__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

SONOS VS HARMAN KARDON Twee audio-zwaargewichten in de ring

EMISSIEVRIJE TOEKOMST E-mobility is in opmars, waar stopt de karavaan?

SMART LOCK

Op afstand je deur openen of afsluiten

FRITS SISSING

“Ik vind mezelf al erg hip met zo’n losse thermostaat.”

Magazine

Smart. Start.

By


50five, de grootste smart home webshop van België! Bij 50five proberen we de wereld van smart home producten begrijpelijk te maken en je mee te nemen in de talloze mogelijkheden. Smart is fun! Met trots presenteren we daarom de eerste editie van Smart. Start. Magazine in België. Ons doel is om jou ook stiekem een smart fan te laten worden. Laat ons daarom vooral weten wat je van het magazine vindt en wat je graag zou willen lezen. Wij zijn er voor jou! In deze voorjaars uitgave raken we thema’s aan als gezichtherkenning (p 14), zetten we de leukste en beste apps op een rij en sturen we twee van onze audio toppers de boxring in. Wie er de winnaar is, lees je op pagina 13. Maar deze editie staat voornamelijk in het teken van elektrisch laden. E-mobility is in opmars, en 50five stapt op deze karavaan. Een thuislaadpunt is simpelweg onderdeel van je smart home en daarom heeft 50five laadstations toegevoegd aan het assortiment. We kunnen oprecht zeggen dat wij de grootste smart home webshop van België zijn.

2

Smart.Start. - Magazine

We adviseerden afgelopen tijd meer dan 1.000 klanten bij het kiezen van de juiste laadpaal én konden deze leveren én installeren. Dus overweeg je om elektrisch te gaan rijden en wil je ook graag thuis kunnen laden, dan ben je bij 50five aan het juiste adres. In deze editie willen we jullie nader laten kennismaken met de wereld die e-mobility heet, hoe deze is ontstaan en we vroegen onze eigen laadpaal expert Maurice het hemd van het lijf. Geniet van de zomer én van het lezen van dit blad. Els Borsten Eindredacteur 50five


Inhoud Joepie Google, doe aan die licht!

4 6 9

Colofon Smart.Start. Magazine Dit is de eerste editie van het Smart. Start. Magazine van 50five, de grootste smart home shop van Nederland en België. Het blad verschijnt twee keer per jaar. We vertellen je hierin graag meer over wie we zijn, wat er speelt in de smart home wereld en welke toffe producten daarbij horen. Ons motto is niet voor niets: “Smart advice for every smart device.” Aan deze editie werkten mee: Dániel Bosveld (content), Els Borsten (eindredactie), Jeroen Mutsaers (content), Luc Raijmakers (content), Bobbi Kruijsen (content) en Rob Dumoulin (design). De volgende editie van het Smart Start Magazine verschijnt in het najaar. Bedankt voor het lezen! Heb je vragen, tips, bezwaren of complimenten? We horen het graag via redactie@50five.com De prijzen in dit magazine zijn adviesprijzen. Voor actuele prijzen verwijzen we je graag naar onze website 50five.be

Daar heb je een (laad)punt!

Slimmeriken gezocht!

12 Live boxen:

Sonos versus Harman Kardon

14

Gezichtsherkenning Do you hate it or love it?

16 20 Op weg naar een emissievrije toekomst

24

6 smart home trends van dit moment

De grappigste vragen aan de klantenservice

30

Ajusto, “the (market)place to be” voor uw werken! De beste smart home apps

34 39 42

Tussen Gadgets & Smart

We love smart

Smart.Start. - Magazine

3


Joepie Google, doe aan die licht! Jan Heemskerk: opperhoofd van meneren.nl, voormalig Playboy- en FHM-baas. (Foto: Frank Ruiter)

Een belangrijk begrip in de wereld van de Smart Housing is de zogeheten WAF: de Wife Acceptance Factor. Losjes vertaald: de mate waarin moeder de vrouw toestaat dat jij het huis volpropt met intelligente elektronica, die van alles kan, maar het zelden doet.

Bij ons thuis ligt de WAF, precies om die reden, standaard rond het vriespunt. Het is mevrouw Heemskerk nét iets te vaak overkomen dat ze gewoon even tv wilde kijken, maar met geen mogelijkheid de weg meer kon vinden tussen de warboel van afstandsbedieningen, set-top-boxes, home-cinema-ingangen, Chromecasts, voicecontrol-speakers en smartphone-applicaties. En dat dan meestal, tot overmaat van ramp, als ik net even aan het voetballen was. Bye, bye, Downton Abbey. Hallo, echtelijke ruzie. Het mooiste voorbeeld van een aankoop die de acceptatie van mijn vrouw voor cutting-edge domotica lichtjaren heeft teruggeworpen, is de Athom Homey. Een schattig en peperduur stembestuurd bolletje vol connectiviteit in alle protocollen, dat via zogenaamde ‘flows’ alles, iedereen en z’n mallemoer met elkaar kon laten praten en scripts kon laten uitvoeren, zo goed, dat jouw slimme huis jou eigenlijk niet meer nodig had.

4

Smart.Start. - Magazine

Ik was er alleen te vroeg bij, en ik was te dom om te snappen hoe je van die flows programmeert, dus ik ben nooit verder gekomen dan mijn Hue-lampen aan en uit te zetten met mijn stem, en Homey elke avond te laten waarschuwen dat de kat moest eten. Toen de grote software-update 2.0 zou komen en een kind voortaan de was kon doen, gaf mijn Homey van het eerste uur de geest en de groeten met je garantie. Mevrouw Heemskerk was not amused. Wil ik dus tegenwoordig nieuwe intelligente apparaten in huis halen, moet ik eerst langs de WAF-politie, of, in geval van nood, terugvallen op een truc die ik nota bene van háár heb geleerd: ‘Nieuw? Die slimme radiatorknop? Nee joh, die hebben we al tijden!’. Maar daar trapt ze meestal niet in. Hieronder dus wat tips om je WAF-waarde naar grote hoogtes op te stuwen. De ervaring leert dat je de meeste kans maakt als de spulletjes die je wilt kopen aan de volgende eisen voldoen:


A

Ze moeten werken en niet al te moeilijk te bedienen zijn.

Ik schrijf dit in het blad van 50five en dat is een ordentelijk bedrijf dat enkel vlekkeloos functionerende producten verkoopt. Dus hoef ik er hier niet op te wijzen dat apparaten die niet werken als beloofd bij ons thuis direct van een retoursticker worden voorzien, met de groeten van moeder de vrouw. Minstens zo erg: een product dat in principe goed werkt, maar waarvan alleen een helderziende begrijpt hoe je het moet bedienen. Je zou toch denken dat fabrikanten wel begrijpen dat mevrouw Heemskerk niet kan onthouden dat ze “hey Google, doe alle lampen in de woonkamer uit” moet zeggen, en verlangt dat “joepie Google, doe aan die licht” ook gewoon werkt. Hebben die geeks soms geen echtgenote?

B

Ze moeten niet waanzinnig veel geld kosten...

Wij mannen snappen dat mooie spulletjes geld moeten kosten. Maar het is heel moeilijk aan onze vrouw uit te leggen dat we honderden, zo niet duizenden euro’s willen

neertellen voor iets wat we vroeger ook al hadden, maar nu met onze stem kunnen bedienen. Dus: omlaag met die prijzen! Zie het niet als korting, zie het als een soort WAF-subsidie.

C

Of juist heel veel geld besparen!

D

En tenslotte: ze mogen niet lelijk zijn.

Ook heel populair bij vrouwen zijn producten die een besparing beloven, bij voorbeeld ter waarde van een Louis Vuitton-tas per jaar. Dat slimme apparaat mag je morgen bestellen met hoogste WAF-priority.

Ik dacht mijn gasrekening een plezier te doen en een paar handige ventilatoren aan te schaffen om de circulatie van warme lucht door de kamer te verbeteren. Helaas: de ventilatoren pasten niet tussen, maar enkel óp of ónder de radiatorplaten. Ik wist het direct: einde oefening, want véél te lelijk. Dat hoefde ik niet eens te gaan vragen.

Meer over onze gastcolumnist: Jan Heemskerk is opperhoofd van meneren.nl, voormalig Playboy- en FHM-baas, vrouwenfluisteraar, gezondheidsgoeroe voor gewone mannen, koffieleuter bij RTL Koffietijd en columnist. Hij is eigenaar van 9 Hue-lampen, 7 intelligente radiatorknoppen van Tado, een beveiligingscamera, een rookmelder en een thermostaat van (Google) Nest, een Google Home speaker, twee speakers en twee amps van Sonos, twee Chromecasts (waarvan één ultra) en een Oost-Duitse Harmony Hub (die niet compatibel is met Google Home ‘in mijn regio’). Op het verlanglijstje staan nog bewegingsmelders, buitenverlichting en een videobel (om te beginnen).

Smart.Start. - Magazine

5


Daar heb Het aantal geregistreerde elektrische voertuigen is de afgelopen 2 jaar flink toegenomen. Het succes van elektrisch rijden is voor een deel afhankelijk van het aantal openbare laadpalen. Gelukkig neemt dit aantal gestaag toe. In Nederland zijn verschillende partijen bezig met het investeren in en plaatsen van laadstations en is er inmiddels al een gedegen netwerk. Toch is thuis laden het meest praktisch. 50five heeft al meer dan duizenden thuislaadpalen succesvol geïnstalleerd. We spreken vandaag met Maurice van Dongen, laadpaalspecialist bij 50five en vragen hem het hemd van het lijf.

6

Smart.Start. - Magazine


je een (laad)punt! Maurice, hoe groen ben je zelf? Hoe vervoer jij jezelf het liefst? Ik heb al vanaf mijn 16e een brommer, omdat ik fietsen verschrikkelijk vind. Momenteel rijd ik een benzineauto, maar dat heeft alles te maken met mijn budget. Ik moet dus eerlijk bekennen dat ik nóg niet zo ‘groen’ ben.

