Issuu on Google+

Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

আধদাভ ই−঩ুও ঩া pdf রভটারভভ Menu Bar এভ View অধযদরঝ তঢ রিও ওরভ Auto /Automatically Scroll অধযদরঝ র঱রমক্ট ওরুদ (অণ঩া ঱ভা঱রভ তবরঢ  Ctrl + Shift + H )। এ঩াভ ↑ up Arrow ঩া ↓ down Arrow তঢ রিও ওরভ আধদাভ ধড়াভ ঱ু র঩থা অদু ঱ারভ স্ক্রম স্পীট রঞও ওরভ রদদ।

Analogy Question এভ ফাথযরফ তু রঝ যরেভ ফরথয অণথকঢ রফম/঱ম্পওথ (Relation) ত঩ভ ওভরঢ লয়। প্ররেভ যে তচাড়াভ অরণথভ রফম অদু বায়ী উত্তভ তণরও এওই ভওফ অণথকঢ রফম/঱ম্পরওথভ (Relation) যেরচাড়া ত঩ভ ওভরঢ লর঩। ফূ মঢ: Analogy Question এভ ফাথযরফ vocabulary ঑ intelligence ধভীক্ষা ওভা লয়। ত঱চদয Analogy solve এভ ঱ফয় যরেভ অণথ (vocabulary) ঑ যেদ্বরয়ভ ফথযওাভ ঱ম্পওথ (Relation) -এ তু ইরয়ভ উধভ তচাভ রতরঢ লর঩। ফরদ ভাঔরঢ লর঩ Analogy ফুঔস্থ দয়, অণথ ঩ুরছ solve ওভরঢ লর঩।

অণথ

঱ম্পওথ

উত্তভ

(Meaning)

(Relation)

(Match)

1st Step

তঢাফারতভ প্রণফ ওাচ লম

Question এভ যেরচাড়াভ ফথযওাভ অণথ ত঩ভ ওভা

2nd Step

অণথ ত঩াছাভ ধভ Question এভ যেরচাড়াভ ফরথয রদরতথষ্ট (specific) ঑ বু রি঱ংকঢ (logical) ঱ম্পওথ (Relation) রঘন্তা ওভা

3rd Step

Answer choice তণরও এওঝা option ত঩ভ ওভা তবঔারদ যেরচাড়াভ Relation Question এভ যেরচাড়াভ ফরঢা

APPLE : FRUIT A.

Mango : Sweet

C.

Juice : Fresh D. Rose : Flower

facebook /gmail/skype: -

B. Forest : Tree

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates  E.

http://facebook.com/tanbir.ebooks

Leaf : Grass

Solution : 1st step : Apple এওরঝ নরমভ দাফ এ঩ং Fruit অণথ নম 2nd step : ঱ু ঢভাং এরতভ ফথযওাভ ঱ম্পওথ তাড়ায়- Apple এওরঝ Fruit (নম) 3rd step : A.

Mango এওরঝ sweet (রফরষ্ট) দয় ঩ভং Mango তঔরঢ রফরষ্ট

B.

Forest এওরঝ Tree দয় ঩ভং Forest লম অরদও কারঙভ ঱ফালাভ

C.

Juice এওরঝ Fresh দয়

D.

Rose এওরঝ Flower দয়

E.

Leaf এওরঝ Grass দয়

 অণথাৎ Correct Answer D.

র঩রপন্নপার঩ আফভা Analogy এভ Relation রঘন্তা ওভরঢ ধারভ। তওারিও তণরও Relation রঘন্তা ওভঙ ত঱ঝা ঩ড় ওণা দয়। ঩ড় ওণা লরঘঙ তঢাফাভ রঘন্তা ওৃঢ Relation রঝ Logical লরঢ লর঩ এ঩ং ঐ Relation এভ রপরত্ত থরভ এওরঝ Answer এ তধৌঁঙু রঢ লর঩। তওাদ পার঩ই এওারথও Answer আর঱ এফদপার঩ Relation রঘন্তা ওভা বার঩ দা। এঔারদ Example রলর঱র঩ Relation রঘন্তা ওভাভ রওঙু Viewpoint তত঑য়া লরমা। এগুরমাই তযর ওণা দয়। এভ ঩াইরভ ঑ র঩রপন্নপার঩ Relation রঘন্তা ওভরঢ ধাভ। র঩রপদড তমওঘাভযীঝ Analogy এভ Sample তণরও ঑ তঢাফভা ত঱঱঩ থাভডা তধরয় বার঩। * Analogy-এভ তক্ষরে ঱঩থপ্রণরফ অ঩যযই Question এভ যেরচাড়া ধড়র঩ এ঩ং অণথ রঘন্তা ওভর঩, ওঔদ঑ Answer choice এভ যরেভ অণথ রদরয় প্রণরফ রঘন্তা ওভর঩ দা। * Question এভ যেরচাড়াভ ফথযওাভ ঱ম্পওথ short-meaningful পার঩ রঘন্তা ওভর঩। * Relation রঝ এওথভরদভ structure, রদরতথষ্ট category দা঑ লরঢ ধারভ। Example : Apple : Fruit (Apple এওরঝ নম), এঔারদ Apple তওাদ রওঙু ভ দাফ এই structure রঝ ঩য঩লাভ লরয়রঙ। “fruit” category ঩য঩লাভ লয়রদ। অণথাৎ Question এ নরমভ দাফ আরঙ ঩রম Answer এ঑ নরমভ দাফ ণাওর঩ এফদ দা঑ লরঢ ধারভ। এঔারদ তওাদ রওঙু ভ দাফ-এই Relation রঝ ঩য঩হৃঢ লরয়রঙ। * Relation রঝ আ঩াভ specifically/narrowly রঘন্তা ওভরঢ লর঩ বরত Broad sense এ এওারথও Answer ধা঑য়া বায়। Example : CARPENTER : SAW A. Painter : Brush facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

B. Stenographer : Typewriter C. Lawyer : Brief D. Seamistress: Scissors E. Runner : Run এঔারদ, carpenter (ওাঞরফরি) এভ বন্ত্র saw (ওভাঢ)- Relation এ Answer লয় A, B, D, রওন্তু Specifically Relation তাড়ায় Carpenter saw রতরয় ওারঝ। ঱ু ঢভাং Answer আর঱ শুথু D। * Eye catcher দ্বাভা প্রপার঩ঢ লর঩ দা। Example : Apple : Fruit এ প্ররেভ উত্তরভ এওরঝ option এ Mango রঙম, এঔারদ Mango রঝ Eye catcher. অণথাৎ ঱ফচাঢীয় যে রতরয় তঢাফাভ Relation কঞদরও প্রপার঩ঢ ওভরঢ ধারভ। * Secondary meaning-঑ রঘন্তা ওভরঢ লর঩ বরত Primary meaning-এ উত্তভ দা রফরম। Example : TREE : WOOD A.

Camera : Film

B.

Furniture : Decoration

C.

Brick : Cement

D.

Player : Team

E.

Thorn : Rose Primary meaning relation : Tree তণরও wood (ওাঞ) ধা঑য়া বায়, এ Relation অদু ঱ারভ তওাদ Answer তদই।

Secondary meaning relation : অরদওগুরমা tree রদরয় wood (঩দ) লয়। এ অদু ঱ারভ Answer D। * Relation রঝ তবরওাদ রতও তণরও তাড়া ওভারঢ ধারভা, ত঩াছাভ ঱ু র঩থা অদু ঱ারভ।ঃ Example : TREE : WOOD i.

অরদও Tree রদরয় Wood লয়

ii.

Wood এ অরদও Tree ণারও

* Answer ওভাভ ঱ফয় ঱ঢওথ ণাওরঢ লর঩ Relation তবদ reverse দা লরয় বায়। Example : HEN : ROOSTER F.

Dog : Kennel

G.

Stag : Doe

H.

Duck : Drake

I.

Lion : Cub

J.

Chicken : Hen

Relation : িীরমঙ্গ : ধুংরমঙ্গ, (B) option-এ ধুংরমঙ্গ : িীরমঙ্গ আভ (C) option-এ িীরমঙ্গ : ধুংরমঙ্গ। ঱ু ঢভাং Answer লর঩ C।

facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates  *

http://facebook.com/tanbir.ebooks

–– is a characteristic of – (--- লরে ----এভ ব঩রযষ্টয) COURAGE : HERO Relation : Courage (঱াল঱) লরে Hero-এভ ব঩রযষ্টয.

ELECTION: DEMOCRACY Relation : Election লরে Democracy -এভ ব঩রযষ্টয. STINGINESS (ওৃধডঢা) : MISER (ওৃধড) Relation : Stinginess লরে Miser -Gi ˆewkó¨. 10.

Lack of ––– is ––– ( -------এভ অপা঩ লরমা -------) HOPE (আযা) : PESSIMISM (বদভাযয) Relation : Hope ÑGi Afve n‡jv Pessimism FLAW (ঔুুঁঢ) : PERFECTION (ঔুুঁঢলীদঢা) Relation : Flaw এভ অপা঩ লরমা Perfection ORDER (যৃ ঙ্খমা): CHAOS (বদভাচয) Relation : Order Gi Afve n‡jv Chaos

11.

–––is a type of ––– (------ এও প্রওাভ -------) ANGER (তরাথ) : EMOTION (আর঩ক) Relation : Anger GK cÖKvi Emotion

ORANGE : FRUIT Relation : Orange GK cÖKvi: Fruit SONNET : POEM Relation : Sonnet GK cÖKvi:: Poem 12.

–––is a part of ––– (------ লরে -------- এভ অংয)

CHAPTER : NOVEL Relation : Chapter লরে Novel -Gi Ask BRANCH: TREE Relation : Branch লরে Tree - এভ অংয FINGER : HAND Relation : Finger লরে Hand- এভ অংয 13.

–– is the place of –– (---- লরে ---- এভ ওারচভ স্থাদ) CLASSROOM : TEACHER Relation : Classroom লরে Teacher এভ ওারচভ স্থাদ STAGE (ফঞ্চ) : ACTOR Relation : Stage লরে Actor -এভ ওারচভ স্থাদ

facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

CLINIC: NURSE Relation : Clinic লরে Nurse -এভ ওারচভ স্থাদ 14.

Relationship of Degree (ফাো ঩া ঢীব্রঢাভ ঱ম্পওথ) FURIOUS : ANNOYED Relation : Furious লরে Annoyed অরঢরভি ঩া ত঩যী MOUNTAIN: HILL Relation : Mountain লরে Hill অরঢরভি ঩া ত঩যী DELUGE : RAIN Relation : Deluge লরে Rain অরঢরভি ঩া ত঩যী

EPIC : STORY Relation : Epic লরে Story অরঢরভি ঩া ত঩যী 15.

Tool (ওারচভ বন্ত্র ঩া উধওভড) (---- এভ বন্ত্র লরমা -----)

PAINTER: BRUSH Relation : Painter - এভ বন্ত্র লরমা Brush MECHANIC: WRENCH Relation : Mechanic এভ বন্ত্র লরমা Wrench WRITER : PEN Relation : Writer এভ বন্ত্র লরমা Pen 16.

------ Creates ------ ( ----- বঢভী ওরভ ---------) POET : SONNET Relation : Poet বঢভী ওরভ Sonnet PAINTER : MURAL Relation : Painter বঢভী ওরভ Mural MASON : WALL Relation : Mason বঢভী ওরভ Wall

17.

------ is a sign of ------ (------লরে ------- এভ রঘহ্ন/মক্ষড) TREMBLING: FEAR Relation : Trembling লরে Fear এভ রঘহ্ন/মক্ষড MOAN : PAIN Relation : Moan লরে Pain এভ রঘহ্ন/মক্ষড SHRIEK: TERROR Relation : Shriek লরে Terror এভ রঘহ্ন/মক্ষড

18.

