__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

NETATMO AR EXPERIENCE

Bekijk de nieuwe deurbel in Augmented Reality

SLIM THUISWERKEN

Creëer het smart home thuiskantoor van de toekomst

ELEKTRISCH RIJDEN

Hoe een Mercedes klassieker elektrisch wordt gemaakt

Magazine

Smart. Start.

By


Ben je klaar voor vernieuwing? In deze editie staat innovatie centraal. Het woord innovatie is afgeleid van het woord ‘innovare’ wat zoiets betekent als: de creatie van iets nieuws. Smart home zit bomvol innovatie en nieuwe technieken die ons leven een stuk makkelijker en duurzamer maken. We bespreken het nieuwste 5G netwerk (pagina 14), een typisch voorbeeld van een innovatie die smart home fabrikanten uitdaagt om op hun beurt weer hun producten of diensten te innoveren. Hoe hebben de deurbelfabrikanten dat gedaan? We vergelijken de populairste modellen voor je op pagina 38. We kijken nog even terug in de tijd naar de voorspellingen die we tientallen jaren eerder deden over waar de techniek vandaag de dag zou staan. Of we er ver naast

2

Smart.Start. - Magazine

zitten lees je op pagina 23. Maar het leven in een smart home is soms ook even wennen. Herken jij de situaties op pagina 28 ook? En wij werden erg enthousiast toen we hoorden dat Monceau Automobiles oude Mercedes klassiekers elektrificeert. Hoe? Lees alles over dit schoolvoorbeeld van innovatie op pagina 4. Veel leesplezier! Els Borsten Eindredacteur 50five


Een groen hart onder een vintage Mercedes-kap!

Inhoud 4 8

10

Colofon Smart. Start. Magazine Dit is de zesde editie van het Smart. Start. Magazine van 50five, de grootste smart home shop van Nederland en België. Het blad verschijnt twee keer per jaar. We vertellen je hierin graag meer over wie we zijn, wat er speelt in de smart home wereld en welke toffe producten daarbij horen. Ons motto is niet voor niets: “Smart advice for every smart device.” Aan deze editie werkten mee: Dániel Bosveld (content), Els Borsten (eindredactie), Jeroen Mutsaers (content), Luc Raijmakers (content), Bobbi Kruijsen (content), Robin Boers (content) en Rob Dumoulin (design). De volgende editie van het Smart. Start. Magazine verschijnt in het voorjaar. Bedankt voor het lezen! Heb je vragen, tips, bezwaren of complimenten? We horen het graag via redactie@50five.com De prijzen in dit magazine zijn adviesprijzen. Voor actuele prijzen verwijzen we je graag naar onze website 50five.be

Welke slimme lampen kies jij?

Zakelijk elektrisch rijden én laden, wat moet je weten?

13

You love smart

14

Waarom wij wél fan zijn van 5G

20 Het thuiskantoor van de toekomst

Smart home is soms nog even wennen…

28 32 37

Een kijkje achter de schermen bij onze monteurs

Netatmo AR Experience

42

HomeKit: hét smart home platform voor Apple-gebruikers

Smart.Start. - Magazine

3


Een groen hart onder een vintage Mercedes-kap! Belgisch-Nederlandse startup elektrificeert die goeie ouwe Benz. Meer en meer hybride en elektrische auto’s rollen van de band. Toch is het jammer om die oude vintage modellen uit het straatbeeld te zien verdwijnen. Daarom hebben de oprichters van Monceau Automobiles een bijzonder concept neergezet: ze restaureren en elektrificeren oude Mercedes modellen, volledig op maat en klaar voor de toekomst. Virtueel ontwerpen in 3D

Bij Monceau Automobiles zijn we gepassioneerd over het elektrificeren van de geliefde en welbekende Mercedes classics uit de jaren ’60, ‘70 en ‘80, zegt medeoprichter Roel Pollen.

We willen dat onze klanten enkel genieten van het rijden van een klassieker, maar niet de zorgen hebben die vaak bij zo’n oude auto horen. Weinig onderhoud dus en altijd ‘ready to go’. Daar komt echter heel wat bij kijken. Want, wat gebeurt er wanneer je een 250 kilo wegende benzinemotor vervangt door een slechts 38 kilo wegende elektrische motor? Hoeveel battery packs moeten er geplaatst worden om een concurrerende accucapaciteit te kunnen bieden. Waar en hoe plaats je deze slim in de auto? Om al deze vragen goed te kunnen beantwoorden, ontwerpen we eerst alles in 3D. Op basis van een 3D scan van de gehele auto ontwerpen wij de complete aandrijflijn eerst virtueel. Ook de software die de auto aanstuurt, is eerst volledig gesimuleerd alvorens deze in de auto gaat draaien.

Laden van de auto De batterijcapaciteit van de auto is 50kWh. Het volledig opladen hiervan duurt gemiddeld zo’n twee uur bij het maximale laadvermogen van de 22kW onboard lader. 4

Smart.Start. - Magazine


We werken momenteel ook aan een snellaadoptie. De traditionele stekker plaatsen we achter de originele tankdop, maar om te kunnen snelladen zal een eigen unieke stekker nodig zijn en deze kunnen we bijvoorbeeld huisvesten achter de grill. Alles is mogelijk in overleg met de klant, zegt Roel trots.

Het groene hart

Uniek staaltje werk

“Niet alleen komt er een jongensdroom uit om veel met auto’s bezig te zijn, maar zo draag ik ook een steentje bij aan het groener maken van de planeet,” zegt Roel, die zelf ook erg actief is in een lokale energiecoöperatie. “Ook bij onze klanten zien we een stijgende bewustwording van hun zogenaamde Carbon Footprint. Het is echter niet altijd de voornaamste reden om een Monceau elektrische klassieker aan te schaffen. De combinatie van iconisch design en de moderne elektrische aandrijving is natuurlijk verlokkend, evenals de unieke rijervaring. Maar ook het feit dat je met deze klassieker wél overal mag rijden, dus geen last hebt van milieuzones of andere beperkingen als je gaat rondtoeren.”

Monceau zegt dat deze elektrische klassiekers in minder dan zeven seconden accelereren van 0-100 km/u en een bereik hebben van bijna 300 kilometer. Daarmee positioneren ze zich mooi in het midden van het huidige aanbod van elektrische auto’s. De prijzen beginnen bij € 159.000. Een tikkeltje duurder dan een flinke Tesla Model X, maar daarvoor levert Monceau een compleet nieuwe elektrische klassieker, volledig op maat gemaakt voor de klant. Je bent dan wél eigenaar van een uiterst uniek exemplaar. www.monceau-automobiles.com

Smart.Start. - Magazine

5


Experts in slim en d De verwarming in huis. Het is voor de meeste mensen een gegeven dat je huis comfortabel warm wordt als je erom vraagt. Men let er eigenlijk nooit op. Velen weten echter niet wat er mogelijk is om efficiĂŤnter om te gaan met je verwarming, het milieu te ontlasten ĂŠn te besparen op je stookkosten. Met de komst van slimme thermostaten, multizone systemen en andere slimme oplossingen werd Wifithermostaten.nl geboren. Voortkomend uit een traditioneel installatiebedrijf dat sinds 1956 bestaat, weten de experts daar precies wat er mogelijk is met slim verwarmen.

Wifithermostaten.nl werkt samen met:

6

Smart.Start. - Magazine


duurzaam verwarmen Wat is Wifithermostaten.nl? Zij zijn dé expert in advies, ondersteuning en installatie als het gaat om slim en duurzaam verwarmen. Slimme thermostaten (ook wel wifithermostaten genoemd) zijn relatief nieuw op de markt en mensen zijn niet altijd op de hoogte van de mogelijkheden ervan. Een slimme thermostaat is namelijk meer dan een thermostaat die je met een app kan bedienen. Ook zijn mensen terughoudend in het gebruik van slimme apparaten, vooral als zij niet technisch onderlegd zijn. Wifithermostaten.nl is er om advies te geven over hoe men de verwarming thuis kan verduurzamen en wat daarvoor nodig is. Bovendien hebben ze gecertificeerde installateurs in dienst die alles deskundig kunnen komen installeren.

De meerwaarde van persoonlijke aandacht Je kunt in de webshop slimme thermostaten en andere verwarmingsproducten los bestellen. Dat is voor de doe-het-zelvers of mensen die simpelweg een slimme thermostaat willen ophangen. De échte meerwaarde zit ‘m echter in persoonlijk advies op maat, begeleiding en deskundige installatie om zoveel mogelijk energie te besparen én comfortabel te verwarmen. Ieder huis is anders, elk verwarmingssysteem is anders. Dat betekent dat ook een slimme verwarmingsoplossing maatwerk is. Dat geldt

dan met name voor zogenaamde multi-zone oplossingen, waarmee je verschillende kamers of zones onafhankelijk van elkaar kan verwarmen.

De krachten bundelen Sinds 2017 valt Wifithermostaten.nl onder 50five. Dat betekent dat de krachten van beide partijen werden gebundeld. Hierdoor werken we met de beste merken, hebben we gecertificeerde monteurs door heel Nederland en staan we altijd klaar om mensen te helpen met hun vragen en wensen. Ook kunnen we naast slimme verwarming ook slimme camera’s, verlichting en andere smart home oplossingen bieden om een écht slim huis te creëren.

