Page 1

Dimecres 12 de juny 2013

Actualitza’t

Una lluita guanyada Pàg. 9

El final d’una etapa L’ESO s’acaba Pàg. 10

Wert en evidència 12 alumnes en la defensa de l’escola pública

Adolescents.com

Pàg. 6


Sumari: El final d’una etapa

3

Foto denuncia

4

Fitxa tècica

Esports en acció

5

Director: Estela Gutiérrez.

Wert en evidència

6

Enquesta

7

Cartellera

8

Una lluita guanyada

10

Jornades culturals

11

Control+D

12

Treballar a la ràdio

13

Espectacles

14

De viatge anem a Vic

16

Balls de saló

17

Persones que t’arriben al cor

18

Consell de redacció: Mònica Florido Cap de secció: Mònica Ferrer Maquetació: Ariadna Aymerich

El Temps Dimecres 12

Comença l’estiu, deixem enrere les pluges i el mal temps. Avui farà sol a la major part de l’Alt Penedès però al sud hi haurà alguna nuvolada. Les temperatures estaran entre els 14º i 27º.

Dijous

Divendres

Dissabte 15

2

Pàg. 2


El final d’una etapa i el principi d’una altra Ara ja fa quatre anys que som en aquesta escola, fa quatre anys que ens van reunir a tots a la sala d’actes i ens van explicar el funcionament de les instal·lacions i ens van en-

En aquesta etapa la imatge és molt més important, perquè a primera vista la gent té molt més en compte la manera de vestir que la teva personalitat.

senyar les aules. Tots estàvem molt nervio-

No sempre anàvem a la classe amb els mateixos. El primer any ens va costar integrarnos i sempre anàvem amb els del poble, amb el pas del temps ens vam anar acostumant i agafant confiança per obrir-nos cap a l’altra gent i fer nous amics. Ara, estem apunt d’acabar aquesta etapa i començar-ne una de nova, sembla mentida que hagin passat quatre anys. Estem igual de nerviosos que quan vam fer el canvi de primària a ESO, no tots seguirem el mateix camí, ara és l’hora de decidir el que volem fer en un futur proper, perdrem companys però també en farem de nous.

sos i amb ganes de començar aquesta nova etapa, no ens coneixíem, però sabíem que després de quatre anys junts faríem noves amistats, i amb això viuríem moltes experiències emocionants. No totes han estat positives, hi ha hagut moments difícils, però tot i així ens queda un molt bon record. A primària tot era molt més senzill, hi havia menys persones, tant d’alumnes com professors, l’edifici era molt més petit i estàvem acostumats a anar sempre amb els mateixos companys cada any. Al canviar d’escola també ens va canviar la personalitat, ens vam haver d’adaptar a altres opinions i caràcters.

Mònica Florido i Mònica Ferrer.

3

Pàg. 3


Foto denúncia Com a habitant de Sant Quintí de Mediona m’agradaria denunciar que el passat dia 11 de Maig vaig veure que en una de les sortides d’emergència del poliesportiu hi ha un cadenat. La qual cosa em va

fer enfadar molt, ja que si passés algun incident no es podria fer servir. Agrairia que l’ajuntament fes alguna cosa per solucionar-ho.

pot per fer el que reivindica la foto però és realment difícil ja que, si algú com una empresa està disposat a pagar per un terreny quan no el tens en aquells moments en servei, no et posaràs a pensar en el que és preferible per un tan % de la població i, això és així i ho seguirà sent. En fi, el que vol mostrar aquesta denúncia és que s’intenti pensar més en la gent que abans necessita un lloc on es puguin reunir que, un supermercat on anar a comprar queviures quan ja ho pots fer a tants llocs del poble. Però com tantes altres pintades a la paret, ignoraran el seu missatge i la esborraran per fer més bonic el poble i com no, es gastaran els diners en això abans que en alguna altra cosa preferible de la població.

