Page 1

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης Πρόγραμμα πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων 1ο εξάμηνο 2009


Η συμμετοχή στη ΦΕΞ είναι κάτι παραπάνω από απλή συμμετοχή σ’ ένα σύλλογο. Είναι ένας σύγχρονος χώρος συναντήσεων ανάμεσα σε ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. Είναι ένας αξιόπιστος φορέας που σέβεται την παράδοση και τροφοδοτεί με ευκαιρίες τη νέα δημιουργία. Είναι ανάπτυξη συνεργασίας, φιλίας, ψυχαγωγίας. Είναι τρόπος να διεκδικείς την ποιότητα ζωής του τόπου σου.


Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης Πρόγραμμα πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων 1ο εξάμηνο 2009

Επικοινωνία με χιούμορ


Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης Iδρύθηκε το 1952 και διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο ως ένας φορέας ανάπτυξης της ποιότητας ζωής στην ευρύτερη περιοχή. Διαχειρίζεται μέχρι σήμερα αξιόλογο κεφάλαιο πολιτιστικού αποθέματος στους τομείς της παραδοσιακής και της σύγχρονης δημιουργίας, καθώς και σε τομείς ελκυστικούς όπως η τέχνη και η εκπαίδευση.

Αποτέλεσμα των δράσεών της Είναι η δημιουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ξάνθης και Αβδήρων, η συλλογή λαογραφικού υλικού και η ίδρυση του μοναδικού Λαογραφικού Μουσείου στο Ν. Ξάνθης, η Κινηματογραφική Λέσχη, το Πολιτιστικό Ραδιόφωνο, η λειτουργία πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εργαστηρίων, η συμμετοχή στο θεσμό του «Ελεύθερου Πανεπιστημίου» και η οργάνωση θεσμών της περιοχής. Έργο, που αποτέλεσε έναυσμα δημιουργίας βασικών υποδομών που καθιέρωσαν τη Φ.Ε.Ξ. ως το σημαντικότερο μη κυβερνητικό - μη κερδοσκοπικό φορέα. Σήμερα, η περιοχή μας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σ’ όλους σχεδόν τους τομείς. Εφαρμογή της βασικής ιδέας της νέας στρατηγικής είναι το πρόγραμμα «κοιτάσματα πολιτισμού». Σχεδιάστηκε ως η κεντρική διαχειριστική μονάδα πολλών πιλοτικών και πειραματικών υποπρογραμμάτων για την απόκτηση γνώσεων και εμπειριών και τη χρήση αυτών στην περιφερειακή ανάπτυξη. Σπίτι πολιτισμού Οι περισσότερες από τις δραστηριότητες της ΦΕΞ, αρχής γενομένης από την Βιβλιοθήκη, στεγάστηκαν στο Σπίτι Πολιτισμού. Ένα διατηρητέο οικοδόμημα του 1900, στη συμβολή των οδών Μαυρομιχάλη & Παλαιολόγου, απέναντι από το Δημαρχείο, καθιστώντας το εξαιρετικό αυτό κτίριο, ένα δυναμικό πολύκεντρο στην καρδιά της παλιάς πόλης.

Σκοπός Η χρησιμοποίηση της υπάρχουσας υποδομής με διαρκώς αναπροσαρμοζόμενη φιλοσοφία, ώστε να κατακτά την εμπιστοσύνη του κοινού (πολυσύνθετες κοινωνικές ομάδες και σε περιοχές με ιδιαιτερότητες), να τροφοδοτεί με μοντέλα ανάπτυξης, καθώς και να εκπαιδεύει δυναμικό για τη χρήση αυτών. Η διάρθρωση του προγράμματος οργανώνει όλες τις δράσεις της ΦΕΞ σε τμήματα που λειτουργούν ως εργαλεία ανάπτυξης και διαχείρισης του πολιτιστικού αγαθού της περιοχής μας, συντελώντας στην καλύτερη αξιολόγηση και αξιοποίηση αυτού. Διαθέτοντας την εμπειρία, τη γνώση, το ανθρώπινο

δυναμικό και τις υλικοτεχνικές υποδομές, θέτουμε πλέον ως στόχους • Την ποιοτική προσφορά • Την αποτελεσματικότερη διαχείριση του πολιτιστικού μας αγαθού • Και την δυνατότητα αξιοποίησης του αποτελέσματος και από τις ευπαθείς ομάδες. Οι τομείς δραστηριοποίησης είναι: • Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης - Μνήμη - χώρος - Ξάνθη, μια αναδρομή στη νεότερη ιστορία της - Βαρταλαμίδι, Αρχείο και οι Συλλογές της Φ.Ε.Ξ. - Εκπαιδευτικά προγράμματα Μουσείου - Γνωριμία με τα μουσεία και μνημεία της Βαλκανικής • Εκπαιδευτικές δράσεις - Σπίτι πολιτισμού Φύση, ο πολιτισμός μας - Εργαστήρια • Πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων Ξάνθη, στη γειτονιά του Αίμου - Ξάνθη, μια πόλη διαπολιτισμικού διαλόγου - Ξάνθη, η πρωτεύουσα των καπνών ανατολικού τύπου - Επικοινωνία με χιούμορ • Πολιτιστικό κοίτασμα - culture deposit Εκδόσεις και ψηφιακές παραγωγές - Ράδιο Ξάνθη - Θρακικά έργα τέχνης σε Ευρωπαϊκά Μουσεία Κινηματογραφική Λέσχη - Θεατρική σκηνή - Μουσική Σκηνή - Ανάπτυξη νέων τεχνολογιών • Εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ΠΕΠ ΑΜΘ - Θράκη - Αιγαίο – Κύπρος - Leader + Η ΦΕΞ είναι σήμερα η πολυπληθέστερη Μη Κυβερνητική Οργάνωση στην Ξάνθη.Οι δράσεις της είναι πολλές και ουσιαστικές για την περιοχή μας. Διαχειρίζεται δύο από τους ωραιότερους χώρους στην πόλη, περίπου 1200τ.μ. (σπίτι πολιτισμού και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης).

[3]


Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Ημέρες & ώρες λειτουργίας : Τρίτη έως και Κυριακή 9.30 - 14.30 Τηλ .25410/25421 - 6937120986 e-mail: fexanthis@gmail.com - http//www.fex.org.gr

Ιδρύθηκε το 1975 και στεγάζεται στο Αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου, στην παλιά πόλη της Ξάνθης. Το κτίριο, έκθεμα και το ίδιο, αποτελεί ιστορική μαρτυρία για την κοινωνική και οικονομική ζωή μιας πόλης που άκμασε στις αρχές του 20ού αιώνα. Οι μόνιμες συλλογές συντηρήθηκαν με τη συνδρομή των ευεργετών κατά 80%. Σήμερα, φιλοξενούνται εδώ εκθέσεις που παρουσιάζουν στοιχεία από το δημόσιο και ιδιωτικό βίο, την κοινωνική, οικονομική, θρησκευτική ζωή της πόλης και της υπαίθρου των αρχών του 20ού αιώνα. Παράλληλα, λειτουργούν εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα που δίνουν το στίγμα της νέας δημιουργίας στην πόλη.

[5]

Το Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης είναι το ίδρυμα που απέκτησε, συντήρησε και ερευνά τα στοιχεία της νεότερης ιστορίας της πόλης. Επικοινωνεί εκθέτοντας τις υλικές μαρτυρίες των ανθρώπων και του περιβάλλοντός του, που συνέβαλλαν στην διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της περιοχής και έχει ως σκοπό τη συνεχή μελέτη αυτών, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών. Γι’ αυτό, η οργάνωση της επίσκεψης στο ισόγειο, παρουσιάζει στον επισκέπτη πρώτα μια αναφορά στη νεότερη ιστορία της πόλης. Στη συνέχεια, η έκθεση «Ξάνθη 1860 -1940 περίοδος ακμής» αναφέρεται στην αστική τάξη και τους καπνέμπορους.

Σε αυτό το επίπεδο βρίσκονται το πωλητήριο και ο πολυχώρος όπου πραγματοποιούνται προβολές, διαλέξεις, συναυλίες καθώς και η αίθουσα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Στον όροφο στη μία πτέρυγα συνεχίζεται η έκθεση «Ξάνθη 1860 -1940 περίοδος ακμής». Εδώ βρίσκεται και ο χώρος για τις περιοδικές εκθέσεις, με μία διαφορετική έκθεση νέων καλλιτεχνών κάθε μήνα. Στην ίδια πτέρυγα, το γραφείο της Κατίνας Βέικου Σεραμέτη είναι το ερευνητικό κέντρο του μουσείου. Στην άλλη πτέρυγα λειτουργούν εργαστήρια για εκπαιδευτικά προγράμματα, για τη συντήρηση, καθώς και το κέντρο πληροφορικής. Η μία πλευρά του υπογείου αφιερώνεται στην έκθεση


[6]

«Καθμερ’νές και σκόλες» που στοιχειοθετεί την αγροτική και κτηνοτροφική ζωή της Θράκης. Στο δεύτερο τμήμα του υπογείου παρουσιάζεται η θεματική «Επιχειρηματικότητα στην Ξάνθη στις αρχές 20ου αιώνα - Επαγγελματίες - Εργατική τάξη», βασισμένη σ’ έναν επαγγελματικό οδηγό του 1910-11. Στην αυλή, τέλος, βρίσκονται δύο ατομικά χαμάμ, ανδρικό και γυναικείο, καθώς και το εκκλησάκι των Αγίων Ακίνδυνων.

