Page 1

γ

ιατί η Πάφος αξίζει το καλύτερο

Η

ΦΩΝΗ της Πάφου

THE ROYAL ARTEMIS MEDICAL CENTRE

Greek & English speaking hospital

24 ΩΡΕΣ: εξυπηρέτηση έκτακτων περιστατικών, διάθεση ασθενοφόρου και κατ’ οίκον επίσκεψη ιατρών

ΤΗΛ: 26961600

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 - ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΕΤΟΣ 25ο - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 1209 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

Σας Εύχομαι Ευτυχισμένο

20 20

Χρύσανθος Σαββίδης

ΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ Η ΠΑΦΟΣ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ Με έντονη την απογοήτευση και ποικίλες αντιδράσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ότι αφορά τα μεγάλα έργα υποδομής και ανάπτυξης αποχαιρετά η Πάφος άλλη μια μη παραγωγική χρονιά. Ο απολογισμός του έτους βρίσκει την επαρχία μας καθηλωμένη στον πάτο του οικονομικού και κοινωνικού τομέα και όλες οι ελπίδες επικεντρώνονται στην έλευση του 2020 για ουσιαστική ανάκαμψη και ευημερία των πολιτών. Ευχή μας οι κυβερνώντες να κατανοήσουν επιτέλους ότι έχουν υποχρέωση να μας αντιμετωπίσουν ως ισότιμους πολίτες. Ρεπορτάζ σελ. 15


02

2Η ΣΕΛΙΔΑ

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Είναι μακρύς ο δρόμος χωρίς όραμα... Ο πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομιά έχουν την ίδια ίσως και μεγαλύτερη αξία και σημασία με τους υπόλοιπους τομείς της πολιτικής και κοινωνικής μας ζωής. Η οποιαδήποτε μορφή ανάπτυξης δεν θα έχει ουσιαστικό νόημα εάν δεν εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτιστικής ανάπτυξης.

Ο πολιτισμός προσδίδει βάθος και ποιότητα στον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα μας καθώς και στην ιδιαιτερότητα και ιδιομορφία που καθιστά μια περιοχή ξεχωριστή και μοναδική. Στην εποχή που ζούμε η ξενομανία και ο μιμητισμός τείνουν να διαβρώσουν και να ισοπεδώσουν την πολιτιστική μας ταυτότητα και γι’ αυτό επιβάλλεται η πολιτιστική ανάπτυξη να αποτελέσει θέμα υψίστης προτεραιότητας.

Η Πάφος είναι αναγκασμένη και υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να διασώσει και να αναδείξει την φυσιογνωμία της σεβόμενη πάντα την ταυτότητα των υπολοίπων πόλεων που συνθέτουν την πολιτιστική κοινωνία της χώρας μας. Ο πολιτισμός οφείλει να έχει πάνω απ’ όλα όραμα. Δηλαδή να αφήσουμε κατά μέρος τις σπασμωδικές κινήσεις και λύσεις και τις κατά καιρούς εξάρσεις και εξαγγελίες και να προσεγγίσουμε τον πολιτισμό σφαιρικά και με μια ουσιαστική και πρωτοποριακή μεταρρύθμιση όπως έγινε στην παιδεία και όπως πάει να γίνει στην υγεία. Φυσικά η σχέση παιδείας και πολιτισμού είναι στενή και αλληλένδετη και γι’ αυτό ο πολιτισμός πρέπει να εισβάλει στα σχολεία με κάθε τρόπο, είτε με ειδικά μαθήματα που αφορούν την τέχνη είτε με άλλες μορφές και διαστάσεις της κληρονομιάς και των λαϊκών μας παραδόσεων.

ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ

Προμετωπίδα της νέας πολιτικής που πρέπει να χαραχθεί άμεσα αποτελεί η ίδρυση και λειτουργία δημόσιων πανεπιστημιακών σχολών στην αρχαιολογία και τις καλές τέχνες ώστε να αξιοποιηθούν σωστά τα διάφορα εκπαιδευτικά μας προγράμματα. Είναι η ώρα να αποφασίσουμε ότι θα διαφυλάξουμε και θα αναπτύξουμε τον πολιτισμό μακριά από χρεωκοπημένες και διαχειριστικές αντιλήψεις παλιομοδίτικων πρακτικών και συνηθειών. Χρειάζεται όραμα και ξεκάθαρος προσανατολισμός για να θέσουμε γερές βάσεις στις οποίες θα κτίσουμε την νέα πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη πολιτιστική μας ανάπτυξη.

Πέραν από τις πανεπιστημιακές σχολές που θα αποτελέσουν το άλφα και το ωμέγα της μεγάλης προσπάθειας πρέπει να δούμε και τα υπόλοιπα έργα υποδομής που θεωρούνται απαραίτητα για την ανάπτυξη της πολιτιστικής δημιουργίας. Το νέο δημοτικό θέατρο με σύγχρονες και άρτιες εγκαταστάσεις, η δημοτική πινακοθήκη, η δημοτική βιβλιοθήκη, το αρχαιολογικό μουσείο, το μέγαρο μουσικής, το δημοτικό ωδείο κ.ά., μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της μιζέριας και να διανοίξουν μεγάλες προοπτικές.

Μπορούμε ακόμα να δημιουργήσουμε χώρους για παιδιά, να αναβαθμίσουμε την αισθητική των διατηρητέων κτιρίων, να τοποθετήσουμε έργα τέχνης σε διάφορα σημεία της πόλης μας, να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να συμμετέχουν στα πολιτιστικά δρώμενα κ.ά. Μόνο έτσι ενισχύουμε και αναβαθμίζουμε τον πολιτισμό και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Με λίγα λόγια έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να καθιερωθούμε ως πολιτιστική και ιστορική πόλη όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της Ευρώπης ολόκληρης.

ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΙΑΣ δημιουργούνται ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο, το οποίο θα ανανεώσει τις προοπτικές και την αισιοδοξία για πραγματική ευημερία, ανάπτυξη και πρόοδο, κάτι που έχει μεγάλη ανάγκη αυτή η επαρχία. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΝΑ υπάρχουν προσδοκίες ότι θα ξεπεραστούν τα σημερινά προβλήματα και οι δυσκολίες σε

μια Πάφο που είτε το θέλουμε, είτε όχι ταλαιπωρείται αφάνταστα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της αστοργίας του κράτους, της αδιαφορίας, της επιπολαιότητας και της ανικανότητας. ΒΕΒΑΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ απόλυτα ειλικρινείς, τα ευχολόγια από μόνα τους δεν προσφέρουν απολύτως τίποτε το ουσιαστικό, ούτε λύνουν προβλήματα και μάλιστα τόσα πολλά χρόνια.

ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΠΟΘΗΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ χρειάζονται πράξεις, συλλογική προσπάθεια, σοβαρότητα και πάνω απ’ όλα ευσυνειδησία και ικανότητα. Χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες, σωστός προγραμματισμός και μεθοδικότητα. Μόνο έτσι θα μπορούμε να ελπίζουμε σε μια νέα και παραγωγική χρονιά καλύτερη από αυτήν που φεύγει. Τα λάθη του παρελθόντος ευχόμαστε να μην επαναληφθούν και να παρουσιαστούμε όλοι πιο έτοιμοι και πιο σοφοί για νέες διεκδικήσεις και απαιτήσεις από το κεντρικό κράτος. Πάνω απ’ όλα, όμως, η έλευση του νέου χρόνου να φέρει υγεία, ευτυχία, χαρά και αρκετή δημιουργία στους συμπολίτες μας και συνεπαρχιώτες μας. ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ μικρού κόμματος συνηθίζει να επισκέπτεται συχνά την πόλη μας και να έχει επαφές και συζητήσεις με στελέχη του, αλλά και στελέχη και μέλη άλλου συγγενικού κόμματος, με στόχο την σωστή προετοιμασία για τις βουλευτικές εκλογές του 2021. Φαίνεται ότι η επιμονή του κάπου άρχισε να πιάνει τόπο και όπως έγκυρα πληροφορούμαστε κάποιοι επώνυμοι συμπολίτες μας ίσως αλλάξουν στρατόπεδο με τις υποσχέσεις που πήραν.

ΤΟ ΣΛΟΓ ΚΑΝ

ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΣYNEPΓATEΣ ΕKΔOTHΣ: ΠΑΦΩΝΗ ΛΤΔ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ (κατά νόμο υπεύθυνος) Μιχάλης Μούντης ΑPXIΣYNTAKTHΣ: Σωκράτης Σωκράτους ΜΟΝΙΜΟΙ ΣYNEPΓATEΣ: Tζούλη Xρίστου, Ηλίας Ηλία, Ιωάννης Ιωάννου ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ: Αναστασία Ιωάννου

Αμβρόσιος Προδρόμου Ανδρέας Κωνσταντινίδης Ιουλία Μαϊμαρη Παναγιώτης Βορκάς Γρηγορία Ευριπίδου Μαρία Μασούρα

Γεωργία Παπίρη Εύη Μακαρίου Χρύσανθος Σαββίδης Δημήτρια Κουρίδη Έλενα Γιάγκου Χριστίνα Χριστοφή

ΕKTYΠΩΣH: Τυπογραφείο PROTEAS ΚINYPA 7 & ΓΩNIA KOPOIBOY ΣYΓKPOT. ΓAΛAΞIAΣ, ΓΡ. 304, 8011 ΠΑΦΟΣ ΤHΛ.: 26953743 / 4 ΦAΞ: 26953745 E-mail: paphoni@cytanet.com.cy Ιστοσελίδα και ηλεκτρονική έκδοση: foni.online

Οι πολλές δηλώσεις και η δημο ηση φιλα σιοποίνθρωπικώ ν ενεργει όπου και ώ ν απ’ εάν προέρ χονται ούτε θούν, ούτε βοηκαι επιλύο υν προβλ πασχόντω ή ματα ν συνανθρ ώπων μας. Ευτυχώς, π ου υπάρχο υν και ολο οι απλοί κα ι αυτοί ι ανώνυμο ι σ υμπολίτες οι οποίοι δ μας, ίνουν αρκετ ά και ανακο ζουν πραγ υφίματικά άπ ορες οικο χωρίς να φ γένειες αίνονται π ουθενά. Μ τους. πράβο


04 ΣΧΟΛΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ

Άρχισε ο προεκλογικός αγώνας

ΠΑΡΟΤΙ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ μακριά ακόμη από τις βουλευτικός εκλογές του 2021, εντούτοις σε αρκετά κόμματα έχει αρχίσει η προεκλογική εκστρατεία με τους ενδιαφερόμενους για μια θέση στο ψηφοδέλτιο να εντείνουν την δράστη τους και να δραστηριοποιούνται σε μεγάλο βαθμό, στοχεύοντας στην όσο καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Εκτός από το δίδυμο Πιττοκοπίτης – Σαββίδης στο ΔΗΚΟ, άλλο ένα δίδυμο κάνει αισθητή την παρουσία του στα πολιτικά πράγματα της επαρχίας μας και είναι οι Ηλίας Μυριάνθους και Βάσος Δημητρίου της ΕΔΕΚ. Ο ΝΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ κόμματος και ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας της ΕΔΕΚ στον δήμο Πάφου Βάσος Δημητρίου έχουν ήδη «απασφαλίσει» και στοχεύουν πλέον στο εκλογικό αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου του 2021. Και οι δυο κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε κομματικές εκδηλώσεις, σε διεκδικήσεις των πολιτών και σε συνάξεις κοινωνικού, πολιτιστικού και αθλητικού χαρακτήρα. Στα υπόλοιπα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ τα πράγματα είναι κάπως συγκρατημένα ακόμη εν αναμονή κάποιων εξελίξεων και φαίνεται ότι θα πάρει χρόνο το ξεκαθάρισμα του σκηνικού. Πάντως, από την εμπειρία των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών φαίνεται ότι αυτοί που ξεκινούν νωρίς τη μάχη στο τέλος φέρνουν καλά αποτελέσματα. Για να δούμε.

ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ και στην Πάφο της νέας εποχής με τα φανταχτερά φώτα και τα μεγαλεπήβολα έργα τίποτα δεν θυμίζει τις παλιές καλές εποχές, αφού κάποιοι άνθρωποι και κυρίως οι ήδη ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού έχουν «γονατίσει» και δεν έχουν ούτε τα βασικά. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έλευση της νέας χρονιάς και η ανθρωπότητα δεν έχει καταφέρει να εξαλείψει την δυστυχία, την φτώχια, την ανισότητα. ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ωστόσο, νέες ελπίδες και προσδοκίες γεννιούνται. Ευχόμαστε όπως το 2020 φέρει την ειρήνη και τη χαρά σε όλους και κυρίως την ελπίδα και την πίστη ότι όλα θα πάνε καλύτερα. Καλό Νέο Έτος σε όλους.

Ο πρόεδρος, τα μέλη και το προσωπικό

του Κοινοτικού Συμβουλίου

ΛΥΣΟΥ εύχονται σε όλους Χρόνια Πολλά και καλό Νέο Έτος

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Επειδή το ΚΡΙΝΕΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ

10 είναι για τους άριστους

ΛΕΥΚΗ ΛΑΖΑΡΟΥ Κάτοικος Πόλεως Χρυσοχούς

ΚΡΙΣΤΗΣ ΚΟΥΠΑΤΟΣ Χορογράφος

9

9

Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ για τον δρόμο Πάφου – Πόλεως Χρυσοχούς, ύστερα από τις αντιδράσεις που υπήρξαν ενάντια στην κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου – έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως και εάν συμφωνεί κανείς ή όχι μα αυτά που αναφέρει, σημασία έχει ότι ένα νέο κορίτσι είχε την τόλμη και το θάρρος να δημοσιοποιήσει στις απόψεις της και μάλιστα να τις παραθέσει πλήρως τεκμηριωμένες. Ο λόγος για την Λευκή Λαζάρου, η οποία με τα όσα έχει αναφέρει κατάφερε να κερδίσει τον θαυμασμό και τον σεβασμό των συνεπαρχιωτών της μέσα από την καθαρότητα του λόγου της και την σιγουριά των επιχειρημάτων της. Επειδή έτσι θέλουμε τους νέους μας, να αμφισβητούν, να οραματίζονται και να αντιδρούν στα κακώς έχοντα και στο κατεστημένο, έχουμε την υποχρέωση να της πούμε δημόσια ένα μεγάλο μπράβο και να της πούμε ευχαριστούμε για την τόσο σημαντική και περιεκτική δήλωσή της.

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟΥΣ επαγγελματίες στην τέχνη του χορού , όπου διαπρέπει διεθνώς τα τελευταία χρόνια, είναι ο συμπολίτης μας χορογράφος Κρίστης Κουπάτος. Με σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη στον χορό, την μουσική και το θέατρο, καταφέρνει να καταξιωθεί και να αναγνωριστεί απ’ όλους ως ένα ταλέντο στον χώρο με μοναδικές διακρίσεις. Χαρακτηριστική στιγμή στην καριέρα του ήταν η συμμετοχή του στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2005 στο Κίεβο, όπου η ελληνική συμμετοχή με την Έλενα Παπαρίζου κατέκτησε την πρώτη θέση. Σήμερα ο Κρίστης με την πολυδιάστατη προσφορά του στον χώρο του θεάματος θεωρείται ένα από τα ανερχόμενα αστέρια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό και αυτή η διάκρισή του τιμά τόσο τον ίδιο, όσο και την πόλη μας, η οποία βλέπει τα άξια τέκνα της να σημειώνουν επιτυχίες σε διάφορους τομείς.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΜΕ ΕΝΝΙΑ (9)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΜΕ ΕΝΝΙΑ (9)

Σωστή διαχείριση

...Και

Η σωστή διαχείριση των οικονομικών του δήμου Πέγειας έφερε αποτελέσματα και μάλιστα με πλεόνασμα 1.8 εκ. ευρώ. Φαίνεται ότι τόσο ο δήμαρχος με το δημοτικό του συμβούλιο, όσο και οι υπηρεσιακοί του δήμου εργάζονται σοβαρά και μεθοδικά με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον του δήμου και των δημοτών. Και δεν είναι μόνο το 1.8 πλεόνασμα, υπάρχουν και άλλα πέντε εκατομμύρια σε καταθέσεις του δήμου, κάτι ου σημαίνει ότι υπάρχει γερό απόθεμα για έργα και άλλες κοινότητες.

