς να έχουμε ψάξει τι σχέση μας ταιριάζει ή μας χρειάζεται.. Κι ενώ τρέχαμε απροετοίμαστοι για το πού πάμε, και βλαστημούσαμε το σχοινί κάθε που πέφταμε, ….γιατί δεν ήταν χοντρό αρκετά, ή σταθερό αρκετά, το πάτωμά μας το αφήσαμε να σκονιστεί πρώτα, να λιγδιάσει, και τελικά να γίνει φωλιά για το σαράκι της άγνοιας, της αυταρέσκειας και της αλαζονείας. Κι όταν τρομαγμένοι από τις απανωτές αποτυχίες ακροβασίας, προσπαθήσαμε να γυρίσουμε πίσω στο πάτωμά μας, για να πάρουμε μια ανάσα, να ξαποστάσουμε…. το βρήκαμε σαθρό, γεμάτο τρύπες, ανίκανο να σηκώσει το βάρος μας. Ψάξαμε λοιπόν και ανακαλύψαμε ένα κομματάκι τόσο δα, ίσα -ίσα να μας χωράει, και σταθήκαμε εκεί προσεκτικά, με τα πόδια ακίνητα, τρομοκρατημένοι στην ιδέα ότι με το επόμενο βήμα μπορεί τα πάντα να καταρρεύσουν. Κολλήσαμε σε σχέσεις που ξέρουμε ότι δε μας γεμίζουν …., γιατί αυτές βρήκαμε πρόχειρες στο κομματάκι εκείνο που σταθήκαμε. Δεν μας περνάει καν από το μυαλό ότι από κει που στεκόμαστε μπορούμε ν’ αρχίσουμε να εξερευνούμε λίγο-λίγο το πάτωμα γύρω μας, καθαρίζοντάς το αργά και προσεκτικά, αφαιρώντας το σαράκι πόντο-πόντο, περνώντας το βερνίκι, μέχρι να φτάσουμε να έχουμε αρκετό χώρο να εξασκηθούμε στο περπάτημα, να δυναμώσουμε τα πόδια μας που έχουν πάθει αγκύλωση τόσα χρόνια, έτσι ώστε να είναι έτοιμα να μας στηρίξουν στα πρώτα μας βήματα … στο τεντωμένο σχοινί (της αγάπης). Δεν μας περνάει καν από το μυαλό, όταν βλέπουμε τις σχέσεις γύρω μας να καταρρέουν, να στραφούμε μέσα μας, να ψάξουμε τον εαυτό μας, ν’ αρχίσουμε να τον γνωρίζουμε σιγά-σιγά, να συμφιλιωθούμε μαζί του, να ψηλαφίσουμε τι είναι αυτό που έχει ανάγκη για να είναι πραγματικά καλά, κι όχι απλά για να περνάει καλά. Προτιμάμε να στεκόμαστε ακίνητοι στο κομματάκι που λέει «αυτός είμαι, οι άλλοι δε με καταλαβαίνουν, οι άλλοι φταίνε» …… λες κι αν καταλαβαίναμε πραγματικά ποιοι είμαστε και τι θέλουμε … θα μέναμε εκεί ακίνητοι κι αγκυλωμένοι…. «Κι αν η ευτυχία δεν είναι παρά ένα τεντωμένο σχοινί και όλοι εμείς σκοτωμένοι ακροβάτες…..; » αναρωτιόταν ο έφηβος, πεσιμιστής εαυτός μου.

Και μαθητευόμενοι θα μείνουμε σ’ όλη μας τη ζωή – και δεν είναι κακό αυτό. Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια της ζωής μας που την ξεχνάμε, παρόλο που οι περισσότεροι από μας παπαγαλίζουμε τον Καβάφη και μιλάμε για την αξία του ταξιδιού κι όχι της Ιθάκης. Πόσοι από μας πραγματικά αντιλαμβάνονται ότι ταξίδι θα πει δουλειά στα κουπιά και στα πανιά όλη μέρα, ότι οι σχέσεις που σε γεμίζουν, σε κρατάνε ζωντανό, σε προχωράνε ως άνθρωπο είναι οι σχέσεις που δουλεύεις γι’ αυτές συνεχώς, κι όχι αυτές που παίρνεις δεδομένες; «Κι ενώ μέρα με τη μέρα όλο μακραίνει η Ιθάκη και μικραίνει η ζωή απορώ γιατί επιμένει η καρδιά μου να μπαλώνει τα πανιά για το ταξίδι….» Νίκος Βασιλάκης Κι όσοι απορήσουμε πραγματικά γιατί «επιμένει η καρδιά μας να μπαλώνει τα πανιά» που η συνήθεια μας λέει ότι δε χρειαζόμαστε, μια που ίσα-ίσα στεκόμαστε στο πάτωμά μας και δε φαίνεται να έχουμε πουθενά να πάμε…. κι αρχίσουμε να ρωτάμε και να ψάχνουμε, κι αποφασίσουμε να φροντίσουμε και να επεκτείνουμε τον κύκλο του πατώματος γύρω μας, θα καταλάβουμε, νομίζω, ότι η καρδιά μας, η ψυχή μας κρατάει την προσδοκία του ταξιδιού ζωντανή μέσα μας να σιγοκαίει… ακόμα κι όταν εμείς χανόμαστε σε ατέλειωτα διαστήματα συμβιβασμού κι αποχαύνωσης …. γιατί αυτή πάντα ήξερε και ξέρει την αλήθεια. Το ταξίδι μας ποτέ δεν τελειώνει. Η ακινησία μας σκοτώνει. Έχει τα πανιά έτοιμα με την προσδοκία ότι θα αφυπνιστούμε κάποια στιγμή και θα τολμήσουμε το ταξίδι στο μέσα μας πρώτα και στο άγνωστο τεντωμένο σχοινί της αγάπης μετά, για να βρούμε τις σχέσεις που μας αξίζουν (κι όχι αυτές που μας βολεύουν), γιατί……. «……… έχουν οι άνθρωποι κάτι που λείπει από το Θεό, την προσδοκία.» Κώστας Καρτελιάς Καλό καλοκαίρι ! Καλό ξεμούδιασμα ! Κι αέρα στα πανιά μας… Ρούλα ετών 44 ΥΓ 1 Μια που η επικοινωνία είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης, νιώθω ότι ο μονόδρομος του να λέω εγώ τι σκέφτομαι κι εσείς απλά ν’ ακούτε, μη μπορώντας να συμφωνήσετε, να διαφωνήσετε, να προσθέσετε ή και να… κράξετε ακόμα, κράτησε πολύ. Νιώθω ότι ήρθε ίσως η στιγμή να …προχωρήσουμε ….τη σχέση μας στο επόμενο επίπεδο… Μπορεί και όχι… Δεν ξέρω… Πέστε μου εσείς… στο mail 40kaifygame@ hotmail.com. Περιμένω τις σκέψεις σας. ΥΓ 2 Ευχαριστώ από καρδιάς το radioblogspot του Δημοτικού Ραδιοφώνου Πολυγύρου (90,8 Σάββατο 9-11μμ) και τον Βαγγέλη Μίχο, ο οποίος με την εκπομπή του το Σάββατο 5 Ιουνίου έγινε αφορμή να έρθω σε επαφή με την ποίηση του Κώστα Καρτελιά και του Νίκου Βασιλάκη, που έδωσαν το έναυσμα για να μπουν οι σκέψεις αυτές που καιρό τριγυρνούσαν στο μυαλό μου σε τάξη.

Μ

ια απάντηση στα όσα είπε σε μια ομιλία του ο κ. Γιώργος Σκαμπαρδώνης, και τα δημοσίευσε η ΦΙΛΥΡΕΑ στο προηγούμενο φύλλο. Ο κ. Σκαμπαρδώνης στο εν λόγω δημοσίευμα εντοπίζει όλα τα στραβά και ανάποδα που έχουν καταντήσει αφόρητη τη διαβίωση στη Θεσσαλονίκη, ενώ αν οι άρχοντες αυτού του τόπου λειτουργούσαν υπεύθυνα και συλλογικά και με αγάπη για τη Θεσσαλονίκη, θα ήταν όντως η πανέμορφη νύμφη του Θερμαϊκού και θα μακάριζαν τους Θεσσαλονικιούς και θα τους ζήλευαν «οι εγγύς και οι μακράν». Ο κ. Σκαμπαρδώνης με το ειρωνικό του στοιχείο και την ποιητική διάθεση που τον χαρακτηρίζει, μας παρουσιάζει ζωντανό το τραγικό αυτό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, τόσο σ’ εμάς τους πολίτες, όσο και στους υπεύθυνους κυβερνώντες. Ανάμεσα στα τόσα εύστοχα του δημοσιεύματος θεώρησα αναγκαίο να διαφωτίσω ένα αξιοπρόσεκτο στοιχείο σχετικό με το Λευκό Πύργο. Ο κ. Σκαμπαρδώνης θεωρεί πανάσχημο και απαράδεκτο να έχει Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Πρωη Θεσσαλονίκη έμβλημα και σήμα τεύουσα της Ευρώπης. Πίνακας κατατεθέν το Λευκό Πύργο. Είναι του Γιάννη Βράνου για να γίνει γνωστό πως ο Λευκός Πύργος ήταν πόστερ και γραμματόσημο το τόπος βασανιστηρίων, Πύργος του Αίματος και αποκεφαλισμού των έτος των εκδηλώσεων. Η βασίκαταδίκων σε θάνατο. λισσα του Θερμαϊκού φοράει ως Ο κ. Σκαμπαρδώνης στάθηκε βασιλικό διάδημα τον ολόφωτο στο παρελθόν μόνο του Λευκού Λευκό Πύργο. Πύργου που ήταν αποτρόπαιο. Έτσι Τελικά τα κονδύλια ξοδεύτηκαν θεώρησε εντελώς άπρεπο η πόλη αλλού. Το γνωστό ρεφραίν: μας να έχει για σήμα κατατεθέν τον «Υπήρχαν τα λεφτά. Πύργο του Αίματος. Που πήγαν τα λεφτά;». Η πραγματική αξιολόγηση του Λευκού Πύργου γίνεται με τη διπλή θεώρηση: Με την ιστορική αποτρόπαια λειτουργία του ως τόπου εγκλημάτων αλλά και με τη σημερινή του λειτουργία ως μουσείου έκθεσης αριστουργημάτων βυζαντινών εικόνων Οι βυζαντινές εικόνες με τη στενή τους θεώρηση βλέπονται σαν εκκλησιαστικά αντικείμενα. Μια ευρύτερη ματιά ενός εξειδικευμένου επιστήμονα αναγνωρίζει στις βυζαντινές εικόνες πως είναι έργα τέχνης ύψιστης αξίας ενός υπερβατικού εξπρεσιονισμού, μιας ποιητικής εικαστικής έκφρασης που προξενεί το θαυμασμό, ιδιαίτερα στην εποχή μας. Οι αναζητήσεις του Πικάσο και του Μπρακ, με την ελεύθερη ποιητική μετάπλαση της φυσικής ανθρώπινης μορφής, κινούνται στο ίδιο καλλιτεχνικό πνεύμα με τη βυζαντινή αντίληψη της ανθρώπινης μορφής. Η εικόνα μεταμορφώνει τη φυσική μορφή του ανθρώπου, την κάνει ποιητική έκφραση. Αυτός είναι ο λόγος που όλη η Ευρώπη, η Ασία και η Αμερική ήρθε να δει την έκθεση βυζαντινών εικόνων του Αγίου Όρους στο Βυζαντινό μουσείο Θεσσαλονίκης. Το κίνητρο των εκατοντάδων πούλμαν που παρέλασαν για να δουν τις εικόνες, δεν ήταν μόνο το θρησκευτικό. Ήταν να δουν το θαυμαστό έργο τέχνης που στη θέα του συγκλονίζεται ο αληθινός καλλιτέχνης. Ο ίδιος λαός που ζωγράφιζε τα μελανόμορφα αγγεία, σμίλευε τους κούρους και τις μειλίχειες κόρες, ο ίδιος ελληνικός λαός ζωγράφισε και το νέο αυτό έργο τέχνης της βυζαντινής εικόνας. Ο Λευκός Πύργος ήταν πάλαι ποτέ ένας αποτρόπαιος τόπος εγκλημάτων. Όμως οι άρχοντες της Θεσσαλονίκης, καθηγητές και ειδικοί, συντηρητές και άλλοι γνώστες με μεράκι, κατάφεραν και φώτισαν το εσωτερικό του Λευκού Πύργου. Σε κάθε όροφο και επίπεδο του Πύργου η έκθεση των βυζαντινών εικόνων αφάνισε το αποτρόπαιο παρελθόν και φώτισε τις στρατιές των επισκεπτών με τα έργα αυτά της υψηλής τέχνης των εικόνων. Συγχαρητήρια θερμά σε όσους αγωνίστηκαν να μετατρέψουν το σκοτάδι σε φως, ένα αποτρόπαιο κτίσμα σε μουσείο πολιτισμού, παιδείας και ανάδειξης ενός φωτεινού καλλιτεχνικού στοιχείου του ελληνισμού. «Ο εξάγων άξιον εξ’ αναξίου ως το στόμα μου έσται» λέει κάποιο βιβλικό απόφθεγμα, δηλαδή εκείνος που καταφέρνει να μεταμορφώσει έναν κακοποιό σε φιλάνθρωπο άνθρωπο, έναν τόπο εγκλήματος σε μουσείο πολιτισμού και μια καυτερή έρημο σε όαση παραδείσου αυτός έκανε θεϊκό κατόρθωμα. Αυτό το εκτυφλωτικό κατόρθωμα κατέφερε η σύγχρονη Θεσσαλονίκη. Έβγαλε άπλετο φως μέσα από τον πόνο, τη δυστυχία και το θάνατο. Φόρεσε το Λευκό Πύργο σαν πολύτιμο φωτεινό διάδημα. Κατάφερε να γίνει ζηλευτό παράδειγμα προς μίμηση, «ως λύχνος υψηλά κείμενος ίνα φωτίζει τον κόσμο». Γιάννης Βράνος Καθηγητής Αγιογραφίας
Φέτος πάμε διακοπές στην Ελλάδα, πάμε στη Μήλο;

