Page 1

motori

49 ΤΕΥΧΟΣ

Φεβρουάριος 2018

Citroen C3 Aircross

AutoBest 2018

Στην Κορσική για την Jaguar E-Pace

Στη Νίκαια για το VW up! GTI


49

Index

ΤΕΥΧΟΣ

Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ Του Γιάννη Σταυρόπουλου

Η Ελλάδα μπροστά Σε μια πρόσφατη παρουσίαση στη Γαλλία, στην ομάδα που ήταν πίσω από την όλη διοργάνωση υπήρχε και μια Ελληνίδα. Η Γιούτα Γραμματικοπούλου, κομψή και αεικίνητη, με μάτια που… πέταγαν σπίθες. Ευγενική και πρόσχαρη με τους συναδέλφους που είχαν έρθει από τις τέσσερις γωνιές της Γης, έδινε λύσεις σε ό,τι παρουσιαζόταν και τίποτα δεν άφηνε στην τύχη. Την παρατηρούσαμε πώς εξυπηρετούσε τους πάντες με σιγουριά στις δυνάμεις της και πάντα με το χαμόγελο στα χείλη. Όταν της επισημάναμε ότι ο τρόπος της δουλειάς της και η αποτελεσματικότητά της δεν περνούν απαρατήρητα και αναρωτηθήκαμε ποιο είναι τέλος πάντων το… μυστικό της, μας είπε ότι είναι επαγγελματίας και δεν θα επέτρεπε σε κανέναν να την προσβάλει, γιατί εάν προσέβαλλε εκείνη θα ήταν σαν να προσέβαλλε την Ελλάδα. Μείναμε σύξυλοι από την απάντηση και τη σιγουριά των λόγων της: «Θέλω να προσφέρω ό,τι μπορώ, έστω το ελάχιστο, για την Ελλάδα από τη θέση στην οποία βρίσκομαι (κι αυτό παρά το γεγονός ότι ζει εκτός γυρίζοντας τον κόσμο με τις διάφορες εκδηλώσεις), γιατί τελευταία η χώρα μας βάλλεται από παντού». Μας έκανε πραγματικά εντύπωση το πάθος της και η υπερηφάνεια για την πατρίδα, όταν μάλιστα κερδίζει τη ζωή της στο εξωτερικό και δεν έχει τίποτα να περιμένει από την Ελλάδα της κρίσης και των προβλημάτων. Την ευχαριστήσαμε τόσο για τις υπηρεσίες όσο και για το “κουράγιο” που μας έδωσε με τα λόγια και τη στάση της, της ευχηθήκαμε να είναι υγιής γιατί κάνει ένα πολύ δύσκολο επάγγελμα και την αποχαιρετήσαμε. Φωτογραφία της ζήτησε να μη δημοσιεύσουμε για λόγους καθαρά επαγγελματικούς, κάτι που φυσικά σεβαστήκαμε. Και στο εσωτερικό όμως μια σοβαρή κίνηση, μέρες που ζούμε, μας τράβηξε την προσοχή. Πρόκειται για τη δωρεά οχημάτων στο ΕΚΑΒ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μια κίνηση ουσίας για τον Έλληνα πολίτη. Τα νέα ασθενοφόρα είναι Peugeot Βoxer και ο Όμιλος Συγγελίδη, που αντιπροσωπεύει τα γαλλικά αυτοκίνητα στη χώρα μας, τα προμηθεύει προσφέροντας και δωρεάν τεχνική υποστήριξη για δύο χρόνια.

4.

DS 7 Crossback: Το αυτοκίνητο του Προέδρου

6.

Μercedes G-Class: Παντός καιρού

8.

Cupra-ΕuroNCAP: Ενδιαφέροντα νέα

10.

BMW i3/i3S: Τα νέα ηλεκτροκίνητα μοντέλα

12.

Detroit Motor Show: Το σόου αρχίζει από τις ΗΠΑ

14.

Οι μουσικές του κόσμου στη Βαρκελώνη

16.

ΑutoBest: Η απονομή - gala στην Αυστρία

18.

Citroen C3 Aircross: Ο νικητής του AutoBest

20.

VW T-Roc 1.0 TSI: Με καρδιά ενός λίτρου

@motorigr

22.

Jaguar E-Pace: Κλασάτη και στα βουνά

businessenergy.gr

24.

Volkswagen up!: GTI τσέπης

26.

Nτακάρ: Αντίο με νίκη

28.

Ράλι Μόντε Κάρλο: Oζιέ και πάλι Οζιέ

29.

Last page: Το Ford Focus RS taxi

Φεβρουάριος 2018

www.facebook.com/

motorigr

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | ΕΝΕΡΓΕΙΑ | ΑΓΟΡΕΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ AUTOBEST

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΟ NAVAK DRIVING ACADEMY

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΣΤΟ www.motori.gr

Iδιοκτήτης: Εκδόσεις motori E.Π.Ε. Δ. Σούτσου 24 Α, 115 21, Αθήνα, τηλ.: 210 6400281 www.motori.gr mail: motori@motori.gr ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΣΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ Αρχισυντάκτης: Γιάννης Κανουπάκης Σύνταξη: Γιώργος Ψαρράς Άρθρα: Στράτης Χατζηπαναγιώτου, Δημήτρης Σταυρόπουλος, Πέρης Χαλάτσης, Σταύρος Κ. Χαρίτος Σχεδιασμός: Εύη Ανδρουλή/ Komcorp Εκτύπωση: IRIS ΑΕΒΕ

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΗΧΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ

2 | motori

Φεβρουάριος 2018


PRESIDENTIAL CAR

TO THE POINT

DS 7 Crossback

Του Στράτη Χατζηπαναγιώτου

ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΕΊΜΑΣΤΕ... ...ΚΑΙ ΣΦΆΛΜΑΤΑ ΚΆΝΟΥΜΕ Αρκεί να παραδεχόμαστε την αστοχία και να μη θεωρούμε τρόπο την υπέρβαση που αφορά στη δεοντολογία. Από εκεί και πέρα, το πώς επικοινωνεί ο καθένας τις πληροφορίες του είναι και ζήτημα DNA και του πώς εκφράζεται το Μέσο το οποίο υπηρετεί. Σε κάθε περίπτωση είναι αδιανόητο να θεωρούμε τρόπο και πρακτική πιέσεις συνδεδεμένες με την απόδοση των αυτοκινήτων ή και, κυρίως, γραπτή πρόταση που ζητάει διαφημιστικά έσοδα και εξασφαλίζει ειδική, ευνοϊκή μεταχείριση σε προϊόντα. Λεπτομέρεια που κερδίζει την ουσία αν ασχοληθείς με το ύψος του διαφημιστικού εσόδου όπως και το ποιος υπογράφει την πρόταση. Είναι αδιανόητο να ζητάς χρήματα, εκδότης, εμπορικός διευθυντής ή ιδιοκτήτης site, πουλώντας “προνόμια”, οπότε χάνεται η ισορροπία σε επίπεδο αξιολόγησης και μαζί πεθαίνει η αντικειμενικότητα και εκτοξεύεται η καχυποψία. Αντίστοιχα, θεωρούμε προσβλητική την άποψη ότι όλο αυτό γίνεται από τα μέσα του ’90, όταν οι Αντιπροσωπείες ανακάλυψαν και στήριξαν τον Ειδικό Τύπο. Στήριξη, ενίοτε με ανταλλάγματα, και όποτε τους δόθηκε η ευκαιρία η αγορασμένη ύλη ξεπερνούσε τις καταχωρίσεις. Για να γίνουμε σαφείς. Αποκαλύφθηκε πρόταση συντάκτη και ραδιοπαραγωγού που ζητάει διαφήμιση από εισαγωγική εταιρεία με “ατού” την ευνοϊκή μεταχείριση των προϊόντων της. Προσβλητικό όλο αυτό και πικραίνει, αφού δεν είναι όλοι ίδιοι όσοι πληκτρολογούν, κρίνουν και αξιολογούν. Υπάρχουν σχέσεις αλλά και κόκκινες γραμμές, που, όταν τις υπερβαίνεις, οφείλεις να παραιτηθείς από θεσμούς, που πρέπει να μείνουν με “καθαρά χέρια”. Είπαμε. Άνθρωποι είμαστε και, αφού βρίσκουμε, κάνουμε. Απαιτείται όμως μέτρο και κυρίως το στυλ, που δεν χαρακτηρίζει πλέον τον χώρο μας. Κακά τα ψέματα.

Όταν έχεις εκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα της Γαλλικής Δημοκρατίας δεν μπορείς να φτάνεις σε επίσημες επισκέψεις με Citroen 2CV. Χρειάζεται κάτι πιο σύγχρονο, πολυτελές και ασφαλές, που να αντανακλά βέβαια και την ταυτότητα της χώρας σου. Κείμενο: Γιώργος Ψαρράς Φωτογραφίες: DS Automobiles

Ε

Προεδρικές μετακινήσεις

τσι λοιπόν ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν εμπιστεύτηκε την DS Automobiles, που ενσωματώνει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά στα μοντέλα της. Και το προεδρικό DS 7 Crossback φαίνεται πως έχει γοητεύσει τον 41χρονο Γάλλο Πρόεδρο. Μπορεί να μην έχει τις διαστάσεις και τα αμυντικά συστήματα της λιμουζίνας που χρησιμοποιεί ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο σίγουρα κερδίζει σε στυλ και φινέτσα.

Εμφανίσεις Μέχρι τώρα έχουμε δει τον Μακρόν με το DS 7 Crossback στα Ηλύσια Πεδία

να χαιρετά όρθιος το συγκεντρωμένο πλήθος έχοντας βγει από την ανοιγόμενη υφασμάτινη οροφή. Πρόσφατα απαθανατίστηκε και πάλι με το DS 7 Crossback στην Κίνα.

Εξοπλισμός Στην απόχρωση “Ink Blue” το προεδρικό DS 7 Crossback στο εμπρός δεξί φτερό του έχει υποδοχή για την τοποθέτηση της γαλλικής σημαίας, πατάει σε τροχούς 20 ιντσών με χρυσαφένιο φινίρισμα, διαθέτει μαύρο δερμάτινο σαλόνι και τα συστήματα “DS Connected Pilot” και “DS Active Scan Suspension”, που κάνουν τη ζωή του Προέδρου πιο εύκολη.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν αποχωρίζεται με τίποτα το SUV της DS, το 7 Crossback, το οποίο σύντομα αναμένεται και στη χώρα μας με εξοπλισμό και τεχνολογίες που κάνουν τη διαφορά

4 | motori

Φεβρουάριος 2018


FROM

S D A O O T R DUST

Η PEUGEOT ΚΕΡ∆ΙΣΕ ΓΙΑ 3η ∆ΙΑ∆ΟΧΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΝ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ BONUS ΝΙΚΗΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ SUV PEUGEOT!!!


