Page 1

motori ΤΕΥΧΟΣ 65 • IOYNIOΣ 2019

VOLVO XC60 D4 AWD ΠΑΡΈΑ ΣΤΗ ΡΌΔΟ

MAZDA

ΝΈΟ OPEL CORSA ΤΟ ΟΔΗΓΟΎΜΕ… CITROEN ΙΣΤΟΡΊΕΣ ΕΡΉΜΟΥ

Επιστροφή στην Ελλάδα


ΦΩΝΑΧΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ Του

ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΕΥΧΟΣ

65 ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

Γ

ΤΟ ΡΆΛΙ ΑΚΡΌΠΟΛΙΣ ήταν μια γιορτή. Οι άνθρωποι της επαρχίας περίμεναν πώς και πώς αυτή τη γιορτή, για να δουν και να θαυμάσουν από κοντά τα πληρώματα στη μάχη απέναντι στη σκόνη και στις πέτρες των δύσκολων ελληνικών Ειδικών Διαδρομών, ενώ αντιμετώπιζαν τους αγωνιζόμενους σαν δικά «τους» παιδιά και τόνιζαν τι σημαίνει ελληνική φιλοξενία. ΤΑ ΑΡΏΜΑΤΑ και τα χρώματα της ελληνικής φύσης συνέθεταν ένα απίθανο παζλ με τα πολύχρωμα αγωνιστικά αυτοκίνητα και με τα πληρώματα, στα πρόσωπα των οποίων ζωγραφιζόταν η ένταση και το πάθος για τη νίκη. ΉΤΑΝ ΜΕΓΆΛΗ ΥΠΌΘΕΣΗ στο παλμαρέ των πληρωμάτων αλλά και στην αίθουσα με τα τρόπαια των ομάδων να φιγουράρουν τα Κύπελλα από το Ράλι Ακρόπολις. Τεράστια η αίγλη του αγώνα! Και όμως, το ξεχωριστό αυτό γεγονός αντί να διατηρηθεί και να προστατευτεί, υποβαθμίστηκε αρχικά ως αγώνας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι δίπλα σε αγώνες με μηδενική ιστορία (Αζόρες, Κανάρια Νησιά, Λετονία) και στη συνέχεια εξαφανίστηκε από τον χάρτη των διεθνών οργανώσεων. Ποιο; Το Ράλι Ακρόπολις, αυτό που έφερε το motorsport στη χώρα μας.

CITROEN TYPE B2:

6

Στην αφιλόξενη έρημο 

8

PORSCHE TYPE 64:

10

Μία και μοναδική!  www.facebook.com/ motorigr

ΈΚΘΕΣΗ ΒΑΡΚΕΛΏΝΗΣ:

12

100 χρόνια αυτοκίνηση  HYUNDAI TUCSON:

14

Στη μάχη των ευρωεκλογών  MAZDA:

16

Καινούργια εποχή στη χώρα μας  @motorigr

businessenergy.gr OIKONOMIA ENEΡΓEIA ΑΓΟΡΕΣ

ΝΈΟ OPEL CORSA:

Πρώτες εντυπώσεις πίσω από το τιμόνι 18 VOLVO XC 60 D4 AWD:

Στην όμορφη Ρόδο 

20

SKODA KAROQ 1.6 TDI:

Προορισμός Κωνσταντινούπολη 

22

OPEL CROSSLAND X 1.2 TURBO:

Στο Αίγιο του βουνού και της θάλασσας 24 FORMULA 1:

26

Η Ferrari στα «κόκκινα»  ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ AUTOBEST

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΣΤΟ

www.motori.gr

2 | ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

4

Φλερτ υπάρχει, γάμος; 

Η συλλεκτική DB 5 

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΟ NAVAK DRIVING ACADEMY

Φωτογραφία –αρχείο Κακολύρη-αφιερωμένη στους φίλους των αγώνων, με τους Λεωνίδα Κύρκο - Γιάννη Σταυρόπουλο με το εργοστασιακό Ford Escort WRC στον δρόμο για την 6η θέση γενικής, στο Ράλι Ακρόπολις του 1999

FCA - RENAULT:

ASTON MARTIN:

Ιούνιος: Ο μήνας των αναμνήσεων ια τους φίλους του αυτοκινήτου και των αγώνων, ο μήνας Ιούνιος «ηχούσε» διαφορετικά. Και αυτό, γιατί ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού ήταν συνδεδεμένος με το Ράλι Ακρόπολις. Ένας αγώνας, μια ολόκληρη ιστορία! Πλέον μόνο οι κιτρινισμένες σελίδες των εφημερίδων και των περιοδικών θυμίζουν το μεγάλο αυτό γεγονός για τη χώρα μας, τον ελληνικό αγώνα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι. Η φωτογραφία των αγωνιστικών αυτοκινήτων να παίρνουν εκκίνηση κάτω από τον Ιερό Βράχο, που έκανε τον γύρο του κόσμου, ήταν η καλύτερη προβολή για τη χώρα μας. Και δεν ήταν μόνο αυτό, ήταν η διαφήμιση που έκανε η νικήτρια ομάδα τονίζοντας ότι το μοντέλο της κέρδισε το πιο δύσκολο Ράλι του κόσμου.

INDEX

SEAT IBIZA KIT CAR EVO 2:

Ο «Στρατισίνο» οδηγεί και θυμάται…  28 RENAULT ΜEGANE R.S. TROPHY-R:

30

Γράφει ιστορία στην πίστα 

Ιδιοκτήτης: Εκδόσεις motori Ε.Π.Ε. Δ.Σούτσου 24 Α 11521, Αθήνα, τηλ: 210 6400281 www.motori. gr • mail: motori@motori.gr ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΣΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ Σύνταξη: Γιώργος Ψαρράς, Σωτήρης Χάλλας Άρθρα: Στράτης Χατζηπαναγιώτου, Δημήτρης Σταυρόπουλος, Πέρης Χαλάτσης, Γιάννης Κανουπάκης, Σταύρος Κ. Χαρίτος Φωτογράφος: Κλεοπάτρα Σάρλη Σχεδιασμός: Σπύρος Αλεξίου Εκτύπωση: Καμπύλη Α.Ε. ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Τα άρθρα απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και μόνο

motori


TO THE POINT

COMPANIES

FCA - RENAULT

Γράφει:

ΣΤΡΆΤΗΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΏΤΟΥ

Πονάει η αγάπη...

Γ

ια το Ράλι Ακρόπολις ο λόγος, καθώς φυσιολογικά ο εκδότης του motori, Γιάννης Σταυρόπουλος, θα είχε καθυστερήσει την έκδοση Ιουνίου για να προλάβουμε να προβάλουμε τον εθνικό μας αγώνα. Μεγάλη η συμβολή του Ειδικού Τύπου στην επικοινωνία του Ράλι και ευρύτερα της χώρας μας!

ΡΆΛΙ ΑΚΡΌΠΟΛΙΣ, μια συνήθεια που ξεπερνά τα 63 μας χρόνια και γεγονός που αποτελεί εθνική υπόθεση. Η ΕΛΠΑ το ανέδειξε και το καθιέρωσε και η ιστορία γράφτηκε από όλους μας, με τον σωστό όμως συντονιστή. Τη σκυτάλη με τα «αγκάθια», που αφορά τους ελληνικούς αγώνες, την πήρε η ΟΜΑΕ, η Ομοσπονδία για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, με ένα Δ.Σ. που αποδείχθηκε κατώτερο των περιστάσεων. Με σεβασμό στην αρχική προσπάθεια, μείναμε ψύχραιμοι όταν ανακοινώθηκε πως ο αγώνας δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος, ώστε να ανασυγκροτηθεί και να επιστρέψει όπως του αξίζει. Με τη δυναμική που μας ξεπερνάει! ΔΥΣΤΥΧΏΣ ΠΈΡΑΣΕ ο καιρός και, «γιορτάζοντας» τη λευκή επέτειο, συνειδητοποιούμε πως πλέον δεν έχουμε αγώνα. Γεγονός είναι ότι δεν γνωρίζουμε τις πραγματικές αιτίες, και ανέντιμο το ότι δεν υπάρχει καμία έγκυρη πληροφόρηση για το τι μέλλει γενέσθαι. Κουράστηκε, απογοητεύτηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Μιχελακάκης, και αντί να πολεμήσει δημιουργικά, το «σκότωσε». Μεγάλη απόφαση, δυσανάλογη του μεγέθους της ΟΜΑΕ. Ο ίδιος, που υποστηρίζεται από ένα εγκλωβισμένο, χωρίς χαρακτήρα Δ.Σ. και μια ΟΜΑΕδίαιτη Γ.Σ., περιφέρεται και φλυαρεί σε Μέσα, χωρίς, όπως συνηθίζει, να αναφέρει κάτι ουσιαστικό. Περνάει η πρακτική του σε Σωματεία, ενώ συνδυάζεται περίφημα με την αδιαφορία των αθλητών, που πλέον δεν αντιδρούν ούτε μεμονωμένα ούτε θεσμικά. ΥΠΟΧΡΈΩΣΉ ΜΑΣ, των Μέσων με ευαισθησία, να εκφράσουμε ανησυχίες καταθέτοντας τον προβληματισμό μας. Καταδικασμένοι από τη μικρή μας διαδρομή στον αγώνα και στους αγώνες. Χωρίς ευχές, πλέον, αλλά με απογοήτευση που παράγει θυμό. Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς, «Στρατισίνο».

4 | ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

Νέος γάμος ενόψει; Η FCA (Fiat Chrysler Automobiles) τάραξε τα νερά της αυτοκινητοβιομηχανίας σε παγκόσμιο επίπεδο κάνοντας μία προσφορά συγχώνευσης στη Renault. Κείμενο: ΣΩΤΉΡΗΣ ΧΆΛΛΑΣ Φωτογραφίες: ΑΡΧΕΊΟ

Ο

ι άνθρωποι του ιταλο-αμερικανικού ομίλου είχαν δηλώσει πολλές φορές εδώ και αρκετό καιρό ότι είναι ανοιχτοί σε προτάσεις συνεργασίας, όμως, τελικά, πήραν την πρωτοβουλία και έκαναν εκείνοι την πρόταση στη Renault. Το σχέδιο προβλέπει οι δύο εταιρείες να ενωθούν κάτω από ένα νέο εταιρικό σχήμα, το οποίο θα έχει έδρα στην Ολλανδία και οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες θα συμμετέχουν με ποσοστό 50% η καθεμία. Προτού γίνει αυτό, όμως, οι μέτοχοι της FCA θα πάρουν μέρισμα ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Πωλήσεις στα ύψη Αν η Renault καταφέρει τελικά, όπως είναι ο αρχικός της στόχος, να βάλει στο νέο σχήμα και τις Nissan - Mitsubishi, τότε θα έχουμε έναν νέο γίγαντα πωλήσεων που θα φτάνει τις 15 εκατομμύρια μονάδες/ έτος. Η εξοικονόμηση χρημάτων σε ετήσιο επίπεδο για το νέο εταιρικό σχήμα υπολογίζεται σε 5 δισ. ευρώ χωρίς, προς το παρόν, να έχει ανακοινωθεί κάποιο κλείσιμο εργοστασίου. Αυτή τη στιγμή τα ερωτηματικά είναι δύο. Το ένα είναι αν θα κάνει δεκτή η Renault την πρόταση της FCA και το άλλο τι θα κάνει η γαλλική μάρκα όσον αφορά τη συμμαχία με τις Nissan - Mitsubishi.

