Page 1

fex2008ok:

1

12/21/07

7:49 PM

Page 1

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης Πρόγραμμα πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων 1ο εξάμηνο 2008

στη Γειτονιά του Αίμου


fex2008ok:

1

12/21/07

7:49 PM

Page 2


fex2008ok:

1

12/21/07

7:49 PM

Page 1

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης Πρόγραμμα πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων 1ο εξάμηνο 2008

στη γειτονιά του Αίμου


fex2008ok:

1

12/21/07

7:49 PM

Page 2


1

12/21/07

7:50 PM

Page 3

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης Στους κατοίκους της περιοχής είναι γνωστή και ταυτόσημη με κάθε είδους πολιτιστική δραστηριότητα. Και τούτο, διότι πρόκειται για έναν ιστορικό πολιτιστικό φορέα, (έτος ιδρύσεως 1952) στενά συνδεδεμένο με την πορεία της πόλης τα τελευταία πενήντα πέντε χρόνια.

[3]

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης Αντίκα 7, 67100 Ξάνθη τηλ. & fax. : 25410 25421 e-mail: fexanthis@gmail.com www.fex.org.gr

fex2008ok:

Το ιδεολογικό πλαίσιο Ο Φορέας διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στην «ταυτότητα της περιοχής μας». Ιστορία και παράδοση ως παρακαταθήκη, αλλά και σύγχρονη δημιουργία για την ολοκλήρωση οραμάτων. Τομείς και στόχοι δελεαστικοί, μέσα από τους χώρους του πολιτισμού, της επιστήμης, της εκπαίδευσης, η ΦΕΞ παρουσιάζει το νέο πρόσωπο της πόλης.

Οι δράσεις Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης και Αβδήρων, δημιούργημα και προσφορά της Φ.Ε.Ξ. Η συλλογή λαογραφικού υλικού και η ίδρυση του μοναδικού Λαογραφικού Μουσείου της Ξάνθης, σ’ ένα από τα ωραιότερα παραδοσιακά κτίρια. Η Κινηματογραφική Λέσχη, από τις παλαιότερες της Ελλάδας. Το Πολιτιστικό Ραδιόφωνο, ο θεσμός του «Ελεύθερου Πανεπιστημίου» η συμμετοχή της στην οργάνωση θεσμών της περιοχής και η λειτουργία των εργαστηρίων της (Χορευτικό, μουσικό θεατρικό, ζωγραφικής κ.ά.) αποτελούν τμήμα της προσφοράς στον τόπο.

Η νέα δυναμική… Ένας σύγχρονος χώρος συναντήσεων ανάμεσα σε ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. Ένας αξιόπιστος φορέας που σέβεται την παράδοση και τροφοδοτεί με ευκαιρίες τη νέα δημιουργία. Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν και συνεχίζουν να στηρίζουν τις δράσεις της ΦΕΞ.


fex2008ok:

1

12/21/07

7:50 PM

Page 4


1

12/21/07

7:50 PM

Page 5

Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης Το Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης ιδρύθηκε το 1975 και στεγάζεται στο Αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου, στην παλιά πόλη της Ξάνθης. Το κτίριο του μουσείου, ένα έκθεμα αυτό καθ’ αυτό μαρτυρά πολλά για την ιστορία, την κοινωνική και οικονομική ζωή μιας πόλης που άκμασε στις αρχές του 20ού αιώνα. Τα εκθέματα έχουν συντηρηθεί κατά 80% με την συνδρομή ευεργετών, Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη - Ίδρυμα Ι. Φ. Κωστόπουλου, Ίδρυμα Α. Σ. Ωνάση, κ.ά. Σήμερα, φιλοξενεί στους χώρος του, εκθέσεις που παρουσιάζουν στοιχεία από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, την κοινωνική, οικονομική, θρησκευτική ζωή της πόλης και της υπαίθρου στις αρχές του 20ου αιώνα. Παράλληλα λειτουργούν εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα που δίνουν το στίγμα της νέας δημιουργίας στην πόλη.

[5]

Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή: 9.30 - 14.30 Τηλ.: 25410 25421 - 6937120986 e-mail: fexanthis@gmail.com - http//www.fex.org.gr

fex2008ok:


fex2008ok:

1

12/21/07

7:50 PM

Page 6


fex2008ok:

1

12/21/07

7:50 PM

Page 7

Σπίτι πολιτισμού Οι περισσότερες από τις δραστηριότητες της Φ.Ε.Ξ., αρχής γενομένης από την Βιβλιοθήκη, στεγάστηκαν στο διατηρητέο κτίριο του 1900, στην συμβολή των οδών Αμοιρίδη και Παλαιολόγου, απέναντι από το Δημαρχείο.

Ράδιο Ξάνθη 93,5 Το πολιτιστικό ραδιόφωνο της πόλης. Από το 1988 συμμετέχει στην πολυφωνία στα FM. Πολύ μουσική, διαφόρων ειδών, αξιόλογες τοποθετήσεις συνεντεύξεις, απόψεις και σχόλια που βελτιώνουν την εικόνα της πόλης.

[7]

Συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα Η ΦΕΞ έχει συμμετάσχει σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα αποκτώντας υποδομές και σημαντικές εμπειρίες. Τα αποτελέσματα από τα προγράμματα αυτά αξιοποιούνται σήμερα μέσω εκπαιδευτικών και άλλων δράσεων από τη ΦΕΞ.

Εκδόσεις Οι εκδόσεις τις ΦΕΞ (έντυπες και ψηφιακές) συμβάλουν τόσο στην ενημέρωση και ψυχαγωγία όσο και στην διάσωση και διατήρηση της παράδοσή μας.


fex2008ok:

1

12/21/07

7:50 PM

Page 8

Πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων Στόχος των εργαστηρίων της ΦΕΞ και του πολιτιστικού της προγράμματος είναι να διαδραματίζει ένα ενισχυτικό ρόλο στις υπάρχουσες εκπαιδευτικές δομές του τόπου μας. Τα εργαστήρια φιλοξενούν στους κόλπους τους, κάθε χρόνο, πάνω από 450 υποψηφίους, όπου έρχονται σε επαφή με το αντικείμενο της αρεσκείας τους. Παράλληλα οι πολιτιστικές δράσεις συμπληρώνουν την εκπαιδευτική γνώση, αφού φέρνουν σε επαφή τους ενδιαφερόμενους με διακεκριμένους ανθρώπους κάθε χώρου. Η συμμετοχή στα εργαστήρια και στις άλλες δράσεις της ΦΕΞ, είναι κάτι παραπάνω από απλή συμμετοχή στη γνώση. Είναι ανάπτυξη συνεργασίας, φιλίας, ψυχαγωγίας.

