Page 25

Voxeljet presenteert op GIFA 2019 productielijn voor 200.000 gietkernen per jaar

3D printen zandkernen wordt rijp voor grote series Het 3D printen van zandkernen en -vormen voor gieterijen is een AM-technologie die al vele jaren industrierijp is. Voor seriewerk ontbrak het tot nog toe aan snelheid en schaalgrootte. Dat wil Voxeljet veranderen. Op GIFA 2019 presenteert Voxeljet een volledig geautomatiseerde productielijn voor het 3D printen van 200.000 zandkernen voor aluminium gieten. Het draait allemaal om de nieuwe VX1000-S van Voxeljet. Deze 3D printer gebruikt een anorganisch bindmiddelsysteem om het zand bijeen te houden. Hiermee print Voxeljet zandkernen voor het gieten van lichtmetalen, zoals aluminium. Het nieuwe anorganisch bindmiddel zorgt voor een fors hogere printsnelheid. Daarnaast wordt met bredere printkoppen gewerkt. De machine doet gemiddeld 12 seconden over een laag, zo’n vijf keer sneller volgens hem dan de standaard in deze toepassing. “Met 54 liter per uur zijn we voldoende snel voor serieproductie voor de automobielindustrie.”

Twee componenten bindmiddel Het anorganisch bindmiddelsysteem is een twee componentensysteem. De eerste component is een vloeibaar bindmiddel op basis van gemodificeerde Alkalisilicaten. De tweede component is een vast additief. Behalve de hogere printsnelheid die Voxeljet hiermee haalt, levert het nieuwe bindmiddel in de gieterij het voordeel op dat tijdens het gieten alleen waterdamp vrijkomt. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit in de gieterij. “We maken de gieterij milieuvriendelijker”, aldus Ingo Ederer, CEO. De VX1000-S heeft voldoende capaciteit om jaarlijks 25.000 kernen te printen voor een water jacket, een koelsysteem voor een verbrandingsmotor. Dat zijn de aantallen die nodig zijn in de automobielindustrie. “De machine is klaar voor verdere automatisering van het proces. We hebben een bijna manloze cyclus ontwikkeld.” De testmachine in Augsburg is vanaf maart 2019 beschikbaar voor on-demand productie.

GIFA 2019 Gieterijbeurs GIFA vindt dit jaar samen met Newcast, ThermProcess en Metec in Messe Düsseldorf plaats van 25 tot en met 29 juni. gifa.com

april 2019

Deze zandkern voor het gieten van een water jacket is geprint met het nieuwe anorganisch bindmiddel. De laagdikte bedraagt 0,28 mm en de 900 gram zware zandkern meet 450 bij 185 bij 70 mm.

Volledig geautomatiseerde productiestraat Op de gieterijbeurs GIFA in Düsseldorf zal Voxeljet een volledig geautomatiseerde productiestraat voor het 3D printen van 200.000 zandkernen per jaar tonen. Een full scale automotive productielijn, zo omschrijft Ederer deze nieuwe lijn. Met 200.000 stuks op jaarbasis voldoet de lijn aan de eisen die de automobielindustrie stelt als het om serieproductie gaat. Voxeljet heeft de VX1000-S speciaal ontwikkeld voor zeer complexe geometrieën, met name voor het temperatuurmanagement in een verbrandingsmotor, voor onderdelen van elektromotoren en voor accusystemen voor de elektrische auto’s. voxeljet.com

25

Profile for 54U Media BV

Solutions magazine 1 2019  

Solutions magazine 1 2019  

Profile for 54umedia