Page 3

COLOFON

Meedoen met digitalisering en nieuwe technologie Digitalisering zal komende jaren een stempel drukken op de maakindustrie. Op diverse manieren: van Model Based Definition, waarmee de 2D tekening stilaan verdwijnt, tot de platformen waarop niet alleen taken worden afgewikkeld, maar ook transacties tussen partijen gaan plaatsvinden. Steeds meer bedrijven worden zich bewust van de voortschrijdende digitalisering. Dat bleek begin dit jaar op Verspanen 2019, waar Leo Broers, projectleider 3D PMI bij ASML, alle aandacht van de deelnemers kreeg. Onlangs zag je hetzelfde tijdens het seminar De Papierloze Fabriek van FDP en Teqnow. Het seminar was in mum van tijd volgeboekt; de organisatoren moesten mensen teleurstellen. Maakbedrijven beseffen dat de manier van werken gaat veranderen; alleen zoeken ze wat dit in hun situatie betekent en hoe ze hierop moeten inspelen. Dat zijn vragen die iedereen voor zich moet beantwoorden. Besef wel dat de digitalisering geen rekening houdt met de achterblijvers. Bij FDP en Teqnow merkte Leo Broers op dat ook hij niet weet wanneer de nieuwe manier van werken de traditionele verdringt. Hij krijgt wel nu al, 8 maanden na de start van het project, de eerste inkopers aan zijn bureau die hem vragen welke toeleveranciers het verst zijn met MBD. Niet meedoen betekent dat je vroeg of laat buiten spel komt te staan. Datzelfde geldt voor een technologie als 3D printen. Renishaw directeur Stewart Lane zegt in deze editie van Solutions Magazine dat AM geen producten maakt maar componenten. Daarmee bedoelt hij dat 3D printen andere technieken nodig heeft. Tegelijkertijd waarschuwt hij dat bedrijven actief in sectoren waarin AM disruptief kan zijn, het potentieel moeten begrijpen. Anders verliezen ze hun concurrentievoordeel doordat anderen de nieuwe technologie wel slim weten toe te passen. Dat geldt voor alles: van freesstrategieën, gereedschappen, voorinstellen, meten, CNCmachines tot en met software. Wie zich niet mee ontwikkelt, loopt risico. Of zoals het Verspanersforum het tijdens de Demoweek zei: wie nu niet meedoet, moet straks wellicht afhaken. Dat besef dringt gelukkig tot steeds meer maakbedrijven door.

In september verschijnt de volgende editie van Solutions magazine. Hierin ligt de nadruk op de EMO 2019, waar het thema dit jaar is Smart technologies driving tomorrow’s production.

April 2019

Franc Coenen (hoofdredacteur) Schuttersdreef 72 6181 DS Elsloo Tel: +31 46 4333123 Email: info@made-in-europe.nu

Uitgeverij 54U Media Prinsenweide 26 7317 BB Apeldoorn T: +31 (0) 55 360 10 60 F: +31 (0) 55 360 08 60 E info@54umedia.nl I: www.54umedia.nl

Advertentie-exploitatie Vincent Span T: +31 (0)55 360 62 27 M: +31 (0)6 511 93 408 E: v.span@54umedia.nl Harold Draaijer T: +31 (0)55 360 64 20 M: +31 (0)6 51 19 31 32 E: h.draaijer@54umedia.nl Alle advertentiecontracten worden afgesloten conform de Regelen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd bij de rechtbanken in Nederland (exemplaar op aanvraag kosteloos verkrijgbaar).

Drukkerij

PS

Solutions magazine

Digitaliseren, automatiseren of specialiseren: maakbedrijven moeten kiezen

Hyundai WIA opent Europees technologiecentrum

Redactie

Rijnier van Kesteren

Hoofdredacteur

Aerospaceforum Makino: size matters wel degelijk

Solutions magazine is een uitgave van Made-in-Europe. nu en 54U Media, uitgever in de metaal. Dit magazine geeft een overzicht van nieuwe technologie en de actuele trends en ontwikkelingen op het gebied van verspanen. Het verschijnt naast de website en de digimagazines. De gedrukte oplage van dit magazine bedraagt 5.000 exemplaren en het wordt gratis verspreid in de verspanende industrie in Nederland en België.

Vormgeving en opmaak

Franc Coenen

De plussen en minnen van horizontale CNC-machines

Solutions magazine 2019

Senevelder Misset Doetinchem

Copyright Niets van deze uitgave mag worden overgenomen, tenzij met uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever.

Hyundai WIA opent Tech Cube in Duitsland Hyundai WIA heeft een Europees technologiecentrum geopend. Hier gaat de machinebouwer niet alleen méér machines ontwikkelen, zoals de FY 6300 (foto) maar is ook een applicatiecentrum opgezet. Benelux-klanten kunnen daar terecht voor testen en applicatie ontwikkeling.

Zie pagina 28 april 2019

www.made-in-europe.nu

3

Profile for 54U Media BV

Solutions magazine 1 2019  

Solutions magazine 1 2019  

Profile for 54umedia