Page 1

thuis I n f o r m a t i e

v a n

h e t

F l e v o z i e k e n h u i s

-

s e p t e m b e r

2 0 1 3

Pagina 5 “Een oog kan veel hebben”

Pagina 7 Liesbreukoperaties: voor elke patiënt de beste techniek

Pagina 7 Grote kans op succes bij hersteloperatie

Joram en Jolijn Betgen met hun zoontje Sem, vlak na zijn geboorte in 2011, in een van de kraamsuites van het Flevoziekenhuis.

Samen voor betere geboortezorg

Pagina 9 Praktische begeleiding voor alle diabetespatiënten

Almere is een jonge, groeiende stad waar ieder jaar duizenden kinderen worden geboren. Of je nu thuis of in het ziekenhuis bevalt: je wilt de beste zorg. In Almere werken verloskundigen, gynaecologen en echoscopisten samen om de zorg rondom zwangerschap en geboorte zo goed mogelijk te organiseren. In deze editie van Thuis leest u er meer over. Wilt u alles weten over zwangerschap, geboorte en baby’s?

“ ”

Kom dan op zaterdag 5 oktober naar de Kraammarkt in het Flevoziekenhuis! Samenwerking De eerstelijns verloskundigen van Zorggroep Almere, de gynaecologen en klinisch verloskundigen van het Flevoziekenhuis en de vrijgevestigde verloskundigen van de praktijken Het Geboorte-atelier en De Eerste Stap werken vanaf april samen om de zorg rond zwangerschap en geboorte te verbeteren. Doel van de samenwerking is een betere afstemming en verbetering van de zorg rond zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Dit past in het landelijke beleid dat gericht is op het verder terugdringen van het risico op babysterfte. Tijdens een

Pagina 11 Behandeling van nierstenen: herhaling voorkomen

Zaterdag 5 oktober van 10.00 - 15.00 uur: bezoek de Kraammarkt, Binnenstraat Flevoziekenhuis.

Werkwijze

die bestaat uit een echo, een gesprek met de eerstelijns verloskundige en een gesprek met de gynaecoloog. Na deze intake wordt de zwangere – afhankelijk van de zorgvraag – begeleid door ofwel de eerstelijns verloskundige ofwel de

De samenwerking bestaat uit drie onderdelen: een gezamenlijke eerste controle,

Lees verder op pagina 3

leerperiode van een half jaar worden ongeveer 320 (willekeurig geselecteerde) zwangere vrouwen in Almere volgens een nieuwe werkwijze begeleid.

Pagina 15 Handig om te weten

Volg ons op


Nieuw in Almere

Uw gebit is onze zorg Onze praktijk levert optimale tandheelkundige zorg op een vriendelijke, professionele manier zodat u kunt genieten van een stralend en gezond gebit. Onze filosofie is dat goede tandheelkundige zorg meer omvat dan alleen het behandelen van tanden en kiezen. Wij geloven in een brede aanpak waarin mondhygiëne, herstel van functie en esthetiek van het gebit en persoonlijke aandacht centraal staan. Voor meer informatie en/of een afspraak kunt u ons bellen van 8.30 - 17.00 uur.

Huiselijk geweld is de meest voorkomende vorm van geweld in Nederland. De maatschappelijke en persoonlijke gevolgen zijn enorm. Ook voor kinderen: zij zijn vaak de (stille) getuigen.

Wat doet het Steunpunt Huiselijk Geweld Flevoland? Wij luisteren naar uw vraag, verhaal of probleem. Samen met u zoeken wij een manier om er wat aan te doen. Onze medewerkers kennen de signalen, de oorzaken en de risico’s. Wij proberen te helpen zonder te oordelen en geven professioneel advies en hulp. Ook kinderen die getuige zijn geweest van huiselijk geweld kunnen bij het Steunpunt terecht voor hulp.

2

Sonja “Bij het Steunpunt werd ik eindelijk begrepen. Het was veilig en het bleef tussen ons.” Sonja beleefde een moeilijke jeugd en werd in haar eerste huwelijk misbruikt. Die slechte ervaringen bleven haar achtervolgen. Zij kreeg een folder met informatie over het Steunpunt Huiselijk Geweld. Sonja belde en kreeg hulp. Ze kan het leven nu veel beter aan.

Help jezelf. Help de ander. Bel voor advies of hulp.


Vervolg van pagina 1 klinisch verloskundige of gynaecoloog van het ziekenhuis. Als tweede worden deelnemers in groepsverband uitgenodigd voor een gesprek over de verschillende vormen van prenataal onderzoek. Als derde deel van de samenwerking hebben de zorgverleners van de vier verschillende organisaties gedurende de zwangerschap inzage in elkaars dossiers. Dit leidt tot een betere uitwisseling van informatie.

Vervolg De vier organisaties bekijken in oktober 2013 of en in welke vorm de samenwerking een vervolg krijgt. Uit een tussentijdse evaluatie blijkt dat zowel zwangere vrouwen als zorgverleners de samenwerking als zeer positief ervaren. Kijk voor meer informatie op www.zwangerinalmere.nl

Nieuw: de zwangerschapskaart Samenwerking staat of valt bij het uitwisselen van gegevens. De laatste ontwikkeling op dit gebied is de zwangerschapskaart online. Op deze digitale kaart worden de resultaten van de onderzoeken bijgehouden, evenals bijzonderheden van de zwangerschap. Je kunt deze kaart op ieder gewenst moment inzien via internet. Daardoor ben je altijd op de hoogte van je medische situatie. Maar belangrijker nog: je kunt de gegevens in geval van spoed met andere zorgverleners delen. Zo werkt het: je logt in op de site van www.mijnFlevoziekenhuis.nl en meldt je aan met DigiD. Via het tabblad ‘zwangerschap’ wordt informatie getoond over de actuele zwangerschap.

Groepsvoorlichting prenatale onderzoeken Om zwangeren en hun partners goed en volledig geïnformeerd een keuze te laten maken om wel of niet te screenen, wordt in het Flevoziekenhuis wekelijks een groepsvoorlichting georganiseerd. Er wordt gesproken over de combinatietest, 20 weken echo en prenatale diagnostiek. De bijeenkomsten worden georganiseerd door Zorggroep Almere, Flevoziekenhuis en de vrijgevestigde verloskundigen van de praktijken Het Geboorte-atelier en De Eerste Stap. Zwangeren kunnen zich via hun eigen verloskundige of gynaecoloog aanmelden. Kijk voor meer informatie: www.flevoziekenhuis.nl

Kraammarkt 5 oktober a.s.: alles over zwangerschap, geboorte en baby’s Op zaterdag 5 oktober organiseert het Flevoziekenhuis voor de tweede keer een kraammarkt. Op de Kraammarkt zijn onder andere verloskundige- en kraamorganisaties en (borst)voedingsdeskundigen aanwezig. Zij geven advies over zwangerschap, bevalling en borstvoeding. De afdeling Verloskunde verzorgt die dag regelmatig rondleidingen naar de kraam- en verlossuites. Verder vindt u op de Kraammarkt vele stands met diverse producten voor zwangeren, jonge moeders en baby’s. Maar ook voor (toekomstige) vaders, opa’s en oma’s is er genoeg te beleven.

organisaties presenteren hun aanbod: van een babyfotograaf en verloskundigenpraktijk tot een kinderopvangcentrum. Ook aan de kleintjes is gedacht. Kom je baby

verschonen of spelen op het Regenboogplein. Er zijn leuke activiteiten voor kinderen zoals een poppendokter en knutselactiviteiten.

