Seuralainen 2013

Page 1

2013

SEURALAINEN

Pohjois-Karjalan Nuorisoseurojen j채senlehti


SISÄLLYS 1

Uuden organisaation alla Anniina Virtanen, Puheenjohtaja ja valtuutettu

2

Toimintaa vuonna 2013 Henna Liiri, toiminnanjohtaja Nuorisoseurat Pohjois-Karjala

6

Vuoden Nuorisoseura 2013 – Nuorisoseura Motora Joensuusta Henna Liiri, toiminnanjohtaja Nuorisoseurat Pohjois-Karjala

8

Nuorisoseuratoimintaa Rasivaarassa yli 100 vuotta Mauri Lamminsalo, puheenjohtaja Rasivaaran Nuorisoseura

9

Pieni projekti Jorma Väistö, puheenjohtaja Akkala-Jouhkolan Nuorisoseura

10 Vuoden tunnustukset 12 Tapahtumakalenteri 2014

UUDEN ORGANISAATION ALLA Jälleen on yksi nuorisoseuravuosi päättymässä. Vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon, mm. organisaatiouudistus. On kulunut vuosi siitä kun Kalevan Nuorten Pohjois-Karjalan Piiri ry purettiin. Myöskään Pohjois-Karjalan Nuorisoseurojen Liitto ry:llä ei ole ollut vuoden aikana varsinaista toimintaa, eikä johtokunta enää päätä alueemme asioista. Aluksi tämä ajatus tuntui oudolta. Minua jännitti se, kuinka alueen ääni kuuluu ja kuinka toiminta täällä jatkuu. En ole itse huomannut eroa tapahtumien laadussa, vaikka tapahtumat järjestää nyt aluetoimisto. Vaikka en pysty vaikuttamaan alueen toimintaan enää johtokunnasta käsin, en pelkää, että meidän ääntämme ei kuulla, tai että meidät unohdettaisiin ja jyrättäisiin. Uskon, että alueellamme on tulevaisuudessakin laadukasta toimintaa! Tulevaisuudessa on löydettävä uusia väyliä vaikuttaa ja tuoda Pohjois-Karjalan ääni esiin. Edustan itse Itä-Suomea Suomen Nuorisoseurat ry:n valtuustossa. Valtuuston jäsenenä koen pystyväni vaikuttamaan

ja tuomaan alueemme äänen esiin. Lisäksi alueellista kuulemista kehitetään koko ajan. Vaikka keskusseuralla ei enää ole varsinaista toimintaa, niin tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei täällä olisi vuoden aikana tapahtunut mitään. Aluetoimisto on järjestänyt sekä erilaisia tapahtumia että koulutuksia. On koulutettu uusia KNoppi -ohjaajia Itä-Suomeen, tanssijat eri tanssilajeista ovat päässeet näyttämään osaamistaan Tanssimyräkässä ja seuraamaan muiden esityksiä. Aluetoimiston toiminta on näyttänyt mielestäni hyvältä, ja paljon olen kuullut toiminnanjohtaja Henna Liiriltä uusista ideoista. Pidän tärkeänä, että alueellamme on monipuolista toimintaa eri puolilla maakuntaa. Odotan innolla tulevaa ja uskon, että Pohjois-Karjalassa on tulevaisuudessa mahtavia tapahtumia! Itse näen organisaatiouudistuksen vahvuutena nuorisoseuratoiminnan kehittämisen eteenpäin. Uudistukset aina jännittävät, mutta nyt on vasta vuosi eletty tällä mallilla. Itselläni on kuitenkin luottavainen fiilis tulevaisuuden suhteen!

Anniina Virtanen Puheenjohtaja Pohjois-Karjalan Nuorisoseurojen Liitto ry Valtuuston jäsen Suomen Nuorisoseurat ry

Toimitus TOIMITTAJAT: Henna Liiri, Anniina Virtanen, Mauri Lamminsalo, Jorma Väistö TAITTO:

Tiiu Aning

KUVAT:

Henna Liiri, Annika Pesonen, Emma Kosunen, Jorma Väistö, Tommi Sallinen,

Ada Barbanera , Iija Filén

PIIRROS:

Tiiu Aning

SEURALAINEN on Nuorisoseurat Pohjois-Karjalan jäsenlehti.

