Page 1

ΤΕΥΧΟΣ

MAΡΤΙΟΣ 2019

ΒΡΑΒΕΊΑ AUTOBEST ΓΚΑΛΆ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΈΛΛΕΣ FORMULA 1 ΟΜΆΔΕΣ ΚΑΙ ΠΙΛΌΤΟΙ

CITROEN ΠΑΖΛ ΙΣΤΟΡΊΑΣ 100 ΕΤΏΝ GENEVA MOTOR SHOW ΤΑ ΝΈΑ ΜΟΝΤΈΛΑ

ΤOYOTA COROLLA

It’s back


ΦΩΝΑΧΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ Του

ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΕΥΧΟΣ

62 MAΡΤΙΟΣ 2019

INDEX CITROEN

Ιστορία 100 χρόνων με εξαρτήματα  MERCEDES-CIGARETTE

Το βέλος των κυμάτων 

6

GENEVA MOTOR SHOW

8

Tα νέα μοντέλα στη σκηνή  ΟPEL

15

Περνάει στον Ομιλο Συγγελίδη 

Οι απουσίες της Γενεύης

Μ

εταξύ 7 και 17 Μαρτίου διοργανώνεται μια από τις πιο σημαντικές εκθέσεις αυτοκινήτου στη μητρόπολη της παγκόσμιας ωρολογοποιίας. Στη Γενεύη κλείνεται κάθε χρόνο το πρώτο ραντεβού επί ευρωπαϊκού εδάφους για τις νέες παρουσιάσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας. Είναι Σαλόνι με ιστορία και πρεστίζ και ως τέτοιο είναι ετήσιο, εν αντιθέσει με αυτά της Φρανκφούρτης και του Παρισιού, που εναλλάσσονται κάθε χρόνο. Και όμως, ακόμα και αυτή η τόσο σημαντική διοργάνωση αρχίζει να πλήττεται από το φαινόμενο των καιρών στον χώρο των εκθέσεων: τις “ηχηρές” απουσίες. Φέτος στο «απουσιολόγιο» βρίσκονται Ford, Opel, Hyundai, Volvo, Mini, DS, Infiniti, Jaguar και Land Rover. Και μπορείς να δικαιολογήσεις κατά κάποιον τρόπο τις πιο μαζικές μάρκες, αλλά, όταν βλέπεις να απουσιάζoυν από τη “γιορτή” η Jaguar και η Land Rover, κάτι συμβαίνει. Έπαψε μήπως η Ελβετία να είναι μια από τις πιο σημαντικές αγορές για τα βρετανικά πολυτελή αυτοκίνητα;

ΟΙΚΟΝΟΜΊΑ κλίμακος, είναι η μόνιμη επωδός στα χείλη των στελεχών όταν επιχειρούν να αιτιολογήσουν την κατάσταση. Και δεν έχουν άδικο όσοι την επικαλούνται. Μόνη η συμμετοχή σε μια διεθνή έκθεση είναι υπόθεση εκατομμυρίων. Υπολογίστε ενοίκιο αίθουσας, κατασκευή περιπτέρου, μεταφορά αυτοκινήτων, προσωπικό που θα τα φροντίζει, μετακινήσεις στελεχών, υλικά παντός είδους και να πώς μαζεύονται τα εκατομμύρια.

www.facebook.com/ motorigr

COVER STORY

16

Toyota Corolla, η νέα εποχή  ΑUTOBEST

Το gala βραβείων στις Βρυξέλλες  AΣΦΆΛΕΙΑ

Εξωτερικοί αερόσακοι  @motorigr

businessenergy.gr OIKONOMIA ENEΡΓEIA ΑΓΟΡΕΣ

MΟΥΣΕΊΟ ΤΈΧΝΗΣ ΝΈΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

Εκεί και το Fiat 500L  ΝΈΟ RENAULT CLIO

Πρεμιέρα στη Γενεύη  CITROEN C5 AIRCROSS

Το καλύτερο Citroen  FORMULA 1

Οι νέοι συνδυασμοί  WRC

«Σουηδός» ο Τάνακ  ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ AUTOBEST

LAMBORGHINI MIURA

Η προεδρική 

4

18 22 23 24 25 26 28 30

ΌΜΩΣ ΟΙ ΕΚΘΈΣΕΙΣ των αυτοκινήτων δεν γίνονται μόνο για να επιδείξουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες τα προϊόντα τους. Οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να τα δουν συγκεντρωμένα, να τα συγκρίνουν και να αποκτήσουν μια σαφή εικόνα πριν την τελική τους επιλογή. Αυτή η δυνατότητα παύει πλέον να υπάρχει. «ΑΚΟΛΟΥΘΟΎΜΕ άλλο δρόμο επικοινωνίας» είναι η απάντηση από τις εταιρείες στο διαμορφούμενο έλλειμμα προβολής των μοντέλων τους μέσω των εκθέσεων. Και εννοούν μάλλον το διαδίκτυο και τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει. Μπορεί να μην έχουν άδικο στην επιλογή τους, στην εποχή που ζούμε, όμως “χάνουν” στην αμεσότητα. Είναι άλλο πράγμα να βλέπεις μπροστά σου το αυτοκίνητο των ονείρων σου καλογυαλισμένο, να κάθεσαι στη θέση του οδηγού, να περιεργάζεσαι το ταμπλό και την κονσόλα, να “αισθάνεσαι” τους χώρους, να μελετάς τους κινητήρες. Η τεχνολογία είναι το νέο πεδίο της επικοινωνίας, κανείς δεν το αμφισβητεί, όμως ο παραδοσιακός τρόπος της έκθεσης πάντα θα έχει το κοινό του, πάντα θα είναι στην καρδιά των real fans. ΠΆΝΤΩΣ ΟΙ ΕΠΙΣΚΈΠΤΕΣ της Γενεύης θα αποζημιωθούν, αφού το μενού περιλαμβάνει τους “ξεχωριστούς” κατασκευαστές. Ferrari, Pagani, Lamborghini, Bentley, Rolls-Royce, Aston Martin, Bugatti, Koenigsegg, Rimac, Maserati, Porsche και McLaren θα είναι εκεί για να δώσουν λάμψη στα όνειρά τους.

2 | ΜΑΡΤΙΟΣ 2019

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΟ NAVAK DRIVING ACADEMY ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΣΤΟ

www.motori.gr

Ιδιοκτήτης: Εκδόσεις motori Ε.Π.Ε. Δ.Σούτσου 24 Α 11521, Αθήνα, τηλ: 210 6400281 www.motori. gr • mail: motori@motori.gr ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΣΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ Σύνταξη: Γιώργος Ψαρράς, Σωτήρης Χάλλας Άρθρα: Στράτης Χατζηπαναγιώτου, Δημήτρης Σταυρόπουλος, Πέρης Χαλάτσης, Γιάννης Κανουπάκης, Σταύρος Κ. Χαρίτος Φωτογράφος: Κλεοπάτρα Σάρλη Σχεδιασμός: Σπύρος Αλεξίου Εκτύπωση: Καμπύλη Α.Ε. ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Τα άρθρα απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και μόνο

motori


TO THE POINT

AUTO NEWS

CITROEN

Eμπνευση η ιστορία Γράφει:

ΣΤΡΆΤΗΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΏΤΟΥ

Μάρτης γδάρτης...

Ε

παληθεύεται η παράδοση, και φέτος το γλίστρημα έγινε συνήθεια. Ενίοτε τα δελτία ειδήσεων υπερβάλλουν, αλλά όσοι κάτοικοι σε περιοχές όπου πιάνει το χιόνι, είτε ταλαιπωρήθηκαν είτε χρησιμοποίησαν συστήματα προστασίας. Συχνά μάλιστα, και ειδικά όλοι με ακριβά βαριά τζιπ, εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα.

ΤΟ ΣΎΣΤΗΜΑ 4X4 καταργείται όταν συνδυάζεται με φαρδιά λάστιχα - με τεράστιους τροχούς που δεν επιτρέπουν στην τετρακίνηση να κάνει τη δουλειά της. Θα λέγαμε ότι όλα αυτά τα τεράστια τζιπ, συνήθως πολυτελείας, αποτελούν θανάσιμο εχθρό και καταστροφικό όπλο αν δεν συνδυάζονται με τα σωστά για την περίσταση ελαστικά. ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ σωστά επιλεγμένα σε προστατεύουν ιδανικά. Διαθέτεις τιμόνι και επιτρέπεις στο σύστημα μετάδοσης να λειτουργεί υποδειγματικά. Αξιοποιείς το σύστημα 4x4, αλλά, ακόμα καλύτερα, επιβιώνεις και μετακινείσαι και με ασφάλεια με κίνηση σε δύο τροχούς. Με ένα ελαφρύ αυτοκίνητο, όπως της κατηγορίας Β π.χ., τίποτα δεν σε σταματάει αν χρησιμοποιείς, έστω μόνο μπροστά, ειδικά χειμερινά ελαστικά. Χωρίς καρφιά, και βέβαια είναι αυτονόητο ότι δεν τα έχετε ξεχάσει στο γκαράζ για την ώρα ανάγκης.

Μπορεί ένας πίνακας που σε μήκος και πλάτος δεν ξεπερνάει τα 90 εκατοστά να φιλοξενήσει την ένδοξη ιστορία του ενός αιώνα της Citroen; Μπορεί, όταν υπάρχει έμπνευση και ταλέντο. Κείμενο: ΓΙΏΡΓΟΣ ΨΑΡΡΆΣ Φωτογραφίες: CITROEN

Σ

τη φετινή Έκθεση Retromobile, που διεξήχθη στο Παρίσι, τα βλέμματα των επισκεπτών δεν ήταν «καρφωμένα» μόνο στην εκπληκτική και πάντα επίκαιρη Citroen DS 21 Pallas (λόγω της επαναστατικής τεχνολογίας που έφερε) ή στα άλλα κλασικά μοντέλα της γαλλικής εταιρείας. Την προσοχή όλων τράβηξε και ένας πίνακας. Ένας διαφορετικός πίνακας, με εξαρτήματα της Citroen, 263 για την ακρίβεια.

Δημιουργός Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης Jean-Baptiste Senequier, που δηλώνει ερωτευμένος με τη Citroen, επέλεξε μετά από μια πολύμηνη έρευνα τους σημαντικότερους σταθμούς του ταξιδιού της γαλλικής εταιρείας, που ξεκίνησε πριν από 100 χρόνια.

Εκθέματα Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει από απόσταση αναπνοής τα φωτιστικά σώματα των 2CV, DS, GS και AMI8, τις χειρολαβές θυρών των Rosalie, Traction, DS, 2CV, CX, C2 και C4 Cactus, διαφημίσεις και

Ένα κολάζ από τα κομμάτια 100 ετών ιστορίας της Citroen εμβλήματα της Citroen άλλων εποχών, την υδραυλική ανάρτηση της θρυλικής DS, το τιμόνι του C4 Picasso, μινιατούρες, κλειδιά, ζώνες ασφαλείας, λεβιέδες ταχυτήτων και πίνακες οργάνων από διάφορα μοντέλα. Μάλιστα η κεντρική διάταξη των αντικειμένων μέσα

στο γλυπτό του απεικονίζει τα διακριτικά του λοχία, το έμβλημα δηλαδή της Citroen. Να σημειωθεί ότι ο καλλιτέχνης έχει ξανασυνεργαστεί με τη Citroen το 2016 και το 2017 με δύο ακόμα έργα, το “I love Citroen” και το “I Inspire Citroen”.