Η επόμενη μέρα Τι σημαίνει, όμως, για τη συμμαχία (Renault - Nissan - Mitsubishi) αυτή η πρόταση της FCA; Οι Γάλλοι προσπαθούν εδώ και πολύ καιρό να πείσουν τη Nissan, στη συμμαχία που έχουν σχηματίσει οι τρεις εταιρείες

να πάει ένα βήμα παρακάτω με την ένωση των δύο εταιρειών, όμως εκείνη αρνείται πεισματικά. Από την άλλη, έτσι όπως είναι κατανεμημένες οι μετοχές στη συμμαχία αυτή τη στιγμή, η Nissan θα είναι η μεγάλη χαμένη στο ενδεχόμενο συγχώνευσης, αφού θα έχει μόνο έναν εκπρόσωπο, σε σύνολο 11 ατόμων στο διοικητικό συμβούλιο. Επιπλέον, η μειωμένη της δύναμη μέσα στη νέα εταιρεία θα κάνει τον στόχο της εξισορρόπησης του συσχετισμού δυνάμεων ανάμεσα στην ίδια και τη Renault να απομακρυνθεί σημαντικά. Βέβαια, θα υπάρξει εξοικονόμηση περίπου 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα προκύψει από τις οικονομίες κλίμακας, ενώ ως εταιρεία έχει μεγάλο προβάδισμα στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων, στοιχείο που αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί. Απαντώντας, εν μέρει, στα παραπάνω ερωτήματα, ο πρόεδρος της FCA Τζον Έλκαν δήλωσε λίγες μέρες μετά την κατάθεση της πρότασης και πριν ακόμα πάρει τελικές αποφάσεις η Renault, ότι Ιταλοί και Αμερικανοί επιθυμούν την είσοδο όλης της συμμαχίας στη νέα εταιρεία.

Aνατροπές Η FCA έχει ανατρέψει μέσα σε λίγες μέρες οτιδήποτε θεωρούσαμε δεδομένο σε επιχειρηματικό επίπεδο στον χώρο του αυτοκινήτου και στοχεύει στη δημιουργία μιας εταιρείας η οποία θα πουλάει περίπου 50% περισσότερα αυτοκίνητα από τον κοντινότερο ανταγωνιστή της. Πρόκειται για μεγέθη που δεν έχουμε δει ποτέ στο παρελθόν και σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε ποια θα είναι η εξέλιξη από εδώ και πέρα.

motori


e.v.a. initiative EQUAL VEHICLES FOR ALL Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να τραυματιστούν σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Εν μέρει, επειδή το πρότυπο για τα crash test dummies είναι αντρικό. Στη Volvo, συλλέγουμε στοιχεία για πάνω από 40 χρόνια ώστε να προστατεύουμε κάθε άνθρωπο – ανεξάρτητα από μέγεθος, φύλο ή σωματότυπο. Προκειμένου να βοηθήσουμε να επιτευχθούν ισότιμες συνθήκες για τα δύο φύλα σε όλα τα αυτοκίνητα, αποφασίσαμε να μοιραστούμε την έρευνά μας με τους υπόλοιπους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Ελπίζουμε αυτή μας η πρωτοβουλία να οδηγήσει σε πιο ασφαλή αυτοκίνητα για όλους. Γιατί στη Volvo, προτεραιότητά μας είναι πάντα ο άνθρωπος.

volvocars.gr


TO THE POINT

CLASSIC CAR

Γράφει:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΟΥΠΑΚΗΣ

Ο «μεγάλος ασθενής» του 2019

Π

εριβάλλον ισχυρών πιέσεων δημιουργούν η μειωμένη όρεξη της Κίνας, της μεγαλύτερης αγοράς αυτοκινήτου στον πλανήτη, και οι χαμηλότερες ταχύτητες στις μεγάλες, ώριμες αγορές Ευρώπης και ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις εμπορικές αντιπαραθέσεις. Οι κλάδοι που τον προηγούμενο χρόνο είχαν να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις από το περιβάλλον επιβράδυνσης της ανάπτυξης και αναταράξεων στις αγορές, ήταν εκείνοι του λιανεμπορίου και της ενέργειας. Ωστόσο, το 2019 η αυτοκινητοβιομηχανία έχει βρεθεί στη δίνη της αβεβαιότητας, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να φρενάρει απότομα...

ΣΗΜΕΙΏΝΕΤΑΙ ΠΩΣ από το 2018 ήδη οι πωλήσεις οχημάτων στην τεράστια κινεζική αγορά κατέγραψαν σημαντική πτώση, ενώ το σκηνικό αυτό πιθανότατα θα επαναληφθεί και φέτος. Σε τροχιά συρρίκνωσης ενδεχομένως να βρεθεί και η αμερικανική αγορά. Πέρσι, οι αμερικανικές πωλήσεις παρέμειναν σταθερές, αλλά φέτος δύσκολα θα αποφύγουν την πτώση, εν μέσω μειωμένης ζήτησης από τις επιχειρήσεις, που δεν αισθάνονται πια το στήριγμα των μεγάλων φοροελαφρύνσεων του 2017. ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΗΡΑΙΆ ΉΠΕΙΡΟ, όμως, η εικόνα είναι απογοητευτική. Θυμίζουμε πως, σύμφωνα με την ACEA, η χρονιά ξεκίνησε με πτώση 4,6% -σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα-, που συνεχίστηκε διαδοχικά μέχρι τον πέμπτο μήνα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πωλήσεις ελαφρών οχημάτων τον πρώτο μήνα του 2019 έκαναν βουτιά 8%, όπως προκύπτει από στοιχεία της LMC Automotive. Για τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, «πονοκέφαλο» προκαλεί και η αβεβαιότητα για τη μορφή που θα λάβει τελικά το Brexit. Ειδικά οι αυτοκινητοβιομηχανίες με μονάδες παραγωγής στη Βρετανία καλούνται να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους και ενδεχομένως να χρειαστεί να μεταφέρουν δραστηριότητες, σε περίπτωση «no deal». ΑΛΛΆ ΤΑ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ δεν τελειώνουν εδώ. Ο Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε σχέση με την απειλή για επιβολή δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων έχει αποδείξει ότι είναι απρόβλεπτος και επομένως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τι τελικά θα συμβεί με τους δασμούς στα αυτοκίνητα. Οι προκλήσεις για τις αυτοκινητοβιομηχανίες διεθνώς αποτυπώνονται έως έναν βαθμό και στις αγορές, με το κόστος δανεισμού τους στις αγορές ομολόγων να ανεβαίνει. Όσον αφορά στις μετοχές, φέτος ο κλάδος αυτοκινήτου στον S&P 500 έχει αναπτύξει υψηλές ταχύτητες. Μέχρι τον Μάρτιο και για έναν ολόκληρο χρόνο, πάντως, ο κλάδος παρουσίαζε απώλειες 7,1%, ενώ ο δείκτης κατέγραφε κέρδη 3,8%.

6 | ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

CITROEN ΤYPE B2

Όργωσε την άμμο

Το 1922, στην άμμο της ερήμου τα χνάρια από τροχούς και ερπύστριες ήταν κάτι πρωτόγνωρο

Το ανήσυχο πνεύμα του Αντρέ Σιτροέν δεν τον οδήγησε μόνο στην ίδρυση της Citroen το 1919, αλλά τον κατεύθυνε να εξερευνήσει με τα οχήματά του τοποθεσίες που μέχρι τότε ήταν σχεδόν άγνωστες! Κείμενο: ΓΙΏΡΓΟΣ ΨΑΡΡΆΣ Φωτογραφίες: CITROEN

Η

κατάκτηση της ερήμου ήταν ένα από τα μεγάλα όνειρα του Αντρέ Σιτροέν. Έτσι, το 1922 στο Citroen Τype B2 αντικατέστησε τους πίσω τροχούς με ερπύστριες, ενώ διατήρησε τους μπροστινούς. Το ιδιαίτερο αυτό όχημα ονομάστηκε «Golden Scarab» και ήταν το πρώτο που διέσχισε την έρημο Σαχάρα. Η ομάδα που ξεκίνησε για τη δύσκολη αυτή αποστολή αποτελούνταν από δέκα άντρες και έναν σκύλο, ο οποίος ονομαζόταν Μιλού, όπως ο τετράποδος φίλος του ήρωα της ομώνυμης γαλλικής σειράς κόμικ, Τεντέν.

Κλωνοποίηση Στο πλαίσιο των εορτασμών για τον έναν αιώνα από την ίδρυσή της, η Citroen αποφάσισε τον Ιούνιο του 2016 να φτιάξει μια ρεπλίκα του θρυλικού «χρυσού σκαραβαίου», η οποία μάλιστα θα ήταν πλήρως λειτουργική. Το έργο ανέλαβαν 160 σπουδαστές και 40 καθηγητές Μηχανικής του πανεπιστημίου, οι οποίοι είχαν όλοι το ίδιο πάθος με την ομάδα που εργάστηκε πριν από 97 ολόκληρα χρόνια.

Όταν ο Αντρέ Σιτροέν χάραζε στον χάρτη το φιλόδοξο ταξίδι του

motori


TO THE POINT

CLASSIC CAR Ο Σον Κόνερι ήταν από τους επιτυχημένους πράκτορες 007 της μεγάλης οθόνης

Γράφει:

ΣΤΑΥΡΟΣ Κ. ΧΑΡΙΤΟΣ

Προβληματισμοί

Σ

την καρδιά του καλοκαιριού και στις πρώτες άδειες των εργαζόμενων ανθρώπων, διεξάγονται στις 7 Ιουλίου οι εθνικές εκλογές. Το timing θα μπορούσε να είναι κάπως καλύτερο. Όμως, μια αβεβαιότητα για την αγορά και την οικονομία πρόκειται να αρθεί, προκειμένου η κοινωνία να βρει τους ρυθμούς της από τον Σεπτέμβριο, μετά τα μπάνια του λαού κι ενώ η νέα κυβέρνηση θα έχει προλάβει να αξιολογήσει την κατάσταση που παρέλαβε και να πράξει εν συνεχεία αναλόγως.

ΤΑ ΑΊΤΙΑ ΤΗΣ ήττας του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές του Μαΐου δεν αφορούν αυτή τη στήλη. Απλώς, το ζήτημά μου είναι κατά πόσο το μεσοδιάστημα από τις ευρωεκλογές έως τις εθνικές κάλπες, δηλαδή αυτές οι περίπου 50 μέρες είναι αρκετές για να διαλύσουν την οικονομία, μεσούσης της τουριστικής περιόδου. Προσωπικά ανησυχώ, διότι τα έσοδα και οι δυνατότητες της οικονομίας από τον τουρισμό μπορεί δυνητικά να φτάσουν τα 25 δισ. ευρώ, αλλά η στάθμη των ανθρώπων που επισκέπτονται τη χώρα μας δεν ξοδεύουν. Και δεν το πράττουν, διότι προέρχονται από χώρες με κατά κεφαλήν εισοδήματα κατώτερα των κατοίκων της Ελλάδας, οπότε και το διαθέσιμο εισόδημα είναι πενιχρό. ΉΔΗ ΟΙ ΠΡΟΒΛΈΨΕΙΣ για αύξηση του τουρισμού φέτος έχουν περικοπεί αισθητά και το 30% της περσινής αύξησης -θα είναι της τάξεως του 20%-25% φέτος- και τούτο διότι η ανταγωνίστρια Τουρκία έχει ένα ιδιαίτερα χαμηλό σε αξία νόμισμα, η Αίγυπτος έχει προσδεθεί στο άρμα της δυναμικής του πετρελαίου και των συμφερόντων, η Ισπανία εμφανίζει σταθερότητα και η Ιταλία αγνοεί επιδεικτικά τις επιταγές των Βρυξελλών για να δαμάσει τα ελλείμματά της. ΌΛΑ ΑΥΤΆ, μας λένε πως ο ακριβός τουρισμός του παρελθόντος και οι εικόνες κοσμοπολιτισμού των δεκαετιών του ’60 και του ’70, όταν οι μεγιστάνες ανακάλυπταν το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, έχουν δώσει τη θέση τους στο Airbnb και το timesharing. Οπότε, η αυτοδυναμία θα μπορούσε να είναι μία κάποια «λύσις»… Για φανταστείτε να έχουμε επαναληπτικές εκλογές;

8 | ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

ASTON MARTIN DB5

Για συλλέκτες Η Aston Martin έχει συνδέσει το όνομά της με τον Τζέιμς Μποντ, τον πράκτορα 007, να οδηγεί στις 26 ταινίες που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τώρα διάφορα μοντέλα της βρετανικής μάρκας. Κείμενο: ΣΩΤΉΡΗΣ ΧΆΛΛΑΣ Φωτογραφίες: ASTON MARTIN

Ό

μως το πιο εμβληματικό από όλα τα Aston Martin είναι η DB5, την οποία έχουμε δει να «πρωταγωνιστεί» συνολικά εφτά φορές. Η πρώτη και πιο χαρακτηριστική ήταν στην ταινία «Goldfinger» του 1964, η οποία είναι η τρίτη της σειράς. Σε εκείνη, ο Βρετανός πράκτορας, που τον υποδυόταν ο Σον Κόνερι, είχε στη διάθεσή του μια μεγάλη ποικιλία από gadgets για να αντιμετωπίσει τον εχθρό, στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονταν περιστρεφόμενες πινακίδες, εκτοξευτές λαδιού, καρφιών και καπνού από την πίσω μεριά του αυτοκινήτου, αλεξίσφαιρα παρμπρίζ, ραντάρ, σύστημα που καταστρέφει τους τροχούς των αυτοκινήτων που βρίσκονται δίπλα του, πυροβόλα όπλα στο εμπρός μέρος και, φυσικά, εκτινασσόμενο κάθισμα συνοδηγού.

