Page 1

thuis I

n

f

o

r

m

a

t

i

e

v

a

n

h

e

t

F

l

e

v

o

z

i

e

k

e

n

h

u

i

s

-

j

u

n

i

2

0

1

5

Pagina 5 Joanne Gerkes: “Spoedeisende hulp is teamwork”

Pagina 7 Radiotherapie AMC: bestraling dicht bij huis

Dermatoloog Jim Zeegelaar controleert de huid van Samiena Jagdeo.

De donkere huid is anders In de dagelijkse praktijk van de dermatologen van het Flevoziekenhuis hebben 4 op de 10 patiënten een getinte of donkere huidskleur. “De dermatologische problemen van een donkere huid zijn anders dan van een blanke huid, daar moeten wij ons als specialisten van de huid goed op instellen”, vertelt

Pagina 8 Afvallen in het ziekenhuis: “Dit is geen dieet”

Jim Zeegelaar, dermatoloog én gespecialiseerd in de donkere huid. Uit het hele land komen patiënten met een donkere huid naar zijn spreekuur.

Een belangrijke reden voor het feit dat mensen uit alle windstreken hem weten te vinden, is volgens Zeegelaar zijn eigen – Surinaamse – achtergrond. “Ik denk dat dat voor veel mensen een vertrouwd gevoel geeft.” Zeegelaar heeft gewerkt in het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo en zijn kennis en expertise over de donkere huid verder ontwikkeld door samen te werken met dermatologen in Rotterdam en op Jamaica. “Deels is dit mijn eigen interesse”, legt hij uit, “maar deels ook noodzaak omdat een groot deel van de patiënten een niet lichte huidskleur heeft.”

Huidkanker zeldzaam Als dermatoloog word je opgeleid met

boeken die vooral gaan over de lichte huid, terwijl de donkere huid echt anders is. Zeegelaar vertelt: “Mensen met een donkere huid hebben vaker last van pigmentvlekken. Dat komt doordat er sneller pigmentkorreltjes door de pigmentcellen worden afgegeven. Ook komen er andere genetisch bepaalde (huid)aandoeningen voor. Daarentegen is de donkere huid beter beschermd tegen beschadiging door de zon, de donkere huid veroudert daardoor minder snel. Dat zorgt er ook voor dat huidkanker bij mensen met een donkere huid zeldzaam is.”

minder goed zichtbaar in de donkere huid waardoor bepaalde huidziektes er anders uit zien dan in de lichte huid. Als je dat niet weet, bestaat het risico dat je een bepaalde diagnose mist of verkeerd stelt, waardoor ook de behandeling minder goed of niet aanslaat”, aldus de specialist. “Het herkennen van huidziektes en –aandoeningen is het belangrijkste, om ze vervolgens op maat te kunnen behandelen.”

Pagina 9 Infecties: genezen of voorkomen?

Acne

Diagnose

De behandeling van bepaalde huidaandoeningen bij mensen met een donkere huid is volgens Zeegelaar soms

“Bij veel huidaandoeningen is roodheid van de huid te zien. Roodheid is echter

Lees meer pagina 3

Lees onze digitale JaarFlitZ 2014 - 2015 voor een overzicht van onze activiteiten op www.flevoziekenhuis.nl/jaarflitz2014-2015/

Pagina 11 Handig om te weten

Volg ons op


2


wezenlijk anders. “Tieners met acne behandel je sneller en met sterkere middelen”, licht hij toe. “Zij hebben namelijk last van (veel) meer pigmentvlekken en soms blijvende littekenvorming. En dat wil je voorkomen.” “Daarnaast moet je bij het voorschrijven van medicatie rekening houden met de huidsoort. Het kan uitmaken welke basiszalf je gebruikt. Er is een mythe die beweert dat vaseline niet goed en zelfs gevaarlijk zou kunnen zijn voor de donkere huid; dat is echter onzin.”

‘Het resultaat is voor mij geweldig’ Samiena Jagdeo (20) meldde zich voor het eerst ruim vier jaar geleden bij haar huisarts met haar acne. Volgens hem had zij ‘gewoon’ last van jeugdpuistjes. “Maar mijn huid zag er heel anders uit dan bij mijn klasgenoten”, vertelt Samiena, die een Hindoestaanse achtergrond heeft. “Ik had grote onderhuidse vlekken en bulten, het zag er echt erg uit.” Twee verschillende zalfjes van de huisarts werkten niet en ook een bezoek aan een huidtherapeut bood onvoldoende resultaat. “Uiteindelijk kwam ik ongeveer anderhalf jaar geleden terecht bij de dermatoloog, dokter Zeegelaar. Hij gaf mij direct antibiotica, zelfs één van de zwaarste kuren die er is tegen acne. De eerste weken werd het erger, maar daarna ging het steeds beter. De bulten en vlekken werden minder en verdwenen na een paar maanden zelfs helemaal”, aldus Samiena. De antibioticakuur had voor haar echter ook tijdelijk vervelende bijwerkingen, zoals een extreem uitdrogende huid rond de ogen en lippen, waar zij weinig aan kon en mocht doen.

Meer aandacht Hoewel er bijvoorbeeld in Amerika zelfs speciale centra zijn voor de ‘ethnic skin’, is dermatoloog Zeegelaar geen voorstander van het inrichten van een speciaal spreekuur voor mensen met een donkere huid: “Het hoort gewoon bij de normale dermatologische praktijk in ons

“Ik ben dokter Zeegelaar heel dankbaar voor zijn behandeling, het resultaat is voor mij geweldig. Achteraf denk ik wel eens ‘was ik maar eerder zo behandeld’. Daarom is het volgens mij goed dat er meer aandacht is voor de donkere of getinte huid.”

land. We moeten er vooral voor zorgen dat het onderwerp meer aandacht krijgt in de opleiding en tijdens nascholing van

huisartsen en dermatologen. Zelf ben ik supervisor voor mijn collega’s in het ziekenhuis en geef ik regelmatig

presentaties over dit onderwerp. Zo kunnen we het kennisniveau van alle betrokkenen verhogen.”