ΤΑ ΛΆΣΤΙΧΑ δεν είναι όπως το καλό κρασί. Ωριμάζουν και καταστρέφονται. Το βάθος τους κρίσιμο, το πόσο δε ισορροπούν το σύστημα 4x4 σε πολλές περιπτώσεις το αποδεικνύει και η PSA, που διαθέτει σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης για ειδικές περιπτώσεις σε κατήφορο με ή χωρίς λάσπη. Το γαλλικό φάρμακο στο γλίστρημα, γνωστό και ως «Σύστημα Κελάδη». Πρόκειται για τον Τεχνικό Δ/ντή του γκρουπ Συγγελίδη, που διδάσκει την εφαρμογή του στο «3008» και στα αντίστοιχα Citroen. ΑΝ ΓΕΝΙΚΏΣ οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά, επί του προκειμένου ένα σωστό τεστ χειμερινών ελαστικών ξεπερνάει τον ειδικό στο τιμόνι. Με σεβασμό.

4 | ΜΑΡΤΙΟΣ 2019

Προσέξτε το έμβλημα της Citroen που σχηματίζεται στο κέντρο

Μια DS 21 Pallas μπροστά από το πολυσυλλεκτικό αυτό έργο

motori


1.200cc - 110hp. ΠΙΟ ∆ΥΝΑΤΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ!


TO THE POINT

PROJECT

Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για στεριά και θάλασσα

Γράφει:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΟΥΠΑΚΗΣ

Πετάει, πετάει ο... γάιδαρος!

Α

ν έχουμε κάνει αεροπορικά ταξίδια… Εκατοντάδες τις τελευταίες 3 δεκαετίες! Σχεδόν με κάθε πτητικό μέσο. Με καλούς και κακούς καιρούς, λίγο-πολύ δηλαδή «τα έχουμε δει όλα». Κάποτε μας υπολόγιζαν περισσότερο ως εργαζόμενους όσοι μας καλούσαν σε παρουσιάσεις και πετoύσαμε business class. Έτσι, έπρεπε και έτσι πρέπει, διότι αυτό απαιτεί το fair play, μια έννοια δυστυχώς χαμένη πια στον αχταρμά της οικονομικής κρίσης.

ΑΣ ΕΊΝΑΙ ΌΜΩΣ, εμείς τη δουλειά μας την κάνουμε και economy, το μάθαμε με τον καιρό. Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα βρίσκεται μακριά από τα κέντρα των ευρωπαϊκών χωρών όπου συνήθως γίνονται τα events, με αποτέλεσμα να απαιτούνται συχνά 2+2 πτήσεις για να πάς και να γυρίσεις. Σε ένα διήμερο αυτό είναι «σκότωμα», άρα ή πρέπει να βρίσκουν οι διοργανώτριες εταιρείες απευθείας πτήσεις (όπου υπάρχουν) με πιθανή δεύτερη διανυκτέρευση ή να συνδυάζουν δρομολόγια με ενδιάμεσο σταθμό, κάτι που συνηθίζεται, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλα γκρουπ και δεν εξασφαλίζονται εύκολα θέσεις. Η ταλαιπωρία των συνδυασμένων πτήσεων κορυφώνεται με τις τελευταίες πρακτικές των αεροπορικών, που προσβάλλουν τον ταξιδιώτη! Η LUFTHANSA χρησιμοποιεί λόγου χάρη στο κανονικό πρωινό δρομολόγιο Αθήνα Φρανκφούρτη παλιά 737 εκ Τουρκίας, της low budget Sun Express, σε κακή κατάσταση και με χαλασμένα καθίσματα. Μετά συνεχίζεις, ευτυχώς, με Lufthansa Airbus 320 neo και φτάνεις σαν άνθρωπος στην όμορφη Μαγιόρκα. Την επομένη, καθώς παίρνεις τον δρόμο της επιστροφής, ταξιδεύεις, σε πρώτη φάση, στριμωγμένος πάλι με φθηνή «θυγατρική», την Eurowings, που χρεώνει και το νεράκι ακόμη, για να κάνεις την προσευχή σου την ώρα που ο πιλότος δεν τα καταφέρνει να προσγειώσει το Airbus 320 στην ηλιόλουστη Βιέννη και το πετυχαίνει με τη δεύτερη... ΌΤΑΝ ΠΙΑ ΓΥΡΝΆΣ ανακουφισμένος στην Ελλάδα με την καλύτερη από πολλές απόψεις αεροπορική που λέγεται Aegean και με εξαιρετική γυναίκα κυβερνήτη, συνειδητοποιείς πως το ήμισυ της τσουχτερής καταβολής πήγε χαμένο, μαζί με τις αντοχές σου, κυριολεκτικά με χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες….

6 | ΜΑΡΤΙΟΣ 2019

MERCEDES AMG - CIGARETTE RACING

Το αστέρι της θάλασσας Καυτά νέα με προηγμένη τεχνολογία και επαναστατικά υλικά για τους εραστές των επιδόσεων σε στεριά και θάλασσα. Κείμενο: ΣΩΤΉΡΗΣ ΧΆΛΛΑΣ Φωτογραφίες: MERCEDES

Η

AMG, το τμήμα της Mercedes που αναλαμβάνει τα αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων, συνεργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια με την εταιρεία κατασκευής σκαφών Cigarette Racing. Οι δύο εταιρείες έχουν κατασκευάσει από κοινού μέχρι στιγμής Οι θέσεις στο 10 σκάφη με το κάCigarette Racing θε ένα από αυτά να με υπογραφή AMG αντλεί έμπνευση από τα μοντέλα της Mercedes - AMG. Τώρα δημιούργησαν ακόμα ένα, το ενδέκατο, του οποίου το ασφάλτινο alter ego είναι η τελευταία δημιουργία των Γερμανών, η Mercedes-AMG GT 63 S 4-door Coupé με V8 «καρδιά» biturbo 4.0 λίτρων, 639 ίππων.

Όνομα όχι τυχαίο Η ονομασία του είναι 41’ AMG Carbon Edition και πρόκειται για ένα σκάφος στο οποίο έχει χρησιμοποιηθεί πληθώρα ελαφρών αλλά και ανθεκτικών υλικών, ώστε να εξοικονομηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο βάρος. Μεταξύ αυτών, όπως γίνεται έκδηλο και από την ονομασία του, είναι και τα ανθρακονήματα (carbon στα Αγγλικά). Η προσπάθεια για επίτευξη όσο το δυνατόν χαμηλότερου βάρους είναι ένας από τους τομείς που ενώνουν τις εταιρείες Cigarette Racing και Mercedes - AMG. Ένα ακόμα στοιχείο που γίνεται, έμμεσα, φανερό από την ονομασία είναι το μήκος. Συγκεκριμένα, η απόσταση που χωρίζει την πλώρη

από την πρύμνη φτάνει τα 12,5 μέτρα, όμως αν αυτό το νούμερο μετατραπεί σε πόδια, την αμερικανική μονάδα μέτρησης του μήκους, τότε προκύπτει ο αριθμός 41.

Με ισχύ που ξεσηκώνει Ένας άλλος παράγοντας που ενώνει τις δύο εταιρείες είναι η προσπάθεια για επίτευξη όσο το δυνατόν υψηλότερων ταχυτήτων, κάτι που έχουμε δει σε όλα τα σκάφη που έχουν δημιουργήσει μαζί, αφού η ιπποδύναμη έχει φτάσει ακόμα και τους 3.100 ίππους. Αν και στην περίπτωση 41’ AMG Carbon Edition η ισχύς δεν είναι τόσο εξωφρενική, σίγουρα παραμένει εξαιρετικά υπολογίσιμη, αφού φτάνει τους 1.600 ίππους. Η τιμή αυτή προκύπτει από το άθροισμα των τεσσάρων εξωλέμβιων μηχανών που βρίσκουμε στο πίσω μέρος του σκάφους, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί από τη Mercury και αποδίδουν 400 ίππους η κάθε μία. Υπολογίστε και τους 639 του αυτοκινήτου, έτσι το σύνολο ανεβαίνει στους 2.239 ίππους.

Κορυφαίες επιδόσεις Χάρη στη μείωση του βάρους αλλά και την αυξημένη ισχύ των τεσσάρων Mercury Racing 400R το σκάφος μπορεί με οκτώ επιβάτες να κινηθεί με ταχύτητα μέχρι και 142 χλμ./ώρα, ενώ σε χαμηλότερες ταχύτητες μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 20 άτομα. Ίσως τα 142 χλμ./ώρα να μη φαντάζουν ως κάποια φοβερή ταχύτητα κίνησης, όμως στη θάλασσα, όπου οι αντιστάσεις και οι τριβές είναι σαφώς περισσότερες από ό,τι σε ένα αυτοκίνητο, οι τιμές αυτές σε γεμίζουν αδρεναλίνη και σε προκαλούν. Όμως η θάλασσα απαιτεί σεβασμό και πολύ καλούς χειρισμούς.

motori


Comfort class SUV.

NEO SUV CITROËN C5 AIRCROSS Ανάρτηση µε Progressive Hydraulic Cushions® Καινοτόµα καθίσµατα Advanced Comfort® 20 συστήµατα υποβοήθησης οδήγησης Grip Control µε Hill Descent Assist 3 ανεξάρτητα, αναδιπλούµενα και ανακλινόµενα πίσω καθίσµατα Χώρος αποσκευών έως 720lt µε πίσω καθίσµατα σε όρθια θέση 6 τεχνολογίες συνδεσηµότητας Αυτόµατο κιβώτιο EAT8

*

ΑΠΟ

22.550€ ΜΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ *

2 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση συν 3 χρόνια επέκταση εργοστασιακής εγγύησης. Μικτή κατανάλωση και εκποµπές CO2 Citroën C5 AIRCROSS: από 3,8 έως 7,2 lt/100km και από 106 έως 132 gr/km.

www.citroen.gr


GENEVA INTERNATIONAL MOTOR SHOW 2019

Πασαρέλα μοντέλων Ανοίγει η αυλαία των διεθνών εκθέσεων, με πρώτο σταθμό το Eκθεσιακό Kέντρο Palexpo στη Γενεύη. Βρίσκεται δυο βήματα από το αεροδρόμιο, κάτι που κάνει την επίσκεψη ακόμα πιο εύκολη. Κείμενο: ΓΙΏΡΓΟΣ ΨΑΡΡΆΣ Φωτογραφίες: ΑΡΧΕΊΟ

Α

πό 7 έως 17 Μαρτίου υπάρχει ακόμα ένας λόγος για να επισκεφθείτε την Ελβετία, πέρα από τα χιονοδρομικά κέντρα, τα πολυτελή σαλέ στο χιόνι και τις φημισμένες σοκολάτες. Αυτός είναι το 89ο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, το οποίο, παρά τις σημαντικές απουσίες εκθετών, φιλοξενεί πληθώρα νέων μοντέλων. Ας γνωρίσουμε μερικά από αυτά.

