Page 1

BJORN SIMONS | URBAN MISSION | MARK SWOBODA | INTERCREW SESSION |

free strictly cult snowboarding

6.2


- boards gallore -

2 text: photos:

RIDER: MIIKKA HAST

strictly cult snowboarding


10

Edito

- edIto -

strictly cult snowboarding


strictly cult snowboarding

- edIto -

11

rider: Christophe Reynders photo: Christophe Pons trick: Double Cork spot: Davos Jakobshorn

Dubbele kurkentrekkers, beter bekend als double corkscrews, zijn helemaal hot in snowboardland. Wie er ooit mee begonnen is staat ter discussie, wel staat vast dat Mike Michaelchuck in 1999 al dikke double Chucks stompte in de pipe.

Misschien moeten we het vragen aan Christophe Reynders, voor zover ik weet is dat de enige Belg die de trick momenteel tot een goed einde brengt. Ik vermoed dat de meeste pro’s het stiekem niet de leukste trick vinden, en deze strategisch bewaren voor hun finaleruns of videoparts.

Nu vraag ik me af of het leuk is om deze trick uit te voeren. Je hebt om te beginnen alvast een dikke kicker of megapipe nodig. Je moet namelijk genoeg tijd hebben om alles rond te krijgen. En dan smijt je jezelf in het onbekende zwarte gat, 30 meter ver of 5 meter hoog, hopend dat je als een kat terug op je poten terechtkomt. Of is het allemaal wel controleerbaar als je daar helemaal dubbelgeplooid in de lucht zweeft?

Het is natuurlijk wel heel boeiend om te zien hoe het snowboarden evolueert. Er zijn nog steeds veel grenzen te verleggen, het einde is nog niet in zicht. Nog even en triple corks zijn dé standaard! Persoonlijk ben ik nog steeds te bevredigen met een stijlvolle back 180, daar kan ik echt van genieten. Kurkentrekkers gebruik ik voorlopig wel voor iets anders, santé! Koen Hooftman


12

- 6.2 CoNteNt -

strictly cult snowboarding

Content

tricktip: BACKSIDE LIPSLIDE at the office: MARC HÉRENT the freak: MATHIAS VANMARCKE intervieW: BJORN SIMONS conteSt: O’NEILL EVOLUTION intervieW: MARK SWOBODA SeSSion in Belgium: URBAN MISSION

22 24 26 28 38 44 48

interceW: SCSMAG SESSION SnoWgameZ: DAVID & GOLIATH conteSt: AIR & STYLE younggunS: THE SEARCH pro talk: GIGI RÜF girl interupted: MARTINE VELDHOEN my hoBBy: KEVIN BRONCKAERS

56 62 66 70 72 74 76

colofon SCSMAG 6.2 / MAART 2010 - OKTOBER 2010 // 4castmedia . Blekersdijk 18 . 9000 Gent // Tel +32 (0) 9 3297396 // www.scsmag.be . info@scsmag.be Published by 4CASTMEDIA bvba // Advertising Sven Fransen [sven@4castmedia.be] // Editor in Chief Koen Hooftman [koen@scsmag.be] // Photo Editor Jelle Keppens [jelle@scsmag.be] Graphic Designer Joris Willems [joris@scsmag.be] // Dutch copy editor Kristof Boeckaert // TEXT CONTRIBUTIONS: Jelle Keppens, Joris Willems, Daan Tijs, Christophe Pons // PHOTO CONTRIBUTIONS: Daan Thijs, Christophe Pons, Edo Jungerius, Joris Willems, Jelle Keppens, Mike Steegmans, Ine Demeulemeester, Cyril Müller, Eleonora Raggi, Peter Lundström, Vernon Deck // COVER Seppe Smits training for his Rookie title at Air & Style, Innsbruck. Photo: Cyril Müller. // THANKS TO Severina, Hanne, Wif & Krista, Demir, Mike, Wervikboys, Charly, Mails, Kloefkens, Jeb, Cung, all LA riders, Nico bsm, JB Belmère, Alex Pietra, Hélène, James Phillips, Mr. Dan, Richie, Phil, Bar Le Central aka “the spot”, Martinie, Dodi, Doom, Brunooft, Witte, Youbi, Feg, Broekie & Svenne, Jo en Regine, Kellie, K-unit, De Jonge Wolven, Roel en Jari, Pekkie, Daim, Burning bunny, Olivier P, Mowgli en de rest van Lidl-LA-crew, Pit, Devreese, Witte, De Rupelstreekbende, Minius, Manu, Pieter, Jos, Rik, Kenneth, Timo, de Kluizenaars, Peacock, Cirque Belgique, MOTU, café Video, Tim @ Gents, Flip & Nath, Muck @ Munchie Konsilium, Jo @ BoardX, Hans Ahlund... We’re very sorry if we forgot you! Dit magazine is auteursrechtelijk beschermd. Wenst u artikels te scannen, digitaal op te slaan, te drukken, meermaals te kopiëren of commercieel te gebruiken? Contacteer de redactie.