Aquesta fotografia és de Sant Sadurní i denuncia que deixin posar llocs com per exemple supermercats quan ja n’hi ha suficients al poble i que no dediquin diners a llocs on podria anar tothom a divertir-se, com per exemple un centre social. La veritat és que en aquests moments de crisi, l’ajuntament del poble fa el que

OFERTA ESPECIAL 30%

OFF

Pàg. 4

4


Esports en acció Des de la secció d’educació física es van preparar unes classes a l’equip 4, on vam fer pilates, step, spining, body pump i zumba. Eren sessions d’una hora, hi vam anar en diferents dies. Marxàvem

com la de competició, la terapèutica, i la recreativa , per acabar vam fer una sessió de relaxació. Un altre dia vam anar a Vilanova a fer un torneig de vòlei platja. Els equips eren mixtes, de nou persones. Va ser una classe d’educació física on vam aprendre i on també ens ho vam passar bé. Els equips guanyadors van ser:

deu minuts abans d’acabar la classe anterior per no arribar tard al gimnàs. També vam anar al camp de futbol de Sant Sadurní on hi van fer dos partits de rugbi, un de noies i un de nois. Quan vam acabar vam anar a classe a fer una hora i desprès vam anar a la piscina on es es va preparar una sessió de dues hores aproximadament on vam fer diferents tècniques de natació

En primera posició el vermell 1.

En segona posició el verd 3.

En tercera posició el vermell 3.

Mònica Florido i Mònica Ferrer.

5

Pàg. 5


Wert en evidència

L'Auditori Nacional de Madrid ha acollit aquest dimarts 4 de juny l'entrega dels premis de final

les altes taxes que ha implantat el ministre d’educació Wert a les universitats.

de carrera. El ministre Wert, que donava els guardons, ha quedat en evidència després que

El Govern central va aprovar fa poc la Llei Lomce, proposada pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esport que dirigeix José Ignacio Wert. Aquesta llei comportarà canvis al sistema educatiu com per exemple establir el castellà com ha llengua vehicular, deixant de banda el català. També s’implantarà l’assignatura de religió en l’educació secundària obligatòria. No tothom està d’acord en aquesta nova llei d’ensenyament, per això em fet una enquesta per les places de Sant Sadurní 6d’Anoia. Mònica Florido i Mònica Ferrer.

una dotzena d'estudiants amb samarretes verdes on portaven escrit la frase: Escuela pública: de todos para todos li hagin negat la salutació en protesta contra les retallades a l’escola pública. Un d’aquests dotze premiats en una entrevista de la cadena de televisió, la Sexta diu: “Tiene que estudiar el que vale, no solo el que puede.” amb això deixa clar la seva indignació deguda a Pàg. 6


Enquesta 1. Trobes que van fer bé de no

2. Estàs d’acord en que un alumne

donar-l’hi la mà al Wert?

pugui triar canviar l'idioma de l’aula pel seu propi gust?

Si

Si

No

No

4. Estàs d’acord en que per fer una

3. Estàs d’acord en ensenyar religió

carrera es necessiti obligatòriament

als centres públics a la ESO?

el First?

Si

Si No

No

5. Creus que els nois i nois surten preparats de la ESO?

Si No

7

Pàg. 7


Cartellera Fill de Caín Direcció: Jesús Monllaó Guió: Sergio Barrejón i David Victori Intèrprets: José Coronado, Julio Manrique, Maria Molins, Jack Taylor, David Solans, etc. Producció: Life&Pictures Sinopsi: En Nico, un adolescent amb un comportament estrany, està obsessionat pels escacs. El psicòleg que el tracta s’endinsa en el seu món inquietant i en la complexa relació que té amb el pare.

Gandhi Direcció: Richard Attenbrought. Guió: John Briley Intèrprets: Ben Kingsley, Candice Bergen, Edward Fox, John Gielgud, Trevor Howard, John Mills, Martin Sheen, Ian Bannen, Richard Griffiths, Daniel Day-Lewis. Producció: Richard Attenbrought, Rani Dubé Suresh, Jindal Michael, StanleyEvans. Sinopsi: La història biogràfica de Mahatma Gandhi (Ben Kingsley), centrada des dels seus anys a Sud-àfrica, on com a jove advocat format a Anglaterra defensa els drets dels hindús residents en aquest país, fins al seu retorn a l'Índia, on predica una resistència no violenta contra l'Imperi Britànic. Juntament amb altres líders nadius porta a l'Índia finalment a la independència.

