Page 1

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΤΙΚΩΝ ∆ΡΑΣΕΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

β’

εξάμηνο

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ: ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΘΡΑΚΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ταξιδεύ οντας µε τη


Το πρόγραμμα της ΦΕΞ υλοποιείται με την ευγενική χορηγία των κέντρο ξένων γλωσσών ΣΦΑΤΟΥ - ΠΕΤΜΕΖΑ ΜΑΓΔΑ ΤΕΚΤΩΝ Α.Ε. ΜΕΤΑΞΙ ΤΣΙΑΚΙΡΗΣ HOTEL ΑΓΡΙΑΝΗ ELISSO συνεταιρισμός θερμουδραυλικών ΥΔΡΩ COSMOS βιβλιοπωλείο ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΟΙΝΟΙ ΣΓΟΥΡΙΔΗ ΕΠΕ συντήρηση έργων τέχνης - ΜΥΤΑΦΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΘΡΑΚΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ZOOM art group

κέντρο ξένων γλωσσών

ΣΦΑΤΟΥ - ΠΕΤΜΕΖΑ ΜΑΓ∆Α

«Καλὸ εἶναι νὰ ὑπάρχεις, ἀλλὰ νὰ ζεῖς εἶναι ἄλλο πρᾶγμα» Φώτης Κόντογλου

ΕΓΓΡΑΦΕΣ 1 - 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθη

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓIΟΥ 15 ΞΑΝΘΗ

Αντίκα 7, 67100 Ξάνθη 25410 25421 - 6937120986 fexorg@otenet.gr fexanthis@gmail.com www.fex.org.gr http://fexblog.wordpress.com/

2

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 31 ΞΑΝΘΗ ΤΗΛΕΦΩΝΟ 25410.20367

Η συμμετοχή στη ΦΕΞ, είναι κάτι παραπάνω από απλή συμμετοχή σ’ ένα σύλλογο

ΦΑΞ 25410.20807

Είναι ένας σύγχρονος χώρος συναντήσεων ανάμεσα σε ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα.

INFO@PETMEZA.EDU.GR Είναι ένας αξιόπιστος φορέας που σέβεται την παράδοση καιEMAIL τροφοδοτεί με ευκαιρίες τη νέα δημιουργία. Είναι ανάπτυξη συνεργασίας, φιλίας, ψυχαγωγίας. Είναι τρόπος που διεκδικείς την ποιότητα ζωής του τόπου σου.

URL WWW.PETMEZA.EDU.GR


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΤΙΚΩΝ ∆ΡΑΣΕΩΝ

β’ ταξιδεύ οντας µε τη

εξάμηνο

3


4


Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης ιδρύθηκε το 1952 και διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο ως ένας φορέας ανάπτυξης της ποιότητας ζωής στην ευρύτερη περιοχή. Διαχειρίζεται μέχρι σήμερα αξιόλογο κεφάλαιο πολιτιστικού αποθέματος, στους τομείς της παραδοσιακής και της σύγχρονης δημιουργίας καθώς και σε τομείς ελκυστικούς όπως η τέχνη και η εκπαίδευση. Δραστηριοποιείται στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη, όπου ο πληθυσμός συγκροτείται από πολλές διαφορετικές, θρησκευτικές, κοινωνικές και φυλετικές ομάδες, που επηρεάζουν τη ζωή της περιοχής από τον περασμένο αιώνα. Αποτέλεσμα των δράσεων της είναι η δημιουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ξάνθης και Αβδήρων, η συλλογή λαογραφικού υλικού και η ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης, η Κινηματογραφική Λέσχη, το Πολιτιστικό Ραδιόφωνο, η λειτουργία πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εργαστηρίων, η συμμετοχή στο θεσμό του «Ελεύθερου Πανεπιστημίου» και η οργάνωση θεσμών της περιοχής. Έργο, που αποτέλεσε έναυσμα δημιουργίας βασικών υποδομών και καθιέρωσαν τη Φ.Ε.Ξ. ως το σημαντικότερο Μη κυβερνητικό - μη κερδοσκοπικό φορέα. Σήμερα, η περιοχή μας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σ’ όλους σχεδόν τους τομείς. Εφαρμογή της βασικής ιδέας της νέας στρατηγικής είναι το πρόγραμμα «κοιτάσματα πολιτισμού». Σχεδιάστηκε ως η κεντρική διαχειριστική μονάδα πολλών πιλοτικών, πειραματικών υποπρογραμμάτων, για την απόκτηση γνώσεων και εμπειριών και την χρήση αυτών στην περιφερειακή ανάπτυξη. Σκοπός, η χρησιμοποίηση υπάρχουσας υποδομής με διαρκώς αναπροσαρμοζόμενη φιλοσοφία, ώστε να κατακτά την εμπιστοσύνη του κοινού (πολυσύνθετες κοινωνικές ομάδες και σε περιοχές με ιδιαιτερότητες), να τροφοδοτεί με μοντέλα ανάπτυξης, καθώς και να εκπαιδεύει δυναμικό για την χρήση αυτών. Η διάρθρωση του προγράμματος οργανώνει όλες τις δράσεις της ΦΕΞ, σε τμήματα που λειτουργούν ως εργαλεία ανάπτυξης και διαχείρισης του πολιτιστικού αγαθού της περιοχής μας, συντελώντας στην καλύτερη αξιολόγηση και αξιοποίηση αυτού.

Διαθέτοντας την εμπειρία, τη γνώση, το ανθρώπινο δυναμικό και τις υλικοτεχνικές υποδομές, θέτουμε πλέον ως στόχους

* Την ποιοτική προσφορά * Την αποτελεσματικότερη διαχείριση του πολιτιστικού μας αγαθού

* Και την δυνατότητα αξιοποίησης του αποτελέσματος και από τις ευπαθείς ομάδες.

Οι τομείς δραστηριοποίησης είναι:

Η ΦΕΞ είναι σήμερα η πολυπληθέστερη Μη Κυβερνητική Οργάνωση στην Ξάνθη. Οι δράσεις της είναι πολλές και ουσιαστικές για την περιοχή μας. Διαχειρίζεται 2 από τους ωραιότερους χώρους στην πόλη, περίπου 1200τ.μ. (σπίτι πολιτισμού και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης)

Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης Μνήμη χώρος - Ξάνθη, μια αναδρομή στην νεότερη ιστορία της * Βαρταλαμίδι, Αρχείο και οι Συλλογές της Φ.Ε.Ξ. * Εκπαιδευτικά προγράμματα Μουσείου * Γνωριμία με τα μουσεία και μνημεία της Βαλκανικής Εκπαιδευτικές δράσεις - Σπίτι πολιτισμού Φύση, ο πολιτισμός μας * Εργαστήρια της ΦΕΞ Πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων Ξάνθη, στη γειτονιά του Αίμου * Ξάνθη, μια πόλη διαπολιτισμικού διαλόγου * Ξάνθη, η πρωτεύουσα των καπνών ανατολικού τύπου * Επικοινωνία με χιούμορ Πολιτιστικό κοίτασμα - culture deposit Εκδόσεις και ψηφιακές παραγωγές * Ράδιο Ξάνθη * Θρακικά έργα τέχνης σε Ευρωπαϊκά Μουσεία * Κινηματογραφική Λέσχη * Θεατρική σκηνή * Μουσική Σκηνή * Ανάπτυξη νέων τεχνολογιών Εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ΠΕΠ ΑΜΘ * Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος * Leader +

5


Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης

6


Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Το Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης είναι το ίδρυμα που απέκτησε, συντήρησε και ερευνά τα στοιχεία της νεότερης ιστορίας της πόλης. Επικοινωνεί εκθέτοντας τις υλικές μαρτυρίες των ανθρώπων και του περιβάλλοντός του, που συνέβαλλαν στην διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της περιοχής και έχει ως σκοπό τη συνεχή μελέτη αυτών, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών.

Στον όροφο στη μία πτέρυγα συνεχίζεται η έκθεση «Ξάνθη 1860 - 1940 περίοδο ακμής». Εδώ βρίσκεται και ο χώρος για τις Περιοδικές εκθέσεις, με μία διαφορετική έκθεση νέων καλλιτεχνών κάθε μήνα. Στην ίδια πτέρυγα, το γραφείο της Κατίνας Βέικου Σεραμέτη, είναι το ερευνητικό κέντρο του μουσείου. Στην άλλη πτέρυγα λειτουργούν Εργαστήρια για εκπαιδευτικά προγράμματα, για τη συντήρηση καθώς και το κέντρο πληροφορικής.

Το κτίριο, έκθεμα και το ίδιο, αποτελεί ιστορική μαρτυρία για την κοινωνική και οικονομική ζωή μιας πόλης που άκμασε στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι μόνιμες συλλογές συντηρήθηκαν με την, κατά 80%, συνδρομή των ευεργετών.

Τρίτη έως και Κυριακή 9.30 - 14.30 Τηλ.: 25410 25421 - 6937120986 e-mail: fexanthis@gmail.com web: http//www.fex.org.gr

Σήμερα, φιλοξενούνται εδώ εκθέσεις που παρουσιάζουν στοιχεία από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, την κοινωνική, οικονομική, θρησκευτική ζωή της πόλης και της υπαίθρου των αρχών του 20ου αιώνα. Παράλληλα, λειτουργούν εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα που δίνουν το στίγμα της νέας δημιουργίας στην πόλη.

Γι’ αυτό, η οργάνωση της επίσκεψης στο Ισόγειο, παρουσιάζει στον επισκέπτη πρώτα μια αναφορά στη νεότερη ιστορία της πόλης. Στη συνέχεια, η έκθεση «Ξάνθη 1860 - 1940 περίοδο ακμής» αναφέρεται στην αστική τάξη και τους καπνέμπορους. Σε αυτό το επίπεδο βρίσκονται το Πωλητήριο, και ο Πολυχώρος όπου πραγματοποιούνται προβολές, διαλέξεις, συναυλίες καθώς και η αίθουσα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Ιδρύθηκε το 1975 και στεγάζεται στο Αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου, στην παλιά πόλη της Ξάνθης.

7


8


Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης Η μία πλευρά του υπογείου αφιερώνεται στην έκθεση «Καθμερ’νές και σκόλες» που στοιχειοθετεί την αγροτική και κτηνοτροφική ζωή της Θράκης. Στο δεύτερο τμήμα του υπογείου παρουσιάζεται η θεματική «Επιχειρηματικότητα στην Ξάνθη στις αρχές 20ου αιώνα - Επαγγελματίες - Εργατική τάξη», βασισμένη σ’ ένα επαγγελματικό οδηγό του 1910-11. Στην αυλή τέλος, βρίσκονται δύο ατομικά Χαμάμ, ανδρικό και γυναικείο, καθώς και το Εκκλησάκι των Αγίων Ακίνδυνων. Υπογραμμίζουμε ότι το ίδιο το κτίριο είναι ένα κόσμημα τόσο για τον εξωτερικό του διάκοσμο με συμμετρικά σχέδια, όσο και για το εσωτερικό του με ξυλόγλυπτα ταβάνια, τοιχογραφίες και εξαιρετικές οροφογραφίες.

Το Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης λειτουργεί ως ένα έκθεμα, ως παράδειγμα που ο επισκέπτης χρησιμοποιεί για να ανακαλύψει την Ξάνθη.

Εκπαιδευτικά προγράμματα Μουσείου Το Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σχεδίασε εκπαιδευτικά προγράμματα με τίτλο, «μια φορά κι έναν καιρό στην πόλη του καπνού». Τα πρόγραμμα περιλαμβάνει:

* Γνωριμία με την ιστορία του τόπου μου. * Μια μέρα σ’ ένα αρχοντικό στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ξάνθη.

* Γνωριμία με παραδοσιακά επαγγέλματα.

* Καθ’μερινές και σκόλες - η ζωή στο χωριό

* Φορεσιές του τόπου μου * Περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια της παλιάς πόλης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη προβολές ντοκιμαντέρ για τα παραδοσιακά επαγγέλματα καθώς και animation σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινουμένων Σχεδίων. Περιοδικές εκθέσεις και διάφορα happenings.

9


10


Βαρταλαμίδι Τα Αρχεία και οι Συλλογές της Φ.Ε.Ξ. περιλαμβάνουν :

* Αντικείμενα καθημερινής χρήσης διαφόρων κοινωνικών, θρησκευτικών και οικονομικών ομάδων. * Έγγραφα των αρχών του 20ου αιώνα. * Φωτογραφίες και cart postal, μια πλούσια συλ-

λογή που απεικονίζει την ταυτότητα της πόλης και της εποχής.

* Φορεσιές, κεντήματα… μια πολύτιμη και πολυποίκιλη συλλογή ενδυματολογικού περιεχομένου, καθώς και εργόχειρα, υφάσματα, αλλά και ένα σπουδαίο βεστιάριο του χορευτικού εργαστηρίου με 400 πλήρεις παραδοσιακές φορεσιές από διάφορες περιοχές της χώρας.

* Κοσμήματα και πολύτιμα αντικείμενα λαϊκής

και αστικής τέχνης. Μέρος της συλλογής παρουσιάζεται στη μόνιμη έκθεση, ενώ ένα άλλο μέρος της προβάλλεται σε περιοδικές εκθέσεις επιδεικνύοντας τον πλούτο της περιοχής.

Aρχεία και συλλογές της Φ.Ε.Ξ.

* Πίνακες και έργα τέχνης. Γνωστοί καλλιτέχνες

δώρισαν έργα που εκθέτονται στο μουσείο ή σε άλλους επιλεγμένους χώρους στην πόλη μας, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μιας ενδιαφέρουσας αισθητικής άποψης για την περιοχή.

* Βιβλία - Βιβλιοθήκες. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη

Ξάνθης και Αβδήρων είναι δημιούργημα και προσφορά της Φ.Ε.Ξ. Σήμερα η ΦΕΞ έχει ως στόχο την οργάνωση άλλων δύο βιβλιοθηκών με την ιδιαίτερη θεματική «περιοδικά και τοπική ιστορία».