Μ

ήλος, με τη λαμπερή ομορφιά της Αφροδίτης που για αιώνες έκρυβε στη γη της, τη μυστηριώδη γοητεία που αποπνέουν οι φυσικές καλλονές του τόπου και τα σημαντικά μνημεία που υπάρχουν σε όλο τo νησί, έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη και αποτελεί ιδανικό προορισμό για κάθε μορφή τουρισμού. Πρόκειται για ένα πανέμορφο νησί των Κυκλάδων που θα βρείτε περίπου 70 παραλίες με καταγάλανα κρυστάλλινα νερά, χρυσόλευκη άμμο και ονειρεμένα τοπία. Κατά μήκος της παραλίας του λιμανιού βρίσκονται πολλά παραδοσιακά  εστιατόρια και καταστήματα, που χαρακτηρίζονται από άψογη εξυπηρέτηση και φιλικότητα. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο των Κυκλάδων και είναι το πέμπτο σε μέγεθος νησί του συμπλέγματος. Η Μήλος ξεχωρίζει για το σχήμα της, μοιάζει με πέταλο, και για το λιμάνι της, τον Αδάμαντα, που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου. Στο ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού οφείλονται τα περίεργα σχήματα των πετρωμάτων του, τα υπέροχα χρώματά τους και

τα μαγευτικά ακρογιάλια τους με τις λευκόχρυσες αμμουδιές και τα σμιλεμένα βράχια που καθρεφτίζονται στο γαλάζιο του Αιγαίου και μαγνητίζουν τη ματιά του επισκέπτη. Η Μήλος έχει πλούσιο ορυκτό πλούτο. Συγκεκριμένα η εξόρυξη του οψιδανού ή οψιανού, ένα μαύρο πέτρωμα που μοιάζει με γυαλί και από το οποίο κατασκεύαζαν στο νησί εργαλεία όπλα, συνέβαλε στην οικονομική άνθηση του νησιού τα αρχαία χρόνια. Στο νησί βρίσκεται ένα από τα πιο αρχαία ορυχεία της Μεσογείου. Η Μήλος κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια και έχει να επιδείξει μια λαμπρή ιστορική διαδρομή. Τα ερείπια των αρχαίων πόλεων και τα αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα φανερώνουν πτυχές μιας πολυσήμαντης πορείας. Από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Μήλου είναι το άγάλμα της Αφροδίτης οι κατακόμβες, το Αρχαίο θέατρο, το Αρχαιολογικό, το Λαογραφικό, και το Μεταλλευτικό μουσείο, που είναι ανοιχτά για το κοινό και αξίζει να το επισκεφθείτε. Σήμερα, με τη λάμψη του Μεσογειακού ήλιου και τον παφλασμό των κυμάτων του Αιγαίου να σφυρίζει το τραγούδι των σειρήνων στους ταξιδιώτες των Κυκλάδων, η Μήλος είναι ένας τόπος ονειρεμένος στον οποίο θα περάσετε τις καλύτερες διακοπές της ζωής σας. Επισκεφθείτε την και αφεθείτε στη γοητεία της!

Παραλίες της Μήλου Λαγκάδα και Παπικινός: Χρυσόλευκη άμμος, καταγάλανα και αβαθή νερά, κοντά στον Αδάμαντα. Παλαιοχώρι: Παραθαλάσσιος οικισμός με όμορφη παραλία με χοντρή άμμο και βότσαλα, θα βρείτε εστιατόρια, καφετερίες, και απέχει 8 χλμ. από τον Αδάμαντα. Προβατάς: Παραθαλάσσιος οικισμός με όμορφη παραλία

με χρυσοκόκκινοι άμμο, βράχια και αβαθή νερά, θα βρείτε εστιατόρια, καφετερίες, και απέχει 7 χλμ. από τον Αδάμαντα. Φυριπλάκα & Τσιγκράδο: καταγάλανα νερά, γκρίζα άμμος και ονειρεμένο τοπίο, απέχει 8 χλμ. από τον Αδάμαντα. Αγία Κυριακή: Όμορφη παραλία με χοντρή άμμο και λευκά βότσαλα, θα βρείτε εστιατόριο, Beach bar, θαλάσσια σπορ και απέχει 8 χλμ. από τον Αδάμαντα. Γέροντας: ειναι η πιο γραφική παραλία της νότιας πλευράς με σκούρα άμμο, καταγάλανα νερά και ονειρεμένο τοπίο. Για να φτάσετε όμως πρέπει να περπατήσετε λίγο. Σαρακινικο: μικρή και εξωπραγματική παράλια που οι Μηλιοί την αποκαλούν “σεληνιακό τοπίο”. Αγίου Κωσταντίνου, Αλογόμανδρας, Παπάφραγκα: Παραλίες τριγυρισμένες από κάβους, σπηλιές, φυσικές γέφυρες και μικρές αμμουδιές.

ΤΑΒΕΡΝΑ

Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΕΞΙΩΣΕΙΣ: • ΓΑΜΩΝ • ΑΡΡΑΒΩΝΩΝ • ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ Γ. Παπανικολάου 98, Ρετζίκι • Τηλ.: 2310 675 075, fax: 2310 675 077 Αλεξ. Παπαναστασίου 159, Χαριλάου • Τηλ. 2310 308 110
Βιβλιοπροτάσεις Δύο δεκαεξάχρονες μαθήτριες - συγγραφείς στη Λέσχη Ανάγνωσης της Κίνησης Πολιτών Φιλύρου, «Δρυάδες»

Η

Γιώτα Παπαδοπούλου και η Κυριακή Χράντα, μαθήτριες του 2ου Λυκείου στο Χορτιάτη, έγραψαν, σε συνεργασία, ένα μυθιστόρημα, το οποίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις Ζήτη. «Έτσι Μιλώ για Σένα» είναι ο τίτλος του. Πρόκειται για ένα βιβλίο που, καθώς το διαβάζει κανείς, ξεχνά πως οι συγγραφείς του είναι δύο δεκαεξάχρονα παιδιά, που μόλις τελείωσαν τη Β λυκείου. Και μόνο για αυτό το εγχείρημα είναι σπουδαίο! Όμως, το βιβλίο από μόνο του αποτελεί πρόκληση για τον αναγνώστη. Γεμάτο συναισθήματα, ανατροπές, δράση, αγωνία, γέλιο αλλά και δάκρυ! Γεμάτο αυθορμητισμό, αμεσότητα, ζωντάνια, φρέσκια γλώσσα- σχεδόν προφορική-. Δεν το αφήνεις! Την Κυριακή, 27 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, η Κίνηση Επικοινωνίας Πολιτών Φιλύρου με τη Λέσχη Ανάγνωσής της υποδέχτηκε- σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ζήτη- τις δύο δεκαεξάχρονες μαθήτριες και φιλοξένησε την παρουσίαση του βιβλίου τους. Στον Ιππικό Όμιλο Cavalor με θέα το Θερμαϊκό και το Πάικο ζήσαμε όμορφες στιγμές, χάρη σε δυο παιδιά που μας δίνουν ελπίδες για αυτόν τον τόπο. Την εκδήλωση συντόνισε η φιλόλογος κ. Ρίζου Γιώτα, η οποία κάλεσε πρώτα τον πρόεδρο της Κίνησης, κ. Γιώργο Παπαδημητρίου, να ανοίξει την εκδήλωση. Ο κ. Παπαδημητρίου μίλησε για τη χαρά και την τιμή των μελών της Κίνησης, αφού η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου έγινε στο Φίλυρο, υπό την αιγίδα της Κίνησης Επικοινωνίας Πολιτών Φιλύρου. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η μία εκ των τριών συντονιστών της Λέσχης Ανάγνωσης, κ. Κοτίδου Ευτυχία. Έλαμπαν τα μάτια της από τη χαρά της για τη βραδιά αυτή, αφού η ίδια αγαπά υπερβολικά το βιβλίο, δούλεψε πολύκαι συνεχίζειγια τη λειτουργία της Λέσχης. Τα λόγια της γεμάτα αγάπη και θαυμασμό για τη Γιώτα και την Κυριακή, που βρήκαν το χρόνο και το κουράγιο

να ασχοληθούν με τη συγγραφή ενός βιβλίου. Αμέσως μετά, οι δύο συγγραφείς μας παρουσίασαν μέσα από μια προβολή αποσπάσματα από το βιβλίο τους, που συνοδεύονταν από μουσική που οι ίδιες επέλεξαν. Στο βήμα, έπειτα, ανέβηκε ο φιλόλογος κ. Γιώργος Τσιόκος, ο οποίος έκανε τη φιλολογική παρουσίαση του βιβλίου. Εύστοχος, σαφής και εκφραστικός, χαρακτήρισε το εγχείρημα ανεπιτήδευτο και απλό αφήγημα, όπου πολύ πηγαία τα δυο κορίτσια αποτυπώνουν την εφηβική καθημερινότητα- όπως αυτή βιώνεται στην εποχή ακριβώς που ζούμε-, μέσα από μια καθόλου καθημερινή ιστορία, η οποία συνδυάζει στοιχεία αστυνομικού μυθιστορήματος, αισθηματικής νουβέλας, ηθογραφίας και χιούμορ. Ο κ. Τσιπτσές Ηλίας εκπρόσωπος των εκδόσεων Ζήτη, πήρε, στη συνέχεια, το λόγο, εξηγώντας μας την πρωτοτυπία του βιβλίου και το ενδιαφέρον των εκδόσεων για το συγκεκριμένο πόνημα, αφού γράφτηκε από δύο άτομα και, μάλιστα, μαθήτριες. Η Γιώτα Παπαδοπούλου και η Κυριακή Χράντα διάβασαν αμέσως μετά αποσπάσματα από το έργο τους, ενώ, κάποια στιγμή, η ανάγνωση διακόπηκε από τη φιλόλογο κ. Αποστολίδου Χαρούλα, η οποία μίλησε για την αρχή αυτής της προσπάθειας, όταν με μια απολύτως κατανοητή συστολή οι δύο μαθήτριές τής εμπιστεύθηκαν τις πρώτες σελίδες της απόπειρας γραφής τους. Η βραδιά έκλεισε, όταν οι δύο νεαρές συγγραφείς απάντησαν σε ερωτήσεις του ακροατηρίου και υπέγραψαν για τους φίλους τους το βιβλίο τους, ενώ όλοι τους έδιναν αρκετά συγκινημένοι και περήφανοι τα συγχαρητήριά τους. Η Κίνηση Επικοινωνίας Πολιτών Φιλύρου, με τη Λέσχη Ανάγνωσης, επιθυμεί να εκφράσει, για μία ακόμα φορά, την υπερηφάνειά της για τα δύο αυτά νέα παιδιά. Πάντα υπάρχει η άλλη Ελλάδα που αθόρυβα παράγει πολιτισμό, είναι ανήσυχη και δημιουργική. Γιώτα, Κυριακή, το μέλλον σας ανήκει!

«Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΤΩΡΑ» του ECKHART TOLLE EKΔΟΣΕΙΣ: Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Γ

ια να ταξιδέψουμε στη «Δύναμη του Τώρα», θα χρειαστεί να αφήσουμε πίσω μας τον αναλυτικό μας νου. Από την αρχή του βιβλίου, ανεβαίνουμε με ταχύτητα σε ένα πολύ μεγαλύτερο υψόμετρο, όπου αναπνέει κανείς πιο ελαφρύ αέρα, τον αέρα της πνευματικότητας. Παρ’ όλο που το ταξίδι παρουσιάζει πολλές εκπλήξεις, ο Eκχαρτ Τόλε, για να μας καθοδηγήσει, χρησιμοποιεί απλή γλώσσα και γραφή σε μορφή ερωταποκρίσεων. Οι ίδιες οι λέξεις είναι οι οδικές πινακίδες. Για πολλούς από εμάς, θα υπάρξουν πολλές ανακαλύψεις στην πορεία: δεν είμαστε ο νους μας, μπορούμε να βρούμε τρόπο για να βγούμε από τον ψυχολογικό πόνο, η αυθεντική ανθρώπινη δύναμη αποκαλύπτεται με την παράδοσή μας στο Τώρα, στην παρούσα στιγμή, όπου δεν υπάρχουν προβλήματα. Εδώ είναι που βρίσκουμε τη χαρά, που μπορούμε να αγκαλιάσουμε τον αληθινό μας εαυτό. Εδώ είναι που ανακαλύπτουμε ότι είμαστε ήδη πλήρεις και αρχίζουμε να ανοιγόμαστε στη μεταμορφωτική εμπειρία της Δύναμης του Τώρα. «Η Δύναμη του Τώρα» εμφανίστηκε στα βιβλιοπωλεία σχεδόν χωρίς καμία διαφήμιση και αμέσως έγινε μπεστ-σέλερ. Μοιάζει να είναι το «κατάλληλο βιβλίο» για πολλούς ανθρώπους αυτή την εποχή. Πρόκειται για ένα πραγματικά ξεχωριστό βιβλίο, που υπόσχεται να φέρει αληθινή αλλαγή στη ζωή μας». Tom Dakley, Banyen Books, Βανκούβερ, Καναδάς «Αν μου αναλογούσε ένα μόνο βιβλίο, θα διάλεγα τη «Δύναμη του Τώρα». Γιατί; Γιατί αυτό το βιβλίο αποπνέει ένα πνεύμα αγάπης, όχι μόνο μέσα από τις λέξεις του, αλλά και στα διαστήματα ανάμεσα στις λέξεις. Κανένα βιβλίο δε με έχει αγγίξει ούτε με έχει αγκαλιάσει όπως αυτό» Patricia Gordon, Κάλγκαρι, Αλμπέρτα «Δε διστάζω καθόλου να συστήσω αυτό το υπέροχο βιβλίο του Έκχαρτ Τόλε. Όλοι οι γνωστοί μου που το έπιασαν στα χέρια τους κατέληξαν να το πάρουν στο σπίτι του. Η «Δύναμη του Τώρα» έχει, με την αξία της, κατακλύσει την αγορά και έχει συναρπάσει. Η φήμη του βιβλίου εξαπλώνεται συνεχώς, από στόμα σε στόμα, με ρυθμούς που ξαφνιάζουν». Stephen Gawtry, Διευθυντής της Watkins Books Ltd, Λονδίνο Προτείνω αυτό το βιβλίο, επειδή πιστεύω ότι τα πάντα ξεκινούν και τελειώνουν στον εσωτερικό εαυτό του καθένα μας. Εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας, για να έλθει η αλλαγή μέσα μας και έξω. Με πολλή αγάπη Ευτυχία Κωτίδου Υπεύθυνη Λέσχης Ανάγνωσης Της Κίνησης Επικοινωνίας Πολιτών Φιλύρου

Ξηροι Καρποι • ποΤα • Ζαχαρώδη • ΚαΦΕδΕσ

Εν Καρπώ πώληση χονδριΚη-λιανιΚη Φιλυρο πλατεία Ελευθερίας 2 Τ 2310 678 784
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Αχαρνής» του Αριστοφάνη Μια πολιτική Κωμωδία από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ς μεταφερθούμε λίγο στην αρχαία Ελλάδα, το Α λίκνο του πνευματικού πολιτισμού και το καμάρι της επιστημονικής προόδου. Φυσικά θα επισκεφτού-

με την Αθήνα μιας και όλα τα συγγράμματα που μας παραδίδονται είναι, εντελώς τυχαία, αθηναϊκής φιλοσοφίας, ενώ τα υπόλοιπα είναι επιρρεπώς παραμελημένα. Η ανάπτυξη στην Αθήνα, του Σωκράτη και του Πλάτωνα, είναι μεγάλη, η ανοικοδόμηση σπουδαία και φυσικά δεν λείπουν ποτέ οι συζητήσεις. Και εκεί που θαυμάζουμε τα αξιοθέατα ξαφνικά ακούμε μια συζήτηση μεταξύ του Σωκράτη και του ονειροπόλου μαθητή του, του γνωστού Πλάτωνα: Σωκράτης: Πώς βλέπεις, άραγε, Πλάτωνα, τη σημερινή εποχή; Πιστεύεις μήπως ότι είναι καλή ή όχι; Πλάτωνας: Μα και βέβαια είναι καλή, θα έλεγα άψογη. Η φιλοσοφική σκέψη προάγεται, οι διαλογικές διαμάχες καθημερινές και φυσικά ο πολιτισμός αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Δεν καταλαβαίνεις, δάσκαλε, τη ραγδαία ανάπτυξή μας; Σωκράτης: Δεν έχει σημασία τι πιστεύω εγώ τώρα, αλλά πώς εσύ αντιμετωπίζεις τη σημερινή πραγματικότητα. Ας πάμε όμως μια βόλτα ως την Ακρόπολη και στη διαδρομή θα συνεχίζουμε τη συζήτηση. (Η αλήθεια είναι πως απέχουμε ακόμα αρκετά από το φρούριο της Αθήνας….) Πλάτωνας: Πάντως, δάσκαλε, δεν μπoρεί να αμφισβητείς το μεγαλείο του πολιτισμού μας και την ταχύτητα ανάπτυξής του. Σωκράτης: Εγώ δεν αμφιβάλλω για τίποτα, αν δεν έχω τις αποδείξεις γι’ αυτό. Πλατωνας: Έλα να κάτσουμε εδώ τώρα, μιας που επιτέλους φτάσαμε, και να σου πω τη γνώμη μου. Σου λέω λοιπόν ότι θα έβαζα στοίχημα πως τα επόμενα χρόνια ο πολιτισμός θα προαχθεί ακόμα περισσότερο, και μάλιστα κάποτε θα μας θαυμάζουν που τους δώσαμε τις βάσεις γι’ αυτό. (Τότε ως εκ θαύματος οι δύο πρωταγωνιστές μεταφέρονται στην Αθήνα του 2010…) Σωκράτης: Μα το Δία και τον Κρόνο, πού είμαστε; Πλάτωνας: Τι να σου πω, δάσκαλε, απορώ και φοβάμα,ι γιατί το μόνο που βλέπουν τα μάτια μου είναι κάτι τεράστια γκρίζα τερατουργήματα, που γυαλίζουν και τέρατα σταλμένα από τους θεούς, αφού έχουν μέσα τους φυλακισμένους τους ανθρώπους και καθώς φαίνεται τους βασανίζουν. Σωκράτης: Πώς το έβγαλες αυτό το συμπέρασμα; Πλάτωνας: Δεν βλέπεις τάχατις, που βγάζουν άναρθρες κραυγές και φωνάζουν; Σωκράτης: Ας ρωτήσουμε όμως κάποιον να μας πει πού είμαστε. Να, έρχεται ένας νέος, με παράξενη αμφίεση. Ας τον ρωτήσω. Συγνώμη, νέε μου, μπορεί να μας πεις μήπως πού βρισκόμαστε; Νέος: Καλά, τα ‘παιξες, ρε γέρο; Τρέλα μου πουλάς; Εσύ πού λες να είσαι, ρε άνθρωπε. Στην Αθήνα του 2010 φυσικά. Πω, ρε φίλε, μαζεύτηκαν όλοι οι τρελοί εδώ. Σωκράτης: Μα την Αθηνά, δεν μου έχει ξαναμιλήσει κανείς έτσι. Μα άκουσα καλά, Πλάτωνα, είπε ότι είμαστε στην Αθήνα; Το 2010;;;Τι σημαίνει αυτό; Πλάτωνας. Καλά άκουσες, δάσκαλε, έτσι είπε. Aπ’ ό,τι κατάλαβα οι θεοί παίζουν μαζί μας, και μας έστειλαν πολύ μακριά από την αγαπημένη μας Αθήνα. Μα για κοίτα εκεί πέρα μακριά, αχνοφαίνεται η Ακρόπολη. Ας πάμε εκεί. (Ξεκίνησαν να περπατούν με μεγάλη δυσκολία, αφού μερικά... τέρατα παραλίγο να τους πατήσουν. Κοίταζαν σαν χαμένοι την πρωτεύουσα και άκουγαν διάφορες «πολιτισμένες» συζητήσεις, με φρίκη). Τελικά μετά από ώρες έφτασαν στην Ακρόπολη. Σωκράτης: Μα την Ήρα, έχω υποστεί έκπληξη από αυτά που είδα και άκουσα. Τουλάχιστον ας πάμε σε ένα οικείο περιβάλλον, για να ηρεμήσουμε (Ο φύλακας όμως τους σταματάει για να βγάλουν εισιτήριο). Φύλακας: Ψιτ, κύριος, Πού νομίζεις ότι πας, ρε εξυπνάκια, χωρίς να πληρώσεις; Σωκράτης: Μα, μα… στην Ακρόπολη πάω γιατί να πληρώσω; Φύλακας: Καλά, ρε φίλε, να πας αλλά πρώτα θα δώσεις το αντίτιμο. Σωκράτης: Μα, κύριε, πόσα θέλετε; Φύλακας: 10 ευρώ.