2

3


TOIMINTAA VUONNA 2013

”Takana on varsin onnistunut vuosi.” - Henna Liiri

Suomen Nuorisoseurat ry:n aluetoimiston Nuorisoseurat Pohjois-Karjalan ensimmäinen toimintavuosi alkaa olla lopuillaan. Näin talven pimeimpinä aikoina valoa elämään voi saada vaikka hyvistä muistoista. Iloiten voi todeta, että takana on varsin onnistunut vuosi. Tässä minun nuorisoseuramuistojani vuodelta 2013!

SIRKUSKERHO-OHJAAJIEN VIRIKEKOULUTUS (tammikuu) Tekemisen Riemua Rajalalla -hankkeen myötä yhteen kootut nuoret toivoivat lisäkoulutusta, ja heti vuoden aloittajaisiksi saimme kasaan sirkuskerho-ohjaajien virikekoulutuksen Hammaslahden Nuorisoseurantalolle. Kouluttaja kurssilla toimi Petra Mäki-Neuvonen Lappeenrannasta ja iloksemme Opintokeskus Kansalaisfoorumin kanssa yhteistyössä toteutetulle kurssille osallistuneista 13 henkilöstä, jopa kahdeksan oli miehiä! Kurssilla oli kyllä riemukas tekemisen meininki!

TANSSIMYRÄKKÄ 2013 (helmikuu) Tanssimyräkkä kokosi yhteen Joensuussa järjestettyyn TANSSIMYRÄKKÄ -tapahtumaan 21 tanssiryhmää ja 243 nuorta tanssin harrastajaa niin Pohjois-Karjalasta kuin sen ulkopuoleltakin. Tapahtuma toimii ainutlaatuisena kohtaamispaikkana pohjoiskarjalaisille toimijoille tanssin saralla! Tunnelma kahden päivän katselmuksissa oli kannustava – toisten esityksiä viidessä eri katselmuksessa seurattiin mielenkiinnolla ja raadit palautteidensa avulla tsemppasivat ryhmiä kohti uusia haasteita.

4

SEURAKÄYNNIT (kevät ja syksy) Vuonna 2013 panostimme alueellisiin seuratapaamisiin, eikä seurakohtaisia käyntejä juuri tehty. Aluetoimiston toimintaan pääsi vaikuttamaan alueellisten seuratapaamisten yhteydessä, joissa suunniteltiin toimintaa, keskusteltiin ajankohtaisista asioista ja vaihdettiin kuulumisia puolin ja toisin. Tapaamisten yhteydessä pidettiin myös sääntömääräiset kokoukset. Vuoden aikana toteutui neljä alueellista tapaamista ja näissä tavoitimme yhteensä 20 henkilöä. Määrä ei päätä huimaa, mutta ajattelen itse, ettei se nyt tässä kohtaa määrä olekaan tärkein tekijä. Jokainen käyty keskustelu ja ajatus toiminnan eteenpäin viemisestä on arvokas!

KNOPPI ITÄ-SUOMI 2013 (elo-lokakuu) Parin vuoden tauon jälkeen saimme kasaan myös KNoppi- eli nuorisoseurajärjestön ohjaajien peruskoulutuksen. Historiallista on myös se, että koulutus toteutettiin nyt ensimmäistä kertaa yhteistyössä Itä-Suomen aluetoimistojen kanssa ja osallistujatkin tulivat kaikilta kolmelta alueelta. Seitsemän innokasta uutta ohjaajaa sai kolmen viikonlopun aikana eväitä matkalleen ohjaajaksi. Näistä nuorista tulemme vielä kuulemaan!