11


Στα 16 της, χρόνια κυκλοφορίαςς, σέγγιση η Φορο χρόνιακυκολφοορίαςςικττηηήςΠ, ρο * Ένα χρήσιμο εργαλείο φορολογικής α κ 6 η λ ί φ τ σ ρ κ 1 α ι ε ο υ ο γ λήο&φΘ ικήρΠίραοςστύέέηγχγηγτισηης ενημέρωσης χνρχιότανενιχκανυήκικκ& πρ1ΣοΣτ6τσααφ 6 1 ό ρ χ ρρακακικπή Π τύαχρητοετσηςς, Στα η Φοέορτοεειχμνιέκ& ό ή &ΘρΘσΘα ι κ α ή α σε Φορ νιέκρήεσι σαμαέααππό τα τεύχΠηρτοησςέγ * Πλούσιο επιστημονικό, λογοτεχνικό, γιση πολιτιστικό, ιστορικό, περιβαλλοντικό, η Φοσηρτπαοροθτοσεεφσχρέφ ι μέα απ όσόηττα:αττεεύχη ά ρφέρεήιρμεβέεάσ β π σ λαογραφικό, αρχαιολογικό και ταξιδιωτικό ή : η της προσσσε εστσατθαεθρήρβσάησ::η περιεχόμενο συνοδευόμενο από βά ή ρ ε θ α τ βιβλιοπαρουσιάσεις και ευθυμογραφήματα σ σε ιπκιόκό περιοδικό, π υ υ τ τ ό α Επειδή όμως δε α ν είνεαίιναααππι ιλαλαάπάπλέέλάννάέαέννααι νατυήνπήσισυκυχχηη ή οένρτόγγοτοητα, ιαπκικοιόνωκνύύικρριιοο έρ περιοδικό, αλμω είεννναει ίνα νταήνκήακτυ ςνςμδεδια λ ά ω χ ν ό ο κ ηριο:ποιείται μ ω υ ζ ό ζ ω ή σ α ε ν ή τα δ τ α ι ν ν ι δ αλλάνμήζωκανι α ή κλαλλιηααληναμήμεσετδυοτρχη Επνεόικμήωοςντό κοινω α , τη τι,απααρ,άπαρλάλρηγο της,ουςςαττσοτμείςς: ν ό κ ω ι μ ζ τα δ ή α ι ο ά ι δ μ λκήλ ονμτεότατηο,τπκαύρλιάλοκηέαλιασεμάεάλλλτολοκυύριο έργο αιο Ετηπςε,ι δαπρλεαιρλσκάτη , ό ρ ι ν δ ινω ληπλοαιε τηίτται κιεαίται ι σε περιοπκαονριάκ, λδήροαλνσλττόηορυιςοοτπιοεοίμτεαίιιςκσ: αε άλλους τομείς: * Επιμελείται επιμορφωτικών σεμιναρίων * Διοργανώνει και συμμετέχει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις κτηαςι σε ά ριοπ οινω η κ ραστ δ , ς τη

* Πραγματοποιεί ποικίλες πολιτιστικές χορηγίες * Υλοποιεί εκδόσεις * Ενισχύει βιβλιογραφικά δημοτικές βιβλιοθήκες και σχολεία

Α π Αώπτ ώ ε ρτ εορςοσςτσότχόοχςο τς ητ ςη ςΦ Φο ορ ρο οτ ετ εχ χννι κι κήήςς && ΘΘρραακκιικκήήςς Π ρ οοσσέέγγγγιισσηηςςςεεεί νίί νναααι ιινννααασ σσυ υυμ μμβ ββά άλά λλ λελιεεέιι μέέπμμρππαρρκαατκκαττ αα Απώτερος στόχος της Φοροτεχνι σ τ ησ τδηι αδμι αόμρόφρωφσωησ ηκκ αακλλαύύλττύεετρρε ηηρ ςης ςππποοοιι όι ότ ητ ητ ατ αςς ζζωωήήςς γγιι α τ η ν ΞΞάάννθθηη κκκαααιιι γγγιιιααα τττηηηννν ΘΘΘρρράάάκκκηηηγγγε εεν νινκιι κόκ ότόεττρεε αρρ.αα .. στη διαμόρφωση

12


Στοιχεία επικοινωνίας: Στοιχεία επικοινωνίας:3-5 Ανδριανουπόλεως Στοιχεία επικοινωνίας: Ανδριανουπόλεως 3-5 52 Τ.Θ.: Ανδριανουπόλεως 3-5 Τ.Θ.:Ξάνθη 52 67100 Τ.Θ.: 52 67100 Ξάνθη ΤΗΛ/ΦΑΞ: 25410 78210 67100 Ξάνθη ΤΗΛ/ΦΑΞ: 25410 78210 www.prosegisi.gr ΤΗΛ/ΦΑΞ: 25410 78210

www.prosegisi.gr www.prosegisi.gr

13


Εκπαιδευτικές Δράσεις Σπίτι πολιτισμού, ο πολυχώρος της ΦΕΞ

Οι περισσότερες από τις δραστηριότητες της ΦΕΞ, αρχής γενομένης από την Βιβλιοθήκη, στεγάστηκαν στο Σπίτι Πολιτισμού.

Ένα διατηρητέο οικοδόμημα του 1900, στη συμβολή των οδών Μαυρομιχάλη & Παλαιολόγου, απέναντι από το Δημαρχείο, καθιστώντας το εξαιρετικό αυτό κτίριο, ένα δυναμικό πολύκεντρο στην καρδιά της παλιάς πόλης.

Σήμερα στεγάζονται οι περισσότερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες της ΦΕΞ, ενώ με τη συνεργασία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Νομού Ξάνθης έχει εκπονηθεί ένα πλάνο, αξιοποίησης και λειτουργίας του κτιρίου, ως πολυχώρος πολιτιστικής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με τίτλο «Φύση, ο Πολιτισμός μας» και με στόχο την πλήρη αξιοποίηση των χώρων και του χρόνου, προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης. Στόχος των εργαστηρίων και του πολιτιστικού προγράμματος, είναι να διαδραματίζει η Φ.Ε.Ξ. έναν ενισχυτικό ρόλο στις εκπαιδευτικές δομές του τόπου μας.

Εργαστήρια

Στα εργαστήρια συμμετέχουν κάθε χρόνο πάνω από 700 ενδιαφερόμενοι, ερχόμενοι σε επαφή με το αντικείμενο της αρεσκείας τους. Παράλληλα οι πολιτιστικές δράσεις συμπληρώνουν την εκπαιδευτική γνώση, αφού φέρνουν σε επαφή τα μέλη μας με διακεκριμένους ανθρώπους κάθε χώρου. Τ ο Πρόγραμμα των εκπαιδευτικών δράσεων: Η συμμετοχή στις δραστηριότητες της ΦΕΞ, είναι κάτι παραπάνω από απλή συμμετοχή στη γνώση. Είναι ανάπτυξη συνεργασίας, φιλίας, ψυχαγωγίας.

14


Εκπαιδευτικές Δράσεις Χορευτικό Εργαστήρι για παιδιά & ενήλικες: Μαθήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα, με σκοπό τη γνωριμία της πλούσιας λαϊκής μας παράδοσης, τη διερεύνηση, διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Υπεύθυνος: Ιωάννης Γκορόγιας - τηλ. 6945837013 Μουσικό Εργαστήρι: Μαθήματα για παιδιά & ενήλικες, εκμάθησης παραδοσιακών μουσικών οργάνων, ούτι, καβάλι, κρουστά κ.ά.. Υπεύθυνος: Γιάννης Κατσούλης - τηλ. 6944125845 Εργαστήρι Latin: Μαθήματα εκμάθησης χορών Latin για αρχάριους και προχωρημένους. Υπεύθυνος: Βασίλης Ιωαννίδης - τηλ. 6948538539 Εργαστήρι Tango: Μαθήματα εκμάθησης Tango για αρχάριους και προχωρημένους. Υπεύθυνος: Ζωή Τσίρκα - τηλ. 6978181359 Εργαστήρι παιδικού μουσικού θεάτρου: Τμήμα μουσικού θεάτρου για παιδιά με ενδιαφέρον στην χορευτική σύνθεση και τη μουσική δραματουργία και το θέατρο. Υπεύθυνη: Βάνια Φερεσιάδου - τηλ. 2541025421 Εργαστήρι Χοροθεάτρου: Τμήμα θεάτρου με ενδιαφέρον στην χορευτική σύνθεση και τη μουσική δραματουργία. Μαθήματα σχετικά με την χορογραφική

σύνθεση, λαογραφία, μουσική δραματουργία καθώς και χορευτικές ασκήσεις. Υπεύθυνη: Βάνια Φερεσιάδου - τηλ. 2541025421 Θεατρικό Εργαστήρι «Οδός Ονείρων»: Προσέγγιση στην θεατρική τέχνη. Ποίηση, υποκριτική, σκηνογραφία, φωτισμός, κινησιολογία, μουσική, σκηνοθεσία. Δραματολογικές και θεατρολογικές αναλύσεις. Θεωρία & πράξη, επί σκηνής. Παραγωγή θεατρικών παραστάσεων. Υπεύθυνοι: Πασχάλης Ξανθόπουλος - τηλ 2541025421 - 6937120986 Κουκλοθεατρικό Εργαστήρι «κουκλόκοσμος», για παιδιά & ενήλικες: Κατασκευή θεατρικής κούκλας με ανακυκλωμένα υλικά (γαντόκουκλα, δακτυλόκουκλα, μαρότα, καρπόκουκλα, κούκλα σώματος), η τέχνη του κουκλοθεάτρου (ασκήσεις χεριών, δακτύλων, υπολοίπου σώματος, φωνητική, ορθοφωνία, μιμική), έκφραση συναισθημάτων μέσω κούκλας, παράσταση. Υπεύθυνη: Φιλιώ Δαργενίδου - τηλ 6937214903 Εργαστήριο Κινηματογράφου - Video: Η τέχνη & η τεχνική του κινηματογράφου & του video. Τεχνική σκηνοθεσίας, σενάριο, φωτισμοί, τεχνικές λήψης και επεξεργασίας, υποκριτική και οργάνωση παραγωγής.

Τα Τμήματα Εκπαιδευτικών δράσεων Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται ή φιλοξενούνται από τη ΦΕΞ ημερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια με θέματα σχετικά με την παράδοση και τη σύγχρονη δημιουργία. Λειτουργούν ακόμη εργαστήρια που δίνουν τη δυνατότητα να προσεγγίσει κανείς τα παραπάνω θέματα, σ’ ένα φιλικό περιβάλλον.

Υπεύθυνος: Πασχάλης Ξανθόπουλος - τηλ 6937120986

15


Εκπαιδευτικές Δράσεις Εργαστήριο Φωτογραφίας: Η τέχνη & η τεχνική της Φωτογραφίας. Σκοτεινός Θάλαμος αλλά και ψηφιακή επεξεργασία. Υπεύθυνος: Παναγιώτης Κουτσουρίδης - τηλ 6936974984 Εργαστήρι κοσμήματος – μικρογλυπτικής για ενήλικες: Σχεδιασμός κοσμήματος, υλοποίηση και επεξεργασία σε κερί - καλούπι, λιώσιμο σε χυτήριο και μετατροπή σε ασήμι, τελική σύνθεση στο εργαστήριο. Υπεύθυνη: Ιρένα Λούκα - τηλ. 6972594328 Εργαστήρι μπατίκ για ενήλικες: Ζωγραφική σε ύφασμα, πάνω σε τελάρα με τη χρήση λιωμένου κεριού και ειδικών χρωμάτων. Υπεύθυνη: Ιρένα Λούκα - τηλ. 6972594328 Εργαστήρι Felting: Γλυπτική σε ύφασμα. Υπεύθυνη: Ιρένα Λούκα - τηλ. 6972594328 Εργαστήρι Ζωγραφικής για παιδιά: Ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για μικρές ηλικίες, όπου με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή, γνωρίζουν τον χώρο των εικαστικών τεχνών, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά

16

αλλά και σύγχρονα μέσα. Υπεύθυνοι: Δημήτρης Σταθόπουλος - Μάρθα Αποστολίδου - τηλ. 25410 25421 Εργαστήρι Ζωγραφικής για ενήλικες: Μαθήματα ζωγραφικής, ελεύθερο σχέδιο, ζωγραφική με ακουαρέλα, λάδια, τέμπερες. Υπεύθυνη: Αναΐδα Χουρσουντιάν - τηλ. 25410 25421 Εργαστήρι Αγιογραφίας: Μαθήματα βυζαντινής αγιογραφίας για τη δημιουργία μιας εικόνας (ετοιμασία ξύλου και σχεδίου, χρύσωμα, αγιογράφηση) με τη χρήση παραδοσιακών και σύγχρονων υλικών (κόλλα ζαρντέν, σκόνες, αυγό, χρυσό, κ.λ.π.). Υπεύθυνος: Γιώργος Παπαδημητρίου - τηλ. 6973002234 Εργαστήρι Tai Chi Chuan: Μαθήματα για αρχάριους αλλά και σε όσους έχουν κάποια εμπειρία με το Tai Chi Chuan. Γενικά δεν απαιτούνται ιδιαίτερες ικανότητες ή φυσική κατάσταση. Το αυθεντικό Yang stil απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, ακόμη και σε παιδιά. Υπεύθυνη: Έμη Χατζηπαναγιώτη - τηλ. 6977560795


Stop motion animation: Υλοποίηση 2 εργαστηρίων. Το πρώτο αφορά εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, δηλαδή παραγωγή εκπαιδευτικών βίντεο στο σχολείο με ειδική μεθοδολογία που έχει αναπτυχθεί για το σκοπό αυτό και στηρίζεται στην εργασία σε ομάδες. Οι εκπαιδευτικοί μαθαίνουν πως μπορούν να συντονίσουν τους μαθητές/μαθήτριες της τάξης τους για να κάνουν μικρά βίντεο. Στο πλαίσιο αυτό θα μάθουν και την τεχνική stop motion animation. Το δεύτερο τμήμα θα αφορά μικρούς μαθητές, εφήβους, νέους που θέλουν να κάνουν ταινίες stop motion animation. Υπεύθυνος: Στέλιος Λαζαρίδης Εργαστήριο Εναλλακτικής Πληροφορικής & νέων Τεχνολογιών για παιδιά και ενήλικες: Το εργαστήριο παρέχει την τεχνική υποστήριξη στο Μουσείο, ενώ, παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα στα μέλη και τους φίλους της ΦΕΞ να αποκτήσουν τίτλο σπουδών και γνώσεις στο χώρο των νέων τεχνολογιών. Hardware - internet - επεξεργασία εικόνας - ψηφιακό μοντάζ - μουσική τεχνολογία - AutoCAD - ψηφιακή τυπογραφία κ.ά. Υπεύθυνος: Παναγιώτης Κούδας - τηλ. 6942983588

17


Εκπαιδευτικές Δράσεις Κύκλοι Σεμιναρίων Η ΦΕΞ σε συνεργασία και με άλλους φορείς οργανώνει μια σειρά σεμιναρίων με διάφορες θεματικές ενότητες.