[8]

Τμήματα Εκπαιδευτικών δράσεων Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται ή φιλοξενούνται από τη ΦΕΞ ημερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια με θέματα που καλύπτουν τον τομέα της παράδοσης αλλά και της σύγχρονης δημιουργίας. Λειτουργούν ακόμη τα εργαστήρια που δίνουν τη δυνατότητα να προσεγγίσει κανείς τη παράδοση αλλά και τις σύγχρονες τέχνες σ’ ένα φιλικό περιβάλλον. • • • • • • • • • • •

Χορευτικό Εργαστήρι για παιδιά & ενήλικες. Μουσικό Εργαστήρι: Μαθήματα, για παιδιά & ενήλικες. Εργαστήρι Latin. Εργαστήρι Χοροθεάτρου. Κουκλοθεατρικό Εργαστήρι «κουκλόκοσμος», για παιδιά & ενήλικες. Εργαστήρι Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου. Θεατρικό Εργαστήρι «Οδός Ονείρων». Εργαστήριο Κινηματογράφου - Video - Φωτογραφίας. Εργαστήρι Ζωγραφικής για παιδιά & ενήλικες. Εργαστήρι Comics. Εργαστήριο Εναλλακτικής Πληροφορικής & Nέων Τεχνολογιών για παιδιά και ενήλικες.


fex2008ok:

1

12/21/07

7:51 PM

Page 9

Πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων

στη γειτονιά του Αίμου


fex2008ok:

1

12/21/07

7:51 PM

Page 10

Στη γειτονιά του Αίμου.

[10]

Σ’ αυτή τη ενότητα εκδηλώσεων, στόχος είναι να γνωρίσουμε μέσα από παρουσιάσεις επιστημόνων, ιστορικών, καλλιτεχνών, κ.ά., τα στοιχεία εκείνα που διαμόρφωσαν τη ζωή των κατοίκων αυτής της περιοχής. Να γνωρίσουμε πώς τα βουνά, οι αυτοκρατορίες, οι θρησκείες, διαδραμάτισαν κυρίαρχο ρόλο και πώς κατόρθωσαν να γίνουν στερεότυπα και κλισέ της Δύσης. Η γεωγραφία του τόπου, γέφυρα ανάμεσα στην ανατολή και τη δύση, την έκανε διαρκή στόχο των νομαδικών λαών ανά τους αιώνες. Δύσκολη η καλλιέργεια και ακόμη δυσκολότερος ο πολιτικός έλεγχος. Μικρές κοινότητες ζουν ακόμη και σήμερα η μια πλάι στην άλλη. Η εντύπωση των δυτικών έναντί μας μάλλον παραμένει λανθασμένη όσο και το όνομα της περιοχής: Balkan, που σημαίνει ράχη που λειτουργεί ως υδατοκρίτης ή ένα διάσελο. Μια χούφτα γεωγράφοι με εσφαλμένη εντύπωση χαρακτήρισαν την οροσειρά του Αίμου, Balkan και αργότερα ο όρος αυτός επιφορτίσθηκε με ένα σωρό αρνητικές συνυποδηλώσεις, «Βίας, αγριότητας, πρωτογονισμού κ.ά». Ένα εξωτικό σκηνικό για υποθέσεις μυστηρίου γεμάτες διαφθορά, θηριωδίες, και εύκολα εγκλήματα. (π.χ. Αγκάθα Κρίστι, ο ήρωάς της -Μπόρις Αντσούκοφ - στο μυθιστόρημα το Μυστικό των καμινάδων, 1925, καταγόταν από ένα βαλκανικό κράτος με κυριότερους ποταμούς: άγνωστους, βουνά: επίσης, μα πολυάριθμα, με πρωτεύουσα το Εκουρέστι, πληθυσμό: κυρίως ληστές, χόμπι: δολοφονίες βασιλιάδων και επαναστάσεις. Ενώ στη μεταπολεμική Ευρώπη ξεθωριάσανε αυτά τα κλισέ, το παραπέτασμα μας χώρισε στα δύο και γρήγορα γίναμε η διασκέδαση των ευρωπαίων. Γραφικά τα βαλκάνια, με όμορφες παραλίες και βουνά, φτηνά, με τη δημοτική μας παράδοση ως βραδινή διασκέδαση των ευρωπαίων πλούσιων τουριστών, και με απειλή γι’ αυτούς, τους κακούς μας δρόμους και τους περίεργους καμπινέδες. Θα ήταν ενδιαφέρον να ξαναδούμε τους χάρτες, τις ταινίες, τη μουσική. Να δούμε τις νέες απόψεις στο internet, αλλά και το πως εμείς παρουσιαζόμαστε ως Βαλκάνιοι. Με αυτά και μ’ αυτά κι ενώ πρέπει να μεταφραστούν τα κείμενα και σε εννέα, δέκα γλώσσες, αρχίζουμε ένα περίπατο στη γειτονιά μας. Στη γειτονιά του Αίμου.


1

12/21/07

7:51 PM

Page 11

Το έργο στη γειτονιά του Αίμου. Η παρούσα ενέργεια εντάσσεται στο σχέδιο «δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης με την ενεργό συμμετοχή των ΜΚΟ» . Κοινοτικό πλαίσιο στήριξης 2000-2006. Βασικός στόχος του έργου είναι η διατήρηση, ανάδειξη και διάδοση του μωσαϊκού της πολιτιστικής κληρονομιάς της χερσονήσου του Αίμου, με σειρά αλληλοσυμπληρούμενων εκδηλώσεων και με προσπάθεια θεσμοθέτησης συνεργασίας και δικτύωσης μεταξύ πολιτιστικών φορέων. Προσπαθήσαμε στα προηγούμενα εξάμηνα με συναυλίες, διαλέξεις, προβολές ταινιών – θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις να εντοπίσουμε τα στοιχεία εκείνα που χαρακτηρίζουν τη γειτονιά μας, τη γειτονιά του Αίμου. Γνωρίζοντας τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής, τα ιστορικά γεγονότα από την αρχαιότητα ως τα νεότερα χρόνια, προσπαθήσαμε με τις εκδηλώσεις μας να δούμε τα ιδιαίτερα στοιχεία που διαμόρφωσαν τις αντιλήψεις για τη Βαλκανική. Οι ενέργειες του προγράμματος περιλαμβάνουν τα αφιερώματα στο Βαλκανικό κινηματογράφο, στη Βαλκανική Αρχιτεκτονική, τη Βαλκανική Λογοτεχνία ενώ θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις σχετικά με την Βαλκανική πολιτιστική κληρονομιά, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και εκθέσεις. Το πρόγραμμα προβλέπει συνεργασίες με φορείς που έχουν κοινές επιδιώξεις και την δημοσίευση των δράσεων και των αποτελεσμάτων αυτών στο διαδίκτυο, σε CD – DVD και έντυπο υλικό. Υπεύθυνοι Προγράμματος: Νικόλαος Χατζημηλιούδης, Πρόεδρος ΦΕΞ, Πασχάλης Ξανθόπουλος, Διευθυντής ΦΕΞ, Ισιδώρα Βουλκίδου, Ειδική Γραμματέας Οργάνωση, υλοποίηση: Γερακίνα Σταθοπούλου

fex2008ok:

[11]


1

[12]

12/21/07

7:51 PM

Page 12

Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης.

