Page 1


P ÀGINA 2

E NTREGA ESPECI AL : P ROMOCIÓ DEL 2013-14

SECCIONS

INTER NEWS

CULTURA Actualitat, la Basílica de Santa Mari...………….2 Cartellera……………..……………………….……..8

DIRECTORA Noelia Mora CONSELL DE REDACCIÓ

ACUALITAT 4t d’ESO, el final d’un cicle…………………..…..3 Foto denuncia……………………………………...4 ESPORTS Esports en acció…………………………………..5

Eva Gallego Ariadna Esposa Núria Andreu Ada Moreno Noelia Mora Judit Cuscó CAP DE SECCIONS

CUINA

Ariadna Esposa

Concurs de rebosteria……………...…………..16

MAQUETACIÓ Judit Cuscó

ESCAPADES Cròniques d’una esquiada……………………10

COL.LABORADORS

Anem de cap de semana a… ………………15

Eva Gallego Núria Andreu Ada Moreno

SOCIETAT La contra………………………………...………..20

CORRECTORA

Què en pensa la gent: Imatge personal…….7

Judit Cuscó

ALTRES La publicitat…………………………………………..12

SANTA MARIA , BÉ CULTURAL La basílica de Santa Maria de Vilafranca ha sigut declarada bé cultural d’interès nacional pel Govern de la Generalitat de Catalunya. L'església vilafranquina, que data del segle XIV, es un del monuments gòtics més importants de Catalunya i la seva història.

La basílicade Santa Maria a Vilafranca.

D’aquesta manera, se sumarà al Palau Baltà i a l’edifici del Vinseum, just davant, que ja disposen d’aquesta qualificació.


E NTREGA ESPECI AL : P ROMOCIÓ DEL 2013-14

P ÀGINA 3

L’EDITORIAL L’exemplar d’avui és un especial, no te’l pots perdre !! Aquest exemplar està dedicat al curs de 4t d’ESO que hem realitzat els alumnes de l’escola Intermunicipal del Penedès (Sant Sadurní d’Anoia) de la promoció 2010-2014. Al llarg de la nostra vida acadèmica, els alumnes de l’escola hem viscut moltes experiències i hem realitzat moltes activitats conjuntament, que avui volem compartir amb tots vosaltres.

hem madurat molt, ja que ens hem trobat amb alguns obstacles durant el camí i hem hagut d’aprendre a superar-los. A l’Inter, no només hem aprés Literatures, Química, Matemàtiques, o Idiomes, sinó que també hem après a ser millors persones i a saber conviure amb els companys. La vida a l’escola ens ha ajudat molt a créixer com a persones, i ja no veiem les coses des de la mateixa perspectiva que quan vam arribar a l’institut. Quan vam trepitjar l’escola per primer cop, no coneixíem res d’ella i ens sentíem molt perduts; l’escola es feia molt gran, hi havia molts passadissos, moltes classes, no sabíem exactament on havíem d’anar, què havíem de fer, ni com eren els professors amb els que havíem de tractar i ara que ja portem aquí 4 anys, coneixem tots els racons del centre com si fos casa nostra. “Ara que ja he passat 4 anys aqui, trobaré molt a faltar l’escola.” - Ariadna Bel

L’entrada del nostre institut.

Alguns de nosaltres seguirem amb la nostra vida estudiantil a l’Inter però d’altres no, ja que iniciaran aquesta nova etapa en altres centres. És per això que hem volgut dedicar el diari d’avui a fer un petit recull de molts moments que hem viscut al llarg de la nostra promoció. Els estudiants de l’Inter hem viscut molts moments; alguns de molt bons i d’altres que no tant, però al llarg d’aquests anys hem après valors i

“Només porto un any a l’Inter però m’hi sento molt a gust, em van rebre amb els braços oberts!” - Lluís Puig “És una escola molt gran, i els professors són molt propers.” - Maria Torné

Esperem que gaudiu molt de l’entrega especial d’avui ! Consell de redacció


P ÀGINA 4

E NTREGA ESPECI AL : P ROMOCIÓ DEL 2013-14

F OTO D E N Ú N C I A Aquesta secció del diari està dedicada a denunciar alguns incidents que hem trobat en els municipis de la comarca i que ens agradaria que coneguéssiu. Avui ens hem visitat Lavern, un petit poble del municipi de Subirats. Allà hem pogut observar diversos problemes que no ens han agradat i que ens agradaria denunciar i fer públics. Només arribar al poble hem pogut observar excrements de gos en una vorera, al davant d'una casa particular. Uns metres més endavant, a la Pl. de l'Ateneu ens vam adonar que la placeta estava plena d'ortigues, d'ampolles i gots de plàstic i fins hi tot d’excrements. També ens vam adonar que el terra de la plaça estava construït per unes rajoles de goma i que més d'una que estava arrencada.