Υπογραμμίζουμε ότι το ίδιο το κτίριο είναι ένα κόσμημα τόσο για τον εξωτερικό του διάκοσμο με συμμετρικά σχέδια, όσο και για το εσωτερικό του με ξυλόγλυπτα ταβάνια, τοιχογραφίες και εξαιρετικές οροφογραφίες. Το Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης λειτουργεί ως ένα έκθεμα, ως παράδειγμα που ο επισκέπτης χρησιμοποιεί για να ανακαλύψει την Ξάνθη.


Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης - Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης Αντίκα 7 67100 Ξάνθη, Τηλ. 25410 25421 Email: fexanthis@gmail.com www.fex.org.gr

Πληροφορίες:

Εκπαιδευτικά προγράμματα Μουσείου Το Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης σχεδίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μια φορά κι έναν καιρό στην πόλη του καπνού». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: • Γνωριμία με την ιστορία του τόπου μου. • Μια μέρα σ’ ένα αρχοντικό στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ξάνθη. • Γνωριμία με παραδοσιακά επαγγέλματα. • Καθ’μερινές και σκόλες - η ζωή στο χωριό • Φορεσιές του τόπου μου • Περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια της παλιάς πόλης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη: • Προβολές ντοκιμαντέρ για τα παραδοσιακά επαγγέλματα καθώς και animation σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινουμένων Σχεδίων. • Περιοδικές εκθέσεις και διάφορα happenings. Ακόμη στο Λαογραφικό Μουσείο θα πραγματοποιηθούν έως τις 23-01-09 τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του ΤΕΕΠΗ-ΔΠΘ:

Α) «Σκιάχτρα φτιάχνανε παλιά να φοβούνται τα πουλιά» Το παραπάνω πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά προνηπίων, νηπίων, Α’ και Β’ δημοτικού. Τα παιδιά μέσα από δημιουργικές και ευχάριστες δραστηριότητες, ενημερώνονται για τα σκιάχτρα και τον σκοπό ύπαρξής τους. Β) «Ξάνθη 1930-1950. Γνωριμία με μια επιχείρηση της εποχής» Το παραπάνω πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού. Με δημιουργικές δραστηριότητες οι μαθητές γνωρίζουν την πόλη της Ξάνθης του 1930-1950, μέσα από τα στοιχεία μιας επιχείρησης, που άκμασε το διάστημα αυτό. Τα παιδιά στη διάρκεια του προγράμματος σχεδιάζουν χάρτες και διαδρομές, δημιουργούν διαφημίσεις για τα προϊόντα της επιχείρησης και μέσα από το θεατρικό παιχνίδι ζωντανεύουν επιχειρηματικές και κοινωνικές σχέσεις. Τα προγράμματα θα πραγματοποιούνται σε ομάδες μέχρι 20 παιδιών και έχουν διάρκεια περίπου 2,5 ωρών (είσοδος ελεύθερη).

[7]


Εκπαιδευτικές Δράσεις Σπίτι πολιτισμού Οι περισσότερες από τις δραστηριότητες της ΦΕΞ, αρχής γενομένης από τη Βιβλιοθήκη, στεγάστηκαν στο Σπίτι Πολιτισμού. Ένα διατηρητέο οικοδόμημα του 1900, στη συμβολή των οδών Μαυρομιχάλη & Παλαιολόγου, απέναντι από το Δημαρχείο, καθιστώντας το εξαιρετικό αυτό κτίριο, ένα δυναμικό πολυκέντρο στην καρδιά της παλιάς πόλης. Εργαστήρια Στόχος των εργαστηρίων και του πολιτιστικού προγράμματος, είναι να διαδραματίζει η Φ.Ε.Ξ. έναν ενισχυτικό ρόλο στις εκπαιδευτικές δομές του τόπου μας. Στα εργαστήρια συμμετέχουν κάθε χρόνο πάνω από 450 ενδιαφερόμενοι, ερχόμενοι σε επαφή με το αντικείμενο της αρεσκείας τους. Παράλληλα οι πολιτιστικές δράσεις συμπληρώνουν την εκπαιδευτική γνώση, αφού φέρνουν σε επαφή τα μέλη μας με διακεκριμένους ανθρώπους κάθε χώρου.

[9]


Το Πρόγραμμα των εκπαιδευτικών δράσεων Η συμμετοχή στις δραστηριότητες της ΦΕΞ, είναι κάτι παραπάνω από απλή συμμετοχή στη γνώση. Είναι ανάπτυξη συνεργασίας, φιλίας, ψυχαγωγίας. Τα Τμήματα Εκπαιδευτικών δράσεων Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται ή φιλοξενούνται από τη ΦΕΞ ημερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια με θέματα σχετικά με την παράδοση και τη σύγχρονη δημιουργία. Λειτουργούν ακόμη εργαστήρια που δίνουν τη δυνατότητα να προσεγγίσει κανείς τα παραπάνω θέματα σ’ ένα φιλικό περιβάλλον.

[10]

• • • •

Χορευτικό Εργαστήρι για παιδιά & ενήλικες Μουσικό Εργαστήρι Εργαστήρι Latin. Κουκλοθεατρικό Εργαστήρι «κουκλόκοσμος» για παιδιά & ενήλικες. • Εργαστήρι κοσμήματος – μικρογλυπτικής • Εργαστήρι μπατίκ για ενήλικες • Θεατρικό Εργαστήρι «Οδός Ονείρων»

• Εργαστήρι Χοροθεάτρου • Εργαστήρι Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου • Εργαστήριο Κινηματογράφου - Video - Φωτογραφίας • Εργαστήρι Ζωγραφικής για παιδιά & ενήλικες • Εργαστήρι Comics • Εργαστήριο Εναλλακτικής Πληροφορικής & νέων Τεχνολογιών


στo τηλ.:2541025421 e-mail: fexanthis@gmail.com

Πληροφορίες εγγραφές

Κύκλοι Σεμιναρίων Η ΦΕΞ σε συνεργασία και με άλλους φορείς οργανώνει μια σειρά σεμιναρίων με διάφορες θεματικές ενότητες.

• Γνωριμία με τους θησαυρούς της Θράκης. Εκδρομές / ξεναγήσεις, εικονικές και πραγματικές ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία της Θράκης. • Κινηματογραφική Λέσχη. Από τις παλαιότερες στην Ελλάδα. Κινηματογραφικά μαθήματα κι αφιερώματα. (Κυκλοφορεί αναλυτικό πρόγραμμα). • Μουσική Σκηνή. Συναυλίες, festival, workshops, διαλέξεις και ημερίδες. Γνωριμία με συνθέτες, μουσικούς και τραγουδοποιούς. • Κουκλοθέατρο για εκπαιδευτικούς (Βρεφονηπιοκόμους, Νηπιαγωγούς, Δασκάλους). Η κούκλα ως εκπαιδευτικό μέσο, το κουκλοθέατρο στην εκπαιδευτική διαδικασία, φωτισμός, σκηνογραφία, σκηνοθεσία. Ταύτιση κουκλοπαίχτη- κούκλας, η κούκλα ως ηθοποιός στη σκηνή. • Θέατρο σκιών - Το Θέατρο σκιών ως ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό μέσο. • Εργαστήρια - Εφαρμογές του Εκπαιδευτικού Δράματος σε προγράμματα καινοτόμων δράσεων (Αγωγή Υγείας, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση κ.τ.λ.) για εκπαιδευτικούς και για μαθητές Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης

[11]


Κοιτάσματα πολιτισμού - culture deposit Η ΦΕΞ δραστηριοποιείται στη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος, στους τομείς της παραδοσιακής αλλά και της σύγχρονης δημιουργίας, στην έρευνα και την εκπαίδευση. Στόχος η καλύτερη οργάνωση των εκδηλώσεων και η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση αυτών. Η διάρθρωση του προγράμματος περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις δράσεις της ΦΕΞ και του Μουσείου καθώς και τα διάφορα τμήματα τα οποία λειτουργούν ως εργαλεία ανάπτυξης και διαχείρισης του πολιτιστικού αγαθού της περιοχής μας, συντελώντας στην καλύτερη αξιολόγηση και αξιοποίησή του.

[13] Παραγωγές του Πολιτιστικού κοιτάσματος της ΦΕΞ Εκδόσεις, μουσικές-θεατρικές και άλλες παραγωγές

νέους δημιουργούς στην πόλη και δίνουν το βήμα σε νέους κινηματογραφιστές.

Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, η ΦΕΞ πραγματοποιούσε εκδόσεις που συνέβαλαν τόσο στην καταγραφή της λαϊκής μας παράδοσης όσο και στην ενημέρωση και προβολή της νέας δημιουργίας. Κάθε χρόνο τελούνται μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραγωγές. Έχει ήδη προγραμματιστεί μια νέα σειρά εκδόσεων και επανεκδόσεων καταλόγων αρχειακού υλικού με θέματα παράδοσης και ιστορίας της περιοχής. Από το πωλητήριο και το e-shop της ΦΕΞ, μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να προμηθευτεί κάθε καλλιτεχνική παραγωγή της περιοχής μας.