------- causes ------ (------ এভ নরম ------- লয়)

facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

EXPLOSION: DESTRUCTION Relation : Explosion এভ নরম Destruction লয় VIRUS: ILLNESS Relation : Virus এভ নরম Illness লয় DRUG: CURE Relation : Drug এভ নরম Cure লয়

এঔারদ আরভওঝা ঩যাধাভ তঔয়াম ওভরম ততঔা বায় তব, Relation রঘফঃা ওভরঢ লরম যরেভ অণথ চাদাঝা চরুভী। Vocabulary তঢ তব঱঩ word তত঑য়া লর঩ ত঱গুরমা তঢাফারতভ অলথরড়ফু-ভ চদয ঑ ঱লায়ও লর঩। রওন্তু ঢাভধভ ঑ Particular রওঙু টড়ৎন চাদাঝা চরুভী অলথরড়ফু ছড়রা঩ ওভাভ চদয। Adze (঩াঝারম), Auger (ঢুভধুদ), Baton (ধুরমরযভ তঙাঝ মারঞ), Batter (ফয়তা), Goggles (থমা তণরও ভক্ষাওাভী ওারমা ঘযফা), Palette (রঘেওরভভ ভং তফযারদাভ চদয ক্ষুদ্র ঢিার঩রযর), Saddle (তখাড়াভ ধৃ রে ঩঱াভ চদয করত), Thimble (ত঱মাইরয়ভ ঱ফয় ঱ু ইরয়ভ তঔাুঁঘা এড়ারদাভ চদয আঙ্গু রম তব আ঩ভড ধড়া লয়), Tourniquet (ভিধাঢ ঩ন্ধ ওভাভ চদয তব বফ রতরয় রযভা তঘরধ থভা লয়), Trowel (ভাচরফ঱ঃী তব বফ রতরয় ততয়ারম প্ররমধ মাকায়), Wrench (দাঝ রতরয় মাকারদাভ বফ), Paddle (ব঩ঞা), Scalpel (যময রঘরওৎ঱রওভ ক্ষুদ্র ঙু রভ), Shears (ওাুঁরঘ), Cleaver (ও঱াইরয়ভ ঙু রভ), Gavel (র঩ঘাভরওভ লাঢুরড়), Scissors (ওাুঁরঘ), Radar (তব বফ রতরয় তধ-দ/চালারচভ রতও ঑ অ঩স্থাদ রদডথয় লয়), Armor (঩ফথ), Club (কমন তঔমাভ ঩যাঝ), Violin (ত঩লামা চাঢীয় ঩াতযবফ)।

Chaff (পূ র঱), Mould (঩া঱ী রুরঝরঢ তব ঙাঢা ধরড়), Pod (তফাঝভ শুরঝভ তঔা঱া), Plumage (ধারঔভ ধামও), Rust (চং ধরড়), Scale (ফারঙভ আুঁয), Carapace (ওাওড়া/ওেরধভ তঔাম), Husk (নরমভ / যররযভ তঔা঱া/ ঢুর/পুর঱।

Anthology (঱ংওমদ), Convoy (঱াফরভও চালারচভ ঩লভ), Galaxy (দক্ষরেভ ছাুঁও), Archipelago (দ্বীধধুঞ্জ), Constellation (দক্ষেধুঞ্জ), School (ফারঙভ ছাুঁও) Chorus কায়ও/দঢথও তম ঈৎ঩((দার঩রওভ তম) Fleet (তদৌ঩লভ) Poultry (লাুঁ঱-ফুভকীভ ছাুঁও) Range (ধ঩থঢ তেডী) Regiment (ব঱দযতম) Stack (ঔড়/য঱য/ওারঞভ কাতা) Faculty (রযক্ষা প্ররঢোরদভ রযক্ষও঩কথ) Orchestra (঩াতযবফঃী তম) Troop (ব঱দযতম)।

facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

Barn (তকামাখভ), Silo (য঱য ঱ংভক্ষরডভ খভ), Hangar (র঩ফাদ ভাঔাভ চদয আোরতঢ স্থাদ), Stable (তখাড়াভ আ঱ঃা঩ম), Aviary (ধারঔভ ঩ড় ঔাুঁঘা/খভ), Den (রলংস্র চন্তুভ ঩া঱গুলা), Igloo (এরিরফারতভ ঩ার঱ভ খভ)।

Architect (স্থধরঢ), Carpenter (ওাঞ রফর঱), Chef (ধাঘও), Cobbler (ফুরঘ), Composer (঱ু ভওাভ), Courier (঩াঢথা঩ল), Quack (লাঢুরড় টািাভ), Refugee (যভদাণথী), Surgeon (যময রঘরওৎ঱ও), Archaeologist (প্রত্নঢত্ত্বর঩ত), Brick-Layer (ভাচরফর঱), Mason (ভাচরফর঱), Sculptor (পািভ), Acrobat (঱াওথার঱ তড়া঩ারচওভ), Advocate (঱ফণথও), Detective (তকারয়িা), Heir (উত্তভারথওাভী ঩যরি), Journalist (঱াং঩ারতও), Linguist (পারার঩ত), Moderator (ফথযস্থঢাওাভী), Optician (ঘযফা রদফথাঢা/র঩ররঢা), Auditor (রদভীক্ষও), Butcher (ও঱াই), Colleague (এওই তধযায় ঱লওফথী), Dramatist (দাঝযওাভ), Pedlar (তনরভ঑য়ামা), Tenant (পাড়ারঝয়া)।

Beam (লার঱রঢ- উদ্ভার঱ঢ ল঑য়া), Nod (঱ম্মরঢ঱ঘও- ফাণা তদায়াদ), Yawn (খুরফভ প্রা঩রময- লাই তঢামা), Blush (মজ্জায়- মাম ল঑য়া),Grin (তপরচঘ- ওারঝয়া লা঱া), Snore (দাওটাওা), Wince (঩যণায়-঱ংঙ্কুরঘঢ), Squirm/Writhe (঩যণায়- ততল তফাঘড়াদ), Groan (আঢথদাত ওভা), Sob (নুুঁরধরয় ওাুঁতা)।

Ammeter (র঩তু যৎ প্র঩াল ফাধাভ বফ), Chronometer (঱ফয় ফাধাভ বফ), Geiger Counter (তঢচররয়ঢা ফাধাভ বফ), Speedometer (কারড়ভ ত঩ক ফাধাভ বফ), Barometer (঩ায়ু ঘাধ ফাধাভ বফ), Manometer (কযার঱ভ ঘাধ ফাধাভ বফ), Thermometer (ঢাধ-ফাধাভ বফ), Odometer (ভ্রফরড অরঢরাফ তু ভঢ঩ ফাধাভ বফ), Seismograph (পূ রফওফগ ধরভফারধভ বফ)।

Blink (তঘাঔ রধঝরধঝ ওভা), Hum (গুঞ্জদ ওভা), Mumble (অ঱গষ্টপার঩ ঩মা), Guffaw (অট্ট লার঱ লা঱া), Stammer (তঢাঢমাদ), Stumble (তলাঘঝ ঔা঑য়া), Whisper (ওারদ ওারদ ঩মা), Whine (দারময ওভা), Chatter (অদণথও ঩ও ঩ও ওভা), Sprint (ধডথর঩রক ততŠড়াদ), Bustle (ঢাড়াহুরড়া ওভা)।

Bark (ওুওুরভভ টাও), Buzz (তফৌফারঙভ গুঞ্জদ), Caterwaul (র঩ড়ারমভ ত্রুদ্ধ কচথদ), Neigh (তখাড়াভ তেরা ধ্বরদ), Roar (র঱ংরলভ কচথদ), Trumpet (লারঢভ টাও), Moo (করুভ লাম্বা ভ঩), Snarl (ওুওুরভভ তাুঁঢ রঔরঘরয় ত্রুদ্ধ যে) Howl (তদওরড়/ওুওুরভভ কচথদ)।

Appendix (তরমরমভ তযরর অরঢরভি পার঩ ঱ংবু ি অংয), Glossary (এই যেরওার ঩ইরয়ভ তযরর তণরও), Preface (তওাদ ধু঱তও ঩য঩হৃঢ তু র঩থাদ্ধ যরেভ ঩যাঔযা ঱ম্বরমঢ ঢারমওা), Codicil (঱ংবু ি উইম), Epilogue (গ্ররেভ উধ঱ংলাভ/রযর ধরভঘঙত), facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

Preamble (যা঱দঢফ / আইরদভ পূ রফওা), Prelude (দাঝরওভ/ ঱ঙ্গীরঢভ পূ রফওা স্বরূধ অংয), Epilogue (গ্ররেভ উধ঱ংলাভ/রযর ধরভেত)

Calf (করু, লারঢ, রঢরফভ ঩াো), Chicken (লাুঁ঱-ফুভকীভ ঙাদা), Lamb (তপড়াভ ঩াচ্চা), Kid (ঙাকম ঙাদা), Pullet (ওুওুভ ঙাদা)। Anthropology (দৃ র঩জ্ঞাদ), Archaeology (প্রত্নঢত্ত্বর঩তযা), Botany (উরদ্ভত র঩তযা), Pharmacology (঒রথ ঱ংরাফ র঩তযা), Astronomy (তচযারঢর঩তযা), Biology (চী঩র঩তযা), Cardiology (হৃতর঩জ্ঞাদ), Psychology (ফরদার঩জ্ঞাদ), Calliography (঱ু িভ ল঱ঃাক্ষভ র঩তযা), Entomology (ধঢঙ্গর঩জ্ঞাদ), Meteorology (আ঩লা঑য়া র঩তযা), Horticultural (উতযাদ ধামদ ঱ংরাফ), Metallurgy (থাঢুর঩তযা)।

Beef (করুভ তকা঱), Pork (শুওুরভভ তকা঱), Veal (঩াঙু রভভ তকা঱), Mutton (তপড়াভ তকা঱), Venison (লরভরডভ তকা঱)।

Amphibian (উপঘভ চী঩), Blizzard (প্র঩ম ঢুরাভ ছড়), Decade (এও তযও), Dias (ফঞ্চ), Embezzle (আত্ম঱াৎ ওভা), Glacier (রলফ঩াল), Ladder (ফই), Stanza (ওর঩ঢাভ ঱঩ও), Bucket (঩ামরঢ), Drought (অদা঩ৃ রষ্ট), Elegy (তযাও঱ঙ্গীঢ), Quarry (ধাণরভভ ঔরদ), Recipe (ঔাতয/ধাদীয় প্রস্ত্ত্তঢ প্রডামী), Rung (ফইরয়ভ থাধ), Oasis (ফরুতযাদ), Usury (ঘড়া ঱ু ত), Royalty (তমঔও/উদ্ভা঩ওরও ঢাভ ঩ই/উদ্ভা঩রদভ চদয ততয় ঱ম্মাদী)।

Analogies tend to fall into certain basic types. Definition REFUGE: SHELTER A Refuge (place of asylum) by definition Shelters. Defining Characteristic TIGER: CARNIVOROUS  A Tiger is defined as a Carnivorous or meat-eating animal. Class and Member SONNET: POEM  Sonnet is a specific kind of Poem. Antonyms ANARCHY: ORDER  Anarchy is the opposite of Order. Antonym Variants

facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

In an Antonym, variant, the words are not strictly antonyms; their meanings, however, are opposed. NERVOUS: POISE  Nervous means lacking in poise. Synonyms MAGNIFICENT: GRANDIOSE 

Grandiose means magnificent.

Synonym Variants In a Synonym Variant, the words are not strictly synonymous; their meanings, however, are similar. VERBOSE: WORDINESS  Someone Verbose is wordy; he or she exhibits Wordiness. Degree of Intensity GRASPING: RAPACIOUS To be Grasping is less extreme than to be Rapacious. Part to Whole ISLAND: ARCHIPELAGO Many Islands make up an Archipelago. Function ASYLUM: REFUGE  An Asylum provides Refuge or protection. Manner MUMBLE: SPEAK To Mumble is to Speak indistinctly. Action and Its Significance WINCE: PAIN A Wince is a sign that one feels Pain. Worker and Article Created POET: SONNET



A Poet creates a Sonnet.

Worker and Tool PAINTER: BRUSH  A Painter uses a Brush. SICKLE: REAPER A Reaper uses a Sickle to cut the grain. Worker and Action FINANCIER: INVEST A Financier Invests. Worker and Workplace MINER: QUARRY

 A Miner works in a Quarry or pit.

Tool and Its Action DRILL : BORE

 A Drill is a tool used to Bore holes.

Lack PESSIMIST : OPTIMISM  a Pessimist lacks Optimism. PAUPER : MONEY  a Pauper lacks Money. Causing / Stopping Sex DOE: STAG A Doe is a female deer ; a Stag, a male deer. facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

Age COLT: STALLION A Colt is a young Stallion. Spatial Sequence ROOF: FOUNDATION The Roof is the highest point of a house; the Foundation the lowest point. Symbol and Quality It Represents DOVE: PEACE 

A Dove is the symbol of Peace.

Cause and Effect FLOOD: MISERY Flood causes Misery

রদরঘভ Analogy গুরমাভ Relation ত঩ভ ওভাভ তঘষ্টা ওভ: 1.

Actor: Stage ------------------------------

2.

Miser: Stingy ------------------------------

3.

Patriotic: Country ------------------------------

4.

Composer: Music ------------------------------

5.

Herd: Elephant ------------------------------

6.

Head: Helmet ------------------------------

7.

Tractor: Farm ------------------------------

8.

Hospital: Doctor ------------------------------

9.

Carpenter: Saw ------------------------------

10.

Flock: Bird ------------------------------

11.

Album: Photograph ------------------------------

facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates  12.

http://facebook.com/tanbir.ebooks

Teacher: School ------------------------------

13.

Scene: Play ------------------------------

14.

Mechanic: Repair ------------------------------

15.

Sonnet : Poem. ------------------------------

16.

Lawyer : Client ------------------------------

17.

Iron : Blacksmith ------------------------------

18.

Gymnasium : Exercise ------------------------------

19.

Compass : Navigation ------------------------------

20.

Border : Country ------------------------------

1.

INDIFFERENT : CONCERN A. Unbigoted : Tolerance B. Unnatural : Emotion C. Variable : Change D. Arrogant : Modesty E. Intrepid : Bravery

2.