Caldria que netegessin aquest parc i que resolguessin els problemes esmentats, ja que molts infants juguen en aquests espais i d'aquesta manera, si es resolguessin els incidents vistos, seria un lloc millor. Seguidament vam anar a la Pl. de les escoles a l'Avinguda del Països Catalans situada a l'altre banda del poble. Allà hi havien bancs trencats i en mal estat.

Un banc malmès.

I per últim vam observar que en un carrer hi ha una senyal de trànsit tapada per arbres. Això fa que no hi hagi una visió bona de la senyal i per tant, que sigui més fàcil que es produeixi un accident.

Un senyal amagat. El parc de l’Ateneu, a Lavern.

Eva Gallego i Núria Andreu


E NTREG A

ESPECI AL :

P ROMOCIÓ

DEL

P ÀGINA 5

2013-14

ESPORTS EN ACCIÓ Al llarg de l’últim trimestre del curs, els alumnes de 4t han realitzat diverses activitats esportives, diferents al que acostumen a fer en les sessions d’Educació Física. Això els ha servit per conèixer noves formes de fer esport que els han deixat tot tipus de sensacions, que us expliquen en aquest vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=Mo8h5sBPh00&feature=youtu.be Volei platja a Vilanova i la Geltrú Els alumnes de l’Inter el dia 14 de Maig van fer una competició de volei platja a la ciutat costanera de Vilanova i la Geltrú. Ells afirmen que el campionat va estar molt bé i va ser molt divertit, a més van tenir la sort que el temps els va acompanyar ja que va fer un dia molt solejat.

Els equips estaven formats pels alumnes i tenien molt de nivell, però només podia haver un equip guanyador. Segons la posició en la que quedaven els equips, la seva nota d’educació física era més alta o més baixa, ja que els professors de l’assignatura van decidir tenir en compte l’esforç fet en la competició. I els guanyadors van ser l’equip 2VERD, que van guanyar per molt poca diferència a l’equip 2VERMELL.

Piscina Municipal Una altra activitat que van fer els estudiants va ser natació. Van anar a la piscina municipal de Sant Sadurní d’Anoia i van fer una classe de natació. Els adolescents van disfrutar molt i van passar una hora genial a la piscina, nedant i fent jocs d’aigua. Els hi va passar el temps volant! Equip 4 a Sant Sadurní No només van anar a la platja i a la piscina els joves, sinó que també van fer altres activitats, i una d’elles va ser anar al gimnàs Equip 4 de Sant Sadurní. Aquesta activitat la van realitzar en dos dies.

Una classe de zumba a l’Equip4.

Els estudiants van fer dos exercicis molt diferents a l’E4: Zumba i Spinning . Els va agradar molt la experiència, la classe d’Spinning va ser molt divertida i els alumnes van acabar molt cansats. La sessió de Zumba també la van gaudir molt, no van parar de ballar! Noelia Mora


P ÀGINA 6

E NTREGA ESPECI AL : P ROMOCIÓ DEL 2013-14

EL RUGBI Hem estat amb els alumnes de l’Inter i aquest cop ens han portat a jugar a Rugbi !! Al llarg del curs els alumnes han practicat aquest esport durant les classes d’educació física i avui estan amb nosaltres per fer-nos una demostració del que han aprés sobre aquest joc d’equip.

El Rugbi és un esport de contacte on dos equips formats per 15 jugadors cada un, lluiten per la possessió de la pilota i per aconseguir plantar-la en la zona de marca de l’equip contrari. Un partit consta de dues parts de 40 minuts amb un descans de 10 minuts. Aquest esport tot i ser un joc on els jugadors mantenen molt de contacte físic , el que més el caracteritza és l’honor i la valentia dels participants ja que els jugadors es respecten i tenen un bon comportament dins del camp de joc, de fet, quan els partits finalitzen la rivalitat acaba i els jugadors es reuneixen per parlar sobre el partit.