Μόνο 28 Για να θυμηθούμε την επιτυχία του κινηματογραφικού έργου αλλά και της DB5, η Aston Martin αποφάσισε να δημιουργήσει από την αρχή 28 αντίτυπα εκείνης της θρυλικής DB5, που θα ονομάζονται Goldfinger DB5 Continuation. Αυτές οι Aston

Martin θα έχουν μάλιστα λειτουργικά τα περισσότερα από τα gadgets που εμφανίζονται στην ταινία, κάνοντας τους τυχερούς ιδιοκτήτες να νιώθουν ότι είναι κι εκείνοι… μυστικοί πράκτορες.

Χωρίς τα πολυβόλα Τα μοναδικά που δεν θα τεθούν σε λειτουργία είναι τα πολυβόλα και το σύστημα καταστροφής των τροχών, όμως ακόμα και αυτά η AstonMartin θα φροντίσει να «υπάρχουν» με οπτικές αναπαραστάσεις. Το πιο εντυπωσιακό έχει να κάνει με τα πυροβόλα, τα οποία θα εμφανίζονται με τον ίδιο τρόπο και θα κινούνται εμπρός-πίσω κάνοντας ταυτόχρονα τους ανάλογους ήχους ώστε να μοιάζει σαν να πυροβολούν. Ενδεικτικό της σημασίας που έχει δοθεί στις λεπτομέρειες είναι ότι ακόμα και το GPS θα είναι διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζει το ραντάρ που είχαμε δει στην ταινία.

Τιμή Από τις 28 μονάδες που θα παραχθούν, οι 25 θα πουληθούν, μία θα παραμείνει στην κυριότητα της Aston Martin, μία θα δοθεί στην εταιρεία παραγωγής των ταινιών και μία θα βγει σε δημοπρασία με φιλανθρωπικό σκοπό. Η τιμή των μονάδων που θα πουληθούν θα κυμαίνεται στα 3 εκατομμύρια ευρώ.

motori


MOKKA X από

€18.370

GRANDLAND X από

€21.950

120 SUV ΣΕ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ. Τα SUV της Opel συνδυάζουν την τολμηρή σχεδίαση με τις καινοτομίες, την ασφάλεια και την αίσθηση περιπέτειας. Το Crossland X, το κομψό SUV με πρωτοποριακές καινοτομίες, εξαιρετικούς χώρους και εντυπωσιακή λειτουργικότητα. Το premium SUV Grandland X, με τεχνολογία αιχμής και συναρπαστική σχεδίαση. Τώρα, με κινητήρα βενζίνης και diesel στην ίδια, εκπληκτική τιμή! Το στιβαρό Mokka X με προαιρετική κίνηση 4x4 για X-tra πρόσφυση σε στεγνό ή βρεγμένο έδαφος, on ή off road!

BORN IN GERMANY. MADE FOR US ALL. Οι τιμές αφορούν σε χρώμα χωρίς χρέωση και δεν περιλαμβάνουν έξοδα πινακίδων και τέλη κυκλοφορίας.

CROSSLAND X από

€15.101


TO THE POINT

CLASSIC CAR Η σχεδίαση ακροβατεί ανάμεσα στις γραμμές του Beetle και τα μοτίβα που ακολούθησε η Porsche αργότερα

Γράφει:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΑΡΡΑΣ

Πριν από 17 χρόνια

Κ

υριακή απόγευμα, μέρα χαλάρωσης, και αποφασίζουμε να κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα στο αρχείο μας, καθώς το ντουλάπι με τα περιοδικά έχει κυριολεκτικά ξεχειλίσει. Κάποια στιγμή φτάνει στα χέρια μας ένα από τα δεκάδες περιοδικά αυτοκίνητου και το μάτι πέφτει κατευθείαν πάνω στην ημερομηνία έκδοσης. Ιανουάριος του 2002. Χωρίς να το καταλάβουμε, έχουμε καθίσει αναπαυτικά στην πολυθρόνα και το ξεφυλλίζουμε με νοσταλγία.

ΠΟΛΎ ΣΎΝΤΟΜΑ συνειδητοποιούμε πόσο έχει αλλάξει ο Ειδικός Τύπος τα τελευταία 17 χρόνια. Εκείνη την εποχή χόρταινες ανάγνωση, καθώς η ύλη στα μηνιαία περιοδικά αυτοκινήτου έφτανε τις 274 σελίδες. Σαφώς περισσότερες ήταν και οι διαφημιστικές καταχωρήσεις, αφού μετρήσαμε πάνω από σαράντα, πολλές εκ των οποίων σαλόνια. Διαφορετικά, βλέπετε, τα οικονομικά μεγέθη, καθώς οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκίνητων σήμερα έχουν κάνει βουτιά στο -61,3% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προ κρίσης ετών (2000-2009). Ζεστό χρήμα στα ταμεία έφερναν και οι διαφημίσεις αλκοολούχων ποτών αλλά και τσιγάρων, πριν οι τελευταίες απαγορευτούν νομοθετικά. ΤΟ FLASHBACK συνεχίζεται διαβάζοντας τα test drive των μοντέλων και η πρώτη διαπίστωση είναι ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει ριζικά. Κινητήρες υψηλού κυβισμού απέδιδαν ιπποδυνάμεις που σήμερα συναντάμε σε μοτέρ ενός λίτρου. Το downsizing, βλέπετε, ήταν ακόμα άγνωστη λέξη. ΣΤΟΥΣ ΠΊΝΑΚΕΣ με τα τεχνικά χαρακτηριστικά δεν υπήρχαν οι εκπομπές C02, καθώς η νομοθεσία δεν είχε επιβάλει τις ολοένα και αυστηρότερες προδιαγραφές που εφαρμόζονται σήμερα. Απούσα και η ηλεκτροκίνηση, που σήμερα είναι η βασική μας καθημερινή θεματολογία, αφού η πρίζα και το αυτοκίνητο δεν είχαν καμία επαφή. Παράλληλα, το θέμα της κατανάλωσης καυσίμου δεν ήταν μείζον στην Ελλάδα, με την τιμή της αμόλυβδης να είναι αρκετά χαμηλότερη, ενώ οι πετρελαιοκινητήρες ήταν ακόμα σε καραντίνα. ΕΝ ΈΤΕΙ 2019, η αυτόνομη οδήγηση αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν την άποψη ότι ο ρόλος των συντακτών αυτοκινήτου είτε θα καταργηθεί είτε δεν θα είναι πλέον πρωταγωνιστικός. Την απάντηση θα τη δώσει ο ιστορικός του μέλλοντος, αν ανακαλύψει δείγματα γραφής μας. Το σίγουρο πάντως είναι ότι από το 3500 π.Χ., όταν και άρχισε να κυλάει ο τροχός, δεν έχει σταματήσει…

10 | ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

PORSCHE TYPE 64

Η απαρχή μιας αυτοκρατορίας Στις 15 Αυγούστου, στο Μοντερέι της Καλιφόρνιας, βγαίνει σε δημοπρασία ένα από τα πιο σημαντικά μοντέλα στην ιστορία της Porsche, η Type 64, η οποία είναι το παλαιότερο σωζόμενο όχημα που κυκλοφόρησε η εταιρεία. αυτών των αυτοκινήτων. Έχοντας πλέον τη βάση, έφτιαξε σασί και αμάξωμα από αλουμίνιο επεξεργασμένο με τεχνολογίες της αεροπορίας υτή η Porsche Type 64 δεν είναι μια και αύξησε την ισχύ του μοτέρ από τους 29.5 τυχαία Porsche. Εκτός από την ιστορία στους 32 ίππους. Με την έναρξη του πολέμου, που κουβαλάει, αποτελούσε προσωτο αυτοκίνητο βρέθηκε πικό μεταφοστην ιδιοκτησία του ρικό μέσο τόσο του Γερμανικού Εργατικού Φέρντιναρντ Πόρσε, ιδρυΜετώπου και λίγο καιτή της μάρκας, όσο και ρό μετά, ενεπλάκη σε του γιου του, Φέρι Πόρσε, ατύχημα ενώ ήταν στα ο οποίος είχε τοποθετήσει χέρια του τότε διευθύμε τα χέρια του τα γράμνοντος συμβούλου της ματα Porsche στο αυτοVW. Τραυματισμένο, κίνητο. Αυτά τα στοιχεία πλέον, πέρασε και πάανεβάζουν ακόμα περισλι στην οικογένεια σότερο την αξία του στα Η έλλειψη ισχύος οδήγησε τον Φέρντιναρντ Πόρσε, επιδιορθώθηκε μάτια των συλλεκτών, Πόρσε στη δημιουργία ενός πολύ αεροδυναμικού και απέκτησε το όνομα γεγονός που αναμένεται αμαξώματος Type 64. Με αυτόν τον να εκτοξεύσει την τιμή τρόπο έγινε η πρώτη πώλησης. Σύμφωνα με Porsche στην ιστορία κάποιες εκτιμήσεις, δεν και ο συνδετικός κρίαποκλείεται το τελικό κος ανάμεσα στο Beetle ποσό να φτάσει ή ακόμα και την 356, το πρώτο και να ξεπεράσει τα 20 εμπορικά διαθέσιμο εκατομμύρια δολάρια μοντέλο της γερμανι(17,9 εκατομμύρια ευρώ). κής μάρκας. Κείμενο: ΣΩΤΉΡΗΣ ΧΆΛΛΑΣ Φωτογραφίες: SOTHEBY'S

Α

Aπό το Beetle

Ο «Pinin» Farina

Η καμπίνα αποτελεί τον ορισμό της λιτότητας Το 1947 το αυτοκίνητο Η ιστορία του συγκεκρι«φρεσκαρίστηκε» από μένου αυτοκινήτου ξεκιέναν άγνωστο τότε σχεδιαστή που άκουγε στο νάει από την πρόθεση της VW να κατασκευάσει τρία αυτοκίνητα βασισμένα στο KdF-Wagen (η όνομα Μπατίστα Φαρίνα, ιδρυτή του γνωστού προπολεμική ονομασία του Beetle) για έναν οίκου σχεδίασης Pininfarina, και έναν χρόνο αγώνα που είχε προγραμματιστεί με αφετηρία αργότερα παρουσιάστηκε στο κοινό μαζί με τη το Βερολίνο και τερματισμό στη Ρώμη. Τελικά ο νέα 356. Συνολικά κατασκευάστηκαν τρία πααγώνας δεν έγινε, όμως ο Φέρντιναρντ Πόρσε νομοιότυπα αυτοκίνητα, όμως το συγκεκριμένο χρησιμοποίησε τον κινητήρα και την ανάρτηση είναι το μόνο που επιβίωσε από τον πόλεμο.

motori


PureTech Βενζίνης έως130 hp BlueHDi Diesel 100 &120 hp Kατανάλωση από 3,5/100km Αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων (ΕΑΤ 6) Grip Control® (σύστημα ελέγχου πρόσφυσης 5 λειτουργιών) 3D Navigation Oθόνη χωρητικής τεχνολογίας 7’’ Μirror screen & Kάμερα Oπισθοπορείας


MOTORSHOW Lamborghini Terzo Millenio: Ηλεκτροκίνητη….

AUTOMOBILE BARCELONA

100 χρόνια στο πάλκο Ιδιαίτερα σημαντική και αφιερωμένη στη μαγεία των τεσσάρων τροχών ήταν η φετινή έκθεση της Βαρκελώνης, καθώς γιόρτασε έναν αιώνα!