another proud production of


joachim nyhaugen evil twin

bataleon.com

l’arrogs airobic

photo: VanessA

david bertschinger karg fun.kink

EVIL TWIN 147 151 155 159


- FresH dUMP -

14

strictly cult snowboarding

freSh dump Events

Results

GlobEvents, de Vlaamse Ski- en Snowboardfederatie en de Belgische snowboard- en skiclubs zetten in 2010 voor de 9de keer op rij hun schouders onder het grootste snowevent van het jaar: Samsung Snowjam 2010. Dit jaar van 10 tot 17 april 2010. Overdag strijden de beste riders voor de titel van Belgisch Kampioen in de disciplines Big Air, Half Pipe, Boardercross en Slopestyle. De strijd om de titel van Overall Belgisch Kampioen belooft ook dit jaar weer een regelrechte clash te worden tussen de youngsters en de gevestigde waarden. Voor de meer dan 2000 aanwezige Belgische vakantiegangers is er tijdens Snowjam een uitgebreid aanbod en heerst er een 10-daagse “festivalsfeer”. Snowjam biedt de mogelijkheid om gratis het nieuwste board- en skimateriaal van 2011 te testen, ‘s avonds is er een ruim aprèssnowprogramma met tal van bekende Belgische artiesten, de deelnemende clubs voorzien voor hun leden lessen van alle niveaus voor zowel skiërs als snowboarders. Samsung Snowjam in Les 2 Alpes zorgt voor sfeer en spektakel van de eerste tot de laatste dag. www.snowjam.be

De moeder van alle Freestyle Snowboard City events op de grootste “kunstmatige” kicker: de Billabong Air & Style. 12.000 uitzinnige fans komen er jaarlijks 16 invited pro riders en 12 invited rookies aanmoedigen in hun strijd om de trofee der trofeeën: de “Ring of Glory”. Voor het eerst in de geschiedenis van de Air en style behoorde een Belg tot de hoofdtabel. Seppe Smits maakte deel uit van de 12 invited rookies die streden om de eer, maar vooral om het ticket dat toegang geeft tot de pro-competitie van de editie van 2010! Hij landde de allereerste Belgische backside 1260° en legde zo de druk bij Korpela die als voorlaatste aan de slag moest. De Fin ging tot het uiterste maar zijn frontside 1440° was kwalitatief niet goed genoeg om Seppe te bedreigen. Onze landgenoot domineerde de Rookie Challenge van begin tot einde en heeft de mooiste overwinning uit zijn nog prille carrière op zak. Uitkijken dus naar de volgende editie! Blader verder voor een volledig verslag van Christophe Pons die alles live meemaakte.

Samsung Snowjam 2010

SnowMotion 31 maart 2010

Op woensdag 31 maart zal je op het Kouterplein in Gent kunnen genieten van SnowMotion. Overdag vind je er trampolines met minisnowboards, snowtubing, intiatielessen en promostands. ‘s Avonds zullen enkele gesponsorde riders het beste van zichzelf geven tijdens een Big-air contest met winch.