De zon en onze huid De zon speelt een belangrijke rol in ons leven, positief én negatief. Positief in het feit dat u door zonlicht de belangrijke vitamine D aanmaakt, een mooie bruine kleur krijgt en het warme zonlicht vaak een goed gevoel geeft. Maar zonlicht is ook gevaarlijk voor ons: onze huid verbrandt en veroudert sneller, we ontwikkelen steeds meer zonne-allergie en krijgen steeds vaker huidkanker. Huidkanker: feiten en cijfers • Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland: 1 op de 6 Nederlanders krijgt een vorm van huidkanker. • Per jaar worden er 25.000 nieuwe gevallen van huidkanker ontdekt. • Ieder jaar sterven er 600 mensen aan huidkanker, voornamelijk door uitzaaiingen van melanomen (de ernstigste vorm van huidkanker). • Het aantal huidkankerpatiënten stijgt nog steeds ieder jaar.

Controleer je huid

De meeste Nederlanders hebben een licht huidtype en hebben daarom een verhoogde kans op verbranding en huidkanker. Daarbij zorgen wij voor

onvoldoende bescherming door zonnebrandcrèmes: we gebruiken vaak een te lage beschermingsfactor voor ons lichte huidtype.

Hoe eerder verdachte plekjes ontdekt worden, hoe groter de kans om huidkanker te voorkomen en op tijd te behandelen. In 90% van de gevallen kan huidkanker worden genezen, mits het op tijd ontdekt wordt. Controleer daarom zelf regelmatig uw huid en raadpleeg uw huisarts als moedervlekken veranderen (groter/kleiner

Oh nee, toch niet weer die hoofdpijn? Dhr. O. vergaat van de pijn. Hij heeft al twee weken de vreselijkste aanvallen. Het zit rechts, achter zijn oog, het oog traant, de neus loopt, en dat duurt wel een half uur. Groot is elke keer weer de opluchting als de pijn afneemt. Dit was al een keer eerder gebeurd, zo'n 7 jaar geleden. Toen is het na een paar weken vanzelf weggegaan. Maar nu heeft hij het weer. Het liefst zou hij met zijn hoofd tegen een betonnen muur lopen. Dhr. O. heeft

clusterhoofdpijn. De oorzaak is niet bekend en gelukkig komt het niet veel voor. Als je het hebt ben je gesjocht. Tijdens de aanval hangt het ooglid en is de pupil kleiner. Ik schrijf dhr. O. een middel tegen migraine aanvallen voor dat ook clusteraanvallen kan bekorten. Als dat onvoldoende helpt, proberen we pure zuurstof. Lastig om toe te dienen want dan moet je thuis een zuurstoftankje hebben. Ik zeg hem dat hij naar de

worden), jeuken of van kleur veranderen, en wanneer u vlekken krijgt die rood, gezwollen en/of schilferig zijn. Er bestaat tegenwoordig een app om uw moedervlekken te controleren, de Huidmonitor. Deze app is beschikbaar voor iPhone en Androidtelefoons.

Bescherm je huid Huidkanker kan het beste voorkomen worden door tijdens zonnige dagen tussen 12.00 en 16.00 uur zo veel mogelijk uit de zon te blijven en door goed te smeren met een hoge factor zonnebrandcrème (vanaf SPF 30). Een goed zonbeschermingsproduct voorkomt verbranding van de huid, vermindert DNA-schade, vermindert de kans op zonneallergie en voorkomt of vermindert huidkanker.

Informatie: Meer weten over huidkanker, de verschillende soorten en behandelmogelijkheden? Kijk dan op onze website: www.flevoziekenhuis.nl/ dermatologie/huidkanker.

C o l u m n

Spoedpost moet komen, om te bezien of zuurstof voldoende helpt. Daarnaast geef ik dhr. O. een middel om aanvallen te voorkomen. Het is nu twee weken later. Hij reageert gunstig op de medicijnen en is van zijn aanvallen af. Maar of dat door mijn behandeling komt?

Prof. dr. Martien Limburg, neuroloog 3


Bij ons kunt u ook terecht in het Flevoziekenhuis

Uniek in Almere: Zorgboulevard Flevoziekenhuis! Alle persoonlijke zorg onder een dak‌ van huid tot haar, van binnen naar buiten. Wie Streutker zegt, zegt Huid- en Oedeemtherapie. Inmiddels is Streutker met de jarenlange ervaring en meerdere vestigingen in Nederland een begrip. Vanuit het Flevoziekenhuis gestart en nu met een vestiging erbij in Almere, verleent zij alle zorg op het gebied van huid- en oedeemproblemen. U kunt bij hen terecht voor het aanmeten van steunkousen en borstprotheses en behandelingen van diverse huidaandoeningen.

Dat daarbij niet alle zorggebieden aan bod konden komen was duidelijk. Toen Streutker binnen het Flevoziekenhuis uit haar jasje groeide en een nieuwe vestiging een optie werd, ontstond ook het idee, om samen te gaan werken met andere partners, om een zo breed mogelijk aanbod aan zorg te kunnen bieden. Haarwerkspecialist In Balans, al jaren actief binnen Bussum en het Flevoziekenhuis, werd partner. Bij de vaste medewerkster Rinske Molenaar in de vestiging Flevoziekenuis, kunnen veel mensen terecht voor het aanmeten van een haarwerk of een deskundig advies over haarverzorging bij hoofdhuidproblemen. Ook Massagepraktijk Flevoland, met een praktijk in Almere-Haven, en nu tevens te vinden aan de Zorgboulevard, werd partner. Frederiek Mink, Integraal Massagetherapeut houdt praktijk voor mensen, die op een bredere manier willen onderzoeken wat mogelijk is bij hun aandoening, dan alleen de traditionele behandeling van een (chronische)klacht. U kunt terecht voor klachten als hartfalen, slijmbeursontsteking, RSI, diabetes en rugklachten. Staat uw aandoening er niet bij, belt u dan gerust voor meer info. Ook pedicure Hester van Meurs biedt haar diensten aan. Zij is deskundig in het behandelen van voeten met als specialisatie: de Diabetische Voet. Zij houdt praktijk in de Schoutstraat en komt op verzoek ook aan bed in het

DUNHAAR OF HAARUITVAL

Flevoziekenhuis. En sinds kort is ook natuurvoedingsdeskundige Annelies Vos het team komen versterken. Met haar voedingsadviezen kunt u op een verantwoorde manier aan uw lichaamsgewicht werken. U vindt de praktijken in de Centrale Hal in het Flevoziekenhuis, naast bureau Opname en in het pand aan de Schoutstraat 126 in Almere-Stad. In sommige gevallen, indien medisch noodzakelijk, komen de therapeuten in het Flevoziekenhuis, ook aan bed.