Wat brengt de toekomst? Wifithermostaten.nl richt zich vooral op oplossingen om duurzamer om te gaan met verwarmen. Om uiteindelijk een CO2-neutrale samenleving te realiseren, werken ze veel samen met grote merken die bezig zijn met innovatieve technieken. Denk bijvoorbeeld aan warmtepompen, zonnepanelen en andere oplossingen waar geen gas aan te pas komt. Ondertussen staan ze natuurlijk altijd voor je klaar als je ook geïnteresseerd bent in een lagere energierekening en comfortabel verwarmen.

Smart.Start. - Magazine

7


Welke slimme lampen kies jij? Tegenwoordig zijn er slimme lampen in overvloed, van allerlei merken. Daardoor kan het maken van een keuze soms lastig zijn. Om die reden hebben wij voor jou een overzicht gemaakt van de functionaliteiten van verschillende slimme lampen, waardoor jij gemakkelijk een keus kan maken. Wat zijn slimme lampen? Wat slimme lampen onderscheidt van normale lampen is dat slimme lampen zijn aangesloten op het internet. Deze lampen kunnen op afstand worden bediend, gedimd en kunnen vaak van kleur veranderen. Deze lampen heb je voor zowel binnen als buiten.

Type fitting Eén van de eerste dingen om rekening mee te houden is wat voor type fitting je nodig hebt. Logischerwijs passen niet alle slimme lampen in alle armaturen, net zoals bij gewone lampen. Zo zijn de E27 en E14 de meest voorkomende fittingen.

Functionele of sfeerverlichting Ook belangrijk is het aantal lumen in een lamp. Dit bepaalt hoe fel de lamp is. Als je een lamp wilt om sfeer te creëren, maakt het aantal lumen niet zoveel uit. Mocht je een lichtstrip willen in de keuken voor tijdens het koken, dan is het handig om een lichtstrip te hebben die veel licht geeft.

8

Smart.Start. - Magazine

Kleurlampen, witte lampen of white ambiance De mogelijkheden qua kleur zijn bij slimme lampen veel uitgebreider dan je gewend bent van normale lampen. Met slimme kleurlampen kan je tot wel 16 miljoen kleuren door de kamer laten schijnen om een unieke sfeer te creëren. Als je geen grote fan bent van felle kleuren, maar je alsnog houdt van speling met licht, is white ambiance een goede keus. Deze lamp kan verschillende tinten wit aannemen. Dit kan van fel wit tot een oranje vlamkleur en alles wat daartussen zit. Witte lampen tonen slechts één (warm) witte kleur, je kunt deze nog wel dimmen voor wat meer sfeer.

Filamentlamp of standaard LED lamp Er bestaat nu meer keus voor het uiterlijk van de slimme lampen. Eerst waren deze lampen altijd wit en stonden ze net wat minder mooi wanneer je deze in een open lamp draaide. Nu zijn er ook slimme filamentlampen, die eruit zien als een “ouderwetse” lamp met een kooldraadje erin. Wat jammer is, is dat deze vaak wel maar één kleur kunnen schijnen, namelijk (warm) wit.


Smart home platforms Vrijwel alle slimme lampen werken samen met bestaande slimme assistenten. Als je Siri in huis hebt dan moet je altijd Philips Hue lampen kopen, omdat andere lampen daar niet mee werken. Google Assistant werkt daarentegen met heel veel slimme lampen. Heb je dus al een slimme assistent in huis, kijk of deze werkt met de slimme lampen die je wilt aanschaffen.

Wifi of hub Wanneer je weet wat voor type slimme lampen je wilt, moet je beslissen hoe je deze wilt integreren in je huis. Hierin heb je twee opties: de lampen direct aansluiten op wifi of gebruik maken van een hub, ook wel bridge genoemd. Een hub is een apart systeem dat werkt met het Zigbee protocol. Smart home apparaten vormen dan onderling een netwerk en communiceren via een eigen netwerktaal, Zigbee. Sommige merken werken alleen maar met een hub. Dit zijn merken als Philips Hue, Trust en Innr. Kies je ervoor slimme verlichting van onder andere WiZ, TP-link of myStrom te halen, dan kan je deze aansluiten op je wifi-netwerk en heb je geen hub nodig. Het voordeel hiervan is dat je eerst kan uitproberen of een slimme lamp iets voor jou is zonder dat je extra geld uitgeeft aan een hub. Daarnaast werkt de slimme lamp ook meteen. Een nadeel is dat het bereik slechter is bij slimme lampen die zich verder weg van de router begeven. Wil je dus ook slimme buitenverlichting? Ga dan zeker voor Zigbeelampen, anders kan het zijn dat je de lampen niet kan bedienen.

Gaan voor een duur merk of juist goedkoper? Philips Hue is een van de beste, maar daarmee ook een van de duurste merken die slimme verlichting maakt. Zij waren de eersten die de slimme lampen op de markt brachten waarna vele anderen volgden. Ook is hun app zeer uitgebreid. Waar Philips Hue zich alleen focust op verlichting, zijn er merken als Hombli die een breder assortiment aan slimme producten hebben en ook gunstiger zijn qua prijs. Als je meerdere slimme producten van hetzelfde merk aanschaft, werken deze goed met elkaar samen. Dit betekent niet dat je verschillende merken niet met elkaar kan combineren. Zo kunnen sommige lampen wel op de bridge van Philips Hue, maar andere lampen weer niet. Houd ook rekening met eventuele aankopen van accessoires zoals bijvoorbeeld bewegingssensors, zodat deze kunnen samenwerken met je andere slimme producten.

Smart.Start. - Magazine

9


Zakelijk elektrisch rijden én laden, wat moet je weten? Het uitkiezen van een elektrische leaseauto is niet zo ingewikkeld. Tegenwoordig is er genoeg keus en zijn er betaalbare en mooie auto’s met een goed bereik. Net als dat je bewust kiest voor de elektrische auto die bij je past, moet de laadpaal ook bij je passen. Maar waar moet je dan op letten? Wie wordt eigenaar van de laadpaal? Wie betaalt de kosten van het opladen en de aanschaf van de laadpaal?

1

Zakelijk verrekenen van je privé stroomgebruik

Als werkgever kun je beter aan je werknemers een volledig leasepakket aanbieden: een elektrische auto, laadpaal én abonnement waarmee jouw werknemer automatisch zakelijk kan verrekenen. Dit is het gemakkelijkst voor iedereen. De werknemer heeft geen gedoe met het handmatig uitdraaien van stroomverbruiklijsten voor personeelszaken om uit te laten keren. Automatisch verrekenen scheelt ook handelingen voor de werkgever. Laat je hierover goed informeren bij de keuze voor je laadpaal. Ben je een Eenmanszaak of wil je werkgever geen abonnement afsluiten voor de automatische verrekening? Let dan goed op tegen welke prijs één kWh vergoed wordt. Met een losse kWh-meter kun je makkelijk een onderscheid maken tussen zakelijk en privé stroomverbruik.

10

Smart.Start. - Magazine

TIP

TIP

Deze vragen én meer stellen we aan leasespecialist Joeri van Dam van LeaseAholic.

2

Opladen als je zonnepanelen hebt

Als je zonnepanelen thuis op je dak hebt liggen, heb je in een interessante situatie. Je kan namelijk deze stroom gebruiken om je auto goedkoop op te laden. Als je PV-panelen (zonnepanelen) hebt, dan kan een hiervoor geschikte EV-lader slim gebruik maken van de zonne-energie en deze rechtstreeks voor je elektrische auto gebruiken. Controleer dit, want de optie is bij veel laders niet aanwezig of het is onduidelijk hoe ze hier mee omgaan.


TIP

Joeri van Dam Lease-specialist

3

Kies een elektrische auto met de juiste laadsnelheid die past bij je gebruik.

Denk dat je dat je veel onderweg moet gaan laden, dan is een hoge DC-laadsnelheid belangrijk. Staat de elektrische auto vaak thuis en heeft hij een kleinere accu, dan moet je goed letten op de AC-snelheid van je auto. DC (Direct Current) is gelijkstroom en laad je onderweg. AC (alternating current) is wisselstroom en dat levert je huis en de meeste openbare laadpalen. Door rekening te houden met de AC en DC laadsnelheid voor jouw behoefte, dan kunnen andere elektrische auto’s ineens veel aantrekkelijker worden.

“Kijk naar de AC- en DC-snelheid die bij jouw gebruik past.” Onderweg laden en 20 à 30 minuten wachten is helemaal niet zo erg als gedacht. Houd bijvoorbeeld rekening met een kleine koffiepauze bij een snellaadpunt. Maar ‘s nachts laden aan huis is ook prima en kan ook met een lagere laadsnelheid gedaan worden. Ik verwacht dat AC laden thuis met 11kW gewoon standaard gaat worden.

“11 kW AC thuisladen wordt de standaard.” Wil je thuis op 22 kw laden, dan moet je aansluiting verzwaard worden.