Wanneer ga jij elektrisch rijden? Ik wil wel graag elektrisch gaan rijden en ben al netjes aan het sparen. Ik heb meer kennis opgedaan over e-mobility sinds mijn werk hier bij 50five. Ik wacht nog op het moment dat ik een lease auto kan krijgen, maar ik verwacht wel binnen een jaar over te stappen naar een elektrische bron. Er gaan ook subsidies komen voor particuliere en tweedehands elektrische auto’s, dus misschien versnelt dit mijn aanschaf wel.

Wat wilde je vroeger worden als je groot zou zijn? Je gelooft het niet, maar ik wilde kok in het leger worden. En rijk! Maarja, die combinatie is geen succesformule. Dus ik ging Vastgoed & Makelaardij studeren, maar merkte dat dat toch niets voor mij was. Ik heb uiteindelijk gewisseld naar Small Business omdat ik breed aan de slag wilde. Ook vanwege de ambitie om zelf ooit ondernemer te worden.

En nu ben je laadpaal-expert bij 50five. Hoe komt het dat jij alles van laadpalen weet? In de snel veranderende markt, proberen we bij 50five helderheid te bieden voor de vele con-

sumenten. Ik heb het ‘taaie werk’ gedaan; alle e-mobility info uit het wereld-wijde-web opgezogen, geanalyseerd, met klanten gesproken, met partners en toeleveranciers gesproken, technische collega’s ondervraagd tijdens een installatie om op deze manier mezelf in te vreten in de e-mobility wereld. We hebben eigen ervaren installateurs en werkvoorbereider Bert staat met 45 jaar ervaring altijd paraat. Dus er is geen vraag die wij niet kunnen beantwoorden. Ik heb via 50five de kans gekregen me helemaal te ontwikkelen. Vraag me nu alles over laadpalen en ik weet het!

Ik heb via 50five de kans gekregen me helemaal te ontwikkelen. Vraag me nu alles over laadpalen en ik weet het! Wat ook erg tof is: we hebben recentelijk zelf een RVS bevestigingspaal ontwikkeld. Deze paal is speciaal gemaakt, omdat deze op verschillende merken laadstations toepasbaar is en een mooi alternatief is voor de standaard paal die beschikbaar is. Nu kunnen we een volledige oplossing bieden die aansluit bij wat de klanten willen. Luisteren naar de klant en de markt en slim inhaken als bedrijf is wat ik zo tof vind aan 50five en Groenopladen. Er zijn inmiddels twee prototypes geplaatst in Oegstgeest en Amersfoort. Niet lullen maar poetsen mentaliteit!

Smart.Start. - Magazine

7


Wat zijn de meest voorkomende vragen/problemen van klanten die advies willen? “Past het laadstation bij een bepaalde auto?” “Past het binnen mijn huis, want ik heb ook een warmtepomp. Ik heb een inductiekookplaat, levert dat problemen op?” Dynamic Load Balancing is veelal het antwoord op dit type vragen. In dit geval wordt de laadsnelheid aangepast op het overige stroomgebruik in het huis. De elektrische apparaten krijgen voorrang en de overige capaciteit wordt naar de auto gestuurd. We proberen ons te onderscheiden door écht te adviseren. Daarna komt pas de verkoop van het laadstation. We hebben meerdere merken en zijn onafhankelijk, dus we helpen je met een persoonlijke oplossing. Dat is dus zeker niet altijd de duurste oplossing. “First time right” is bij ons het motto!

Welke laadpaal staat er bij jou op de oprit? (Straks als jij ook elektrisch rijdt) Waarschijnlijk een betaalbare, maar volledige optie zoals de Wallbox Pulsar Plus of een Elvi van EV Box. Beide hebben een super mooi design en zijn compact.

50five gaat ook zakelijk laadpalen installeren. Hoe vind je dat? Super leuk. Ik zie een gat op de MKB-markt, die wordt niet goed bediend. Elke B2B situatie is anders en maakt het uitdagend. De meterkasten zijn complexer en dat is technisch gezien een leukere uitdaging. Je kan dus niet zomaar een standaard verkooppraatje houden, maar je moet echt ter plekke gaan schouwen en écht maatoplossingen bieden. Dat persoonlijke contact en een oplossing uitdenken voor elke situatie vind ik echt onwijs leuk.

Wat maakt jouw werkdag een succesvolle werkdag? Als ik genoeg verkocht heb, maar vooral wanneer ik mensen vertrouwen heb kunnen geven en goed geholpen heb. Dan trek ik de deur pas met een goed gevoel achter me dicht.

Elke B2B situatie is anders en maakt het uitdagend. De meterkasten zijn complexer en dat is technisch gezien een leukere uitdaging.

Wie is Maurice? Woont in: Werkt bij:

Eindhoven

50five en groenopladen.nl als laadpaal specialist

Opleiding: Small Business Retail management, Eindhoven Droomt van: Meedenken over de laadpaal en het eindproduct tot leven zien komen en in gebruik zien nemen. Weekend:

8

Smart.Start. - Magazine

Bourgondisch genieten – Brabantse gezelligheid


Slimmeriken gezocht! Bij 50five zijn we elke dag bezig om onze websitebezoekers en klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn. Zo zijn onze productexperts elke dag bezig met het testen van de nieuwste smart home producten en voorzien de klantenservice medewerkers je van hulp en advies. Maar we willen beter worden. En daar hebben we JOU bij nodig!

Het 50five smart panel Ons klantpanel is een groep mensen die we inzetten om nieuwe ideeĂŤn voor te leggen en ze vervolgens simpelweg te vragen wat ze ervan vinden. Positieve feedback is fijn, maar juist daar waar zij kritisch zijn, gaan wij verbeteren. Ze mogen dus helemaal los gaan op wat wij ze voorleggen. Wat krijgen zij zoal te zien? Nieuwe ontwerpen van de product-informatiepagina, manieren om makkelijker online te shoppen en te navigeren op 50five.nl. Kortom: alles waar andere websitebezoekers enorm mee geholpen zijn.

Hoe werkt het? Als we een nieuw idee hebben, of juist als iemand in het smart panel ons goede ideeĂŤn aanreikt, gaan we aan de slag. Als er vervolgens een prototype is van dat idee, leggen we dat voor aan het panel. Dat kan via een online vragenlijst of in

een live sessie waarin meerdere panelleden samenkomen op ons kantoor in Eindhoven om met zijn allen na te denken over een thema. We raadplegen ons klantpanel enkele keren per jaar.

Staat er een beloning tegenover? Voor wat, hoort wat natuurlijk! Afhankelijk van de vraag die we voorleggen en of je voor een live sessie naar kantoor komt, hebben we een beloning voor je. Dat kunnen smart home producten zijn, maar bijvoorbeeld ook korting voor in onze webshop. Die korting loopt soms op tot 100 euro!

Join the smart panel Wil jij meedenken hoe we andere smart home fans nog beter van dienst kunnen zijn? Meld je aan voor het 50five smart panel op 50five.nl/klantpanel

Smart.Start. - Magazine

9


ADVERTORIAL

Het gras is altijd groener…

met een Robomow Het gras is altijd groener aan de overkant, maar niet wanneer je een Robomow in huis hebt. Deze robotmaaiers zorgen er namelijk voor dat jouw gazon er altijd perfect bij ligt, terwijl je er zelf bijna geen omkijken naar hebt. De pionier van robotmaaiers Robomow was er vroeg bij, de eerste robotmaaiers van dit merk kwamen al in 1995 op de markt. Sindsdien hebben ze niet stilgezeten en wordt het assortiment steeds verder uitgebreid met nieuwe maaiers en innovatieve functionaliteiten. Zo introduceerde Robomow als eerste het perimeterdraad, waardoor je maaier precies weet waar het gazon ophoudt. Ook zijn de maaiers van dit merk altijd voorzien van hoogwaardige en vlijmscherpe messen, zodat ze alleen de beste maairesultaten leveren en je ze maar één keer per jaar hoeft te vervangen.

RX, RC of RS? Het aanbod van Robomow bestaat uit drie verschillende series: RX, RC en RS.

10

RX

RC

RS

De RX-maaiers wegen 8 kilo en zijn geschikt voor gazons van maximaal 300 m2. Deze maaiers keren automatisch terug naar het basisstation wanneer ze opgeladen moeten worden.

De RC-maaiers wegen 11 kilo en zijn geschikt voor gazons tot 2000 m2. Naast het automatisch terugkeren om op te laden, hebben deze maaiers ook een ingebouwde diefstalbeveiliging.

De RS-maaiers zijn de echte krachtpatsers van 20 kilo. Deze modellen kunnen gazons tot 5000 m2 bijhouden, hebben een grotere accucapaciteit en beschikken over dubbele messen.

Smart.Start. - Magazine


Geef je robotmaaier een huisje

De Robomow app

Bij je robotmaaier kun je een tal van handige accessoires kopen. Denk bijvoorbeeld aan de RoboHome, hiermee geef jij je maaier een eigen huisje om hem veilig, droog en schoon te houden. Of de Remote Control, waarmee je jouw Robomow handmatig kunt besturen. Dit is vooral handig voor het verplaatsen van je maaier tussen aparte zones. Verder kun je onder andere bredere wielen, spijkerbanden en perimeterdraad in het assortiment vinden.

Je vraagt je nu vast af hoe je de Robomow kunt aansturen. Dit kan eenvoudig via je smartphone, de web app of met spraakbesturing. Zo kun je onder andere: • De maaier terug laten keren naar het basisstation. • De maaitijden instellen. • De maaier handmatig aansturen. • De laadstatus bekijken. • Een veiligheidsmelding instellen 5 minuten voor de maaier begint, zodat je ervoor kunt zorgen dat er geen kinderen of huisdieren op het gazon zijn.

Let wel op! Robotmaaiers kunnen gevaarlijk zijn voor egels. Deze diertjes worden helaas niet altijd door de robotmaaiers herkend. Egels zijn nachtdieren, dus laat daarom bij voorkeur je Robomow alleen overdag maaien. Daarnaast is het verstandig om regelmatig een rondje door je tuin te lopen en te kijken of er ingegraven holletjes te vinden zijn. Zo kun je indien nodig delen van je gazon afzetten met perimeterdraad.