Wilt u een afspraak maken met een van de therapeuten, of algemene informatie, dan kunt u bellen met het algemene telefoonnummer van Streutker 036-7601305 of vragen naar een

Alle persoonl ijke zorg ond er een dak‌

rechtstreeks telefoonnummer van de betreffende therapeut. In de meeste gevallen worden consulten vergoed. Vraagt u naar de voorwaarden bij uw zorgverzekeraar.

4


“Spoedeisende hulp is teamwork” In elke editie van thuis stellen wij een specialist aan u voor. Deze keer Joanne Gerkes, SEH-arts. Zij was een van de eerste gespecialiseerde spoedeisende hulpartsen in Nederland en werkt inmiddels ruim 5 jaar in het Flevoziekenhuis. “Dertig procent van de opnames komt binnen via de Spoedeisende hulp. Wij zijn het visitekaartje.”

spelers. We denken hardop. Dan weet iedereen wat je hebt gezien of gedaan. Er is geen tijd om dingen dubbel te doen. Terwijl de verpleegkundige roept hoe hoog de bloeddruk is, voel ik de buik.”

Hoe is je contact met patiënten? Waarom wilde u arts worden?

“Mijn interesse in mensen is alleen maar gegroeid. Ik heb geleerd om naar hun verhaal te luisteren en dat te gebruiken om de juiste diagnose te stellen. Het gaat om de mens achter de klacht. Zeker bij vage klachten als buikklachten moet je in korte tijd veel boven water zien te krijgen. Bij een botbreuk ligt dat anders. Maar ook dan is het contact belangrijk. Een patiënt moet zich veilig bij je voelen.”

“Ik wilde als klein meisje al weten hoe het menselijk lichaam werkt. Op de middelbare school heeft het vak biologie mijn interesse aangewakkerd. De drijfveer om voor mensen te zorgen kwam pas later.”

Waarom koos u uiteindelijk voor de spoedeisende hulp? “Alle coschappen die ik tijdens mijn studie geneeskunde bij de verschillende specialismen deed, vond ik interessant. Ik had moeite om voor één vak te kiezen. Daarom ben ik begonnen met de opleiding tot tropenarts, de opleiding tot SEH-arts bestond nog niet. De tropengeneeskunde is een breed vak waarin je heel veel zelf doet. Ik heb al tijdens mijn opleiding een been geamputeerd en een keizersnede gedaan. Best pittig, ik was nog heel jong. In het laatste jaar van mijn opleiding maakte ik kennis met de spoedeisende hulp geneeskunde. Een nieuw specialisme, volop in ontwikkeling. Ik was meteen om en begon aan de kersverse opleiding tot SEH-arts.”

Wat is een situatie die je is bijgebleven?

Wat is het verschil tussen vroeger en nu op de SEH? “Tot zo’n 10 jaar geleden werden alle SEH’s in de Nederlandse ziekenhuizen bemand door arts-assistenten, met de medisch specialisten als achterwacht, vaak telefonisch. De arts-assistent mocht alleen behandelen in opdracht van de specialist of moest wachten tot de specialist zelf kwam. De meest zieke patiënten werden behandeld door de jongste artsen. Ons huidige team bestaat uit vier opgeleide SEH-artsen. Wij hebben onze eigen verantwoordelijkheid. Zo mogen wij zelf een roesje geven om bijvoorbeeld een bot te zetten of een schouder in de kom terug te zetten. Vroeger moesten patiënten op de specialist wachten, terwijl ze veel pijn hadden. We hebben ook meer apparatuur dan vroeger. Het echoapparaat is inmiddels onmisbaar in ons vak en maakt snelle diagnose en behandeling mogelijk.”

Hoe ga je te werk als er een patiënt op de SEH binnenkomt? “We worden altijd gebeld door de Ambulancedienst dat er een patiënt aankomt. Dat geeft tijd om ons voor te bereiden. Wie moeten er klaar staan? Waar moeten we behandelen, in de shockroom of behandelkamer? We zijn als arts altijd aanwezig bij de overdracht door het ambulancepersoneel. Wat is iemands medische geschiedenis, wat zijn de klachten, wat is er al gedaan? Eenmaal

“ ” Joanne Gerkes, SEH-arts en voorzitter van de vakgroep Spoedeisende hulp: “Spoedeisende hulp geneeskunde is vaak puzzelen onder tijdsdruk.”

binnen volgen wij het ABCD-protocol: A (airway of ademweg), B (breathing of ademhaling), C (circulatie), D (disability of bewustzijn). We doen het eerst wat het eerst moet: ‘treat first what kills first’. De ademweg moet vrij zijn, dan kijken we verder. Het is puzzelen onder tijdsdruk.”

Spoedeisende hulp is teamwork?

“Zeker. Elk team rond een patiënt bestaat uit een SEH-arts, een gespecialiseerde SEH-verpleegkundige en een artsassistent. We moeten op elkaar bouwen en elkaar vertrouwen, we zijn team-

“Een oudere, erg zieke man kwam bij ons binnen met vage klachten. Hij was flauwgevallen in de badkamer en was benauwd en duizelig en had een lage bloeddruk. We hebben een echo van de buik gemaakt. De buikslagader bleek vergroot en aan het scheuren. Op zo’n moment telt elke minuut. De man is per ambulance naar het AMC vervoerd. De familie is ongerust en vraagt of het goed komt. Hoe geef je daar antwoord op? We doen ons best zeg je dan, maar we weten niet zeker of hij het zal overleven. We begeleiden de familie, ook dat is teamwork. Ik heb de volgende dag met het AMC gebeld hoe het is afgelopen. En dan is het natuurlijk prachtig om te horen dat de man nog leeft en zelfs binnen een week al weer thuis was.”

Wat vind je moeilijk? “Mensen die ongeneeslijk ziek zijn en thuis willen sterven, komen hier toch soms terug. Ze hebben hevige pijnen, er is paniek, vaak ’s nachts. De familie belt 112 en de ambulance gaat rijden. Ook bij deze patiënten wil je graag behandelen, daar zijn we voor opgeleid. Nu kun je alleen maar de klachten verlichten. Bij benauwdheid geven we zuurstof, bij pijn medicatie. We vertragen de dood niet, we laten iemand zo rustig mogelijk sterven. Het is moeilijk maar ook mooi om de patiënt en zijn naasten hierbij te kunnen begeleiden.”

