Page 1

4LIFE EXPERIENCE OEFENBOEK


Elk moment

Om het gewaarzijn standvastig te maken, is het nodig dat we ons overgeven aan al onze zintuigen en voeling hebben met de landschapen binnen en buiten ons die naadloos in elkaar overgaan, en daardoor voeling hebben met het leven zelf, dat zich in alle toonaarden ontvouwt op elk moment van de dag, op elke plek waar we kunnen zijn binnen of buiten ons zelf.

Jon Kabat-Zinn ( boek “Thuiskomen bij jezelf�)


Ademshaling oefening

Om te leren focussen of gewoon je gedachten je gedachten laten is deze oefening ideaal.

Ga lekker zitten en doe je ogen dicht. Concentreer je op je ademhaling….voel het naar binnen stromen en weer naar buiten…….voel hoe je borstkas omlaag en omhoog gaat…

Komt er een gedachte….laat hem gewoon passeren…adem er naar toe en weer vanaf……..

DUUR 10 minuten.

Dit is een basismeditatie. Probeer deze oefening iedere dag te doen en steeds langer….je zult merken dat het steeds makkelijker gaat.


Bewustwordings oefening

Wij gebruiken voor deze oefening heilig hout je kan ook iets anders nemen zoals een rozijn. Ruik er aan‌ en beantwoordt dan de volgende vragen:

1)Wat ervaar je lichamelijk? (zintuigen, emoties)

2)Waar denk je aan? (heilig hout, over jezelf etc)?

3)Hoe voel je je nu?


BODYSCAN Ga op de grond liggen, lekker ontspannen en je armen naast je lichaam. Haal eerst een paar keer diep adem door je neus. En stuur de adem naar die plek in je lichaam waarvan je je bewust wilt worden.

Begin bij je kruin, voel hoe je hoofd ligt op de grond en bedenk dat je met iedere ademhaling je lichaam zuivert/heelt. Daal dan vervolgens af naar je nek, schouders…je rechterarm en linkerarm….. ……voel hoe je lichaam aanvoelt..de stof om je lichaam en het contact met de vloer………

Vervolgens ga je langs je ruggegraat naar beneden, probeer je adem ook langs je ruggegraat te laten gaan….dan ga je naar je rechterbeen en ga door tot de punten van je teen…daarna je linkerbeen….

Blijf nu een aantal minuten genieten van je lichaam en bedenk wat een mooi instrument het is…voel je ademhaling door je lichaam….bedenk hoe mooi je bent als mens.

1)Wat ervaar je lichamelijk? (zintuigen, emoties)

2)Waar denk je aan? (heilig hout, over jezelf etc)?

3)Hoe voel je je nu?


Oefeningen geschreven door Naima Spek en Louise Grasmeijer Foto’s Michiel Meys

4LIFE EVENTS Smallepad 34 3811 MG Amersfoort www.4lifeevents.com info@4lifeevents.com

4LIEFE EXPERIENCE WERKBOEK  

Oefeningen om te relaxen en te focussen

4LIEFE EXPERIENCE WERKBOEK  

Oefeningen om te relaxen en te focussen

Advertisement