Welke Robomow je ook kiest, je bent verzekerd van een gebruiksvriendelijke robotmaaier, die makkelijk te installeren is en eenvoudig connect met elk mobiele apparaat. Welke robotmaaier neem jij? Bekijk ze op 50five.be/robotmaaiers

Smart.Start. - Magazine

11


Live boxen:

Sonos versus Harman Kardon

We stelden twee zwaargewichten tegenover elkaar op en lieten het tegen elkaar opnemen in een afgesloten ruimte. Uitgerust met krachtige punches, diepe bass en subtiele surround sound belooft dit een heerlijke strijd te worden tussen Sonos en de Harman Kardon Citation lijn. Ronde 1: het team Beide merken hebben een uitgebreid team achter zich dat in staat is om een flinke show weg te geven. Je hebt bij zowel Sonos als Harman Kardon de keuze uit kleine multi-room speakers, iets krachtigere modellen, soundbars en een subwoofer. Sonos biedt bovendien extra accessoires om “domme� audiodragers slim te maken en om een eigen Sonos-netwerk in huis op te zetten. Er zijn een aantal sterren die er voor elk merk uitspringen:

12

Smart.Start. - Magazine

Sonos inbouwspeakers Geen losse speakers meer in huis. Deze onzichtbare slimme speakers bouw je netjes in je muur of plafond. Uiteraard zonder compromis in geluidskwaliteit en connectiviteit! Harman Kardon Citation Tower pair Twee krachtpatsers waar je niet omheen kan. Deze vloerstaande luidsprekers met een uniek design vullen de hele ruimte met loepzuiver geluid.


Ronde 2: de looks Beide merken houden er een andere stijl op na als het gaat om het ontwerp van de speakers. Sonos gaat voor een strak design in (hoogglans) zwart of wit. Harman Kardon gaat voor een industrieel Scandinavisch design met o.a. een wollen gemixte stof. Dit geeft de speakers een wat warmer karakter. In 2018 wonnen ze overigens een iF Design Award.

Ronde 3: de geluidskwaliteit Voor onze test hebben we de volgende surround-opstellingen gebruikt: Sonos

Harman Kardon

1x Sonos Bar

1x Citation Bar

2x Sonos One

2x Citation Surround

1x Sonos Sub

1x Sub

Beide merken ontlopen elkaar niet veel als het gaat om kwaliteit en de beleving van een surround bioscoopgeluid. Ten opzichte van andere slimme speakers is die kwaliteit uitmuntend. Ja, ware audiofielen zullen hier kritisch over zijn in vergelijking met andere high-end audiomerken. Vanuit het oogpunt van de gemiddelde consument zijn beiden echter topmerken voor een bioscoopervaring thuis. Wat ons betreft zijn er geen betere slimme audiosystemen verkrijgbaar op dit moment. Let op: waar je bij Sonos elke speaker kan gebruiken om een surround-setup te maken, kun je dat bij Harman Kardon alleen doen met de speakers die we hier gebruiken. 

Ronde 4: smart home integraties Onze passie is smart home, dus deze ronde kunnen we niet aan ons voorbij laten gaan. Beide

merken werken via je wifi-netwerk om multi-room mogelijk te maken. Sonos heeft zowel Amazon Alexa als Google Assistant ingebouwd bij de Beam en One. Bluetooth wordt alleen ondersteund in de draadloze Sonos Move. Ook Apple AirPlay 2 wordt ondersteund door de Sonos One, Beam, PlayBase en tweede generatie Play:5. Bijna alle Harman Kardon speakers werken met Google Assistant, met uitzondering van de Sub en Surround pair. Diezelfde speakers werken ook met Bluetooth, AirPlay 2 en hebben zelfs Google Chromecast ingebouwd.

Ronde 5: bediening Het grote voordeel van Harman Kardon is dat je de speakers ook kan bedienen en naar ze kan casten zonder dat je daarbij de Harman Kardon app nodig hebt. Zodra je iets afspeelt, kun je de speakers selecteren waarvan je wil dat deze de audio afspelen. Ook heeft de Citation Bar een klein LCD-scherm waarop je diverse dingen kan instellen. Voor Sonos is de app wel nodig. Deze moet gekoppeld worden aan andere apps om de speakers te gebruiken (bijv. Spotify, Google Home).

De uitslag Sonos en Harman Kardon zijn zeer aan elkaar gewaagd. Onze productexperts waren het over de geluidkwaliteit wel eens, maar vooral over het design en extra mogelijkheden waren de meningen verdeeld. Een ĂŠchte winnaar komt hier dus niet uit, omdat het veel te maken heeft met wat je wensen en smaak zijn. En die zijn voor iedereen anders. Bekijk deze winnaars op: 50five.be/home-entertainment.html

Smart.Start. - Magazine

13


Gezichtsherkenning We komen gezichtsherkenning overal tegen in ons leven. Veel slimme cameras worden er mee uitgerust. Handig toch, om te weten wie er thuis komt of voor je deur staat? Denk aan de automatische incheckbalies bij vliegvelden, identificatie van criminelen door de politie en zelfs het starten van je auto. En vergeet je mobiele telefoon niet. Je staart er stoïcijns naar en voilá, het apparaat ontgrendelt enkel en alleen voor de rechtmatige eigenaar. Gezichtsherkenning dus. Soms is het verrekte handig. En soms vraag je je af of het geen inbreuk op je privacy is? Wat moeten we er nu eigenlijk van vinden? We belichten enkele kanten.

Hoe werkt gezichtsherkenning? Gezichtsherkenning is een biometrische technologie waarmee iemand kan worden herkend op basis van zijn gezichtskenmerken. Wanneer je een camera instelt met een gezichtsherkenningsfunctie, maak je profielen aan van individuele mensen door realtime een foto van hen te schieten en toe te voegen, of door een bestaande foto te gebruiken die je van hen hebt. Vervolgens onderscheidt de camera menselijke gezichten van elk ander type bewegingsactiviteit en kan diegene eruit halen die de camera herkent uit jouw database met bekende gezichten. In de meeste gevallen gaat het goed en krijg je een melding dat de camera “Chris”, “Manon” of wie de camera dan ook in je database heeft gezien.

Hoe veilig is dat nou? Nou, je bent eindelijk aan de slag met je slimme camera en hebt al een vriendendatabase geupload. Maar wat gebeurt er eigenlijk met die foto van je buurman en schoonmoeder die jij op het lijstje hebt gezet (danwel met of zonder

14

Smart.Start. - Magazine

hun toestemming). En hoe weet je dat je telefoon niet ontgrendelt wanneer er slechts een pasfoto van jezelf voor wordt gehouden? Leveranciers van gezichtsherkenningstoepassingen benadrukken dat de beveiliging en privacy van bestanden streng wordt bewaakt. Microsoft stelt dat de informatie op basis waarvan een gezicht, iris of vingerafdruk wordt herkend, het apparaat nooit verlaat. ‘Windows zal nooit foto’s of afbeeldingen van uw gezicht, iris of vingerafdruk opslaan op uw apparaat of elders.’

De Consumentenbond zegt: veiligheid is dik in orde! Zo’n 110 verschillende telefoons zijn onder de loep genomen wat betreft de kwaliteit van de gezichtsherkenning. Wat bleek? 42 toestellen ontgrendelen door een pasfoto voor de camera te houden. Deze (vaak wat goedkopere) telefoons maken gebruik van de frontcamera om fotos te vergelijken, maar maken helemaal geen echte scan. Dit levert onvoldoende veiligheid op. iPhone daarentegen


Do you hate it or love it? komt zeer positief uit de test. Deze gebruikt niet alleen de front camera maar gebruikt ook nog diverse sensoren om een 3d scan te vormen. Deze scan is niet zomaar voor de gek te houden beweert de Consumentenbond.

Ethiek en wetgeving De discussie over het ethische aspect en de veiligheid laait voortdurend op. Sommige landen, zoals China, maken overmatig gebruik van deze technologie. Door een gebrek aan strikte privacywetgeving hebben de politie en het bedrijfsleven technologie gebouwd die burgers kan volgen, of ze nu winkelen, reizen, een misdaad begaan of toiletpapier gebruiken. Bij die gedachte worden wij Nederlanders onrustig. Tijd voor duidelijke wetgeving dus.

gefotografeerd worden. Zo wordt niemand gefilmd zonder dat hij het weet. Nu de technologie zich verder ontwikkelt, wordt het noodzakelijk om het gebruik ervan te reguleren om misbruik te voorkomen. De Europese richtlijn 95/46/ EG inzake gegevensbescherming ondersteunt hierin. Er zal aandacht besteed moeten worden aan de beveiliging van opgeslagen biometrische gegevens. Tenslotte moet ook het foutpercentage van de algoritmen in aanmerking worden genomen. Voor gezichtsherkenning zijn bescherming van systemen en invoering van een wettelijk kader dus van essentieel belang. Alleen dan kunnen geavanceerde beveiligingssystemen worden geĂŻmplementeerd zonder inbreuk te doen op de individuele vrijheden.

In Nederland is het gebruik van gezichtsherkenning in de openbare ruimte onder meer vastgelegd in de Wet bescherming persoonsgegevens. EĂŠn van de regels is dat personen geĂŻnformeerd moeten worden over het feit dat ze gefilmd of

Smart.Start. - Magazine

15


Op weg naar een emissievrije toekomst De technologische ontwikkelingen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, hebben de meest innovatieve producten voortgebracht. Eén van de gebieden waar misschien wel de grootste veranderingen hebben plaatsgevonden is mobiliteit. Auto’s, scooters, zelfs vrachtwagens zijn er in hybride of volledig elektrische varianten. E-mobility is in opmars en het lijkt erop dat die karavaan voorlopig niet stopt!

