__MAIN_TEXT__

Page 29

Naadloze integratie SolidWorks en Siemens NX met Ultimaker Cura Ultimaker heeft de nieuwe software strategie onthuld. De nieuwe release van Cura biedt een naadloze integratie met CAD software zoals Siemens NX en SolidWorks. Ultimaker heeft een aantal details bekend gemaakt over de nieuwe softwarestrategie. Eigenlijk kun je het zelfs opvatten als de volledige strategie. Want de Nederlandse printerfabrikant stelt software voortaan centraal. Ultimaker zet de software in het hart van de strategie en gaat via regelmatige updates de hardware voortdurend verbeteren. De eerste twee updates betreffen Ultimaker Cura en Cura Connect.

1 miljoen gebruikers Cura

gevolg van vervorming van het werkstuk worden gedetecteerd en aangegeven. Als supportstructuren nodig zijn, wordt dit eveneens in de software aangegeven. De software valideert de supportstructuren. Ook een conisch support is mogelijk. Bijzonder aan 3DXpert is dat hierin een zelf ontwikkelde slicer is geïntegreerd. “Voor elk onderdeel van je product kun je een andere slicestrategie toepassen, op basis van de best beschikbare procestechnologie voor dit onderdeel”, legt Gassen uit. Hiermee vergroot 3DXpert de mogelijkheid om het 3D printproces van complexe werkstukken vergaand te optimaliseren op zelfs deelniveau. Met de functie ‘zoning’ kunnen verschillende hedgestrategieën op het onderdeel worden toegepast. Jürgen Gassen: “Support dient alleen om het werkstuk vast te houden en warmte af te voeren; de oppervlaktekwaliteit waarmee deze geprint wordt is dus minder belangrijk.”Tot slot wordt ook de 3- of 5-assige nabewerking in hetzelfde pakket geprogrammeerd.

Leuven testcentrum voor koppeling metaalprinter

3DXpert wordt in Israël ontwikkeld. De koppeling met de Xpro DMP 320 metaalprinter wordt met name in de 3D Systems vestiging in Leuven getest. Tussen de beide vestigingen is er een intensieve samenwerking om zoveel mogelijk kennis van het 3D metaalprintproces in de software te integreren. 3D Systems levert het softwarepakket samen met de eigen metaalprinters, inclusief voorinstellingen voor de verschillende materialen. Deze zijn eenvoudig op te vragen in de software. Omdat 3D Systems de software inmiddels ook aanbiedt voor anderen, worden stap voor stap parameterinstellingen van andere machines in de database geïntegreerd. Gebruikers kunnen dit ook zelf doen omdat ze toegang hebben tot de parameterinstellingen. De software is gebaseerd op Gibbscam en Cimatron.

Wereldwijd zijn er momenteel zo’n 1 miljoen gebruikers van de Cura slice software. Siert Wijnia, co-founder: “We gaan continu nieuwe toepassingen voor onze 3D printers ontwikkelen om een nog verder geïntegreerde oplossing te bieden voor de 1 miljoen gebruikers.” In de nieuwe release, die 17 oktober beschikbaar komt, zit onder andere de integratie met CAD pakketten zoals SolidWorks en Siemens NX. Ultimaker zegt dat door de naadloze integratie het gemakkelijker wordt voor bedrijven om nieuwe workflows te ontwikkelen, aangepast aan de specifieke behoeften.

Cura Connect voor printerfarms

In november komt Cura Connect. Met deze software kun je een 3D printerfarm bedienen. Cura Connect koppelt meerdere Ultimaker 3D printers aan elkaar zodat ze vanuit één platform aangestuurd kunnen worden. De 3D printerfabrikant ziet dit onder meer als een oplossing voor het 3D printen van kleinere series. Vorig jaar liet Ultimaker dit al een keer zien tijdens de European AM show in Amsterdam. Cura Connect wordt onderdeel van Cura. De nieuwe softwareversie draait ook in combinatie met de allereerste generatie Ultimakers. De software is open voor ontwikkelaars van plugins voor de koppeling met andere systemen.

www.3dsystems.com

print magazine november 2017

29

Profile for 54U Media BV

3D print magazine november  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

3D print magazine november  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

Profile for 54umedia