Page 20

Foten Nu är själva vippan klar för användning, nu behövs en fot. Denna kan man göra på olika sätt. Många använder sig av en universalklämma. Det gjorde jag med till en början, anledningen till att jag gick ifrån de var att jag tyckte jag förlorade fisk med den. Jag ismetar främst gös och den är minst sagt lynnig, när man lyfter upp spöt för att tabort klämman kan detta göra så att linan sträcks upp mot fisken så den känner motstånd och spottar betesfisken. Detta var i alla fall så jag upplevde det. Jag har sedan dess gått över till stativ som står fast på isen, endera genom att förankra dem i iskrosset som blir efter man borrat hålet. Då funkar en enkel träkloss bra som man sätter ett par häftstift i som man kan sticka ned vippan bakom. Dessa stativ kan självfallet göras mer komplicerade. Jag har nu gått över till en fot i rostfritt för att få tyngd i den så den står kvar utan att behöva lägga is runt om.

20

Började med en bit rostfri stång i diameter 100 mm. Dessa kapades sedan i bitar 10-15 mm tjocka. Jag borrade och gängade ett 16 mm hål mitt i plattan. Här satte jag sedan fast en M16 skruv som skallen på skruven kapats av. Ett par varv eltejp runt skruven gjorde så passformen mot PVC-röret som är 20 mm utvändigt skulle bli tight. PVC-röret är ca 20 cm för att komma upp bra från isen så vippan syns bättre på håll. Längst upp på PVC-röret satte jag två buntband så vippen kunde stickas ned under. Under foten limmade jag även fast en bit gummiduk, detta för att inte foten ska smälta ned genom isen när solen värmer på.

Denna modell är enkel och fungerar bra ända tills vårisarna när det smälter. Den bygger på att iskrosset ska stadga upp träbiten så den står stadigt. Smälter iskrosset ramlar vippan. Denna är gjord av tryckimpregnerat 45x45, den är ca 150 mm hög. Centrera sedan vippan längs enda kanten, sätt ett par häftstift över för att fixera vippan. Detta gör så att man kan ta ur vippan när den inte används.

Magasin Mitt Fiske #8 2015  
Magasin Mitt Fiske #8 2015