Page 1

MMF #5-2013

GÄDD-

frossa! HAVSFISKE I

ALASKA

2si0 dor

prylar!

MÖT

en legendar Lennart Borgst röm

n e s y r f a s n e R tlig

– g ö r f epsp a ! fiskso

Gratis fiskemagasin!


Vi testar

LEMMELKAFFE Sid 148 2

Ge jerkfisket en chans! Havsfiske i Alaska Coola, smarta beten Legendaren Borgstrรถm

Sid Sid Sid Sid

8 18 30 64


LAGA VÄRMANDE MAT UTE! Sid 142

2 0 SIDO

R PRYLAR Sid 104

3

Cornelis fisksoppa Hoppfullt för miljön Flugor för regnbåge Ta gäddan på fluga!

Sid Sid Sid Sid

76 124 128 150


Södra Lid AB© 681 94 KRISTINEHAMN REDAKTIONSCHEF Kristina Vänersand 070-690 19 72 kristina@mittfiske.se SENIOR EDITOR Patrik Tjörnmark 076-849 61 94 patrik@mittfiske.se MARKNADSKOORDINATOR Jan Hagman 070-695 82 73 hagman@mittfiske.se

4

TIPSA OSS! Hör gärna av dig till oss och tipsa oss om vad vi ska skriva. Vad gillar du att läsa? info@mittfiske.se

Envis östgöte boende i Eskilstuna. Anser att man måste lägga ner mycket tid för att bli bra på sitt fiske. Äter allt utom fisk, messmör, lök och bönor...

PÅ NÄTET

www.mittfiske.se Gilla oss på

facebook

®

Magasin Mitt Fiske är gratis för läsarna och finansieras via annonser och samarbeten. I magasinet länkas det till tillverkare, generalagenter, butiker och olika arrangörer. Kontakt: info@mittfiske.se

Beskriver sig själv som fiskeidiot. Frälst på gädda. Kör taxi när han inte fiskar men drömmer om att få jobba med fiskevård!


Fiskar allt från abborre till lax. Gillar sommaren och hatar vintern. Lyssnar gärna på värmländsk jazz och drömmer om flugfiske i Karibien!

!

5

Livsnjutare och varumärkesbyggare med oändliga kunskaper om skotsk whisky. Lånar gärna grannens eka och drar en abborre eller två. Galet förtjust i skaldjur av alla de slag - gärna med god dryck, en cigarr och trevligt sällskap.

Fiskar allt som har fenor och kan simma, och när han inte fiskar drömmer han om fiske – eller samlar på fiskeprylar. Föredrar skotsk maltwhisky, hårdrock och hängmörad oxfilé

Mår allra bäst när han tittar ut över favoritnacken och ser det första vaket av en stor harr skapa en glidande ring på det blåsvarta vattnet. Packar alltid matsäck och kaffe först när han drar på fisketur - och lämnar disken efter sig...


ALLT FÖR SP

Sveriges bredaste jakt- & fiskesortiment. Besök vå Shimano BioCraft XT

Fiskerök med dubbla brännare

BioCraft XT är en rullserie för superlätt flugfiske. (1.795:-)

ett måste för alla seriösa sportfiskare. (495:-)

359:-

895:Ekolod Lowrance X4 Lätt att använda och mycket prisvärt. Inbyggd tempgivare. (1.295:-)

990:-

Jiggbox

LOOP Incite flugspö, fluglina, flugrulle, backinglina, tafs och 20 st utvalda flugor. (3.290:-)

Berras egn med 60 st och 20 st j huvuden. (600:-)

2.995:-

ut en terar olms n a l p Vi tockh e gös i Sr d för varj å skärg t fiskeset! sål

Berra Mårdh hälsar alla välkomna!

Loop Incite Flugset 9 ft

199

Huntyard & Berras Eurostop/Arlandastad Cederströmsslingan 1 Gilla oss på Facebook!

Gå med i kundklubben! Bonus på dina inköp*

Vard 10–19 lö 10–17 sö 11

☎ 08-740 20 20


PORTFISKET!

åra butiker eller handla på www.huntyardberras.se ABU Cardinal Sorön STX ABUs flaggskepp! Alla storlekar, 11 HPCR kullager. Extraspole i aluminium. (1.699:-)

Guideline EXP4 kit Detta kit passar både nybörjaren och den lite mer erfarne flugfiskaren. - Guideline EXP4 spö med spötub. - Guideline Reelmaster LA + backing. - Guideline Control WFF Fluglina (2.247:-)

999:-

1.795:-

Vision Keeper Vadarpaket Vadarbyxa + sko (2.594:-)

na jiggbox t kroppar jigg-

1.895:-

9:-

1–17

www.huntyardberras.com *Gäller ej vapen. Sortimentet kan skilja sig mellan butikerna.

Huntyard & Berras Vårby Vårby allé 53

Huntyard & Berras Gnesta Ågatan 2

Huntyard & Berras Gävle Norra Kungsgatan 23

Huntyard & Berras Eskilstuna Torshällavägen

Vard 10–19 lö–sö 10–15

Vard 10–18 lö 10–15

Vard 9–18 lö 9–14

Vard 10–18 lö 10–15

08-740 20 20

0158-216 00

026-12 88 50

☎ 016-13 07 70


a jerk

Stop being

8

START

g ! n i k ej r


G채ddan har ett imponerande tandgarnityr...

9


Det har gått ett tag sedan jerkfiskets genombrott. För många är det metoden framför alla andra för att lura höstgäddan. Men för den skara som ännu inte råkat snappa upp det hela, eller för fiskaren som precis startat – detta reportage är till er… TEXT OCH FOTO: PATRIK TJÖRNMARK

10

När jerkfiske med dunder och brak slog igenom i Sverige var det ingen som pratade om annat. Välsorterade butiker tog emot en strid ström av förväntansfulla sportfiskare som var nyfikna på alla nya sorters beten, för att inte tala om alla nya spön som var både kortare och styvare än vad vi var vana vid. Tafsar som var långa, vissa var till och med gjorda av hård pianotråd. Multirullar specialdesignades. När något nytt slår igenom finns det alltid en skara som är skeptiska. Tror stenhårt på sin inkörda fiskemetod som man alltid utövat, i ur och skur. Ifrågasätter om något kan slå detta. Vissa förblir tveksamma, andra vågar prova något modernt. Hänger liksom på den nya flugan. Nu påstår jag inte att jerkfiske är helt ”outstanding” under alla förhållanden, utan en effektiv metod att narra storgäddan eftersom betet tas hem etappvis blandat med spinnstopp. Obestridligt bra då vattnet är lite kallare. Stor gädda behöver ofta lite mer tid innan den hugger. Och eftersom gäddan tar sitt byte på tvären kommer jerkbaits här till sin fulla rätt. Så kallade ”gliders” går nämligen i ett för gäddan förföriskt sicksack-mönster som har en förmåga att utlösa huggreflexen. Det vill säga att gliders slår ut sin

bredsida varannan gång åt höger, varannan åt vänster. Metoden att jerka som betyder ”rycka” beskriver kortfattat vad fisket går ut på. Det går visserligen att jerkfiska från land men har du båt ökar dina chanser till ett schyst fiske. Dessutom är det betydligt enklare. Bäst är att stå en bit ovanför vattenytan, exempelvis på någon av båtens sittbänkar. Anledningen till att du bör stå högre än vattenlinjen är att spötoppen inte ska vispa i vattenytan.

Jerktekniken Tekniken som är enkel att lära sig går till så här: släng ut ditt jerkbait, veva in löslinan. Lyft sedan spöt i riktning mot betet samtidigt som löslinan vevas in. Jerka, med andra ord – snärta (ryck) till spöt i riktning mot vattenytan med en handledsrörelse. Överdriv inte rycket utan var uppmärksam på hur just ditt jerkbait uppför sig. Upprepa proceduren varvat med spinnstopp. Stopp på mer än fem sekunder är vissa dagar rätt melodi, andra dagar kan du jerka hem betet i snabb takt utan något som helst spinnstopp. Arbeta som sagt rätt med spöt: rakt upp och ned är det som gäller, utan någon sidoutflykt.


Variera ditt jerkande, alla på marknaden olika förkommande modeller beter sig inte lika. De fungerar helt enkelt för olika situationer. Prova flytande, svävande och olika sjunkande modeller.

Jerkbait Marknaden är en djungel. Det finns ofantliga mängder av olika jerkbaits i alla tänkbara former och färger. En grundregel är att du hellre väljer en ljus, en mörk och en skrikig fluorescerande färg av sju, åtta olika typer av jerkbaits än en och samma modell i alla tänkbara färger. Då är du bättre garderad för olika förhållanden. Buster Jerk i färgerna ”skitmört” och ”Natural Perch” är två storsäljare sedan ett smått otroligt fiske nere i Eriksberg som ligger i Blekinge skärgård. IFish, Big Bandit, Herky Jerky, Suick Muskie Thriller, The Pig, Westin, Salmo Slider, ACE Tweaky, ja listan kan göras riktigt lång, utbudet av olika jerkbeten är enormt. Prova dig fram, det är bästa sättet att hitta favoriter.

Tafsen Att en gädda lite humoristiskt kallas för insjökrokodil bevisar bara vad som sitter i dess käft – massor med vassa tänder, precis överallt. Vill du landa fisken är det ett måste med en tafs. Vissa jerkar med hård pianotråd framför betet, andra använder mjukare lyxwire, ett exempel är alla guiders favorit: amerikanska Boa 60 lb (engelska pound), vilken är knytbar, dessutom kinkar den inte. Många

saluför färdiga tafsar till just jerkfisket. Tänk på att när du köper eller gör egna tafsar bör längden ligga runt 50 cm, alternativt 30 cm som ett minimum. Reflektera även över att beteslåset ska vara av bästa kvalité. Berkley, Rosco, Sampo, Darts, Sébilé och Staylock är några som är riktigt bra. Hur kul är det att mista sitt livs gädda bara för att du snålat på viktiga detaljer?

Linan Här duger inte vanlig gammal hederlig nylon, utan linan som som spolas på din rulle ska vara modern flätlina. Tumma aldrig på detta. Med just flätlina får du så bra mothugg du kan få i kombination med rätt spö och kemvässade krokar på ditt jerkbait. Proffsen använder flätlina i grovleken runt 0,36. Tunnare dimensioner kan faktiskt gå av när du svarar med ett hårt och snabbt mothugg. Därav tjockleken.

Spöt Kort ska det vara, och styvt (lite beroende på hur tungt jerkbait du använder). Mellan 6 och 6,6 fot (180-201 cm) ligger merparten av de specialdesignade jerkspöna på. Längden kommer sig dels av att spöt inte ska vispa i vattnet, dels av att du ska kunna styra betet på ett schyst sätt. Styvheten krävs för att kunna sätta in ett ordentligt mothugg så att krokarna får bra fäste i gäddans käft, och för att spöt ska orka hantera tunga jerkbaits. Gäddan tar ju, som sagt, sitt byte på tvären. Spöt ska klara kastvikter på ungefär 100 gram. Viktigt är också att

11


Ordlista Inom nischen jerkfiske förekommer en vokabulär som långt ifrån alla förstår, här är några uttryck med förklaringar:

12

Glider:

Vanligt jerkbait, går från sida till sida i ett sicksackmönster. Förmodligen det mest använda. Flytande eller långsamt sjunkande är vanligast.

Darter:

Ungefär som glider, fast mer oregelbunden gång, det vill säga en ganska planlös gång.


Pullbait:

Suspenders:

Bellyswinger: s

Side-to-side fast i ytan helt enkelt…

Dessa jerkbaits måste man dra, betet dyker för att sedan stiga till ytan osv. Bra när jerkfisket sker nära vass eller gäddnate (stor och grov vattenväxt).xt) etc. Vagt sicksackmönster, svänger med buken. Bra när gäddan står under betet.

Ett svävande (varken flyter eller sjunker) bete som är suveränt när du gör spinnstopp.

Walk-the-dog:

Den är glupsk när den väl äter...

13


spöt känns välbalanserat, annars blir det bara jobbigt för handleden när du står och jerkar en hel dag.

Rullen

14

Majoriteten föredrar en multirulle av lågprofilmodell. Egenskaper som superstopp och tumtangent är standard. Traditionella multirullar fungerar givetvis bra de också. Men den förstnämnda ligger liksom bättre i handen. Mer känsla så att säga. En multirulle går inte att kasta med, säger tvärbocken, det blir bara skatbon. Dagens multirullar är långt ifrån gårdagens hemskheter och är faktiskt riktigt lätta att lära sig. Skoj är det också. För att minska risken för överslag drar du bara åt spolen lite hårdare, och lättar allteftersom du lär dig. Notera att du alltid bromsar med tummen precis innan betet slår i vattnet. Många högerhänta fiskar helst med vänstervevad multirulle därför att högern är den hand du kan arbeta bäst med (styra ditt jerkbait). Övning ger färdighet. Men visst, haspelrulle fungerar det med, bara inte lika bra. Inte alls samma känsla.

Viktigt mothugg Mothugget är en viktig bit i så gott som allt sportfiske. Kanske rentav det allra viktigaste när du jerkar. Känner du det minsta lilla nafs så svara blixtsnabbt med ett stabilt mothugg. Spöt är ju styvt, linan stum, tillsammans svarar utrustningen direkt. Hårt ska det vara, ett jerkbait är ju ändå rätt stort så det krävs ett rejält ryck för att få betet att släppa ur gäddans grepp så pass att

krokarna kan göra sitt jobb. Vissa tillfällen är gäddan inte riktigt i stöten utan bara puffar till betet. Då hjälper varken snabba reflexer eller sylvassa krokar. Börjar gäddan knycka efter mothugget är den oftast krokad. Skulle hon däremot bara följa med in som en stock är det stor risk att hon bara håller betet i munnen. Då är risken stor att den spottar ut betet när den ruskar på huvudet.

Gäddan i båten? Det mest humana är att landa gäddan med gälgreppet, utan att fastna i de sylvassa gälbågarna. Livsfarligt tycker novisen. Det enda rätta tycker gäddproffset. Gummerad skonsam håv är en annan metod där du helst har gäddan och håven i vattnet hela tiden, låt den lugna ner sig innan du krokar loss betet. Släpp i alla stora gäddor. De riktigt stora är alltför värdefulla för att bonka ihjäl. För övrigt bär de på bra gener som alstrar bra avkomma till framtida fiskafängen. För det är ju stor fisk vi i slutändan vill fånga.

Ta dig ut och fiska Vem som helst kan lära sig att jerkfiska, oavsett ålder och kön. Ja, inte alltför små kids förstås. Utrustning finns det så det räcker och blir över. Första utrustningen behöver inte vara den dyraste. Har du ingen egen båt så följ med någon båtägare ut. Det behöver inte vara den i marinan som glänser mest, utan en helt vanlig plasteka duger gott. Eller varför inte boka hos någon fiskecamp i goda vänners lag, då ingår ju både båt och boende.


Jerkens historia Det var amerikanaren Frank Suick som tidigt 1930-tal täljde till en bit cederträ med sin kniv vid sjön Pelican Lake. Ett jerkbait som var speciellt tillägnat muskien, en ilsken och svårfångad variant av vår egna Northern Pike, det vill säga: vanlig gädda. Betet kallades för the Suick Muskie Thriller och gjorde genast succé. Frank gick under pseudonymen: the ”Musky Professor” och fick sedermera specialdesignade spön för just muskie från välkända Heddon Tackle med inskriptionen: ”Made by Heddon Specially for Frank Suick”. Franks största muskie på 46 pound (nästan 21 kilo) tog han på en 9 tum (23 cm) lång Thriller. Dessutom står hans rekord på 30 lagliga fångade muskies på lika många dagar sig fortfarande. Fast kanske det mest intressanta i hela historien är att det legendariska betet fortfarande tillverkas för hand under samma namn. Nu med barnbarnet Steve Suick vid rodret.

15

Det går att hitta jerkutrustningar för en dryg tusing...