Spoedpost Almere: voor acute huisartsenzorg en spoedeisende hulp Spoedpost Almere is een samenwerkingsverband tussen het Flevoziekenhuis en de huisartsen uit Almere. De huisartsen doen de eerste opvang. Als dat nodig is, verwijst de huisarts u direct, of na onderzoek, door naar de afdeling Spoedeisende hulp van het Flevoziekenhuis. Dat is gemakkelijk omdat Spoedpost Almere in het Flevoziekenhuis is gevestigd. Spoedpost Almere is bedoeld voor: • Acute huisartsenzorg buiten kantoortijden (de openingstijden van Huisartsenpost Almere zijn van maandag t/m vrijdag van 17.00 - 08.00 uur, in het weekend en op officiële feestdagen). • Spoedeisende hulp 24 uur per dag, 7 dagen in de week. ‘Acute’ of ‘Spoedeisende’ wil zeggen dat de medische hulp niet tot de volgende dag of na het weekend kan wachten. Altijd eerst bellen: 0900 - 2030203 of 036 - 5454380 5


6


Bestraling dicht bij huis Sinds 2009 is in het Flevoziekenhuis een dependance van de afdeling Radiotherapie van het AMC gevestigd. Het Flevoziekenhuis en Radiotherapie AMC werken nauw samen als zorgpartners voor kankerpatiënten in Almere en omgeving. Dankzij deze samenwerking kunnen meer kankerpatiënten uit Flevoland in Almere worden behandeld: optimale en complete zorg dicht bij de patiënt. Op de locatie in Almere worden jaarlijks ongeveer 650 patiënten bestraald.

Patiënten worden bestraald in een van de twee bestralingsruimtes van het AMC aan de achterzijde van het Flevoziekenhuis.

De afdeling Radiotherapie AMC in het Flevoziekenhuis is een moderne afdeling met geavanceerde bestralingsapparatuur. Daarmee kunnen nagenoeg alle aandoeningen worden bestraald. “Onze medewerkers werken zowel op de locatie in het AMC als in het Flevoziekenhuis, ze gebruiken dezelfde protocollen en technieken”, legt locatiemanager Harmien Klaassens uit. “Voor de patiënt is de korte reisafstand en het voor de deur kunnen parkeren erg prettig.”

Behandeling De behandeling van elke patiënt wordt besproken door een multidisciplinair team van specialisten van Flevoziekenhuis, AMC en MC Zuiderzee. “Deze behandeling is helemaal toegesneden op de ziekte en situatie van de patiënt”, licht Klaassens

toe. “De radiotherapeut beoordeelt hoeveel bestralingen een patiënt nodig heeft en ziet de patiënt tijdens de behandeling wekelijks. Als de behandeling klaar is, blijft de patiënt meestal onder controle bij de radiotherapeut en de verwijzend specialist.” Een combinatiebehandeling met chemotherapie is ook mogelijk. Dit gebeurt in nauw overleg met de oncologen van het Flevoziekenhuis Daarnaast kunnen patiënten met een uitzaaiing die veel (pijn)klachten veroorzaakt, bijvoorbeeld in het bot, op één dag worden gezien door de radiotherapeut en in de locatie Almere bestraald. De meeste patiënten komen voor bestraling gedurende een aantal weken,

Dubbele schenking van Roparun De afdeling Dagbehandeling Oncologie heeft twee nieuwe hoofdhuidkoelers kunnen aanschaffen, dankzij een donatie van Stichting Roparun van € 33.000,-

Patiënten die een chemokuur krijgen, kunnen de hoofdhuidkoeler gebruiken voor, tijdens en na de kuur om de kans op haaruitval te verminderen of zelfs

vijf keer per week, bijvoorbeeld bij borst-, long- of prostaatkanker. De patiënten die komen voor klachten- of pijnbestrijding worden, als dat kan, eenmalig bestraald.

“Elke kilometer die je moet reizen is er één teveel” De heer Meyer (86) kwam halverwege vorig jaar in aanraking met Radiotherapie AMC in het Flevoziekenhuis. “Ik zag wat bloed bij mijn ontlasting en ben naar de huisarts gegaan”, legt hij zijn voorgeschiedenis uit. “Die heeft mij direct naar het Flevoziekenhuis gestuurd. De MDLarts constateerde een tumor van 4 centimeter in de endeldarm.” De chirurg die meneer Meyer zou opereren, wilde hem eerst behandelen met bestraling en chemotherapie om het gezwel beter operabel te maken. “Ik vroeg direct of ik naar het AMC mocht, waarop de chirurg antwoordde: ‘meneer Meyer, het AMC is hier’. Dat wist ik niet, maar ik moet zeggen dat ik er wel heel blij mee was. Ik moest 27 werkdagen achter elkaar voor de bestraling naar het ziekenhuis en kreeg gelijktijdig ook chemotherapie”, vertelt de heer Meyer. “Ik kan je vertellen dat je je zo beroerd voelt dat elke kilometer die je moet reizen er één teveel is. Bovendien moest ik elke keer met een volle blaas komen, en dan ben je echt blij dat je niet helemaal naar Amsterdam hoeft. Stel dat je in de file terechtkomt…”

Persoonlijke aandacht Radiotherapie AMC scoort al jaren hoog als het gaat om patiënttevredenheid. Het interieur straalt rust en warmte uit, medewerkers nemen de tijd voor patiënten en geven hen uitgebreide voorlichting. “Onze medewerkers proberen de geestelijke en lichamelijke zwaarte van de behandeling te verlichten door persoonlijke aandacht voor de patiënt en zijn of haar problemen. Deze aandacht zien we terug in de bedankkaarten, en soms lekkernijen, die de collega’s ontvangen aan het einde van een behandeling”, besluit Harmien Klaassens.

helemaal te voorkomen. Oncologieverpleegkundige Petra van der Wardt: “Een chemokuur is geen pretje en daarom proberen wij het voor onze patiënten zo dragelijk mogelijk te laten zijn. We hebben twee hoofdhuidkoelers die hierbij kunnen helpen, maar deze zijn eigenlijk aan vervanging toe. De nieuwe hoofdhuidkoelers zijn moderner en gemaakt van een flexibeler materiaal waardoor ze veel comfortabeler op het hoofd zitten.” Roparun schonk ook nog eens € 15.000,voor de herinrichting van de familiekamer en twee patiëntenkamers op de afdeling Oncologie. De cliëntenraad van het Flevoziekenhuis nam het initiatief voor de aanvraag.