CUPRA FORMENTOR Τον ομφάλιο λώρο με τη μητρική Seat κόβει η αυτόνομη πλέον εταιρεία Cupra, καθώς παρουσίασε το πρώτο αποκλειστικά δικό της μοντέλο. Χρησιμοποιεί ένα υβριδικό σύνολο απόδοσης 245 ίππων, ενώ συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη και διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης. Μόνο με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να κινηθεί για 50 χλμ., σύμφωνα πάντα με την Cupra. Στα ενδότερα του νέου Formentor το ενδιαφέρον ελκύουν ο ψηφιακός πίνακας οργάνων, η οθόνη αφής των 10 ιντσών και ο νέος επιλογέας του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων. Στην παραγωγή αναμένεται να μπει το 2020.

8 | ΜΑΡΤΙΟΣ 2019

motori


GENEVA INTERNATIONAL MOTOR SHOW 2019

PEUGEOT 208 Mην απορείτε, αυτό είναι το νέο Peugeot 208, απλώς αποφάσισε να βαδίσει στα σχεδιαστικά χνάρια του μεγαλύτερου αδελφού 508. Αρχικά θα προσφέρεται με έναν βενζινοκινητήρα 1.2 λίτρων 75 ίππων και με έναν πετρελαιοκινητήρα 1.5 λίτρων 100 ίππων. Ωστόσο η γκάμα κινητήρων του αργότερα θα εμπλουτιστεί. Αιχμή του δόρατος αποτελεί η αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοσή του ονόματι e-208. O ηλεκτροκινητήρας του αποδίδει 136 ίππους και 260 Nm, η χωρητικότητα της μπαταρίας είναι 50 kWh, η αυτονομία του φτάνει τα 340 χλμ. (WLTP), επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα εντός 8,1 δευτ., ενώ μπορεί να φορτίσει από 0 μέχρι 80% εντός 30 λεπτών.

SKODA VISION IV Σχεδιαστικά ρηξικέλευθο, ηλεκτροκίνητο και οιωνός μιας νέας εποχής για τη Skoda. Αυτή είναι η συντομότερη περιγραφή που μπορούμε να κάνουμε για το νέο Vision iV. Ας γίνουμε όμως λίγο πιο αναλυτικοί. Ξεχωρίζει για το τετράθυρο αμάξωμά του με coupe γραμμή οροφής, έχει έντονες ακμές που εκπέμπουν δυναμισμό, αντικαθιστά τους παραδοσιακούς πλευρικούς καθρέφτες με κάμε-

10 | ΜΑΡΤΙΟΣ 2019

ρες, ενώ βασίζεται στη νέα πλατφόρμα MEB. Μια λεπτή φωτεινή λωρίδα ενώνει τα εμπρός στενόμακρα Led φωτιστικά σώματα περνώντας μέσα από τη μάσκα, ενώ τα πίσω έχουν σχήμα “C”. Φρεσκότατο οπτικά είναι και το εσωτερικό του με νέο τιμόνι που έχει δύο μόνο ακτίνες, ψηφιακό πίνακα οργάνων και μεγάλη κεντρική οθόνη τύπου tablet.

motori


GENEVA INTERNATIONAL MOTOR SHOW 2019

VOLKSWAGEN Τ-ROC R Αγρίεψε το Volkswagen Τ-Roc, καθώς αποκτά νέα ισχυρότερη έκδοση ονόματι “R”, η οποία έχει εξελιχθεί στη θρυλική πίστα του Νίρμπουργκρινγκ από κορυφαίους οδηγούς αγώνων. Η γερμανική εταιρεία, όπως είναι λογικό, επέλεξε μια πιο επιθετική σχεδίαση στο εμπρός και πίσω τμήμα του νέου T-Roc R. Τροφοδοτείται από δίλιτρο κινητήρα απόδοσης 300 ίππων και 400 Nm ροπής, ο οποίος θα συνδυάζεται με κίνηση σε όλους τους τροχούς μέσω εξελιγμένου συστήματος 4MOTION και αυτόματου κιβωτίου DSG διπλού συμπλέκτη. Οι επιδόσεις του αναφέρουν επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ ώρα εντός 4,9 δευτ. και μέγιστη ταχύτητα 250 χλμ./ώρα.

CITROEN AMI ONE CONCEPT To αστικό μέλλον βλέπει η Citroen μέσα από το νέο Ami One Concept, το οποίο έχει μήκος μόλις 2,5 μέτρα και το βάρος του δεν ξεπερνά τα 425 κιλά. Είναι διθέσιο και οι πόρτες του ανοίγουν με αντίθετη φορά η μία από την άλλη. Εναρμονισμένο με το πνεύμα της εποχής είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητο, η μπαταρία ιόντων-λιθίου του βρίσκεται στο δάπεδο, μπορεί να φορτίσει εντός 2 ωρών, η αυτονομία του υπολογίζεται στα 100 χλμ. και η τελική του ταχύτητα δεν ξεπερνά τα 45 χλμ./ώρα. Σε ορισμένες χώρες το φουτουριστικό Ami One Concept δεν χρειάζεται δίπλωμα οδήγησης, επομένως σίγουρα θα γίνει ποθητό από νέους 16 ετών και πάνω.


GENEVA INTERNATIONAL MOTOR SHOW 2019

ΜITSUBISHI ASX Το μεγαλύτερο βάρος της ανανέωσης στο Μitsubishi ASX σηκώνει η εξωτερική του επιφάνεια, η οποία πλέον παραπέμπει αρκετά στο μεγαλύτερο Εclipse Cross. Προσέξτε τη χρωμιωμένη μάσκα σχήματος “X”, ονόματι “Dynamic Shield”, τους νέους στενόμακρους εμπρός προβολείς, τις τετραγωνισμένες εξατμίσεις, τις αλουμινένιες ποδιές, τα σαφώς διαφοροποιημένα πίσω, Led πλέον, φωτιστικά σώματα και τον πίσω διαχύτη. Στο εσωτερικό η σημαντικότερες αλλαγές βρίσκονται στην κεντρική κονσόλα με την οθόνη αφής των 8 ιντσών και στους κινητήρες, που είναι πλέον μόνο 2λιτροι.

KIA Στην πρίζα μπαίνει η Kia, καθώς στην ελβετική πόλη παρουσιάζει ένα νέο αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο της. Το όνομά του και οι τεχνικές προδιαγραφές του μέχρι τώρα που γράφονται αυτές οι λέξεις δεν έχουν γνωστοποιηθεί. Παρατηρήστε ότι υιοθετεί τη χαρακτηριστική μάσκα ονόματι “tiger nose” της Kia, που στην προκειμένη περίπτωση διαγράφεται μέσω φωτισμού. Παράλληλα εντός της μάσκας ενσωματώνονται λεπτά οριζόντια φωτιστικά σώματα. Φωτισμός υπάρχει επίσης και στους αεραγωγούς χαμηλά στον εμπρός προφυλακτήρα. Το καπό έχει έντονες «νευρώσεις», ενώ στο άκρο του έχει τοποθετηθεί το έμβλημα της Kia. Επίσης τη θέση τους σε κάμερες έχουν δώσει οι παραδοσιακοί πλευρικοί καθρέφτες. Περισσότερες φωτογραφίες στο site www.motori.gr

14 | ΜΑΡΤΙΟΣ 2019

motori


COMPANY Το Combo είναι το πιο καινούργιο μοντέλο της Opel

ΟPEL

Σε νέα χέρια O Όμιλος Συγγελίδη αντιπροσωπεύει πλέον στη χώρα μας τα γερμανικά αυτοκίνητα στην καινούργια σελίδα της εταιρείας, που βρίσκεται πλέον κάτω από την ομπρέλα της PSA. εξίσου δυνατούς αντιπάλους της ίδιας “οικογένειας”, όπως το Citroen C3 και το Peugeot 208. Βέβαια τα αυτοκίνητα αυτά μπορεί να ανήκουν στην ίδια κατηγορία, όμως οι αγοραστές τους δεν ταυτίζονται. Υπάρχει χώρος για διαφοροποίηση.

Κείμενο: ΓΙΆΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΌΠΟΥΛΟΣ Φωτογραφίες: OPEL

Π

ολύ δυνατή επίθεση έχει εξαπολύσει ο Όμιλος Συγγελίδη στην ελληνική αγορά. Εκτός από τις εταιρείες Citroen, Peugeot, DS Automobiles, Lancia και Jeep, αντιπροσωπεύει πλέον και την Opel, ενώ στο παζλ θα πρέπει να προσθέσουμε, όπως φημολογείται, και τη Mazda (ακόμα δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση), που εδώ και πολλά χρόνια είναι χωρίς αντιπροσώπευση.

Νέα μοντέλα Η νέα κίνηση έρχεται σε μια εποχή που η Opel προχωρεί σε πλήρη αλλαγή της γκάμας των μοντέλων της. Άξιο ειδικής μνείας είναι το γεγονός ότι εντός του 2019 θα δούμε ένα από τα πιο σημαντικά μοντέλα της εταιρείας να αντικαθίσταται. Ο λόγος για το Corsa, το οποίο πλέον στην καινούργια του μορφή θα χρησιμοποιεί το πάτωμα του νέου 208. To Corsa είναι ένα πολύ δυνατό χαρτί της Opel, που όμως «πέφτει» πάνω σε

motori

Δίκτυο

Ιστορία 120 χρόνων για την Opel, στη φωτογραφία το Doktorwagen του 1909 Mοντέλα σταθμοί στο πέρασμα των χρόνων, όπως το Olympia-Rekord του 1953

Όλο το μυστικό στην υπόθεση της Opel είναι το δίκτυο, το οποίο ο Όμιλος Συγγελίδη -αν κρίνουμε από Citroen και Peugeot- έχει «απλώσει» πολύ έξυπνα σε όλη την επικράτεια, με δυνατούς ντίλερ, που εργάζονται αποτελεσματικά για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη - ιδιοκτήτη. Έτσι πλέον θα κινηθεί και η Opel και με τη νέα πολιτική αναμένεται να αυξήσει το μερίδιό της στη χώρα μας. Ο κ. Πολυχρόνης Συγγελίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, δήλωσε μεταξύ άλλων για τη νέα επιχειρηματική κίνηση: «Τρέφω απόλυτη εμπιστοσύνη στον μηχανισμό του Ομίλου, στο δίκτυο. Αποτελεί την ομάδα που κερδίζει και όταν διαθέτεις την ομάδα που κερδίζει, την ενισχύεις ακόμα περισσότερο». ΜΑΡΤΙΟΣ 2019 | 15


COVER STORY Απαθανατίσαμε τη νέα Toyota Corolla Touring Sports με φόντο έναν καθεδρικό ναό στη Μαγιόρκα