ON THE ROAD

TO THE POINT

Mercedes G-Class

Η σκληροτράχηλη

Του Δημήτρη Σταυρόπουλου

«ΌΤΑΝ Ο ΛΆΚΗΣ ΆΡΧΙΣΕ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΕΊ ΤΟΝ ΑΛΈΞΗ» Επιστρέφοντας στην παλιά καλή επιθεώρηση και κάνοντας μια εντυπωσιακή στροφή στο αντικείμενο της πολιτικής του σάτιρας, ο Λάκης Λαζόπουλος «πυροβολεί» τον Αλέξη Τσιπρα και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο έργο που έγραψε και ανέβασε στο Θέατρο Αθηνών. Εγκαταλείποντας τα τηλεοπτικά στούντιο, από το θεατρικό σανίδι και με παρτενέρ τη Σοφία Φιλιππίδου, σχολιάζει καυστικά και αιχμηρά την κατάσταση στη χώρα, είναι απολαυστικός όταν μιλάει για… «πρώτη φορά Αριστερά» και βάζει στο επίκεντρο τους Βαρουφάκη, Πολάκη και Φίλη. Η παράσταση ανέβηκε πριν από λίγες μέρες και δεν είναι τυχαίο ότι στην πρεμιέρα δεν πήγε ούτε ένας πολιτικός από την Αριστερά. Στο στόχαστρο της σάτιράς του μπαίνει η δεξιά πολιτική μιας αριστερής κυβέρνησης, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος προσπαθεί να βολευτεί στη στενή πολυθρόνα - σε ένα από τα καλύτερα αποσπάσματα της παράστασης. Για τον Λάκη, ο οποίος ξέρει ότι το alter ego του είναι ο κόσμος, το διάλειμμα που έκανε από τη σάτιρα ήξερε ότι τον απομακρύνει παρά τον φέρνει κοντά στο κοινό του. Και ο κόσμος που υποφέρει, που δεν έχει να πληρώσει τους λογαριασμούς του, που βλέπει το σπίτι του να κινδυνεύει, είναι αυτός ακριβώς που θα επισκεφθεί το θέατρό του. Με υλικά από μια παλιά εποχή -ασπρόμαυρη τηλεόραση, παλιό τηλέφωνο, φθαρμένες πολυθρόνες- και με ένα σκηνικό που θυμίζει διαλυμένο σπίτι ξεκινάει η νέα παράσταση του Λάκη, που φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Α-πε-λπι-σί-το». Το βλέμμα του πρωθυπουργού, ο οποίος κοιτάζει κάπως παράξενα και που δεν ξέρεις πότε ακριβώς θα σ’ τη φέρει, είναι αυτό που εγκαινιάζει τα χιουμοριστικά σχόλια που έχουν στο επίκεντρο της αναφοράς τον Τσίπρα: ένας πρωθυπουργός ο οποίος νιώθει μεν άβολα στην πολυθρόνα, αφού δεν του πολυταιριάζει και δεν μπορεί να χωρέσει, αλλά στο τέλος βολεύεται τόσο που φέρεται στον φιλοξενούμενό του Ομπάμα «λες και είναι η θεία του», ξύνοντας με χαρακτηριστικό τρόπο τα αχαμνά του. Κάπου εκεί χωράνε και τα αστεία για τα αγγλικά του Τσίπρα, ο οποίος δεν τα έβγαλε πέρα γιατί «δεν πέσανε τα SOS». Για τους ψηφοφόρους του άλλωστε κοντεύει να γίνει σχεδόν μια φιγούρα ανάμεσα στις άλλες και παρότι είναι εμφανές ότι ο Λάκης τον βλέπει με μεγαλύτερη συμπάθεια από τον Άδωνη, δεν του χαρίζεται. Ούτε στον Πολάκη χαρίζεται -είναι άλλωστε ένας πολιτικός που προσφέρεται για σάτιρα- ούτε στον Νίκο Φίλη. Όλα τα σκετς αναφέρονται στο μπέρδεμα που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα, από τον Λαφαζάνη έως τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και από τον Βαρουφάκη μέχρι τους σημερινούς υπουργούς. Χαμένος σε ένα κόμμα που έχει χάσει πια τον προσανατολισμό του, με αριστερούς που κατεβάζουν όλες τις βιβλιοθήκες -Μαρξ, Λένιν κ.ά.- για να εφαρμόσουν δεξιά πολιτική («και δεν την εφάρμοζαν από την αρχή να τελειώνουμε;»), ο ήρωας που υποδύεται ο Λάκης είναι ακριβώς όπως ο Έλληνας. Έχει χάσει την ελπίδα και την αντοχή του, κυρίως όμως τα έχει χαμένα γιατί δεν ξέρει πού ακριβώς να στραφεί. Δεν μπορεί να πάει πίσω, αλλά και δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα δει άσπρη μέρα. Και κάπου εκεί, αντί να φουντάρει και να προχωρήσει σε έναν νέο χορό του Ζαλόγγου, χορεύει το «Α-πε-λπι-σί-το». Ζώντας σε ένα σπίτι με κατεστραμμένους τοίχους, χωρίς παράθυρα και χωρίς φως, ακόμα και όταν βγαίνει έξω έρχεται και εκεί αντιμέτωπος με την απελπισία.

6 | motori

Στο Σαλόνι του Ντιτρόιτ η εταιρεία με σήμα το πιο γνωστό αστέρι παρουσίασε σε παγκόσμια πρώτη τη νέα G-Class. Και πώς την παρουσίασε..

Σ

Με “φυσικό” look η νέα Mercedes-Benz G-Class, βρήκε τον χώρο της στην Έκθεση αφού διέσχισε τους παγωμένους δρόμους της πόλης

Κείμενο: Σταύρος Xαρίτος Φωτογραφίες: Mercedes

τη Μέκκα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, το Ντιτρόιτ, οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν οι πλέον ιδανικές για τους επισκέπτες της Έκθεσης. Θερμοκρασίες αρκετά κάτω από το μηδέν και χιόνι έκαναν τη ζωή δύσκολη σε όσους ήθελαν να μετακινηθούν στους δρόμους. Ευκαιρία βρήκαν λοιπόν οι άνθρωποι της Μercedes και έφεραν τη νέα G-Class στους χώρους της Έκθεσης όχι με κάποιο φορτηγό, αλλά οδηγώντας την μέσα στους παγωμένους δρόμους της αμερικάνικης μεγαλούπολης. Όπως ακριβώς έφτασε έτσι τοποθετήθηκε στο περίπτερο της εταιρείας δίπλα στα άλλα αστραφτερά και καλογυαλισμένα μοντέλα, μη αφήνοντας καμιά αμφιβολία για τον “σκληρό” της χαρακτήρα. “Καρδιά” V8 twin-turbo 4.0 λίτρων, απόδοσης 416 ίππων με ροπή 609 Nm, με αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων και σύστημα τετρακίνησης.

Φεβρουάριος 2018


R SEAT ARONA


GOOD NEWS

TO THE POINT Του Γιώργου Ψαρρά

ΚΟΙΤΆΜΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΊΣΩ Έχετε αναρωτηθεί πόσες φορές σε καθημερινή βάση κοιτάμε προς τα πίσω; Είτε με την κυριολεκτική, είτε με τη μεταφορική σημασία της φράσης. Αρκετά συχνά ανατρέχουμε στο μακρινό ή στο πιο πρόσφατο παρελθόν για να θυμηθούμε κάτι που συνδέεται με το παρόν. Για ποιον λόγο όμως μπορεί να γυρίσει κάποιος να κοιτάξει προς τα πίσω; Η απάντηση είναι αρκετά απλή, ειδικά για τους οδηγούς. Μα φυσικά για να παρκάρει. Όμως η διαδικασία αυτή έχει αλλάξει κάπως τα τελευταία χρόνια. Παλιότερα στρίβαμε όσο περισσότερο μπορούσαμε το σώμα μας προς τα δεξιά, αγκαλιάζαμε με το ένα χέρι το κάθισμα του συνοδηγού, ενώ με το άλλο κρατούσαμε το τιμόνι και τεντώναμε το κεφάλι για να βλέπουμε καλύτερα προς τα πίσω. Τα πράγματα πλέον είναι αρκετά πιο εύκολα, χάρη στις γνωστές κάμερες οπισθοπορείας. Η εικόνα που καταγράφει η ενσωματωμένη στο πίσω τμήμα του αυτοκινήτου κάμερα προβάλλεται στην οθόνη που βρίσκεται στην κεντρική κονσόλα. Αρκεί απλώς να στρέψουμε το βλέμμα μας σε αυτή, αφού επιλέξουμε την όπισθεν. Έπειτα εκτελούμε τις μανούβρες με σιγουριά και ασφάλεια. Τίποτα όμως δεν είναι τέλειο, καθώς παντού υπάρχουν μικροπροβλήματα. Αυτά αφορούν τη λάσπη, τη σκόνη και τη βροχή που ενδέχεται να περιορίσουν την ορατότητα της κάμερας οπισθοπορείας, ενώ οι περισσότερες τη νύχτα χάνουν αρκετά την ευκρίνειά τους σε σύγκριση με τη μέρα, ειδικά σε δρόμους όπου δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός. Για να αποδώσει καλύτερα η κάμερα οπισθοπορείας χρειάζεται μια σχετικά μεγάλη οθόνη, άνω των 6,5 ιντσών, καθώς σε μικρότερες δεν απολαμβάνεις την ίδια εικόνα, όπως συμβαίνει άλλωστε και με τις τηλεοράσεις. Θα πρέπει ακόμα να επισημάνουμε ότι η κάμερα οπισθοπορείας δεν καταργεί τον μεσαίο και τους πλευρικούς εξωτερικούς καθρέπτες κατά τη διάρκεια του παρκαρίσματος, αλλά λειτουργεί επικουρικά. Επίσης δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η τεχνολογία σήμερα κοστίζει. Έτσι το εν λόγω gadget μπορεί να ανεβάσει αρκετά την τελική τιμή του αυτοκινήτου, καθώς θα πρέπει να “ανεβείτε” στην πλουσιότερη εξοπλιστικά έκδοση. Σκεφτείτε καλά αν όντως σας είναι απαραίτητη η κάμερα οπισθοπορείας, καθώς η χρησιμότητά της είναι μεγαλύτερη σε ένα επιβλητικό sedan, σε ένα θηριώδες SUV, σε ένα μακρύ pickup και λιγότερο σε ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης. Οφείλουμε πάντως να αναγνωρίσουμε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει “εκδημοκρατιστεί” αρκετά, αφού δεν συναντάται μόνο σε μοντέλα premium εταιρειών. Το μόνο βέβαιο είναι ότι στο μέλλον οι κάμερες στα αυτοκίνητα θα πολλαπλασιαστούν, λόγω της επερχόμενης αυτόνομης οδήγησης και των εξελιγμένων συστημάτων παρακολούθησης των οχημάτων και του δρόμου που θα τη συνοδεύουν.

8 | motori

Νέα ισπανι κή μάρκα Ως αυτόνομο brand εξελίσσεται η ονομασία Cupra, που στόλιζε τα πιο ισχυρά μοντέλα της Seat. Τώρα προχωράει μόνη της κάνοντας πράξη το όνειρο του προέδρου Λούκα Ντε Μέο. Κείμενο: Γιώργος Ψαρράς Φωτογραφία: Cupra Σε ανύποπτο χρόνο, στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, ο πρόεδρος της Seat Λούκα Ντε Μέο είχε αναφέρει ότι σκέφτεται την αυτονόμηση της ονομασίας Cupra με έμφαση, πέρα από την τεχνολογία, και στον πλούσιο εξοπλισμό των μοντέλων. Η κατάλληλη στιγμή έφτασε και με μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση η Seat μάς ενημερώνει ότι εγκαινιάζει μια νέα θυγατρική εταιρεία για τα κορυφαία μοντέλα της, η οποία ονομάζεται Cupra. Σύμφωνα πάντα με τη Seat περισσότερες πληροφορίες για τη νέα εταιρεία θα μάθουμε στις 22 Φεβρουαρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η διεθνής παρουσίαση με πρώτο μοντέλο του νέου brand Cupra, το Ateca. Μάλιστα τα πρώτα Cupra μοντέλα θα κάνουν πρεμιέρα σύντομα, στο επερχόμενο Σαλόνι της Γενεύης τον Μάρτιο. Παράλληλα αποκαλύφθηκε και το νέο λογότυπο της εταιρείας Cupra, το οποίο είναι εμπνευσμένο από την έννοια της διπλής υπόστασης, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία.

Tα καλύτερα για το 2017 Όπως πράττει στο τέλος κάθε χρονιάς, ο ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός EuroNCAP ανακοίνωσε ποια ήταν τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα ανά κατηγορία στις δοκιμές πρόσκρουσης που πραγματοποίησε. Κείμενο: Γιώργος Ψαρράς Φωτογραφίες: EuroNCAP

Αξίζει να αναφέρουμε αρχικά ότι το 2017 ήταν μια χρονιά με μεγάλο φόρτο εργασίας για τον ανεξάρτητο οργανισμό διεξαγωγής δοκιμών πρόσκρουσης EuroNCAP, καθώς εξέτασε συνολικά 70 μοντέλα, επομένως καταλαβαίνετε ότι ο ανταγωνισμός ήταν αρκετά σκληρός. Συνυπολογίστε επίσης τα αυστηρότερα κριτήρια που έχει θέσει ο EuroNCAP για την απόδοση της ύψιστης διάκρισης των πέντε αστέρων. Ας δούμε λοιπόν ποιοι ήταν οι νικητές σε έξι διαφορετικές κατηγορίες. Θρίαμβος για την Volkswagen, καθώς το νέο Arteon επικράτησε στα πιο πολυτελή, το νέο T-Roc στα μικρά SUV και το νέο Polo στα μικρά. Η παράδοση της Volvo στον τομέα της ασφάλειας επιβραβεύτηκε μέσα από το νέο XC60, το οποίο έκανε τη διαφορά στα μεγαλύτερα SUV. Παράλληλα το Opel Crossland X ξεχώρισε με την αντοχή του στην κατηγορία των μικρών πολυχρηστικών. Διπλή η νίκη της Subaru στα μικρότερα οικογενειακά μοντέλα με τα XV και Impreza.