De heer Meyer is zeer te spreken over zijn behandeling en over de medewerkers van Radiotherapie AMC en het Flevoziekenhuis. “Ze vertellen wat goed voor je is en wat niet en geven belangrijke informatie waar de arts geen tijd voor heeft. Ze zijn behulpzaam en geven je echt het gevoel dat er op je gelet wordt. Daar was ik heel blij mee.” “Het hele traject voelde voor mij aan als een geoliede machine, die erop gericht is de patiënt zo goed mogelijk te helpen”, zo besluit de heer Meyer het gesprek. “Voor mij had het bovendien een hele mooie, onverwachte uitkomst. Na de chemotherapie en bestraling bleek mijn gezwel helemaal verdwenen te zijn. Ik hoefde niet geopereerd te worden!” 7


Weight Watchers voor patiënten in het Flevoziekenhuis

“Dit is geen dieet” Bij veel medische klachten speelt overgewicht een rol. Daarom biedt het Flevoziekenhuis patiënten met overgewicht een programma voor gewichtsreductie aan, Weight Watchers Health Services. Specialisten en deelnemers zijn enthousiast: de meeste patiënten vallen af, de klachten verminderen, bloeddruk en bloedwaarden verbeteren en het medicijngebruik neemt af. Twee deelnemers vertellen hun verhaal: Monica Gietermans en Angelique Erkemeij. De groep van 14 deelnemers komt elke dinsdagochtend bij elkaar in het Flevoziekenhuis. De meesten zijn door hun medisch specialist op de cursus gewezen. Monica: “Ik had knieklachten. Het bleek slijtage te zijn, daar doe je niets aan. Alleen afvallen zou de klachten kunnen verminderen. En dat is al gelukt! Ik loop makkelijker en heb minder pijn.” Monica is ook enthousiast over juist deze groep: “De meeste deelnemers doen mee vanwege medische klachten. De stap naar een gewone afvalcursus is groot. Daar tref je ook mensen die maar een paar kilo hoeven af te vallen en niets mankeren.”

“Geen extreme diëten meer” Het programma van Weight Watchers gaat uit van een gezonde leefstijl,

voor nu en later. En dat is precies wat Angelique aanspreekt: “Ik heb in het verleden allerlei pillen en poeders gebruikt, maar het staat me tegen. Je valt vaak snel af, maar komt daarna minstens zo hard weer aan. Bij Weight Watchers leer je om gezonder, maar vooral ook bewuster met eten om te gaan. Je mag alles eten, als je je maar aan je punten houdt.”

Specialisten verwijzen naar Weight Watchers Health Services Overgewicht geeft meer kans op complicaties. Soms is overgewicht zelfs reden om niet te kunnen behandelen of opereren. Een simpel advies aan de patiënt met overgewicht om af te vallen volstaat helaas niet. Specialisten in het Flevoziekenhuis kunnen sinds twee jaar patiënten met overgewicht of obesitas verwijzen naar een programma voor verantwoord afvallen van Weight Watchers. Patiënten doen mee op vrijwillige basis. Inmiddels hebben 100 patiënten aan het programma deelgenomen. Interesse? Uw specialist kan u doorverwijzen naar het Weight Watchers programma. Locatie: mijnInfopunt, centrale hal Flevoziekenhuis. Kosten zijn voor eigen rekening.

Kleine stappen Angelique merkt dat het haar helpt om haalbare doelen te stellen. “Het werkt beter als je in stappen van 5 kilo denkt, dan in één grote stap van 30 kilo.” Hetzelfde geldt voor bewegen: “Je hoeft echt niet elke dag naar de sportschool. Doe de gewone dingen. Pak vaker de fiets,

stap een bushalte eerder uit en neem de trap.”

Steun Natuurlijk gaat het niet ineens allemaal goed. Ondersteuning is heel belangrijk om het vol te houden. Monica heeft veel aan

de groep en aan de coach: “Zij is zelf ook zwaar geweest en is erg betrokken. Ze herkent onze moeilijke momenten. Je kunt haar altijd mailen of bellen. En uiteindelijk is het een kwestie van geduld hebben. Ik ben ook niet ineens 30 kilo aangekomen.”

Samen beslissen over uw behandeling Zorginstellingen zijn verantwoordelijk voor veilige zorg. U speelt als patiënt zelf ook een belangrijke rol in het voorkomen van ongevallen en vergissingen tijdens het zorgproces. Zo kunt u actief meedenken over uw behandeling. 1. Als uw huisarts u heeft doorverwezen naar een medisch specialist in het ziekenhuis: bereid uw afspraak goed voor. Zet uw vragen en medische klachten op papier en neem uw medicatie-overzicht mee. 2. Uw specialist heeft u gezien en een aantal onderzoeken laten doen. Uw specialist heeft de diagnose met u besproken en een behandeling voorgesteld. U gaat naar huis met een aantal folders en bedenktijd. Hoe nu verder? • Wat zijn mijn mogelijkheden? • Wat zijn de voor- en nadelen van deze mogelijkheden? • Wat betekent dat voor mij? 3. Lees de folders. Kijk bijvoorbeeld op www.kiesbeter.nl of op websites van patiëntenorganisaties. U krijgt meer inzicht in oorzaak en verschillende behandelingen van uw ziekte of aandoening. Overleg eventueel met uw huisarts over bovenstaande vragen. 4. Bespreek bovenstaande vragen ook met uw specialist tijdens een volgende afspraak. Vertel hem wat u belangrijk vindt en wat uw wensen zijn of waar u bang voor bent. Geef aan als iets niet duidelijk is. 5. Als u een beslissing heeft genomen, bespreek de benodigde voorbereidingen met uw specialist. Vraag ook wat u tijdens en na de behandeling kunt verwachten. Geef tijdens uw behandeling aan als u een ‘niet-pluis’-gevoel heeft. Meer informatie: www.flevoziekenhuis.nl/veiligheid 8

Marcella Heukels, zangeres bij het Hofpleintheater zong voor patiënten van het Dialysecentrum en de afdeling Oncologie en tijdens de lunch in de centrale hal. De heer Jagerman genoot zichtbaar: “Dit mogen jullie elke dag doen.” Het optreden was een cadeau van Jeeves, werkgever van onze gastheren en -vrouw bij de hoofdingang van het ziekenhuis.

