__MAIN_TEXT__

Page 17

Melotte zet sterker in op industrieel 3D metaalprinten Melotte in het Belgische Zonhoven heeft geïnvesteerd in een nieuwe 3D metaalprinter. Met de SLM300i- 600W AM machine van Realizer (tegenwoordig grotendeels in handen van DMG Mori) zet het Vlaamse bedrijf nog sterker dan voorheen in op industrieel 3D metaalprinten.

De machine is volledig afgesloten en wordt gebouwd met Siemens aandrijfcomponenten en een Siemens besturing (Sinumerik 840 dSL)

elektromotoren in. De Gefertec GTarc machine komt in de CNC verspaningsafdeling, die voor Siemens sinds kort proeftuin is voor de digitale fabriek. Siemens laat hier de toepassingen zien van onder andere Fog computing en het IoT platform Mindsphere en optimaliseert met digitale tweelingen van machines en producten de efficiency. En daarin krijgt de 3D metaalprinter een plekje. De metaalprinter wordt ingezet voor de productie van prototypen én het repareren van gereedschappen, zoals matrijzen. Ook bijzondere producten die met klassieke technologie niet maakbaar zijn, worden ermee gemaakt, net als engineer-to-order onderdelen in kleine aantallen.

Automatisch NC programma

De bedrijven werken ook aan een verdere integratie van de 3D metaalprinter van Gefertec in de totale workflow in een CNC verspanende omgeving. Op de EMO, waar Gefertec voor het eerst op een grote beurs de machine toonde, legde Georg Fischer uit waar men naar toe wil. In de loop van 2018 wordt de 3D metaalprinter voorzien van een 3D scanner die nadat het product 5-assig is geprint, volledig scant. Dat beeld wordt dan over het CAD model van het werkstuk gelegd waarna automatisch het NC programma wordt gegenereerd voor de nabewerking op een CNC freesmachine. Met dit concept wil men de productie versnellen. Aan de hand van een testcase liet Gefertec op de EMO zien dat de AM technologie nu al voordeliger kan zijn dan uit vol materiaal frezen. Het RVS onderdeel dat eerst 3D geprint wordt en daarna nagefreesd wordt, is meer dan de helft goedkoper dan wanneer het direct uit vol materiaal wordt gefreesd. Voorwaarde is wel dat de hoeveelheid freeswerk hoog is. In dit geval wordt 80 procent van het volle materiaal verspaand. Daar biedt het hybride proces van 3D printen en verspanend nabewerken de meeste voordelen.

Melotte heeft al meer dan 10 jaar ervaring in het 3D printen van metalen onderdelen. Gaandeweg is er veel kennis opgebouwd rond het redesignen van producten om ze geschikt te maken voor het 3D printen. “Wij zien 3D metaalprinten als een kans voor disruptieve toepassingen”, zegt Bram Grandjean, sales manager bij Melotte. Werkstukken worden lichter met behoud van functionaliteit. Complexe geometrieën zijn met AM wel mogelijk, waar de klassieke technieken tegen hun grenzen aan lopen. Functie-integratie en customizing zijn twee andere typische voordelen. De technologie is al die tijd nadrukkelijk onderdeel gebleven van het fijnmechanisch CNC productieproces in het Vlaamse bedrijf.

Nieuwe industriële metaalprinter

De nieuwe 3D metaalprinter heeft een groter bouwvolume: 300 bij 300 bij 300 mm. De sterkere 600 W laserbron en de snellere wipercyclus waardoor de volgende poederlaag eerder klaar is voor de volgende belichting, dragen bij aan een hogere productiviteit. Melotte gebruikt tevens de nieuwe poederwisselunit van Realizer, waarmee sneller van materiaal gewisseld kan worden. Melotte verlegt met de nieuwe 3D metaalprinter de aandacht 100% naar industriële applicaties: inzetstukken voor matrijzen voorzien van conformal cooling, filtratiesystemen, mixersystemen, machinecomponenten met complexe geometrie, koel- en verwarmingselementen, et cetera. Melotte 3D print wanddikten van 0,4 mm en kanalen met een diameter van 0,3 mm, met oppervlakteruwheden van 5 tot 6 Ra zonder nabewerking. Tijdens Prototyping 2017 geeft Bram Grandjean van Melotte een presentatie op woensdag 8 november. Melotte neemt ook deel aan de Precisiebeurs in Veldhoven. www.melotte.be

Gefertec neemt deel aan Formnext in Frankfurt. www.gefertec.de www.siemens.com

print magazine november 2017

17

Profile for 54U Media BV

3D print magazine november  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

3D print magazine november  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

Profile for 54umedia