ΝΈΑ ΤΟYOTA COROLLA

Η μεγάλη επιστροφή

Έχουμε βρει μια ωραία πόζα για τη νέα Toyota Corolla με φόντο έναν καθεδρικό ναό στη Μαγιόρκα, όταν ένα περιπολικό επιβραδύνει, καταλαβαίνει για ποιον λόγο βρισκόμαστε εκεί, μας χαιρετά και αποχωρεί. 16 | ΜΑΡΤΙΟΣ 2019

motori


ΤΕΧΝΙΚΆ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ

Κείμενο: ΓΙΏΡΓΟΣ ΨΑΡΡΆΣ Φωτογραφίες: TOYOTA

A

Τoyota Corolla

ν η Toyota δεν είχε ενημερώσει τις Αρχές για την πανευρωπαϊκή παρουσίαση της νέας Corolla στο νησί της Mεσογείου, οι αστυνομικοί ίσως μπερδεύονταν βλέποντας το ιαπωνικό μικρομεσαίο μοντέλο να κόβει βόλτες με hatchback, sedan και touring sports αμάξωμα. Άλλωστε η πολυμορφία (την αποφεύγουμε αυτή τη λέξη, αλλά εδώ ταιριάζει γάντι) της νέας Corolla είναι και ο λόγος που το Auris μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Αλλαγή ταυτότητας Η παρουσία μάρτυρα απαιτείται για να επιβεβαιώσει ότι το εν λόγω εσωτερικό ανήκει στη νέα Corolla, καθώς οι διαφορές με το απερχόμενο μοντέλο είναι πολλές και σημαντικές. H κεντρική κονσόλα έχει εντελώς διαφορετικό σχήμα, ενώ στην κορυφή της τοποθετείται η οθόνη αφής 8 ιντσών του συστήματος πολυμέσων. Ενσωματωμένη στον πίνακα οργάνων είναι η οθόνη TFT πολλαπλών ενδείξεων 7 ιντσών. Μαλακό πλαστικό στρώνεται στο επάνω τμήμα του ταμπλό, ενώ τα χαμηλότερα σημεία του δεν μειώνουν σε ποιότητα ούτε σε συναρμογή.

Eμφαση στο Hybrid Σε πρώτο πλάνο θέτει η νέα Corolla την υβριδική υπεροχή της Toyota. Διατίθεται για πρώτη φορά με δύο υβριδικά σύνολα 1.8 και 2.0 λίτρων. Στην πρώτη περίπτωση o βενζινοκινητήρας αποδίδει 122 ίππους και 142 Nm ροπής, ενώ έχει για παρέα έναν ηλεκτροκινητήρα 72 ίππων. Η ισχυρότερη υβριδική νέα Corolla έχει κάτω από το εμπρός καπό της δίλιτρο βενζινοκινητήρα 180 ίππων και ηλεκτροκινητήρα 109 ίππων. Τα δύο υβριδικά σύνολα συνδυάζονται με πλανητικό αυτόματο κιβώτιο eCVT. To «παρών» στην γκάμα της νέας Corolla δίνει επίσης ο γνωστός turbo βενζινοκινητήρας 1.2 λίτρων απόδοσης 116 ίππων και ο ατμοσφαιρικός βενζινοκινητήρας 1.6 λίτρων με ισχύ 132 ίππους. Κινητήρες diesel δεν υπάρχουν στην γκάμα. Σημειώστε ακόμα ότι ανεξαρτήτως αμαξώματος στάνταρ στη νέα Corolla είναι η πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων, που αποτελεί το σημείο αναφοράς στην οδική συμπεριφορά.

Hatchback 1.8 Hybrid Κινητήρας: 1.798 κ.εκ. Ισχύς: 122 ίπποι Ροπή: 142 Nm Τελική ταχύτητα: 180 χλμ./ώρα Επιτάχυνση 0-100: 10,9 δευτ. Μέση Κατανάλωση: 3,3 λίτρα/100 χλμ. Οριστική σχεδιαστική ρήξη με το παρελθόν στο εσωτερικό

Εκπομπές CΟ2: 101 γρ./χλμ. (WLTP) Τιμή: από 20.800 ευρώ

Διαλέξτε ανάμεσα σε τρεις τύπους αμαξώματος ωση του κέντρου βάρους κατά 10 χλστ. και πιο άκαμπτο κατά 60% πλαίσιο. Επιλέξαμε τη hatchback υβριδική 1.8 λίτρων Corolla, καθώς πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός αυτός θα είναι ο δημοφιλέστερος στην Ελλάδα (ο 1.2Τ βενζινοκινητήρας δεν ήταν διαθέσιμος). Στην αψεγάδιαστη ισπανική άσφαλτο η νέα Corolla μπόρεσε να μας δείξει στο ζενίθ την υποδειγματική της ποιότητα κύλισης,

καθώς ταξιδεύει ήσυχα, σταθερά και με ασφάλεια. Ο ουδέτερος χαρακτήρας της προηγούμενης Corolla δίνει τη θέση του σε έναν πιο δυναμικό και πιο οδηγοκεντρικό σύνολο. Το τιμόνι έχει σαφώς καλύτερη αίσθηση, στο κέντρο, εκεί όπου υστερούσε κάπως η προηγούμενη Corolla, ενώ στις στροφές διαπιστώνεις ότι εισέρχεται με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα

motori

Στοχεύει στον θρόνο Η Corolla έχει τον δικό της μοναδικό τρόπο να προσηλυτίζει φανατικό κοινό. Ειδικά τώρα που παντρεύει το παραδοσιακό με το μοντέρνο, καλύπτει κάθε ανάγκη και γούστο και έχει ανεβάσει ψηλότερα τον πήχη της ποιότητας και της τεχνολογίας. Στην Ελλάδα έχουν καταφθάσει οι πρώτες νέες Corolla, ενώ ενδεικτικά η αρχική τιμή για τη sedan με τον βενζινοκινητήρα των 1.6 λίτρων διαμορφώνεται στα 17.100 ευρώ. Η μικρομεσαία κατηγορία με την είσοδο της νέας Corolla παίρνει φωτιά και η τράπουλα ξανά-ανακατεύεται…

Γερό θεμέλιο Χτισμένη πάνω στη νέα πλατφόρμα TNGA GA-C η Corolla πετυχαίνει μεί-

χωρίς να δημιουργεί φόβο για τις κλίσεις του αμαξώματος. Αν πρέπει να κάνουμε ένα παράπονο αυτό θα ήταν για το βουητό που παράγει το αυτόματο κιβώτιο CVT κάθε φορά που το δεξί πόδι πιέζει πιο βαθιά το δεξί πεντάλ και για τις χοντρές πίσω κολόνες στο hatchback αμάξωμα, που περιορίζουν λίγο την ορατότητα όταν κάνεις όπισθεν.

Για πρώτη φορά διχρωμία στη hatchback Corolla

Περισσότερες φωτογραφίες στο site www.motori.gr

ΜΑΡΤΙΟΣ 2019 | 17


AWARDS

KIA PROCEED AUTOBEST

Mε άλλονμεχαρακτήρα Βραβεία αίγλη

H πρώτη γνωριμία με το νέο Kia ProCeed έγινε στη χώρα Σε μια αστραφτερή εκδήλωση στο κέντρο των Βρυξελλών και με την παρουσία του διάσημου αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, την Ισπανία, προσωπικοτήτων κύρους από την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να το είχε σχεδιάσει ο ίδιος. απονεμήθηκαν τα φετινά βραβεία AutoBest. 18 | ΜΑΡΤΙΟΣ 2019

motori


Κείμενο: ΓΙΆΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΌΠΟΥΛΟΣ Φωτογραφίες: AUTOBEST

H

αίθουσα στο επιβλητικό κτίριο του Αutoworld Museum στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε την ιδανική ατμόσφαιρα. Το χθες, μέσα από τις διαχρονικές σιλουέτες μοντέλων που σφράγισαν ολόκληρες εποχές της αυτοκίνησης, συναντούσε το εκρηκτικό σήμερα των νέων τεχνολογιών.

Προσωπικότητες Τα συναισθήματα χτυπούσαν κόκκινο παρατηρώντας μόνο τις υψηλές παρουσίες στον χώρο. Ο Ινδός μεγιστάνας Ράταν Τάτα με χαρακτηριστική απλότητα συνομιλούσε και αντάλλασσε απόψεις με όλους - κι ας είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη. Και μόνο το γεγονός ότι έχει μοιράσει μεγάλο μέρος της αμύθητης περιουσίας του σε ευαγή ιδρύματα λέει πολλά. Εκεί και η δυναμική και αεικίνητη Λίντα Τζάκσον, διευθύνουσα σύμβουλος της Citroen, ο ευγενής Ξαβιέ Πεζό της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας, ο πανύψηλος - μαραθωνοδρόμος Μισέλ Λοσελέρ, διευθύνων σύμβουλος της Opel, ο αρχισχεδιαστής Μάρεκ Ρίτσμαν, που δουλεύει με πάθος το «μολύβι» σχεδιάζοντας τις εκπληκτικές Aston Martin, και ο Φρανκ Κλας, από τα κορυφαία στελέχη της Geely και εξ απορρήτων του Λι Σου Φου. Μια συνομιλία μ’ αυτούς τους ανθρώπους πραγματικά σε βάζει σε άλλο κλίμα, αντιλαμβάνεσαι διαφορετικά τις εξελίξεις στον χώρο της αυτοκίνησης.

Best Βuy Car in Europe

Η είσοδος στο επιβλητικό μουσείο αυτοκινήτου Αutoworld Museum, τους προσκεκλημένους καλωσορίζουν τα Citroen Berlingo, Opel Combo

motori

Ήταν η 18η απονομή βραβείων του ανεξάρτητου ευρωπαϊκού δημοσιογραφικού οργανισμού AutoBest, με μια σημαντική ιδιαιτερότητα. Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού το πρώτο βραβείο “Best Buy Car in Europe” μοιράστηκε σε τρεις νικητές. Κι αυτοί ήταν τα τρία “αδέλφια”, τo Citroen Berlingo, το Peugeot Rifter και το Opel Combo. Eπιστρέφουν, ως φαίνεται, τα MPV, με κινητήρες σύγχρονους και οικονομικούς, βενζίνης και diesel. Προσφέρουν χώρους, ακολουθούν τις επιταγές της μόδας στην εμφάνιση και τα χρώματα και δίνουν σημασία στα gadgets. Σημαντική επιλογή η τετρακίνηση, σου δίνει τη δυνατότητα να αφήσεις πίσω σου τον άχρωμο ασφαλτοτάπητα και να ανακαλύψεις τις χαρές του βουνού ή τα γαλάζια νερά απομακρυσμένων παραλιών. Aναλυτικά τα βραβεία που δόθηκαν: Best Buy Car in Europe: Citroen Berlingo, Peugeot Rifter, Opel Combo Hall of Fame: Ράταν Τάτα Α Star is Born: Lynk & Co ΜanBest (από το Μanager): Λίντα Τζάκσον SportBest: Τoyota Gazoo Racing Technobest: DS Automobiles (για τις αναρτήσεις Active Scan Suspension) SmartBest: BMW (για το σύστημα Intelligent Personal Assistant) CompanyBest: Aston Martin EcoBest: Jaguar I-Pace DesignBest: Πίτερ Χόμπουρι, αρχισχεδιαστής της Geely Automotive Group (Geely, Lynk & Co, Lotus, London Taxi, Proton, Terrafugia) SafetyBest: Hyundai (για τις πίσω ζώνες ασφαλείας) Περισσότερες φωτογραφίες στο site www.motori.gr