PLAY : ACTS A. Opera : Arias B. Games : Athletes C. Poem : Rhymes D. Novel : Chapters E. Essay : Topics

3.

SMILE : AMUSEMENT A. Anger : Madness B. Face : Expression C. Yawn : Boredom

facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

D. Dream : Sleep E. Love : Ecstasy 4.

HEART : PUMP A. Head : Ache B. Lungs : Collapse C. Appendix : Book D. Stomach : Digest E. Eyes : Sleep

5.

CREST : WAVE A. Mountain : Range B. Crown : Tree C. Basin : Water D. Sand : Dune E. River : Bed

6.

ENTREPRENEUR : PROFITS A. Philanthropist : Charity B. Organizer : Union C. Hermit : Lonely D. Charlatan : Converts E. Scholar : Knowledge

7.

MUSIC : GUITER A. Orator : Word B. Water : Waves C. Windows : House D. Words : Typewriter E. Tears : Sorrow

8.

DIGNIFY : HUMILIATE A. Refuse : Retinal B. Fuse : Join C. Praise : Criticize D. Sympathize: Improve E. Antiseptic : Begin

9.

TRANQUILITY : PEACE A. Chaos : Disorder B. Retraction : Indictment C. Combustion : Belief D. Tension : Relaxation

facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

E. Progress : Retrenchment 10.

HANDCUFFS : PRISONER A. Manacles : Penitentiary B. Shoes : Feet C. Leash: Dog D. Tail : Kite E. None

1.

(D)

Indifferent (উতা঱ীদ) ঩যরিভ Concern ণারও দা, Arrogant ঩যরিভ Modesty (র঩দয়) ণারও দা।

2.

(D)

এওঝা Play (দাঝরও) অরদও Act (অঙ্ক) ণারও। Novel (উধদযা঱) এভ অরদও Chapter ণারও।

3.

(C)

Smile (লার঱) লম Amusement (আদি) এভ রঘহ্ন। Yawn (লাই তঢামা) লম Boredom এভ রঘহ্ন।

4.

(D)

Heart এভ ওাচ ভি Pump ওভা। Stomach এভ ওাচ ঔা঩াভ Digest (লচফ) ওভা।

5.

(B)

Wave এভ যীরথরও Crest ঩রম। Tree এভ যীরথরও Crown ঩রম।

6.

(E)

Entrepreneur (উরতযািা/঩য঩঱ায়ী) Profit তঔারচ, Scholar (র঩দ্বাদ) Knowledge তঔারচ।

7.

(D)

Guiter ঩ারচরয় Music বঢরভ লয়। Typewriter রতরয় word ঝাইধ ওভা লয়।

8.

(C)

Dignify (&উচ্চরওঢ/঱ম্মারদঢ ওভা) এ঩ং Humiliate (অধফাদ ওভা) র঩ধভীঢ যে। Praise (প্রযং঱া) এ঩ং (criticize) (রদিা) র঩ধভীঢ যে।

9.

(A)

Tranquility (যারন্তধূ ডথ) অ঩স্থায় Peace ণারও। Chaos (র঩যৃ ঙ্খমা) অ঩স্থায় Disorder (অরদয়ফ) ণারও।

10.

(C)

Handcufts রতরয় Prisoner (঩িী) তও রদয়ন্ত্ররড ভাঔা লয়।

Leash (কমায় ঩াথাভ ত঩ল্ট) রতরয় Dog তও রদয়ন্ত্রড ভাঔা লয়।

1. Stanza : Poem A. Flag : Anthem B. Story : Building C. Mural : Painting D. Program : Recital E. Rhyme : Prose. 2. Pea : Pod A. Orange : Section B. Potato : Stew C. Nut : Shell D. Bean : Crock E. Mango : Seed. facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

3. Cardiology : Heart A. Pathology : Maps B. Apology : Sorrow C. Book : Education D. Pharmacology : Drug E. Moral : Sin. 4. Island: Archipelago A. Team: Player B. Star: Galaxy C. Sphere: Hemisphere D. Continent: Ocean E. Individual: Sole. 5. Stethoscope : Physician A. Water : Tank B. Scalpel : Teacher C. Editor : Author D. Pestle : Pharmacist E. Statue : Sculptor. 6. Policeman : Criminal A. Officer : Clerk B. Doctor : Patient C. Evangelist : Sinner D. Educator : Ignorance E. Judge : Court. 7. Immortal : Death A. Anonymous : Fame B. Hopeless : Situation C. Vital : Life D. Indisputable : Agreement E. Daily : Year. 8. Incorrigible : Reform A. Immutable : Speck B. Intractable : Manage C. Impartial : Decide D. Intolerable : Criticize E. Intangible : Understand. 9. Park : Recreation A. Kitchen : Cooking B. Fence : Sitting C. Tree : Climbing D. Yard : Playing E. Bus : Driving. 10. Brake : Automobile A. Pad : Helicopter B. Ship : Fleet C. Reins : Horse D. Helmet: Motorcycle facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

E. Daily : Year. 11. Colleagues : Profession A. Kinsfolk: Family B. Spectators : Game C. Exiles : Country D. Rivals : Team E. Student : Professor. 12. Fish : Scales A. Plane: Wings B. Bird: Feathers C. Cat: Claws D. Snake: Fangs E. Song: Notes 13. Fish: School A. Book: Education B. Team: Practice C. Dog: Sledge D. Bear: Lair E. Lion: Pride 14. Clock: Time A. Watch: Sleep B. Odometer: Speed C. Hourglass: Sand D. Yardstick: Distance E. Radio : Sound 15. Doctor : Disease A. Moron : Imbecility B. Pediatrician : Senility C. Psychiatrist : Maladjustment D. Broker : Stocks E. Charlatan : Truth 16. Vaccine : Prevent A. Wound : Heal B. Victim : Attend C. Antidote : Counteract D. Diagnosis: Find E. Antiseptic : Death 17. Helmet : Head A. Insignia : Office B. Amulet : Shoulder C. Scepter : Crown D. Gauntlet : Hand E. Planet ; Sun 18. Novelist : Plot A. Dramatist : Acts facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

B. Architect : Blueprint C. Sculptor : Chisel D. Magician : Legerdemain E. Composer : Notes. 19. Soldier : Regiment A. Colonel : Martinet B. Dancer : Balletomane C. Singer : Chorus D. Trooper : Rifle E. Student : Professor. 20. Entrepreneur : Profits A. Laborer : Wages B. Manager : Employees C. Moonlighter : Debts D. Arbitrator : Complaints E. Financier : Mortgages Answer Keys: 1.b 2.c 3.d 4.b 5.d 6.b 7.a 8.b 9. a 10.c 11. a 12.b 13.e 14.d 15.c 16. c 17.d 18.b 19.c 20.a

1. অরদওগুরমা Stanza (ওর঩ঢাভ ক্ষুদ্র ক্ষুদ্র অংয) রফরম এওরঝ Poem লয়। অরদওগুরমা Story (প঩রদভ ঢমা) রফরম এওরঝ Building (প঩দ) লয় । 2. Pea (ফঝভ) এভ তঔা঱া ঩া ঩ারলভা঩ভড লরে Pod, Nut (঩াতাফ) এভ তঔা঱া লরে Shell. 3. Heart (হৃৎরধন্ড) ঱ংμvন্ত র঩তযারও Cardiology ঩রম, Drug (঒রথ) ঱ংμvন্ত র঩তযারও Pharmacology ঩রম। 4. অরদওগুরমা Island (দ্বীধ) রফরম Archipelago (দ্বীধধুঞ্জ) লয়। অরদওগুরমা Star রফরম Galaxy (ঢাভওাধুঞ্জ) লয়। 5. Physician (রঘরওৎ঱ও)-এভ ওারচভ বন্ত্র Stethoscope, Physician (তব ঒রথ বঢভী ওরভ) এভ ওারচভ বন্ত্র Pestle (তব ধারে ঒রথ ঘূ ডথ ওভা লয়) । facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

6. Policeman ওাচ ওরভ Criminal ততভ রদরয়, Doctor ওাচ ওরভ Patient -ততভ রদরয়। 7. বা Immortal (অফভডযীম) ঢাভ Death (ফৃ ঢুয) তদই। বা Anonymous (অঔযাঢ) ঢাভ Fame (ঔযারঢ) তদই। 8. Incorrigible (অ঱ংরযাথদীয়) তও Reform (঱ংরযাথদ) ওভা বায় দা, Intractable (এওগুরয়) তও Manage ওভা বায় দা। 9. Recreation (র঩রদাতদ) ধা঩াভ ঱লাদ লরমা Park, Cooking (ভাদড়঩া-঩াদড়঩া) ওভাভ ঱লাদ লরমা Kitchen. 10. Brake দ্বাভা Automobile (কাড়ী) রদয়ন্ত্রড ওভা লয়। Reins (মাকাফ) দ্বাভা Horse (তখাড়া) রদয়ন্ত্রড ওভা লয়। 11. বাভা এওই Profession (তধযা)-এ আরঙ ঢারতভ Colleagues (঱লওফথী), বাভা এওই Family (ধরভ঩াভ)-এ আরঙ ঢারতভ Kinsfolk (আত্মীয়) ঩রম। 12. Fish –এভ যভীভ Scales (ফারঙভ অঃাঃুঁয) দ্বাভা আ঩ৃ ঢ ণারও। Bird -এভ যভীভ Feather (ধামও) দ্বাভা আ঩ৃ ঢ ণারও। 13. Fish এভ ছাুঁওরও school (ফারঙভ ছাুঁও) ঩রম, তঢফরদ Lion এভ তমরও Pride (র঱ংলধাম) ঩রম। 14. Time ফাধা লয় Clock দ্বাভা। Distance (তু ভত্ব) ফাধা লয় Yardstick (কচওারঞ) দ্বাভা। 15. Doctor এভ ওাচ Diseases (তভাক) তূ ভ ওভা, Psychiatrist এভ ওাচ Maladjustment (ফাদর঱ও অ঱ঙ্গরঢ) তূ ভ ওভা। 16. Vaccine (প্ররঢররথও) তভাকরও Prevent (প্ররঢরভাথ) ওরভ, Antidote (র঩রwμয়া ধ্বং঱ওাভী) র঩রwμয়ারও Counteract (প্ররঢরভাথ) ওরভ। 17. Helmet, Head (ফাণা) তও আখাঢ তণরও ভক্ষা ওরভ। Gauntlet (লারঢভ ঩ফথ) Hand -তও আখাঢ তণরও ভক্ষা ওরভ। 18. Novelist প্র তফ তওাদ করেভ Plot বঢভী ওরভ, Architect প্র তফ তওাদ দওযাভ Blueprint (দওযাভ ঔ঱ড়া) বঢভী ওরভ। 19. Soldier এভ তমরও Regiment (ব঱দয঩ারলদী) ঩রম, Singer এভ তমরও Chorus (কায়ও তম) ঩রম। 20. Entrepreneur (রযে উরতযািা) ঢাভ ওাচ তণরও Profit ধায়, Laborer ঢাভ ওাচ তণরও Wage (ফচুভী) ধায়।

facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

1. Botany : Plant A. Professor : Degree B. Fruit : Flower C. Science : Chemical D. Zoology : Animal E. Cloud : Rain. 2. Degree : Temperature A. Ounce : Weight B. Fathom : Volume C. Mass : Energy D. Time: Length E. Light : Heat. 3. Cake : Dessert A. Coach : Football B. Lawyer : Jury C. Poet : Writing D. Actor : Troupe E. Pediatrician : Doctor. 4. Weightlifter : Strength A. Goalie : Skill B. Dancer : Speed C. Marathoner : Endurance D. Hiker : Agility E. Fisherman : Luck. 5. Breeze : Hurricane A. Water : Pebble B. Gulf : Coast C. Eye : Cyclone D. Sun : Cloud E. Hill : Mountain. 6. Scalpel: Surgeon A. Razor : Barber B. Weed: Gardener C. Recipe: Chef D. Medicine: Patient E. Compass: Engineer. 7. Ship : Ocean A. Fish : Gill B. Plane : Air C. Child : Bath D. Camel : Water E. Car : Passengers 8. Income : Expenditure A. Production : Consumption B. Pond : Fish C. Money : Rich D. Saving : Investment E. Factory : Worker. 9. Mountain : Range A. Lake : Ocean B. Glacier : Snow C. Island : Archipelago D. Sand : Dust E. Surf : Beach. 10. Thermometer : Temperature facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