Γράφει ο Δημήτρης Γαλανάκης Α΄ετής φοιτητής Φιλολογίας Σωκράτης: 10… τι; Φύλακας: 10 ευρώ. Σωκράτης: Έχω μόνο 1 χρυσό νόμισμα Φύλακας: Ε… ναι, είναι ό,τι πρέπει, παρακαλώ περάστε. Τι κορόιδο !!!! Πλάτωνας: Μα είναι αλλόφρονες οι άνθρωποι. Γιατί να πληρώσεις για να περπατήσεις στην Ακρόπολη; (Εντωμεταξύ συναντούν πλήθος ανθρώπων και Κινέζους φυσικά) Σωκράτης: Μα την αλήθεια, τι γίνεται εδώ; Πλάτωνας: Οι άνθρωποι κρατούν κάτι που βγάζει φως, και μάλιστα χαμογελούν όλη την ώρα. Και μας κοιτάζουν και παράξενα… Σωκράτης: Πέραν τούτου, πώς είναι έτσι η Ακρόπολη; Πλάτωνας: Μα τον Ποσειδώνα!!! Σαν να δέχτηκε επίθεση από βάρβαρους του βορρά! Σωκράτης: Να, εδώ δεν ήταν που καθόμασταν πριν και συζητούσαμε; Πλάτωνας: Ναι μα τι γράφει; Εεεε… Μαρία σ’ αγαπώ! Με κάτι μαύρο είναι γραμμένο. Σωκράτης: Και τι είναι αυτά τα κουτάκια που είναι πεταμένα εδώ και εκεί; Και τι μυρίζει σαν σάπιο σφάγιο; Τέλος πάντων, ας ακούσουμε τι λένε αυτοί εκεί. Ένας: Πω ρε, έχω σκυλοβαρεθεί σ’ αυτό το μέρος να πούμε. Σα νεκροταφείο είναι ρε, με τόσα ηλίθια μάρμαρα. Άλλος: Ναι, ρε συ, και τι μας έλεγε αυτή για έναν Σωκράτη και κάτι μπούρδες. Σίγουρα κάνας καραγκιόζης θα ήτανε που έλεγε ό,τι του κατέβαινε για να περάσει η ώρα. Και είχε και την αδερφάρα τον Πλάτωνα να πούμε, να του γράφει τα βιβλία. (Οι δύο πρωταγωνιστές δεν άντεξαν άλλο τη συζήτηση. Έτσι με μαγικό πάλι τρόπο επιστρέφουν στην αρχαία Αθήνα). Σωκράτης: Παιδί μου, ήταν αλήθεια αυτά που ζήσαμε; Έτσι είναι ο αυριανός πολιτισμός; Τόσο μας εκτιμούν για τις βάσεις που τους δώσαμε; Κι αν ισχύει βέβαια εκείνο το στοίχημα, είναι σίγουρο ότι το έχασες. Μα να ξέρεις πως εγώ λυπούμαι πιο πολύ και θλίβομαι μ’ αυτά που άκουσα. Πήγαινε τώρα και μην πεις τίποτα σε κανέναν. Λίγο αργότερα, το 399 π.Χ., όταν απαγγέλθηκαν κατηγορίες σ’ αυτόν δέχτηκε αμέσως να πιει το κώνειο, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Για να πάψει να θυμάται αυτά που είδε και άκουσε. Να πάψει να θυμάται εκείνη την συζήτηση που ουσιαστικά τον είχε ισοπεδώσει αυτόν και τις φιλοσοφικές του απόψεις και σύσσωμη ολόκληρη την προσφορά του. Να πάψει να θυμάται το αίσχος του σημερινού μας (υπο)πολιτισμού. Τώρα όμως πρέπει κι εμείς να πάψουμε να αυτοαποκαλούμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων. Όχι μόνο γιατί δεν το αξίζουμε αλλά και γιατί προσβάλουμε αυτούς τους ανθρώπους που ήταν 10.000 φορές πιο έξυπνοι και πιο εφευρετικοί από εμάς. Πρέπει λοιπόν να είμαστε περήφανοι για επιτεύγματα που έχουμε πετύχει με τη δική μας αξία. Να κοκορευόμαστε για τα δικά μας κατορθώματα. Δεν πρέπει να παραξενευόμαστε που το Focus προσβάλει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, γιατί πρώτοι τον προσβάλλαμε εμείς. Δεν είμαστε πολιτισμένοι, ψωνισμένοι είμαστε που εκείνοι έκαναν τόσα πράγματα. Και για να το ξεκαθαρίσουμε όσοι ξένοι μας σέβονται, δεν σέβονται τους νεοέλληνες, αλλά τους αρχαίους Έλληνες. Αν είμαστε ικανοποιημένοι μ’ αυτό, μπράβο, μπράβο μας. Καλύτερα όμως να γίνουμε πολιτισμένοι κάποτε ώστε και να αποδείξουμε ότι πράγματι καταγόμαστε από μια γενιά ανθρώπων που η επίδρασή τους απλώνεται σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο και να τους τιμήσουμε με αυτόν τον τρόπο και όχι με ανόητες εκδηλώσεις που κανείς δεν προσέχει. Τέλος θα έπρεπε να ντρεπόμαστε ως λαός που οι ξένοι επισκέπτες μελετούν περισσότερο τα μνημεία μας απ’ ότι εμείς. Και για του λόγου το αληθές οι γείτονές μας, οι εχθροί, όπως λέμε Τούρκοι, έχουν, για όποια σκοπιμότητα και αν γίνεται, άψογα συντηρημένα τα μνημεία που αφήσαμε εμείς. Δεν νιώσατε τώρα μια μικρή σουβλιά σκεπτόμενοι τα χάλια της Ακρόπολης;

Η

Πολιτική Κωμωδία του Αριστοφάνη, «Αχαρνής» είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν: Δικαιόπολις: Σταμάτης Κραουνάκης, Λάμαχος: Γρηγόρης Βαλτινός, Μεγαρίτης: Κώστας Βουτσάς. Η Υπόθεση του έργου Βρισκόμαστε στον έκτο χρόνο του πολέμου μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης. Οι συνέπειες του πολέμου πλήττουν καίρια τον αγροτικό πληθυσμό, ο οποίος, αναγκασμένος να ζει εντός των τειχών, βλέπει τη γη του να καταστρέφεται. Ο Αθηναίος αγρότης Δικαιόπολις απογοητευμένος από τους συμπολίτες του που αδρανούν και αγανακτισμένος με τους πολιτικούς που αδιαφορούν για το κοινό συμφέρον και οδηγούν την πόλη στην καταστροφή αποφασίζει να κλείσει συνθήκη «ιδιωτική» ειρήνης με τη Σπάρτη για τον ίδιο και την οικογένειά του. Εξοργισμένοι οι καρβουνιάρηδες του δήμου των Αχαρνών, μόλις το πληροφορούνται, κυνηγούν τον «προδότη» για να τον τιμωρήσουν. Ο Δικαιόπολις θα ζητήσει τη βοήθεια του Ευριπίδη για να τους αντιμετωπίσει, θα μεταχειριστεί κάθε μέσο για να επιβάλει την ειρήνη του και δεν θα διστάσει να τα βάλει ακόμη και με τον φιλοπόλεμο στρατηγό, Λάμαχο, τον πιο ισχυρό υπερασπιστή του πολέμου. Σκέψεις για το έργο και τη σκηνοθεσία Ι. Οι Αχαρνής, έργο της νεανικής περιόδου του δημιουργού του, είναι ένα κείμενο που φωτίζει με έναν έξοχο τρόπο τη δυνατότητα του ανθρώπου να επιβιώνει στα κρίσιμα όρια της υπάρξεώς του. Η μοναχικότητα του δικαιώματος στην προσωπική ειρήνη με τον εχθρό, όταν συγκρούεται με τις κρατικές συντεταγμένες και τις ιστορικές συνθήκες, παράγει ένα σπινθήρα που ή ακραία κωμικός ή ακραία τραγικός μπορεί να είναι. Όταν συμβαίνουν και τα δύο, μιλάμε για το αριστούργημα μιας ιδιοφυίας που στοχάζεται πάνω στην εύθραυστη επικαιρότητα των θεσμών και στην αδυναμία τους να τιθασεύσουν τα αρχέγονα δικαιώματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Η προσωπική ειρήνη του Δικαιόπολι, προσπερνώντας τις κατηγορίες περί προδοσίας, ανακηρύσσει ως πρωταρχικές τις αξίες της γης και της ευγονίας και δεν είναι τυχαίο που ένας γεωργός τις προτάσσει ενάντια στον πόλεμο και την καταστροφή. Το έργο είναι δραματικά επίκαιρο σε συνθήκες ηθικής πτώσης και πολιτισμικής παρακμής που συνοδεύουν πάντοτε την οικονομική κρίση. Ειδικότερα όταν η τελευταία οργανώνεται από τα ίδια συμφέροντα που επωφελούνται από την βαρβαρότητα και τον πόλεμο και οδηγούν στην ανθρώπινη εξαθλίωση και δυστυχία. ΙΙ. Η σκηνοθεσία επέλεξε να φέρει το έργο στο σήμερα. Επιχειρώντας μια τομή στην ελληνική διαχρονία, επιβεβαιώνεται η παθογένεια και οι εμμονές ενός υπερτροφικού εγώ, που αντιμάχεται τη συλλογικότητα και όποιους θεσμούς νομιμοποιούν ως πρώτιστο επίτευγμα τη συνοχή του κοινωνικού ιστού. Η αντιστοιχία του τότε με το σήμερα, ανατριχιαστική. Πόλεμος –στρατιωτικός και οικονομικός- κρίση του πολιτεύματος, δημοκρατία υψηλού κινδύνου, το πολιτικό προσωπικό σε αμφισβήτηση, ηθική πτώση και πολιτισμική παρακμή. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Δικαιόπολις επιχειρεί το ατομικό του εγχείρημα. Μία πράξη που φέρει την ποιότητα του απελπισμένου, το δικαίωμα της απόγνωσης, αλλά και το σπέρμα του αμοραλισμού, να κυοφορεί κάτι

εξόχως επικίνδυνο, στον πυρήνα του κατορθώματος: από την πράξη του Δικαιόπολι ωφελείται ο ίδιος και η οικογένειά του. Δεν πρόκειται για συλλογική έξοδο από την κατάρρευση της πόλης, αλλά για επιτυχία μιας ιδιωτείας που αποθεώνεται, αλλά δεν προσφέρει. Δεν είναι τυχαίο που ο γεωργός Δικαιόπολις μετά την παράβαση αλλάζει οικονομική βάση και γίνεται μεταπράτης, πωλητής προϊόντων της γης, ένας μπακάλης. Από εκείνο το σημείο θα ρυθμίζει τις προσφορές, θα ανοίγει την κάνουλα της ειρήνης, κατά το δοκούν, συντρίβοντας τον capitano Λάμαχο, μία κωμικοτραγική εκδοχή ενός θρασύδειλου, άκαπνου πολέμαρχου, παλαιάς κοπής, ενός θαμπού εθνικιστή (;). Ο Χορός –ένα οργανωμένο χάος- εισέρχεται στη σκηνή οργισμένος, επιθετικός, αδιάλλακτος. Όμως ο Δικαιόπολις θα τον αντιμετωπίσει με θάρρος και με θράσος, θα τον πείσει μεταμφιεζόμενος σε ήρωα του γοητευτικού μεγάλου Αρνητικού της εποχής, του Ευριπίδη. Καθώς ρέει το κρασί και τα κοψίδια σπάνε τις μύτες, ο Χορός μεταστρέφεται, αρνείται τον Λάμαχο και χορεύει συστρεφόμενος, στις παγανιστικές φούρλες του Δικαιόπολι. Έχουμε πια ελεύθερη αγορά, γιορτινά ρούχα, χρώματα, λαμπιόνια, βεγγαλικά, ένα πανηγύρι στη σκηνή. Όμως, πέρα εκεί ο πόλεμος συνεχίζεται. Το κάρο του Δικαιόπολι –όπως και αυτό της Μάννας Κουράγιο- δείχνει να εξαντλεί τα ειρηνικά του πολεμοφόδια. Η άγρια διαπόμπευση του Λάμαχου, που κερδίζει επάξια τον ρόλο του αποδιοπομπαίου, αποφορτίζει την κοινότητα (;) Μια αίσθηση μετεωρισμού απομένει στο μεθεόρτιο τοπίο, ένα κοινό αίσθημα θολό και ζαλισμένο, όπως το παιδί του τέλους, με το μικρό βεγγαλικό του παγωτού και το πλαστικό σημαιάκι στα αμήχανα χέρια του. Και πάνω ψηλά στα πλακάτ της παράβασης ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Μακρυγιάννης, ο Θεόφιλος, ο Καβάφης, ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Λαμπράκης, με το ανεξίτηλο σήμα της ειρήνης. Φωτεινά μετέωρα, κεράκια εφημερίας, που κρατούν αναμμένο τον πολυέλαιο του Έθνους. Λίγο πιο κάτω στα χώματα, συμπλεκόμενοι και διαπλεκόμενοι τραγικοί zanni μιας real politik, Βουλευτάκια της φακής, διαχειριστές της μπίζνας, του μεγάλου χρέους, Ελλάδα, Duty Free, αποικία. Σωτήρης Χατζάκης Θεσσαλονίκη Ιούνιος 2010 Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στις 2 Ιουλίου στο Αρχαίο θέατρο Δελφών «Φρύνιχος» όπου οι Αχαρνής θα είναι η εναρκτήρια παράσταση των εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Θα ακολουθήσουν παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (9-10 /7), στο Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης (14-15 /7), στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου (23-24 /7), στο θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» στο Βύρωνα (28/7), στο Αρχαίο Θέατρο της Ολυμπίας (30/7). Η περιοδεία θα συνεχιστεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
του Γεράσιμου Ι. Μπαμίχα

ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ «ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ» «ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ» «ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ» «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΗΘΟΣ» «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ» Όλα τα παραπάνω χαρακτηρίστηκαν ως ανάπτυξη με ευθύνη και μάλιστα Δημιουργικά Και όλα αυτά ΟΧΙ για την προσωπική του φιλοδοξία. Πόση ελαφράδα μπορεί να χαρακτηρίζει έναν άνθρωπο που χρησιμοποιεί τις παραπάνω προτάσεις, ειδικά σήμερα που οι πάντες βοούν και στενάζουν από αυτή την προκλητική και αλαζονική πολιτική συμπεριφορά. Μάλλον δεν αντιλήφθηκε τίποτα. Που είναι η πλατεία του Φιλύρου; Που είναι το μητροπολιτικό πολιτιστικό κέντρο Φιλύρου; Που είναι το Λύκειο του Φιλύρου; (σύμφωνα με την πρώτη εξαγγελία θα ήταν έτοιμο το 2006, αλλά κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει). Αντί αυτών ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ Αν ένας εκλεγμένος εκπρόσωπος δεν κατάφερε να φέρει σε πέρας όλα τα παραπάνω σε οκτώ χρόνια διοίκησης, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσει. Άραγε με πόση ευκολία χρησιμοποιούμε σήμερα τις λέξεις για να εξυπηρετήσουν απλά και μόνον μικρόψυχους στόχους; Η Ελλάδα πλέον είναι η χώρα του ιδωτικού πλούτου και της δημόσιας φτώχειας, είναι ουραγός στη διαδικασία συγκρότησης και πρωτοπόρος στη διαδικασία διάλυσης. Η Ελλάδα είναι συνενοχική κοινωνία και θεμέλιος λίθος της συνενοχής είναι η αντιπαροχή. Προκειμένου να διασφαλίσω το ιδιωτικό καταπατώ το δημόσιο. Ας το καταλάβουμε πλέον δεν γίνεται να επιτυγχάνουμε ατομικά και να αποτυγχάνει το περιβάλλον, δεν γίνεται να είσαι χώρα γιατρών χωρίς ιατρική, δικαστών χωρίς δικαιοσύνη ή δασκάλων χωρίς εκπαίδευση. Η γενιά των πολιτικών που μας ταλαιπώρησε μέχρι σήμερα πρέπει να συνειδητοποιήσει τη βαθειά της αποτυχία και απλά να πάει σπίτι της. Ας αφήσουμε άλλους ανθρώπους, κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες να μας δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία. Οι ανησυχίες των ανθρώπων σήμερα είναι υπερεπείγουσες. Έχουμε ανάγκη από το ξάφνιασμα, το απροσδόκητο, την παραγωγή σπινθήρα.