Φεβρουάριος 2018


TO THE POINT Του Γιάννη Κανουπάκη

ΗΛΕΚΤΡΟΚΊΝΗΣΗ: ΜΊΑ ΑΠΌ ΤΑ ΙΔΙΑ… Δεν πάει πολύς καιρός που λέγαμε ότι η υπόθεση της ηλεκτροκίνησης κινείται με ρυθμούς χελώνας στη χώρα μας. Τι κι αν έχει αυστηροποιηθεί το κανονιστικό πλαίσιο στην Ε.Ε. για τις εκπομπές ρύπων από τις μεταφορές και συντελείται ταχύτατη προσαρμογή στις δεσμεύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής... Τι κι αν από τον περασμένο Νοέμβριο έχει ανακοινώσει η Κομισιόν το λεγόμενο Πακέτο Καθαρής Μετακίνησης... Η αυτοκινητοβιομηχανία πιέζεται να στραφεί σε παραγωγή οχημάτων χαμηλών ή μηδενικών ρύπων, νέα υποχρεωτικά όρια για τις εκπομπές (μειωμένων) επιπέδων ρύπων CO2 -15% κατά μ.ό. έως το 2025 και -30% έως το 2030 έναντι των ορίων που θα ισχύουν το 2021. Τα Εθνικά Πλαίσια Πολιτικής για τις υποδομές εναλλακτικών καυσίμων είναι υποχρεωτικά και πολλές χώρες τρέχουν να τα διαμορφώσουν, καθώς μέχρι το 2020 επιβάλλεται η δημιουργία επαρκών υποδομών επαναφόρτισης σε αστικές και περιαστικές περιοχές και ώς το 2025 στους αυτοκινητοδρόμους. Εδώ, στην Ελλάδα, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούν ακόμη να αποφασίσουν ποιο όχημα είναι ηλεκτρικό και ποιο υβριδικό, ώστε να δώσουν την κατάλληλη έγκριση τύπου και να ορίσουν τους αναλογούντες φόρους, με αποτέλεσμα να διατηρούνται γελοίες στρεβλώσεις σε βάρος και των αγοραστών και του κράτους και της αγοράς. Την ίδια ώρα, εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς οι δημόσια προσβάσιμες υποδομές, αντίστοιχες του αριθμού των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν, ενώ κυριαρχεί αμηχανία και παρατηρούνται καθυστερήσεις και αστοχίες της Πολιτείας στη ρύθμιση των σχετικών ζητημάτων. Είναι παντελής η απουσία δημόσιων επενδύσεων και δεν αξιοποιούνται κοινοτικοί πόροι. Με εξαίρεση τον ΕΟΤ και τα κίνητρα σε ξενοδοχειακές μονάδες (κατά περίπτωση), καμία άλλη ενθάρρυνση δεν υπάρχει για προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων. Ούτε γίνονται επενδύσεις από την αυτοκινητοβιομηχανία σε υποδομές στη χώρα. Πού πάμε, γενικώς και ειδικώς, κανείς δεν ξέρει..

10 | motori

ELECTRIC CARS

ΠΡΑΞΗ ΔΕΥΤΕΡΗ Nέα ΒΜW i3 & i3s

Eνισχύει το όλο project η προσθήκη έκδοσης με μεγαλύτερη ιπποδύναμη και ξεχωριστά χαρακτηριστικά Κείμενο: Γιάννης Κανουπάκης Φωτογραφίες: BMW

Δ

έκα χρόνια μετά την έναρξη του project “i” και πέντε μετά το λανσάρισμα του ηλεκτροκίνητου BMW i3, η ώρα της ανανέωσης έφθασε. Αυτή τη φορά η σημαντική είδηση είναι ότι προστίθεται και μια ακόμη έκδοση, η i3s, με υψηλότερη ισχύ, ειδική τεχνολογία πλαισίου, πιο δυναμική συμπεριφορά και δικά της σχεδιαστικά χαρακτηριστικά: Ειδικής σχεδίασης ζάντες 20΄΄ (ασημί/ μαύρες) με φαρδύτερα ελαστικά (175/55 εμπρός & 195/50 πίσω) στο βασικό εξοπλισμό, νέο Dynamic Stability Control & Dynamic Traction Control-Sport Mode, σπορ ρυθμίσεις ανάρτησης και μικρότερη απόσταση από το έδαφος κατά 1 εκ., μεγαλύτερη ισχύς κατά 14 ίππους (184 ίπποι), μεγαλύτερη ροπή κατά 20 Nm (270 Nm), μεγαλύτερο φάσμα απόδοσης μέγιστης ισχύος, βελτιωμένες επιδόσεις (0-100 χλμ/ ώρα: 6,9 δλ. BEV – 7,7 δλ. REx), μεγαλύτερη τελική ταχύτητα κατά 10 χλμ/ώρα (160 χλμ/ώρα). Στην περίπτωση της απλής έκδοσης i3 ΒΕV, η ιδανική αυτονομία φθάνει τα 300 χλμ και στην i3s BEV, τα 280 χλμ. Ωστόσο, στις καθημερινές συνθήκες οδήγησης, με comfort mode, δεν ξεπερνώνται τα 200 χλμ. Αν γίνει συνδυασμός ηλεκτροκινητήρα και βενζινοκινητήρα (λειτουργεί ως γεννήτρια) στις εκδόσεις Rex (Range Extender), τότε η αυτονομία, στην πράξη, ανεβαίνει, αντιστοίχως, στα 330 ή 320 χλμ.

Νέες «πινελιές» και gadgets Tα νέα κύρια γενικά εξωτερικά στοιχεία στις i3-i3s, αφορούν διαφορετικής σχεδίασης προφυλακτήρες στο χρώμα του αμαξώματος, μπροστά και πίσω, φώτα ημέρας “U shape” και προβολείς LED (std.) για φώτα διασταύρωσης και πορείας, οριζόντια διακοσμητική λωρίδα πίσω, σε ασημί χρώμα και μετατοπισμένα λογότυπα “eDrive” & “i3 / i3s” στις άκρες της πόρτας του χώρου αποσκευών. Στην καμπίνα συναντούμε, μεταξύ άλλων, νέα απόχρωση καθισμάτων στην έκδοση Lodge (φυσικό μαλλί & δέρμα), οθόνη πολλαπλών ενδείξεων 10,25’’ (Σύστημα Πλοήγησης Professional) με νέο λογισμικό multimedia, αυξημένες λειτουργίες συνδεσιμότητας, νέες απεικονίσεις και live mode στο βασικό μενού. Οι τιμές των νέων i3-13s, ανάλογα με την έκδοση, κυμαίνονται από 39.350 μέχρι 53.780 ευρώ (χωρίς τα έξοδα προετοιμασίας, πινακίδες και τέλη κυκλοφορίας), ενώ, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υπολογίσουν και περίπου 1000 ευρώ, επιπλέον, για τον αναγκαίο οικιακό φορτιστή.

Oι εγγυήσεις και οι παροχές Ισχύουν εγγύηση μπαταρίας για 8 χρόνια ή 100.000 χλμ, μηχανικών μερών για 2 χρόνια, δωρεάν οδική βοήθεια για 5χρόνια και φόρτιση στο Δίκτυο “Fortizo”(Δίκτυο ημι-δημόσιας φόρτισης με αρκετά σημεία φόρτισης εντός/εκτός Αττικής) μέσω κάρτας RFID (τη διαθέτει η BMW Hellas ή App). Παράλληλα, διατίθενται οικιακοί φορτιστές BMW i, από τους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους και επισκευαστές BMW i, ενώ, παρέχονται υπηρεσίες εγκατάστασης οικιακών φορτιστών, σε συνεργασία με την εταιρεία “Fortisis”. Διατηρείται και η συνεργασία με τον Ενεργειακό Όμιλο «ΗΡΩΝ» από το 2015, με επιδότηση ρεύματος 500 ευρώ ή 2.500 ευρώ αν, για δύο χρόνια, ο κάτοχος κυκλοφορεί με τα σήματα του παρόχου στο αυτοκίνητο.

Φεβρουάριος 2018


MOTORSHOW

Ντιτρόιτ ανοιξε η αυλαια

Ford Mustang Bullitt Η ηθοποιός Μόλι ΜακΚουίν παρουσιάζει το Mustang Bullitt, εμπνευσμένo από το Mustang GT Fastback του 1968 που οδηγούσε ο Στιβ ΜακΚουίν στην ταινία “Bullitt”. Άξια προσοχής η χαρακτηριστική πράσινη απόχρωση “Dark Highland Green”. Κινητήρας V8 5.0 λίτρων, ισχύς 475 ίπποι, και αυτή είναι η πιο ισχυρή έκδοση του Mustang.

Οι παραστάσεις των διεθνών εκθέσεων ξεκίνησαν από το Ντιτρόιτ και δόθηκε το πρώτο μήνυμα για τα νέα μοντέλα που θα δούμε κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Κείμενο: Γιάννης Σταυρόπουλος - Φωτογραφίες: NAIAS

Γρήγορη πληροφόρηση με χαμόγελα σε όλες τις γωνιές της Έκθεσης

12 | motori

Εκεί και ο πρόεδρος της FCA Σέρτζιο Μαρκιόνε

Φεβρουάριος 2018


O Mπιλ Φορντ περικυκλωμένος από εκπροσώπους του Τύπου

Μercedes CLS AMG Ανεβάζει την αδρεναλίνη το πιο γνωστό αστέρι παρουσιάζοντας την καινούργια CLS AMG με 6κύλινδρο 3λιτρο μοτέρ twin-turbo απόδοσης 435 ίππων με ροπή 520 Nm. H σπορ έκφραση συνδυασμένη ιδανικά με την πολυτέλεια.

Lexus LF-1 Limitless

Volkswagen Jetta

Hyundai Veloster N

Aποκλειστικά για την αγορά της Αμερικής η 7η γενιά του Jetta, που σχεδιαστικά έρχεται σε τόνους coupe. Διαθέσιμο με κινητήρα 1.4 TSI απόδοσης 140 ίππων, που συνδυάζεται με μηχανικό 6άρι κιβώτιο ή αυτόματο 8 σχέσεων.

O επικεφαλής της Hyundai στις ΗΠΑ Άλμπερτ Μπίρμαν παρουσιάζει ένα άγνωστο στη χώρα μας μοντέλο, το Veloster, στην πιο γρήγορη έκδοση με τα χαρακτηριστικά “N”. Μοτέρ 2λιτρο turbo 275 ίππων.

M

πορεί επί της ουσίας η Έκθεση Αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ να εστιάζει περισσότερο σε μοντέλα που απευθύνονται στο αμερικανικό κοινό, όμως οι αστραφτερές σιλουέτες που λάμπουν υπό το φως των προβολέων στο εκθεσιακό κέντρο «Κόμπο» δίνουν το μήνυμα. Εξάλλου δεν υπάρχουν πλέον αυτά τα τεράστια αμερικάνικα αυτοκίνητα που είχαμε συνηθίσει, αφού η παγκοσμιοποίηση έχει δείξει τις επιρροές της και στην αυτοκίνηση. Το γεγονός είναι ότι στη φετινή Έκθεση υπήρχαν σημαντικά μοντέλα σε παγκόσμια “πρώτη”, τα οποία θα δούμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και στους δρόμους της Ευρώπης.

BMW X2

Η νέα πρόταση της γερμανικής εταιρείας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Η λίστα των παραγγελιών στη χώρα μας έχει ανοίξει με τις τιμές να ξεκινούν από τα 42.300 ευρώ για την έκδοση Χ2 sDrive 20i.

Φεβρουάριος 2018

Μεγάλο SUV με εξωτερικές διαστάσεις σε μήκος/ πλάτος/ύψος 5.014 χλστ./1.986 χλστ./1.605 χλστ. Η εικόνα του δείχνει εκτός των άλλων το σχεδιαστικό ύφος που θα ακολουθήσει η εταιρεία κατασκευής premium αυτοκινήτων στο μέλλον. Η Lexus δεν ανακοίνωσε τεχνικά χαρακτηριστικά του μοντέλου, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι υβριδικά σύνολα θα κινούν το πολυτελές SUV.