16

Het ontstaan van e-mobility

De ups en downs van elektrisch rijden

Al in 1828 werden de eerste stappen gezet in het elektrisch aandrijven van voertuigen. Er werden destijds in o.a. Nederland al elektrische kleine auto’s gemaakt. In 1832 werd de eerste echte elektrische auto uitgevonden, maar deze waren zeer duur en hadden een klein bereik waardoor ze het vrijwel direct aflegden tegen auto’s met verbrandingsmotoren. Desalniettemin, rond het jaar 1900 werden elektrische auto’s een rage in de VS, omdat ze geen stinkende gassen uitstootten en gemakkelijk waren om mee te rijden. Rond die tijd waren 1 op de 3 auto’s op de weg elektrisch. In 1901 vond Ferdinand Porsche, inderdaad die van de sportauto’s, de eerste hybride elektrische auto uit. Deze werd aangedreven door een accu en een verbrandingsmotor.

Toen in 1908 de Ford Model T in massa werd geproduceerd en in 1912 de elektrische ontsteking werd geïntroduceerd, ging het bergafwaarts met de elektrische auto. De prijs van een auto met verbrandingsmotor werd aantrekkelijker en vond dus ook gretig aftrek.

Smart.Start. - Magazine

In de jaren 70, tijdens de oliecrisis, begon de zoektocht naar alternatieve brandstoffen weer toe te nemen. Maar dat zakte na 1980 weer af. Pas in 1997 werd de eerste hybride auto in massa geproduceerd: de Toyota Prius. Vanaf daar heeft de ontwikkeling van elektrisch rijden geen seconde stilgestaan. Ook duurzaamheid kwam met de klimaatveranderingen hoger op de agenda te staan met als gevolg dat het aanbod aan (volledig) elektrische auto’s de laatste jaren flink toenam.


Van tankstation naar laadstation Met de komst van auto’s die middels een stekker kunnen worden opgeladen, steeg ook de vraag naar faciliteiten om dat te doen. In relatief korte tijd steeg het totale aantal openbare oplaadpunten naar 38.413 en meer dan 75.000 particuliere laadpunten in 2018 in Nederland. Hiermee is Nederland koploper in Europa.

E-mobility in de breedste zin van het woord De ontwikkelingen op het gebied van elektrische personenauto’s worden elke dag nauwgezet gevolgd, maar er zijn natuurlijk nog veel meer mobiliteitsoplossingen die duurzamer zijn gemaakt de afgelopen jaren. Busvervoer De toekomst van de ronkende, stinkende bus hangt aan een zijden draadje. In oktober 2019 was tien procent van de totale Nederlandse bussenvloot elektrisch. Dat is gerealiseerd in een paar jaar tijd. De missie is om in 2030 het volledige bussenpark in het OV elektrisch te laten rijden.

draaiende motor. Het duurt trouwens nog wel even voordat we de elektrische truck overal terugzien, omdat de infrastructuur hier nog niet klaar voor is. Denk aan laadpunten en het feit dat batterijen aardig wat ruimte innemen en veel wegen. Neemt niet weg dat de elektrische truck in opmars is!

Dichterbij huis Als je om je heen kijkt, zie je ook steeds meer elektrische vervoersmiddelen. Denk aan de elektrische scooter, de elektrische step, e-bikes, de segway en zelfs elektrische skateboards. Nu is van dit rijtje de e-scooter de enige waarbij het voertuig wordt verduurzaamd, maar het geeft wel aan dat e-mobility de toekomst heeft. Niet alleen ter verduurzaming, maar ook om het gemak en comfort te verhogen van de gebruiker. Aan de andere kant: als iemand amper hoeft te trappen op een e-bike en sneller is, laat deze de vervuilende auto sneller thuis staan. Zo snijdt het mes toch aan twee kanten.

Vrachtwagens Op dit moment zie je ze nog zelden: elektrisch aangedreven trucks. Grote merken als Volvo, Daf, Mercedes-Benz en zelfs Tesla hebben zich op de ontwikkeling van de elektrische truck gestort. Het grootste voordeel zit ‘m niet zozeer in de duurzaamheid: bij de ontwikkeling en productie ervan wordt aardig wat CO2 uitgestoten. Het grootste voordeel is de mogelijkheid om ook ’s nachts te kunnen laden en lossen, omdat omwonenden geen overlast ondervinden van een

Lees meer interessante smart home ontwikkelingen op onze blog. Ga naar 50five.be/blog

Smart.Start. - Magazine

17


ADVERTORIAL

De slimme videodeurbel voor Apple HomeKit Netatmo komt in dit jaar met een eigen slimme deurbel. Op het moment van schrijven is de officiële introductiedatum nog niet bekend, maar wat wel zeker is dat hij komt (of er inmiddels al is). De videodeurbel van Ring en andere smart home merken zijn al even op de markt. Waarin onderscheidt de Netatmo Slimme Videodeurbel zich?

Veilig én handig De functie van de Netatmo videodeurbel is in principe niet anders dan al gelanceerde videodeurbellen. Als iemand aanbelt, krijg je een melding op je telefoon via de app. Vervolgens kun je live zien wie er aan je deur staat en er zelfs een gesprek mee aangaan, ongeacht of je thuis bent of niet. Zo kun je de pakketbezorger vragen het pakketje achter te laten, eventuele bezoekers vertellen dat je zo thuis bent óf verkopers vriendelijk verzoeken weg te gaan. Ook als er overdag of ’s nachts beweging wordt waargenomen bij je voordeur, kun je instellen dat je een melding krijgt. Ongewenste gasten kun je op die manier afschrikken door tegen ze beginnen te praten.

18

Smart.Start. - Magazine

Waarin onderscheidt de Netatmo Videodeurbel zich? Netatmo is niet over één nacht ijs gegaan bij de ontwikkeling en het in de markt zetten van deze videodeurbel. Wat maakt deze deurbel anders? Installatie Allereerst hebben ze ervoor gezorgd dat bijna iedereen deze videodeurbel kan installeren, Al is hiervoor wel een bestaande aansluiting op het stroomnetwerk vereist. Je kunt je oude deurbel simpelweg vervangen voor de Netatmo en je bent klaar, geen gedoe met omvormers of andere onderdelen. Uiteraard moet je nog wel even Wifi instellen via de Netatmo app en je bent klaar. De deurbel werkt samen met je bestaande mechanische of elektronische gong.


Houd de website in de gaten, voor de actuele beschikbaarheid en prijs. www.50five.be/slimme-deurbellen

Geen abonnement, wel alle functies Wat ons betreft is het grootste voordeel aan deze videodeurbel dat je geen abonnement hoeft af te sluiten om toegang te krijgen tot al je beelden en alle functies. Dit in tegenstelling tot merken als Ring en Google Nest. De beelden worden opgeslagen op een Micro SD-kaart, die bijgeleverd wordt. Ook kan je ervoor kiezen om beelden automatisch op te slaan in je persoonlijke Dropbox-account of op een FTP-server.

De veiligheid van de Netatmo videodeurbel De gegevens die op de videodeurbel staan, zijn versleuteld volgens de laatste veiligheidseisen. Ook updatet Netatmo zijn apparaten automatisch. Je kan er dus op vertrouwen dat je data veilig zijn. De beelden worden lokaal opgeslagen, dus de kans dat deze in handen vallen van kwaadwillenden is minimaal. Zorg er wel voor dat je wifi-netwerk ĂŠn je Netatmo account goed zijn beveiligd.

Apple HomeKit ondersteuning

Over Netatmo

Dit is de eerste videodeurbel die officieel wordt ondersteunt door Apple HomeKit. Als je gebruik maakt van Apple HomeKit, zou je de live beelden van de Netatmo Videodeurbel kunnen tonen op je televisie via Apple TV of op je iPad. Ook kun je scènes aanmaken die ervoor zorgen dat de lamp in je hal bijvoorbeeld aangaat als er wordt aangebeld. Niet alleen handig, maar ook veilig als een mogelijke inbreker wil checken of je thuis bent.

Netatmo is sinds 2012 actief op de smart home markt en heeft al enkele iconische producten gelanceerd zoals de Netatmo Presence buitencamera, Netatmo Thermostaat en het Netatmo Weerstation. Hun toekomstbestendige en innovatieve oplossingen zijn met zorg ontworpen en staan erom bekend dat ze lang meegaan. Niet voor niets ontvingen ze al 14 keer de prestigieuze CES Innovation Award.

Smart.Start. - Magazine

19


De grappigste vragen

Moeten de ventilatoren, geplaatst aan de onderkant van de radiator, met de “upside� naar boven of naar onderen ventileren?

Kan ik dit product draadloos aansluiten zonder draden?

20

Smart.Start. - Magazine


aan de klantenservice Onze klantenservice staat graag voor je klaar om je te helpen met vragen over onze producten en service. Er zijn natuurlijk geen slechte vragen, maar van sommige moeten we wel even hardop lachen. Of diep zuchten. Hieronder een aantal vragen die de klantenservice de afgelopen tijd voorbij heeft zien komen: Werken jullie apparaten met een app?

Er staat voor ‘23.00 bestellen, volgende werkdag in huis’. Heb ik het dan ook écht?

Ik wil een slimme thermostaat, maar ik wil geen app. Kan dat?

Ik heb een DPD retourlabel, kan dit ook bij een PostNL locatie afgegeven worden?

Kunnen jullie ook tapas reserveren voor 18 personen?

Maar dit berichtje via Facebook spant wat ons betreft de kroon: Beste 50five, Ik heb bij jullie op 26 mei een opblaas stier gekocht voor in een zwembad. Ik heb hier nog niets van gehoord of ontvangen. Bedankt voor je bericht. Weet je zeker dat je dit bij ons gekocht hebt? Ik kan me niet herinneren dat we opblaasproducten in ons assortiment hebben…

Smart.Start. - Magazine

21


Rookmelders zijn verplicht. Rookmelders redden levens. Juist om die reden is het voor zowel nieuwbouwhuizen als bestaande huizen verplicht om een rookmelder geïnstalleerd te hebben op elke verdieping. Een goede ontwikkeling, maar als je slim bent, kies je bovendien voor een slimme rookmelder. Zo ben je altijd direct op de hoogte als er brand uitbreekt. We zetten de drie meest populaire slimme rookmelders voor je op een rij.