αυτά να λέγονται

Πρωτοποριακή απόφαση Με ένα πρωτοποριακό σχέδιο διευκόλυνσης στις πληρωμές φορολογιών, η κοινότητα Κισσόνεργας αποδεικνύει ότι νοιάζεται και σέβεται τους κατοίκους της και προσπαθεί να τους βοηθήσει όπως μπορεί. Με αυτό τον τρόπο οι κάτοικοι μπορούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους να πληρώνουν τις φορολογίες τους με όσες δόσεις επιθυμούν και να μην έχουν το άγχος της άμεσης πληρωμής κάθε φορά που λαμβάνουν τους λογαριασμούς τους. Έτσι διευκολύνονται τόσο οι φορολογούμενοι, όσο και οι υπηρεσιακοί της κοινότητας..

Παραλία ΣΟΔΑΠ

Υπέρ της ενοποίησης

Τελικά οι προσπάθειες του προέδρου των χειμερινών κολυμβητών για να κηρυχθεί η παραλία του ΣΟΔΑΠ ως ολόχρονη παραλία λουομένων φαίνεται έπιασαν τόπο, αφού τόσο ο δήμος Πάφου, όσο και η Επαρχιακή Διοίκηση αποδέχτηκαν το αίτημα και αποφάσισαν όπως από αυτή την περίοδο η παραλία θα είναι ανοικτή και στελεχωμένη με δυο ναυαγοσώστες. Ο Ματθαίος Ιεροκηπιώτης πήρε ζεστά τον ρόλο του και οι διεκδικήσεις του αντικρίζονται πλέον θετικά απ’ όλους.

Με έντονη άποψη υπέρ της ενοποίησης των δήμων Πάφου και Γεροσκήπου παρουσιάζεται ο δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ Γεροσκήπου Αντρέας Χριστοφίδης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, μια τέτοια εξέλιξη θα προσδώσει νέα δυναμική και ο νέος δήμος θα μεγαλουργήσει. Οι πολλοί δήμοι είναι ανώφελοι στην Κύπρο και χρειάζεται η μεταρρύθμιση για να αποκτήσουμε νέα μοντέλα και οικονομίες κλίμακας, αναφέρει. Για να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι συνάδελφοί του.


ΣΧΟΛΙΑ 05

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

Μπράβο σε όλους Η ευαισθητοποίηση του κόσμου στο θέμα της προσφοράς αγάπης στους πάσχοντες συνάνθρωπους μας είναι πρωτοφανής αυτές τις μέρες και αποδεικνύει πόσο ψηλό είναι το αίσθημα αλληλεγγύης και ευθύνης που διακατέχει ακόμα τον λαό μας. Επιχειρηματίες, οργανώσεις και φορείς, καθώς και απλοί άνθρωποι δίνουν απλόχερα ότι μπορούν, προκειμένου να συγκεντρωθεί βοήθεια για όλες αυτές τις

■ Το γνωρίζατε ότι η γιορτινή περίοδος συνεχίζεται, αλλά οι καταστηματάρχες βρίσκονται σε απόγνωση, αφού ο κόσμος παρουσιάζεται ιδιαίτερα συγκρατημένος στις συναλλαγές του, φοβούμενος τις άσχημες μέρες που ακολουθούν;

οικογένειες που υποφέρουν σήμερα από την οικονομική κρίση και την ανεργία. Φαίνεται ότι πήραν όλοι το μήνυμα των ημερών και το υλοποίησαν αμέσως. Η εικόνα που επικρατεί στην Πάφο είναι συγκινητική και μας γεμίζει αισιοδοξία για την συνεχεία. Μπράβο σε όλους, μα πολύ περισσότερο μπράβο σε αυτούς που δίνουν από το υστέρημά τους. Είναι μεγαλείο ψυχής. ΑΓΝΩ-ΧΙ

■ Το γνωρίζατε ότι τα περισσότερα κρούσματα κυβείας καταγράφονται στην Πάφο αυτές τις μέρες και η εξήγηση που δίνεται έχει να κάνει με τις άσχημες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σε ολόκληρη την επαρχία, κάτι π`ου αναγκάζει πολλούς να αναζητήσουν την τύχη τους στην τσόχα;

Ρεβεγιόν χωρίς κόσμο Μουδιασμένη αγορά Απογοητευμένοι και έντονα προβληματισμένοι είναι οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες μεγάλων κέντρων διασκέδασης για το μικρό ενδιαφέρον που παρατηρείται από τους συμπολίτες μας για τα γιορτινά ρεβεγιόν. Παρά τις χαμηλές τιμές που προσφέρουν οι επαγγελματίες, εντούτοις οι οικογένειες θα προτιμήσουν τα σπίτια τους φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Φαίνεται ότι ο φόβος για την κρίση που έρχεται αναγκάζει τους οικογενειάρχες να μην προχωρήσουν σε περιττές σπατάλες και να κρατήσουν το πορτοφόλι τους γεμάτο για κάθε ενδεχόμενο. Όλοι προσπαθούν να περιορίσουν τις ανάγκες και τα έξοδά τους γιατί πραγματικά δεν γνωρίζουν τι μας περιμένει και έχουν απόλυτο δίκαιο οι άνθρωποι. ΑΓΝΩ-ΧΙ

■ Το γνωρίζατε ότι σε κάποια υποστατικά τροφίμων στην πόλη μας διατίθενται αρκετά είδη αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης και καλά θα κάνουν οι υγειονομικές υπηρεσίες να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους και να είναι πιο αυστηροί, γιατί τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία; ■ Το γνωρίζατε ότι οι καταστηματάρχες της παραδοσιακής αγοράς της Πάφου δηλώνουν απογοητευμένοι από την εμπορική κίνηση που υπάρχει ακόμα και αυτές τις μέρες των εορτών;

Η αγορά της Πάφου παραμένει μουδιασμένη παρά το γεγονός ότι διανύσαμε ήδη την εβδομάδα των Χριστουγέννων. Οι επαγγελματίες παραπονιούνται ότι ο κόσμος δεν ψωνίζει και δεν έχουν καθόλου άδικο. Φυσικά, κακά τα ψέματα, η κακή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται εκατοντάδες οικογένειες τις αναγκάζει να ψωνίζουν μόνο τα βασικά και αναγκαία είδη. Πάνε οι καιροί που έβρεχε παχουλούς μισθούς και 13ους και ο καθένας έμπαινε σε όποιο κατάστημα έβλεπε μπροστά του και το άδειαζε. Σήμερα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά και εκτός από τρόφιμα και ποτά κανένας δεν γεμίζει τις σακούλες με ρούχα και δώρα. ΑΓΝΩ-ΧΙ

Παραφωνήες ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης «Τα προβλήματα της υποστελέχωσης δεν αφορούν μόνο την Πάφο αλλά είναι γενικότερα και υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία για πρόσληψη 250 αστυνομικών και πυροσβεστών». ...Μα οι 250 είναι λίγοι σε σχέση με τις ανάγκες της αστυνομίας. Αυτοί δεν θα καλύψουν ούτε τις ανάγκες της Πάφου.

Ο πρόεδρος, τα μέλη και το προσωπικό του Κοινοτικού Συμβουλίου ΠΩΜΟΥ εύχονται σε όλους Χρόνια Πολλά και καλό Νέο Έτος

■ Το γνωρίζατε ότι οι διάφορες εθελοντικές οργανώσεις της επαρχίας μας επιβάλλεται να εντείνουν τις προσπάθειες και να αυξήσουν τις δραστηριότητές τους αυτή την περίοδο γιατί τώρα είναι που χρειάζεται να αποδείξουν την ύπαρξή τους και το κοινωνικό τους πρόσωπο; ■ Το γνωρίζατε ότι η ύπαιθρος της επαρχίας μας ξαναζωντάνεψε έστω και προσωρινά με την καθοδο χιλιάδων αποδήμων για να περάσουν τις γιορτές με τα συγγενικά τους πρόσωπα; ■ Το γνωρίζατε ότι η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Πάφου εργάζεται σκληρά αυτό το διάστημα προκειμένου να καταφέρει να αυξήσει το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο, αφού το καμπανάκι έχει κτυπήσει και κανένας δεν γνωρίζει ποιες θα είναι ακριβώς οι περιπτώσεις; ■ Το γνωρίζατε ότι οι αιώνιοι γνωστοί κριτές των πάντων συνεχίζουν το βιολί τους στην πόλη μας και το μόνο που καταφέρνουν είναι να προσφέρουν κακές υπηρεσίες στον τόπο και στους πολίτες, αφού δεν έχουν να προτείνουν απολύτως τίποτε; ■ Το γνωρίζατε ότι εκατοντάδες οικογένειες στην Πάφο ζουν σε άθλιες συνθήκες λόγω φτώχειας και ούτε τα επιδόματα του κράτους είναι αρκετά για να τους ανακουφίσουν ουσιαστικά; ■ Το γνωρίζατε ότι εκατοντάδες οικογένειες στην πόλη μας αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης, λόγω της ανεργίας και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από την ανύπαρκτη κίνηση στα καταστήματα του εμπορικού κέντρου;

Ο κοινοτάρχης, τα μέλη και το προσωπικό του Κοινοτικού Συμβουλίου ΣΤΡΟΥΜΠΙΟΥ εύχονται σε όλους Χρόνια Πολλά & ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος


INVITATION FOR 2

Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2019, 8:00μ.μ. Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου


ΑΠΟΨΗ 07

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Παράγοντες δυο κατηγοριών... Όταν σε μια επαρχία δεν υπάρχει όραμα, φαντασία και διάθεση για δημιουργία βάλτου ρίγανη. Τα πάντα κινούνται σε ρυθμούς επιπολαιότητας, αστειότητας και προχειρότητας και ως εκ τούτου τίποτε δεν μπορείς να πετύχεις. Όταν οι άνθρωποι που ηγούνται αρχών, φορέων και οργανισμών είναι κενοί ιδεών και γνώσεων τότε μοιραία το αποτέλεσμα των ενεργειών τους θα είναι κάτι λιγότερο από την μετριότητα. Και επειδή συνηθίσαμε να ζούμε με αυτούς είναι στιγμές που και εμείς οι ίδιοι περιμένουμε θαύματα παρότι γνωρίζουμε πως οι δυνατότητες τους φτάνουν μέχρι πιο κάτω. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες αυτής της φαρσοκωμωδίας η οποία επαναλαμβάνεται από τον ίδιο θίασο και τους ίδιους πρωταγωνιστές. Με περιορισμένες δυνατότητες και ικανότητες οι άνθρωποι αυτοί ξεγελούν και τον ίδιο τον εαυτό τους σε μια προσπάθεια να υπηρετήσουν τάχατες την δημόσια ζωή και να εξυπηρετήσουν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των πολιτών.

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ

Αν ψάξει κανείς ποιοι είναι τότε θα μείνει με το στόμα ανοικτό. Είναι κάποιες περιπτώσεις που ταιριάζει γάντι η γνωστή λαϊκή ρήση «βάλαμε τον λύκο να προσέχει τα πρόβατα». Με λίγα λόγια αυτοί οι κύριοι μόνο το αντίθετο αποτέλεσμα μπορούν να φέρουν με την εμπλοκή τους στα κοινά. Έχουμε ποτέ διερωτηθεί γιατί σ’ αυτή την επαρχία δεν μπορούμε να πετύχουμε σχεδόν τίποτε ή και όταν πετύχουμε κάτι αυτό οφείλεται κυρίως σε παρεμβάσεις και συμφέροντα τρίτων; Η ευθύνη όμως για αυτή την κατάσταση βαραίνει πρώτους και κα-

λύτερους εμάς τους απλούς πολίτες γιατί τους περισσότερους εμείς τους έχουμε επιλέξει είτε με την ψήφο μας είτε με το χειροκρότημα και την έγκριση μας είτε με την ανοχή μας. Και όταν κάποιος παρακολουθήσει προσεχτικά τα όσα διαδραματίζονται καθημερινά στην πόλη μας τότε καταλαβαίνει αμέσως το μέγεθος του προβλήματος. Οι πλείστοι των παραγόντων της τοπικής κοινωνίας τοποθετούνται για ζητήματα που δεν γνωρίζουν, προτείνουν λύσεις που δεν πρόκειται να υλοποιηθούν και προπάντων δεν έχουν ούτε το υπόβαθρο ούτε το ανάστημα

να διεκδικήσουν με επιχειρήματα και στοιχεία κάτι το οποίο δικαιούται η Πάφος. Η τακτική που ακολουθούν είναι αυτή της εκτόνωσης και του καφενείου υψώνοντας λίγο τη φωνή και κατηγορώντας τον άλφα ή τον βήτα αρμόδιο. Το χειρότερο όμως είναι ότι μέσα σε αυτό το χάος χάνονται και οι λίγοι σοβαροί και ικανοί συμπολίτες μας παράγοντες οι οποίοι στο τέλος της ημέρας κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν και σαν γραφικοί αφού κινούνται έξω από τα νερά των υπολοίπων. Όταν λοιπόν προχωρούμε με τέτοια μυαλά για να διεκδικήσουμε την πρόοδο, την ανάπτυξη και το καλύτερο μέλλον, βάλτου ρίγανη!!!

Δύσκολα Χριστούγεννα

Κοινωνία ώρα μηδέν

Σε κάθε οικογένεια στην Πάφο υπάρχει και ένα άτομο άνεργο, ενώ παρατηρείται και το φαινόμενο σε αρκετά σπίτια να είναι άνεργοι τόσο οι γονείς, όσο και τα παιδιά με όλες τις αρνητικές συνέπειες για τους ίδιους και την κοινωνία μας. Δυστυχώς, κάποιες προβλέψεις για απορρόφηση ανέργων στην τουριστική και οικοδομική βιομηχανία έχουν διαψευστεί και η κατάσταση ενόψει εορτών είναι τραγική. Στη μάχη της απάμβλυνσης των προβλημάτων έχουν ριχθεί δεκάδες εθελοντές μέσω των οργανώσεών τους, αλλά όπως βλέπουμε, τα πράγματα είναι δύσκολα και γι’ αυτούς

Οι άπορες οικογένειες στην Πάφο είναι πάρα πολλές σε σύγκριση με τον πληθυσμό και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει και να πονοκεφαλιάσει τοπικές αρχές και λοιπούς αξιωματούχους. Η κοινωνία μας δοκιμάζεται και οι στιγμές που περνά είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Εάν δεν ενδιαφερθούν όλοι αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία, διερωτόμαστε ποιοι θα αναλάβουν αυτό το βαρύ φορτίο. Οι εθελοντές έχουν κυριολεκτικά ξεθεωθεί από τη δουλειά και εάν δεν έρθει αγωγός η πολιτεία, τότε θα μείνουν από καύσιμα. Δεν γίνεται μια επαρχία όπου τα πάντα προσλαμ-

γιατί ο κόσμος βρίσκεται στα όριά του και έχει κουραστεί από τις συνεχείς εκκλήσεις για βοήθεια και στήριξη απόρων οικογενειών και λοιπών αναξιοπαθούντων. ΣΟΚ

βάνουν αρνητικά πρόσημα να υπάρχουν άρχοντες, οι οποίοι να σφυρίζουν προκλητικά αδιάφορα γιατί απλά οι ίδιοι είναι βολεμένοι και απόλυτα τακτοποιημένοι. ΑΓΝΩ-ΧΙ


Εύχοµαι ολόψυχα σε εσάς και στις οικογένειές σας Ευτυχισµένο το Ας κάνουµε πραγµατικότητα την ελπίδα που γεννήθηκε µαζί του!