Μουσική Σκηνή Συναυλίες, festival, workshops, διαλέξεις και ημερίδες. Γνωριμία με συνθέτες, μουσικούς και τραγουδοποιούς. Το 2006 ξεκίνησε μια νέα δράση του Ράδιο Ξάνθη που είχε ως στόχους: • Τη γνωριμία με συνθέτες, μουσικούς και τραγουδοποιούς. • Την ανάδειξη του έργου μουσικών με καταγωγή ή έμπνευση την Θράκη, αλλά και άλλων καλλιτεχνών με σπουδαίο έργο. • Την ενημέρωση & εκπαίδευση με την πραγματοποίηση εργαστηρίων.

Κινηματογραφική Λέσχη Από τις παλαιότερες στην Ελλάδα, με πλούσιο πρόγραμμα, με αφιερώματα στον κινηματογράφο και το βιβλίο, το θέατρο, τη φωτογραφία, τα Βαλκάνια, δίνει τη δυνατότητα στο σινεφίλ κοινό της ευρύτερης περιοχής να παρακολουθήσει δυσεύρετες ταινίες. Οι συνεργασίες με άλλα φεστιβάλ και λέσχες φέρνουν

Νέες τεχνολογίες • Εργαστήρια και τεχνική υποστήριξη. Το Εργαστήριο Εναλλακτικής Πληροφορικής & νέων Τεχνολογιών για παιδιά και ενήλικες, παρέχει την τεχνική υποστήριξη στο Μουσείο, ενώ πα-


ράλληλα δίνει τη δυνατότητα στα μέλη και τους φίλους της ΦΕΞ, να αποκτήσουν τίτλο σπουδών και γνώσεις στο χώρο των νέων τεχνολογιών. Hardware - internet - επεξεργασία εικόνας - ψηφιακό μοντάζ - μουσική τεχνολογία - AutoCAD - ψηφιακή τυπογραφία κ.ά. • Γνωριμία με τα ευρωπαϊκά Μουσεία Η Κυριακή Χριστοδούλου, ιστορικός τέχνης-μουσειολόγος μας ξεναγεί εικονικά με πολυμεσικές εφαρμογές σε Ευρωπαϊκά Μουσεία. Σκοπός του προγράμματος είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η γνωριμία των Μουσείων και βέβαια η επιτόπια επίσκεψη στα μουσεία, όπου είναι εφικτό.

[14]

• Ψηφιακή επικοινωνία Το διαδίκτυο είναι ο εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας. Η σελίδα της ΦΕΞ ενημερώνει για το πλήρες πολιτιστικό και εκπαιδευτικό της πρόγραμμα (ανά εξάμηνο) και καθημερινά με νέα δελτία τύπου σε θέματα πολιτισμού. Η ιστοσελίδα του Μουσείου είναι ο χώρος όπου κανείς μπορεί να ενημερωθεί για τη νεότερη ιστορία της περιοχής μας και τους παράγοντες που συνέβαλαν στη νέα πραγματικότητα. • Μέρες επικοινωνίας Στο πρόγραμμα αυτό αξιοποιείται η χρήση των νέων τεχνολογιών για την επικοινωνία των κατοίκων ακριτικών περιοχών του νομού μας με συγγενείς τους στο εξωτερικό.

Ράδιο Ξάνθη, 93,5 Είναι το πολιτιστικό ραδιόφωνο της πόλης. Από το 1988 συμμετέχει στην πολυφωνία στα FM. Πολλή και επιλεγμένη μουσική (κλασική, jazz, παραδοσιακή και έντεχνη), αξιόλογες τοποθετήσεις, συνεντεύξεις, απόψεις και σχόλια που βελτιώνουν την εικόνα της πόλης. Σήμερα, συνεχίζει να κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των ακροατών.


Πρόγραμμα Πολιτιστικών Δράσεων

Επικοινωνία με χιούμορ Από το 1952 η ΦΕΞ οργανώνει σειρά δραστηριοτήτων με στόχο την ενεργή συμμετοχή και ενημέρωση των πολιτών σε θέματα πολιτισμού. Σ’ αυτήν τη ενότητα εκδηλώσεων με τίτλο «Επικοινωνία με χιούμορ - εις την Ξάνθη περπατώ», στόχος μας είναι να οργανώσουμε και να φιλοξενήσουμε δράσεις με λίγη “διακόσμηση στο τέλος”. Έτσι, ζητήματα επικοινωνίας - πολιτικής - δημοσιογραφίας - εξουσίας εκπαίδευσης - τέχνης - οικονομικά και νομικά θέματα - είναι στο στόχαστρό μας, με μια εύθυμη διάθεση. Συνιστάται, σύμφωνα με το συνήθη ορισμό του χιούμορ, να αντιμετωπίζει κάποιος με ελαφρότητα τα σοβαρά πράγματα και με σοβαρότητα τα ελαφρά. Οι εκδηλώσεις της ΦΕΞ τείνουν να γίνουν θεσμός στην πόλη. Νέοι άνθρωποι, νέες απόψεις, πέρα από τις διακοσμητικές καθ’ έδρα στείρες φιλοξενίες «ιδεών». Σ’ αυτό το εξάμηνο προσκεκλημένοι άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων. Αλλά και πολλά happenings, εκδόσεις, παρεμβάσεις στην πόλη, ραδιοφωνικές εκπομπές κ.τ.λ. που συνθέτουν αυτή την πλούσια δράση. Κάθε μήνας και μια θεματική όπου δημοσιογράφοι της πόλης μας θ’ αναζητούν τις απαντήσεις στα ερωτήματά μας.

Φτάνει! Περισσότερα στη συνέχεια?


Ιανουάριος

Γι’ αυτό το μήνα θα δεχόμαστε ερωτήσεις, πληροφορίες και απόψεις σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεται κανείς τον πολιτισμό στην πόλη μας. Στο

fexanthis@gmail.com στο blog της ΦΕΞ,

http://fexblog.wordpress.com/ Ιστορικοί περίπατοι - Ξάνθη

[16]

αλλά και προφορικά και γραπτά με τον παραδοσιακό τρόπο στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης. Την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου και ώρα 20.00 συνοδεία κρασιού θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα.

Αυτόν το μήνα μην ξεχνάτε!!!

Πολιτισμός στην Ξάνθη ατος υγκροτήμ ορά του σ γραφική φ ια δ νη ό Hμ πορνο s και μια Spice girl πως η ταινία έχει ι α ταινίας είν σική. μου P. Spector καλύτερη

ΠΕΝ ΤΕ ΛΕΙΑ ΜΕΡΕ ΣΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙ ΓΚΛ Α ΝΥΧΤΑ ΑΜΟ ΥΡΙΑ

Ακούγοντ άς σ μουσικό κ ας να παίζεται αυ τό ομ ονομάζετα μάτι, αυτό που εσε το ίς ι δύσκολ ο ε γώ εύχομ να ήταν α αι πλώς αδύ νατο.

Έχω το αυτί του Βανκ Γκογκ στη μουσική.

ΔΟΥ

η, εδοποίησ ση, οικοπ οποίηση, Κακοποίη ντ ε τσιμ σε μια ύ ποίηση τόσο πολ ζωή. ή ζ ε π ο τόσ

Ο Άντριου Λόιντ Βέμπερ πρόσφερε στη μουσική ότι το βομβαρδιστικό Χάρις στην κηπουρική. Μ. Kingston

Οι ιστορικοί περίπατοι είναι μία ακόμη αφορμή να γνωρίσουμε από κοντά τους τόπους της Θράκης και την ιστορία τους. Πρόκειται κυριολεκτικά για περιπάτους σε επιλεγμένα σημεία πόλεων και οικισμών. Στη διάρκεια των περιπάτων αναπτύσσεται διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον. Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 25410 25421. Αρχή περιπάτου στη γέφυρα ποταμού Κόσυνθου.

Κινηματογραφική Λέσχη Αφιέρωμα μεγάλοι κωμικοί του κινηματογράφου - Woody Allen

S. Jonson

Β. Wilder

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 21.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

What's New Pussycat? (1965)

ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 21.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Bananas (1971)


Ιανουάριος

ΤΡΙΤΗ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 19.30 Πολυχώρος Βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ 19.30 και 22.30 Odeon Cosmos

Κινηματογραφική Λέσχη Λέσχη της Δευτέρας

και να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη .................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................. ..................................................................................................................................................

Η Λέσχη της Δευτέρας παρουσιάζει εξαιρετικές ταινίες στον κινηματογράφο ODEON COSMOS. Κάθε Δευτέρα δύο προβολές 19.30 & 22.00. Πληροφορίες στο ODEON COSMOS (Δαγκλή, Καραολή & Ελπίδος) τηλ. 801-11-60000 και στο www.fex.org.gr

ΠΕΜΠΤΗ 15 ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 20.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Εικαστικός περίπατος στην παλιά πόλη της Ξάνθης Χαρακτική Λεωνίδας Γιαννακόπουλος Γεννήθηκε στην Κρήτη το 1983 και σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται σήμερα. Ως φοιτητής παρακολούθησε το εργαστήρι ζωγραφικής της Ρένας Παπασπύρου και χαρακτικής με τους καθ. Αρφαρά και Γουρζή. Φιλοτέχνησε αφίσες για συγκροτήματα και ασχολήθηκε εκτενώς με τη ζωγραφική σκηνικών αλλά και με το θέατρο. Εργάστηκε σαν βοηθός του εικαστικού Ν. Αλεξίου για την Μπιενάλε του 2007 (Βενετία) και για την τελετή έναρξης των Ο.Α. της Αθήνας. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και το εξωτερικό. Στο Λαογραφικό Μουσείο, στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου, στο cafe Restaurant Κοκόρι. Εγκαίνια Τρίτη 13 Ιανουαρίου και ώρα 19.30 στον πολυχώρο του Βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου

Κινηματογραφική Λέσχη-Αφιέρωμα Οι βραβευμένες ταινίες του 10ου Διεθνούς πανοράματος ανεξάρτητων δημιουργών film & βίντεο.