O’Neill Ice Mountain events

O’Neill plant in de loop van het jaar een handjevol events in Ice Mountain te Komen. We zetten ze even op een rijtje, noteer ze alvast in je agenda! Zaterdag 15 mei De jaarlijkse opendeurdag valt deze keer op zaterdag 8 mei. Op deze dag zal de officiële opening van het snowpark plaatsvinden. Je kan er dan ook een zomerpass kopen aan een supervoordelige prijs. Zaterdag 21 augustus Ook is er een nieuwe editie van het succesvolle ‘Shred The Park’ op zaterdag 21 augustus, en daarnaast is er vanaf mei iedere woensdag- en zondagavond vanaf 17 u de ‘Summer evenings’. Tot 23u kan er vrij geboard worden aan een strakke prijs van 21 euro. Zaterdag 24 april Op 24 april vanaf 13u is er een nieuwe Kid’s day. Een spetterende dag voor kinderen vanaf 4 jaar, een ganse dag animatie, ski –en snowboardlessen, glijden, popcorn, … Meer info via info@ice-mountain.com.

Smits wint Air & Style Rookie Challenge

Junioren scoren

In de juniorencategorie van de Burton European Open in Laax lieten de Belgen een goede indruk na. Voor Stef Van Deursen was het zijn eerste grote wedstrijd en die liet hij niet onopgemerkt voorbij gaan! Tijdens de finale ging hij clean over de rails en reed een mooie run op de kickers: cab 540, frontside 360 en backside 540. Deze run leverde hem een 13de plaats op! Sebbe De Buck haalde vorig jaar ook finale in de slopestyle dus hij wist wat hem te doen stond. Hij landde een goede cab 7 maar ging in de fout bij de switch back 5 die volgde en liet hierdoor wat punten liggen. Uiteindelijk was het een cab 5, front 3 en een back 7 die hem de meeste punten opleverden en goed waren voor een welverdiende 7de plaats. Tijdens het World Rookie Fest in Livigno wist Sebbe vriend en vijand te verbazen door als eerste te eindigen in zijn leeftijdscategorie bij de Groms. Hij luste zijn tegenstanders rauw met een switch back 5, front 7 en een back 7! Big up. Ook Bjorn Simons deed het er lang niet slecht. Op de grote kickerlijn zetten hij front 5, cab 5 en back 7. Met deze cleane run behaalde hij een 13e plaats.

Sterke Belgen in Davos!

De O’neill Evolution lijkt de Belgische riders wel te bevallen. Kevin Bronckaers behaalde de semi finals in half pipe en samen met Anthony Smits misten ze maar nipt de halve finales voor slopestyle. Met deze uitstekende resultaten maken beide A Team riders een flinke sprong voorwaarts op de TTR World Ranking List. Anthony komt in de buurt van de 50ste plaats, Kevin strandt op een

70ste stek. Seppe gaf de prestaties van de Belgen nog wat extra glans. In de half pipe behaalde hij voor het eerst de finale van een 6star TTR event. Hij werd 15de. In de slopestyle competitie ging het nog beter. Vorig jaar werd Seppe nog 2de achter de Fin Janne Korpi. De O’neill Evolution werd toen beslecht via rechtstreekse duels tussen 2 riders. Dit jaar kregen de deelnemers 3 runs waarvan de beste telde. De finals waren op verschillende TV zenders LIVE te volgen. En ook op internet zorgde freecaster.tv voor live beelden en professionele commentaar. Leuk om zien hoe talrijke landgenoten via de Facebookchatbox meeleefden met Seppe! Met zijn tweede run, oa cab 9 to backside 1260 had hij geruime tijd uitzicht op de 3de plaats. In laatste instantie dook er nog een Fin de top 3 binnen. Seppe werd dus 4de en stijgt op de TTR World Ranking naar een ongeziene 4de positie!

Freestyle club Snowvalley on fire

Freestyle Club Snowvalley draait op volle toeren! Het seizoen is nog maar halfweg maar de riders hebben al superveel bijgeleerd. Week na week duiken ze met volle moed het snowpark in om zich volledig te ‘smijten’. Jumps, boxen of half pipe, alles is aanwezig om de freestylegrenzen te verleggen! Jong/oud, meisje/jongen, beginner/ expert, het maakt allemaal niet uit. Geholpen door het gemotiveerde trainersteam kan iedereen op zijn eigen niveau bijleren. Na een paar trainingen merk je echt dat je steeds bigger en stylisher gaat. Ondertussen is de club uitgegroeid tot een toffe bende van 65 leden. Sfeer verzekerd op én naast de piste! Voor info over de lessen check www.vssf.org , of kom mee trainen elke vrijdagavond (uitgez. vakanties) en om de twee weken op woensdag.