Frankenstein Direcció: Kenneth Branagh Guió: Steph Lady & Frank Darabont Intèrprets: Robert De Niro, Kenneth Branagh, Helena Bonham Carter, Tom Hulce, Aidan Quinn, Ian Holm, Richard Briers, John Cleese, Robert Hardy, Cherie Lunghi, Trevyn McDowell, Hannah Taylor Gordon, Celia Imrie, Gerard Horan, Mark Hadfield, Jimmy Yuill, Richard Clifford, Hugh Bonneville, Patrick Doyle. Producció: TriStar Pictures Sinopsi: La prematura mort de la seva mare durant un part, arrenca violentament Víctor Frankenstein de la seva idíl·lica vida a Ginebra. Des d'aquest dia, la idea de vèncer la mort serà la seva obsessió i, per això, decideix estudiar medicina a Ingol Stadt. Allà coneix al professor Waldman, de qui es rumoreja que va passar la seva joventut estudiant la possibilitat de crear un ésser humà a partir d’altres morts. Víctor no només s'interessa pels seus experiments, sinó que està disposat a arribar fins al fons de la qüestió costi el que costi.

Pàg. 8

8


Alumnes Treballs Professors Exàmens Exposició Deures Aula Aprendre Estudiar

9

Pàg. 9


Una lluita guanyada A causa de les retallades molts professors es van negar anar de colònies però els alumnes teníem molt d’interès en anar-hi i per aquest motiu vam

Van ser unes colònies especials, no anàvem a la platja o a la muntanya a fer les típiques activitats que normalment es fan a colònies, anàvem a esqui-

fer una assentada al passadís reivindicant el dret

ar i això les feia especials. Per la majoria era el pri-

d’anar de colònies. Cada any s’havien fet, són les colònies que més s’esperen. Teníem ganes d’anarhi , al final, després de lluitar tot el que vam poder i amb l’ajuda de la representant dels alumnes al consell escolar vam aconseguir el que volíem.

mer cop que ens ficàvem uns esquis als peus, alguns ja hi havien anat algun cop però no en sabien molt i altres baixaven pistes vermelles amb els ulls tancats, tot i això van haver algunes caigudes importants amb algun esquinç.

Com cada any es van fer samarretes perquè els

Vam muntar la nostra pròpia festa, la típica disco-

alumnes les poguessin vendre i així fer més fàcil el pagament. Tot i que aquest any les colònies ens van sortir més barates perquè vam anar a França a esquiar, en comptes d’Andorra.

teca de colònies.

Pàg. 10

10

Mònica Florido i Mònica Ferrer.


nades, visites al poble. Degut que la primera activitat es va allargar vam haver de canviar l’horari previst de tota la setmana. L’última nit com cada any ens vam muntar la nostra pròpia festa, la típica discoteca de colònies. La setmana va passar molt ràpid però s’ha de reconèixer que vam acabar molt cansats. Va ser una gran experiència que vam compartir tots junts, ens queda un gran record. Mònica Florido i Mònica Ferrer.

L’alberg on ens allotjàvem era a Puigcerdà i durant tres dies pujàvem amb bus cap a França. Teníem monitors durant tot el matí i en alguna tarda i això potser les va fer una mica passades, perquè en prou feines teníem temps lliure per poder esquiar pel nostre conte. Aquesta situació va ser deguda al tema que us he comentat abans de les retallades, dels pocs professors que van voler venir, pocs s’havien esquiar i per tant no podien agafar grups per anar a esquiar lliurement. No només vam esquiar també vam fer altres activitats una mica menys cansades, com patinatge sobre gel, piscina, banys de Llo, cami-

JORNADES CULTURALS El passat 27, 28 de febrer i el 1 de març a l’Intermunicipal es van celebrar les jornades culturals en les quals, cada alumne triava entre un llistat d’activitats per fer durant aquests dies, hi havia molta diversitat de tallers, plàstics, esportius, recreatius, musicals i gastronòmics. A les últimes hores del dia 1 de febrer els que van triar els tallers de ball i d’educació canina van fer una exhibició demostrant tot el que van aprendre durant la setmana . Mònica Florido i Mònica Ferrer.