Ζωγραφική- «Διαγραφές ΙΙΙ» Αλέξανδρος Δημητριάδης Μέσα από μια συνεχή αναζήτηση της νέας εικόνας, αλλά και μια μορφή άρνησης και απόρριψης ο Αλέξανδρος Δημητριάδης ψάχνει και βρίσκει τις δικές του εικόνες «διαγράφοντας» ψηφιακά καρέ από βίντεο. Σε μια…. εποχή των εικόνων και του βομβαρδισμού από πληροφορίες ο καλλιτέχνης αφήνει τη φαντασία του θεατή να δώσει, μέσα από την ανεικονικότητα, μια ατομική ερμηνεία ή ακόμη και καμία… Στο Λαογραφικό Μουσείο, στο πολυχώρο του βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου, στο ΚΟΚΟΡΙ και στο ΑΝΩ ΚΑΤΩ. Διαρκεί έως το τέλος Ιανουαρίου Επιμέλεια: Κυριακή Χριστοδούλου – μουσειολόγος, Ιστορικός Τέχνης

και να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη .................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................. ..................................................................................................................................................

Ιανουάριος

fex2008ok:

Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ [01] [02] [03] [04] [05] [06] [08] [09] [10] [11]

07

Κ

Δ

12 13 14

Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π [02] [17] [19] [20] [22] [23] [24]

16

18

21

Σ

Κ

Δ

25 26 27 28

Τ Τ Π [29] [30] [31]


Ιανουάριος

fex2008ok:

1

12/21/07

7:51 PM

Page 13

Σάββατο 12 έως και Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 10:00 έως 23:00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Αφιέρωμα «Διεθνές πανόραμα ανεξάρτητων δημιουργών film & βίντεο» Προβολή των βραβευμένων ταινιών του Φεστιβάλ. (Κυκλοφορεί αναλυτικό πρόγραμμα με τις 18 ελληνικές και ξένες βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ).

Κάθε Δευτέρα 21:00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

και να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη .................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................. ..................................................................................................................................................

Αφιέρωμα «Βαλκανικός Κινηματογράφος» Δευτέρα 21 η ταινία του Nίκου Παπατάκη «Η φωτογραφία» Ελλάς 1986 - 102’ Δευτέρα 28 η ταινία του Dusan Makavejev «Manifesto» Yugoslavia 1988 - 96’

[13]

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 20:00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Γνωριμία με τα Μεγάλα Μουσεία και μνημεία της Βαλκανικής Κωνσταντινούπολη μέρος 1ο Η Κυριακή Χριστοδούλου, ιστορικός τέχνης-μουσειολόγος θα μας ξεναγήσει εικονικά με πολυμεσικές εφαρμογές στα Μουσεία της Κωνσταντινούπολης. Σκοπός του προγράμματος η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η γνωριμία των Μουσείων που συγκεντρώνουν αντικείμενα τέχνης των χωρών της Ανατολής. Τέχνη που απορρέει από λαούς με διαφορετική ιστορία και διαφορετικό τρόπο σκέψης από εμάς και βέβαια η επιτόπια επίσκεψη στα μουσεία το Μάρτιο. Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 25410 25421

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 20:00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Αλέξανδρος Δημητριάδης «Διαγραφές ΙΙΙ» Παρουσίαση της δουλειάς του Αλέξανδρου Δημητριάδη «Διαγραφές ΙΙΙ» από την Κυριακή Χριστούλου, Μουσειολόγος-Ιστορικός Τέχνης.

Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ [01] [02] [03] [04] [05] [06] [08] [09] [10] [11]

07

Κ

Δ

12 13 14

Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π [02] [17] [19] [20] [22] [23] [24]

16

18

21

Σ

Κ

Δ

25 26 27 28

Τ Τ Π [29] [30] [31]


1

Ιανουάριος

fex2008ok:

12/21/07

7:51 PM

Page 14

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 21:00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Μουσική Σκηνή - LIVE Garden in Black Ο ήχος γνώριμος, σκοτεινά electro μοτίβα, φορτισμένοι ηλεκτρονικοί ήχοι, παραμορφωμένα φωνητικά, αλλά όλα ενταγμένα σε πλαίσιο ατμοσφαιρικό, gothic. Στίχοι ελλειπτικοί, χωρίς να εκβιάζουν την κατηγοριοποίησή τους. Οργάνωση: ΦΕΞ - ΠΑΚΕΘΡΑ

Παράσταση και Σεμινάριο

[14]

και να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη .................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................. ..................................................................................................................................................

Παράσταση και Σεμινάριο από τη θεατρική ομάδα Alma kalma. Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 25410 25421

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 17:00 Σπίτι Πολιτισμού

Σεμινάριο Σωματικών και Φωνητικών Ασκήσεων Το 4ώρο σεμινάριο περιλαμβάνει σωματικές και φωνητικές ασκήσεις του Physical Theater με σκοπό την εισαγωγή στις τεχνικές ανάπτυξης των εργαλείων του performer.

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 14:00 Σπίτι Πολιτισμού

Σεμινάριο Τεχνικές Σωματοποίησης Φωνής Το 4ώρο σεμινάριο επικεντρώνεται σε τεχνικές σωματοποίησης της φωνής.

21:30 Σπίτι Πολιτισμού

Παράσταση «Ludus Oidipus» Η παράσταση αποτελείται από 8 άτομα και εκτός από το αρχαίο κείμενο, χρησιμοποιούνται κείμενα των H. Muller, P. Pasolini, Δαυίδ, Herbert κ.ά. Όλα κατευθύνονται με ρυθμικό τρόπο και συνδυάζονται με σωματικές δράσεις με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου τραγουδίσματος.

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 21:30 Σπίτι Πολιτισμού

Παράσταση «Ludus Oidipus»

Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ [01] [02] [03] [04] [05] [06] [08] [09] [10] [11]

07

Κ

Δ

12 13 14

Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π [02] [17] [19] [20] [22] [23] [24]

16

18

21

Σ

Κ

Δ

25 26 27 28

Τ Τ Π [29] [30] [31]


1

12/21/07

7:51 PM

Page 15

Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης.

Φεβρουάριος

fex2008ok:

Tαπισερί - Στάθης Κατσαρέλης

και να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη .................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................. ..................................................................................................................................................

