__MAIN_TEXT__

Page 9

DMG Mori: 60 hybridemachines in de markt

Een van de markten waarin DMG Mori actief is met metaalprinten, is de luchtvaartindustrie. In dit voorbeeld probeert men turbinebladen lichter te maken door inwendig een honingraatstructuur te printen. Het blad is gemaakt van Inconel en meet 140 bij 50 bij 160 mm. De cyclustijd in de Lasertec 65 3D bedroeg 6,25 uur.

DMG Mori heeft tot nog toe 60 hybridemachines uit de Lasertec 65 3D lijn afgeleverd. Deze machines worden momenteel onder andere ingezet in de luchtvaartindustrie, medische industrie alsook voor de reparatie van matrijzen. Dat heeft topman Masahiko Mori van het Japans-Duits concern bekendgemaakt op de EMO. Volgens hem worden onderdelen die met de hybridemachine zijn gemaakt al gebruikt in ruimtevaarttoepassingen. Omdat de hybridemachines vanwege de combinatie van 3D metaalprinten en CNC frezen kostbaar zijn, vragen klanten naar standalone 3D metaalprinters. Dat is de reden waarom DMG Mori nadat het een meerderheidsbelang in Realizer heeft genomen, nu onder het merk Lasertec eveneens een poederbedmachine op de markt brengt. Hiervoor beschikt men al over een grote database met materiaalkarakteristieken en bijbehorende productieparameters die voortdurend wordt uitgebreid. Daarvoor werkt de machinebouwer intensief samen met universiteiten. Mori gaf tijdens een gesprek met de media aan dat het concern zich ontwikkelt tot een solution provider voor additive manufacturing.

een AM Competence Center inrichten, net zoals dat eerder al is gedaan voor de aerospace industrie.

MM Award voor poedermodule

Overigens heeft het concern op de EMO de MM Award gewonnen met de nieuwe unit voor het wisselen van poeder in de Lasertec 30 SLM. Met deze unit wil Sauer Lasertec, de dochteronderneming die de machines ontwikkelt, de 3D metaalprinters flexibeler kunnen inzetten. Tot nog toe vergt het wisselen van de ene legering naar de andere veel reinigingstijd. Met de nieuwe module kan de operator gemakkelijk het materiaal wisselen.

10 tot 20 procent CNC delen

Masahiko Mori verwacht dat uiteindelijk 10 tot 20 procent van de CNC frees- en draaidelen met additive manufacturing geproduceerd gaat worden. Ook dan blijft het een combinatie van technologieĂŤn, want de onderdelen die van de poederbedmachines komen, hebben meestal nog verspanende nabewerking nodig. Om de toepassingen van de AM technologie voor klanten sneller te kunnen ontwikkelen, gaat DMG Mori

print magazine november 2017

DMG Mori topman Masahiko Mori: 10 tot 20% van frees- en draaidelen zal additief geproduceerd gaan worden.

9

Profile for 54U Media BV

3D print magazine november  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

3D print magazine november  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

Profile for 54umedia