ΜΑΡΤΙΟΣ 2019 | 19


AWARDS Η απαραίτητη αναμνηστική με τα μέλη του AutoBest και τα στελέχη των εταιρειών

Τιμή μας που εκπροσωπούμε την Ελλάδα Ραλφ Σπεθ (διευθύνων σύμβουλος στην JLR), Ράταν Τάτα, Νταν Βάρντι (ιδρυτής του AutoBest)

Ο Νταν Βάρντι απονέμει το βραβείο “Hall of Fame” του AutoBest στον Ράταν Τάτα, χειροκροτεί η Αμάντα

Το Citroen Berlingo σε πρώτο πλάνο και στο video wall διακρίνεται η πρόεδρος της Citroen Λίντα Τζάκσον

20 | ΜΑΡΤΙΟΣ 2019

O Πίτερ Χόρμπουρι, αρχισχεδιαστής της Geely, προΐσταται σε 8 σχεδιαστικά κέντρα σε Κίνα, Σουηδία, Ισπανία, ΗΠΑ, Μαλαισία και Μεγάλη Βρετανία

motori


Η Λαρίσα, αριστερά, “ψυχή” του AutoBest, με τη σκερτσόζα Αμάντα στο κέντρο, παρουσιάστρια της βραδιάς, και τις Μπέτι και Φιόνα με φορέματα εποχής

Συζητώντας για την αλλαγή αντιπροσωπείας της Opel στη χώρα μας με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Μισέλ Λοσελέρ

Ρόζι και Κάρλα επί της υποδοχής

Άποψη από τον χώρο της εκδήλωσης Εντυπωσιακή η είσοδος του Citroen Berlingo

Ο Ραλφ Σπεθ και η Λίντα Τζάκσον με το βραβείο “ΜanagerBest 2018”, παρακολουθεί ο πρόεδρος του AutoΒest Ίλια Σέλικταρ

motori

Το Opel Combo φωτίζει την κατηγορία των μεσαίων MPV

Ο Μάρεκ Ρίτσμαν, αρχισχεδιαστής της Aston Martin

ΜΑΡΤΙΟΣ 2019 | 21


TO THE POINT

SAFETY

ZF Γράφει:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΑΡΡΑΣ

Κάνε μου κλικ

Κ

αθημερινά «σκρολάρετε» σε μια αστείρευτη ροή ειδήσεων που εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού σας τηλεφώνου, του tablet ή του ηλεκτρονικού σας υπολογιστή. Αφήστε μας να μαντέψουμε. Κάνετε κλικ κυρίως σε άρθρα με τίτλους που σας τραβούν την προσοχή ή που σας ενδιαφέρουν για προσωπικούς λόγους. Λίγο νωρίτερα σε κάποια αίθουσα σύνταξης ή σε κάποιο γραφείο έχουν πληκτρολογηθεί οι εν λόγω τίτλοι, που έχουν ως βασικό τους στόχο να αποσπάσουν το κλικ σας και όχι να σας παρέχουν ουσιαστική ενημέρωση τις περισσότερες φορές.

ΑΝ ΘΈΛΕΤΕ σταματήσετε για λίγο την ανάγνωση του συγκεκριμένου κειμένου και μπείτε στο Facebook για παράδειγμα, ώστε να μετρήσετε πόσα άρθρα περιέχουν τις εξής φράσεις. «Δεν θα πιστεύετε…», «δείτε πώς είναι σήμερα ο...», «πρέπει να δείτε το…», «έριξε το Instagram η φωτογραφία τής…», «χαμός έγινε με την εμφάνιση του…», «κανείς δεν περίμενε ότι…», «σάλο προκάλεσε...», «έμειναν άφωνοι με αυτό που είδαν οι…» «διαβάστε πρώτοι…», «σοκ από το…». ΑΥΤΈΣ ΕΊΝΑΙ μερικές μόνο από τις φράσεις - κλειδιά που ανοίγουν την πόρτα των κλικ και δεν υπάρχει κανένα site που να μη θέλει να μπει μέσα. Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται κυρίως στα άρθρα του διαδικτύου και όχι τόσο σε εφημερίδες ή περιοδικά, καθώς ο αναγνώστης για να κρατάει στα χέρια του το έντυπο σημαίνει πως ήδη έχει πληρώσει το αντίτιμο. Επομένως δεν υπάρχει λόγος για παραπλανητικούς τίτλους. Βέβαια το εξώφυλλο είναι άλλη ιστορία, καθώς αποτελεί τη βιτρίνα του εντύπου, επομένως είναι αναγκαίοι οι βαρύγδουποι τίτλοι, ώστε να ξεκρεμαστεί από τα μανταλάκια του περιπτέρου. Η ΜΆΧΗ που δίνεται καθημερινά στο διαδίκτυο για την επίτευξη της καλύτερης επισκεψιμότητας είναι σκληρότατη και οι συντάκτες έχουν σαφείς εντολές από τους προϊσταμένους τους. 1) Βρείτε πιασάρικους τίτλους. 2) Μη δίνετε στο πιάτο την είδηση μέσα από τον τίτλο. 2) Εξάψτε με λίγες λέξεις στον τίτλο την περιέργεια του αναγνώστη. 3) Θάνατοι, αίμα, βία, σεξ, γυμνό, θρήνος, πόνος και αγωνία πουλάνε, άρα μπαίνουν οπωσδήποτε στον τίτλο. 4) Αναπαράγετε στους τίτλους σας ειδήσεις ακόμα και αν δεν έχουν εξακριβωθεί ή επειδή δεν γίνεται να τις έχουν ανεβάσει οι αντίπαλοι και εμείς όχι. Η «αξιοπιστία» διατηρείται με ένα ερωτηματικό στο τέλος του τίτλου. 5) Απομονώστε φράσεις από τις δηλώσεις ενός πολιτικού ή δημοσίου προσώπου, ώστε να δημιουργήσετε την εντύπωση που εμείς θέλουμε να δώσουμε.

Επανάσταση στους αερόσακους 46 χρόνια μετά το πρώτο αυτοκίνητο που είχε αερόσακο, η ZF πηγαίνει την ασφάλεια που προσφέρει αυτό το τόσο κοινό πλέον σύστημα σε νέα επίπεδα. Κείμενο: ΣΩΤΉΡΗΣ ΧΆΛΛΑΣ Φωτογραφίες: ZF

Π

οιος μπορούσε να το φανταστεί ότι θα έφτανε η εποχή που οι αερόσακοι θα είχαν θέση στο εξωτερικό τμήμα του αυτοκινήτου. Να θυμηθούμε ότι όταν οι αερόσακοι άρχισαν να κάνουν δειλά δειλά την εμφάνισή τους στα αυτοκίνητα (1973, Oldsmobile Toronado) ήταν μόνο για τον οδηγό και θεωρούνταν ένα τεράστιο άλμα για την οδική ασφάλεια.Στο πέρασμα των χρόνων η ιδέα του αερόσακου αναπτύχθηκε, και σήμερα κάθε μοντέλο, ανεξαρτήτως κατηγορίας, έρχεται με μια πληθώρα αερόσακων, που έχουν ως στόχο να προστατεύσουν τους επιβάτες σε περίπτωση σύγκρουσης. Μέχρι εδώ κατανοητά. Όμως τι θα λέγατε αν αυξανόταν ακόμα περισσότερο η ασφάλεια και, αντί να τους συναντάμε μόνο στο εσωτερικό των αυτοκινήτων, να τους συναντούσαμε και στο εξωτερικό τμήμα;

Στην πράξη Αυτό αναρωτήθηκαν στη ZF, εταιρεία που είναι πιο γνωστή για τα κιβώτια ταχυτήτων που κατασκευάζει, και αποφάσισαν πριν από μια δεκαετία να ξεκινήσουν την ανάπτυξη αερόσακων που θα τοποθετούνται στο εξωτερικό τμήμα του αυτοκινήτου. Η λογική πίσω από αυτή την ιδέα είναι ότι ο εξωτερικός αερόσακος θα απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος της πρόσκρουσης προτού καν

αυτή συμβεί. Έτσι, οι δυνάμεις που θα δεχτούν οι επιβάτες αλλά και η παραμόρφωση της καμπίνας θα μειωθούν κατά πολύ. Πόσο; Οι ίδιοι αναφέρουν ότι η χρήση του συστήματος μειώνει τις πιθανότητες “εισβολής” του άλλου αυτοκινήτου στην καμπίνα κατά 30% και τις πιθανότητες τραυματισμού των επιβαινόντων κατά 20% έως 30%, ποσοστά τα οποία είναι ιδιαίτερα μεγάλα. Μάλιστα, η μελέτη των θέσεων τοποθέτησής τους έχει γίνει λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα αυτόνομα αυτοκίνητα, αφού σε εκείνα αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στα σημεία που τοποθετούνται τα καθίσματα.

Αισθητήρες Για τη λειτουργία του συστήματος χρησιμοποιείται μια σειρά αισθητήρων, ραντάρ, καμερών και LiDAR (ραντάρ τριών διαστάσεων, που χρησιμοποιεί λέιζερ). Τα σήματα πηγαίνουν στον εγκέφαλο, που όταν θεωρήσει ότι επίκειται σύγκρουση δίνει εντολή να ενεργοποιηθούν οι αερόσακοι, κάτι το οποίο γίνεται μέσα σε 100 ms (χιλιοστά του δευτερολέπτου). Προκειμένου το σύστημα να είναι πιο οικονομικό για τις αυτοκινητοβιομηχανίες τα διάφορα όργανα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη λειτουργία και άλλων συστημάτων, όπως εκείνα που βοηθούν στη διατήρηση στη λωρίδα κυκλοφορίας. Η ZF θεωρεί ότι θα δούμε τις πρώτες υλοποιήσεις εξωτερικών αερόσακων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Μια εικόνα από πραγματικές συγκρούσεις στο στάδιο της εξέλιξης

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΆΝΩ λόγους λοιπόν τα “fake news” δεν πρόκειται να σταματήσουν στο διαδίκτυο. Επίσης είναι και η αιτία που σπανίζουν πλέον τα άρθρα τα οποία παρουσιάζουν μια εμπεριστατωμένη άποψη, ένα καλοδουλεμένο κείμενο ή ένα σωστό ρεπορτάζ. Όχι επειδή δεν υπάρχουν καλοί δημοσιογράφοι. Αλλά επειδή η ποσότητα έχει ισοπεδώσει την ποιότητα. Δυστυχώς είναι πολλά τα κλικ που πρέπει να κερδηθούν κάθε μέρα, φίλοι αναγνώστες, και τα μεγαλύτερα θύματα της ιστορίας δεν είμαστε εμείς, αλλά εσείς...