Smart.Start. - Magazine

11


Over niet al te lange tijd zullen we volledig van het gas af te moeten stappen. Pak het dan meteen goed aan en laat je meterkast nu van 1 fase naar 3 fase aanpassen. Je geniet meteen van het voordeel dat je je auto sneller kunt laden én straks is die inductiekookplaat óf warmtepomp direct aan te sluiten. Misschien komt er wel een 2e elektrische auto in het gezin? Sommige laders zijn uitgerust met extra functionaliteiten die je slechts hoeft te ontgrendelen zodra je deze nodig hebt, maar je kan natuurlijk geen extra stekkerpunt ‘ontgrendelen’.

TIP

Over niet al te lange tijd zullen we volledig van het gas af moeten stappen. Pak het dan meteen goed aan en laat je meterkast nu van 1 fase naar 3 fase aanpassen. Je geniet meteen van het voordeel dat je je auto sneller kunt laden én straks is die inductiekookplaat óf warmtepomp direct aan te sluiten. Misschien komt er wel een 2e elektrische auto in het gezin? Sommige laders zijn uitgerust met extra functionaliteiten die je slechts hoeft te ontgrendelen zodra je deze nodig hebt, maar je kan natuurlijk geen extra stekkerpunt ‘ontgrendelen’.

5

De eigenaar van de lader

Als je je laadpaal mee laat financieren in je leaseprijs, dan is de leasemaatschappij of jouw werkgever officieel eigenaar van de paal. Overleg met je leasemaatschappij of werkgever wat er met de lader moet gebeuren ná de looptijd van het contract. Ophalen, houden of overnemen?

12

Smart.Start. - Magazine

Vaak is de laadpaal na die periode afgeschreven. Er zijn nieuwere modellen op de markt en je leasemaatschappij of je werkgever hebben er niet direct belang bij om de lader weer van de muur te komen halen. Met een beetje gluk mag jij de lader gewoon houden of overnemen voor een prikkie. Lees jouw autoregeling goed na over hoe er na jouw contractperiode omgegaan moet worden met de lader.

6

TIP

TIP

4

Bereid je voor op de toekomst

Plaats de lader na je verhuizing

Verhuisplannen in het verschiet? In veel gevallen moet je de lader dan meeverhuizen. Er is geen vaste stelregel over wie die verhuiskosten zou moeten betalen, jij of jouw baas. Dus denk erover na wanneer je het beste de lader kan laten plaatsen. Misschien pas op je nieuwe adres en tot die tijd met een gewone stekker aan de slag, openbaar laden of op de zaak laden. Maak in ieder geval duidelijke afspraken met je baas om geen onnodige kosten te maken. Pas trouwens wel op met de meegeleverde 230V lader. Deze is niet ontworpen voor dagelijks langdurig gebruik, maar gebruik deze incidenteel. Laat je goed adviseren over de juiste lader en dienstverlening zoals automatische verrekening, vraag advies bij onze specialisten van groenopladen.be. Specifieke vragen omtrent zakelijk leasen, mail Joeri van Dam van LeaseAholic.nl op joeri@leaseaholic.nl.


You

love smart

In eerdere edities van het Smart. Start. Magazine kwamen verschillende medewerkers aan het woord over hun favoriete smart home product of oplossing. In deze editie laten we onze klanten en fans aan het woord. Zij zijn lid van ons 50five Smart Panel, een klantenpanel dat we regelmatig vragen om advies en meningen. We vroegen hen wat hun favoriete smart home oplossing is en waarom. De robotstofzuiger

Hue, Osram, Nest, Somfy en meer!

Dennis is overduidelijk fan van de robotstofzuiger in huis: “In plaats van 3x in de week zelf stofzuigen, hoef ik dat nu nog maar 1x in de week te doen. De robotstofzuiger haalt het meeste uit het oog weg.”

Willem heeft een échte smart home met diverse producten in huis: “ik heb het vooral vanwege het gemak en de veiligheid, ook op afstand, en de connectiviteit met o.a. Google Home. De onderdelen zijn in de loop der jaren aangeschaft en uitgebreid.” Hij heeft diverse Nest producten in huis, Hue verlichting (uitgebreid met Osram Lightify) en zijn rolluiken/zonneschermen slim gemaakt met Somfy.

KlikAanKlikUit “Betaalbaar en goed te combineren met Philips Hue, Ikea en Somfy”, aldus Karin. “De verlichting gaat automatisch aan en uit, de beveiliging is ook geregeld en zelfs het zonnescherm of rolgordijn kan geautomatiseerd worden.”

Philips Hue lampen Charis is ook fan van de lampen van Philips Hue: “Het licht gaat thuis volledig automatisch (op de lamp in de wc na). Hoor ik ‘s avonds laat een vreemd geluid vanuit bed? Swipe, woonkamerlampen aan en als het iets verdachts is, dan schrikt dit mooi af.”

Ring, Hue en Sonos Rob heeft meerdere oplossingen in huis en is fan van allemaal! Zo heeft hij een Ring camera, waar hij regelmatig innovatieve updates voor ziet verschijnen. Zijn verlichting is van Philips Hue, zodat hij altijd de controle heeft over de verlichting en gebruikt hij het bij zijn entertainment. Over entertainment gesproken, daarvoor heeft hij Sonos in huis: “Muziek-automation to the max!”

Smart.Start. - Magazine

13


Waarom wij wĂŠl fan zijn van 5G Het snelle 5G netwerk doet op dit moment zijn intrede en de verwachting is dat we tegen 2025 allemaal op dit nieuwe netwerk zitten. Dit betekent een grote verandering op het gebied van snelheid en connectiviteit. Wat zijn precies de voordelen en wat gaat dit betekenen voor jouw smart home?

Glasvezel de basis voor 5G

5G is het nieuwe mobiele netwerk. Het is echter een compleet nieuw netwerk en technisch gezien niet vergelijkbaar met 4G. Fabrikanten zijn druk bezig om hun producten steeds meer 5G ready te maken. Tegelijkertijd moet 5G ook andere draadloze (slimme) apparaten van stabiel internet voorzien. Bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto’s die met elkaar in verbinding staan en zo dichter op elkaar kunnen rijden. Of denk aan jouw smart home waar alle apparaten continu met elkaar in verbinding staan. Met 5G is er meer dan genoeg bandbreedte.

Zonder glasvezel is er echter geen 5G mogelijk. 5G is dan wel draadloos internet, maar 5G-zendmasten zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk. Dat moet ook wel. Glasvezel is als enige vaste netwerk snel en stabiel genoeg voor de hoge snelheid die via 5G draadloos leverbaar is.

5G is 20 keer sneller dan 4G Het belangrijkste voordeel van 5G is de hoge broadband-snelheid. Je kunt naar schatting twintig keer meer data per tijdseenheid versturen en ontvangen dan met 4G. Zo download je bijvoorbeeld een film op Netflix of album op Spotify in enkele seconden in plaats van minuten. Om een idee te geven hoe snel 5G is, kan je grofweg zeggen dat het 20 keer sneller is dan 4G.

14

5

Wat is 5G?

Smart.Start. - Magazine

Straks zal 5G dezelfde snelheid kunnen bieden, die nu haalbaar is met glasvezel, maximaal 1Gbit/s

Bijna real-time Wanneer je van huis bent en beelden van je beveiligingscamera wil kijken, zit daar vaak even vertraging in. Met 5G zal dit echt nog maar om milliseconden gaan, waardoor de vertraging dus verwaarloosbaar is. Dit is ook voor slimme sloten


5G van belang, je wil natuurlijk niet voor je eigen voordeur staan wachten. Naast je slimme beveiliging, profiteren ook je slimme entertainment apparaten hiervan. Het real-time beluisteren van het geluid bij een film is natuurlijk erg fijn en bij gamen kan deze snelheid het verschil tussen winnen of verliezen betekenen.

Wij zijn fan van 5G

5G is dus een positieve ontwikkeling voor je smart home. Het zorgt ervoor dat je apparaten altijd verbonden zijn binnen een stabiel netwerk, waardoor je verzekerd bent van een veilige en optimale belevenis. Alle apparaten en controllers zitten op ĂŠĂŠn en hetzelfde netwerk, waardoor de connectiviteit efficiĂŤnter is dan voorheen. Je kunt met meerdere mensen tegelijk bij je slimme apparaten - of dat nu in huis is of onderweg. Jouw smart home is helemaal klaar voor de toekomst met 5G.

Ga naar onze blog en lees meer over 5G. www.50five.com/blog

Smart.Start. - Magazine

15


ADVERTORIAL

tado° De perfecte temper Een slimme thermostaat is de perfecte aankoop als je je huis ‘slim’ aan het maken bent. Door je verwarmingssysteem op te delen in verschillende zones houd je gemakkelijk elke kamer in huis op de juiste temperatuur. We noemen dat multi-zone verwarming. Met het systeem van tado° bespaar je zowel energie als geld. Je kan de temperatuur reguleren via je smartphone en tado° werkt samen met Google Assistant, Apple HomeKit en Amazon Alexa.

Wat is multi-zone?

Waar te beginnen?

Met producten van tado° kan je je verwarmingssysteem opdelen in verschillende zones en de temperatuur per ruimte bepalen. Zo is een temperatuur van 20 graden ideaal voor in de woonkamer, maar in de slaapkamer is een wat lagere temperatuur beter. De woonkamer en slaapkamer kan je instellen als aparte zone en daar stel je aparte temperaturen voor in.