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 18.00 Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

Κόκκινη κλωστή δεμένη... Ένα απόγευμα σαν παραμύθι. Αφήγηση - Δραματοποίηση λαϊκών παραμυθιών - θεατρικό παιχνίδι - παραδοσιακό παιχνίδι από την Φιλιώ Δαργενίδου.

Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ [01] [02] [03] [04] [05] [06] [07] [08] [09] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31]

[17]


Ιανουάριος και να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη .................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................. ..................................................................................................................................................

[18]

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 20.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 21.30 Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 20.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Μουσική Σκηνή

Πολιτισμός στην Ξάνθη

Τέχνη & χιούμορ Ι-στην αρχαιότητα Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης στα πλαίσια του προγράμματος «Ξεναγήσεις στα μεγάλα Μουσεία» παρουσιάζει την ενότητα με τίτλο «Τέχνη & χιούμορ ΙΙ». Πρόκειται για εικονικές παρουσιάσεις έργων τέχνης, όπου το κοινό έρχεται σε επαφή με σημαντικά έργα μεγάλων μουσείων, καθοδηγούμενο από τη μουσειολόγο και ιστορικό τέχνης Κική Χριστοδούλου.

AVANX FESTIVAL - Live Chico Freeman Ένα από τα πιο φίνα τενόρα σαξόφωνα της σύγχρονης τζαζ σκηνής, o Chico Freeman, θα βρίσκεται στην Ξάνθη στις 23 Ιανουαρίου. Στο σπίτι

Ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε μια προσβολή αντί για πέτρα ήταν ο θεμελιωτής του πολιτισμού.

πολιτισμού της ΦΕΞ θα εμφανιστεί ο εξαιρετικός αυτός μουσικός που συνδυάζει την ατόφια τζαζ με ήχους άφρο και λάτιν - όχι απαραίτητα για να ξεσηκώσει με «ανεβασμένους» ρυθμούς και ξέφρενα beat, αλλά για να δημιουργήσει μια καθαρά δική του, προσωπική, υποβλητική ατμόσφαιρα.

Oι δημοσιογράφοι Θ. Μπακάλης, Tηλ. Αρναούτογλου, Μ. Κώστογλου, θα απαντήσουν σε ερωτήσεις που έχουμε συγκεντρώσει και θα ακολουθήσει συζήτηση…

Όταν γύ ρω σου χορεύου νε τα δις είναι ……… .. να είσα ι εθελοντή ς.

Sigmund Freud

χοντρά ι ός είναι, Πολιτισμ κάνουμε εμείς κα ότι , ά ι. τρ ο ν κ ο η χ ίθ νουν οι π Lord Raglan δεν το κά

Το Lifesty le είναι μαγικό, από μηδενικό σε κάνει νούμερο.

Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ [01] [02] [03] [04] [05] [06] [07] [08] [09] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31]


Φεβρουάριος

Γι’ αυτό το μήνα θα δεχόμαστε ερωτήσεις, πληροφορίες και απόψεις σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεται κανείς την παράδοση στην πόλη μας.

ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ 19.30 και 22.30 Odeon Cosmos

Κινηματογραφική Λέσχη Λέσχη της Δευτέρας

Στο

fexanthis@gmail.com

Η Λέσχη της Δευτέρας παρουσιάζει εξαιρετικές ταινίες στον κινηματογράφο ODEON COSMOS. Κάθε Δευτέρα δύο προβολές 19.30 & 22.00.

στο blog της ΦΕΞ,

Πληροφορίες στο ODEON COSMOS (Δαγκλή, Καραολή & Ελπίδος) τηλ. 801-11-60000 και στο www.fex.org.gr

http://fexblog.wordpress.com/

ΤΡΙΤΗ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 19.30 Πολυχώρος Βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου

αλλά και προφορικά και γραπτά με τον παραδοσιακό τρόπο στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης. Την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου και ώρα 20.00 συνοδεία κρασιού θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα στο συμπόσιο που διοργανώνουμε με εκλεκτούς καλεσμένους.

Εικαστικός περίπατος στην παλιά πόλη της Ξάνθης Φωτογραφία Άσπα Ζιώγα

Αυτόν το μήνα μην ξεχνάτε!!!

Παράδοση στην Ξάνθη Παράδοση είναι η ψευδαίσθηση της συνέχειας μεταξύ των γενεών. W. Allen

ς Φοβάμαι πω αυτή η στην διχοτόμηση για ιν Κύπρο έγ ε ιο άε υδ ο να τραγ Νταλάρας.

ος

Λ. Λαζόπουλ

Ο άνθρωπ ος π ποτε άλλ ου δεν έχει τίο για να κ αυχηθ παρά τους προγόνου εί ς του είναι σαν την πατάτα το μόνο κ αλό που : βρίσκεται κάτω από έχει τη γη. Se r Thomas

Overburry

Η Άσπα Ζιώγα γεννήθηκε στην Καβάλα όπου ζει μέχρι σήμερα. Στο τμήμα ΝΕΛΕ της Ξάνθης και στο Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας έμαθε φωτογραφία και παράλληλα με την εκπαιδευτική της ιδιότητα, συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις, έκανε πολλές ατομικές και ασχολήθηκε με την επιμέλεια του περιοδικού «ΦΩΤΟγραφές». Παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη της τεχνικής δίνοντας όμως και μια εσωτερική διάσταση στην εικόνα της. Οι φωτογραφίες της από το καρναβάλι της Βενετίας, αποτελούν κλεφτές ματιές σε ένα από τα πιο φημισμένα καρναβάλια του κόσμου. Στις πολυποίκιλα φωτογραφημένες κατασκευές της, όμως, προσπαθεί να μεταφέρει την ιστορία και το συμβολισμό της Μάσκας στο πέρασμα των χρόνων και των λαών. Εγκαίνια Τρίτη 10 Φεβρουαρίου και ώρα 19.30 στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου. Η έκθεση στο Λαογραφικό Μουσείο, στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου, στο cafe-Restaurant Κοκόρι.

[19]


Φεβρουάριος και να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη .................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................. ..................................................................................................................................................

[20]

Ταινίες, θεατρικά, όπερες, μουσικές. Το αφιέρωμα αρχίζει με μια εισήγηση του Αθανάσιου Τσακνάκη. Θα ακολουθήσει μια σύντομη παρουσίαση του αρχείου και θα γίνει προβολή της ταινίας Orfeo & Euridice - όπερα του Christoph Gluck.

ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 20.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 19.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Τέχνη & χιούμορ ΙΙ

Συμπόσιο Λαογραφίας Ι

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης στα πλαίσια του προγράμματος «Ξεναγήσεις στα μεγάλα Μουσεία» παρουσιάζει την ενότητα με τίτλο «Τέχνη & χιούμορ ΙΙ». Πρόκειται για εικονικές παρουσιάσεις έργων τέχνης, όπου το κοινό έρχεται σε επαφή με σημαντικά έργα μεγάλων μουσείων, καθοδηγούμενο από τη μουσειολόγο και ιστορικό τέχνης Κική Χριστοδούλου.

«Ως λαογραφία ορίζεται εκείνη η επιστήμη που ασχολείται με όλες τις εκφάνσεις του λαϊκού πολιτισμού. Εξετάζει, καταγράφει και ταξινομεί όλα όσα ένας λαός κατά παράδοση λέγει, ενεργεί και πράττει σε συλλογικό επίπεδο.» Οι αντιλήψεις μας για την λαογραφία, σε μια πόλη με περισσότερους από 20 συλλόγους που δραστηριοποιούνται με το αντικείμενο αυτό, είναι η αφορμή για το συμπόσιό μας.

ΠΕΜΠΤΗ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 20.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Αφιέρωμα Ο Μύθος του Ορφέα

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 11.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Η ΦΕΞ έχει συγκεντρώσει ένα αξιόλογο αρχείο με μια σειρά έργων με θέμα το μύθο του Ορφέα.

Συμπόσιο Λαογραφίας ΙΙ

Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ [01] [02] [03] [04] [05] [06] [07] [08] [09] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28]


Φεβρουάριος

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 11.00 Γέφυρα ποταμού Κόσυνθου

Ιστορικοί περίπατοι - Ξάνθη Οι ιστορικοί περίπατοι είναι μια ακόμη αφορμή να γνωρίζουμε από κοντά τους τόπους της Θράκης και την ιστορία τους. Πρόκειται κυριολεκτικά για περιπάτους σε επιλεγμένα σημεία πόλεων και οικισμών. Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον.

και να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη .................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................. ..................................................................................................................................................

Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 25410 25421

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 18.00 Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

Κόκκινη κλωστή δεμένη... Ένα απόγευμα σαν παραμύθι. Αφήγηση - Δραματοποίηση λαϊκών παραμυθιών - θεατρικό παιχνίδι - παραδοσιακό παιχνίδι από την Φιλιώ Δαργενίδου.

ΤΡΙΤΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 19.30 Πολυχώρος Βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου

Βιβλιοπαρουσίαση «Μικόμπο ο γιος της Καλέουο» Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης και το βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου παρουσιάζουν το βιβλίο «Μικόμπο ο γιος της Καλέουο». Διασκευή Βασιλική Κοντογιάννη - Φραγκίσκος Καμπασελέ, επίμετρο Φραγκίσκος Καμπασελέ, εικονογράφηση Νίκος Καμπασελέ, βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα 2008. Το βιβλίο παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό έναν αφρικανικό μύθο, που προέρχεται από την προφορική παράδοση των Λουμπά της κεντρικής Αφρικής. Η διασκευή σέβεται το αρχικό αφρικανικό υλικό, αλλά επιδιώκει ταυτόχρονα να δημιουργεί συνεχώς γέφυρες με τη σύγχρονη ελληνική πρόσληψη. Την ίδια προσπάθεια γεφύρωσης επιχειρεί παράλληλα να κάνει η εικονογράφηση, που είναι πρωτότυπη.

Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ [01] [02] [03] [04] [05] [06] [07] [08] [09] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28]

[21]


Φεβρουάριος

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 21.30 Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

Μουσική Σκηνή AVANX FESTIVAL - Live Μαγγίνας - Saltchev - Κοντόπουλος

[22]

και να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη .................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................. ..................................................................................................................................................

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 20.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Το γραμματόσημο στην Ξάνθη Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με αφορμή το γραμματόσημο στην πόλη μας. Το γραμματόσημο ταξίδεψε το θεσμό των ΘΛΕ πριν από χρόνια σ’ όλο τον κόσμο. Με αφορμή τη δωρεά της συλλογής του Κυριάκου Σταματιάδη στο Λαογραφικό Μουσείο γίνεται η παρουσίασή της και μια συζήτηση για την καλύτερη αξιοποίηση αυτής, στην πόλη μας.

Ο Peter Saltchev, ίσως ο πιο γνωστός τραγουδιστής Jazz της Βουλγαρίας, μαζί με τον κιθαρίστα Κώστα Μαγγίνα και το Βαγγέλη Κοντόπουλο στο μπάσο παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα από jazz standards, προσπαθώντας να αναδείξουν τα ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία των κομματιών με έναν ξεχωριστό και πιο ουσιαστικό τρόπο, αλλά και παράλληλα να εξερευνήσουν τις ηχητικές δυνατότητες που προσφέρουν όργανα όπως η δωδεκάχορδη κιθάρα και το μαντολίνο. Ηχοχρώματα της Κέλτικης και Ιρλανδέζικης μουσικής αναμειγνύονται δημιουργικά με τους ήχους της jazz και των Βαλκανίων, ένα σημείο συνάντησης όπου ο κάθε μουσικός συνεισφέρει τα μουσικά του βιώματα στη δημιουργία μιας μουσικής απαλλαγμένης από συμβάσεις.

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 21.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Αφιέρωμα Ο Μύθος του Ορφέα Στα πλαίσια του αφιερώματος στον Ορφέα, προβολή της ταινίας του Peter Hall «Ο Ορφέας στον Άδη», βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Τεννεσή Ουίλιαμς, με τους Κέβιν Άντερσον, Βανέσα Ρεντγκρέιβ κ.ά.

Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ [01] [02] [03] [04] [05] [06] [07] [08] [09] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28]


Φεβρουάριος

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 20.00 Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

Τις τρανές τσ’ Αποκριές

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 16.30 Αίθουσα «Αρίωνας»

και να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη .................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................. ..................................................................................................................................................

Bal d’ enfant Η ΦΕΞ προσκαλεί τους μικρούς της φίλους σ’ ένα Bal d’ enfant. Προβολές κινουμένων σχεδίων, πολλή μουσική και κέφι για τους μικρούς φίλους μας.

Πέθανε ο κρέας πέθανε Ψυχομαχάει και τύρος… Ο καλόγερος, οι κουδουνάδες και οι μωμόγεροι, γλεντούν τσ’ Αποκριές στην Ξάνθη. Το Χορευτικό Εργαστήρι της ΦΕΞ σε συνεργασία με το Μορφωτικό-Πολιτιστικό Σύλλογο Μοναστηρακίου Δράμας, τον Μορφωτικό-Λαογραφικό Σύλλογο Τετραλόφου Κοζάνης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βώλακα Δράμας παρουσιάζουν μία παραδοσιακή μουσικοχορευτική παράσταση αφιερωμένη στην Αποκριά στα πλαίσια των ΘΛΕ. Στην παράσταση παρουσιάζονται αποκριάτικα δρώμενα και σκωπτικά τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 22.00 Αίθουσα «Αρίωνας»

Latin Party Το εργαστήρι λατινοαμερικάνικων χορών της ΦΕΞ οργανώνει ένα ξεχωριστό Latin party, με επιδείξεις χορών από τους δασκάλους και τα τμήματα. D.J. o Βασίλης Μαραπίδης.

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 11.00 Γέφυρα ποταμού Κόσυνθου

Ιστορικοί περίπατοι - Ξάνθη Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 25410 25421

Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ [01] [02] [03] [04] [05] [06] [07] [08] [09] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28]

[23]


Φεβρουάριος

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 21.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Αφιέρωμα Ο Μύθος του Ορφέα Στα πλαίσια του αφιερώματος στον Ορφέα, προβολή της ταινίας του Sidney Lumet «The fugitive Kind», με τους Μάρλον Μπράντον, Άννα Μανιάνι κ.ά.

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 18.00 Κεντρική Πλατεία Ξάνθης

[24]

και να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη .................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................. ..................................................................................................................................................

Δρώμενο «ο καλόγερος» Το χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ παρουσιάζει το δρώμενο «ο καλόγερος». Η πλούσια λαϊκή μας παράδοση ξεδιπλώνεται δραματουργικά προσπαθώντας ν’ αποδώσει τα στοιχεία εκείνα, όπως καταγράφηκαν από το Γ. Βιζυηνό.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 18.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Εργαστήριο Ζωγραφικής της ΦΕΞ Το Εργαστήριο Ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους μικρούς του φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής.

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 10.30 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Εργαστήριο Ζωγραφικής της ΦΕΞ Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους μικρούς του φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στην μεγάλη παρέλαση της Κυριακής.

Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ [01] [02] [03] [04] [05] [06] [07] [08] [09] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28]


Μάρτιος

Γι’ αυτό το μήνα θα δεχόμαστε ερωτήσεις, πληροφορίες και απόψεις σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεται κανείς την πολυπολιτισμικότητα στην πόλης μας. Στο

fexanthis@gmail.com στο blog της ΦΕΞ,

http://fexblog.wordpress.com/ αλλά και προφορικά και γραπτά με τον παραδοσιακό τρόπο στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης. Την Τετάρτη 18 Μαρτίου και ώρα 20.00 συνοδεία κρασιού θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα.

Ιστορικοί περίπατοι - Ξάνθη Οι ιστορικοί περίπατοι είναι μια ακόμη αφορμή να γνωρίσουμε από κοντά τους τόπους της Θράκης και την ιστορία τους. Πρόκειται κυριολεκτικά για περιπάτους σε επιλεγμένα σημεία πόλεων και οικισμών. Στη διάρκεια των περιπάτων αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον. Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 25410 25421. Αρχή περιπάτου στη γέφυρα ποταμού Κόσυνθου.

[25]

Αυτόν το μήνα μην ξεχνάτε!!!

Πολυπολιτισμικότητα στην Ξάνθη τέχεις, ω, Συμμε Συμμετέχ υμμετέχουμε, ει, Σ Συμμετέχ Αποφασίζουν. ετε, χ τέ ε μ Συμ

Ρατσισμός: ο πολιτισμός των ηλιθίων.

Πολι

τική είν τον κ αι η τέχν η ό σε π σμο να χώ να εμποδ ράγμα ί ν τα πο ει τη μύτ ζεις η του υ τον αφορ ούν. H . Walp ole

ς, ημμένο κατειλ ξίσου. ο ρ π ι ε μα Δεν εί μισώ όλους . S. Fields W τους

.... ΜΑΡΤΙΟΥ ... ....

Μουσική Σκηνή AVANX FESTIVAL - Live Μπάμπης Παπαδόπουλος Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος, κιθαρίστας του συγκροτήματος Τρύπες και στη συνέχεια στενός συνεργάτης των Θανάση Παπακωνσταντίνου, Σωκράτη Μάλαμα, Φλώρου Φλωρίδη. Με το δίσκο «Σκηνές Από Ένα Ταξίδι» ξεκινάει την προσωπική του δισκογραφική διαδρομή. Ο δίσκος, όπως φανερώνει και ο τίτλος του, είναι σκηνές από ένα ταξίδι. Στην περιήγηση μας αυτή μας περιμένει το άγνωστο, το περίεργο, το όμορφο. Πληροφορίες - προπώληση εισιτηρίων στο τηλ. 25410 25421.


Μάρτιος

ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ 19.30 και 22.30 Odeon Cosmos

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 20.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Κινηματογραφική Λέσχη Λέσχη της Δευτέρας

Εικαστικός περίπατος στην παλιά πόλη της Ξάνθης

Η Λέσχη της Δευτέρας παρουσιάζει εξαιρετικές ταινίες στον κινηματογράφο ODEON COSMOS. Κάθε Δευτέρα δύο προβολές 19.30 & 22.00.