Programma Kraammarkt • Rondleidingen in de kraamsuites • Demonstratie borstkolven • Informatie over pijnbestrijding tijdens de bevalling • Informatie over couveusezorg • Promotie zwangerschapskaart online • Babyworkshop • Fotoshoots door een professionele baby- en zwangerschapsfotograaf • Gratis kinderopvang, aangeboden door De Regenboog • Demonstratie van draagdoeken • Entertainment voor kinderen • Zwangerschapscursussen De Kraammarkt vindt plaats op zaterdag 5 oktober van 10.00 - 15.00 uur in de Binnenstraat van het Flevoziekenhuis, Hospitaalweg 1, 1315 RA Almere. De entree is gratis.

Gevarieerd aanbod

Foto Perla Michiels

Borstvoeding: goede begeleiding werkt “Als lactatiekundige begeleid ik moeders bij alles wat met borstvoeding te maken heeft. Regelmatig ga ik op de kraam- en kinderafdeling na hoe de borstvoeding van de aanwezige moeders verloopt en of zij hier hulp bij nodig hebben. Het belang van borstvoeding is voor elke baby heel groot; het is het beste wat je een baby kunt geven.” Ook voor de kraamvrouw zelf is

Kijk voor een volledig overzicht van het programma en van de deelnemers op www.kraammarktalmere.nl of volg ons via www.facebook.com/flevoziekenhuis

Interesse in zwangerschaps- en babycursussen? Wilt u weten welke luiersystemen er zijn? Een afspraak maken voor de eerste babyfoto? Handgemaakte baby-textiel bekijken? Het kan allemaal op de kraammarkt. Diverse bedrijven, winkeliers en

het geven van borstvoeding een gezonde keuze. Meestal lukt het vanzelf, maar soms kan er extra hulp nodig zijn om de borstvoeding te doen slagen. De lactatiekundige geeft professionele hulp als borstvoeding niet vanzelfsprekend blijkt. “Als dat niet (goed) lukt, kan ik de moeder helpen en ondersteunen met adviezen en praktische informatie. Vooral bij te vroeg

geboren en/of zieke baby’s vraagt het geven van borstvoeding veel geduld van de moeder (en de vader!). Als het lukt, is dat een waardevolle stap.”

José Advocaat, kraamverzorgende verloskunde en lactatiekundige. 3


ills lingerie Sneek en Bussum Een borstprothese is een emotioneel beladen hulpmiddel, die een belangrijke rol kan spelen in het herwinnen van zelfvertrouwen.

Wij vinden het dan ook van groot belang om u persoonlijk te begeleiden en aandacht te geven. Samen met u nemen wij er ruim de tijd voor, om de meest optimale prothese voor u aan te meten. U kunt altijd vrijblijvend bij ons binnen komen voor advies of een aanmeting. Het kan gebeuren dat u dan onder het genot van een kopje koffie of thee even moet wachten. Als u een afspraak maakt, bent u er zeker van dat u op tijd geholpen wordt, door een opgeleide mammacaredeskundige. Ills lingerie is erkend zorgverlener voor alle zorgverzekeraars. Een borstprothese zit in het basispakket en wordt 100% vergoed.

Wij zijn SEMH gecertificeerd en lid van de BVBL. Dit zijn organisaties die garant staan voor professionele borstprothese leverancies. Wij staan onder regelmatige controle, om de kwaliteit voor u als cliĂŤnte te waarborgen.

ills lingerie Sneek Oosterdijk 52 8604 BV Sneek Tel: 0515 412830

ills lingerie Bussum Huizerweg 27A 1401 GG Bussum Tel: 035 6912848

Website: www.borst-prothese.nl en www.ills-lingerie.nl Email:info@ills.nl

Aan de start van onze zorgverlening gaat eerst een kennismaking vooraf. Indien de zorg te zwaar wordt om alleen te dragen, heeft men behoefte aan betrouwbare hulp die rust geeft aan client, partner of naaste. Privazorg Thuiszorg behoort tot de beste 10 thuiszorgen van Nederland. Een thuiszorg waar de clienten het meest tevreden zijn (Elsevier). U kunt namelijk zelf uw wensen met uw vaste zorgverlener(s) bespreken. De gediplomeerde zelfstandige zorgverleners waarmee Privazorg samenwerkt kunnen hun gevoel voor zorg volledig voor de client inzetten. CliĂŤnten ervaren dat er meer mogelijk is en voelen zich hierdoor thuis en vertrouwd bij PrivaZorg.

n, mente orgmo rszorg z e t r ko uu en 24 nacht, PGB Natura Zorg in uliere zorg tic en Par

Neem voor meer informatie contact op met: Privazorg West-Flevoland Aresstraat 21, 1363 VJ Almere marion@privazorgwestflevoland.nl Tel: 036 531 77 10

ten achtlijs geen w n ij z r E

www.privazorgwestflevoland.nl 4


resultaten geboekt. Voor de staaroperaties hebben we van ziektekostenverzekeraar Menzis de afgelopen 2 jaar het predicaat Topzorg gekregen. Patiënten met staar kunnen binnen een tot twee weken bij ons op de poli terecht en ze zijn, als ze dat willen, binnen 4 weken geopereerd.

Ziet u speciale uitdagingen voor de toekomst? “Een grote uitdaging voor ons is nu al het behandelen van diabetische retinopathie. Deze aantasting van het netvlies is een van de complicaties van suikerziekte en ontstaat door slechte regulering. We zien in Almere veel patiënten met ernstige diabetische retinopathie en we verwachten dat dit er in de toekomst alleen maar meer worden. Het is daarom belangrijk om de samenwerking tussen huisarts, internist, diabetesverpleegkundige en oogarts goed te regelen. Daar steken we veel energie in.”