…Βουνά και θάλασσες, ξημερώματα και ηλιοβασιλέματα συναντούν στις συνθέσεις του Στάθη Κατσαρέλη παράλιες, πολιτείες, με πετεινά του ουρανού να κυκλοφορούν σε γεωργημένες από τα όνειρα εκτάσεις, οικοδομώντας δρομολόγια νεφελών σ’ ένα δικό του παραμυθένιο στερέωμα. Είναι εκεί που ξαφνικά ανθίζουν τα λουλούδια του, ξεφυτρώνουν πολιτείες, κλαδιά και φυλλώματα με λιγοστές ανθρώπινες μορφές να εμφανίζονται ως personae ενός μιμοδράματος, απ’ όπου βλασταίνουν πόθοι και ελπίδες, άλματα και εμβαπτίσεις στο συλλογικό ασυνείδητο, το οποίο διαρκώς μεταλλάσσεται από τις διαδοχικές εντυπώσεις που προκαλούν τα ερεθίσματα της ζωής. Στο Λαογραφικό Μουσείο, στο χώρο προβολή, στο πολυχώρο του βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου, στο ΚΟΚΟΡΙ και στο ΑΝΩ ΚΑΤΩ. Διαρκεί έως το τέλος Φεβρουαρίου. Αθηνά Σχινά, Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης, Απρίλιος 2006 Εγκαίνια Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008 και ώρα 20.00 στο λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

[15]

Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ [01] [02] [03] [05] [06] [07] [08] [09] [10] [12] [13] [14] [02] [16] [17] [19]

04

11

18

Π

20 21

Π Σ Κ Δ Τ Τ [22] [23] [24] [26]

25

Π

Π

27 28 29


1

12/21/07

Φεβρουάριος

fex2008ok:

7:52 PM

Page 16

Κάθε Δευτέρα 21:00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Κινηματογραφική Λέσχη ΦΕΞ - Αφιερώματα Βαλκανικός κινηματογράφος «Μουσικό τοπίο των Βαλκανίων» Δευτέρα 4 η ταινία του Fatih Akin «The sound of Istanbul» Germany Turkey 2005 - 90’ Δευτέρα 11 η ταινία της Peeva Adele «Whose is this Song» Bulgaria 2003 - 70’

Ο Μύθος του Ορφέα και να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη .................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................. ..................................................................................................................................................

[16]

Δευτέρα 18 η ταινία του Jean Cocteau «Le testament d'Orphée» 1960 - 80’ η τελευταία ταινία της τριλογίας του Jean Cocteau για τον Ορφέα. Δευτέρα 25 η ταινία του Peter Hall «Ο Ορφέας στον Άδη» βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Τεννεσή Ουίλιαμς, με τους Κέβιν Άντερσον, Βανέσα Ρεντγκρέιβ κ.ά.

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 20:00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Γνωριμία με τα Μεγάλα Μουσεία και μνημεία της Βαλκανικής Κωνσταντινούπολη μέρος 2ο Η Κυριακή Χριστοδούλου, ιστορικός τέχνης-μουσειολόγος θα μας ξεναγήσει εικονικά με πολυμεσικές εφαρμογές στα Μουσεία της Κωνσταντινούπολης. Σκοπός του προγράμματος η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η γνωριμία των Μουσείων που συγκεντρώνουν αντικείμενα τέχνης των χωρών της Ανατολής. Τέχνη που απορρέει από λαούς με διαφορετική ιστορία και διαφορετικό τρόπο σκέψης από εμάς και βέβαια η επιτόπια επίσκεψη στα μουσεία το Μάρτιο. Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 25410 25421

Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ [01] [02] [03] [05] [06] [07] [08] [09] [10] [12] [13] [14] [02] [16] [17] [19]

04

11

18

Π

20 21

Π Σ Κ Δ Τ Τ [22] [23] [24] [26]

25

Π

Π

27 28 29


1

Φεβρουάριος

fex2008ok:

12/21/07

7:52 PM

Page 17

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 19:30 Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου

Βιβλιοπαρουσίαση Καλεσμένος ο συγγραφέας Θεόδωρος Γρηγοριάδης

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 20:00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Μουσική Σκηνή και να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη .................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................. ..................................................................................................................................................

Παρουσίαση των CDs του Βαγγέλη Κοντόπουλου «Live in Museum - Solo Performance» που ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια της συναυλίας του στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης και «Σαν το νερό που κυλά» μια παραγωγή με εξαίρετους μουσικούς.

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 20:00 Αίθουσα Αρίωνας

Γεύσεις Θράκης Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης στα πλαίσια της Βραδιάς Γευσιγνωσίας των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών παρουσιάζει γεύσεις Θράκης.

Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 16:30 Αίθουσα Αρίωνας

Bal d’ enfants Η ΦΕΞ προσκαλεί τους μικρούς της φίλους σ’ ένα Bal d’ enfants. 19:30 Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

Χορευτικό Εργαστήρι της ΦΕΞ Το χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ παρουσιάζει χορούς από τη Μακεδονία και στις 21.30 σας προσκαλεί στην αίθουσα «Αρίωνας» σ’ ένα παραδοσιακό γλέντι με τα χάλκινα της Γουμένισσας.

Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ [01] [02] [03] [05] [06] [07] [08] [09] [10] [12] [13] [14] [02] [16] [17] [19]

04

11

18

Π

20 21

Π Σ Κ Δ Τ Τ [22] [23] [24] [26]

25

Π

Π

27 28 29

[17]


fex2008ok:

1

7:52 PM

Page 18

Μάρτιος

Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης.

Φωτογραφία - Katia Ilieva Sofia, Bulgaria «Kukeri - The Rite of the Masked Men» - Κούκεροι-Ο μύθος των μασκοφόρων Ο ενθουσιασμός μου για αυτό το αρχαίο και μοναδικό τελετουργικό με οδήγησε κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων σε διαφορετικές αναζητήσεις με μοναδικό σκοπό να σβήσω τη δίψα των ματιών, των αυτιών και του πνεύματος, για μια ακόμα δόση από αυτή τη μοναδική και δραματική εκδήλωση της βουλγαρικής τελετουργικής παράδοσης. Για την πραγματοποίηση αυτής της σειράς των φωτογραφιών έπρεπε να ξεπεράσω τους αρχικούς φόβους και το βαθύ σεβασμό που είχα στην καρδιά μου και να πλησιάσω τους άγνωστους- τους φορείς της μακρινής παραδοσιακής έκφρασης των ανθρώπινων φόβων και απόδοσης τιμής στους αέναους κύκλους της ζωής, του θανάτου και της αναγέννησης – τους μασκοφόρους της χώρας μου που ονομάζονται Κούκεροι. Στο Λαογραφικό Μουσείο, στο πολυχώρο του βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου, στο ΚΟΚΟΡΙ και στο ΑΝΩ ΚΑΤΩ. Διαρκεί έως το τέλος Μαρτίου.

και να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη .................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................. ..................................................................................................................................................

[18]

12/21/07

Σ Κ [01]

Δ

02 03

Τ Τ Π [04] [05]

Π

Σ

06 07 08

Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π [09] [11] [13] [14] [02] [16] [18] [19] [20]

10

12

17

Σ

Κ

Δ

21 22 23 24

Τ Τ Π Π [25] [26] [27]

Σ

Κ

Δ

28 29 30 31


1

Μάρτιος

fex2008ok:

12/21/07

7:52 PM

Page 19

Κάθε Δευτέρα 21:00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Κινηματογραφική Λέσχη ΦΕΞ - Αφιερώματα Ο Μύθος του Ορφέα Δευτέρα 3 η ταινία του Sidney Lumet «the fugitive Kind» βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Τεννεσή Ουίλιαμς, με τους Μάρλον Μπράντον, Άννα Μανιάνι κ.ά.