Slimme rookmelders Alhoewel de ‘normale’ rookmelder voldoet om je te houden aan de komende regelgeving, is het toch verstandig om te gaan voor een slimme rookmelder. Nu vraag je je wellicht af waarom. De belangrijkste functie van de slimme rookmelder is dat deze niet alleen een alarm slaat, maar je ook een pushmelding stuurt naar je smartphone. Stel, je bent niet thuis en er ontstaat brand. Met een normale rookmelder zou je niets vermoeden, totdat de buren zien dat de vlammen uit het dak slaan. Met een slimme rookmelder ben je direct op de hoogte en kun je actie ondernemen. Afhankelijk van welke slimme rookmelder je kiest, zijn er nog veel meer functies die van toegevoegde waarde zijn voor de brandveiligheid in huis. Ontdek de actuele prijzen en beschikbaarheid van alle rookmelders op 50five.be/slimme-rookmelders

22

Smart.Start. - Magazine

NEST PROTECT De meest populaire rookmelder van het moment. Uiteraard geeft de rookmelder een alarm en stuurt een melding naar je smartphone als er rook wordt waargenomen. Nest Protect zegt je ook waar rook is waargenomen met een gesproken melding. Zo weet je precies waar er brand is. Bovendien onderscheidt Nest Protect stoom van rook en kan zelfs koolmonoxide worden waargenomen. Heb je meerdere Nest Protect rookmelders? Dan kun je deze met elkaar verbinden, zodat alle rookmelders afgaan als er één rook waarneemt. Je kunt ook andere apparaten koppelen, zoals de Nest thermostaat en Philips Hue verlichting. Als Nest Protect alarm slaat, kan het de Nest thermostaat de ketel uit laten uitzetten. Of laat al je Philips Hue lampen fel aangaan bij brand, zodat je goed zicht hebt om het huis te ontvluchten. Hij test zichzelf meerdere malen per dag en waarschuwt je via de app als er iets mis is. Ook checkt deze rookmelder zelf zijn batterijniveau en geeft aan als deze moeten worden vervangen.


Ga voor smart!

NETATMO SMOKE

FIBARO SMOKE SENSOR

Een iets simpelere, maar zeker niet minder effectieve rookmelder. Evenals alle slimme rookmelders stuurt je real-time notificaties in geval van rook of brand.

Deze kleine rookmelder (slechts 6,5 cm doorsnee) is onopvallend te plaatsen en beschikt over alle slimme functionaliteiten die je nodig hebt. Je ontvangt een melding als er rook wordt waargenomen of als de temperatuur in huis ineens hard stijgt. De sirene van deze kleine krachtpatser is zeer luid met 100dB als er alarm geslagen wordt. Uiteraard krijg je direct een melding op je smartphone.

Een ander groot voordeel is de batterijduur. De batterijen van de Netatmo Smoke gaan namelijk wel 10 jaar mee. Zo hoef je je voorlopig geen zorgen te maken over een “lege batterij” melding. Ook deze rookmelder checkt zichzelf regelmatig op een goede werking. Als er en probleem is, krijg je hiervan een melding. De draadloze rookmelder installeer je in enkele minuten. Als je de app vervolgens download ben je direct klaar om je huis te beschermen. De rookmelder werkt met een optische sensor, wat betekent dat met infrarood wordt gekeken of er rook in de kamer hangt. Zodra het ‘zicht’ van de melder wordt vertroebeld, gaat het alarm af.

Wat de Fibaro Smoke Sensor uniek maakt, is dat je de gevoeligheid van de sensor kunt aanpassen om zo vals alarm te voorkomen. Hangt de rookmelder vlak bij een open haard, dan kun je de gevoeligheid zo instellen dat het alarm niet afgaat bij een klein beetje rook. In de kinderkamer wil je natuurlijk dat er direct alarm wordt geslagen bij het kleinste signaal van brand. Combineer de rookmelder met andere Fibaro-producten om zo een slim veiligheidssysteem te creëren. Laat bij brandalarm de lampen fel branden, de ketel uitschakelen en de stroom naar elektrische apparaten onderbreken bijvoorbeeld. Zo maak je je huis optimaal brandveilig.

Smart.Start. - Magazine

23


6 6

smart home trends van dit moment

1 Wie (of wat) staat er voor je deur? Slimme beveiligingscamera’s en videodeurbellen beginnen eindelijk goed het verschil te zien tussen pakketjes, mensen, huisdieren en auto’s. Zo kun je met de Arlo Pro 3 bijvoorbeeld instellen dat je een melding krijgt wanneer een pakketbezorger iets komt afleveren, maar niet wanneer de kat van de buren voor de deur staat.

24

Smart.Start. - Magazine

2

3

We got you covered

Gebarentaal

Steeds meer laptops, tablets en spraakassistenten met camera worden standaard uitgevoerd met webcam covers. Dat is goed nieuws, want we hoeven zo niet meer blindelings te vertrouwen op het apparaat of bedrijf dat belooft dat hackers je niet zomaar kunnen gaan filmen. Schuif gewoon de cover voor de camera en klaar is kees.

Luister je graag naar je muziek op maximaal volume? Dan ben je vast al tegen het probleem aangelopen dat je wel heel hard moet schreeuwen om je slimme spraakassistent te bedienen. Met gebarenbesturing is dit probleem verleden tijd, je hoeft alleen je hand op te steken en de muziek gaat op pauze.


De markt voor smart home producten is groter dan hij ooit is geweest. Van slimme deurbellen tot slimme horloges en van slimme verlichting tot slimme schilderijen, je kunt het zo gek niet bedenken! En het zijn niet meer alleen de trendsetters en vroege volgers die slimme producten kopen, het wordt steeds normaler om je huis slim te maken. Dat het steeds normaler wordt, betekent echter niet dat de nieuwigheid er helemaal vanaf is. Integendeel, de software en designs van bestaande producten blijven verbeteren en er komen nog regelmatig nieuwe, slimme productgroepen bij. De smart home industrie barst dus van de creativiteit en staat nog lang niet stil! Wij zetten de 6 smart home trends van dit moment op een rij.

4

5

6

Inspiratie uit het dierenrijk

Live cooking

Slimme samenwerking

Een recente innovatie in Google’s smart home technologie is het gebruik van subsonische geluidsgolven om te zien waar gebruikers zich in de kamer bevinden. Zo kunnen je slimme apparaten de tekst bijvoorbeeld groter weergeven wanneer je verder weg zit. Een kleine verandering, geïnspireerd door het dierenrijk, die helpt om mensen met een visuele beperking beter te bedienen.

Terwijl je worstelt met een ingewikkeld recept, zul je beseffen hoe nuttig een slimme spraak-assistent in de keuken kan zijn. Zo is Amazon onlangs een samenwerking aangegaan met Food Network, om live en on-demand kooklessen aan te gaan bieden.

Wilde je in het verleden je slimme lampen automatisch of met spraakopdrachten besturen, maar had iemand de schakelaar omgezet? Dan kon je het wel vergeten. Gelukkig is daar nu een oplossing voor! De slimme schakelaars van nu zorgen er namelijk voor dat je lampen aan en uit kunt doen op de muur zelf, maar dat je scènes en tijdschema’s altijd blijven werken.

Smart.Start. - Magazine

25


ADVERTORIAL

Ouderen kunnen langer thuis wonen met Jane Het wordt steeds belangrijker dat ouderen zelfstandig thuis kunnen wonen, want het aantal ouderen blijft groeien en thuiszorg is erg kosten- en arbeidsintensief. Volgens Jane kunnen smart home producten de oplossing bieden voor dit probleem. De Jane Kit Jane presenteerde in december 2019 in België de Jane Kit; een slimme thuiszorgoplossing voor ouderen. De Jane Kit bestaat uit zes bewegingssensoren, drie noodknoppen en één centrale hub waarmee alle onderdelen verbinden. De bewegingssensoren kunnen onopvallend in de woning worden geplaatst, en leren vervolgens het leefritme van de bewoner kennen.

Zorgkring In de Jane app stel je eenvoudig meerdere contacten in. Deze contacten worden de “zorgkring” genoemd. Denk hierbij aan kinderen, kleinkinderen, mantelzorgers of zelfs professionele zorgver-

leners en de alarmcentrale. Wanneer de Jane Kit een afwijkend patroon herkent krijgen de noodcontacten een melding. Dat gebeurt in volgorde: het eerste noodcontact krijgt een melding, en als deze persoon niet reageert krijgt de volgende contactpersoon een melding. Je kan zelf instellen wanneer de Jane alarm moet slaan. Stel bijvoorbeeld in dat er een melding wordt verstuurd wanneer de bewoner langer dan 12 uur niet in de badkamer is geweest, maar ook wanneer de bewoner op een noodknop drukt.

Meer weten? Lees verder op 50five.be/jane

26

Smart.Start. - Magazine


Door middel van 6 discrete sensoren in de woning van de oudere...

...gecombineerd met 3 SOS-knoppen voor noodgevallen...

..bezorgt Jane info op jouw smartphone zodat je gerust kan zijn.

Privacy beschermd Veel ouderen geven aan dat zij vinden dat smart home producten geen inbreuk maken op hun privacy, tenzij het gaat om camera’s en microfoons. Omdat de Jane Kit alleen met bewegingssensoren werkt, en niet met camera’s of microfoons, blijft de privacy van de bewoner beschermd. De bewoner voelt zich niet bekeken, want er worden nooit beelden of geluiden opgenomen door het systeem.

Voor wie is Jane? De Jane Kit is het meest geschikt voor alleenstaande ouderen. De bewegingssensoren raken in de war als meerdere personen, of huisdieren, zich door de woning bewegen. Het systeem

kan namelijk niet onderscheiden wie er voor de sensoren langs loopt. De Jane Kit is daarom ideaal voor ouderen die zelfstandig thuis willen wonen, maar wellicht wel een beetje zorg nodig hebben. Zo geeft Jane de bewoner en de familie van de bewoner een gerust gevoel.