A. Filament : Heat B. Chronometer : Color C. Odometer : Waves D. Geiger Counter : Radiation E. Light : Bulb. 11. Rooster : Hen A. Pigeon : Dove B. Dog : Cat C. Gander : Gosling D. Swan : Drake E. Gander : Goose. 12. Teller : Bank A. Guest : Motel B. Patient : Hospital C. Teacher : School D. Actor : Rehearsal E. Story : Novel. 13. Goggles : Eyes A. Helmet : Head B. Earrings : Ears C. Brush : Teeth D. Leather : Hide E. Hands : Feet. 14. Mentor : Counsel A. Poet : Criticism B. Plea : Mercy C. Body Guard : Protection D. Sermon : Conscience E. Judge : Lawyer. 15. Automobile : Gasoline A. Cow : Milk B. Man : Food C. Airplane : Propeller D. Disease : Germs E. Train : Driver. 16. Composer : Symphony A. Actor : Comedy B. Director : Movie C. Poet : Sonnet D. Conductor : Orchestra E. Play : Defeat. 17. Atlas : Maps A. Circus : Acrobats B. Album : Photographs C. Road : Signs D. Star : Planets E. Car : Wheels. 18. Building : Story A. Brick : Wall B. Mountain : Peak C. Ladder : Rung D. Story : Tale E. Construction : Design. 19. Teacher : Ignorance A. Stream : River B. Light : Darkness facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

C. Wattage : Bulb D. Lightning : Electricity E. Student : Study. 20. Archipelago : Island A. Cell: Nucleus B. Multitude: Individual C. Lake: Tree D. Sea: Land E. Star: Planet. Answer keys: 1. d 2. a 3. e 4. c 5. e 6. a 7. b 8. a 9. c 10. d 11. e 12. c 13. a 14. c 15. b 16. c 17. b 18. c 19. b 20. b 1. Botany তঢ Plant র঩ররয় ধড়ারদা লয়। তঢফরদ Zoology তঢ Animal ঱ম্বরন্ধ ধড়ারদা লয়। 2. Temperature ধরভফারধভ এওও লরে Degree তঢফরদ Weight ধরভফারধভ এওও লরে Ounce. 3. Cake লরে এও থভরদভ Dessert (ঔা঩াভ তযরর ধরভর঩রযঢ রফরষ্ট দ্র঩য ) তঢফরদ Pediatrician লরে এও থভরদভ Doctor. 4. Weightlifter (পাভ উরত্তামদ ওাভী) লরঢ লরম Strength মারক। তঢফরদ Marathoner লরঢ লরম Endurance (ধরভেফ ঱লয ওভাভ যরি) মারক। 5. Breeze (ফৃ তু ঩াঢা঱) এ঩ং Hurricane এভ ফরথয Degree of intensity relation র঩তযফাদ। Hill এ঩ং Mountain এভ ফরথয঑ ঢাই। 6. Scalpel (অধারভযরদভ ঙু রভ) লরে Surgeon (রঘরওৎ঱ও) এভ ওারচভ বন্ত্র। তঢফরদ Razor লরে Barber (দারধঢ) এভ ওারচভ বন্ত্র। 7. Ship লরে Ocean রতরয় ঘমারনভা ওরভ। তঢফরদ Plane Air রতরয় ঘমারনভা ওরভ। 8. Income লরে Expenditure (ঔভঘ) এভ Antonym তঢফরদ Production লরে Consumption (তপাক) এভ Antonym. 9. Range (ধ঩থঢ তেডী) লরে Mountain এভ Group তঢফরদ Archipelago লরে Island এভ Group. 10. Thermometer রতরয় Temperature ফাধা লয়। তঢফরদ Geiger counter রতরয় Radiation (তঢচ঱গঊীয়ঢা) ফাধা লয়। 11. Rooster (তফাভক) লরে Hen এভ Masculine gender তঢফরদ Gander লরে Goose এভ Masculine gender. 12. Teller (঩যাংরওভ ঝাওা ধয়঱া তমদরতদ ওাভী) Bank এ ওাচ ওরভ। তঢফরদ Teacher School এ ওাচ ওরভ। facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

13. Goggles তবফরদ Eyes তও protect ওরভ তঢফরদ Helmet Head তও protect ওরভ। 14. Mentor (ধভাফযথ তাঢা) এভ ওাচ লরে Counsel (ধভাফযথ) Provide ওভা তঢফরদ Body-Guard Protection Provide ওরভ। 15. Automobile যরি অচথদ ওরভ Gasoline তণরও তঢফরদ Man যরি অচথদ ওরভ Food তণরও। 16. Composer (঱ু ভওাভ) তবফরদ Symphony (঱ু ভ) ঱ৃ রষ্ট ওরভ তঢফরদ Poet Sonnet ঱ৃ রষ্ট ওরভ। 17. Maps এভ Collection Atlas এ ণারও তঢফরদ Photographs Album এ ণারও। 18. Building এভ এরওওঝা থাধরও Story ঩রম। তবফরদ Ladder (ফই) এভ এরওওঝা থাধরও Rung ঩রম। 19. Teacher তবফরদ Ignorance (অজ্ঞঢা) তূ ভ ওরভ তঢফরদ Light Darkness তু ভ ওরভ। 20. Archipelago (দ্বীধধুঞ্জ) লরে Island এভ Group তঢফরদ Multitude লরে Individual এভ Group.

1. Biography: Autobiography A. Mobile: Automobile B. Dead: Living C. Testimony: Confession D. Author: Performer E. Memories: History. 2. Mason : Trowel A. Potter : Clay B. Doctor : Degree C. Carpenter : Adz D. Preacher : Sermon E. Sculptor : Museum. 3. Stage : Actor A. Safe : Banker B. Baton : Conductor C. Library : Lecturer D. Rink:Skater E. Quarry : Stone. 4. Caution : Accident A. Radar : Collision

B. Policeman : Criminal

C. Worry : Disaster

D. Sanitation : Health

E. Carelessness : Plan. 5. Chronometer : Time A. Calendar : Days

B. Odometer : Distance

facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates  C. Color : Rain

http://facebook.com/tanbir.ebooks

D. Thermometer : Degrees

E. Cardiograph : Heart. 6. Botany : Plants A. Agriculture : Herbs B. Astronomy : Stars C. Philosophy: Books D. Anthropology: Religion E. Forestry : Evergreens. 7. Tapestry : Thread A. Pizza : Pie B. Mosaic : Tiles C. Ruler : Divisions D. Computer : Switch E. Car : Engine. 8. Parody : Imitation A. Stanza : Verse B. Limerick : Poem C. Novel : Book D. Portrait : Painting E. Riddle : Puzzle 9. Snare : Animal A. Nest : Bird B. Pouch: Kangaroo C. Net : Fish D. Kennel : Dog E. Forest : Raccoon. 10. Fish : Trout A. Ocean; Wave B. Mammal; Whale C. Bird: Aviary D. Antenna: Insect E. Stag: Doe 11. Yawn : Boredom A. Dream : Sleep B. Anger : Madness C. Smile : Amusement D. Face : Expression E. Impatience: Rebellion 12. Patron : Support A. Spouse: Divorce B. Restaurant: Management C. Counselor : Advice D. Host : Hostility E. Artist : Imitation 13. Team : Athletes A. Game : Series B. Alliance : Nations C. Delegates : Alternates D. Congregation : Preachers E. Term : Holidays 14. Airplane : Hangar A. Ship : Channel B. Jet: Unwary facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

C. Helicopter : Pad D. Motorcycle: Sidecar E. Automobile : Garage 15. Wearisome : Refreshing A. Wrathful: Irrational B. Tedious: Dull C. Original : Scintillating D. Lengthy : Brief E. Truthful: Courageous 16. Cobbler: Shoes A. Mechanic: Automobile B. Carpenter: Saw C. Painter : Easel D. Spy: Plans E. Interrogator: Questions 17. Visionary : Practical A. Dilettante: Amateurish B. Braggart: Modest C. Rebel: Revolutionary D. Connoisseur: Cultivated E. Retainer : Loyal 18. Journalist: Typewriter A. Surgeon :Bones B. Carpenter: Lumber C. Poet: Beauty D. Floorwalker : Flower E. Electrician: Pliers 19. Goose : Gander A. Duck: Drake B. Hen: Chicken C. Sheep: Flock D. Dog : Kennel E. Horse : Bridle 20. Hamlet : Village A. Street : Sidewalk B. Convertible : Car C. Building : Skyscraper D. Photograph : Portrait E. Cottage : House. Answer Keys: 1. c 2. c 3. d 4. a 5. b 6. b 7. b 8. b 9. d 10. b 11. c 12. c 13. b 14.e 15. d 16. a 17.b 18. e 19. a 20. E 1. তব Biography (চী঩দী) রদরচভ ঱ম্পরওথ ত঱ঝাই Autobiography (আত্মচী঩দী) তব Testimony (঱াক্ষয) রদরচভ ঱ম্পরওথ ত঱ঝাই Confession (অধভাথ স্বীওাভ) 2. Mason (ভাচরফিী) এভ ওারচভ বন্ত্র লরমা Trowel (ভাচরফিী তবঝা রতরয় Carpenter (ওাঞরফিী) এভ ওারচভ বন্ত্র লরমা Adz (঩াঝারম)। 3. Actor এভ ওারচভ স্থাদ লরমা Stage (ফঞ্চ) Skater -এভ ওারচভ স্থাদ facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates  http://facebook.com/tanbir.ebooks লরমা Rink (ঢুরাভআ঩ৃ ঢ ফাঞ) 4. Caution (঱ঢওথঢা) দ্বাভা Accident এড়ারদা বায়। Radar (঱ংরওঢ প্রতাদ ওভাভ বন্ত্র) দ্বাভা Collision (঱ংখরথ) এড়ারদা বায়। 5. Chronometer -দ্বাভা জভ঱঩-ধরভফাধ ওভা লয়। Odomter -দ্বাভা Distance -ধরভফাধ ওভা লয়। 6. Botany (উরদ্ভতর঩জ্ঞাদ) লরমা Plants ঱ংμvন্ত র঩জ্ঞাদ। Astronomy (তচযারঢথর঩জ্ঞাদ) লরমা Stars-঱ংμvন্ত র঩জ্ঞাদ। 7. Thread (঱ু ঢা) দ্বাভা Tapestry (঱ু ঢাভ বঢভী রঘেওফথ) বঢভী ওভা লয় Tiles-দ্বাভা Mosaic-ওভা লয়। 8. Parody -এও থভরদভ Imitation (অদু ওভড) Limerick (লা঱যভ঱াত্মও ওর঩ঢা) এও থভরদভ Poem. 9. Snare (নাুঁত) রতরয় Animal -দ্বাভা লয়। Net (চাম) রতরয় Fish -দ্বাভা লয়। 10. Trout (রুই চাঢীয় ফাঙ) এও থভরদভ Fish. Whale (রঢরফ) এও থভরদভ Mammal (স্তদযধায়ী প্রাডী)। 11. Yawn (লাইরঢামা) লরে Boredom (র঩ভরি) এভ প্রঢীও। Smileলরে Amusement (আদি)-এভ প্রঢীও। 12. Patron (ধৃ ষ্টরধারও) Support ততয়, Counselor (উধরতষ্টা) Advice ততয়। 13. অরদও Athletes এওে লরয় Team বঢরভ ওরভ। অরদও Nations এওে লরয় Alliance (তচাঝ) বঢরভ ওরভ। 14. Airplane ভাঔাভ স্থাদ লরমা Hangar Automobile ভাঔাভ স্থাদ লরমা Garage. 15. Wearisome (র঩ভরিওভ) এভ র঩ধভীঢ যে Refreshing (঱রঢচওভ) Lengthy (তীখথ) এভ র঩ধভীঢ যে Brief (঱ংরক্ষপ্ত) 16. Cobbler (ফুরঘ) Shoes তফভাফঢ ওরভ Mechanic, Automobile তফভাফঢ ওরভ। 17. Visionary (পা঩প্র঩ড) এ঩ং Practical (঩াস্ত঩) র঩ধভীঢ যে, Braggart (তারিও) এভ র঩ধভীঢ যে Modest (দম্র)। 18. Journalist (঱াং঩ারতও) ওাচ ওরভ Typewriter রতরয়। Electrician ওাচ ওরভ Pliers রতরয়। 19. Goose লরমা িী ভাচলা঱ আভ Gander ধুংভাচলা঱ Duck লরমা িী ধারঢলা঱ আভ Drake ধুংধারঢলা঱। 20. Hamlet লরমা তঙাঝ আওারভভ Village, Cottage লরমা তঙাঝ আওারভভ House. 1. The process of refining oil involves a number of--

facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

1. Judge : Gavel a. Orator : Dais b. Teacher : Blackboard c. Violin : Music d. Conductor : Baton e. Pianist : Keys. 2. Grain: Silo a. Seed: Plant b. Druggist: Doctor c. Furlong: Mile d. Water: Bucket e. Tree: Fruit. 3. Addendum : Book a. Signature : Letter b. Vote : Constitution c. Codicil : Constitution d. Heading : Folder e. Stipulation : Contract. 4. Cacophonous : Ear a. Outrageous : Order b. Objectionable : Commotion c. Erroneous : Mind d. Noisome : Mouth e. Rank : Nose. 5. Malleable : Shaped a. Flexible : Bullied b. Amenable : Persuaded c. Tolerable : Handled d. Pliable : Hardened e. Negotiable : Said. 6. Scales : Justice a. Weights : Measures b. Laws: Courts c. Torch : Liberty d. Laurel : Peace e. Balance : Equity. 7. Cease Fire : Hostilities a. Alimony : Divorce b. Battery : Missiles c. Lull : Storm d. Bonfire : Kindling e. Apology : Insult. 8. Lariat : Cowboy a. Rink : Shatter b. Apron : Chef c. Osdid : Nomad d. Chariot : Charioteer e. Snare ; Trapper 9. Blind: Sight:: a. Diabetic: Sugar b. Indigent : Tact c. Amnesiac : Memory d. Benevolent: Charity e. Misanthropic: Hate. facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

