Page 1

Φωτεινή Κοντοπούλου Δέσποινα Λέκκα

Ε Π Α Γ Γ Ε Λ ΜΑ Τ Ο Μ Α Γ Ε Μ ΑΤ Α mέrow α΄

θε ρ τ ιτ β ί μ τ τ ο σ α α α ι στου νηπιαγωγείου τα δρώμενα


επαγγελματομαγέματα... θεατροτιτιβίσματα

στου νηπιαγωγείου τα δρώμενα


επαγγελματομαγέματα...θεατροτιτιβίσματα... στου νηπιαγωγείου τα δρώμενα (μέρος α’) Φωτεινή Κοντοπούλου & Δέσποινα Λέκκα ISBN: 978-618-5348-01-4 set: 978-618-5348-02-1 © τοβιβλίο Αθήνα, 2018 εκδοτική επιμέλεια: Δήμος Χλωπτσιούδης επιμέλεια εξώφυλλου: Δήμος Χλωπτσιούδης e-mail: ekdoseis@tovivlio.net

[Αναφορά προέλευσης, Μη Εμπορική Χρήση, Παρόμοια Διανομή]

___________________ Το θεατρικό παραμυθοποίημα “επαγγελματομαγέματα... θεατροτιτιβίσματα... στου νηπιαγωγείου τα δρώμενα” των Φωτεινής Κοντοπούλου & Δέσποινας Λέκκα διανέμεται ελεύθερα στο διαδίκτυο με άδεια Creative Commons. Η αναφορά του ονόματος των συντελεστών είναι υποχρεωτική και το έργο διατίθεται μόνο για μη εμπορική χρήση. Επιτρέπεται ελεύθερα η αναδημοσίευση αποσπασμάτων με την προϋπόθεση αναφοράς προέλευσης και δημιουργού.


Ε Π Α Γ Γ Ε Λ ΜΑ Τ Ο Μ Α Γ Ε Μ ΑΤ Α mέrow α΄

θε ρ τ ιτ β ί μ τ τ ο σ α α α ι στου νηπιαγωγείου τα δρώμενα

Φωτεινή Κοντοπούλου Δέσποινα Λέκκα ISBN: 978-618-5348-01-4 set: 978-618-5348-02-1


ρόλοι

αφηγητής αφηγήτρια λατερνατζής καστανάς φωτογράφος 2 κοπέλες (φίλες) υφάντρα παγωτατζής εφημεριδοπώλης αστυνομικός νοσοκόμα

3 ναύτες καπετάνιος τελάλης νερουλάς 2 δημοσιογρ άφοι γανωματής λουστράκο ς καφετζής 3 κριτές


Αφηγητής Γεια σας κυρίες και κύριοι! Σήμερα βρεθήκαμε εδώ για να θαυμάσουμε πολύ επαγγέλματα παλιά που δεν υπάρχουν πια. Απ’ τον χρόνο ξεχασμένα, στα ντουλάπια μας χωμένα. Ας βοηθήσετε κι εσείς Να ’στε κάπως συνεπείς. Ήσυχα να μας ακούτε και να μη μας ενοχλείτε Ησυχία, ησυχία η παράσταση αρχίζει.


λατερνατζής Η λατέρνα μου αυτή Είναι μια αγάπη ζηλευτή που πολύ με συντροφεύει την ζωή μου την μαγεύει. Όλο τον κόσμο εγώ γυρίζω την λατέρνα μου κουρντίζω τα κορίτσια με χαιρετάνε δίπλα μου θέλουνε να ’ναι.

(Δύο γυφτοπούλες πλησιάζουν τον λατερνατζή και του ζητάνε να βάλει μουσική για να χορέψουν)

γυφτοπούλες Καλημέρα, θείε, παίξε κάτι για να χορέψουμε

(μουσική υπόκρουση: αγαπώ, Μάρω Κοντού. Οι δύο κοπέλες χορεύουν)


Αφηγήτρια Συνεχίζω την ιστορία μέχρι να μπω στην σωστή πορεία. ει (ο καστανάς με τη φου-φου του ψήν

κάστανα)

Ο καστανάς Κάστανα έχω ζεστά και πολύ λαχταριστά μεζεδάκι έχω πρώτο και κερνώ όλον τον κόσμο. Ελάτε τώρα κοπελιές για να σας δω λιγάκι και να σας βάλω στο χαρτί ψημένο καστανάκι. (δυο κοπέλες περνούν στο δρόμο)

κύριε καστανά, βάλε μας 10 κάστανα

πάνος Δη(μουσική υπόκρουση: Επιλογές - Μητρο μήτρης)


Αφηγητής

Το ταξίδι είναι μακρύ, θέλει πολύ υπομονή... τον φωτογράφο θε’ να δούμε, και ότι θες ας φανταστούμε...

ο φωτογράφος Φωτογράφος είμαι ’γω Θέλω τον κόσμο μαγικό Έχω πάντοτε μεράκι Όταν τραβώ κάνα μωράκι Μου αρέσουν τα κορίτσια και οι όμορφες κυρίες που μου δίνουν χαρτζιλίκια και γυρνώ στις παραλίες. Ζήτω οι φωτογραφίες! (γυρνά προς το κοινό)

Αλλάξτε τώρα πόζα παιδιά Τώρα είσαστε καλά….

(μουσική υπόκρουση: Φωτογράφε Σταμάτης Γονίδης. Δύο κοπέλες ζητούν από τον φωτογράφο να τις βγάλει μια φωτογραφία)


Σας παρακαλούμε θέλουμε να μας βγάλετε μια φωτογραφία, θα τις στείλουμε στους αρραβωνιαστικούς μας που ταξιδεύουν.


Αφηγητής Δεν σας κούρασα νομίζω, μήπως είμαι λίγο αργή; Περιμένετε λιγάκι δεν είμαι εγώ κουλή . Συνεχίζει η ιστορία με μια σοβαρή κυρία.

Η υφάντρα

Είμαι μια νοικοκυρούλα Κι όμορφη καλή κυρία Την ζωή μου την περνώ Με αυτόν τον αργαλειό. Τί κουβέρτες, τι σεντόνια για τις νιες και τα αγόρια τί κεντίδια ζηλευτά με πολλά- πολλά κοφτά Ξέρω κομποβελονιά ξέρω σταυροβελονιά ξέρω όλες τις βελονιές και τις κάνω θαυμαστές….


(μουσική υπόκρουση: άστρα μη με μαλώνετε. Χορεύουν η υφάντρα με άλλες δύο κοπελιές και οι τρεις άντρες της κριτικής επιτροπής σηκώνονται όρθιοι και χτυπάνε παλαμάκια, γονατίζουν και πετάνε γαρίφαλα)


Αφηγητής

Ήρθε η ώρα να σας δροσίσω με κανένα παγωτάκι, ε! παιδί, για στάσου, εκεί λιγάκι. έρχεται ο παγωτατζής ιδρωμένος με το καροτσάκι του

Ο παγωτατζής

Παγωτάκι δροσερό για το γέρο και το νιο φράουλα και σοκολάτα ή σκέτη κρέμα με μπανάνα Ό,τι θέλει το παιδάκι να το φάει στο παγκάκι και πολύ να δροσιστεί αμάν τι ζέστη είν’ αυτή! (δύο κοπέλες περνάνε και αγοράζουν παγωτάκι)

Θα θέλαμε δυο χωνάκια με φράουλα.


(μουσική υπόκρουση: ο παγωτατζής – Σοφία Παπαζόγλου, «ο τεμπέλης δράκος». Χορεύει ο παγωτατζής αγκαζέ με τις δυο κοπέλες, πετά το καπέλο του χαιρετά το κοινό και υποκλίνεται)


Αφηγητής

Κοντεύει μεσημέρι κι ένα καλό παιδί έχει βγει στους δρόμους από πολύ πρωί εφημερίδες πουλά και τα νέα όλα σκορπά. (έρχεται ο εφημεριδοπώλης κρατώντας εφημερίδες)


Εφημεριδοπώλης Κάνω την πιο καλή δουλειά γιατί έχω νέα ζωντανά τον κόσμο ενημερώνω και την γνώμη διαμορφώνω… Κι αν συμβεί κάνα κακό δεν θέλει και πολύ μυαλό τρέχω από πολύ πρωί πριν ξεκινήσουν τα ταξί. Εφημερίδες, εφημερίδες…. (μουσική υπόκρο υση: όλα καλά, Γιώργος Νταλά Χορεύει ο εφημερ ρας. ιδοπώλης περπα τώντας δεξιά κι στερά, κάνοντα α ρις κινήσεις νευ ρικές κουνώντα χέρια ψηλά. Δυ ς τα ο κοπέλες τον π λησιάζουν και α ζουν εφημερίδες γορά).