16

Gäddan har en förmåga att skrämma skiten ur fiskaren på ett positivt sätt när den kommer farande som en projektil för att hugga ditt jerkbait. Ibland precis intill båten. Jerkfiske är kort sagt ett fiske som omvänt många tvivlare. Glöm bara inte en bra kroklossare, våg, måttband och kamera…


17


Drömmen o Spöt står som ett cykelhjul, de kraftiga knyckarna känns ned i tårna, stor hälleflundra! Ett hårt slag över ryggen fäller mig på båtdäcket, en stor grizzlybjörn vrålar ut sin ångest. Nästa slag väcker mig, min fru ruskar på mig och säger att det är dags att gå till jobbet. Yrvaket inser jag att det bara var en dröm. TEXT OCH FOTO: FREDDY JOHANSSON

18


om Alaska Del 2 V A H 19


Två dagar senare är det dags, 21 dagar i Alaska. Tio entusiaster, allt från läkare till studerande deltar. Flygresan via Landvetter – Köpenhamn – Seattle – Anchorage – Kodiak tar 27 timmar! Två charterskeppare är bokade, Gunnulf och Chaz. Gunnulfs charterbåt är en 27 fotare med stort akterdäck och marschfart runt 18 knop. Chaz båt är en alubåt på 35 fot, specialbyggd för sportfiske och god för 25 knop.

20

Vår målsättning med resan är att försöka fånga både hälleflundra och laxhaj över 100 kg. Första dagen blir ett lättare fiske för att komma igång, lingcod står på menyn. Lingcod är en mycket aggressiv fisk, som ser ut som en blandning mellan havskatt, marulk och torsk. Munnen är enorm och packad med sylvassa tänder, man tänker sig för både en och två gånger innan man lyfter in fisken i båten. En fisk på 40 lbs eller 18 kg räknas som specimen i Alaska. Förutom lingcod är bottnarna draperade av black rockfish i trekilosklassen. Den ser ut som en svart kungsfisk och är en god fighter på rätt utrustning. Våra tre största lingcod denna dag blev 19,2 – 21,5 – 23,9 kg, samt några mindre hälleflundror som returneras snabbt. Som bonus fångar kulstöparen en silverlax på 6,3 kg på jigg. Nästa dag ankrar vi båtarna inomskärs. Hård blåst och stark ström gör utomskärsfisket omöjligt. Plåtslagaren fångar en great sculpin, en simpa i megaformat, vikt 4,3 kg. Pensionären som använder TLD 20 och ett stand up-spö i 30- 50 lbs tappar bottenkontakten. Linan skär snabbt ut

från båten! En vilt hoppande silverlax har nypt hälleflundratacklet på botten och försöker febrilt skaka av sig betet. Med den grova kroken djupt begraven i käften blir det inte mycket till fight. Det blir oroligt på den andra båten, 57:an har dragit på en stor fisk och alla vevar upp för att kunna följa fighten. Efter en hård kamp landar han en hälleflundra på 160 cm och 56 kg, helt fantastiskt på 25 meters djup. Skapligt väder inleder tredje dagen som börjar med jiggfiske. Jag fångar en ling cod på 23,8 kg som vägs, plåtas och returneras.

Artikelförfattaren Freddy med lingcod på 24,9 kg.


Chaz tittar som ett fån på mig och säger att folk skulle kunna mörda för att fånga en så stor fisk, jag förklarar att nästa gång jag fångar den så har den förmodligen vuxit lite till, Chaz skrattar. Denna dag är fisket trögt, vind och ström gör fisket svårt. Vi fångar nio flundror mellan 10 och 25 kg. Tills vi på eftermiddagen ankrar upp för sista gången vill säga... Studenten fiskar med en 15 lbs utrustning för jiggfiske, ett spö i klenaste laget för stor fisk. Det berömda bottennappet börjar

röra på sig, och efter en seg kamp på en timma och tjugo minuter uppenbarar sig till slut en megaflundra vid båtsidan! Gunnulf skjuter ett skott i huvudet på fisken samtidigt som gasten drar in gaffen bakom gälarna. Studenten landar sitt livs fisk, 183 cm och 93 kilo hälleflundra. Det är en regel i Alaska att skjuta stora flundror. Skepparna vill inte riskera att det händer en olycka med en vilt slående fisk. Båtarna stävar ut ur hamnen i kanonväder, strålande solsken och vindstilla. Alla vill fiska hälleflundra och flundra blir det i mängd. Plåtslagaren startar med en på 34 kg, plasttillverkaren får en på 40 kg och 57:an fångar ytterligare en hälleflundra, nu stannar vågen på 52 kg. Vi landar denna dag ett tjugotal per båt, där flertalet returneras och några få sparas. Vi har trots allt möjlighet att ta med oss lite fisk till Sverige, och vem säger nej till en så fantastisk matfisk? Det är blandat väder, vi bestämmer oss för ett blandfiske efter lingcod och hälleflundra. Vi ankrar upp. En tjock dimma rullar in och sikten försvinner fullständigt samtidigt som vi hör blåsandet från valar runt båten. Två passerar oss på 15-20 meters avstånd. Agnet börjar ta slut, så plåtslagaren sätter på en upphängarfluga ovanför flundretacklet. Ivrigt påhejad av oss andra landar han två kungslaxar på 8,5 respektive 10,0 kg. Läkaren drar i en stor fisk, efter en seg fight landar han en rocka på ca 20 kg. Rockan är inte speciellt talrik i Alaska

21


22


23


Kristian med en butter sole (plattfisk).

24


Simpa i megaformat – 4,3 kilo!

Black rockfish, en 30 år gammal fisk på ca 2 kg.

25


26

heller, så fisken returneras omgående. Studenten fångar två rockor. Den största väger mellan 30 och 40 kg. Jag tacklar om till ett långt släp och byter ut cirkelkroken mot en rak krok. Femton minuter senare drar jag i en stor rocka! Spöt jobbar maximalt, och när fisken närmar sig båten ber jag dom andra att veva upp sina grejor. Tomheten känns total när en av kompisarnas tackel effektivt skär av min lina, det var en stor fisk. Något senare ligger vi och pilkar med stora jiggar. Spöt slits nästan ur händerna på mig när en stor fisk attackerar jiggen! Kampen blir stentuff. Gunnulf slår vad om att det är en fin flundra, men jag är säker på att det är en stor lingcod. När den kommer upp till båtsidan ser vi att jag vann vadet. Gasten är totalstressad, han har aldrig sett en så stor lingcod tidigare. Han

drar in huggkroken i munnen på fisken och lyfter den ombord. Samtidigt biter fisken tag i huggkroken och vrider sig snabbt ett par varv – gastens handled knäcks som en torr gren! Därefter fick jag dubbelarbeta som gast och sportfiskare, varje lingcod landades med stor respekt. Vi landar åtta stycken hälleflundror och en mängd stora lingcod, plus min egna på hela 24,9 kg, bara fyra kilo under Alaskarekordet. vi ska trolla efter lax, ett bra bete för det stundande hajfisket. Gunnulf rekommenderar att vi använder två spön per båt, vi drar sticka om första hugget. På tre timmar landar vi 51 silverlaxar och 6 kungslaxar, plåtslagaren tar den största på 12,5 kg. Vi sparar ett par laxar för hajfisket och några för förädling och hemtransport till Sverige. Resterande Johan med trollingfångad king salmon.


fiskar returneras varsamt. En båt ankrar för mete efter laxhaj och en båt tacklar för hajtrolling. Laxen apteras och släpas efter båten. Det är en väldigt speciell känsla att ha en fem kilos lax sakta släpandes efter båten. Att stå med rulle och spö fastspänt i en sele och vänta på hugg från en av havets snabbaste och starkaste fiskar, med en toppvikt bortåt 450 kilo. Vi använder två spön och turas om var 20:e minut, men tyvärr så lyser hajen med sin frånvaro. Den andra båten fiskar med två ballonger. Tre dagars hajfiske ger inget resultat. men vi avslutar varje dag med ett fantastiskt plattfiskemete. Vi får olika arter av tunga, var och flundra, många påminner om våra egna arter. Hård vind stoppar oss den sista havsfiskedagen. Ingen klagar, 9 dagars hårt fiske tär på kroppen...

FAKTA/ Laxhaj Salmon shark ”Lamna ditropis” ansågs tidigare vara identisk med håbrand, men räknas numera som en egen art. Den finns endast i norra Stilla Havet, där grupper av hajar gör vidsträckta vandringar. Den livnär sig på bland annat lax. Hajstimmen är starkt segregerade och utgörs av antingen hanar eller honor. Laxhajen tillhör samma grupp apexpredatorer som vithaj, mako och håbrand. Den kan hålla en temperatur i muskler, hjärna och nervsystem som ligger 16 grader över vattentemperaturen och kan därför utveckla den snabbhet som krävs i jakten på lax. Forskare har beräknat att laxhajarna enbart i Port Gravina, en vik i Prince William Sound i Alaska, åt upp 116 000 pink salmon och 36 000 chum salmon, 12 respektive 15 procent av den totala invandringen av dessa laxarter.

27

Rockamun, big skate.


Kristian med flundra p책 +93 kg.

28


29


10

betesbyggare fรถr framtiden 30


31

Sverige har fantastiskt många duktiga och innovativa betesbyggare. På Sun City Predator Show i Karlstad träffade vi 10 av dem. Ett hett gäng med otroliga skills. Läs lite mer om männen bakom de vackra gäddmagneterna med färger som Swedish Petroleum och Halstablett! TEXT: PATRIK TJÖRNMARK


Stampe Lures Kristian Stam

32


33


Läs

34

Tävlade du i en klass eller båda? Jag tävlade bara i New School och det var mest på grund av tidsbrist. Nästa gång kommer jag att ställa upp i båda. Har tävlingsbidraget något namn? Detta bete karvades fram bara för denna tävling. Jag har gjort en avgjutning av den men det har stannat vid det. Så något eget namn har betet alltså inte fått. Färgen – heter den något? Färgen är en klassisk abborre. Faktum är att den blev målad i både öring- och rödingfärger. Jag blev inte nöjd med någon av dem så jag tog en som sitter i ryggmärgen. Återigen var det tyvärr tidsbrist som ledde fram till valet. Beskriv betet, dess gång, tanken bakom etc... Modellen var först tänkt som ett jerkbait men när jag sneglade på en sked som jag tillverkat i ren kolfiber så var det givet. Det fick bli en wobbler istället. Gången på den är grovt rullande och tanken är att man ska köra den

oerhört sakta i närheten till lekvikarna på våren. Vilken krok används, fabrikat, modell och storlek? Betets bredd kräver en stor krok och i detta fall användes en Eagle Claw 5/0 i buken och 3/0 bak. Vikt på betet? Är det flytande, svävande eller sjunkande? Vikten ligger runt 140 gram och betet är lätt sjunkande.


mer!

J

Profil

Vad tyckte du om mässan i Karlstad, kommer du vara med nästa år? Mässan var den klart mysigaste jag har varit på. Konceptet med båtbryggan var också helt ”spot on”. Helt klart lättare att bestämma sig om man kan testa grejerna. En höstmässa är något som har saknats och att få chansen att se vårens nyheter redan nu är guld värt. Med tanke på att den var så bra i år så kommer den bli helt löjligt bra nästa år.

Namn: Kristian Stam Bor: Dals Rostock Ålder: 35 år Jobbar: Fordonsdekor, skyltmakare, reklam m.m. Fiskar helst: Gädda Drömfisken: Gädda över 15 kilo. Äter: Grillat Dricker: Vin Framtiden? Har ingen direkt framtidsvision förutom att jag ska försöka få mer tid till fiske. Hemma fångar man inga 15-kilosgäddor. PB på gädda: Jag har 12 st över 10 och två över 13 där den största vägde 13,54 kilo och var 127 cm lång. Den tog på en egen modell som heter Manson.

35


Backlure Jonatan Backlund

36


37


Tävlade du i en klass eller båda? Jag tävlade endast i New School av den enkla anledningen att tiden inte räckte till för att jag skulle hinna få fram två tävlingsbidrag. Kan du berätta lite om tävlingsbidraget? Betet är ett typiskt tailbete med vaggande gång vid hemvevning. Modellen är inte framtagen speciellt för tävlingen.

Färgen – heter den något? Färgen är ny. Det som jag personligen tycker är mest utmärkande med färgen är att stora delar av betet är målat med color shift-färg som går från grönt till rödbrunt beroende på vilken vinkel man tittar ifrån, lite som en oljefläck (tyvärr svårt att fånga på bild). Tailen är en Svartzonker Bigtail i färgen Motoroil. Först tänkte jag döpa färgen till BP Pike (tänk eld, olja, Deepwater Horizon) men det kändes

Läs 38


lite för negativt, så det fick bli Swedish Petroleum istället. Vilken krok används, fabrikat, modell och storlek? Jag föredrar att använda krokar från Gamakatsu, modellen är TR13 och på tävlingsbetet sitter två stycken 3/0. Vikt på betet? Är det flytande, svävande eller sjunkande? Betet väger 135 gram och är sjunkande,

men fiskar kring metern. Placeringen av nosöglan är gjord så att man enkelt kan få betet att fiska djupare genom att hänga ett päronsänke i beteslåset. Vad tyckte du om mässan i Karlstad, kommer du vara med nästa år? Jag har bara positiva saker att säga om mässan, fantastisk stämning, trevliga utställare och genuint intresserade besökare. Jag kommer definitivt vara där nästa år med.

mer!

L

Profil Namn: Jonatan Backlund Bor: Borlänge Ålder: 32 Jobbar med: Butikssäljare på Capricorn. Fiskar helst: Ja Drömfisken: Svårt, måste nog bli två drömfiskar. En tjugokilosgädda på tail och en på fluga. Äter: Kött Dricker: Vatten, öl, vin och läsk ibland men bara med riktigt socker, och så kaffe såklart. Framtiden? Just nu är den att tillverka fler beten så att alla som vill ska ha möjlighet att fiska med dem. PB på gädda: 11,4kg

39


JW Lures 40 Jimmie Wiman


dsch

l

i

1

n

e

ol

as h vin

ar

ba

tb

oo

! r e m s 채 L

J

41


Tävlade du i en klass eller båda? Ställde upp i båda, trodde det var obligatoriskt. Vad heter tävlingsbidragen? Old School – ”Oneoff”, New School – ”Stifflip”. Färgen - har den något namn? Nej, men oldschoolen skulle vi kanske kunna kalla Old School Olive Perch.

42

Beskriv betena, deras gång, tanken bakom etc... Old School-betet bygger på ett klassiskt utförande på wobbler med fastskruvad sked och med bockade pianotrådsöglor i stället för skruvöglor.. New School-betet är en Stifflip tagen rakt ur min allmänna produktion, där min tanke var att konkurrera med den innovativitet betet inneburit, med tanken att bryta något av ny mark för ”hårda beten” då den har samma användningsområde som blyhuvudsförsedda shadjiggar har.. Vilken krok används, fabrikat, modell och storlek? Bästa krok på Stifflipen är väl 2/0 till 3/0 beroende på fabrikat. Personligen gillar jag krokar med lite längre skaft. Så länge ”gapet” är några mm bredare än beteskroppen så tycker jag det viktigaste är att få ut kroken en bit från betet... Vikt på betena? Är de flytande, svävande eller sjunkande? Min Stifflip väger in på ca 93 gram och är snabbt sjunkande med nosen före... Det kommer även en supersjunkande variant snart, för smidigt fiske djupare än 5-6 meter! Vad tyckte du om mässan i Karlstad, kommer du vara med nästa år?

Mässan i Karlstad kan bara beskrivas med ett ord – succé! Och så tror jag att vi betesbyggare hade lika många potentiella kunder bland besökarna där som till exempel vid den större årliga sportfiskemässan som går på våren... Trots att den senare besöks av betydligt fler – än så länge!