Μικρογλυπτική και κόσμημα Κεβόρκ Μελκονιάν

Πληροφορίες στο ODEON COSMOS (Δαγκλή, Καραολή & Ελπίδος) τηλ. 801-11-60000 και στο www.fex.org.gr

Κινηματογραφική Λέσχη [26]

και να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη .................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................. ..................................................................................................................................................

Αφιέρωμα - Τάκης Κανελόπουλος ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 12.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Η Παρένθεση (1968) ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 20.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Το χρονικό μιας Κυριακής (1975) ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 12.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Σόνια (1980)

Ο Κεβόρκ Μελκονιάν γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κομοτηνή. Φοίτησε στη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας / Ωρολογοποιίας Κ.Ε.Τ.Ε. Αθηνών και στη θεατρική σχολή της Χατζάκου. Επιστρέφοντας στην Κομοτηνή ασχολήθηκε με το σχεδιασμό και τη δημιουργία κοσμημάτων και μικρογλυπτικής, συνδυάζοντας μέταλλα, πολύτιμους και ημιπολίτιμους λίθους με πετρώματα. Πρόσφατα ασχολήθηκε και με το θεατρικό κόσμημα. Αντλεί τα θέματά του από την αρχαία ελληνική τέχνη, το λαϊκό πολιτισμό και τη φύση. Συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και βραβεύτηκε επανειλημμένα σε Πανελλήνιους και Διεθνείς διαγωνισμούς Σχεδίου Κοσμήματος. Εγκαίνια Τετάρτη 4 Μαρτίου και ώρα 20.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης. Στο Λαογραφικό Μουσείο, στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου, στο cafe-Restaurant Κοκόρι.

ΤΡΙΤΗ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 19.30 Πολυχώρος Βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου

Βιβλιοπαρουσίαση Ο άνθρωπος της καρδιάς Γκιουνερί Ίτσογλου Η Φιλοπρόοδη ένωση Ξάνθης και το βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου παρουσιάζουν το πρώτο comic album Τούρκου δημιουργού στη χώρα μας. Μια καταπληκτική ματιά της Ανατολής απέναντι στη Δύση... Μετάφραση: Φραγκώ Καράογλαν

Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ [01] [02] [03] [04] [05] [06] [07] [08] [09] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31]


Μάρτιος

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 16.00 Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

Κόκκινη κλωστή δεμένη... Ένα απόγευμα σαν παραμύθι. Αφήγηση-Δραματοποίηση λαϊκών παραμυθιών, θεατρικό, παραδοσιακό παιχνίδι από την Φιλιώ Δαργενίδου.

συγγραφή παιδικού βιβλίου, νουβέλας, ποίησης. Έχει μεταφράσει 45 βιβλία για εκδ. οίκους Ελλάδας και Γαλλίας, από τα οποία τα 35 είναι για παιδιά, και έχει διδάξει μεταφρασιολογία και μετάφραση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσ/νίκης.

ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 20.00 Κομοτηνή

Θρακικά έργα τέχνης σε Μουσεία της Ευρώπης και να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη .................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................. ..................................................................................................................................................

1ο μέρος αρχαιότητα Εικονικές παρουσιάσεις έργων τέχνης με τη μουσειολόγο, ιστορικό τέχνης Κική Χριστοδούλου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 20.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 20.00 ...

Πολυπολιτισμικότητα στην Ξάνθη

Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ξάνθη ΙΙΙ

Oι δημοσιογράφοι Θ. Μπακάλης, Tηλ. Αρναούτογλου, Μ. Κώστογλου θα απαντήσουν σε ερωτήσεις που έχουμε συγκεντρώσει και θα ακολουθήσει συζήτηση…

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης σε συνεργασία με το τμήμα μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου οργανώνει το 3ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ξάνθη. (Θα κυκλοφορήσει αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ).

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 20.00 Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης Η ΦΕΞ οργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων, στο Ράδιο Ξάνθη, Happenings στους δρόμους και ώρα 20.00 στο σπίτι πολιτισμού με καλεσμένη την Ελίνα Μαρμαρίδου σε μια ποιητική βραδιά με απαγγελίες και μουσική. Σπούδασε γλωσσικές επιστήμες στο Παν. Ανθρωπιστικών Σπουδών του Στρασβούργου. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές μεταφρασιολογίας στο Παρίσι, στην Ανώτατη Σχολή Διερμηνέων και Μεταφραστών (ESIT) του Παν. Paris III. Είναι διδάκτωρ μεταφρασιολογίας της ίδιας σχολής. Ασχολείται συστηματικά με τη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 20.00 Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου το Θεατρικό Εργαστήρι της ΦΕΞ «Οδός Ονείρων» παρουσιάζει την παραγωγή «Αντί παράστασης» (εργαστήριο ΙΙ). Το Ράδιο Ξάνθη 93,5 παρουσιάζει μουσικές του θεάτρου αλλά και ηχογραφημένες παραστάσεις και το μήνυμα για τη Φετινή Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου.

Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ [01] [02] [03] [04] [05] [06] [07] [08] [09] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31]

[27]


Απρίλιος

Αυτόν το μήνα μην ξεχνάτε!!!

Ιστορικοί περίπατοι - Ξάνθη

Μια σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας.

Οι ιστορικοί περίπατοι είναι μια ακόμη αφορμή να γνωρίσουμε από κοντά τους τόπους της Θράκης και την ιστορία τους. Πρόκειται κυριολεκτικά για περιπάτους σε επιλεγμένα σημεία πόλεων και οικισμών. Στη διάρκεια των περιπάτων αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον.

Το παιδί στην Ξάνθη.

ΚΙΝΗΤΟ Υ ΠΗΡΑΝ ΟΝΟΣ Ο Μ Ι Ο ΟΙ ΦΙΛ ΟΜΑΙ Μ ΑΙΣΘΑΝ ΚΙ ΕΓΩ

[28]

Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 25410 25421. Αρχή περιπάτου στη γέφυρα ποταμού Κόσυνθου.

Υπάρχουν 3 τρόποι να γίνει κάτι: κάν’ το μόνος, προσέλαβε κάποιον να το κάνει ή απαγόρευσε στα παιδιά σου να το κάνουν. M. Crain

Ποτέ μ η σου να ν επιτρέπεις σ σου όν ε φωνάζει μ στο παιδί ομα. Δ ε εν γνω το μικρό ρίζεστ αι δ και τό σο καιρ α ό. F. Lebo witz

Αγόρι: ένας θόρυβος γεμάτος χώματα.

ς μου γονεί ως. ι ο ν σ α ν αμέ ήγαγ με απ έδρασα άτιό μου. ν α τ μ Ό en ω W. All ν το δ α σ α ι Νοίκ

ΑΥΤΟ Τ

Ο ΣΧΟΛ

ΕΙΟ ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΤΑΛΑ ΒΑΙΝΕΙ, ΑΤΑΛΑΒ ΟΥΜΕ Ε ΜΕΙΣ.

ΘΑ ΤΟ Κ

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 19.30 Πολυχώρος Βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου

Εικαστικός περίπατος στην παλιά πόλη της Ξάνθης Ζωγραφική Άννα Παπαλεξάνδρου Η Άννα Παπαλεξάνδρου γεννήθηκε το 1981 στην Κομοτηνή, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Χάβρης, στη Γαλλία. Μετράει ήδη δύο συμμετοχές σε Μπιενάλε στη Γαλλία (2006) και στην Ιταλία (2008).


Απρίλιος και να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη .................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................. ..................................................................................................................................................

Η πρώτη της ατομική έκθεση παρουσιάστηκε το 2008 στην Πάρο και την ίδια χρονιά συμμετείχε στο 8ο Πεδίο Δράσης Κόδρα, RoomsToLet στην Θεσσαλονίκη. Διδάσκει ελεύθερο σχέδιο και ζωγραφική στο Σύλλογο Καλλιτεχνών «Αθηνίων» Κομοτηνής. Από την πρόσκληση-πρόκληση του θεατή στην προηγούμενη δουλειά της όπου χρησιμοποιούσε καραμέλες ή γλειφιτζούρια, περνάει στη νέα δουλειά της στον κόσμο των παιδιών. Κατευθύνεται τώρα σε σταθερή δομή έργων και σχεδιαστική σαφήνεια, μεταχειριζόμενη μολύβια σε καμβά και ελαχιστοποιώντας το χρώμα. Στο Λαογραφικό Μουσείο, στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου, στο café Restaurant Κοκόρι. Εγκαίνια Τετάρτη 1 Απριλίου και ώρα 19.30 στον πολυχώρο του Βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου

ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ 19.30 και 22.30 Odeon Cosmos

Κινηματογραφική Λέσχη Λέσχη της Δευτέρας Η Λέσχη της Δευτέρας παρουσιάζει εξαιρετικές ταινίες στον κινηματογράφο ODEON COSMOS. Κάθε Δευτέρα δύο προβολές 19.30 & 22.00. Πληροφορίες στο ODEON COSMOS (Δαγκλή, Καραολή & Ελπίδος) τηλ. 801-11-60000 και στο www.fex.org.gr

ΠΕΜΠΤΗ 2 ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Λαογραφικο Μουσειο Ξάνθης