El partit de rugbi.

Una formació de rugbi: la melé.

Noelia Mora


E NTREGA ESPECI AL : P ROMOCIÓ DEL 2013-14

P ÀGINA 7

QUÈ EN PENSA LA GENT? La imatge personal El dijous 5 de juny ens vam endinsar en el mercat de Sant Sadurní per saber la importància que els seus ciutadans donen a la seva imatge personal.

Aquests van ser molt amables amb nosaltres i ens van contestar obertament i amb tota sinceritat. Els ciutadans enquestats es troben en una franja d’entre 20 i 60 anys d’edat. La majoria, afirmen que tenen un estil propi tot i que alguns intenten seguir la moda. La majoria també asseguren que el seu estat d’ànim influeix en la seva manera de vestir. Segons les enquestes, els homes no donen tanta importància a la imatge ni s’estan la mateixa estona arreglant-se que les dones, que donen molta importància a la seva imatge ja que afirmen que així és més fàcil socialitzar-se i pensen que

la manera de vestir defineix la personalitat.

L’importància de maquillar-se per a les dones.

Els habitants de St. Sadurní ens han comentat que a causa de la crisi és més complicat anar vestit de marca i que no recompensa gastar-te tants diners, ja que portar roba de marca és molt superficial i el més important no és la marca de la roba sinó com és la peça en sí. A tots els sembla que la seva imatge influeix en una entrevista de treball però alguns creuen que no hauria de ser així, doncs una persona pot estar molt preparada però pot passar que per la seva imatge no l’acceptin. Eva Gallego i Núria Andreu


P ÀGINA 8

E NTREGA ESPECI AL : P ROMOCIÓ DEL 2013-14

CARTELLERA

Divendres 13 - 19.30 / 21.15 / 23.30 Un brillant estudiant de ciència té la obsessió de que la medicina del segle XIX pot vèncer inclús a la mort. El jove s’empeny en provar aquesta ciència, fins que aconsegueix donar vida a un monstre a partir de cossos de cadàvers.

Dissabte 14 - 18.00/ 20.15 / 22.30 Els obrers de les fàbriques protesten per les males condicions de treball. L’explotació infantil, els torns, els salaris, etc. Seran els temes principals pels que s’iniciaran les revoltes. El pare Adolf Daens se sumarà a aquesta causa.

Diumenge 15 - 11.45 / 15.30 / 18.00 Basada en una història real. Philippe és un home adinerat i invàlid, que necessitarà un assistent perquè el cuidi: Driss, un home jove de color necessitat de diners. Encara que semblen destinats a no portar-se bé, trobaran l’un en l’altre la il·lusió que els falta a les seves vides.

Dilluns 16 - 16.00 / 18.00 / 20.00 Philippe Abrams és director d’una oficina de correus d’una petita ciutat al sud de França però és enviat a treballar a una petita ciutat del nord. Per a ell, el nord és el pitjor lloc on viure, una zona freda, amb vilatans que parlen un dialecte incomprensible. Però Philippe descobrirà un lloc encantador, uns companys de treball amables i acollidors.


E NTREGA ESPECI AL : P ROMOCIÓ DEL 2013-14

Dimarts 17 - 18.15 / 20.20 / 22.30 Un equip de l’FBI ha d’enfrontar-se a una banda de criminals experts en màgia que es dediquen a atracar bancs. Són “els quatre genets” , un grup format pels millors il·lusionistes del món.

Dimecres 18 - 15.50 / 18.10 / 20.30 Ambientada en Alemanya després de la Segona Guerra Mundial. Michael Berg coneix a la Hanna Schmitz, una dona que li dobla l’edat. Tot i les seves diferències de classe, els dos acaben enamorant-se i vivint una bonica història d’amor.

Dijous 19 - 15.45 / 18.00 / 20.50 Durant l’estiu de 1928, sota l’envelat de la Plaça del Diamant, se celebra la festa major del barri de Gràcia de Barcelona. La bella Natàlia coneix a un jove. Aquesta trobada marcarà la vida de Natàlia, que des de llavors, es dirà Colometa per desig del seu marit.