Γνωριμία με τους θησαυρούς της Θράκης: Εκδρομές / ξεναγήσεις, είτε εικονικές με πολυμέσα είτε με επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία της Θράκης. Υπεύθυνη: Κική Χριστοδούλου

Εργαστήρια: Εφαρμογές του Εκπαιδευτικού Δράματος σε προγράμματα καινοτόμων δράσεων, για εκπαιδευτικούς και για μαθητές Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης. Υπεύθυνη: Λία Δαμιανάκη.

Γ νωριμία με τα μεγάλα Μουσεία: Εικονικές ξεναγήσεις, σε μεγάλα Μουσεία του κόσμου. Ένα μάθημα της ιστορίας της τέχνης με οδηγό τα εκθέματα. Υπεύθυνη: Κική Χριστοδούλου

Μελετώ το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό του « τόπου μου, μέσα από τις Τέχνες και τα ίχνη του παρελθόντος»: Το Παράδειγμα της Λίμνης Κάρλας. - Το Παράδειγμα του Αρχαιολογικού Χώρου των Αβδήρων - Εικαστικές δημιουργίες νερού. Διαθεματικές προσεγγίσεις στο Γυμνάσιο και το Λύκειο για την προέκταση της μάθησης. Υπεύθυνη προγράμματος: κ. Εξάρχου-Βασιλούδη Ράνια

Γ νωριμία με τους παραδοσιακούς θησαυρούς του τόπου μου: Επιτόπια παρακολούθηση, καταγραφή και συμμετοχή σε δρώμενα του τόπου μας. Υπεύθυνοι: Ισιδώρα Βουλκίδου

Πληροφορίες εγγραφές στα τ η λ . : 25410 254 21 e - ma i l : fexa nth i s @ g ma i l. com

ινηματογραφική Λέσχη: Κ Από τις παλαιότερες στην Ελλάδα. Κινηματογραφικά μαθήματα κι αφιερώματα. (Κυκλοφορεί αναλυτικό πρόγραμμα) Υπεύθυνος: Πασχάλης Ξανθόπουλος

18

ουσική Σκηνή: Μ Συναυλίες, festival, workshops, διαλέξεις και ημερίδες. Γνωριμία με συνθέτες, μουσικούς και τραγουδοποιούς. Υπεύθυνοι: Βαγγέλης Κοντόπουλος - Παναγιώτης Κούδας ουκλοθέατρο για εκπαιδευτικούς (ΒρεφονηπιοκόΚ μους, Νηπιαγωγούς, Δασκάλους): Η κούκλα ως εκπαιδευτικό μέσο, το κουκλοθέατρο στην εκπαιδευτική διαδικασία, φωτισμός, σκηνογραφία, σκηνοθεσία. Ταύτιση κουκλοπαίχτη - κούκλας, η κούκλα ως ηθοποιός στη σκηνή. Υπεύθυνη: Φιλιώ Δαργενίδου έατρο σκιών: Θ Το Θέατρο σκιών ως ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό μέσο. Υπεύθυνος: Γιάννης Βουλτσίδης

Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Μουσείου για την « Τοπική Ιστορία»: Διερευνώντας τις εθνοτικές μας ταυτότητες στο σχολείο. Αναζήτηση και περιπλάνηση: Στις μικρές ιστορίες της Τοπικής Κοινωνίας - τις καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες - την Ιστορία των ντόπιων και των προσφυγικών οικογενειών - την Ιστορία του Τοπίου για να συνθέσουμε την Τοπική Ιστορία κομμάτι της Εθνικής μας Ιστορίας. Τα παραδείγματα από τη Ξάνθη. Υπεύθυνη προγράμματος: κ. Εξάρχου-Βασιλούδη Ράνια Ελάτε στο Μουσείο να ξεκλειδώσουμε την Τέχνη « της Ζωγραφικής»: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Μουσείου για την Τέχνη της Ζωγραφικής. Η οικοδόμηση της κριτικής γνώσης μέσα από εικαστικά και παιδαγωγικά εργαστήρια και Μουσειολογικά προγράμματα. Αποτύπωση επαγγελμάτων και εργασίας στις τέχνες. Υπεύθυνη προγράμματος: κ. Εξάρχου-Βασιλούδη Ράνια Ραδιοφωνικά Σεμινάρια: για τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς. Υπεύθυνος: Παναγιώτης Κουτσουρίδης


Πολιτιστικές Δράσεις Στόχος, η καλύτερη οργάνωση των εκδηλώσεων και η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση αυτών. Η δομή διάρθρωση του προγράμματος περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις δράσεις της ΦΕΞ και του Μουσείου καθώς και τα διάφορα τμήματα τα οποία λειτουργούν ως εργαλεία ανάπτυξης και διαχείρισης του πολιτιστικού αγαθού της περιοχής μας, συντελώντας στην καλύτερη αξιολόγηση και αξιοποίησή του. Παραγωγές του Πολιτιστικού κοιτάσματος της ΦΕΞ Εκδόσεις - μουσικές - θεατρικές και άλλες παραγωγές Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, η ΦΕΞ πραγματοποιούσε εκδόσεις που συνέβαλαν στην καταγραφή τόσο της λαϊκής μας παράδοσης όσο και στην ενημέρωση και προβολή της νέας δημιουργίας.

Κοιτάσματα πολιτισμού Culture Deposit Η ΦΕΞ δραστηριοποιείται στην διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος, στους τομείς της παραδοσιακής αλλά και της σύγχρονης δημιουργίας, στην έρευνα και την εκπαίδευση.

Κάθε χρόνο τελούνται μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραγωγές. Έχει ήδη προγραμματιστεί μια νέα σειρά εκδόσεων και επανεκδόσεων καταλόγων αρχειακού υλικού με θέματα παράδοσης και ιστορίας της περιοχής. Από το πωλητήριο και το e-shop της ΦΕΞ, μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να προμηθευτεί κάθε καλλιτεχνική παραγωγή της περιοχής μας.

19


Εκδόσεις * Επαγγέλματα & επαγγελματίες στην Ξάνθη στις αρχές του 20ου αιώνα 16σελιδο έντυπο / εξαντλήθηκε

* Ο καραγκιόζης και ο γεροπλάτανος

Βιβλίο εργαλείο με 16 έγχρωμες φιγούρες 6 χαρτονένιες

* Αναζήτηση κοινών ριζών του γλωσσικού ιδιώμα-

τος, ηθών και εθίμων Κύπρου - Νησιών Ανατολικού Αιγαίου και Θράκης / εξαντλήθηκε

* Πέντε διαδρομές στην παλιά πόλη

οδηγός για μια βόλτα στην παλιά πόλη της Ξάνθης

* ΦΕΞ 50 χρόνια

16σελιδο έντυπο για τα 50 χρόνια της ΦΕΞ / εξαντλήθηκε

* Δρώμενα και Λαϊκό Θέατρο

Συγκριτική μελέτη - Θεόδωρου Γραμματά / εξαντλήθηκε

Μικρές ιστορίες της Ξάνθης

* Ξάνθεια - Ξάνθη: μια ιστορία - ένα ταξίδι Μέσα από ένα χρονολόγιο γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην ευρύτερη θρακική περιοχή της αρχαιότητας, φτάνουμε από την προϊστορία στην Ξάνθη του σήμερα. * Από την οικία Κουγιουμτζόγλου στο Λαογραφικό

Μουσείο της ΦΕΞ Πως μια κατοικία δύο αδελφών μετατρέπεται στο μουσείο του παλαιότερου συλλόγου της πόλης και διασώζει τις υλικές μαρτυρίες της ιστορίας όλης της Ξάνθης.

* Λαογραφικά στοιχεία Ξάνθης

Η καθημερινότητα των κατοίκων μιας πόλης, τα ήθη, τα έθιμα, τα τραγούδια, οι χοροί, οι συνήθειες αλλά και οι δεισιδαιμονίες, αποτελούν συχνά μέρος του άυλου πολιτισμού. Παρατίθενται όπως καταγράφηκαν από την Κατίνα Βέικου-Σεραμέτη, ιδρυτικό μέλος της ΦΕΞ και πρωτοστάτη στη διάσωση του λαϊκού πολιτισμού της Ξάνθης.

* Η Αστική Τάξη της Ξάνθης στις αρχές του 20ου αι.

Στην Ξάνθη, τη χρονική αυτή περίοδο, συντελείται η εδραίωση και η ενδυνάμωση της αστικής τάξης

20

που έκτοτε θέτει και τις βάσεις της οργάνωσης της σημερινής κοινωνίας της πόλης, όπως τη γνωρίζουμε μέσα από τα αντικείμενα του μουσείου και τις καταγραφές του Στέφανου Ιωαννίδη, πρώτου Προέδρου της ΦΕΞ.

* Η πόλη του καπνού

Προϊόν στο οποίο ο επαγγελματικός κόσμος της Ξάνθης οφείλει την πρώτη σημαντική οικονομική του άνοδο και στο οποίο οφείλει την κτηριακή του υποδομή το Λαογραφικό Μουσείο αφού στεγάζεται στην οικία της μεγάλης οικογένειας καπνεμπόρων των Κουγιουμτζόγλου.

* Αναμνήσεις επί χάρτου

Υλικό ευαίσθητο και ιδιαίτερο στη διατήρηση και τη συντήρησή του, που όμως αποτελεί ένα μεγάλος τμήμα των συλλογών του Λαογραφικού Μουσείου και το κύριο μέσο καταγραφής και διάδοσης της ανθρώπινης ιστορίας από την εφεύρεσή του.

* Το γραμματόσημο

Αν και από χαρτί, η συλλογή γραμματοσήμων του λαογραφικού Μουσείου, παρουσιάζεται χωριστά λόγω της σημασίας και του όγκου της.

* Συλλογές του λαογραφικού μουσείου της ΦΕΞ

Δέκα αντικείμενα επιλεγμένα για να δείξουμε τον πλούτο, την ποικιλία και την ιστορία του μουσείου και του τόπου.

Ψηφιακές Εκδόσεις

* Lambis Vassiliadis - Piano Transcriptions μουσικός ψηφιακός δίσκος cd

* Βαγγέλης Κοντόπουλος

solo LIVE performance in MUSEUM μουσικός ψηφιακός δίσκος cd / εξαντλήθηκε

* Βαγγέλης Κοντόπουλος

Σαν το νερό που κυλάει μουσικός ψηφιακός δίσκος cd

* Γιάννης Μενεσίδης

εικαστικός ψηφιακός κατάλογος εικαστικός ψηφιακός δίσκος cd ROM / εξαντλήθηκε

* Eργαστήρι ζωγραφικής ΦΕΞ - Μάρθα Αποστολίδου εικαστικός ψηφιακός δίσκος cd ROM / εξαντλήθηκε


Πολιτιστικές Δράσεις Νέες τεχνολογίες Εργαστήρια και τεχνική υποστήριξη Τ ο Εργαστήριο Εναλλακτικής Πληροφορικής & νέων Τεχνολογιών για παιδιά και ενήλικες παρέχει την τεχνική υποστήριξη στο Μουσείο, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στα μέλη και τους φίλους της ΦΕΞ, να αποκτήσουν τίτλο σπουδών και γνώσεις στο χώρο των νέων τεχνολογιών. Hardware - internet - επεξεργασία εικόνας - ψηφιακό μοντάζ - μουσική τεχνολογία AutoCAD - ψηφιακή τυπογραφία κ.ά. Γνωριμία με τα ευρωπαϊκά Μουσεία Η Κυριακή Χριστοδούλου, ιστορικός τέχνης - μουσειολόγος μας ξεναγεί εικονικά με πολυμεσικές εφαρμογές σε Ευρωπαϊκά Μουσεία Σκοπός του προγράμματος η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, και η γνωριμία των Μουσείων και βέβαια η επιτόπια επίσκεψη στα μουσεία όπου είναι εφικτό. Ψηφιακή επικοινωνία Το διαδίκτυο είναι ο εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας. Η σελίδα της ΦΕΞ ενημερώνει για το πλήρες πολιτιστικό και εκπαιδευτικό της πρόγραμμα (ανά εξάμηνο) και καθημερινά με νέα δελτία τύπου σε θέματα πολιτισμού. Η ιστοσελίδα του Μουσείου είναι ο χώρος όπου κανείς μπορεί να ενημερωθεί για τη νεότερη ιστορία της περιοχής μας και τους παράγοντες που συνέβαλαν στην νέα πραγματικότητα.

τικών περιοχών του νομού μας, με συγγενείς τους στο εξωτερικό.