Profil Namn: Jimmie Wiman Bor: Enköping Ålder: 30 Jobbar med: Betesbyggare Fiskar helst: Gädda Drömfisken: Nytt pers är ju alltid gött, men lyckas jag fortsätta med att njuta av alla de fisketurerna som inte ger nytt pers, så har jag ingen brådska... Äter: Skräpmat Dricker: Till det en iskall cola. Framtiden? Fiska oftare! Och ta hem en Grand Slam under nästa års Baitbash. PB på gädda: 11,2kg utlekt Mälarmadam, har för dåligt tålamod för att fiska så långsamt som det ofta krävs för att ta de stora när de är romtunga innan lek – om man nu vill det?


PeWe Tails Peter Vendin

43

! r e m s L채

J


G채ddgapet Tomas Nilsson

44


45


Profil Namn: Tomas Nilsson Bor: Karlstad Ålder: 33 Jobbar med: Tillverkning av lekoch parkutrustning. Fiskar helst: Gädda Drömfisken: En tjock och fin 130cm-gädda. Äter helst: Mat Dricker: Läsk eller juice. Framtiden? Bli en välkänd betestillverkare med attraktiva och eftertraktade beten. PB på gädda: 120 cm.

Tävlade du i en klass eller båda? Båda. Har något av bidragen ett eget namn? New School – en Dragon Spawn delux. Hur tänkte du inför mässan gällande dina beten? Jag ville göra något extra för New School-delen men samtidigt lite åt det naturtrogna hållet. I Old School försökte jag komma på något simpelt, det var svårare än att göra något avancerat men det gick... Färgerna, heter de något? Abborre (New School) och Halstablett (Old School). Beskriv betena, deras gång, tanken bakom etc.

Båda betena hade en fin sida-sidagång med Bellyflash. Tanken med New School var att få till ett snyggt och häftigt bete. En stor del av effekten tycker jag är fjällen på överdelen av betet, dem har jag karvat ut en och en. Vilken krok används, fabrikat, modell och storlek? Jag använde mig av Eagle Claw 4/0. Var betena flytande, svävande eller sjunkande? New School långsamt sjunkande och Old School riktigt långsamt sjunkande. Vad tyckte du om mässan i Karlstad, kommer du vara med nästa år? Mässan var helt suverän, tummen upp. Kommer definitivt vara med nästa år om möjligheten ges.


! r e m s L채

J

47


Ronin Lures Fredrik Wallin

48


49

! r e m s 채 L

J


Tävlade du i en klass eller båda? Jag fick frågan av Erik Nilsson på söndagen innan mässan. Valet var självklart. Jag ställde upp i både Old och New School med det jag hade i arsenalen. Kort varsel, men samtidigt sjukt roligt att se vad jag klarade av på så kort tid. Tävlingsbidragen - kallas de för något särskilt? New School: Modellen heter ”Big Licker Crank” (lång historia). Old School: Modellen är ”Ronin Tail”.

50

Vad var det för färger på betena? New School: Färgen heter ”Sik” Old School: Färgen heter ”70’s Perch” Beskriv betena, deras gång, tankarna bakom dem etc. New School, Big Licker. Det togs fram som ett rent trollingbete för att användas i min ”hemmasjö”. Det är lite av en gris i sig, och väger stadiga 230 g med krok och allt. Hög Braxenprofil, och har en riktigt sävlig rullande gång. Går lika bra snabbt som extremt sakta. Fungerar även till spinnfisket.


Färgsättningen på tävlingsbidraget var tänkt stilrent, trots att det var i klassen New. Det fick bli en sik med Brax-touch. Old School, Ronin Tail. Detta är det bete som genererat störst fisk för min del sedan jag började bygga egna beten i mars. Olika viktning = olika gång. Just tävlingsbidraget blev en sjunkande variant. Nosen dyker till ca 1 meter, sedan rätar betet upp sig och sjunker med hela kroppen. Ganska trevligt i utkanten av grynnor och grundare vikar. Eftersom just denna skulle dansa Old School, fick den en

skön zonker istället för gummitail. Med tanke på att jag hade fyra dagar på mig att ta fram bidrag till tävlingen, fanns ingen direkt tanke bakom det hela. Vilken krok används, fabrikat, modell och storlek? Owner ST-36BC, 3/0 på båda bidragen. Vikt på betena, är de flytande, svävande eller sjunkande? Big Lickern flyter, och väger 230 g. Ronin Tail i sjunkande utförande, väger 130 g. Vad tyckte du om mässan i Karlstad, kommer du vara med nästa år? Detta var första gången jag var på en mässa överhuvudtaget, och mässan i sig var helt underbar! Gemytlig stämning, och allt på samma ställe. Riktigt trevligt! Blir jag erbjuden deltagande nästa år ställer jag självklart upp igen!

51

Profil Namn: Fredrik Wallin Bor: Borlänge Ålder: 33 Jobbar med: Jobbar i fotobutik. Fiskar helst: Gädda Drömfisken: Den stora med stort D. Äter helst: Husmanskost Dricker: Innis & Gunn. Framtiden? Utveckla mitt betesbyggande. Galna idéer har jag gott om, men inte fullt lika mycket tid. PB på gädda: 112cm/9,2kg.


Wolfcreek Anders Ulvforsen

52


53


Tävlade du i en klass eller båda? Hade beten och färger som jag tyckte passade i båda. Tävlingsbidragen – har de egna namn? 8” Wolf Crank - slow sink / The Wolf. Färgerna, heter de något? Strömming och gammal hederlig blåvit. Beskriv betena, gången, tanken bakom bidragen etc. 8” crank är en slow sink-version av den vanliga 8”-cranken jag byggt ganska länge. Från början en beställning från några som skulle fiska i Rügen. Provfisket gav en på 12,85 kilo och en 13,2 kilo, så det blev en befintlig modell. Ett bete som både går att trolla och spinnfiska. Ganska lunkande, yvig gång. The Wolf är en klassisk glider/slider.

54

Vilken krok används, fabrikat, modell och storlek? Den du gillar i en storlek som passar. Jag kör ofta Owner 2/0 eller 3/0. Vikt på betena, är de flytande, svävande eller sjunkande? Cranken runt 120 gram, slow sink. Wolfen runt 100 gram, suspending/slow sink.

Vad tyckte du om mässan i Karlstad, kommer du vara med nästa år? Grym mässa! Kul folk och skön stämning. Är självklart med nästa år!

Profil Namn: Anders Ulvforsen Bor: Östersund Ålder: 36 Jobbar med: Betesbyggare/ designer. Fiskar helst: Gädda Drömfisken: Min sons första gädda. Och 15+ gäddan hägrar fortfarande. Äter helst: Kött Dricker: Rött Framtiden? Fortsätta leva drömmen. PB på gädda: Tyngsta spinn 11,6kg, längsta spinn: 122cm


55

Atacama Field Chronograph No. 1943: 45mm, gun metal PVD steel case with screw case back and screw down crown, antireflective sapphire crystal, water resistant to 100 meters, alarm feature, gray distressed leather strap with gun metal PVD buckle, and Luminox self-powered illumination. Swiss Made. Preferred timepiece of outdoor enthusiasts.

www.facebook.com/luminox

www.luminox.com


56

Svartzonker Claes Claesson


57


Tävlade du i en klass eller båda? Båda, för det kändes skoj. Tävlingsbidragen, kallas de för något specifikt? Nja, jag körde på två klassiska modeller, en miniticsare och min Biggitail. Vad blev det för färger? Old School blev en klassisk Walleye och New School en pimpad Glitter Walleye. Berätta lite om betena, deras gång, tanken bakom etc. Miniticsaren har en klassisk sidasida och sjunker. Biggitailen är en riktigt stor sak på ca 50 cm som jag specialtillverkade en större tail till, med

58

! r e m s Lä

J

en friliggande spinnararm med två stycken 8-blad. Tanken var att ha två helt olika motpoler där funktion går långt före blingbling. Krokarna – fabrikat, modell, storlek? Miniticsaren: 3/0 Eagle Claw och den stora 6/0 Mustad. Vikt på betena, är de flytande, svävande eller sjunkande? Miniticsaren sjunkande, väger ca 85 g. Biggi sjunkande, 270 g. Vad tyckte du om mässan i Karlstad, kommer du vara med nästa år? Mässan var fantastiskt skoj och jag kommer mer än gärna om jag blir inbjuden!


Profil Namn: Claes Claesson Bor: Zinken Ålder: 43 Jobbar med: Betestillverkning, design, matlagning och konst.

Fiskar helst: Gädda Drömfisken: En stor! Äter helst: Rräscha ekologiska grönsaker. Dricker: Starkt kaffe. Framtiden? Att få ge bort mitt företag till mina barn. PB på gädda: 13,2 kg

59


Sundin Beten Kent Sundin

60


1

b a s h vi n n e

n

ew

ar

ba

it

61

sch ool

! r e m s L채

J


Tävlade du i en klass eller båda? Jag tävlade enbart i New Schoolklassen med ett bete som ej är döpt än, men färgen heter Peacock bass. Tanken var först att måla en vanlig Abborre. Hade tidigare gjort en mindre stjärt-variant och tänkte ”varför inte göra något liknande som tävlingsbidrag?”. Karvade även ut ryggfenan och gjorde fenor av härdad C&W-lack och la utanpå för att göra den lite mer fisklik. Jag täckte även hela betet med alufolie för att få ett grymt blänk samt 3D-känsla. Lite mer om betet: Gången är sida-sida, och det går även att få den att glida ut fint åt sidorna. Med ett par Gamakatsu treble 13B i storlek 3/0 sjunker den inte alltför fort. Betets totallängd är 20 cm, vikt 140 g.

62

Vad tyckte du om mässan i Karlstad, kommer du vara med nästa år? Mässan var hur ball som helst, kommer absolut vara med nästa år igen!

Profil Namn: Kent Sundin Bor: I Göteborg. Jobbar: I en fabrik. Äter helst: Grillat rött kött. Dricker helst: öl (Corona). Drömfisken: Att fånga en svensk gädda på 20 kg på eget bete! Framtiden? Min dröm och mitt mål är att kunna leva på denna fantastiska hobby. Antingen själv eller hos något stort företag inom branschen. PB på gädda: 14,8 kg och den tog jag på ett eget gummibete (G11).


Roach Master Jonatan Jörlås

63

! r e m s Lä

J


”Fiske – snabbaste vägen till bekantsk Patrik Tjörnmark möter Lennart Borgström på anrik mark

Månadens profil – Lennart Borgström. Att enbart kalla Lennart profil är en underdrift. Legendar är ett lämpligare ord. Jag träffade honom den 17 oktober för en intervju. Platsen var den berömda ABU-stugan. 64


e kap” 65

Första gången jag träffade Lennart Borgström, smygpremiären vid Mörrumsån i mars månad kommer jag aldrig att glömma. 10 laxar upp till 110 cm, alla c&r.


L

66

ennart Borgströms beskrivning av reklam som ett plank kommer jag aldrig att glömma så länge min hjärna får hänga med. Så här sade han nämligen för ett antal år sedan: ”Att göra reklam är som att försöka hoppa över ett plank. Säg att planket är 1,5 meter högt. Om jag hoppar endast 1,4 meter hundra gånger så är jag fortfarande på fel sida planket. Om jag istället hoppar 1,6 meter första gången, behöver jag inte anstränga mig om och om igen. Jag satsade visserligen lite för mycket, men jag kom dit jag ville.” Lennarts mobil ringer i takt med en av Abbas välkända låtar – Dancing Queen. – Man måste ju ha en ringsignal som förknippas med Sverige, säger han och ler. ••• Lennart Borgström, fyllda 82 år, har bjudit in mig för en pratstund i den charmiga ABU-stugan, idylliskt belägen i Ekeberg strax utanför Svängsta. Här ligger stugan perfekt – ett spinnkast från själva ån. För den som mot förmodan inte skulle känna till det är Lennart alltså barnbarn till ABUs grundare – urmakaren Carl-August Borgström, vars son Göte Borgström tog beslutet att starta fiskeredskapstillverkning i AB Urfabriken i ett krigshärjat Europa 1939. Lennart började på företaget efter avslutad ingenjörsexamen i Örebro 1954. Då som exportchef. Göte kunde nämligen inga språk mer än modersmålet, och då Lennart var begåvad med språksinne så föll sig valet naturligt. – Men det var min far Göte som tog alla riskerna, berättar Lennart med en nostalgisk blick. Han riskerade allt han ägde när han satsade på att börja

tillverka spinnrullar. ••• Lennart pratar på med äkta Blekingemål som fortfarande sitter där det ska. Trots 35 år ”over there”. Varje år gästar Lennart sin kära hembygd för att fiska, träffa vänner och segla som är en annan stor passion i Lennarts liv. – Den snabbaste vägen till bekantskap är fiske, säger Lennart. Och poängterar att det gäller oavsett vilken status du har i livet. Spelar ingen roll om du är vanlig ”Svensson” eller högt uppsatt chef, president eller kung. Inom fisket är vi alla lika. ••• Men vi startar våra tillbakablickar för 51 år sedan. Till 1952, året då Ambassadeuren presenterades. Fiskarna fick stifta bekantskap med rullen första gången på St. Eriksmässan i Stockholm 1952. Frågan på mässan var vilken färg den skulle tillverkas i. På mässan kunde besökarna rösta på röd, grön och svart. Svart vann, men Göte hade redan förälskat sig i den maronröda multiplikatorn. Röd färg var ett bättre val, oavsett vad besökarna tyckte. Ett smart val visade det sig, för som många vet är rött den färg som det mänskliga ögat uppfattar snabbast. Fiskaren på andra sidan ån som inte hade en röd Ambassadeur skulle bli varse rullen med ett snabbt ögonkast.

Instruktionslapp och ett medföljande Toby med sigill...


Ambassadeur de luxe (Guldrullen) modern tid.

Sedan introducerades Ambassadeuren i USA på World Trade Fair i Chicago 1954, och då blev AB Urfabriken ett namn och företag att räkna med. Lennart och Göte var de enda utländska sportfiskeutställarna på mässan. ••• Vi fortsätter prata om ett anrikt bete som än idag fortfarande är en av ABUs storsäljare. Lennart, som har talets gåva, berättar följande episod om Tobys uppkomst: – Idén till Toby fick jag under en fisketur i Danmark när vi var på jakt efter havsöring. Betet togs fram för att efterlikna en tobis. När prototyperna tillverkades visade det sig att det smala betet hade svårt att få en naturlig rörelse i vattnet. På denna tid (före 1956) hade vi ett drag som hette Torsjödraget och det hade fyrkantiga små vingar som ökade betets yta och därmed dess bärkraft i vattnet. Nästa prototyp försågs med samma rektangulära vingar, vilka onekligen förbättrade dragets rörelse. När en av våra konstruktörer, Ove Soldemyr, såg prototypen utformade han istället vingarna som fenor. Detta bete visade jag för Tom Lenk, president på dåtidens Garcia Corporation, talade om att vi skulle kalla betet Tobis och förklarade varför. ”Varför inte kalla det Toby?” säger Tom direkt, ”det är mycket lättare att komma ihåg!” Och därmed var det betet döpt. Toby var med första gången i Napp & Nytt 1956 och är en av ABUs storsäljare genom tiderna. ••• Även om det var ett tag sedan kungar, presidenter och vår blivande drottning var här, andas fortfarande den legendariska ABU-stugan äkta nostalgi.

Timmerstugan i Ekeberg ligger idylliskt som en mäklare skulle beskriva läget. En flitig gäst här var Finlands president Urho Kekkonen. Kekkonen hade, som så många andra finländare, bra kapacitet vad det gäller den klara drycken Finlandia. President Kekkonen och Prins Bertil var de första som inviterades till ABU-stugan efter dess uppförande 1969. Efter middag hos Göte och Lisen Borgström åkte de tillsammans med Lennart till ABU-stugan för en kvällsdrink. Kekkonen tog fram Finlandiaflaskan och bjöd alla på ren vodka. Alla drack utom Prins Bertils adjutant. Han tackade vänligt nej. När flaskan gick runt andra gången och samma adjutant återigen tackade nej, satte Kekkonen ned flaskan och sa på sin finlandssvenska: ”Då tycker jag du ska gå och lägga dig…” •••

67


68


LB lär nuvarande drottning Sliva att fiska med haspelutrustning.

69

Kung Carl XVI Gustaf fiskar med den trekantiga flugrullen Delta nedanfĂśr ABU-stugan.