Wanneer je multi-zone radiatorsysteem wil installeren, moet je controleren welke kranen en knoppen er op de radiatoren zitten. Alle radiatoren in huis moeten uitgerust te zijn met een zogenaamde thermostaatknop. Deze zijn te herkennen aan de cijfers 1 t/m 5 die op de knop staan gedrukt. Sommige huizen hebben nog oudere radiatorkranen, maar deze zijn niet zomaar geschikt voor een slimme thermostaat-knop. Op deze knoppen staan geen cijfers en moet je meerdere slagen maken om ze volledig open of dicht te draaien. Mocht jouw huis nog zijn uitgerust met de ouderwetse radiatorknoppen, dan zijn er wat extra ventielen en handelingen nodig waardoor zelf-installatie iets complexer wordt. De monteurs van 50five kunnen je hier uiteraard bij helpen. Let op, voor een optimale ervaring moeten deze knoppen bij voorkeur op iedere radiator in huis geplaatst worden.

Waarom is multi-zone handig? Naar verwachting blijven veel mensen thuis werken deze winter. Dan is het voordeliger om tijdens kantooruren ook echt alleen je werkruimte op te warmen. Ook is tado° multi-zone iets om te overwegen als je een andere warmtebron hebt in de kamer waar de thermostaat hangt, bijvoorbeeld een open haard. Bij een normale thermostaat stopt de ketel namelijk met verwarmen zodra de thermostaat de gewenste temperatuur meet. Dat betekent dat andere ruimtes, die ook moeten worden verwarmd, koud blijven. Met een tado° multi-zone systeem kan je de andere ruimtes op blijven warmen als dat nodig is.

16

Smart.Start. - Magazine

Slimme vloerverwarming Eén van de meest gestelde vragen is of de tado° slimme thermostaat ook werkt in combinatie met vloerverwarming. Het antwoord daarop is ja, maar


ratuur voor iedere kamer

het werkt anders dan met radiatoren. Als je de vloerverwarming in verschillende kamers los van elkaar aan wilt sturen, moet je extra tado° thermostaten installeren in aparte kamers. Daarnaast moet elke thermostaat gekoppeld worden aan de centrale pomp van de vloerverwarming of in verbinding staan met een zoneregelaar. Het is dus lastiger om een tado° multizone systeem aan te leggen met vloerverwarming, maar het is zeker wel haalbaar als een monteur dit voor je regelt. Geen zorgen, ook hier kan 50five een handje helpen.

Niet alleen verwarming, maar ook verkoeling Tijdens de steeds warmer wordende zomers in Nederland heb je natuurlijk vrij weinig aan je radiatoren en vloerverwarming. Gelukkig kan je ook je airco ’slim’ maken met tado°. De tado° Slimme Aircobediening V3+ laat je jouw airco van een afstand bedienen. Dit werkt in combinatie met airco’s die met een infrarood afstandsbediening bestuurd worden. Zo kom je tijdens de warme zomerdagen aan in een lekker gekoeld huis.

Overzicht via de app Wanneer je nieuwe verwarmingssysteem klaar voor gebruik is, houd je makkelijk overzicht over het energieverbruik en de temperatuur van alle ruimtes in huis via de tado° app. De app monitort ook wat de luchtkwaliteit in huis is en kan advies geven om je huis beter te ventileren.

Maak gebruik van tijdschema’s Door gebruik te maken van schema’s verwarmt of koelt je huis alleen op specifieke tijden, bijvoorbeeld wanneer je in de avond terugkomt van je werk. Je kan er ook voor kiezen om je geolocatie aan te zetten. Dan activeert de tado° slimme thermostaat wanneer je in de buurt komt van huis en deactiveert deze wanneer de laatste persoon uit huis vertrekt. Ook detecteert tado° of er ramen open staan en schakelt het verwarmings- of koelsysteem uit als dat zo is. Hierdoor kan je geautomatiseerd optimaal verwarmen, koelen én besparen! Wil jij ook al je kamers afzonderlijk kunnen verwarmen? 50five.be/tado

Smart.Start. - Magazine

17


De zon als tankstation De titel van dit artikel klinkt misschien heel futuristisch, maar dat is het zeker niet. De innovaties in e-mobility en duurzaamheid de laatste jaren hebben ervoor gezorgd dat je nu overal elektrische auto’s ziet rijden. Openbare en particuliere laadpalen schieten als paddenstoelen uit de grond, al dan niet voorzien van groene stroom. Vooral dat laatste is iets om over na te denken, want hoe duurzaam is rijden op stroom die opgewekt wordt op een milieubelastende manier? Gelukkig is er de mogelijkheid om je elektrische auto te voorzien van stroom die is opgewekt door de zon!

Hoe werkt het? Eigenlijk is het concept heel simpel: je hebt een laadstation aan huis dat je auto van stroom voorziet. Als je zonnepanelen hebt, wek je zelf je eigen stroom op en gebruik je die voor je huishouden, maar je kan er dus ook je auto mee opladen zodat je elektrische auto écht duurzaam is. In feite is de zon jouw tankstation!

Is het in de praktijk net zo simpel? Nee. Je auto opladen met zonne-energie ligt een stuk genuanceerder. Stel, je hebt zonnepanelen waarmee je je huis voorziet van zonne-energie. Zodra je een ‘standaard’ laadstation laat plaatsen, gaat deze ook gebruik maken van die energie. Je hebt echter geen idee hoeveel van die energie voor je auto wordt gebruikt. Je zonnestroom wordt namelijk gewoon in je stroomnetwerk opgenomen en direct verbruikt door al je elek-

18

Smart.Start. - Magazine

trische apparaten in huis. Als je ’s avonds je auto wil opladen, is de kans groot dat je zonne-energie al is verbruikt waardoor je alsnog oplaadt via je normale netwerk. Al is dit op zich geen probleem als je gebruik maakt van de salderingsregeling.

Volledig opladen op zonne-energie, kan dat dan wel? Op dit moment zijn er enkele laadstations met software waarmee je deze direct kan aansluiten op je zonnepanelen. Deze laadstations wisselen automatisch naar het opladen met je zonnepanelen als er voldoende vermogen wordt gegenereerd. Zodoende kun je overdag laden op zonne-energie en kun je exact zien hoeveel energie je zonnepanelen aan je auto hebben geleverd. Als je dit echter in de avonduren wil doen, is de kans groot dat er te weinig wordt opgewekt door je zonnepanelen, waardoor het laadstation automatisch overschakelt naar je eigen stroomnetwerk.


100% rijden op zonne-energie met een thuisbatterij Zoals je kan lezen, zijn er mogelijkheden om je auto duurzamer op te laden, maar is het in de praktijk moeilijk om je auto 100% te laten rijden op zonne-energie. Er is een wel een manier om dat voor elkaar te krijgen: met een thuisbatterij. Dit is een batterij of accu die je thuis laat installeren en energie opslaat van je zonnepanelen. Als je deze zodanig instelt dat je laadstation prioriteit krijgt in de afname van stroom, kun je je auto 100% opladen met zonnestroom die eerder door je zonnepanelen is gegenereerd.

Kijk op www.groenopladen.be voor meer informatie en advies over rijden op zonnestroom

Smart.Start. - Magazine

19


Het thuiskantoor 7 tips voor een “slim” thuiskantoor Sinds de coronacrisis is thuiswerken heel gewoon. Je huisdieren zijn je collega’s geworden en de vergaderruimtes zijn online. Sommigen hebben speciaal voor het thuiswerken een eigen kantoorruimte ingericht waar ze ongestoord kunnen werken, anderen zijn nog steeds zoekende bij het creëren daarvan. Gelukkig zijn er tegenwoordig een hoop slimme producten die het thuiswerken aangenamer en effectiever maken.

Goed verlicht kantoor

Slimme printer

Wist je dat een goed verlichte ruimte je concentratie positief kan beïnvloeden? Dat kunnen we wel gebruiken met alle afleiding die thuis op de loer ligt. Het gebruik van slimme verlichting kan hierbij helpen, aangezien deze vaak meerdere standen heeft en je die eenvoudig vanuit je bureaustoel met je smartphone kunt aanpassen. Zo zet je de verlichting bijvoorbeeld in de ochtend wat feller, zodat je goed wakker kunt worden en een stuk alerter aan je dag begint.

Moet je regelmatig wat printen? Kies dan voor een slimme printer. Deze kun je namelijk zonder bedrading koppelen aan vrijwel elk apparaat. Ook geven ze je de mogelijkheid om op afstand documenten af te drukken via een app en kun je soms zelfs geheel automatisch nieuwe inkt bestellen nog voordat deze op is.

Houd het hoofd koel Een ventilator is op warme dagen onmisbaar in je thuiskantoor. Toch kan het wel eens voorkomen dat je nét lekker in je flow zit en het ineens te warm krijgt. Een slimme ventilator is gelukkig op afstand te bedienen met je smartphone of met een stemcommando, waardoor je niet telkens op hoeft te staan om het apparaat aan, uit, harder of zachter te zetten.