Αφηγητής:

Τι καυγάς, τι φασαρία Ήρθε η αστυνομία Λίγο για να μας διατάξει και να μας βάλει στην τάξη.

(έρχεται ο αστυνομικός γεμάτος αγωνία)

αστυνομικός Άμεση Δράση. Ο η: υσ ρο όκ υ με υπ (μουσική νοίγει τα χέρια το α κι ά ερ στ ρι α ή από χαρκοιτάζει δεξιά κι ολικό –κατασκευ ιπ ερ π α έν ει έπ απορία. Βλ ται) τόκουτα– να έρχε


Αστυνομικός Πάλι χτες το βράδυ έγινε καυγάς Κάποιος παραήπιε κι έγινε σαματάς.. Ησυχία, λίγη τάξη ο κόσμος δεν θέλω ν’ αλλάξει θέλω μόνο σιωπή έτσι είναι η ζωή!

Κι αν κάποιος διαμαρτυρηθεί υπάρχει κι αυτή η στολή με παράσημα, καπέλα με χρυσά κουμπιά και τρέσα... Εεε, σταθείτε εσείς καλά, γιατί σας κοιτώ λοξά δεν θέλω ιστορίες με γρέες και με χήρες..


Αφηγητής:

Τι είναι τούτα που παθαίνω μήπως με περνάνε ξένο? Θέλω μία νοσοκόμα λίγο να με συνεφέρει… γιατί με έπιασε μια ζάλη που μου σπάει το κεφάλι… (βγαίνει στη σκηνή μια νοσοκόμα)

μου υση: νοσοκόμα ρο όκ υπ κή σι ου (μ ς δυο η νοσοκόμα με τι ωραία. Χορεύει επιες και η κριτική έλ π κο ές ικ στ α περ ς τις ρα, συνοδεύοντα τροπή παίζει κιθά κοπέλες)


η νοσοκόμα νοσοκόμα είμαι εγώ απ’ τον Ερυθρό Σταυρό ξέρω ενέσεις, μυστικά τους κάνω πάντοτε καλά. σπούδασα πολλά κι ωραία στην Αθήνα στον Περαία δίπλα σε καλούς γιατρούς και σε δάσκαλους σωστούς.. μη με κοιτάτε έτσι…

(ανοίγει τα χέρια με αγανάκτηση)

γιατί είμαι από τζάκι κι όταν θα΄ναι να παντρευτώ σίγουρα θα πάρω έναν γιατρό.


Αφηγητής

Σας κούρασα πολύ Γι’ αυτό θα πάω για λίγο στο νησί την φρεσκάδα ν’ απολαύσω και τους ναύτες να κοιτάζω… (έρχονται τρεις ναύτες, ο καθένας έχει ένα μεγάλο καράβι ροδάκια -από φελιζόλ- και το τσουλά)

Ναύτης 1 Ο γιαλός δε με τρομάζει και το κύμα το ψηλό την φουρτούνα κουμαντάρω αψηφώ τον κίνδυνο. Ζαλίζομαι στην στεριά και στην παραλία όταν βλέπω κοπελιά με τα καυτά τα μίνια!


Ναύτης 2 Η βάρκα είν’ το σπίτι μου το αμπάρι το κρεβάτι και τον σταυρό έχω φυλαχτό σε κάθε δύσκολο καιρό. Η φουρτούνα η μεγάλη με κάνει δυνατό το κορμί μου ατσαλώνει και με κάνει πιο σκληρό. Ναύτης 3 Άγιε Νικόλα μου γλυκέ, που τόσο με γνωρίζεις κάνε ν’ αρραβωνιαστώ να μην χάνω τον καιρό. Είναι άδικο πολύ η Σοφούλα μου η καλή εμέ να περιμένει να χάνομαι στην θάλασσα κι εκείνη να μου γνέφει…

(μουσική υπόκρο υση: ναύτης βγήκε στ η στεριά, Βίκυ Μοσχολιού)


Αφηγήτρια

Οι φουρτούνες δεν περνούν χωρίς καπεταναίους που ταξιδεύουν με μεράκι και παίζουν με το αεράκι.. ( Έρχεται ο καπετάνιος με ένα μεγάλο πλοίο –κατασκευή από φελιζόλ– και πολλές σημαίες, φορά στολή και κρατά κιάλια για να αντικρίζει το πέλαγος)

(μουσική υπόκρο υση: καράβια αλήτες, Γιάννης Π ουλόπουλος. Χορεύουν ναύτες και καπετάνιος κουνώντας χέρια ανοιχτά και κουνούν το κα πέλο τους)


Καπετάνιος καπετάνιος στη ζωή και στα πέλαγα με σειρήνες, φωτιές, εχθρούς έδιωξα νικητής μέσα στον χρόνο και ποτέ δεν μετανιώνω. Είμαι πάντα δυνατός, καμαρώνω ζωντανός τη θάλασσα νίκησα, τα κύματα φίλησα. Κάθε που έχει τρικυμία με πιάνει μια τρελή μανία το καράβι μου να βγάλω στη στεριά να το αράξω Το πλήρωμα να σώσω πολύ να το γλιτώσω γιατί έχουν παιδιά που περιμένουν στη στεριά.


Αφηγητής:

Πάλι έρχομαι κοντά σας, να βρεθώ στην αγκαλιά σας, τον τελάλη να σας φέρω που έχει νέα να σας πει: Τελάλης Ο τελάλης είμαι ’γω ξέρω όλο το χωριό έφερα καλά μαντάτα γάμους, αρραβωνιάσματα. Τι χαρές είναι αυτές; γλέντια και ζεμπεκιές θα ρίξουμε πολλές παντρεύεται ο Μανωλιός Ο κουτός, ο ξακουστός!!! Θα φάμε και θα πιούμε κάθε μέρα θα γλεντούμε μέχρι να βαρεθούμε απ’ το πολύ κρασί.


(μουσική υπόκρουση: τελάλης, Σιδηρόπουλος Παύλος . Ο τελάλης χορεύει -3 βήματα δεξιά, 3 αριστερά, στροφούλα και πετάει το καπέλο του)


Αφηγήτρια Κουραστήκαμε πολύ, ας ακούσουμε και μια φωνή που έρχεται από μακριά και πουλά πολλά νερά. Έρχεται ο νερουλάς.

Νερουλάς Νεράκι δροσερό Καθαρό, απολαυστικό σε μπουκάλα, κυπελάκι για το γέρο ή παιδάκι Μην διψάτε άλλο πια έχετε τον νερουλά κουβαλάω εγώ νεράκια μες σ’ αυτά τα μπιτονάκια.

σου κρουση: τι ό π υ ή ικ σ υ (μο ρία. Ο ίνεις, Γλυκε σε ’κανα και π ζει νεράκι ά β ς ά λ υ ο νερ ιογράε 2 δημοσ σ ς ε τ ά ν α υκ νται κοστο ο χ ρ έ υ ο π φους αλαχτυπάνε π ι, ο ν έ μ ισ ρ ύμα υν στροφο ο ν ά κ ι α κ μάκια λες)


(μουσική υπόκρουση: τελάλης, Σιδηρόπουλος Παύλος . Ο τελάλης χορεύει -3 βήματα δεξιά, 3 αριστερά, στροφούλα και πετάει το καπέλο του)


Δυο δημοσιογράφοι πρώτος δημοσιογράφος Τι ωραία που περνάμε με τραγούδι και χαρές πάμε για άλλες ιστορίες βρεθήκαμε σε φαντασίες

Η ζωή μας είναι όλη μία έκπληξη μεγάλη αχ! να ζούσα πιο παλιά που υπήρχε κέφι και δροσιά…

επαγγέλματα σου λέει, επαγγέλματα παλιά που τώρα είναι ξεχασμένα και μιλούνε στην καρδιά

Τώρα τρέχουμε πολύ με άγχος από το πρωί και τα λεφτά που παίρνουμε πίσω τα επιστρέφουμε..