Κινηματογραφική Λέσχη Από τις παλαιότερες στην Ελλάδα, με πλούσιο πρόγραμμα, με αφιερώματα στον κινηματογράφο και το βιβλίο, το θέατρο, τη φωτογραφία, τα Βαλκάνια, δίνει τη δυνατότητα στο σινεφίλ κοινό της ευρύτερης περιοχής να παρακολουθήσει δυσεύρετες ταινίες. Οι συνεργασίες με άλλα φεστιβάλ και λέσχες φέρνουν νέους δημιουργούς στην πόλη και δίνουν το βήμα σε νέους κινηματογραφιστές.

Μουσική Σκηνή Η μουσική σκηνή της ΦΕΞ διοργάνωσε έως τώρα εξαιρετικές συναυλίες δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό της πόλης να απολαύσει καλή ποιοτική μουσική, με προσεγμένο ήχο. Έδωσε βήμα σε νέους μουσικούς και έφερε σε επαφή τους σπουδαστές της πόλης με θαυμάσιους καθηγητές και δεξιοτέχνες με τα σεμινάρια, τις διαλέξεις, τα workshops και τα master class που διοργάνωσε. Σήμερα πραγματοποιούνται με τη μορφή Φεστιβάλ: Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής - κάθε Μάρτιο σε συνεργασία με το Ιόνιο πανεπιστήμιο. Φεστιβάλ Λόγιας Ανατολικής Μουσικής - κάθε Ιούνιο

Μέρες επικοινωνίας

AvanX festival - κάθε μήνα και μία συναυλία

Στο πρόγραμμα αυτό αξιοποιείται η χρήση των νέων τεχνολογιών για την επικοινωνία των κατοίκων ακρι-

Σύγχρονη πειραματική μουσική σκηνή - κάθε μήνα και μία συναυλία

21


Ράδιο Ξάνθη 93,5 Είναι το πολιτιστικό ραδιόφωνο της πόλης. Από το 1988 συμμετέχει στην πολυφωνία στα FM. Πολύ και επιλεγμένη μουσική, (κλασσική, jazz, παραδοσιακή και έντεχνη) αξιόλογες τοποθετήσεις, συνεντεύξεις, απόψεις και σχόλια που βελτιώνουν την εικόνα της πόλης. Σήμερα, συνεχίζει να κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των ακροατών.

ΡΑΔΙΟ ΞΑΝΘΗ 93,5 * Σταθμός στον πολιτισμό Το μοναδικό πολιτιστικό ραδιόφωνο της πόλης. Λειτουργεί με την υπ’ αριθμών 53/14-6-2005 άδεια του ΕΣΡ ως πολιτιστικό Ραδιόφωνο τοπικής εμβέλειας και στο διαδίκτυο http://www.fex.ovrg.gr/radio

Το πρόγραμμα του Ράδιο Ξάνθη 93,5 Το 35% του προγράμματος του είναι κλασική μουσική με αντίστοιχες εκπομπές, Το 25% πολιτιστικές εκπομπές, (το κουμπί του καλλιτέχνη, το θέατρο στο ράδιο - με τη θεατρική ομάδα της ΦΕΞ, συμβαίνει στην Ξάνθη - ενημερωτικά σποτ για το τι μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στην πόλη, παράδοση κατ’ οίκον - με το παραδοσιακό χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ, Το 5% περιλαμβάνει, μουσική Χατζιδάκι καθημερινά και έντεχνο ελληνικό και τέλος το 35% τζαζ με αντίστοιχες πάλι εκπομπές.

Ο εξοπλισμός του Λειτουργεί 100% ψηφιακά. Μια δωρεά - της Microsoft - σε software καθώς και εξοπλισμός από ιδιώτες και μέλη της ΦΕΞ έδωσαν τη δυνατότητα στο Ράδιο Ξάνθη να λειτουργεί ψηφιακά. Το πρώτο studio βρίσκεται στην αποκαταστημένη πτέρυγα του Λαογραφικού μουσείο πάνω από την αίθουσα διαλέξεων και παρουσιάσεων κάτι που καθιστά το ραδιόφωνο πολύ ευέλικτο σε ζωντανές αναμεταδώσεις πολιτιστικού περιεχομένου. Το δεύτερο studio μοιράζεται τον εξοπλισμό και το χώρο του, με το τμήμα καταγραφής - μεταγραφής και τεκμηρίωσης του μουσείου και δίνει τη δυνατότητα για ηχογραφημένες εκπομπές.

* Συμμετέχει στη οργάνωση των Φεστιβάλ * Έχει οργανώσει τρεις σημαντικότατες μουσικές παραγωγές. Τα δύο cds του Βαγγέλη Κοντόπουλου και ένα του πιανίστα Λάμπη Βασιλειάδη. * Προβάλει την πολιτιστική κίνηση της περιοχής.

22

* Συμβάλει στην διάσωση του πολιτιστικού αγαθού της περιοχής με ψηφιοποιήσεις αρχειακού υλικού. * Προσφέρει στους κατοίκους της περιοχής ένα ραδιόφωνο διαφορετικό από τ’ άλλα.


Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα Η ΦΕΞ συμμετέχει σε διάφορα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Τα αποτελέσματα είναι πλήρως ικανοποιητικά για το φορέα, ο οποίος αποκτά πέραν των εμπειριών, τεχνογνωσία και υλικοτεχνικές υποδομές που του επιτρέπουν να είναι ένας αξιόπιστος και δυναμικός σύλλογος που διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα της ευρύτερης περιοχής μας. /

* ΠΕΠ ΑΜΘ - Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικής Ανάπτυξης με τίτλο «Προστασία - Αποκατάσταση και αξιοποίηση του παραδοσιακού οικισμού της παλιάς πόλης της Ξάνθης» πράξη «Ενέργειες πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης του κοινού» * ΠΕΠ ΑΜΘ με τίτλο «Ολοκλήρωση Διατηρητέων κτιρίων- Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης» αποκα-

τάσταση οροφογραφιών τοιχογραφιών.

* Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος 2004-2005 με τίτλο «Μελέτη και δημιουργία εμπειρικών εκπαιδευτικών μουσειοκατασκευών»

* Θράκη - Αιγαίο - Κύπρο με τίτλο «Παραδοσιακές τοπικές γιορτές: Λαϊκά δρώμενα»

* Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος 2004 - 2005 με τίτλο

«Αναζήτηση των κοινών ριζών του γλωσσικού ιδιώματος, ηθών και εθίμων Κύπρου - Νησιών Ανατολικού Αιγαίου και Θράκης»

* Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προ-

στασίας - Δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης με την ενεργό συμμετοχή των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) με τίτλο «Στη γειτονιά του Αίμου»

23


24


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΤΙΚΩΝ ∆ΡΑΣΕΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

β’

Στα πλαίσια των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών της δραστηριοτήτων η ΦΕΞ οργανώνει με την υποστήριξη της Φοροτεχνικής και Θρακικής προσέγγισης το πρόγραμμα με τίτλο ταξιδεύοντας με τη ΦΕΞ.

ταξιδεύ οντας µε τη

εξάμηνο

25


ΦΕΞ ένας σταθμός πολιτισμού για μικρούς και μεγάλους Από το 1952 η ΦΕΞ οργανώνει σειρά δραστηριοτήτων με στόχο την ενεργή συμμετοχή και ενημέρωση των πολιτών σε θέματα πολιτισμού.

Από το 1952 η ΦΕΞ οργανώνει σειρά δραστηριοτήτων με στόχο την ενεργή συμμετοχή και ενημέρωση των πολιτών σε θέματα πολιτισμού. Μέρος των πολιτιστικών δράσεων της, αποτελούν το Πολιτιστικό Ραδιόφωνο, ο θεσμός του «Ελεύθερου Πανεπιστημίου», η συμμετοχή της στην οργάνωση θεσμών της περιοχής και η λειτουργία των εργαστηρίων της. Κάθε εξάμηνο η ΦΕΞ εκδίδει έντυπο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων, με στόχο να καλύψει τις απαιτήσεις του κοινού της ευρύτερης περιοχής σε θέματα ενημέρωσης και πολιτισμού. Πρόκειται για μια σειρά δράσεων με στόχο την προσέγγιση έργων, καλλιτεχνών και κινημάτων. Το μουσείο, το ράδιο, η κινηματογραφική λέσχη, το εικαστικό το θεατρικό και τ’ άλλα εργαστήρια συμμετέχουν στις δράσεις πολύπλευρα. Αξιοποιούν κάθε υποδομή, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων της περιοχής μας, αλλά και στους κατοίκους της περιοχής να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους και έργα με μεγάλο ενδιαφέρον .

Θεματικές ενότητες:

Εικαστικός περίπατος στην παλιά πόλη της Ξάνθης

Κινηματογραφική Λέσχη ΦΕΞ

Με 24 γράμματα και όχι μόνο

Μουσική σκηνή

(αφιερώματα και φεστιβάλ στην Ξάνθη)

(μια σύγχρονη εικαστική ματιά στη νέα δημιουργία) (εκδηλώσεις για το Βιβλίο)

(Συναυλίες - workshops - σεμινάρια )

Οι Παραστάσεις

(θέατρο - κουκλοθέατρο- καραγκιόζης μουσικοχορευτικές)

Διαλέξεις και να μη ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη ............................................ ............................................ ............................................ ............................................ ............................................ ............................................

26

(στη γειτονιά του Αίμου, Ξάνθη η πόλη του καπνού…)

Ημερίδες

(σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα)


Παιδική Σκηνή Στην παιδική σκηνή οι μικροί μας φίλοι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν:

Παρακολουθήστε κάποια από τα προγράμματα και τις δραστηριότητες της ΦΕΞ κάθε μέρα.

* Προβολές ταινιών για τους μικρούς μας φίλους σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινουμένων Σχεδίων, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτρας και το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας κ.ά.

Ενημερωθείτε από το Ράδιο Ξάνθη 93,5 - το Κανάλι 6 - την ιστοσελίδα μας www.fex.org.gr

* Παραστάσεις θεάτρου από τη Θεατρική ομάδα της ΦΕΞ και φιλοξενούμενα σχήματα

* Παραστάσεις Καραγκιόζη με το Θρακικό Θέατρο Σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη

* Παραστάσεις κουκλοθέατρου από την ομάδα κουκλοθεάτρου της ΦΕΞ * Αφηγήσεις λαϊκών παραμυθιών με τη Φιλιώ Δαργενίδου και άλλους παραμυθάδες.

Ακόμη σε κάθε εορταστική περίοδο διάφορα Happening και ανοιχτά εργαστήρια πραγματοποιούνται δίνοντας τη δυνατότητα στους μικρούς να παίξουν και να γνωρίσουν τα ήθη, έθιμα και τις παραδόσεις της περιοχής μας.

Ακόμη εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε άλλες περιοχές Δείτε και σημειώστε στο τέλος κάθε σελίδας του προγράμματός μας, τις εκδηλώσεις που σας ενδιαφέρουν.

Συμμετέχοντας στο εργαστήριο γεύσεων Ζωγραφίζω την παλιά πόλη Δημιουργώ μάσκες για το καρναβάλι της Ξάνθης Γνωρίζω τα έθιμα της θρακιώτικης Πασχαλιάς, των Χριστουγέννων κ.ά

27


Αύγουστος Σεπτέμβριος Κ ∆ 1 2 8 9 15 16 22 23 29 30

Τ 3 10 17 24 31

Τ 4 11 18 25

Π 5 12 19 26

Π 6 13 20 27

Σ 7 14 21 28

Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης

Εκθέσεις των Εργαστηρίων της ΦΕΞ Εγκαίνια: Κυριακή 29 Αυγούστου και ώρα 12.30, στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης Στις εκθέσεις παρουσιάζεται το αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων των εργαστηρίων της ΦΕΞ. Στα εργαστήρια συμμετείχαν περισσότεροι από 700 ενδιαφερόμενοι, ερχόμενοι σε επαφή με το αντικείμενο της αρεσκείας τους. Στο Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ και στο Λαογραφικό Μουσείο. Οι εκθέσεις διαρκούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ιστορικοί περίπατοι - Ξάνθη, Παλιά πόλη Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη και ώρα 9.00 [γέφυρα ποταμού Κόσυνθου] και να μη ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη Φεστιβάλ Φιλίππων ............................................ ............................................ ............................................ ............................................ ............................................ ............................................

28

Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον. Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 25410 25421.