Ferrari F8 Tributo: Η πιο ισχυρή Ferrari με κινητήρα V8. Iσχύς 720 ίπποι

Κείμενο: ΓΙΆΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΌΠΟΥΛΟΣ Φωτογραφίες: RUI PEDRO REIS, AUTO

BEST JURY MEMBER

A

υτή η έκθεση, στην πιο τουριστική πόλη της Ισπανίας, συνδύασε το παρελθόν με το παρόν, καθώς προσέφερε τη δυνατότητα στους επισκέπτες, μέσα από μοντέλα που θεωρούνται έργα τέχνης να «ζήσουν» την αυτοκίνηση στο πέρασμα των χρόνων. Μοντέλα του 1919 μέχρι super cars του 2019 ταξίδεψαν τους επισκέπτες σε δρόμους ονειρικούς με οδηγό τη φαντασία. Ας κάνουμε, λοιπόν, τη βόλτα μας στις αίθουσες της Automobile Barcelona, ανάμεσα στα εκθέματα. Περισσότερες φωτογραφίες στο site www.motori.gr

12 | ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

Αυτό είναι το πρώτο Mini παραγωγής 1959 Mercedes EQ: Μας ξεναγεί στο δρόμο της ηλεκτροκίνησης με την ECQ

Cupra Formentor: Το πρώτο μοντέλο της εταιρείας που βρίσκεται υπο την ομπρέλα της Seat

motori


motori

ΙΟΥΝΙΟΣ 2019 | 13


TRAVEL Το Hyundai Tucson σε ρόλο… πολιτικού ρεπόρτερ

HYUNDAI TUCSON

Στον δρόμο για τις κάλπες Ταξίδια τους προηγούμενους μήνες δεν έκαναν μόνο οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων, αλλά και το Hyundai Tucson, το οποίο κατέγραφε τους σφυγμούς των ψηφοφόρων. Κείμενο: ΓΙΏΡΓΟΣ ΨΑΡΡΆΣ Φωτογραφίες: HYUNDAI

Τ

ο κορεάτικο SUV άντεξε όλο τον προεκλογικό αγώνα, καθώς ναυλώθηκε από το διεθνές κανάλι ειδήσεων Euronews με στόχο να «οργώσει» τη Γηραιά Ήπειρο ώστε να καταγράψει τον παλμό, τα καθημερινά προβλήματα και τις απόψεις των πολιτών, ενόψει των Ευρωεκλογών του 2019. Η δημοσιογραφική του αποστολή ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου από την πόλη Σετούμπαλ της Πορτογαλίας και ολοκληρώθηκε στις 23 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Σταθμοί Η περιοδεία του διήρκεσε δέκα εβδομάδες και διήνυσε συνολικά 10.000 χλμ. στους δρόμους της Ευρώπης, διασχίζοντας Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Τσεχία, Πολωνία Γερμανία, Ολλανδία και το Βέλγιο, όπου και σταμάτησε η αποστολή μπροστά στα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πολλά χιλιόμετρα καταγεγραμμένο προεκλογικό υλικό. Το πλήρωμα του Tucson των Ευρωεκλογών ήταν ένας δημοσιογράφος με μητρική γλώσσα τα Αγγλικά και ένας δεύτερος που μιλούσε τη γλώσσα της εκάστοτε ευρωπαϊκής χώρας που επισκεπτόταν το αυτοκίνητο. Πέρα, όμως, από την οδήγηση, είχαν και άλλη ασχολία. Από Δευτέρα έως Παρασκευή μετέδιδαν στο τη-

14 | ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

Η διαδρομή που ακολούθησε το Tucson στην Ευρώπη

Το πρώτο exit poll για τις Ευρωεκλογές 2019 βγήκε από το Tucson λεοπτικό κανάλι Euronews και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το υλικό που κατέγραφαν.

Κινητό στούντιο

Το ποιοτικό εσωτερικό του

Για τις συνεντεύξεις, το πλήρωμα χρησιμοποιούσε έναν φουσκωτό κόκκινο καναπέ, ο οποίος χωρούσε άνετα στο μεγάλο πορτμπαγκάζ του Tucson, καθώς προσφέρει 513 λίτρα με τα πίσω καθίσματα σε πλήρη ανάπτυξη και 1.503 λίτρα όταν οι πλάτες τους αναδιπλωθούν. Πρακτικότατη αποδείχτηκε η πόρτα του χώρου αποσκευών, καθώς ανοίγει και κλείνει ηλεκτρικά, διευκολύνοντας τη φόρτωση και εκφόρτωση των καμερών και όλου του σχετικού εξοπλισμού.

motori


COVER STORY

Το μοναδικό MX-5

Mazda: Eίναι πάλι εδώ!

Την επίσημη πρώτη της στην Αθήνα έκανε η Mazda, ξεκινώντας τις λιανικές πωλήσεις οχημάτων της στην Ελλάδα μέσω του συνεργάτη της, τον Όμιλο Συγγελίδη. Κείμενο: ΓΙΆΝΝΗΣ ΚΑΝΟΥΠΆΚΗΣ Φωτογραφίες: REPORTERIMAGES

Ν

έα σελίδα ξεκινάει στην ιστορία της Mazda στη χώρα μας, ύστερα από απουσία 5 ετών. Ο καινούργιος διανομέας σκοπεύει να κινηθεί μεθοδικά ώστε να επιτύχει σταθερή διείσδυση στον σκληρό ανταγωνισμό της εποχής, τόσο προωθώντας προσιτά μοντέλα, με εκκίνηση στα 13.719 ευρώ για το Mazda 2 και στα 25.290 ευρώ για το Mazda 3, όσο και μέσω της διεκδίκησης μεριδίων στις premium κατηγορίες.

ΑutoOne Στις 6 Ιουνίου 2019 θα εγκαινιαστεί το πρώτο μεγάλο κατάστημα της εταιρείας στη Λ. Βουλιαγμένης -ύψος

16 | ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

Γλυφάδας- υπό την επωνυμία AutoOne (με εκθεσιακό χώρο, τεχνικές εγκαταστάσεις, ανταλλακτικά και αυτοκίνητα για test-drive). H Mazda λειτουργεί στην Ελλάδα με ένα δίκτυο 14 εξουσιοδοτημένων επισκευαστών, οι οποίοι παρέχουν service, συντήρηση και αυθεντικά ανταλλακτικά Mazda στις ακόλουθες πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Ξάνθη, Πτολεμαΐδα, Πάτρα, Ιωάννινα, Κομοτηνή, Βόλος.

«Όλη η γκάμα της Mazda θα διατίθεται στην ελληνική αγορά», υπογραμμίζει ο Ντέιβιντ ΜακΓκόλινγκ Ο Πολυχρόνης Συγγελίδης μαζί με τους Ντέιβιντ ΜακΓκόνιγκλ, Τζο Στένουιτ και Χαζίμε Σεϊκάκου

Ο Πολυχρόνης Συγγελίδης, πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Ομίλου Συγγελίδη, μιλώντας στο ΚΠΙΣΝ παρουσία στελεχών από το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Μazda Motor Europe, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες επί του παρόντος για το μέγεθος της όλης επένδυσης, τόνισε ότι έχει δημιουργήσει ένα κατάστημα-ναυαρχίδα, το οποίο θα φέρει την αυτοκινητιστική εμπειρία του πελάτη σε νέο επίπε-

motori


δο, παραδίδοντας τόσο αυτοκίνητα όσο και υπηρεσίες εξέχουσας ποιότητας. «Είμαστε δεσμευμένοι προς την εδραίωση μιας μακροχρόνιας σχέσης συνεργασίας με τη Mazda και την επίτευξη της επιτυχίας που το brand αξίζει στην αγορά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος είπε ότι η Mazda είναι το «κόσμημα στην εταιρεία», ξεκαθάρισε δε ότι επειδή έχει συμφωνήσει σε κάτι που δεν είναι συνηθισμένο, η φιλοσοφία είναι «μικρά βήματα πριν αρχίσουμε να τρέχουμε».

Mazda 2 G90 AT

Υψηλοί προσκεκλημένοι Ο Ντέιβιντ ΜακΓκόνιγκλ, περιφερειακός διευθυντής της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δήλωσε ότι στόχος του brand είναι να τοποθετηθεί ξεκάθαρα και να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό, δημιουργώντας μοναδική αξία για τους πελάτες. «Το brand μας», σημείωσε, «έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και η φιλοδοξία μας είναι να αναπτυχθούμε ακόμα περισσότερο. Προσφέροντας στους πελάτες μας εντυπωσιακά μοντέλα που παρέχουν μια μοναδική ευχαρίστηση οδήγησης, μαζί με after-sales εξυπηρέτηση υψηλής ποιότητας και μια συνολικά μοναδική αγοραστική εμπειρία, ευελπιστούμε να χτίσουμε μια μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης με το ελληνικό κοινό». Παρόντες και ο Τζο Στένουιτ, διευθυντής στο Κέντρο Σχεδίασης, Έρευνας και Τεχνολογίας, καθώς και ο Χαζίμε Σεϊκάκου, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Έρευνας και Τεχνολογίας.

Μοντέλα Η ιαπωνική κατασκευάστρια εταιρεία προσφέρει στην Ελλάδα την τελευταία ευρωπαϊκή σειρά μοντέλων της, που συμπεριλαμβάνει το Mazda 2, το ολοκαίνουργιο Mazda 3, το Mazda 6, το εμβληματικό Mazda MX-5 καθώς και τα SUV μοντέλα της, το Mazda CX-5 και το Mazda CX-3. Όλα τα αυτοκίνητα χαρακτηρίζονται από τη σχεδιαστική γλώσσα ΚODO: Soul of Motion, τεχνολογίες SKY ACTIV και πλήρη γκάμα συστημάτων ασφαλείας i-ACTIV SENSE safety. Ας δούμε όμως και τις τιμές των άλλων μοντέλων της Mazda. H σειρά 6 Sedan αρχίζει από τα 34.491 ευρώ, ίδια τιμή και για το 6 Sport Combi. To roadster MX-5 από 24.997 ευρώ και η έκδοση ΜΧ-5 RF από 32.251 ευρώ. Για να περάσουμε στα SUV, το CX-5 από 27.050 ευρώ και το CX-3 από 19.060 ευρώ.

Περισσότερες φωτογραφίες στο site www.motori.gr

motori

Φέρει μοντέρνο, λαμπερό χρωματισμό

στις διαστάσεις 185/65-15. Το Mazda 2 το οδηγείς πολύ ευχάριστα, με το κιβώτιο να σε προο πιο προσιτό μοντέλο της Mazda διαθέτει για οικονομική οδήγηση (παρά το γεείναι η σειρά 2. Αυτό οδηγήσαμε γονός ότι διαθέτει και sport επιλογή), καθώς στη χώρα μας, την έκδοση με το εάν βρεις τη χρυσή τομή θα περιορίσεις και τον ατμοσφαιρικό μοτέρ βενζίνης 1.5 ήχο του. 280 λίτρα προσφέρει το πορτμπαγκάζ λίτρων απόδοσης 90 ίππων με αυ- με κιτ επισκευής ελαστικού, 177 χλμ./ώρα είναι η τελική ταχύτητα, τόματο κιβώτιο 6 12 δευτ. ο χρόνος σχέσεων. Πριν της επιτάχυνσης όμως περάσουμε 0-100, η μέση καταστον σχολιασμό νάλωση κυμάνθηκε του, να υπενθυμίστα 8,2 λίτρα/100 σουμε ότι η Mazda χλμ. αλλά με πάντα διέθετε καλά «άστρωτο» μοτέρ και προσεγμένα που δεν έχει καλύαυτοκίνητα. Πόσω ψει ούτε 300 χλμ., μάλλον σήμερα, ενώ για τα C02 οι που θέλει να περάτιμές βρίσκονται στα σει μια premium Προσεγμένο εσωτερικό, με οθόνη που 118 γρ./χλμ. εικόνα. ρυθμίζεται από περιστροφικό διακόπτη στη βάση της κονσόλας Ξεχωριστό Θετική αύρα Στη μικρομεσαία καΤο αυτοκίνητο, λοιτηγορία των πόν, διακρίνεται για την ποιότητα κατασκευής. Μπορεί το ταμπλό hatchback το Mazda 2 προτάσσει στοιχεία, που να φέρει σκληρά πλαστικά, αλλά είναι ορατή η κάλλιστα μπορεί να πρωταγωνιστήσει χωρίς να όλη προσεγμένη συναρμογή. Η θέση οδήγησης, είναι «αγκάθι» οι κινητήρες που ξεκινούν από παρά την ιαπωνική καταγωγή, καλύπτει και ψη- τα 1.5 λίτρα, καθώς η Mazda δεν έχει ακολουλά αναστήματα, με σωστό σε μέγεθος τιμόνι. Η θήσει το μονοπάτι των 3κύλινδρων κινητήρων αίσθηση του τιμονιού σαφέστατη, με «σφικτές» του ενός και 1.2 λίτρων. αναρτήσεις που προσφέρουν ασφαλή οδική Η έκδοση με το αυτόματο κιβώτιο κοστίζει από συμπεριφορά με σωστή επιλογή των ελαστικών 17.228 ευρώ. Κείμενο: ΓΙΆΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΌΠΟΥΛΟΣ

Τ

ΙΟΥΝΙΟΣ 2019 | 17


Με το πέρασμα του T-Cross οι δρόμοι γέμισαν χρώμα

AUTOBEST

Λίγο πριν ξεκινήσει το «Validation Drive»

OPEL CORSA

Στην τελική ευθεία Ταξιδέψαμε στη Φρανκφούρτη για να οδηγήσουμε το νέο Corsa, πριν ακολουθήσει τον δρόμο της παραγωγής στο εργοστάσιο της Opel στη Σαραγόσα. Εκεί θα κατασκευάζονται και οι τρεις εκδόσεις: πετρελαιοκίνητο, βενζινοκίνητο και, για πρώτη φορά στην ιστορία του, ηλεκτροκίνητο. Κείμενο: ΓΙΆΝΝΗΣ

ΣΤΑΥΡΌΠΟΥΛΟΣ Φωτογραφίες: OPEL

Τ

ην εξέλιξή του ολοκληρώνει το νέο Opel Corsa που άρχισε το 2017 κάτω από σκληρές δοκιμασίες με διαφορετικές εξωτερικές θερμοκρασίες. Να σημειωθεί ότι το καινούργιο Corsa είναι από τα πρώτα μοντέλα στην οικογένεια της PSA που χρησιμο-

18 | ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

ποιούν την πλατφόρμα με τον κωδικό CMP (Common Modular Platform). Μάλιστα, στη βασική έκδοση έρχεται 108 κιλά ελαφρύτερο από το αντίστοιχο Corsa 5ης γενιάς. Σημεία από τα οποία έχουν αφαιρεθεί κιλά είναι το καπό του κινητήρα (από αλουμίνιο, -2,3 κιλά), οι κινητήρες (όλοι από αλουμίνιο, -15 κιλά), το αμάξωμα (-40 κιλά), τα μπροστινά καθίσματα (-5,5 κιλά) και τα πίσω καθίσματα (-4,5 κιλά).Στο τελευταίο, λοιπόν, στάδιο της εξέλιξης λάβαμε μέρος σε ένα πρόγραμμα που η Opel ονομάζει

«Validation Drive». Πρόκειται για μια τελευταία δοκιμή, κατά την οποία οι εκπρόσωποι του Τύπου αναφέρουν τις παρατηρήσεις τους στους τεχνικούς της Opel, πριν το μοντέλο ακολουθήσει τον δρόμο της παραγωγής.

Με στολή παραλλαγής Τα Corsa που μας περίμεναν ήταν προπαραγωγής, καμουφλαρισμένα τόσο εξωτερικά όσο και στο εσωτερικό. Με καλυμμένα ταμπλό, χωρίς επενδύσεις και χωρίς τις τελικές λεπτομέρειες φινιρίσματος σε διά-

φορα σημεία του «σαλονιού». Και αυτό, καθώς ο λόγος του «Validation Drive» έχει να κάνει αποκλειστικά με την οδική συμπεριφορά. Οδηγήσαμε μόνο τις δύο βενζινοκίνητες εκδόσεις με το 3κύλινδρο μοτέρ 1.2 turbo με τους 100 και 130 ίππους, καθώς τόσο το diesel (1.500 κ.εκ. με 100 ίππους) όσο και το ηλεκτροκίνητο δεν είναι ακόμα «έτοιμα».

Εκδόσεις Τα αυτοκίνητα είχαν διαφορετικά κιβώτια ταχυτήτων. Το μοντέλο με

motori


Μια στάση στη Γαλλία…

Η έκδοση με τους 130 ίππους θα φέρει τη μεγάλη αεροτομή, ενώ εκείνη με τους 100 ίππους την Eco, λίγα εκατοστά κοντύτερη

Πιο χαμηλό καπό και πιο κοντούς προβόλους φέρει το νέο Corsa

Έντονα τα χρώματα και στο εσωτερικό, προσέξτε το νέο σχεδιαστικά τιμόνι τους 100 ίππους έφερε 6άρι μηχανικό κιβώτιο και το δεύτερο, αυτό με τους 130 ίππους, έφερε αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων. Επειδή όμως τα αυτοκίνητα βρίσκονται στο στάδιο της εξέλιξης δεν ήταν διαθέσιμες οι διάφορες επιδόσεις (τελική ταχύτητα, επιταχύνσεις, καταναλώσεις, ρύποι). Μαζί με τα καινούργια Corsa υπήρχαν τα αντίστοιχα μοντέλα της 5ης γενιάς, καθώς ο σκοπός του «Validation Drive» είναι να οδηγήσουμε ταυτόχρονα τα αυτοκίνητα και να αντιπαραθέσουμε τις μεταξύ τους διαφορές, έχοντας ακολουθήσει τις ίδιες επιλεγμένες διαδρομές με ποικιλία οδοστρωμάτων συνολικού μήκους 200 χλμ. σε Γερμανία και Γαλλία.

τα φρένα, για ένα μοντέλο που έρχεται για να αλλάξει πλήρως την εικόνα της Opel στη μικρομεσαία κατηγορία, καθώς μόνο η μάσκα θα θυμίζει κάτι από Corsa. Το αυτοκίνητο θα ακολουθήσει το τελευταίο στάδιο εξέλιξης και, όπως μας ανέφεραν οι τεχνικοί, το σύστημα διεύθυνσης θα δεχτεί μια ακόμα αναβάθμιση, ενώ θα πρέπει να αλλάξει και το ταμπλό, που θυμίζει το Corsa προηγούμενης γενιάς, καθώς μόνο η ονομασία είναι ίδια με το απερχόμενο μοντέλο.

Η συνέχεια… Όσο μπορεί να γίνουν αντιληπτές οι διαφορές των δύο μοντέλων

Οι πρώτες εντυπώσεις Πίσω, λοιπόν, από το τιμόνι του νέου Corsa, και η πρώτη θετική εντύπωση έρχεται από τη λειτουργία της ανάρτησης. Βαθμός πολύ υψηλός για το πώς απορροφά τις κακοτεχνίες των δρόμων όπως επίσης και για τη συμπαγή αύρα που

αφήνει το αμάξωμα. Ο κινητήρας των 110 ίππων με το 6άρι κιβώτιο και την όχι και τόσο καλή αίσθηση του επιλογέα έδειξε την προθυμία του στο να ανεβάσει στροφές. Όμως, αλλιώς κινείται στους δρόμους αυτό με τους 130

ίππους και το πολύ καλό 8άρι αυτόματο κιβώτιο με paddles στο τιμόνι και 4 διαφορετικά προγράμματα οδήγησης. Πολύ καλή επίσης η οδήγηση με το τιμόνι σε εργονομική θέση. Θετική εντύπωση μας άφησαν και

…έχει ως εξής: Πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του μοντέλου στην έκθεση της Φρανκφούρτης μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Η πανευρωπαϊκή παρουσίαση έχει ορισθεί για τον Νοέμβριο στο Σπλιτ της Κροατίας και πριν το τέλος του χρόνου στις εκθέσεις.

Περισσότερες φωτογραφίες στο site www.motori.gr


TRAVEL Το Volvo XC60 D4 AWD στην είσοδο της Καλλιθέας, ξεχωριστή παραλία για τους VIPs

ΡΌΔΟΣ

Στο νησί των Ιπποτών Με το Volvo XC60 D4 AWD γυρίσαμε το 4ο σε μέγεθος νησί της ελληνικής επικράτειας, την όμορφη Ρόδο με τις αμέτρητες παραλίες αλλά και τις τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες που θυμίζουν μικρές πολιτείες. Κείμενο - Φωτογραφίες: ΓΙΆΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΌΠΟΥΛΟΣ

Τ

ο Κάστρο στην αριστερή πλευρά του λιμανιού καλωσορίζει τους επισκέπτες που φτάνουν στη Ρόδο με τα πλοία. Με το αεροπλάνο, το βλέμμα χάνεται στα τείχη της παλιάς πόλης, της Μεσαιωνικής Πόλης, που έχει ανακηρυχθεί σε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Εκεί, εντός των τειχών, γίνεται κι όλο το… παιχνίδι που σε κάνει να μη χορταίνεις να τη γυρίζεις. Η παλιά πόλη σφύζει από ζωή. Μουσεία, cafe, restaurants, bars, souvenir shops αλλά και σπίτια μόνιμων κατοίκων σχηματίζουν ένα τρομερό παζλ αντιθέσεων. Φυσικά, δεν είναι μόνο η παλιά πόλη, είναι η Λίνδος με το Κάστρο της, η Αφάντου, το Φαληράκι,

20 | ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

η Φιλέρημος (από τις πιο γνωστές αναβάσεις εποχής ’60), η Κάμιρος, τα Κοσκινού.

Σοκάκια στη Λίνδο

Πολυτέλεια και άνεση Το σουηδικό πολυτελές SUV με τον 2λιτρο πετρελαιοκινητήρα 190 ίππων, το πολύ καλό αυτόματο κιβώτιο των 8 σχέσεων, την κίνηση στους τέσσερις τροχούς, με τέσσερα προγράμματα οδήγησης, μάς μετέφερε παντού με άνεση και πολυτέλεια. Σύμμαχος, το υψηλής απόδοσης Hi-Fi, με τη μέση κατανάλωση να έχει κυμανθεί στα 9,7 λίτρα/100 χλμ., που μας έδωσε τη δυνατότητα να γυρίσουμε και να ξετρυπώσουμε κάθε χιλιόμετρο του νησιού που ανήκει στο δωδεκανησιακό σύμπλεγμα. Tιμή για τον… Σουηδό δρομέα από 54.556 ευρώ. Περισσότερες φωτογραφίες στο site www.motori.gr

motori


Στη Μεσαιωνική Πόλη

Πολυτέλεια και αρχοντιά, έννοιες συνδεδεμένες με το Volvo XC60 D4 AWD

Βγαίνοντας από το λιμάνι δεν υπάρχει ούτε μία πινακίδα για να σε κατευθύνει!

To σανατόριο που φτιάχτηκε από τους Ιταλούς πριν από πολλές δεκαετίες στην Ελεούσα, λόγω του πολύ καλού κλίματος

Φοβερά τα κρασιά του Παναγιώτη!

Είδος κουνουπιέρας στο νυφικό κρεβάτι, τα φημισμένα «Σπερβέρια» της Λίνδου. Σώζονται μόνο τρία και ζυγίζουν γύρω στα 40 κιλά

Μνήμες…

Σοκάκια στα Κοσκινού, όπου ηρεμείς από τις κόρνες και τις εξατμίσεις

motori

Βόλτες εντός της Λίνδου με γαϊδουράκια Τα τεράστια ξενοδοχειακά συγκροτήματα στο Φαληράκι

Εντός της παλιά πόλης

ΙΟΥΝΙΟΣ 2019 | 21


TRAVEL

Διαδρομή: Αθήνα - Κωνσταντινούπολη Δεν πρόκειται για μια νέα κινηματογραφική ταινία ή κάποιο σίριαλ για την τηλεόραση. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα «ταξιδάκι» που κάναμε πρόσφατα με το Skoda Karoq, «Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2019 για την Ελλάδα» στην έκδοση 1.6 TDI και παραθέτουμε τα «γεγονότα» της διαδρομής. Κείμενο - Φωτογραφίες:

Π

ΠΈΡΗΣ ΧΑΛΆΤΣΗΣ

Προσέξτε τι αναγράφεται…

ριν ξεκινήσεις να κάνεις ένα μεγάλο ταξίδι -οδικώς- χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις. Πρώτον, να έχεις άνετο αυτοκίνητο που δεν θα σε κουράσει κατά τη διαδρομή, δεύτερον, σωστός προγραμματισμός και, τρίτον, καλή παρέα. Κάπως έτσι αποφασίσαμε να πάμε στην Κωνσταντινούπολη. Για το ταξίδι μας επιλέξαμε το «Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2019 για την Ελλάδα», το Skoda Karoq στην έκδοση 1.6 TDI, που αποδίδει 115 ίππους με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων DSG 7 σχέσεων και χώρους αποσκευών 521 λίτρων με πλήρη ανάπτυξη των πίσω καθισμάτων. Το πρασινωπό πετρελαιοκίνητο Karoq των φωτογραφιών ήταν εξοπλισμένο με ψηφιακό πίνακα οργάνων που είναι για πρώτη φορά διαθέσιμος σε ένα μοντέλο της Skoda. Η συνολική απόσταση είναι 1.100 χιλιόμετρα. Με πειθαρχία στις στάσεις και χωρίς καθυστερήσεις στα σύνορα, η απόσταση καλύπτεται χωρίς ταλαιπωρία περίπου σε 11 ώρες.