P ÀGINA 9

CRÍTICA CINEMATOGRÀFICA

F RANKENSTEIN DE M ARY S HELLEY Frankenstein. Una novel·la romàntica molt coneguda, amb gran quantitat d’adaptacions, però totes amb una dificultat: emular en Frankenstein i fer-lo semblar real. En aquest cas, Kenneth Branagh li ha donat vida al conegut monstre amb el gran actor Robert de Niro i capes i capes de maquillatge. Amb un repartiment de luxe, entre els quals hi ha Helena Bonham Carter i ell mateix, ha intentat explicar la història del desafortunat inventor d’una manera molt literal i cenyint-se a la novel·la de Shelley. Els ambients i la posada en escena d’aquesta pel·lícula s’han de destacar per la seva versemblança que ajuda a l’espectador a centrar-se i endinsar-se en la pel·lícula. Una bona adaptació d’aquest clàssic de la literatura que no s’han de perdre tots aquells a qui els agradin les pel·lícules d’acció i ciència ficció ambientades d’època . Judit Cuscó


P ÀGINA 10

E NTREGA ESPECI AL : P ROMOCIÓ DEL 2013-14

CRÒNIQUES D’UNA ESQUIADA Andorra 2014 Acabem d’arribar d’Andorra, on hem passat una gran setmana, plena d’aventures amb els alumnes de 4t d’ESO de l’Escola Intermunicipal del Penedès. El dilluns 10 els alumnes sortien de l’escola a primera hora del matí amb un autobús. A les 12:00 del migdia van arribar a l’hotel Encamp on es van allotjar durant la setmana de colònies. Un cop instal·lats van anar a dinar a un parc que estava molt a prop de l’establiment. A la tarda els alumnes van dividir-se en grups on cada un tenia assignat una activitat com; piscina, bàsquet, futbol o fitness. Desprès, agafaren l’autobús per pujar a les pistes d’esquí de Gran Valira on van reservar els esquis. En tornar a l’hotel, van sopar i van anar a dormir.

El dimarts, es van llevar a les 7:30am per vestir-se i anar a esmorzar. Més tard a les 9:15am ja estaven a les pistes d’esquí on els van dividir per nivells. Hi vam passar gairebé tot el dia allà esquiant.

Algunes de les esquiadores de 4t.

Cap a mitja tarda van tornar cap a l’hotel van sopar i al cap d’una estona van anar a Caldea on van passar unes hores de relaxament . El dimecres, van tornar a les pistes d’esquí i a la tarda van anar al Palau de gel de Canillo on van dividir-se en dos grups, uns van anar a la piscina i els altres van anar patinar sobre gel. Un cop acabades les activitats van tornar a l’hotel a descansar. Foto del grup classe de 4tD.


P ÀGINA 11

Les tevés condicions de vida son baixes? Necessites diners immediats? a “diners a la vista” et posem els diners a la teva conta en un moment i ens ho pots pagar en terminis. www.mes.diners.a.la.vista.ot

Dijous al matí es dirigien de nou cap a les pistes per acabar d’aprofitar l’última esquiada de les colònies de 4t. A la tarda els van portar a la ciutat d’ Andorra la Vella on van poder passar tota una tarda de compres. A la nit els professors els hi van organitzar una festa de comiat a la sala de jocs de l’hotel on hi tenien de Dj un alumne de l’escola. Allà van passar una bona estona acompanyats de música i una mica de ball.

L’endemà es van llevar d’hora, van fer les maletes i a les 11h ja pujaven a l’autocar per dirigir-se de retorn a casa. Van gaudir molt els nois i noies durant la setmana de colònies, afirmen que van ser molt divertides i els va agradar molt l’experiència d’esquiar.

Baixant una blava.