Made in Holland

De Nederlandse dames hebben het heel goed gedaan in het begin van het wedstrijdseizoen. Cheryl werd tweede bij de Roxy Chicken Jam en 6e bij de X-Games slopestyle, Charlotte van Gils werd 6e en Britte van der Pouw haalde de 9e plek bij de Burton European Open Slopestyle. Dolf van der Wal is helaas gevallen bij zijn kwalificatieruns bij de Olympische Spelen en dus niet door naar de finales, maar dat gaf hem wel een excuus om de tijd in het Olympisch dorp te vullen met feesten. Cees Wille zit nu op Nitro en David van Gessel moet over 2 weken onder het mes voor een nieuwe kruisband.


us

*

you

your friend *

¬¬3!)+/¬LOVES¬TO¬SERVE¬ALL¬"EGINNERS¬MET¬SNOWBOARDLES¬VAN¬GEMOTIVEERDE¬LERAREN ¬SNOWBOARD¬CLINICS ¬VOORDELIGE¬

HUURBOARDS¬ &REERIDERS ¬ MET¬ MEERDERE¬ CURSUSSEN¬ VOOR¬ INSTAPPERS ¬ BIJZONDERE¬ BACKCOUNTRY¬ ERVARINGEN ¬ OVERNACHTEN¬IN¬EEN¬IGLO ¬TREKTOCHT¬VAN¬HUT¬NAAR¬HUT ¬-ONT¬"LANC¬EXPEDITIE ¬LAWINE¬CURSUSSEN ¬GEDIPLOMEERDE¬ BERGGIDSEN¬ &REESTYLERS¬MET¬DE¬(INTERTUX¬0ARK¬/PENING¬INCL¬TESTBOARDS ¬3LOPESTYLE¬CLINICS ¬0ARK¬(ILL¬WEKEN ¬ 0ARK¬ 4OUR¬ LANGS¬ EERSTE¬ KLAS¬ FUNPARKEN ¬ 3HOOT¬ 9OUR¬ &RIENDS¬ FILM¬ SESSIES ¬ 7ËNGL¬ 4ËNGL¬ 442¬ WEDSTRIJD¬ -ET¬ HET¬ 'ASTHOF¬:ILLERTAL ¬3!)+/S¬EIGEN¬PALEIS¬IN¬DE¬SNEEUW¬VOOR¬GELIJKGESTEMDEN ¬7I&I¬INTERNET ¬GEBRUIK¬TUNINGRUIMTE ¬  ¬TOT¬ ¬EURO BOOTDROGERS ¬RESTAURANT ¬2IDERS¬,OUNGE ¬FILMAVONDEN ¬GAMES¬EN¬FEESTEN¬3NOWBOARDREIZEN¬VAN¬ BOOTD

3!)+/¬EXPEDITIONS¬¬¬ ¬¬¬¬¬¬CHECK¬SAIKOCOM


- boards gallore -

16

strictly cult snowboarding

choose your ride

APO mtd

APO amanite

BATALEON evil twin

BATALEON funkink

BURTON jussi

BURTON blunt

BURTON custom x

CAPITA horrorscope

CAPITA extreme

DC mlf

DC pbj

FLOW whiskey x

FLOW merc wide

K2 parkstar

FORUM substance

FORUM pat moore

HAMMER twentyone

HAMMER psm

NEVER SUMMER evo-r

NITRO t1

NITRO team

RIDE dh

RIDE antic

ROME artifact

ROSSIGNOL r.p.m

SALOMON arnie

SALOMON scout

TECHNINE money rasta


CAPiTA

2010 HORRORSCOPE FK SpecOps: URBAN WARFARE TYPE: GUERRILLA FREESTYLE COMBATANT CLASS: TRUE TWIN JIB TERRORIST CONFIG: URBAN FK Ref No.CA-2011-09-HSFK

2010 / 2011 CAPiTA SUPER CORPORATION SNOWFORCE BVBA e:info@snowforce.be | t:+32 3491 1040 www.capitasnowboarding.com