5 Ιουνίου Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος (αναδημοσίευση από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία)

Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Η ημέρα θεσπίστηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1972 από τη Γενική ΣυνέλευHΠαγκόσμια ση του OΗΕ με στόχο να υπενθυμίσει στους ανθρώπους ότι η ανάπτυξη είναι άμεσα συνυφασμένη με το περιβάλλον. Από τότε και κάθε χρόνο, δίνεται και άλλη μια ευκαιρία σε όλους, φορείς και πολίτες, για να εκφράσουν την άποψή τους για όσα συμβαίνουν στον πλανήτη και σχετίζονται ιδιαίτερα με τη διαχείριση Περιβάλλοντος, τη ρύπανση, τη διατήρηση και σωτηρία της πανίδας και της χλωρίδας σε κάθε μήκος και πλάτος. Όλο και περισσότερο, όμως, βασικό μέλημα των επιστημονικών ενώσεων, των οικολογικών οργανώσεων αλλά και των κυβερνήσεων αποτελεί πια και η εξασφάλιση ενός ανώτερου επιπέδου ζωής για τους κατοίκους των πόλεων και, πιο πολύ, των μεγάλων αστικών κέντρων.

Περιβαλλοντολογικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών

Μετά την Α’ Διάσκεψη για το Περιβάλλον, το 1972, στη Στοκχόλμη, που διοργανώθηκε με την ευθύνη του OΗΕ και καθιερώθηκε και ο εορτασμός, κάθε 5 Ιουνίου της Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον, ο Οργανισμός θέσπισε το. Περιβαλλοντολογικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Environment Programme). Το UNEP συντονίζει τις περιβαλλοντολογικές δραστηριότητες των Ηνωμένων Εθνών, βοηθά τις αναπτυσσόμενες χώρες να υιοθετήσουν ισχυρές περιβαλλοντολογικές πολιτικές και ενισχύει την αειφόρο ανάπτυξη μέσω ισχυρών περιβαλλοντολογικών πρακτικών. Η αποστολή του UNEP είναι να συντονίζει την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής πολιτικής συναίνεσης μέσω της διατήρησης του περιβάλλοντος του πλανήτη υπό εξέταση και την διαρκή ενημέρωση των κυβερνήσεων και της διεθνούς κοινότητας σχετικά με ζητήματα που προκύπτουν με σκοπό την ανάληψη δράσης. Η αποστολή και οι στόχοι του UNEP προέρχονται από το ψήφισμα 2997 (XXVII) της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών της 15ης Δεκεμβρίου 1972 και τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν από το UNCED το 1992, τη Διακήρυξη του Ναϊρόμπι σχετικά με το ρόλο και την εντολή του UNEP, που εγκρίθηκε κατά τη δέκατη ένατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του UNEP Συμβούλιο και την Υπουργική Δήλωση του Μάλμο (Malmφ) της 31ης Μαΐου 2000. Οι δραστηριότητές του καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν την ατμόσφαιρα, τα θαλάσσια και τα χερσαία οικοσυστήματα. Έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη διεθνών περιβαλλοντικών συμβάσεων, προωθώντας την περιβαλλοντική επιστήμη και γνώση και δείχνοντας τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να λειτουργήσουν σε συνδυασμό με την πολιτική, εργάζεται, σε συνδυασμό με τις εθνικές κυβερνήσεις και τις περιφερειακές αρχές, για την ανάπτυξη και την εφαρμογή της αντίστοιχης πολιτικής και συνεργάζεται με τις περιβαλλοντικές μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Το UNEP έχει επίσης ενεργό ρόλο στη χρηματοδότηση και την υλοποίηση έργων που αφορούν την ανάπτυξη του περιβάλλοντος. Το UNEP έχει βοηθήσει επίσης στην ανάπτυξη κατευθυντήριων οδηγιών και των συνθηκών σε θέματα όπως το διεθνές εμπόριο των δυνητικά επιβλαβών χημικών ουσιών, τη διασυνοριακή ρύπανση της ατμόσφαιρας, και τη μόλυνση των διεθνών ναυτικών οδών. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και το UNEP δημιούργησαν το 1988 τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Το UNEP είναι επίσης μία από τις πολλές Υπηρεσίες Υλοποίησης του Παγκόσμιου Ταμείου Περιβάλλοντος (GEF). Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για το 2010 είναι “Πολλά είδη. Ένας Πλανήτης. Ένα μέλλον”. Απηχεί την επείγουσα έκκληση για τη διατήρηση της πολυμορφίας της ζωής στον πλανήτη μας. Εκατομμύρια άνθρωποι και εκατομμύρια είδη μοιράζονται τον ίδιο πλανήτη και μόνο από κοινού μπορούμε να απολαύσουμε ένα ασφαλέστερο μέλλον.

Η βιοποικιλότητα του πλανήτη

Βιώνουμε τα μεγαλύτερα ποσοστά εξαφάνισης ειδών από την εποχή των δεινοσαύρων Ο άνθρωπος αποτελεί ένα από τα εκατομμύρια είδη στον πλανήτη. Οι επιστήμονες δεν έχουν μια ξεκάθαρη ιδέα για το πόσα είδη - από τα φύκια έως τις γαλάζιες φάλαινες - ζουν στον πλανήτη. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερα από 100 εκατομμύρια είδη, εκ των οποίων μόλις τα 1,8 εκατομμύρια έχουν κατονομαστεί. Παρόλο που ο ακριβής αριθμός των ειδών είναι αδύνατον να προσδιοριστεί, σημειώνεται μια άνευ προηγουμένου μαζική εξαφάνιση της ζωής από τη Γη. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μεταξύ 150 και 200 είδη ζωής εξαφανίζονται κάθε 24 ώρες. Περίπου 17.291 είδη είναι γνωστό

ότι απειλούνται με εξαφάνιση. Πολλά είδη εξαγνίζονται πριν καν ανακαλυφθούν. Πάντοτε υπήρχαν περίοδοι εξαφάνισης στην ιστορία του πλανήτη αλλά αυτή η περίοδος που βιώνουμε είναι η μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη έχει βιώσει ο κόσμος τα τελευταία 65 εκατ. χρόνια, δηλαδή από την εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Ο λόγος; Οι ανθρώπινες δραστηριότητες. The reason? Human activities. Με τη συνεχή μας ανάγκη για ανάπτυξη, έχουμε προκαλέσει την καταστροφή τεράστιων εκτάσεων δασών, το ήμισυ των υγροτόπων του κόσμου, τα τρία τέταρτα του συνόλου των αλιευτικών αποθεμάτων και έχουμε εκπέμψει αρκετά αέρια στον πλανήτη ώστε να τον κρατήσουμε θερμό για αρκετούς αιώνες. Συγκεκριμένα έχουμε πολλαπλασιάσει επί το 1.000 τη φυσική εξαφάνιση των ειδών. Η μαζική εξαφάνιση οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στις ασταμάτητες μεθόδους της ανθρώπινης παραγωγής και κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής των ενδιαιτημάτων (οικοτόπων), την επέκταση των πόλεων, τη ρύπανση, την αποψίλωση των δασών, την υπερθέρμανση του πλανήτη και την άφιξη των «χωροκατακτητικών ειδών». Ως εκ τούτου, απειλούμε συνεχώς την ίδια μας την επιβίωση. Η ποικιλία της ζωής στον πλανήτη μας - γνωστή ως “βιοποικιλότητα” μας δίνει τροφή, ρούχα, καύσιμα, φάρμακα και πολλά άλλα. Δεν φαναταζόμαστε ότι ένα σκαθάρι στην πίσω αυλή ή το χόρτο που μεγαλώνει στην άκρη του δρόμου συνδέεται άμεσα με τη ζωή μας. Περισσότερο από το 60% των ανθρώπων του κόσμου εξαρτάται άμεσα από τα φυτά για τα φάρμακά του. Όταν ακόμη κι ένα είδος εξαφανίζεται από τη ζωή, τα αποτελέσματα μπορούν να είναι καταστροφικά. Η “κλιματική αλλαγή αναμένεται να γίνει μία από τις μεγαλύτερες απειλές της βιοποικιλότητας” σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιολογική Ποικιλότητα. “Περίπου 20-30% των φυτικών και ζωικών ειδών, που έχουν εξεταστεί μέχρι σήμερα είναι πιθανό να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εξαφανιστούν εάν η άνοδος της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη υπερβεί τους 1,5 – 2,5 βαθμούς Κελσίου”, σύμφωνα με έκθεση του ΠΗΕ τον Απρίλιο του 2007. Κατά τον τελευταίο αιώνα, πολλοί άνθρωποι έχουν επωφεληθεί από τη μετατροπή των φυσικών οικοσυστημάτων σε γεωργικές εκτάσεις και από την εκμετάλλευση της βιοποικιλότητας. Αν και πολλά άτομα επωφελούνται από τις δραστηριότητες αυτές που οδηγούν σε απώλεια της βιοποικιλότητας και αλλαγή του οικοσυστήματος, το συνολικό κόστος που επωμίζεται η κοινωνία συχνά υπερβαίνει τα οφέλη. Oι ηγέτες του κόσμου συμφώνησαν, σε διάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών του 2002 στο Γιοχάνεσμπουργκ να “επιτευχθεί έως το 2010 σημαντική μείωση του σημερινού ρυθμού απώλειας της βιοποικιλότητας σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, ως συμβολή στην ανακούφιση της φτώχειας και προς όφελος όλης της ζωής στη γη”.