Eva Gallego i Ariadna Esposa


P ÀGINA 12

E NTREGA ESPECI AL : P ROMOCIÓ DEL 2013-14

LA PUBLICITAT Després d’assistir a la conferència de publicitat del professor d’Economia Eduardo Felipe, hem decidit compartir amb tots vosaltres els coneixements que ens ha impartit i treure’n algunes conclusions. La premsa és un mitjà de comunicació escrit, que és la base per una societat lliure, amb llibertat d’expressió i transparència. Des de l’inici de la seva existència, la premsa ha servit per informar als ciutadans de tot el que passa al seu voltant i per això en les dictadures i les autocràcies, com per exemple la Unió Soviètica, s’han eliminat els diaris i només n’han deixat un: el que donava el punt de vista dels governadors. Engegar un diari és una tasca molt complicada i que implica molt de treball. Tan és així que l’últim diari de tirada nacional que ha aparegut és “El Mundo” i ja fa 20 anys d’això. La premsa l’han creat els empresaris, els quals es poden definir com innovadors i líders. Steve Jobs és un dels exemples de lideratge ja que era una persona amb molt de poder carismàtic, és a dir, que els seus treballadors seguien totes les seves indicacions i els seus consells perquè era una persona que es feia respectar. Ell va inventar els ordinadors tal i com els coneixem ara, doncs el seu objectiu era que hi hagués un ordinador a cada casa i que tothom en

pogués fer un ús quotidià. La premsa es podria considerar un producte, i per tant segueix el mateix recorrgut de venta que aquests. Això significa que per tal de vendre la premsa que ja està obsoleta (ja que un 17% dels lectors el llegeixen el diari digitalment, i aquesta xifra creix rapidament), s’han d’intentar renovar i adaptar a les noves tecnologies. Com a producte que és, la premsa neix, creix, es manté i mor. En primer lloc, els productes s’introdueixen al mercat, més tard s’expandeixen, després se’n extreu el millor i, per tant, el maxim de beneficis, i per últim arriba el declivi en que disminueix la productivitat. La premsa es troba entre la 3ra i la 4ta fases, i no se sap si se li donarà un nou impuls o morirà. Per últim hem de dir que, parlant els components del consell de redacció, ens hem adonat que avui en dia, els joves ens informem molt poc i sense donar-li importància, i cada vegada llegim menys la premsa, que és una font molt important per fernos una idea de la societat i l’actualitat i per formar-nos com a persones.

Ariadna Esposa


E NTREGA ESPECI AL : P ROMOCIÓ DEL 2013-14

P ÀGINA 13

ARTICLE D’OPINIÓ La publicitat Des de fa molts anys, durant la revolució industrial, la publicitat es va començar a utilitzar com a mitjà de comunicació per donar a conèixer els nous productes i, van trobar que era un tan bon mètode que la seva aplicació ha anat creixent i creixent amb el temps fins al punt de trobar-te la publicitat a qualsevol lloc. En principi la publicitat tenia una bona finalitat: anunciar un producte i intentar-lo vendre, fet que beneficiava tant als venedors com als compradors, doncs uns augmentaven els ingressos i per als altres era una manera de descobrir artil·lugis que podien ajudar-los en el dia a dia. Però això ha canviat des que gran part de la publicitat és abusiva, sense intentar seguir línies morals o ètiques i només amb un sol objectiu: VENDRE, encara que aquesta publicitat sigui enganyosa. Un exemple molt clar d’aquest fet són les campanyes electorals, en que per tal de vendre’t el producte (el partit i el candidat), pots trobar cartells del partit polític per tot arreu, parets senceres empaperades amb cartells i més cartells, a més dels anuncis a la televisió, a la premsa i a la radio, fins que ja no tens clar què opina cada partit, doncs et sotmeten a tanta informació que ja no saps a qui votar ni qui menteix menys. Per tant, hem de tenir clar que tot i que la publicitat ha estat molt important per la globalització i que sense aquesta hauria estat molt més complicat dur-la a terme, no ens hem de deixar portar per tot allò que prometen els anuncis i hem de tenir el sentit crític despert per no deixar-nos enganyar. Judit Cuscó

Exemples de publicitat.


P ÀGINA 14

E NTREGA ESPECI AL : P ROMOCIÓ DEL 2013-14

ESPECTACLES Els Bufa&Sons com molts ja coneixeu, és un grup de música format per 3 nois molt especials, doncs no són una banda musical qualsevol, no toquen instruments normals, sinó que es fabriquen els seus propis!

Aprofitant que venien a l’Inter, el hi vam fer una ronda de preguntes. Ens van explicar que estant gravant un disc i també ens van comentar que aquesta activitat és una feina, però alhora per a ells és un "hobby".