10. Judge : Courthouse a. Carpenter : Bench b. Lawyer : Brief c. Architect : Blueprint d. Physician: Infirmary e. Landlord : Studio 11. Disband : Army a. Convene : Assembly b. Muster : Platoon c. Dissolve : Corporation d. Abandon : Navy e. Countermand : Order 12. Words: Writer a. Honor : Thief b. Mortar: Bricklayer c. Child: Teacher d. Batter : Baker e. Laws: Policeman 13. Amusing: Uproarious a. Puzzling: Dumbfounding b. Quiet: Noisy c. Intractable : Stubborn d. Petty: Narrow-Minded e. Exhausted: Weary 14. Propitiation : Appease a. Harassment: Vex b. Inauguration: terminate c. Retribution : Vindicate d. Incitement: Mollify e. Renovation :Raze 15. Viola: Instrument a. Color: Sound b. Spectrum: Shade c. Trumpet: Drum d. Chisel: Tool e. Fiddle: Bass 1. a 2. d 3. c 4. e 5. b 6. c 7. c 8. e 9. c 10. d 11. c 12. d 13. b 14. a 15. D 1. Gavel (তঙাঝ ওারঞভ লাঢুরড়) রতরয় Judge (র঩ঘাভও) ঱঩াইরও রদয়ন্ত্রড ওরভ Baton (তঙাঝ ঱রু মারঞ) রতরয় Conductor (঩াতযবন্ত্রীতরমভ ধরভঘামও) ঱঩াইরও রদয়ন্ত্রড ওরভ। 2. Grain (য঱য) চওফা ভাঔা লয় Silo (য঱য ঱ংভক্ষডাকাভ) তঢ water চফা ভাঔা লয় Bucket (঩ামরঢ) তঢ। 3. Book এভ তযরর Addendum (ধরভরযষ্ট) বু ি ণারও। Constitution (যা঱দঢন্ত্র) এভ তযরর Codicil (ফূ ম তরমরম ঱ারণ ঱ংবু ি তরমম) বু ি ণারও। 4. Ear-এভ ফাথযরফ Cacophonous (শ্রুরঢওঝু যে) উধমরি ওভা বায়। Nose –এভ ফাতযরফ Rank ( ) উধমরি ওভা বায়। facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

5. বা রওঙু Malleable ঢারও Shape ততয়া বায়। বা রওঙু Amenable ঢারও Persuade ওভা বায়। 6. Scales (তারড়ধামা) লরমা Justice (দযায়র঩ঘাভ)-এভ প্রঢীও। Torch (ফযাম) লরমা Liberty (স্বাথীদঢা)-এভ প্রঢীও। 7. Cease Fire (বু দ্ধ র঩ভরঢ) রদরতথয ওরভ hostilities (যত্রুঢা)-এভ Lull (প্রযান্ত অ঩স্থা) রদরতথয ওরভ Storm (ছড়) এভ অ঩স্থাদ 8. Cowboy (ভাঔাম) করুরও আঝওায় Lariat (তরড়ভ নাুঁ঱) এভ ফাথযরফ Trapper (রযওাভী)রফওাভ আঝওায় Snare (নাুঁত)-এভ ফাথযরফ। 9. Blind (অন্ধ) ঩যরিভ Sight (তৃ রষ্টযরি) তদই। Amnesiac (স্মৃ রঢমু প্ত( ঩যরিভ Memory (স্মৃ রঢ) তদই। 10. Judge-এভ ওারচভ স্থাদ Courthouse (আতামঢ) Physician (রঘরওৎ঱ও)-এভ ওারচভ স্থাদ Infirmary (লা঱াধাঢম)। 11. Army (ব঱দযতমরও) তপরঙ্গ ততয়ারও Disband ঩রম। Corporation (তওাম্পারদ) র঩মু প্ত ল঑য়ারও Dissolve – ঩রম। 12. Writer খে বঢভী ওরভ Words -রতরয়। Baker রুরঝ বঢভী ওরভ Batter (ফয়তাভ তমই) রতরয়। 13. বা ঔু঩ ত঩যী Amusing (আদরিভ) ঢা Uproarious (প্রন্ড আদরিভ) বা ঔু঩ ত঩যী Puzzling (র঩ভ্রারন্তফূ মও) ঢা Dumbfounding (লঢ঩ুরদ্ধওভ)। 14. Propitiation লরমা Appease (যান্ত) ওভা, Harassment লরমা Vex (জ্বামাঢদ) ওভা। 15. Viola (ত঩লামা চাঢীয় ঩ীডা) লরমা এও থভরদ Instrument Chisel (তঔাতাই ওভাভ বন্ত্র) লরমা এও থভরদভ Tool

1. Thimble : Finger a. Crown : Head b. Armor : Body c. Earring :Ear

d. Stocking : Leg

e. Belt : Waist. 2. Scalpel : Surgeon a. Shoe : Cobbler b. Handcuffs : Detective c. Cleaver : Butcher

d. Palette : Painter

e. stethoscope : nurse. 3. Perspicacious : Insight a. Zealous : Mobility b. Audacious : Nearing facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates  c. Delicious : Taste

http://facebook.com/tanbir.ebooks d. Avaricious : Generosity

e. Amiable : Friendliness. 4. Meritorious : Praise a. Captions : Criticism b. Kind : Admiration c. Questionable : Response d. Reprehensible: Censure e. Incredible : Ecstasy. 5. Venison : Deer a. Bison : Cattle b. Mutton : Sheep c. Mallard : Duck d. Antler : Stag e. Fawn : Doe 6. Static : Movement a. Humdrum : Excitement b. Chronic : Timeliness c. Ecstatic : Decay d. Diligent : Industry e. Prestigious : Wealth 7.

Snow :Drift a. Mountain: Boulder b. Sand: Dune c. Pane: Glass d. Desert: Oasis e. Mud: Rain

8.

Amass: Wealth a. Lavish :Bribes

b. Garner: Grain

c. Disperse: Enemy

d. Refund: Deposit

e. Weigh: Value. 9.

Barber : Shears a. Baker: Batter

b. Dentist: Drill

c. Patient: Prescription

d. Architect: Blueprint

e. Butcher: Sausages 10. Entry: Diary a. Sonnet: Ballad

b. Paragraph: Prose

c. Missive: Epistle

d. Episode: Serial

e. Book: Leaf 11. Fire : Ashes a. Accident : Delay c. Water : Waves

b. Wood : Splinters d. Regret : Melancholy

e. Event : Memories 12. Clock : Time a. Watch : Wrist b. Odometer : Speed c. Hourglass : Sand d. Yardstick : Distance facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

e. Dismiss : Jury 13. Intrepid : Valor a. Clever : Ingenuity c. Timorous : Haste

b. Boisterous : Grief d. Frivolous: Fervor

e. Expensive : Cost 14. Carpenter : Saw a. Stenographer : Typewriter b. Painter : Brush

c. Lawyer : Brief

d. Seamstress : Scissors

e. Runner : Sneakers

15. Range : Mountains a. Atlas : Maps c. String : Beads

b. Plain : Prairie d. Novel : Short stories

e. Sea : Rivers 1. b 2. c 3. e 4. d 5. b 6. a 7. b 8. b 9. b 10. d 11. e 12. d 13. d 14. d 15. A 1. Thimble (তঔাুঁঘা ঔা঑য়া তণরও আগু মরও ভক্ষাভ চদয তব ওাধড় ধভা লয়) Finger তও আখাঢ তণরও ভক্ষা ওরভ তঢফরদ Armor(঩ফথ) Body তও ভক্ষা ওরভ। 2. Surgeon (যমযরঘরওৎ঱ও) এভ ওারচভ বন্ত্র Scalpel (তঙাঝ ঙু রভ) Butcher (ও঱াই) এভ ওারচভ বন্ত্র Cleaver (ও঱াইরয়ভ ঙু রভ) 3. তব Perspicacious (অন্ততৃ থরষ্ট঱ম্পদড়঩) ঢাভ Insight (অন্ততৃ থরষ্ট ) ণারও তব Amiable (঩ন্ধু঱ু মপ) ঢাভ Friendliness (঩ন্ধু঱ু মপ ফদ) ণারও 4. তব Meritorious (তফথা঩ী) ঢারও Praise (প্রযং঱া) ওভা লয়, তব Reprehensible (রদিদীয়) ঢারও Censure (রদিা) ওভা লয়। 5. Venison লরে Deer (লরভড) এভ ফাং঱ Mutton লরে Sheep (তপড়া) এভ ফাং঱ 6. বা Static (রস্থভ) ঢাভ Movement (করঢ) দাই বা Humdrum (দীভ঱) ঢাভ Excitement (আদি) তদই। 7. Snow (ঢুরাভ) এভ স্ত্ত্তধরও Drift (ঢুরাভস্ত্ত্তধ) ঩রম। sand (঩ারম) এভ স্ত্ত্তধরও Dune (঩ারময়ারড়) ঩রম 8. Wealth (঱ম্পত) তও Amass (চরড়া ওভা) ওভা লয়। তঢফরদ Grain (য঱য) তও Garner (঱ংগ্রল) ওভা লয়। 9. Barber (দারধঢ) এভ ওারচভ বন্ত্র Shears (ওাুঁরঘ) Dentist (তন্ত র঩রযরজ্ঞ) এভ ওারচভ বন্ত্র Drill (বা দ্বাভা তাুঁরঢ কঢথ ওভা লয়) 10. Diary এভ এও এওরঝ অংযরও Entry ঩রম তঢফরদ Episode (কে) এভ এও এওরঝ অংযরও serial ঩রম। 11. Fire তযর ল঩াভধভ Ashes (ঙাই) ভরয় বায় Event (খঝদা) তযর ল঩াভ ধভ facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

Memories (স্মৃ রঢ) ভরয় বায়। 12. Clock দ্বাভা Time ফাধা লয় Yardstick (কচওারঞ) দ্বাভা Distance (তু ভত্ব) ফাধা লয়। 13. তব Intrepid (঱াল঱ী) ঢাভ Valor (঱াল঱) ণারও তব Frivolous (উৎ঱ালী) ঢাভ Fervor (উৎ঱াল) ণারও। 14. Carpenter (ওাঞরফিী) Saw (ওভাঢ) দ্বাভা ওাঞ ওারঝ Seamstress (তরচথ) Scissors (ওাুঁরঘ) দ্বাভা ওাধড় ওারঝ। 15. অরদও Mountain রফরম Range (ধ঩থঢ তেডী) লয় অরদও Map রফরম Atlas (ফাদরঘরেভ ঱ংওমদ) লয়।

1. Mendacity : Honesty A. Courage : Cravenness B. Truth : Beauty C. Courage : Fortitude D. Unsophistication : Ingenuousness E. Turpitude : Depravity 2. Sedan : Automobile A. Bed : Sheet B. Hangar : Airplane C. Rung : Ladder D. Marble : Statue E. Rocker : Chair. 3. Helmet : Head A. Pedal : Foot B. Gun : Hand C. Breastplate : Chest D. Pendant : Neck E. Knapsack : Back 4. Bronze : Patina A. Wood : Veneer B. Plague : Honor C. Mold : Yeast D. Iron : Rust E. Lead : Tin. 5. Hair : Scalp A. Dimple : Cheek B. Elbow : Knee C. Tooth : Gum D. Beard : Moustache. E. Braggart : Boast 6. Gasoline : Automobile A. Food : Man B. Vitamin : Weak C. Water : River D. Energy : Man E. Critique : Insolent 7. Chaff: Wheat A. Mote: Dust B. Gold: Lead C. Hen: Egg D. Loaf: Bread E. Dregs: Wine. facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

8. Mutton: Sheep:: A. Beat: Lamb B. Sow: Pig C. Hide: Buffalo D. Beef: Steer E. Calf: Cow 9. Detective : Informer A. Spy : Counterspy B. Reporter : Source C. Author : Editor D. Architect : Draftsman E. Sailor : Mutineer. 10. Rubber : Elastic A. Paper : Brittle B. Diamond : Hard C. Satin : Sheer D. Metal : Heavy E. Dust : Allergic. 11. Restrict : Encourage A. Start: Finish B. Deny: Detain C. Succeed: Gain D. Deprive: Supply E. Aboveboard : Openness 12. Moo : Cow A. Gosling : Goose B. Swarm: Bee C. Hutch : Rabbit D. Chirp : Bird E. Bed : Oyster. 13. Dollar : Dime A. Week : Day B. Hour : Minute C. Meter : Centimeter D. Degree : Minute E. Decade : Year. 14. Fragile : Break A. Vital : Destroy B. Hostile : Invite C. Vivid : Grow D. Flexible : Bend E. Expensive : Cost 15. Smoke : Pollution A. Cigarette : Tobacco B. Degeneration : Decay C. Bullet : Death D. Water : Ocean E. Critique : Insolent 16. Area : Square A. Radius : Circle B. Diagonal : Rectangle C. Angle : Triangle D. Volume : Cube E. Base : Cylinder. 17. Mason : Wall A. Doctor : Cure B. Magician : Magic C. Painter : Mural D. Stranger : Friendship E. Brick : Sand. 18. Wince : Pain A. Pardon : Tolerance B. Blush : Embarrassment C. Cry : Anger D. Sing : Gaiety E. March : Patriotism. facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