Εκδηλώσεις Όμως, εκτός από τα αυτοκίνητα, το ενδιαφέρον προσελκύουν τα φιλανθρωπικά gala, όπου μαζεύονται σημαντικά ποσά, και το “Gallery Event”. Είναι μια εκδήλωση που συνδυάζεται με τα εγκαίνια της Έκθεσης και διεξάγεται στο αίθριο του “Cobo Exhibition Center”. Εκεί οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν μοναδικά αυτοκίνητα, όπως RollsRoyce, Aston Martin, Bentley και Ferrari. Ας κάνουμε λοιπόν μαζί μια βόλτα στις αίθουσες του «Κόμπο» εστιάζοντας στα μοντέλα που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά καθώς και στο “Gallery Event”.

Ford Edge ST

H πιο γρήγορη έκδοση του Edge SUV αποκαλύφθηκε στο Ντιτρόιτ. Κινητήρας V6 twin-turbo EcoBoost 2.7 λίτρων απόδοσης 335 ίππων με 514 Nm ροπής, 8άρι αυτόματο κιβώτιο, σπορ αναρτήσεις, ζάντες 21 ιντσών. Για τους γρήγορους της παρέας...

Nissan Xmotion Concept Άγριο και επιθετικό, εκφράζει την επόμενη γενιά των SUV σύμφωνα με την ιαπωνική εταιρεία. Στο Ντιτρόιτ εμφανίστηκε με ελαστικά 21 ιντσών και με ταμπλό που το αποτελούσαν 7 οθόνες...

Jeep Cherokee

Ο επικεφαλής της Jeep στις ΗΠΑ Μάικ Μάνλεϊ παρουσιάζει το νέο Cherokee, που διατίθεται με τρεις διαφορετικούς βενζινοκινητήρες: στα 2.4 λίτρα με 180 ίππους, 2λιτρο turbo με 270 ίππους και V6 3.2 λίτρων με 271 ίππους για την top έκδοση. Όλες οι εκδόσεις συνδυάζονται με αυτόματα κιβώτια 9 σχέσεων και τετρακίνηση.

13 | motori


TO THE POINT Του Σταύρου Κ. Χαρίτου

ΠΑΠΠΟΎ, ΠΑΠΠΟΎ… Είμαστε σίγουροι ότι οι παππούδες που βλέπουμε μέσα στα αυτοκίνητά τους, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι τελευταία «μοντέλα», κούρσες, όπως τα έλεγαν παλιότερα, είναι καθ’ όλα νόμιμοι; Είμαστε σίγουροι ότι έχουν αντανακλαστικά και ανά πάσα στιγμή μπορούν να πατήσουν φρένο για να μην ρίξουν κάτω κανέναν ποδηλάτη, ή κανέναν αναβάτη και οδηγό μοτοσυκλέτας; Αλήθεια, είμαστε σίγουροι ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν την ευκινησία και την ικανότητα ακόμα και να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους, χωρίς να χτυπήσουν τον «μπροστινό» ή τον… «πισινό» τους; Ερωτήματα της καθημερινότητας που όμως, αγγίζουν τις ευαίσθητες χορδές μιάς πραγματικότητας που δεν είναι άλλη από τον «πανδαμάτωρα χρόνο» την φθορά που δημιουργεί, αλλά και κάτι πιο ανησυχητικό, την ανάδειξη του εγωϊσμού, που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, αυτό που λέμε δεν το βάζουν κάτω. Δεν θα τα έγραφα αυτά αν δεν είχα ένα προσωπικό βίωμα, όπου μέλος της οικογένειάς μου, ένα… τζόβενο 84άρων ετών, με αρθρίτιδα και ένα υψηλό ποσοστό κώφωσης, ξυπνάει ένα πρωί, παίρνει την… κούρσα του και λέει να πάει στον γιατρό να κάνει το καθιερωμένο του τσεκ άπ. Επέστρεψε στο σπίτι του μετά από λίγες ώρες με τον μπροστινό προφυλακτήρα να σέρνεται και να οργώνει την άσφαλτο και ο ίδιος σε κατάσταση υπερέντασης, βρίζοντας το μηχανάκι που έπεσε πάνω του (σ.σ. ο εγωϊσμός που λέγαμε)… Υπάρχει ένα κύκλωμα από λαμόγια δήθεν δασκάλους σχολών οδηγών, που οι αθεόφοβοι, έναντι αδράς αμοιβής μέσα σε φακελάκι, τσακίζονται να ανανεώσουν την άδεια οδήγησης του παππού κι όποιον πάρει ο Χάρος… Προφανώς, τον λόγο έχουν οι Αρχές, οι οποίες, είναι αλήθεια ότι δεν ξέρουν με τι να πρωτοασχοληθούν τον τελευταίο καιρό. Αλλά ομιλούμε περί καραμπινάτων κυκλωμάτων που λυμαίνονται τα πορτοφόλια των παππούδων, τους ανανεώνουν το δίπλωμα και τους παραδίδουν στους δρόμους να «θερίσουν» και να «θεριστούν». Εκεί λοιπόν που οι αστυνομικοί της Τροχαίας στήνουν μπλόκα για κράνος ή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, μήπως να σταματούν και κανέναν «θεριστή» παππού και να ακινητοποιούν επί τόπου το όχημά του; Προληπτικά, βρε αδερφέ. Αφού είναι ανίκανη να το πράξει η οικογένεια του παππού. Θα ήταν μια κάποια, λύσις, όπως έγραφε ο Καβάφης…

14 | motori

MUSIC

Ταξίδι για πάρτι Seat

Μεταξύ 30 Μαΐου και 2 Ιουνίου όλη η Βαρκελώνη θα γεμίσει από τους ήχους της συναυλίας Primavera Sound. Το 2017 την παρακολούθησαν 200.000 άτομα κάθε ηλικίας, εσείς φέτος θα απουσιάσετε; Ή θα πάμε παρέα.. Κείμενο: Σταύρος Χαρίτος Φωτογραφίες: Seat

Χ

ρόνος για να οργανωθείτε υπάρχει, εσείς επιλέξτε τον τρόπο με τον οποίο θα μετακινηθείτε. Η Seat είναι ο βασικός χορηγός της μοναδικής αυτής μουσικής εκδήλωσης και σας προτείνει κάποιο από τα μοντέλα της. Σας περιμένουν το Ibiza, το Leon ή το Arona, το μικρομεσαίο SUV που αφίχθηκε πρόσφατα στη χώρα μας και ειδικά με το 1.000άρι κινητηράκι “σκίζει”. Το Primavera Sound είναι ένα μουσικό «πάρτι» στην καρδιά της Βαρκελώνης που φιλοξενεί μεγάλα αστέρια με φαν όλων των ηλικιών, καθώς και αναδυόμενους καλλιτέχνες, που ξεπερνούν τα γνωστά είδη μουσικής (pop, rock, indie, hip hop, ηλεκτρονική, R&B, heavy metal) με ακούσματα που μένουν στην ψυχή σου.

Ο Ντε Μέο Το «μυστικό» στη συνύπαρξη της Seat με την Primavera Sound βρίσκεται στην κορυφή της, στον Λούκα Ντε Μέο. Ο πρόεδρος της εταιρείας ευνοεί δράσεις που ξεφεύγουν από το στενό πλαίσιο των τεσσάρων τροχών για να δείξει τον χαρακτήρα της Seat. Έτσι ενισχύει τους δεσμούς της με τη “γενέτειρά της” Βαρκελώνη μετέχοντας ενεργά σε μουσικά δρώμενα και εκδηλώσεις όπως το Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητών Συστημάτων ή το Συνέδριο Smart City.

Στο ραντεβού μας Η Βαρκελώνη “δεν παίζεται”, έχει ρυθμό, ζωή, σκεφτείτε μόνο πώς θα είναι τη μέρα της συναυλίας. Εμείς πάντως το έχουμε ήδη προγραμματίσει, όπως έχουμε κάνει τα πλάνα μας να γυρίσουμε την πόλη με ένα Seat Ibiza. Μα, στην Ισπανία τι άλλο να οδηγήσουμε; Δείτε μερικές φωτογραφίες από την περυσινή συναυλία, δείτε και το Ibiza που θα έχουμε στη διάθεσή μας στη Βαρκελώνη.

Φεβρουάριος 2018


ΑUTOBEST

Το βραβευμένο Citroen C3 Aircross επί σκηνής

ΛΑΜΨΗ, μΟΤΣΑΡΤ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ Στη γενέτειρα του μεγάλου μουσουργου πραγματοποιήθηκε, όλο λάμψη, η απονομή - gala των φετινών βραβείων του Ευρωπαϊκού Ανεξάρτητου Δημοσιογραφικού Οργανισμού AutoBest. Κείμενο: Γιάννης Σταυρόπουλος Φωτογραφίες: AutoBest

Μ

ια τόσο σημαντική εκδήλωση -η 17η απονομή του θεσμού-, από τη στιγμή που είχε προγραμματιστεί για την Αυστρία, δεν θα μπορούσε να βρει καταλληλότερο χώρο για να στεγαστεί από την οικία του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ στο Σάλτσμπουργκ.

Χιόνι... Μπορεί την ημέρα της απονομής να χιόνιζε στην αυστριακή πόλη και ο υδράργυρος να φλέρταρε με τους -3, η ατμόσφαιρα όμως στην αίθουσα του Karl Boehm Hall με τις απίθανες τοιχογραφίες και τα σκαλιστά ξύλα ήταν πολύ πολύ ζεστή. Κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας αυτοκίνησης, όπως ο Βόλφγκανγκ Πόρσε (εγγονός του Φέρντιναντ Πόρσε), ο Ραλφ Σπεθ, Νο 1 στη Jaguar- Land Rover, o Μάρεκ Ράιχμαν, αρχισχεδιαστής της Aston Martin, ο Φρανκ Κλας, υπεύθυνος Επικοινωνίας του Ομίλου Geely και φυσικά η πρόεδρος της Citroen Λίντα Τζάκσον, ήταν εκεί και κάθονταν αναπαυτικά στις άσπρες ροτόντες. Ήταν μια απονομή - γιορτή του αυτοκινήτου με οικοδεσπότες 31 συναδέλφους από ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες. Ανάμεσά τους κι εμείς, έχοντας την τιμή να μετέχουμε με την ιδιότητα του μέλους σ’ αυτόν τον ετήσιο κορυφαίο διαγωνισμό. Είναι μια συμμετοχή που μας γεμίζει ικανοποίηση σε επαγγελματικό επίπεδο γιατί είναι σημαντικό αντικειμενικά να γίνεσαι μέρος της επιβράβευσης των ανθρώπων

16 | motori

Φεβρουάριος 2018


που προσφέρουν με τις ιδέες τους στην εξέλιξη της αυτοκίνησης, όπως και των δημιουργημάτων τους, των αυτοκινήτων, που μπορούν να κάνουν τη ζωή μας πιο ασφαλή, πιο άνετη, πιο χρωματιστή, πιο ενδιαφέρουσα.

Ο τίτλος Για το 2018 ο επίζηλος τίτλος Best Buy Car of Europe in 2018 “πήγε” στο Citroen C3 Aircross, που αποτελεί την καινούργια ιδέα της γαλλικής εταιρείας στα SUV με κοινό τους νέους οδηγούς αλλά και όσους αισθάνονται νέοι. Τα καταφέρνει περίφημα με ατού το ελκυστικό του σχήμα, τις διχρωμίες, τη συνδεσιμότητα και το σύστημα πρόσφυσης Grip Control, που ανοίγει τον δρόμο για περιπέτεια. Το βραβείο παρέλαβε η πρόεδρος της Citroen Λίντα Τζάκσον, η οποία στην ομιλία της απέδωσε τα εύσημα στην ομάδα που βρίσκεται πίσω από το C3. Γυρίστε σελίδα για να διαβάσετε περισσότερα για τον νικητή του 2018.

Βόλφγκανγκ Πόρσε Όμως, πριν γυρίσετε σελίδα, θα μας επιτρέψετε μια ειδική αναφορά στον Βόλφγκανγκ Πόρσε. Είναι ο πρώτος που κοσμεί το AutoBest Hall of Fame και ο λόγος του για την περίσταση δεν ήταν απλώς συγκινητικός. Ο 75άρης (τον Μάιο) πλέον Πόρσε σε δέκα λεπτά ανέλυσε όλη την αυτοκίνηση και τα επιτεύγματά της. Ήταν τόσο συναισθηματική αλλά και μεστή η ομιλία του, που στο τέλος της όλοι όρθιοι τον χειροκροτούσαν επί δίλεπτο.