- Hardwear boYs -

18

strictly cult snowboarding

choose your hardware

ANON majestic

AIRBLASTER jed anderson

ELECTRIC eg5

OAKLEY shaun white

ROME bdg

BURTON exile est

FLOW m9-se

UNION contact black

APO dual entry system

FORUM republic

SALOMON chief

NITRO lynx mystic

RIDE ex

TECHNINE mfm

THIRTYTWO tm-two

BURTON freestyle

CELSIUS cirrus rasta

DC judge core

DEELUXE lara

FORUM constant

NITRO fader

VANS hi-standard

SALOMON f22

FLOW rival lace

SPY zed electricity


20

- soFtwear boYs -

choose your softwear boys

NIKE 6.0 triad

FOURSQUARE adams jacket

BURTON showdown jacket

SPECIAL BLEND d-con

QUIKSILVER beanie

strictly cult snowboarding

DAKINE helipro

ANALOG gama

DC fuse

PROTEST creon

SKULLCANDY double agent

AIRBLASTER jacket

AIRBLASTER legstrap

BILLABONG sharpshooter

O’NEILL jacket

VANS andreas wiig

QUIKSILVER jacket

VOLCOM moma


- Hot INVeNtIVe stUFF -

22

strictly cult snowboarding

text: photos: Joris Willems

001

003

Te c h S tu f f B r o

004

002

001

arBor

002

dakine

003

BillaBong

004

dc

a-FRaME

cYclonE Roll top

shaRpshootER jackEt

scout boot

Arbor Snowboards werd opgericht in ‘95 met de gedachte dat de hedendaagse oplossingen voor snow en skate producten in de natuur te vinden zijn. Arbor gebruikt reeds 15 jaar ecologisch gebaseerde alternatieven ipv vervuilende materialen. Het eindresultaat moet verbeterde stijl en prestaties voortbrengen, met veel minder impact op de natuur. «We all need clean air to skate, clean water to surf, and snow to ride....»

Nieuw in het Dakine gamma, de Cyclone Roll Top. Volledig waterdicht, heavy duty vinyl! Hou al je droge kledij of voedsel droog of, voor de surfers onder ons, je natte kledij ver weg van al je droge kledij.

Scotty Lago’s signature shell jas komt met 10K waterdichtheid, fully taped naden, een opbergvak voor je goggle, een op te bergen gezichstmasker en een verborgen muziekcompartiment is al beschikbaar vanaf 155€. De jas is ook verkrijgbaar in een insulated versie voor slechts 10 euro meer. Budgetvriendelijk en absolute topkwaliteit!

De scout boot, voor deze winter helemaal herontworpen van top tot bodem, leunt het dichts aan bij een hedendaagse skateschoen. Deze boa versie rolt zich als enige ook automatisch op. Klaar voor elke spot!

>> www.arborcollective.com

>> www.dakine.com

>>> www.billabong.com

>>> www.dcshoes.com


HARRY BEAVER pussy sports

kammenstraat 34, 2000 antwerpen • 03 227.46.01 • hbeaver@skynet.be • www.harrybeaver.be


- trICKtIP -

24 text: Koen Hooftman sequence: Daan Thijs

strictly cult snowboarding


strictly cult snowboarding

- trICKtIP -

25

trick tip

backsidE lipslidE Rider: Yannick Sleeckx

backsidE lipslidE is EEn supERstYlishE tRick diE EEn bEEtjE VEttig aanVoElt als jE hEM ‘inspRingt’, MaaR EEn onbEschRijFlijk lEuk gEVoEl gEEFt als jE in back lip houding boVEn dE Rail hangt. ook yannick SleeckX dEnkt ER zo oVER, dE punkRockER uit gRobbEndonk/MaYRhoFEn toont hoE hEt MoEt. Bij een backlip zoek je best een rail met kicker naast de rail. Je moet immers de rail aan je backside kant houden om er dan ‘over’ te poppen. Probeer bij het aanrijden parallel naast de rail te blijven. Zet op je heelside af, en snij dan een klein beetje in de richting van de rail, maar niet teveel... Zorg dat je hoog genoeg en loodrecht boven de rail hangt, draai dan je beide benen 90 graden in backside richting. Draai je schouders tegelijkertijd in tegengestelde richting van je benen en blijf naar de rail kijken. Lock de trick, glijd de rail uit en stomp it! Het afwerken gaat vanzelf. De eerste keer voelt het vies aan om deze trick in te zetten, maar eens onder controle, is het een trick die je goed kan locken. Het helpt om eerst een backside 50-50 te leren om te wennen aan backside rails rijden, en dan kan je doorschuiven naar backlip om aan de backlip stance te voelen. Maar je leert deze trick beter meteen op de juiste manier, door boven de rail te poppen en je benen in de juiste richting te draaien. Have fun!