11

Pàg. 11


Control + D Dilluns dia 10 de Juny a les 11 del matí va tenir lloc una xerrada preparada a la Fassina d’en Guineu. Va ser una xerrada de trànsit en el que ens van explicar els efectes de l’alcohol i les drogues quan

Hi havien representants de diferents entitats públiques com un policia local, una infermera, un doctor, un bomber, i també gent del poble que ha patit accidents, com una noia de 22 anys que tornava d’una festa de final de curs amb els seu amics i desprès de l’accident va quedar paraplègica, i una dona que tornava de passar un dia amb família i un cotxe se’ls va tirar sobre i no va poder fer res per evitar la mort del seu marit, la seva filla i els sogres que anaven amb ella al cotxe.

agafes un vehicle. No va ser una xerrada com les típiques, en les que hi ha una persona que explica i després fa preguntes. Cada un dels col·laboradors va explicar la seva experiència en accidents de trànsit, amb ajuda d’audiovisuals ens van fer veure que la vida et pot canviar amb un segon, quan menys t’ho esperes pots tenir un accident. No no-

Mònica Florido i Mònica Ferrer.

més afecta a un mateix sinó que també hi ha terceres persones que poden sortir perjudicades.

12

Pàg. 12


Treballar a la ràdio Consol Sáenz, periodista de la radio nacional espanyola en la secció de cultura i musica llatinoamericana, aquest dilluns 10 de

que tenien preparat. Consol ens parlar que sempre s’ha de comprovar una noticia abans de publicar-la i que ser periodista no

juny va anar a l’escola Intermunicipal del Penedès on va fer una xerrada explicant les seves tasques a la radio.

és només parlar davant d’un micròfon sinó que també s’encarreguen de penjar la informació del programa a les xarxes socials.

Comença explicant les diferències entre els mitjans de comunicació públics i privats, la

Els periodistes tenen un horari laboral però no sempre es manté, depenen de les noti-

més destacada és que en els públics els fons són donats per l’estat, això comporta que el sector del periodisme sigui el segon després de la construcció amb més retallades, en canvi, els privats al ser d’una o més empreses es poden mantenir més fàcil-

cies d’última hora. Sovint fan programes fora de l’estudi i això els comporta moltes hores fora de casa i moltes hores de treball. Últimament el 80% de les noticies giren al voltant de la crisi, que és el tema més parlat i que més importa.

ment per elles soles, al ser privades fa que les noticies canviïn en base dels interessos del director.

Consol Sáenz és la presentadora del programa de radio3 El gran quilombo, on parla de cultura i de música llatinoamericana. Extreu la informació bàsicament d’internet. Diu que la motivació pel seu treball és compartir les seves experiències musicals amb gent que hi entengui d’aquest tema.

El magazine del mati, Consol el defineix com el que més informació aporta, i per això és el més difícil de fer, mai saben el que pot passar a l’últim moment, i una noticia inesperada els podria fer canviar tot el

Mònica Florido i Mònica Ferrer.

13

Pàg. 13


Espectacles BUFA&SONS El passat 7 de juny, Bufa&Sons va actuar al gimnàs de l’escola Intermunicipal.

millors i perquè ningú més ho fa”. Amb aquest tipus de música la gent pot veure que qualsevol cosa pot arribar a ser un instrument musical amb un so mínimament agradable. Bufa&Sons estan contents per-

Són un grup força peculiar, no tenen una estructura fixa d’instruments com la resta, un membre del

què fan el que realment els agrada i poden anar tirant d’aquesta professió sense haver de fer una altre feina.

grup toca la guitarra elèctrica i el baix, l’altre la bateria i l’últim tot el que es pugui bufar i soni. Però a part de la guitarra i el baix, els altres instruments són inventats i improvisats per ells mateixos.

No totes les cançons són seves. Agafen idees dels altres grups i cançons i a partir d’aquí van improvi-

El grup està format per en Xavi Lozano que és el productor principal d’aquesta idea, el Guillem Aguilar que toca la guitarra i el baix, i el Marc Vila que és el que tocava la bateria, feta amb diferents ele-

sant les seves pròpies cançons. L’actuació va ser original i interessant, degut al seu estil diferent de generar música. Tot i que hi havia

ments que podríem utilitzar perfectament en la vida quotidiana. Abans participaven en un altre grup en el que tots ells hi eren presents, però llavors to-

moments que el so era repetitiu i es feia una mica cansat però crec què és una bona iniciativa de cara al futur musical.

caven d’una manera normal fins que el Xavi se li va ocórrer aquesta idea.