Controle op ziekenhuisbacterie

Wanneer iemand drager is van een MRSA-bacterie of een andere bijzonder resistente bacterie (BRMO), is het belangrijk om te voorkomen dat deze bacterie zich verspreidt binnen het ziekenhuis. Deze bacterie is ongevoelig voor de meeste antibiotica en daardoor moeilijk te behandelen. Gezonde mensen worden er niet ziek van, maar bij verminderde weerstand door ziekte of verzwakking kan deze bacterie nare infecties veroorzaken. Voor het ziekenhuis is het daarom belangrijk te weten wanneer u een BRMO heeft. Vanaf mei 2015 wordt daarom iedere patiënt die in het Flevoziekenhuis wordt opgenomen aan de hand van 4 vragen gecontroleerd.


Infecties: genezen of voorkomen De internisten van het Flevoziekenhuis zien veel Almeerders met allerlei infecties. Meestal zijn infecties te voorkomen. Sommige zijn te genezen en andere leiden tot chronische ziekten. Internist-infectioloog Judith Branger licht twee infecties toe in deze Thuis: chronische hepatitis C omdat er tegenwoordig nieuwe, succesvolle medicijnen beschikbaar zijn, en Chikungunya, omdat Almeerders deze ‘booming’ ziekte deze zomer op veel plaatsen in de wereld kunnen oplopen. Een infectie wordt vaak veroorzaakt

door een virus of bacterie. Judith Branger licht toe: “Een virale infectie is vaak onschuldig en gaat vaak vanzelf weer over, zoals een verkoudheid, diarree, de ziekte van Pfeiffer of een koortslip. Virale infecties, zoals hepatitis C of HIV, zijn meestal chronisch en daardoor minder gemakkelijk te genezen.

‘A-team’ Bacteriële infecties zijn effectief te genezen met antibiotica. Helaas worden antibiotica zo veel gebruikt, door mensen zelf en indirect in de vleesindustrie, dat bacteriën steeds vaker ongevoelig – oftewel resistent – worden voor antibiotica. Een ander nadeel van

antibiotica is dat ook goede, belangrijke bacteriën worden gedood; elk mens heeft hiervan zo’n twee kilo in zijn of haar lichaam, vooral in de darm. Binnen het ziekenhuis is sinds kort een antibiotica team actief, het A-team. Het team zet zich in om de artsen te helpen antibiotica zo beperkt en zo gericht mogelijk te gebruiken, met een optimale kans de infectie te genezen en een zo klein mogelijke kans op resistentieontwikkeling.”

Grotere kans op succesvolle behandeling bij chronische hepatitis C In Nederland wonen circa 60.000 mensen met hepatitis C, een chronische infectie die leverschade en/of leverkanker kan veroorzaken. Omdat dragers van hepatitis C veelal geen klachten hebben, weet ongeveer de helft van deze 60.000 mensen niet dat zij hepatitis C heeft. Het hepatitis C-virus (HCV) kan je krijgen door vuile naalden (drugsgebruik), onveilig vrijen of bloedtransfusies. Via de GGD of huisarts kan een test worden gedaan. Tot vorig jaar was de behandeling van hepatitis C intensief en weinig succesvol. Sinds kort zijn er echter effectieve medicijnen beschikbaar. Het Hepatitis behandelcentrum van het Flevoziekenhuis mag als één van de 48 ziekenhuizen de nieuwe behandeling (DAAs) geven. Judith Branger vertelt: “Op basis van de landelijke getallen verwachten we dat er in Almere best een grote groep is van mensen met hepatitis C. Graag komen we

Sinds 2012 is het Flevoziekenhuis gecertificeerd als officieel ‘Hepatitis behandelcentrum’ en onderdeel van een netwerk van 48 centra in Nederland. Het hepatitisteam (v.l.n.r.) bestaat uit twee MDL-artsen Ulrike Schluter en Hanna Telleman en internist-infectioloog Judith Branger.

in contact met deze mensen, om te kijken of zij in aanmerking komen voor behandeling. Bij mensen met veel littekenweefsel op de lever, vastgesteld met een zogenaamde fibroscan, komt

iemand in aanmerking voor behandeling. De behandeling bestaat uit tabletten en de kans op succes is rond 90%. Vroeger was dit maar 40%. Bij weinig littekenweefstel wordt deze behandeling

vooralsnog niet geadviseerd en niet vergoed. Wel blijft deze laatste groep jaarlijks onder controle.”

Gevaarlijke muggen Sinds anderhalf jaar is er in de Caraïben en Suriname een grote uitbraak van Chikungunya aan de gang, een virus dat door muggen wordt overgebracht. Voorheen was dit virus vooral aanwezig in Azië. Als je bent geprikt, krijg je na een dag of vier hoofdpijn, huiduitslag, gewrichtspijn en koorts. Deze pijn kan maanden aanhouden en er is geen medicatie tegen. Gebruik daarom DEET-houdend anti-muggenmiddel, een

klamboe en bedek de huid. Dezelfde mug kan ook knokkelkoorts (Dengue) overdragen, dat vooral spierpijn en hoofdpijn veroorzaakt en soms ernstig kan verlopen. Testen zijn mogelijk via de huisarts of internist.

Meer informatie: www.rivm.nl/Onderwerpen/C/ Chikungunya

9


Ongeneeslijk ziek: Hoe leef je zo goed mogelijk met je kwaal? In veel gevallen gaat u na behandeling in het ziekenhuis weer gezond naar huis. Maar helaas zijn er ook ziekten die chronisch of ongeneeslijk zijn. Vaak denkt men dan direct aan kanker, maar ook longziekten (COPD), nierfalen, ALS of hartproblemen zijn vaak ongeneeslijk en nemen toe in de tijd. Hier kunnen patiënten soms nog lang mee leven. De arts gaat dan samen met de patiënt op zoek naar een manier of behandeling, om zo prettig mogelijk te kunnen leven met een ziekte. We noemen dit: palliatieve zorg. Uw hoofdbehandelaar in het Flevoziekenhuis kan hiervoor zo nodig het Palliatief adviesen consultteam inschakelen. Internist Jan Baars trapt af: “Medische zorg in het ziekenhuis is in eerste instantie gericht op genezing van een ziekte. Wanneer blijkt dat u een ongeneeslijke ziekte heeft, zal de zorg die u krijgt voornamelijk op het verlichten of bestrijden van klachten zijn, ofwel: welke klachten heeft u en hoe kunnen we deze verminderen?”