“Een oog kan veel hebben” In elke editie van thuis stellen wij een specialist aan u voor. Deze keer een oogarts, Lotje BoschDriessen. Zij is sinds 2007 werkzaam bij de polikliniek Oogheelkunde van het Flevoziekenhuis. Waarom heeft u voor het vakgebied Oogheelkunde gekozen? “Een van de dingen die mij in dit specialisme aantrekt, is dat je een oog helemaal kunt bekijken met relatief eenvoudige middelen, zoals een vergrootglas en een lichtbron. Een eventueel aanvullend onderzoek kan vaak op korte termijn of zelfs nog dezelfde dag gedaan worden. Dat is natuurlijk vooral prettig voor de patiënt, maar ook voor mij als oogarts. Zo heb je vaak al na het eerste of tweede bezoek je diagnose rond en kun je meteen met de behandeling beginnen. Soms is die behandeling wel wat ingrijpender, maar de meeste oogheelkundige ingrepen kunnen onder lokale verdoving plaatsvinden. De patiënt kan nog dezelfde ochtend of middag naar huis.

Is het oog zo kwetsbaar als wij denken? “Ja en nee. Uiteraard is een oog kwetsbaar, maar toch kan ik me er nog steeds over verbazen wat een oog allemaal kan hebben en hoe goed het kan genezen. Mensen zijn vaak wel snel ongerust en

Doen of laten? Als u de spreekkamer van uw dokter binnenstapt, wilt u dat hij u van uw klachten afhelpt. Vanzelfsprekend verwacht u dat hij daartoe dingen gaat doen, u actief gaat behandelen. Vaak zal de dokter dat ook willen: zo is hij opgeleid. Snel en efficiënt klachten

bang om blind te worden. Maar gelukkig zijn er heel weinig oogheelkundige aandoeningen waarbij je uiteindelijk met beide ogen helemaal niets meer kunt zien. Bij de meeste ernstige oogaandoeningen blijf je met een of beide ogen nog wel een beetje zien.”

Wat zijn belangrijke ontwikkelingen in uw vak? Een goed voorbeeld is onze Macula poli voor patiënten met natte maculadegeneratie (slijtage van het netvlies), ernstige diabetische retinopatie (suikerziekte in het oog) en vaatafsluitingen van

“” Lotje Bosch-Driessen: “Ik vind het fascinerend hoe verschillend mensen omgaan met hun ziekte.”

behandelen kost het minste, levert het meeste geld op en past bij de verwachting van de patiënt.

Toch is het laten, het niets doen, vaak een wel zo goede behandeling. Natuurlijk moet een dokter u goed begeleiden, uitleg en adviezen geven en geruststellen. Maar hij hoeft niet altijd in te grijpen. Want elke behandeling kent ook zijn risico’s, bijverschijnselen en kosten. Veel klachten

het netvlies. Een keer per week draaien wij deze speciale poli waarbij patiënten binnen anderhalf uur een uitgebreid oogheelkundig onderzoek, een scan, de uitslag en – indien nodig – een behandeling in de vorm van een prik in het oog krijgen. Voorheen moesten diezelfde patiënten meerdere keren terugkomen voor deze onderzoeken en de uiteindelijke behandeling. Een ander voorbeeld? Dit jaar nog krijgen wij op de poli een nieuwe patroonlaser. Hiermee kunnen we patiënten die een laserbehandeling van hun netvlies moeten ondergaan, vanwege bijvoorbeeld diabetische retinopathie of een vaatafsluiting, beter en met minder behandelingen helpen. Deze laser is ook minder pijnlijk. Staarpatiënten kunnen behalve de gewone kunstlens bij ons ook kiezen voor de zogenaamde premiumlenzen. Dit zijn speciale lenzen waarmee je na de staaroperatie bijvoorbeeld én veraf én dichtbij kunt zien zonder bril. Met deze premiumlenzen hebben we tot nu toe hele goede

Wat is uw meest bijzondere ervaring als oogarts? “Ik vind het fascinerend hoe verschillend mensen omgaan met hun ziekte. Ik heb een paar patiënten waar ik enorme bewondering voor heb. Zij hebben een ernstige visuele beperking. Toch zijn ze altijd opgewekt als ze bij mij komen voor controle. Ze zijn in staat om ondanks hun visuele handicap het optimale uit hun leven te halen en daar volop van te genieten. Dat vind ik ontzettend knap.”

Samenwerking met Oogzorgnetwerk De vakgroep Oogheelkunde van het Flevoziekenhuis heeft zich aangesloten bij Het Oogzorgnetwerk, waarin 14 ziekenhuizen en lokale opticiens intensief samenwerken aan de verbetering van de kwaliteit van de oogzorg in Nederland. Oogarts Lotje Bosch-Driessen: “Wij streven heel duidelijk naar kwaliteit en innovatie in onze zorgverlening. Het Oogzorgnetwerk werkt met beproefde concepten en goede behandelprogramma’s waarin de patiënt centraal staat. Dit resulteert in kortere wachttijden en een goed afgestemde behandeling.” Kijk voor meer informatie op www.flevoziekenhuis.nl/oogheelkunde of scan de qr-code hiernaast.

C o l u m n vragen hooguit om wat aangepast gedrag van de zieke en genezen vanzelf. Als u de volgende keer bij uw dokter de spreekkamer binnenstapt, rekent u dan op een juiste behandeling. De ene keer bestaat die uit een actief doen, de andere keer echter juist uit verstandig laten!

Jan-Willem Bok, KNO-arts 5


Wij laten u weer stralen

Haarwerkspecialist

Passend advies, een vertrouwd gevoel

IN BALANS

61 91 51 6 5 3 0 ect Bel: en dir k a m en we spraak een af

• Persoonlijk en vrijblijvend advies op maat • Ruim 300 modellen op voorraad • Eigen atelier, showroom en discrete pasruimte • Bezoek aan huis of ziekenhuis mogelijk • Dealer Hairconcept • Leverancier Thuiszorg • Levering via alle zorgverzekeraars

H u i z e rweg 2 7 • 1401 GG Bussum • www.haarwe rk sp e c i a l i st - i n - b a l a n s. n l

6


Liesbreukoperaties: voor elke patiënt de beste techniek Tot zo’n 15 jaar geleden werd bij een liesbreukoperatie de breuk teruggeduwd in de buik en de buikwand met hechtingen verstevigd. Bij 30% van de patiënten kwam de breuk weer terug. “Nu hebben we maar liefst drie technieken met kunststof materialen die we kunnen toepassen. We kijken per patiënt welke techniek de beste is”, zegt chirurg Klaas in ’t Hof. Hij en zijn collega’s doen zo’n 250 liesbreukoperaties per jaar bij Almeerse patiënten, en rond de 60 bij patiënten uit het AMC die in het Flevoziekenhuis worden geopereerd. Hooguit 3 van de 100 patiënten krijgt opnieuw een breuk. Wat is een liesbreuk?

Bij wie komt het voor?

“Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek in de buikwand. De breuk is meestal zichtbaar door een zwelling in de lies. Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan groter worden door drukverhoging in de buik bij fysieke inspanning, persen of hoesten.”

