Page 11

11

De luchtvaartindustrie is een van de kerncompetenties van het team in Pfronten.

koppel van de spindel. Daar vragen klanten steeds minder naar. Ze willen nu garanties over cyclustijden, nauwkeurigheden, kosten per onderdeel. Procesgarantie is belangrijk voor ons.” Daar valt volgens hem nog veel winst uit te halen.

Digitaliseringspilots in Benelux In het verlengde van de automatisering ligt de digitalisering waar de machinebouwer sterk op inzet. Met programma’s als Werkbliq (voor onderhoudsplanning en -documentatie van alle merken CNCmachines; vanaf april gaat DMG Mori bijvoorbeeld via Werkbliq alle documentatie voor de machines toegankelijk maken) en Istos (voor de planning in de fabriek) zoekt DMG Mori ook hier oplossingen die passen bij het type bedrijf. John Kooning ziet de interesse ook in Nederland groeien. “Twee machines kun je nog in Celos plannen, maar vanaf tien machines wordt een programma als Istos interessant. Dat gaat veel verder dan het simpele plannen omdat we op alle KPI’s van een onderneming kunnen gaan sturen. Die info gebruiken we om de productie efficiënter te laten verlopen.” In de Benelux worden momenteel drie pilotprojecten voor Istos voorbereid. Daarna zal deze software breder uitgerold worden.

DMG Mori verkoopt wereldwijd inmiddels 300 Robo2Go systemen. Binnen drie jaar wil het dit aantal opvoeren naar 1000.

De huisshow in Pfronten deed de bijnaam Schneemesse dit jaar eer aan.

dmgmori.com

digitalisering het plannen en documenteren van onderhoud aan alle CNC-machines, ook van derden, en Istos, de planningssoftware die onder andere in de eigen fabriek in Famot wordt gebruikt. Bezoekers kunnen in Pfronten live de data zien van de productie in Famot.

500 software ontwikkelaars DMG Mori heeft op dit moment wereldwijd meer dan 500 software ontwikkelaars in dienst. “We investeren in kennis en mensen, dat is de basis voor de transformatie op lange termijn”, aldus Christian Thönes. Hij verwacht dat voor de EMO 2021 de machinebouwer meer dan 100 miljoen euro omzet uit software haalt. Tegen die tijd zullen de eerste toepassingen van kunstmatige intelligentie in de CNC-machines terug te vinden zijn, verwacht Masahiko Mori. Daarmee kunnen de machines nog nauwkeuriger worden. Ook de insteltijd verkort. “In Japan hebben we een klant die AI toepast. Machines leren van elkaar hoe de set-up moet zijn in bepaalde omstandigheden.” Machine learning kan volgens hem in combinatie met vision technologie bijdragen aan het herkennen van gereedschapslijtage.

april 2019

DMG Mori bouwt zelf de spindels. De interne productiecapaciteit wordt verdubbeld. In Pfronten gaat men in de toekomst 5000 spindels per jaar produceren.

De XXL-hal in Pfronten.

Profile for 54U Media BV

Solutions magazine 1 2019  

Solutions magazine 1 2019  

Profile for 54umedia