20

Smart.Start. - Magazine

Goed beveiligd In een thuiskantoor staan vaak waardevolle spullen. Met een slim alarmsysteem kun je je thuiskantoor - of hele huis - goed beveiligen tegen diefstal en inbraak. Wil je nog een stapje verder gaan? Dan kun je daar nog een slimme beveiligingscamera aan toevoegen. Daarmee kun je altijd een oogje in het zeil houden. Wanneer je op zoek gaat naar slimme beveiligingsproducten is het handig om te onderzoeken of alle apparaten ook onderling aan elkaar verbonden kunnen worden. Dit is namelijk een stuk makkelijker dan wanneer je elk apparaat los moet bedienen via een app.


van de toekomst Razendsnelle wifi Een goede wifiverbinding is – zacht uitgedrukt – erg handig wanneer je thuiswerkt. Helaas is dit niet altijd vanzelfsprekend, bijvoorbeeld als je thuiskantoor wat verder van je router vandaan is. Hoe je dit kunt oplossen? Door bijvoorbeeld met mesh routers te werken. Een mesh netwerk is een sterk en zeer stabiel draadloos netwerk. Het zorgt ervoor dat je overal wifi hebt, zonder dat je netwerkkabels nodig hebt. Ook is een mesh netwerk eenvoudig uit te breiden en gemakkelijk te installeren.

Op zoek naar een thuiswerkoplossing op maat? Ga naar 50five.be/contact

Voice assistant Hoe handig zou het zijn als je al die slimme apparaten eenvoudig met je stem kunt aansturen? Dat doe je met een voice assistant, bijvoorbeeld de Google Home of Google Nest Mini. Vind je het maar stil zonder collega’s? Geef Google dan de opdracht om de radio aan te zetten (“Hey Google, zet Radio 538 aan”). Wil je weten of het buiten droog blijft voor je wandeling tijdens de pauze? Ook dit kun je aan een slimme assistant vragen (“Hey Google, gaat het regenen vandaag?”). Of geef een commando om de verlichting aan te passen of de ventilator aan te zetten.

Noise-cancelling headphones Is er juist te veel herrie van je spelende kinderen of blaffende viervoeters om je thuis goed te kunnen concentreren? Dan zijn noise-cancelling headphones een aankoop waar je geen spijt van gaat krijgen. Deze dempen namelijk storende omgevingsgeluiden, waardoor je je beter kunt focussen. Ook zorgen ze ervoor dat je niks mist van de online vergadering met je collega’s.

Smart.Start. - Magazine

21


Wil je met ons in contact blijven? Fijn dat je ons Smart. Start. Magazine leest. Maar wist je dat je ook op een meer regelmatige basis op de hoogte gehouden kan worden van de laatste trends en aanbiedingen in smart home? We versturen namelijk wekelijks een inspirerende nieuwsbrief. Hierin vindt je natuurlijk de laatste ontwikkelingen, maar je bent ook als eerste op de hoogte van scherpe aanbiedingen.

Scan de QR-code en meld je ook aan!

22

Smart.Start. - Magazine


Toekomstdromen uit het verleden

Welke voorspellingen zijn uitgekomen? Wanneer begon de mens voor het eerst te dromen over toekomstige technologie? We kennen allemaal de briljante ideeën van Leonardo da Vinci uit de vijftiende eeuw waar de wereld toen nog lang niet klaar voor was. Hij bedacht bijvoorbeeld een tank en een soort helikopter, zonder dat ze die ook echt konden maken in die tijd. Hoe ver terug gaan de ideeën dat apparaten ons leven makkelijker en beter kunnen maken? De nieuwsgierigheid zit in de aard van de mens en het drijft innovatie. Je kunt gerust stellen dat de vroege mens net zo fantasierijk was over de toekomst als wij vandaag zijn, maar we raakten pas echt geobsedeerd door de toekomst in het midden van de 20e eeuw. Innovaties met kunststoffen en technologieën openden een wereld vol nieuwe mogelijkheden. Mensen werden echt de ruimte in geschoten en kwamen weer veilig thuis! In deze spannende, optimistische tijd dacht iedereen na over de wereld van morgen. Science fiction wakkerde het vuur van verbeelding aan. Als je terugkijkt naar de beelden en ideeën van toen is het makkelijk om te stellen dat ze ernaast zaten. Waar zijn de vliegende auto’s en robots die je huis onderhouden? Maar als je goed kijkt, zie je dat de toekomstbeelden van toen nu realiteit zijn. Welke toekomstbeelden van toen zijn nu realiteit?

Smart.Start. - Magazine

23


Shoppen op afstand Wat dachten ze toen?

Wat dachten ze toen?

Je maakt verbinding met je favoriete winkel om de hoek. Het is geen telefoontje, maar het is een live video-feed waarmee je oog in oog komt te staan met een verkoper. Ze laat je de nieuwste producten zien, je maakt je keuzes en ze verpakt een pakketje dat bij je thuis wordt afgeleverd. Elke maand sturen ze een factuur en het enige wat je hoeft te doen, is het uitschrijven van een cheque en deze met de post op te sturen. Makkie.

Het is tijd voor je wekelijkse boodschappen en je rijdt met je auto naar de nieuwe drive-in kruidenierswinkel. Grote schermen tonen de keuzes en prijzen (brood voor 23 cent!). Je belt de intercom en wacht geduldig op een antwoord. Een vriendelijke stem neemt je bestelling aan, haalt je boodschappen op en binnen 20 minuten verschijnt je aankoop op de lopende band. Een vriendelijke jongen doet ze in je kofferbak en je betaalt hem contant. Na een paar minuten komt hij terug met je wisselgeld en je bent weer op weg naar huis.

Wat is er uitgekomen? Deze fantasie uit 1950 is nu al verouderd. Je bent niet beperkt tot je lokale winkel, de beschikbaarheid van een verkoper of een onhandige doos in je keuken. Vandaag kun je letterlijk kiezen uit miljoenen producten uit de palm van je hand en ze morgen op de stoep laten zetten. Sommige bedrijven beginnen zelfs met het aanbieden van levering binnen hetzelfde uur.

24

Drive-in supermarkt

Smart.Start. - Magazine

Wat is er uitgekomen? Je wekelijkse boodschappen zijn eenvoudiger in huis te halen dan we toen dachten. Je kunt ze gewoon bestellen via een app op je smartphone, betaalt ze online en je kunt ze afhalen wanneer het jou uitkomt. Het is zelfs mogelijk om de boodschappen gekoeld en wel bij je thuis te laten bezorgen. Hoe futuristisch wil je het hebben?


Automatisch grasmaaien

De toekomst die we in de jaren ‘50 bedachten voor nu is eigenlijk al lang achterhaald. We kunnen nu zo veel meer dan we ons toen konden voorstellen. Het internet heeft alles veranderd. Wat zegt dat over onze eigen toekomstdromen? We kunnen een poging doen om ze te bedenken, maar waarschijnlijk wordt het veel groter en grootser dan we ons ooit kunnen indenken.

Wat dachten ze toen? Stel je voor dat het een zonnige zaterdag is en je eindelijk tijd hebt om het werk in de tuin aan te pakken. In plaats van met een roestige maaier te zwoegen in het warme zonlicht, klim je in je glazen cabine met airconditioning. Als een volleerd helikopterpiloot navigeer je je over het gazon. Na het maaien plaats je de cabine weer in de hangar, eh, ik bedoel schuur.

Wat is er uitgekomen? De gazonmaaiers van vandaag zijn zelfs nĂłg geavanceerder! Vandaag de dag kan een robot je gazon maaien, terwijl jij geniet van een biertje op het terras. Je kunt deze robotmaaier geheel zelfstandig zijn werk laten doen of aansturen met je smartphone, waar je ook bent!

Smart.Start. - Magazine

25


ADVERTORIAL

Geen gedoe meer aan de deur met NUKI Bij het slim maken van je huis is een slim deurslot misschien niet het eerste waar je aan denkt. Dat is logisch, want wat moet je je er precies bij voorstellen? Stiekem is een slim deurslot verschrikkelijk handig en een geweldige toevoeging aan je smart home. Begin met de Smart Lock 2.0

De deur is altijd goed dicht

Doordat je virtuele sleutels kan toekennen aan mensen buiten je huishouden, is het fijn om zelf ook nog extra te controleren of de deur wel of niet goed op slot zit. Via de app kun je zien wie de deur op slot heeft gedaan (of van het slot heeft gehaald) en of deze goed op slot zit. Met de bijgeleverde deursensor kan je zelfs zien of Je hebt nu toegang tot je huis met je de deur open of dicht is en krijg je een telefoon. Je kan zelfs virtuele sleutels pushmelding op je telefoon als deze toekennen aan vrienden en familie die toegang mogen hebben tot je huis. open staat. Of kies ervoor om tijdelijk toegang Bedien je slot van overal te geven aan de schoonmaakster met de NUKI Bridge bijvoorbeeld. Door de NUKI Bridge kan je slimme deurslot op het WiFi-netwerk worden Wanneer je thuiskomt met handen aangesloten en kan je hem op afstand vol boodschappen kan je met Auto bedienen via de NUKI app. Dit is handig Unlock meteen naar binnen zonder als de klusjesman voor een gesloten eerst te hoeven zoeken naar je telefoon. Dit werkt natuurlijk ook met het deur staat, omdat je onverwachts in de file staat. Het slimme deurslot kan automatisch op slot zetten wanneer ook van binnenshuis worden bediend je weer van huis gaat. Hiervoor moet via Google Assistant en Alexa. Met de je je smartphone of smartwatch met bridge kun je je deurslot ook koppelen Bluetooth aan je slot verbinden. aan Apple HomeKit. De Smart Lock 2.0 is een apparaat dat je over de cilinder en sleutel heen plaatst en zodoende je sleutel om kan draaien om de deur te openen. Het slot monteren gaat snel en gemakkelijk, omdat er geen schroeven en boren aan te pas komen.