26

- at tHe oFFICe -

strictly cult snowboarding

at the office text: koen hooftman / photo: stig Mikemans

anno 1986. marc hÉrent kRijgt bij tRansind EEn VidEo tE ziEn diE zijn lEVEn VERandERdE. hEt was EEn snowFilM MEt cRaig kEllY. sindsdiEn dacht hij aan niEts andERs MEER. in 1991-’92 tRok hij als ÉÉn Van dE EERstE bElgischE snowboaRdERs naaR tignEs oM EEn sEizoEn in dE bERgEn dooR tE bREngEn. hij was onMiddEllijk zo VERslaaFd aan boaRdEn dat hij ER allEs VooR opoFFERdE. MaRc lEEFdE als EEn EchtE skibuM. MEt EnkElE VRiEndEn woondE hij in

EEn kEldER MEt zElFgEbRicolEERdE MEubElEn. daaRna is hij VERkast naaR VERbiER, waaR hij nog stEEds woont. hij hEEFt ER zijn zinnEn gEzEt op hEt diploMa Van bERggids. als ER ÉÉn Man is diE iEts kan VERtEllEn oVER wERkEn gEcoMbinEERd MEt snowEn, dan is hEt ‘MaRcus lE bElgE’. dE gEkniptE Man VooR onzE at thE oFFicE.


strictly cult snowboarding

- at tHe oFFICe -

27

« als jE EEn bERg bEkliMt, VEcht jE niEt allEEn MEt dE bERg, MaaR ook MEt jEzElF. hEt is altijd EEn aVontuuR » Wat was je eerste job in Tignes? Ik werkte in een fitnessclub. Ik kuiste daar van 9 uur ’s avonds tot middernacht. Dat was de perfecte job omdat ik dan overdag kon snowen. In Tignes heb ik trouwens twee jaar geboard met Axel Pauporté. Zijn eerste seizoenen deed hij in Val d’Isère. De overige seizoenen kuiste ik appartementen, elke zaterdagmiddag. Ik kon dan de etensresten recupereren van de toeristen. Etensresten? Hoe leefde je dan in die tijd? Met enkele Franse vrienden vond ik een kelder in Chartreuse en maakte meubelen van afvalhout. We leefden eigenlijk een beetje als zigeuners. Het was rock ‘n’ roll style. We stalen eten en hadden enkel geld om te overleven. Zoals echte ski bums, hehe. Wat voor soort tricks deed je toen? Er was nog geen park in Tignes, dus we maakten zelf jumps in de backcountry. We sleepten zelfs rails naar boven om te jibben. Elke keer er een pro passeerde deden we zijn tricks na. Onze favoriete tricks waren van die verre en trage 360s. We vlogen destijds toch ook al zo’n 25 meter in de poeder. In ‘99 ben je verhuisd naar Verbier, het mekka van de freeride? Toen was ik nog bezig met freestyle, maar het is inderdaad meer geschikt voor freeride. Er was in die tijd wel een goeie pipe, ik wilde niets anders doen. Door mijn vrienden uit de kelders ben ik er terechtgekomen. Ze wilden er het diploma van Zwitsers snowboard monitor halen, aangezien dat in Frankrijk heel moeilijk was (red. Je moet er eerst een diploma van skileraar behalen). Ze hebben me overtuigd om ook naar Verbier te komen. Hoe overleefde je in Verbier? Ik heb er direct werk gevonden, ik repareerde ski’s. Om 4 u ‘s middags begon ik en ik had 1 dag verlof per week. Het was voor mij de perfecte job. De eerst seizoenen, reisde ik telkens terug naar België, om er verschillende kleine jobs te doen, als timmerman, schilder, tuinman, boerderijhulp... . Twee maanden à fond werken en dan vetrok ik weer. Ik woonde vier maanden in een tuinhuis en dan ging ik vier maand naar Azië. Ik was veel in Nepal voor trekking, chilling out, en om andere culturen te ontdekken. En wat doe je dan momenteel? Op m’n 35 heb ik beslist dat ik niet altijd een skibum kan blijven. Sindsdien bleef ik het hele jaar