“We zien meestal mannen van 40 tot 60 jaar. Zij hebben dan vaak een slappe buikwand en in meer of mindere mate overgewicht, of er is sprake van erfelijke factoren. Maar een liesbreuk komt ook voor bij kinderen en vrouwen. Je kunt een liesbreuk niet voorkomen, behalve door op je gewicht te letten.”

Welke operaties zijn mogelijk in het Flevoziekenhuis? “Wij passen in het Flevoziekenhuis drie operatietechnieken toe bij een liesbreuk: de klassieke ‘Lichtenstein plastiek’, de TIPP techniek en een kijkoperatie. Dat is vrij uniek in Nederland. We bepalen samen met de patiënt welke operatie het meest geschikt is. We doen alle operaties in dagbehandeling, soms is er reden voor een opname.”

Welke chirurg doet de operatie? “Elke chirurg heeft expertise in een van de drie technieken. De grootte van de breuk, voorgeschiedenis en voorkeur van de patiënt bepalen uiteindelijk welke techniek de voorkeur heeft en welke chirurg de operatie uitvoert. De chirurg ziet de patiënt altijd voor de operatie, als hij of zij nog wakker is. Als een patiënt door zijn eigen chirurg wil worden geopereerd, kan het zijn dat de wachttijd iets langer is.”

Zijn er wachttijden? “Als ik samen met de patiënt beslis dat opereren de beste optie is, kan hij of zij direct gezien worden door de anesthesioloog en krijgt op dezelfde dag een operatiedatum. Uitzonderingen zijn patiënten waarbij bijvoorbeeld nog een bezoek aan cardioloog of longarts nodig is. Onze wachttijden zijn kort, meestal kunnen patiënten binnen 3 weken terecht. We opereren trouwens niet altijd. Als iemand geen last heeft van de breuk en bijvoorbeeld een andere ziekte onder de leden heeft, dan kan niet opereren ook een optie zijn.”

3 operatietechnieken bij volwassenen Bij de klassieke ‘Lichtenstein plastiek’ maakt de chirurg een snee in de lies, heft de uitstulping op en verstevigt de buikwand aan de voorzijde met een kunststof matje. Met deze techniek is de kans op terugkomen van de breuk rond de 3%. De wond is wel wat groter en er is meer kans op pijnklachten omdat het matje op de zenuwen in de lies wordt gelegd. Bij de TIPP techniek wordt het matje aan de achterzijde van de buikwand geplaatst, de wond is kleiner en de kans op (blijvende) pijn minder. Bij de derde techniek, een kijkoperatie, maakt de chirurg drie kleine wondjes. De operatie is verder gelijk aan de TIPP techniek.

Sporters met liesklachten

Chirurg Klaas in ’t Hof: “Wij passen in het Flevoziekenhuis drie mogelijke operatietechnieken toe bij een liesbreuk. Dat is vrij uniek in Nederland.”

Het Flevoziekenhuis heeft bijzondere expertise in de behandeling van sporters met acute of chronische liesklachten. Een van de mogelijke behandelingen is een kijkoperatie van de liesregio. Chirurgen en orthopedisch chirurgen werken hiervoor nauw samen.

Grote kans op succes bij hersteloperatie Uroloog Boaz Meijer ontvangt regelmatig een geboortekaartje. Een van zijn specialisaties is het uitvoeren van hersteloperaties bij mannen die in het verleden een sterilisatie hebben ondergaan. “Je leven loopt soms anders dan je had verwacht. Er kan binnen een bestaande of nieuwe relatie toch een kinderwens ontstaan. Hoewel een sterilisatie in principe onomkeerbaar is, kan een hersteloperatie uitkomst bieden.” Het succes van de operatie hangt af van hoe lang de sterilisatie geleden is en van de uroloog die de hersteloperatie uitvoert. “Vindt de hersteloperatie binnen 10 jaar na de sterilisatie plaats, dan is er een grote kans op succes. Bij alle mannen in deze groep die ik de afgelopen jaren heb geholpen, werd er na de operatie weer zaad in het sperma gevonden. Al is dat geen garantie dat de bevruchting lukt, dat is uiteraard van meer factoren afhankelijk.” Een afspraak met Boaz Meijer kunt u maken via de poli Urologie. U kunt meestal binnen een week terecht. De hersteloperatie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar soms wel vanuit de aanvullende verzekering. Informeer hiervoor bij uw verzekeraar. Kijk voor meer informatie op : www.hersteloperatieman.nl 7


8


Aandacht voor laaggeletterdheid Almere kent gemiddeld meer laaggeletterde inwoners (16.000) dan andere Nederlandse gemeenten. Een laaggeletterde heeft veel moeite om teksten te lezen én te begrijpen. Maar vaak is rekenen of internetten ook moeilijk. Hierdoor zijn dagelijkse dingen als post lezen, formulieren invullen of een boodschappenbriefje schrijven erg lastig. Ook adviezen van de dokter zijn dan vaak te ingewikkeld. De kans op verkeerd medicijnengebruik of niet goed voorbereid een onderzoek ingaan, is groot. Onze dokters en verpleegkundigen helpen zo veel mogelijk door eenvoudig taalgebruik of beeldmateriaal. Patiënten kunnen met hun folders of formulieren terecht bij mijnInfopunt om ze samen door te nemen. Ook voor informatie over de mogelijkheden om beter te leren lezen en schrijven. Iedere woensdag van 13.30 - 14.30 uur: Taal inloopspreekuur in mijnInfopunt (centrale hal)

“ ” Diabetesverpleegkundige Janneke van der Lind geeft een patiënt uitleg over de GLP-1 behandeling.

Praktische begeleiding voor alle diabetespatiënten Stel u bent diabetespatiënt en staat onder controle van de huis-

arts of praktijkondersteuner. Binnenkort moet u voor bijvoorbeeld

“ ” Een visuele menukaart helpt patiënten bij het kiezen van hun maaltijden. (NB De tekst heeft geen betrekking op de persoon in beeld.)

Snel weer op de been bij het Centrum voor Bewegen

Sportblessure? Of andere klachten aan botten, gewrichten of spieren? Het Centrum voor Bewegen helpt u snel weer op de been. In het centrum bundelen (sport)fysiotherapeuten van SMC Almere hun krachten met orthopedisch chirurgen van het Flevoziekenhuis. Geen wachtlijsten Het centrum is volgens de nieuwste inzichten ingericht, in de avonduren geopend en werkt zonder wachtlijsten. Doordat alle onderzoeken zo veel mogelijk achter elkaar worden gepland, weet u snel wat er met u aan de hand is.