70

De andra sitter uppe några timmar till. Följande utspelar sig: Prins Bertil och Kekkonen har tidigare tilltalat varandra enligt gällande kutym. Prinsen var ”Ers Kungliga Höghet”, Kekkonen tilltalades med både ”Presidenten” och ”Ers Excellens”. En av herrarna råkade säga ”du” till den andre och här uppstod en diskussion om vem som stod högst i rang och därför borde ha varit den som föreslog titelborttagningen. ”Jag tyckte att det var du som skulle ha föreslagit, du är ju statsöverhuvud” sa Prins Bertil. ”Ja, men du är ju kunglig, det måste vara mycket finare” säger Kekkonen. ”Jag är ju bara en sketen prins” avslutar Prins Bertil. Sedan kramade de om varandra och blev vänner för livet! ••• Lennart har kläckt idéer som än idag är mer relevanta än någonsin. Hänger där på krokarna i redskapsbutikerna. Är kända över hela världen. Toby är ett exempel. Konceptet med Måstebeten som gjorde det lätt att hitta rätt ABU 505, en rulle som tillhörde författaren och journalisten Curt Lindè

i betesdjungeln. Flugor som Optic, Streamtease, Callgirl och Playboy. Själva streamern med ögonen stod Stig Olausson för, namnen satte Lennart… Diplomatserien och toppaktionsserien ZOOM vad det gäller spön. Diplomatspöt var tänkt att matcha Ambassadeur de luxe, den bekanta guldrullen som med livstids garanti är ytterligare ett bevis på Lennart uppfinningsrikedom. – Fast den rullen ville jag att juvelerare skulle sälja i sina butiker... Redskapshandlarna tyckte dock annat. – Men jag står fortfarande fast vid att det var en produkt som var mera lämpad att sälja som present än som en fiskepryl, säger Lennart ••• Abumatic var den första inkapslade haspelrullen som tillverkades utanför USA. Inkapslade rullar från Svängsta som fick namnet efter att Lennart sett en Cadillac med automatlåda kallad ”Dynamatic”. Vidare var det Lennart som drev fram den första helt svenska haspelrullen ABU 444 tillsammans med konstruktören Karl Nurmse. En annan rulle som Enar Frode konstruerade, ABU 505 (för övrigt världens första bygellösa haspelrulle), var en annan snilleblixt från Lennarts sida som främst metarna i England uppskattade eftersom de körde med tunnare linor. Den bygellösa var nämligen inte gjord för tjockare linor. Namnet 505 inspirerades av jetplanet Boeing 707. Ett annat koncept som skulle underlätta val av utrustning var Fiske 1-4, något som uppskattades främst av nybörjarna. Även de svensktillverkade haspelrullarna Cardinal kommer från Lennart. Han erkänner att hans entusiasm för den bygellösa ABU 505 fördröjde


introduktionen av Cardinalserien. Han trodde och tror fortfarande att Abu 505 är en idealisk rulle för allt färskvattenfiske. ••• Namnet Abulon, som blev namnet på ABUs linor kommer även de från samme herre. Så också ABU-röken och den välkända tävling som än idag röner stor uppskattning – Recordfisken. ABU har mycket att tacka Lennart för. Visst, hans far Göte tog riskerna, plus att det var Göte som tog fram succén Ambassadeur ihop med Åke Murvall. Men det var Lennart som fortsatte att bygga upp företaget så att det blev känt över hela världen. Successivt ändrade Lennart också företagsnamnet från ursprungliga AB Urfabriken till ABU, och 1967 var den förändringen helt genomförd.

17 oktober 2013, baom Lennart hänger Napp & Nytt som tavla anno 1971 - ABUs 50 årsjubileum...

•Varför såldes ABU? 1974 ägde Lennart 56 procent av aktierna i bolaget, vilka han successivt hade köpt av sin far till taxeringsvärdet. Samma år går oväntat Göte ur tiden. Beräkningen för att Lennart skulle överta de återstående 44 procent efter sin far, samt en liten del från en syster såg ut enligt följande: Med en arvskatt på 50 procent och en personlig skatt på 85 procent hade Lennart tvingats ta ut 10 miljoner kronor ur bolaget för varje 1,5 miljon han skulle betala i arvsskatt. Detta skulle mer eller mindre ha tömt bolagets kassa och därigenom ha satt stopp för framtida investeringar med påföljd att ABU tappat sin position på världsmarknaden. Dåvarande finansministern Gunnar Sträng erbjöd Lennart Borgström ett statligt lån för att kunna betala arvskatten!

71


Om arvsskatten hade varit borta som den är idag, kan man bara spekulera i hur ABU hade sett ut i dagens läge. Lennart sålde de sista ABU-aktierna 1981 för att pensionera sig. Klättrade på väggarna i sex månader och har sedan dess sysslat med allt möjligt. Elektronisk ljuddämpning (t.ex. SAAB 2000), klarknappar för kyckling, kalkon och andra köttprodukter – ca 80 miljoner sålda över hela världen. 11 september gav idén till en agentur för röntgenutrustning till flygplatser (du har säkert sett bågen alla måste passera). Elektroniska fingeravtryck med mera…

72

• Hur löd gårdagens planer för ABU? – Visionen var att Svängsta skulle bli världens fiskemetropol. ABUs svaga sida var havsfiskerullar. Vi var heller inte särskilt starka inom flugfisket. Jag hade därför förhandlat med Penn i flera år. Jag hade också talat med bröderna Hardy om ett samgående. När ABU genom köpet av Garcia hade fått kontroll över sin största marknad låg vägen öppen för att vi genom dessa förvärv skulle bli världsdominerande i fiskebranchen. Idag äger Pure Fishing, som ingår i Jarden Corporation, företagen Penn och Hardy. Skillnaden är att besluten nu fattas i USA i stället för i Svängsta! • Har du något speciellt minne angående reklamsatsningen? – ABUs sätt att växa var att få fler att fiska. Till exempel med bilden på far och son. Helsidor med temat: ”Det är roligt att fiska!” När vi lanserade den bygellösa rullen ABU 505 i Storbritannien satsade vi hela föregående års försäljningssumma i marknadsföring...

• Några bra minnen från ABU-tiden? – Kvällen i bastun där med Finlands president Urho Kekkonen, upplevelsen att lyssna på en statsman som enligt min mening var lika stor som Churchill. Alla berömda människor jag satt ett fiskespö i handen på. En hel vecka på John Waynes båt i Mexikanska Gulfen. Alla fantastiska ABU-agenter över hela världen. De blev alla personliga vänner. • Något negativt? – Att jag, genom min tro på den bygellösa haspelrullen ABU 505, fördröjde en allvarlig satsning på traditionella haspelrullar som den första Cardinalserien. • Minns du någon av alla Napp & Nytt speciellt? – Den första med annat omslagstema. Omslag med traditionell fisk i handen hade jag ledsnat på. Kända konstnärer blev tillfrågade om de ville illustrera N & N. De fick fria händer så länge temat var fiske. Först ut, under vårt 50-årsjubileum 1971, var Allers kända illustratör Ib Thaning från Danmark. 1972 målade vår egen Gunnar Brusewitz omslaget, 1973 Göran Lindgren. 1974 stod Harald Wiberg för alstret och 1975 målade Per Åhlin ”En fiskedag med Huck Finn och Tom Sawyer”. 1976 illustrerade den amerikanska artisten John Scott omslaget efter ett fiskafänge i Blekinge, 1977 Ralph Judell från Sverige och 1978 Åke Arenhill. 1979 var det den tjeckoslovakiska konstnären Tjeerd Ackeman och 1980 den välkända danska konstnären Mads Stage. Erik Palmqvist stod sedan för det sista alstret i den elvaåriga epoken. ABU släppte 500 signerade tryckta exemplar, något som kanske speciellt samlarna uppskattar idag.


73

Lennart med havsöring från Mörrumsån, givetvis fångad med Ambassadeur och en Toby i linändan.


14 74

Redaktรถr PT mรถter en legendar...


4

Snabba till Lennart Borgström Vilket bete skulle du ta med dig till en öde ö? – Toby. Något du ångrat? – Att jag inte behöll Haldex i Halmstad när jag sålde ABU, samt att jag inte drev förhandlingarna hårdare med Penn och Hardy medan jag hade kontrollen på ABU. Något du aldrig ångrat? – Att jag aldrig blev bonde som jag hade drömt om när jag var liten! Min far Göte övertygade mig om att jag skulle gå på Teknis. På den tiden lyssnade man på sina föräldrar och gjorde som de sa. Förmodligen lika bra att det blev som det blev… Vilken fiskemetod är bäst och varför? – Idag torrfluga eller bass med popper så man ser fisken ta – samt laxfiske med flytlina så man ser hugget. Vilket vatten/område uppskattar du mest? – Sötvattensfiske efter lax till exempel i Ryssland/Island/Norge där vattnet är klart. Mest spännande var Alta innan kraftverken byggdes. Jag fiskade där med författaren Cornelius Ryan som skrev boken ”The Longest Day” cirka 1970. (Den boken blev sedan film med John Wayne i en av rollerna) Vilken art lockar mest? – Lax och lax, det är oslagbart, samt som nummer tre – smallmouth bass. Som dessa fiskar hoppar... Vad uppskattar du mest idag? – Att segla. Samma känsla som när man sitter vid en laxälv och får en chans att vara för sig själv och låta tankarna flyga. Du är sedan 1978 bosatt i USA, ångrar du aldrig att du emigrerade? – Nej! För att det har stimulerat mig till projekt som jag aldrig skulle vågat prova i Sverige. Riskbelöningen i Sverige är för dålig. När jag bodde

i Sverige betalade jag 85 procent i skatt. Det är som att spela roulette och du sätter 100 kr. Om du förlorar, förlorar du 100 kr, om du vinner får du 15 kr! Vem vill satsa med dessa odds? Progressiv inkomstskatt är den dummaste av alla skatter! 82 år i skrivande stund, vad händer härnäst? – Min målsättning är att pensionera mig. Efter 80 människoår förändras vi likt hundår, vi åldras 7 år varje år… Fast man vet aldrig, dyker det upp något tillräckligt intressant kanske jag hoppar på tåget. Den perfekta måltiden? – Dillkött med sötsur sås och kåldolmar. Det värsta är helt klart det moderna köket med korslagda morötter och ett par grässtrån… Dryck, vad är bäst? – Vanlig skotsk blended whisky (J&B är en favorit), numera hellre öl än vin. Fast ingen folköl. It’s like making love in a canoe, fucking close to water! Av amerikanska ölsorter är nog Samuel Adams i klass med våra suveräna europeiska öl. Saknar du något svenskt när du befinner dig ”over there”? – Min segelbåt och Östersjön. Hela fiskebranschen. Kontaktnätet inom fisket ledde till möten med många fascinerande människor. Fast jag ser alltid framåt, det är meningslöst att se tillbaka. Nuet är det som gäller. Pärlan i världen? – Åland. Ålänningar! Vänliga, tillmötesgående, positiva. Känner mig nästan mer som ålänning än svensk vissa stunder. Åland är paradiset på denna planet… Vad hoppade du i höjdhopp? – Runt 1,35 meter – men det kan ha varit 1,55! Här utbryter ett stort skratt…

75


a 76


77

Fisksoppa


I

en fiskares frys kan man ofta hitta en salig blandning av små påsar fryst fisk med obestämt geografiskt ursprung. En liten lax från södra Sverige, en bit sej från Norge, rödspätta från Koster och hälleflundra från Lofoten. Jag ska vara ärlig, min frys gömmer också en färgglad samling av småportioner fisk. Så vad kan vara mer lämpligt än att utnyttja samlingen av olika smaker och konsistenser och göra det bästa av situationen genom att slänga ihop en riktigt god fisksoppa?

78

Det blir lite ”man tager vad man haver” över det hela, men oroa dig inte, du kan blanda alla möjliga sorters fisk i en fisksoppa så länge du bara undviker makrill och sill. I övrigt passar alla sorters plattfiskar, rundfiskar och laxartade fiskar och man kan blanda dem helt fritt efter eget önskemål eller tillgång. Du kan komplettera med räkor och blå- eller grönmusslor om du känner för det, men det är inget måste. Så se det här receptet som lite av en grundprincip för hur man gör. Grunden – med grönsakerna, vinet, smöret och grädden bestämmer karaktären i den här soppan. Den ska du vara mån om. Fisken kan du variera som du vill. TEXT: CORNELIS HOLLESTEIN FOTO: JAN HAGMAN


79


INGREDIENSER TILL FISKSOPPAN

80

500 g plattfisk (rödspätta, flundra, hälleflundra etc.) 500 g rundfisk (torsk, sej, kolja etc.) 500 g lax/öring/regnbåge

200 g kokta musslor 250 g räkor (500 g oskalade) Fiskmängden är förresten lite mellan tummen och pekfingret, ta det du har så blir det bra.

1 fänkål 5 morötter 1/2 purjolök 100 g sockerärtor 1-2 vitlöksklyftor Några dillkvistar

Smör 5 dl grädde Hummerfond 1 glas vitt vin (för bästa vintips se Micke Lundéns ”After Fish”)


InKÖPSLISTA Fisk

Ett gott br öd!

500 g plattfisk (rödspätta, flundra, hälleflundra, etc.) 500 g rundfisk (torsk, sej, kolja, etc.) 500 g lax/öring/regnbåge 2oo g kokta musslor 250 g räkor (500 g oskalade) (Fiskmängden är lite mellan tummen och pekfingret, ta det du har så blir det bra)

Mejeri

Smör 5 dl grädde

Grönsaker

Hummerfond & 1 glas vitt vin

1 fänkål 5 morötter 1/2 purjolök 100 gr sockerärter 1-2 vitlöksklyftor några dillkvistar

81


1.

Hacka en morot, stjälkarna från fänkålen och 5 cm purjolök i små bitar. Lägg i en kastrull med en klick smör och fräs upp grönsakerna. Kontrollera musslorna under tiden och lägg dem i kastrullen, häll på ett glas vitt vin och lägg på ett lock. Låt det koka och ånga ett par minuter, lyft på locket och skaka om musslorna. Lägg på locket igen och låt det koka 2-3 minuter till. Gör så en gång till och häll sedan av musslorna i ett durkslag. Låt det kallna lite.

82

4.

Lägg morötter och fänkålen i en rejäl gryta tillsammans med 25 gram smör och lite nymalen vitpeppar. Fräs grönsakerna tills de har blivit lite transparenta, de skall inte få färg. Lägg i purjolöken, pressa i vitlöken och fräs i en minut till. Häll nu i grädden och ett glas vitt vin och låt det småkoka i 4 - 5 minuter tills grönsakerna blivit lagom mjuka men har lite tuggmotstånd kvar.


2.

Skala och hacka morötterna, tärna fänkålen, strimla purjolöken, dela sockerärtorna på längden. Plocka ut blåmusslorna och skala räkorna.

3.

Tärna fisken i grova tärningar.

83


84

5.

Häll nu i ca 3-4 msk hummerfond, lägg i den tärnade fisken och blanda om. Häll på så pass mycket vatten att fisken nästan blir täckt. Låt allt koka till kokpunkten, det ska börja bubbla här och där i grytan. Akta dig att du inte kokar sönder allt.

!

Akta att du inte kokar sönder fisken. Den behöver inte koka längre än så, faktum är att själva fisken egentligen inte skall kokas alls för då blir den bara torr och tråkig.

6.

Häll nu i räkorna, musslorna och sockerärtorna och blanda om. Smaka av och tillsätt mer fond och en nypa salt efter behag. Släng i 0,5 dl grovhackad dill, blanda och det är klart!


85


Servera det hela med en bit gott

brรถd smรถr och riktigt svenskt

86


3

Glรถm inte, en fisk skall simma

gรฅnger... Fรถrst i vattnet, sedan i smรถr och till sist i vitt vin!