Estava molt ben organitzat, tothom ho podia veure bé sense que ningú tapés a ningú, l’audició era correcte, es sentia tot molt bé i van contestar a totes les preguntes que li van formular sense problema. L’únic inconvenient que hi ha és el preu, penso que és excessiu i es podria modelar una mica.

En Xavi era flautista, un dia es va mirar bé la crossa del seu avi i es va adonar que igual que la flauta, tenia forats i un costat per on bufar. I així va començar a experimentar amb altres estris, fins arribar a fer uns 57 instruments de vent, el més estrany que han fet es fer sonar un simple enciam. Ningú més ho fa i això els fa especials, el Xavi diu: “per molt malament que ho fem seguirem sent els

Mònica Florido i Mònica Ferrer.

14

Pàg. 14


PALLASSOS AL MÓN Dimarts 11 de Juny el pallasso Òscar Navarro de 44 anys amb el nom artístic Escari, va anar a l’escola Intermunicipal a explicar el seu somni fet realitat. Ha recorregut mig món ell sol buscant fer

que somriguin, fins i tot ho ha pogut fer amb nens sord-muts i això li sembla una pujada d’adrenalina molt gratificant. Quan torna d’aquests viatges i veu les fotos, comença a reflexionar, el nas vermell es torna amb nas negre perquè observa les diferents injustícies que hi ha en aquests territoris del tercer món i s’adona que nosaltres estem vivint molt bé i que ho hauríem d’aprofitar i agrair més. Aquells nens amb alguna persona que els hi faci una mica de cas i que els faci riure d’alguna manera, són feliços i l’Òscar ho va aconseguint a mesura que va trepitjant territoris.

feliços als nens que no tenen l’oportunitat de serho degut a les guerres, pobreses, desnutricions i analfabetisme , diu que perdria la vida per fer somriure a un nen que ho passa malament. El seu projecte anomenat Taller de somnis consisteix també en intercanviar somnis entre els nens del món i intentar ajudar-los a lluitar per aconseguir el que volen fer en un futur. A deixat nassos vermells per Nepal, Índia, Argentina, Mali , Pales-

Mònica Florido i Mònica Ferrer.

tina, Gaza i Algèria... La següent expedició la vol fer a Bagdad per poder plantar allà un altre nas vermell i intentar recuperar la infantesa dels nens que a causa de les situacions del seu voltant, no han tingut cap més remei que madurar i cuidarse d’ells mateixos. Amb aquests nens hi parla amb el cor, sap poc anglès i no sap els diferents idiomes que ells parlen però els entén perfectament i aconsegueix

15

Somnis fets realitat

Pàg. 15


De viatge. Anem a Vic Vic està situat a la província de Barcelona a la comarca d’Osona on us oferim un cap de setmana de turisme complert per Vic, on podreu visitar llocs emblemàtics com la catedral, el temple Romà i els

i de mercat.. També podríem trobar una bona qualitat a Cal Fusté, on trobaríem un tipus de menjar mediterrani i Català i a més està equipat amb fàcil accés per a minusvàlids.

museus d’Art de la pell i l’episcopal.

Hi ha activitats d’interès turístic tot l’any com per exemple: la Fira Slot Clàssic, el Mercat del Ram, el Lactium, la Fira Biomassa Forestal de Catalunya, el Mercat de Música Viva de Vic, la Fira d’Antiguitats de Vic, el Mercat Medieval, la Fira de la Muntanya, la Fira d’Artesans i Brocanters...

El valor de la gastronomia de Vic es mesura per la producció d'embotit selecte, la riquesa dels productes de la terra, la importància dels mercats i l'existència de restaurants de primera categoria. Un lloc bastant assequible on podrem trobar-hi una relació qualitat-preu interessant seria el Basset Restaurant, on podrem menjar una varietat de menjar casolana

Pàg. 16

Mònica Florido i Mònica Ferrer.

16


Ball de saló

El dia 6 de juny a l’escola Intermunicipal del Penedès els alumnes de quart d’ESO van fer una demostració de balls caribenys amb la participació d’alguns professors. La demostració va durar mitja hora aproximadament, va ser un roda de salsa. Les noies portaven vestit o faldilla i els nois un barret i/o camisa. Per els alumnes va ser una nova experiència, en la qual, es van iniciar en el món de la dansa caribenya amb l’aju-

da del Carles Espinach que els va ensenyar els típics passos de salsa i merengue durant les últimes cinc classes d’educació física. Mònica Florido i Mònica Ferrer.