δεύτερος δημοσιογράφος

Η βαριά φορολογία είναι μια πικρή ιστορία, που μας ενοχλεί πολύ γιατί είναι άδικη!

Αφηγητής ο μπρίκι έχει οι όπ ι ξε ά τι φ να ς τή έρχεται ο γανωμα αίνεται να έχει φ , κι γά λι α πι ε στ χαλάσει -σταματή νευράκι...


Γανωματής ιδώνω τα παλιά τα ξεβ ισιώνω τα στραβά εγώ το λεφτό καινούριο κάνω σ παλιό.. καθετί που είναι αλιά μην πετάτε τα π ρά γίνονται αστραφτε υτή την τέχνη μου α ιδί την ξέρω από πα

(μουσική υπόκρουση: ο γα νωματής. Έρχεται ο γανωματής με μπ ρίκια και παλιά χάλκινα. Κάθεται πάνω σε μια καρεκλίτσα και δουλεύει)


Αφηγηήτρια ποιος έρχεται κουρασμένος με παπούτσια φορτωμένος μήπως είναι ο λουστράκος; Λουστράκος λουστράκος είναι το όνομα μου και είμαι πολύ καλός τα παπούτσια εγώ γυαλίζω σύντομα τα καθαρίζω τα φροντίζω, τα ομορφαίνω τα βάφω και τα ξεπλένω γίνονται καινούργια πάλι έτοιμα για ένα σεργιάνι... τίμιος είμαι πολύ και έξυπνο καλό παιδί σπουδάζω στην νομική του χρόνου θα έχω το χαρτί...


(μουσική υπόκρουση: βρέχει στη φτωχογειτονιά, Μπιθικώτσης. Ο λουστράκος αφήνει κάτω τα πράγματα του και χορεύει με στροφές )


Αφηγητής Μήπως κουραστήκατε; Η κριτική επιτροπή έχει πολλά για να σας πει. Μα ας πιούμε ένα καφεδάκι, να φάμε κι ένα λουκουμάκι Ο καφετζής Πάρε ένα καφεδάκι διώξε κάτω το φαρμάκι. Θα σε βρει το γκομενάκι αργά προς το βραδάκι. Γλυκά, πορτοκαλάδες γιαούρτια, μπακλαβάδες. Φρέσκα μέσα στα ταψιά πώς μου τρέχουν τα ζουμιά.

Όποια δε με αγαπά δε θα φάει μπακλαβά. Αγαπάω την Μαρίκα που ’χει την μεγάλη προίκα… Η μεγάλη της ελιά μου έχει πάρει τα μυαλά. Ζαλίζομαι πολύ Σε κάθε της φιλί…


(μουσική υπόκρουση: ο καφές και το τσιγάρο, Γιωργανάς)


Αφηγήτρια Έφτασε η πιο κρίσιμη στιγμή Έχει έρθει η κριτική επιτροπή Για να σας συγχαρεί. 1ος κριτής Όλα ήταν θαυμαστά ήταν τέλεια κουρδιστά, με τραγούδια και χορό μου ’πεσε το σώβρακο..

2ος κριτής Δεν είναι μόνο η χαρά πως τόσο αξίζουν τα παλιά μ’ αυτά ανατραφήκαμε αγάπη απ’ αυτά αντλήσαμε μετά εξελιχθήκαμε..


3ος κριτής Σε όλα βάζω άριστα ήταν πολύ ωραία ένιωσα πολύ όμορφα σε τούτη την παρέα... Κέφι, αγάπη και χαρά περάσαμε αυτή την βραδιά. Αχ, μη λησμονάτε, όσα ωραία περνάτε. Φωνάξτε όλοι δυνατά τα επαγγέλματα παλιά ήταν πολύ αληθινά Ζήτω! τα παλιά επαγγέλματα.


ματίζουν ημικύ(Όλα τα επαγγέλματα- επαγγελματίες σχη ίων σε όλα τα κλιο και υποκλίνονται… Απονομή μεταλλ της κριτικής επιεπαγγέλματα με τη σειρά. Οι τρεις άντρες έχοντες με μετροπής βραβεύουν έναν-έναν τους συμμετ τάλλιο και απονομή καπέλων). άλλιο γιατί πολύ Ας έρθει ο παγωτατζής για το χρυσό μετ βείο στον παγωμας δρόσισε με φρέσκο παγωτάκι, 1ο βρα τατζή. ε πάντοτε καλά Παγωτατζής: ευχαριστώ θερμά να είστ μεράκι σε κάθε Καλούμε τον καφετζή γιατί είχε κέφι και καφεδάκι, 2ο βραβείο ο καφετζής. μετοχή Καφετζής: χάρηκα πολύ για αυτή τη συμ πάρει το 3ο βραΟ λουστράκος, ως έντιμος αγωνιστής θα βείο. ευχαριστώ πολύ Λουστράκος: Με εντυπωσιάσατε και σας Το 4ο βραβείο θα δοθεί στον καπετάνιο. τον κόσμο ζαλιΚαπετάνιος: είμαι ευτυχισμένος και από σμένος.

, γιατί έχει θέΤο 5ο βραβείο θα δοθεί στον εφημεριδοπώλη ληση πολύ ε καλή καρΕφημεριδοπώλης: ευχαριστώ παι διά έχετ διά!!!


Τα άλλα επαγγέλματα να παραταχθούν και το χάλκινο μετάλλιο να υποδεχτούν (υποκλίνεται και φεύγει. Με τη σειρά έρχονται τα άλλα επαγγέλματα, φοράνε καπέλα από τους κριτές υποκλίνονται και αποχωρούν).


Προτεινόμενα κοστούμια ηθοποιών

αφηγητής = φοράει τα καλά του ρούχα Αφηγήτρια = φοράει τα καλά της ρούχα τελόνι, μπερεΛλτερνατζής= πουκάμισο καρό, Τζην παν όι στην τσέπη δάκι μπορντό, μαύρα παπούτσια, κομπολ του πουκάμισου

ισο, τραγιάσκα καστανάς= καφέ παντελόνι, καφέ πουκάμ μαύρη, μπλε φουλάρι κάμισο, τζην φωτογράφος= καπέλο ψάθινο, καρό που παντελόνι 2 κοπέλες (φίλες)= τα καλά τους ρούχα μαντήλα υφάντρα= μακριά φούστα, πουκαμίσα, κι λευκό, τζην παγωτατζής= λευκό πουκάμισο, καπελά παντελόνι εφημεριδοπώλης= τα καλά του ρούχα αστυνομικός= στολή αστυνομικού νοσοκόμα= στολή νοσοκόμας 3 ναύτες= στολή ναύτη

καπετάνιος= στολή καπετάνιου


χα, τραγιασκάκι τελάλης= κρατάει χωνί τελάλη, γκρι ρού νι νερουλάς= λευκό πουκάμισο, Τζην παντελό με παπιγιόν 2 δημοσιογράφοι= φοράνε κουστουμάκια

γανωματής= γκρι φόρμα ία, φοράει πουλουστράκος= κρατάει τσάντα με εργαλε κάμισο, καπελάκι, Τζην παντελόνι καφετζής= ποδιά καφετζή, ρούχα απλά ν, μπλε παντε3 κριτές= λευκό πουκάμισο, μπλε παπιγιό λόνι, μαλλιά καρφάκια


δραστηριότητες


1.Χώρισε τις λέξεις σε συλλαβές Χ τ ύ π α π αλα μά κ ια κ α ι μ έ τ ρα τ ις σ υ λλ α βέ ς , κ αθ ώς τις λ ε ς. Σ η με ί ω σε δίπλ α στην κ ά θ ε κα ρτέλα έναν αριθμό -τον αριθμό των σ υ λ λα β ώ ν .