5


WATER FOR EVER – Youth in Action -projekti Ranskassa (heinäkuu) Nuorisoseurat Pohjois-Karjala vastasi Water for Ever -projektin koordinoinnista Suomessa. Kyseessä oli projekti, jossa nuoret viettivät 11 päivää heinäkuussa Nalliersissä Ranskassa kunnostaen perintökohteita tehden erilaisia kivi- ja puutöitä. Mukana projektissa on kahdeksan suomalaista nuorta ja heidän ohjaajansa sekä italialainen nuorten ryhmä ja paikalliset nuoret Nalliersista ohjaajineen ja leirin järjestäjineen. Päivän töiden jälkeen leirillä päästiin myös viettämään maakohtaisia iltoja ja vapaapäivänä vierailtiin elämyspuistossa.

RIEMU Lasten -kulttuurikiertue 2013 (syyskuu) TAIKE:lta saadun avustuksen turvin pystyimme toteuttamaan myös RIEMU Lasten -kulttuurikiertueen jo toistamiseen. Kiertuetta uudistettiin niin, että se toteutettiin tiiviissä yhteistyössä alakoulujen kanssa. Viiden hengen RIEMU -tiimimme kiersi viikon aikana viidellä eri alakoululla opettamassa tanssia, sirkusta, musiikkia ja kädentaitoja. Tarjosimme kiertueen kautta nuorille ammattilaisille mahtavan työtilaisuuden ja viikon aikana teimme nuorisoseurojen tekemää kulttuurista nuorisotyötä näkyväksi yli tuhannelle alakoululaiselle! Kiertueviikko oli rankka rutistus, mutta todellakin sen arvoinen!

Kiitokset kaikille toimintarikkaasta vuodesta 2013! Yhtä hyvällä meiningillä ensi vuoteen!  Henna Liiri toiminnanjohtaja Nuorisoseurat Pohjois-Karjala

KULTTUURISAVOTTA 2013 (marraskuu) Kulttuurisavottatapahtuma palasi aluetoimiston toimintasuunnitelmaan uudistuneena. Nyt Liperissä järjestetyn tapahtuman keskiöön oli nostettu koulutukset, joista lopulta kaksi toteutui. Aikuisten kansantanssin yhteisohjelmakurssilla pyörähteli Eero Hietasen johdolla 18 tanssijaa Honkalammelta ja Motorasta ja unkarilaisen kansantanssin pauketta ja vauhtia toisessa salissa piti yllä Nuorisoseura Motoran ryhmä Kiapakat opettaja Béla Gazdagin johdolla. Tunnelma tapahtumassa oli hyvä, vaikka kaikki suunnitellut kurssit eivät toteutuneetkaan ja ensimmäisen kerran perusteella tapahtumaa kehitetään edelleen!

6

7


Vuoden Nuorisoseura 2013 - Nuorisoseura Motora Joensuusta Keväällä saimme kuulla ilouutisia, kun valtakunnallisena Nuorisoseuranpäivänä maaliskuussa julkistettiin Vuoden Nuorisoseura tunnustuksen saaja: Nuorisoseura Motora Joensuusta. Nuorisoseura Motoralle vuosi on ollut yhtä juhlaa. Seura on viettänyt näkyvästi 45-vuotisjuhlavuottaan. Vuonna 1968 Rauni ja Sakari Riikosen perustaman Motoran taival on moniin muihin nuorisoseuroihin verrattuna lyhyt, mutta silti aika vertaansa vailla. Nuorisoseura Motora on noussut toimimaan pohjoiskarjalaisen nuorisoseuratoiminnan lippulaivana niin maakunnassa, valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin. Seurassa harrastaa yli 200 jäsentä, joista 80 % on alle 29-vuotiaita nuorisoikäisiä. Yhteensä 10 tanssiryhmää 3-vuotiaista aikuisiin ja oma kansanmusiikkiyhtye Rälläkkä ovat vaikuttava kokonaisuus! Motorassa toimintaa mah-