4ο Animfest 09 To EΥΡΩΠΑΪΚΟ KΕΝΤΡΟ KΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ & η ΦΕΞ παρουσιάζουν το 4ο Animfest 09. Προβολές και άλλες εκδηλώσεις, που θα ικανοποιήσουν και τον πλέον απαιτητικό λάτρη των κινούμενων σχεδίων. Κυκλοφορεί αναλυτικό πρόγραμμα του Fest)

Κινηματογραφική Λέσχη Αφιέρωμα - Αντρέι Ταρκόφσκι

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 12.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Το κομπρεσέρ και το βιολί (1960) Η παιδική ηλικία του Ιβάν (1962) 19.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Αντρέι Ρουμπλιόφ (1966) ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 21.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Solaris (1972) ΤΡΙΤΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 21.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Ο καθρέφτης (1976) ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 21.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Stalker (1979) ΠΕΜΠΤΗ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 21.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Νοσταλγία (1983) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 21.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Η θυσία (1986) ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 12.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Andrei Tarkovsky

Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π [01] [02] [03] [04] [05] [06] [07] [08] [09] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30]

[29]


Απρίλιος

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 18.00 Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

Κόκκινη κλωστή δεμένη… Ένα απόγευμα σαν παραμύθι. Αφήγηση - Δραματοποίηση λαϊκών παραμυθιών - θεατρικό παιχνίδι - παραδοσιακό παιχνίδι από την Φιλιώ Δαργενίδου. Στη συνέχεια, προβολή της ταινίας «Ο Δρόμος προς την ευτυχία».

[30]

και να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη .................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................. ..................................................................................................................................................

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 19.00 Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

Μπολόνια με καθηγητή τον Umberto Eco και δούλεψε σαν μουσικός με παραδοσιακά Ιταλικά σχήματα και παραδοσιακά σχήματα Εβραϊκής μουσικής (σεφαραδίτικα, ασκεναζίτικα). Η εικοσάχρονη φιλία του με τον Αλέκο Βασιλάτο και τον Τάσο Λώλη κατέληξε στη δημιουργία του σχήματος "Συνήθεις Ύποπτοι" το 1994. Πέρασαν 5 χρόνια από την έκδοση του πρώτου προσωπικού δίσκου του Χρήστου Θηβαίου «Μόνο νερό στη ρίζα», και 13 από την κυκλοφορία του εξαιρετικού «Μέρες αδέσποτες». Η καινούργια του προσωπική δουλειά έχει τον τίτλο «Πέτρινοι Κήποι» και κυκλοφορεί από την εταιρία Legend.

Ενημερωτική εκδήλωση Ενημερωτική εκδήλωση για τους γονείς σε θέματα πρόληψης…

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 20.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Θρακικά έργα τέχνης σε Μουσεία της Ευρώπης 1ο μέρος αρχαιότητα Εικονικές παρουσιάσεις έργων τέχνης με τη μουσειολόγο και ιστορικό τέχνης Κική Χριστοδούλου.

ΠΕΜΠΤΗ 9 ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 18.00-20.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

...... ... ΑΠΡΙΛΙΟΥ .... Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 10.00-13.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Μουσική Σκηνή

Το Άγιο Πάσχα

AVANX FESTIVAL - Live Χρήστος Θηβαίος Ο Χρήστος Θηβαίος μεγάλωσε σε περιοδεύοντες θιάσους εξαιτίας του γεγονότος ότι οι γονείς του ήταν ηθοποιοί. Σπούδασε φιλοσοφική στη

Πασχαλινά αυγά, τσουρέκια, αφήγηση παραμυθιών και εθίμων, ζωγραφιές, κάλαντα και ταινίες, … ένα πλούσιο πρόγραμμα για να γνωρίσουν οι μικροί μας φίλοι ήθη και έθιμα των ημερών του Πάσχα στην Ξάνθη.

Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π [01] [02] [03] [04] [05] [06] [07] [08] [09] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30]


Μάιος

Γι’ αυτόν το μήνα θα δεχόμαστε ερωτήσεις, πληροφορίες και απόψεις σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεται κανείς τη Φύση, τα προβλήματα και τα πλεονεκτήματα του περιβάλλοντός μας.

Ιστορικοί περίπατοι - Ξάνθη

στο blog της ΦΕΞ,

Οι ιστορικοί περίπατοι είναι μια ακόμη αφορμή να γνωρίσουμε από κοντά τους τόπους της Θράκης και την ιστορία τους. Πρόκειται κυριολεκτικά για περιπάτους σε επιλεγμένα σημεία πόλεων και οικισμών. Στη διάρκεια των περιπάτων αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον.

http://fexblog.wordpress.com/

Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 25410 25421. Αρχή περιπάτου στη γέφυρα ποταμού Κόσυνθου.

Στο

fexanthis@gmail.com

αλλά και προφορικά και γραπτά με τον παραδοσιακό τρόπο στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης. Την .................. και ώρα 20.00 συνοδεία κρασιού θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα.

[31]

Αυτόν το μήνα μην ξεχνάτε!!!

Φύση Ι

Ο θεός έκανε τον πρώτο κήπο και ο Κάην την πρώτη πόλη. A. Cowley

Δεν έχ ω Είναι έ καμιά όρεξη να είδο για ς υγιειν εξοχή. ού τάφ ου. ι S. Smit ρέφετα τ h σ α τ α κ α, Η χώρα ην αδιαφορί από τ ζει εμένα? οιά τι με ν αλλά

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΜΑΪΟΥ 12.00 Πολυχώρος Βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου

Εικαστικός περίπατος στην παλιά πόλη της Ξάνθης Αλέξανδρος Δημητριάδης Ο Αλέξανδρος Δημητριάδης γεννήθηκε στην Ξάνθη. Σπούδασε Γραφιστική και Διαφήμιση στη Θεσσαλονίκη και αργότερα χαρακτική στην Accademia di Belle Arti di Perugia (Ιταλία), με καθηγητές τους G. Sani, L. Ragni, Μ. Scavizzi. Στην Ελλάδα, συνέχισε τις σπουδές του στην Α.Σ.Κ.Τ.


Μάιος και να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη .................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................. ..................................................................................................................................................

[32]

Θεσσαλονίκης, με τον Ξ. Σαχίνη και δίδαξε σε τμήματα ζωγραφικής και σχεδίου στην Ξάνθη. Παρουσιάζει τακτικά τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, απασχολούμενος ταυτόχρονα στην εκπαίδευση. Ψάχνοντας μια εύθραυστη ισορροπία μέσα από το αφηρημένο και το ανεικονικό, συνδυάζει στη νέα δουλειά του τους κώδικες των εμπορικών προϊόντων με τη γραφή. Αποδίδει έτσι, την εξέλιξη της περιγραφής των αντικειμένων από τον άνθρωπο.

Κινηματογραφική Λέσχη Αφιέρωμα - Roberto Benigni

Στο Λαογραφικό Μουσείο, στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου, στο café Restaurant Κοκόρι. Εγκαίνια Σάββατο 2 Μαΐου και ώρα 12.00 στον πολυχώρο του Βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΜΑΪΟΥ 21.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Τζόνι Οδοντογλυφίδας Johnny Stecchino (1991) ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΪΟΥ 21.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Το τέρας - Il mostro

(1994)

Κινηματογραφική Λέσχη Αφιέρωμα - Μέρες Ραδιοφώνου

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΜΑΪΟΥ 18.00 Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

Κόκκινη κλωστή δεμένη… Παράσταση και δραματοποίηση λαϊκών παραμυθιών από τη Φιλιώ Δαργενίδου.

ΠΕΜΠΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ 21.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

A face in the crowd ELIA KAZAN (1957)

Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ [01] [02] [03] [04] [05] [06] [07] [08] [09] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31]


Μάιος

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΜΑΪΟΥ 21.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΪΟΥ ..... Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Radio days WOODY ALLEN (1987)

Διεθνής Ημέρα Μουσείων Μουσεία και Τουρισμός

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΜΑΪΟΥ 21.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Good morning Vietnam BARRY LEVINSON (1987)

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΜΑΪΟΥ 21.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

και να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη .................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................. ..................................................................................................................................................

Fisher King TERRY GILLIAM (1991)

Το Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης σας προσκαλεί σε μια περιήγηση στη νεότερη ιστορία της πόλης μας με οδηγό τα εκθέματα του, αλλά και με έμφαση στις τουριστικές υποδομές και δυνατότητες της περιοχής.

...... ... ΜΑΪΟΥ .... Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Μουσική Σκηνή AVANX FESTIVAL - Live Blaine Reininger

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΜΑΪΟΥ 20.00 Κομοτηνή

Θρακικά έργα τέχνης σε Μουσεία της Ευρώπης 2ο μέρος Βυζαντινή περίοδο Εικονικές παρουσιάσεις έργων τέχνης με τη μουσειολόγο και ιστορικό τέχνης Κική Χριστοδούλου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΜΑΪΟΥ 19.30 Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

Γεννημένος το 1953 στο Pueblo, του Κολοράντο, από Λατίνα μητέρα και πατέρα «έναν αμερικάνο αγρότη με γερμανικό όνομα» όπως είθισται να δηλώνει ο ίδιος, δε διαθέτει μόνο ένα από τα πιο ιδιαίτερα κι αναγνωρίσιμα ονόματα στη μουσική βιομηχανία αλλά και μια εξίσου συναρπαστική πορεία σ’ αυτήν. Στην ηλικία των 9 ετών άρχισε να παίζει βιολί και κιθάρα και ήδη, από τα 11 του συνέθετε μικρές μελωδίες και τραγούδια λίγο αργότερα. Τα πρώτα δύο χρόνια του πανεπιστημίου στο Colorado αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο San Francisco. Εκεί η διαδρομή του ξεκίνησε και αναπτύχθηκε ιδανικά, επηρεασμένος από την ενασχόλησή του με την ηλεκτρονική τεχνολογία και τις εφαρμογές της στη σύγχρονη μουσική, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της σπουδαίας μπάντας, Tuxedomoon...