10

Ένας πολίτης γράφει στον πρωθυπουργό…

Κύριε Παπανδρέου, πρόσφατα, στις 4 Ιουνίου, μετά τη συναυλία στο Ηρώδειο της κυρίας Φαραντούρη, είχα την τιμή να σφίξω το χέρι σας, στο δείπνο που ακολούθησε, αλλά όχι και την χαρά να συνομιλήσω μαζί σας. Πήρα το θάρρος να σας μεταφέρω τις σκέψεις μου μέσα από την ιστοσελίδα σας. Είμαι 51 χρονών. Πρώτη φορά αισθάνομαι πως βρίσκομαι σε αδιέξοδο. Είμαι πεπεισμένος πως δεν είναι οικονομικό. Αλλά βαθιά κοινωνικό. Είμαστε μια κοινωνία χωρίς παιδεία, χωρίς αρχές, χωρίς οράματα. Είχα πιστέψει πως η κυβέρνησή σας θα έδινε ένα στίγμα κατεύθυνσης. Όμως πολύ φοβάμαι πως εγκλωβιστήκατε στα οικονομικά αδιέξοδα και δεν αντιμετωπίσατε τον πραγματικό κίνδυνο. Συγχωρέστε με. Δεν έχω την πρόθεση να σας δείξω την λύση. Άλλωστε, δεν την έχω. Σας καταθέτω απλώς την προσωπική μου εκτίμηση μέσα από την καθημερινή μου επαφή με τους συμπολίτες μας, και την αγωνία όλων για το αύριο. Κύριε Παπανδρέου, βρείτε κάποιον τρόπο και αφουγκραστείτε το λαό. Δεν είμαστε όλοι του βολέματος. Υπάρχει κόσμος που πονά για ό,τι συμβαίνει στους άλλους, περισσότερο, από ό,τι συμβαίνει στον ίδιο. Σίγουρα είναι η μειοψηφία. Υπάρχει όμως και αγωνιά, ανήμπορος να αντιδράσει, εγκλωβισμένος από εικονικά διλήμματα που μπαίνουν από τα ΜΜΕ και το βομβαρδισμό παρα-πληροφόρησης του διαδικτύου. Σήμερα, που η κρίση δεν έχει αφήσει καμία αξία στο απυρόβλητο, καμία αρχή της πολιτείας μας δίχως αμφισβήτηση,-δικαίως κατά την ταπεινή μου άποψη,- ήρθε η ώρα να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια ανασύνταξης υγειών πολιτικώς σκεπτόμενων πολιτών, που θα ήθελαν να συμβάλλουν στην ανάνηψη της χώρας μας, δίχως να εποφθαλμιούν οφίτσια και παχυλούς μισθούς. Παρακαλώ πολύ, αν και δεν σας ψήφισα ποτέ, να με θεωρήσετε σύμμαχό σας σε αυτήν την προσπάθεια, αρκεί τα βάρη να πέσουν αναλογικά στους συμπολίτες μας όχι μόνο μέσα από την έμμεση και άμεση φορολόγηση, αλλά και από τον περιορισμό των αμοιβών σε ένα κατώτερο επίπεδο για το σύνολο των αμειβομένων από το δημόσιο, εκλεγμένων και διορισμένων. Θα πρέπει, για να συναινέσουν οι πολίτες σε αυτήν την σκληρή πολιτική, να δείξουν οι διοικούντες το δρόμο. Όπως ο Μάρκος Αυρήλιος. Με μέτρα που θα θίξουν τα κακώς κείμενα σε όλους τους χώρους Τολμήστε, κύριε Παπανδρέου. Σπάστε αυτήν την άρρωστη κατάσταση ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος. Βρείτε ανθρώπους που μπορούν να σας συνδράμουν σε μια τέτοια πολιτική και θα σας ευγνωμονούμε αιώνια. Υπάρχει η πιθανότητα να μη διαβάσετε αυτές τις γραμμές. Το πιθανότερο είναι να τις κρίνουν κάποιοι άλλοι, αν είναι άξιες να φτάσουν σε σας. Χρέος μου, που ένοιωθα πως έπρεπε να πληρώσω, ήταν η κατάθεσή τους σε σας. Όπως και αν έχει, σας εύχομαι καλή δύναμη και φώτιση για τις αποφάσεις που θα κρίνουν τις ζωές μας. Σας ευχαριστώ Βαγγέλης Μίχος

ΠΑΜΕ ΦΙΛΥΡΟ ΓΙΑ ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ

Ε

πιτέλους εκπληρώθηκε η προφητεία που έλεγε: «θα ‘ρθει καιρός που η πλατεία Φιλύρου θα γίνει παραλία». Στη χρυσή αμμουδιά της θα στήνονται ομπρέλες, θα σερβίρεται φραπεδάκι στους λουόμενους. Παντού βατραχοπέδιλα, αντιηλιακά, γυαλιά ηλίου, αφρικανοί πουλάνε μπιχλιμπίδια και κάνουν τατουάζ και νεαρές κινέζες θα ζυμώνουν τις πλάτες σας κάνοντάς σας μασάζ. Στις ψαροταβέρνες του Φιλύρου θα σερβίρονται φρέσκα αφρόψαρα και το ξακουστό ψητό χταπόδι με τηγανητά κολοκυθάκια και σκορδαλιά. Το σλόγκαν της εποχής θα είναι «πάμε Φίλυρο για βουνό και θάλασσα» και «έχεις κόκκινα μάγουλα σαν Φιλυριώτης». Και ο ψευδοπροφήτης που κανένας δεν τον πίστευε έλεγε βροντώντας την κουδούνια του: «Κοιμηθείτε, κοιμηθείτε, θα ‘ρθει καιρός απίστευτης ευτυχίας για τους Φιλυριώτες. Θα ξερνοβολάνε το φαγητό τους και θα ξανακάθονται να ξαναφάνε σαν τους Ρωμαίους». Πάντως το «κοιμηθείτε, κοιμηθείτε» του ψευτοπροφήτη έπιασε. Κοιμόμαστε και όρθιοι και ξαπλωτοί τον ύπνο της αδιαφορίας, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στις προεκλογικές προφητείες των Μπιγκ Μπράδερς Δημάρχων και Βουλευτών. Η προφητεία του ψευδοπροφήτη έσκασε σαν χειροβομβίδα: Με τον Καλλικράτη το Φίλυρο γίνεται…. Παραθαλάσσιο! Ο Δήμος Πυλαίας με τον οποίο θα ενωθούμε φτάνει μέχρι τον Θερμαϊκό, τη θάλασσα. Ας προμηθευτούμε με μπρατσάκια και βατραχοπέδιλα. «Ψευδοπροφητείας το ανάγνωσμα, πρόσχωμεν».

Από μ ία συνέντευξη του Χρόνη Μίσσιου Ε

μβληματική μορφή της Αριστεράς, συγγραφέας, σήμερα, στα 80 του, εξακολουθεί να αναζητεί έναν καινούργιο δρόμο και μιλάει για την κρίση, το ΔΝΤ, τις διασπάσεις και τις επαναδιασπάσεις του αριστερού χώρου

Συνέντευξη του Χρόνη Μίσσιου στον Άρη Παπασταθη, για την εφημερίδα το Βήμα, της 20ης Ιουνίου του 2010

«Ο Μανόλης Αναγνωστάκης μου έμαθε γράμματα στη φυλακή, ήμασταν θανατοποινίτες στο Γεντί Κουλέ» λέει ο Χρόνης Μίσσιος στο «Βήμα», στο περιθώριο της συνέντευξης που παραχώρησε ένα καυτό μεσημέρι της περασμένης εβδομάδας στο σπίτι του, στο Μικροχώρι Αττικής. Εμβληματική φυσιογνωμία της Αριστεράς, συγκλόνισε το πανελλήνιο το 1985, όταν αποκάλυψε τη διαδρομή της ζωής του, από τα 17 ως τα 43 του χρόνια σε φυλακές και εξορίες (1947-1973), στο αυτοβιογραφικό βιβλίο «Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς». Στα 80 του ζει πλέον αποτραβηγμένος με τη σύζυγό του Ρηνιώ και τα τρία σκυλιά τους σε ένα αγροτόσπιτο, περιτριγυρισμένο από νεοελληνικές βίλες. Για να τον συναντήσει κανείς πρέπει να ακολουθήσει κανόνες... συνωμοτικότητας. Ενα ημιφορτηγό μας περίμενε στην ταβέρνα «Μπάρμπα Βασίλης» για να μας οδηγήσει στο δρομάκι που καταλήγει στην πόρτα του. - Τι σημαίνει για εσάς αυτή η κρίση; «Πιστεύω ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, είναι καθολική και παγκόσμια. Ο πλανήτης μας είναι πλέον μια μικρή γειτονιά γεμάτη κινδύνους και εγκληματικές συμμορίες που δεν γνωρίζουν σύνορα. Πιστεύω πως κανένας λαός, καμία χώρα δεν μπορεί να ονειρευτεί μια κοινωνία ισόνομη, ελεύθερη και ειρηνική». - Γιατί; «Πολλά θα μπορούσε να αναφέρει κανείς: για τον κίνδυνο του πυρηνικού ολέθρου, για την καταστροφή του περιβάλλοντος, για τον χρηματιστηριακό ιμπεριαλισμό κτλ. Πρόσφατο παράδειγμα έχουμε το έγκλημα της ΒΡ. Κι όμως κανένας δεν θα τιμωρηθεί, κανένας δεν ζητάει να σταματήσουν οι εξορύξεις στα βάθη του ωκεανού. Ολοι μιλούν για το πόσα σεντς έπεσε η μετοχή της. Η ανάγκη συνεργασίας των λαών είναι επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε. Η ανάγκη μιας παγκόσμιας δράσης για να αλλάξουμε τους κοινωνικούς θεσμούς, τις αξίες μας και τη συμπεριφορά μας απέναντι στη φύση και στον συνάνθρωπό μας είναι στοιχειώδης προϋπόθεση». - Τι μπορούμε να κάνουμε; «Σήμερα είναι εύλογο το ερώτημα αν το προνόμιο της λογικής του ανθρώπου είναι όντως προνόμιο ή κατάρα. Η οικολογική κρίση του πλανήτη και των ανθρωπίνων κοινωνιών δεν είναι ένα εφιαλτικό σενάριο για το μέλλον αλλά μια οδυνηρή πραγματικότητα. Ο κόσμος του Όργουελ επιβεβαιώθηκε. Ο κόσμος του Χάξλεϊ είναι παρών. Μόνο με αυτογνωσία της ύπαρξής μας και τη συμφιλίωσή μας με αυτόν τον υπέροχο αινιγματικό κόσμο που μας γέννησε μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία μας. Χρειαζόμαστε άλλη ιεράρχηση των αξιών, άλλους κοινωνικούς θεσμούς, άλλη φιλοσοφία. Όσο η κυρίαρχη αξία των κοινωνιών μας παραμένει η κερδοσκοπία, τα βήματα της ανθρώπινης ιστορίας- όπως είπε κάποτε και ο Δαντόν- θα είναι οι ταφόπετρες των ρομαντικών». - Λέτε ότι η ζωή μετριέται μονάχα με τις συγκινήσεις που επιβεβαιώνουν την ανθρώπινη ουσία μας. Πιστεύετε ότι χάσαμε την ουσία τα τελευταία χρόνια; «Νομίζω πως ναι. Η σημερινή κοινωνία δείχνει να έχει πέσει σε κώμα. Ο άνθρωπος από μια συμπαντική οντότητα με όνειρα, επιθυμίες, έρωτες και αισθήσεις μετατρέπεται σε ένα αντικείμενο παραγωγής και κατανάλωσης προϊόντων. Εχει χάσει τον προσανατολισμό του, έχει χάσει τις αξίες τού ευ ζην». - Πώς βιώνετε την κρίση στην Ελλάδα; «Αισθάνομαι ταπεινωμένος και περιφρονημένος. Νομίζω ότι ξαναζώ την εποχή του Πιουριφόι, τότε που η χώρα μας ήταν απόλυτα εξαρτημένη από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Δεν πίστευα πως θα ζήσω μια νέα υποτέλεια της πατρίδας μου. Λέει ο Πρωθυπουργός ότι ήμασταν ο αδύναμος κρίκος και γι' αυτό μας χτύπησε τόσο καίρια ο τοκογλυφικός καπιταλισμός. Γιατί όμως είμαστε ο αδύναμος κρίκος; Είναι ένα ερώτημα στο οποίο οφείλει να απαντήσει το πολιτικό μας σύστημα και άλλοι κοινωνικοί φορείς που υποτίθεται ότι διακονούν τα συμφέροντα του λαού». - Ωστόσο ο λαός, όλοι εμείς, δεν έχουμε ευθύνη γι' αυτό που μας συνέβη; «Αναμφίβολα ναι. Αυτό όμως δεν είναι το κυρίως πρόβλημα. Οπως και το σύνθημα “φέρτε πίσω τα κλεμμένα”. Είναι σωστό αλλά ταυτόχρονα παραπλανητικό. Διότι το πρόβλημα είναι το σύστημα και οι θεσμοί που καθιερώσαμε. Θεσμοί που παράγουν βία, βαρβαρότητα και ψυχασθένεια, διότι πώς να κατανοήσει κανείς διαφορετικά την αφύσικη ζωή που μας υποχρέωσαν να βιώνουμε. Για να γυρίσουμε στα δικά μας: το εξοργιστικό είναι ότι μας εγκαλούν για έλλειψη πατριωτισμού όσους διαφωνούμε και αντιστεκόμαστε σε αυτά τα κατοχικά μέτρα. Είναι αυτοί που εκλέχθηκαν και ορκίστηκαν- οι περισσότεροι αλλεπάλληλες φορές- να υπερασπισθούν την πατρίδα και τα συμφέροντα του λαού της και μας οδήγησαν σε μια νέα εθνική υποτέλεια. Αιδώς, Αργείοι...». - Είστε πολύ σκληρός. «Στα 80 μου χρόνια δεν έχω το δικαίωμα της συγγνωστής πλάνης ούτε καμία δέσμευση για να μη λέω αυτό που σκέφτομαι και πιστεύω. Είναι τουλάχιστον ανόητο να υποστηρίζει κανείς ότι μια χώρα οικονομικά υποδουλωμένη μπορεί να είναι εθνικά και πολιτικά ελεύθερη και ανεξάρτητη. Ισως αυτή η νέα υποτέλεια γεννήσει μια νέα εθνική αντίσταση». - Εθνική αντίσταση; Με ποια μορφή και πότε; «Οταν ο λαός βγει επιτέλους από τις κομματικές μάντρες. Τι όραμα θα έχει αυτή η αντίσταση; Τι μορφές θα πάρει; Δεν ξέρω. Εγώ είμαι ήδη παρελθόν και δυσκολεύομαι ήδη να κατανοήσω το παρόν. Ελπίζω οι μορφές που θα πάρει να μην είναι βίαιες και εξουσιαστικές. Είναι ιστορικά βεβαιωμένο πως η βία και η εξουσία πρόδωσαν τα ωραιότερα όνειρα των επαναστατών». - Πιστεύετε ότι υπάρχει ανάγκη τιμωρίας των ενόχων που μας οδήγησαν εδώ; «Δεν πιστεύω στην καταστολή. Πιστεύω στην πρόληψη. Δυστυχώς όλες οι ανθρώπινες κοινωνίες στην εποχή μας έχουν εγκαταλείψει την πρόληψη, την αναζήτηση και αντιμετώπιση των αιτίων που γεννούν τα κοινωνικά φαινόμενα και επαφίενταιστην καταστολή σε ολόκληρο το φάσμα του κοινωνικού γίγνεσθαι».