10 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Δεν τυλίγονται με φιόγκους Να λοιπόν, που στο κατώφλι της νέας χρονιάς βρισκόμαστε να κάνουμε νέα σχέδια και να θέτουμε νέους στόχους, άσχετα εάν την χρονιά που μας φεύγει δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε αυτούς που θέσαμε πριν από ένα χρόνο τέτοιες μέρες. Ευχή του καθενός, λοιπόν, να αποκτήσει ότι αγαπά και ότι χρειάζεται πιο πολύ. Εγώ θα ζητήσω μία καλύτερη καθημερινότητα, αν και δεν μου αρέσει να κλαίγομαι. Θέλω να είμαι καλά και εγώ και οι γύρω μου και να μπορώ να ΤΗΣ ΤΖΟΥΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥ κάνω όνειρα και να τους δίνω ζωή. Θέλω να είμαι σωστή και έτσι να συμπεριφέρομαι, να μην αδικώ τους ανθρώπους. Ελπίζω να καταφέρω να υλοποιήσω έστω και τους μισούς από τους στόχους που θα θέσω. Εύχομαι να έχω γύρω μου ανθρώπους που αγαπώ. Το 2019 με αφήνει με σημαντικές απώλειες, τις οποίες όμως δεν μπορώ να αναπληρώσω. Εύχομαι να μπορέσω, τουλάχιστον, να τις αντιμετωπίσω όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Εύχομαι να έχω υπομονή να αντέχω τα χειρότερα και να προσμένω τα καλύτερα, την δύναμη να αντιστέκομαι μέχρι αυτά να έρθουν, να μην χάσω την θέλησή μου, να πραγματοποιηθούν οι ευχές μου, κυρίως αυτές που έγιναν σιωπηλά, χωρίς να γραφτούν πουθενά. Για τους ανθρώπους εύχομαι να είναι δίκαιοι, να έχουν την υγεία τους και τις δουλειές τους, να συμπεριφέρονται ανθρώπινα, να γίνουν λιγότερο υποκριτές και κανείς να μην τους τσαλαπατά την αξιοπρέπειά τους, να ζουν χωρίς άγχος και να μπορούν να σχεδιάζουν το μέλλον τους όπως αυτοί θέλουν. Κάνοντας τον δικό μου απολογισμό, συνειδητοποιώ ότι δεν συμπεριφέρθηκα πάντα καλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και δεν είμαι η μοναδική. Οφείλουμε όλοι να προβούμε στην δική μας ειλικρινή αυτοκριτική και σε όσους δεν συμπεριφερθήκαμε σωστά, να απολογηθούμε. Εύχομαι όλοι να μπορούμε να κοιταζόμαστε στον καθρέφτη χωρίς να ντρεπόμαστε για μας. Με μικρά - μικρά βήματα να προχωρήσουμε μπροστά, να σβήσουμε ένα - ένα τους στόχους μας από τη λίστα και να κλείσουμε μία - μία τις εκκρεμότητές μας. Αυτά που θέλω, λοιπόν, δεν αγοράζονται με χρήματα, ούτε τυλίγονται με φανταχτερά περιτυλίγματα και φιόγκους σε πακέτα. Άγιέ μου Βασίλη δεν θα σε βάλω σε έξοδα, ούτε σε κόπο. Άφησέ τα όπου σε βολεύει - μιας και δεν έχω καμινάδα - και θα τα βρω. Αν και κάποιοι άνθρωποι σε έχουν ανάγκη πιο πολύ απ’ ότι εγώ, εύχομαι αυτή τη χρονιά να μην με ξεχάσεις, όπως συνηθίζεις τα τελευταία χρονιά. Καλό νέο έτος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΕΣ οι μέρες του Δεκέμβρη μήνα, του τελευταίου μήνα του χρόνου, είναι μέρες απολογισμού, για τον κάθε ένα μας, αφού ένας ακόμη χρόνος φεύγει, και τα δεδομένα για το νέο χρόνο που έρχεται δεν είναι και τόσο σταθερά, αυτό που φαίνεται ότι ζούμε, σήμερα, είναι μια μεταβατική περίοδος, το αύριο με το νέο χρόνο, μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολο, μπορεί και καλύτερο, αλλά αυτό δεν μπορεί ακόμη, κανένας να το ξεκαθαρίσει, μπορεί, ποιος ξέρει, όλη αυτή η περίοδος της αβεβαιότητας να συνεχίσει ακόμη, και στον επόμενο χρόνο... ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ, όντως, να προβλέψει κανείς τι θα γίνει με τα λαϊκά στρώματα τον επόμενο χρόνο, τι θα γίνει με τις τράπεζες, τις εκποιήσεις, την ανάπτυξη, το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό σκηνικό, αν θα φτάσουμε, ή όχι σε επίλυση του Κυπριακού, αλλά και αν ακόμη φτάσουμε ως εκεί, ποια λύση θα έχουμε...και γενικά όλα τα θέματα, από τα προσωπικά και επαγγελματικά του κάθε ενός μέχρι και τα ευρύτερα πολιτικά και κοινωνικά, είναι ανοικτά και με αβεβαιότητα. ΜΙ.ΧΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΧΡΟΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Καταθέτουν βιογραφικά ΓΡΑΦΕΙ: ΤΖΟΥΛΗ ΧΡΙΣΤΟΥ

Εν μέσω καθυστερήσεων φαίνεται να προχωρά το θέμα της σύστασης και λειτουργίας του Φορέα/ Ιδρύματος Πολιτισμού στον δήμο Πάφου. Ενώ, όπως είχε εξαγγελθεί, η σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου θα ανακοινωνόταν στις 28 Νοεμβρίου, σε συνεδρία της ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου στις 20 Δεκεμβρίου αποφασίστηκε η σύσταση τριμερούς επιτροπής, αποτελούμενης από υπηρεσιακούς του δήμου και επικεφαλής τον δημοτικό γραμματέα, η οποία θα μελετήσει και θα ετοιμάσει την λίστα με τα ονόματα και τα βιογραφικά των ενδιαφερομένων για να στελεχώσουν το Δ.Σ. Η λίστα θα υποβληθεί ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου για λήψη της τελικής απόφασης στις πρώτες συνεδριάσεις μετά τις γιορτές. Ως εκ τούτου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται στον δημοτικό γραμματέα. Ο Φορέας, ο οποίος έχει ως αποστολή την ανάπτυξη του πο-

λιτισμού στην Πάφο θα είναι Ιδιωτικού Δικαίου, Μη κερδοσκοπικού Σκοπού και περιορισμένης ευθύνης και χωρίς μετοχικό κεφάλαιο. Μέλος θα είναι μόνον ο δήμος Πάφου, σαν ιδιοκτήτης του Φορέα, ο οποίος και θα διορίζει το επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Σημειώνεται ότι η θητεία του Δ.Σ, πλην της τρέχουσας, θα είναι 30μηνη με δυνατότητα ανανέωσής της για τρεις μόνο θητείες. Ο δήμος Πάφου θα διορίζει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ για τις υπόλοιπες θέσεις θα αποφασίζουν τα ίδια τα

Μέλη του Ιδρύματος. Το Ίδρυμα θα έχει Καλλιτεχνικό Διευθυντή με Συμβόλαιο ορισμένου χρόνου. Θα έχει δικό του προϋπολογισμό, τα έσοδα του οποίου θα αποτελούνται από ετήσια χορηγία του δήμου Πάφου, κρατική ενίσχυση για πολιτιστική παραγωγή, εισφορές ιδιωτών, εκδηλώσεις ή και την εκμετάλλευση των κτιριακών εγκαταστάσεων που θα του παραχωρηθούν από τον δήμο Πάφου ή και από διάφορα ευρωπαϊκά κονδύλια. Ωστόσο, το Ίδρυμα δεν θα έχει το δικαίωμα σύναψης δανείων.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΗ ΛΕΩΦ.ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Τρέχουν να προλάβουν Την άμεση παρέμβαση τόσο του Υπουργού Μεταφορών, όσο και της αντίστοιχης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για κατασκευή πεζογέφυρας επί της λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου ζητούν οι οργανωμένοι γονείς, για τους οποίους η υλοποίηση του έργου καθίσταται μετά και το θανατηφόρο δυστύχημα με θύμα 10χρονη μαθήτρια, επιτακτική ανάγκη. Σχετική επιστολή αποφασίστηκε όπως αποσταλεί τόσο προς τον Υπουργό, όσο και προς τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, στο πλαίσιο σύσκεψης στην οποία παρακάθισαν οι σύνδεσμοι γονέων των εκπαιδευτηρίων της περιοχής, παρουσία των βουλευτών του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ Ανδρέα Φακοντή, Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη και Ηλία Μυριάνθους, αντίστοιχα, η οποία αποσκοπούσε στον συντονισμό των προσπαθειών για προώθηση του αιτήματος.

Προειδοποιούν ότι δεν θα διστάσουν να προβούν στην λήψη δυναμικότερων μέτρων, εάν στο άμεσο μέλλον το αίτημά τους δεν εισακουσθεί. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Αννίτα Ταλιώτου, επιβεβλημένη είναι η εξεύρεση τρόπων ασφαλούς μετάβασης και αποχώρησης των μαθητών από τα σχολεία τους. «Σαν γονείς αγωνιούμε για την ασφάλεια των παιδιών μας και δεν θα φεισθούμε προσπαθειών, ώστε να εξασφαλίσουμε το βέλτιστο για αυτά»,

ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι η αρχιτεκτονική πρόταση για την δημιουργία της πεζογέφυρας διακρίθηκε ανάμεσα σε άλλες 200, που είχαν ετοιμάσει σημαντικά γραφεία ανά το παγκόσμιο. Η βράβευση της αρχιτέκτονος Ελίνας Παττίχη έγινε στις Κάννες τον Μάρτιο του 2013, παρουσία περισσότερων των 20 χιλιάδων ατόμων του χώρου. Στην περιοχή λειτουργούν το λύκειο Αγίου Νεοφύτου, το γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, το Ι’ δημοτικό σχολείο «Ευαγόρας Παλληκαρίδης», το ΙΑ’ δημοτικό « Πεύκιος Γεωργιάδης», καθώς και το ΙΑ’ νηπιαγωγείο « Πεύκιος Γεωργιάδης». ΤΖΟΥΛΗ ΧΡΙΣΤΟΥ


12 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ

Κοινωνία ώρα μηδέν. Το ΣΚΕ μπορεί. Άγιε μου Βασίλη, είμαι ο Αλέξης και πάω Δ’ τάξη. Ήμουν καλό παιδί. Θέλω να μου φέρεις για φέτος πολύ φαγητό ,για να μην κλαίει η μαμά μου, δεν έχει δουλειά κι αν θέλεις, να μου φέρεις ένα παιχνίδι για τον άρρωστο αδελφό μου». Γράμμα από ένα παιδί 10 χρόνων προς τον Άη Βασίλη που είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα. Παχύδερμο κοινωνικά κράτος, από τη μια να δίνει χιλιάδες κάθε μήνα σε εκλεκτούς του συστήματος κι από την άλλη κάποιοι κυριολεκτικά να πεινούν. Κρυμμένη φτώχεια παντού αλλά και δικαιολογημένη περηφάνια. Να σφίγγει η καρδιά να μην ΤΟΥ μαθευτεί το μαρτύριο για πολΑΝΤΩΝΗ ΤΡΑΚΚΙΔΗ* λές οικογένειες, ειδικά τώρα, γιορτάρες μέρες που είναι. Να σε προσπερνούν από δίπλα οι ψηλοί μισθοί, τα χοντρά επιδόματα, οι υπερπαχυλές συντάξεις και να διερωτάσαι ποιο έγκλημα διέπραξες και παρέμεινες στους ξεγραμμένους. Να σου πουλούν πνεύμα νεόπλουτοι, που μιλούν και δεν λεν τίποτε. Να νομίζουν ότι το χοντρό τους πορτοφόλι μπορεί να αγοράσει τα πάντα, την αξιοπρέπεια σου και την ψήφο σου για να φροντίζεις, ενόσω ζεις, να τους προσκυνάς που σε κοροϊδεύουν για ένα κομμάτι ψωμί. Μιλώ για τα ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας, το φτωχό συνταξιούχο, τους απόμαχους της ζωής. Μιλώ ακόμα για το μονογονιό, για την οικοκυρά, ανεξαρτήτως ηλικίας που δεν τα φέρνουν βόλτα. Όλους αυτούς που βλέπουν τους απλήρωτους λογαριασμούς να στοιβάζονται τέλος του χρόνου, πάνω σ’ ένα τραπέζι, σ’ ένα συρτάρι, στο ράφι και να αναρωτιούνται πώς μπορεί κάποιος σήμερα να ζήσει χωρίς ηλεκτρισμό, ζεστό νερό, θέρμανση και τόσα άλλα. Μιλώ όμως και για τη Γεροσκήπου που έζησε και ζει τη φτώχεια στο πετσί της. Στη Γεροσκήπου κάποιοι προνόησαν κάποτε για την ίδρυση του ΣΚΕ, δηλαδή του Κέντρου Ενηλίκων και του Πολυδύναμου κέντρου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εκεί, με πενιχρά μέσα, συντελείται ένα μικρό θαύμα. Σκεφτείτε όμως τί θα γινόταν αν οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι ήταν διπλάσιοι ή έστω αυξημένοι κατά μερικές χιλιάδες. Στο Κέντρο ενηλίκων είναι εξαήμερη η προσπάθεια, μόνιμη επίσης και η προσφορά στους συνταξιούχους, που πλείστοι αποτελούν τους απόκληρους της ζωής. Γιατί όχι όμως και επέκταση του θεσμού και κάλυψη πολλών άλλων κοινωνικών ομάδων; Μονογονεϊκές οικογένειες με ένα σωρό δυσκολίες αλλά και άτομα με ιδιαίτερα προβλήματα γενικά. Χρειάζεται προσπάθεια αλλά πάνω απ’ όλα χρειάζεται οικονομική ενίσχυση. Πολλά λεφτά, που μπορώ να αναφέρω, ξοδεύονται εκτάκτως από το δήμο. Πολλά λεφτά χάνονται δυστυχώς από λανθασμένους χειρισμούς, π.χ. ενοίκια παραλιακών περιπτέρων, δικηγορικά έξοδα, αχρείαστες δωρεές και εκδηλώσεις. Όλα αυτά και πολλά άλλα συμποσούνται σε χιλιάδες ευρώ. Ένα μικρό μέρος τους θα αρκούσε για πολλά μεγάλα βήματα στο ΣΚΕ. Γιατί το είπαμε και το επαναλαμβάνουμε. Η κοινωνική πολιτική πρέπει να ανήκει στις προτεραιότητες, ειδικά στη Γεροσκήπου. *Δημοτικός Σύμβουλος Γεροσκήπου «Κίνηση Σωτηρίας της Πάφου».

