Page 13

Hittech Bihca ondersteunt bijzonder 3D printerbouwcursus in Winterswijk

Van 3D printer bouwen naar de verspaning In Winterswijk heeft een aantal maakbedrijven met het Skills Technieklokaal de handen ineengeslagen om techniek onder de aandacht van kinderen te brengen. In 8 bijeenkomsten na schooltijd bouwen de kids hun eigen 3D printer. De meeste onderdelen maken ze zelf. Spelenderwijs leren ze zo over technologie. De aanpak typeert de nuchterheid waarmee dit soort ideeën in de Achterhoek worden opgepakt. Frits Sijbel zag hoe hij een bestaand concept van een 3D printer nauwkeuriger kon maken dan de zelfbouwpakketten uit China. Koen Mentink, directeur van Hittech Bihca, merkt dat het lastig is verspaners te vinden. De instroom in technische opleidingen moet dus omhoog. “Als je niets initieert, komt de interesse er nooit. Een 3D printer maakt iets, dat trekt aandacht. Als we hiermee interesse van de kinderen wekken, zal er een olievlekwerking ontstaan.” Samen hebben ze het idee uitgewerkt om rond de 3D printer een cursus op te zetten.

Van 9 tot 72 jaar De cursisten betalen slechts € 100 cursusgeld, dankzij de steun van bedrijven. In acht bijeenkomsten van telkens drie uur leert Frits Sijbel ze niet alleen de technologie van een 3D printer, maar gaan ze ook aan de slag om onderdelen te maken waarmee ze stap voor stap hun 3D printer bouwen. Aan het eind van de cursus mogen ze deze mee naar huis nemen. Frits Sijbel: “Om de aandacht vast te houden, leggen we de theorie uit aan de hand van de praktische componenten in de 3D printer. Bijvoorbeeld hoe een stappenmotor werkt; waarom een dubbelgangige schroefdraad beter is.” Het zijn niet alleen jongeren die geïnteresseerd zijn. De oudste deelnemer is een grootvader van 72 die met zijn kleinkind de cursus volgt. De jongste deelnemer is 9. Koen Mentink vindt het prima dat zich deelnemers van alle leeftijden aanmelden. “In Nederland wordt vaak gedacht dat de pensioenleeftijd is verhoogd van 65 naar straks 70. Maar in de metaal gingen tot voor kort veel medewerkers op hun 55e met pensioen, later 57. Die moeten nu dus wel nog tien jaar mee. Je moet ook in de groep 50’ers investeren.” Frits Sijbel vindt het goed als ouderen meedoen. Dat zijn de vrijwilligers die hij bij toekomstige projecten kan inzetten.

30 printers gebouwd Ondertussen hebben al enkele groepen gedraaid. “We hebben al zo’n 30 3D printers gebouwd”, zegt Frits. Marcel Teunissen, Aanjager Economische Ontwikkeling en Coördinator Economie/Onderwijs Grenzhoppers bij de gemeente Winterswijk juicht dit soort initiatieven toe. De gemeente heeft het project vooral ondersteund met praktische zaken en promotie. “We gaan het idee nu uitrollen naar andere regio’s. Via de industriekringen gaan we andere bedrijven vragen dit te steunen.” Frits Sijbel gaat dan de trainers trainen. Koen Mentink hoopt van harte dat het project tot de olievlekwerking leidt en meer jongeren voor techniek gaan kiezen. “We moeten in Europa harder gaan lopen. En smart betekent ook slim dingen samen doen.”

april 2019

Koen Mentink (links) en Frits Sijbel (rechts) naast de 3D printer die de cursisten bouwen. Marcel Teunissen (uiterst rechts) ondersteunt het project vanuit de gemeente terwijl Henk ten Dolle (links), oud-metaalondernemer, met zijn 3DXperience center het thema 3D in Winterswijk op de kaart zet. Hier vinden onder andere STEAMactiviteiten voor jeugd plaats en er is elke maand een presentatie over 3D printen.

13

Profile for 54U Media BV

Solutions magazine 1 2019  

Solutions magazine 1 2019  

Profile for 54umedia