Goed om te weten Het is belangrijk om te weten dat je je moet abonneren op de Jane service om gebruik te maken van de Jane kit. Dat kost 15 euro per maand, maar bij aanschaf van de Jane Kit mag je de Jane service 6 maanden gratis gebruiken. De Jane Kit is nu verkrijgbaar in België, maar wordt binnenkort ook beschikbaar gemaakt in Nederland.

Smart.Start. - Magazine

27


ADVERTORIAL

Houd je tuin automatisch groen Of je nou groene vingers hebt of niet, het is lastig om de tuin bij te houden als je op vakantie of een weekendje weg bent. Vooral als de hoge temperaturen van de laatste jaren worden gehaald, is het flink aanpoten voor je tuin zonder water. Alhoewel het fijn kan zijn om in de tuin te staan met je sproeier, zou het soms ook goed uitkomen om je tuin automatisch te laten irrigeren of om dat van afstand te bedienen. Daar heeft smart home merk Eve wat op gevonden!

28

Smart.Start. - Magazine


Wat is Eve Aqua? Dit slimme apparaatje maakt je buitenkraan intelligent, waardoor je op gezette tijden je tuin kan laten irrigeren. Je monteert Eve Aqua tussen je kraan en de tuinslang, draait de kraan open en Eve Aqua regelt vervolgens de watertoevoer naar je zwenksproeier of een andere sproeiinstallatie aan de andere kant van de tuinslang. Precies op het moment dat jij wil of als je op de knop drukt, zet Eve Aqua de watertoevoer open en wordt je tuin van water voorzien.

Bedien Eve met je stem via Siri, met je iPad, iPhone of Apple Watch bijvoorbeeld. De HomePod of AppleTV functioneren dan als een centrale hub. Ook kun je scènes instellen in de Eve app, zodat je het water geven overlaat aan andere gebeurtenissen. Stel bijvoorbeeld in dat je planten pas water krijgen na zonsondergang, omdat ze anders verbranden. Eve Aqua gaat dan automatisch aan als de zon zich achter de horizon laat zakken.

Waarom is dit handig?

De Eve Aqua is slechts één van de vele innovatieve producten van Eve. Wil je je verlichting, stopcontacten en beveiliging bijvoorbeeld ook slim maken, dan is Eve het perfecte merk om mee uit te breiden. Je beheert dan alle slimme apparaten in één app die bovendien ook naadloos met HomeKit samenwerken.

Met de Eve app stel je voor elke dag in binnen welk tijdslot de kraan door Eve Aqua wordt open gezet, waardoor de tuin van water wordt voorzien. Ben je niet thuis, op vakantie, een weekend weg of waar dan ook: Eve zorgt dat de kraan op de door jou ingestelde tijden open gaat! Ook kun je op een hete middag besluiten om de tuin even te sproeien, terwijl je op je werk zit. Je opent de app en zet de sproeier aan met één druk op de knop. Zo ben je altijd verzekerd van een goed bewaterde tuin.

Het Eve ecosysteem

Wil je meer weten over Eve? Kijk dan op 50five.be/eve-aqua

Volledig inzicht De app is meer dan alleen een manier om een schema in te stellen of de kraan aan en uit te zetten. Je kunt ook bijhouden hoeveel water je verbruikt om je tuin water te geven. Bovendien voorspelt de app hoeveel water je op langere termijn kwijt bent. Zo houd je volledige controle over het waterverbruik van je buitenkraan.

Controle via Apple HomeKit Eve is een merk dat zich volledig richt op integratie met Apple Homekit. Ook de Eve Aqua kun je dus integreren in dit smart home systeem.

Smart.Start. - Magazine

29


Ajusto, “the (market)place to be” voor uw werken! De 50five Groep heeft veel goudmijntjes. Een van hen is haar dochteronderneming Ajusto, een digitaal platform voor ondemanddiensten aan huis. In deze editie ontmoeten we haar General Manager, Olivier Delbecque, om te begrijpen wat er achter hun mooie belofte “Een Pro, zonder Impro” schuilgaat. Hoe werkt Ajusto? “Op de Ajusto.be website kunt u in enkele klikken een gekwalificeerde professional boeken voor al uw werken thuis. U kiest de datum en het tijdstip die het beste bij u passen. Het platform wijst de opdracht vervolgens toe aan een van onze 200 dienstenpartners in heel België en maakt daarbij gebruik van de kracht van de digitale technologie. In tegenstelling tot andere platformen op de markt, die uw verzoek eenvoudig doorgeven aan verschillende professionals die daarna allemaal rechtstreeks contact met u opnemen, zal Ajusto uw verzoek behandelen en toevertrouwen aan een van onze gekwalificeerde

Loodgieterij

30

Verwarming

Smart.Start. - Magazine

Electriciteit

pro’s in uw regio om de gevraagde opdracht uit te voeren volgens de normen en tarieven vastgesteld door Ajusto.”

Waarom heb je Ajusto gemaakt? “Het is niet meer van onze tijd om de hele dag vrij te nemen om te wachten op een loodgieter uit de gele gids, wiens bekwaamheid en ernst onbekend zijn en die je te vaak met een onaangename verrassing op de eindafrekening achterlaat. Daarom hebben we in 2017 op de Belgische markt een platform gebouwd en gelanceerd dat voldoet aan de algemene behoefte van de consument naar meer gemak en transparantie.”

Grote elektro

Smarthome

Werken binnenshuis

Werken buitenshuis


Welke ambitie koester je? “Onze ambitie is om in België uit te groeien tot de voorkeurssite waar Belgen zich toe richten om online een professional te boeken voor alle werken thuis. We zijn volop aan het groeien, met nieuwe consumenten en partners die zich elke dag bij onze gemeenschap aansluiten. Dankzij 50five zijn we ook actief op de markt voor smarthomes, een trend die steeds meer expertise vereist om aangesloten objecten te installeren. Hiermee kunt u het comfort, de veiligheid en de energie-efficiëntie van uw huis verbeteren.”

zorgen dat hij gedurende het hele partnerschap onze kwaliteitsnormen respecteert en dat hij onze klanten de Ajusto-beleving bezorgt die wij beloven. Denk hierbij aan een kleine sms wanneer hij vertrekt om de klant te laten weten wat zijn geschatte aankomsttijd is.”

Wilt u Ajusto testen? “Ga naar www.ajusto.be voor al uw installatie-, reparatie- of onderhoudswerkzaamheden aan loodgieterij, verwarming, elektriciteit, smarthome, huishoudelijke apparaten en andere werkzaamheden binnen of buiten.

Hoe waarborgt u de kwaliteit van uw zakenpartners? “Elke nieuwe partner wordt geëvalueerd op basis van zijn ervaring, kwalificaties en vergunningen. Na deze screening leren onze teams hem de kneepjes van de mobiele Ajusto-applicatie. Hiermee kan hij zijn eigen offerten en facturen rechtstreeks via zijn smartphone maken. Het is onze taak om hem te begeleiden en ervoor te

Voer de kortingscode AJU50FIVE in wanneer u online boekt en krijg € 10 korting op uw factuur.”

Wat is Ajusto •

Een uniek platform in België waar gebruikers rechtstreeks online een afspraak kunnen boeken met een bekwame professional voor het gewenste tijdstip.

De garantie van werkzaamheden die volgens hoge normen worden uitgevoerd door een van onze 200 professionals.

Vooraf bekende prijzen, in volledige transparantie.

Olivier Delbecque •

Functie: General Manager Ajusto

Leeftijd: 43 jaar

Ik woon in Grimbergen.

Ik heb twee linkerhanden... maar gelukkig kan ik rekenen op Ajusto.

Ik hou van minivoetbal, het degusteren van speciale bieren en gezinsvakanties.

Ik haat wachten. Ik ben ongeduldig.

Mijn advies naar 50five klanten: aarzel niet om te investeren in het comfortabeler, veiliger en zuiniger maken van uw huis.

Smart.Start. - Magazine

31


ADVERTORIAL

Wallbox Pulsar Plus:

Vijf redenen waarom je deze laadpaal moet kiezen.

Een zee van laadpalen De laadpalen voor elektrische auto’s schieten inmiddels als paddenstoelen uit de grond. De opmars van elektrisch rijden blijft maar doorgaan en bij een elektrische auto hoort natuurlijk een thuislader. Maar welke laadpaal is nou eigenlijk het beste voor jou? Hoe kies je? Neem anders eens een kijkje naar de Wallbox Pulsar Plus; een veelzijdige en compacte thuislader. Daarom geven we je vijf redenen om voor de Wallbox Pulsar Plus te kiezen.

1 2

32

Smart.Start. - Magazine

Wifi

Power boost

De Wallbox Pulsar Plus ondersteunt verbinding via wifi én via Bluetooth. Dat is een flinke upgrade ten opzichte van zijn voorganger, de Pulsar, die alleen via Bluetooth kon verbinden. Bluetooth heeft namelijk maar een bereik van enkele meters, terwijl je de Pulsar Plus via wifi met jouw thuisnetwerk verbindt. Je kan de Pulsar Plus vervolgens op afstand via de app beheren.

De Wallbox Pulsar Plus kan middels een extra module voorzien worden van dynamic load balancing, ook wel Power Boost genoemd door Wallbox. Met Power Boost wordt het totale energieverbruik van de woning gemeten en het laadvermogen voor de elektrische auto daarop aangepast. Zo voorkom je dat een zekering overbelast raakt, maar wordt de accu ook op de meest efficiënte wijze geladen.


Meer weten? Ga naar groenopladen.be

3 4 5 Compact

DC leakage detection

Geen backoffice

Net als de Pulsar is de Pulsar Plus een ontzettend compacte lader. Met een hoogte van 16,6 centimeter, een breedte van 16,3 centimeter en een diepte van 8,2 centimeter is de Pulsar Plus even compact als de Pulsar. Dat is niet alleen handig omdat de lader weinig fysieke ruimte in beslag neemt, maar dit maakt de lader ook zeer flexibel voor installatie.

De Pulsar Plus is ook voorzien van DC leakage detection. Deze functie voorkomt dat opgeslagen energie in de accu van de auto terug naar het stroomnet kan lekken. Deze functionaliteit begint steeds meer ingebouwd te worden in laadpalen en ook Wallbox blijft niet achter.