Πονοκέφαλος τα διόδια Ξεκινώντας από την Αθήνα, είχαμε φροντίσει να «γεμίσουμε» το ντουλαπάκι με αρκετά κέρματα για τα αμέτρητα διόδια της διαδρομής. Τι πονοκέφαλος είναι αυτός, να σταματάς και να πληρώνεις σχεδόν κάθε 50 χλμ. στη διαδρομή μέχρι τη Θεσσαλονίκη! Διασχίσαμε Λαμία, Λάρισα, τα Τέμπη (ο καινούργιος δρόμος που παρακάμπτει το στροφιλίκι φοβερός!) και χωρίς να το καταλάβουμε σταματήσαμε λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη για ανεφοδιασμό σε πετρέλαιο και κάτι πρόχειρο για φαγητό. Το αυτοκίνητο άνετο για τέσσερα άτομα, ξεκούραστο στην οδήγηση και, το βασικότερο, με πο-

22 | ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

Κυκλοφοριακό χάος στην Κωνσταντινούπολη

λύ καλή κύλιση στον δρόμο. Η κατανάλωση «κολλημένη», στα 7,1 λίτρα/100 χλμ. Αφήνοντας τη Θεσσαλονίκη μπήκαμε στην Εγνατία Οδό -φανταστικός δρόμος!-, ρυθμίσαμε την ταχύτητα στο cruise control και πάλι στα 130 χλμ. και κατευθυνθήκαμε προς την Αλεξανδρούπολη, όπου και σταματήσαμε για μεσημεριανό φαγητό. Από εκεί και πέρα ο δρόμος για τα σύνορα ήταν υπόθεση 45 λεπτών. Περάσαμε και τα τελευταία διόδια -είχαμε δώσει περίπου 45 ευρώ-, αφήσαμε αριστερά το Σουφλί και φτάσαμε στον Συνοριακό Σταθμό.

motori


Στα σύνορα Ο χρόνος αναμονής στα ελληνικά σύνορα ήταν 15 λεπτά. Χαιρετήσαμε τους στρατιώτες στη γέφυρα του Έβρου και φτάσαμε στην Τουρκία. Μια αρκετά μεγάλη ουρά από αυτοκίνητα με πινακίδες Βουλγαρίας είχε σχηματιστεί στον έλεγχο των διαβατηρίων. Εκεί χρειάζεται υπομονή! Οι Τούρκοι στον έλεγχο δεν θα λέγαμε ότι είναι ιδιαίτερα εξυπηρετικοί. Εκτός από τα διαβατήρια, πρέπει να έχετε απαραιτήτως την άδεια του Ι.Χ. αλλά και την πράσινη κάρτα. Χωρίς αυτές δεν περνάτε τα σύνορα με τίποτα. Ακόμη, αν το αυτοκίνητο με το οποίο ταξιδεύετε δεν είναι στο όνομά σας, χρειάζεται να έχετε εξουσιοδότηση από τον ιδιοκτήτη, που να λέει ότι σας επιτρέπει να ταξιδέψετε στο εξωτερικό.

Και τι δεν φορτώσαμε! Το Skoda Karoq προσφέρει χώρο αποσκευών 521 λίτρων Υπάρχουν και σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι στην Τουρκία

H Mεγάλη του Γένους Σχολή Τα σύνορα μπροστά μας

Τα τελευταία χιλιόμετρα Ύστερα από 45 λεπτά στην ουρά, ξεκινήσαμε για τα υπόλοιπα 220 χλμ. μέχρι να φτάσουμε στην Κωνσταντινούπολη. Γι’ αυτή την απόσταση ο δρόμος χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Τουλάχιστον για 100 χλμ. είναι στενός και τα όρια ταχύτητας «αλλού», με τις πινακίδες να εναλλάσσονται μεταξύ «50» και «70» χλμ. Συναντήσαμε αρκετά μπλόκα και δεκάδες αυτοκίνητα σταματημένα για παραβίαση του ορίου ταχύτητας.

Εκατομμύρια πολίτες μετακινούνται καθημερινώς με τα πλοιάρια από την ευρωπαϊκή Κωνσταντινούπολή στην Ασιατική και το αντίστροφο

Κυκλοφοριακό χάος Αν μέχρι τα σύνορα είχαμε συμπληρώσει γύρω στα 900 χλμ. με ταχύτητες από 120 έως και 130 χλμ., στο υπόλοιπο της διαδρομής δεν ξεπεράσαμε τα όρια ταχύτητας και χρειαστήκαμε περίπου τρεις ώρες για 200 χλμ. Φτάνοντας στην Κωνσταντινούπολη αρχίζει ο Γολγοθάς με τα ατέλειωτα μποτιλιαρίσματα. Από τον αυτοκινητόδρομο βλέπεις τη νέα Κωνσταντινούπολη με τους ατέλειωτους ουρανοξύστες και νομίζεις ότι είσαι στη Νέα Υόρκη ή στη Σιγκαπούρη. Τη γνώριμη όψη της παλιάς Κωνσταντινούπολης τη συναντάς όσο πλησιάζεις στο κέντρο. Φτάσαμε στο ξενοδοχείο, στην περιοχή του Ταξίμ, έχοντας συμπληρώσει 13 ώρες στον δρόμο. Στην Κωνσταντινούπολη δύσκολα θα κινηθείς με δικό σου μέσο, γι’ αυτό κι εμείς αφήσαμε το Skoda Karoq στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου και πήραμε ταξί. Η καλύτερη λύση και, κυρίως, χωρίς άγχος. Η τιμή του Karoq 1.6 TDI που χρησιμοποιήσαμε για το ταξίδι μας ανέρχεται στα 21.970 ευρώ.

Η Αγια Σοφιά Μπακλαβάς… Στο Καπαλί Τσαρσί, η τεράστια σκεπαστή αγορά με τα χιλάδες μαγαζάκια

Ελληνικά;

Περισσότερες φωτογραφίες στο site www.motori.gr

motori

ΙΟΥΝΙΟΣ 2019 | 23


TRAVEL

OPEL CROSSLAND X 1.2 TURBO

Βόλτα στο Αίγιο

Ο καινούργιος δρόμος Κορίνθου - Πατρών έχει συντομεύσει κατά πολύ τον χρόνο που χρειάζεται για να φτάσεις σε μέρη που στο παρελθόν έκανες μια και δυο σκέψεις μέχρι να πάρεις την τελική απόφαση για να τα επισκεφτείς. Ένα από αυτά τα μέρη είναι και το Αίγιο στην Αχαΐα, που συνδυάζει θάλασσα και βουνό.

Στο φόντο ο κάμπος που περιβάλλει το Αίγιο, ο Κορινθιακός Κόλπος και στο βάθος η Στερεά Ελλάδα

Κείμενο - Φωτογραφίες: ΣΩΤΉΡΗΣ ΧΆΛΛΑΣ

Τ

α 410 λίτρα χώρου αποσκευών του Crossland X της Opel βόλεψαν μια χαρά τις αποσκευές μας στην απόδρασή μας από το κλεινόν άστυ με προορισμό το Αίγιο. Η απόσταση από την Αθήνα είναι 174 χλμ., τα οποία με την ολοκλήρωση του νέου αυτοκινητόδρομου Κορίνθου - Πατρών διανύονται σε πολύ μικρότερους χρόνους απ’ ό,τι στο παρελθόν και, το κυριότερο, με ασφάλεια, καθώς ένας δρόμος-καρμανιόλα έγινε πλέον ένας ασφαλής αυτοκινητόδρομος. Βέβαια, όπως σε κάθε αυτοκινητόδρομο της χώρας μας, υπάρχουν τα διόδια που ταλαιπωρούν από τα συνεχή «σταμάτα-πλήρωσε-ξεκίνα» οδηγό και επιβάτες (η ταλαιπωρία είναι απερίγραπτη σε όποιον οδικό άξονα κι αν κινείσαι…). Εδώ οι στάσεις είναι τέσσερις (Ελευσίνα, Ισθμός, Κιάτο και Ελαιώνας), με το συνολικό κόστος να ανέρχεται ανά διαδρομή στα 9,50 ευρώ. Αν μπείτε και στην Αττική Οδό υπολογίστε επιπλέον 2,80 ευρώ. Φτάνοντας στο Αίγιο εντυπωσιάζεσαι καθώς η πόλη ξεκινάει ακριβώς από εκεί που σκάνε τα κύ-

24 | ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

Η Παναγία η Τρυπητή ματα του Κορινθιακού, ενώ λίγα «μέτρα» από τη θάλασσα η γη ανυψώνεται και μοιάζει σαν κάποιος να την έκοψε με μαχαίρι.

Τι αξίζει να δεις Σε αυτόν τον «γκρεμό» που σχηματίζεται συναντάμε το μεγαλύτερο θρησκευτικό προσκύνημα και Πολιούχο της πόλης, την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής ή Παναγία η Τρυπητή. Ωστόσο, η κωμόπολη των περίπου 35.000 κατοίκων έχει να

σου προσφέρει και άλλα πράγματα. Ανηφορίζοντας από την παραλία προς το κέντρο μέσω του πλακόστρωτου (κατασκευασμένο κατά την περίοδο της ιταλικής κατοχής) μπορείς να κάνεις μια στάση για καφέ στα σκαλάκια της οδού Φιλοποίμενος, ένα από τα γραφικότερα σημεία όπου βλέπεις από ψηλά τη θέα προς τη θάλασσα. Επόμενη στάση είναι η μητρόπολη, Παναγία η Φανερωμένη. Πηγαίνοντας προς τη Φανερωμένη θα συναντήσεις το αρχοντικό των Παναγιωτόπουλων (Παναγιωτοπουλέικο), ένα από τα παλαιότερα και ομορφότερα κτίρια του Αιγίου το οποίο χαρακτηρίζεται από το νεοκλασικό του στυλ. Αντίστοιχης αρχιτεκτονικής είναι και το κτίριο που στεγάζει το δημαρχείο. Πρόκειται για το αρχοντικό της οικογένειας Λόντου, της οποίας τα αδέρφια Ανδρέας και Σωτήριος ήταν εκ των πρωτοστατών της επανάστασης του ’21, ενώ είχαν δωρίσει και πολύ μεγάλο μέρος της περιουσίας τους υπέρ του αγώνα.

