__MAIN_TEXT__

Page 39

Formlabs maakt met Europese klanten Fuse 1 productierijp

Dit is een van de 1600 generatief ontworpen 3D knooppunten. 3Dealise heeft dit model gefabriceerd met het hybride 3D printproces om zowel de technische als de economische haalbaarheid aan te tonen.

zijn gemaakt, aan dat het ook economisch haalbaar is. Een kostenvergelijking met direct 3D metaalprinten toont voor de hybride producten een ongeveer 90% lagere kostprijs. En door de knooppunten generatief te ontwerpen, wordt in de bouw zo’n 75% gewicht bespaard in vergelijking met traditioneel gefabriceerde knooppunten. Hybride 3D printen is dus zowel economisch als technisch haalbaar. Roland Stapper wijst er wel op dat in de productie van de gietvormen aanpassingen nodig zijn geweest om tot een goed product te komen. “Het gieten zelf is niet anders, maar het ontwerp van de zandvorm en de manier van samenbouwen verschilt wel.” Roland Stapper ziet veel potentieel in het hybride 3D printen van metalen knooppunten voor bouwkundige constructies. Ook Arup ziet deze mogelijkheden. “Dit is echt nog onbekend. Ik denk dat het veel meer mogelijkheden biedt. En omdat we de knooppunten gieten, voldoen ze aan alle regelgeving.” 3Dealise heeft het demoproject vorige maand op TCT Show in Birmingham getoond en was daarmee genomineerd voor de TCT Award. “Onze aanpak wordt gewaardeerd. We hebben goede respons gekregen op de beurs”, zegt Roland Stapper. Het laat zien dat 3D printen van grotere componenten ook kosteneffectief kan zijn. Zelfs voor een hele groep van zwaardere metalen producten in kritische dragende producten. En dat opent de weg voor generatief ontwerpen. Salomé Galjaard van Arup: “Er is een interessante verschuiving aan de gang; waar in eerste instantie de focus lag op het printen van eindproducten, wordt nu 3D printen eerder in het productieproces toegepast. Het doel hiervan is om de grootste vormvrijheid te creëren, zonder de grenzen die nu aan de productie gesteld worden.” De twee bedrijven werken ondertussen al aan vervolgprojecten. www.3dealise.com www.arup.com

print magazine november 2017

Een aantal Europese klanten van Formlabs test momenteel de bèta machines uit de nieuwe Fuse 1 reeks, die de fabrikant onlangs heeft aangekondigd. Op Formnext worden met name functionele eindproducten getoond die met de nieuwe, goedkope SLS 3D printer zijn gemaakt. Dat laat Formlabs desgevraagd weten. De nieuwe 3D printer komt midden 2018 op de markt, in eerste instantie voor Nylon 12 en Nylon 11. Beide materialen zijn geschikt voor functionele prototypen en eindproducten. De Amerikaanse 3D printerfabrikant baart vooral opzien met de betaalbaarheid van de SLS printer. De prijs zal ongeveer 20 keer lager liggen (net onder de € 10.000) dan wat momenteel gangbaar is voor dit type 3D printer. De R&D engineers zijn momenteel bezig om de feedback van de eerste pilotklanten te verwerken in de uiteindelijke release die in 2018 op de markt komt.

Form Cell

Dat geldt ook voor de andere innovatie van Formlabs: de Form Cell. Deze flexibele productiecel is gebaseerd op de Form 2, de SLA printer. De fabrikant ziet in de Form Cell een schaalbaar systeem waarmee serieproductie van SLA componenten relatief eenvoudig kan worden opgeschaald. Een van de bètaklanten is Google. Met de Form2, de Fuse 1 en de Form Cell heeft het bedrijf een aantal oplossingen in handen om van prototype tot serieproduct te 3D printen. In de Benelux wordt Formlabs vertegenwoordigd door Trideus. www.trideus.be

Voor de Form2 levert Formlabs onder andere resin voor spuitgietmatrijzen. Het materiaal is bestand tegen hogere temperaturen.

39

Profile for 54U Media BV

3D print magazine november  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

3D print magazine november  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

Profile for 54umedia