26

Smart.Start. - Magazine


Accessoires voor extra mogelijkheden De NUKI Bluetooth Fob kan je zien als de vervanger voor een fysieke sleutel en bedient het slot op je deur met ĂŠĂŠn simpele druk op de knop. Ook hoef je je sloten niet te vervangen wanneer de Fob kwijtraakt, je kan hem namelijk deactiveren via de app, zodat niemand anders binnen kan komen. Je kunt ook een NUKI Keypad installeren. Via de Keypad moet je een 6-cijferige code intoetsen waardoor je toegang krijgt tot de woning. Heel handig voor als iemand geen toegang heeft tot de app of geen Nuki Fob heeft. Of als je je smartphone bent vergeten.

NUKI voor appartementen Als kers op de taart is er de nieuwe slimme intercom: NUKI Opener. Deze geeft je de mogelijkheid om de voordeur van je complex te openen, zonder dat je thuis bent. Als je wel thuis bent, kun je ook nog gewoon op de knop drukken om de deur te openen. Omdat de NUKI Opener op vier AAA-batterijen werkt, kun je deze gewoon installeren zonder toestemming van de verhuurder. In combinatie met de Smart Lock 2.0 kan je bezoekers zelfs je eigen appartement binnenlaten door toegang te verschaffen via de app als je niet thuis bent. Meer informatie over deze slimme sloten: 50five.be/nuki

Smart.Start. - Magazine

27


Smart home is soms nog even wennen… Smart home en alle innovatieve mogelijkheden bieden voor velen een uitkomst. Je kunt je huis volledig automatiseren en je smartphone of tablet is de nieuwe afstandsbediening van je huis. Je bent er eigenlijk altijd mee verbonden. De laatste jaren winnen smart home oplossingen meer en meer aan populariteit, maar lang niet iedereen is eraan gewend. We zetten, soms hilarische, situaties op een rij waar smart home nog even wennen is.

Huisdier versus stofzuiger Honden en katten zijn wel wat gewend als ze al een tijdje bij je in huis wonen: vreemde mensen die ineens binnenkomen, harde muziek, post door de brievenbus. Niet ieder huisdier is een held, sterker nog: er zijn er veel die één gemeenschappelijke vijand hebben. De stofzuiger. Dat rollende ding met slang, snoer en steel die door het baasje systematisch door het huis wordt gemanoeuvreerd. Eng ding, dus reden om ernaar te blaffen, in de slang te bijten en zelfs voor te vluchten. Smart home biedt voor de baasjes een mooie oplossing: een robotstofzuiger die al het werk zelfstandig doet. Zonder enig omkijken is je vloer schoon. Voor je huisdier is het weer een hele andere ervaring: is het een hond? Is het een kat? Een vriend of vijand? Soms negeren ze het apparaat volledig, katten gaan er wel eens op zitten, maar anderen zetten meteen de aanval in, waardoor de robotstuifzuiger onschadelijk wordt gemaakt en het eigenlijk onmogelijk is om de robotstofzuiger te gebruiken in het bijzijn van je huisdier. Het is een kwestie van wennen, ook voor je huisdier.

28

Smart.Start. - Magazine


Je schrikt je te pletter

Nat pak

Ding, dong. De bel gaat, maar je bent niet thuis. Je pakt je telefoon, waar je een melding op krijgt omdat je natuurlijk een slimme deurbel met camera hebt. Je opent de app en ziet je ouders ongeduldig voor je deur staan. Je begint een gesprekje via de app: “Hey pap en mam!”

Je bent op welverdiende vakantie, alles in je smart home staat op automatisch: je gordijnen gaan om 20.00u dicht, je lampen aan met zonsondergang en uit om 0.00u en je IP-camera’s staan op scherp. Ook aan de tuin is gedacht: om de dag gaat de zwenksproeier aan om je gazon groen te houden, volautomatisch. Wat je nog wel even aan de buurman moet vragen is om de post die onder je brievenbus opstapelt op tafel te leggen.

Je ouders staan aan je deur en mompelen tegen elkaar: “Hij zal niet thuis zijn…”. Ze draaien zich al half om. Tot opeens de deurbel tegen ze begint te praten! Ze schrikken zich te pletter en staan om zich heen te kijken waar die stem ineens vandaan kwam. Je roept nogmaals: “Ik ben het, ik praat via de deurbel, handig he?” Je ouders richten zich, nadat ze van de schrik bekomen zijn, tot de deurbel. Je zegt dat je niet thuis bent, of je iets voor ze kunt doen en spreekt op een later moment af. Je ouders stappen weer op hun fiets en verwerken het hele voorval. Die techniek van tegenwoordig is soms toch nog wel wennen.

Het is 30 graden in de namiddag, de hele week is het al warm. De buurman komt je huis binnen, pakt je post en legt het op tafel. Hij werpt een blik op de tuin en besluit toch maar even een gieter te vullen om wat planten water te geven. Voor de zekerheid. En net als hij je gazon op stapt om de rozenstruik te bewateren, schakelt je waterregelaar de sproeier in. Op je Outdoor IP-camera zie je beweging: de buurman staat drijfnat in de tuin te vloeken. Je lacht en stuurt hem een berichtje dat je op camera kon zien wat er gebeurde. De buurman moet duidelijk nog even wennen aan smart home en de mogelijkheden. Smart.Start. - Magazine

29


Ajusto, het digitale platform voor al je werken thuis Bij 50five hebben we de visie dat elk huis slimmer, duurzamer en comfortabeler kan worden gemaakt. Onze smart home shop is daar één onderdeel van, maar we doen meer dan dat. Ook het onderhoud in huis en het verhelpen van problemen wilden we vergemakkelijken. Daarom hebben we Ajusto in het leven geroepen: een digitaal platform waar je gemakkelijk een lokale specialist kan boeken voor verschillende diensten. Xavier Zech van Ajusto legt uit wat Ajusto voor je kan betekenen: Verschillende diensten

Een ketel onderhouden

“Bij Ajusto bieden we meer dan 9 verschillende diensten in en rond je huis aan. Wat je ook gepland hebt – een ontstopping, schilderwerken, werken in de tuin of het gelijkvormig maken van je elektrische installatie – dankzij Ajusto vind je makkelijk een gekwalificeerde professional bij jou in de buurt.

Zowel voor gas- als mazoutketels is het wettelijk verplicht om ze volgens de regels van de kunst te onderhouden en ze periodiek te laten keuren. Maak ook zeker gebruik van de komst van onze chauffagist om te controleren of je ketel geschikt is voor rijk gas*, dat binnenkort 1,6 miljoen Belgische huishoudens zal betreffen. Onze klanten combineren vaak het onderhoud van hun ketel met schoorsteenvegen, wat ook een wettelijke verplichting is.

Hoewel onze diensten erg gediversifieerd zijn, zijn een aantal interventies populairder dan andere.

Loodgieterij

30

Verwarming

Smart.Start. - Magazine

Electriciteit

Grote elektro

Smarthome

Werken binnenshuis

Werken buitenshuis


De omschakeling naar rijk gas

In 2029 schakelen 1,6 miljoen gezinnen om van arm gas op rijk gas. Deze omschakeling gebeurt over heel België, maar het verloop kan verschillen van provincie tot provincie. Meer informatie over de betrokken gemeenten vind je op de officiële website www.gasverandert.be/nl. Hier kun je ook zien wanneer de omschakeling gepland staat voor jouw buurt.

Een elektrische installatie gelijkvormig maken Bij de aankoop van een huis of een appartement moet je verplicht een certificaat van elektrische conformiteit ontvangen of aanvragen dat volgens de richtlijnen van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI) werd opgesteld. Dit om ervoor te zorgen dat alles gecontroleerd is en voldoet aan de normen voor een correcte en veilige elektrische installatie. Bij Ajusto helpen wij je met je certificaataanvraag, maar je kan ook op ons rekenen voor alle noodzakelijke werkzaamheden om je elektrische installatie gelijkvormig te maken: aarding, eendraadschema’s, situatieschema’s enz.

Een panne verhelpen We komen ook regelmatig en snel ter plaatse bij acute problemen. Denk aan een lek in de leidingen, een verstopt toilet, een wasmachine die niet meer werkt of een stroompanne. We grijpen meteen in en gaan zo snel mogelijk op zoek naar een oplossing. Vergt een duurzame oplossing toch meer werk? Dan stellen we altijd eerst een gedetailleerde en gratis offerte op om maximale transparantie te bieden. Welke klus u ook heeft, Ajusto stuurt altijd gekwalificeerde professionals uit uw regio op de dag en binnen tijdsbestek van twee uur van uw keuze. Dat is onze belofte. Ons credo is namelijk niet voor niets: vertrouwen, gemak en gemoedsrust.”