11

με Κοινό Νου γράφει η Χαρούλα Αποστολίδου Εκπαιδευτικός

Πες μου το Φίλο σου να σου πω ποιος είσαι!

Μ

ια Κυριακή πρωί μια παρέα έτυχε να πίνει καφέ σε ένα καφενείο του χωριού, δίπλα ακριβώς από την πλατεία. Συζητούσε την επικαιρότητα και καλημέριζε τους γνωστούς που περνούσαν. Κάποιοι από τους διερχόμενους κάθονταν και έτσι η παρέα ολοένα και μεγάλωνε. Σε κάποια στιγμή εμφανίζεται μπροστά τους ένας, μάλλον τέως, δήμαρχος της παραθαλάσσιας περιοχής, αφού τα παιχνίδια του «Καλλικράτη» τον πέταξαν σαν τη μύγα από το γάλα. Εκείνη, όμως, την Κυριακή ακόμη δεν το ήξερε. Η συζήτηση σε λίγο άναψε. Ο τέως, της παραθαλάσσιας – που ακόμα δεν το ήξερε ότι ήταν τέως -άρχισε να σχολιάζει τα προβλήματα του χωριού: τους δρόμους με τις λακκούβες, τα σκουπίδια δεξιά και αριστερά, την έλλειψη σχολικής στέγης και, όταν κάποιος από την παρέα έκανε λόγο για την πολύπαθη πλατεία, απάντησε ο τέως: «γιατί δεν μου το είπατε νωρίτερα, να σας στείλω ίσαμε δέκα παγκάκια, να πορευτείτε όμορφα σε αυτή τη ζωή;». Είπε κι άλλα ο τέως, χωρίς, είναι αλήθεια, να τον ρωτήσει κανείς. Όλα, όμως, τα λεγόμενα του τέως στρέφονταν, διακριτικά το ομολογώ, κατά του νυν, που έσπευσε να συμφωνήσει με τον άλλον νυν, εκείνον των πλουσίων, για να μη γίνει και ο ίδιος τέως! Ένα κουβάρι, δηλαδή, και όποιος κατάλαβε κατάλαβε! Σε μια στιγμή της κουβέντας ρώτησε η πλέον φαρμακόγλωσση και, συγχρόνως, κακιά της παρέας τον τέως- που τότε θεωρούσε τον εαυτό του όχι μόνο νυν αλλά και αεί- αν στις επόμενες δημοτικές εκλογές θα συνεργαζόταν με τον άλλον νυν της περιοχής, ενώ τόση ώρα καταφέρεται, εμμέσως, εναντίον του. Ο τέως μπλοκαρίστηκε. Δεν την περίμενε την ερώτηση; Δεν ήξερε τι να απαντήσει; Δεν το είχε σκεφτεί; Θα σας γελάσω! Και δεν είναι στις προθέσεις μου! Κάτι ψέλλισε ότι ο νυν της περιοχής είναι φίλος του … κάτι άκουσα για συμμαχίες για το καλό του τόπου…για κοινωνικές πολιτικές που θα ανακουφίσουν την καθημερινότητα του πολίτη… Είχε πατήσει και πάλι το play στην κασέτα του μυαλού του και συνέχισε τον ακατάσχετο λόγο, χωρίς να ακούει τη διπλανή μου που μονολογούσε την ατάκα των αμερικάνικων ταινιών: ό,τι πεις θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σου! Στο τέλος, όταν κέρασε τους καφέδες, αφού δεν ήξερε ότι ήταν τέως, έφυγε μάλλον ευχαριστημένος από τον εαυτό του, που αφουγκράστηκε τα προβλήματα του πολίτη. Λίγες μέρες μετά μαθεύτηκε το νέο: ο παραθαλάσσιος νυν έγινε τέως, ο έτερος νυν, το γνωστού βουνού, για να μη γίνει τέως, ερωτεύτηκε σφόδρα τον νυν, των πλουσίων, και έτσι όλα τακτοποιήθηκαν. Και μην είστε κακόπιστοι! Όλοι αυτοί- και οι νυν και οι τέως- αυτή τη στιγμή περιμένανε, για να μας δείξουν τις ικανότητές τους! Στις τετραετίες που πέρασαν έκαναν οικονομία δυνάμεων και φειδώ ικανοτήτων και, ΤΩΡΑ, είναι έτοιμοι να μας δείξουν τι μπορούν να κάνουν για όλους εμάς. Και μη ρωτήσεις, εσύ, ναι εσύ, προβοκάτορα, γιατί τόσα χρόνια είχαν αφήσει την ευαισθησία τους για αυτόν τον τόπο στα αζήτητα! Και μην αφήσεις το σαράκι της αμφισβήτησης να σου φάει τον εγκέφαλο! Όχι! Όχι! Και πάλι όχι! Τώρα όλα θα τα δούμε! Τώρα που οι δύο νυν θα ενώσουν τους χρεοκοπημένους δήμους τους και «έμπειροι» πια θα εργαστούν για το καλό του τόπου. Αυτό, βέβαια, η γιαγιά μου το έλεγε και κάπως αλλιώς: πες μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι!

ΜΙΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ… ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Ε δώ και έξι μήνες από τα πυροτεχνήματα κιόλας του 2010 μία είναι η λέξη που επικρατεί σε όλες τις συζητήσεις !! ΚΡΙΣΗ! ΚΡΙΣΗ! ΚΡΙΣΗ! «Κρίση κράζει ο νιός και κρίση κράζει ο γέρος!!».Και φυσικά δεν έμεινε μόνο στα αυτιά μας αλλά έπληξε και την τσέπη μας, τη διασκέδασή μας, τη ζωή μας!! Παραφράζοντας λίγο τη γνωστή έκφραση «πίσω από ένα μεγάλο άντρα κρύβεται μια μεγάλη γυναίκα» εγώ θα πω πίσω από μια μεγάλη κρίση που δημιούργησαν άντρες μπορούν να δώσουν λύσεις οι γυναίκες! Και επειδή στο σχολείο οι φιλόλογοι μας τόνιζαν ότι για κάθε μας άποψη πρέπει να επιχειρηματολογούμε, αρχίζω λοιπόν την έκθεση ιδεών και προτάσεων που θα μας βγάλει από την κρίση, τουλάχιστον σε ατομικό επίπεδο, και θα ξαναρχίσουμε να διασκεδάζουμε σε παρεΐστικες συζητήσεις και όχι να τρέχουμε σε μάγισσες και χαρτορίχτρες (βλέπε ψυχολόγους) για να ξαναβρούμε το χαμόγελό μας!! Όλοι γνωρίζουμε ότι τις επιταγές της μόδας τις δημιουργούν, τις αποδέχονται και τις στηρίζουν οι γυναίκες αυτού του πλανήτη!! Οι άντρες έχουν ένα κοστούμι για τις επίσημες εξόδους (συνήθως το γαμπριάτικό τους)και δυο τρία πουκάμισα και τζην για τη δουλειά (οι αριθμοί διαφέρουν κατά περίπτωση αλλά μάλλον δεν γίνονται σχεδόν ποτέ διψήφιοι!!) Άλλοι ξυρίζονται καθημερινά και κινδυνεύουν να τους χαρακτηρίσουν χαρούμενους, άλλοι κάθε τρεις μέρες και άλλοι, στο όνομα της γοητείας, καθόλου!! Μερικοί έχουν πέσει θύματα της αποτρίχωσης αλλά είναι πολύ λίγοι και «χαρούμενοι»!! Και ξεκινώ από αυτό το βάρβαρο έθιμο της αποτρίχωσης που ταλαιπωρεί αιώνες τις άμοιρες τις γυναίκες και είμαι σίγουρη ότι είναι ανακάλυψη των αντρών για να μας εκδικηθούν!!! Αν η τρίχα δεν είχε το ρόλο της θα είχε εξαφανιστεί, όπως οι δεινόσαυροι!! Εμείς γιατί προσπαθούμε να την εξαλείψουμε δια παντός από το σώμα μας και να την μεταφυτεύσουμε στο κεφάλι μας και μάλιστα σε διάφορα χρώματα; Αν υπολογίσετε τα χρήματα που έχουμε δώσει για να εξαφανίσουμε τις τρίχες από το σώμα μας (που παρόλα αυτά επιμένουν) και για να τις επανατοποθετήσουμε στο κεφάλι μας σε μορφή περούκας, τούφας, ή προσθετικής μαλλιών μάλλον το άθροισμα θα μπορούσε να βγάλει από την κρίση τη χώρα μας και άλλες δυο τρείς !! Γι αυτό λοιπόν τέρμα το ξυράφι (ξεπερασμένο και ανέξοδο), το κερί και η χαλάουα (ξεπερασμένα αλλά όχι ανέξοδα), το laser (must και πολυέξοδο) και κάθε είδος βασανιστηρίου ιεράς εξέτασης!!! Κάθε γυναίκα που ακολουθεί τη μόδα από δω και πέρα πρέπει να κυκλοφορεί με τη φλοκάτη στα πόδια, χέρια, μπικίνι, μουστάκι, φρύδι και όπου αλλού της χάρισε η μητέρα φύση !!! Συνεχίζω με μια άλλη έμμονη ιδέα εξάλειψης, αυτή των ρυτίδων, πατημάτων της χήνας, πάπιας, κότας κλπ, πανάδων, φακίδων και κάθε «ψεγαδιού» προσώπου και σώματος! Θυμηθείτε την Πίπι την φακιδομύτη, την Μαρία την άσχημη, και την θρυλική 40ντάρα με τον πρωτάρη!! Όλες είχαν τεράστιο σουξέ και δυο τρείς θηλυκούς εχθρούς που τελικά υποκλίθηκαν και εξουδετερώθηκαν!! Άρα δεχόμαστε το «κάθε ρυτίδα και μια εμπειρία» και πλέον δεν κατσουφιάζουμε με κάθε νέα ρυτίδα αλλά θαυμάζουμε τις εμπειρίες!! Παχουλές και χαριτωμένες επιτέλους ήρθε ο καιρός που τα περιττά κιλά θα αλλάξουν τον απαξιωτικό επιθετικό προσδιορισμό που τα συνοδεύει χρόνια και θα γίνουν απαραίτητα, προαπαιτούμενα, τσαχπίνικα κιλά! Που πας, κυρία μου, χωρίς πιασιματάκια, παχάκια, μπουτάκια και κοιλίτσα: Κυκλοφορούν πια αυτοκίνητα χωρίς αερόσακους; ΟΧΙ!!! Και τους πληρώνεις και extra!! Και όπως είναι γνωστό, οι άντρες τρελαίνονται για αυτοκίνητα και για extra!! Τελικά ο Ρούμπενς είχε προχωρημένο γούστο