87


D

88

å var det åter dags att hitta passande viner till Cornelis spännande fisksoppa, en rätt som han baserar på rödspätta, torsk, räkor, blåmusslor ... smakrika grönsaker och inte minst grädde & smör! Visst blir man lyrisk när allt ovanstående nämns. Begäret vaknar! Vin till alla dessa ingredienser kan möjligen kännas svårt, men jag tror att vi hittar bra matchningar. Med tanke på att både grädde och smör medverkar i receptet så drar mina tankar åt ett något kraftigare och fylligare vitt vin, men fortfarande fruktigt och stilsäkert. ••• Chardonnay blir mitt förstaval och då tänker jag i första hand på de något mer moderna Chardonnayer som blivit högsta mode. Having said that… så måste jag förtydliga! Fram till slutet av 80-talet och i början av 90-talet så drack vi företrädesvis ganska mulliga, fatiga och kraftiga Chardonnayviner, huvudsakligen från varma områden som Australien, USA och i viss mån Frankrike. Detta klingade relativt snabbt av när konsumenterna önskade lättare viner gjorda på samma druva. De länder som snabbast svarade upp var Chile, Nya Zeeland och återigen USA. Idag finner du ytterst få smörigt fatiga och bombastiska Chardonnayer på Systembolagshyllorna! Säger en del… Visst säger jag, det finns fortfarande

en ”äldre generation” som älskar dessa kraftpaket, men majoriteten vill ha fräscha, något lättare och fruktiga Chardonnayer. ••• Så, vilka blir mina val till fiskgrytan? Jo, jag väljer att återvända till Chile och vill varmt rekommendera Marques de Casa Concha Chardonnay, ett vin som verkligen fallit mig i smaken! Under sommarens mest intensiva grillperiod fick detta vin bekänna färg till både grillade laxrätter och matiga sommarsallader. Gärna med kyckling som bas. Vinets namn tarvar en mer ingående förklaring – år 1718 tilldelades ätten Concha y Toro titeln Marques de Casa Concha av Kung Felipe V av Spanien. Under mitten av 1970-talet skapades vinserien med samma namn som en hyllning till denna händelse. Serien produceras i begränsade kvantiteter och varje vin härstammar från enbart en vingård, noga utvald för den enskilda druvsorten. Druvorna växer ganska långt norrut i Chile i ett något svalare klimat och på hög höjd vilket gör att druvorna får mogna långsamt, vilket är önskvärt. Ni kommer att upptäcka en koncentrerad smak med en mjuk nötighet som balanserar väl. Doft av päron, fikon och rostade hasselnötter ramar in upplevelsen. •••


Gnarly Head Chardonnay Artikelnummer: 75850 Systembolagspris: 89 kr Producent: Delicato Family Vineyards Ursprung: USA Årgång: 2011 Druva: 100 % Chardonnay Fatlagring: Vinet är lagrat 6 månader på amerikanska ekfat.

Ett annat vin som verkligen passar till grytan är Gnarly Head Chardonnay – ett varumärke som säkerligen många känner igen och nickar förnöjt till! Deras variant av denna populära druva ter sig aningen annorlunda. För det första har vi landat i Kalifornien, USA, vilket innebär ett annat klimat, andra förutsättningar men också ett modernt sätt att producera kvalitativa viner. DFV heter producenten, vilket står för Delicato Family Vineyards, en familj

Marques Casa Concha

Artikelnummer: 75618 Systembolagspris: 169 kr Volym: 75 cl Beställningssortiment Årgång: 2008 Druvor: 100 % Chardonnay Producent: Concha y Toro Område: D.O. Pirque

som verkligen förstått att skapa populära och ”begripliga” viner som får oss konsumenter att dra lite extra på smilbanden. Vinet erbjuder oss inslag av rostat ekfat och fruktiga toner som ananas, citrus, melon & vanilj. Med dessa viner till ett smarrigt recept tillönskar jag er alla en skön höst och lycka till med tillagningen av fiskgrytan… Och glöm inte, ta god tid på er! Vi ses snart/Micke

Mikael Lundén har spenderat hela sitt liv i dryckesbranschen. – Jag har arbetat väldigt aktivt med varumärkesbyggande och har genom åren hållit enormt många whisky- och dryckesutbildningar. På Mikaels digra meritlista finns framgångarna i Sverige för varumärken som Highland Park, The Macallan, The Famous Grouse, Laphroaig, Jura, Cointreau och Remy Martin m. fl. Sedan ett tag tillbaka har även arbetet med investeringswhisky tagit en stor del av hans tid. Intresserad? Kontakta gärna Mikael på mikael@lureco.se...

89


90

ii

Gaddtrolling ii

for rookies

Av och med Rikard Jonsson


91

S책 h채r avslappnat kan ett trollingpass vara...


V

ad är egentligen trolling eller dragrodd som det också kallades en gång i tiden? Det handlar helt enkelt om att man släpar betena efter båten i olika hastigheter. Många anser att det här är en form av ”tråkfiske” där man inte känner fisken hugga eller behöver anstränga sig särskilt mycket under fiskepasset. Min uppfattning är en helt annan, faktum är att några av mina absoluta toppdagar efter just gädda har varit när jag trollingfiskat. Här tänkte jag beskriva mitt trollingfiske efter gädda med artificiella beten. Trolling är en fiskemetod som känns avslappnad på ett helt annat sätt än spinnfiske men samtidigt är det vissa dagar oerhört effektivt.

92

PERIODVIS känns det helt omöjligt att finna gäddan. Hemmavattnet som man tror sig kunna utan och innan verkar helt plötsligt ha fått syrebrist och varenda gädda i sjön är som bortblåst. Men så är det självklart inte… Är det något jag uppmärksammat under de snart 20 år som jag fiskat i just en speciell sjö är det att gäddan verkar röra sig över mycket större partier och mycket snabbare än vad folk tror. När fisken är i rörelse över stora vattenytor är en metod som trolling väldigt effektiv. Du fiskar av en större yta snabbare och täcker fler djupområden.

Så ska en paravan fästas!

En annan sak som är fördelaktig är att draget är i vattnet länge. Det gör att en trög gädda kan följa draget, under lång tid, innan den bestämmer sig för att hugga. Vid spinnfiske tar det inte många sekunder innan draget synar ovansidan av vattenytan igen. Och ett drag som inte är i vattnet fångar ingen fisk, det vet vi alla. Trollling kräver en del utrustning. Här tar jag upp några saker som behövs. Paravan – används för att kunna fiska med flera spön vid trolling. Det fungerar så att man först fäster linan från spöt i paravanen med en sorts klädnypa, som ni kan se på bilden, därefter i beteslåset som sitter längst bak på paravanen. Jag gillar också att sätta en gummisnodd med en liten tyngd i bakom beteslåset på paravanen. Detta förhindrar paravanen från att åka ner till fisken vid hugg. Många gånger kan nämligen det göra att paravanen trasslar in sig i krokarna varvid fisken lossnar. När man lägger paravanen i vattnet skär den ut i vinkel från båten. Det gör för det första att du får en bättre spridning på dina beten. Man fiskar helt enkelt av en större yta. För det andra minskar det också risken för att få trassel när du drillar fisk. Som rulle fungerar det alldeles utmärkt med en vanlig haspelrulle. Men jag föredrar en multirulle med räkneverk, för att kunna bedöma hur långt du släppt ut lina till paravanerna och betet. Ibland fungerar långa släpp bakom båten, ibland kortare. Det är också avgörande vid användandet av paravaner. Paravanen du har längst ut på sidan


Min bror Fredrik med en fin niokilosg채dda!

93


94

ska helst ha en wobbler som går ytligare än den inre, men även ett längre utsläpp än den inre paravanen. Allt för att undvika trassel vid hugg. Låt oss även säga att du ska besöka en riktigt grund sjö, men har djupgående wobblers som du gillar skarpt. Då kan du reglera djupet med hjälp av räkneverket på rullen – släpper du bara ut fem meter lina bakom paravanen så kan inte wobblern dyka djupare än så. Ofta har beten som dyker riktigt djupt en väldigt irriterande och ettrig gång som många gånger triggar även de trögaste gäddorna till hugg. Att man har kort släpp bakom paravanen brukar sällan göra fisket sämre, snarare tvärtom! Eftersom det ofta är mycket att hålla reda på vid trolling; paravaner, linor, massvis med spön och beten, så underlättar det också om man har kortare spön. Det gör det smidigare och enklare att kontrollera fisken vid landning. Tafsen gör jag själv eftersom jag gärna vill ha en riktigt lång tafs vid trolling. Anledningen är först och främst att gäddan ibland har en tendens att rulla som en alligator. Har du då inte en lång tafs är risken stor att linan hamnar i käften och fighten är över. Jag tillverkar den av Savage Gears 49-Strandwire. Den är väldigt mjuk och har en riktigt lång livslängd. Som lina fungerar vilken stark flätlina som helst, glöm däremot inte att grunda dina rullar med nylon… Annars blir det dyrt! Beten? Wobblers – gärna av grövre kaliber och helst flera i samma färg och storlek. Vid trolling använder jag oftast fyra spön eller fler, därför kan det vara bra


att ha två eller fler beten av av varje färg och storlek för att kunna effektivisera fisket när man hittat någonting som fungerar riktigt bra för dagen. Gummibeten är något jag börjat använda mig mer och mer av. Vid vårfisket när jag oftast inte kör båten snabbare än 1,4 knop kan det vara oerhört effektivt. Ett för ändamålet tacklat gummibete kan få en otrolig rörelse även vid riktigt låga farter. När man börjar lägga ut sina beten använder man sig, som jag beskrev tidigare, av de ytligaste betena på paravanerna som ska gå längst ut. Dessa släpper man ut cirka 100 fot på vilket motsvarar ungefär 33 meter. På nästa släpp lägger man ut omkring 60 fot, 20 meter. Anledningen till att du har längre släpp på den yttre paravanen är som sagt för att undvika trassel vid drillning. Du kan med andra ord drilla fisken ”över” det inre betet. Man stannar heller inte båten under drill. Det är också för att undvika trassel och det blir ganska jobbigt om man trollar med åtta spön och ska ta upp samtliga spön vid hugg. Istället sänks hastigheten, dock inte lägre än att paravanerna fortfarande ”drar”.

95


NÄR PARAVANERNA strävar ut från båten fär man en vinkel på x antal grader ut från båten och bak till betet. Det gör att det inte blir särskilt mycket motstånd som gör att krokarna kan tränga in i käften på gäddan vid hugg. För att förhindra att gäddan spottar ut ditt bete är det därför extra viktigt att vara snabb med mothugget.

96

Min absoluta favoritperiod för trollingfiske efter gädda är hösten, när gäddan äter upp sig inför den långa vintern. De huggperioder man kan få uppleva vissa dagar då kan vara helt galna. Man kan ligga en hel dag utan att ha ett pet på betena. Och plötsligt är det som att någon trycker på en strömbrytare och helvetet bryter löst. Trippelhugg och paravaner som flyger åt alla håll är inte ovanligt när dessa huggbonanzor inträffar. Precis som jag beskrev tidigare så rör sig gäddorna över större ytor i just den här sjön. Därför gillar jag att fiska pelagiskt och alltså inte systematiskt söka av kanske bara kanter eller grynnor. Jag åker helt enkelt runt tills jag hittar ett bra parti med betesfisk. Där de små fiskarna finns, finns i regel också de stora. I vanliga fall står betesfisken ofta i anslutning till branter, grund eller åmynningar. Men snorgärsen, som vi letar efter i den här sjön, kan befinna sig var som helst. Farten varierar väldigt mycket, vissa dagar vill de ha 2 knop och andra dagar 1,2. Det gäller att lista ut vad som gäller för just den dagen då du fiskar. En annan sak som många missar är att djupet är minst lika avgörande som farten i själva fisket. Det gäller att hitta det djup som fisken står på för dagen.

Håller du något högre fart betyder det att betena drar ner i djupet. Kör du å andra sidan sakta med djupgående wobblers betyder det att de inte alls går på sex meters djup som de borde. Nu pratar jag generellt om flytande wobblers – har du istället sjunkande wobbler så betyder ju det att den sjunker djupare vid lägre farter, och detsamma gäller med blyhuvud på ett gummibete. Mitt tips är att reda ut detta redan innan för de beten du tänkt fiska med. i båten. Jag vet till exempel hur djupt en Nils Master 15 cm går vid 1,4 knops fart och 40 meters släpp, och hur djupt en Zalt 19 cm går vid 2 knops fart med 20 meters släpp. Detta gör man enklast genom att hitta ett parti i en sjö som har en ganska lång sluttning. Säg att du börjar på 10 meters djup och sedan kör inåt land. Med hjälp av ekolodet kan du då enkelt se på vilket djup ditt bete börjar käka bottengrus. Något annat som också påverkar djupgåendet är hur långt släpp du har till betet samt tjockleken på linan. För att börja med det sista ger tjockare lina mer vattenmotstånd så att betet inte dyker lika djupt. Det är ganska stor skillnad även om många inte tror det. Längden utsläppt lina till betet är också en faktor. Mer lina betyder mer vattenmotstånd och betet dyker inte lika djupt. Tänk bara på att ge betet så mycket lina som det behöver för att dyka till rätt djup och få en bra aktion. Jag brukar säga att ungefär mellan 20 och 40 meter är lagom. UT OCH KÖR NU! Varma kläder och varm mat ger dig ordentligt med energi. Är du varm i kroppen både fiskar och mår du mycket bättre!


Fisk på! En elvakilosgädda på väg mot båten.

97


98

C&R av två sjukilosgäddor. Dubbelhugg kan göra även det mer avslappnade fisket stressigt emellanåt...


99


D채r satt den! 100


Besök våra butiker eller

webshopen

Lawson Pikewallis Jerk 6,6 fot 130gr

1 695:101

r ”Ryggrad fö r...” o d d ä g a r o t s

Lawson Pikewallis Spin 8,3 fot 30-240gr

1 995:-

Böjda Spön Professional Fishing Equipment

Böjda Spön AB Storgatan 34 671 31 Arvika 0570-711 690

Böjda Spön AB Långgatan 12 686 30 Sunne 0565-711 600

WWW.SPORTFISKAREN.NU


they communicate. you dominate.

102

Turn right.