Smart.Start. - Magazine

31


Een kijkje achter de schermen bij onze

installateurs

32

2

STAP

1

STAP

STAP

Door de populariteit van elektrische auto’s rijden onze installateurs stad en land af om laadpalen te installeren bij onze klanten. Op dit moment zijn dat er honderden per week. Dat zijn er heel wat, maar voor onze deskundige installateurs is het geen probleem! Om je een idee te geven hoe zo’n installatie in zijn werk gaat, geven we een kijkje achter de schermen.

3

Meterkast voorbereiden

Graven en boren

Plaatsing van de lader

Er wordt altijd een aparte groep gemaakt in de groepenkast voor de lader. Ook moet de kabel vanuit de meterkast worden getrokken naar de plek waar de lader komt te staan. In veel gevallen moet er worden geboord door de muur of kan de kabel via de kruipruimte naar buiten worden getrokken. Uiteraard gebeurt dit altijd in goed overleg met de klant.

Als het nodig is, maken we de bestrating open om de kabel onder de grond weg te werken. Voor latere graafwerkzaamheden en de veiligheid leggen we er een waarschuwingslint bij, wat aangeeft dat daar een kabel loopt. De bestrating wordt ook weer netjes teruggelegd door een ervaren stratenmaker, waardoor alles weer zo is zoals we het aantroffen.

Er zijn meerdere manieren om de lader te plaatsen. Afhankelijk van de locatie monteren we de zuil op het beton of graven we een kuil om de laadpaal in te fixeren. Als de lader aan de muur moet komen te hangen, boren we logischerwijs in de muur. Elke plaatsing vereist een ander type zuil, dus het is nodig dat klanten van tevoren aangeven waar de laadpaal moet komen, zodat we het juiste materiaal meenemen.

Smart.Start. - Magazine


STAP

STAP

4

5

Testen en activeren

Storing en onderhoud

Door middel van een speciaal testkastje testen we of de laadpaal naar behoren werkt. Zo kunnen we toch testen of de laadpaal correct is geĂŻnstalleerd als de auto nog niet is geleverd. Natuurlijk leggen we onze klanten ook uit hoe de laadpaal werkt. De lader moet echter wel nog worden geactiveerd bij de laadpaalleverancier door de klant zelf.

Een laadpaal heeft in principe geen onderhoud nodig. Het kan echter voorkomen dat er storingen optreden. Als onze klanten een storing of verminderde werking waarnemen, kunnen zij altijd contact met ons opnemen. Dan zorgen wij ervoor dat de storing zo snel mogelijk wordt opgelost!

Kwaliteit staat hoog in het vaandel Om de kwaliteit van onze installaties te waarborgen worden onze installateurs uitvoerig getraind. Zij werken volgens diverse kwaliteitsstandaarden om te zorgen dat alles goed en veilig wordt uitgevoerd. Bovendien zijn we aangesloten bij Techniek Nederland en leiden we vakmensen op als Erkend Leerbedrijf.

Smart.Start. - Magazine

33


ADVERTORIAL

De slimme videodeurbel voor Apple HomeKit Netatmo komt met een eigen slimme deurbel. Op het moment van schrijven is deze nog niet uit, maar wat wel zeker is dat hij komt (of er inmiddels al is). De videodeurbel van Ring en andere smart home merken zijn al even op de markt. Waarin onderscheidt de Netatmo Slimme Videodeurbel zich?

34

Smart.Start. - Magazine


Veilig én handig

Installatie De functie van de Netatmo videodeurbel is Allereerst hebben ze ervoor gezorgd dat bijna in principe niet anders dan al gelanceerde iedereen deze videodeurbel kan installeren, al is videodeurbellen. Als iemand aanbelt, krijg hiervoor wel een bestaande aansluiting op het je een melding op je telefoon via de app. stroomnetwerk vereist. Je kunt je oude deurbel Vervolgens kun je live zien wie er aan je deur simpelweg vervangen voor de Netatmo en je staat en er zelfs een gesprek mee aangaan, bent klaar, geen gedoe met omvormers of andere ongeacht of je thuis bent of niet. Zo kun je onderdelen. Uiteraard moet je nog wel even Wifi de pakketbezorger vragen het pakketje instellen via de Netatmo app en je bent klaar. achter te laten, eventuele bezoekers vertellen De deurbel werkt samen met je bestaande dat je zo thuis bent óf verkopers vriendelijk mechanische of elektronische gong. verzoeken weg te gaan. Geen abonnementskosten, wel alle functies Ook als er overdag of ’s nachts beweging Wat ons betreft is het grootste voordeel aan deze wordt waargenomen bij je voordeur, kun je videodeurbel dat je geen abonnement hoeft af instellen dat je een melding krijgt. Ongewens- te sluiten om toegang te krijgen tot al je beelden te gasten kun je op die manier afschrikken en alle functies. Dit in tegenstelling tot merken als door tegen ze beginnen te praten. Ring en Google Nest.

Waarin onderscheidt de Netatmo Videodeurbel zich?

De beelden worden opgeslagen op een Micro SD-kaart, die bijgeleverd wordt. Ook kan ervoor Netatmo is niet over één nacht ijs gegaan bij kiezen om beelden automatisch op te slaan in je de ontwikkeling en het in de markt zetten van persoonlijke Dropbox-account of op een deze videodeurbel. Wat maakt deze deurbel FTP-server. anders?

Smart.Start. - Magazine

35


Apple HomeKit ondersteuning Dit is de eerste videodeurbel die officieel wordt ondersteunt door Apple HomeKit. Als je gebruik maakt van Apple HomeKit, zou je de live beelden van de Netatmo Videodeurbel kunnen tonen op je televisie via Apple TV of op je iPad. Ook kun je scènes aanmaken die ervoor zorgen dat de lamp in je hal bijvoorbeeld aangaat als er wordt aangebeld. Niet alleen handig, maar ook veilig als een mogelijke inbreker wil checken of je thuis bent.

De veiligheid van de Netatmo videodeurbel De gegevens die op de videodeurbel staan, zijn versleuteld volgens de laatste veiligheidseisen. Ook updatet Netatmo zijn apparaten automatisch. Je kan er dus op vertrouwen dat je data veilig is. De beelden worden lokaal opgeslagen, dus de kans dat deze in handen vallen van kwaadwillenden is minimaal. Zorg er wel voor dat je wifi-netwerk ĂŠn je Netatmo account goed zijn beveiligd.

36

Smart.Start. - Magazine

Houd de website in de gaten, voor de actuele beschikbaarheid en prijs. 50five.be/netatmo-deurbel


Ontdek de nieuwe Netatmo videodeurbel in

AR

In dit artikel lees je waarom de nieuwe Netatmo videodeurbel zo gaaf is. Geen zin om te lezen? Dan is er een toffere manier om de deurbel te leren kennen! Scan de QR code en laat je verrassen! Hoe het werkt: Scan de QR code met de camera van je 1. smartphone of code scanner app.* Klik op de link die verschijnt en geef Zappar 2. toestemming tot je camera. Zappar is een veilig programma dat augmented reality beelden kan genereren. Blijf je camera richten op deze rechter 3. pagina. Na het scannen start de Netatmo augmented reality experience!

*Als er niks gebeurt, check dan de instellingen van je camera. Voor Android; Open de Camera app, klik op tabblad More, klik op Settings en activeer Google Lens suggestions. Voor iPhone; Controleer bij Instellingen of Scan QR-codes aan staat. Controleer ook of Camera in Web geactiveerd is; Ga naar Instellingen, Safari, Camera activeren.

Smart.Start. - Magazine

37


De grote videode Welke kies jij?

Adviesprijs

Adviesprijs

279,-

Adviesprijs

279,-

299,-

Ring Pro Video Doorbell

Nest Hello

Netatmo Video Doorbell

Het vlaggenschip van Ring

Optimale beeldkwaliteit en kijkhoek

De eerste videodeurbel voor HomeKit

Netstroom

Netstroom

Netstroom

16-24V (transformator meegeleverd) 

12-24V (transformator niet meegeleverd) 

8-24V, 230V

1080p HD

1600x1200p HD, HDR

1080p HD, HDR

160° horizontaal

160° diagonaal

140° diagonaal

Opslag

Cloud

Cloud

SD-kaart tot 128GB, FTP-Server, Dropbox 

SD-meegeleverd?

n.v.t.

n.v.t.

Ja, voor extra functionaliteit en beeldopslag

Ja, voor extra functionaliteit en beeldopslag

Nee

11,43 x 4,67 x 2,03 cm

11,7 x 4,3 x 2,6 cm

13,5 x 4,5 x 2,9 cm

Compatibele netwerken

2,4 GHz, 5 GHz

2,4 GHz, 5 GHz

2,4 GHz

Werkt met draadloze gong?

Ja, meegeleverd

Ja, apart te bestellen

Nee

Voedingsbron Nominale spanning  Beeldresolutie  Kijkhoek  Nachtzicht  Tweeweg audio  Bewegingssensor  Instellen waarschuwingszones  Persoonsdetectie 

Abonnement nodig? Afmeting (HxBxD) 

Werkt met bestaande gong? Werkt met Google Assistant 

Werkt met Apple HomeKit 

Werkt met Amazon Alexa Complexiteit installatie  Bijzonderheden 

38

Smart.Start. - Magazine

Werkt samen met Nuki  deursloten. 