Με τον εκπρόσωπο της Κύπρου Πέτρο Σουτζή φωτογραφιζόμαστε με τον Βόλφγκανγκ Πόρσε, αυτήν την εξέχουσα προσωπικότητα της αυτοκίνησης

Λι Σου Φου Και μετά τον Πόρσε, στο τεράστιο video wall παρουσιάστηκε ο άνθρωπος που ταράζει “συστηματικά” τα νερά της παγκόσμιας αυτοκίνησης. Ο Λι Σου Φου. Δεν ήταν δυνατό να παραστεί λόγω μιας εορτής στην Κίνα, όμως με τα λεγόμενά του έκανε αισθητή την παρουσία του. Εντυπωσιακός, ακίνητος και αγέλαστος ο δισεκατομμυριούχος Λι Σου Φου ήταν πολύ ώριμος στον λόγο και στάθηκε ιδιαίτερα στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ευρώπη. Ήταν προπομπός εξελίξεων αυτή η αποστροφή του λόγου του; Πολλοί θα το σκέφτηκαν, αφού την ίδια ώρα της διεξαγωγής του gala έφθαναν πληροφορίες στο Σάλτσμπουργκ ότι ο Κινέζος μεγιστάνας ετοιμάζεται να αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο ευρωπαϊκής premium εταιρείας με ιστορία 100 και πλέον χρόνων. Μπορεί να μην “αρέσει” σε κάποιους η ιδέα, ποιος όμως μπορεί να αντισταθεί στα κινεζικά δολάρια; Τώρα όμως γυρίστε τη σελίδα για να διαβάσετε περισσότερα για το βραβευμένο C3 Aircross.

Η Αμάντα Στρίτον, παρουσιάστρια της βραδιάς. Φοβερή επαγγελματίας, με τέλεια αγγλικά και πολύ sexy

Ραλφ Σπεθ και Βόλφγκανγκ Πόρσε

Τα βραβεία Εκτός από το Best Buy Car οf Europe in 2018 απονεμήθηκαν και τα εξής βραβεία: Hall of Fame: Βόλφγκανγκ Πόρσε ManBest: Λι Σου Φου CompanyBest: Jaguar - Land Rover SportBest: Porsche Motorsport EcoBest: PSA (Real Consumption Tests) SafetyBest: Toyota (Safety Sense) SmartBest: Seat (Amazon’s Alexa) DesignΒest: Μάρεκ Ράιχμαν “Τζον, πώς πάει το C3 Aircross στην Ελλάδα;” μας ρωτάει η πρόεδρος της Citroen Λίντα Τζάκσον

Ο ιδρυτής Νταν Βάρντι με τον Βόλφγκανγκ Πόρσε

Φεβρουάριος 2018

Ιδιαίτερος τύπος με βαθιές γνώσεις ο Μάρεκ Ράιχμαν

Άποψη του Karl Boehm Hall

Ο πρόεδρος του θεσμού Ίλια Σέλικταρ με τον Φρανκ Κλας

17 | motori


TEST DRIVE

Citroen C3 Aircross 1.6 BlueHDI

Ο νικητή ς

Α ΤΕΧΝΙΚΙΣΤΙΚΑ Ρ Η Τ Κ ΧΑΡΑ ross 1.6

C3 Airc I BlueHD .εκ. κ 0 6 ας: 1.5 ρ ή τ η Κιν οι 100 ίππ Ισχύς: 254 Nm μ./ώρα Ροπή: : 175 χλ α τ η τ ύ ταχ δευτ. Τελική 00: 11,5 ση 0-1 ν υ χ ά Επιτ ωση: ατανάλ Μέση κ μ. . /100 χλ ρ./χλμ 4 λίτρα : 104 γ Ο C 2 ς έ π ώ Εκπομ 90 ευρ πό 18.4 Τιμή: α Citroen

Ξεχωρίζει για τον σχεδιαστικό του χαρακτήρα το βραβευμένο C3 Aircross

T

Κείμενο: Γιάννης Σταυρόπουλος Φωτογραφίες: motori

Ας γνωρίσουμε τον νικητή του βραβείου “Best Buy Car in Europe” για το 2018, που απονέμεται από τον ανεξάρτητο Ευρωπαϊκό Δημοσιογραφικό Οργανισμό AutoBest.

ο νέο Citroen C3 Aircross αποτελεί τη νέα πρόταση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην κατηγορία των μικρομεσαίων SUV. Είναι το δεύτερο μοντέλο, μετά το C3, με το οποίο η γαλλική εταιρεία αλλάζει το προφίλ της, σύμφωνα και με τα λεγόμενα της προέδρου Λίντα Τζάκσον.

Διαστάσεις To C3 Αircross έρχεται με μήκος 4,15 μ., πλάτος 1,76 μ. και ύψος 1,64 μ., με χώρο αποσκευών 410 λίτρων (και αν τα πίσω καθίσματα συρθούν κατά 15 εκ. ο χώρος αυξάνει στα 510 λίτρα) και στάνταρ τη ρεζέρβα. Οι ποδιές (μπροστά/πίσω), τα προστατευτικά στους θόλους των φτερών, ο μεγάλος αεραγωγός στον μπροστινό προφυλακτήρα, οι ράγες οροφής, η πίσω διακριτική αεροτομή, ο πίσω προφυλακτήρας και οι ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών προσθέτουν στην όλη εμφάνιση του Aircross χαρίζοντάς του νεανική και μοντέρνα όψη. Σε αυτό βοηθούν ακόμα περισσότερο η έλλειψη προβόλων αλλά και η αυξημένη κατά 20 χλστ. απόσταση από το έδαφος σε σχέση με το αδελφό C3.

Χρώματα Στο εσωτερικό απουσιάζουν οι πολλοί διακόπτες. Τα φαρδιά (τρίχρωμα) καθίσματα, το χειρόφρενο σε στυλ «χούφτας», οι πολλοί αεραγωγοί, το τιμόνι με τα χειριστήρια και τη χρωματική πινελιά μαγνητίζουν το βλέμμα. Το ίδιο ισχύει και για την οθόνη αφής 7 ιντσών, που προέρχεται τόσο από το C4 Cactus όσο και από το καινούργιο C3. Τέλος αξιοπρόσεκτη είναι και η πολύ καλή περιμετρική ορατότητα.

Diesel H ασημί - γκρι έκδοση φέρει κινητήρα turbo diesel

18 | motori

στα 1.600 κ.εκ. με ισχύ 100 ίππων και 254 Nm ροπής. Συνδυάζεται με κιβώτιο 5 σχέσεων. Εδώ θα θέλαμε να σημειώσουμε την όχι καλή αίσθηση του επιλογέα. Ο κινητήρας διακρίνεται για την ελαστικότητά του, παρόν όμως είναι το γνωστό «κροτάλισμα». Οι ρυθμίσεις της ανάρτησης συνηγορούν στην άνεση, κάτι που γίνεται αντιληπτό από το πώς «περνάει» πάνω από τις κακοτεχνίες των ελληνικών δρόμων η γαλλική κατασκευή. Αρωγός και το σαφές τιμόνι. Κατά τη χρήση είδαμε τη μικτή κατανάλωση στα 6,3 λίτρα/100 χλμ., ενώ για τους φίλους των επιδόσεων λέμε ότι η τελική ταχύτητα ανέρχεται στα 175 χλμ./ ώρα και για τα 0-100 ο χρόνος είναι 11,5 δευτ. Οι εκπομπές ρύπων βρίσκονται στα 104 γρ./χλμ.

Grip Control Το C3 Aircross των φωτογραφιών είναι εφοδιασμένο με το σύστημα πρόσφυσης Grip Control. Διαθέτει πέντε ρυθμίσεις (κανονική, χιόνι, λάσπη, άμμος και απενεργοποίηση του ESP) που τίθενται σε λειτουργία μέσω του περιστροφικού διακόπτη στη βάση της κεντρικής κονσόλας. Πρακτικά λοιπόν το C3 Aircross μπορεί να κινηθεί χωρίς πρόβλημα και σε χωματόδρομους και σε επιφάνειες με μειωμένη πρόσφυση χωρίς να διαμαρτύρεται ο μπροστινός άξονας. Μάλιστα για εδάφη με μεγαλύτερη κλίση είναι στη διάθεση του οδηγού το σύστημα Hill Assist Descent, που διατηρεί σταθερή την ταχύτητα σε γλιστερές επιφάνειες.

Φαρδιά καθίσματα, καλή θέση οδήγησης

Επί της ουσίας Αυτή είναι η νέα πρόταση της Citroen στα SUV. Δυνατά χαρτιά της η αισθητική, η οδική συμπεριφορά, οι χώροι και φυσικά το Grip Control.

Η μικτή κατανάλωση δεν ξεπέρασε τα 6,3 λίτρα/100 χλμ.

Ο διακόπτης του Grip Control

Φεβρουάριος 2018


ρ φιατ τιπο


TEST DRIVE

Volkswagen T-Roc 1.0 TSI

SUV μοντέρνας τέχνης Α ΤΕΧΝΙΚΙΣΤΙΚΑ Ρ Η Τ TSI ΧΑΡΑΚ oc 1.0

-R agen T Volksw . 99 κ.εκ ρας: 9 Κινητή οι 115 ίππ Ισχύς: m ρα 200 N χλμ./ώ Ροπή: τα: 187 η τ ύ χ . α τ τ 0,1 δευ Τελική -100: 1 0 η σ ν υ Επιτάχ λωση: κατανά η σ έ Μ χλμ. α/100 ./χλμ. 5,1 λίτρ 117 γρ ς CΟ 2: έ π μ ο Εκπ ρώ .650 ευ Τιμή: 19

Το σύγχρονο αστικό περιβάλλον ταιριάζει στο προσθιοκίνητο T-Roc

Mεγαλώνει τη βεντάλια της η Volkswagen στην κατηγορία των SUV της εισάγοντας στη βάση της ιεραρχίας το νέο T-Roc. Κείμενο: Γιώργος Ψαρράς Φωτογραφίες: motori

Η

κλασική σχεδιαστικά Volkswagen αποφάσισε να «ροκάρει» με το T-Roc, το οποίο σπάει το γνώριμο καλούπι των SUV της. Διακρίνεται για την πιο εμφατική μάσκα, τις τονισμένες καμπύλες, την ελαφριά κλίση της οροφής και τη δυνατότητα διχρωμίας (για πρώτη φορά μετά από πολλά πολλά χρόνια) στο αμάξωμα των 4,2 μ.

Γνώριμο σκηνικό Η εσωτερική εικόνα του T-Roc παραπέμπει σε μεγάλο βαθμό στο Polo. Έτσι λοιπόν και εδώ η εργονομία είναι μελετημένη, υπάρχει επίσης η οθόνη των 8 ιντσών με καλύτερη όμως απόκριση αφής, οι χώροι για τους πίσω επιβάτες είναι σαφώς καλύτεροι έως άνετοι και η ηχομόνωση της καμπίνας ενισχυμένη. Αναπάντεχη είναι βέβαια η εξ ολοκλήρου χρήση σκληρών πλαστικών σε ταμπλό και πόρτες, επιλογή που έχει να κάνει με την οικονομία κλίμακος. Όσο για το πορτ-μπαγκάζ, προσφέρει 415 λίτρα με στάνταρ τη ρεζέρβα, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά για αυτοκίνητο της κατηγορίας SUV.

Κινητήρας - μετάδοση Στην προκειμένη περίπτωση το T-Roc ωθεί ο γνωστός υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας TSI του ενός λίτρου με ισχύ 115

20 | motori

ίππων. Διακρίνεται για την ελαστική του λειτουργία, για το πόσο αέρινα κινεί το T-Roc (ρόλο εδώ παίζει και το γρανάζωμα του κιβωτίου) αλλά και για το ότι η τρικύλινδρη φύση του μοιάζει να κρύβεται ηχητικά ακόμα καλύτερα. Συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων, που έχει ακριβέστατο επιλογέα, σωστή κλιμάκωση και κίνηση στον μπροστινό άξονα. Παράλληλα μας απέδειξε ότι είναι και οικονομικός, καθώς εντός πόλης «έγραψε» 7,4 λίτρα/100 χλμ.