Direct na het weekend terecht Veel sportblessures ontstaan in het weekend. Daarom kunt u direct na het weekend (op maandagavond) bij ons terecht voor een snelle diagnose en behandeling van sportblessures. Indien

nodig volgt op dinsdagavond een vervolgafspraak bij de orthopeed en kunt u binnen twee weken geopereerd worden. Voor het orthopedisch spreekuur is een verwijzing van de huisarts nodig. Het Centrum voor Bewegen is gevestigd aan de Louis Armstrongweg 10 in Muziekwijk. Hier worden de poliklinische onderzoeken en behandelingen uitgevoerd. Chirurgische ingrepen worden in het Flevoziekenhuis gedaan. Het centrum is telefonisch te bereiken via 036 - 534 69 56.

een maagonderzoek naar het ziekenhuis. U maakt een afspraak en hoort dat u voor dat onderzoek nuchter moet zijn. Moet u dan uw tabletten wel of niet innemen? Of wat moet u doen met uw insuline? Het Diabetescentrum van het Flevoziekenhuis heeft informatiefolders gemaakt over onderzoeken bij diabetes, ook voor de röntgenafdeling en de poli MDL. In de folders staan adviezen wat te doen met uw medicatie, insuline of GLP-1, voor én na het onderzoek. Deze folders vindt u op www.diabetescentrumflevoziekenhuis.nl.

Overleg met huisarts Het team van het Diabetescentrum vindt goede, praktische begeleiding van patiënten erg belangrijk. Internist Nathalie Smit vertelt: “Deze folders met adviezen bij onderzoeken is een van de voorbeelden. Goede communicatie met patiënten staat centraal, maar ook met huisartsen. De internisten hebben iedere maand overleg met Zorggroep Almere en eens per kwartaal met de praktijken van Medimere. Dan bespreken we patiënten met de huisartsen en praktijkondersteuners. We streven ernaar onze patiënten – na goede begeleiding en als dat kan – weer onder controle te laten komen in de eigen huisartsenpraktijk.”

Persoonlijk behandelplan Smit kijkt verder vooruit: “Voor iemand met diabetes is het ontzettend belangrijk om zelf de regie te hebben over de ziekte, je hebt het er tenslotte elke dag mee te doen. Hoe pas je de ziekte in je dagelijks leven in? Het is daarom van belang dat uw behandelaar op de hoogte is van uw eigen wensen en mogelijkheden. Een voorbeeld

is dat u vaker uw bloedsuikerwaarden wilt controleren of wilt stoppen met roken of meer bewegen of gewicht verliezen. We bespreken samen wat het persoonlijk doel voor het komende jaar is. Door een eigen plan op te stellen, wordt het doel – onder begeleiding – beter te realiseren. Het helpt bij het bewuster leren omgaan met de chronische ziekte diabetes”, concludeert Smit.

Combinatie- en avondspreekuren De internisten en diabetesverpleegkundigen houden combinatiespreekuren, waarin ook de jaarlijkse voetcontrole plaatsvindt. Ook de diëtist is onmisbaar voor een goede begeleiding. Internist Smit: “We hebben avondspreekuren voor internist en/of diabetesverpleegkundige en diëtist. Als extra service.”

Alle behandelingen mogelijk • • • • • •

GLP-1 analogen Insuline Insulinepomptherapie Real time Continue Glucosemeting Complexe hoge bloeddruk Familiair te hoog cholesterol 9


10


Het kaakchirurgische team: mooie mix van ervaring en jong talent De kaakchirurg is dé tandarts-specialist op het gebied van mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. De polikliniek Kaakchirurgie van het Flevoziekenhuis heeft als groot voordeel dat zij nauw kan samenwerken met de andere specialisten in het ziekenhuis. vaak gepaard gaat met enige angst. We zijn erop getraind – en gebrand - om een ontspannen sfeer te creëren voor onze patiënten. Dat is het beste uitgangspunt voor een optimale behandeling.” Kaakchirurg Olav Alberga: “We nemen de tijd die nodig is en betrekken de patiënt bij de behandeling door uitleg te geven die overkomt. Hiermee is het halve werk al gedaan.”

Korte wachttijd De polikliniek Kaakchirurgie wil de wachttijden zo kort mogelijk houden. In vrijwel alle gevallen kunnen patiënten binnen een week terecht voor een afspraak. Bij spoedgevallen via de verwijzer zelfs nog dezelfde dag. Voor een bezoek aan de kaakchirurg is altijd een verwijzing nodig; van de tandarts, de huisarts of een andere medisch specialist.

Het team Kaakchirurgie van het Flevoziekenhuis bestaat uit twee kaakchirurgen, Ben van Herpen en Olav Alberga (resp. rechts en links op de foto), een mondhygiëniste en een aantal

(polikliniek)assistenten. Het team is een mooie mix van ervaring en ‘jong talent’ en beschikt over veel kennis over en ervaring met nieuwe technieken.

Persoonlijk Bij alle medewerkers staat het persoonlijke contact met patiënten voorop. Kaakchirurg Ben van Herpen: “Dat is enorm belangrijk omdat een bezoek aan de kaakchirurg

Een afspraak maken kan via internet, www.mijnflevoziekenhuis.nl, of telefonisch. De polikliniek Kaakchirurgie is bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.00 - 17.00 uur via (036) 868 8749.

Behandeling van nierstenen: herhaling voorkomen Heftige pijn in de zij die kan uitstralen naar de lies, misselijkheid en braken. Het zijn klachten die kunnen wijzen op nierstenen. Nierstenen kun je krijgen door een bepaald voedingspatroon, maar ook door erfelijke aanleg. En soms zelfs meerdere keren achter elkaar of in beide nieren tegelijk. In die gevallen vragen de nierstenen om nader onderzoek. Het Flevoziekenhuis heeft hiervoor een multidisciplinair team dat bestaat uit uroloog Boaz Meijer, nefroloog Simo Sekkat en internist-endocrinoloog Nathalie Smit. Een patiënt met nierstenen wordt door de huisarts verwezen naar de uroloog. Om de stenen te behandelen heeft de uroloog verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld een laserbehandeling of vergruizen. Het Flevoziekenhuis heeft een eigen niersteenvergruizer.

Op zoek naar de oorzaak Patiënten bij wie stenen ook in de familie voorkomen of meerdere malen of in beide nieren een steen hebben, is er vaak een behandelbare oorzaak voor steenvorming. Daarvoor is nader onderzoek nodig. De patiënt wordt via de uroloog verwezen

naar de nefroloog. Er wordt urine- en bloedonderzoek gedaan om te kijken naar de oorzaak van de nierstenen. Nierstenen kunnen bijvoorbeeld duiden op jicht, een calciumverstoring, een te snel werkende bijschildklier of een nierziekte. Wanneer de oorzaak een te snel werkende bijschildklier blijkt te zijn, wordt de patiënt verwezen naar de internist-endocrinoloog voor verder onderzoek en behandeling. Uroloog Boaz Meijer: “In veel gevallen vinden we een oorzaak en met een gerichte behandeling kunnen we nieuwe steenvorming voorkomen. Daar zijn patiënten natuurlijk blij mee.”