Αύγουστος Σεπτέμβριος Το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου ταξιδεύει στη παλιά πόλη της Ξάνθης Αφιέρωμα στον Σύγχρονο Κινηματογράφο της Αργεντινής 26 Αυγούστου - 4 Σεπτεμβρίου, κάθε μέρα στις 21.00 [Αυλή με τα χαμάμ, Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης, στην παλιά πόλη] Η κινηματογραφική Λέσχη της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης, σε συνεργασία με το Instituto Cervantes και τα εργαστήρια Latin & Tango της ΦΕΞ παρουσιάζουν το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου. Το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον Σύγχρονο Κινηματογράφο της Αργεντινής. Το φεστιβάλ παρουσιάζει 10 από αυτούς του σκηνοθέτες με τις αντίστοιχες ταινίες τους. Μετά τις προβολές ακολουθεί συζήτηση, λατινοαμερικάνικη μουσική και άλλα happenings. Οι ταινίες έχουν ελληνικούς υπότιτλους. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το πρόγραμμα συνοπτικά 26 Αυγούστου στις 21.00 El juego de las sillas de Ana Katz / Το παιγνίδι με τις καρέκλες της Άνα Κατς

31 Αυγούστου στις 21.00 Bar “El Chino” de Daniel Burak / Μπαρ «El Chino» του Ντανιέλ Μπούρακ

27 Αυγούστου στις 21.00 Pueblo Chico de Fernán Rudnik / Μικρό Χωριό του Φερνάν Ρούντνικ

1 Σεπτεμβρίου στις 21.00 Cautiva de Gastón Birabén / Αιχμάλωτη του Γκαστόν Μπιραμπέν

28 Αυγούστου στις 21.00 Extraño de Santiago Loza / Παράξενος του Σαντιάγο Λόσα

2 Σεπτεμβρίου στις 21.00 Monobloc de Luis Ortega / Η πολυκατοικία του Λουίς Ορτέγα

29 Αυγούστου στις 21.00 La demolición de Marcelo Mangone / Η κατεδάφιση του Μαρσέλο Μανιόνε

3 Σεπτεμβρίου στις 21.00 Parapalos de Ana Poliak / Το παιδί για τις κορίνες της Άνα Πόλιακ

30 Αυγούστου στις 21.00 Otra vuelta de Santiago Palavecino / Άλλη μια επιστροφή του Σαντιάγο Παλαβεσίνο

4 Σεπτεμβρίου στις 21.00 Ana y los otros de Celina Murga / Η Άννα και οι άλλοι της Σελίνα Μούργα

Πληροφορίες Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης - Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθη Τηλ. 25410 25421

Dance me to the end of love [Παράσταση] Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010 και ώρα 21.00 [Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης] Μια γυναίκα. Ένα έρωτας. Ένα απομεινάρι τραγωδίας. Χώρος παντού. Χρόνος πάντα. Ένα σώμα, μια ιστορία... Στην Ξάνθη, μια παρένθεση. Στο μουσείο, όπου οι ιστορίες των ανθρώπων αποκτούν σώμα. Μια υπόσταση που περιμένει... που ερωτεύεται... που ζει... Μια παράσταση - εγκατάσταση βασισμένη στο θεατρικό έργο του Άκη Δήμου «...και Ιουλιέτα» Σκηνοθεσία - Διασκευή: Πασχάλης Ξανθόπουλος. Συμμετέχουν: Κουτσαϊμάνη Μαρία & Εργαστήρι Tango της ΦΕΞ - Οργάνωση: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης - Θεατρικό εργαστήρι της ΦΕΞ «οδός ονείρων»

29


Σεπτέμβριος Κ

Τ

5 6 12 13 19 20 26 27

7 14 21 28

Τ Π 1 2 8 9 15 16 22 23 29 30

Π 3 10 17 24

Σ 4 11 18 25

Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης και να μη ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη Φεστιβάλ Φιλίππων ............................................ Γιορτές Παλιάς Ξάνθης ............................................ ............................................ ............................................ ............................................ ............................................

30

Φωτογραφία - Ξανθιώτες, Αλεξανδρουπολίτες και Κομοτηναίοι φωτογράφοι Εγκαίνια: Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου στις 12.30 στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου Τοπία, πρόσωπα, αναμνήσεις, συναισθήματα, εντυπώσεις, όπως αποτυπώθηκαν από τον φακό Ξανθιωτών, Αλεξανδρουπολιτών και Κομοτηναίων φωτογράφων, σε έγχρωμες και ασπρόμαυρες αποδόσεις. Οργάνωση: ΛΕΣΧΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ Φ.Ε.Ξ. http://fexphotogroup.ning.com/ Στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου, και στα καφέ: Κοκόρι, Αλχημείο και Άνω Κάτω. Διαρκεί έως 30 Σεπτεμβρίου Επιμέλεια Κική Χριστοδούλου, ιστορικός τέχνης Μουσειολόγος


Σεπτέμβριος AvanX Festival

Ara Dinkjian [Συναυλία] Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου [Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Ξάνθης] Η ΦΕΞ, ο Αρμενικός Σύλλογος και η ΔΕΑΞ παρουσιάζουν σε μια εξαιρετική συναυλία τον κορυφαίο μουσικό Ara Dinkjian. Ο Ara θεωρείται παγκοσμίως ένας από τους καλύτερους σολίστες στο ούτι. Δημιουργεί το δικό του μουσικό τοπίο, χαρίζοντας μας ήχους γνωστούς και πολύ αγαπημένους. Εμείς, παραμένουμε ένα κοινό σε αναμονή να μαγευτεί ξανά από τους ήχους του μεγάλου αυτού σολίστα. Μαζί του το τρίο Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά), Γιάννης Κυριμκιρίδης (πιάνο, πλήκτρα). * Σε περίπτωση κακοκαιρίας η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

5ο Animfest 2010 στην παλιά πόλη της Ξάνθης GERMAN ANIMATION - ΤΡΕΙΣ ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ANIMATION Τρίτη 7 - Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 21.00 [Αυλή με τα χαμάμ του Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης] Από τη μεγάλη κυρία του πρωτοποριακού κινηματογράφου Lotte REINIGER και την παραγωγή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας στις δημιουργίες της επανενωμένης Γερμανίας. Επιμέλεια προγράμματος: Ulrich Wegenast, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Στουτγάρδης Οργάνωση: Κινηματογραφική Λέσχη της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης, Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινουμένων Σχεδίων σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Με 24 γράμματα και όχι μόνο

Συμπαντικοί ταξιδιώτες - Το πρώτο ταξίδι του Ραδαμάνου [Παρουσίαση Βιβλίου] Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00 [Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης] Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης παρουσιάζει το βιβλίο του Νίκου Ζαρδαλίδη με το τίτλο «Συμπαντικοί ταξιδιώτες - Το πρώτο ταξίδι του Ραδαμάνου». Η παρουσίαση θα γίνει στο Λαογραφικό Μουσείο της ΦΕΞ στις 8 Σεπτεμβρίου 2010. Το βιβλίο το παρουσιάζει ο Ξανθιώτης φιλόλογος Αθανάσιος Μουσόπουλος

31


Σεπτέμβριος Κ

Τ

5 6 12 13 19 20 26 27

7 14 21 28

Τ Π 1 2 8 9 15 16 22 23 29 30

Π 3 10 17 24

Σ 4 11 18 25

Αστροπαρατήρηση Πέμπτη 9 και Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30 [Αυλή Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης] Ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Ανατολικής Μακεδονίας και η ΦΕΞ σας προσκαλούν σε μια ξενάγηση και παρατήρηση του βραδινού ουρανού.

Κουκλοθέατρο Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30 [Αυλή Λαογραφικού Μουσείου] Οι κουκλοθεατρικές ομάδες τις ΦΕΞ (των εκπαιδευτικών και των παιδιών) παρουσιάζουν τις παραστάσεις τους.

Παρουσίαση Εργαστήριου ζωγραφικής Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2009 και ώρα 11.30 [Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης] Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης και το εργαστήριο ζωγραφικής παρουσιάζουν τις δουλειές των παιδιών και σας προσκαλούν σ’ ένα εργαστήριο ζωγραφικής με θέμα την παλιά πόλη.

Το αγόρι με τη βαλίτσα το έργο του Μάικ Κένι [Θέατρο]

και να μη ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη Γιορτές Παλιάς Ξάνθης ............................................ ............................................ ............................................ ............................................ ............................................ ............................................

32

Ο πόλεμος ξεσπάει και ο μικρός Ναζ αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι του και την οικογένειά του για να βρει καταφύγιο «στην άλλη άκρη του κόσμου». Κρατώντας μόνο μία βαλίτσα, ολομόναχος, σε ένα λεωφορείο, διασχίζει την έρημο. Δίπλα του ένα κορίτσι η Νάσια. Στο μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι, μοναδικός τους σύμμαχος είναι οι ιστορίες που του ‘λεγε ο πατέρας του. Ο συγγραφέας μέσα από το έργο του μιλάει για την προσφυγιά, τους μετανάστες, την αδικία, την ελπίδα. Μιλάει για πράγματα σκληρά με μοναδική ευαισθησία αλλά και χιούμορ. Συγκινητικό, βαθιά ανθρώπινο, το έργο απευθύνεται στην ψυχή των παιδιών και των νέων υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχουν αυτοί, υπάρχουμε μόνο εμείς, όλοι οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους». Οργάνωση: Θεατρική Ομάδα της ΦΕΞ. Σκηνοθετεί: Λία Δαμιανάκη Πληροφορίες Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης


Κινηµατογραφική Λέσχη της Φ.Ε.Ξ.

13 έως και 15 Σεπτεµβρίου στην Ξάνθη Στον κινηµατογράφο ODEON COSMOS

H κινηµατογραφική λέσχη της ΦΕΞ ταξιδεύει στη γειτονική ∆ράµα

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους ∆ράµας ξεκίνησε το 1978 ως πρωτοβουλία της Κινηµατογραφικής Λέσχης της ∆ράµας. Η ανταπόκριση τόσο των κινηµατογραφιστών όσο και του κοινού ήταν µεγάλη από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του. Έπειτα από µερικά χρόνια, το Φεστιβάλ υιοθετήθηκε από τον ∆ήµο της ∆ράµας και στα µέσα της δεκαετίας του 80’ από την Πολιτεία

Σχόλια, soundtrack, συζητήσεις… Στους 93,5 - στο σταθµό του πολιτισµού.

Πληροφορίες στο ODEON COSMOS (∆αγκλή, Καραολή & Ελπίδος) τηλ. 801-11-60000 και www.fex.org.gr 33


Οκτώβριος Κ

Τ

Τ

Π

3 4 10 11 17 18 24 25 31

5 12 19 26

6 13 20 27

7 14 21 28

Π 1 8 15 22 29

Σ 2 9 16 23 30

Πληροφορίες Δηλώσεις συμμετοχής Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης Αντίκα 7, 67100 Ξάνθη 25410 25421 fexanthis@gmail.com www.fex.org.gr

Η Ξάνθη ταξιδεύει στην Αθήνα Μέρος Ι : Παρασκευή 1 έως και Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010 Η ΦΕΞ οργανώνει ένα ταξίδι στην Αθήνα με επισκέψεις στο Μουσείο Ακρόπολης στο Αρχαιολογικό Μουσείο στην εθνική πινακοθήκη και σε θεατρικές παραστάσεις. Μέρος ΙΙ : Δευτέρα 4 έως και Σάββατο 9 Οκτωβρίου

[Στοά του Βιβλίου και «Αίθουσα τέχνης»] Από Δευτέρα 4 έως και Σάββατο 9 Οκτωβρίου η Ξάνθη ταξιδεύει στην Αθήνα παρουσιάζοντας τις «μικρές ιστορίες της πόλης» που συνθέτουν την σύγχρονή της ιστορία.

Μνήμη - Χώρος - Ξάνθη [Παρουσίαση Εκθεσης]

και να μη ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη ............................................ ............................................ ............................................ ............................................ ............................................ ............................................

34

Σ τη Στοά του Βιβλίου και στην «Αίθουσα τέχνης» παρουσιάζεται η έκθεση «Μνήμη - χώρος - Ξάνθη». Η έκθεση παρουσιάζει τις εξής ενότητες: * Χώρος - Ξάνθη. Φύση ο πολιτισμός μας, τα γεωφυσικά δεδομένα που διαμόρφωσαν ανάγκες και δυνατότητες * Μνήμη - Ξάνθη. Ιστορία - μια ανάγνωση στο χρόνο, του συλλογικού τρόπου του βίου - Μικρές ιστορίες της Ξάνθης * Ξάνθη - Άνθρωποι, που ο ενδιαφέρον τρόπος του βίου τους, μας κάνει να τους μνημονεύουμε.

Μικρές Ιστορίες της Ξάνθης [Παρουσίαση] Δευτέρα 4 Οκτωβρίου [«Αίθουσα Λόγου» της Στοάς του Βιβλίου] Τη Δευτέρα στις 4 Οκτωβρίου, (ημέρα των ελευθερίων της Ξάνθης) στην «αίθουσα Λόγου» της Στοάς του Βιβλίου και ώρα 20.30 θα γίνει η παρουσίαση των μικρών ιστοριών της Ξάνθης. Οκτώ κατάλογοι μας ταξιδεύουν στην νεότερη ιστορία της πόλης και οι ομιλητές μας ξεναγούν και μας ενημερώνουν σχετικά με τις πρόσφατες έρευνες και για όλα εκείνα τα στοιχεία που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορία της πόλης.