22 | ΜΑΡΤΙΟΣ 2019

motori


TO THE POINT

ΜUSEUM

Γράφει:

ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

Πόσο πίσω είμαστε τελικά;

Π

ριν αρχίσετε να εκτοξεύετε τα… βέλη σας γι’ αυτό που θα επικαλεστώ, αρκεί μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία. Όταν ο Σημίτης μιλούσε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 για την απελευθέρωση των αερομεταφορών, δεν ξέραμε τότε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στη Ρώμη και να επιστρέψουμε στο σπίτι μας με ένα πενηντάρικο (ευρώ παρακαλώ). Και βεβαίως αυτό συμβαίνει σήμερα. Αλλά, όταν επισκέπτεσαι τη Ρώμη και βλέπεις ότι στο κέντρο της πόλης, στα ακριβά ξενοδοχεία της «Βία Βένετο» ή της «Σάντα Μαρία Ματζόρε», υπάρχουν «φορτιστές» αυτοκινήτων και ο μοναδικός που υπάρχει στην Αθήνα, τουλάχιστον αυτός που έχω δει εγώ, υπάρχει έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ επί της Oδού Χαλκοκονδύλη, αντιλαμβάνεσαι πόσο πίσω είσαι στη σύγχρονη εποχή.

ΤΙΣ ΚΑΛΈΣ εποχές, προ κρίσης και πριν από το 2010 εννοώ, επισκεπτόμασταν τη Ρώμη για ψώνια στα στοκατζίδικα του «Βαλμοντόνε» και του «Καστέλο Ρομάνι». Μέσα στη δεκαετία που διανύουμε, και που αυτή οδεύει στο τέλος της, ήρθε το περίφημο Εκπτωτικό Χωριό στα Σπάτα. Στη Ρώμη είδα ότι κάθε Κυριακή τα σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά. Καταναλωτές ψωνίζουν, εργαζόμενοι δουλεύουν, παίρνουν μισθό, ο εργοδότης πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές, όλα οργανωμένα και σε τάξη. Στην Ελλάδα τσακωνόμαστε ακόμα για την Κυριακή κι ας έχουμε 1,2 εκατ. ανέργους, όπως καταμαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ. ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΊΑ είδα μια οικονομία ασφαλώς με βαρύ το αποτύπωμα της κρίσης, αλλά ζωντανή. Στην Ελλάδα εξακολουθούν τα απόνερα της κρίσης, αλλά χωρίς ριζοσπαστικές λύσεις ανακοπής της. Και φοβάμαι ότι οι αγκυλώσεις θα παραμείνουν για καιρό, όσο πλησιάζει η προεκλογική περίοδος, τότε που οι κάστες και οι συντεχνίες θα θέλουν ν’ ακούν μόνο ήχους που χαϊδεύουν τ’ αυτιά τους...

motori

Το Fiat 500L σε πρώτο πλάνο

FIAT 500

Το μικρό θαύμα Η πρώτη γενιά του Fiat 500 φιλοξενείται στο Μουσείο Mοντέρνας Tέχνης της Νέας Υόρκης στο πλαίσιο της έκθεσης “The Value ofΗGood Είναι ανήκει πρώτηDesign”. θέση στα premium στη Mercedes φόρος τιμής και ακόμα ένα παράσημο στην ιταλική σχεδίαση. Κείμενο: ΓΙΆΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΌΠΟΥΛΟΣ Φωτογραφίες: FIAT

H

ιστορία σου είναι αυτή που σε πηγαίνει από το παρελθόν στο σήμερα και σε γεμίζει δύναμη και αισιοδοξία για το μέλλον. Το Fiat 500, μοντέλο σταθμός στην ιστορία της αυτοκίνησης, και η διαδρομή του δεν ξεφεύγουν από τον κανόνα.

Yπόκλιση Και μιλάμε για αυτό της πρώτης γενιάς, το αυτοκίνητο που θαύμασαν ακόμα και οι Αμερικανοί με τα εντελώς “δικά τους” αυτοκινητικά πρότυπα. Κι αυτοί υποκλίθηκαν στο μικρό ιταλικό θαύμα, που έκανε προσιτή την αυτοκίνηση σε εκατομμύρια ανθρώπους. Τους Αμερικανούς τους έχουμε συνηθίσει να οδηγούν μεγάλα αυτοκίνητα με κινητήρες πολλών κυβικών και θεόρατα pick-up. Σκεφτείτε λοιπόν την έκπληξη μερικών στην αίθουσα του μουσείου της Νέας Υόρκης, όταν βρέθηκαν μπροστά σε ένα «αυτοκινητάκι» με μήκος μόλις 3 μ., και κινητηράκι στο πίσω μέρος. Όμως αυτό το αυτοκίνητο δεν είναι οποιοδήποτε μικρό. Είναι το Fiat 500 της 10ετίας του ’50, ένας θρύλος της αυτοκίνησης, ένα μοντέλο που έχει στη συλλογή του κάθε σοβαρός συλλέκτης

Συλλεκτικό Στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης βρίσκεται ένα συλλεκτικό Fiat 500 της έκδοσης F, που χαρακτηρίζει τη 2η γενιά του μο-

Όταν το συναίσθημα και το κέφι κυριαρχούσαν στην επικοινωνία του Fiat 500 πριν από 60 χρόνια ντέλου (μεταξύ 1965-1972). Είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα του ιταλικού βιομηχανικού σχεδιασμού. Το Fiat 500, ένα θρυλικό μοντέλο στην ιστορία της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, αντικατοπτρίζει την κουλτούρα του ιταλικού λαού γύρω από τη «γέννηση» έξυπνων ιδεών. Έφερε αερόψυκτο κινητήρα 2 κυλίνδρων 500 κ.εκ. τοποθετημένο πίσω, με τη ρεζέρβα και το ρεζερβουάρ κάτω από το μπροστινό καπό. Το αυτοκίνητο, που ξεκίνησε την ιστορία του το 1957, έμεινε στην παραγωγή έως το 1975. Θεωρείται must σε σοβαρές συλλογές, ενώ έχει παραχθεί σε πάνω από

4 εκατομμύρια μονάδες Η έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη φέρει τον τίτλο “The Value of Good Design” και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιουνίου 2019. Μέχρι τότε το Fiat 500F θα υποδέχεται τους επισκέπτες παρέα με άλλα αντικείμενα που έχουν ξεχωρίσει για το design τους. ΜΑΡΤΙΟΣ 2019 | 23


NEW MODEL

Η ξεχωριστή φόρμα του Clio διατηρείται

Κείμενο: ΣΩΤΉΡΗΣ ΧΆΛΛΑΣ Φωτογραφίες: RENAULT

Η

πρεμιέρα του νέου, πέμπτης γενιάς Renault Clio γίνεται στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης.

Διαστάσεις

Είναι «χτισμένο» στην καινούργια πλατφόρμα CMF-B με διαφοροποιημένες εξωτερικές διαστάσεις. Το μήκος μειώθηκε κατά 12 χλστ. αγγίζοντας τα 4.048 χλστ., μειωμένο είναι και το πλάτος κατά 4 χλστ. φτάνοντας τα 1.798 χλστ. Όσον αφορά το ύψος, έχει χαμηλώσει και αυτό κατά 11 χλστ., μετρώντας πλέον 1.440 χλστ., ώστε να επιτευχθεί καλύτερη αεροδυναμική. Τη μεγαλύτερη διαφορά όμως τη συναντάμε στη χωρητικότητα του πορτ-μπαγκάζ, η οποία από τα 300 λίτρα “σκαρφάλωσε” στα 391 με τη ρεζέρβα -επιτέλους- εντός του πορτμπαγκάζ και όχι από κάτω από το αμάξωμα. Αναφορικά με τη σχεδίασή του το νέο Clio θυμίζει αρκετά το μεγαλύτερο Megane χωρίς να χάνει τη δική του προσωπικότητα.

Η μεγάλη οθόνη σε στυλ ταμπλέτας ξεχωρίζει στο εσωτερικό

RENAULT CLIO

Τι φέρνει η νέα γενιά Ταξιδέψαμε στο Παρίσι για να το γνωρίσουμε και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας πριν από την επίσημη παρουσίασή του στη Γενεύη.

Σχεδιαστικά έρχεται πιο κοντά στο Megane

Εις τα εντός Στο εσωτερικό η εικόνα έχει γίνει σαφώς πιο μοντέρνα, με τη νέα οθόνη, η οποία δείχνει σαν να αιωρείται, να τραβάει το βλέμμα. Ξεφεύγοντας από την οθόνη βλέπουμε ότι η ποιότητα των υλικών είναι αναβαθμισμένη, αφού σημεία όπως το ταμπλό, οι πόρτες και η κεντρική κονσόλα πλέον καλύπτονται από μαλακό πλαστικό. Οι σχεδιαστές έχουν προσπαθήσει να δημιουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο για τους επιβάτες μέσω της πιο έξυπνης τοποθέτησης όλων των απαραίτητων στοιχείων. Ταυτόχρονα η καμπίνα βάζει τον

24 | ΜΑΡΤΙΟΣ 2019

οδηγό στο επίκεντρο μέσω της υλοποίησης του Smart Cockpit της Renault.

Κινητήρες Το νέο Clio θα είναι διαθέσιμο με κινητήρες βενζίνης στα 1.000 κ.εκ. με 65, 75 και 100 ίππους, με χειροκίνητα κιβώτια 5 σχέσεων και αυτόματα, καθώς και με υγραέριο. Στα 1.300 κ.εκ. turbo με 130 ίππους θα διατίθεται αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο 7 σχέσεων διπλού συ-

μπλέκτη, ενώ θα υπάρχει και ένας diesel κινητήρας 1.5 λίτρων με 85 και 115 ίππους με 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο. Αργότερα αναμένεται το Clio E-Tech Hybrid (το 2020) με μπαταρία χωρητικότητας 1.2 KWh, που θα μπορεί να καλύψει αμιγώς ηλεκτρικά κινούμενο έως 3 χλμ. Ο κινητήρας του θα είναι 1.6 λίτρων ατμοσφαιρικός 90 ίππων και θα συνδυάζεται με ηλεκτρικό σύνολο 50 ίππων (σύνολο απόδοσης 130 ίπποι).

Αυτή η έκδοση εξοπλίζεται με μια νέα γενιά κιβωτίων, που συνδυάζει δύο σε ένα. Ένα 4 σχέσεων για τον βενζινοκινητήρα και ένα με δύο σχέσεις για τον ηλεκτροκινητήρα. Δεν υπάρχει συμπλέκτης και δεν διαθέτει χειροκίνητη λειτουργία. Τα υπόλοιπα υπό το φως των προβολέων στη Γενεύη. Περισσότερες φωτογραφίες στο site www.motori.gr

motori


NEW ENTRY

CITROEN C5 AIRCROSS

Aρμονία και χάρη Αυτό είναι το γενέθλιο δώρο της γαλλικής εταιρείας στο κοινό της για τον έναν αιώνα ζωής που γιορτάζει φέτος.