Εν κινήσει

Τα σκληρά πλαστικά στο εσωτερικό αποδυναμώνουν λίγο την όλη εικόνα του «ροκά» της Volkswagen

Η ποιότητα κύλισης του T-Roc δεν έχει να ζηλέψει πολλά ακόμα και από αυτήν του Passat, καθώς είναι ιδιαίτερα σταθερό και ευθύβολο στην άσφαλτο. Η ανάρτηση, αν και δεν τη λες μαλακή, έχει ικανοποιητική απορροφητικότητα και ξέρει να συγκρατεί το T-Roc από κλίσεις στις στροφές. Αποτελεσματικά φρένα και πληροφοριακό τιμόνι συμπληρώνουν τον καλό οδηγικό του χαρακτήρα.

Συνοψίζοντας Το T-Roc έχει προπάντων στυλ και σε αυτό βασίζεται η εταιρεία στο δύσκολο ράλι των πωλήσεων, καθώς ξεφεύγει από τις απλές “γερμανικές γραμμές”. Προσθέστε την οδηγική προσωπικότητα και χώρους και έχετε μια συνταγή που κλείνει το μάτι πονηρά σε οδηγούς χωρίς ηλικιακούς φραγμούς.

Το προφίλ του αποκαλύπτει την ελαφριά κλίση της οροφής, τις καμπύλες και τα 4,2 μ. μήκος

Φεβρουάριος 2018


EUROPEAN AWARD

NEO CITROËN C3 AIRCROSS NEXT GENERATION SUV

Active Safety Brake Εντυπωσιακή Ευρυχωρία Διαιρούµενο & Ανεξάρτητα Συρόµενο Πίσω Κάθισµα 12 Συστήµατα Υποβοήθησης Citroën Advanced Comfort® 90 Συνδυασµοί Εξατοµίκευσης Έξυπνοι Aποθηκευτικοί Xώροι Έως 520 L Αποθηκευτικοί Χώροι Ασύρµατη Φόρτιση Smartphone Ανοιγόµενη Πανοραµική Ηλιοροφή Grip Control µε Hill Assist Descent

ΑΠΟ

14.950 € ΜΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ

www.citroen.gr Μικτή κατανάλωση και εκποµπές CO2 Citroën C3 AIRCROSS: από 4,0 έως 5,6 lt/100km και από 104 έως 126 gr/km.


TEST DRIVE

Ford EcoSport Βρετανική αριστοκρατ ία

Jaguar E-Pace

To λιοντάρι αντίκρισε τη Jaguar Ε-Pace και «πάγωσε»

ΙΚΑ ΤΕΧΝ ΡΙΣΤΙΚΑ ΚΤΗ e D150 ac ΧΑΡΑ

P ar E. Jagu 9 κ.εκ : 1.99 ς α ρ ή ι Κινητ ίππο : 150 ς ύ χ α Ισ m ./ώρ 380 N 9 χλμ : 9 ή 1 π : Ρο ευτ. ύτητα 0,1 δ ή ταχ 00: 1 1 Τελικ 0 η χυνσ ση: Επιτά νάλω τ α κ α η . σ έ . Μ 0 χλμ ./χλμ α/10 ρ ίτ λ 24 γρ 1 : 4,7 Ο 2 C ώ μπές 0 ευρ Εκπο 40.95 ό π :α Τιμή:

Εκλεπτυσμένη και δυναμική, αρχοντική και περιπετειώδης η Ε-Pace δείχνει αμέσως την καταγωγή της. Την οδηγήσαμε στην Κορσική στην παγκόσμια παρουσίασή της. Κείμενο: Γιάννης Σταυρόπουλος Φωτογραφίες: Jaguar

Το άλμα της Jaguar Ε-Pace με τον Τέρι Γκραντ που βρήκε θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness

22 | motori

Φεβρουάριος 2018


Τ

ο αεροπλάνο έχει αρχίσει τη διαδικασία καθόδου για το αεροδρόμιο και όσο πλησιάζουμε τόσο πιο ορατοί γίνονται οι φιδίσιοι δρόμοι. Στο μυαλό αναπόφευκτα έρχονται εικόνες του ονομαστού Ράλι Κορσικής των 10.000 στροφών με τους αστέρες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Σάινθ, Οριόλ, ΜακΡέι, Βατάνεν, Μπλόμκβιστ, Ρερλ , Μουτόν, Μίκολα, Άλεν, Γκρόνχολμ, Λεμπ, Οζιέ, Λάτβαλα, Νεβίλ, όλοι έχουν περάσει από εδώ και έχουν αφήσει το στίγμα τους.

οι ζάντες). Το αυτοκίνητο πατάει πολύ καλά στον δρόμο. Το τιμόνι, με 2,31 στροφές από τέρμα σε τέρμα, βαθμολογείται με πολύ υψηλό βαθμό. Γέρνει λίγο στις στροφές (ψηλό αυτοκίνητο, 1.649 χλστ. ύψος, 4.395 χλστ. μήκος, 1.984 χλστ. πλάτος) αλλά στρίβει σαν διαβήτης. Σου εμπνέει το αίσθημα της ασφάλειας, όπως κι αν το οδηγείς. Όσο για το μοτέρ με τα 365Nm από τις 1.250 σ.α.λ. καταλαβαίνετε πώς «γαζώνει» σε κάθε πάτημα του γκαζιού...

Ελκυστικό

Η τετρακίνηση εντυπωσιάζει

Προσγειωνόμαστε όμως και στην έξοδο μας περιμένει η ολοκαίνουργια E-Pace. Είναι πανέμορφη, άσχετα εάν μοιάζει με τη μεγαλύτερη F-Pace. Είναι φανερό ότι η Jaguar μ’ αυτό το νέο της SUV σκοπεύει να αμφισβητήσει έμπρακτα τη γερμανική -με ολίγη από Σουηδία- κυριαρχία.

Εκεί όμως όπου πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε ήταν στη δοκιμή της τετρακίνησης. Με 45άρια ελαστικά, προφίλ που μόνο κατάλληλο δεν ήταν για την off road διαδρομή που κάναμε, το αυτοκίνητο πέρασε από κάτι μέρη που τα έβλεπες και ήθελες να το βάλεις στα πόδια. Έτσι περάσαμε με άνεση από σημεία που ποτέ κάποιος ιδιοκτήτης Ε-Pace δεν θα επιχειρούσε να “επισκεφθεί”. Η Jaguar ήθελε να δείξει τις ικανότητες του συστήματος και τα κατάφερε. Υπήρξαν βέβαια κάποιοι θόρυβοι από τα αμορτισέρ σε αυτές τις διαδρομές, όμως η καλή εντύπωση παραμένει.

Μόνο 2λιτρα Με τα μοτέρ αναπτυγμένα και κατασκευασμένα στο εργοστάσιο της Jaguar, η συνταγή περιλαμβάνει μόνο 2λιτρους κινητήρες diesel (ποιοaς είπε ότι τα diesel τελειώνουν;) με 150, 180 και 240 ίππους και βενζίνης 249 και 300 ίππων. Η diesel έκδοση με τους 150 ίππους (η πιο προσιτή) είναι η μόνη από την γκάμα της E-Pace που προσφέρεται ως προσθιοκίνητη (με 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο, το ίδιο κιβώτιο φέρει και το diesel με τους 180 ίππους) ή με κίνηση σε όλους τους τροχούς (αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων), ενώ όλες οι άλλες εκδόσεις είναι αποκλειστικά τετρακίνητες εφοδιασμένες με το εκπληκτικό αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων. Να αναφέρουμε ότι η Ε-Pace φέρει το ίδιο δάπεδο με το Range Rover Evoque και την ίδια τετρακίνηση. Είναι η πρώτη φορά που το σύστημα τοποθετείται σε Jaguar και το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να φτάσει και το 100% της ροπής στον εξωτερικό πίσω τροχό, κάτι που συμβάλει στην ασφαλή οδική συμπεριφορά, ειδικά όταν οι ταχύτητες αυξάνουν…

Τι οδηγήσαμε στην Κορσική Η αρχή έγινε με την diesel έκδοση με τους 240 ίππους το 9άρι κιβώτιο με paddles στο τιμόνι και 20άρες ζάντες (17/18/19/20/21 οι επιλογές, με διάφορα σχήματα

Φεβρουάριος 2018

Και η δύναμη Η συνέχεια γράφτηκε με την πιο ισχυρή έκδοση, αυτή των 300 ίππων. Άλλο αυτοκίνητο αυτό, κλείνει πονηρά το μάτι σε όσους θέλουν να οδηγούν ένα SUV με καθαρά σπορ χαρακτήρα. Οργιάσαμε πίσω από το τιμόνι της στους άδειους από κίνηση δρόμους της Κορσικής με την υψηλή πρόσφυση έχοντας και πολύτιμο φίλο τα αποτελεσματικά φρένα (κόκκινες δαγκάνες) 349 χλστ. για μπροστά, 300 χλστ. για πίσω.

Συνδυασμός Έβαλε μπελά σε Γερμανούς και Σουηδούς η Jaguar με την E-Pace. H παράδοση και η πολυτέλεια μαζί με την τεχνολογία και την SUV προσέγγιση είναι συνδυασμός που έγινε για να πρωταγωνιστήσει. Αν είχε η βρετανική εταιρεία μεγαλύτερο δίκτυο στη χώρα μας, τώρα που η γκάμα της εμπλουτίζεται διαρκώς, η τράπουλα σίγουρα θα ξαναμοιραζόταν.

Προσεγμένο το εσωτερικό με μαλακά πλαστικά εκπέμπει αρχοντιά. Πίνακας οργάνων 12,3 ιντσών και οθόνη αφής 10 ιντσών. Πολύ καλή η θέση οδήγησης, το ίδιο και το μέγεθος του τιμονιού

23 | motori


TEST DRIVE

Volkswagen up! GTI

Uptempo

Στο Μόντε Κάρλο για τις ωραίες υπάρξεις το ενδιαφέρον είναι αλλού...

Το πιο μικρό μοντέλο του Γερμανού Π κατασκευαστή απέκτησε “γρήγορη” έκδοση. Ταξιδέψαμε στη Νίκαια για να το οδηγήσουμε και να δούμε πώς πάει με τα καινούργια του διακριτικά.

ολλά μοντέλα αρκετών κατασκευαστών έχουν χρησιμοποιήσει κατά καιρούς το προσωνύμιο GTI σε κάποιες εκδόσεις τους, το αυτοκίνητο που όμως που έχει κατεξοχήν συνδεθεί με τον όρο “GTI” είναι το VW Golf. Παρά το γεγονός μάλιστα ότι την ίδια χρονιά που εμφανίστηκε το πρώτο Golf GTI, το 1976, είχε παρουσιαστεί και το Scirocco GTI και την αμέσως επόμενη το Passat GTI. Το γεγονός ότι το Golf ήταν αυτό που έμεινε στη σκέψη των περισσότερων ως το κατεξοχήν GTI ίσως να οφείλεται στο ότι «άγγιξε» πολύ μεγαλύτερο μέρος του κοινού, καθιερώνοντας την έννοια της έκδοσης επιδόσεων ενός καθημερινού αυτοκινήτου, που δεν κοστίζει μια περιουσία. Πατώντας σ’ αυτή τη λογική η VW αποφάσισε τώρα να παρουσιάσει μια έκδοση GTI του μικρότερου μοντέλου της γκάμας της, του up!