Οκτώβριος Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι Σάββατο 2 εώς και 30 Οκτωβρίου Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1925 στην Ξάνθη, μια ακριτική καπνοπαραγωγική πόλη της Ελλάδας. Ο πατέρας του, Γεώργιος Χατζιδάκις, καταγόταν από τη Μύρθιο Ρεθύμνου και ήταν δικηγόρος. Η μητέρα του, Αλίκη (Βασιλική), το γένος Αρβανιτίδου καταγόταν από την Αδριανούπολη. «Από την μητέρα μου», όπως έλεγε ο ίδιος, «κληρονόμησα όλους τους γρίφους που από παιδί μ’ απασχολούν και μέχρι σήμερα κάνω προσπάθειες να τους λύσω. Χωρίς τους γρίφους της δεν θα ‘μουν ποιητής...». Από την ηλικία των τεσσάρων ετών αρχίζει τα πρώτα μαθήματα πιάνου, με δασκάλα την Αλτουνιάν, γνωστή μουσικό της Ξάνθης, αρμενικής καταγωγής…

Κ

Τ

Τ

Π

3 4 10 11 17 18 24 25 31

5 12 19 26

6 13 20 27

7 14 21 28

Π 1 8 15 22 29

Σ 2 9 16 23 30

Ταξιδεύοντας η ΦΕΞ με τη μουσική του Μάνου, έχει ως στόχο τόσο την γνωριμία με το μεγάλο αυτό συνθέτη και άνθρωπο, αλλά και με την ίδια την πόλη. Τι ήταν εκείνο που τον γοήτευε. Ποια ήταν τα στοιχεία για τα οποία ο Μάνος άλλοτε μιλούσε με τόσο πάθος κι άλλοτε τον εκνεύριζαν. Σε συνεργασία με άλλους φορείς, (Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης, Φοροτεχνική και Θρακική Προσέγγιση, Μουσικό σχολείο Ξάνθης - Ωδεία και σχολεία της πόλης μας Ραδιόφωνα, εφημερίδες , τηλεόραση της Ξάνθης, πολιτιστικούς συλλόγους και υποστηρικτές) η ΦΕΞ οργάνωσε και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει:

* Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης - Μάνος Χατζιδάκις - εργοβιογραφία * Συναυλίες * Κινηματογραφικές προβολές και συζητήσεις * Πάνελ * Ραδιοφωνικά αφιερώματα και πολλά happenings * Εκδηλώσεις για μικρά παιδιά. Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης

Μάνος Χατζιδάκις - Eργοβιογραφία Εγκαίνια: Τρίτη 12 Οκτωβρίου και ώρα 19.30, στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρείου Μια περιήγηση στη ζωή και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι μέσα από μια σειρά banners που εκθέτονται στην παλιά πόλη της Ξάνθης. Το κοινό θa έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τη ζωή και το έργο του Μάνου, αλλά και την Ξάνθη την περίοδο της “belle époque”. Κείμενα, φωτογραφίες, video, μουσική, βιβλία που μαζί με τις εκδηλώσεις συνθέτουν την εικόνα της Ξάνθης του Μάνου. Στο Λαογραφικό Μουσείο, στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου, και στα καφέ: Κοκόρι, Αλχημείο και Άνω Κάτω. Διαρκεί έως 28 Οκτωβρίου. Επιμέλεια Κική Χριστοδούλου, ιστορικός τέχνης Μουσειολόγος

35


Οκτώβριος Κ

Τ

Τ

Π

3 4 10 11 17 18 24 25 31

5 12 19 26

6 13 20 27

7 14 21 28

Π 1 8 15 22 29

Σ 2 9 16 23 30

Lucio Capece, Νίκος Βελιώτης, Κωστής Κηλύμης τρίο για πνευστά, τσέλο & ηλεκτρονικά [Συναυλία] Σάββατο 2 Οκτωβρίου και ώρα 21.00 [Σπίτι πολιτισμού της ΦΕΞ] Ο Αργεντίνος Lucio Capece (σαξόφωνο, μπάσο κλαρινέτο) και ο Νίκος Βελιώτης (τσέλο), μουσικοί με πολύπλευρη διαδρομή τόσο στην διεθνή πειραματική σκηνή, όσο και σε πιο βατά μουσικά μονοπάτια (Vladislav Delay Quartet και David Grubbs, Γιάννης Αγγελάκας/Νίκος Βελιώτης αντίστοιχα), συναντιούνται για πρώτη φορά μαζί στη σκηνή της ΦΕΞ. Παρέα με τον Κωστή Κηλύμη (ηλεκτρονικά), θα επιχειρήσουν να εξερευνήσουν μία αυθόρμητα κοινή γλώσσα, πέρα από στυλ και νόρμες. thesorg.noise-below.org - Διοργάνωση ΦΕΞ - ΠΑΚΕΘΡΑ

Μουσικό Παραμύθι Σάββατο 9 Οκτωβρίου και ώρα 21.00 [Σπίτι πολιτισμού της ΦΕΞ] Μια σχολική πολιτιστική ομάδα σας καλεί να παρακολουθήσετε ένα μουσικό παραμύθι που έχει έδρα τον... Παράδεισο και σας προ(σ)καλεί να φανταστείτε τι θα γινόταν αν ο Μάνος Χατζιδάκις και ο John Lennon βρίσκονταν και δημιουργούσαν κάτι από κοινού.Μαζί θα αναπολήσουμε και θα εκτιμήσουμε το έργο που άφησαν σαν μέρος παγκόσμιας κληρονομιάς οι δύο μουσικές ιδιοφυίες. Τη μουσική διδασκαλία έκανε ο Αγγελος Μουρβατης.Τα κείμενα έγραψε κ την σκηνοθετική επιμέλεια έιχε η Εύη Μαυροπουλου. Βασισμένο σε μια ιδέα του Αγγελου Μουρβατη...

και να μη ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη ............................................ ............................................ ............................................ ............................................ ............................................ ............................................

36

Σαβίνα Γιανάτου «ΠΑΩ ΝΑ ΠΩ ΣΤΟ ΣΥΝΝΕΦΟ» Με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι [Συναυλία] Σάββατο 16 Οκτωβρίου και ώρα 21.00 [Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης] Η Σαβίνα Γιαννάτου παρουσιάζει τη συναυλία με τίτλο «Πάω να πω στο σύννεφο» , μία παράσταση βασισμένη στον ομότιτλο δίσκο της με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. Προσδίδει στα τόσο γνωστά αυτά τραγούδια μία νέα διάσταση ερμηνείας, ανανεώνοντας τη μουσική τους ουσία και αποκαλύπτοντας νέες ερμηνευτικές παραμέτρους. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστούν τα τραγούδια του δίσκου «Πάω να πω στο σύννεφο», στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί ο «Μεγάλος Ερωτικός» σε ενορχήστρωση Θεόδωρου Κοτεπάνου.


Οκτώβριος Νίκος Κυπουργός [Συναυλία] Σάββατο 23 Οκτωβρίου και ώρα 21.00 [Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης] Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε θεωρητικά της Μουσικής και σύγχρονες τεχνικές με τον Γιάννη A. Παπαϊωάννου και παράλληλα Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Παρίσι (1979-83) με υποτροφία του ιδρύματος Ωνάση, στο Κονσερβατουάρ, καθώς και δίπλα στους Mαξ Nτόυτς, Iάννη Ξενάκη, κ.ά. Μελέτησε επίσης Εθνομουσικολογία και Μουσική Παιδαγωγική. Στενός συνεργάτης του Mάνου Xατζιδάκι (Τρίτο Πρόγραμμα, Σείριος, Αγώνες Τραγουδιού κ.ά.) και ενορχηστρωτής σημαντικών έργων του. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μουσική για το θέατρο, συνεργαζόμενος με το Εθνικό Θέατρο, το KΘBE, το Θέατρο Τέχνης, το Αμφιθέατρο, το Ανοιχτό Θέατρο, τη Νέα Σκηνή, τις Μορφές, το Θέατρο του Νότου, κ.α.

Trio BalaRom [Συναυλία] Σάββατο 30 Οκτωβρίου και ώρα 21.00 [Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης] Τον Παντελή Στόικο (τρομπέτα, καβάλ, πλήκτρα), Κυριάκο Ταπάκη (ούτι) και Λουκά Μεταξά (κρουστά), τους συνδέουν δεκαπέντε χρόνια φιλίας και πολλές ιδιωτικές μουσικές «συναντήσεις» και συνεργασίες σε πολλά σχήματα ως session μουσικοί. Ξεκίνησαν να παίζουν σε κόσμο ως «Trio BalaRom» το 2007, μετά από παρότρυνση διάφορων συναδέλφων και φίλων που είχαν βρεθεί σε ιδιωτικά τους jam. Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει διασκευές από τη μουσική των Βαλκανίων και των τσιγγάνων από Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ελλάδα και Τουρκία με «μακάμfussion» διάθεση, jazz standards δοσμένα με Βαλκανικό «χρώμα» και δικές τους συνθέσεις σε ανάλογο «κλίμα».

Κινηματογραφικές προβολές και συζητήσεις

Είδωλο στον Καθρέφτη του Δημήτρης Βερνίκος [Προβολή] ΔΕΥΤΕΡΑ 11 Οκτωβρίου και ώρα 21.00 [Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης] Προβολή της ταινίας του Δημήτρη Βερνίκου «Είδωλο στον Καθρέφτη » Θα προλογίσει ο σκηνοθέτης της ταινίας και μετά την ταινία θα ακολουθήσει συζήτηση. Ο Μάνος Χατζιδάκις είναι μια μουσική ιδιοφυία που διέγραψε μεγάλη δημιουργική πορεία, ενώ αντιμετώπισε με σκεπτικισμό και αμφισβήτησε παγιωμένες αντιλήψεις. Με το τραγούδι και τη μουσική του απευθύνθηκε στην ονειρική διάσταση του ανθρώπου, δείχνοντας το δρόμο προς την ελευθερία και το ασυμβίβαστο... 18 Απριλίου 1961. Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού στον Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μάνο Χατζιδάκι για το τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά» της ταινίας “Ποτέ την Κυριακή”. Η τελετή απονομής γίνεται χωρίς τον Μάνο και το Όσκαρ για πρώτη φορά στην ιστορία του μένει ανεπίδοτο... Τα «Παιδιά του Πειραιά» θα ταλαιπωρήσουν για πολλά χρόνια τον μουσικό πατέρα τους με τη φήμη τους. Εκείνος θα συνεχίσει να προβάλει τα οράματά του στην πιο ακραία μορφή τους και να φανερώνει με κάθε τρόπο το βαθύτερο νόημα της τέχνης. Όσο για το Όσκαρ...

37


Οκτώβριος Κ

Τ

Τ

Π

3 4 10 11 17 18 24 25 31

5 12 19 26

6 13 20 27

7 14 21 28

Π 1 8 15 22 29

Σ 2 9 16 23 30

Γιάννης Τσαρούχης - Σπουδή για πορτρέτο Δημήτρη Βερνίκου [Προβολή] Τετάρτη 13 Οκτωβρίου και ώρα 20.00 [Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης] Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Τσαρούχη, η ΦΕΞ παρουσιάζει του ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Βερνίκου «Γιάννης Τσαρούχης - Σπουδή για πορτρέτο» 1981, 80min. Στη συνέχεια η Κική Χριστοδούλου, ιστορικός τέχνης - μουσειολόγος, θα μιλήσει για τη ζωή και το έργο του μεγάλου μας ζωγράφου.

Μεγάλος Ερωτικός Παντελή Βούλγαρη [Προβολή] Δευτέρα 18 Οκτωβρίου και ώρα 21.00 [Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης] Προβολή της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Μεγάλος Ερωτικός» Θα προλογίσει ο σκηνοθέτης της ταινίας και μετά την ταινία θα ακολουθήσει συζήτηση.

και να μη ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη ............................................ ............................................ ............................................ ............................................ ............................................ ............................................

38

Ο Μεγάλος Ερωτικός ηχογραφήθηκε στα στούντιο της Κολούμπια από τις 16 Σεπτεμβρίου έως τις 29 Νοεμβρίου του 1972. Το εξώφυλλο κοσμούσε έργο του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη. Το 1973 ο Παντελής Βούλγαρης κινηματογράφησε τον Μεγάλο Ερωτικό. Ο Μεγάλος Ερωτικός είναι ένας λαϊκός θεός που ζει στη φαντασία μας απ’ τη στιγμή που γεννιόμαστε ίσαμε να πεθάνουμε, όμορφος, εφηβικός και αδιάκοπα ζωντανός. Ο Μεγάλος Ερωτικός δεν φοράει γραφικά τοπικά ρούχα. Φοράει δικά του που συνθέτουν δύσκολους συνδυασμούς ήχων, ανάλφρων χρωμάτων και ποιητικών ονείρων. Δεν περιέχει μηνύματα που εύκολα τα σβήνουν οι βροχές. Δεν αντιστέκεται.

Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι [Συζήτηση] Τρίτη 19 Οκτωβρίου και ώρα 20.00 [Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης] Φίλοι, συνεργάτες άνθρωποι που τον γνώρισαν, άνθρωποι που έζησαν στην πόλη την περίοδο Χατζιδάκι, αφηγούνται και μας ξεναγούν σ’ αυτόν τον μαγικό κόσμο, σ’ αυτόν τον πραγματικό χώρο. Μουσική Χατζιδάκι στους δρόμους και στον αέρα της πόλης. Και ένα πλούσιο Ραδιοφωνικό πρόγραμμα με σχόλια αφηγήσεις και πολλή μουσική από το πολιτιστικό ραδιόφωνο της πόλης μας «Ράδιο Ξάνθη 93,5» καθώς και μουσική Χατζιδάκι στους δρόμους της πόλης.


Νοέμβριος Κ 7 14 21 28

∆ Τ 1 2 8 9 15 16 22 23 29 30

Τ 3 10 17 24

Π 4 11 18 25

Π 5 12 19 26

Σ 6 13 20 27

Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης

«Περπατάμε..» της Ηλιάνας Παυλίδου [Φωτογραφία] Εγκαίνια: Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010 στις 19.00, στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου Περπατάμε, αλλά ο δρόμος φεύγει κάτω από τα πόδια μας γιατί τις περισσότερες φορές που κοιτάμε κάτω είμαστε γεμάτοι σκέψεις, σχέδια, οργανώσεις, άγχος, βιασύνη, οργή, πού χώρος για να Δούμε, να εστιάσουμε ΚΑΤΩ. Όταν όμως κάποια στιγμή αντελήφθηκα ότι, κάτι μοιάζει με Μιρό, κάτι με Μοντριαν κάτι με σύνθεση Ξενάκη, μια νεκρή φύση, τότε αποφάσισα να μοιραστώ αυτές τις εικόνες - σκέψεις... Ίσως και μια πρόσκληση, πρόκληση για περπάτημα... Ηλιάνα Παυλίδου Γεννήθηκε στην Ξάνθη. Αυτοδίδακτη στη φωτογραφία. Στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου, και στα καφέ: Κοκόρι και Αλχημείο. Διαρκεί έως τέλος Νοεμβρίου. Επιμέλεια Κική Χριστοδούλου, ιστορικός τέχνης Μουσειολόγος

Εμπειροτέχνες [Συναυλία] Τετάρτη 10 Νοεμβρίου και ώρα 20.00 [Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ] Με το όνομα «Εμπειροτέχνες» βαφτίσαμε την ομάδα μας μια παρέα μουσικών με έδρα τη Δράμα. Η αποδοχή αυτού του ονόματος κατέστη σχεδόν αναγκαστική, αφού έχει πλέον εδραιωθεί η αντίληψη στον κοινό νου πως αυτός που επιχειρεί να εκφράσει το μουσικό του συναίσθημα δίχως παρτιτούρα δεν μπορεί, παρά να χαρακτηρίζεται «εμπειροτέχνης» μουσικός. Όπως και να ‘χει, η προσέγγισή μας με την τέχνη της μουσικής που τη χαρακτηρίζει το ανατολικό ύφος έγινε μάλλον δια της εμπειρίας - πώς θα μπορούσε εξάλλου να γίνει διαφορετικά! Και ο πλούτος της ανατολικής μουσικής μπορεί να μην είναι δυνατό να αποτυπωθεί στο σύνολό του σε παρτιτούρα, αλλά τη μαγεία του μπορεί να την αισθανθεί ακόμα κι ένας «εμπειροτέχνης». Οι μουσικοί που απαρτίζουν το σχήμα είναι: Σάκης Γιώργου (ούτι, τραγούδι), Γιώργος Ζαχαρίου (κλαρίνο), Γιώργος Δεληγιάννης (βιολί), Γιώργος Τσιπουρίδης (κανονάκι), Δημήτρης Σίντος (λαούτο), Δημήτρης Παναγούλιας (κρουστά).

