__MAIN_TEXT__

Page 33

Formnext groeit met 50% Het aantal exposanten op Formnext groeit dit jaar met 50 procent. Zo’n 400 exposanten vullen dit jaar twee hallen van het beurscomplex in Frankfurt. In vierkante meters uitgedrukt verdubbelt de beurs bijna in omvang.

De onderdelen van beide printsystemen moeten gesinterd worden. In de sinteroven kunnen door de parameters te veranderen de materiaal eigenschappen worden beinvloed.

uiteindelijk toch dieper in de beurs tasten: het totale systeem, inclusief debinder en oven, kost US$ 120.000.

Breed assortiment metalen

Het voordeel van MIM poeders is volgens Ric Fulop dat er een veel breder assortiment beschikbaar is. Alle grote fabrikanten zoals Sandvik en Carpenter stellen hun MIM-poeders beschikbaar voor de printtechnologie. Dit betekent dat Desktop Metal qua materiaalaanbod een vliegende start maakt. Ric Fulop zegt dat hierdoor validatieprocessen sneller kunnen verlopen. Naast titaan, rvs en koper biedt Desktop Metal ook Invar 410 aan, een metaal dat voor slm-technologie nog niet beschikbaar is. “Deze techniek is met name goed inzetbaar met legeringen die met de laser niet gesmolten kunnen worden.” Het systeem werkt alleen met de materiaalcartridges van Desktop Metal. Qua kosten geeft hij een indicatie van US$ 12 per kilo voor gereedschapstaal.

20 keer lagere kosten

Ric Fulop zei tijdens de presentatie eerder dit jaar dat door de 100 keer hogere printsnelheid en lagere kostprijs van poeders vergeleken met poeders voor lasersmelten, Desktop Metal tot 20 keer goedkoper is dan bestaande metaalprinttechnologie. Daarmee zegt men zelfs met andere technieken te kunnen concurreren, ook als het om serieproductie gaat. Een voorbeeld is een impeller voor de waterkoeler van een BMW DTM raceauto. Elke 4,5 uur 3D print de Production machine 112 stuks van deze impeller tegen een kostprijs van US$ 4,5 per stuk. De CEO van Desktop Metal zegt dat tot seriegrootte 100.000 stuks de nieuwe technologie kan concurreren met metaalgieten. Daarom zoekt men voor de Production machine met name klanten in de automobielindustrie. Het grote Production systeem heeft een voorlopig prijskaartje van US$ 360.000 (zonder oven). Desktop Metal experimenteert in de VS ook met nieuwe businessmodellen. Zo komt de Studio 3D metaalprinter beschikbaar voor 3250 dollar bij een hardware-as-a-service contract voor de complete installatie. Europese prijzen zijn nog niet bekend gemaakt.

Formnext 2017 bevestigt ook de reputatie als internationale beurs voor de AM industrie. Nagenoeg de helft van de exposanten komt van buiten Duitsland. China staat bovenaan met 14,7 procent van alle internationale exposanten, gevolgd door de VS. Maar ook Nederland staat in de top van het lijstje. Het aanbod is niet alleen groot, ook breed. Nog meer dan tijdens de eerste edities toont Formnext de complete waardeketen van de AM industrie. “We zijn erin geslaagd om uit te breiden naar de meer specialistische domeinen in de AM procesketen”, zegt Sascha Wenzler, vice president Formnext. Onder andere staan er méér materiaalproducenten, maar ook alle grote fabrikanten van 3D metaal- en kunststof technologie zijn erbij. Nieuw voor Formnext is de deelname van een aantal fabrikanten van hybride werktuigmachines, zoals DMG Mori, Matsuura, Sodick en Hermle. Zij demonstreren hun hybridemachines. Een ander domein dat dit jaar sterker aanwezig is, is post processing. Denk aan spelers uit de meettechnologie maar ook softwareaanbieders. De nieuwe partner van de beurs is de Additive Manufacturing werkgroep van de VDMA. Wie wil leren van de praktijkervaringen met AM kan dit jaar terecht in twee parallelle lezingentracks. Hier wordt niet alleen nieuwe technologie verder toegelicht, maar presenteren ook bedrijven zoals Premium Aerotec, Volkswagen en Deutsche Bahn hun ervaringen met 3D printen. Formnext 2017 vindt van 14 – 17 november plaats in Frankfurt. www.formnext.de

www.desktopmetal.com www.seido-systems.com

print magazine november 2017

33

Profile for 54U Media BV

3D print magazine november  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

3D print magazine november  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

Profile for 54umedia