dollistavat useat toimijat yhdessä. Seurassa toimii useita ohjaajia, ja seura aktiivisesti kouluttaa koko ajan uusia ohjaajia, jotka aloittavat tiensä KNoppi -koulutuksen jälkeen apuohjaajina. Muutenkin Motorassa on ymmärretty yksi Nuorisoseurojen kärkihankkeeksi nimetty tekijä: ohjaajat. Näistä tekijöistä seuran on pidettävä huoli ja jatkuva koulutus sekä mahdollisuus verkostoitua ja vaihtaa ajatuksia ovat tärkeitä asioita. Seurassa työskentelee tämän lisäksi osa-aikainen toiminnanohjaaja, kaksi Oulun seudun ammattikorkeakoulusta valmistunutta tanssinopettajaa sekä ompelija. Kesällä 2013 Motora työllisti myös Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiöltä saamansa apurahan turvin kuusi nuorta tanssijaa kesätyöryhmään! Uskon itse siihen, että hyvä synnyttää aina hyvää. Nuorisoseura Motoran toimintaa tutkaillessa tä-

män huomaa. Aktiivinen, positiivinen ilmapiiri ja tekemisen meininki, joka seurassa imaisee helposti mukaansa. Motorassa ohjaajien ohella tärkeässä roolissa ovat myös johtokuntalaiset, sekä vanhemmista valitut ryhmävastaavat, jotka innostavat koko seuran mukaan talkoisiin toiminnan tueksi. Me Nuorisoseuroissa haluamme olla tuottamassa erityisesti lapsille ja nuorille suunnattua laadukasta kulttuurista harrastustoimintaa, joka on kaikille avointa, ja jossa harrastaja pääsee myös itse vaikuttamaan. Nuorisoseura Motora tuottaa ostopalveluna Joensuun kaupungille tanssin taiteenperusopetusta kansantanssissa ja on ollut edelläkävijä kansantanssin opetussuunnitelman luomisessa. Motoran toimintaan ovat tervetulleita kaikki ja myös lasten ääni otetaan huomioon toimintaa suunniteltaessa.

Vielä kerran onnittelut Nuorisoseura Motoralle ja samalla toivotan teidät kaikki tervetulleiksi Joensuuhun 23.3.2014, kun vietämme valtakunnallista Nuorisoseuranpäivän juhlaa Motoran isännöimänä. Lupaamme, että Postikortteja Pohjois-Karjalasta, joka on aivan uuden muodon saanut nuorisoseuranpäivänjuhla, tulee olemaan elämys!

Henna Liiri toiminnanjohtaja Nuorisoseurat Pohjois-Karjala

8

9


Nuorisoseurantalon parin vuoden korjausprojekti

TEKEMISEN RIEMUA RASIVAARASSA: NUORISOSEURATOIMINTAA YLI 100 VUOTTA – TOIMINNAN KESKIPISTEENÄ OMA NUORISOSEURANTALO

Rasivaarassa vuonna 1909 perustettu Rasivaaran Nuorisseura ry toimii edelleen virkeästi pitkästä iästä ja Suomen kansantalouden kriisivuosista huolimatta. Vuosikymmenten vaikeuksien ei anneta hidastaa uusien ideoiden keksimistä omaan toimintaan. Historian saatossa seurantalon merkitys on korostunut monta kertaa tärkeäksi tilojen ja toiminnan keskipisteenä toimiessaan. Tänä koulu-uudistusten aikakautena Rääkkylän kunnan luopuessa kiinteistöjensä omistuksesta, ja niiden siirtyessä yksityiseen käyttöön, seurantalon merkitys korostuu liikunta- ja muun kerhotoiminnan toteutus- ja koordinointipaikkana. Tälläkin hetkellä oman ohjaajan vetämänä kokoontuu miesten liikuntaryhmä omana opintopiirinään, kun taas naisten liikuntaryhmää johtaa kansalaisopiston vetäjä, me vuokraamme vain tilat heidän käyttöön-