39


Ο κινηµατογράφος της περιπλάνησης οι ταξιδιώτες χωρίς αστέρια Το είχαµε άραγε παρατηρήσει; Οι δυτικές κοινωνίες έχουν κρατήσει σαν µυστικό την ύπαρξη µιας καινούργιας ράτσας ηρώων, που ούτε πολιτικοί, ούτε κοινωνιολόγοι κατάφεραν ν’ ανακαλύψουν και ν’ αναγνωρίσουν: τους ήρωες που αποκάλυψε το µυθιστόρηµα και ο κινηµατογράφος. Ήρωες ούτε Καλοί, ούτε Κακοί, ούτε χωρικοί, ούτε εργάτες, ούτε αριστεροί, ούτε δεξιοί: αποκοµµένοι όµως απ’ τον κόσµο κι από το κοινωνικό µέλλον, άρα, έτσι κι αλλιώς, κάθε άλλο παρά στρατευµένοι κι αγωνιστές. Αυτοί οι πλάνητες ήρωες, τυχοδιώκτες χωρίς πρόγραµµα, τυχαία αµαρτωλοί και προπαντός ξένοι µπροστά σε κάθε ηθική, ζουν στις σελίδες το Καµύ και τις εικόνες του Γκοντάρ, αλλά και µέσα στον Γκράχαµ Γκρην και τον Βιµ Βέντερς.. Τίποτα εξαιρετικό δεν τους συµβαίνει κι όµως παραµένουν ενδιαφέροντες, ακόµα κι εκθαµβωτικοί, γιατί αποκαλύπτουν τη δική µας αγωνία, το δικό µας άγχος: «Είναι η ανάποδη των ονείρων µας και η κρυµµένη πλευρά της µυστικής µας απελπισίας». Μαρκ Φερό

Ταξιδεύοντας στην Κωνσταντινούπολη ∆ύο Road movies σταθµοί στην ιστορία του είδους µας προετοιµάζουν για το ταξίδι µας στην Πόλη. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος µας οδηγεί και Fatih Akin µας ξεναγεί στους ήχους της Πόλης.

∆ευτέρα 1 Νοεµβρίου και ώρα 21.00

∆ευτέρα 15 Νοεµβρίου και ώρα 21.00

Easy Rider του Ντένις Χόπερ Με τα χρήµατα κάποιας συναλλαγής, δύο βαποράκια κοκαΐνης αποφασίζουν να ταξιδέψουν από το Λος Αντζελες µέχρι το νότο. Στο δρόµο συναντούν, έναν οικογενειάρχη αγρότη, µια οµάδα σε κάποιο κοινόβιο, δύο πόρνες στη Νέα Ορλεάνη, έναν αλκοολικό δικηγόρο... 1969 - Έγχρ. - 95

ΑΘΗΝΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ του του Νίκου Παναγιωτόπουλου - µε τους Λευτέρη Βογιατζή, Αλεξία Καλτσίκη, ∆ηµήτρη Πουλικάκο Απρόσµενα γεγονότα στην εθνική οδό οδηγούν τον συµπρωταγωνιστή σε µια περιπέτεια, η οποία καταλήγει µετά από πολλές στάσεις και παρακάµψεις στην Κωνσταντινούπολη...

∆ευτέρα 8 Νοεµβρίου και ώρα 21.00

∆ευτέρα 22 Νοεµβρίου και ώρα 21.00

Pierrot le Fou του Ζαν-Λικ Γκοντάρ Τραγική και (αντι)ροµαντική, αυτή ακριβώς η ένωση θα αποτελέσει την τελευταία στάση του ταξιδιού του Φερντινάν / Πιερό και της Μαριάν Ρενουάρ. και να μη ξεχάσω να Προηγουµένως θα έχουν µεταµορφωθεί σε Μπόνι παρακολουθήσω ακόμη και Κλάιντ,. Θα έχουν διασχίσει το φιλµ νουάρ και το µπουρλέσκ, την ταινία δρόµου και ............................................ τις αναφορές στο «Καλοκαίρι Με Τη Μόνικα». ............................................ Θα έχουν υπάρξει σε τόσο ακραία δηµιουργική ελευθερία, και θα µας έχουν εµπνεύσει άλλη ............................................ τόση, ώστε µοναδικός τερµατισµός τους να ............................................ είναι αυτό που οι θνητοί ονοµάζουν αιωνιότητα. 1965 - Έγχρ. -107’ ............................................

............................................

Σχόλια, soundtrack, συζητήσεις, µια αναζήτηση στον κινηµατογράφο της περιπλάνησης στους 93,5 - στο σταθµό του πολιτισµού.

40

Ο ήχος της Πόλης - The sound of Istanbul του Fatih Akin - 2005 Germany - Turkey 90’ Η ταινία ξεδιπλώνει τις άγνωστες πτυχές µιας πολυ-πολιτισµικής Κωνσταντινούπολης παρουσιάζοντας τις ποικίλες µουσικές αναζητήσεις των καλλιτεχνών που ζουν στην πόλη (από τη θρυλική ντίβα Sezen Aksu και τον Τούρκο Έλβις Orhan Gencebay µέχρι το hip-hop συγκρότηµα Ceza).

Κινηµατογραφική Λέσχη της ΦΕΞ Νοέµβριος 2010 - στο Λαογραφικό Μουσείο


Νοέμβριος Δεκέμβριος Ταξιδεύοντας στην Κωνσταντινούπολη Γνωριμία με τα Μουσεία και μνημεία της Βαλκανικής Η Κυριακή Χριστοδούλου, ιστορικός τέχνης - μουσειολόγος θα μας ξεναγήσει εικονικά με πολυμεσικές εφαρμογές στα Μουσεία και στα Μνημεία της Κωνσταντινούπολης. Σκοπός του προγράμματος η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η γνωριμία των Μουσείων που συγκεντρώνουν αντικείμενα τέχνης των χωρών της Βαλκανικής και βέβαια η επιτόπια επίσκεψη στα μουσεία. Περιλαμβάνει :

Κωνσταντινούπολη μέρος 1ο

Γνωριμία με τα μνημεία της Πόλης Τετάρτη 3 Νοεμβρίου και ώρα 20.00 [Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης]

Γνωριμία με τα μουσεία της Πόλης Τετάρτη 24 Νοεμβρίου και ώρα 20.00 [Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης]

Κωνσταντινούπολη μέρος 3ο

Γνωριμία με το Μουσείο σύγχρονης τέχνης της Κωνσταντινούπολης Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου και ώρα 20.00 [Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης] * Επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη από την Παρασκευή 17 έως και Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 Περιλαμβάνει: επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κων/πολης και τα δύο παρατήματά του Ανατολίας και Κεραμικής, Top kapi και Ανάκτορο (Ντολμά Μπαξέ) στην Αγία Σοφία και Αγία Ειρήνη και Μπλε Τζαμί και στο Instabul Modern

Πληροφορίες δηλώσεις συμμετοχής Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης Αντίκα 7 67100 Ξάνθη τηλ. 25410 25421 e. fexanthis@gmail.com w. www.fex.org.gr

Κωνσταντινούπολη μέρος 2ο

41


Δεκέμβριος Κ

Τ

5 6 12 13 19 20 26 27

7 14 21 28

Τ Π 1 2 8 9 15 16 22 23 29 30

Π 3 10 17 24 31

Σ 4 11 18 25

Ταξιδεύοντας στην Κωνσταντινούπολη

Η Πόλη του Πέτρου Μάρκαρη Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου και ώρα 20.00 [Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης] Ο Πέτρος Μάρκαρης γεννήθηκε στην Πόλη, όπου πέρασε τα εφηβικά του χρόνια. Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε μόνιμα από το 1964. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες και δούλεψε για πολλά χρόνια ως στέλεχος επιχειρήσεων. Από το 1976 εργάζεται ως ελεύθερος συγγραφέας. Η Πόλη είναι κομμάτι της ζωής του. Γι’ αυτό θα μας μιλήσει...

Με 24 γράμματα και όχι μόνο

Πέτρος Μάρκαρης και να μη ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη ............................................ ............................................ ............................................ ............................................ ............................................ ............................................

42

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου και ώρα 20.00 [Πολυχώρος του Βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου] Μια παρουσίαση του έργου του από τη Θεατρική ομάδα της ΦΕΞ με τον ίδιο να σχολιάζει και να συζητά με το κοινό. Ο Πέτρος Μάρκαρης στο θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1965 με το έργο του Η Ιστορία του Αλή Ρέτζο. Ακολούθησαν τα έργα Το Έπος του Βασιλιά Υμπύ (1972), Οι Φιλοξενούμενοι (1981), Όπως και τ’ ‘Αλογα (1986) και το τηλεοπτικό έργο Τυχαίο Πάθος (1988). Ασχολήθηκε συστηματικά με τη μετάφραση, κυρίως έργων του Μπρεχτ (Η Μάνα Κουράγιο και τα Παιδιά της, Βίος του Γαλιλαίου, ‘Ανοδος και Πτώση του Γ’ Ράιχ, Βάαλ, Οι Γάμοι των Μικροαστών, Ιστορίες του Κυρίου Κόυνερ, Ποιήματα - Επιλογή), αλλά και των Πέτερ Βάις (Η Ανάκριση), Γκρέοργκ Μπύχνερ (Βόιτσεκ), Φρανκ Βέντεκιντ (Λούλου), ‘Αρτουρ Σνίτσλερ (Γαϊτανάκι) και Φραντς Ξαβέρ Κραιτς (Ούτε Κρύο Ούτε Ζέστη και Αγρότες Πεθαίνουν).


Μια κινηµατογραφική περιπλάνηση στις σελίδες σπουδαίων βιβλίων James Augustine Aloysius Joyce

Δεκέμβριος Κ

Τ

5 6 12 13 19 20 26 27

7 14 21 28

Τ Π 1 2 8 9 15 16 22 23 29 30

Π 3 10 17 24 31

Σ 4 11 18 25

2 Φεβρουαρίου 1882 - 13 Ιανουαρίου 1941. Ιρλανδός συγγραφέας και ποιητής. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους λογοτέχνες του 20ου αιώνα. Παρά την καταγωγή του, έζησε το µεγαλύτερο µέρος της ζωής του εκτός Ιρλανδίας. Οδυσσέας - BLOOM 2004 - 113’

Οι ∆ουβλινέζοι

Μεταφορά του οµώνυµου αριστουργήµατος του Τζέιµς Τζόις, από τον Sean Walsh 16 Ιουνίου 1904, ∆ουβλίνο: Ο Στίβεν ∆αίδαλος, η Μόλι και ο Λέοπολντ Μπλουµ ξεδιπλώνουν µέσα σε µία µέρα τον εσωτερικό τους κόσµο, ταξιδεύοντας στο παρελθόν και το… µέλλον, συµπαρασύροντας πρόσωπα και πράγµατα σ έναν ποταµό αποκαλύψεων και µονολόγων! Ένα µωσαϊκό συνειρµών και εκλάµψεων που διασχίζει την ιστορία της Ιρλανδίας αλλά και την προσωπική ιστορία των πιο ιδιόρρυθµων και αναγνωρίσιµων λογοτεχνικών ηρώων του αιώνα που έφυγε!

Στη φηµισµένη συλλογή των "∆ουβλινέζων" συγκαταλέγονται δεκαπέντε σύντοµες ιστορίες που συνδέονται µεταξύ τους όχι από τους ήρωες αλλά από το θέµα και το ιστορικό φόντο. Οι νεανικές εµπειρίες του συγγραφέα, σκιαγραφούν µε µια δόση σάτιρας άλλα και µεγάλο ρεαλισµό το τέλµα της Ιρλανδίας στις αρχές του 20ού αιώνα. Αντιπροσωπευτικό δείγµα αυτού του τέλµατος είναι το µεσοαστικό ∆ουβλίνο, µια πρωτεύουσα που ζει µέσα στη µιζέρια, την εθνικιστική έξαρση, την αποσύνθεση και την ηθική παράλυση.

∆ευτέρα 6 ∆εκεµβρίου και ώρα 21.00 Ο Οδυσσέας του Τζόυς (1882- 1941),το έκτο κατά σειρά έργο του συγγραφέα, αποτέλεσε τοµή στην ιστορία της πεζογραφίας. Ο Τ.Σ. Ελιοτ το χαρακτήρισε σαν «το βιβλίο, στο οποίο χρωστάµε όλοι κι από το οποίο δεν µπορεί να ξεφύγει κανείς µας». Ο Μπόρχες µίλησε για «ήπειρο νοήµατος». Πρόκειται για ένα βιβλίο µε ήρωες που δεν συµπαθείς εύκολα, που δεν διαβάζεται εύκολα, αλλά, όπως όλα τα µεγάλα βιβλία, κατακτάται. ∆ηµήτρης Παλάζης

Σχόλια, soundtrack, συζητήσεις, µια αναζήτηση στον κινηµατογράφο της περιπλάνησης στους 93,5 - στο σταθµό του πολιτισµού.