19. Hatred : Brotherly A. Hostile : Happy B. Enemy : Foe C. Animosity : Congenial D. Happy : Friendly E. Expensive : Cost 20. Assurance : Fear A. Opiate: Pain B. Insurance : Premium C. Cigarette: Cough D. Confidence: Man E. Narcotic :Drug

1. a 2. e 3. c 4. d 5. c 6. a 7. e 8. d 9. b 10. b 11. a 12. d 13. e 14. d 15. c 16. d 17. c 18. b 19. c 20. a

1. Mendacity (পন্ডারফ) এভ র঩ধভীঢ যে Honesty (঱ঢঢা) Courage (঱াল঱) এভ র঩ধভীঢ যে Cravenness (ওাধুরুরঢা) 2. Sedan (এওথভরদভ র঩মা঱঩হুম কাড়ী) এও প্রওাভ Automobile. Rocker (র঩রযরথভরদভ তু মুরদ তঘয়াভ) এও প্রওাভ Chair 3. Helmet আখাঢ তণরও Head তও ভক্ষা ওরভ। Breastplate (঩ুরওভ ঩ফথ) আখাঢ তণরও Chest তও ভক্ষা ওরভ। 4. Bronze এভ উধভ Patina (ধুরভারদা ঢাফাভ উধভ ঱ৃ ষ্ট ঱঩ুচ ধতথা) ঱ৃ রষ্ট লয়। Iron এভ উধভ Rust (ফরভঘা) ঱ৃ রষ্ট লয়। 5. Scalp (ফাণাভ ঢামু ) এভ ঱ারণ Hair আঝরও ণারও। Gum (তাুঁরঢভ ফারড়) এভ ঱ারণ Tooth আঝরও ণারও। 6. Automobile যরি ধায় Gasoline (জ্বামাদী র঩রযর) তণরও Man যরি ধায় Food তণরও। 7. Wheat (কফ) ফাড়াই ওভাভ ধভ Chaff (করফভ ঢুর) অ঩রযষ্ট ণারও। Wine (ফত) বঢরভ ওভাভ ধভ Dregs (ঢমারদ) অ঩রযষ্ট ণারও। 8. Sheep (তপড়া) এভ ফাং঱রও Mutton ঩রম। Steer (ওফ঩য়঱ী ঩মত) এভ ফাং঱রও Beef ঩রম। 9. Detective (তকারয়িা) ঢণয ধায় Informer (ঢণয প্রতাদওাভী) এভ ওাঙ তণরও। Reporter ঢণয ধায় Source (উৎ঱ ঱ং঩ারতভ) তণরও। 10. Rubber এভ ব঩রযষ্টয লরমা এঝা Elastic (রস্থরঢস্থাধও) Diamond এভ ব঩রযষ্টয লরমা এঝা Hard (ওরঞদ) 11. Encourage (উৎ঱াল ততয়া) এভ র঩ধভীঢ যে Restrict (তফদ ওভা) Finish (তযর ওভা) এভ র঩ধভীঢ যে start (শুরু ওভা) facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

12. Cow এভ টাওরও Moo (করুভ লাম্বা টাও) ঩রম। Bird – এভ আ঑য়াচরও Chirp (রওরঘভরফরঘভ যে) ঩রম। 13. তয Dime (ফুদ্রাভ এওও) এ এও Dollar লয়। তয Year এ এও Decade (তযও) লয়। 14. বা Fragile (তপঙ্গু ভ) ঢারও ঱লরচ Break (পাঙ্গা) ওভা বায়। বা Flexible (দফদীয়) ঢারও ঱লরচ Bend (঩াওারদা) ওভা বায়। 15. Smoke – এভ দ্বাভা Pollution খরঝ। Bullet – এভ দ্বাভা Death খরঝ। 16. Area (তক্ষেনম) ফাধা লয় Square (঩কথ) এওরও Volume (আয়ঢদ) ফাধা লয় Cube (খদ) এওরও। 17. Mason (ভাচরফিী) এভ ঱ৃ রষ্ট Wall (ততয়াম) Painter (রঘেওভ) এভ ঱ৃ রষ্ট Mural (প্রাঘীভরঘে) 18. Pain (঩যণা) এভ প্রওায খরঝ Wince (঩যণায় ওুওরড় বা঑য়া ঩া যে ওভা) এভ ফাথযরফ Embarrassment (মরজ্জঢ ল঑য়া) এভ প্রওায খরঝ Blush (মজ্জায় মাম ল঑য়া) 19. Hatred (খৃ ডা ঩া ঢীব্র ভাক) এভ র঩ধভীঢ যে Brotherly (ভ্রাঢৃ঱ু মপ) Animosity (যত্রুঢা) এভ র঩ধভীঢ যে Congenial (আন্তরভও) 20. Assurance এভ ফাথযরফ Fear (পয়) তূ ভ লয় Opiate (঩যণাভ উধযরফভ চদয বা ঩য঩লাভ ওভরঢ লয়) এভ ফাথযরফ Pain তূ ভ লয়।

1. Patron : Support A. Spouse : Divorce B. Restaurant : Management C. Counselor : Advice D. Host : Hostility E. Doctor : Medicine 2. Soldier : Regiment A. Colonel : Martinet B. Dancer : Balletomane C. Singer : Chorus D. Trooper : Rifle E. Heat : Chill 3. Refine : Oil A. Window : Wheat B. Harness : Energy C. Mine : Coal D. Mold : Plastic E. Conserve : Resource. 4. Ocean : Bay A. Archipelago : At-All B. Island : Inlet facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

C. Headland : Promontory D. Continent : Peninsula E. Comet : Galaxy 5. Lubricant : Friction A. Motor : Electricity B. Speed : Drag C. Insulation : Heat D. Adhesive : Connection E. Muffler : Noise. 6. Eulogy : Blame A. Elegy : Loss B. Satire: Mockery C. Tirade : Abuse D. Simile : Likeness E. Benediction : Curse 7. Renegade : Faith A. Glutton : Appetite B. Zealot : Suspicion C. Visionary : Dream D. Maverick : Herd E. Hermit : Cave. 8. Unemployed : Worker A. Fallow : Field B. Observant : Spectator C. Unknown : Artist D. Renovated : House E. Teacher : Education 9. Olfactory : Nose A. Peripheral : Eyes B. Gustatory : Tongue C. Ambulatory : Patient D. Tactile : Ears E. Perfunctory : Skin. 10. Honesty : Hypocrisy A. Pacifism : Pugnacity B. Deceit : Duplicity C. Inhumanity : Belligerence D. Quality : Authenticity E. Critique : Insolent 11. Remedy : Cure A. Renown: Repute B. Amend: Aggravate C. Restoration: Aggravation D. Negligent: Diligent E. Braggart : Boast 12. Comet : Tail A. Traffic : Lane B. Missile : Trajectory C. Vessel : Wake D. Engine : Fuel E. Wave : Crest 13. Interest : Usury facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

A. Concern : Disregard B. Thrift : Prodigality C. Debit : Credit D. Frugality : Parsimony E. Pleasure : Utility. 14. Penchant : Inclined A. Loathing : Contemptuous B. Abhorrence : Delighted C. Burgeoning : Barren D. Loss : Incessant E. Decision : Predictable. 15. Vandal : Damage A. Victim : Crime B. Pest : Annoyance C. Temper : Shouting D. Addiction : Weakness E. Arbitrator : Dispute 16. Auxiliary : Accessory A. Abetting : Helping B. Obstruction: Assisting C. Opponent : Coadjutor D. Hinder : Fail E. Teacher : Education 17. Stare : Glance A. Gulp : Sip B. Confide : Tell C. Scorn : Admire D. Participate: Observe E. Teacher : Education 18. Hungry: Ravenous A. Thirsty: Desirous B. Large : Titanic C. Famous : Eminent D. Dizzy: Disoriented E. Obese : Gluttonous 19. Nod : Assent A. Glance : Beneficence B. Shudder : Rudeness C. Wink : Mystification D. Shrug : Indifference E. Frown : Capriciousness 20. Impeccable : Flaw A. Impeachable : Crime B. Obstreperous : Permission C. Impetuous : Warning D. Moribund : Living E. Absurd : Sense Answer Keys: 1. c 2. c 3. a 4. d 5. e 6. e 7. b 8. a 9. b 10. a 11. a 12. c 13. d 14. a 15. b 16. A. 17. a 18. b 19.d 20.e

facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

1. Patron (ধৃ েরধারও) এভ ওাচ লরে Support ওভা তঢফরদ Counselor (ধভাফযথতাঢা) এভ ওাচ লরে Advice (উধরতয) তত঑য়া। 2. Soldier (ব঱দয) এভ গ্রুধরও Regiment (ব঱দযতম) ঩রম তঢফরদ Singer এভ গ্রুধরও Chorus (কায়ওতম) ঩রম। 3. Oil (তঢম) তও তবফরদ Refine (ধরভরযারথঢ ওভা) ওভা লয় তঢফরদ Wheat তও Window (তছরড় ধরভিাভ ওভা) ওভা লয়। 4. Bay (উধ঱াকভ) এভ রঢদরতরও Ocean (ফলা঱াকভ) ণারও তঢফরদ Peninsula এভ রঢদরতরও Continent (ফলারতয) ণারও। 5. Lubricant (গ্রীচ চাঢীয় ধতাণথ) এভ ওাচ লরে Friction (খরথড) ঩ন্ধ ওভা তঢফরদ Muffler (যে ঘাধা তত঑য়াভ চদয ঩য঩হৃঢ ঩স্ত্ত্ত) এভ ওাচ লরে Noise (যে) ঩ন্ধ ওভা। 6. Eulogy (প্রযং঱া) লরে Blame (রদিা ওভা) এভ র঩ধভীঢ যে তঢফরদ Benediction (আযী঩থাত) লরে Curse (অরপযাধ) এভ র঩ধভীঢ যে। 7. Renegade (থফথঢযাকী) তবফরদ Faith (র঩শ্বা঱) ঢযাক ওরভ Zealot (তকাুঁড়া) তঢফরদ Suspicion (঱রিল) ঢযাক ওরভ। 8. বরত Worker অরওরচা ণারও ঢালরম ঢারও Unemployed ঩মা লয় তঢফরদ বরত তওাদ Field অরওরচা ণারও ঢর঩ ঢারও Fallow (ধরঢঢ চরফ) ঩রম। 9. Olfactory (ঘ্রাড঱ংμvন্ত) লরে Nose এভ ঱ারণ ঱ম্পওথবুি তঢফরদ Gustatory (স্বাত঱ংμvন্ত) লরে Tongue (রচল঩া) এভ ঱ারণ ঱ম্পওথবুি। 10. Honesty (঱ঢঢা) এভ র঩ধভীঢ যে লরে Hypocrisy (পন্ডাফী) তঢফরদ Pacifism (যারন্তরপ্রয়ঢা) এভ র঩ধভীঢ যে লরে Pugnacity (বু দ্ধরপ্রয়ঢা)। 11. Remedy (প্ররঢর঩থাদ) এ঩ং Cure (প্ররঢওাভ) এভা এরও অধরভভ ঱ফাণথও যে তঢফরদ Renown (঱ু ঔযারঢ) এভ ঱ফাণথও যে লরে Repute (ঔযারঢ) । 12. Comet (থু ফরওঢু) এভ তধঙরদ Tail (তমল) ণারও তঢফরদ Vessel (তদৌবাদ) এভ তধঙরদ Wake (তদৌবারদভ তধঙদরতও রতরয় ত঩ভ ল঑য়া ধারদ প্র঩াল) ণারও। 13. Interest (঱ু ত) এ঩ং Usury (ঘড়া ঱ু ত) এরতভ ফরথয degree of intensity relation র঩তযফাদ তঢফরদ Frugality (রলর঱঩ী অপযা঱) এ঩ং Parsimony (ওাধথডয) এরতভ ফরথয ঑ ঢাই। Interest বঔদ ত঩রয লয় ঢঔদ ত঱ঝা Usury তঢফরদ Frugality facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