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΠΑΓΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΛΗΨΗΣ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ ΣΤΟΝ ΜΟΥΣΑΛΛΑ

Ευθύνες στο κράτος

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΖΟΥΛΗ ΧΡΙΣΤΟΥ

Προ των ευθυνών του φέρει ο δήμος Πάφου το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης σε ότι αφορά την λήψη μέτρων προστασίας της περιοχής του Μουσαλλά, όπου φαίνεται να καταγράφεται σοβαρό πρόβλημα μετατόπισης βράχων, με ορατό τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων. Με επιστολή που θα αποστείλει προς το εν λόγω Τμήμα, ο δήμος θα το καθιστά υπεύθυνο σε τυχόν πρόκληση οποιουδήποτε ατυχήματος είτε με ανθρώπινες απώλειες, είτε με υλικές ζημιές. Το όλο θέμα φαίνεται να παραμένει στα συρτάρια των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών, αφού επιστολή του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης βασιζόμενη σε παλαιότερη μελέτη τονίζει ότι η κατάσταση ως έχει δεν επιβάλλει την λήψη οποιονδήποτε μέτρων προστασίας και πιο συγκεκριμένα στήριξης των βράχων. Μετά και την εξέλιξη αυτή, ο δήμος αναγκάστηκε να παγοποιήσει το θέμα της εκπόνησης σχετικής μελέτης, ενώ είχε προχωρήσει και σε κατακύρωση της προσφοράς σε μελετη-

τικό οίκο. Ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας της ΕΔΕΚ Βάσος Δημητρίου, ο οποίος στο παρελθόν έθεσε επανειλημμένως το θέμα, κάνει λόγο για απαράδεκτες ενέργειες του εν λόγω τμήματος καθώς κάθε χρόνο δημιουργούνται ρωγμές στην πλατεία, γεγονός που αποδεικνύει την μετατόπιση βράχων. Επισημαίνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ασφάλεια του κοινού.

ΣΑΦΕΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Υποσχέθηκε και ενίσχυση Εντολές για εντατικοποίηση των προσπαθειών πρόληψης τόσο των τροχαίων, όσο και του σοβαρού εγκλήματος έχει δώσει στον επικεφαλής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Γιώργος Σαββίδης. Ο Υπουργός, όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του, έχει καταστήσει σαφές ότι το αίσθημα ασφάλειας πρέπει να επανακτηθεί από όλους τους κατοίκους. Απαραίτητη είναι, όπως είπε, η ισονομία, η δίκαιη και σωστή εφαρμογή του νόμου. «Από τα μέλη του Σώματος αναμένω να επιδεικνύεται ο απαιτούμενος σεβασμός προς όλους τους ελεγχόμενους, με ευγένεια χωρίς οποιαδήποτε ρατσιστικά σύνδρομα και με αυξημένη ευαισθησία απέναντι στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», σημείωσε. Προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος, όπως είναι τα ναρκωτικά, η εμπορία προσώπων, η τρομοκρατία, το κυβερνοέγκλημα, η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και η έμφυλη βία, ο Υπουργός έχει ζητήσει εντατικο-

ποίηση των επιχειρήσεων, όπως και επικέντρωση των προσπαθειών πρόληψης. Σε ότι αφορά την ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αστυνομικές περιπολίες, ενώ έχουν ενισχυθεί με νέα μέλη οι θεσμοί της Κοινοτικής Αστυνόμευσης και των Παρατηρητών της Γειτονιάς. Σε εξέλιξη βρίσκεται την ίδια ώρα και η διαδικασία ενίσχυσης του Σώματος με μεγάλο αριθμό αστυνομικών, πυροσβεστών και ειδικών αστυνομικών παγκύπρια. Σε ότι αφορά τις συνθήκες που

περιόριζαν την παραγωγικότητα του Σώματος, ο Υπουργός ανέφερε ότι έχουν βελτιωθεί με την ολοκλήρωση της ανέγερσης των νέων κτιρίων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου, όπως και των βελτιωτικών έργων σε σταθμούς της υπαίθρου. Ο Υπουργός πραγματοποίησε πρόσφατα επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου, ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο επαφών και διαβουλεύσεών του με τα μέλη του Αστυνομικού Σώματος, σε όλες τις επαρχίες. ΤΖΟΥΛΗ ΧΡΙΣΤΟΥ


13

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Ο κοινοτάρχης, τα μέλη και το προσωπικό του Κοινοτικού Συμβουλίου ΚΙΣΣΟΝΕΡΓΑΣ εύχονται σε όλους Χρόνια Πολλά & ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος

Ο πρόεδρος και τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου

ΣΤΑΤΟΥ - ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΙΟΥ

σας εύχονται Χρόνια Πολλά και Καλές Γιορτές

Ο πρόεδρος, τα μέλη και το προσωπικό του Κοινοτικού Συμβουλίου ΕΜΠΑΣ σας εύχονται Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος Ο πρόεδρος, τα μέλη και το προσωπικό του Κοινοτικού Συμβουλίου ΚΟΙΛΗΣ εύχονται σε όλους Χρόνια Πολλά & καλό Νέο Έτος.

Ο πρόεδρος, τα μέλη και το προσωπικό του Κοινοτικού Συμβουλίου ΝΕΟΥ ΧΩΡΙΟΥ σας εύχονται Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος

Ο πρόεδρος, τα μέλη και το προσωπικό του κοινοτικού συμβουλίου ΑΧΕΛΕΙΑΣ σας εύχονται Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος

Ο πρόεδρος, τα μέλη και το προσωπικό του κοινοτικού συμβουλίου ΠΟΛΕΜΙΟΥ σας εύχονται Χρόνια Πολλά και Καλές Γιορτές

Ο πρόεδρος, τα μέλη και το προσωπικό του κοινοτικού συμβουλίου ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ σας εύχονται Χρόνια Πολλά

Ο πρόεδρος, τα μέλη και το προσωπικό του κοινοτικού συμβουλίου ΑΡΜΟΥ σας εύχονται Χρόνια Πολλά και Καλές Γιορτές

Ο κοινοτάρχης, τα μέλη και το προσωπικό του Κοινοτικού Συμβουλίου

ΚΟΝΙΩΝ εύχονται σε όλους Χρόνια Πολλά & ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 15

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ Η ΠΑΦΟΣ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

Να γίνει μια νέα αρχή

Με ανοικτά πολλαπλά μέτωπα η Πάφος αποχαιρετά το 2019, παραμένοντας καθηλωμένη στον πάτο σε ότι αφορά κυρίως τα μεγάλα έργα ανάπτυξης. Δρόμος Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, δρόμος αεροδρομίου – τουριστικής περιοχής – Πέγειας, μαρίνα, αγκυροβόλιο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στην μακρά λίστα αιτημάτων της επαρχίας. Τα εν λόγω έργα, η υλοποίηση των οποίων εκτιμάται ότι θα δώσει προοπτική και ανάπτυξη στην

επαρχία, η οποία «στραγγαλίζεται» οικονομικά μετρώντας ακόμη τις πληγές της από την οικονομική κρίση που έπληξε τον κόσμο, σχεδιάζονται επί χρόνια, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουν ολοκληρωθεί. Από την άλλη, η ανεργία παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ενώ δεν είναι λίγοι και οι συνάνθρωποί μας που δεν έχουν ούτε τα βασικά και στηρίζουν τις ελπίδες στα φιλάνθρωπα αισθήματα πολιτών και αρχών.

Ανοικτό μέτωπο παραμένει και αυτό της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης και των συγχωνεύσεων δήμων και κοινοτήτων, καθώς ουδείς γνωρίζει τι θα φέρει η επόμενη μέρα. Το αύριο, λοιπόν, ξημερώνει αβέβαιο για μια πόλη που πεινά, που υποφέρει και που έχει βουλιάξει στο χρέος. Ευχόμαστε ο νέος χρόνος να φέρει την ελπίδα και την άνοιξη σε αυτή την επαρχία.

ΤΖΟΥΛΗ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΩΦ. ΕΛΛΑΔΟΣ

ΤΟΠΙΚΗ ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ

ΓεΣΥ ευλογία, ή ευλογιά; Με την εφαρμογή της πρώτης φάσης του πολυπόθητου ΓεΣΥ όλοι μας, πάρα τις ανησυχίες που την συνόδευαν, το θεωρήσαμε

μια

ελπιδοφόρα

και καθαρή κίνηση για ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας

ΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ*

που θα διασφαλίζει ένα ισότιμο μέλλον για όλους τους πολίτες της κυπριακής Δημοκρατίας . Η δεύτερη φάση που αναμένεται να εφαρμοστεί τον Ιούνιο του 2020 φιλοδοξεί να ολο-

Επίσπευση εργασιών

κληρώσει τις προσπάθειες χρόνων και να χαρίσει

Στις απαραίτητες ενέργειες για υλοποίηση του έργου ανάπλασης της λεωφόρου Ελλάδος χωρίς δημιουργία κτιστής νησίδας προχωρά ο δήμος Πάφου, σύμφωνα με ενημέρωση της οποίας έτυχε το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρία. Ήδη, ο δήμαρχος έχει δώσει οδηγίες προς το μελετητικό γραφείο, με το οποίο ο δήμος είναι συμβεβλημένος, για ετοιμασία αναθεωρημένου ρυθμιστικού σχεδίου και τελικών κατασκευαστικών σχεδίων χωρίς κτιστή νησίδα, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία της μελέτης του μελετητή Ανδρέα Μαρκίδη, όπως και άλλες σύγχρονες προδιαγραφές για θέματα βιώσιμης αστικής κινητικότητας και ασφάλειας. Η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού από πλευράς δήμου

την ολοκληρωμένη προσπάθεια έρχονται να σβή-

αναμένεται τον προσεχή Φεβρουάριο, εφ’ όσον ο δήμος λάβει όλες τις αναγκαίες εγκρίσεις. Η έναρξη των εργασιών, εάν όλα κυλήσουν ομαλά, υπολογίζεται στα τέλη Μαϊου. Εξήγησε ότι η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην υλοποίηση του έργου οφείλεται στο πρόβλημα παγοποίησης σημαντικών έργων λόγω της κάθετης αντίθεσης κυβερνητικών Τμημάτων για κτιστή διαχωριστική νησίδα και από την άλλη του σταυρώματος των κονδυλίων από τη Βουλή, λόγω της νησίδας. Η λήψη της απόφασης για υλοποίηση του έργου χωρίς νησίδα λήφθηκε από το δημοτικό συμβούλιο τον περασμένο Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται ότι η πρόνοια για δημιουργία διαχωριστικής νησίδας, που περιελάμβαναν τα αρχικά σχέδια ανάπλασης, είχε πυ-

πεποιθήσεις για μια προσπάθεια που στόχο έχει

που έρχονται στο φως της δημοσιότητας δημιουργώντας έναν κλίμα καχυποψίας και αμφισβήτησης που αν συνεχίσει να χτίζεται θα οδηγήσει με μαθηροδοτήσει σωρεία αντιδράσεων, οδηγώντας και σε διαμαρτυρίες. Η μια σχολή σκέψης τόνιζε ότι η δημιουργία νησίδας θα δημιουργήσει κυκλοφοριακό χάος, θα οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό και ίσως και λουκέτο τις επιχειρήσεις και θα δημιουργήσει τεράστια θέματα ασφαλείας, λόγω της στενότητας του δρόμου. Η άλλη σχολή σκέψης τόνιζε ότι η δημιουργία νησίδας θα καταστήσει ασφαλές το δρόμο, καθώς θα αποτρέπει τις παράνομες στροφές και επαναστροφές οχημάτων, μειώνοντας τα δυστυχήματα. ΤΖΟΥΛΗ ΧΡΙΣΤΟΥ

Εικόνες ντροπής... κλαδέματα, πολίτες πετάνε σκουπίδια και άλλα άχρηστα αντικείμενα, από κρεβάτια μέχρι και νεκρά ζώα, με αποτέλεσμα η περιοχή να καταστεί εστία μόλυνσης. Σύμφωνα με τους παραπονούμενους, το σημείο εκείνο και κατ’ επέκταση ολόκληρη η γειτονιά έχει μετατραπεί σε χώρο συγκέντρωσης τρωκτικών και κατά συνέπεια σε ωρολογιακή βόμβα για την δημόσια υγεία. Ζητούν την άμεση λήψη μέτρων από τον δήμο Πάφου για καθαρισμό και επανόρθωση του τεμαχίου, καθώς η υγεία τους αλλά και η ίδια η ζωή τους τίθενται σε άμεσο κινδυνο, καθώς και επι-

Δυστυχώς όμως οι οποιοσδήποτε αισιόδοξες

σουν μετά από διάφορες ενέργειες και γεγονότα

ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΣ ΣΚΥΒΑΛΟΤΟΠΟΣ ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΟΧΛΗΡΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Εικόνες ντροπής σε κεντρικό σημείο της Πάφου έχει καταγράψει ο φακός. Σε αυθαίρετο σκυβαλότοπο έχει μετατραπεί τεμάχιο γης εντός κατοικημένης περιοχής, παρά το υπό διαμόρφωση πάρκο των Χρωμάτων, το οποίο ο δήμος διαφημίζει ως ένα από τα μεγαλύτερα της Κύπρου, έκτασης 21.000 τ.μ. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, συνεργεία του δήμου έχουν τοποθετήσει εδώ και καιρό τα κλαδέματα που προέκυψαν κατά την διεξαγωγή των εργασιών, χωρίς μέχρι στιγμής να τα έχουν μεταφέρει στο πράσινο σημείο. Στον σωρό από

σε όλους τους πολίτες την υγεία που τους αξίζει.

ματική ακρίβεια στην κατάρρευση του συστήματος. Τεράστια εισοδήματα σε ειδικούς γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και η εξαίρεση διαφόρων σημαντικών ιατρικών εξετάσεων και φαρμάκων από τις επιτρεπόμενες έχουν γεννήσει ερωτηματικά στους πολίτες. Ήταν αναμενόμενο πως όπως κάθε νέα αρχή θα είχε ελαττώματα και παραλείψεις και γι αυτό δόθηκε πίστωση χρόνου με την ελπίδα πως θα διορθώνονταν και θα αναβαθμίζονταν με γνώμονα το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων μερών. Αυτό όμως που έχει αποδειχτεί είναι πως δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να έχουμε εμπιστοσύνη στις ανιδιοτελείς ενέργειες τόσο της κυβέρνησης και του κράτους όσο και όλων των συμμετεχόντων στο ΓεΣΥ. Δεν απαντήθηκαν ακόμη τα ερωτήματα πως έχουν μαζευτεί τα τεράστια εισοδήματα των ιατρών, πως ελέγχεται το σύστημα, οι συνταγογραφήσεις κτλ που κοστίζουν στο κράτος αστρονομικά ποσά. Είναι καιρός να απαντηθούν, να δοθούν σοβαρές και τεκμηριωμένες απαντήσεις γιατί προς το παρόν φαίνεται πως το όλο σύστημα στηρίζεται σε λάθος κριτήρια και λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο και κινδυνεύει να διαλυθεί καταστρέφοντας παράλληλα

βολής προστίμων σε όσους βρίσκουν την εύκολη λύση να πετούν σε ανοικτούς χώρους τα σκουπίδια και τα υπόλοιπα άχρηστα αντικείμενά τους, τα οποία οφείλουν να μεταφέρουν και να παραδίδουν στο πράσινο σημείο που λειτουργεί στην περιοχή Μουττάλλου για ανακύκλωση. ΤΖΟΥΛΗ ΧΡΙΣΤΟΥ

και όλες μας τις ελπίδες. Το ΓεΣΥ ήρθε στην ζωή μας σαν ευλογία για να μας προσφέρει ουσιαστικά, δυστυχώς όμως κινδυνεύει να καταλήξει ευλογιά και θα το πληρώσουμε όλοι μας. * Πολιτικός Επιστήμονας, Επικοινωνιολόγος


18 ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΣΣΚΕΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Πάει ο παλιός ο χρόνος Ακόμη ένας χρόνος μας αφήνει και καθίσταται

παρελ-

θόν. Όταν βιώνουμε τα γεγονότα κατά τη διάρκεια της χρόνιας ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΟΡΚΑ*

τότε έχουμε σαφή αντίληψη και αίσθηση του χρόνου. Οι

μέρες, οι βδομάδες, οι μήνες περνούν και αφήνουν αναμνήσεις. Όταν σκεφτούμε όμως πότε ήταν η προηγούμενη φορά που γιορτάσαμε πρωτοχρονιά είμαι σίγουρος πως σε όλους μας το μυαλό αναλογίζεται πως, λες και ήταν χθες. Τόσο σύντομα περνάει ένα ολόκληρο έτος στην ευρύτητα του χρόνου γενικότερα. Άλλος ένας χρόνος λοιπόν πέρασε, για άλλους γρήγορα, για άλλους πιο αργά, με ευχάριστες στιγμές και για πολλούς ενδεχομένως και με δυσάρεστες. Όπως και να έχει το 2019 είναι πλέον παρελθόν και σε λίγες ημέρες θα υποδεχτούμε το 2020. Ευχή μου είναι το νέο έτος να ξεκινήσει για όλους μας με τους καλύτερους οιωνούς και με αισιοδοξία. Καλή χρονιά σε όλους λοιπόν, πάντα με υγεία!