Mε πολύ στυλ και τεχνολογία η ναυαρχίδα της Citroen ξεκινάει την καριέρα της και στη χώρα μας

Κείμενο: ΓΙΆΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΌΠΟΥΛΟΣ Φωτογραφίες: REPORTER-IMAGES

Π

ώς θα μπορούσε η Citroen στα γενέθλια των 100 χρόνων της να μην προσφέρει ένα ξεχωριστό δώρο στους πιστούς της φίλους;Και το αυτό είναι το νέο της SUV, το Citroen C5 Aircross, το καλύτερο Citroen των τελευταίων ετών.

Ξεχωρίζει Να μιλήσουμε για τις αναρτήσεις, για τα τρία πίσω ξεχωριστά και συρόμενα καθίσματα, τους χώρους, τα 580 λίτρα χώρο αποσκευών, που φτάνει και τα 720 έχοντας μετακινήσει κατά 150 χλστ. τα πίσω καθίσματα, τη στάνταρ ρεζέρβα κανονικών διαστάσεων σε όλες τις εκδόσεις, το grip control με τα πέντε διαφορετικά προγράμματα οδήγησης αναλόγως των συνθηκών, την οθόνη αφής 8 ιντσών που κλείνει πονηρά το μάτι στους fans των gadgets ή ακόμα τον 12,3 ιντσών ηλεκτρονικό πίνακα οργάνων... Συμπληρώστε και τα 230 χλστ. απόσταση από το έδαφος και να πώς το νέο C5 Aircross δείχνει τον δρόμο στους αντιπάλους του.

Η οθόνη αφής των 8 ιντσών

Τα airbumps βρίσκονται χαμηλά στις πόρτες

Τιμές Θα επανέλθουμε όμως με περισσότερο C5 Aircross στο motori.gr. Οι τιμές ξεκινούν από τα 22.500 ευρώ για την έκδοση 1.2 PureTech με το μοτέρ των 130 ίππων, από τα 30.800 ευρώ με τον επίσης βενζινοκινητήρα στα 1.600 κ.εκ. με 180 ίππους και για τις εκδόσεις diesel από 25.000 ευρώ για τον 1.5 BlueHDI.

Από το Παρίσι στα Τρίκαλα Κορινθίας Την πρώτη επαφή με τη νυαρχίδα της Citroen την είχαμε πριν από μερικούς μήνες στο Παρίσι. Ήταν μια πρώτη γνωριμία αποκλειστικά για τα μέλη των ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών οργανώσεων COTY και AutoBest. Τότε είχαμε σχολιάσει την απόσβεση των αναρτήσεων (τεχνολογία Progressive Hydraulic Cushions) και τα καθίσματα (Advance Comfort). Ο χρόνος πέρασε, το Citroen C5 Aircross ξεκίνησε τη διεθνή του καριέρα και στη χώρα μας και

motori

στο πλαίσιο της παρουσίασης από την ελληνική αντιπροσωπεία το οδηγήσαμε για πρώτη φορά στη διαδρομή Αθήνα - Τρίκαλα Κορινθίας - Αθήνα. Σ’ αυτήν τη διαδρομή, μόλις αφήσεις το Εθνικό Δίκτυο, έρχεσαι πρόσωπο με πρόσωπο με την ελληνική πραγματικότητα των δρόμων. Λακκούβες, σαμαράκια, τρύπες, πηδήματα, ψάχνεις ένα μέτρο δρόμου χωρίς κάποια κακοτεχνία. Μάταιος κόπος.Από την άλλη αποδεικνύεται ιδανική διαδρομή για να δοκιμάσεις την καινούργια τεχνολογία που έχει εφαρμόσει η Citroen στις αναρτήσεις. Πραγματικά εντυπωσιάζει ο τρόπος που οι τροχοί ακολουθούν το ανάγλυφο του δρόμου, αλλά και η εργονομία των καθισμάτων με τα 15 χλστ. αφρώδες υλικό. Να πούμε εδώ ότι την πρώτη επαφή με τον καινούργιο κινητήρα turbodiesel (αλήθεια τα diesel δεν σταματούν; χαχαχα) την είχαμε με τον 1.500 κ.εκ. με ισχύ 130 ίππων και το 6άρι μηχανικό κιβώτιο (μέση κατανάλωση 7,7 λίτρα έδειξε το κομπιούτερ ταξιδιού). Σημείο αναφοράς ο ακριβής επιλογέας, που δεν έχει καμία σχέση με οποιονδήποτε άλλον έχετε γνωρίσει σε μοντέλο της Citroen.

Ο περιστροφικός διακόπτης του Grip Control

Περισσότερες φωτογραφίες στο site www.motori.gr

ΜΑΡΤΙΟΣ 2019 | 25


FORMULA 1 Η πίστα της Βαρκελώνης υποδέχθηκε τους δύο πρώτους κύκλους των επίσημων δοκιμών

Δοκίμασαν τις δυνάμεις τους Λίγο πριν από την έναρξη της φετινής σεζόν όλες οι ομάδες έδωσαν το “παρών” στην πίστα της Βαρκελώνης για τις πρώτες επίσημες δοκιμές. Για συμπεράσματα και φαβορί είναι ακόμα νωρίς, αν και οι πλούσιες ομάδες έχουν σχεδόν πάντα τον πρώτο λόγο. Κείμενο: ΓΙΆΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΌΠΟΥΛΟΣ Φωτογραφίες: F1 TEAMS

T

έσσερις μέρες είχε διάρκεια ο κύκλος των πρώτων επίσημων δοκιμών στην πίστα της Βαρκελώνης εν όψει της νέας χρονιάς. Ο πρώτος κύκλος δεν ήταν ιδιαίτερα καθοριστικός από πλευράς χρόνων, με τους πιτσιρικάδες να δίνουν ένα πολύ θετικό μήνυμα. Μην ξεχνάμε ότι -και αυτό ισχύει για όλους- οι δοκιμές ξεκίνησαν με καινούργια αυτοκίνητα. Στη

26 | ΜΑΡΤΙΟΣ 2019

συνέχεια σε αυτές τις μέρες της φαινομενικής ανάπαυσης -μέχρι να αρχίσει ο δεύτερος κύκλος των επίσημων δοκιμών- οι τεχνικοί των διαφόρων ομάδων συγκέντρωσαν όλα τα δεδομένα (καθώς φέτος υπάρχουν πολύ περισσότερα εν σχέσει με το προηγούμενο έτος) για να προετοιμαστούν για τη δεύτερη 4ήμερη «συνάντηση» δοκιμών. Στη συνέχεια ο θίασος θα αναχωρήσει για την Αυστραλία για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος, που έχει προγραμματιστεί για τις 17 Μαρτίου.

Μήνυμα Η δεύτερη περίοδος των επίσημων δοκιμών, που θα έχει ολοκληρωθεί όταν θα διαβάζετε αυτές τις

γραμμές, θα είναι διαφορετική. Ίσως μάλιστα μας οδηγήσει και σε προβλέψεις για το πρωτάθλημα. Εκτός λοιπόν από τις διαφορές στα αεροδυναμικά βοηθήματα, μεγάλες αλλαγές θα υπάρξουν και στα ελαστικά. Καταργούνται τα πολλά χρώματα και τώρα πλέον θα υπάρχουν μόνο τρία: άσπρα, κίτρινα και κόκκινα με ενδείξεις από C1 (η πιο σκληρή γόμα) έως C5 (η πιο μαλακή). Περισσότερες φωτογραφίες στο site www.motori.gr

motori


Μονοθέσια και πιλότοι Mercedes W10 - Κινητήρας Mercedes # 44 Λιούις Χάμιλτον , #77 Βάλτερι Μπότας

Aston Martin RB 15 - Κινητήρας Honda # 33 Μαξ Φερστάπεν, # 10 Πιερ Γκασλί

Τι κινητήρες θα χρησιμοποιούν τα μονοθέσια, ποιες οι συνθέσεις των ομάδων και ποιοι οι αριθμοί των πιλότων.

Ferrari SF90 - Κινητήρας Ferrari #5 Σεμπάστιαν Φέτελ, #16 Σαρλ Λεκλέρκ

Renault R.S. 19 - Κινητήρας Renault #3 Ντάνιελ Ρικιάρντο, #27 Νίκο Χούλκενμπεργκ

McLaren MCL34 - Κινητήρας Renault #55 Κάρλος Σάινθ, #4 Λάντο Νόρις

Haas VF-19 Κινητήρας Ferrari #8 Ρομέν Γκροζάν, #20 Κέβιν Μάγκνουσεν

Racing Point RP19 - Κινητήρας Mercedes #11 Σέρχιο Πέρεθ, #18 Λανς Στρολ

Toro Rosso STR14 - Κινητήρας Honda #23 Άλεξ Αλμπον, #26 Ντάνιλ Κβίατ

motori

Alfa Romeo C38 - Κινητήρας Ferrari #7 Κίμι Ραϊκόνεν, #99 Αντόνιο Τζιοβινάτσι

Williams FW24 - Κινητήρας Mercedes #88 Ρόμπερτ Κούμπιτσα, #63 Τζορτζ Ράσελ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2019 | 27


WRC Αλάνθαστος ο τρόπος που οδήγησαν στη νίκη το Toyota Yaris WRC οι Τάνακ Γιερβόεγια

ΡΆΛΙ ΣΟΥΗΔΊΑΣ

Απιαστος Τάνακ

Στο σκανδιναβικό ράλι με την ποικιλομορφία του τερέν ο Εσθονός οδηγώντας μαεστρικά το καλοκουρδισμένο Toyota Yaris WRC άφησε πίσω τον ανταγωνισμό. Κείμενο: ΓΙΆΝΝΗΣ

ΣΤΑΥΡΌΠΟΥΛΟΣ Φωτογραφίες: SIMONE CALVELLI/ REPORTER-IMAGES, WRC TEAMS

Χ

ιόνι, πάγος, χώμα ήταν το μενού των Ειδικών Διαδρομών στο Ράλι Σουηδίας. Ήταν ο δεύτερος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και το πλήρωμα από την Εσθονία πήρε μια εμφατική νίκη, αφού οι βασικοί του αντίπαλοι συνεχώς έχαναν χρόνο και πολύτι-

28 | ΜΑΡΤΙΟΣ 2019

μες θέσεις στο κυνήγι της πρωτιάς. Οι Οζιέ - Ινγκρασιά (Citroen C3 WRC) έχασαν κάθε επαφή με τη νίκη όταν κόλλησαν στο χιόνι, ενώ οι Νεβίλ Γκιλσούλ (Hyundai i20 WRC) είχαν τετ-α-κε, που άφησε εμφανή τα σημεία των επαφών στο αυτοκίνητο. Θεωρητικά αυτά τα δύο πληρώματα μαζί με τους νικητές θα διεκδικήσουν τον τίτλο.