Minn Kota®, Humminbird® och LakeMaster® h Med direkt kommunikation mellan din plotte återuppta positioner och spår. Det är


103

On it!

har sammarbetat för att skapa i-Pilot® Link™. ter/ekolod och elmotor, kan du skapa, lagra och r den saknade länken till bättre fiske.

i-pilot® link™ trådlös fjärrkontroll


prylar 104

Sex nya färger på Bomber 2014 kommer nya heta färger på den välkända wobblern Bomber i modellerna Long A: 14A, 15A och de mer djupgående Deep Long A: 24A och 25A. 14/24 är 9 cm långa, 15/25 är 12 cm. Kulörerna heter 426-431 och samtliga har TX3 Xcalibur trekrokar monterade. Pris: 117 kr (14A, 15A och 24A), 134 kr (25A) www.wiggler.se


i

Certate till nära halva priset Den lyxiga haspelrullen Daiwa Certate har fått en prisreducering med nära hälften. Detta är Daiwa Europas satsning med sitt flaggskepp som lämnar få oberörda när man väl provat rullen. Givetvis sportar haspelrullen alla tänkbara finesser som sig bör när det är frågan om en ”top of the line”-produkt. Pris: 3 999 kr (Storlek 2500) www.bios.se Sobert snyggt ur! Luminox Field Day Date har 45 mm diameter med anti-reflektivt safirglas. Boett i 316L rostfritt stål med grå PVD beläggning och skruvad krona. Kraftigt läderarmband. 50 månaders batteritid. Vattentät till 200 meter. Och självklart lyser den när det behövs tack vare den unika belysningstekniken Luminox Light Technology. Pris: 5 195 kr www.fondprodukter.se

J

105


prylar 106

En riktig värsting! Världens bästa kikare för bruk var som helst till sjöss - det var målet när Steiner utvecklade sitt nya flaggskepp. Resultatet är Commander Global, en kombination av en högprecisionskompass och en kikare med otroligt ljusstark och skarp optik. Kikaren har Steiner ComfortGrip och många genomtänkta tillbehör som säkerställer en säker och ergonomiskt korrekt användning under lång tid. Commander är luft- damm- och vattentät ner till 10 meters djup. Förstorar 7 gånger, har en frontlinsdiameter på 50 mm. Väger 1 147 gram. Den inbyggda stabiliserade kompassen är väldigt exakt, samtidigt som den går att använda var som helst i världen tack vare den digitala teknologin. Kompassen är dessutom extremt robust tack vare ett hus av Makrolon®, nanoförsegling och NBR-longlife-gummiarmering. Det här är en investering för lång tid framöver, garantin är 30 (!) år. Pris: ca 21 000 kr www.gofoto.se


Gammal favorit i ny tappning! Nya Turmoil har en plastsked i baken för långa fina glid, som klassikern Manta. Turmoil har en slank profil och ser ut som en mört eller en liten abborre och båda är ju huvudföda för gäddan. Den är suspending och fiskas med lätta taps side to side. Extremt lättfiskad och den har det där ”goa” hänget i strike zone. Kan även fiskas riktigt snabbt och då får du ett så kallat ”Reaction Strike” då gäddan huggar instinktivt. Jed Volkman, Bikini Baits, har ett rykte som en av de bästa wobblerbyggarna i USA och finishen på betena är grym. Turmoil är ett av de finaste betena från Attitude Baits. Längd 19 cm och vikt 100 gr. Pris: 299 kr www.attitudebaits.com

Läcker Zazaa Betet är designat av Claes “Svartzonker” Claesson och har ett alldeles eget särpräglat rörelsemönster som fungerar både vid snabb och långsam invevning. 2 olika betesvikter, 16 och 22 gram samt 10 läckra färger. Pris: ca 99 kr www.abugarcia.se

107


prylar 108

Låt skruvdragaren göra jobbet! Med adapter och Nova-underdel från Mora ICE kan du snabbt och enkelt göra om din skruvdragare till en motorisborr. Underdelen finns i två längder och i dimensionerna 110, 130 och 160 millimeter. Pris: från 1 499 kr (underdel) och 299 kr (adapter) www.normark.se


109

Egna sjökort i tre steg För alla Humminbirdanvändare kommer nu en produkt för att kartlägga sjöar på ett sätt som inte varit möjligt tidigare. Att skapa ett eget sjökort i favoritsjön gör det enklare att hitta strukturer, grund, branter och hård eller mjuk botten. Det som gör Humminbird AutoChart unikt är att användaren spelar in och skapar kortet helt på egen hand. Djupdata spelas in med hjälp av Humminbird gps/ekolod som har SD-kortläsare. Informationen konverteras sedan i din dator med hjälp av programvara och exporteras till AutoChart SD-kortet. Därefter kan kartan visas på alla Humminbirdenheter som är LakeMaster-kompatibla (de flesta efter uppdatering). Om man vill dela med sig av sina inspelningar är det möjligt och det går att köpa AutoChart SD-kort separat utan programvara om man har fler enheter där man vill använda sitt sjökort. De DrDepth-användare som gjort egna inspelningar kan vara lugna, de går att använda med Humminbird AutoCharts programvara. Säljstart i december. Pris: 1 995 kr (AutoChart), 2 495 kr (AutoChart Pro) www.comstedt.se


prylar

Är det du eller jag som luktar... Tycker du att dina fiskekläder luktar allt annat än hallon? Hur kommer det sig egentligen att träningskläder, funktionskläder och skor så snabbt börjar lukta illa, trots att de är nytvättade? Svaret är ganska enkelt – doftmolekylerna i våra plagg är inte vattenlösliga. När vi tvättar med vanligt tvättmedel så kapslas de gamla dofterna bara in, de försvinner inte. När plagget sedan värms upp av vår kropp ”brister” kapslarna och den gamla doften kommer tillbaka. fit’n clean fungerar som ett vanligt flytande tvättmedel, med undantag för den så kallade luktabsorbenten som effektivt bryter ner doftmolekylerna samtidigt som det lämnar kläderna rena och mjuka. Flaskan är på 500 ml vilket räcker till ca 10 fulla maskiner. Pris: 99 kr www.stadium.se


111 Bios firar jubileum med Procaster 2014 firar Bios i Malung 20 år på marknaden. Haspelrullen Daiwa Procaster med påspolad flätlina säljs under hela kommande år till ett förmånligt pris. Linan är Cortland Master Braid. Rullarna som finns att välja mellan är 1500, 2500 och 3000 samt 4000. Pris: 999 kr (för de tre mindre) respektive 1 099 kr för storlek 4000 www.bios.se

Deep 7/8 Yellow Ingen nyhet i sig kanske. Bara en sjukt fräsig färg som lämpar sig förträffligt tillsammans med Big Daddy-spöna. Begränsad utgåva. Ca pris: 795 kr www.visionflyfishing.com


prylar

Bear Grylls Survival Basic kit Bear Grylls Survival Basic är ett kompakt och innehållsrikt överlevnadskit från Gerber med bland annat Gerber Mini-Paraframe hopfällbar kniv med livstids garanti, tändstickor, eldstål, visselpipa och lina – totalt 8 tillbehör samlade i en kompakt väska med vattentät dragkedja. Pris: från 249 kr www.gerbergear.se

112

Tassie till kustfiske och trolling Glödheta Tassie finns i 20- och 26 gram. Perfekt till kustfiske och trolling. Just 20grammaren levereras utan stålpinnen (se bild) och måste tacklas genomlöpande, vilket oftast är det bästa valet. Den har dessutom ett litet hål på undersidan vilket gör att den simmar djupare, samma funktion som en wobblersked. Tassie finns i 8 olika färger. Pris: 59 kr respektive 65 kr. www.darts.se


Ambassadeur Exclusive Edition nr. 11 – när samlaren får välja. En guldrulle med 24 karats plätering som har PVD-behandlade yttergavlar. PVD står för mystiska ”Physical Vapor Deposition”. 5500 CDL-rullen är den första i EC-serien som levereras med exklusiv trälåda. Limiterad upplaga om 75 stycken numrerade rullar. Alltså, alla samlare: Först till kvarn! Pris: 4 995 kr www.abugarcia.se

113

Shimano ismetecombo Shimano Yellow Pilker och Red Pilker finns nu med Shimanos TR-100G multirulle som ismetecombo för isfisket. Yellow Pilker är 122 cm med Medium Light-aktion, medan Red Pilker är 123 cm med Medium-aktion. TR-100G är en stabil multirulle i grafitmaterial, med mjuk och följsam broms. Pris: ca 899 kr www.normark.se


prylar 114

Ikuru Jerk 65 Suverän när lax, öring och röding i Vättern käkar spigg. 6,5 cm lång. Ingen nyhet för året men väl testfiskad med så bra resultat att den måste rekommenderas. En förförisk wobbler som är svävande / sakta sjunkande. Väger 6,5 g. Bakre trekroken är svart, den främre röd (en trekrok är det för övrigt som gäller i Vättern). Pris: 95 kr www.wiggler.se


Tufft verktyg för laxfisket Vision Tool är brutala tvåhandsspön för hårda laxfiskare. Två ord har agerat ledstjärna sedan projektets start. Hållbarhet och ändamålsenighet. De kastar som en häst sparkar samtidigt som de håller. Med sin kompromisslösa design kommer de dessutom att höja ögonbrynen på alla fiskepolare. Fyra brutala krattor: 12,6’, 13, 14 och 15 fot där 15-fotaren hivar runt 50 gram! Släpps 2014. Pris: ca 5 395 kr www.visionflyfishing.com

Rapala Snap Rap Rapalas Snap Rap har ett fantastiskt glid i vattnet och far ut i vida svängar. Betet finns i 6 cm (9 gr) och 8 cm (24 gr) och 8 färger. Pris: från 99 kr www.normark.se

115


prylar

Projektil i ny storlek Darts i Malmö kommer med en ny storlek på sitt välkända Bombardaflöte – 60 gram. En kastprojektil som kastar det där lilla extra till fisken som står långt bort. Finns i flytande, sjunkande samt intermediate-versioner.

116

Pris: 49 kr. www.darts.se

Nya Flash Blade ”Svartzonker goes classic” Ny unik spinnare, som tack vare sitt yxformade blad skär vattnet, och ger kraftiga vibrationer. En allroundspinnare för abborre-gäddagös. 3 vikter, 7-15-27gram samt 6 attraktiva färger. Pris: från 49 kr www.abugarcia.se


Ny Bombermodell Long A-serien har fått tillökning! 13A heter den, nykomlingen. Är 6,4 cm och väger späda 6,9 gram. Bra till alla laxartade fiskar samt abborre. Finns i 12 olika färger. TX3 Xcaliburkrokar sitter som standard. Pris: 117 kr www.wiggler.se

117

Lågprofil som pallar för trycket För predatorer av den allra grövsta kalibern. Daiwa Lexa 400 är just nu en av de hetaste rullarna för tufft fiske, och den håller enligt säkra källor. Finns både som höger- och vänstervevad variant. 170 meter 0,40mm lina får du på spolen. Pris: 3 499 kr www.bios.se


prylar

6,6 fot

118

Varm mat till lunch! Tänk att kunna ta med varm mat ut på fiskepasset, som dessutom fortfarande är varm vid lunchtid. Vill du hellre ha kall fruktsallad funkar det lika bra då LunchBots håller maten kall istället om man vill ha det så. Mattermosen är tillverkad av bästa 18/8 stål och ingen plast kommer i kontakt med maten (BPA-fri). Matlådan är förutom isolerad även läckagesäker. Lådan diskas för hand. För bästa värmehållning förvärm matburken med hett vatten (alternativt kyl den) och dra inte åt locket för hårt. Lådan kommer att hålla temperaturen i minst 4-5 timmar. Pris: 249 kr www.smartasaker.se


Spön med skön ryggrad Seeberg har i samarbete med Team Pikewallis utvecklat två spön för modernt gäddfiske. Resultatet är ett jerk- och ett spinnspö för skandinaviska förhållanden! Flexibla, följsamma och lätta, men ändå med ryggraden som krävs för säker krokning av stora gäddor. Lawson Pikewallis Spin 8,3 fot kastar bra i hela skalan från 30 gr till 240 gr. Ett lätt, smidigt och slankt spö med bra ryggrad för krokning av stora fiskar. Spöt är en fröjd för ögat och ett nöje att drilla fisk med. Tvådelat för enklare transport. Lawson Pikewallis Jerk 6,6 fot med en kastvikt upp till 130 gr är ett lätt, spänstigt och välbalanserat jerkspö. Ryggraden är tillräckligt styv för att sätta kroken vid mothugg. Sedan är det tillräckligt mjukt för att inte tappa känslan vid drillning av stora gäddor. Pris: ca 1 995 kr (8,3 fot, delat), ca 1 695 kr (6,6 fot, odelat) www.sportfiskaren.nu

8,3 fot

119 Den stora McMy är här. Årets storsäljare McMy utökas nu med ytterligare en större storlek, 25cm med en vikt på 78 gram. Ett grymt vapen i jakten på storgäddan. Inte mindre är 12 färger varav 3 är helt nya. Pris: ca 199 kr www.abugarcia.se


prylar

Brownie för den kräsne En ny lina som möter alla krav en kräsen ”trout bum” önskar. Med 19,5 m klump är den löjligt stabil i luften även vid riktigt långa kast. Men då huvuddelen av klumpens vikt ligger på främre delen av linan lämpar den sig alldeles förträffligt även för kortare överhandskast och underhandskast. High float tip och diskreta färger passar puritanerna som handen i handsken! Brownie finns tillgänglig vid årsskiftet. Pris: 695 kr. www.visionflyfishing.com

120

Digital polaroidkamera! Det är något nästan löjeväckande roligt att kunna presentera en bild på papper direkt här och nu. Det har Polaroid vetat ända sedan 1937. Och nu, mer än 70 år senare, är de ikapp och förbi tiden. Nu har det bästa av digital teknik förenats med det bästa av pappersfotografier. Med Polaroid Z2300 så får du en kompakt digitalkamera med 3” display och 10 megapixlar som du enkelt tar med dig var som helst. Vill du få ut bilden på papper? Tryck bara på print så har du 45 sekunder senare ett utskrivet foto i din hand! Tack vare den digitala tekniken kan du beskära, lägga till ramar eller varför inte använda ett av kamerans inbyggda ljusfilter innan fotot skrivs ut. Polaroid Z2300 använder ZINK Zero Ink Printing Technology i formatet


Världens snabbaste rulle! Du har aldrig sett något liknande! Nya Revo Rocket har en otroligt hög utväxling, 9,0:1 vilket innebär hela 93 cm per invevat varv. Rullen är dessutom utrustad med ett kraftfullt Carbon Matrix bromssystem och 10+1 kullager. Finns både i höger- och vänsterutförande. Pris: ca 2 499 kr www.abugarcia.se

2x3”. Det innebär färgbilder av bra kvalitet i storleken 5,1 x 7,6 cm på vatten- och smutståligt papper. Kort i 30-pack köper du på samma websida. Självklart behövs inget bläck och ingen toner eller något annat jobbigt. I Polaroids magiska värld funkar det ändå! Foton lagras på inbyggt minne. Kameran har även SD-kortplats om du vill utöka minnet. Kameran rymmer 10 kort åt gången och paketet innehåller en Polaroidkamera, uppladdningsbart batteri, instruktioner, 10 kort, laddare, USB-sladd och handledsrem. Pris: 1 595 kr www.coolstuff.se

121


prylar 122

Grymma gäddpåkar Tackle Industries har skapat en serie gäddspön för att passa alla behov, de funkar till och med för några av de tuffaste söt- och saltvattensfiskarna du kan ge dig på. Finns i tre klasser: MH (1-4 oz beten), XH (2-8 oz beten) och XXH (upp till 16 oz beten). Dessa spön klarar, precis som många andra muskyspön, av betydligt mer än angiven kastvikt. Den angivna vikten är bara det intervall där spöt jobbar som bäst. För transport och lagring finns 9-fots teleskopiska spön. De fälls ihop till 7,6 fot. Det finns även 2-delade 9-fotsspön och solida påkar på 7,6 fot. Spöna är gjorda av en modifierad IM8-klinga med en hemlig TitanTMteknologi för att ge dem superstyrka, flexibilitet, känsla och år av hållbarhet. Antalet spöringar är tio istället för 8 som standard. Dessa ytterligare ringar ger bättre kast särskilt med större beten, och mindre slitage på linan. Handtagen är robust byggda och ungefär 25 procent ”fetare” än standardhandtag. De är också utrustade med extra långa 6-tums framgrepp för ökad komfort och massor av hävstångseffekt. Att de är fria från extra lull-lull och enbart designade för att tåla tuffa tag gör prisklassen överkomlig. Pris: 1 599 kr (7,6 fot) och 1 699 kr (9 fot) www.karlstadfiske.se


Rulle i Beer Edition – bästa julklappstipset? I slutet av oktober kom Beer Edition, med stämplingen ”Praise of Beer” på rullens vänstra gavel. Rullen är som vanligt en guldrulle – Ambassadeur 5500 C3 med 24 karats guldpläteringar. Tillverkad i 200 numrerade set där två Orrefors Merlot 60 cl ingår förutom två guldpläterade underlägg. Dessa går att köpa parvis separat för en summa av 599 kr, glasen likaså – ett par för 799 kr. Pris: 6 500 kr www.abugarcia.se

Kommer ni ihåg Yuppienallen? En bra bit in på 1990-talet kallades mobiltelefoner faktiskt för yuppienallar! Svårt att tänka sig nu när varenda sexåring lullar omkring med en iPhone. För den nostalgiske finns nu detta stenhårda 80-talsfodral. Det är bara att sätta fast din iPhone i skalet och sen har du det bästa av två världar. 80-talsdesign med alla 2010talets bekvämligheter. Passar iPhone 3, 3GS och 4. Storlek 172x68x35 mm och vikt 98 gr. Pris: 112 kr www.coolstuff.com