και να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη .................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................. ..................................................................................................................................................

Βωβός κινηματογράφος

Σ Κ [01]

Δ

02 03

Δευτέρα 10 η ταινία του F.W.Murnau «Nosferatu» 1922. Η εντυπωσιακή μεταφορά του μύθου του Δράκουλα στην μεγάλη οθόνη. Δευτέρα 17 οι ταινίες Silent Shakespeare 1899-1911. Οι πρώτες μεταφορές των έργων του Shakespeare στον κινηματογράφο. Δευτέρα 24 η ταινία του G.W.Griffith «The birth of a nation» 1915. Το επικό αριστούργημα του Αμερικανού Griffith, κυνική αναπαράσταση της Αμερικανικής κοινωνίας του περασμένου αιώνα. Δευτέρα 31 η ταινία του G.W.Pabst «Pandora’s box» 1929. Το «Κουτί της Πανδώρας» ανέδειξε την Louise Brooks ως πρότυπο ομορφιάς και γοητείας του μεσοπολέμου, και ως μια από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της εποχής. Επιμέλεια: Παναγιώτης Δάλλας Οργάνωση: HEAVEN STREET

[19]

Φύση - ο πολιτισμός μας Η ΦΕΞ σε συνεργασία με το Θρακικό Θέατρο Σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινουμένων Σχεδίων παρουσιάζουν την παράσταση καραγκιόζη με τίτλο «ο καραγκιόζης και ο γερο- πλάτανος» καθώς και ταινίες κινουμένων σχεδίων με θέμα «κινούμενα σχέδια και οικολογία». Παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση φιγούρας καραγκιόζη και θα γίνουν σεμινάρια για εκπαιδευτικούς. Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 25410 25421

Κυριακή 2 Μαρτίου 11:30 Κεντρική Πλατεία

Χορευτικό Εργαστήρι της ΦΕΞ Συμμετοχή του χορευτικού εργαστηρίου της ΦΕΞ στην παρέλαση λαογραφίας που πραγματοποιείται στα πλαίσια των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών.

Τ Τ Π [04] [05]

Π

Σ

06 07 08

Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π [09] [11] [13] [14] [02] [16] [18] [19] [20]

10

12

17

Σ

Κ

Δ

21 22 23 24

Τ Τ Π Π [25] [26] [27]

Σ

Κ

Δ

28 29 30 31


1

Μάρτιος

fex2008ok:

12/21/07

7:52 PM

Page 20

Πέμπτη 6 Μαρτίου 19:30 Κεντρική Πλατεία

Χορευτικό Εργαστήρι και Θεατρική Ομάδα της ΦΕΞ «Δρώμενα Θράκης» Το χορευτικό εργαστήρι και η θεατρική ομάδα της ΦΕΞ παρουσιάζουν δρώμενα Θράκης. Η πλούσια λαϊκή μας παράδοση ξεδιπλώνεται δραματουργικά προσπαθώντας ν’ αποδώσει τα στοιχεία εκείνα, όπως καταγράφηκαν από το Γ. Βιζυηνό.

Παρασκευή 7 Μαρτίου 18:00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

[20]

και να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη .................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................. ..................................................................................................................................................

Εργαστήρι Ζωγραφικής της ΦΕΞ

Σ Κ [01]

Δ

02 03

Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους μικρούς του φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στην μεγάλη παρέλαση της Κυριακής.

Σάββατο 8 Μαρτίου 10:30 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Εργαστήρι Ζωγραφικής της ΦΕΞ Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους μικρούς του φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στην μεγάλη παρέλαση της Κυριακής.

Τετάρτη 12 Μαρτίου 20:00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Γνωριμία με τα Μεγάλα Μουσεία και μνημεία της Βαλκανικής Κωνσταντινούπολη μέρος 3ο Η Κυριακή Χριστοδούλου, ιστορικός τέχνης-μουσειολόγος θα μας ξεναγήσει εικονικά με πολυμεσικές εφαρμογές στα Μουσεία της Κωνσταντινούπολης. Σκοπός του προγράμματος η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η γνωριμία των Μουσείων που συγκεντρώνουν αντικείμενα τέχνης των χωρών της Ανατολής. Τέχνη που απορρέει από λαούς με διαφορετική ιστορία και διαφορετικό τρόπο σκέψης από εμάς και βέβαια η επιτόπια επίσκεψη στα μουσεία το Μάρτιο. Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 25410 25421

Τ Τ Π [04] [05]

Π

Σ

06 07 08

Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π [09] [11] [13] [14] [02] [16] [18] [19] [20]

10

12

17

Σ

Κ

Δ

21 22 23 24

Τ Τ Π Π [25] [26] [27]

Σ

Κ

Δ

28 29 30 31


1

Μάρτιος

fex2008ok:

12/21/07

7:52 PM

Page 21

Παρασκευή 21 έως Δευτέρα 24 Μαρτίου Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Γνωριμία με τα Μεγάλα Μουσεία και μνημεία της Βαλκανικής Κωνσταντινούπολη Επίσκεψη στα Μουσεία της Κωνσταντινούπολης. Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 25410 25421

Παρασκευή 28 έως Κυριακή 30 Μαρτίου Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης και να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη .................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................. ..................................................................................................................................................

3ο Ευρωπαϊκό Festival Animation

Σ Κ [01]

Δ

02 03

[21]

Η ΦΕΞ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινουμένων σχεδίων το Υπ. Πολιτισμού και τη Γ. Γ. Νέας Γενιάς παρουσιάζουν το 3o ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ FESTIVAL ANIMATION Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 25410 25421

Σάββατο 29 Μαρτίου 21:00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Performance - Τζιρίτας - Παντελόπουλος http://www.avopolis.gr/greviews/default.asp?ID=2202 http://www.tranzistor.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1448&Itemid=0 Οργάνωση: ΦΕΞ - ΠΑΚΕΘΡΑ

Τ Τ Π [04] [05]

Π

Σ

06 07 08

Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π [09] [11] [13] [14] [02] [16] [18] [19] [20]

10

12

17

Σ

Κ

Δ

21 22 23 24

Τ Τ Π Π [25] [26] [27]

Σ

Κ

Δ

28 29 30 31


1

Απρίλιος

fex2008ok:

12/21/07

7:52 PM

Page 22

Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης.