Από την αρχή Η πρωτοκαθεδρία των Τάνακ - Γιερβόεγια ξεκίνησε στην 9η Ειδική Διαδρομή, 1η του 2ου σκέλους, όταν οι χρόνοι τους ήταν ταχύτεροι των Σούνινεν - Σάλμινεν, που είχαν κάνει

την έκπληξη και προηγούνταν στο πρώτο σκέλος. Από αυτήν την Ειδική Διαδρομή και μέχρι και το τέλος του αγώνα το πλήρωμα με το Toyota Yaris WRC ήταν αλάνθαστο και όχι μόνο πήρε τη νίκη αλλά ήταν το ταχύτερο και στην Power Stage, που δίνει έξτρα βαθμούς στους πέντε πρώτους (Νεβίλ, Έβανς, Οζιέ, Λάπι η 5άδα). Αυτό σημαίνει ότι έφυγαν από τη Σουηδία με τους περισσότερους βαθμούς στις αποσκευές τους.

Σε φοβερή φόρμα Η επίδοση των Τάνακ - Γιερβόεγια ήταν σε άλλη διάσταση. Σε τρομερή φόρμα οι Εσθονοί στο λευκό τοπίο

της Σουηδίας, δεν άφησαν περιθώρια για αμφισβητήσεις. Η συνέχεια αναμένεται συναρπαστική, καθώς μετά τους δύο πρώτους και ξεχωριστούς αγώνες της χρονιάς το σκηνικό αλλάζει. Το Μεξικό και οι δύσκολες χωμάτινες Ειδικές Διαδρομές περιμένουν τα πληρώματα. Προγνωστικά άραγε υπάρχουν; Και πόσο εύκολο είναι να κάνεις προγνωστικά σε ένα πρωτάθλημα αστέρων που τα δίνουν όλα για την επικράτηση; Αν το επιχειρούσαμε θα λέγαμε ότι η τριάδα που δείχνει να βρίσκεται πιο κοντά στη διεκδίκηση της πρώτης θέσης είναι ο νικητής της

motori


Οι Λάπι - Φερμ με το άλλο Citroen C3 WRC πολέμησαν για τη 2η θέση μετά από μια εντυπωσιακή έξοδο

Οι Σούνινεν - Σάλμινεν με το Ford Fiesta WRC προηγήθηκαν στο πρώτο σκέλος, αλλά η συνέχεια είχε εξόδους και εγκαταλείψεις

Ο Γιάρι Μάτι Λάτβαλα είναι ο πλέον ο οδηγός με τις περισσότερες συμμετοχές στο WRC. Έχει 197, μία περισσότερη από τον Κάρλος Σάινθ. Το κάθε ελαστικό έφερε 384 καρφιά, 1.536 καρφιά και στα τέσσερα ελαστικά

Οι Λεμπ-Ελενά δεν έχουν καλή παράδοση στο ράλι Σουηδίας, τώρα αν η 7η θέση με το Hyundai i20 WRC ικανοποιεί το πλήρωμα και την ομάδα είναι άλλο θέμα

Όμορφες παρουσίες, αψήφησαν το πολικό κρύο και βρέθηκαν κοντά στον αγώνα

Τρομερή η ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι θεατές

Σουηδίας Οτ Τάνακ, ο νικητής της πρεμιέρας του φετινού πρωταθλήματος Σεμπαστιάν Οζιέ και ο Τιερί Νεβίλ. Στους αγώνες βέβαια υπάρχει και το στοιχείο της έκπληξης, οι ανατροπές και οι εναλλαγές είναι συστατικό τους. Γι’ αυτό εξάλλου είναι και τόσο συναρπαστικοί. H βαθμολογία μετά το Ράλι Σουηδίας διαμορφώθηκε ως εξής: Τάνακ 47 βαθμοί, Νεβίλ 40, Οζιέ 31. Η συνέχεια λοιπόν στο Μεξικό.

Νικητές της ομάδας WRC2pro οι Όστμπεργκ Άντερσεν με Citroen C3 R5

Στην πρεμιέρα του Jwrc με τα Ford Fiesta R2 των 200 ίππων νικητές οι Κρίστενσον - Άπελσογκ

Οι Γκρόνχολμ με τον Ραουτιάϊνεν επέστρεψαν για έναν one-off αγώνα με Toyota Υaris WRC, αλλά όταν περνούν τα άτιμα τα χρόνια…

Στο πολικό κρύο και μέσα στις τέντες οι μηχανικοί των ομάδων έδιναν μάχη με το χρόνο

Περισσότερες φωτογραφίες στο site www.motori.gr

motori

ΜΑΡΤΙΟΣ 2019 | 29


TO THE POINT

LAST PAGE LAMBORGHINI MIURA

Γράφει:

ΠΕΡΗΣ ΧΑΛΑΤΣΗΣ

H προεδρική

Η Lamborghini Miura SV του Ζαν Τοντ ποζάρει με φόντο τον Πύργο του Άιφελ

Η τεχνολογία δίνει λύσεις. Ομως αλλού!

Η

κυβέρνηση σήμερα, προκειμένου να μαζέψει χρήμα και να γεμίσει τα άδεια ταμεία, βγάζει στους δρόμους τους τροχονόμους για να κόψει κλήσεις στους παραβάτες οδηγούς που μπαίνουν παράνομα στον δακτύλιο. Ταυτόχρονα μειώνει τη δύναμη των τροχονόμων και έτσι εκατοντάδες σχολεία δεν εποπτεύονται. Εκεί χρειάζονται οι τροχονόμοι. Στα σχολεία

ΑΣ ΔΟΎΜΕ ΤΙ κάνουν στο Λονδίνο. Έλληνας που διαπρέπει στο εξωτερικό (στην Ελλάδα ούτε την αίτησή του δεν είδαν) μας εξήγησε πόσο απλή είναι η εποπτεία των οχημάτων. ΝΑ ΛΟΙΠΌΝ ΤΙ ΜΟΥ ΕΊΠΕ: Στο Λονδίνο όσοι είναι κάτοικοι μέσα στον δακτύλιο μπαίνουν ελεύθερα. Όσοι δεν είναι, πρέπει να πληρώσουν 11.50 λίρες. Τα «διόδια» ξεκινούν από τις 7 το πρωί και σταματούν στις 6 το απόγευμα. Πληρώνουν και τα αυτοκίνητα με κινητήρες euro 6. Το μέτρο δεν ισχύει για Σάββατο και Κυριακή. Είναι ελεύθερα. ΌΣΟΙ ΈΧΟΥΝ αυτοκίνητα euro 5 (με ημερομηνία πριν από τον Ιανουάριο 2014) αυτοί πληρώνουν εκτός από τα 11.50 και άλλα 12.50, δηλαδή 24 λίρες κάθε ημέρα. Ποιος Έλληνας θα πλήρωνε για να μπει στον δακτύλιο; ΚΑΙ ΤΏΡΑ Ή ΈΚΠΛΗΞΗ. Ξέρετε ποιος εποπτεύει όλες τις εισόδους στον δακτύλιο; Οι κάμερες. Από εκεί γίνεται ηλεκτρονικός έλεγχος και όποιος δεν έχει πληρώσει (αυτόματα από το τηλέφωνό του) λαμβάνει μια ειδοποίηση που λέει «Ξεχάσατε να πληρώσετε». Μέσα σε 24 ώρες, αν δεν πληρωθεί η «είσοδος», φτάνει δεύτερη ειδοποίηση με πρόστιμο 80 λίρες. Σε 14 ημέρες το πρόστιμο γίνεται 160 λίρες. Και τότε μόνο ασχολείται ο τροχονόμος. Ο οποίος με γερανό παίρνει το αυτοκίνητο που δεν «πλήρωσε» ο ιδιοκτήτης του για την είσοδό του στον δακτύλιο, όπου και αν αυτό βρίσκεται. Ποιος όμως τολμάει να μην πληρώσει την είσοδό του από το πρώτο κιόλας λεπτό. Μόνο οι ξεχασιάρηδες. Αυτά συμβαίνουν αλλού, όχι στην Ελλάδα.

30 | ΜΑΡΤΙΟΣ 2019

Αν ο πρόεδρος κάποιας χώρας αποκτούσε μια ιστορική Lamborghini Miura SV, οι πολιτικοί του αντίπαλοι σίγουρα θα μιλούσαν για μια προκλητική επιλογή. Κείμενο: ΓΙΏΡΓΟΣ ΨΑΡΡΆΣ Φωτογραφίες: LAMBORGHINI

Α

ν όμως είσαι πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), όπως ο Ζαν Τοντ, τότε μάλλον έχεις αυτό το δικαίωμα. Ο ισχυρός άνδρας στον χώρο του αυτοκινήτου παρέλαβε τα κλειδιά της Miura SV από τον ίδιο τον πρόεδρο της Lamborghini Στέφανο Ντομενικάλι, στο πλαίσιο της φετινής Έκθεσης Κλασσικών Οχημάτων “Retromobile 2019”, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Εντυπωσιακός ακόμα και ο τρόπος που ανοίγει το εμπρός και πίσω καπό της Miura SV

Ο χρόνος γύρισε πίσω Το πέρασμα του χρόνου δεν τρομάζει την αιειθαλή Miura SV, ωστόσο χρειάστηκε η πλήρης αποκατάστασή της από το τμήμα “Lamborghini Polo Storico” της ιταλικής εταιρείας των supercars. Οι εργασίες για τη φροντίδα της εν λόγω Miura SV κράτησαν δεκατρείς μήνες. Το αμάξωμά της βάφτηκε με την κόκκινη απόχρωση ονόματι “Rosso Corsa”, οι ζάντες και το πλευρικό της τμήμα χαμηλά είναι σε χρυσή απόχρωση, με τη διχρωμία αυτή να επαναλαμβάνεται μετά από

Σε προκαλεί να μπεις μέσα και να την οδηγήσεις 47 ολόκληρα χρόνια, ενώ στο εσωτερικό της τοποθετήθηκαν μαύρες δερμάτινες επενδύσεις. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο αριθμός πλαισίου #3673 της συγκεκριμένης Miura SV δημιουργήθηκε στις 11 Νοεμβρίου του 1972, ενώ προέρχονταν από μια Miura S του 1968 που είχε σχεδόν

καταστραφεί σε ένα ατύχημα. Εκείνη την εποχή δεν ήταν κάτι σπάνιο η επαναχρησιμοποίηση ενός αριθμού πλαισίου, καθώς υπήρχαν φορολογικά κίνητρα και επειδή διατηρούνταν τα προηγούμενα έγγραφα του οχήματος. Tώρα, μετά από χρόνια, βρίσκεται στη φατρία του Ζαν Τοντ.

motori


ΣΤ.ΠΙΤΣΙΌΡΛΑΣ:

Γ. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ:

Μονόδρομος η ηλεκτροκίνηση

Επενδύσεις 1,5 δισ στην κάνναβη

ΦΡΕΣΚΌ ΧΡΗΜΑ

Έρχεται ο τραπεζίτης της γειτονιάς

business ΤΕΥΧΟΣ 02 • ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019 • TIMH: 3 €

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Τρεις τέσσερις εταιρίες «σηκώνει» η αγορά Νέος γύρος εξαγορών στο προσκήνιο – Πλήρης η αποτυχία των ΝΟΜΕ

Business Energy, το περιοδικό Κυκλοφορεί κάθε μήνα


Profile for motori

Τεύχος 62 Μάρτιος 2019  

Τεύχος 62 Μάρτιος 2019  

Profile for 59216
Advertisement