sä. Lisäksi talo on toiminut avoimena nuorisotilana seuran ylläpitämänä. Oman käytön lisäksi talolla on paljon muuta käyttöä. Kansalaisopisto käyttää sitä vuosittaisten kurssien pitopaikkana. Eri yhteisöt Rääkkylässä ja Pohjois-Karjalassa vuokraavat sitä tiedotustilaisuuksien ja koulutusten pitopaikaksi. Lisäksi suuren ryhmän muodostavat tavalliset ihmiset juhlatilaisuuksien pitämiseen (mm. häät ja merkkipäivät). Talossa on huonejako tehty siten, että yläkerrassa on urheilusali ja näyttämö. Näyttämö on varustettu nykyaikaisin valaistuslaittein ja saliin mahtuu noin 200 vierasta, kun kalustuksena käytetään 200 alkuperäistä tuolia. Alakerrassa sijaitsevat eteisaula, kahvio ja keittiötilat sekä talomiehen asunto. Pohjakerroksessa ovat pesutilat ja lämmityksen vaatimat laitetilat. Tällä hetkellä käynnissä olevista

investoineista mainittakoon koko talon puulämmityksen muuntaminen maalämmitykseen. Projekti on menossa suunnilleen puolivälissä ja maksaa nykyisellä hintatasolla n. 45 000 €. Talon kunnostamisessa yksi rahoituksen perusta on Kotiseutuliitto ry:n myöntämä vuosittainen talon kunnostusavustus. Teimme alussa ensimmäistä rahoituksen hakua varten seurantalon kunnostuksen kokonaissuunnitelman ja olemme edenneet sen mukaisesti. Nyt viime vuosia olemme joutuneet päivittämään suunnitelmaa vastaamaan nykyajan vaatimuksia. Olemme olleet todella tyytyväisiä saamaamme rahalliseen tukeen kaikilta osapuolilta ja yhteistyökumppaneilta. Tällä olemme mahdollistaneet ympärivuotisen toiminnan Rasivaaran Nuorisoseurassa. Kunnostetun seurantalon käyttökustannukset ovat edullisemmat ja ylläpidon voi hoitaa yksi osa-aikainen talonmies. Mauri Lamminsalo Puheenjohtaja Rasivaaran Nuorisoseura ry

Maaliskuussa 2012 päätti Akkala-Jouhkolan Nuorisoseura kevätkokouksessaan tehdä Nuorisoseurantalolleen isompaa remonttia, jos rahoitus saataisiin järjestykseen. Talo on melkein 75-vuotias, ulkovuoraus oli tullut tiensä päähän, eräs nurkka jo pahoin lahonnut ja takaseinä pullistunut. Kustannusarvio korjausprojektille oli noin 35 000,00 €. Seura haki Leader-rahoitusta Keski-Karjalan Jetinalta. Leader-rahoituksella haettiin tehtäväksi uusi ulkovuoraus, uudet ulko-ovet, uusi terassi, uudet rännit ja savupiippujen pellitykset. Pian tulikin myönteinen rahoituspäätös, ja välittömästi laitettiin hihat heilumaan! Käynnistettiin tukkikeräys korjaushanketta varten, mikä onnistui yli odotusten, ja tukit saatin sahatuksikin jo heti vapun jälkeen. Kesäkuun lopulla höylättiin 3 km lautaa paneeliksi ja maalaustalkoot alkoivat. Heinäkuussa aloitettiin ulkoseinien oikominen ja panelointi. Töissä oli kaksi palkattua kirvesmiestä ja noin 10 henkilöä talkoissa jatkuvasti. Kuukaudessa saatiin talo vuorattua, takaseinä oikaistua ja rakennettua uusi uljas terassi sekä maalattua talo kahteen kertaan. Toukokuussa 2013 jatkoimme talkoita. Kunnostimme ikkunat, vaihdettiin uusi ulko-ovi, talo sai uudet vesirännit ja savupiiput pellitettiin. Elokuun lopussa pidimme ympäristön siivoustalkoot ja remontti oli saatu valmiiksi. Talkootunteja kertyi huimat 1300 tuntia. Syksyllä 2013 kunnan rakennustarkastaja ja Ely:n tarkastajat kävivät vielä tarkastamassa talon remontin ja totesivat kaiken olevan huolella tehdyn. Seurantalo toimii nykyisin oman käytön lisäksi, kansalaisopiston, 4-h kerhon ja eri seurojen kokoontumispaikkana.