Φωτογραφία μετά το Μεταμοντέρνο Μια σειρά εκθέσεων στην Ξάνθη Στη σειρά των εκθέσεων του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με τον γενικό τίτλο «Μετά το Μεταμοντέρνο» γίνεται μία προσπάθεια να συγκεντρωθούν για τον περιπατητή, που θα ήθελε να περιδιαβεί όλους τους χώρους των εκθέσεων, αρκετές από τις μορφές της φωτογραφίας που απασχολούν τους δημιουργούς φωτογράφους σήμερα. Σε ένα κόσμο που αλλάζει συνεχώς, θα ήταν λάθος να περιμένουμε από τη φωτογραφία, τη νεωτέρα των εικαστικών τεχνών, να παραμείνει σε αναλύσεις, σε φόρμες και πρακτικές επικοινωνίας με το κοινό της στον προηγούμενο αιώνα...

[22]

και να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη .................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................. ..................................................................................................................................................

Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης: Ομαδική έκθεση σύγχρονης φωτογραφίας των Ireneusz Zjezdzatka (Pol), Hans Koster (Hol), Bruno Cattani (Ital), Λιαπόπουλος Αργύρης, Έφη Πεταλά, Βίκη - Μαρία Ιωάννου, Αμαλία Ευαγγελοπούλου, Μαρία Αγγελική Μίτση, Σταύρος Δαγτζίδης και Αλεξάνδρα Κιρλή (Gr) Καφέ Κοκόρι: Ομαδική έκθεση των Mindaugas Kavaliauskas, Diana Cikanaviciene από την Λιθουανία και Παπούκα Κώστα (Ελλάς).

Καφέ Άνω-Κάτω: Έκθεση έργων του Vassilios Vassiliadis από την Αυστραλία. Πολυχώρος βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου: Έκθεση φωτογραφημάτων του Βασίλη Καρκατσέλη με τίτλο «μετά το Πορτρέτο».

Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ [01] [02] [03] [04] [05] [06] [08] [09] [10] [11]

07

Κ

Δ

12 13 14

Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ [15] [17] [18] [19] [20] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30]

16

21


Απρίλιος

fex2008ok:

1

12/21/07

7:52 PM

Page 23

Κάθε Δευτέρα 21:00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Κινηματογραφική Λέσχη ΦΕΞ - Αφιερώματα Βαλκανικός κινηματογράφος Σάββατο 5 και ώρα 12.00 η ταινία του Λάκη Παπαστάθη «Θεόφιλος» Ελλάς 1987 Σάββατο 12 και ώρα 12.00 η ταινία του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου «Είδαν τα Μάτια μας Γιορτές» Ελλάς - 2000 Σάββατο 19 και ώρα 12.00 η ταινία του Δήμου Αβδελιώδη «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων» Ελλάς - 1999

και να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη .................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................. ..................................................................................................................................................

Βωβός κινηματογράφος Δευτέρα 7 η ταινία του F.W.Murnau «Faust» 1926. Εντυπωσιακή μεταφορά του κλασικού θρύλου του Δρ. Φάουστ από έναν από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του Γερμανικού Εξπρεσιονισμού. Δευτέρα 14 η ταινία του P.Wegener «Der Golem» 1920. Κινηματογραφική μεταφορά του μεσαιωνικού αυτού θρύλου. Η ιστορία διαδραματίζεται στην Πράγα του 16ου αιώνα. Επιμέλεια: Παναγιώτης Δάλλας Οργάνωση: HEAVEN STREET

Φύση - ο πολιτισμός μας Η ΦΕΞ σε συνεργασία με το Θρακικό Θέατρο Σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινουμένων Σχεδίων παρουσιάζουν την παράσταση καραγκιόζη με τίτλο «ο καραγκιόζης και ο γερο-πλάτανος» καθώς και ταινίες κινουμένων σχεδίων με θέμα «κινούμενα σχέδια και οικολογία». Παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση φιγούρας καραγκιόζη και θα γίνουν σεμινάρια για εκπαιδευτικούς. Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 25410 25421

Θεατρικό εργαστήρι της ΦΕΞ - «Συναξάρι Ανωνύμων Αγίων» Το Θεατρικό εργαστήρι της ΦΕΞ παρουσιάζει την παράσταση «Συναξάρι Ανωνύμων Αγίων» Μια σειρά από προσωπικές ιστορίες όπου φανερώνεται ο πλούτος της λαϊκής ψυχής αναδεικνύοντας τα στοιχεία του πολιτισμού και της παράδοσης μέσα από την απουσία και τις στερίσεις. Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 25410 25421

Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ [01] [02] [03] [04] [05] [06] [08] [09] [10] [11]

07

Κ

Δ

12 13 14

Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ [15] [17] [18] [19] [20] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30]

16

21

[23]


1

Απρίλιος

fex2008ok:

12/21/07

7:52 PM

Page 24

Σάββατο 12 Απριλίου 20:00 Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

«Η Ελληνική Μουσική από την αρχαιότητα ως και τη Βυζαντινή αυτοκρατορία» Συναυλία με την Χορωδία Ιεροψαλτών Ν. Ξάνθης. Παρουσίαση: Ι. Κετιπίδης διευθυντής Μουσικού Σχολείου Ξάνθης

Κυριακή 13 Απριλίου

[24]

και να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη .................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................. ..................................................................................................................................................

20:00 Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

«Η Ελληνική Μουσική κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας έως και τα νεότερα χρόνια» Συναυλία με τίτλο «Ρωμιοί συνθέτες στην Οθωμανική αυτοκρατορία» Παρουσίαση: Μ. Σκούλιος, καθηγητής του τμήματος λόγιας μουσικής της ανατολής, του Τ.Ε.Ι. Άρτας

Τετάρτη 16 Απριλίου 20:00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Γνωριμία με τα Μεγάλα Μουσεία και μνημεία της Βαλκανικής Βουλγαρία μέρος 1ο Η Κυριακή Χριστοδούλου, ιστορικός τέχνης-μουσειολόγος θα μας ξεναγήσει εικονικά με πολυμεσικές εφαρμογές στα Μουσεία της Βουλγαρίας. Σκοπός του προγράμματος η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η γνωριμία των Μουσείων της γείτονας χώρας με αντικείμενα τέχνης από την αρχαιότητα έως τα νεότερα χρόνια και βέβαια η επιτόπια επίσκεψη στα μουσεία της Βουλγαρίας τον Ιούνιο. Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 25410 25421

Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ [01] [02] [03] [04] [05] [06] [08] [09] [10] [11]

07

Κ

Δ

12 13 14

Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ [15] [17] [18] [19] [20] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30]

16

21


1

12/21/07

7:53 PM

Page 25

Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης.

Ζωγραφική - Ζωγράφοι εκπαιδευτικοί Η Ξάνθη υποδέχεται κάθε χρόνο αποφοίτους των σχολών καλών τεχνών με αφορμή την ενασχόληση τους στον εκπαιδευτικό τομέα. Η διαμονή τους στον τόπο, το εκπαιδευτικό αλλά και δημιουργικό τους έργο είναι ένα σημαντικό κομμάτι της πραγματικότητάς μας. Άλλοτε συγκινούνται, κουράζονται, εμπνέονται και το αποτέλεσμα αυτής της εικαστικής καταγραφής παρουσιάζεται στην έκθεση. Στο Λαογραφικό Μουσείο, στο πολυχώρο του βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου, στο ΚΟΚΟΡΙ και στο ΑΝΩ ΚΑΤΩ. Διαρκεί έως το τέλος Μαΐου. Επιμέλεια: Κυριακή Χριστοδούλου-μουσειολόγος, Ιστορικός Τέχνης

και να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη .................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................. ..................................................................................................................................................

