__MAIN_TEXT__

Page 44

Uitvinden en innoveren: beide zijn nodig Chuck Hull: 34 jaar continu innoveren en uitvinden hebben 3D Systems gebracht tot waar het bedrijf nu staat.

Als er één sector is waarin start-ups als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten, is het de 3D printindustrie. Zeker in de VS hebben ze ondanks de felle concurrentie relatief goede toegang tot durfkapitaal. Toch hebben de start-ups van vandaag het niet gemakkelijker dan in de tijd waarin het 3D printen werd uitgevonden, denkt Chuck Hull, oprichter van 3D Systems. Bovendien: na het uitvinden wacht de weg van innoveren. Dat is echt iets anders en uiteindelijk misschien wel belangrijker. Volhouden is een eigenschap die je Chuck Hull (78), uitvinder van stereolithografie en oprichter van 3D Systems, wel kunt toedichten. Aan zijn uitvinding van de SLA printtechnologie gingen veel mislukkingen vooraf. Technisch, maar ook zakelijk. Toen hij voor Dupont een technologie ontwikkelde waarmee in het ontwikkelproces van kunststoffen geen spuitgietmatrijzen meer nodig waren, werd het project geschrapt nog voordat hij het naar de markt kon brengen. “Het was niet ground breaking”, zegt Chuck Hull. Als grote bedrijven niet zien dat ze er geld mee kunnen verdienen, stoppen ze de projecten. “In grote bedrijven is er vaak intrepreneurship, geen entrepreneurship”, zegt hij.

Geld verdienen met innoveren

De 3D print veteraan ziet overigens een duidelijk verschil tussen uitvinden en innoveren. Dat laatste is misschien nog wel belangrijker. “Uitvinden is iets heel nieuws bedenken”, zegt Chuck. Maar zelfs als je iets uitvindt, heb je er nog geen business uit gemaakt. Dat vergt innovatie. “Een innovatie overkomt je als je probeert uit te vinden hoe geld te

44

verdienen met je uitvinding.” Ook dat vergt een open visie. Hij herinnert zich nog zijn tijd bij Dupont, waarin zijn eerste 3D printsuccesjes als niet kansrijk werden gezien, omdat men het als een coating beschouwde. “Ik ging stukjes UV uithardende polymeren zien als stukjes om een prototype mee te bouwen.”

Comeback 3D printers voor thuis In het gesprek met de media op Rapid.Tech 2017 ging Chuck Hull ook in op het fenomeen 3D printers voor thuis. Hij denkt dat de personal 3D printers voor in de gezinnen te vroeg hebben gepiekt, maar in de toekomst terug komen. De low cost 3D printers waren niet in staat op een gemakkelijke manier goede producten te maken. Het ontwerpen en het gebruiken waren te complex. Voor 3D Systems een tijd geleden de reden om met de Cube te stoppen. “Maar het komt terug”, klinkt het overtuigend. 3D home printing in elk gezin wordt gewoon. “Ik heb echter geen idee wanneer”, antwoordt Hull op die vraag. Geduld is echter onmisbaar bij uitvinden en innoveren.

print magazine november 2017

Profile for 54U Media BV

3D print magazine november  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

3D print magazine november  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

Profile for 54umedia