“ ” Uroloog Boaz Meijer: “In veel gevallen vinden we een oorzaak en met een gerichte behandeling kunnen we nieuwe steenvorming voorkomen.”

Nieuwe opleidingen Het Flevoziekenhuis mag arts-assistenten gaan opleiden tot maag-, darm- en leverarts en tot reumatoloog. De Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) van de KNMG heeft de vakgroepen MDL (Maag-, darm- en leverziekten) en Reumatologie hiertoe erkenning verleend. Om de opleidingserkenning te verkrijgen, moeten vakgroepen aan hoge eisen op het gebied van de kwaliteit van zorg en organisatie voldoen. Met deze opleidingserkenningen wordt de samenwerking tussen Flevoziekenhuis en het AMC in Amsterdam nog verder versterkt. Het aantal opleidingserkenningen voor het opleiden van medisch specialisten in het Flevoziekenhuis komt hiermee op 8. 11


DeKinderkliniek: complete gezondheidszorg voor 0-18 jaar Beter worden doe je thuis! ‘Beter worden doe je thuis!’ Die uitspraak hoort bij DeKinderkliniek. DeKinderkliniek gelooft namelijk in de kracht van een veilige en vertrouwde thuisomgeving. Het is al vervelend genoeg als een kind ziek is, dus is het belangrijk om opname in een ziekenhuis zoveel mogelijk te voorkomen. Dat is natuurlijk niet altijd mogelijk, dat weten we bij DeKinderkliniek ook. Als een ziekenhuisopname onvermijdelijk en het beste is, zijn het Flevoziekenhuis en de academische ziekenhuizen in de regio onze partners.

kan het vervolg van de behandeling direct worden ingezet bij de juiste behandelaren, bijvoorbeeld bij een gespecialiseerde verpleegkundige of bij een psycholoog. In een kindvriendelijke en ontspannen sfeer kunnen de kinderen dan in DeKinderkliniek verblijven. Er is speelgoed voor de kleinere kinderen, puzzelboekjes voor de wat oudere en er is wifi voor de jongeren aanwezig. Twee dagen per week zijn de CliniClowns bij DeKinderkliniek om de

uurtjes die de kinderen in DeKinderkliniek doorbrengen zo aangenaam mogelijk te maken.

Breed aanbod van zorgverleners Voor goede zorg hoeft u niet altijd bij een kinderarts te zijn. Daarom heeft

DeKinderkliniek een breed aanbod van zorgverleners: van kindertandarts en -fysiotherapeut tot een adviesbureau voor studie- en beroepskeuze en kinderyoga. Op de website staan alle disciplines vermeld en wordt hun aanbod uitgebreid beschreven.

Dagbehandeling Op de dagbehandeling komen kinderen die overdag extra medische zorg nodig hebben of bij wie bepaalde onderzoeken gedaan moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan een kind dat buikpijn heeft en niet weet waardoor de pijn veroorzaakt wordt. Dit kind komt dan bij de kinderarts en wat blijkt soms… Na onderzoek en een gesprek is het nog steeds niet duidelijk waar de pijn vandaan komt. Dan kan het nodig zijn om een test te laten doen om te kijken of het kind misschien allergisch is voor bepaald voedsel. Zo’n test kan direct op de dagbehandeling uitgevoerd worden. Als de oorzaak van de buikpijn is vastgesteld,

DeKinderkliniek gaat verhuizen, maar we blijven in de buurt! Begin oktober gaan we ons huidige, tijdelijke pand in Poli B verlaten. Tot vrijdagmiddag 11 oktober 12.00 uur blijven wij gewoon open. Vanaf 14 oktober a.s. is DeKinderkliniek gevestigd in het gebouw ‘De Landdrost’ aan de Hospitaaldreef 29, tegenover het Flevoziekenhuis. U kunt gebruik blijven maken van parkeerterrein Hennepveld. Onze telefoonnummers en e-mailadressen blijven ongewijzigd. Hoe de nieuwe locatie wordt verbouwd, kunt u volgen op onze website. Op www.dekinderkliniek.nl vindt u uitgebreide informatie over DeKinderkliniek. Kinderen kunnen alvast een kijkje nemen binnen DeKinderkliniek door de video’s te bekijken die op de site staan.

CENTRUM VOOR EETSTOORNISSEN IN ALMERE WERKT SAMEN MET U AAN EEN GEZONDE LEEFSTIJL Accare, Almere biedt diagnostiek en behandeling voor eetstoornissen zoals Anorexia en Boulimia, voor overgewicht en obesitas en bijkomende psychiatrische/psychische problemen.

DE JONGERE CENTRAAL Voor onze behandelaren staat de vraag van de jongere en hun ouders centraal. Vanuit deze vraag willen we samen met hen werken aan het bereiken van een gezonde leefstijl en helpen bij het veranderen van gedrag en emoties die ongezond eetgedrag in stand houden. Onze behandeling is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Om die reden vormt cognitieve gedragstherapie (CGT) de basis van onze behandeling van eetstoornissen en overgewicht. CGT richt zich op het veranderen van gedrag en de negatieve gedachten en emoties, die de problemen in stand houden/verergeren. Natuurlijk in samenwerking met de ouders/verzorgers. Samen met de jongere en zijn of haar ouders werkt ons gespecialiseerde en multidisciplinaire team op verschillende niveaus tegelijk om deze doelen te bereiken. De behandeling richt zich op gezonde voeding, een gezond bewegingspatroon, lichamelijke gezondheid, psychisch welbevinden en het functioneren van het gezin. Uiteraard richten we ons ook op de wisselwerking die hiertussen bestaat. Behandeling kan zowel individueel als in een groep worden aangeboden.

fysiotherapeut sporten de jongeren daar in een groep, gedurende 18 weken 2 maal per week. Een keer per week is gericht op conditietraining en vetverbranding en de tweede keer bestaat veelal uit het beoefenen van- of het kennismaken met- een buitensport, onder begeleiding van een instructeur van “Talent in Opleiding”.