Μάιος

fex2008ok:

[25]

Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ [01] [02] [03] [04] [06] [07] [08] [09] [10] [11]

05

Τ

Τ

12 13 14

Π Π Σ Κ [15] [16] [17]

Δ

18 19

Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ [20] [21] [22] [23] [24] [25] [27] [29] [30] [31]

26

28


1

Μάιος

fex2008ok:

12/21/07

7:53 PM

Page 26

Κάθε Δευτέρα 21:00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Κινηματογραφική Λέσχη ΦΕΞ - Αφιερώματα Βωβός κινηματογράφος

[26]

και να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη .................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................. ..................................................................................................................................................

Δευτέρα 5 η ταινία του Fritz Lang «Die Nibelungen» 1924. Ο σημαντικότερος δημιουργός του Γερμανικού μεσοπολεμικού κινηματογράφου μεταφέρει στον κινηματογράφο το κλασσικό κεντροευρωπαϊκό έπος του Siegfried. Δευτέρα 12 η ταινία του R.Wiene «Τhe Cabinet of Dr.Caligari» 1919. Υπερφυσικές αναφορές, παράνοια, ατμόσφαιρα και εντυπωσιακά σκηνικά. Επιμέλεια: Παναγιώτης Δάλλας Οργάνωση: HEAVEN STREET

Βαλκανικός κινηματογράφος Δευτέρα 19 η ταινία του Yilmaz Erdogan «Vizontele» 2001 Turkey 106’ Δευτέρα 26 η ταινία του Yilmaz Erdogan «TV or no TV - Vizontele Tuuba» 2004 Turkey 107’

Χορευτικό Eργαστήρι της ΦΕΞ Μουσικοχορευτική παράσταση του παιδικού τμήματος του χορευτικού εργαστηρίου της ΦΕΞ στα πλαίσια των Γιορτών Νεολαίας.

Δευτέρα 12 και Τρίτη 13 Μαΐου Πολυχώρος του βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου

Βιβλιοπαρουσίαση και Σεμινάριο Κινηματογράφου Καλεσμένη η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, μία από τις γνωστές ελληνίδες συγγραφείς της σύγχρονης γενιάς λογοτεχνών. Πληροφορίες στο τηλ.: 25410 25421

Θεατρικό εργαστήρι της ΦΕΞ - «Η ζωή της άλλης» Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης Το Θεατρικό εργαστήρι της ΦΕΞ παρουσιάζει την παράσταση «Η ζωή της άλλης» Μια παράσταση βασισμένη στο θεατρικό έργο του Ντούσαν Κοβάσεβιτς «Ο επαγγελματίας». Πληροφορίες στο τηλ.: 25410 25421

Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ [01] [02] [03] [04] [06] [07] [08] [09] [10] [11]

05

Τ

Τ

12 13 14

Π Π Σ Κ [02] [16] [17]

Δ

18 19

Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ [20] [21] [22] [23] [24] [25] [27] [29] [30] [31]

26

28


Μάιος

fex2008ok:

1

12/21/07

7:53 PM

Page 27

Μουσική Σκηνή - Μουσικό Σχολείο Ξάνθης Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης Συναυλία της παραδοσιακής ορχήστρας του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης. Πληροφορίες στο τηλ.: 25410 25421

Τετάρτη 14 Μαΐου 20:00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

«Γνωριμία με τα βουνά των Βαλκανίων» και να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη .................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................. ..................................................................................................................................................

Επιμέλεια παρουσίαση: Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης

[27]

Κυριακή 18 Μαΐου Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Διεθνή Ημέρα Μουσείων Το Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης σας προσκαλεί σε μια περιήγηση στην νεότερη ιστορία της πόλης μας με οδηγό τα εκθέματα του.

Τετάρτη 28 Μαΐου 20:00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Γνωριμία με τα Μεγάλα Μουσεία και μνημεία της Βαλκανικής Βουλγαρία μέρος 2ο Η Κυριακή Χριστοδούλου, ιστορικός τέχνης-μουσειολόγος θα μας ξεναγήσει εικονικά με πολυμεσικές εφαρμογές στα Μουσεία της Βουλγαρίας. Σκοπός του προγράμματος η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η γνωριμία των Μουσείων της γείτονας χώρας με αντικείμενα τέχνης από την αρχαιότητα έως τα νεότερα χρόνια και βέβαια η επιτόπια επίσκεψη στα μουσεία της Βουλγαρίας τον Ιούνιο. Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 25410 25421

Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ [01] [02] [03] [04] [06] [07] [08] [09] [10] [11]

05

Τ

Τ

12 13 14

Π Π Σ Κ [02] [16] [17]

Δ

18 19

Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ [20] [21] [22] [23] [24] [25] [27] [29] [30] [31]

26

28


1

[28]

12/21/07

7:53 PM

Page 28

Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης.

Έκθεση - παραδοσιακές ενδυμασίες Θράκης Σε μια ενδιαφέρουσα έκθεση παρουσιάζονται οι ενδυμασίες των κατοίκων της Θράκης. Πρόκειται για μέρος της συλλογής της ΦΕΞ αλλά και άλλων φορέων που προβάλουν τον πλούτο της Λαϊκής μας παράδοσης. Στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης. Διαρκεί έως το τέλος Ιουλίου.

και να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη .................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................. ..................................................................................................................................................

Ιούνιος

fex2008ok:

Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ [01] [02] [03] [04] [06] [07] [08] [09] [10] [12] [13] [14] [02] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27]

05

11

Κ

28 29

Δ [30]


Ιούνιος

fex2008ok:

1

12/21/07

7:53 PM

Page 29

Χορευτικό Εργαστήρι της ΦΕΞ - Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών Το Χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ οργανώνει Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών και αποχαιρετιστήριο χορό. Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 25410 25421

Θεατρικό εργαστήρι της ΦΕΞ - «Συναξάρι Ανωνύμων Αγίων» Το Θεατρικό εργαστήρι της ΦΕΞ παρουσιάζει την παράσταση «Συναξάρι Ανωνύμων Αγίων». Πληροφορίες στο τηλ.: 25410 25421

και να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ακόμη .................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................. ..................................................................................................................................................

Πέμπτη 5 Ιουνίου 20:30 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

[29]

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος Προβολή της ταινίας του Godfrey Reggio «Powaooatsi».