123


Håll tummarna

för miljön

N 124

u har utvecklingen när det gäller miljöanpassning av svensk vattenkraft tagit vad som närmast kan beskrivas som ett evolutionärt språng. Låter det konstigt? Det är inte så konstigt som det låter, jag ska förklara. I några nummer av Mitt Fiske har jag skrivit om kraftbolagens generella inställning till miljöåtgärder i vattenkraftverken. Det vill säga deras motvilja mot fiskvägar och ekologiska flödesmodeller överhuvudtaget. Det beror på, som jag också skrivit om tidigare, en mycket ålderstigen lagstiftning, som faktiskt ger dem rätt att inte åtgärda uppenbara problem. Den här gamla lagstiftningen, i första hand från 1918, gör också att vare sig regering eller myndigheter kan kräva åtgärder, kraftbolagen är skyddade i all oändlig framtid… ••• Allt detta uppmärksammades av oss och från och med 2010 har jag som ordförande i Älvräddarna arbetat med målet att lagstiftningen måste ändras. Ett intensivt arbete har sedan lagts ned på att påverka våra riksdagspolitiker och människorna på miljödepartementet. Älvräddarna bjöd bland annat in tjänstemän från närings- landsbygds- och miljödepartementen till en exkursion under våren 2011. Vi åkte till Rolfsån och Bosgårdens

kraftverk för att se på ett omlöp som fungerar utan att påverka kraftproduktionen mer än marginellt. Med på resan var också länsstyrelsen och vattenmyndigheten för Västerhavet. Därefter har ett flertal möten ägt rum med riksdagsledamöter från samtliga partier med det enda budskapet – vi kan inte ha en lagstiftning från 1918 som reglerar verksamheter idag! ••• Under 2011 startade också miljö- och jordbruksutskottet i riksdagen en liten utredning om vattenkraft vs biologisk mångfald. Bland annat gjorde man en egen exkursion till Jämtland och jag blev medbjuden på den resan. Under denna resa besökte vi bland annat Jämtkrafts anläggning i Billsta. Där hade Jämtkraft precis vunnit ett mål om effektivisering, där samtliga myndigheters och organisationers krav på fiskväg ignorerades av Östersunds miljödomstol. Fallet var alltså känt som ett bevis på hur illa dagens lagstiftning (miljöbalken) tillämpades i domstolar. Det var alldeles tydligt att den gamla lagstiftningen levde kvar i praxis i all önskvärd välmåga… ••• Nåväl, när vi kom dit i buss, cirka 15 riksdagsledamöter, jag och ett antal personer från länsstyrelsen i Jämtland,


125

Illustration: www.johnschuette.com


Christer Borg talar under utfrågning i riksdagen.

Miljöminister Le

na Ek

126 tog Jämtkrafts advokat emot och inledde med några raljerande ord om hur Kammarkollegiet ”likt Don Quijote slogs mot väderkvarnar”. Han var uppenbarligen stolt över att Jämtkraft lyckats smita ifrån sitt självklara miljöansvar. Problemet var att politikerna från riksdagen redan var så pass insatta i den stora problematiken; en urusel lagstiftning i kombination med en total ovilja hos kraftbolagen att göra något åt det hela frivilligt. De blev helt enkelt förbannade över denna raljerande advokat som skröt med hur Jämtkraft lyckats slippa bygga fiskvägar! Ridå… Därefter följde under hösten 2011 en öppen utfrågning i riksdagen om

vattenkraft och biologisk mångfald. Jag fick möjlighet att tala som representant för miljöorganisation, precis som Stefan Nyström från Sportfiskarna. Efter den öppna utfrågningen kom det sedan varje vecka påstötningar till miljödepartementet från riksdagsledamöter med krav på en utredning och ny lagstiftning... ••• I april 2012 tillsatte Lena Ek en utredning med följande uppgifter: Utredaren ska säkerställa att hänsynsreglerna i miljöbalken efterlevs på riktigt, i verkligheten. PPP (principen om att den som orsakar skada på miljön också åtgärdar den för egna medel) ska också få genomslag i verkligheten. Målen i EU:s direktiv ska


dessutom nås. Det som man mest tänker på är förstås vattendirektivet, där vandringshinder för fisk är ett problem som gör att vi inte når målen i detta tvingande EU-direktiv . Samtidigt ska ”en fortsatt hög elproduktion eftersträvas”. Värdeskillnaden i orden ”säkerställa” och ”eftersträva” talar sitt egna tydliga språk, politikerna inser att vi får tåla ett litet tapp i elproduktionen (dock inte för stort) om vi ska kunna miljöanpassa vattenkraften. ••• Och 1 oktober har utredningen på uppdrag av regeringen lagt fram ett delbetänkande med mycket bra förslag. Blir detta lagstiftning (lagtexterna i förslaget är skrivna ”1 juli 2014”, så någon vill uppenbarligen det) så innebär det fantastiskt positiva konsekvenser för våra svenska strömmande vatten. Och det utan att elpriserna påverkas, elmarknadens konstruktion medger inte att kraftbolagen ”hämnas” med högre priser. Ny prövning av samtliga vattenkraftverk är det viktigaste i förslaget, vilket innebär att samtliga dessa kraftverk ska prövas helt från början, men nu med

miljöbalkens regler! Dessutom föreslås tidsbegränsade tillstånd, vilket gör att vetenskapliga framsteg inom miljöanpassning kan få genomslag även senare. Detta är inget annat än en revolution för våra akvatiska miljöer. Eller som en insatt person med juridisk kompetens sa: Detta är det mest genomgripande som hänt inom svensk vattenrätt på 400 år, om det genomförs. ••• Så håll tummarna nu för att regeringen vågar lägga fram en proposition med utredningens förslag. Svensk Energi och Svenskt Näringsliv mullrar och hotar med sämre konkurrenskraft för svenska företag, högre elpriser och ett elsystem som kommer att falla ihop om utredningens förslag blir verklighet. Det är inte bara grova överdrifter, det är rena rama lögnen! Så mycket vatten behövs inte för att skapa en miljö som du och jag kan vara stolta över och använda förnuftigt för till exempel sportfiske efter naturligt reproducerande fiskar. Tills vi hörs… Christer Borg Älvräddarna

f

ölj oss på acebook

www.alvraddarna.se

127


Vintern närmar sig med stormsteg och för de flesta flugfiskare finns det inte så mycket annat att göra än att utnyttja de få återstående flugfiskedagar vi kan innan vattnet täcks av is. För många av oss betyder det att vi tar oss till ett närliggande regnbågsvatten.

3 128

TEXT: CORNELIS HOLLESTEIN FOTO: JAN HAGMAN

streamers f


129

fรถr regnbรฅgen


Båge i D 130

höstrusk

agarna blir kortare och kortare, ruskigt höstväder med regn eller i värsta fall blötsnö gör inte fisket lättare. Vad du behöver i sådana situationer är en välfylld ask med effektiva flugor så att du är väl förberedd och inte bara chansar. Många regnbågsvatten fylls på med ny fisk strax innan vintern för att se till att det finns ett bra bestånd med fisk till den stundade pimpelsäsongen. De flesta av dessa nyisatta fiskar är inte så selektiva, och de kan därför bjuda på ett mycket trevligt streamerfiske innan flugspöna ska ställas undan för säsongen. Själv föredrar jag att fiska med en intermediate eller långsamt sjunkande lina för att få min fluga till det önskade fiskedjupet. Då behöver flugorna inte vara förtyngda för att komma ner, det är själva linan som bestämmer fiskedjupet. En tung fluga påverkar kastandet negativt, men en sjunkande lina som passar spöet gör det däremot inte alls. Det är alltså lättare att kasta långt med en sjunklina och en oförtyngd fluga än vad det är att kasta med en alldeles för tung fluga på en flytlina i ett försök att komma ner på djupet ändå. En snabbsjunkade tafs kan låta som ett bra alternativ, men den är inte direkt

lätthanterlig i blåsigt höstväder och tillför inte mycket mer fiskedjup när man strippar in flugan någorlunda snabbt. Däremot använder jag mig av små cones eller guldskallar för att påverka själva flugans beteende eller utseende. En liten guldskalle gör till exempel att flugan gör små jiggande rörelser när man tar hem flugan. Här kommer bindbeskrivningen av några av mina regnbågsfavoriter när det gäller streamerfiske på senhösten – eller tidig vår för det delen, för då fungerar de minst lika bra. Jag har bara tre olika mönster i mina flugaskar för såna här fisketillfällen. Men jag binder dessa mönster i ett antal olika färgvarianter för att täcka mina behov. Ett streamermönster är stort och har mycket volym. Rör sig sakta i vattnet och kan till och med nästan hänga still. En streamer som är liten och kompakt på en Wide Gap-krok för situationer när fisken gärna bara vill nafsa lite. Och en som faktiskt mer liknar en nymf, fast med en guldskalle samt gummiben för att skapa extra rörelse. Till dessa tre använder jag en ganska kort och snabbt strippande hemtagning för bästa möjliga effekt. Inte något finlir med fingerhemtagning här inte….


131


Popsicle Popsicle

132

Ursprungligen en klassiker bland de amerikanska laxflugorna, men med en liten storleksanpassning blir det en mycket effektiv regnbågsfluga, framförallt när man använder sjunkande linor. Små cones har här mer en estetisk roll, de tillför inte mycket vikt till flugan. Krok: Partridge CS54 #4 Huvud: Eumer Cone Small svart Tråd: Textreme Power Thread 50D Kropp: Marabou fluo-gul, fluo-orange, fluo-röd (eller den färgkombination som passar dig bäst) Hackel: Svart Schlappenfjäder eller stor mjuk sadelfjäder

Sätt en cone på kroken, kläm kroken i städet och lägg en bädd med tråd på krokskaftet. Stanna med tråden strax före krokspetsen.

1

2

Ladda en Magic Tool eller pappersklämma med en bit fluo-orange marabou.

Bind in en bunt fluo-gul marabou, välj helst topparna eller använd Marabou Strung. Bind in ändarna över hela krokskaftet.

3


4 Frisera ”bakkanten” på maraboun så att den blir alldeles jämn.

5

Linda den laddade öglan framåt i täta varv. Stryk så många fibrer som möjligt bakåt vid varje varv. Bind in öglan och klipp av överskottet.

Gör en ögla med bindtråden, häng i en dubbingtwister och ladda öglan med den orange maraboun. Spinn öglan försiktigt och peta ut fibrerna efterhand medans du spinner för att förebygga att det blir en enda stor klump maraboufibrer.

6 133

7 Gör om hela proceduren en gång till, men nu med fluo-röd marabou.

8 Till sist binder du in en svart Schlappenfjäder och...

9 ...lindar några varv mjuka fibrer längst fram. Därefter avslutar du med en whippfinish.


Variationer... 134


Se filmen!

J 135


Minky Minky

136

Minky ser ut som en liten zonkerfluga. Här används minkzonker som är kort och mycket tät i pälsen, så själva zonkerremsan kan bli betydligt smalare än en kaninzonker och ändå behålla volym. Resultatet blir en liten kompakt streamerfluga som är mycket lätt att kasta. Genom att variera färg på cones, zonker och hackel skapar man lätt en antal bra färgkombinationer. Miniconen tillför ingen vikt men hottar upp flugan ordentligt! Krok: Partridge BMN eller NTS #6 Huvud: Eumer Cone Small (i passande färg, fluo-grön här) Tråd: Textreme Power Thread 50D vit Ribbing: 0,18 nylon Kropp: SLF Prism Peacock Vinge: Minkzonker (i passande färg , här använder jag oliv) Hackel: Blodfjädern från en tuppsadel

Sätt conen på kroken, kläm kroken i städet och lägg en bädd med tråd på krokskaftet. Bind in en bit 0,18 nylon. Säkra med en liten droppe superlim om du vill.

2

Bind in en remsa minkzonker direkt bakom conen.

1

Dubba krokskaftet med SLF- dubbing. Se till att dubba hela vägen fram till conen.

3


4

Sätt fast zonkerremsan genom att linda fram nylonribbingen. Bind in ribbingen längst fram och klipp av resten.

5 Bind in en blodfjäder (den lilla fjäder som sitter på undersidan av en vanlig Streamer Saddle-fjäder).

6 Linda blodfjädern så tät som möjligt bakom conen, avsluta med en whippfinish.

En arsenal


Rubberleg Stonefly Rubberleg Stonefly

138

Också en amerikanare. I brunt och svart liknar den måhända en rejäl bäcksländeimitation, men starka färgkontraster, fluo-färger och gummiben gör att flugan bevisligen tilltalar oerfarna regnbågar. Användningen av kompakt plastmaterial och gummi tillsammans med en guldskalle gör att den ”jiggar” bra, en egenskap som gör denna nymf mycket effektiv i regnbågsvatten. Krok: TMC 2312 #8 Huvud: Guldskalle 3mm Tråd: Textreme Power Thread 50D Stjärtspröt: Gummiben fluo-gul Bakkropp: Ultra Lace Tubing Lime Thorax: SLF Prism Peacock Ben: Gummiben fluo-gul Ryggsköld: Flexibody Clear Hackel: Hönssadel

Trä guldskallen på kroken och kläm kroken i städet. Lägg en bädd av bindtråd på hela krokskaftet.

1

2

Vik tillbaka andra ändan av gummibenet så att stjärtspröten står i ett ”V” Bind in en bit Ultra Lace.

Bind in ett gummiben diagonalt över krokskaftet.

3


Linda en bakkropp på 2/3 av kroken. (Se till att det finns 1/3 krokskaft kvar till thoraxen). Bind in en 3 mm bred remsa Flexibody.

4

5 Dubba tråden med SLF. Dubba först fram till guldskallen och sedan halvvägs tillbaka till mitten på thoraxen.

6

Bind in en bit gummiben på vardera sida om thoraxen.

7 139

Dubba tråden igen med lite SLF och linda dubbingen precis mellan gummibenen för att täcka bindtråden. För de sista två varven dubbad tråd framåt mot guldskallen.

8

Vik fram Flexibody-remsan över thoraxen, dra åt den lite innan du binder in den så att den ligger tät över dubbingen och ben. Flexibodyremsan kommer att öka tåligheten och livslängden på flugan. Bind nu in en smal tuppsadelfjäder.

9 Linda 3-4 varv av den nedre delen av hackelfjädern så tät som möjligt bakom guldskallen. Bind in och klipp av överskottet. Gör en avslutning i form av en whippfinish och trimma gummibenen till önskad längd.


F채rger 140


141


Laga mat 142


ute

143


144


145


Jambalaya 146

Jambalaya med tre sorters korv

Beräkna för 16 pers: Ca 4 kg korv (16 pers x 250 g) 3 x 800 gr falukorv, 1 – 1,2 kg färsk chorizo 5 st Riddersheim Jambalaya ölkorv 2 kg potatis, fastkokande 3 paprikor, röda eller gula 3 lökar, ca 500g 1 liten stångselleri 1 flaska rapsolja, ca 2,5 dl 1 flaska kycklingfond 1 pkt grötris, 500 g 1 vitlök, hackad (1 klyfta/4 pers) Salt och peppar. Ev. en röd chili Ett par liter vatten 1 Muurikka, 3 säckar ved, och glöm inte den stora stekspaden… Skiva de smalare korvarna tunt och strimla falukorven tunt.

Tärna potatis, paprika, selleri och lök i ca 1,5 cm stora bitar. Hacka vitlöken fint. Häll 1 dl olja i pannan och fräs paprika, selleri, korv och lök tills det precis börjar få färg. Häll i ris och potatis, rör om ordentligt. Häll i så mycket vatten att det nästan täcks. Kolla hur mycket vatten du häller i så att du har en uppfattning om hur mycket volym du har. Tillsätt kycklingfond efter behag. Likaså med salt och peppar. Vill du piffa upp maten kan du tillsätta en strimlad röd chili, med eller utan frön… Koka ca 20 min. Rör om ofta, håll igång det. Häll i lite extra vatten när det blir för torrt. Det skall ha en krämig konsistens och bli lite som en risotto. Gör du det rätt så blir man riktigt varm av den här rätten...


till m책nga! 147


MMF TESTAR I LEMMELKAFFE

– Så värt besväret! P

lötsligt stoppar en kompis två paket Lemmelkaffe i handen på mig med kommentaren ”Här, du som är kaffenörd borde testa det här”.