door in Verbier wonen. Ik wilde berggids worden. Gidsen in de bergen is een zware opleiding, vergelijkbaar met een master op unief. Het duurt ongeveer 10 jaar. Er bestaat geen school, wel een mondiale berggidsenvereniging, de UIAGM, waar je examens kan afleggen. Waarom duurt de opleiding zo lang? Het hangt af van je ervaring. Het is niet omdat je een beetje kan snowboarden dat je iets van bergen kent, echte bergenleer is andere koek. Ik heb alles zelf geleerd uit boeken en heb vervolgens mijn materiaal gekocht. Dat is trouwens heel duur allemaal. Je moet leren hoe je koorden moet gebruiken, leren ijsklimmen, rotsklimmen, kaarten lezen, ... . Dat kan je niet zomaar, daar moest ik heel lang op trainen. Vanaf dat je genoeg ervaring hebt kan je deelnemen aan een toelatingsexamen. Wat wordt er van je verwacht bij het toelatingsexamen? Het is een proef van drie dagen in de Brenner Alpen. Je moet het gebied uit het hoofd leren en je krijgt een loodzware rugzak mee. De examinators maken het moeilijker door bijvoorbeeld slechts één pikkel mee te geven tijdens het ijsklimmen. Als je boven bent is er onmiddellijk een oriëntatieproef. Je moet dan alle bergtoppen in de buurt benoemen, met bijhorende gletsjers. ’s Avonds waren er talentests, en de volgende dagen waren er skiproeven. Eerst moesten we naar boven skinnen op de Jungfrau, met speciale ski’s met kunststofhaartjes waardoor je naar boven kan stappen. Tijdens het skiën moesten we proeven doen zoals technische bochten die je kan gebruiken op slechte sneeuw. Was je geslaagd? Ja, maar het was niet makkelijk. De examinators droegen een rugzakje van slechts 3 kilo terwijl wij 10 kilo moesten meezeulen. Het is zoals in het leger, er wordt veel druk op je schouders gelegd. Het leuke is wel dat er geen competitie is tussen de deelnemers, iedereen zit in hetzelfde scheutje. Ik was met m’n 42 trouwens niet de oudste, er was nog iemand van 46, maar de gemiddelde leeftijd is ongeveer 25. Volgend jaar zijn er nog examens om aspirantgids te worden. Dat bestaat uit 5 verschillende modules, met 15 dagen trekking, geneeskunde, ijsklimmen, maar ook businessvakken. Daarna moet je als aspirant een jaar bij een ervaren gids werken, en dan is er nog een laatste examen. Het diploma is wereldwijd erkend, dus je kan overal aan de slag.

Is het verplicht om te skiën of kan je het examen ook met een snowboard doen? Nee, het is verplicht om te skiën, daarom heb ik het ook moeten leren. Het is normaal, want je moet heel mobiel zijn, en je bent als gids dikwijls op een gletsjer. Je moet direct een koord kunnen leggen. Dat is veel sneller en handiger met ski’s dan met een snowboard. Was het moeilijk om je snowboard aan de kant te zetten? Ja, dat was heel hard. Maar je hebt geen keuze als je gids wil worden. Vooral je ego krijgt een deuk. Zeker als je niet slecht bent als snowboarder, want plotseling ben je terug een beginner. Vorig jaar heb ik slechts een dag gesnowd. Sinds drie jaar ligt de focus vooral op ski. Ik zou eigenlijk duizend keer liever willen snowen, dat geeft een veel beter gevoel, zeker op een mooie afdaling. Wat wil je doen met je diploma? Ik wil off-piste trips begeleiden voor snowboarders. Bovendien wil ik cursussen geven en koorden aanleren, hoe je een piollet moet gebruiken enzovoort. In Europa nemen ze je meestal gewoon mee op de berg, zonder meer. Ik wil ook reizen ograniseren, heliboarden in India bijvoorbeeld, exclusieve dingen. In de zomer, als er minder werk is, zou ik me willen bezighouden met mensen die terug willen integreren in de maatschappij, zoals junkies. Als ze zich kunnen bezighouden met rockclimbing denken ze niet aan drugs. Je kan er veel mee doen. Waar werk je nu? Nu werk ik nog drie dagen per week in een skiwinkel als verkoper. Zo heb ik veel tijd om te trainen. Gedurende heel je leven vertoef je in de bergen. Vanwaar de passie? Het is de schoonheid van de natuur. De bergen zijn zo majestueus, en in de hoge bergen heerst een ongelooflijke stilte. Als je een berg beklimt, vecht je niet alleen met de berg, maar ook met jezelf. Het is altijd een avontuur, om je in onbekend terrein te begeven. De maagdelijke natuur is ook een plaats waar je niet kan wonen, dat maakt het extra fascinerend. Ik kan er gerust boeken over volschrijven. Merci à? L’univers.