Dit laatste punt is eigenlijk een voordeel en een nadeel. Omdat Wallbox geen betaalde backoffice aanbiedt, betaal je dus niets extra om gebruik te maken van het MyWallbox platform om de laadpaal te beheren. Dit wil wel zeggen dat je met het MyWallbox niet automatisch kunt verrekenen en factureren. Dat is echter voor iemand die thuis laadt vaak geen probleem.

Smart.Start. - Magazine

33


De beste smart home apps Bij het aanschaffen van het juiste smart home apparaat is gebruiksgemak uiteraard ontzettend belangrijk. De meeste apparaten hebben een bijbehorende app, waardoor de gebruiksvriendelijkheid van de app minstens zo belangrijk is als dat van het apparaat zelf. Maar wat maakt een app nou écht gebruiksvriendelijk? Instellen tot in de puntjes Een smart home app is pas écht smart als je merkt dat er bij het ontwerpen ervan grondig nagedacht is over het doel van de app. Zo zijn er apps waar je bij het eerste gebruik zeer uitgebreid je voorkeuren kan instellen, waardoor je later kan genieten van geautomatiseerde processen zonder telkens weer de app te hoeven raadplegen.

34

je thuiskomst. In de Home modus kun je een temperatuurschema samenstellen dat aangepast is op je leef- en slaapritme. Als je multizone verwarming hebt met slimme radiatorknoppen, kun je zelfs schema’s instellen per kamer. Tado combineert in deze app dus gebruiksgemak met energiebesparing en maximaal verwarmcomfort.

Perfect voor dagelijks gebruik

Philips Hue Eén van onze favorieten in deze categorie blijft toch wel de Philips Hue app. Door het instellen van scènes voor je verlichting in combinatie met routines en timers kun je dagelijks gemak voor jezelf creëren met een eenmalige actie. Uiteraard kun je daarnaast op elk gewenst moment spontane aanpassingen maken aan je verlichting.

Aan de andere kant heb je apps die speciaal zijn geoptimaliseerd voor dagelijks gebruik en meerdere apparaten. De Google Nest app is hier een mooi voorbeeld van, met een alles-in-één opzet voor het bedienen van je Nest thermostaat, alarmsysteem, rookmelder, videodeurbel en slim slot. Binnen de app kun je naadloos schakelen tussen elk van deze apparaten en het proces om ze te bedienen is eenvoudig, intuïtief en mooi vormgegeven.

Tado Op het gebied van verwarming evenaart de app van Tado dit gebruiksgemak. Zo kun je met de Tado V3+ slimme thermostaat een dagschema instellen met Home en Away functie om altijd de perfecte temperatuur in huis te hebben. De Away modus zorgt ervoor dat je huis op het ideale moment begint met opwarmen voor

Eén van de hoogtepunten van de app is misschien wel de kwaliteit van de communicatie met de Nest Hello videodeurbel. Mits je een stabiele verbinding hebt, kun je met de Nest app hele soepele interacties verwachten met mensen die voor je deur staan.

Smart.Start. - Magazine


Laat anderen je helpen Bij het maken van de juiste keuze voor optimale gebruiksvriendelijkheid is het erg handig om andermans ervaringen te lezen. Op de Google Play Store voor Android en de App Store voor iOS kun je bij elke app een beoordeling zien en reviews lezen van bestaande gebruikers. Zo kun je, naast het deskundig advies van 50five, nog meer nuttige informatie inwinnen voor je overgaat tot een aankoop van een bepaald merk. Een product installeer je immers maar ĂŠĂŠn keer, maar de app moet geschikt zijn voor eenvoudig dagelijks gebruik!

Smart.Start. - Magazine

35


ADVERTORIAL

Maak je airco slim De tado° Slimme Aircobediening V3+ zorgt ervoor dat je je airconditioning kunt aansturen en slim kunt maken.* Zo zit je er altijd lekker koel bij. Maar dat is niet het enige voordeel van deze klimaat assistent... Wij zetten nog vier voordelen voor je op een rij!

36

Je airco altijd en overal bedienen

Bespaar op je energierekening

Het maakt niet uit of je thuis bent of onderweg, je kunt jouw airco altijd en overal bedienen. Dat doe je heel eenvoudig met de tado° app. Zo kun je programma’s instellen, zodat je airco automatisch aan of uit gaat op bepaalde tijdstippen, of je kunt je airco laten reageren op geofencing. Dit laatste zorgt ervoor dat je airco aangaat als je smartphone in de buurt komt. Wil je jouw airco ook met je stem kunnen bedienen? Dit kan in combinatie met de Google Assistant, Amazon Alexa of Apple HomePod.

Door de slimme functies van de aircobediening verhoog je je comfort, en verlaag je tegelijkertijd je energierekening. Je airco hoeft namelijk niet een hele dag aan te staan als jij ‘s middags thuis wil komen in een koel huis. Ook kan de aircobediening detecteren wanneer er een raam openstaat en vervolgens de airco uitschakelen. In de app krijg je dagelijks een overzicht van hoeveel je bespaart met tado°.

Smart.Start. - Magazine


met tado°

Bekijk ‘m op 50five.be/tado-airco

Profiteer van een gezond klimaat

Makkelijk te installeren

Als de lucht in je huis van goede kwaliteit is, heeft dat een positieve invloed op je gezondheid, productiviteit en slaapkwaliteit. De slimme aircobediening van tado° helpt je daarbij. In de app krijg je specifiek advies, bijvoorbeeld wanneer en hoe lang je het beste een raam open kunt doen en een waarschuwing wanneer een kamer risico loopt om schimmel te ontwikkelen.

De installatie is een fluitje van een cent. Er is geen extra bedrading nodig, alleen verbinding met je wifi-netwerk. Je kunt de aircobediening aan de muur monteren, maar ook op een tafel plaatsen. Zo kun je in een mum van tijd gebruikmaken van de slimme klimaat assistent!

*De tado° Slimme Aircobediening V3+ is geschikt voor alle airco’s met infrarood ondersteuning en een display. De tado° vervangt dan de bestaande afstandsbediening en maakt verbinding met je wifi-netwerk.

Smart.Start. - Magazine

37


Dit wist je nog niet over 50five Het feit dat je het Smart. Start. Magazine in je handen hebt, is voor ons de bevestiging dat smart home leeft bij jou. Bij ons ook, dus af en toe willen we wat meer van onszelf laten zien. Gewoon omdat je zo een beter beeld krijgt van ons. Er werken hier namelijk mensen met een enorme passie voor smart home en dat verbindt ons. Met wat kleine feitjes laten we je kennismaken met ons! Wist je dat… …we al meer dan 100.000 klanten blij hebben gemaakt?

…we de grootste smart home webshop van België zijn? Je verwacht het misschien niet, maar met meer dan 2000 smart home producten in onze shop zijn we de grootste van Nederland én België.

…we ons ook inzetten voor duurzame e-mobility? Onze adviseurs van Groenopladen.be zijn experts in laadstations voor elektrische auto’s. Ze verzorgen advies en de plaatsing van laadstations bij mensen thuis van A tot Z.

…je bij ons terecht kan voor grote bestellingen? Op zoek naar relatiegeschenken, producten voor winacties, of wil je gewoon veel van 1 product bestellen. Dat kan, als bedrijf of als particulier. Stuur ons gerust een bericht, smartadvice@50five.be!

38

Smart.Start. - Magazine

We zijn trots dat we al zoveel mensen enthousiast hebben kunnen maken voor smart home! We hebben al meer dan 100.000 tevreden klanten in België.

10

…het bij ons niet alleen gaat om verkopen?

Oké, met jouw aankoop zijn we wel degelijk blij, maar we gaan verder dan dat. Bij ons gaat het ook om het juiste advies geven, zodat je de beste smart home oplossing vindt voor jouw situatie. En achteraf kunnen we je ook helpen met de installatie ervan - smart advice for every smart device!

... we slimme installateurs paraat hebben staan? Hoe fijn is het om te kunnen beschikken over slimme installateurs die je ontzorgen en de installatie van je smart home product voor jou komen doen. Gewoon omdat het makkelijk is, een luxe of omdat je zelf twee linker handen hebt. Onze partner Ajusto helpt onze Belgische klanten graag! Ga naar ajusto.be.


Tussen Gadgets & Smart Presentator Frist Sissing heeft na bijna 5 jaar presentatie van het programma Tussen Kunst & Kitsch, kunst meer leren waarderen. Maar het herkennen van de pareltjes tussen de prullaria is nog altijd een uitdaging. “De ervaren experts die meewerken aan dit programma zijn er dan ook niet voor niets,” aldus Frits. Frits is op zoek naar meer wooncomfort in zijn historische huis uit 1898 maar vraagt zich af hoe hij zelf de smart home ‘kunst’ van de smart home ‘kitsch’ onderscheid. Tijd om een expert in te schakelen. 50five verwarmingsexpert Roy komt langs voor een schouwing en geeft het antwoord.

Smart.Start. - Magazine

39


We bellen aan en worden netjes ontvangen. Het huis is al behaaglijk warm. Het valt ons op dat het huis een typische ouderwetse indeling heeft met meerdere leefruimtes. Dus we begrijpen meteen waarom Frits ons benaderd heeft. Hij vertelt trots dat hij bewust bezig is met het verwarming van zijn huis en zijn energieverbruik. De kruipruimte en kelder onder de woonkamer veroorzaken nog vaak een koude vloer. Dus het gelijkwaardig warm krijgen van alle ruimtes is een puzzle. Ze hebben een losse thermostaat die ze telkens meenemen naar de kamer waar ze op dat moment meer warmte nodig hebben. “Ik vind mezelf al erg hip met zo’n losse thermostaat, maar ik weet dat het het probleem niet oplost. Ik heb mezelf vaak de vraag gesteld hoe ik dat nou anders kan doen”, aldus Frits. “Je houdt je CVketel eigenlijk een beetje voor de gek”, zegt Roy. “Buiten dat het onhandig is, kost het je juist extra energie. Een multizone systeem kan dit probleem eenvoudig voor je oplossen”, adviseert Roy.