όταν διάλεγε μοντέλα για τους πίνακές του!! Αμ το άλλο!! Κάθε αλλαγή εποχής μας φέρνει μπροστά από τόνους ρούχα, εσώρουχα παπούτσια και τσάντες που δεν ξέρουμε πού να τα βάλουμε και πώς να τα ταξινομήσουμε με βάση το χρώμα, ύφασμα, τακούνι ή «ανάλογης περίστασης συνολάκια»!! Και τα στοιβάζουμε σε 3φυλλες, 4φυλλες και απειρόφυλλες ντουλάπες, ράφια, κουτιά, κουτάκια και συρτάρια και σπανίως τα βρίσκουμε ή τα θυμόμαστε όλα!!! Κορίτσια, θυμηθείτε τις αφγανές με τις μπούργκες!! Δυο τρεις χειμωνιάτικες και 2-3 καλοκαιρινές, μποτάκι το χειμώνα, σανδάλι το καλοκαίρι!!! Κοσμήματα και αξεσουάρ περιττά και αξίζουν και μια περιουσία!! Μη ξεχνάτε: αν εμείς νιώθουμε ωραίες, είμαστε και σέξι (αυτό δεν λένε:). Άσε που ό,τι κι αν κάνουμε το αντρικό σχόλιο είναι ένα και μοναδικό συνοδευόμενο με βλέμμα απορίας:« κάτι διαφορετικό έχεις πάνω σου σήμερα εσύ αλλά δεν καταλαβαίνω τι!!». Και αυτό συμπεριλαμβάνει όλες τις αλλαγές! Από ένα απλό κούρεμα μέχρι και ολική πλαστική σώματος και προσώπου!! Άρα λοιπόν, αν οι γυναίκες ακολουθήσουμε μια τελείως νέα και πρωτοποριακή φιλοσοφία περί μόδας και ομορφιάς (επειδή εμείς τα κάνουμε και εμείς τα προσέχουμε), ο μηνιαίος προϋπολογισμός των ατομικών εξόδων μας πέφτει κατά: 30 ευρώ για αποτρίχωση (οικονομική) + 100 ευρώ για κούρεμα, βάψιμο, ανταύγειες (το λιγότερο!!) + 200 ευρώ το γυμναστήριο, κολυμβητήριο, μασάζ κυτταρίτιδας (και λίγα λέω!!) + 200 ευρώ για κρέμες ημέρας, νύχτας, ηλιοβασιλέματος, χεριών, ποδιών, φτέρνας αντιγηραντικές, αντηλιακές, αντιπαχυντικές, μάσκες προσώπου, σώματος, μαλλιών, (και πάλι λίγα λέω!!!) + 100 ευρώ για μακιγιάζ, ντεμακιγιάζ (εδώ θυμάμαι μια έκφραση του πατέρα μου « Βρε, κορίτσι μου, τι κάνεις: Όλη μέρα βάφεσαι και όλη νύχτα ξεβάφεσαι!!!) + 250 ευρώ μέσο όρο για ρούχα σε όλα τα χρώματα, στυλ και υφάσματα ¨+ 250 ευρώ για παπούτσια, ίσια, με λίγο ή πολύ τακούνι 2ποντο, 3ποντο ……12ποντο, λες και είναι καλάθια σε αγώνα μπάσκετ, με 2,3.4.5 δάκτυλα εκτός ή εντός, έξω φτέρνα μέσα δάκτυλα και το αντίστροφο και πάει λέγοντας +200 ευρώ για τσάντες μεγάλες, μικρές, με χερούλια, ώμου, ωμοπλάτης, μασχάλης, παλάμης, φάκελοι, παραλίας, με σχέδιο, χρωματιστές, με τσέπες ή χωρίς, οπωσδήποτε μια Guess ή μια Trussardi που στοιχίζουν όσο ένα χρηματοκιβώτιο ασφαλείας και βάλε + 80 ευρώ για πετικιούρ, μανικιούρ, πετσάκια, νυχάκια, γαλλικά, χρώμα, στρασάκια κλπ + 800 ευρώ βασικό μισθό για τις ατελείωτες ώρες που ξοδεύονται για όλα τα παραπάνω και που θα μπορούσαν να είναι παραγωγικές + 200 ευρώ για αυτά που μου διαφεύγουν τώρα αλλά όταν βγαίνω στην αγορά μου είναι άκρως απαραίτητα και δεν ξεχνώ ποτέ! Μας κάνουν…..= 2410 ευρώ + 1110 ευρώ ο ήδη υπάρχον και συνεχώς μειούμενος μισθός μου = 3520 πάντα σε ευρώ !!! Ούτε βουλευτής να ήμουν!!! Και θα είχα να πάω διακοπές και να μη με τρώει η ζέστη της Θεσ/νίκης!! Α! ξέχασα τα μαγιό! + 200 ευρώ για μπικίνι, τανκίνι, ολόσωμα, με κορδονάκι, με αγκράφα, στράπλες, με τιράντα, με ενίσχυση ή χωρίς, χαμηλό, ψηλό, μεσαίου ύψους, με λουλούδια, μονόχρωμο, με ρίγες και ό,τι άλλο βάζει ο νους σας, να τα 3720 ευρώ το μήνα!! Και αν το ξανασκεφτούμε, σίγουρα θα ανέβουμε στα 5000. Πρωθυπουργός σε λίγο!!! Για όλα τα παραπάνω και για πολλά περισσότερα μην ξανακούσω λέξη για κρίση και καλάθι της νοικοκυράς!! Η ζωή μας είναι μία, οι στιγμές μας πολύτιμες και πρέπει να χαμογελάμε αυθόρμητα κάθε στιγμή στον καθρέφτη και στους γύρω μας!! Καλό καλοκαίρι!!! ΔΗΜΗΤΡΑ Σ. ΚΑΛΥΒΙΑΝΟΥ


12

Δραστηριότητες της Κίνησης Επικοινωνίας Πολιτών Φιλύρου

Ημέρα χαράς – Χάρισέ το

Τ

ην Κυριακή 13 Ιουνίου 2010, στην πλατεία Φιλύρου, η Κίνηση Πολιτών Φιλύρου με την Λέσχη ανάγνωσης της Κίνησης οργάνωσαν μια πρωτότυπη, για τη περιοχή μας, εκδήλωση με τίτλο ¨ Ημέρα χαράς – Χάρισέ το. Στην εκδήλωση αυτή κάτοικοι του Φιλύρου και όχι μόνο, φέρανε πράγματα που δεν χρειαζότανε (ρούχα, κοσμήματα, βιβλία, παπούτσια, μικροσυσκευές κ.α) τα οποία εκτέθηκαν σε πάγκους, με ευθύνη της Κίνησης Πολιτών, από τους οποίους τα πήραν άνθρωποι που τα χρειάζονταν. Σύνθημα της εκδήλωσης ήταν όπως και στις αφίσες της εκδήλωσης αναφερότανε ¨ Χάρισε ό,τι δεν το χρειάζεσαι. Μην το πετάς. Ίσως φανεί χρήσιμο στον φίλο σου, στον γείτονά σου, σε μένα. Κάνε οικονομία. Προστάτευσε το περιβάλλον. Δώσε χαρά. Παράλληλα στον χώρο της εκδήλωσης λειτούργησαν για τους μικρούς μας φίλους εργαστήρια απασχόλησης χειροτεχνίας, ψηφιδωτού, κολλάζ που με την φροντίδα κυριών από την Λέσχη Ανάγνωσης τα μικρά παιδιά απασχολήθηκαν δημιουργικά και ευχάριστα.

Την όλη οργάνωση σχεδίασε η Λέσχη Ανάγνωσης που με αγάπη παρουσίασε την εκδήλωση με την συμμετοχή πολλών μελών της, όπως και φίλων αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου της Κίνησης. Ήταν παρά πολλοί οι φίλοι που φέρανε πολλά πράγματα και επίσης πολλοί αυτοί που βρήκαν χρήσιμα πράγματα στους πάγκους αυτού του δωρεάν παζαριού που έγινε για πρώτη φορά σε όλη την περιοχή όχι μόνο του Δήμου Χορτιάτη αλλά και της ευρύτερης περιαστικής περιοχής της Θεσσαλονίκης. Όσα πράγματα περίσσεψαν, και ήταν αρκετά, παραδόθηκαν σε ιεραποστολές της εκκλησίας προκειμένου να προωθηθούν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Την εκδήλωση επισκέφθηκαν πολλοί φίλοι όχι μόνο από το Φίλυρο αλλά και από τις γύρω περιοχές, ιδιαίτερα από τον Χορτιάτη. Προσκλήθηκαν Ο Δήμαρχος κος Γεράνης Μιχάλης, όλο το δημοτικό Συμβούλιο, όλα τα τοπικά συμβούλια του δήμου Χορτιάτη από τους οποίους επισκέφθηκαν την εκδήλωση μόνο οι δημοτικοί

σύμβουλοι κα Σακαλή Ευαγγελία και ο κος Αντωνούδης Απόστολος. Από τους υπόλοιπους κανείς άλλος δεν μας έκανε την τιμή να μας επισκεφθεί και ας έχουμε στο Φίλυρο οκτώ δημοτικούς συμβούλους μαζί με τον πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου κο Παπαϊωάννου Ιωάννη. Εκλήθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Πανοράματος κος Καϊτεζίδης Ιγνάτιος ο οποίος μας δήλωσε αδυναμία να παρευρεθεί στην εκδήλωση λόγω απουσίας του εκτός Θεσσαλονίκης και μας ευχήθηκε καλή επιτυχία και ο Δήμαρχος Πυλαίας κος Καρτάλης Βασίλης, ο οποίος μας επισκέφθηκε με την σύζυγό του. Ο Δήμος Χορτιάτη μας παρείχε τεχνική βοήθεια με την μεταφορά πάγκων και καθισμάτων στον χώρο της εκδήλωσης, στην πλατεία Φιλύρου. Η εκδήλωση Ημέρα χαράς – Χάρισέ το ήταν μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση από κάθε άποψη και καθιερώνεται σαν εκδήλωση της Κίνησης Επικοινωνίας Πολιτών Φιλύρου και θα πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο, οπότε σύντομα θα τα ξαναπούμε στην επόμενη Ημέρα χαράς – Χάρισέ το.

To πανώ της στροφής Φιλύρου

Η

Κίνηση Επικοινωνίας Πολιτών Φιλύρου στο πλαίσιο της έκφρασης της αντίθεσης όλων των κατοίκων του Φιλύρου στην συνένωση μας με το Πανόραμα και την Πυλαία, τύπωσε φέϊγ – βολάν όπυ αναφέρονταν οι λόγοι για τους οποίους είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε αντίρρηση και διαμαρτυρόμασταν για την συνένωση αυτή. Τα φέιγ – βολάν αυτά μέλη του συλλόγου με

μέλη του διοικητικού συμβουλίου για δύο ημέρες και με άσχημες καιρικές συνθήκες μοιράσανε στα διερχόμενα αυτοκίνητα στην στροφή Φιλύρου. Επίσης στην στροφή τοποθετήσαμε ένα πανώ της κίνησης με το οποίο δηλώναμε το δικό μας ΟΧΙ στην συνένωση που αποφασίστηκε. Κάποιοι φαίνεται ότι ενοχλήθηκαν από τις κινήσεις του συλλόγου μας και απεφάσισαν να καταστρέψουν το πανώ με μαχαίρι. Το έργο το έχουμε ξαναδεί και δεν πρόκειται να μας κάνουνε άλαλους και άπραγους. Θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε τις θέσεις μας με όποιον τρόπο εμείς κρίνουμε σωστό γιατί έτσι πιστεύουμε ότι ο τόπος μας μπορεί να γίνει καλλίτερος.

Χρυσός

the

Ασήμι Αccessories

Πλ. Ελευθερίας & Παλαμά - Φίλυρο Τηλ. 2310 677 822, 2310 677 519

ΚΑΝΑΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΜΙΧΑΗΛ

ΜΟΚΕΤΕΣ - ΒΙΝΥΛΙΚΑ ΔΑΠΕΔΑ LAMINATE - ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΕΣ

ΚΑΝΑΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

17 ΧΙΛ. Ε.Ο. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ - ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΒΑΛΑΡΙ - ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ο

ΤΗΛ. 23940/52420-52518 • FAX: 23940/52519 • e-mail: neoplan1@otenet.gr

ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ 12 Α - ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΙΛΥΡΟ Tηλ. 2310 677.608

FILYREA_17  

Ο “Καλλικράτης” φέρνει μεταξύ των άλλων και προε- Η μάνα μου υποστήριζε πως πολλοί με νανουρίζουν γιατί μόνο όταν κοιμάμαι κανέναν δεν ενοχλ...

FILYREA_17  

Ο “Καλλικράτης” φέρνει μεταξύ των άλλων και προε- Η μάνα μου υποστήριζε πως πολλοί με νανουρίζουν γιατί μόνο όταν κοιμάμαι κανέναν δεν ενοχλ...

Advertisement