*Γενετιστής Δημοτικός σύμβουλος ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου

Χριστός γεννάται σήμερα και επί γης ειρήνη….. Τα Χριστούγεννα του κάθε αιώνα είχαν πάντα θρησκευτικό και εορταστικό χαρακτήρα. ΤΟΥ Όλοι οι ΑΝΔΡΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο υμνούσαν την γέννηση του Χριστού και έψαλλαν το «δόξα εν υψίστοις ». Σήμερα πλούσιοι και φτωχοί, Γάλλοι, Άγγλοι, Ορθόδοξοι, Καθολικοί και Προτεστάντες γιορτάζουν σε όλο τον κόσμο την ίδια μέρα με την ίδια μεγαλοπρέπεια την γέννηση του Ιησού. Άλλωστε είναι η μόνη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης που τους βρίσκει όλους σύμφωνους. Τα Χριστούγεννα είναι πλέον παγκόσμια γιορτή και επικρατεί σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η εμπορικότητα των Χριστουγέννων ήταν κάτι που δεν ξέφυγε από την επιτηδειότητα των οικονομικών μαέστρων της “Oxford street”. Έτσι σιγά, σιγά τα χριστουγεννιάτικα προϊόντα καθιερώθηκαν στην παγκόσμια καταναλωτική κοινωνία. Τα Γιαπωνεζάκια και τα Κινεζάκια έμαθαν πλέον ότι η μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή δεν είναι αυτή που γιορτάζεται από τα τρισεκατομμύρια των ομοθρήσκων τους αλλά η επικερδέστερη γιορτή των λιγοστών εκατομμυρίων Ευρωπαίων. Η προσοδοφόρα και χρυσοφόρα Χριστιανική γιορτή δεν άφησε ασυγκίνητες ούτε τις μάζες των δισεκατομμυρίων Ασιατών ούτε τα μιλιούνια των Ινδουιστών και Μουσουλμάνων. Όλοι εργάζονται εντατικά για να προλάβουν τις χριστουγεννιάτικες παραγγελίες των Ευρωπαίων και των Αμερικανών. Κινέζικα, γιαπωνέζικα, ταϊβανέζικα, λαμπάκια, δεντράκια, παιγνίδια, στολίδια, και άλλα πολλά εισάγονται από τις χώρες του ανατέλ-

Τα Χριστούγεννα του Ηρώδη! λοντος Ασιατικού Ήλιου. Η παγκόσμια χριστουγεννιάτικη αγορά, είναι πλέον η εμπορικότερη ετήσια θρησκευτική γιορτή. Τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερικανική Ήπειρο το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι το πλουσιότερο και το πιο ελκυστικό της χρονιάς. Πλούσιοι και φτωχοί θα κάνουν τα πάντα για να οργανώσουν ένα λουκούλλειο γεύμα. Οι γαλοπούλες, και τα γουρουνάκια έχουν την τιμητική τους για να θυσιαστούν στις γαστρονομικές συνήθειες των διαφόρων χριστιανικών λαών. Δώρα, παιγνίδια, στολίδια, ποτά, ρούχα, πλαισιώνουν το όλο σκηνικό της ευρωχριστιανικής κουλτούρας. Στην Ελληνική χριστιανοσύνη τα πράγματα δεν είναι και κάτι το διαφορετικό. Ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος των πόλεων ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Εκατομμύρια λαμπιόνια και χιλιάδες στολίδια κάθε λογής εισάγονται από την Κινέζικη βιομηχανία σε όλα τα ελλαδοκυπριακά σπιτικά. Παιγνίδια όλων των ειδών και προτιμήσεων κατασκευάζονται από την ασιατική αγορά και καταλήγουν στα χέρια του «κοινού κυπρίων». Εισαγόμενα κρέατα και ειδικά το αμνοερίφιο της ακρίβειας και της σπατάλης που κυριολεκτικά ξαλαφρώνει την τσέπη για να στολίσει σουβλιστό το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πέρασε ο καιρός που τα κυπριακά Χριστούγεννα μύριζαν ζαλατίνα, λουκάνικο, λούντζα και λαρδί στις αυλές των σπιτιών. Το χοιρούδι που έκτρεφε όλη η οικογένεια θυσιαζόταν με ιεροτελεστία στο κάθε σπίτι σε κάθε χωριό. Οι πιστοί μετά από την πολυήμερη νηστεία προσέρχονταν στην εκκλησία για να πάρουν την θεία κοινωνία. Οι ναοί γεμάτοι από πιστούς έψαλλαν το ωσαννά.. Λίγοι τυχεροί «πάνιζαν» τα καινούργια τους ρούχα και παπούτσια που άλλωστε ήταν και τα μοναδικά που θα έπαιρναν όλη τη χρονιά. Η Πρωτοχρονιά με το Αϊ Βασίλη βασιλιά, και τα Φώτα με την αγια-

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε την Κυριακή 29/12/2019,στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου,το τρίμηνο μνημόσυνο του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού

Τελούμε αύριο Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019 στον ιερό ναό Αγίου θεοδώρου στην Λετύμπου το ετήσιο μνημόσυνο του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

στούρα του παπά για να διώξει πάσα κακό και κάθε καλικάτζαρο έμεινε στα παραμύθια. Τα Χριστούγεννα σήμερα δεν είναι μόνο σύμβολο ζωής και ελπίδας στην αιωνία ζωή αλλά ύμνος στις πρόσκαιρες και υλικές απολαύσεις. Οι τρεις μάγοι με τα δώρα έγιναν οι έμποροι των εθνών και ο Ηρώδης της απληστίας και της χλιδής κυβερνήτης στον κόσμο. «Δόξα εν εμπόροις και επι γης τοις χρήμασι πειθόμενοι». Τα Χριστούγεννα της ορφανής έμειναν μόνο στα βιβλία τώρα έχουμε τα χριστούγεννα των ορφανών και των λαών που τους θυσιάζουν τόσο εύκολα οι μεγάλες δυνάμεις. Αλήθεια πόσα παιδιά θα είχαν σχολεία και πόσοι λαοί νοσοκομεία αν αντί για πολεμικούς εξοπλισμούς δισεκατομμυρίων δολαρίων, επικρατούσε στον κόσμο η Ειρήνη; Τα Χριστούγεννα του Ηρώδη με την σφαγή των νηπίων έμεινε σαν κατάρα και από τότε τα χριστούγεννα είναι ματωμένα. Η γέννηση ομως του Χριστού μέσα από την αλαζωνεία του Ηρώδη γεννά και πάλι κάθε χρόνο την ελπίδα ότι , θα επικρατήσει η αγάπη και η ειρήνη στον κόσμο. Οι τρείς μάγοι με τα σπάνια αλλά υλικά δώρα μας δείχνουν ότι κάποιοι άνθρωποι νιώθουν τα Χριστούγεννα σαν ένα κοινωνικό γιορταστικό πρόγραμμα να πάρουν δώρα να δώσουν ή μια ευκαιρία να φάνε να πιούνε και να ευχαριστηθούνε. Τελικά είτε Χριστούγεννα της ορφανής τα ονομάσουμε είτε Χριστούγεννα του Ηρώδη, τα Χριστούγεννα είναι στην ψυχή του Ελληνικού λαού. Είναι μια γιορτή που όσο θεϊκή και αν είναι και όσο θρησκευτική ο ελληνικός λαός την έπλασε στα μέτρα της κουλτούρας που έζησαν εκατοντάδες γενιές. Ο λαός θρησκεύεται, ο λαός σέβεται τα θεία, αλλά ξέρει να δημιουργεί στο χαρμόσυνο γεγονός την χαρά, με τις ανθρώπινες εκείνες απολαύσεις που οι στιγμές το επιτρέπουν. Χρόνια Πολλά Καλές Γιορτές και όλοι να έχετε πάντα την υγεία σας.

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Πωλούνται βιοτεχνικά οικόπεδα στην Αγία Μαρινούδα. Συντελεστής Δόμησης: 50%, Συντελεστής Κάλυψης: 60%. Άμεση μεταβίβαση. Για πληροφορίες, στο τηλέφωνο 99675253

ΑΝΔΡΕΑ Π. ΣΑΡΙΚΑ (από Πέγεια, τέως κάτοικος Γεροσκήπου) και καλούμε όσους τιμούν τη μνήμη του να παραστούν. Οι τεθλιμμένοι Σύζυγος: Ρέα Σαρίκα Παιδιά: Χαρίκλεια Σαρίκα Παναγιώτης & Άνθη Σαρίκα Εγγόνια: Ανδρέας, Διονύσης, Ορέστης και συγγενείς

ΔΗΜΟΣ ΠΑΦΟΥ Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπ’ αρ. Π.Ε.Ε. 13/2019 για τη χορήγηση άδειας χρήσεως καφεστιατορίου στο κτιριακό συγκρότημα της Δημοτικής Αγοράς (Παλιό Σφαγείο) ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ (πρώην Αστυνομικός 1963, από Λετύμπου) και καλούμε όσους τιμούν τη μνήμη του να παραστούν. Οι τεθλιμμένοι: Σύζυγος, παιδιά, εγγόνια, αδέλφια και λοιποί συγγενείς

1. Ο Δήμος Πάφου δέχεται προσφορές για τη χορήγηση άδειας χρήσεως του καφεστιατορίου στο υποστατικό που βρίσκεται στο κτιριακό συγκρότημα της Δημοτικής Αγοράς (Παλιό Σφαγείο). 2. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξασφαλίσουν τα έγγραφα του Διαγωνισμού και τα σχετικά σχέδια από την ιστοσελίδα του Δήμου www.pafos.org.cy ή από το Γραφείο Προσφορών του Δήμου. 3. Οι προσφορές πρέπει να υποβληθούν μέχρι την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 12.00.


20 KOINΩΝΙΑ

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΚΑΘΕ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Το νου σου κυριε καταναλωτή...

Για μιαν αλεπού υπάρχει σωτηρία;

Είναι δύσκολοι καιροί για ... πρίγκηπες Χριστούγεννα, φώτα, χαρά, ανεμελιά και άλλα τόσα όμορφα συναισθήματα που μας και το σοφότερο είναι να μην αδειάζουμε το πλημμυρίζουν τις Άγιες τούτες μέρες και η βαλάντιο μας με είδη που απλά μας ... «γυεσωτερική εφορία που νοιώθουμε συχνά εκ- άλλισαν» όταν τα είδαμε στα περιοδικά, στην φράζεται ή/και συνοδεύεται με υλικά αγαθά. τηλεόραση, στην βιτρίνα! Είναι επίσης ο καιρός, αν και αυτό θα Μερικά από αυτά είναι διάφορα δώρα, γλυκά, και άλλα τέτοια που στην πραγματικότητα έπρεπε να ήταν κάθε μέρα, που πρέπει να δοηθήσουμε και όσους συνάνμπορεί να μας είναι και αχρείαθρωπους μας έχουν ανάγκη από στα αλλά τα αγοράζουμε στην ένα ζεστό πιάτο φαγητό μια και τα προσπάθεια μας να ... λάμψει το Χριστούγεννα είναι η γιορτή της σπίτι μας! αγάπης και της προσμονής για Ολα αυτά είναι καλά και άγια. ότι καλύτερο στην ζωή μας. Και όμορφα, ότι μας δίνει χαρά Επίσης, τα δώρα που θα και ομορφαίνει την ζωή μας,είναι αγοράσουμε καλό θα ήταν να ευλογια να το βάζουμε στην ζωή είναι πραγματικά χρήσιμα για τα μας. άτομα στα οποία θα τα χαρίσουΌμως... με και να μήν είναι άσχετα ή για Θα πρέπει να έχουμε τον νου ΤΗΣ λόγους επίδειξης αγορασμένα. μας και να παρατηρούμε τα οσα ΜΑΡΙΑΣ ΜΑΣΟΥΡΑ* Στα παιδιά είναι καλύτερα να χααγοράζουμε να είναι φρέσκα, να ρίσετε βιβλία και επιτραπέζια παιμην λήγουν σύντομα, να έχουν κάρτα αλλαγής και εγγύηση, να είναι πιστο- γνίδια και να καθήσετε μαζί τους να παίξετε, ποιημένα για καταλληλότητα και κατανάλωση να περάστε όμορφες στιγμές μαζι τους γιατί στην Κύπρο και να πληρούν τους κανόνες μεγαλώνουν σύντομα και ανοίγουν τα φτερά υγιεινής και ασφάλειας για όποιον τα κατα- τους πετώντας προς τα όνειρα τους. Τα ηλεκτρονικά παιγνίδια είναι καλό να ναλώσει. Πολλές φορές, στις βιτρίνες βλέπουμε χρησιμοποιούνται με φειδώ και να μην αφήαρκετά προϊόντα τα οποία είναι βαλμένα νουμε τα παιδιά να καταστρέφουν ώρες και τόσο όμορφα, στολισμένα ή «σε τιμές χάρι- ώρες χαμένα σε αυτά!! Ευχόμαι ε όλους καλά Χριστούγεννα και σμα» που μας παρακινούν να τα αγοράσουμε ενώ στην πραγματικότητα δεν τα έχουμε ένα ευτυχισμένο νέο έτος με 2020 χιλιαδες καν ανάγκη. Οι διαφμίσεις που παίζουν με ευχές για υγεία, χαρά και ευλογία!! Και ας ξεκινήσουμε με έξυπνες αγορές την ψυχολογία μας, μας γεννούν ανάγκες που δέν έχουμε στην ουσία και έτσι μας ... και χρήσιμες!! πασάρουν πολλά αχρείαστα προϊόντα. Καλό θα ήταν λοιπόν, να μην πέφτουμε στην παγί* Δημοσιογράφος δα και να τα αγοράζουμε.