PREVENTIE Voorkomen is beter dan genezen. Daarom richten wij ons ook op preventie. In samenwerking met Ixta Noa, een ervaringsdeskundige organisatie, verzorgen wij gastlessen en voorlichting op middelbare scholen aan zowel leerlingen als docenten. In Almere Stedenwijk werkt het Echnaton (onderdeel van bredeschool ‘het Samenspel’) aan de titel ‘gezondste school in de gezondste wijk’, hierin bieden wij de psychologische ondersteuning aan de jongeren die nodig is om een blijvend gezond gewicht te bereiken.

i www.accare.nl en www.99gram.nl Volg Accare op twitter: @AccareKJP

SAMEN STAAN WE STERK! Wij werken in de behandeling van jongeren met een eetstoornis of overgewicht altijd nauw samen met een kinderarts. De jongeren die uit Almere komen, staan onder controle bij de Kinderkliniek. Jongeren met overgewicht of obesitas kunnen zich opgeven voor het sportprogramma van het Orthopedisch Centrum Almere om zo meer plezier in bewegen te krijgen. Onder leiding van een

12

Accare Eetstoornissen Almere Randstad 20-27a, 1314 BC Almere Telefoon 0367430110


Extra aandacht voor kwetsbare ouderen Oudere patiënten die met meerdere aandoeningen en uitgebreide medicatie in het ziekenhuis worden opgenomen, hebben grotere kans op geestelijke en/of lichamelijke achteruitgang. Artsen hebben daarom al bij binnenkomst op de Spoedeisende Hulp extra aandacht voor kwetsbare ouderen. Verpleegkundigen screenen deze patiënten op de afdeling op het risico op ondervoeding, vallen en fysieke beperkingen en geven adviezen ter voorkoming. Ook de medicatie krijgt

Hoe voorkom ik dat ik de ziekenhuisrekening zelf moet betalen?

alle aandacht, om bijwerkingen van onnodige medicijnen te voorkomen. Ouderen en hun familie kunnen ook zelf achteruitgang voorkomen. Bewegen (wat kan), voldoende eten en drinken, goed schoeisel en het creëren van een vertrouwde omgeving tijdens de opname zijn van belang. Er is een folder met tips beschikbaar op de afdelingen en via www.flevoziekenhuis.nl.

Meer weten ?

Kijk op www.flevozi ekenhuis.nl (patiënt en bezoek/welk om)

Waarom kan ik een ziekenhuisrekening thuis gestuurd krijgen? Door strengere regels gebeurt het steeds vaker dat u de ziekenhuisrekening thuis gestuurd krijgt. Dit kan gebeuren als uw persoonlijke gegevens verkeerd of onvolledig bij het ziekenhuis geregistreerd zijn. Andere redenen hebben te maken met hoe u verzekerd bent.

Moet ik deze rekening dan betalen? U moet deze rekening dan eerst zélf betalen aan het ziekenhuis en daarna met uw zorgverzekeraar regelen dat u deze rekening (gedeeltelijk) terugbetaald krijgt.

Krijg ik dan alles van deze rekening vergoed?

Uw veiligheid voorop Het Flevoziekenhuis biedt veilige patiëntenzorg. Wij doen er alles aan om uw behandeling en verblijf zo

Dat hangt ervan af. Als u bijvoorbeeld geen verwijsbrief van uw (huis)arts heeft meegenomen, krijgt u de rekening van uw zorgverzekeraar niet vergoed. Dit geldt ook voor niet-verzekerde zorg of zorg zonder medische noodzaak. Of uw ziekenhuisbezoek (gedeeltelijk) wordt vergoed, hangt af van uw verzekeringspakket. Lees daarom de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar.

Hoe kom ik aan een verwijsbrief? De huisarts of specialist die u voor onderzoek of behandeling verwijst naar het ziekenhuis, geeft u hiervoor een verwijsbrief mee. Hierop staat de reden van verwijzing naar het ziekenhuis omschreven.

Moet ik dan altijd mijn ID bij me hebben? De Wet op de identificatieplicht (WID) zegt dat iedereen die zorg krijgt, dus ook kinderen een ID bij zich moet hebben. Wij raden alle patiënten aan om altijd een ID mee te nemen bij een bezoek aan het ziekenhuis, ook als u al patiënt van het ziekenhuis bent. Een ID is een geldig paspoort, identiteitskaart, rijbewijs, vreemdelingendocument of een diplomatiek- of dienstpaspoort.

Wat moet ik doen als mijn gegevens veranderd zijn? Als u al een tijdje niet in het ziekenhuis bent geweest, raden we u aan om een kwartier eerder te komen en bij het Inschrijfbureau of op de polikliniek te controleren of uw gegevens nog actueel zijn.

veilig mogelijk te laten verlopen. Maar ook ú kunt hieraan meehelpen! Als u met ons meekijkt en tijdig over uw eigen, misschien veranderde situatie vertelt, kunnen we mogelijke vergissingen voorkomen. Wat kunt u doen? 1. Bereid uw afspraken in het ziekenhuis goed voor en zet uw vragen op papier. 2. Neem iemand mee naar uw afspraak.

Colofon

Thuis is de informatiekrant van het Flevoziekenhuis Almere. De krant wordt driemaal per jaar verspreid in Almere, Lelystad, Zeewolde en een deel van ’t Gooi. Hoewel de inhoud met zorg is geschreven, kunt u hieraan geen rechten ontlenen.

3. Geef uw zorgverlener alle informatie over uw gezondheidstoestand, ook over medicatie en allergieën. 4. Bespreek vooraf het verloop van uw ingreep of onderzoek, zodat u weet wat u kunt verwachten. 5. Zeg het als u iets niet begrijpt en vraag door naar wat het voor u betekent. 6. Volg instructies en adviezen goed op voor een voorspoedig herstel. 7. Zorg dat u voldoende blijft eten, drinken en bewegen. 8. Weet wie u kunt bellen met dringende vragen.

Hoe kan ik een rekening thuis voorkomen?

Wat moet ik doen als mijn ID is vernieuwd?

Zorg dat de registratie van uw persoonlijke gegevens bij het ziekenhuis altijd actueel is. Dit doet u door op tijd wijzigingen door te geven en niet te wachten tot een volgend bezoek aan het ziekenhuis. Denk dan aan: nieuwe huisarts, adres, telefoonnummer, zorgverzekeraar of identiteitsbewijs (ID). Bijkomend voordeel is dat u altijd bereikbaar bent als wij u over iets belangrijks willen informeren en uw huisarts geïnformeerd wordt over uw gezondheidsituatie. Neem altijd een verwijsbrief van uw (huis)arts mee als u een eerste afspraak op de polikliniek heeft of met een nieuwe klacht bij de poli komt.

Ook als intussen uw ID (ID, paspoort of rijbewijs, waarmee u zich eerder heeft gelegitimeerd) vernieuwd is, dan moet u zich opnieuw legitimeren.

Redactie en fotografie

Bladmanager

Afdeling Communicatie Flevoziekenhuis Almere T (036) 868 9897 E communicatie@flevoziekenhuis.nl

Dennis de Kam T (0515) 429428

Tips bij ziekenhuisbezoek • Neem uw ID (of dat van uw kind) mee • Kom iets eerder en controleer uw persoonlijke gegevens bij het Inschrijfbureau of polikliniek • Zorg voor een verwijsbrief van uw (huis)arts bij iedere eerste afspraak of nieuwe klacht

Vormgeving Hannique de Jong

Uitgeverij BC Uitgevers BV T (0515) 429429 E advertenties@bcuitgevers.nl

Druk Wegener Nieuwsdruk BV Apeldoorn

Flevoziekenhuis Hospitaalweg 1 1315 RA Almere T (036) 868 8888

13


14


Handig om te weten Online afspraak maken: www.mijnFlevoziekenhuis.nl Via www.mijnFlevoziekenhuis.nl kunt u altijd en overal afspraken maken, wijzigen of annuleren bij vrijwel alle poliklinieken van het Flevoziekenhuis; 24 uur per dag en 7 dagen per week. U krijgt een bevestiging per sms of e-mail. Ook ontvangt u een sms om u aan uw afspraak te herinneren. Bovendien kunt u vooraf een vragenlijst invullen en informatie inzien over uw afspraak. Zo kunt u uw zorg voor een belangrijk deel zelf regelen, op ieder gewenst moment. Altijd en overal.