Horòscops El teu amor no t'ho posa gens fàcil, però pensa que després de la tempesta sempre ve la calma... així que ànims i a continuar lluitant.

Si vols fer-ho pots! Intenta que no es noti tant com li tires la canya... festeja però a parts iguales. Amb paciència i insistència l'aconseguiràs!

Noves il·lusions i projectes t'omplen el cor. Aquesta setmana estaràs més enamorat que mai

Busca solucionar els teus problemes abans d'embarcar-te en una nova aventura. Cal que facis un sprint final i estudiïs...

Has d'intentar que les crítiques que et fan els altres no t'afectin tant i buscar-ne el costat positiu del que et diuen...

Somriures i llàgrimes. Una setmana mogudeta i plena de sentiments i emocions fortes.

Amb el teu bon rotllo arribaràs on et proposis. Deixa els mals humors a un calaix! Que encara que faci fred l'escalfor dels teus somriures t'oferiran coses que ni t'imaginaves.

És hora que comencis a posar una mica de seny a tanta rauxa i comencis a posar en ordre les teves prioritats, que ja toca!

Si no tens parella no tinguis por de tenir una relació compromesa. Si ja la tens cal que vigilis perquè li pots faltar al compromís i també al respecte...

No facis bogeries sense pensar en les conseqüències que et poden portar a la teva vida.

Deixa de banda les discussions amb la teva parella. Si ets solter no pensis tant en ell/a. hi ha una persona que et necessita al seu costat. 17

Sempre interpretes les coses a la teva manera segons et convé... però ja és hora que obris els ulls a la realitat. No és com tu et penses.

Pàg. 17


Persones que t’arriben al cor Nom: Isabel del Rio García Edat: 32 anys. Anys treballats a l’Ínter: 9 anys. Estudis: Psicologia, llenguatge de signes I socorrisme. Població: Sant Sadurní d’Anoia.

1. Quan et van dir que havies d’acompanyar l’Oriol, com et pensaves que seria?

6. Com és treballar amb l’Oriol?

Em pensava que seria bastant més difícil.

Diferent. Ha de ser tot pautat, no se l’hi pot interrompre perquè t’has recordat de una cosa mentre ell

2. Realment ha estat com pensaves?

estigui fent una altre pauta perquè es des ubica.

No, pensava que seria pitjor, que rebria més, m’ha

7. Quines experiències has viscut amb ell?

donat moltes més coses bones que dolentes.

Amb ell he viscut moltíssimes experiències com per exemple he anat a la platja i he descobert que hi ha

3. Com va anar el primer dia? Va ser dur perquè l’Oriol és una persona que necessita els menys canvis possibles i quan vaig començar amb l’Oriol va tenir un canvi de vetlladora, d’aula, d’edifici, els companys eren els mateixos però va

diferents maneres de menjar-se un gelat.

canviar de professors.

volta però amb les impossibilitats que té no pot.

4. Com ajudes a l’Oriol?

9. Què t’ha sorprès més d’ell?

Intento que dintre de les seves possibilitats, cada dia sigui més autònom i que faci classe com els seus

Ui.. d’ell el que més m’ha sorprès és l’alegria que desprèn i l’entusiasme per les coses noves que des-

companys, intento que no es trobi tan diferent als altres, si ells llegeixen jo el faig llegir una mica, si fan matemàtiques li faig matemàtiques.

cobreix.

5. Quines activitats feu al llarg del dia?

Si i tant, és d’aquelles persones que si no les conei-

A l’hora del pati juguem a bàsquet i d’assignatures li

xes no passa res però quan ho fas les trobes molt a

faig català, castellà, llatí, matemàtiques i informàtica. A vegades barrejo informàtiques amb anglès.

faltar ja que és d’aquelles persones que t’arriben al cor.

8. Com descriuries l’Oriol? L’Oriol el descriuria com un descobridor. Una persona que col saber moltes més coses del món que l’en-

10 . Trobaràs a faltar a l’Oriol, ja que potser és l’últim any que estarà amb nosaltres?

18

Ariadna Aymerich Ricart

Pàg. 18

4tC Actualitza't bo  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you