αυτά τα αθώα πλάσματα», συλλογίστηκε αποΆνοιξαν, κάποτε, οι πύλες του ουρανού κι γοητευμένη έπειτα, μα, τότε, είδε μιαν άλλη ένα μονοπάτι από φως ρίχτηκε ως κάτω στη αλεπού να περνά τις πύλες και να φτάνει στη γη. Όλα τα πλάσματα βάδιζαν πάνωθέ του κι αν σωτηρία. ήταν καθαρά περνούσαν τις πύλες και έφταναν «Ωραία, πέρασε ήδη μια αλεπού, οπότε αν στη σωτηρία. Μια αλεπού, λοιπόν, κινούσε κι παίξω καλά το ρόλο της μετανοημένης, ίσως να αυτή, κουνιστή και λυγιστή, κατά την πύλη. υπάρχει σωτηρία και για εμένα». Μόλις είδε, ωστόσο, αυτό το φως να πέφτει Κι έτσι, λοιπόν, όταν έφτασαν έξω απ’ τις στη γη, τα χρειάστηκε. «Αμάν, έφτασε η ημέρα πύλες του ουρανού, κατέβασε την της σωτηρίας κι εγώ δεν πρόλαβα κότα απ’ τους ώμους της. «Αχ και μήτε να μετανιώσω για όλα τα κακά να μπορούσα να σε καταβροχθίσω που έχω κάμει», συλλογίστηκε με τώρα αμέσως, αλλά ας όψεται η σωτρόμο. «Πώς, το λοιπόν, θα περάσω τηρία μου», σκέφτηκε, καθώς βράζαν τις πύλες του ουρανού, αν πω πως, τα σωθικά της απ’ τη λαχτάρα της να ακόμη και τώρα, μου ‘ρχεται να πάω φάει την κότα. να το παίξω φίλη σ’ αυτήν την κουνιΣυγκρατήθηκε, όμως, κι εξακοστή κοτούλα κι έπειτα, να την κάνω λούθησε το θέατρο. «Καλώς να περάμια γερή χαψιά στο ταπεινό μου στοσεις στη σωτηρία, κοτούλα μου. Σου μαχάκι;». ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ ζητώ συγγνώμη που όσο πατούσες «Πρέπει να καμωθώ τη μετανοΚΟΥΡΙΔΗ στη γη, ήμουν ο φόβος κι ο τρόμος ημένη», αποφάσισε κι έπιασε το θέσου», της είπε και την κατευόδωσε. ατρο, πριν καλά-καλά ανεβεί σ’ αυτό Κι έφτασε, τότε, κι η ώρα της το μονοπάτι. Σκούπισε, λοιπόν, τα αλεπούς να περάσει στη σωτηρία. Άκουσε μια σάλια της που έτρεχαν και πήρε στο κατόπι την φωνή να τη ρωτά: «Λοιπόν, αλεπού; Τι γυρεύεις κότα, που τόσο ήθελε να γευτεί. έξω απ’ τις πύλες μου;». «Κότα μου», αρχίνησε να της λέει. «Αχ, και «Είμαι μια μετανοημένη που έκαμα πολλά να μπορούσα να πάρω το χρόνο πίσω: Δε θα κακά στη ζωή μου, μα που τώρα μήτε να τα σκέξεπάστρευα το κοτέτσι σου». φτουμαι δεν μπορώ. Είδες, φαντάζομαι, πόσο «Έχεις, στ’ αλήθεια, μετανιώσει, αλεπού;», διορθώθηκα και πόσο καλά περιποιήθηκα την ρώτησε η κότα κι η αλεπού τότε έμπηξε ένα γερό κότα μέχρι να φτάσω εδώ. Ζητώ κι εγώ, η δόκλάμα, που ήταν σαν να ερχόταν πραγματικά λια, λοιπόν, τη σωτηρία». «Χα χα χα», άκουσε, απ’ τα τρίσβαθά της. «Απλώς έχω μετανιώσει;», όμως, τη φωνή να της γελά. «Δεν υπάρχει ακόαπάντησε, λοιπόν, η αθεόφοβη. «Μα, αν μπομη σωτηρία για εσένα», της είπε έπειτα αυστηρούσα θα έδινα και τη ζωή μου για να ζωνταρά. νέψουν όλες οι κότες που έφαγα, για να τους «Μα γιατί;», διαμαρτυρήθηκε η αλεπού, ζητήσω μιαν απλή συγγνώμη κι ύστερα ας τα «Αφού πριν από λίγο, άνοιξες τις πύλες Σου για κακάρωνα ευθύς εγώ». μιαν άλλη αλεπού, την είδα». «Ναι, γιατί αυτή, Κι η αλεπού, τότε, έπιασε την κότα και την τα ομολόγησε όλα: μου ‘πε πως με κόπο άντεξε έβαλε στους ώμους της, για να μην ταλαιπωρείνα μη φάει τις κότες που ανέβαιναν να ‘ρθουν κι ται, τάχα, και να για να φτάσει ξεκούραστη στη αυτές στη σωτηρία». σωτηρία. «Εσύ, τυχερούλα μου», της είπε με «Ωραία, λοιπόν, κι εγώ με κόπο κρατήθηκα. καλά κρυμμένο φθόνο, «οπωσδήποτε θα περάΜπορώ, τώρα, να περάσω τις πύλες Σου, σε σεις απ΄ τις πύλες του ουρανού. Τι κακό να ‘χεις παρακαλώ;». κάμει εσύ στη ζωή σου; Τίποτα, θαρρώ». Κι η φωνή τότε γέλασε κι η αλεπού προσγει«Πώς, αλεπού», αποκρίθηκε η κότα. «Τα ώθηκε στο χώμα και ξεγέλασε ευθύς την πρώτη ‘χω και γω τα κριματάκια μου. Δεν κακάριζα τις κότα που βρέθηκε εμπρός της. «Νόστιμη κοτούπροάλλες απ’ τα χαράματα και δεν άφησα ούτε λα μου», ψιθύριζε σαν την κατάπινε, «μπροστά κουνούπι να ξεραθεί στον ύπνο;». «Μα αυτό δε σου τι να φτουρήσει η σωτηρία;». λογαριάζεται για κρίμα», της απάντησε η αλεΚι έτσι, λοιπόν, η αλεπού είχε καιρό ακόμη πού. για να βρει τη σωτηρία. «Πού πάω η καημένη να συγκριθώ μ’ όλα

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Πωλείται οικόπεδο με θέα στην περιοχή της Πάφου, 720 τ.μ.

Πωλείται κατοικία τριών υπνοδωματίων 180 τ.μ στην περιοχή της Πάφου.

Τιμή: €160.000

Τιμή: €163.000

Για περισσότερες πληροφορίες, στο τηλέφωνο 99738884

Για περισσότερες πληροφορίες, στο τηλέφωνο 99738884

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Σπουδάζω και εργάζομαι Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη κατεύθυνση έρευνας και ανάπτυξης στη σύγχρονη εκπαιδευτική τεχνολογία. Η ΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ Η. σχεδίαση, ανάπτυξη ΣΑΒΒΙΔΗ* και λειτουργία προγραμμάτων που αξιοποιούν τις δικτυακές δυνατότητες των νέων τεχνολογιών επιτρέπει την πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης σε όλο τον κόσμο, από όπου μπορούν οι φοιτητές να ενημερώνονται, να πληροφορούνται, να συμβουλεύονται ειδικούς για θέματα που τους απασχολούν. Ο παγκόσμιος ιστός (Internet) επιτρέπει στους φοιτητές να εργάζονται με ενεργό και διερευνητικό τρόπο, εφόσον μπορούν να αντλούν την πληροφορία, να την επεξεργάζονται και να τη μεταδίδουν και να μην αρκούνται στο ρόλο του παθητικού δέκτη της πληροφορίας και της γνώσης. Προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης παρέχουν ευκαιρίες σε άτομα να εκπαιδεύονται και να μορφώνονται και να στηρίξουν διαδικασίες δια βίου μάθησης και συνεχούς επιμόρφω-

σης. Προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης λειτουργούν από πολύ καιρό στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη, ιδίως στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης (UK). Ανάμεσα στην πληθώρα επιλογών που προσφέρονται σήμερα για μεταπτυχιακές σπουδές εξ αποστάσεως, ο κάθε υποφήφιος φοιτητής πρέπει να είναι επιφυλακτικός και να κάνει τις επιλογές του βάσει ορισμένων σημαντικών παραμέτρων. Καταρχήν, το πανεπιστήμιο που θα επιλέξει πρέπει να εντάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και να έχει πίσω του μια μακρόχρονη παράδοση στην προσφορά μεταπτυχιακών προγραμμάτων εξ αποστάσεως. Δεύτερον, σημασία πρέπει να δίδεται στη Σχολή στην οποία θέλει κανείς να φοιτήσει και στους καθηγητές που την απαρτίζουν. Επιπρόσθετα, ο κάθε φοιτητής καλείται να εξετάσει με προσοχή τα ίδια τα προγράμματα που τον ενδιαφέρουν για να διαπιστώσει αν οι απαιτήσεις είναι τέτοιες που μπορεί να αντεπεξέλθει.

Επίσης, ο φοιτητής πρέπει να ελέγξει αν το πρόγραμμα σπουδών που θέλει να ακολουθήσει είναι αναγνωρισμένο από το ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ. Τέλος, το κόστος σπουδών και οι ευκολίες πληρωμής είναι ακόμα μια παράμετρος που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν για την επιλογή πανεπιστημίου και προγράμματος σπουδών. Οι μεταπτυχιακές σπουδές εξ αποστάσεως αριθμούν πλεονεκτήματα και οι φοιτητές δεν μειονεκτούν σε τίποτα σε σχέση με αυτούς που φοιτούν σε συνεχή βάση στα πανεπιστήμια (fulltime students). Όπως προαναφέρθηκε, με αυτό τον τρόπο εξοικονομείται ταυτόχρονα χρόνος και χρήματα. Στις περιπτώσεις δε που κάποιος ήδη εργάζεται, το πλεονέκτημα είναι μεγαλύτερο, εφόσον δεν είναι αναγκασμένος να σταματήσει τη δουλειά του, αλλά μπορεί να συνδυάσει τα δύο. Όσον αφορά το θέμα των χρημάτων, η διαφορά του να σπουδάζει κανείς από απόσταση σε σχέση με τους φοιτητές πλήρους φοίτησης είναι αισθητή, από τη στιγμή που το μόνο που πληρώνει είναι τα δίδακτρά του. Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεταπτυχιακές σπουδές εξ αποστά-

σεως, λόγω ακριβώς αυτής της φύσης τους, μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση σε αυτό που ονομάζουμε διά βίου παιδεία (long life learning). Η συνεχής επιμόρφωση και ο εμπλουτισμός των γνώσεών μας καλό είναι να εντάσσονται στις προτεραιότητές μας και οι μεταπτυχιακές σπουδές εξ αποστάσεως αποτελούν ένα μέσο επίτευξης αυτού του στόχου. *Εκπαιδευτικός Σύμβουλος


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ 21

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΠΑΡΑΘΥΡΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΑ

365 μέρες ευκαιρίες... Τελευταίες ώρες ακόμη μιας κουραστικής μέρας… τελευταίες μέρες για το 2019… φεύγει και αυτό…πότε πέρασαν 365 μέρες… διερωτώμαι πόσο γρήγορα περνούν οι μέρες, οι μήνες, τα χρόνια… ανοιγοκλείσιμο ματιών ΓΡΑΦΕΙ: Παγωνιά… το τοΕΥΗ ΜΑΚΑΡΙΟΥ πίο φοβιτσιάρικο από την ομίχλη … ελάχιστα μπορώ να ξεχωρίσω μπροστά μου, ακόμη και τα φωτάκια από τα διακοσμημένα μπαλκόνια έχουν εξαφανιστεί… ο ουρανός σκοτεινός … ανατριχίλα με κυριεύει από τον φόβο και εικόνες από παλιές ταινίες τρόμου ,ασπρόμαυρες στους βάλτους και στα δάση πηγαινοέρχονται στο μυαλό μου... προσπαθώ απεγνωσμένα να βγάλω αυτές τις εικόνες από το μυαλό και φεύγω από το παράθυρο … κουρνιάζω σε μια γωνίτσα μπροστά στο τζάκι τυλιγμένη την αγαπημένη μου κουβέρτα … ησυχία και ηρεμία επικρατεί γύρω μου και μπροστά μου οι φλόγες ξεπετάγονται ακριβώς όπως και οι σκέψεις μέσα στο μυαλό… παράξενα χρώματα όμορφα κοκκινωπά παρελαύνουν μέσα στην εστία… διάφορες μορφές σχηματίζονται… με συνεπαίρνει η μαγεία του, η ζεστασιά του… άρχισαν οι σκέψεις να παραμερίζονται και εικόνες αρχίζουν να περνούν από μπροστά σου… τι έχω ζήσει σχεδόν 365 μέρες… όμορφα, άσχημα που βίωσα, ανθρώπους που γνώρισα, ανθρώπους που με πίκραναν , ανθρώπους εξαιρετικούς, όμορφους σε χαρακτήρα και ψυχή που χαίρεσαι γι αυτούς γιατί

αισθάνεσαι ότι σε αυτόν τον κόσμο δεν υπάρχει μόνο βρωμιά, συμφέρον, και εγωισμός… υπάρχει και ανθρωπιά και αγάπη και καλοσύνη… υπάρχει το αυθεντικό… δεν είναι όλα μαύρα, υπάρχει και το άσπρο και το κόκκινο και το πράσινο… υπάρχει το αληθινό χαμόγελο, τα μάτια που μιλούν μέσα στην ψυχή… Η ζεστασιά του τζακιού, οι φλόγες να χοροπηδούν όπως τα ξωτικά με χαλαρώνουν … τα μάτια κλείνουν… …Άνθρωποι χαρούμενοι, όμορφα ντυμένοι, το σαλόνι πλούσια διακοσμημένο με χριστουγεννιάτικα στολίδια, χλιδή παντού… άλλοι συζητούν μεταξύ τους, άλλοι γελούν, άλλοι τρώνε από το πλούσιο μπουφέ τις γευστικότατες λιχουδιές, πίνουν, μεθούν … χαρούμενη μουσική ακούγεται… και άλλοι στους ρυθμούς της μουσικής να λικνίζουν τα κορμιά τους… φαίνονται όλα τόσα όμορφα… επικρατεί χαρά, ευτυχία ,ευμάρεια, λες και ζεις ένα παραμύθι …γίνομαι ένα μικροσκοπικό ανθρωπάκι και περπατώ ανάμεσα τους, βλέπω, ακούω, τσιμπώ κλεφτάτα καμιά λιχουδιά από τον πλουσιοπάροχο μπουφέ ,χαίρομαι μαζί τους και μακαρίζω τους ανθρώπους που ζουν τόσο όμορφα. Πίσω από μια πόρτα βλέπω να ξεπροβάλλει ένα μουτράκι ήταν δεν ήταν 13 χρονών… κοίταζε με ματάκια θλιμμένα, πονεμένα και αμέσως χάθηκε πίσω από την πόρτα …πλησιάζω και ανοίγω την πόρτα προσεκτικά και αθόρυβα …αγανάκτηση και απογοήτευση ένιωσα για το θέαμα που αντίκρισα… κοριτσάκια να τρέχουν να φτιάξουν ότι χρειάζεται για το πάρτι …να πλένουν πιατικά, να συγυρίζουν, να ετοιμάζουν πιατέλες και μια παχουλή ,άγρια ,φοβητσιάρικη γυναίκα να φωνάζει δυνατά και να τα πιέζει να κάνουν πιο

γρήγορα. Ένα κοριτσάκι να τρέχουν ποτάμι τα δάκρυα του και αυτή η κακούργα να συνεχίζει να της φωνάζει και να την προσβάλλει με τον χειρότερο τρόπο. Ήθελα να της φωνάξω να σταματήσει να είναι τόσο κακιά αλλά για κάποιο λόγο η φωνή μου χάθηκε… όσο και να προσπαθούσα δεν μπορούσα να αρθρώσω λέξη…πνιγόμουν… πανικός με είχε κυριεύσει ένιωθα ότι κρύος ιδρώτας με έλουζε… …Το κτύπημα του τηλεφώνου με επανέφερε στην πραγματικότητα… όμως ένιωθα ακόμη την οργή για εκείνη την γυναίκα και την αγανάκτηση για τα κοριτσάκια που εργάζονταν σε τέτοια ηλικία… δεν είναι όμως μια πραγματικότητα; Πόσα παιδιά αναγκάζονται να εργάζονται στην παιδική ηλικία, πόσα παιδιά εκπορνεύονται, πόσα πεθαίνουν από πείνα, πόσα υποφέρουν, πόσα αναγκάζονται να μένουν μακριά από τις οικογένειες τους… πόσα παιδάκια δεν έχουν νιώσει ποτέ την οικογενειακή θαλπωρή και την μαγεία αυτών των ημερών. Εύχομαι το 2020 παρόλο που πιστεύω ότι δεν είναι εφικτό να γίνει μέσα σε 365 μέρες, να εξαλειφθεί το φαινόμενο εκμετάλλευσης παιδιών …τα παιδιά πρέπει και οφείλουμε όλοι μας να ζουν σε ένα υγιές περιβάλλον με όλα όσα χρειάζεται για να ζήσει ένα παιδί: ασφάλεια, αγάπη ,ένα σπιτικό, φαγητό, μόρφωση. Χρόνια πολλά …καλή χρονιά …το 2020 να φέρει υγεία, αγάπη, χαρά… πολεμήστε για τα όνειρα σας και μην αφήσετε κανένα να σταθεί εμπόδιο… η ζωή είναι δική σας αγαπήστε την, χαρίστε της ότι πραγματικά της αξίζει και να μην ξεχνάμε ότι στην διπλανή πόρτα κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται την βοήθεια μας!