Het Flevoziekenhuis is een Planetree-ziekenhuis; wij streven met en voor onze patiënten naar de best mogelijke zorg, goede informatie en persoonlijke aandacht. Dat alles in een prettige, gastvrije omgeving. In onze centrale hal treft u daarom: mijnInfopunt: voor vragen, klachten/suggesties, een kopje koffie of wachten op uw taxi. Open: ma. t/m vrij: 9.00 - 17.00 uur. (Dienst)apotheek De Brug: dagelijks geopend: 8.00 - 22.00 uur (22.00 - 8.00 uur via loket van de Spoedpost).

Bezoektijden

Parkeren

Partner en directe familie zijn de hele dag welkom met maximaal 2 bezoekers tegelijk. Overige bezoekers zijn welkom tussen 14.00 en 21.00 uur (ook maximaal 2). Voor de IC, Hartbewaking, Kinderafdeling en Neurologie gelden speciale bezoektijden.

Het Flevoziekenhuis staat in het centrum van Almere. U kunt betaald parkeren bij de gemeentelijke Hospitaalgarage. Voor bezoek aan de Spoedpost of DeKinderkliniek verwijzen wij u naar de gemeentelijke parkeerplaats Hennepveld. Een routebeschrijving naar het ziekenhuis en plattegronden vindt u op onze website.

Bloedafname: bloedprikken of urine/ontlasting inleveren van ma. t/m vrij: 7.30 - 16.30 uur. Flevoziekenhuis, Hospitaalweg 1, 1315 RA Almere, T (036) 868 8888 Receptie & gastvrouwen: Wilt u weten waar een patiënt ligt of hoe u uw polikliniek kunt vinden? De medewerkers van de receptie of een van de gastvrouwen helpen u graag. Inschrijfbalie: voor inschrijving of voor wijziging van uw persoonlijke gegevens, kunt u zich met uw legitimatiebewijs en uw verzekeringspapieren melden bij het Inschrijfbureau. Open: maandag t/m vrijdag van 7.30 tot 17.00 uur. U kunt hiervoor ook bij uw eigen polikliniek terecht. Ook vindt u in onze centrale hal restaurant/winkel Vermaat.

www.flevoziekenhuis.nl voor meer informatie • de

uitgebreide agenda met informatiebijeenkomsten • informatie over uw veiligheid • folders en informatie van poliklinieken of (dag)opname • een link naar betrouwbare bron.nl voor algemene informatie over ziektebeelden en behandelingen

“ ” “ ” Voor Spoedeisende hulp en spoedrecepten kunt u dag en nacht terecht bij Spoedpost Almere, een initiatief van Zorggroep Almere, het Flevoziekenhuis en vrijgevestigde huisartsen. Bel voor spoedeisende hulp altijd eerst naar T 0900-203 0 203 (€ 0,10 p/m) of T (036) 545 4380 (lokaal tarief). De volgorde waarin u bij de Spoedpost wordt geholpen is afhankelijk van uw medische situatie.

• informatie

over toegangstijden en

• vacatures.

Wist u dat

film-, foto- en geluidsopnamen met een fototoestel, mobiele telefoon of andere apparatuur in het Flevoziekenhuis niet zijn toegestaan, zonder voorafgaande toestemming van de aanwezigen?

Van onze volgers

Het Flevoziekenhuis heeft inmiddels ongeveer 3700 volgers op Twitter. Dat aantal groeit nog iedere dag. Via Twitter gaan er dagelijks berichtjes uit en komen dagelijks berichtjes binnen. Een greep uit de tweets:

Alice Sprangers @AliceS71 @Flevoziekenhuis wel of geen #evs allemaal toppers op de IC. Door deze toppers heb ik mijn vader nog! Na 417 dagen, sinds gisteren thuis!

Patiëntenbijeenkomsten september en oktober 25 september: 26 september: 4 oktober: 5 oktober: 7 oktober: 15 oktober: 15 oktober:

Lotgenotencontact Pijn & Plezier Ontmoetingspunt Niet Aangeboren Hersenletsel Inloopspreekuur Bartiméus Kraammarkt Informatieavond voor zwangeren Inloopspreekuur Bartiméus ‘Dag v/d Witte Stok’ Longpunt ‘Vergoeding van de zorg’

Wekelijks: op maandag of woensdag: Groepsbijeenkomst prenatale onderzoeken op dinsdag en donderdag: Weight Watchers op woensdag: Dependance Parkhuys op woensdag: Taal inloopspreekuur Meer informatie: www.flevoziekenhuis.nl of (036) 868 8521 Flevoziekenhuis Almere Hospitaalweg 1 1315 RA Almere

DrYep @DrYep Ontspannen sfeertje - #Mysterypatient Irene & Bianca (39 jaar & 5 jaar) over de Kinderkliniek van @Flevoziekenhuis. http://ow.ly/npw8t

Bartimeusnieuws @Bartimeusnieuws Inloopspreekuur #Bartiméus in @Flevoziekenhuis #Almere verloopt rustig. #Hulpvragen komen nu ook telefonisch binnen. #slechtziend #advies Manon @manonm1986 Dat je vandaag belt en morgen al bij de kno arts terecht kunt @Flevoziekenhuis ik zeg goed geregeld! Ineke @ITmolen Trots op mijn zus. Heeft gisteren haar diploma medewerkster foodservice gekregen in het @Flevoziekenhuis Charlaine @Charlaine3 @Flevoziekenhuis Heel erg bedankt! Heb een goede presentatie gehouden met mijn gemaakte materiaal. Ik ben beloond met een 8! Karl Veneman @KarlVeneman http://www.zuiderzeeklassieker.nl Steun Hans Verstegen & Gerrit Jan Westenberg collegae in het @Flevoziekenhuis zij gaan fietsen tegen darmkanker. 15


Flevoziekenhuis september 2013  

Informatiekrant van het Flevoziekenhuis in Almere, wordt 3 keer per jaar huis-aan-huis verspreid in Almere, Lelystad, Zeewolde en een deel v...

Flevoziekenhuis september 2013  

Informatiekrant van het Flevoziekenhuis in Almere, wordt 3 keer per jaar huis-aan-huis verspreid in Almere, Lelystad, Zeewolde en een deel v...

Advertisement