Tijd voor inspectie Tijd om aan de slag te gaan met de schouwing. Roy inspecteert alle radiatoren in alle kamers en bekijkt hoe eenvoudig de radiatorknoppen vervangen kunnen worden door slimme radiatorknoppen. Roy bekijkt hoe alle radiatoren verbonden kunnen worden binnen het multizonesysteem zodat het aansluit bij het leefritme en wooncomfort van Frits en zijn gezin. Zijn kinderen komen bijvoorbeeld enkel nog in het weekend thuis dus ze gebruiken dus vaak maar één van beide badkamers.

40

Smart.Start. - Magazine

Het slimme vonnis “Er ligt trouwens ook vloerverwarming in de keuken. Kan die dan ook slim gemaakt worden dan?” vraagt Frits. “Dat kan zeker! Als ik alles zo bekijk, dan kun je het beste voor een Honeywell Evohome systeem kiezen. Jullie hebben dan 13 radiatorknoppen, 1 centraal bedieningsscherm en een extra thermostaatje boven op de slaapkamer nodig. Alles is dan te bedienen vanaf een paneel maar ook vanuit de app. Geen gedoe meer om de thermostaat telkens te verplaatsen,” aldus Roy. We maken direct een nieuwe afspraak voor de installatie. En Frits merkt vrolijk op dat hij nu al uitkijkt naar het gemak van het bedienen met een app.


Nu jullie er toch zijn...

Blind vertrouwen op ervaring

“Moet mijn wifisignaal nog bekeken worden om straks de Honeywell goed te kunnen bedienen?” vraagt Frits. Roy antwoort dat het wifisignaal sterk genoeg is. Maar nu we er toch zijn, geeft Frits aan dat hij baalt van zijn wifisignaal thuis. “Ik heb een soort versterker boven, maar die heeft een eigen naam. Ik ben dus continue aan het wisselen tussen de wifinetwerken om overal een goede verbinding te hebben. Mega onhandig! Dat kan vast beter?” Roy adviseert dat een mesh-netwerk dit probleem zou moeten kunnen verhelpen. Dan vindt jouw apparaat zelf het wifipunt met het sterkste signaal in huis, zónder dat je zelf hoeft te wisselen van netwerk. Roy neemt snel een kijkje in de slaapkamer en in de meterkast en ontdekt tot zijn verbazing dat er al een zeer geavanceerde meshrouter aanwezig is. Toch gek dat Frits deze problemen ervaart. “Deze is dan vast niet goed aangesloten,” concludeert Frits zelf. “Zo zie je maar,” zegt Roy, “een kwalitatief hoogstaand product levert geen toegevoegde waarde wanneer deze niet goed geïnstalleerd en geconfigureerd is. Ik denk dat een TP-link netwerk beter bij jullie past,” adviseert Roy. “Eenvoudig te installeren en zo kan je zelfs goeie wifi krijgen tot in je tuin! Goede wifi is immers de basis van een smart home.”

Frist benoemt dat je soms bent overgeleverd aan de kennis en betrouwbaarheid van experts. “Net als bij het programa Tussen Kunst en Kitsch moet je toch leunen op de 30 jaar ervaring van deze experts wil je écht weten wat je huis hebt. Dus ik ben erg blij dat jullie mij kunnen vertellen hoe ik mijn huis slimmer kan maken op de juiste manier. Zo’n verkeerd ingestelde meshrouter is een mooi voorbeeld dat je het duurste van het duurste aan kunt schaffen, maar je dan nog niet per se een ‘pareltje’ te pakken hebt.

Hoe smart is Frits verder? “Ik luister graag naar disco of R&B sounds maar tegenwoordig klinkt er op zondagochtend klassieke muziek door mijn Sonos speakers. Verder hebben wij een alarmsysteem in huis met deursensoren. Dat systeem zat al in het huis toen we het kochten maar is verder niet slim ofzo. Ik zou dat graag willen uitbreiden met enkele slimme buitencamera’s. Ik ben tevens erg nieuwsgierig naar slimme verlichting. Ik associeer LED verlichting nog met felle witte verlichting. Koud en verschrikkelijk. Ik zou het wel leuk vinden om de gezelligheid van de oude gloeilamp te kunnen ervaren, maar dan met een leuk appje erbij ofzo. Misschien gauw maar eens naar 50five. nl gaan denk ik,” grapt Frits met een glimlach.

Over Frits Frits: Nederlandse tv-presentator bij de AVROTROS Bekend van: Opsporing verzocht, Maestro en Tussen Kunst & Kitsch Frits’ kijk op smart: Ik zie mezelf als een beginner in smart home. Ben wel zeer geïnteresseerd in alle ontwikkelingen. Een koelkast die scant wanneer je melk op is, vind ik onzin. Ik stoor me niet aan de privacy issues die rondom Smart home spelen, ik doe verder niks geks wat ze niet mogen weten toch!? Ik ben groot fan van NL Ziet, overal ter wereld alles kunnen kijken. Hoe slim is dat!

Smart.Start. - Magazine

41


WE Bij 50five willen we graag weten wat we verkopen en dus maken we zelf thuis ook veel gebruik van ons assortiment. Of zoals de Engelsen zeggen: ‘Practice what you preach.’ Welke favoriete smart apparaten gebruiken onze 50fivers thuis en waarom?

L VE Adviesprijs

€ 169,95 NEST PROTECT

Waarom dit product?

Waarom dit product?

Hoe bevalt het?

Hoe bevalt het?

“Ik fiets vaak naar werk, en deze koptelefoon is super handig op de fiets, omdat je het verkeer om je heen nog hoort. Op kantoor is het ook fijn, omdat ik collega’s nog kan horen terwijl ik ze op heb.”

Luc (28)

Junior content marketeer

Smart.Start. - Magazine

€ 125,-

AFTERSHOKZ AEROPEX

“Het is vooral tof om een product te proberen wat nog heel nieuw en onbekend is. De koptelefoon zit niet in je oor, maar je hoort het geluid via trillingen op je jukbeenderen. Hierdoor zijn best veel mensen nieuwsgierig naar hoe het werkt. Dat is altijd wel leuk. ”

42

Adviesprijs

“Een rookmelder is altijd nodig en deze heeft als extra bonus een ingebouwde koolmonoxidemelder. Ook vind ik het fijn dat ze onderling in verbinding staan, zodat als er een melding komt je ook weet waar je de oorzaak moet zoeken.” “Heel goed, vandaar dat ik er vorige maand een derde bij heb gekocht. Ik ben heel vergeetachtig, dus het feit dat ze zichzelf testen is super. En de nachtlampfunctie is fijn als je laat thuiskomt of ‘s nachts nog even naar het toilet gaat.”

Nicole (31)

Supervisor customer care


SMART Adviesprijs

Adviesprijs

€ 179,-

Adviesprijs

€ 219,-

€ 1.646

WITHINGS STEEL HR ACTIVITY TRACKER

NEST THERMOSTAT E

SONOS BEAM, SUB EN 2X ONE SL

Waarom dit product?

Waarom dit product?

Waarom dit product?

“Ik vind het belangrijk om mijn hart onder controle te houden en dit horloge helpt me daarbij. Daarnaast ziet hij er ook gewoon mooi uit.”

Hoe bevalt het?

“I love it. Het enige minpuntje is dat wanneer de batterij bijna leeg is, hij niet meer altijd betrouwbaar is. Daarentegen blijven ze de app verbeteren en wordt de horloge uitgerust met steeds meer functies. Ik kijk nu al uit naar de volgende verbetering. ”

Aloys (39)

Incident manager Technology administrator

“Het licht op wanneer je langsloopt en geeft de temperatuur weer. Het is ook handig, want ik vergeet de eerste dagen altijd weer de verwarming uit te zetten als het weer warm wordt. Zo stook ik niet voor niets!”

Hoe bevalt het?

“Het zorgt voor superveel comfort. Als mijn zoon terugkomt van school terwijl ik aan het werk ben, kan ik de verwarming voor hem aanzetten terwijl ik op kantoor ben, zodat het thuis lekker warm is als hij binnenkomt.”

Renske (40)

Field operations

“Omdat de geluidskwaliteit natuurlijk heel goed is, maar vooral ook om het gebruiksgemak. Je kunt het gebruiken voor het geluid van je tv en als je bijvoorbeeld met Spotify muziek aan wil zetten kun je dat direct in de Spotify app regelen.”

Hoe bevalt het?

“Heel goed. De eerste keer dat ik het probeerde bulderde er ineens Masters of Hardcore vól open door de speakers. Dat heeft het appartementencomplex wel gehoord, want er komt een orkaan van geluid uit. ”

Jeroen (33)

Marketing Communications Specialist

Smart.Start. - Magazine

43


NUKI OPENER

NUKI SMART LOCK 2.0

Nuki Opener maakt van jouw bestaande intercominstallatie een slimme deuropener.

Nuki Smart Lock maakt van jouw smartphone een slimme sleutel.

SMART

EENVOUDIG

VEILIG

Het elektronische deurslot van Nuki ontgrendelt automatisch de deur als je thuiskomt en sluit weer veilig af als je vertrekt. Je smartphone kun je daarbij gewoon in je zak houden!

De Nuki Smart Lock wordt aan de binnenzijde op een bestaand deurslot gemonteerd en is binnen 3 minuten klaar voor gebruik. En dat zonder schroeven en boren.

Behoud altijd de regie door de status van jouw Smart Lock op je smartphone te bekijken en toegangsrechten voor familie en vrienden te beheren.

Meer over Nuki: nl.50five.be/nuki 50five.be/nuki

Profile for 50five

50five Smart Start Magazine editie 1 BENL  

De eerste editie van het 50five Smart. Start. Magazine is uit! Hét smart home magazine met allerlei leuke, informatieve en inspirerende arti...

50five Smart Start Magazine editie 1 BENL  

De eerste editie van het 50five Smart. Start. Magazine is uit! Hét smart home magazine met allerlei leuke, informatieve en inspirerende arti...

Profile for 50five