Page 5

nen kulttuuri- ja vapaa-ajantoiminta on hyvä esimerkki tästä. Moni järjestö kokee kuitenkin vaikeaksi saada toimintaan mukaan vapaaehtoisia. Tämä kertoo ehkä siitä, että toiminnan muotoja on mietittävä uudelleen. Nuoret osallistuvat aktiivisesti yhdistystoimintaan varttuneempia harvemmin. Nuorille ei olekaan tärkeää tapahtuuko toiminta rekisteröidyssä yhdistyksessä vai onko se vapaamuotoista kansalaistoimintaa. Yhä enemmän toimintaa pyöritetään löyhästi organisoitujen ja vapaamuotoisten toimintaryhmien kautta. Osallistuminen voi olla vaikkapa vetoomusten tai kansalaisaloitteiden allekirjoittamista. Myös verkkovaikuttaminen

kiinnostaa nuoria. Verkossa on mahdollista osallistua sellaiseenkin toimintaan, jota ei omalla paikkakunnalla tapahdu lainkaan.

jaksamisesta byrokratian keskellä on tärkeää huolehtia. Aktiivit kaikkoavat nopeasti, jos vapaaehtoisesti tehty toiminta ei samalla ole myös antoisaa.

Nuorten kiinnostuksen herättäminen vaatii järjestöiltä uudistumista ja kevyempiä osallistumisen muotoja. Moni nykyinenkin järjestöaktiivi kokee yhdistyksen vaatiman hallinnon uuvuttavaksi. Näin on erityisesti, jos järjestöllä on työntekijä tai se järjestää palveluita. Myös pienet järjestöt törmäävät koko ajan lisääntyvään byrokratiaan, kun kylätapahtuman järjestämiseen vaaditaan hygieniapasseja, järjestysmieskortteja, turvallisuussuunnitelmien tekoa ja liikenteenohjauslupia. Järjestötoimijoiden

Nuorisoseurat on hyvä esimerkki siitä, kuinka paikallisen ja alueellisen toiminnan taakkaa on onnistuttu vähentämään keskittämällä hallintoa kattojärjestöön. Näin maakunnassa voidaan tehdä itse toimintaa ja tarjota palveluita. Uudistus on kuitenkin herättänyt kysymyksen järjestötuista: yhdistys ei voi enää hakea kaikkia kuntien ja säätiöiden avustuksia, jos sen kotipaikaksi on merkitty eri kunta. On höpsöä, jos avustukset jäävät saamatta tämän vuoksi, sillä eihän niiden tarkoituksena ole tukea hallintoa vaan

toimintaa. Järjestötuen muotoja mietittäessä pitäisikin pyrkiä siihen, ettei järjestöjen tukea saadakseen tarvitsisi lisätä byrokratiaansa. Monet järjestöjen toiminnat ovat sellaisia, joita kuntien olisi mahdotonta korvata. Siksi järjestöjen jaksamisesta on erityisen tärkeää huolehtia. Järjestöillä on valtavasti annettavaa meille kaikille. Samalla voi itse miettiä, olisiko minulla annettavaa jollekin järjestölle, voisinko ryhtyä vapaaehtoiseksi.

Krista Mikkonen Kansanedustaja (vih)

Sateinen kesä ei nuorisoseurojen näyttämöitä paljoa haitannut

P

ohjois-Karjala on tunnetusti vilkas kesäteatteri maakunta. Viime kesänä ohjelmalapulla itikoita hätisteltiin lähes kolmessakymmenessä eri kesäteatterissa. Sateinen kesä verotti jonkin verran katsojia, voittajia olivat varmasti joko sisätiloissa toimivat tai katetut näyttämöt.