πα γω τατ ζής τ ελ άλ ης γ αν ωμ α τ ής κ α φε τζής λου στ ρά κος υ φάν τρα φ ωτ ογρά φος ν α ύτ ης κ απε τάν ιος λ α τ ερν α τ ζής ν ε ρουλά ς 2 . Δ ι ά λ ε ξ ε όσ ε ς έ χου ν κ α τάλη ξη από τις καρτέλες των επαγγελμάτων π ο υ έ χ ει ς σ την διά θε ση σ ου.

- ης - ας - ος


3 . Β ρε ς λέξ εις π ο υ να αρχίζο υν από: πα( … όπως παγ ωτατζ ής) κα( όπ ως κ απε τά ν ιος ) νε ( όπ ως ν ερ ου λ άς )

4.Σχημάτισε οικογένειες λέξεων, όπως ναύτης - ναυτικός - ναυτικό –ν α υ ά γιο.

νε ρουλά ς καφ ετ ζ ής φωτ ογράφο ς πα γω τατζή ς νοσ οκόμα

5.Προσπάθησε να συμπληρώσεις τ ι ς λ έ ξε ις: ν αύτ ης, τε λά λη ς

ν τ


6 . Επ ί σ η ς τις λέ ξ εις λα τέ ρ ν α, α ργ αλειός,

λ α

7. ανα κ ά λυ ψ ε μ έ σα σ τ α τετρ άγ ω ν α τα κ ρυ μ μ έ να ε π αγγ έλμα τα: ν αύτ η ς, φ ωτογρ ά φος , υφά ντρα , ο δ ηγό ς, ν ο σοκ ό μ α

φ ω ν

ύ

τ

η

ς

ο

φ

ο

δ

η

σ

ά

γ

ο

ν

ρ

κ

τ

ά

ό

ρ

φ

μ

α

ο

α

α

ς

γ

ό

ς


8. Προσπάθησε να μετρήσεις και γράψε δ ί πλ α τον α ρ ιθμ ό:


9 . Α ξ ι ο π ο ι ώ ντ α ς τις π α ρ ακ ά τ ω εικόν ες π ρ ο σπ άθ ησε ν α φ τιά ξ εις μ ια δ ι κ ή σ ο υ ι σ τορ ία .


10.Γράψε δίπλα σε κάθε εικόνα τον α ντ ί στοιχ ο ε π α γγε λ μ ατία


Προτεινόμενα μουσικά ακούσματα

λατερνατζής

https://www.youtube.com/watch?v=ZcxyvK9vu4Q https://www.youtube.com/watch?v=f1h9D5UBUfw https://www.youtube.com/watch?v=oQstQHpZzpo

φωτογράφος

https://www.youtube.com/watch?v=k3IBYSMBSgw https://www.youtube.com/watch?v=0FydXx7oot0

υφάντρα

https://www.youtube.com/watch?v=tS5kTt6bkSU https://www.youtube.com/watch?v=fA-Om1tFfWA https://www.youtube.com/watch?v=6U3iM-Z3EVw https://www.youtube.com/watch?v=938cfJk44u0

παγωτατζής

https://www.youtube.com/watch?v=yncaa1CxS8E https://www.youtube.com/watch?v=4I_vf918O0s

καπετάνιος

https://www.youtube.com/watch?v=IKBgYISRt14 https://www.youtube.com/watch?v=oo7Vppy4QTo https://www.youtube.com/watch?v=XK86rQhV8d0 https://www.youtube.com/watch?v=MTuadCvbf2g https://www.youtube.com/watch?v=TQrNQpITbC0 https://www.youtube.com/watch?v=zxkMHOeec4M https://www.youtube.com/watch?v=10e-W-F8BqQ


τελάλης

https://www.youtube.com/watch?v=ZMPA3hbOke8 https://www.youtube.com/watch?v=edswOOX7V6o https://www.youtube.com/watch?v=mPCUTInYcrQ

νερουλάς

https://www.youtube.com/watch?v=eeBS1w26HdU https://www.youtube.com/watch?v=GwdXAzx8EiM

λουστράκος

https://www.youtube.com/watch?v=gblHuXLqPMA https://www.youtube.com/watch?v=328Dx2m75TE https://www.youtube.com/watch?v=pkd91fiD5dM

γανωματής

https://www.youtube.com/watch?v=GSGGVaIC5Dg https://www.youtube.com/watch?v=_WJDT_altpM

καφετζής

https://www.youtube.com/watch?v=CS281OpLMME https://www.youtube.com/watch?v=SLrVSeRFhcY https://www.youtube.com/watch?v=0yU9em871M0 https://www.youtube.com/watch?v=e2FaznOL4M4


Λίγα λόγια για τη δράση Στο πλαίσιο της διαθεματικής και πολυαισθητηριακής προσέγγισης στο νηπιαγωγείο επιλέξαμε να επεξεργαστούμε το θέμα της αναπαλαίωσης των αντικειμένων προσεγγίζοντας κυρίως αυτά που σχετίζονται και συνοδεύουν παλαιά επαγγέλματα. Διευκρινιστικά θα λέγαμε ότι με τον όρο «διαθεματικότητα» ή «διαθεματική διδασκαλία» περιγράφεται μία σειρά από εκπαιδευτικές προσεγγίσεις που επιχειρούν την «ενιαιοποίηση» της σχολικής γνώσης. Mπορούν να πραγματοποιηθούν είτε στο πλαίσιο των διακριτών μαθημάτων του σχολικού προγράμματος ή να ενσωματωθούν σε ένα διαθεματικό, αναλυτικό πρόγραμμα σπου- δών (Ματσαγγούρας, 2002). Η διαθεματικότητα καταλύει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων και ενιαιοποιεί τη σχολική γνώση γύρω από θέματα που παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον για τους μαθητές (Ματσαγγούρας, 2002). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει αξία πολιτιστική και περιβαλλοντική. Πολιτιστική διότι θα γνωρίσουμε τα παλιά επαγγέλματα, τον ρόλο των παλαιών επαγγελματιών και την τεράστια κοινωνική προσφορά τους. Ευκαιρία να συνδέσουμε το παρόν με το παρελθόν και το μέλλον. Θα τονιστεί μέσω των κατασκευών η τεράστια αξία της αναπαλαίωσης, αναμόρφωσης, ανακύκλωσης. Με την ολοκλήρωση των κατασκευών, δουλεύοντας διαθεματικά κάθε επάγγελμα ξεχωριστά προχωρήσαμε στη θεατρική προετοιμασία δηλαδή αναζήτηση και ταυτοποίηση


των ρόλων στα παιδιά, σκηνική παρουσίαση, κατασκευή κουστουμιών, σύνθεση ποιημάτων,κινητική – χοροθεατρική πλαισίωση της ιδέας και σύνδεση με παιχνίδια και ασκήσεις επέκτασης- φύλλα εργασίας.Έτσι, αναπτύξαμε δραστηριότητες που βελτιώνουν την ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας, εξάρουν τη φαντασία και τη δημιουργική σκέψη, ενδυναμώνουν τη γνώση και τη λειτουργία της αντίληψης, εμπλουτίζουν τον γλωσσικό κώδικα, κεντρίζοντας ωστόσο το ενδιαφέρον του παιδιού. Επιτρέποντάς του, να αναδείξει πλήρως όλες τις ικανότητες του γνωστικές, γλωσσικές, αντιληπτικές, αποδίδοντας μέσα από μια ωραιότατη σύσταση όλων των γνωστικών αντικειμένων το συγκεκριμένο θέμα. Είναι γενικά παραδεκτό πως η περιβαλλοντική εκπαίδευση σε συνδυασμό με την θεατρική αγωγή γίνονται δυνατά εκπαιδευτικά εργαλεία στα χέρια του εκπαιδευτικού, ώστε να βοηθήσει τον μαθητή να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση του, τον γλωσσικό του περιεχόμενο και τη φαντασία του, προβαίνοντας έτσι με ευχέρεια στην επίλυση προβλημάτων της καθημερινής του ζωής! Ως δραματικά και θεατρικά εγγράμματο ορίζεται το άτομο που: -διερευνά και χρησιμοποιεί κατάλληλα τα στοιχεία, τις συμβάσεις, τις διαδικασίες και τις τεχνικές της Θεατρικής Αγωγής, καθώς και τις τεχνολογίες που την εξυπηρετούν. - αναπτύσσει και εμβαθύνει σε ιδέες, που αντλεί από μια ποικιλία πηγών, και δημιουργεί δράμα και θέατρο. - παρουσιάζει και ανταποκρίνεται κριτικά στη δραματουργία, αναπτύσσοντας την ικανότητα να επικοινωνεί νοήματα μέσω αυτής και να τα ερμηνεύει. -εξερευνά το αντικείμενο του δράματος/θεάτρου και