Τα πόδια παίζουν θέατρο. Ένα είδος κουκλοθεάτρου με τα πέλματα των ποδιών, βασισμένο στην παντομίμα και το χιούμορ. Παίζουν, Φιλιώ Δαργενίδου & Νίκη Καραγκιοζίδου.

Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ [01] [02] [03] [04] [05] [06] [07] [08] [09] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31]

[33]


Ιούνιος

Γι’ αυτόν το μήνα θα δεχόμαστε ερωτήσεις, πληροφορίες και απόψεις σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεται κανείς τη Φύση, τα προβλήματα και τα πλεονεκτήματα του περιβάλλοντός μας.

στο blog της ΦΕΞ,

Οι ιστορικοί περίπατοι είναι μια ακόμη αφορμή να γνωρίσουμε από κοντά τους τόπους της Θράκης και την ιστορία τους. Πρόκειται κυριολεκτικά για περιπάτους σε επιλεγμένα σημεία πόλεων και οικισμών. Στη διάρκεια των περιπάτων αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον.

http://fexblog.wordpress.com/

Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 25410 25421. Αρχή περιπάτου στη γέφυρα ποταμού Κόσυνθου.

αλλά και προφορικά και γραπτά με τον παραδοσιακό τρόπο στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης. Την Τετάρτη 3 Ιουνίου και ώρα 20.00 συνοδεία κρασιού θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα.

ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 20.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Στο

fexanthis@gmail.com

[34]

Ιστορικοί περίπατοι - Ξάνθη

Αυτόν το μήνα μην ξεχνάτε!!!

Φύση ΙΙ

Σταματήστε τη Γη να κατέβω.

ήκει αίο αν Το Αιγ άρια του. στα ψ

Tα ζήτη πρόβατα α σαν κ αλύτ πήργησαν ερες συνθ και ήκ σφαγ ες ής.

Η Φύση στην Ξάνθη Oι δημοσιογράφοι Θ. Μπακάλης, Tηλ. Αρναούτογλου, Μ. Κώστογλου, θα απαντήσουν σε ερωτήσεις που έχουμε συγκεντρώσει και θα ακολουθήσει συζήτηση…


Ιούνιος και να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη .................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................. ..................................................................................................................................................

Κινηματογραφική Λέσχη Αφιέρωμα - Περιβάλλον

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 19.00 Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

Κόκκινη κλωστή δεμένη... Παράσταση και δραματοποίηση λαϊκών παραμυθιών από τη Φιλιώ Δαργενίδου.

[35] ΠΕΜΠΤΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 21.30 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 21.30 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Koyaanisqatsi

Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 21.30 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Η Μουσική Σκηνή της ΦΕΞ οργανώνει στην αυλή του λαογραφικού Μουσείου μια εκδήλωση αφιερωμένη στη μουσική.

Powaqqatsi ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 21.30 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Naqoyqatsi

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 21.30 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Χορευτικό Εργαστήρι της ΦΕΞ Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών και αποχαιρετιστήριος χορός. Πληροφορίες στο τηλ. 25410 25421

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 20.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Θρακικά έργα τέχνης σε Μουσεία της Ευρώπης 2ο μέρος Βυζαντινή περίοδο Εικονικές παρουσιάσεις έργων τέχνης, με τη μουσειολόγο και ιστορικό τέχνης Κική Χριστοδούλου.

Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ [01] [02] [03] [04] [05] [06] [07] [08] [09] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30]


[36]

Διοικητικό Συμβούλιο ΦΕΞ

Πρόεδρος:

Ειδική Γραμματέας:

Νικόλαος Χατζημηλιούδης,

Ισιδώρα Βουλκίδου,

εκπαιδευτικός

βιβλιοθηκονόμος

Αντιπρόεδρος:

Ιωάννης Φράγκος, οικονομολόγος

Υπεύθυνος Πληροφορικών Συστημάτων:

Παναγιώτης Κούδας, ηλεκτρολόγος - μηχανικός Η/Υ

Γραμματέας:

Παναγιώτης Κούδας, ηλεκτρολόγος - μηχανικός Η/Υ

Ταμίας:

Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μουσικής Σκηνής:

Ευάγγελος Κοντόπουλος, μουσικός

Ελένη Μαρίνογλου, εκπαιδευτικός

Μέλη:

Ανδρέας Γερασίμου, Αντιγόνη Γούλα, Γερακίνα Σταθοπούλου, Γερακίνα Χοκμετίδου, Κωνσταντίνος Δημόπουλος Συντονιστής:

Πασχάλης Ξανθόπουλος, σκηνοθέτης, σύμβουλος επιχειρήσεων

Υπεύθυνοι & Εφορίες τμημάτων της ΦΕΞ: Για την καλύτερη οργάνωση, λειτουργία και παρακολούθηση των δράσεων, υπάρχουν υπεύθυνοι και εφορίες για κάθε τομέα δράσεις, οι οποίοι ενημερώνουν το Δ.Σ και τη Γενική Συνέλευση σχετικά με την πρόοδο κάθε τμήματος. Μέλη του Συλλόγου: Η ΦΕΞ είναι ο ιστορικότερος εν λειτουργία φορέας της πόλης και ένας από τους πολυπληθέστερους σε μέλη.


[37]

Μεγάλοι Ευεργέτες Ευεργέτες Υποστηρικτές

Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρου Σ. Ωνάση Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου Υπουργείο Πολιτισμού • Δήμος Ξάνθης • Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης • Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης • Νομαρχία Ξάνθης • Φοροτεχνική και Θρακική Προσέγγιση • Πέτρος Κονταρίδης • Μάγδα Πετμεζά Κέντρο ξένων γλωσσών

Χορηγοί

ALTO δομικά υλικά • ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, Βιβλιοπωλεία • ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ Φροντιστήριο- Computer - Σχέδιο • ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ Κέντρο Ξένων Γλωσσών • Cava Graal • ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ Είδη Σχεδίου • Nativus, Alternative travel services • Telia + pavla γραφικές τέχνες • Tonias Travel • ZOOM art group • Δαλακάκης γραφικές τέχνες • Θεοδωρίδης Τεχνική Α.Ε. • Κοκόρι Cafe restaurant • Νεστορίδη καφεκοπτείο • Νταϊλιάνη Κωνσταντίνα συμβολαιογράφος • Υδρώ, Συνεταιρισμός Θερμοϋδραυλικών Ξάνθης • Βιβλιοπωλεία Εκδόσεις ΣΠΑΝΙΔΗΣ • Πολυδιαγνωστικό Κέντρο Ξάνθης ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ • Fresh co • Κτήμα Σγουρίδη

Δωρητές

Ανταμπούφη-Δούμου Καλλιόπη • Αντωνιάδης Γιάννης • Αρναούτογλου Μαρία • Αρσένη Αγλαΐα • Βάρτα Ίνγριντ • Δερμετζόγλου Θεόδωρος • Δημητρόπουλος Δημήτρης • Ζαρωτιάδης Παναγιώτης • Καρκαλιάνη Χρυσούλα • Κοντοπούλου Σοφία • Κουγιουμτζόγλου Δημήτριος, • Κουλακλόγλου Μαγδαληνή • Λερίδης Χρήστος • Μπαρμπαντιρόπουλος Ανδρέας • Νεστορίδης Απόστολος • Ντόσσης Ιωάννης • Ξανθόπουλος Δημήτρης • Ξανθόπουλος Πασχάλης • Ξηροπούλου Άννα • Ξυλάς Χάρης • οικ. Αραμπατζή Μιχαήλ • οικ. Γιαννίκη • οικ. Μήτρου Δημητρίου • οικ. Π. Γούναρη • οικ. Σεραμέτη Γεναδίου • οικ. Χατζηγεωργίου Δημητρίου & Κων/νου • Οικονόμου-Καμπά Ευγενία • Πιαλόγλου Σιάπαντα • Σαραφίδου - Νικολαϊδου Αγγελική • Σεβαστοπούλου Μερώπη • Σεμίζη-Τσολακάκη Δήμητρα • Σταθοπούλου Γερακίνα • Σταματιάδης Κυριάκος • Σταματιάδου Ελένη • Συμεωνίδου Ιφιγένεια • Φραγγή Στυλιανή • Φυλακτός Γεώργιος • Χριστοδούλου Χρήστος


Εκτός από τους

υποστηρικτές του προγράμματος είναι:

ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ ΠΟΛΥ∆ΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΞΑΝΘΗΣ

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΕΡΜΟΫΔΡΑΥΛΙΚΩΝ

Αντίκα 7, 67100 Ξάνθη Τηλ. fax. .25410/25421 e-mail: fexanthis@gmail.com

www.fex.org.gr

ZOOM art group

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων A 2009  

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων A 2009

Advertisement