Τετάρτη 11 Ιουνίου 20:00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Γνωριμία με τα Μεγάλα Μουσεία και μνημεία της Βαλκανικής Βουλγαρία μέρος 3ο Η Κυριακή Χριστοδούλου, ιστορικός τέχνης-μουσειολόγος θα μας ξεναγήσει εικονικά με πολυμεσικές εφαρμογές στα Μουσεία της Βουλγαρίας. Σκοπός του προγράμματος η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η γνωριμία των Μουσείων της γείτονας χώρας με αντικείμενα τέχνης από την αρχαιότητα έως τα νεότερα χρόνια και βέβαια η επιτόπια επίσκεψη στα μουσεία της Βουλγαρίας τον Ιούνιο. Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 25410 25421

Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Ιουνίου Γνωριμία με τα Μεγάλα Μουσεία και μνημεία της Βαλκανικής Βουλγαρία Επίσκεψη στα Μουσεία της Βουλγαρίας. Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 25410 25421

Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ Κ Δ Τ Τ Π Π Σ [01] [02] [03] [04] [06] [07] [08] [09] [10] [12] [13] [14] [02] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27]

05

11

Κ

28 29

Δ [30]


fex2008ok:

1

12/21/07

7:53 PM

Page 30


fex2008ok:

1

12/21/07

7:53 PM

Page 31

Διοικητικό Συμβούλιο Φ.Ε.Ξ. Πρόεδρος: Νικόλαος Χατζημηλιούδης, Εκπαιδευτικός Αντιπρόεδρος: Ιωάννης Φράγκος, Οικονομολόγος Γραμματέας: Παναγιώτης Κούδας, Ηλεκτρολόγος/ Μηχ. Υπολογιστών Ταμίας: Ελένη Μαρίνογλου, Εκπαιδευτικός

[31] Μέλη: Λεωνίδας Μαγουλάς, Ηλεκτρολόγος μηχανικός Αντιγόνη Γούλα, Δημοτική Υπάλληλος Ανδρέας Γερασίμου, Χημικός Σπυρίδων Μπίκος, Κτηνίατρος Ασημίνα Βαγενά, Έμπορος

Συντονιστής: Πασχάλης Ξανθόπουλος, Σκηνοθέτης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Ειδική Γραμματέας: Ισιδώρα Βουλκίδου, Βιβλιοθηκονόμος Υπεύθυνος Πληροφορικών Συστημάτων: Παναγιώτης Κούδας, Ηλεκτρολόγος, μηχανικός Η/Υ Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: Ιωάννης Γκορόγιας, Εκπαιδευτικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μουσικής Σκηνής: Ευάγγελος Κοντόπουλος, Μουσικός Υπεύθυνοι & Εφορίες τμημάτων της ΦΕΞ: Για την καλύτερη οργάνωση, λειτουργία και παρακολούθηση των δράσεων, υπάρχουν υπεύθυνοι και εφορίες για κάθε τομέα δράσης, οι οποίοι ενημερώνουν το Δ.Σ και τη Γενική Συνέλευση σχετικά με την πρόοδο κάθε τμήματος. Μέλη του Συλλόγου: Η ΦΕΞ είναι ο ιστορικότερος εν λειτουργία φορέας της πόλης και ένας από τους πολυπληθέστερους σε μέλη.


fex2008ok:

1

12/21/07

7:53 PM

Page 32

Μεγάλοι Ευεργέτες: Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρου Σ. Ωνάση - Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη

Ευεργέτες: Υπουργείο Πολιτισμού - Δήμος Ξάνθης - Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου

Υποστηρικτές: Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης - Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης - Νομαρχία Ξάνθης - Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης - Φοροτεχνική και Θρακική Προσέγγιση

Χορηγοί: [32]

ALTO δομικά υλικά - ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, Βιβλιοπωλεία - ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ Φροντιστήριο- Computer - Σχέδιο - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ Κέντρο Ξένων Γλωσσών - Cava Graal - ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ Είδη Σχεδίου - Nativus, Alternative travel services - Telia + pavla γραφικές τέχνες - Tonias Travel - ZOOM art group - Δαλακάκης γραφικές τέχνες - Θεοδωρίδης Τεχνική Α.Ε. - Κοκόρι Cafe restaurant Μάγδα Πετμεζά Κέντρο ξένων γλωσσών - Νεστορίδη, καφεκοπτείο - Νταϊλιάνη Κωνσταντίνα, συμβολαιογράφος - Υδρώ, Συνεταιρισμός Θερμοϋδραυλικών Θράκης - Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης - Fresch co - Άνω Κάτω cafe-bar

Δωρητές: Ανταμπούφη-Δούμου Καλλιόπη, Αντωνιάδης Γιάννης, Αρναούτογλου Μαρία, Αρσένη Αγλαΐα, Βάρτα Ίνγριντ, Δερμετζόγλου Θεόδωρος, Δημητρόπουλος Δημήτρης, Ζαρωτιάδης Παναγιώτης, Καρκαλιάνη Χρυσούλα, Κοντοπούλου Σοφία, Κουγιουμτζόγλου Δημήτριος, Κουλακλόγλου Μαγδαληνή, Λερίδης Χρήστος, Μπαρμπαντιρόπουλος Ανδρέας, Νεστορίδης Απόστολος, Ντόσσης Ιωάννης, Ξανθόπουλος Δημήτρης, Ξανθόπουλος Πασχάλης, Ξηροπούλου Άννα, Ξυλάς Χάρης, οικ. Αραμπατζή Μιχαήλ, οικ. Γιαννίκη, οικ. Μήτρου Δημητρίου, οικ. Π. Γούναρη, οικ. Σεραμέτη Γεναδίου, οικ. Χατζηγεωργίου Δημητρίου & Κων/νου, Οικονόμου-Καμπά Ευγενία, Πιαλόγλου Σιάπαντα, Σαραφίδου - Νικολαϊδου Αγγελική, Σεβαστοπούλου Μερώπη, Σεμίζη-Τσολακάκη Δήμητρα, Σταθοπούλου Γερακίνα, Σταματιάδης Κυριάκος, Σταματιάδου Ελένη, Συμεωνίδου Ιφιγένεια, Φραγγή Στυλιανή, Φυλακτός Γεώργιος, Χριστοδούλου Χριστόδουλος

Ευχαριστούμε τον κο Στάθη Κατσαρέλη για την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών (έργων ταπισερί) που φιλοτεχνούν το έντυπο μας.


fex2008ok:

1

12/21/07

7:53 PM

Page 33


1

12/21/07

7:53 PM

Page 34

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης Φ Ο Ρ Ε Α Σ

Υ Λ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Σ

Αντίκα 7, 67100 Ξάνθη Τηλ. fax. .25410/25421 e-mail: fexanthis@gmail.com

www.fex.org.gr

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ∆ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ & ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ" Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ε.Κ.Τ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

Η ενέργεια ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΣΧΕ∆ΙΩΝ ∆ΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ εντάσσεται στο Ε.Π. «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

ZOOM art group, 25410 21185

fex2008ok:

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Α 2008  

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Α 2008