Εδώ θα ξεκουραστείς! Η «καρδιά» του Αιγίου είναι στα Υψηλά Αλώνια. Εκεί θα βρεις αρκετά καταστήματα με ποιοτικό φαγητό καθώς και καλαίσθητα καφέ, ενώ μπορείς ταυτόχρονα να απολαμβάνεις τη θέα προς τον

motori


Η Παναγία η Φανερωμένη

Το Παναγιωτοπουλέικο

Τα σκαλάκια της Φιλοποίμενος

Το δημαρχείο

Η πλατεία Υψηλών Αλωνίων

Ο δημοτικός κήπος Ο πλάτανος του Παυσανία που, σύμφωνα με την παράδοση, υπήρχε όταν πέρασε από το Αίγιο ο γνωστός περιηγητής της αρχαιότητας

Το εσωτερικό του Crossland X δεν αφήνει περιθώρια για ενστάσεις

Οι δώδεκα βρύσες. Ο μύθος λέει ότι αν πιεις από εκεί θα παντρευτείς Αιγιώτη/Αιγιώτισσα

Κάποτε από εδώ πέρναγε το τρένο, τώρα το μέρος προσφέρεται για ρομαντικές βόλτες δίπλα στη θάλασσα

Η ολοκλήρωση του τμήματος Κόρινθος - Πάτρα βελτίωσε τους χρόνους αλλά κυρίως την ασφάλεια

Το πλακόστρωτο

δημοτικό κήπο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα καθώς και προς τον Κορινθιακό Κόλπο, παρατηρώντας και όλο το παραλιακό μέτωπο της πόλης. To SUV της Opel, με το οποίο ταξιδέψαμε, φέρει 3κύλινδρο βενζινοκινητήρα 1.2 λίτρων turbo, 130 ίππων με 230 Nm ροπής που συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων. Τόσο στο ταξίδι όσο και μέσα στο Αίγιο η απόκριση του κινητήρα ήταν ικανοποιητική, καθώς σε αυτό συμβάλλουν οι σχέσεις του κιβωτίου (για

motori

τους φίλους των επιδόσεων, 0-100 χλμ./ώρα σε 9.9 δευτ., τελική ταχύτητα 201 χλμ./ώρα, εκπομπές CO2 117 γρ./χλμ.). Η συμπεριφορά του στον δρόμο είναι φιλική, με δυνατό χαρτί την περιμετρική θέα που κάνει για τους επιβάτες πιο ευχάριστη τη διαδρομή. Το τιμόνι είναι αρκετά ελαφρύ, στοιχείο που στον αστικό ιστό είναι ευπρόσδεκτο αφού κάνει την κίνηση αλλά και το παρκάρισμα «παιχνίδι», όμως στις υψηλότερες ταχύτητες θα το θέλαμε κάπως πιο

βαρύ. Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, η ευρεία χρήση της Ε.Ο. «έριξε» αρκετά τη μεικτή κατανάλωση, με τον κομπιούτερ να αναγράφει 8.1 λίτρα/100 χιλιόμετρα. Οι τιμές του Οpel Crossland X 1.2 Turbo ξεκινούν από 20.550 ευρώ.

Περισσότερες φωτογραφίες στο site www.motori.gr

ΙΟΥΝΙΟΣ 2019 | 25


FORMULA 1 Θα «ξυπνήσει» άραγε η Ferrari;

Συναγερμός στη Ferrari Από καταβολής του θεσμού -1950- καμία ομάδα δεν έχει πετύχει στα πέντε πρώτα Γκραν Πρι να σημειώσει το 1-2 στον τερματισμό. Το πέτυχε φέτος η Mercedes! Kείμενο: ΓΙΆΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΌΠΟΥΛΟΣ Φωτογραφίες: PIRELLI, F1 TEAMS

A

υτή η επιτυχία της Mercedes χτύπησε σαν κόκκινος συναγερμός στη Scuderia Ferrari, καθώς βάσει αποτελεσμάτων στα πέντε πρώτα Γκραν Πρι του φετινού πρωταθλήματος, βρίσκεται 96 βαθμούς πίσω. Και δεν είναι μόνο ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει τη Mercedes, είναι και οι λάθος στρατηγικές κατά τη διάρκεια των αγώνων. Δεν επιτρέπεται να μην πρωταγωνιστεί η Ferrari, η μόνη ομάδα που συμμετέχει ανελλιπώς στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 από το 1950. Αριθμοί Η Scuderia με τις 975 εκκινήσεις σε Γκραν Πρι,

26 | ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

με τις 235 νίκες, τα 15 πρωταθλήματα οδηγών και τα 16 κατασκευαστών, με κορυφαίους οδηγούς να έχουν καθίσει στο cockpit των μονοθεσίων της. Aπό τον Χοσέ Φροϊλάιν Γκοντσάλεθ που χάρισε την πρώτη νίκη στην ομάδα στο Βρετανικό Γκραν Πρι το 1951 μέχρι τους Νίνο Φαρίνα, Χουάν Μανουέλ Φάντζιο, Φιλ Χιλ, Τζον Σέρτις, Τζάκι Ιξ, Κλέι Ρεγκατσόνι, Κάρλος Ρόιτμαν, Ζιλ Βιλνέβ, Τζόντι Σέκτερ, Ντιντιέ Πιρονί, Πατρίκ Ταμπέ, Ρενέ Αρνού, Ζαν Αλεζί, Νίκι Λάουντα, Αλεν Προστ, Μίκαελ Σουμάχερ, Ρούμπενς Μπαρικέλο, Κίμι Ραϊκόνεν, Φελίπε Μάσα, Φερνάντο Αλόνσο έχουν οδηγήσει τις κόκκινες βολίδες από το Μαρανέλο. Είναι ανεπίτρεπτο όμως για την ιστορία της η Ferrari να βρίσκεται στη σκιά της Mercedes. Και, φυσικά, η Ferrari δεν είναι ούτε McLaren ούτε

Williams που «παλεύουν» στις τελευταίες θέσεις, έχοντας βέβαια γράψει τη δική τους -επιτυχημένη- ιστορία μερικές 10ετίες πριν.

Δύσκολη αρχή To 2019 για τη Ferrari δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει χειρότερα. Ωστόσο τα πολύ καλά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια των επίσημων χειμερινών δοκιμών στην πίστα της Βαρκελώνης, πριν ανοίξει η αυλαία της φετινής σεζόν, γέμισαν αισιοδοξία την ομάδα, χωρίς όμως να υπολογίσουν τον «ξενοδόχο» (Mercedes) και να πώς χάθηκε η μπάλα… Βέβαια, άλλο δοκιμές και άλλο αγώνας. Η Scuderia Ferrari θα πρέπει να δείξει άμεσα το άλλο της πρόσωπο, αυτό του πρωταγωνιστή. Η αλήθεια πάντως είναι ότι τα τελευταία χρόνια, μετά την εποχή του Λούκα Μοντετζέμολο, η Scuderia «ψάχνει» να βρει τα βήματά της, αλλάζοντας σχεδόν κάθε χρόνο τον αγωνιστικό της διευθυντή. Μετά την εποχή του Ζαν Τοντ και του Ρος Μπρον, «είδαμε» κάτι περίεργους τύπους να αναλαμβάνουν καθήκοντα αγωνιστικού διευθυντή, όπως ο Μάρκο Ματιάτσι («πωλητής» Ferrari) με θητεία μόλις 8 μηνών. Τον αντικατέστησε ο Μα-

motori


H Μercedes είναι τόσο «αλλού», που ο νεαρός Ρώσος Νικολάι Μάτσεπιν σημείωσε τον 2ο ταχύτερο χρόνο, πίσω από τον Μπότας, στις πρόσφατες δοκιμές της Pirelli στην πίστα της Βαρκελώνης

Χάμιλτον ή Μπότας θα σηκώσουν το κύπελλο του πρωταθλητή; Ο Φέτελ θα τους συνοδεύει στο βάθρο, αν η Ferrari δεν ανακάμψει

Προσέξτε τους αισθητήρες πίσω από τον τροχό κατά τη διάρκεια των δοκιμών στην πίστα της Βαρκελώνης

ουρίτσιο Αριβαμπένε (από την καπνοβιομηχανία) που έμεινε στο τιμόνι για τέσσερα χρόνια, ενώ τα ηνία για το 2019 πήρε ο Ματία Μπινότο, προερχόμενος από τη Scuderia. Μάλιστα, μετά το Γκραν Πρι της Ισπανίας, ο Αριβαμπένε σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο και μπορεί να ανακάμψει η ομάδα, αρκεί να δουλέψει σωστά…». Μπορεί άραγε;

motori

Την πιο άσχημη περίοδο της ιστορίας της περνά η Willimas, φιγουράροντας στις τελευταίες θέσεις

Φέτελ - Λεκλέρκ Από την άλλη, το έμψυχο υλικό, των οδηγών, βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τους 4 τίτλους του Φέτελ, ούτε να πούμε ότι ο Γερμανός «ξέχασε» να οδηγεί ή δεν έχει την εμπειρία να «στήσει» το μονοθέσιο, ενώ ο Λεκλέρκ «διψά» για βάθρο και διακρίσεις. Η συνταγή όμως δεν βγαίνει και η Ferrari είναι «υποχρεωμένη» να δει στα μάτια τη Mercedes και -για-

τί όχι;- να την προσπεράσει (δύσκολο, αλλά στη Formula 1 όλα γίνονται …). Είναι «υποχρεωμένη» για τον ίδιο τον Έντσο, τους tifosi, την ίδια τη Formula 1, καθώς Formula 1 χωρίς Ferrari δεν υπάρχει… Περισσότερες φωτογραφίες στο site www.motori.gr

ΙΟΥΝΙΟΣ 2019 | 27


WRC

Έτοιμοι για το γύρο των αναμνήσεων…

SEAT IBIZA KIT CAR EVO 2

Από το μπάκετ Ο χρόνος έχει τη δική του ιστορία. Επιστροφή στο μπάκετ, λοιπόν, και οδηγούμε -είκοσι χρόνια μετά- το Seat Ibiza Κit Car στην πλέον εξελιγμένη του εκδοχή! Kείμενο: ΣΤΡΆΤΗΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΏΤΟΥ Φωτογραφίες: ΜΙΧΆΛΗΣ ΣΤΑΥΡΌΠΟΥΛΟΣ/

Άρωμα από WRC F2 Litre

4 ΤΡΟΧΟΊ

Τ

ο αυτοκίνητο αυτό χρησιμοποιήσαμε με την Τόνια Παυλή στο Ράλι Ακρόπολις το 1998 και το 1999. Πρόκειται για το Ibiza - Παγκόσμιο Πρωταθλητή FIA 2 Litre το 1998 με τους Ροβάνπερα - Σίλαντερ. Τα ονόματά τους είναι γραμμένα στα πίσω τζάμια, και είναι το καλά φυλαγμένο και έγκυρα γραμμένο παλμαρέ του που το επιβεβαιώνει. Άλλωστε, πρόκειται για αυτοκίνητο φυλαγμένο στο μουσείο της Seat. Εκεί οι άνθρωποι -φανατικοί του είδους που γνωρίζουν ιστορία και τέχνη- κάνουν τα πάντα σε καθημερινή βάση ώστε το κειμήλιο να διατηρείται σε κατάσταση… ετοιμότητας.

Έτοιμο… Το παρακολουθείς σταθμευμένο με ασφάλτινο εξοπλισμό και ανατριχιάζεις, στα pits της πίστας-ειδικής διαδρομής της οικογένειας Κανέγιας, λίγα χιλιόμετρα από τη Βαρκελώνη. Στην πίστα όπου δοκιμάσα-

28 | ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

motori


Πάνω αριστερά: Συζητώντας με τον Λόπεθ Μπαντένας υπεύθυνο του Seat Historical Collection στη Βαρκελώνη. Παρακολουθεί ο Χάρης Δάνδουρας Πάνω δεξιά: Η «καρδιά» των 260 ίππων Aριστερά: To «γραφείο», προσέξτε τον επιλογέα ταχυτήτων και το χειρόφρενο

με με τον Νίκο Παπασταθόπουλο το 1997 την πρώτη εκδοχή του Kit Car. Σε πράσινο χρώμα, ίδιο χρώμα με το δικό μας τότε γκρουπ Α, αλλά μέχρι εκεί. Κάναμε όνειρα τότε με τον αγαπημένο «Παπ», team manager-ψυχή της ομάδας μας, της Seat Τεχνοκάρ, και τα υλοποιήσαμε έχοντας έπειτα από έναν χρόνο το δικό μας EVO-2 κίτρινο Κit Car. Η ομάδα μας βρισκόταν σε απόλυτη συνεργασία με την ομάδα του Έρβιν Βέμπερ, συμμετοχή που πρόδιδε το αποτελεσματικό πάθος του Αντώνη Λεβισιανού, Γενικού τότε της Seat, και την ποιότητα της οικογένειας Βασιλάκη, που παρακολουθούσε διακριτικά και ενέκρινε, πάντα με θετική διάθεση, ό,τι σφραγισμένο με άποψη και προοπτική. Ωραία χρόνια, σκέφτεσαι, και σήμερα επιστρέφεις, ακριβώς είκοσι χρόνια μετά, χάρη στον Χάρη Δάνδουρα, Εμπορικό πλέον στη Seat, «στο μπάκετ» εδώ και δεκατέσσερα χρόνια. Στο δικό μας δεξί μπάκετ δεν είναι η Τόνια Παυλή όπως τότε, ενώ λείπει η αγωνία του «Παπ» κάθε φορά που άνοιγε η πόρτα, αφού ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έφτανε δίπλα μας στο service για

motori

αυτή τη μίνι ενημέρωση ουσίας που συνδέει τους ανθρώπους στα ράλι, την πλέον ομαδική προσπάθεια που χαρακτηρίζει το motor sport.