voor u is, maar denkt met u mee. Voor sommige mensen is de bijwerking van medicijnen waar ze suf van worden niet acceptabel. Voor anderen wel, maar vinden vooral vervelend dat ze pijn hebben. Voor iedereen is dat anders. We gaan dus letterlijk op zoek naar de beste mogelijkheden. Dat betekent soms ook uitproberen, bijvoorbeeld met de dosering van medicijnen. Of we bekijken of het wenselijk is om een extra onderzoek uit te voeren. Als u bijvoorbeeld een maagonderzoek moet laten doen, maar u bent heel gevoelig voor misselijkheid, zullen we bekijken of er alternatieven zijn die minder belastend voor u zijn en of dit onderzoek wel echt toegevoegde waarde heeft in uw situatie.”

“U gaat dan samen met uw arts uw prioriteiten stellen: wat vindt u belangrijk in uw leven? En als u meerdere ziektebeelden heeft; waar heeft u het meeste last van? Welke ongemakken vindt u acceptabel en welke niet? Daarna gaan we onderzoeken bij welke aanvullende behandelingen, therapieën of zorg u het meeste baat heeft en bovendien: welke we juist achterwege kunnen laten. Niet alleen tijdens uw verblijf in het ziekenhuis, maar zeker ook als u thuis bent.”

Uw toekomst

De beste opties Het Flevoziekenhuis heeft een Palliatief advies- en consultteam dat bestaat uit twee gespecialiseerd verpleegkundigen palliatieve zorg, drie medisch specialisten en een huisarts als consulent. Eén van deze verpleegkundigen is Patricia Schutte: “Uw arts zegt niet wat het beste

U heeft als patiënt niet zelf contact met dit Palliatief advies- en consultteam. Het idee is dat het team door uw hoofdbehandelaar wordt ingeschakeld: hij of zij kan dan uw situatie bespreken met dit team en uw andere behandelaars. De verschillende mogelijkheden worden dan onderzocht door zorgverleners met andere expertises. Jan Baars legt uit: “Vaak heeft een chronische patiënt met verschillende ziektebeelden te maken en dat maakt het complex. In dat geval is een consult door uw arts bij ons team waardevol. We kijken tijdens zo’n consult vooral vooruit: wat zijn de verschillende scenario’s en wat betekenen deze voor uw toekomst? Er wordt gekeken naar uw medicijnen, noodzakelijke en gewenste ingrepen, preventieve behandelingen en uw situatie thuis. Daarnaast bespreken

Het Palliatief advies- en consultteam van het Flevoziekenhuis bestaat uit (v.l.n.r): gespecialiseerd verpleegkundigen palliatieve zorg Ilona van der Heide en Patricia Schutte, internist-hematoloog Jan Baars en internist-oncoloog Dirkje Sommeijer. Radiotherapeutoncoloog Karin v/d Klis en huisarts Marianne Ponstein staan niet op de foto.

we de praktische uitvoerbaarheid; wat kunnen naasten voor u betekenen?” Patricia: “Ons team wordt ook ingeschakeld bij patiënten in de laatste fase van hun leven. We gaan dan bekijken op welke manier deze laatste levensfase draaglijk kan worden. Door extra pijnstilling of het vereenvoudigen van soms vele medicijnen. We houden ons hierbij aan vaste afspraken en regels en hebben de deskundigheid in huis.”

Contact met huisarts

onderhouden ook intensieve contacten met huisartsen en andere zorgverleners. Jan Baars beaamt: “Het is voor iedere patiënt heel prettig als de huisarts meteen op de hoogte is van zijn of haar situatie. Bij onrust of een complicatie kan veel sneller worden gehandeld. Uw zorgverleners sturen altijd een brief naar uw huisarts. Ik adviseer mijn patiënten altijd om ook zelf ook op gezette tijden contact met de eigen huisarts op te nemen en hem of haar bij te praten.”

Het palliatieve team gaat verder dan adviseren binnen het ziekenhuis; zij

De toekomst van palliatieve zorg In februari hebben alle ziekenhuizen in Amsterdam, Amstelveen en Almere een gezamenlijke toekomstvisie op palliatieve zorg ondertekend. Doel is om in alle ziekenhuizen de palliatieve zorg op een hoger niveau te krijgen. Via dit convenant verwachten we veel te leren van elkaar, door ervaringen uit te uitwisselen, van knelpunten te bespreken en afspraken te maken in nauwe samenwerking met het Integraal Kankercentrum Nederland.

Colofon Thuis is de informatiekrant van het Flevoziekenhuis Almere. De krant wordt driemaal per jaar verspreid in Almere, Lelystad en Zeewolde. Hoewel de inhoud met zorg is geschreven, kunt u hieraan geen rechten ontlenen.

Redactie en fotografie Afdeling Communicatie Flevoziekenhuis Almere T (036) 868 9897 E communicatie@flevoziekenhuis.nl

Zes leerlingen van basisschool ‘Het Meesterwerk’ maakten twintig vrolijke schilderijen voor het Flevoziekenhuis. De apetrotse leerlingen overhandigden hun kunstwerken aan Anita Arts, voorzitter raad van bestuur.

10

Bladmanager Dennis de Kam, T (0515) 429428

Vormgeving Hannique de Jong

Druk Hoekstra Krantendruk Emmeloord

Uitgeverij

Flevoziekenhuis

BC Uitgevers BV T (0515) 429429 E advertenties@bcuitgevers.nl

Hospitaalweg 1 1315 RA Almere T (036) 868 8888


Handig om te weten Online afspraak maken: www.mijnFlevoziekenhuis.nl Via www.mijnFlevoziekenhuis.nl kunt u altijd en overal afspraken maken, wijzigen of annuleren bij vrijwel alle poliklinieken van het Flevoziekenhuis. U kunt vooraf een vragenlijst invullen en informatie inzien over uw afspraak. Zo regelt u uw zorg voor een belangrijk deel zelf. Altijd en overal!