Avui han vingut a l’escola Intermunicipal del Penedès a fer un concert el qual ha tingut lloc al menjador de l’escola.

Aquest grup es va crear fa cinc anys i el composen el Guillem Aguilar, el baixista del grup, el Marc Vila el percussionista i en Xavi Lozano, l'element principal d'aquest grup.

Bufa&Sons va aconseguir des de el primer instant captar l'atenció d'un públic el qual va quedar bocabadat en sentir com sonaven elements de la vida quotidiana. Durant tot el concert el Xavi ens va mostrar el seu virtuosisme amb humor a partir dels seus propis instruments, com per exemple: una escala, una tanca, un totxo, un manillar de bicicleta, una regadora, etc.

En Xavi és flautista i toca instruments a partir de materials reciclats. Les cançons que toquen solen ser composades per ells i inspirades en els músiques tradicionals d'arreu del món.

Eva Gallego i Núria Andreu

Mentres el Xavi bufava molts instruments el percussionista marcava el ritme a través d'una bateria i un kalimba, juntament amb l'acompanyament del baixista que combinava el baix elèctric.

Els components de Bufa & Sons


E NTREGA ESPECI AL : P ROMOCIÓ DEL 2013-14

P ÀGINA 15

ANEM DE CAP DE SETMANA A … Vic, una ciutat molt rica

Plaça Major de Vic

En aquesta entrega us convidem a passar un cap de setmana a la ciutat de Vic, la capital d’Osona, amb uns 40.000 habitants. És una ciutat amb una gran riquesa cultural, per on han passat diverses civilitzacions. Des dels antics romans, fins a l’actualitat, hi han passat els musulmans, els cristians, i un munt de cultures que l’han enriquit profundament. Aquest cap de setmana està pensat especialment per a persones d' entre 18 i 25 anys. El preu total de l'estada a Vic es de 350€ o 200€ segons si voleu donar una volta amb globus. La estada proposada comença el divendres 13 de setembre a la Plaça Major de Vic a les 10:00h. A l'arribada, anirem al seminari a deixar les nostres pertinences i a esmorzar, farem una ruta de coneixement per la ciutat, parant a dinar al restaurant Blanc de blancs, visitarem el seu mercat i, aprofitant que es el cap de setmana del Mercat de Música Viva de Vic, anirem al concert de les Oques Grasses, soparem al Seminari i per finalitzar anirem al concert de Macaco.

El dissabte farem una ruta el casc antic, dinarem a Ca la Magda Subirana, soparem al seminari i per últim anirem al concert dels Gossos. El diumenge esmorzarem al Cafè de la Plaça Major, farem un ruta opcional amb globus i per últim anirem a dinar al Zèfir i, cap a casa! Amb uns quants records més que ens acompanyaran durant molts anys. A part d’aquest cap de setmana que us recomanem, també ens agradaria remarcar el Mercadal, L’Hotel Ciutat de Vic i el Mercat medieval de Vic, altres actes o llocs molt interessants de Vic. Us hem proposat aquesta ciutat perquè hi passeu un cap de setmana perquè ens ha agradat molt, tant el seu casc antic i la seva plaça major, com l’ambient tranquil que s’hi respira, que és perfecte per relaxar-se i desconnectar, a més de tenir uns vilatans molt oberts i disposats a ajudar-te en tot i a ser uns molt bons amfitrions. Núria Andreu


P ÀGINA 16

E NTREGA ESPECI AL : P ROMOCIÓ DEL 2013-14

LA REBOSTERIA Durant tota la setmana de crèdit de síntesi, s’han organitzat diferents activitats les quals hi han participat els alumnes de 4t d’ESO. El passat dia 9 de juny es va organitzar un concurs de pastissos que es tractava d’elaborar pastissos i coques tot seguint una sèrie de requisits i pautes marcades. El concurs estava basat en tres categories: -Millor gust: es va produïr un primer empat amb el pastís de la Mònica Sánchez amb l’original nom de “rainbow paradise” i el de la Rebeca Ceballos amb el nom de “Banana”. Pastís guanyador al millor gust

-El més ben decorat i la millor presentació: hi va haver un empat entre la Nuria Puertas amb el nom de “Jonny’s cake” i la Berta Riera amb el pseudònim “Princess”, va haver un petit conflicte ja que els dos estaven molt ben decorats i feien molt bona pinta. -Pastís més original: ha quedat com a guanyadora la Sara Montañés amb el pseudònim de “Leopard”, en el seu cas no hi hagut conflictes ja que ha estat claríssima la seva posició amb els altres participants.

