__MAIN_TEXT__

Page 3

Vandaag hebben we pragmatische oplossingen nodig Op de komende editie van Formnext presenteert een aantal nieuwe spelers in de AM industrie interessante technologieën voor 3D metaalprinten. AM expert Bernhard Langefeld van Roland Berger presenteert op een van de beide podia een overzicht van alternatieve technieken voor de poederbed technologie. Op websites en in blogs doen alternatieve 3D metaalprinttechnieken het altijd goed. En doordat durffondsen in sommige van deze nieuwkomers enorme bedragen hebben geïnvesteerd, trekken ze steevast de aandacht. Volgens mij komt het nu echter vooral aan op de integratie van additive manufacturing in bestaande productieketens. Het ontbreken hiervan staat de echte doorbraak in de weg. Gelukkig zijn de CADCAM ontwikkelaars dit als eerste gaan inzien. Alle grote spelers hebben hun geïntegreerde softwarepakketten klaar staan. 2018 belooft een spannend jaar te worden. Daarmee verloopt in ieder geval de printjob voorbereiding soepeler en gemakkelijker. En de meeste integreren ook al de eerste tools voor processimulatie en -bewaking in hun software. Blijft nog dat de meeste metalen printstukken met CNC technologie nabewerkt moeten worden. Sommige 3D printerfabrikanten hebben dit inmiddels opgepakt, de een met een meer futuristisch concept dan de ander. Sirris in Vlaanderen start deze maand met het project Integrated AM Factory. Het Belgische instituut voor de metaalindustrie onderzoekt eveneens hoe je 3D metaalprinten het beste integreert in bestaande productieketens voor precisiecomponenten. Het leuke aan deze aanpak is dat Sirris uitgaat van technologie die momenteel in het doorsnee CNC verspanend bedrijf beschikbaar is. Dus een 5-assig precisie bewerkingscentrum, een CMM, een cobot, et cetera. Die pragmatische inslag is onmisbaar. Want de maakindustrie heeft al de handen vol aan de AM technologie zelf, laat staan dat er ook nog veel andere nieuwe technologie bij komt. Toekomstvisies van manloze fabrieken waarin onbemande voertuigen de 3D printers bevoorraden en producten afvoeren doen het op beurzen goed. En dat het uiteindelijk die kant opgaat, daar ben ik van overtuigd. Maar wie het doorsnee maakbedrijf met 20 CNC machines mee wil krijgen in de AM revolutie, moet vandaag met pragmatische oplossingen komen.

Franc Coenen

Hoofdredacteur 3D Print magazine Reageren mag via franc.coenen@3dprintmagazine.eu

Colofon print magazine 2017 Het 3D Print magazine voor de maakindustrie verschijnt vier keer per jaar en is een uitgave van Made-in-Europe.nu en 54U Media, uitgever in de metaal, over additive manufacturing in de maakindustrie. Dit magazine informeert over nieuwe ontwikkelingen in 3D printen, reikt praktische how to informatie aan en toont best practices. Het wil behalve informeren ook bijdragen aan de leercurve die bedrijven door moeten in de transitie naar deze nieuwe technologie, maar spreekt tevens ook de professional aan, die al meer ervaring heeft. Het magazine wordt verspreid onder maakbedrijven uit zowel de metaal- als kunststofverwerkende industrie en engineeringbureaus en productontwikkelaars. Het 3D Print magazine verschijnt naast de website, de nieuwsbrieven en de online digimagazines van Made-in-Europe. De oplage is 4.800 gedrukte exemplaren.

Redactie Franc Coenen (hoofdredacteur) Schuttersdreef 72 6181 DS Elsloo Tel: +31 46 4333123 Email: franc.coenen@3dprintmagazine.eu Uitgeverij 54U Media Postbus 2108 7302 EM Apeldoorn Prinsenweide 26 7317 BB Apeldoorn T: +31 (0) 55 360 10 60 F: +31 (0) 55 360 08 60 I: info@54umedia.nl E: www.54umedia.nl

54U Media

Advertentie-exploitatie Vincent Span T: +31 (0)55 360 62 27 M: +31 (0)6 511 93 408 E: v.span@54umedia.nl Harold Draaijer T: +31 (0)55 360 64 20 M: +31 (0)6 51 19 31 32 E: h.draaijer@54umedia.nl Alle advertentiecontracten worden afgesloten conform de Regelen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd bij de rechtbanken in Nederland (exemplaar op aanvraag kosteloos verkrijgbaar).

Vormgeving en opmaak Rijnier van Kesteren Drukkerij GrafiServices B.V. Utrecht Copyright Niets van deze uitgave mag worden overgenomen, tenzij met uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever.

Omslagfoto

Sauber Motorsport AG heeft de eerste 3D metaalprinter van Additive Industries in gebruik genomen. Voor de F1 racewereld is additive manufacturing noodzakelijk om de snelle design-iteraties te kunnen maken.

print magazine november 2017

3

Profile for 54U Media BV

3D print magazine november  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

3D print magazine november  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

Profile for 54umedia