Het Flevoziekenhuis is een Planetree-ziekenhuis; wij streven met en voor onze patiënten naar de best mogelijke zorg, goede informatie en persoonlijke aandacht. Dat alles in een prettige, gastvrije omgeving. In onze centrale hal treft u daarom: mijnInfopunt: voor vragen, klachten/suggesties, een kopje koffie of wachten op uw taxi. Open: maandag t/m vrijdag van 9.00 - 17.00 uur. (Dienst)apotheek De Brug: dagelijks geopend van 8.00 - 22.00 uur (22.00 - 8.00 uur via loket van de Spoedpost).

Bezoektijden

Parkeren

Partner en directe familie zijn de hele dag welkom met maximaal 2 bezoekers tegelijk. Overige bezoekers zijn welkom tussen 14.00 en 21.00 uur (ook maximaal 2). Voor de IC, Hartbewaking, Kinderafdeling en Neurologie gelden speciale bezoektijden. Meer informatie: www.flevoziekenhuis.nl

Het Flevoziekenhuis staat in het centrum van Almere. U kunt betaald parkeren bij de gemeentelijke Hospitaalgarage. Voor bezoek aan de Spoedpost of DeKinderkliniek verwijzen wij u naar de gemeentelijke parkeerplaats Hennepveld. Een routebeschrijving naar het ziekenhuis en plattegronden vindt u op onze website.

Bloedafname: bloedprikken of urine/ontlasting inleveren van ma. t/m vrij: 7.30 - 17.00 uur & za. van 9.00 - 12.00 uur. Voor bloedafname kunt u ook terecht op andere locaties. Kijk op: www.flevoziekenhuis.nl/bloedprikken. Receptie & gastvrouwen: wilt u weten waar een patiënt ligt of hoe u uw polikliniek kunt vinden? De medewerkers van de receptie en de gastvrouwen helpen u graag. Restaurant en winkel: in onze centrale hal vindt u ook restaurant/winkel Vermaat. Korte toegangstijden: wist u dat u in het Flevoziekenhuis vaak al binnen een week een poliklinische afspraak heeft met een van onze artsen? Kijk op: www.flevoziekenhuis/ toegangstijden.

www.flevoziekenhuis.nl voor meer informatie

“ • uitgebreide

agenda met informatiebijeenkomsten • informatie over veiligheid • zorgkosten, folders en informatie van poliklinieken of (dag)opname • link naar betrouwbare bron.nl voor algemene informatie over ziektebeelden en behandelingen • informatie over toegangstijden • vacatures.

Agenda juni, juli en augustus 11 juni 11 juni 13 juni 16 juni 18 juni 2, 16 & 23 juli 6 juli 14 juli 3 augustus 13 & 27 augustus 18 augustus

Informatiebijeenkomst Pijn Lotgenotencontact Verlies van uw baby IBD-dag ‘Samen beslissen’ (in AMC) Informatieavond Samen voor borstvoeding Lotgenotencontact NAH (hersenletsel) Lotgenotencontact NAH (hersenletsel) Informatieavond voor zwangeren Informatieavond Samen voor borstvoeding Informatieavond voor zwangeren Lotgenotencontact NAH (hersenletsel) Informatieavond Samen voor borstvoeding

Wekelijks: Dinsdag Woensdag

Weight Watchers Dependance Parkhuys

Meer informatie: www.flevoziekenhuis.nl of (036) 868 8521 Flevoziekenhuis Almere Hospitaalweg 1 1315 RA Almere

Voor Spoedeisende hulp en spoedrecepten kunt u dag en nacht terecht bij Spoedpost Almere, een initiatief van Zorggroep Almere, het Flevoziekenhuis en vrijgevestigde huisartsen. Bel voor spoedeisende hulp altijd eerst naar 0900-203 0 203 (€ 0,10 p/m) of (036) 545 4380 (lokaal tarief). De volgorde waarin u bij de Spoedpost wordt geholpen is afhankelijk van uw medische situatie.

Van onze volgers Het Flevoziekenhuis heeft ruim 5700 volgers op Twitter. Dat aantal groeit nog iedere dag. Via Twitter gaan er dagelijks berichtjes uit en komen dagelijks berichtjes binnen. Een greep uit de tweets: De Yogaboerderij @DeYogaboerderij #5jaar #deyogaboerderij gratis les voor goede doel. #Speelkamer #Flevoziekenhuis #Almere #vrijwillige bijdrage https://youtu.be/6wYjP4C7Dzk _________________________________________________________________ Mira Ticheler @AlaMiraOntwerp De expo ‘Vrijheid’ van @AlaMiraOntwerp en @ErwinBudding is geopend! #Vrijgevochten #Komtdatzien! @Flevoziekenhuis _________________________________________________________________ Ingrid Segers @Tekstwerkplus Sterk | Ook @VUmcAmsterdam patiënten krijgen hulp bij #lezen folders, formulieren http://buff.ly/1Otsp7Y Net als in @Flevoziekenhuis. #taal _________________________________________________________________ Rien Komen @RienKomen Volop samenwerking @Flevoziekenhuis en @WindesheimFlevo met Comakerships, HBO klas, en Skills Lab. Goede buren! _________________________________________________________________ Jacquelien Noordhoek @Jacqnoordhoek Gastheer in @Flevoziekenhuis brengt rolstoel naar hinkelepootjes en brengt oude mensen naar prikpost. En wenst sterkte. Geweldig! _________________________________________________________________ Sorgente @SorgenteBV Mooie ontwikkeling @Flevoziekenhuis #dietist. Van consultatieve rol naar leidende rol in het klinische voedingsbeleid. http://bit.ly/18nTU4v _________________________________________________________________ Jannet Wiegersma @ZusterJ42 Blijf bewegen/sporten na diagnose #borstkanker nu mogelijk door samenwerking @Flevoziekenhuis en @AlmereDeMIX ___________________________________________________ Redactie NierNieuws @niernieuws Het ziekenhuis van de toekomst is half zo groot, droomt nefroloog Koen de Blok van het Flevoziekenhuis in Almere.... http://fb.me/4bGVxlC5p 11


Profile for Flevoziekenhuis

THUIS in Flevoziekenhuis – juni 2015  

Informatiekrant van het Flevoziekenhuis Almere. Wordt 3 keer per jaar huis-aan-huis verspreid in Almere, Lelystad en Zeewolde.

THUIS in Flevoziekenhuis – juni 2015  

Informatiekrant van het Flevoziekenhuis Almere. Wordt 3 keer per jaar huis-aan-huis verspreid in Almere, Lelystad en Zeewolde.

Profile for 58100
Advertisement