Pastís guanyador a la millor precentació

Ariadna Esposa


E NTREGA ESPECI AL : P ROMOCIÓ DEL 2013-14

P ÀGINA 17

PINEDA DE CAN FERRER DEL COLL Al terme municipal el Bedorc (l’Anoia) hi ha una espècie de pins, pinus halepenins, amb una alçada total de 38 metres d’alçada i una volta de canó de 2, 88 metres. És una pineda excepcional amb els pins més alts de Catalunya. I aquest entorn es troba situat dins l'espai d'interès natural (EIN) de les Valls de l'Anoia. El vendaval Klaus al gener del 2009 va fer caure i malmetre diversos arbres de la Pineda. He decidit recomanar-vos aquest lloc perquè considero que és molt especial i alhora poc conegut. Quan necessitis tranquil·litat i desconectar, vés a fer un passeig a la pineda, o a llegir un llibre o simplement a respirar l’aire fresc. Com s’hi arriba? Des de Piera, per la ctra. BV-2242 en direcció Sant Esteve Sesoliveres. Al km 4,5, abans d'arribar al Bedorc, davant d'una antiga fàbrica, desviar-se a la dreta per una pista forestal, que ens porta a Can Ferrer del Coll i seguir 300 m. Ariadna Esposa Pinus halepenins del Bedorc


P ÀGINA 18

E NTREGA ESPECI AL : P ROMOCIÓ DEL 2013-14

LA MEVA CLASSE El dia 16 de setembre va començar aquest curs, ens vam llevar d’hora, massa d’hora, i vam anar cap a l’Inte. Quan vam arribar hi havien nervis: no sabíem a quina classe havíem d’anar, quins tutors tindríem ni si seguiríem amb els mateixos companys de l’any anterior. En un segon però, es van esvair, quan vam veure les llistes i la nostra tutora va venir a buscar-nos. Vam anar a les classes, a l’edifici nou, on tot era diferent i vam començar el curs, l’últim de la ESO i, per alguns, l’últim en aquest institut. Al principi hi havia un ambient estrany: veníem de diferents classes i fins i tot d’alguns d’escoles diferents, i això no era fàcil perquè ens havíem hagut de separar de companys amb els que havíem anat durant molt anys. Però a

Foto de la meva classe.

poc a poc ens vam anar unint, ens vam començar a ajudar quan ho necessitàvem i de mica en mica vam anar formant un grup cohesionat, on ja no només érem companys de classe, sinó amics. Som una classe que ens agrada molt parlar i de vagades se’ns en va una mica de les mans, però potser per això també, entre nosaltres hi ha un bon ambient i confiança. D’aquest curs ens n’han quedat molts bon records, però ara hem de triar un nou camí per seguir amb els nostres estudis i això farà que alguns haguem de marxar del centre, però sabem que mai oblidarem aquest últim curs tan especial. Núria Andreu


E NTREGA ESPECI AL : P ROMOCIÓ DEL 2013-14

PASSATEMPS

P ÀGINA 19

ANUNCIS Parc infantil L’estel, vine a jugar que et divertiràs! Horari d’hivern 10:00am a 6:00pm Horari d’estiu 9:00am a 8:00pm Mes d’agost I festius tancat

Se t’ha espatllat el microones? Com t’escalfaràs el got de llet? Vine a cuines Andreu, truca i et repararem el microones en un moment!


