__MAIN_TEXT__

Page 11

Voxeljet High Speed Sintering: snel en precies Voxeljet heeft op basis van een patent van de Loughborough University een High Speed Sintering machine ontwikkeld. Voxeljet en kunststof materiaalproducent Evonik hebben de licentierechten gekocht en de 3D printtechniek voor onder andere PA12 en TPU door ontwikkeld. Een van de voordelen is dat groot formaat 3D printers realiseerbaar zijn. Vorig jaar liet Voxeljet CEO Ingo Ederer op Formnext al enkele producten zien die geprint waren met de nieuwe technologie. Destijds zei hij al er hoge verwachtingen van te hebben. Niet alleen vanwege het grote formaat, ook vanwege de snelheid van PA12 en TPU 3D printen die fors hoger ligt dan bij de bestaande SLS technologie. Voxeljet begeeft zich hiermee in voor de onderneming heel nieuwe markten, zoals het 3D printen van functionele onderdelen.

Binder jetting technologie

De eerste 3D printer voor High Speed Sintering is gebaseerd op de VX200. Voxeljet combineert de HSS techniek met de binder jetting technologie die het zelf ontwikkelt. Met de standaard techniek van de VX200, het instapplatform, wordt een dunne laag kunststof poeder geprint met een brede printkop (dat levert snelheidwinst op vergeleken met lasertechnologie). Dit kan PA12 zijn, TPU maar ook andere polymeren. De vervolgstap is anders dan die bij traditionele SLS printers. Een inkjetkop besproeit de partikels die gesinterd moeten worden met een vloeistof die infrarood licht absorbeert. Andere vloeistoffen zijn niet nodig. Daarna wordt het oppervlak met infrarood licht belicht. De druppels reageren op dit licht en nemen zoveel energie op dat de polymeerpoeders smelten en zich met elkaar verbinden. Het overige poeder reageert niet en wordt nadat het onderdeel is geprint, verwijderd.

Open voor andere polymeren

Ingo Ederer: “Het nieuwe high speed sinter proces met ons VX200 platform biedt flexibiliteit om processen aan te passen en parameters af te stemmen op de specifieke materialen die klanten kiezen. Voxeljet levert een PA12, maar we staan ook toe om elders materialen te kopen.” Voxeljet

Met de snelle High Speed Sintering printtechnologie kunnen seriematig functionele onderdelen worden geprint.

ondersteunt de klanten dan bij het testen en valideren van de printtechnologie voor deze nieuwe materialen. Toepassingen ziet het bedrijf onder andere in prototypes maar eveneens in functionele onderdelen. Ook interieurdelen voor auto’s kunnen zo 3D geprint worden.

Sneller en groot formaat

High Speed Sintering biedt echter ook een opening naar groot formaat 3D printers. Momenteel zijn de afmetingen van de SLS 3D printers die met lasers werken, beperkt. Volgens Christian Traeger, directeur sales en marketing bij Voxeljet, is het door de breedte van de printkoppen heel goed mogelijk om grotere 3D printers te bouwen. “Wij zien een groot potentieel voor hogere printsnelheden op grotere platformen in de toekomst. Dat maakt dit proces productiever vergeleken met andere 3D printprocessen.” www.voxeljet.com

Een schematische voorstelling van het hoge snelheid printen.

print magazine november 2017

11

Profile for 54U Media BV

3D print magazine november  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

3D print magazine november  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

Profile for 54umedia