∆ευτέρα 13 ∆εκεµβρίου και ώρα 21.00

The Dead - 1987 - 83’ Οι ∆ουβλινέζοι, η τελευταία ταινία του Τζον Χιούστον, βασισµένη στο βιβλίο του Τζέιµς Τζόις. Ενας µελαγχολικός στοχασµός στη ζωή και στο γάµο χωρίς έρωτα. Πρωταγωνιστούν: Αντζέλικα Χιούστον, Ντόναλ Μακ Καν, Ελενα Κάρολ, Νταν Ο' Χέριλι, κ.ά.

Κινηµατογραφική Λέσχη της ΦΕΞ Νοέµβριος 2010 - στο Λαογραφικό Μουσείο 43


Δεκέμβριος Κ

Τ

5 6 12 13 19 20 26 27

7 14 21 28

Τ Π 1 2 8 9 15 16 22 23 29 30

Π 3 10 17 24 31

Σ 4 11 18 25

Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης.

«Ακουαρέλες...» της Μάρθας Αποστολίδου Εγκαίνια Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010 στις 19.00, στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου. ας είναι η καρδιά μου πάντα ανοιχτή στα μικρά πουλιά που είναι τα μυστικά της ζωής ό,τι κι αν τραγουδούν είναι καλύτερο από το να γνωρίζεις κι αν οι άνθρωποι δεν θέλουν να τ’ ακούσουν οι άνθρωποι είναι γέροι

και να μη ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη ............................................ ............................................ ............................................ ............................................ ............................................ ............................................

ας περιδιαβαίνει το μυαλό μου πεινασμένο και άφοβο και διψασμένο και εύπλαστο ακόμη κι αν είναι Κυριακή ας έχω άδικο γιατί όποτε οι άνθρωποι έχουν δίκιο δεν είναι νέοι κι ας μην κάνω εγώ τίποτα χρήσιμο κι ας αγαπώ εσένα περισσότερο και από αληθινά δεν θα υπάρξει ποτέ κάποιος τόσο ανόητος που να μην μπορεί να τραβήξει όλο τον ουρανό πάνω του με ένα χαμόγελο E.E. Cummings / 33x3x33 εκδ. Νεφέλη Στο Λαογραφικό Μουσείο, στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου, και στα καφέ: Κοκόρι και Αλχημείο. Διαρκεί έως τέλος Δεκεμβρίου. Επιμέλεια Κική Χριστοδούλου, ιστορικός τέχνης Μουσειολόγος

44


Δεκέμβριος Μουσικές Προσεγγίσεις

Τσιγγάνικοι σκοποί [Συναυλία] Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου και ώρα 21.00 [σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ] Ο Σπύρος Γκικόντης στο βιολί και η Αλίνα Αναστασιάδη στο πιάνο μας ταξιδεύουν με τσιγγάνικους ήχους.

Bye Bye Butterfly [Συναυλία] Σάββατο 4 Δεκεμβρίου [σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ] Οπως κάθε πράγμα έχει αρχή και τέλος (ίσως το σύμπαν να είναι εξαίρεση μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου) έτσι και ταξίδια ή διαδρομές κάποια στιγμή φτάνουν στο τέλος τους. Κάπως έτσι στην πόλη μας θα γραφτούν οι τελευταίες σελίδες ενός ηχητικού ημερολογίου που ξεκίνησε με το ψευδώνυμο absurd πριν απο 14 χρόνια απο ένα τυχαίο γεγονός σα μία μικρή αναζήτηση η οποία μέσω συμπληγάδων, ευχάριστων και μη στιγμών, διαδρομών τόσο στην πόλη μας (η οποία πάντα λειτουργούσε σα μια γλυκυτάτη μητριά για τις περιπλανήσεις του absurd και την επαναξιολόγηση της διαδρομής του) όσο και σε διάφορα άλλα μέρη της ελλαδας και του κόσμου μέσω μιας ηχητικής κυκλοφορίας που φιλοδοξεί να παρουσιάσει όσο το δυνατό πληρέστερεα τις διάφορες προσωπικότητες που εμφάνισε στο ηχητικό της ταξίδι αυτή ή οντότητα... συνοπτικά συνοδοιπόροι θα είναι:

* leif elggren (ως leif elggren) &

family battle snake (ηλεκτρονικά) σε ένα διαδραστικό παιχνίδι μεταξύ ήχου, ιστοριών και δράσεων

* jerome noetinger

* blood stereo * sudden infant * ιλάν μανουάχ / γιώργος αξιώτης / χρήστος καρράς

www.noise-below.org - Διοργάνωση ΦΕΞ - ΠΑΚΕΘΡΑ

Duo Οχτώ Χορδές [Συναυλία] Κυριακή 5 Δεκεμβρίου και ώρα 20.30 [σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ] Με τον Σπύρο Γκιγκόντη (βιολί) και την Ελένη Πετρίδου (βιολί). Ακόμη τριήμερο σεμινάριο βιολιού από Παρασκευή 3 έως και Κυριακή 5 Δεκεμβρίου (κυκλοφορεί αναλυτικό πρόγραμμα)

Το πνεύμα των Χριστουγέννων στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης Κυριακή 12 έως και 19 Δεκεμβρίου 2009 και ώρα 18.00 [Λαογραφικό Μουσείο] Χριστουγεννιάτικες ταινίες, ζωγραφιές, κατασκευές στολιδιών, κάλαντα, αφήγηση παραμυθιών και άλλες δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους.

45


Διοικητικό Συμβούλιο Φ.Ε.Ξ.

Πρόεδρος:

Υπεύθυνος Πληροφορικών Συστημάτων:

Νικόλαος Χατζημηλιούδης

Παναγιώτης Κούδας

εκπαιδευτικός

ηλεκ/γος, μηχανικός Η/Υ

Αντιπρόεδρος:

Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μουσικής Σκηνής:

Ελένη Μαρίνογλου

Βαγγέλης Κοντόπουλος

εκπαιδευτικός

μουσικός

Γραμματέας: Γεώργιος Μπακαλίδης εκπαιδευτικός

Επιστημονικός συνεργάτης Μουσείου - ΦΕΞ:

Ταμίας: Γεώργιος Σκαρλάτος διοίκηση - management

Υπεύθυνη συλλογής Μουσείου - ΦΕΞ:

Μέλη:

Μαρία Καραογλάνη, τραπεζικός υπάλληλος Παναγιώτης Κούδας, ηλεκ/γος, μηχανικός Η/Υ Αντιγόνη Γούλα, δημοτική υπάλληλος Ανέστης Αποκατανίδης, γεωπόνος Κουτσουρίδης Παναγιώτης, ιδιωτικός υπάλληλος Συντονιστής:

Πασχάλης Ξανθόπουλος σκηνοθέτης, σύμβουλος επιχειρήσεων Ειδική Γραμματέας:

Ισιδώρα Βουλκίδου βιβλιοθηκονόμος

46

Κική Χριστοδούλου μουσειολόγος - ιστορικός τέχνης

Γερακίνα Σταθοπούλου Υπεύθυνοι & Εφορίες τμημάτων της ΦΕΞ: Για την καλύτερη οργάνωση, λειτουργία και παρακολούθηση των δράσεων, υπάρχουν υπεύθυνοι & εφορίες για κάθε τομέα δράσης, οι οποίοι ενημερώνουν το Δ.Σ. και τη Γενική Συνέλευση σχετικά με την πρόοδο κάθε τμήματος (αναφέρονται στις σελ. εργαστηρίων). Μέλη του Συλλόγου: Η ΦΕΞ είναι ο ιστορικότερος εν λειτουργία πολιτιστικός φορέας της πόλης και ένας από τους πολυπληθέστερους σε μέλη.


ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Σ. ΩΝΑΣΗ * ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΥ ΝΙΑΡΧΟΥ * ΙΔΡΥΜΑ Α. Γ. ΛΕΒΕΝΤΗ ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ * ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ * MICROSOFT

ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ * ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ * ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ * ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΡΑΜΑΣ, ΚΑΒΑΛΑΣ, ΞΑΝΘΗΣ * ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΞΑΝΘΗΣ * ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΘΡΑΚΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ * ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΔΗΣ * ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΜΕΖΑ ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ * ΥΔΡΩ COSMOS ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΕΡΜΟΫΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΞΑΝΘΗΣ * HOTEL ΑΓΡΙΑΝΗ * ΝΤΑΪΛΙΑΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ALTO * CAVA GRAAL * CLICK2 BUY * DVD CENTER * FORD ΓΟΥΣΗΣ * FRECH CO * HAPPY PANDA * HOTEL ELISSO * LEON GAS * LORENZO * NATIVUS * TELIA + PAVLA * TONIAS TRAVEL * WAVE SYSTEM * ZOOM ART GROUP * ΑΛΧΗΜΕΙΟ * ΑΜΑΛΘΕΙΑ * ΑΠΕΝΑΝΤΙ * ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ * ΓΡΗΓΟΡΗΣ * ΔΑΛΑΚΑΚΗΣ * ΔΕΡΜΕΤΖΟΓΛΟΥ ΝΙΚ. & ΣΙΑ ΟΕ * ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΤΑΦΙΔΗΣ * ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΑΝΘΗΣ * ΔΙΑΣ * ΔΟΥΚΙΔΗΣ * ΗOTEL ΑΓΡΙΑΝΗ * ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ * ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. * ΚΟΚΟΡΙ - ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ * ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ * ΜΕΤΑΞΙ * ΝΕΣΤΟΡΙΔΗΣ * ΞΑΝΘΙΠΠΗ * ΟΙΝΟΙ ΣΓΟΥΡΙΔΗ ΕΠΕ * ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ * ΠΟΛΥΤΥΠΟ * ΣΜΥΡΔΕΞ * ΣΠΑΝΙΔΗΣ * ΤΑ ΦΑΝΑΡΑΚΙΑ * ΤΕΚΤΩΝ ΑΕ * ΤΟ ΔΡΟΜΑΚΙ * ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ * ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ * ΦΩΤΟΓΩΝΙΑ

ΧΟΡΗΓΟΙ

1Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ * 2Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ * ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΜΑΚΗΣ * ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ * ΑΔΑΜΙΔΟΥ ΠΟΛΥΞΕΝΗ * ΑΝΤΑΜΠΟΥΦΗ * ΔΟΥΜΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ * ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ * ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑ * ΑΡΣΕΝΗ ΑΓΛΑΐΑ * ΒΑΡΤΑ ΙΝΓΡΙΝΤ * ΒΟΥΛΚΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ * ΔΕΡΜΕΤΖΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ * ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ * ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΜΑΤΟΣ * ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ (ΤΟΠΟΥΖΛΗ) ΦΩΤΕΙΝΗ * ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ ΣΙΜΕΛΑ * ΖΑΡΩΤΙΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ * ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΥ ΕΜΜΗ * ΗΛΙΑΔΟΥ ΡΟΥΛΑ * ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ * ΚΑΝΑΚΟΥΔΑ ΣΤΕΛΛΑ * ΚΑΡΚΑΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ * ΚΑΡΥΩΤΗΣ ΦΩΤΗΣ * ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ * ΚΟΤΣΩΝΗΣ ΕΥΓΕΝΗΣ * ΚΟΤΣΩΝΗΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ * ΚΟΥΛΑΚΛΟΓΛΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ * ΚΥΡΜΑΝΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ * ΛΕΡΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ * ΜΟΥΣΟΥΡΗΣ ΣΠΥΡΟΣ * ΜΠΑΡΜΠΑΝΤΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ * ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΖΗ ΜΑΡΙΑ * ΝΕΣΤΟΡΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ * ΝΤΟΣΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ * ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ * ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ * ΞΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ * ΞΥΛΑΣ ΧΑΡΗΣ * ΟΙΚ. ΑΞΕΛΟΥ * ΜΙΧΑΗΛ * ΟΙΚ. ΓΙΑΝΝΙΚΗ * ΟΙΚ. ΚΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΥ * ΟΙΚ. ΜΗΤΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ * ΟΙΚ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ * ΚΑΜΠΑ ΕΥΓΕΝΙΑ * ΟΙΚ. Π. ΓΟΥΝΑΡΗ * ΟΙΚ. ΣΕΡΑΜΕΤΗ ΓΕΝΑΔΙΟΥ * ΟΙΚ. ΣΟΛΟΜΩΤΑ * ΟΙΚ. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΚΩΝ/ΝΟΥ * ΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΓΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ * ΠΙΑΛΟΓΛΟΥ ΣΙΑΠΑΝΤΑ * ΣΑΡΑΦΙΔΟΥ-ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ * ΣΕΒΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΡΟΠΗ * ΣΕΜΙΖΗ-ΤΣΟΛΑΚΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ * ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΡΑΚΙΝΑ * ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ * ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗ * ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ * ΤΣΙΛ ΓΚΙΟΥΛΧΑΝ * ΦΡΑΓΓΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ * ΦΥΛΑΚΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ * ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ * ΧΟΡΣΤ ΜΙΤΕΛΧΕΣΠΕΡ * ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΩΡΗΤΕΣ

47


κέντρο ξένων γλωσσών

ΣΦΑΤΟΥ - ΠΕΤΜΕΖΑ ΜΑΓ∆Α

ΕΓΓΡΑΦΕΣ 1 - 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

και να μη ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη ............................................ ............................................ ............................................ ............................................ ............................................ ............................................

48

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓIΟΥ 15 ΞΑΝΘΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 31 ΞΑΝΘΗ ΤΗΛΕΦΩΝΟ 25410.20367 ΦΑΞ 25410.20807 EMAIL INFO@PETMEZA.EDU.GR URL WWW.PETMEZA.EDU.GR

Προγραμμα Εκδηλώσεων Β 2010  

Προγραμμα Εκδηλώσεων Β 2010

Advertisement