NEUS SENDRA

La Neus te 47 anys i viu a Lavern. És actriu de doblatge i una persona molt inquieta, sempre amb ganes de moure’s i fer mil activitats. Per aixo participa en la gran majoria d’activitats que es fan al seu poble amb gran entusiasme.

original i el desprestigi del doblatge...) i ja fa un temps vaig decidir formar-me i començar el grau de Llengua i Literatura Catalana a la Universitat Oberta de Catalunya. A més, actualment estic fent un curs sobre turisme que també trobo interessant, sobretot la part Quants anys portes en la teva fei- de l’enoturisme. na? A part de treballar i estudiar, com Vaig començar en aquest ofici fa és el teu dia a dia? uns 20 anys, amb temporades de més o menys feina. Això sí, vaig Intens! Treballar, estudiar i cuidar començar per “baix”, que es diu: de la família suposa estirar els dies d’entrada anant a mirar com ho a canvi de perdre hores de nit, feien els professionals; després però val la pena, sinó et pot pasfent “ambients”, és a dir, les con- sar allò que la vida passa mentre verses que queden per sota els fas plans. Per mi la vida és un rediàlegs dels protagonistes; més gal que no podem deixar passar endavant vaig entrar a treballar perdent hores davant un televien un estudi de doblatge prepa- sor, un mòbil o asseguts sense fer rant els guions per fer la feina més res. També he de dir que tanta àgil un cop es doblés a la sala; i activitat té les seves conseqüèncimica en mica vaig aconseguir fer- es i no sempre puc dedicar les hores que voldria a seure tranme un raconet en aquest ofici. quil·lament i parlar amb els amics Exactament en què consisteix el o simplement poder llegir un llibre teu ofici? d’una tirada, però potser si arribo La meva feina, actualment, con- a jubilar-me ja tindré temps de fersisteix en posar la meva veu, o bé ho. No es pot tenir tot. en català o en castellà, a personatges que parlen en una llengua diferent a la nostra, ja sigui una pel·lícula que s’estreni al cine, un telefilm, dibuixos animats, documentals o falques promocionals de ràdio. El doblatge, concretament, consisteix a escoltar molt bé la versió original i intentar imitar de la manera més fidel possible la interpretació que ha fet l’actriu de la versió original tenint en compte la sincronia, és a dir, que el que jo dic comenci i acabi al mateix moment que l’actriu de la pel·lícula perquè sembli que sigui l’actor qui parla i no jo. Què més fas a part de la feina? Doncs cuidar la meva família i estudiar, perquè la meva feina no té unes perspectives de futur gaire bones, (les retallades a TV3, la campanya a favor de la versió

Quan tens temps lliure, t’acostumes a implicar en el teu poble? I tant, tant com puc. Em preocupa el futur de la nostra societat, penso que la política queda lluny de la realitat i que associacions com els ateneus dels nostres pobles amb el seu treball a petita escala fan molt més per la cultura i l’educació que les administracions. Estic convençuda que la cultura és el que ens farà millors, com a persones i com a país. En quines activitats de Lavern participes o organitzes?

Formo part de la Companyia Teatral En Obres de Lavern, un grup de teatre amateur molt actiu amb quasi 10 anys d’història; també participo en el Ball de Gitanes amb 15 dones del poble, que no només ballem sinó que també participem en moltes iniciatives per a la millora del nostre poble; tota la família participa en la Colla Gegantera des del seu inici, ja fa 17 anys, amb la qual toco la gralla; i ja fa 4 anys vaig participar en la creació de la Coral Infantil El Et va canviar molt la vida venir a Serral de Lavern. Com pots veure, viure a Lavern? m’importa molt la cultura i poso el meu gra de sorra en tot el que Totalment. A la meva vida hi ha puc. un abans i un després. Viure en una gran ciutat com Barcelona o Trobes alguna cosa a faltar a la en un petit poble de poc més de teva vida? 400 habitants, com pots suposar, Algunes persones que ja no hi són, no té res a veure. Però és una de com el meu pare, i una mica més les millors decisions que hem pres de temps per compartir-lo amb el Pere, el meu marit, i jo. Veure els que més m’estimo. créixer el nostres fills jugant al carrer, llevar-te cada dia amb la xer- Com et veus d’aquí a 10 anys? radissa dels ocells, anar d’un lloc Uf! Que difícil... crec que si fa no a un altre veient aquest magnífic fa com ara, potser amb algun paisatge, no té preu. I especialcanvi en la feina, amb els meus ment entrar a formar part d’una fills potser fora de casa, i segur, petita comunitat com aquesta ha segur més gran! estat el millor de tot; sents que ets Judt Cuscó un dels petits engranatges que fan que les coses avancin i que la teva aportació realment té importància, per petita que sigui.

14 d2