Κείμενο: Πάνος Φιλιππακόπουλος Φωτογραφίες: Volkswagen

24 | motori

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου Στην εποχή μας οποιοσδήποτε κατασκευαστής οφείλει

να επιδιώκει τη μείωση των εκπομπών ρύπων, ακόμα κι από εκδόσεις επιδόσεων. Έτσι ο κινητήρας του up! GTI, ο γνωστός τρικύλινδρος χιλιάρης TSI με άμεσο ψεκασμό και turbo, αποδίδει 115 ίππους, προσφέροντας στο αυτοκίνητο πολύ καλές επιδόσεις (0-100 χλμ./ώρα σε 8,8’’, μέγιστη ταχύτητα 196 χλμ./ώρα), ταυτόχρονα όμως καλύπτει τις πιο αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές εκπομπών ρύπων Euro 6 AG. Επίσης είναι το πρώτο μοντέλο της VW, για το οποίο η κατανάλωση (5,65,7 λίτρα/100 χλμ.) έχει μετρηθεί σύμφωνα με τον νέο ευρωπαϊκό κύκλο δοκιμών WLTP, που βρίσκεται πολύ πιο κοντά στις πραγματικές συνθήκες χρήσης. Ο κινητήρας συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 ταχυτήτων. Οι ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών φορούν λάστιχα διαστάσεων 195/40 R 17, ενώ υπάρχει επιλογή σπορ ανάρτησης, χαμηλωμένης κατά 15 χιλιοστά. Φυσικά στον πλούσιο στάνταρ εξοπλισμό του αυτοκινήτου και στον κατάλογο των έξτρα περιλαμβάνεται μια μεγάλη γκάμα ηλεκτρονικών οδηγικών βοηθημάτων και συστημάτων ασφαλείας, ενώ, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο,

Φεβρουάριος 2018


Με φόντο το επιβλητικό κτίριο του Casino Monte Carlo

ΤΕΧΝΙΚ ΧΑΡΑΚΤΗΡ Α ΙΣΤΙΚΑ V

olkswage n up! GTI Κινητήρας: 999 κ.εκ. Ισχύς: 115 ίπποι Ροπή: 200 Nm Τελική ταχύ τητα: 196 χλ μ./ώρα Επιτάχυνσ η 0-100: 8, 8 δευτ. Μέση κατα νάλωση: 4,8 λίτρα/1 00 χλμ. Εκπομπές CΟ : 127 γρ 2 ./χλμ. Τιμή: 16.000 ευρώ

Στο Mόντε Κάρλο πήγαμε, να μην το φωτογραφίσουμε σε κάτι που να θυμίζει το Πριγκιπάτο της Μεσογείου; Με τη Formula 1, έστω και τόσων ετών...

προσφέρονται ένα σύστημα πολυμέσων και σύγχρονες τεχνολογίες συνδεσιμότητας.

Λεπτομέρειες Τώρα, σε ό,τι αφορά τα αισθητικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την έκδοση GTI, μπροστά ξεχωρίζει μία κόκκινη ρίγα που διατρέχει τη μάσκα, διπλές λωρίδες διατρέχουν τις πλαϊνές επιφάνειες και η πόρτα του χώρου αποσκευών είναι σε μαύρο χρώμα, με ένα σπόιλερ στο επάνω μέρος της, μεγαλύτερο από αυτό των υπόλοιπων up! Στο εσωτερικό υπάρχει το γνωστό καρό μοτίβο του πρώτου Golf GTI στα καθίσματα, μαύρη οροφή, δερμάτινη λαβή μοχλού ταχυτήτων.

Στον δρόμο

Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής παρουσίασης είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε το αυτοκίνητο από τη Νίκαια μέχρι το Μόντε Κάρλο. Η δύναμη του κινητήρα γίνεται αμέσως αισθητή σ’ ένα τόσο μικρό και

Φεβρουάριος 2018

ελαφρύ αυτοκίνητο (1070 κιλά μαζί με τον οδηγό), που «έχει γκάζι», ενώ το πολύ εύχρηστο εξάρι κιβώτιο είναι σωστά κλιμακωμένο και βοηθάει στην αξιοποίηση του κινητήρα. Αυτό επίσης που ικανοποιεί είναι η ποιότητα κύλισης, καθώς οι Γερμανοί κατάφεραν να κρατήσουν μια καλή ισορροπία ανάμεσα στις σφιχτές ρυθμίσεις των αναρτήσεων που αναπόφευκτα απαιτούνται σ’ ένα αυτοκίνητο επιδόσεων και στον πολιτισμένο χαρακτήρα που οφείλει να έχει κάθε σύγχρονο GTI. Ο κινητήρας ακούγεται μεν, όχι όμως με το ενοχλητικό «κροτάλισμα» που είναι εγγενές στην τρικύλινδρη αρχιτεκτονική, αλλά μ’ έναν αρκετά σπορτίφ ήχο, που εμείς θεωρούμε μάλλον ευχάριστο και ταιριάζει με τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Στην Ελλάδα Το αυτοκίνητο αναμένεται εντός των προσεχών εβδομάδων κλείνοντας έτσι το μάτι σε όσους αναζητούν ένα μικρό αυτοκίνητο με σπορ χαρακτήρα.

Περιποιημένο και πλούσια εξοπλισμένο το εσωτερικό, με το καρό μοτίβο των καθισμάτων να παραπέμπει στο πρώτο Golf GTI

25 | motori


DAKAR

Νί κη Peugeot με

Ο Κάρλος Σάινθ με τον Λούκας Κρουζ έδωσαν στην Peugeot Sport μια τεράστια νίκη στον πιο γνωστό Mαραθώνιο ανθρώπων και μηχανών. Ήταν ο ιδανικός αποχαιρετισμός της γαλλικής ομάδας στο Ντακάρ και τα αφιλόξενα εδάφη της Ν. Αμερικής ύστερα από τρεις συνεχείς πρωτιές. Κείμενο: Γιάννης Σταυρόπουλος Φωτογραφίες: Red Bull, Toyota, X-Raid

26 | motori

Η

ταν η έβδομη νίκη της Peugeot Sport στο Ντακάρ (4 νίκες στην Αφρική, 3 στη Λατινική Αμερική). Για να διεκδικήσει την πρώτη θέση η Peugeot Sport ταξίδεψε στο άλλο ημισφαίριο με 93 συνολικά άτομα διάφορων ειδικοτήτων (αγωνιστικούς διευθυντές, τεχνικούς, μηχανικούς, γιατρούς, φυσιοθεραπευτές, μαγείρους) και 26 αυτοκίνητα συν τα 4 αγωνιστικά 3008DKR Maxi των Σάινθ - Κρουζ, Πετερανσέλ - Κοτρέ, Λεμπ - Ελενά, Ντεσπρέ - Καστερά. Ενδεικτικό της “κινητοποίησης” και το γεγονός ότι κάθε φορτηγό «κουβαλούσε» 3 τόνους ανταλλακτικά και εργαλεία ενώ υπήρχαν 360 ελαστικά συνολικά για τα τέσσερα αυτοκίνητα.

Ανατρεπτικό Το Ντακάρ δεν εξελίχθηκε όπως θα ήθελε η Peugeot Sport στην τελευταία της συμμετοχή. Έξω από το παιχνίδι βγήκε νωρίς ο Ντεσπρέ, που κατέστρεψε όλο το πίσω μέρος ύστερα από μια γενναία επαφή με βράχο. Στη συνέχεια ο Λεμπ βούτηξε από έναν αμμόλοφο και “κόλλησε”. Στην πτώση τραυματίστηκε ελαφρά ο Ελενά και δεν έμενε τίποτα άλλο για τους δύο από την οριστική εγκατάλειψη. Τέλος ο Πετερανσέλ αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα από εξόδους και καθυστέρησε σημαντικά. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα των ατυχιών ο 55χρονος Κάρλος Σάινθ οδηγεί με μαεστρία το 3008DKR Maxi με το Νο 303 σοφά καθοδηγούμενος από τον Κρουζ. Πλασάρεται έξυπνα στην κορυφή, όταν οι αντίπαλοι

Φεβρουάριος 2018


υπογραφή Σάινθ

χάνουν χρόνο καθώς “κολλάνε” στην άμμο (Αλ Ατίγια), και έχει έναν και μόνον στόχο: Τη νίκη. Ήδη τα άλλα τρία 3008DKR Maxi έχουν βγει νοκ άουτ.

Τεράστια νίκη Αποφεύγει τα λάθη ο Ισπανός, δεν ταλαιπωρεί το Peugeot και στην Κόρδοβα ανεβαίνει πρώτος στη ράμπα. Στις δηλώσεις του λέει ότι ήταν ένα από τα σκληρότερα Ντακάρ, και αυτών της Αφρικής συμπεριλαμβανομένων. Είναι η δεύτερη νίκη του Ισπανού στο ράλι μετά το 2010. Η επιτυχία του παίρνει μεγάλες διαστάσεις εάν αναλογιστούμε ότι τα 3 από τα 4 αυτοκίνητα της εταιρείας βρέθηκαν εκτός διεκδίκησης. Ήταν τελικά η μαεστρία του Ισπανού που έσωσε την παρτίδα για την Peugeot και της έδωσε αυτή τη σημαδιακή νίκη στην τελευταία της συμμετοχή στο Ντακάρ.

Φεβρουάριος 2018

Ο Αλ Ατίγια και τα ελαστικά Στη δεύτερη θέση τερμάτισαν τελικά οι Αλ Ατίγια Μπομέλ με το Toyota Hilux που, εκτός από τον χαμένο χρόνο στους αμμόλοφους όταν κόλλησαν, πρέπει να σημείωσαν και ρεκόρ κλαταρισμένων ελαστικών. Άλλο ένα Toyota Hilux ανέβηκε στο βάθρο με τους Ντεβιγιέ - Φον Ζίτσεβιτς. O “Mr Dakar” Στεφάν Πετερανσέλ, με τις 13 νίκες του, παρακολουθώντας την απονομή δηλώνει ότι έκανε δύο λάθη που του κόστισαν πολύ σε χρόνο και ακόμα ότι θα το σκεφτεί εάν θα συνεχίσει τους αγώνες ή όχι. Έξω από τα νερά της ήταν η ομάδα X-Raid με τα Mini και τα Mini Buggy, που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά. Tο πρώτο αυτοκίνητο με τους Πρζιγκόνσκι - Κολσούλ τερμάτισε στην 5η θέση, ενώ πολύ δύσκολες ώρες πέρασαν ο Μίκο Χίρβονεν με τον Σουλτς οδηγώντας

το Mini Buggy. Κόλλησαν, τουμπάρισαν και ολοκλήρωσαν τελικά στην 19η θέση. Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε ο γνωστός μας από το WRC Μάρτιν Πρόκοπ με τον Τόμανεκ. Έφεραν το Ford Ranger στην 7η θέση της γενικής κατάταξης.

Η επόμενη μέρα Αυτά έγιναν στο φετινό Ντακάρ. Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στο αν θα υπάρξει άλλη υπερομάδα στη θέση της Peugeot Sport και στο τι θα γίνει με τα τέσσερα πληρώματά της. Χρόνος υπάρχει μέχρι το Ντακάρ του 2019, οπότε υπομονή. Στις φωτογραφίες αποτυπώνεται η ατμόσφαιρα στη διαδρομή των 9.000 χλμ. του αγώνα με τις 13 Ειδικές. Η μία, η 9η, ακυρώθηκε λόγω πλημμυρών.

27 | motori


WRC

Ράλι Μόντε Κάρλο

Oι Κοπέτσκι - Ντρέσλερ με το Skoda Fabia WRC πήραν τη νίκη στην κατηγορία WRC 2 μετά την έξοδο των Σουνίνεν και Kαμιλί με Ford Fiesta WRC

Ο Οζιέ κέρδισε για πολλοστή φορά στην πρεμιέρα και επιβάλλει δικό του καθεστώς στον αγώνα του κρατιδίου των Μονεγάσκων. Κείμενο: Γιάννης Σταυρόπουλος Φωτογραφίες: WRC Teams, reporter-images

Οι Μικ - Ναγκλ έσωσαν κάπως την παρτίδα για τη Citroen σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο στην Power Stage

Εντυπωσιακό το νέο motorhome της Citroen

Άξιοι συγχαρητηρίων οι Νικόλας Παυλίδης - Άλαν Χάριμαν με το Peugeot 208 R2

Ρ

ουτίνα πάνε να καταντήσουν οι νίκες των Οζιέ Ινγκρασιά στο Ράλι Μόντε Κάρλο. Ήδη σημείωσαν την 5η συνεχόμενη στην καριέρα τους, την 6η συνολικά. Και το πιο σημαντικό στοιχείο της επιτυχίας τους; Μια νίκη στο Μόντε Κάρλο, το πιο ανατρεπτικό Ράλι του WRC, μόνο τυχαία δεν έρχεται.