katsojaa. Värtsilän kesäteatterissa navetan vintillä on esitetty yhteensä 15 eri näytelmää vuodesta 1998 lähtien. Rima on korkealla Värtsilän kesäteatterissa ja kiitosta ja menestystä on tullut monina menneinä vuosina. Vuoden 2015 näytelmä Rikkautta, rakkautta riittämiin valittiin jo alkuvuodesta. Heino Turunen Värtsilän Nuorisoseurasta kertoo, että näytelmän valinta ei ole koskaan ollut helppoa, sillä hyviä vaihtoehtoja Suomen Näytelmäkirjailijaliiton näytelmätietokannasta löytyy paljon ja vaihtoehtojen läpiluku on myös aikaa vievää hommaa. Värtsilässä yhtenä tärkeimmistä näytelmän valintakriteereistä on kuitenkin ollut aina huumori, sillä kesäteatteria katsomaan tuleva yleisö haluaa nauraa. Kun sellainen näytelmä löytyy, joka naurattaa heti valintavaiheessa, ei se voi mennä kovin pahasti pieleen näyttämölläkään esitettäessä! Näytelmää harjoiteltiin ahkerasti kevättalvesta aina juhannukseen saakka. Kun näyttelijöiden omat naurut näytelmän tekstille on naurettu moneen kertaan ja roolit on sisäistetty, alkaa olla valmista.

Aluetoimisto teki myös historiaa vastaamalla maakunnan kesäteatteriesitteen kokoamisesta. Kesäteatteriesitteessä oli mukana yli 20 näyttämöä ja se jaettiin sanomalehti Karjalaisen liitteenä 42 000 kotiin ja lisäpainosta jaettiin yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton ItäSuomen aluetoimiston kanssa yhteistyössä. Lehti sai paljon kiitosta ja se nähtiin tärkeänä kesäteattereiden viestinnässä.

Värtsilän kesäteatteri luotti huumoriin Värtsilän Nuorisoseuran ylläpitämä Värtsilän kesäteatteri esitti tänä kesänä Marita Kärkkäisen käsikirjoittaman ja Veijo Tikan ohjaaman Rikkautta, rakkautta riittämiin. Kesäteatteriesitystä kävi katsomassa yli 2 000

8

Höljäkän kesäteatteri jatkoi koko perheen ohjelmiston tarjoajana

kun sai Heinähatun ja Vilttitossun näyttämään tunteensa. Tytöt saivatkin kehuja roolisuorituksistaan todella paljon. Mukava kokemus Heikuralle oli myös, kun vammaisryhmä oli katsomassa näytelmää ja heistä muutamat olivat lukeneet kirjan. He seurasivat näytelmää todella tarkasti kommenttien kanssa. Yksi heistä toivoi vielä, että tytöt kirjoittavat hänelle kirjeen - ja tytöthän kirjoittivat!

Höljäkässä nuorisoseuran kesäteatteri jatkoi tänäkin kesänä koko perheelle suunnattua teatteriputkeaan esittämällä Sinikka ja Tiina Nopolan samannimiseen kirjaan perustuvan Heinähattu, Vilttitossu ja Littoisten riiviö -näytelmän. Ohjauksesta ja sovituksesta vastasi Tuula Heikura ja laulujen sovituksesta Sami Ehrukainen. Kesä oli olosuhteisiin nähden ihan tyydyttävä. Katsojia oli 1300, eikä yhdessäkään esityksessä kastuttu, vaikka välillä olikin kylmä. Höljäkkä Areenalla yleisö on toki aina sateelta turvassa, näyttelijöille voi käydä huonommin. Höljäkän kesäteatterin ohjaaja Tuula Heikura kertoo parhaaksi muistokseen kesältä onnistumisen ilon,

Höljäkän kesäteatteri 2015

9

Profile for Nuorisoseurat Pohjois-Karjala

Seuralainen 2015  

Nuorisoseurat Pohjois-Karjalan vuosittain ilmestyvä jäsenlehti, joka summaa yhteen maakunnan nuorisoseuratapahtumat vuodelta.

Seuralainen 2015  

Nuorisoseurat Pohjois-Karjalan vuosittain ilmestyvä jäsenlehti, joka summaa yhteen maakunnan nuorisoseuratapahtumat vuodelta.

Profile for 5808
Advertisement