H G.L.I. IOANNIDES LTD, ANΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ HONDA KAI PEUGEOT ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

ΛΕΩΦ. ΕΛΛΑΔΟΣ & ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΛΕΝΑ 1 ΠΑΦΟΣ ΤΗΛ: 26932464 - ΦΑΞ: 26945841

Έντιμη Κυρία Υπουργέ Ζέτα Αιμιλιανίδου Αναφορικά με το τιμητικό επίδομα που εδόθη από την κυβέρνηση, το κράτος, στους πολεμιστές του 1974 ενάντια στην βάρβαρη και εγκληματική τουρκική εισβολή ενάντια στην πολυαγαπημένη μας πατρίδα, έχω να αναφέρω και εισηγηθεί τα πιο κάτω. Οι Άνθρωποι, οι οποίοι πολέμησαν και έχυσαν αίμα και ιδρώτα, ταλαιπωρήθηκαν, πείνασαν, δίψασαν, ξενύχτησαν με το δάκτυλο στην σκανδάλη του όπλου ΤΟΥ τους, υπέστησαν ψυχικά ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜ και σωματικά τραύματα, τα οποία τους συνοδεύουν και τους βασανίζουν μέχρι σήμερα σαράντα πέντε χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, όλοι αυτοί οι πολεμιστές του 1974, οι οποίοι είναι ήρωες εν ζωή, πολέμησαν για την γλυκιά μας πατρίδα, την γλυκύτατη ελευθερία. Δεν αγωνίστηκαν για να πάρουν επιδόματα, οικονομικά οφέλη. Αγωνίστηκαν για την πατρίδα και την ελευθερία, την Δημοκρατία. Εφόσον, όμως, η Πολιτεία, η κυβέρνηση εν τη σοφία της αποφάσισε και έδωσε αυτό το τιμητικό επίδομα ζητιάνου – επαίτη σε αυτούς τους ανθρώπους που σήμερα είναι γέροντες ταλαιπωρημένοι, βασανισμένοι από τα προβλήματα του πολέμου και κατ’ επέκταση της ζωής, βασανιζόμενοι από καρκινοπάθειες, καρδιοπάθειες, ψυχολογικά, οικονομικά προβλήματα και άλλα, εισηγούμαι να δοθεί αύξηση το τιμητικό επίδομα. Κυρία, υπάρχουν πολεμιστές του 1974, τους οποίους η Σύνταξη Γήρατος είναι πιο λίγη από το ΕΕΕ και ζουν μέσα στην φτώχεια, την μιζέρια, τις στερήσεις, την δυστυχία. Δεν χρειαζόμασταν 4-5-6-7-8 χιλιάδες ευρώ τον μήνα για να ζήσουμε. Μπορούμε να ζήσουμε και με πάρα πολύ λιγότερα, φτάνει να έχουμε στην καρδιά και στην ψυχή μας την αγάπη για τους συνανθρώπους μας και την πατρίδα μας. Τα αξιώματα όταν δεν συνοδεύονται με γενναίες πράξεις αγάπης και προσφοράς στους πάσχοντες συνανθρώπους μας και στην πατρίδα μας είναι κούφια και στείρα. Είναι όπως την όμορφη γυναίκα, που είναι στείρα και δεν γεννά παιδιά. Είναι όπως τα δέντρα που δεν καρποφορούν. Όλοι όσοι απολαμβάνουμε υψηλά αξιώματα, βασιλικούς μισθούς, πατρίδα και ελευθερία όση μας απόμεινε, το οφείλουμε σε μεγάλο βαθμό στους πολεμιστές του 1974 ενάντια στην τουρκική εισβολή, οι οποίοι είναι ήρωες εν ζωή. Έχετε ηθική, πατριωτική, συνειδησιακή, ανθρωπιστική υποχρέωση έναντι Θεού, πατρίδας και ανθρώπων να στηρίζετε δίκαια και ουσιαστικά αυτούς τους ανθρώπους. Είναι δίκαιο σωστό, λογικό, επιβεβλημένο και εφικτό να δοθεί αύξηση σε όλους τους πολεμιστές του 1974, των οποίων η σύνταξη γήρατος είναι κάτω από το ΕΕΕ και να γίνει τουλάχιστον ίση με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι και πρέπει να είναι ζωντανά παραδείγματα προς μίμηση, ηρωισμό και αυτοθυσία για την πατρίδα μας, για την ελευθερία γι ατις επόμενες γενιές. Δεν θα κριθούμε από τα αξιώματα που έχουμε, ούτε από τους παχυλούς μισθούς που παίρνουμε, αλλά από τις πράξεις και τα έργα μας, την προσφορά μας προς την πατρίδα και τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Είμεθα όλοι περαστικοί και θνητοί. Μην το ξεχνάτε ποτέ αυτό. Είμαι στην διάθεσή σας για συζήτηση του όλου θέματος. Αναμένω την απάντησή σας, την οποία θα δημοσιεύσω στις εφημερίδες και τις ενέργειές σας.


ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

A. KASIOULIS ESTATE AGENCY LTD

Cyprian Star Estates Property Sales - Rentals - Consulting Αρ. Άδειας: 405/Ε - Αρ. Μητρώου 858

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ 1. Διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων 160τ.μ. σε άριστη κατάσταση στην περιοχή Άγιος Κόνωνας Κισσόνεργας με απρόσκοπτη θέα τη θάλασσα. Τιμή 155.000 ευρώ 2. Οικόπεδο στα Πετρίδια - Έμπα 1371τ.μ και με συντελεστή δόμησης 60%. Τιμή 250.000 ευρώ. 3. Ενοικιάζεται επιπλωμένη έπαυλη τεσσάρων υπνοδωματίων με πισίνα κοντά στο International school. Τιμή: 1200 ευρώ. 4. Ενοικιάζεται επιπλωμένη μεζονέτα δύο υπνοδωματίων με απρόσκοπτη θέα τη θάλασσα. Τιμή: 600 ευρώ. 5. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 45τ.μ. επί της οδού Φελλάχογλου 13. Τιμή 400 ευρώ. Τάφοι των Βασιλέων 26 - Γραφείο 7 - τ.κ 8046 - Κάτω Πάφος Τηλ: 99632223 - 26947700 Φαξ: 26947701 website: www.cyprianstarestates.com Email: info@cyprianstarestates.com

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΤΗΣ ΤΖΟΥΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

Αντικείμενα αγάπης…

23

EYXEΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΦΟΥ κ. ΦΑΙΔΩΝΑ ΦΑΙΔΩΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ Με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους απευθύνω προς τους δημότες της Πάφου και όλους τους πολίτες τις καλύτερες ευχές μου για υγεία, ευτυχία και πρόοδο. Αυτές τις μέρες της ελπίδας και της αγάπης, θέλω να ανανεώσω την προσήλωσή μου στην προσπάθεια για τη δημιουργία μιας Πάφου που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των κατοίκων της και στα όνειρα της νεότερης γενιάς. Για μια κοινωνία που να χαρακτηρίζεται από ήθος και αρχές, από αξίες και κανόνες. Αντλώντας θάρρος και δύναμη από αυτά που πετύχαμε μέχρι σήμερα, θα συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια και αποφασιστικότητα την πορεία για την αναγέννηση και την ευημερία της πόλης μας. Ευχή και προσδοκία μας για το

νέο έτος είναι επίσης η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας στη βάση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του πολιτικού μας προβλήματος. Σας εύχομαι ολόψυχα ευτυχισμένα Χριστούγεννα και καλό νέο έτος.

Οι Υπηρεσίες του Δήμου Πάφου κατά τις Γιορτές Ο Δήμος Πάφου ανακοινώνει ότι οι Υπηρεσίες του δεν θα λειτουργήσουν την παραμονή Πρωτοχρονιάς 31 Ιανουαρίου, την Πρωτοχρονιά, καθώς και στις 6 Ιανουαρίου 2020, εορτή των Θεοφανίων. Για σκοπούς κάλυψης ουσιωδών αναγκών της πόλης και εξυπηρέτησης των πολιτών, έχουν γίνει οι εξής διευθετήσεις: 1.Τα συνεργεία αποκομιδής των σκυβάλων θα εργαστούν κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου, γι’ αυτό τα σκύβαλα πρέπει να εκτεθούν έγκαιρα. 2. Κλιμάκιο της Τροχονομικής Υπηρεσίες θα εργαστεί στις 31 Δεκεμβρίου. 3. Tο κτίριο της Δημοτικής Αγοράς θα λειτουργήσει κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου λήγει η παραταθείσα προθε-

σμία πληρωμής του τέλους αποκομιδής σκυβάλων των οικιακών υποστατικών για το 2019. Η πληρωμή των λογαριασμών γίνεται στα Γραφεία του Τμήματος Οικονομικών του Δήμου (οδός Μιχαήλ Κυπριανού, παρά το πρώην κεντρικό κατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας στη Λεωφόρο Αποστόλου Παύλου) κατά τις εργάσιμες ημέρες και μεταξύ των ωρών 8.00 π.μ. και 1.30 μ.μ., καθώς επίσης μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου στο Διαδίκτυο (www.pafos.org.cy). Επισημαίνεται ότι μετά τη λήξη της εν λόγω προθεσμίας, στα πληρωτέα ποσά θα επιβάλλεται προσεπιβάρυνση 10%. Για πρόσθετες πληροφορίες ή διευκρινίσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Οικονομικών του Δήμου στο τηλέφωνο 26950572.

Τίμησαν τον Νίκο Κόσιη

Δώρα μοναδικά φτιαγμένα με υπομονή και καλή διάθεση, χειροτεχνίες για εσάς, για εμάς, για το σπίτι και το παιδικό δωμάτιο περιελάμβανε η έκθεση χειροποίητου κοσμήματος και άλλων κατασκευών της δημοσιογράφου Τζούλης Χρίστου, που οργάνωσε το απόγευμα της Κυριακής 15 Δεκεμβρίου στο “Pingouno“ café στην Κάτω Πάφο, όπου φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι και πολιτικά πρόσωπα έδωσαν το παρών τους. Μαζεύοντας υλικά κάθε είδους, όπως ξύλο, κορδέλες, πέτρες, σύρμα, αλουμίνιο και χάντρες, γυάλινες και κεραμικές σε μοναδικούς χρωματισμούς η Τζούλη Χρίστου δημιούργησε μοναδικές κατασκευές, που φτιάχνουν την διάθεση και που ο καθένας μπορεί να έχει στο σπίτι, στο γραφείο, ακόμη και στο αυτοκίνητο. Χειροποίητα κοσμήματα, μοναδικά

πρωτότυπα ξύλινα γούρια για ένα τυχερό 2020, γεμάτο συγκινήσεις, χρώμα και όμορφες στιγμές όλα φτιαγμένα με αγάπη, φαντασία και μεράκι περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, η έκθεση. Ξεχωριστές είναι και οι κατασκευές με τα πετρώματα, που η Τζούλη Χρίστου κατάφερε να εξασφαλίσει από το εξωτερικό για θετική ενέργεια. Συρμάτινα δεντράκια της τύχης με καρδούλες για καρπούς, μοναδικά έργα τέχνης για καλή τύχη, πίνακες ζωγραφικής σε έντονα χρώματα χαράς, βραχιόλια και κολιέ σε κάθε λογής χρωματισμούς για όλα τα γούστα είναι μερικές από τις δημιουργίες της, που εντυπωσιάζουν, αντικείμενα αγάπης φτιαγμένα με πολύ κέφι, φαντασία, θετική διάθεση, χαμόγελο, χαρά και θετική ενέργεια, γιατί δεν χρειάζεται να ψάξετε παραπέρα.

Οι φίλοι του πούρου στην Πάφο απέκτησαν τον επίτιμο πρόεδρο τους. Στη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωσή τους στον χώρο «House of Tobacco», επί της λεωφόρου Νεοφύτου Νικολαίδη, οι λάτρεις του πούρου τίμησαν με έναν χαρακτηριστικό τρόπο τον πρώην υπουργό και αγωνιστή της ΕΟΚΑ, Νίκο Κόσιη, ανακηρύσσοντας τον ως επίτιμο πρόεδρο της λέσχης φίλων του πούρου στην Πάφο. Μέσα σε γιορτινό κλίμα ο υπεύθυνος του καταστήματος Κώστας Λάμπρου, απένειμε στον κ. Κόσιη τον τιμητικό τίτλο του επίτιμου προέδρου, που συνοδευόταν και από τη σχετική πλακέτα. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν σπάνια είδη πούρων, να συζητήσουν για το χόμπι τους, αλλά και να απολαύσουν πλούσιους μεζέδες στη σχάρα συνοδευμένους από μπόλικο ποτό.


Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

25


26 ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Η ΠΑΦΟΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟ 2019 ΜΕ 12 ΒΑΘΜΟΥΣ O ΚΟΑ...

Ξεκίνησε με όνειρα και φιλοδοξίες...

Η Πάφος fc αποχαιρετά το 2019 με κακό απολογισμό. Παρότι ξεκίνησε τη χρονιά με όνειρα και φιλοδοξίες, τα διάφορα προβλήματα, κυρίως στον σωστό και έγκυρο προγραμματισμό, έφεραν αλυσιδωτά προβλήματα σε διοίκηση και ομάδα. Με την ολοκλήρωση δεκατριών αγωνιστικών η παφιακή ομάδα μετρά μόλις 12 βαθμούς, που προήλθαν από τις δύο νίκες επί της Νέας Σαλαμίνας και μία επί Ομόνοιας, καθώς και από τρεις ισοπαλίες με Ολυμπιακό, Εθνικό και ΕΝΠ. Το 2020 αναμένεται πολύ καλύτερο, μιας και επιστρέφουν στην ενεργό δράση αρκετοί από τους τραυματίες, όπως οι Τόρρες, Μπεριγκό, Σακό, Ράσιτς κλπ, ποδοσφαιριστές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Πάντως, δεν πρέπει να αποκλείεται να υπάρξουν και αλλαγές στο ρόστερ, ενόψει της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου. Η ομάδα δικαιούται τέσσερις μεταγραφές που αν τις πραγματοποιήσει, σίγουρα θα έχει φρέσκα πόδια στη συνέχεια. Με Απόλλωνα Στο μεταξύ, ο αγώνας με τον Απόλλωνα που διεκόπη, λόγω έλλειψης επαρκούς φωτισμού ορίσθηκε να γίνει τον Φεβρουάριο. Η ΚΟΠ ανακοινώνει ότι, «ενόψει του γεγονότος ότι ο Απόλλων με ηλεκτρονικό μήνυμα ενημέρωσε

την ΚΟΠ ότι προτίθεται να καταχωρήσει ένσταση ως προς το ποιος φέρει την ευθύνη για την έλλειψη επαρκούς φωτισμού στο στάδιο, η Ομοσπονδία δεν μπορεί να εφαρμόσει την Προκήρυξη και να ορίσει τη διεξαγωγή του αγώνα την αμέσως επόμενη ημέρα, δηλαδή την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου. Μετά την πιο πάνω εξέλιξη, η Ομοσπονδία αποφάσισε τη συνέχιση του αγώνα την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 17:00 με το ίδιο φύλλο αγώνα». Η δύσκολη συνέχεια Η επανέναρξη του πρωταθλήματος είναι ορισμένη σε δύο εβδομάδες, με την Πάφο να φιλοξενεί την Ανόρθωση στο Στέλιος Κυριακίδης τη Δευτέρα ημέρα των Φώτων, αγώνας που είναι στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής. Ακολουθεί,

πέντε ημέρες μετά, ο αγώνας με την Ομόνοια στο ΓΣΠ, και ακολούθως Ολυμπιακός, Εθνικός, ΑΕΛ, ΕΝΠ κλπ. Πρόκειται για έξι πολύ σημαντικούς αγώνες, στους οποίους η Πάφος πρέπει να μαζέψει τουλάχιστον δέκα βαθμούς εάν θέλει να ελπίζει σε παραμονή στην κατηγορία.

