__MAIN_TEXT__

Page 5

Modulaire MetalFAB1 helpt Sauber Motorsport AG metaal AM business op te schalen

aan capaciteit groeit.” Christoph Hansen: “Zonder deze schaalbaarheid zou het lastiger zijn geweest. Vier bouwkamers betekent bij andere AM systemen dat je vier machines koopt. Dat is een veel hogere investering. Additive Industries biedt ons een ideale oplossing om te starten en gemakkelijk op te schalen.”

Welke materialen gaan jullie op de machines verwerken? Christoph Hansen: “We starten met aluminium. In februari komt de tweede machine waarop we titanium verwerken. Medio 2018 breiden we de eerste machine uit met een tweede bouwkamer voor hoog sterkte aluminium en eind 2018 voegen we een extra core toe aan de tweede machine voor Inconel. Dit kunnen we zo doen omdat de machines compleet modulair zijn. We kunnen zelfs als we zien dat de vraag naar één materiaal groot wordt, de systemen reconfigureren.” Daan Kersten: “Onze machines zijn zo ontworpen dat je de configuratie in het veld kunt veranderen. Je kunt elke maand bijvoorbeeld een inner core (de bouwkamer, red.) swappen voor een ander als je van materiaal wilt veranderen. Daarmee anticiperen we op de verandering van de business. Momenteel ligt het innovatietempo in deze industrie hoog. Doordat wij de systemen kunnen upgraden, verlengen we de levensduur en is de investering toekomstbestendig. Zo voorzien we dit jaar bijna alle machines in het veld van vier laserbronnen voor méér productiviteit.”

Tot nog toe hoor je vaak dat 3D metaalprinten niet past in de automobielindustrie vanwege de grote series die deze sector vraagt en de traagheid van het AM proces. Hoe zien jullie dit?

Christoph Hansen: “Het heeft tijd nodig. In exclusieve auto’s zitten al functionele onderdelen, 3D geprint. In onze F1 wagens ook. Gewichtsbesparing en functie-integratie zijn de twee grote voordelen, als je dat bereikt met nieuwe designs voor AM, dan is serieproductie van 80 tot 100 delen nu al concurrerend met conventionele technieken.” Daan Kersten: “Onze huidige automotive klanten zijn overtuigd dat deze technologie een reguliere maaktechnologie wordt, die op grotere schaal wordt toegepast dan alleen voor kleine series. GKN wil naar tienduizenden AM componenten. Belangrijker dan de productietijd is de totale doorlooptijd. Wij focussen

op het vervangen van gietdelen, waarvan de doorlooptijd vaak 6 tot 8 weken is. Ook complexe freesdelen kennen een lange doorlooptijd. AM zal sommige van deze conventionele technieken verdringen. Tegelijkertijd horen we in gesprekken met de auto-industrie dat men kleinere series verwacht bij de overgang naar elektrisch aangedreven auto’s. We praten met velen, ze anticiperen daar allemaal op. Daarnaast helpt additive manufacturing fabrikanten hun nieuwe auto’s sneller naar de markt te brengen.” Christoph Hansen: “In feite ontwikkelen wij bij Sauber Motorsport AG elk jaar een nieuwe auto, wat in de reguliere auto-industrie vele jaren kost. Zonder additive manufacturing lukt dat niet. Als we de complexe windtunnelonderdelen klassiek zouden moeten verspanen, zou het jaren duren voordat alle onderdelen klaar zijn. Of we zouden een groot machinepark moeten hebben. En als we een carbon onderdeel maken, hebben we matrijzen nodig, dan lamineren en daarna moet het uitharden in de oven. Dan praten we over weken, met AM over enkele dagen. Met additive manufacturing kunnen we veel meer delen sneller testen. Voor ons intern is dat serieproductie.”

Hoezo serieproductie?

Christoph Hansen: “Door het grote bouwvolume van de MetalFAB1 kunnen we meerdere onderdelen met kleine designverschillen in één keer 3D printen. Hierdoor neemt het aantal keuzemogelijkheden in de wintunnel toe. Dat is belangrijk omdat de ontwikkelcyclus slechts 10 dagen bedraagt. En de windtunnel is ons belangrijkste gereedschap om de performance van de F1 racewagen gedurende het jaar te verbeteren.”

Additive Industries: bouwplaat blijft voortaan in de machine Additive Industries lanceert op Formnext de volgende module voor de MetalFAB1 3D printers. Deze draagt bij aan nog meer postprocessing in het AM systeem zelf. De nieuwe module haalt in de MetalFAB1 het product van de bouwplaat. De bouwplaat zelf wordt dan zodanig bewerkt dat deze opnieuw kan worden gebruikt. “We gaan er vanuit dat de bouwplaat als een carrier in de machine blijft”, legt Daan Kersten uit. Deze nieuwe Product Removal Module is de volgende stap in het industrialiseren van additive manufacturing. Dankzij de modulaire opbouw van de MetalFAB1 modellen, kunnen ook de bestaande machines in het veld deze upgrade krijgen.

print magazine november 2017

5

Profile for 54U Media BV

3D print magazine november  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

3D print magazine november  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

Profile for 54umedia