τις ποικίλες πρακτικές του σε σχέση με το ευρύτερο κοινωνικό και πολιτισμικό φάσμα που το τροφοδοτεί και αναπτύσσει (Πολυκάρπου κ.ά.). Η δραµατική τέχνη αποτελεί εργαλείο της πολιτισµικής ενσυναίσθησης ακριβώς γιατί αποτελεί µέσο έκφρασης που ξεπερνά τα όρια της λεκτικής επικοινωνίας και µπορεί έτσι να συµβάλει αποφασιστικά στην κωδικοποίηση και κατανόηση της υποκειµενικά σηµαντικής διαφοράς και διαφορετικότητα: «Η θεατρική πράξη ως πλέγµα εικόνων και πολύσηµων συµβόλων µπορεί να διαµορφώσει µορφές και συνειδήσεις αντίστασης ενάντια στην κυρίαρχη λογοκεντρική παρουσίαση του «άλλου» ως επικίνδυνου και κατώτερου «ξένου» (Γκόβαρης 2003, σ. 35). Η παρούσα εργασία έχει στόχους γνωστικούς συναισθηματικούς και ψυχοκινητικούς. Βασικός σκοπός της εργασίας είναι να γνωρίσουν τα παιδιά την αξία της αναπαλαίωσης των αντικειμένων, να προβληματιστούν στην εύρεση και κατασκευή αντικειμένων που συνδέονται με τα παλαιά επαγγέλματα -(γνωστικός στόχος). Ως προς τον συναισθηματικό στόχο: Τα παιδιά θα αναπτύξουν την φαντασία τους και τη δημιουργικότητα τους. Θα νιώσουν την χαρά της δημιουργίας. Θα αναπτύξουν κλίμα φιλίας και συνεργασίας. Ως προς τον ψυχοκινητικό τομέα τα παιδιά θα αναπτύξουν ικανότητες και δεξιότητες συγκέντρωσης και συναρμολόγησης των υλικών, στην απόδοση – συντονισμό ρόλων στην ομάδα και συμμετοχικότητα κατά την διεξαγωγή ανάλογων παιχνιδιώνασκήσεων και ρόλων. Συνδυασμό αντικειμένων, συλλογή κι επιλογή των καλυτέρων ως προς την αναπαλαίωση. Για την υλοποίηση του προγράμματος αξιοποιήθηκαν οι παρακάτω μέθοδοι διδασκαλίας: Η συζήτηση, ο καταιγισμός ιδεών (brain storming), η ομαδοσυνεργατική διδασκα


λία και μάθηση, τα παιχνίδια ρόλων- μιμητικά παιχνίδια, η βιωματική διδασκαλία και μάθηση (Project), η αξιοποίηση των τεχνών (δραματοποίηση, μίμηση ρόλων, θεατρικό παιχνίδι, αυτοσχεδιασμός, στήσιμο σεναρίου) καθώς και η αξιοποίηση των ΤΠΕ, με διάφορες εφαρμογές της.

Το project Το project είναι μια εκτεταμένη σε βάθος έρευνα ενός θέματος, που εμπλέκει τα παιδιά σε μια κατευθυνόμενη έρευνα σε γεγονότα ή φαινόμενα του άμεσου περιβάλλοντος. Στη διαδικασία των ερευνών, τα παιδιά έχουν ευκαιρίες να θέσουν ερωτήσεις, να γενικεύσουν θεωρίες, να κάνουν προβλέψεις, όσον αφορά πιθανές απαντήσεις, να βρουν απαντήσεις στις ερωτήσεις τους, να πάρουν συνεντεύξεις από ειδικούς. Τα project παρέχουν στα παιδιά ευκαιρίες να αναπτύξουν ποικιλία πνευματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, που συμπληρώνουν τις βασικές δεξιότητες, που αποκτώνται μέσα από το επίσημο πρόγραμμα σπουδών. Παρέχουν, επίσης, στα παιδιά ευκαιρίες για συνεργασία, διαφωνίες, μοίρασμα ευθυνών, έλεγχο δεδομένων και ανάπτυξη διαφόρων στρατηγικών έρευνας. Προκαλούν τα παιδιά να πειραματιστούν με αντικείμενα του περιβάλλοντος τους, να μάθουν πώς λειτουργούν, πώς κατασκευάζονται, από ποιον κατασκευάζονται και με τι υλικά (Νικολέττα Γκλιάου). Γνωστικά πεδία Γλώσσα Μαθηματικά Η/Υ Μελέτη περιβάλλοντος Φυσικές επιστήμες


ετοιμάζοντας παιχνίδια Μετά τη συγκέντρωση πληροφοριών για τα παλιά επαγγέλματα, ήρθε η ώρα τα παιδάκια μας να «παίξουν» με αυτά. Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε μια σειρά από δραστηριότητες μέσα, αλλά και έξω από την τάξη.

Λαβυρινθομπερδέματα 1.Αφού έχουμε ήδη συγκεντρώσει πληροφοριακό υλικό ,φτιάχνουμε στην τάξη επιδαπέδια ένα μεγάλο λαβύρινθο με χονδρό σχοινί (καραβόσκοινο). Μέσα στις διαδρομές τοποθετούμε διάφορες κάρτες – εικόνες που απεικονίζουν στοιχεία από επαγγέλματα. Στην πορεία ζητάμε από ένα νήπιο να διαλέξει ένα επάγγελμα, από το κουτί που έχουμε τις κάρτες με τα επαγγέλματα. Την πρώτη εικόνα – επάγγελμα την τοποθετούμε στην αρχή του λαβύρινθου. Έπειτα, προτρέπουμε το νήπιο να βαδίσει μέσα στο λαβύρινθο και να βρει τις κάρτες που ταιριάζουν με το επάγγελμα που έχει διαλέξει. Το ίδιο επαναλαμβάνεται αρκετές φορές με διαφορετικό επάγγελμα όμως κάθε φορά.

Παζλ επαγγελμάτων Αφού ήδη από τις πρώτες μέρες που ασχοληθήκαμε με την ενότητα των επαγγελμάτων συλλέξαμε διάφορες πληροφορίες από το διαδίκτυο, βρήκαμε εικόνες-φωτογραφίες από διάφορα παλιά επαγγέλματα και φυσικά με τη χρήση του εκτυπωτή τυπώσαμε και πολλά από αυτά, για να τα συζητήσουμε στην παρεούλα μας. Έτσι, βρήκαμε αφορμή, μετά από συζήτηση, να επιλέξουμε κάποια από αυτά τα επαγγέλματα και να τα κάνουμε πάζλ. Δημιουργήσαμε λοιπόν τα πάζλ μας με τη βοήθεια του λογισμικού jigsawplanet. com?rc=createpuzzle, με πολλά και λίγα κομμάτια Τα παιδάκια μας ενθουσιάστηκαν με τη διαδικασία της


δημιουργίας πάζλ. Έδειξαν όμως και ιδιαίτερο καθημερινό ενδιαφέρον στο να ασχολούνται με τα συγκεκριμένα πάζλ . Επίσης ζωγράφησαν στην εφαρμογή tux paint ο,τι ήθελαν σχετικά με το θέμα.