Aπό την αρχή Από το ξεκίνημα ήδη οι Οζιέ - Ινγκρασιά με το Ford Fiesta WRC τέθηκαν επικεφαλής και ποτέ δεν απειλήθηκαν από άλλον συνδυασμό. Δεν αγχώθηκαν ακόμα και όταν οι Τάνακ - Γιαρβόεγια στον πρώτο τους αγώνα με το Toyota Yaris WRC πλησίασαν στα 14,9’’ στο τέλος του 2ου σκέλους. Απάντησαν στην επόμενη Ειδική, την πρώτη του 3ου σκέλους, βάζοντας τα πράγματα και πάλι στη θέση τους. Η διαφορά από τότε αυξανόταν συνεχώς. Είχαν βέβαια κι αυτοί τη στιγμή τους όταν από τετ-α-κε κατέληξαν εκτός δρόμου και επανήλθαν με τη βοήθεια των θεατών. Σίγουρα η επίδοση του Τάνακ αφήνει υποσχέσεις για μεγάλες μάχες στο μέλλον. Θεωρούμε όμως ότι η ομάδα της Toyota, με μαέστρο τον Τόμι Μάκινεν, θα είχε στον τερματισμό το 2-3-4 με Λάτβαλα - Άντιλα και Λάπι Φερμ. Όμως οι τελευταίοι είχαν μικροέξοδο στην Power Stage με αποτέλεσμα να πέσουν 7οι και οι Μικ - Ναγκλ με τη Citroen C3 WRC “τσίμπησαν” τελικά τους βαθμούς της 4ης θέσης. Για τη Hyundai δεν πήγε καλά η πρεμιέρα.

Πλοηγός για δύο Ειδικές Διαδρομές και ο Κάρλος Σάινθ τζ. με Renault Megane RS

Παρά τον χαμένο χρόνο στην αρχή του αγώνα, η 5η θέση της γενικής για τους Νεβίλ - Γκιλσούλ με το Hyundai i20 WRC συνιστά επιτυχία

28 | motori

Φεβρουάριος 2018


“Δικτάτορας” στο Πριγκιπάτο

Πρώτοι οι Νεβίλ - Γκιλσούλ είχαν έξοδο στην πρώτη Ειδική Διαδρομή χάνοντας 4 και πλέον λεπτά, για να τερματίσουν τελικά στην 5η θέση. Οι Μίκελσεν - Γιέγκερ έμειναν από ηλεκτρικά στην αρχή του δεύτερου σκέλους, ενώ οι Σόρδο - Ντελ Μπάριο είχαν έξοδο στη αρχή του τρίτου σκέλους. Πολύ καλή εμφάνιση έκανε ο Μπουφιέ με το τρίτο εργοστασιακό Ford Fiesta WRC, αν και άλλαξε συνοδηγό την τελευταία στιγμή, εξαιτίας μιας επαφής κατά τη διάρκεια των δοκιμών, και έβαλε στο δεξί bucket τον Πανσερί, που μόλις είχε επιστρέψει από το Ντακάρ. Αυτά λοιπόν από την πρεμιέρα, όπου τα εργοστασιακά πληρώματα χρησιμοποίησαν 39 συνολικά ελαστικά και τα αυτοκίνητα της κατηγορίας WRC2 37.

Μονο 39 ελαστικά από τα 80 είχαν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τα εργοστασιακά πληρώματα. Τα καρφιά στα ελαστικά του τύπου είχαν μήκος 2 χλστ. και βάρος λιγότερο των 2 γραμμαρίων. Συνολικά 200 καρφιά υπήρχαν σε κάθε τέτοιο ελαστικό.

Power Stage Στην πρώτη της χρονιάς ταχύτερος ήταν ο Μικ με χρόνο 10’.06’’. 7 , δεύτερος ο Νεβίλ + 2’’.3, τρίτος ο Μίκελσεν + 4’’.4 τέταρτος ο Λάτβαλα + 6’’.9 και πέμπτος ο Οζιέ +8’’.1

Ελληνικά χρώματα Οι Νικόλας Παυλίδης - Άλαν Χάριμαν έφεραν πίσω το Peugeot 208 R2 γεμίζοντας συγκίνηση όσους παρακολούθησαν την προσπάθεια των παιδιών στα βουνά της Νότιας Γαλλίας. Μπράβο τους.

Πολύ καλή η επίδοση των Μπουφιέ Πανσερί, που οδηγούσαν για πρώτη φορά το Ford Fiesta WRC

Ψυχραιμία κύριε Τάνακ…

Φεβρουάριος 2018

Οι Τάνακ Γιερβόεγια, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, βρήκαν αμέσως τα “κουμπιά” του Toyota Yaris WRC τερματίζοντας δεύτεροι

O Πρίγκιπας Αλβέρτος συγχαίρει τους νικητές, Οζιέ -Ι νγκρασιά

29 | motori


TO THE POINT Του Πέρη Χαλάτση

AΥΣΤΡΑΛΊΑ: ΟΙ ΟΔΗΓΟΊ ΣΈΒΟΝΤΑΙ ΤΟΝ Κ.Ο.Κ. ΚΑΙ ΟΙ ΗΓΈΤΕΣ ΤΟΝ ΛΑΌ ΤΟΥΣ Θα μου πείτε τι με έχει πιάσει και τη μια έχω ως παράδειγμα την αγγλική πειθαρχία στα θέματα σεβασμού του ΚΟΚ και την άλλη αναφέρω την Αυστραλία. Αν ταξιδέψετε στην Αυστραλία θα διαπιστώσετε από μόνοι σας ότι όλοι οδηγούν τηρώντας ευλαβικά τις σημάνσεις στους δρόμους. Ξέρετε γιατί σέβονται τον ΚΟΚ; Όχι γιατί τα πρόστιμα είναι αυστηρά, αλλά γιατί έμαθαν από μικρά παιδιά στο σχολείο ότι όταν σέβονται τον ΚΟΚ σέβονται τη ζωή τους. Τους το έμαθαν οι δάσκαλοι. Τους το δίδαξαν οι γονείς τους με τον τρόπο που οδηγούσαν. Στην Αυστραλία μαθαίνουν να μην οδηγούν μεθυσμένοι, να μην παραβιάζουν τον ερυθρό σηματοδότη. Να ακινητοποιούν το όχημά τους στο STOP και να μην γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις πινακίδες με τα όρια ασφαλείας. Βέβαια εκεί αυτοί που τοποθετούν τις πινακίδες με τα όρια ταχύτητας είναι συγκοινωνιολόγοι,, που συνεργάζονται στενά τόσο με την Τροχαία όσο και με επαγγελματίες οδηγούς. Εδώ -στην Ελλάδα- ακόμη και όσοι γνωρίζουν να οδηγούν σωστά και σέβονται τον ΚΟΚ γίνονται παραβάτες γιατί οι πινακίδες με τα όρια ταχύτητας μπαίνουν ανάλογα με τη διάθεση του κάθε εργολάβου. Μπορεί να δεις σε δρόμο με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και με διαχωριστική νησίδα ασφαλείας πινακίδα με όριο 80. Και 200 μέτρα παρακάτω οι τροχονόμοι να κάνουν μπλόκο για ταχύτητα.Ειλικρινά λυπάμαι όταν βλέπω αυτές τις γελοιότητες. Υπάρχουν πινακίδες σε δρόμους που τοποθετήθηκαν το 1970. Τότε που στα αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα δεν υπήρχαν ζώνες ασφαλείας. Σήμερα έχουν κάμερες για να φρενάρουν μόνα τους, έχουν κάμερες και αισθητήρες για να «κρατιούνται» στις λωρίδες κυκλοφορίας με τις διαγραμμίσεις χωρίς να ακουμπάνε τα χέρια του οδηγού στο τιμόνι. Τα συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων προστατεύουν ακόμη και τους πεζούς, αφού αναγνωρίζουν κάθε εξωτερική κίνηση. Ωστόσο οι ξεχασμένες πινακίδες είναι ό,τι πρέπει για να πέφτουν βροχή τα πρόστιμα. Η Τροχαία στήνει μπλόκο στην κατηφόρα της Κατεχάκη με όριο ταχύτητας «30» χιλιόμετρα. Στην Αυστραλία κάθε πινακίδα που μπαίνει στον δρόμο έχει μελετηθεί από ολόκληρη επιτροπή. Γι’ αυτό, όταν γίνεται μια παράβαση, το πρόστιμο είναι αρκετά τσουχτερό. Μάλιστα κυκλοφορούν αρκετά αυτοκίνητα της Αστυνομίας με συμβατικές πινακίδες που καταγράφουν με υπερσύγχρονα ψηφιακά μηχανήματα τους παραβάτες. Ειδικά σε κατοικημένες περιοχές οι έλεγχοι είναι όλο το 24ωρο. Σε περιοχές όπου υπάρχουν σχολεία, το πρόστιμο είναι βαρύ. Εκεί το όριο είναι 40 χιλιόμετρα. Και όταν λέμε 40 το εννοούμε. Με 45 χιλιόμετρα σε τσίμπησε ο τροχονόμος. Σε ειδικές λευκές πινακίδες επισημαίνεται στους οδηγούς ότι το αυτοκίνητο ελέγχεται. Το όριο είναι 70 χιλιόμετρα. Ακόμη και αγωνιστικό αυτοκίνητο να περνάει, στον δρόμο με πινακίδες όπου γράφεται όριο ταχύτητας, ο οδηγός δεν το αγνοεί. Είναι αυστηρά τα μέτρα και τα πρόστιμα. Μάλιστα κατά τη διάρκεια των εορτών, οπότε υπάρχουν αργίες, οι πόντοι για τους παραβάτες διπλασιάζονται. Αν δηλαδή οι πόντοι ποινής είναι 11 όλες τις ημέρες, τις γιορτές γίνονται 22. Οι ήδη πειθαρχημένοι οδηγοί προσέχουν ακόμη περισσότερο και έτσι μειώνονται τα τροχαία δυστυχήματα. Αν θέλουμε να λέμε ότι τηρούμε τους κανόνες, πρέπει το υπουργείο Συγκοινωνιών μαζί με το ΥΠΕΧΩΔΕ και την Τροχαία να βάλουν νέες πινακίδες και σωστά όρια ταχύτητας. Τα όρια πρέπει να τα σεβόμαστε, αλλά πρέπει να ανταποκρίνονται και στα σημερινά δεδομένα.

30 | motori

Last Page

Ford Focus RS

Ταξί - σίφουνας

Πώς θα σας φαινόταν το γεγονός να πηγαίνετε στην εργασία σας ή στο ραντεβού σας και το ταξί που σας μεταφέρει να έχει 350 καθαρόαιμους ίππους;

Σε ώρα δουλειάς

Κείμενο: Σωτήρης Χάλλας Φωτογραφίες: Ford

A

υτό λοιπόν συμβαίνει στη Νορβηγία, στη μικρή πόλη Όντα των 7.000 κατοίκων, όπου ο Έβαλντ Γιάσταντ,ένας λάτρης των αγώνων, έχει «μετατρέψει» για τους πελάτες του μια απλή “κούρσα” σε συναρπαστική εμπειρία. Κι αυτό γιατί οδηγεί το πιο ιδιαίτερο και ίσως πιο γρήγορο ταξί του κόσμου.

Δυνατή «καρδιά»

Διαθέτει και παιδικό κάθισμα

Πρόκειται για το Ford Focus RS με κινητήρα EcoBoost 2.3 λίτρων απόδοσης 350 ίππων με 475 Nm ροπής. Η ισχύς μεταδίδεται μόνιμα και στους τέσσερις τροχούς μέσω 6τάχυτου κιβωτίου. Ο οδηγός του ταχύτατου αυτού ταξί, ο Έβαλντ Γιάσταντ, μέσα στους 18 μήνες που χρησιμοποιεί το Focus RS έχει γράψει στο κοντέρ πάνω 127.000 χλμ., τα οποία, όπως δηλώνει, τα έχει απολαύσει στο έπακρο, αφού οι διαδρομές του περιλαμβάνουν και μετακινήσεις εκτός πόλης, σε δρόμους γεμάτους στροφές ανάμεσα στα φιορδ. Για τους κατοίκους της περιοχής το Focus του Έβαλντ είναι η “Μπλε Αστραπή”, προσωνύμιο απόλυτα ταιριαστό, αφού πάει σαν τον άνεμο... Για σκεφτείτε πώς θα ήταν να σας μεταφέρει από τη Γλυφάδα στο Παγκράτι και από την Κηφισιά στη Νέα Σμύρνη ή στον Πειραιά ένα ταξί που για την επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα χρειάζεται μόλις 4,7 δευτερόλεπτα...

Οι επιβάτες δεν χάνουν την ευκαιρία για selfies

Φεβρουάριος 2018


Τεύχος 49 - Φεβρουάριος 2018  
Τεύχος 49 - Φεβρουάριος 2018  
Advertisement