বঔদ ত঩রয লরয় বায় ঢঔদ ত঱রঝ Parsimony. 14. Inclined (ইেুও) এভ ফরথয Penchant (তছাুঁও) ণারও তঢফরদ Contemptuous (তব খৃ ডা ওরভ এফদ) ঢাভ ফরথয Loathing (খৃ ডাভ ফরদাপা঩) ণারও। 15. Vandal (ধ্বংর঱াম্মাত) তব ত঱ Damage (ক্ষরঢ) খঝায় তঢফরদ Pest (ওীঝধঢঙ্গ) Annoyance (র঩ভরি) এভ ওাভড লয়। 16. Auxiliary (঱লায়ও) এ঩ং Accessory (঱লায়ও) ধভস্পরভভ ঱ফাণথও যে তঢফরদ Abetting (঱ালারবযভ ফরদাপা঩ ঱ম্পদড়঩) এ঩ং Helping (঱লায়ঢাভ ফরদাপা঩ ঱ম্পদড়঩) ঑ এরও অধরভভ ঱ফাণথও যে। 17. Glance (এও ধমও ততঔা) এভ ফাোঝা ত঩রয লরম ঢারও Stare (ঢারওরয় ণাওা) ঩রম তঢফরদ Sip (ঘুফুও রতরয় ধাদ ওভা) এভ ফাোঝা ত঩রয লরম ঢারও Gulp (ঠও ঠও ওরভ ধাদ ওভা) ঩রম। 18. ত঩রয Hungry (ক্ষুথাঢথ) লরম ঢারও Ravenous (তমামু ধ) ঩রম তঢফরদ ত঩রয Large লরম ঢারও Titanic (প্রওান্ড) ঩রম। 19. Assent (঱ম্মরঢ) এভ ওাভরদ Nod (঱ম্মরঢ঱ূ ঘও ফাণা তদায়ারদা) ওভা লয় তঢফরদ Indifference (উতা঱ীদঢা) এভ ওাভরড Shrug (ওাুঁথ ছাুঁওারদা) ওভা লয়। 20. Impeccable (রদরওমঙ্ক) এভ ফরথয Flaw (ত্রুরঝ) ণারও দা তঢফরদ Absurd (লা঱যওভ) এভ ফরথয Sense ণারও দা।

1. POWERFUL: MIGHTY A. Muscular: Alert B. Mediocre: Ordinary C. Tense: Springy D. Weak: Small E. Deep: Murky 2. NEST: BIRD A. Lair: Lion B. Kennel: Dog C. Ring: Elephant D. Corral: Horse E. Coop: Chicken 3. NOVEL: BOOK A. Act: Play B. Article: Magazine C. Mitten: Hand D. Sock: Foot E. Loafer: Shoe 4. DAY: SUN A. Sunlight: Daylight B. Ray: Sun C. Night: Moon D. Heat: Cold E. Moon: Star 5. TOOTH: COMB A. Book: Store B. Horse: Race C. Cog: Gear D. Hair: Brush E. Dog: Hound facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

6. MISER: STINGINESS A. Dilettante: Skill B. Demagogue: Passivity C. Tyrant: Dignity D. Altruist: Selflessness E. Miscreant: Honesty 7. LAVA: VOLCANO A. Snow: Mountain B. Water; Spring C. Balloon: Air D. Eyes: Makeup E. Chimney: Smoke 8. HAIR: BALD A. Wig: Curly B. Egg: Cooked C. Rain: Arid D. Skin: Scarred E. Medicine: Healthy 9. DEARTH: PAUCITY A. Individual: Person B. Scarcity: Shortage C. Shortage: Plethora D. Prairie: Forest E. commodity: expectation 10. BRIGHT: BRILLIANT A. Orange: Red B. Tall: High C. Warm: Light D. White: Cold E. Happy: Ecstatic 11. DISCIPLINE: ORDER A. Military: Rank B. Authority: Follower C. Parent: Child D. Teacher: Student E. Training: Preparation 12. ROLE: ACTOR A. Aria: Soprano B. Private: Soldier C. Melody: Singer D. Position: Ballplayer E. Character; Part 13. MAXIMUM: MINIMUM A. Pessimistic: Chauvinistic B. Minimum: Optimum C. Best: Good D. Most: Least E. Waning: Less 14. ASTUTE: STUPID A. Pedantic: Idiotic B. Agile: Clumsy C. Lonely: Wary D. Dull: Ignorant E. Intelligent: Smart 15. RUDDER: SHIP A. Wheel: Car B. Motor: Truck C. Oar: Boat D. String: Kite E. Wing: Plane

facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

1.b 2.a 3.e 4.c 5.c 6.d 7.b 8.c 9.b 10.e 11.e 12.d 13.d 14.b 15.a 1. Powerful (যরিযামী) এ঩ং Mighty (যরিযামী) ঱ফাণথও যে। তঢফরদ Mediocre (ফথযফ ফারদভ) এ঩ং ordinary (঱াথাভড) ঱ফাণথও যে। 2. Nest (ধারঔভ ঩া঱া) লরে Bird এভ ঩঱঩ার঱ভ স্থাদ তঢফরদ lair (রলংস্র প্রাডীভ গুলা) লরে Lion এভ ঩঱঩ার঱ভ স্থাদ। 3. Novel (উধদযা঱) লরে এও থভরদভ Book তঢফরদ Loafer (এও থভরদভ চুঢা) লরে এওথভরদভ Shoe. 4. Day তঢ Sun ততঔা বায় তঢফরদ Night এ Moon ততঔা বায়। 5. Cowb (রঘরুরদ) এভ ঔাুঁচগুরমারও Tooth ঩রম তঢফরদ Gear (ঘাওা) এভ ঔাচগুরমারও Cog ঩রম। 6. তব Miser (ওৃধড) ঢাভ ফরথয stinginess (ওাধথদয) ণারও তঢফরদ তব Altruist (ধরভাধওাভী) ঢাভ ফরথয Selflessness (রদ স্বাণথধভঢা) ণারও। 7. Volcano (আরকড়঩য়রকরভ) তণরও Lava ত঩ভ লয় তঢফরদ Spring (তস্রাঢরস্বদী) তণরও water ত঩ভ লয়। 8. Hair দা ণাওরম Bald (ঝাও) লয় তঢফরদ Rain দা ণাওরম arid (অদু ঩থভ চরফ) লয়। 9. Dearth (তু ষ্প্রাধযঢা) এ঩ং Paucity (তু ষ্প্রাধযঢা) এরও অধরভভ ঱ফাণথও যে তঢফরদ Scarcity (তু ষ্প্রাধযঢা) এ঩ং Shortage ঱ফাণথও যে। 10. Bright (তফথা঩ী) এ঩ং Brilliant (তফথা঩ী) ঱ফাণথও যে তঢফরদ Happy (ঔুযী) এ঩ং Ecstatic (উমার঱ঢ) ঱ফাণথও যে। 11. Discipline (রদয়ফাদু ঩রঢথঢা) ওভা লয় Order (তকাঙারদা) অ঩স্থায় আদাভ চদয তঢফরদ Training (প্ররযক্ষড) তত঑য়া লয় Preparation এভ চদয। 12. Actor তব তারয়ত্ব ধামদ ওরভ ঢারও Role ঩রম তঢফরদ Ballplayer এভ তারয়ত্বধামদরও Position ঩রম। 13. Maximum (঱র঩থাচ্চ) এ঩ং Minimum র঩ধভীঢ যে তঢফরদ Most এ঩ং least র঩ধভীঢ যে। 14. Astute (তক্ষ) এ঩ং Stupid (অধতাণথ) র঩ধভীঢ যে তঢফরদ Agile (ঘঝধরঝ) এ঩ং clumsy (আদারড়) র঩ধভীঢ যে। 15. Rudder (লাম) লরে Ship এভ রতও রদয়ন্ত্রড ওরভ তঢফরদ wheel (কারড়ভ রিয়ারভং) car এভ রতও রদয়ন্ত্রড ওরভ।

facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

1. PROTEIN: MEAT A. Calories: Cream B. Energy: Cream C. Cyclamates: Diet D. Starch: Potatoes E. Fat: Cholesterol 2. READ: BOOK A. Taste: Salt B. Attend: Movie C. Smell: Odor D. Listen: Record E. Touch: Paper 3. BONE: LIGAMENT: A. Fracture: Cast B. Muscle: Tendon C. Fat: Cell D. Knuckle: Finger E. Knee: Joint 4. PHARMACIST: DRUGS: A. Psychiatrist: Ideas B. Mentor: Drills C. Mechanic: Troubles D. Chef: Foods E. Nurse: Diseases 5. DECIBEL: SOUND: A. Calorie: Weight B. Volt: Electricity C. Temperature: Weather D. Color: Light E. Area: Distance 6. VALUELESS: INVALUABLE: A. Miserly: Philanthropic B. Frugal: Wealthy C. Thrifty: Cheap D. Costly: Cut-rate E. Incomprehensible: Unreadable 7. WHEAT: GRAIN A. Cow: Beef B. Orange: Lime C. Carrot: Vegetable D. Coconut : palm E. Hamburger: Steak 8. COTTAGE: CASTLE A. House: Apartment B. Puppy: Dog C. Dory: Liner D. Man: Family E. Poet: Gentleman 9. OLD: ANTIQUE A. New: Modern B. Cheap: Expensive C. Useless: Useful D. Wanted: Needed E. Rich: Valuable 10. LIBRARY: BOOKS facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

A. Hotel: Children B. Zoo: Animals C. Office: Sales D. Park: Cars E. School: Buses 11. TINY: HUGE A. Small: Little B. Great: Grand C. Weak: Strong D. Sad: Gloomy E. Chaotic: Confused 12. FRIGHTEN: SCARE A. Question: Ask B. Look: See C. Terrorize: Startle D. Brave: Fear E. Upset: Calm 13. INFINITE: BOUNDS A. Intangible: Property B. Kinetic: Motion C. Nebulous: Clarity D. Ponderous: Bulk E. Propitious: Favor 14. OASIS: DESERT A. Canyon: Gorge B. Savanna: Steppe C. Island: Ocean D. Tundra: Icecap E. Channel : Reef 15. COTTON: SOFT A. Wool: Warm B. Iron: Hard C. Nylon: Strong D. Wood: Polished E. Silk: Expensive

1. d 2. d 3. b 4. d 5. b 6. a 7. c 8. c 9. a 10. b 11. c 12. a 13. c 14. c 15. b

Meat তবফরদ Protein ঱ভ঩ভাল ওরভ তঢফরদ Potatoes (আমু ) Starch (যওথভা) ঱ভ঩ভাল ওরভ। 2. Book (঩ই) তও তবফরদ Read ওভা লয় তঢফরদ Record তও Listen ওভা লয় 3. Ligament (অরস্ত঩ন্ধদ) তবফরদ Bone (অরস্থ) তও থরভ ভারঔ তঢফরদ Muscle (তধযী) তও থরভ ভারঔ Tendon (ঢন্তু) 4. Pharmacist (঒রথ র঩রযরজ্ঞ) এভ ওারচভ র঩রয় লরে Drugs facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

(঒রথ) তঢফরদ Chef (ধাঘও) এভ ওারচভ র঩রয় লরে Food. 5. Sound এভ এওও লরে Decibel তঢফরদ Electricity এভ এওও লরে Volt. 6. Valueless (ফূ মযলীদ) লরে invaluable (অফূ ময) এভ র঩ধভীঢ যে তঢফরদ Miserly (ওৃধদ঱ূ মপ) লরে Philanthropic (উতাভ) এভ র঩ধভীঢ যে। 7. Wheat কফ লরে এও থভরদভ Grain (য঱য) তঢফরদ Carrot (কাচভ) লরে এও থভরদভ Vegetable 8. Cottage (ওুরঝভ) লরে Castle (প্রা঱াত) এভ র঩ধভীঢযে তঢফরদ Dory (রটরঙ্গ তদৌওা) লরে Liner (঩ড় চালাচ) এভ র঩ধভীঢ যে। 9. Old এ঩ং Antique (প্রাঘীদ) এরও অধরভভ র঩ধভীঢ যে তঢফরদ New এ঩ং Modern (আথু রদও) এরও অধরভভ র঩ধভীঢ যে। 10. Library তঢ Books তও ভাঔা লয় তঢফরদ Zoo তঢ Animals তও ভাঔা লয়। 11. Tiny (তঙাঝ) এ঩ং Huge (র঩যাম) এরও অধরভভ র঩ধভীঢ যে তঢফরদ Weak (তূ ঩থম) এ঩ং Strong (যরিযামী) এরও অধরভভ র঩ধভীঢ যে। 12. Frighten (পয় ততঔারদা) লরে Scare (পয় ততঔারদা) এভ ঱ফাণথও যে তঢফরদ Question (প্রযড়঩ ওভা) লরে Ask এভ ঱ফাণথও যে। 13. Infinite (অ঱ীফ) এভ তওাদ Bounds (঱ীফা) তদই তঢফরদ Nebulous (আ঩ঙা) এভ তওাদ Clarity (স্বেঢা) তদই। 14. Oasis (ফরুতযাদ) ণারও Desert (ফরুপূ রফ) এভ ফরথয তঢফরদ Ocean এভ ফরথয Island ণারও। 15. Cotton (ঢুমা) তবফরদ Soft (দভফ) লয় তঢফরদ Iron (তমালা) Hard (ওরঞদ) লয়।