Τεστ μνήμης Αφού ήδη από τις πρώτες μέρες που ασχοληθήκαμε με την ενότητα των επαγγελμάτων, βρήκαμε εικόνες-φωτογραφίες από διάφορα παλιά επαγγέλματα. Αυτές τις εικόνες με τα παλιά επαγγέλματα, αφού τις τυπώσαμε εις διπλούν και τις πλαστικοποιήσαμε φτιάξαμε το δικό μας παιχνίδι μνήμης. Καθόμαστε στην παρεούλα μας, απλώνουμε τις πλαστικοποιημένες κάρτας ανάποδα στο πάτωμα και ζητάμε από τα νήπια να βρουν δύο ίδια επαγγέλματα γυρίζοντας τις κάρτες. Κάθε φορά το νήπιο καλείται να χρησιμοποιήσει τη μνήμη του προκειμένου να θυμηθεί που βρίσκονται οι δύο ίδιες καρτέλες.Απαιτείται συγκέντρωση και προσοχή. Το παιδί που βρίσκει κάρτα σωστή λαμβάνει μία ενίσχυση.. π.χ καραμέλα, χειροκρότημα. Ο καλύτερος λαμβάνει δωροσακούλα- έκπληξη.

Παιχνίδια ρόλων Άλλη μια δραστηριότητα που τα παιδιά έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγάπησαν πάρα πολύ, ήταν η δραματοποίηση των παλιών επαγγελμάτων. Έχοντας σαν αφόρμηση το βιβλίο της Κατερίνας Μανανεδάκης, «Παλιά Επαγγέλματα Ζωντανέψτε» και υλικό το οποίο έχει δημιουργηθεί με ανακυκλώσιμα υλικά στο νηπιαγωγείο τα παιδιά γίνονται μικροί ηθοποιοί και με μεγάλη επιτυχία γίνονται για λίγο «γαλατάδες», «λουστράκοι», «παγωτατζήδες», «φωτογράφοι», «λατερνατζήδες» κλπ.


Αντιστοίχισε Έχουμε 2 χρωματιστά σακουλάκια με κάρτες. Το 1ο έχει τους επαγγελματίες και το δεύτερο τα αντικείμενα που τους χαρακτηρίζουν. Ένα παιδάκι θα τραβήξει μία κάρτα και πρέπει με 3 προσπάθειες να βρει καρτέλα από το β΄σακουλάκι που θα σχετίζεται με τον επαγγελματία που διάλεξε. Όποιος κερδίζει με την πρώτη προσπάθεια ξαναπαίζει και δεύτερη φορά. Ο παίχτης που θα αποτύχει και τη β΄φορά έχει δικαίωμα να προσλάβει βοηθό.Το παιχνίδι απαιτεί προσοχή και συμμετοχική δράση όλων των παιδιών.

Μάντεψε τι Ο παίχτης τραβάει μία καρτέλα από τους 2 παραπάνω σάκους και με παντομίμα αποδίδει το επάγγελμα ή το αντικείμενο. Ευχάριστη και διασκεδαστική δράση .απαιτεί ευρηματικότητα και φαντασία.

Ο τροχός των επαγγελμάτων Έχουμε σχηματίσει ένα τροχό με όλα τα επαγγέλματα που επεξεργαζόμαστε και επίσης έχουμε ένα ζάρι. Ο παίχτης ρίχνει μια ζαριά και μετακινεί το βελάκι του τροχού τόσες θέσεις όσες γράφει το ζάρι.Τώρα καλείται να μιμιθεί ή να πει κάτι για το επάγγελμα που δείχνει ο δείχτης του τροχού. Παίζεται ευχάριστα όσες φορές θέλουμε.Μπορούμε να βάλουμε τα παιδιά να το παίξουν σε ζευγάρια ο ένας αναλαμβάνει το ζάρι και τον τροχό κι ο άλλος την αποτύπωση της λέξης ή της έκφρασης.

Παιχνίδι «Συλλαβοφαγώματα» Το παιχνίδι αυτό παίζεται με καρτέλες. Έχουμε αποτυπώσει σε καρτέλες με μικρά ή κεφαλαία τα επαγγέλματα και τους επαγγελματίες που επεξεργαζόμαστε.


Με ένα παραθυράκι – χαρτονάκι καλύπτουμε μία συλλαβή. Ο παίχτης καλείται να αναγνωρίσει την κρυμμένη συλλαβή. Αν δυσκολεύεται παίρνει βοήθεια και συνεχίζει. Παίζεται ατομικά ή ομαδικά.

Σχηματίζω τρίλιζα επαγγελμάτων ή των χαρακτηριστικών τους Κόβω και πλαστικοποιώ αρκετά εικονίδια με επαγγέλματα και τα χαρακτηριστικά τους. Τοποθετώ επιδαπέδια ένα χαρτόνι με κύβους. Όπως κάνω με την εισαγωγή ενός πίνακα τοποθετώ τυχαία 3 κάρτες και τα παιδιά παίζουν ανά δυό προσπαθώντας να σχηματίσουν τρίλιζα συμπληρώντας στις ήδη τοποθετημένες κάρτες ή βάζοντας κι άλλες. Το παιχνίδι ενισχύει τη αντίληψη και τονώνει την αυτοεκτίμηση. Παίζεται ευχάριστα ανά δύο.Αδύναμος παίχτης προσλαμβάνει συνήθως βοηθό.

Διαφημιστές Μέσα από μια τηλεόραση διαφημίζουμε το επάγγελμα που θέλουμε. Πολύ καλή άσκηση για την καλλιέργεια της γλώσσας και την τόνωση της αυτοεκτίμησης.

Το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού Μέσα σ’ ένα κουτάκι από παπούτσι βάζουμε ένα χαρακτηριστικό του επαγγελματία που ψάχνουμε. Εντός της αίθουσας τοποθετούμε άλλα 3 κουτάκια από σοκολατάκια που μέσα περιέχουν οδηγίες και μαντέματα για να φτάσει το παιδί στο τελικό μεγάλο κουτί .που είναι ο θησαυρός. Για να δυσκολέψει περισσότερο το παιδί που ψάχνει τον θησαυρό έχει δεμένα τα ματάκια του με ένα μαντηλάκι και καθοδηγείται από τον βοηθό- συμμαθητή του. Παιχνίδι προσανατολισμού, επικοινωνίας και κατάλληλο για την ανάπτυξη εμπιστοσύνης. Ο φωτεινός σηματοδότης των επαγγελμάτων Ετοιμάζουμε ένα μεγάλο φανάρι της κυκλοφοριακής,


στον πορτοκαλί σηματοδότη τοποθετούμε το επάγγελμα και τα παιδιά το βρίσκουν. Αν δεν δυσκολεύονται βγαίνει το πράσινο, αν αποτυγχάνουν το κόκκινο.Αρχικά το κόκκινο και το πράσινο καλύπτονται, μέχρι τα παιδιά να απαντήσουν. Βασίζεται στη θεωρία του Skinner, άμεση ενίσχυση.

Παιχνίδι «ζαροψαξίματα» Χρειαζόμαστε κάρτες επαγγελματιών περίπου 3540, ώστε να έχει το παιδί να διερευνήσει σε ένα μεγάλο πεδίο και να αναζητήσει το επάγγελμα που αναγράφεται στο ζάρι. Το ζάρι θα γράφει έξι επαγγέλματα ονομαστικά και το παιδί θα αναζητήσει την εικόνα- καρτέλα. Διαφοροποιούμε το χρώμα στις όψεις του ζαριού για να γίνει πιο εύκολο. Ευχάριστο, πολύ διασκεδαστικό, εξασκεί συντονισμό ματιού – χεριού, καθώς και την αντιληπτική ικανότητα- κρίση.

Παιχνίδι «Περπατώ- περπατώ, συνάδελφο αναζητώ» - κινητικό Έχουμε τυπώσει κάρτες που αναδεικνύουν επαγελματίες 3 ανά επάγγελματα, τις οποίες τις έχουμε κολλήσει με παραμάνα στην πλάτη των παιδιών που συμμετέχουν, πιο συγκεκριμένα 3 κάρτες ανά επάγγελμα. Τα παιδιά με ένα ορχηστρικό κομμάτι κινούνται ελεύθερα στο χώρο, δεν γνωρίζουν για την δική τους καρτέλα τί επάγγελμα γράφει αλλά μπορούν να διακρίνουν των συμμαθητών τους. Με ήσυχο και ήρεμο τρόπο καθοδηγούν τους άλλους για το ζευγάρι τους. Όταν υπάρχει δυσκολία ή δεν ταιριάζουν καλά το ζευγάρι επεμβαίνει με ένα φακό ο βοηθός και φωνάζει «πρόβλημα.» Το ξανασκέφτονται και συνεχίζουν μέχρι να ταυ-


τοποιηθούν όλοι. Το παιχνίδι αυτό τους εξασκεί στην μη λεκτική επικοινωνία, και στην διαδικασία για επίλυση προβλήματος. Εναλλακτικά: Παίζεται με καπελάκια στο κεφάλι που πάλι σηματοδοτούν τον επαγγελματία.