Ο Χαράλαμπος σταμάτησε το ΑΠΟΕΛ...! Ένα λαμπρό μέλλον φαίνεται πως έχει ο νεαρός τερματοφύλακας της Πάφος F.C. Χαράλαμπος Παπαγεωργίου, αφού από το ξεκίνημα της χρονιάς πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις και είναι από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της U-15. Αποκορύφωμα των σπουδαίων εμφανίσεων του ήταν το τελευταίο παιχνίδι με το ΑΠΟΕΛ στην Πάφο, όπου ο Χαράλαμπος, ήταν ανίκητος κάτω από τα δοκάρια και με μια σωρεία καταπληκτικών επεμβάσεων σταμάτησε το φορμαρισμένο ΑΠΟΕΛ, σε ένα παιχνίδι που έληξε τελικά ισόπαλο χωρίς τέρματα.

Ο Χαράλαμπος Παπαγεωργίου, που είναι και άριστος μαθητής, έχει όλα τα φόντα να πάει ακόμη πιο ψηλά φθάνει να συνεχίσει προσγειωμένος και με τον ίδιο ζήλο.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ Ενοικιάζονται καταστήματα στη Λεωφόρο Ελλάδος στην Πάφο (από 1/1/2020). Για περισσότερες πληροφορίες, στο τηλέφωνο 99542598.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Πωλείται χωράφι οικιστικό στην Τίμη 3512 τ.μ με συντελεστή δόμησης 60%. Για πληροφορίες, στο τηλέφωνο 99554515.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΕΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ ΠΑΦΟΥ ΚΑΝΑΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η διακοπή ενός αγώνα, λόγω ελλιπή φωτισμού, δεν είναι σύνηθες γεγονός. Δε νομίζουμε στα τελευταία χρόνια να έχει συμβεί το ίδιο σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Αλλά και να συνέβαινε, σίγουρα θα το έφτιαχναν για να μην ακυρωθεί ο αγώνας. Στην Κύπρο και στα σάπια γήπεδά μας, βλέπε Τσίρειο, Στέλιος Κυριακίδης κλπ, θεωρούμε ότι ήταν κάτι το αναμενόμενο. Και εξηγούμαστε: Όταν δεν συντηρείς τις εγκαταστάσεις ενός σταδίου, είναι λογικό επακόλουθο να συμβαίνουν τέτοια και άλλα γεγονότα. Να πούμε και μερικά πράγματα με το όνομά τους: Το Στέλιος Κυριακίδης έχει αφεθεί στο έλεος του χρόνου. Σε κάθε γωνιά, είτε εντός είτε εκτός του σταδίου, βλέπεις σημάδια εγκατάλειψης. Όποιος επισκεφθεί το στάδιο μπορεί να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι σε τι χάλια κατάσταση βρίσκεται το μοναδικό της πόλης. Από πλευράς χώρων υγιεινής, αποδυτηρίων και ότι έχει να κάνει με τον στίβο. Είναι πλέον φανερό ότι από πλευράς ΚΟΑ, προφανώς, λόγω οικονομικών, υπάρχει αδυναμία στο να βελτιωθεί το στάδιο με αποτέλεσμα να παρουσιάζει αυτή τη θλιβερή εικόνα. Αν αναρωτιέστε ποια είναι η επόμενη μέρα μετά το συμβάν του Σαββάτου... Μάλλον θα άλλαξαν μια δυο λάμπες και το θέμα λύθηκε, αντί για συντήρηση και βελτίωση του συστήματος ηλεκτροδότησης.

ΣΑΒΒΑΤΟ 28.12.2019

99520284

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΑΡΙΑΔΝΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 29.12.2019

99667980

ΠΕΚΡΗ ΜΑΡΙΑ

ΤΡΙΤΗ 31.01.2019

96740732

ΑΤΤΙΚΗ ΕΛΕΝΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.01.2020

99683123

ΑΡΓΥΡΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.01.2020 99148466

ΑΡΖΟΥΜΑΝΙΔΟΥ ΑΘΗΝΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.01.2020

99473655

ΑΡΓΥΡΟΥ ΡΕΝΟΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.01.2020

99420936

ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ Το φετινό πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας ΚΟΠ είναι αλλιώτικο από τις άλλες χρονιές. Το ΑΠΟΕΛ που πάντα κυριαρχούσε βρίσκεται στην 5η θέση με δέκα βαθμούς διαφορά από την πρώτη θέση (και με τέσσερις αγώνες λιγότερους από την πρωτοπόρο Ομόνοια). Η ΑΕΚ που επίσης κυριαρχούσε, βρίσκεται στην 6η θέση με 13 βαθμούς διαφορά! Πρώτη και καλύτερη η Ομόνοια (με 31 βαθμούς) που φέτος παρουσιάζεται αρκετά βελτιωμένη και είναι ένα από τα φαβορί για τον τίτλο. Ακολουθεί η Ανόρθωση με μόλις ένα βαθμό διαφορά (και με αγώνα λιγότερο) και στην τρίτη θέση ο Απόλλων με 8 βαθμούς μακριά από την κορυφή (και με αγώνα λιγότερο). Ομόνοια και Ανόρθωση λοιπόν, οι δύο ομάδες που φαίνεται ότι θα κοντραριστούν μέχρι τέλους για τον τίτλο του πρωταθλητή. Να μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στα μέσα του πρωταθλήματος και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανατροπές, ειδικά στην τελευταία φάση του πρωταθλήματος. Όσο αφορά την κάτω ζώνη, Δόξα, ΕΝΠ, Πάφος fc, Εθνικός, Ολυμπιακός και Νέα Σαλαμίνα συμπληρώνουν την εξάδα. Όπως γράψαμε και πιο πάνω, βρισκόμαστε στα μέσα του πρωταθλήματος και μπορεί να υπάρξουν κάποιες ανατροπές.

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ Για μικρές αγγελίες, τηλεφωνήστε στο τηλέφωνο 26953743 ΦAΞ: 26953745 E-mail: paphoni@cytanet.com.cy

Ο πρόεδρος, τα μέλη και το προσωπικό του Κοινοτικού Συμβουλίου

ΤΣΑΔΑΣ

εύχονται σε όλους Χρόνια Πολλά & καλό Νέο Έτος.


28 ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Tα περίπτερα G&T

Σας εύχονται Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένο το 2020

● Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 7 Γεροσκήπου (έναντι Ζορπά) - τηλ: 26 913048 ● Πριάμου 48 (περιοχή Universal) - τηλ: 26930942

Περίπτερο ZIPEX

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

KARNAVALLOS KEBAB HOUSE Σας ευχόμαστε

Σας ευχόμαστε

και Ευτυχισμένος ο Κανούργιος Χρόνος

και Ευτυχισμένος ο Κανούργιος Χρόνος

Χρόνια Πολλά

Ακαμαντίδος 2, Πάφος Τηλ: 26949522

To περίπτερο Ν. PANAGIOTOU

Περίπτερο ΕΞΑΓΩΝΟ

Ευχόμαστε Καλές Γιορτές και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος Λεωφόρος Δημοκρατίας (έναντι ΑΗΚ)

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και Καλές Γιορτές

VALENTINO KIOSK

Χρόνια Πολλά

Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' 14 - Γεροσκήπου 26960114

Ευχόμαστε στην πολυπληθή πελατεία μας Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά

KAMBOS KIOSK

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΙΜΕ OUT ΚΑΙ CΑVA LA BODEGA

Περίπτερο ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΙ Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένο το 2020 Αλέξανδρου Υψηλάντη 16 Τηλ: 26220679

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΔΕΣΠΩ

Eυχόμαστε σε όλους τους πελάτες μας Χρόνια Πολλά με υγεία και χαρά. Μούτταλλος

ELLINAS KIOSK Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και Καλές Γιορτές Γεροσκήπου

MARIOS KIOSK Ευχόμαστε στην πολυπληθή πελατεία μας Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά

Χρόνια Πολλά και Καλές Γιορτές Οδός Αλέξανδρου Υψηλάντη 3, τηλ: 99559461

Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένο το 2020 Λεωφόρος Δημοκρατίας 19 Πάφος Τηλ: 26947324

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ

Λεωφόρος Αλεξάνδρου Παπάγου 102 Πάφος Τηλ: 26923253

Kiosk - Cava

"WINNERS"

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένος ο καινούργιος Χρόνος

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ "ΚΟΥΛΑ" Ευχόμαστε σε όλους τους πελάτες μας Χρόνια Πολλά και Καλό Νέο Έτος Δρόμος Τεχνικής Σχολής

Ευχόμαστε στην πολυπληθή πελατεία μας Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά

Νεόφυτου Νικολαϊδη 47 - Τηλ: 26220122 - Μob: 99425565 fax: 26220364 - Email: winnersopap@gmail.com

AMAZON KIOSK Universal

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και Καλές Γιορτές

Ευχόμαστε στην πολυπληθή πελατεία μας Χρόνια Πολλά Λεωφόρος Αρχ. Μακαρίου 48 Χλώρακα

Twist Cafe Creperie

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένος ο καινούργιος Χρόνος


29

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Το περίπτερο Fresh στη Γεροσκήπου

Y. NOT KIOSK

(δίπλα από το γρ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων) Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένος ο καινούργιος Χρόνος

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΕΛΛΑΔΟΣ 64

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά Λεωφόρος Ελλάδος Τηλ: 26912287

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ NASA CHRIS Καλές γιορτές και Ευτυχισμένο 2020

Χρόνια Πολλά και ευτυχισμένο το νέο έτος

Address: 21 Mesogi Avenue, Shop 2, 8280 Paphos, Cyprus Phone: 26 912 013 - Fax: 26 912 097 Email: costa_a_less@hotmail.com

7 ELEVEN KIOSK & VAPE Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένος ο καινούργιος Χρόνος Νίκου Νικολαϊδη 3 - Τηλ: 26939100

Σας εύχεται Χρόνια Πολλά και Καλές Γιορτές Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' Τηλ: 26813022

REFRESH KIOSK Νο 1,2,3,4

Λεωφόρος Ελλάδος - Πάφος

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και ευτυχισμένο το νέο έτος Τηλ: 26 946044, Πάφος

ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ CENTRO, ΚΑΙ PIT STOP

Στην πολυπληθή πελατεία μας και σε όλο τον κόσμο, πολλές ευχές για τη νέα χρονιά.

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΑΛΙΩΤΗΣ Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένο το 2020 Ιπποκράτους 4, Γεροσκήπου τηλ: 26960960

ANΤROS KIOSK

Εύχονται σε όλους τους πελάτες τους Χρόνια Πολλά με υγεία και χαρά.

Φρουταρία ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ Χρόνια Πολλά και Καλές Γιορτές Γεροσκήπου - απέναντι από παλιό ΚΕΝ

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΟΥΛΛΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Σας Ευχόμαστε

Χρόνια Πολλά και Eυτυχισμένο το 2020

Λεωφόρος Αθηνών 1, τηλ: 26953820 (έναντι πυροσβεστικής)

Γρίβα Διγενή 9, Γεροσκήπου ΤΗΛ: 26 960025

Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένο το 2020

CORNER KIOSK Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά Κάτω Πάφος Τηλ: 26 221376

GLOBAL SOCRATES & SKEVI KIOSK

Χρόνια Πολλά και Καλές Γιορτές Τηλ: 99586916

Το Melanos Kiosk στη Χλώρακα

Η ΥΠΕΡΑΓΟΡΑ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ Εύχεται σε όλους Χρόνια Πολλά & Ευτυχισμένο το 2020

NIKITAS TAKIS KIOSK

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένος ο Κανούργιος Χρόνος

Σας εύχεται Χρόνια Πολλά και Καλές Γιορτές ● Αγίου Νικολάου 9 - Τηλ: 2627100


Ευχόμαστε στην πολυπληθή πελατεία μας Χρόνια Πολλά και Καλό Νέο Έτος

ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΣΠΥΡΟΣ ΜΥΡΙΑΝΘΟΥΣ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ - ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 99438204 - 99675530

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΙΑΘΕΣΕΩΣ ΧΑΡΟΥΠΙΩΝ ΠΑΦΟΥ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΣΟΓΗΣ ΠΑΦΟΣ Τ.Κ. 60060 - 8100 ΠΑΦΟΣ

ΤΗΛ: 26932161 26946303 FAX: 26933802


ΑΠΟΨΗ 31

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Ο πρόεδρος, τα μέλη και το προσωπικό του Κοινοτικού Συμβουλίου ΜΕΣΟΓΗΣ σας εύχονται Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος

Ο κοινοτάρχης, τα μέλη και το προσωπικό του Κοινοτικού Συμβουλίου ΣΑΛΑΜΙΟΥΣ εύχονται σε όλους Χρόνια Πολλά & ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος

Ο πρόεδρος, τα μέλη και το

Ο πρόεδρος, τα μέλη και το προσωπικό του Κοινοτικού Συμβουλίου

προσωπικό του κοινοτικού συμβουλίου ΧΟΥΛΟΥΣ σας εύχονται

ΚΑΘΗΚΑ

Χρόνια Πολλά

εύχονται σε όλους Χρόνια Πολλά

και Καλές Γιορτές

και καλό Νέο Έτος

Τα αρτοποιεία PROTEA εύχονται στην πολυπληθή πελατεία τους Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά 1. Ακαμαντίδος 28 Πάφος Τηλ: 26951910 2. Κινύρα 27 Πάφος Τηλ: 26911665 3. Χρίστου Κκέλη 10 Κισσόνεργα Τηλ: 26940779

Ο πρόεδρος, τα μέλη και το προσωπικό του κοινοτικού συμβουλίου ΛΕΜΠΑΣ σας εύχονται Χρόνια Πολλά και Καλές Γιορτές

Ο κοινοτάρχης, τα μέλη και το προσωπικό του κοινοτικού συμβουλίου και ο σύνδεσμος αποδήμων ΚΕΛΟΚΕΔΑΡΩΝ σας εύχονται Χρόνια Πολλά και Καλές Γιορτές

Ο πρόεδρος, τα μέλη και το προσωπικό του Κοινοτικού Συμβουλίου

ΑΡΓΑΚΑΣ

εύχονται σε όλους Χρόνια Πολλά & καλό Νέο Έτος.

Ο πρόεδρος, τα μέλη και το προσωπικό του κοινοτικού συμβουλίου ΙΝΝΙΑΣ σας εύχονται Χρόνια Πολλά και Καλές Γιορτές

Η πρόεδρος, τα μέλη και το προσωπικό του Κοινοτικού Συμβουλίου

ΑΜΑΡΓΕΤΗΣ εύχονται σε όλους Χρόνια Πολλά & καλό Νέο Έτος.

Η πρόεδρος, τα μέλη και το προσωπικό του Κοινοτικού Συμβουλίου

ΤΑΛΑΣ

εύχονται σε όλους Χρόνια Πολλά & ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος


Profile for Μάριος Ευριπίδου

28-12-19  

28-12-19  

Profile for 70265
Advertisement