Να ζεις για να οδηγείς... …Επί του προκειμένου, να οδηγείς για να ζεις. Υπολογίστε 260 ίππους σε 1.100 κιλά με ασφάλτινη περιβολή, όπως ακριβώς έλαμπε πρόσφατα στις ελληνικές ειδικές διαδρομές στα χέρια των πρωταθλητών μας Γιώργου Αναπολιοτάκη - Θανάση Τσούκα. Ψυχή και τέχνη στο κόκκινο, ο κόσμος στα βουνά και η εξέλιξη-συντήρηση ήταν έργο της ομάδας Καμπύλη, με το στήσιμο να είναι ευθύνη και του μετρ Λευτέρη Σωτήρχου. Το δικό μας σήμερα, ακριβώς όπως τότε, με χαραγμένα Pirelli και ρυθμισμένες τις Ohlins για Σαν Ρέμο. Η συνέχεια, σαν να μην πέρασε μια μέρα. Φαρδύ το μπάκετ τότε, οριακά στενό σήμερα, αφού έμεινε ίδιο ενώ οι άνθρωποι αλλάζουμε. Χαζεύεις το κεντρικό όργανο, τα κουμπιά στη μέση του ταμπλό, τον επιλογέα που λαχταρούσες, το χειρόφρενο που σε τρόμαζε αλλά όφειλες να προσαρμοστείς με σεβασμό και να το

αξιοποιήσεις. Στη θέση του και το όργανο δεξιά που αξιοποιούσε ο «Αντωνάκης» και η συνέχεια προκύπτει αυτόματα. Ο διακόπτης, το κουμπί, λίγο γκάζι, ο ήχος-μουσική που γνωρίζεις, το πρόσθετο χειριστήριο για την όπισθεν. Στο «Ν» η ένδειξη, και δεν επιτρέπεις υποδείξεις. «Είναι δικό μου αυτό». Έχουμε δύο Ακρόπολις μαζί. Δεν το σκέφτεσαι στιγμή. Σπρώχνεις για την 1η και τραβάς για τις άλλες πέντε, χρησιμοποιώντας συμπλέκτη μόνο στο «σιγά» από 1η σε 2η. Ανεβαίνουν οι στροφές, μεγάλη η συναισθηματική φόρτιση. Πού είναι ο Λευτέρης, ο Νικόλας, ο ένας ή ο άλλος Κώστας; Η διαδρομή έχει ενδιαφέρον, αφού δεν πρόκειται για πίστα, αλλά για ειδική τύπου Ασκάρι, με ωραίο, γλιστερό οδόστρωμα και υψομετρικές διαφορές. Το αυτοκίνητο συγκλονιστικό. Με ψυχή που δεν την επηρεάζει ο χρόνος, καθώς μόνο ξεπερασμένα δεν μπορείς -είναι αδύνατο- να χαρακτηρίσεις τα μηχανικά του. Σκέφτεσαι τον Πανουργιά, τον Γιάννη Ακράτο, τον Παναγιώτη Παραδείση, τον «Μπόζιο», αλλά αρνείσαι να το παραδεχτείς πως είσαι… βαριά ασθενής. Απλά, αθεράπευτα γοητευμένος με ό,τι σφόδρα ερωτεύτηκες. Άλλωστε, ποτέ δεν μου συγχώρεσα τότε που απερίσκεπτα το σκότωσα και δεν το σεβάστηκα στην Κινέτα, στο Ακρόπολις του '99, στη μάχη με τα Hyundai και τους καλύτερους. Το θέλαμε όλοι τόσο πολύ. Όμως το φωτάκι στο ταμπλό επιβάλλει αλλαγή ταχύτητας, ξεπερνώντας τις 8.000 σ.α.λ. και τον χρόνο να επιβάλει την επιστροφή στα pits. Με σεβασμό, αλλά για να επιστρέψεις εγκαταλείποντας το Κit Car ώστε να φωτογραφηθεί το Ateca με τους 300 θέλει γερά νεύρα και τα μάτια προδίδουν πως εδώ δεν είναι ο Σ.Χ., αλλά ο «Στρατισίνο».

Mε σεβασμό Υπόκλιση στους ανθρώπους του μουσείου που διατηρούν λαμπερά τα «κοσμήματα» προδίδοντας την κουλτούρα τους και δεν υπάρχουν λόγια για όσους ασχολήθηκαν και φρόντισαν να ταξιδέψουμε στον χρόνο και να ζήσουμε τις αναμνήσεις μας. Άλλωστε, τότε το «ευχαριστώ, Αντώνη-Nίκο» είχε τη δική του διαχρονική αξία και, όσο και αν η καθημερινότητα το πληγώνει, Τόνια και Νίκο «Παπ», το αίμα νερό δεν γίνεται. ΙΟΥΝΙΟΣ 2019 | 29


TO THE POINT

RECORD

Γράφει:

ΠΕΡΗΣ ΧΑΛΑΤΣΗΣ

Σκεφθείτε την …τσέπη σας

Η

Κωνσταντινούπολη -παρά το γεγονός ότι με την Τουρκία σε πολιτικό επίπεδο δεν έχουμε και τις καλύτερες σχέσεις- είναι ιδανικός προορισμός για ένα ολιγοήμερο ταξιδάκι. Τα θετικά είναι περισσότερα από τα αρνητικά και, το σπουδαιότερο, από πλευράς κόστους συμφέρει.

ΕΊΧΑΜΕ ΝΑ ΠΆΜΕ πάνω από 10 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Ειλικρινά δεν πιστεύαμε στα μάτια μας βλέποντας τα έργα που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια. Πριν φτάσεις στο κέντρο της πόλης μένεις έκθαμβος από τους ουρανοξύστες που θυμίζουν Σιγκαπούρη. Όλες οι μεγάλες πολυεθνικές έχουν συγκεντρωθεί στους αμέτρητους ουρανοξύστες που βρίσκονται το πολύ 20 χιλιόμετρα από το κέντρο. ΟΙ ΤΟΎΡΚΟΙ έχουν προχωρήσει πολύ μπροστά από πλευράς τεχνολογίας και ποιότητας ζωής. Τουλάχιστον στη νέα Κωνσταντινούπολη έχουν κάνει άλματα. Σίγουρα με τη βοήθεια ξένων τεχνοκρατών (ίσως και άλλων πόρων - οικονομικών…). Ας δούμε, όμως, γιατί συμφέρει η Τουρκία για λίγες ημέρες διακοπών. Η ΤΟΥΡΚΊΑ σήμερα για τον τουρίστα είναι φθηνή. Η τουρκική λίρα βρίσκεται στα χειρότερά της. Σε αυτό βοήθησε η αλαζονεία του Ερντογάν - η κακή πολιτική του. Όταν πήγαμε στην Κωνσταντινούπολη (διαβάστε σε άλλες σελίδες τη διαδρομή), η τουρκική λίρα είχε υποτιμηθεί πέντε φορές. Το φαγητό φθηνό, η ποιότητα καλή και το σέρβις άψογο. Η μετακίνηση συμφέρει να γίνεται με ταξί και όχι με το δικό σου αυτοκίνητο. Πρώτον, γιατί έχει ατέλειωτο μποτιλιάρισμα και όταν δεν ξέρεις τους δρόμους καθυστερείς και, δεύτερον, γιατί δεν σε δέχονται στα φυλασσόμενα παρκινγκ, αφού είναι πάντα γεμάτα. Η ΜΕΤΑΚΊΝΗΣΗ με ταξί είναι πάμφθηνη. Τα καύσιμα είναι φθηνότερα απ’ ό,τι στην Ελλάδα και σε συνδυασμό με την υποτιμημένη λίρα συμφέρει να σε πηγαίνουν οι ντόπιοι. Μια συμβουλή για όσους τολμούν: Τα καλά ξενοδοχεία είναι όλα στο διαδίκτυο. Αλλά οι τιμές είναι σε δολάρια ή σε ευρώ. Αν κλείσετε μέσω του γνωστού τρόπου από το διαδίκτυο, θα πληρώσετε σε ευρώ. Συμφέρει να πάτε στην Κωνσταντινούπολη, να κλείσετε το ξενοδοχείο που θέλετε και να πληρώσετε με το τοπικό νόμισμα. Θα σας κάνουν και «σκόντο». Και στα ανταλλακτήρια στους δρόμους όλο και κάποια καλύτερη τιμή θα σας δώσουν από αυτές που δίνουν στα ξενοδοχεία.

30 | ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

Παράδεισος έγινε η «πράσινη κόλαση» για το νέο Megane R.S. Trophy-R

RENAULT MEGANE R.S. TROPHY-R

Έσπασαν τα χρονόμετρα Βέλος θύμισε το Renault Megane R.S. Trophy-R στη θρυλική πίστα του Νίρμπουργκρινγκ, όπου σημείωσε νέο ρεκόρ γύρου «κατακτώντας» τον τίτλο του ταχύτερου προσθιοκίνητου μοντέλου παραγωγής. Κείμενο: ΓΙΏΡΓΟΣ ΨΑΡΡΆΣ Φωτογραφίες: RENAULT

Σ

την «πράσινη κόλαση», όπως αποκαλείται η γερμανική πίστα, το πιο σκληροπυρηνικό Megane που κατασκεύασε ποτέ η Renault χρειάστηκε μόλις 07’40’’100 για να διανύσει τον γύρο των 20,6 χλμ. και 07’45’’389 για τη συνολική απόσταση των 20.83 χλμ. Σε σύγκριση με το πιο «αγαθό» Megane R.S Trophy, «αδυνάτισε» κατά 130 κιλά, βελτιώθηκε η αεροδυναμική του, ενώ οι μηχανικοί της Renault έκαναν επεμβάσεις στο σασί του.

Με φουλ γκάζι και στόχο το νέο ρεκόρ, το οποίο και σημείωσε

Ίδια καρδιά Κάτω από το εμπρός καπό παραμένει ο γνωστός από το Megane R.S Trophy κινητήρας των 1.8 λίτρων, απόδοσης 300 ίππων και 420 Nm ροπής, ο οποίος συνδυάζεται με 6άρι μηχανικό κιβώτιο ή με αυτόματο διπλού συμπλέκτη και με

μηχανικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης τύπου Torsen.

Πρεμιέρα Οι πιλότοι της Renault στη Formula 1, Ντάνιελ Ρικιάρντο και Νίκο Χούλκεμπεργκ,

στο πλαίσιο του φετινού Γκαρν Πρι του Μονακό σύστησαν για πρώτη φορά στο κοινό το νέο Megane R.S. Trophy-R. Η εμπορική του διάθεση όμως θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους σε περιορισμένο αριθμό μονάδων.

motori


Business Energy, το περιοδικό Κυκλοφορεί κάθε μήνα


Comfort class SUV.

NEO SUV CITROËN C5 AIRCROSS Ανάρτηση µε Progressive Hydraulic Cushions® Καινοτόµα καθίσµατα Advanced Comfort® 20 συστήµατα υποβοήθησης οδήγησης Grip Control µε Hill Descent Assist 3 ανεξάρτητα, αναδιπλούµενα και ανακλινόµενα πίσω καθίσµατα Χώρος αποσκευών έως 720lt µε πίσω καθίσµατα σε όρθια θέση 6 τεχνολογίες συνδεσιµότητας Αυτόµατο κιβώτιο EAT8

*

ΜΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ *

2 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση συν 3 χρόνια επέκταση εργοστασιακής εγγύησης. Μικτή κατανάλωση και εκποµπές CO2 Citroën C5 AIRCROSS: από 3,8 έως 7,2 lt/100km και από 106 έως 132 gr/km.

www.citroen.gr

Profile for motori

Motori.gr ΤΕΥΧΟΣ 65 • IOYNIOΣ 2019  

Motori.gr ΤΕΥΧΟΣ 65 • IOYNIOΣ 2019  

Profile for 59216
Advertisement