Επαγγελματικά ροδοπεταλογεμίσματα Ετοιμάζουμε μία μεγάλη μαργαρίτα από χαρτόνι, την στηρίζουμε σε μια ράβδο ψυχοκινητικής και για βάση σε ένα κώνο. Μέσα στο μεγάλο κύκλο βάζουμε το επάγγελμα που θα επεξεργαστούμε και τα πεταλάκια με κριτς – κρατς γεμίζουν με καρτελίτσες από χαρακτηριστικά που συνοδεύουν το επάγγελμα. Απαιτείται να έχουμε ετοιμάσει σε μεγάλες στρογγυλές καρτέλες το επάγγελμα και μικρότερα εικονίδια με τα χαρακτηριστικά των επαγγελμάτων.

Το παζλ των δικών μας επαγγελμάτων Ζητάμε από τα παιδιά της τάξης μας να φέρουν στο σχολείο φωτογραφίες από επαγγελματικές στιγμές των συγγενών τους, έτσι σχηματίζουμε το αγαπημένο παζλτων δικών μας επαγγελμάτων.


Εργαστήριο για την απόδοση των επαγγελμάτων που αγαπάμε Με τη χρήση μακετόχαρτου και πλαστελίνης τα παιδιά εργάζονται ατομικά ή και ομαδικά, αποδίδοντας τα επαγγέλματα που θέλουν.

Κορινοαναγνώσματα επαγγελμάτων Αξιοποιώντας μικρά μπουκάλια νερού, τα βάφουμε ή τα καλύπτουμε με τσόχα σε χρώματα της αρεσκείας μας, γράφουμε πάνω σε κάθε μπουκάλι – κορίνα ένα γράμα κεφαλαίο στην αρχή, μικρά αργότερα. Συνολικά χρειαζόμαστε 48 κορίνες(ώστε να έχουμε όλα τα γράμματα σε ζευγάρια), επιλέγουμε το επάγγελμα που θέλουμε να βρουν οι μαθητές μας και βάζουμε τόσες κορίνες στη σειρά – όσα γράμματα αντιστοιχούν στην κάθε κρυμμένη λέξη. Όταν εξοικειωθούν αρκετά τα παιδιά, τότε αξιοποιούμε το τελικό ή και μεσαίο γράμμα. Για επιβεβαίωση γυρνάμε την κορίνα από την πλευρά που φαίνεται το γράμμα και επαινούμε τον νικητή.

Παιχνίδι κουβαδογεμίσματα Έχουμε 2 κουβαδάκια μεταλλικά και καρφωμένα πάνω σ’ενα άξονα την καρτέλα του επαγγέλματος που επεξεργαζόμαστε, χρειαζόμαστε 2 κουβαδάκια και 2 κάρτες που να σηματοδοτούν τα επαγγέλματα. Και 12 καρτελίτσες με τα χαρακτηριστικά των επαγγελμάτων που επεξεργαζόμαστε. Τα παιδιά μπαίνουν σε τρενάκι και καλούνται να επιλέξουν χαρακτηριστικό και να το ρήξουν στο κουβαδάκι. Κερδίζει η ομάδα που τελειώνει πρώτη. Απαιτεί συντονισμό, συγκέντρωση και ταχύτητα. Παίζεται με 22 ή 25 παιδιά, 22 για τις ομάδες 12 και 12 ατόμων και 3 παιδιά για την συντονιστική επιτροπή..


που θα ελέγχει τον αγώνα.

Ετοιμάζοντας αινίγματα για τα επαγγέλματα που δουλέψαμε Μες τους δρόμους τριγυρίζω την... (λατέρνα ) ... μου κουρντίζω. Ποιος είμαι; Έδινε κέφι και χαρά στα πανηγύρια μια φορά.. Είναι... (ο λατερνατζής) Σε γάμους σε βαφτίσια, όλοι χαμογελάνε μία... (φωτογραφία)... ζητάνε. Ποιος είναι; Βγαίνω με το καροτσάκι με ζητάει το παιδάκι για να φάει ...(παγωτάκι)... πολύ να δροσιστεί απ τη ζέστη αυτή. Ποιος είναι; Κουβαλάω με κουβάδες δεξιά κι αριστερά για το σπίτι για τη λάτζα, για το νιό και τη γριά. Ποιος είναι; (ο νερουλάς) Από πολύ πρωί βγαίνω στη λαική... (παπούτσια)... να καθαρίσω, δουλίτσα να κερδίσω. Ποιος είναι; Τα παλιά τα τετζερέδια καθαρίζω και γυαλίζω. Τίποτα μη πετάτε το..(γανωματή)... ζητάτε. Μόλις πας στο γραφείο και θες κάτι να πιείς εμένα θα φωνάξεις (καφέ) ... να παραγγείλεις. Ποιος είναι; Δεν περνάει η ώρα πάλι να μην σκεφτώ, πώς στη ..(θάλασσα)... πρέπει να ξανυχτώ. Είναι ο ... Σ’ όλα τα ταξίδια θα ήμουν αβοήθητος αν δεν έπαιρνα μαζί μου πλήρωμα από ... (ναύτες) Είμαι κυβερνήτης καλός στη θάλασσα ξακουστός ο ... (καπετάνιος)...


Τα νέα εγώ φέρνω και τα δημοσιεύω... έχω κι ένα χωνί τα λέω στη στιγμή. Ποιος είναι;...(ο τελάλης) Τι είναι αυτό; Τι είναι αυτό; Πού μόλις μ’ αυτό κεντώ σου φτιάχνει ένα πλεκτό;... (ο αργαλειός) Πάει κι έρχεται, φτιάχνοντας τον ιστό. Τι είναι; (η σαΐτα ) Όλες θέλουν πλούσια προίκα με πλουμιστά κεντίδια, τρέχουν λοιπόν στην ... (υφάντρα)... παραγγελιά να δώσουν, την προίκα να τελειώσουν. Ποια είναι;

κατασκευή μουσικών οργάνων Κατασκευάσαμε διάφορα μουσικά όργανα για να πλαισιώσουμε την παρουσίαση των επαγγελμάτων από τα παιδιά, έτσι ετοιμάσαμε με τη βοήθεια και των γονέων: - Κιθάρες από μεταλλικά κουτιά μπισκότων με την προσθήκη ενός άξονα και τον κατάλληλο στολισμό. - Ταψάκια που έγιναν ντεφάκια με την προσθήκη διακοσμητικής δαντέλας και κουδουνιών μικρών. - Μαράκες από κουτιά αναψυκτικών. - Ντραμς από κουτιά γάλακτος.. Αυτοσχέδιο ντραμς με καπάκια από κατσαρόλες και ξύλινα καπάκια. - Ξεχωριστή κιθάρα από τηγάνι και κουτάλα. - Και η μουσική ορχήστρα είναι έτοιμη για την γιορτινή εκδήλωση.


τελικό φινάλε Παρουσιάσαμε σε γιορτινό κλίμα τα παλιά επαγγέλματα, γονείς και μαθητές- τριες χάρηκαν και ανταποκρίθηκαν πολύ σε αυτό το κάλεσμα.