Kiitos tukkien lahjoittajille ja ahkeralle talkooväelle! Jorma Väistö Puheenjohtaja Akkalan-Jouhkolan Nuorisoseura ry

10

11


Syksyn alueellisissa

Vuoden 2013 nuorisoseuratunnustukset Pohjois-Karjalassa

seuratapaamisissa jäsenillä oli mahdollisuus tehdä omia ehdotuksiaan vuoden 2013 nuorisoseuratunnustuksista. Ehdotuksien perusteella

1.

2.

3.

Vuoden Nuorisoseura Akkala-Jouhkolan Nuorisoseura

Vuoden ohjaaja Anni Kuittinen

Vuoden nuorisoseurateko

Nuorisoseura Motorassa toimiva Anni Kuittinen ohjaa Folkjam -ryhmää, Nopsakat -ryhmää ja toimii myös Vinhakat -ryhmän apuohjaajana. Annia kuvaillaan luotettavaksi tyypiksi, joka on ottanut vastuulleen tänä vuonna ensi kertaa myös oman lasten ryhmän. Monipuolinen, aktiivinen ja tehokas ohjaaja on tärkeä lenkki Motoran toiminnassa!

Päätöksen tehnyt valtuutettujen ryhmä päätti nostaa esiin yhteensä kolme hienoa nuorisoseuratekoa alueelta:

alueen valtuutetut yhdessä toiminnanjohtajan kanssa valitsivat: 1. Vuoden Nuorisoseuran 2. Vuoden ohjaajan sekä 3. Vuoden nuorisoseuranteon Pohjois-Karjalasta

Akkala-Jouhkolan Nuorisoseura on toteuttanut mittavan Leaderhankkeen Nuorisoseurantalon korjaamiseksi Tohmajärvellä. Akkala-Jouhkolan Nuorisoseura puheenjohtajansa Jorma Väistön johdolla uskalsi lähteä toteuttamaan Nuorisoseurantalon korjausprojektia ja sai mukaan hyvän joukon talkoolaisia. Tulokset puhuvat puolestaan!

MINNA PAASIKIVEN AHKERA TOIMINTA MOTORAN HYVÄKSI

Minna Paasikivi toimii Nuorisoseura Motoran varapuheenjohtajana ja on aktiivisesti ollut ahkera toimija Nuorisoseura Motoran hyväksi. Minnan vastuulla on ollut mm. julisteiden kopiointi, sponsoritoiminnan kehittäminen ja suhdemagneettina toimiminen. Lisäksi seuran toimistolle Minnan hankkima kopiokone on ollut suuri hyöty!

HONKALAMMEN NS POPKADULLA

Honkalammen Nuorisoseuran ryhmä esiintyi Ilosaariviikolla Joensuussa toteutetun Popkatu-festivaalin ”Alanko katutähdeksi” -kilpailussa. Tämä oli hieno osoitus siitä, että nuorisoseurojen toimintaa voi viedä myös uusille areenoille.

MOTTI-SALIN SIIVOUSTIIMI

Nuorisoseura Motoran harjoitussali Motin siivous on tänä vuonna ollut seuran nuorista muodostuneen tiimin vastuulla. Sara ja Krista Karttusen siivous saa kiitosta – siivous on hoidettu tunnollisesti hankalista työajoista huolimatta.

Kaikille tunnustuksen saajille on toimitettu kunniakirja ansioistaan nuorisoseuratoiminnassa. Vuoden 2014 tunnustuksia pääsee esittämään taas syksyllä! 12

13


14

15


Hyv채채 joulua ja tekemisen riemua vuodelle 2014!

Nuorisoseurat Pohjois-Karjala Toimisto Suvantokatu 1 80100 JOENSUU pohjois-karjala@nuorisoseurat.fi http://pohjois-karjala.nuorisoseurat.fi https://www.facebook.com/Nuorisoseurat. pohjoiskarjala Toiminnanjohtaja Henna Liiri + 358 44 207 3072 henna.liiri@nuorisoseurat.fi

16