1. Sugar : Saccharin (A) Candy : Cake (B) Hog: Lard (C) Cane : Sugar (D) Spice : Pepper (E) Butter: Margarine 2. Request : Order (A) Reply: Respond (B) Regard : Reject (C) Suggest: Require (D) Wish: Crave (E) Measure : Ecstasy 3. Water : Faucet (A) Fuel: Throttle (B) Liquid: Solid (C) Kitchen : Sink (D) Steam: Pipe (E) Leak : Lumber 4. Flask: Bottle facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

(A) Whiskey: Milk (B) Metal: Glass (C) Powder : Liquid (D) Quart: Pint (E) Brochure: Tome 5. Telephone : Letter (A) Loudspeaker : Microphone (B) Phonograph : Manuscript (C) Telegraph : Mail (D) Sound : Sight (E) Brush : Canvas 6. Hotel : Shelter (A) Bed : Pillow (B) Boat : Transportation (C) Train : Ride (D) Restaurant : Drink (E) Home : Recuperation 7. Moon : Planet (A) Planet : Star (B) Comet : Asteroid (C) Mercury : Jupiter (D) Star : Nova (E) Crater : Volcano 8. Oxygen : Gaseous (A) Feather : Light (B) Mercury : Fluid (C) Iron : Heavy (D) Sand : Grainy (E) Mountain : High 9. Radio : Phonograph (A) Letter : Book (B) Picture : Painting (C) Television : Show (D) Movie : Photograph (E) Brush : Canvas 10. Nose : Face (A) Ring : Finger (B) Stem : Root (C) Knob : Door (D) Shoe : Foot (E) Vine : Building 11. Minaret : Mosque (A) Christian : Moslem (B) Steeple : Church (C) Dainty : Grotesque (D) Modern : Classic (E) Romantic : Gothic 12. Drama : Director (A) Class : Principal (B) Movie : Scenario (C) Actor : Playwright (D) Tragedy : Sophocles (E) Magazine : Editor 13. Cartoon : Drawing (A) Comic : Painting (B) Laughter : Tears C) Crayon : Brush (D) Ditty : Aria (E) Caricature : Portrait facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

14. Lion : Cub (A) Duck : Drake (B) Rooster Chicken (C) Human : Child (D) Mother Daughter (E) Fox : Vixen 15. Submission : Yielding A. Subjection: Liberation B. Restrain: Indulge C. Compliant : Acquiescent D. Restriction: Relaxation E. Impulsive : Deliberate. 1. e 2. d 3. d 4. e 5. c 6. b 7. a 8. b 9.b 10. c 11. b 12. e 13. e 14. c 15. C 1. Saccharin তবফরদ Sugar এভ র঩ওে রলর঱র঩ ঩য঩হৃঢ লয় তঢফরদ Margarine (ফাঔদচাঢীয় দ্র঩য) Butter (ফাঔদ) এভ র঩ওে রলর঱র঩ ঩য঩হৃঢ লয়। 2. Request এ঩ং Order এরতভ ফরথয degree of intensity relation র঩তযফাদ তঢফরদ Wish (ইো প্রওায ওভা) এ঩ং Crave (ঢীব্রপার঩ আওাংঔা ওভা) এরতভ ফরথয ঑ Degree of intensity relation র঩তযফাদ। 3. Faucet (ধারদ ত঩ভ ল঑য়াভ দম) রতরয় water ত঩ভ লয় তঢফরদ Pipe রতরয় Steam (তথাুঁয়া) ত঩ভ লয়। 4. Flask লরে এও থভরদভ Bottle তঢফরদ Brochure (ক্ষুদ্র ধুরস্তওা) লরে এওথভরদভ Tome (঩ই) 5. Telephone এ঩ং Letter উপরয়ই তবফদ তবাকারবারকভ ফাথযফ তঢফরদ Telegraph (ঢাভ঩াঢথা) এ঩ং Mail (রঘরঞ) এভা঑ তবাকরবারকভ ফাথযফ। 6. Hotel তবফরদ Shelter (আেয়) Provide ওরভ তঢফরদ Boat (তদৌওা) Transportation (ধরভ঩লদ) Provide ওরভ। 7. Plant গ্রল এভ তবফরদ Moon (উধগ্রল) ণারও তঢফরদ Star (দক্ষে) এভ Planet (গ্রল) ণারও। 8. Oxygen এভ ব঩রযষ্ট লরে এঝা Gaseous (঩ায়঩ীয়) তঢফরদ Mercury (ধাভত) এভ ব঩রযষ্ট লরে এঝা Fluid (ওরঞদ এ঩ং ঢভরমভ ফাছাফারছ) 9. Radio এ঩ং Phonograph (গ্রারফারনাদ) প্রায় এওই থভরদভ বন্ত্র তঢফরদ Picture (ঙর঩) Painting (লারঢ অঃাঃুঁওা ঙর঩) ঑ প্রায় এওই থভরদভ ঩স্ত্ত্ত। 10. Face (ফুঔ) এ তবফদ Nose ণারও তঢফরদ Door এ Knob (তভচাভ লাঢম) ণারও 11. Mosque এ তবফরদ Minaret (রফদাভ) ণারও তঢফরদ Church (কীচথা) এ Steeple (মম্বা ঝা঑য়াভ) ণারও। 12. Director (ধরভঘামও) তবফরদ Drama (দাঝও) এভ রদরতথযদা ততয় তঢফরদ Editor (঱ম্পাতও) Magazine এভ রদরতথযদা ততয়। facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

13. Cartoon লরঘঙ এও থভরদভ Drawing (অংওদ) তঢফরদ Caricature (রঘে) লরে এওথভরদভ Portrait (অংরওঢ রঘে) 14. Lion এভ ঩াচ্চারও Cub (র঱ংল঱া঩ও) ঩রম তঢফরদ Human (ফাদু ররভ) ঩াচ্চারও Child (রযশু) ঩রম। 15. Submission (঩াথয) এ঩ং Yielding (঩াথয) ঱ফণথও যে তঢফরদ Compliant (তব ঱লরচ তফরদ তদয় এ঩ং Acquiescent (তব ঱লরচ তফরদ তদয়) ঱ফণথদ যে।

1. FEEL : TOUCH A. Tickle: Hurt B. See: Look C. Sprint: Lift D. Giggle: Laugh E. Shed: Grow 2. DISAGREEMENT : CONCORD A. Limitation: Restriction B. Impartiality: Bias C. Advantage: Agreement D. Predicament: Dilemma E. Predictability: Routine 3. FINGER : RING A. Neck: Necklace B. Bandage: Wound C. Bracelet: Wrist D. Glove: Hand E. Lip: Tune 4. ADULT : CHILD A. Mother: Baby B. Sheep: Lamb C. Cow: Calf D. Puppy: Baby E. Buck: Fawn 5. AUTHOR : NOVEL A. Composer: Piano B. Artist: Easel C. Sculptor: Statue D. Painter: Color E. Mechanic: Oil 6. SURGEON : DEXTEROUS A. Clown: Fat B. Actress: Beautiful C. Athlete: Tall D. Acrobat: Agile E. Man: Strong 7. SPECTATOR : SPORT A. Jury: Trial B. Witness: Crime facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

C. Soloist: Music D. Player: Team E. Fan: Grandstand 8. HAMMER : TOOL A. Tire: Wheel B. Wagon: Vehicle C. Nail: Screw D. Stick: Drum E. Saw: Wood. 9. PLANET : ROTATES A. Top: Spins B. Star: Shines C. Moon: Glows D. Toy: Plays E. Rocket: Fires 10. SCIENTIST : LABORATORY A. Chemist: Test Tube B. Lawyer: Client C. Dentist: Drill D. Teacher: Classroom E. Actor: Playwright 11. DETECTIVE : INFORMER A. spy : counterspy B. reporter : source C. author : editor D. architect : draftsman E. sailor : mutineer. 12. INDOLENT : WORK A. decisive : act B. gullible : cheat C. perceptive : observe D. theatrical : perform E. taciturn : speak 13. MYTH : LEGENDARY A. sermon : lengthy B. anecdote : witty C. fable : didactic D. epic : comic E. allegory : obscure 14. INFALLIBLE : ERROR A. irreversible : cure B. invulnerable : emotion C. impeccable : flaw D. intolerable : defect E. immovable : choice. 15. PURIST : CORRECTNESS A. miser : generosity B. saint : elevation C. nomad : refuge D. judge : accuracy E. martinet : discipline

facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

1.b 2.b 3. a 4.b 5.c 6.d 7.b 8.b 9.a 10.d 11. B 12. e 13. b 14. c 15. d 1. Touch (স্পযথ ওভা) ওরভ Feel (অদু প঩ ওভা) লয় তঢফরদ Look (ঢাওারদা) ওরভ See (ততঔা) লয়। 2. বা রওঙু Concord (঱ঙ্গরঢধূ ডথ) ঢারঢ Disagreement (অ঱ঙ্গরঢ) ণারও দা তঢফরদ বা রওঙু Bias (ধক্ষধাঢতু ষ্ট) ঢারঢ Impartiality (রদভরধক্ষঢা) ণারও দা। 3. Finger এ Ring (আংরঝ) ধভা লয় তঢফরদ Neck (খাড়) এ Necklace (লাভ) ধভা লয়। 4. Adult (঩য়ি ফাদু র) এভ তঙাট্ট অ঩স্থারও Child (রযশু) ঩রম তঢফরদ Sheep (তপড়া) এভ তঙাট্ট অ঩স্থারও Lamb (তপড়াভ ঩াচ্চা) ঩রম। 5. Author (তমঔও) তবফরদ Novel (উধদযা঱) ঱ৃ রষ্ট ওরভ তঢফরদ Sculptor (পািভ) Statue (ফূ রঢ) বঢরভ ওরভ। 6. Surgeon (যমযরঘরওৎ঱ও) তও Dexterous (তক্ষ) লরঢ লয় তঢফরদ Acrobat (঱াওথার঱ভ তড়া঩ারচওভ) তও Agile (ঢৎধভ) লরঢ লয়। 7. তব Sport (তঔমা) ততঔাভ ওাচ ওরভ ঢারও Spectator (তযথও) ঩রম তঢফরদ তব Crime (অধভাথ) ততঔাভ ওাচ ওরভ ঢারও Witness ঱াক্ষী ঩রম। 8. Hammer (লাুঁঢুরড়) লরে এওথভরদভ Tool (বন্ত্র) তঢফরদ wagon (ফাম঩ালী কারড়) লরে এও থভরদভ Vehicle (বাদ঩ালদ) 9. Planet (গ্রল) তবফরদ Rotate (আ঩ঢথদ ওভা) ওরভ তঢফরদ Top (মারঝফ) Spin (রদচ অরক্ষভ উধভ তখাভা) ওরভ। 10. Scientist (র঩জ্ঞাদী) তবফরদ Laboratory তঢ ওাচ ওরভ তঢফরদ Teacher Classroom এ ওাচ ওরভ। 11. Informer (঱ং঩াততাঢা) তবফরদ Detective (তকারয়িা) তও ঱ং঩াত ঱ভ঩ভাল ওরভ তঢফরদ Source (঱ং঩াত ঱ভ঩ভালওাভী) Reporter (঱াং঩ারতও) তও ঱ং঩াত ঱ভ঩ভাল ওরভ। 12. Indolent (অম঱) তবফরদ work (ওাচ) ওরভ দা তঢফরদ Taciturn (স্বেপারী) Speak (ওণা ঩মা) ওরভ দা। 13. Myth (ধুভাদ) লরে Legendary (রওং঩তন্তীফূ মও) তঢফরদ anecdote (঱ঢয ওারলদী) লরে Withy (঩ুরদ্ধতীপ্ত)। 14. Infallible (ত্রুরঝলীদ) এভ ফরথয তবফরদ Error (ত্রুরঝ) দাই তঢফরদ Impeccable (রদষ্কমঙ্ক) এভ ফরথয Flaw (ত্রুরঝ) দাই। 15. Purist (র঩শুদ্ধ঩াতী) তবফরদ Correctness (শুদ্ধঢা) এভ চদয ওাচ ওরভ তঢফরদ Judge (র঩ঘাভও) ওাচ ওরভ Accuracy (঱ঢযঢা) এভ চদয।

facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Want more Updates 

http://facebook.com/tanbir.ebooks

ইন্টাভরদঝ লরঢ ঱ংগ্রলীঢ  http://techtunes.com.bd/tuner/tanbir_cox  http://tunerpage.com/archives/author/tanbir_cox  http://somewhereinblog.net/tanbircox  http://pchelplinebd.com/archives/author/tanbir_cox  http://prothom-aloblog.com/blog/tanbir_cox

http://facebook.com/tanbir.cox http://facebook.com/tanbir.ebooks http://tanbircox.blogspot.com

facebook /gmail/skype: -

http://tanbircox.blogspot.com


Eg analogy (english grammar)by tanbircox