Αξιολόγηση Αξιολόγηση του προγράμματος με τα 6 καπέλα της σκέψης. Αυτή η στρατηγική δημιουργήθηκε από τον Edward de Bono και περιλαμβάνεται στο βιβλίο του '6 Thinking Hats' (τα 6 καπέλα της σκέψης). Τα 6 καπέλα της σκέψης είναι μια καλή τεχνική, όταν θέλουμε να προσδιορίσουμε τις επιπτώσεις κάποιας απόφασης, φωτίζοντάς τη από πολλές οπτικές γωνίες. Τη χρησιμοποιούμε, επίσης, όταν θέλουμε να ενθαρρύνουμε περαιτέρω σκέψη και προβληματισμό σε ένα θέμα, ή όταν θέλουμε να εξετάσουμε πώς μπορεί εφαρμοστεί μια ιδέα. Με αυτή την τεχνική μπορούμε ακόμη να διαπιστώσουμε τις αντιδράσεις των άλλων όταν προσπαθούμε να εφαρμόσουμε κάτι. Όταν εξετάζουμε ένα πρόβλημα με την τεχνική των “'Six Thinking Hats'”, μπορούμε να το λύσουμε εύκολα χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατές προσεγγίσεις, γιατί το πρόβλημα ή η ιδέα που θέλουμε να εφαρμόσουμε είναι μια μείξη από φιλόδοξα σχέδια, ικανότητες εφαρμογής, ευαισθησία, δημιουργικότητα και καλή οργάνωση. Γιατί ουσιαστικά αυτό γίνεται με την εφαρμογή αυτής της τεχνικής: εξετάζουμε όλες τις δυνατές παραμέτρους, επιστρατεύοντας όλες τις διαθέσιμες δεξιότητες και απόψεις. Έχει αποδειχθεί, στην πράξη ότι τα σχέδια τα οποία υλοποιούμε, έχοντας εφαρμόσει αυτή την τεχνική είναι πολύ πιο πετυχημένα και πιο εύκολα υλοποιήσιμα από άλλα στα οποία απλώς έχουμε απλώς θέσει σε πράξη μια ιδέα (Ιωάννου Κομνηνού).


Με αυτό το καπέλο μπορείτε να βρείτε δημιουργικές λύσεις σε ένα πρόβλημα Προτάθηκαν πολλές λύσεις για κατασκευές εναλλακτικά

Με αυτό το καπέλο κοιτάτε τα προβλήματα διαισθητικά, καταθέτοντας αυθόρμητες αντιδράσεις και συναισθήματα. Μας άρεσε πολύ το θέμα των επαγγελμάτων…

Με αυτό το καπέλο εστιάζουμε στις διαθέσιμες πληροφορίες. Αναζητήσαμε πληροφορίες για τα επαγγέλματα από πηγές


Με αυτό το καπέλο ψάχνετε όλες τις αρνητικές πλευρές της ιδέας που εξετάζετε Ορισμένα επαγγέλματα δεν υπάρχουν πια…

Με αυτό το καπέλο σκέφτεστε θετικά Αν ζούσα παλιότερα ποιο επάγγελμα θα έκανα;

Με αυτό το καπέλο συντονίζετε συναντήσεις Καλέσαμε για συνέντευξη επαγγελματίες…


βιβλιογραφία Η. Ματσαγγούρας, Διεπιστημονικότητα, Διαθεματικότητα και Ενιαιοποίηση στα νέα Προγράμματα Σπουδών: Τρόποι οργάνωσης της σχολικής γνώσης, Επιθεώρηση Εκπαι-δευτικών Θεμάτων, 7, 2002, σελ. 19-36. Κ. Χρυσαφίδης, Βιωματική – επικοινωνιακή διδασκαλία. Η εισαγωγή της μεθόδου project στο σχολείο, Gutenberg, Αθήνα, 2003. Χάρις Πολυκάρπου κ.ά., Εκτενές πρόγραμμα σπουδών για την προδημοτική και δημοτική εκπαίδευση, Ιούνιος 2012. Αικατερίνη Παπαγιάννη - Γλυκερία Ρέππα, Το θεατρικό παιχνίδι ως εργαλείο στη διαπολιτισμική εκπαίδευση. Ιωάννου Κομνηνού, Τα 6 καπέλα της σκέψης - 6 thinking hats, 2012. Κ. Χρυσαφίδης, Βιωματική -Επικοινωνιακή διδασκαλία. Η εισαγωγή της μεθόδου project στο σχολείο, Gutenberg 1998. Ε. Ντολιοπούλου, Σύγχρονες τάσεις της προσχολικής αγωγής, Τυπωθήτω- Γιώργος Δαρδανός 1999. S. Phillips, Young Learners, Oxford: Oxford University Press, 1993 Κατερίνα Μανεναδάκη, Παλιά επαγγέλματα ζωντανέ-ψτεεε...!, Λιβάνης 2011.


ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΟΠΟΙΗΜΑ “ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤ ΟΜΑ ΓΕΜ ΑΤΑ ...ΘΕ ΑΤΡ ΟΤΙΤ ΙΒΙΣ ΜΑΤΑ... ΣΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΤΑ ΔΡΩΜΕΝΑ” ΤΩΝ ΦΩ ΤΕΙΝΗΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΛΕΚ ΚΑ ΣΤΟ ΙΧΕΙΟ ΘΕΤ ΗΘΗ ΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜ Ο ΧΛΩΠΤΣΙΟΥΔΗ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΕΚΔΟ ΣΕΩ Ν ΤΟΒ ΙΒΛΙ Ο. ΟΙ ΕΙΚΟ ΝΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟ ΥΝ ΕΡΓΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΦΩ ΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΕΓΑΡΩΝ. ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΘΗΚΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΧΛΩΠΤΣΙΟΥΔΗΣ ISBN: 978-618-5348-01-4 set: 978-618-5348-02-1


Η Φωτεινή Κοντοπούλου είναι νηπιαγωγός και διδάσκει στα Μέγαρα Αττικής. Είναι πα-ντρεμένη, μητέρα δύο παιδιών. Αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών Πάτρας και συνέχισε τις σπουδές της στη Νοσηλευτική του Ε.Ε.Σ. Σπούδασε Ψυχοθεραπεία και την ελληνική νοηματική γλώσσα, ενώ ασχολήθηκε και με τη Μουσειακή Αγωγή κι επιμορφώθηκε σε προγράμματα Αγωγής Υγείας. Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού της έργου, ασχολήθηκε με καινοτόμες δράσεις και Προγράμματα Αγωγής Υγείας. Συνεργάστηκε με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (διαπολιτισμική αγωγή και εκπαίδευση). Το 2016 βραβεύτηκε από την ΕΕΠΦ για τη δράση του νηπιαγωγείου της »διαχείριση τροφικών αποβλήτων« (201314). Το 2017 (Ιανουάριος) βραβεύτηκε από τον Δήμο Μεγαρέων για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση ως εκπαιδευτικός και ως σχολείο. Την ίδια χρονιά (Ιούνιος) το σχολείο βραβεύτηκε από τη UNICEF για το πρόγραμμα »ελάτε να σας γνωρίσω τους φίλους μου, τα παιδιά του κόσμου«. Ακόμα συμμετείχε πανελλαδικό μαθητικό διαγωνισμό παραμυθιού με θέμα »μην κλαις ειρήνη…«, ενώ βραβεύτηκε στο 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο »η μουσική των παλιών μετάλλων« από την ΕΕΠΦ (Απρίλιος 2016) με θέμα συμμετοχής »ζωντανεύοντας τα κλασσικά παραμύθια με κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά«.


Η Λέκκα Δέσποινα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο της Κρήτης στο Τμήμα Νηπιαγωγών. Είναι παντρεμένη και μητέρα δυο παιδιών. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της πορείας ασχολήθηκε κυρίως με τη θεατρική τέχνη και τις χειροτεχνικές κατασκευές, ενώ ιδιαίτερος ζήλος και πάθος την διακρίνει στα γλωσσικά παιχνίδια και στην εύρεση διασκεδαστικών δραστηριοτήτων για μικρά παιδιά. Κατά διαστήματα συμμετέχει σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και μέσα από τις σχολικές δραστηριότητες υποστηρίζει το έργο της unicef, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα »Τα σχολεία Υποστηρικτές των Παιδιών του Κόσμου«.


επαγγελματομαγέματα... θεατροτιτιβίσματα, στου νηπιαγωγείου τα δρώμενα  
επαγγελματομαγέματα... θεατροτιτιβίσματα, στου νηπιαγωγείου τα δρώμενα  

Μία διαθεματική δράση όπως αναπτύχθηκε σε νηπιαγωγείο από τις συγγραφείς. Ένα project διδακτικό με κατασκευές, παραμυθοποίηση και θέατρο που...

Advertisement