Kan personen aan gezicht herkennen en kan Google Nest Mini als gong gebruiken

Het eerste A-merk zonder cloud-opslag en werkt met HomeKit


eurbel vergelijkingstabel Adviesprijs

Adviesprijs

199,-

Adviesprijs

149,-

Adviesprijs

99,-

154,-

Ring 3 Video Doorbell

EZVIZ DB1

Marmitek Buzz LO

Hombli Smart Doorbell

Flexibel op te hangen door accu

Grote interne opslag en grote verticale kijkhoek

Goede prijs-kwaliteitverhouding

Draadloze deurbel met alle basis-functies

Netstroom of accu

Netstroom

Netstroom

Accu

8-24 V

8-24V

8-16V  

n.v.t.

1080p HD 

2048x1536px

1080p

1080p Full HD

160° horizontaal

105° horizontaal, 180° verticaal

145° horizontaal

160° horizontaal

  Cloud  n.v.t. 

SD-kaart tot 128GB, cloud   

SD-kaart, cloud   

SD-kaart tot 128GB, cloud   

Ja, voor extra functionaliteit en beeldopslag

Nee

Ja, voor opslag in cloud 

Ja, voor opslag in cloud 

12,8 x 6,2 x 2,8 cm

13 x 4,6 x 2,1 cm

11,5 x 4,5 x 2,8 cm

13,8 x 4,6 x 2,6 cm

2,4 GHz, 5 GHz

2,4 GHz, 5 GHz

2,4 GHz

2,4 GHz

Ja, apart te bestellen

Nee

Ja, apart te bestellen

Ja, apart te bestellen

Werkt op zowel accu als netstroom

 

Mogelijke integratie met andere beveiligingsoplossingen van EZVIZ

Volledig te integreren met hun eigen productassortiment

Volledig te integreren met hun eigen productassortiment

Smart.Start. - Magazine

39


ADVERTORIAL

Marmitek: kwaliteit van eig Marmitek is een Nederlandse firma die sinds 1997 tech-oplossingen maakt. Onlangs lanceerde Marmitek de Smart Me productlijn: smart home producten voor een scherpe prijs. Preferred online partner

Drie categorieën, één app, geen bridge

50five is door Marmitek geselecteerd als preferred partner voor online verkoop. De visie van Marmitek is om via de Smart Me producten smart homes toegankelijker, gemakkelijker en vooral betaalbaar te maken. Omdat wij net als Marmitek voorstander zijn van het toegankelijker maken van smart home oplossingen, bundelen we onze krachten!

De Smart Me productlijn bevat producten in drie categorieën: verlichting, beveiliging en energie. Maar of je nou Marmitek lampen, camera’s of slimme stekkers koopt, alle Smart Me producten werken naadloos met elkaar samen en je bestuurt ze allemaal via één app. Bovendien heb je geen bridge of hub nodig voor de Smart Me producten. Alle producten verbinden direct via wifi met het thuisnetwerk, dus je kan onmiddellijk aan de slag met je aankoop.

Scenario 1: inbrekers afschrikken

Combineer Smart Me verlichting met een Smart Me bewegingssensor, deur- en raamsensor of camera, zodat een lamp aan gaat wanneer er iets beweegt. Zo kan je potentiële inbrekers onmiddellijk afschrikken.

40

Smart.Start. - Magazine

Scenario 2: dineren in sfeer

Groepeer meerdere Smart Me lampen in een scène. Zo kan je de groep lampen tegelijkertijd bedienen. Zorg met één druk op de knop voor de juiste sfeer in huis, bijvoorbeeld voor een romantisch diner.


gen bodem Combineren en integreren Stel automations in om je smart home automatisch te laten reageren op bepaalde situaties. Om je wat inspiratie te bieden hebben we onderaan de pagina vier voorbeelden van slimme integraties in kaart gebracht.

Laat je creativiteit de vrije loop Bedenk ideale scenario’s en automations voor jouw huis en situatie en geniet van meer gemak en veiligheid. Marmitek Smart Me producten zijn nu verkrijgbaar in onze webshop!

Scenario 3: kinderen komen thuis

Komen de kinderen thuis van school terwijl jij nog aan het werk bent? Met de View ME camera krijg je een melding in de Smart Me app wanneer ze weer veilig thuis zijn. Door middel van de ingebouwde microfoon kan je ze zelfs even begroeten.

Scenario 4: weg van huis

Stel een alles-uit-scenario in waarbij alle Smart Me lampen en alle smart Me stekkers in één keer uit gaan. Lekker handig wanneer je vertrekt naar werk en niet zeker weet of je de verlichting uit hebt gezet. Met één druk op de knop in de app schakel je alle lampen en Smart Me stekkers uit.

Smart.Start. - Magazine

41


HomeKit: hét smart home platform voor Apple-gebruikers HomeKit is het smart home platform van Apple, waarin je meer dan 50 smart home merken kan koppelen. Zo kun je alle apparaten centraal bedienen met de Woning app of via stembediening met Siri. Creëer eenvoudig scènes, programmeer alles naar wens of bedien meerdere accessoires met slechts één tik op de knop. HomeKit is dé smart home oplossing voor als je een stapje verder wil gaan in je smart home.

De voordelen van Apple HomeKit Een smart home bestaat meestal uit oplossingen van diverse merken, die allemaal een aparte app hebben. Op een gegeven moment heb je meerdere apps om diverse apparaten te bedienen. Een smart home platform als Apple HomeKit lost dat voor je op! Met Apple HomeKit kun je al je smart home oplossingen integreren in één centraal systeem en één app: de Woning app. Zo kun je je slimme verlichting, verwarming, beveiliging en meer instellen, bedienen en zelfs scènes instellen waarbij meerdere oplossingen worden geactiveerd met één commando. Zeg bijvoorbeeld tegen Siri (de spraakassistent van Apple): “ik ben thuis!” en je lampen gaan aan, de verwarming gaat iets omhoog, er wordt een muziekje opgezet en je

42

Smart.Start. - Magazine

alarmsysteem wordt gedeactiveerd. Dit en meer is mogelijk met Apple HomeKit. Je bedient je Apple HomeKit systeem gemakkelijk met de Woning app op je iPhone, iPad, iMac, Apple Watch of via een slimme speaker die Siri ondersteunt. Op deze manier is HomeKit de perfecte match tussen smart home en Applegebruikers!

De veelzijdigheid van Apple HomeKit Omdat er meer dan 50 smart home merken kunnen worden aangesloten op Apple HomeKit, kun je in feite je hele huis monitoren en bedienen. Of je nou beveiligingsoplossingen wil installeren, je verlichting slim wil maken of je verwarming wil automatiseren, Apple HomeKit kan alles centraal voor je regelen.


Beveiliging

Outdoor

Met de beveiligingsoplossingen die ondersteund worden door Apple HomeKit hoef je je geen zorgen meer te maken als je de deur uit gaat. Met enkele kliks in de Woning app bedien en monitor je sensoren, IP-camera's en andere beveiligingsoplossingen in je huis.

Wist je dat je smart home niet alleen maar binnenshuis voordelen oplevert, maar dat dat ook buitenshuis perfect toepasbaar is? Buitenverlichting, beveiliging, weersensoren: allemaal producten die je in staat stellen om je smart home naar buiten te halen.

Comfort

Voordeelbundels

Met Apple HomeKit heb je alles om het jezelf comfortabel te maken in huis. Altijd de juiste temperatuur, de juiste verlichting en bovendien de mogelijkheid alles te automatiseren en op afstand te bedienen.

We hebben in onze webshop verschillende voordeelbundels samengesteld die bestaan uit producten die werken met HomeKit. Zo kun je direct aan de slag met je door Apple HomeKit aangestuurde smart home!

Energiebesparing Energie besparen met HomeKit verwarmings- en verlichtingsoplossingen is eenvoudig: je kunt via de Apple Home app schema’s maken en scènes instellen, waardoor je alleen energie verbruikt op momenten dat het nodig is.

Meer informatie vind je op 50five.nl/homekit

Smart.Start. - Magazine

43


Augmented Reality Ben je ook zo benieuwd naar de nieuwe Netatmo videodeurbel? Bekijk ‘m nu in 3D en ontdek al zijn functies met AR! Scan de QR code en laat je verrassen. Hoe het werkt: Scan de QR code met de camera van je 1. smartphone of code scanner app.* Klik op de link die verschijnt en geef Zappar 2. toestemming tot je camera. Zappar is een veilig programma dat augmented reality beelden kan genereren.

 3. Blijf je camera richten op deze pagina. Na het scannen start de Netatmo augmented reality experience! * Als er niks gebeurt, check dan de instellingen van je camera. Voor Android; Open de Camera app, klik op tabblad More, klik op Settings en activeer Google Lens suggestions. Voor iPhone; Controleer bij Instellingen of Scan QR-codes aan staat. Controleer ook of Camera in Web geactiveerd is; Ga naar Instellingen, Safari, Camera activeren.

MagazineBE06/20

AR AR

Ontdek de nieuwe Netatmo videodeurbel in

Profile for 50five

50five Smart Start Magazine editie 6 BENL  

50five Smart Start Magazine editie 6 BENL  

Profile for 50five