148

Jag hade hört talas om Lemmelkaffe, sett något roligt Youtubeklipp, men inte fått för mig att köpa än. Det första jag lägger märkte till är att det inte finns nån information på paketet. Inget om hur, vad, vem eller så, men det hänger en påse saltkristaller på utsidan. Hmm, just ja, salt. Det ska man tydligen ha i kaffevattnet när man använder riktigt fjällvatten, för det innehåller inga mineraler. Så det hänger en påse salt på kaffepaketet, smart. Personligen tycker jag dock att salt ska undvikas när man använder stadsvatten. Nu hade jag tur i dubbel bemärkelse, först i och med att jag fick kaffet och

sedan för att jag precis skulle åka ut en hel vecka för att fiska, så det skulle finnas gott om testmöjligheter.

Kaffe som är gjort för att dricka på fjället – skulle det funka i den storstadsnära vildmarken? Kokat med kranvatten från en liten dunk istället för färskt porlande fjällvatten? Så jag har kokat, kokat och kokat. Ett och ett halvt paket har gått åt på 4 fiskedagar och många närvarande fiskare har fått smaka. Jag tror jag vet nu. Det går inte att få ett bättre kaffe när man är ute och fiskar. Javisst, det är lite bökigt att ta med en kaffepanna och en dunk med vatten. Javisst, det tar längre tid att elda först, eller för den delen att använda ett Primus- eller stormkök. Men det är så värt besväret! Den enda ekvationen jag inte har löst än är hur jag ska göra i båten...

CORNELIS HOLLESTEIN


LE

TESTAR

FE

M

Ç MF

M M EL KAF

149

J


Locka

gäddan 150

med fluga Plocka gädda efter gädda på fluga. Känslan är underbar – all fisk känns stor och en tiokilosgädda bjuder upp till en mäktig kamp. Och polaren som dänger jerkbaits brevid tappar hakan. Häng med Marcus Bengtsson på en tur till Norrland. TEXT: MITT FISKE/MARCUS BENGTSSON FOTO: MARCUS BENGTSSON


151


152

Marcus är en inbiten flugfiskare. Började i 14-årsåldern, påhejad av sin far som fiskade mycket med fluga. – Tog rejäl fart när jag var 17, berättar Marcus och fortsätter. – Det var en sådan underbar känsla att drilla fisk på flugspö. All fisk kändes stor, om den vägde ett halvkilo spelade liksom ingen roll... Då var det mest regnbåge och havsöring men för tre år sedan fick Marcus upp ögonen för gäddflugfisket. – Kände att jag inte ville lägga några större summor på utrustning bara för att fiska gädda, så jag använde samma grejor som jag hade till havsöringfisket, ett #7 spö med flytlina. Det var inget vidare kul att kasta med, men han säger att det funkade... Polarna bara skrattade när han berättade att han skulle flugfiska gädda. – Och jag hade ju inte fiskat gädda direkt så jag började följa med en kompis ut så ofta det gick. Eventuella tvivel om att flugfiske efter gädda var rätt väg att gå försvann snabbt. – Jag blev chockad över resultatet. Jag plockade fisk efter fisk. Helt sjukt kul! Marcus var såld på gäddflugfisket. Ny utrustning införskaffades – gjord för att kasta stora flugor med tunga tafsar. Det gjorde skillnad! – Innan var jag glad om jag kom 15 meter med gäddflugorna, med riktig utrustning är det inga konstigheter att dänga iväg 25 meter, och framförallt orkar man stå kasta en hel dag utan att armarna tar stryk! Tanken på norrlandsgädda fanns i tankarna länge. Marcus skrev på olika fiskeforum, ställde frågor försökte få lite fakta. Många tyckte han


var knäpp, varför inte fiska öring? Harr? Röding? Många frågetecken. Marcus hittade en kompis som ville hänga på upp till Norrland. – Han hade dessutom släkt däruppe så boendet blev gratis! Frågetecknen gjorde dock att all tänkbar utrustning packades inför resan. – Allt från #3 till #10, jag visste inte direkt vad jag skulle fiska efter... När de väl var framme åkte de runt för att se sig omkring. Konstaterade att det inte fanns några hyrbåtar. Så skulle de fiska gädda, ja, då fick det bli i vadare. – I alla sjöar där vi testade att vada sjönk vi ner djupt i dyn, så just då kändes gäddfisket som bortblåst. De besökte den lokala fiskebutiken för att ragga info. Där berättades det att åarna hade öppnat precis och att det kommit upp rätt bra med havsöring, så varför inte ge det en chans? – Vi satte oss i bilen och styrde mot Mjällån för havsöring. Kompisen sa att jag körde åt fel håll, men jag vägrade vända eftersom jag trodde att det var närmre åt detta hållet... De passerade flera sjöar och drömde sig bort i tankarna på storgäddan. Rätt som det är ser de från vägen hur vattnet fullständigt kokar av fisk, så de stannar och kollar vad som pågår. Havsöringarna kan vänta i 20 minuter... – Jag får på mig vadarna och tar med mig mitt #10 spö i hopp om att det är gädda som jagar. Precis när Marcus ska vada ut ser han en jättegädda hoppa i vattnet med fisk i käften. – Pulsen stiger och jag gör första utlägget. Precis när flugan är nån decimeter från mig har jag en följare som vänder precis vid fötterna. Shit, vilken stor!

153


– Andra utlägget hinner jag bara dra hem flugan en gång, sedan smackar det på en rejäl gädda. Hon dansar in på 102 cm. Vilken start! Det fina fisket fortsatte. Mjällån och havsöringarna fick vänta den dagen... Nästa dag ringer klockan 09.00. Vid en titt ut genom fönstret ser de snö, snö och åter snö. – Vi frågade oss om gäddorna här uppe gillar snö, kom fram till att det är klart de gör det! Så vi körde på... Sommardäck. Grabbarna hade inte satt på några vinterdäck utan fick försiktigt ta sig till gårdagens vik. Det låg en isskorpa halvmetern ut i vattnet, så det var rejält kallt. Marcus riggar med samma fluga han nästan alltid använder, oavsett väder

154

och vind. Grön/guld flashfluga med gummiben. – En riktigt het färg som troligtvis tas för brax eller gädda. Det är ingen hemlighet att stora gäddor gillar att äta små, i alla vatten. Så flugvalet var inga konstigheter för Marcus. – Dessutom hade flugan levererat grymt dagen innan... De vadar ut i viken. 10 minuter senare uppenbarar sig en jätteplog bakom flugan och Marcus gör ett stopp. – Hon tar stenhårt och första rusningen är brutal. Jag tänkte att detta kan vara mitt livs drömfisk! Kampen fortsätter och när Marcus ser fisken är lyckan total. Det är en fisk på 9-10 kilo. När den är säkrad och vilar inför vägning och längdmätning skriker Marcus rakt ut. – Äntligen! När vågen visar 12,87 kg är lyckan obeskrivlig. – Att en felkörning på två mil resulterade i det här fisket är helt sjukt bara det. Vi hade ett helt magiskt fiske där uppe de dagarna. Så Norrland levde upp till förväntningarna? – Absolut! Tanken är att vi ska upp igen på efterleksfiske, men vi får se, säger Marcus och avslutar. – Skulle ni ge gäddflugfisket en chans så fiska inte bara en gång, och tro inte att ni gör fel bara för att det inte nappar. Jag vet förresten många som fiskar med jerkbaits som börjat ha med sig ett flugspö i båten. – Bara för att du börjar med gäddflugfiske så behöver inte det innebära att du ska lägga det andra åt sidan, utan ta med dig båda utrustningarna ut på sjön!


155

MARCUS UTRUSTNING Spö: Vision Big Daddy #10 Lina: Sink3 Tafs: 50 cm 0.60 mm nylonlina som jag gjort en ögla i änden på. Öglan fästs ihop med wiren som man trätt igenom tubflugan. Tafsen är Vision Wire 35 lbs som är brännbar. Anledningen till varför man bör ha så tjock nylonlina är för att dom stora, tunga flugorna ska vända över lättare. Krok: Partridge #4/0, stingerkroken är Owner SSW som har en uppböjd krokögla. Wiren mellan flugkrok och stingern är Titanium wire 60 lbs. Den gör så att stingerkroken alltid pekar rakt

ut eftersom wiren har noll minne. Hur mycket du än böjer och vrider på den så ställer den sig alltid rak igen direkt. Självklart behöver man inte använda gäddflugor som är bundna på tub, utan det finns billigare flugor som är bundna på enkelkrok. Oftast är dom bundna med mindre material som inte har någon större flytförmåga, så man kan faktiskt klara sig med en vanlig flytlina.


Fiskat färdigt? REPORTAGEVAPENTESTER PRYLARRECEPTTIPSBILAR WHISKYUPPLEVELSERNÖJE BLASERTIKKAAIMPOINT SAKOBURRISSTEINERZEISS SWAROVSKISAUERBILDER BENELLIBROWNINGJAKT ...plus så mycket mer!


PLAGGEN

som håller dig varm!

158

Batteridriven värmeväst Har du någon gång låtit det sista kastet bli bara ett för att du frusit så knäna skakat? Lösningen är tillskottsvärme i form av en batteridriven värmeväst vars infravärmepaneler med slingor av kolfiber håller som varmast nära 50° C i upp till 9-10 timmar som längst. I ett specialanpassat utrymme i vänster ficka förvaras och kopplas det högeffektiva och återladdningsbara 6 000 mAh litiumbatteriet. Värmevästen har tre olika värmenivåer som man ställer in via den lilla kontrollknappen på vänster bröst. Västen kan med fördel även användas som värmande andralager utan påslagen värme. Bär den så nära kroppen som möjligt, gärna direkt utanpå underställströjan för maximal värmekomfort. I förpackningen levereras väst, 1 st batteri, väggladdare samt instruktionsmanual. Billaddare finns som extra tillbehör. Yttertyg och foder 100 % nylon, finns i röd/svart i storlekarna S/M, L/XL och XXL. Pris: ca 1 795 kr www.pinewood.se Alltid kall om fötterna? ThermaCELL Heated Insoles gör det möjligt att alltid vara varm om fötterna, vad du än gör i vinterkylan. Heated Insoles fungerar i alla typer av skor, de finns i 5 olika storlekar och man klipper till dem så att de passar. Sulorna håller en jämn värme som du reglerar lätt med hjälp av en fjärrkontroll. Sulorna har 3 värmeinställningar, 44˚C, 38˚C eller ingen. De är vattenavvisande och stötdämpande, håller värmen upp till 5 timmar och är laddningsbara 500 gånger. Två års garanti. Pris: 1 495 kr www.acreto.se


Alltid kall och frusen? WoolNet Polo Zip från Aclima är en underställströja i merinoull vävd som en klassisk nätbrynja med polo och dragkedja för extra ventilation. Plagget får därmed extra mycket luftfickor och håller värmen ännu bättre än traditionella merinoullplagg. Dessutom ger det en extremt bra ventilation. En lyckad kombination för dig som har svårt att välja tjocklek på din underställströja. Kanske inte det sexigaste plagget, men förmodligen det effektivaste i merinoullklassen! Förstärkningar i heltäckande merinoull på axlar och armbågar. Ullen är behandlad med Total Easy Care (TEC), något som gör materialet extra mjukt. Tröjorna finns i flera olika modeller. WoolNet Long Pants är nätvävda långkalsonger med förstärkningar i heltäckande merinoull i grenen och på knäna. Finns även i 3/4-modell samt i boxervariant.

159

Pris: ca 695 kr (tröja), 495 kr (byxor) www.addnature.com

Stövlar som klarar kylan Tay Sport är stövlar för jakt, fiske och outdoor. Vinterstövlar för extrem kyla. Perfekt för vinterfiske, kalla jaktpass och skoteråkning. Har tre lagers isolering i sula och skaft som ger värmeisolering ner till -40 grader. Med vikbara skaft i flexibel neopren och grovmönstrad kraftig halksäker sula med 5 mm djupt mönster. Lästen är förstärkt och vridstyv och innerfodret ventilerar bort överflödig fukt och värme. Stöveln är dessutom tvättbar. Finns i svart i storlekar från 37 till 47. Pris: från 800 kr www.muckbootcompany.se


160

Våtdräkt möter underställ! En människa klarar sig mycket kort tid i kallt vatten. Float Underwear fungerar ungefär som en våtdräkt och ökar väsentligt överlevnadsmöjligheterna i kallt vatten. Med en varm, lätt och smidig thermoflytinnertröja från Thermotic som har hög flytkraft och bra andningsegenskaper har du en bättre chans. Tröja i insvängd modell med hög krage som går långt ned med antiglidresår i midjan för bästa passform. Ytter- och innertyg samt muddar i nylonmaterial. Kraftig hel tvåvägsdragkedja från YKK. Optimal användning av Float Underwear är att alltid först ta på sig en tunn undertröja (eller t-shirt) och därefter Float Underwear-väst eller tröja. Användaren väljer själv vilka ytterkläder man vill ha utanpå beroende på aktivitet. Komplettera med en hög thermoflytinnerbyxa som går upp över ryggslutet och höfterna. Insvängd modell med antiglidresår i midjan för bästa passform. Ytteroch innertyg samt muddar i nylonmaterial. Kraftig gylfdragkedja framtill. Pris: 1 590 kr (tröja) 1 390 kr (byxa) www.floatunderwear.se Barn på nytt Är du inte rädd för att verka lite lätt knasig? Sovsäcksrevolutionen är här. Nu bestämmer du och inte sovsäcken hur du ska ligga! Nu är du varm, bekväm och trygg samtidigt som du kan göra alla de där sakerna du inte kan i en säck: Läsa, äta, spela kort, kramas, gå och kissa, kika ut genom tältet eller peta in en pinne i brasan. Inte för den extrema kylan, men oj så roligt. Pris: 1 095 kr www.coolstuff.se


Undvik kalla blöta händer Vattentäta Mercury Mitts bjuder på skön värme även i de allra kallaste av förhållanden. Samtidigt ger de urtagbara innervantarna dig alla möjligheter att hänga med och se till att du har rätt värme även när våren kommer. De har urtagbara innervantar, 100 procent vattentäta tack vare BDrymembran. Innerhandskarna med lobsterkonstruktion (pekfingret är separerat) är fodrade med 284 grams PrimaLoft One fleece. Getskinn i handflatorna, kevlarsömmar! Bäst mellan -12 och -29 grader (som hel handske). Pris: Från 1 045 kr www.outnorth.se

Slipp korsdrag! Fjällräven Nordic Heater är mössan som klarar både polarklimat och snålblåst. En jättevarm mössa med syntetpäls på skärm, öronlappar och kanter. Yttermaterial i tyst mjuk polyester. Öronlapparna kan fällas upp och fästas med knapp eller under hakan med band för att sitta kvar i stark blåst. Teflonbehandlat tyg håller nederbörd och smuts stången. Pris: 499 kr www.naturkompaniet.se


Andörja

Havsfiske i världsklass!

• Förstklassiga boenden • Topputrustade båtar • Guide: Vilhelm Skilhagen

Prisexempel 4 pers torsdag-söndag med boende och båt (Kvernø med Yamaha 60 hk)

1995 kr/pers! 162

Havsfiske kan vara be


J

163

Hög tid att boka fiskeresan 2014 – vissa veckor är redan fullbokade!

Spana in oss på Facebook! info@fiskanorge.se Telefon: 0768-207070 www.fiskanorge.se

eroendeframkallande.

Profile for Magasin Mitt Fiske

Magasin Mitt Fiske #5 2013  

Gäddfest – gädda på fluga, gäddtrolling för nybörjare och jerkad gädda. Toppat med havsfiske i Alaska, 20 fullmatade prylsidor, en supersmar...

Magasin Mitt Fiske #5 2013  

Gäddfest – gädda på fluga, gäddtrolling för nybörjare och jerkad gädda. Toppat med havsfiske i Alaska, 20 fullmatade prylsidor, en supersmar...

Profile for 62597
Advertisement