- tHe FreaK -

28

strictly cult snowboarding

text: Christophe Pons photos: Ine Demeulemeester

« whistlERblackcoMb was Echt Fantastisch, niEts dan goEiE hERinnERingEn »

the freak VooR dE FREak Van dEzE EERstE EditiE Van 2010 pRobEERdEn wE iEMand tE VindEn diE wat MindER in dE spotlight staat MaaR Van wiE dE snowboaRdMotiVatiE En zin VooR aVontuuR zEkER niEt MoEtEn ondERdoEn VooR diE Van MEnig dooRwintERdE, gEsponsoRdE RidER. zo duikt dE naaM mathiaS vanmarcke op, EEn 25jaRigE koRtRijkEnaaR diE zich op hEt EigEnstE MoMEnt aan dE austRalischE gold coast bEVindt tussEn dE bRuingEbRonsdE joËl paRkinsons En consoRtEn. dEzE wintER koos hij ERVooR oM dE snEEuw in tE RuilEn VooR dE waRMtE En baant hij zich, in hEt gEzElschap Van zijn VRiEndin En boaRdbabE, EEn wEg dooR dE natuuR En dE golVEn Van niEuw-zEEland, austRaliË, indonEsiË En thailand. hoEwEl hij hEt down undER zEkER niEt slEcht gEtRoFFEn hEEFt, MijMERt hij Vaak tERug naaR VoRigE wintER, toEn hij in dE MEt poEdER bEdEktE bERgEn Van whistlER, canada VERtoEFdE. MEt EEn bachEloR lichaMElijkE opVoEding En EEn diploMa instRuctEuR Van dE VssF op zak kon hij snowboaRdEn gEMakkElijk coMbinEREn MEt lEsgEVEn. Waarom het plan om vorige winter naar Whistler te reizen? Vóór Canada bracht ik nog nooit op één zelfde plaats een volledig winterseizoen door. Meestal verbleef ik wel heel wat weken in de bergen, maar dan in verschillende gebieden. We kozen voor Whistler omdat we eens iets totaal anders wilden doen en omdat we er niets dan positiefs over gehoord en gezien hadden. In Whistler was het ook supergemakkelijk om les te geven dankzij een vriendin die er het seizoen voor ons verbleef. Ter plaatse werk en betaalbaar onderdak vinden verloopt normaal niet van een leien dakje, zeker niet in tijden van crisis. Een ander voordeel was ook dat we behoorlijk betaald werden omdat we veel leraarservaring hadden. Doordat we goed overeen kwamen met de scheduler kregen we zoveel werk als we wilden en konden we ook veel vrijaf nemen. Tijd genoeg om zelf te snowen dus, uiteraard de grootste prioriteit. Omdat ik in het departement schools meestal de High Levels onder mijn hoede kreeg, moest ik maar weinig lesgeven.

Ik gidste mijn groepen vooral in het gebied rond en zorgde ervoor dat iedereen zich veilig amuseerde met treeruns, in het park, in de pow en met kleine cliffdrops. Is het er echt zo goed als overal wordt beweerd? Het seizoen kwam er vorige winter behoorlijk traag op gang, de big snowfalls lieten op zich wachten. Dat was wel pijnlijk als je hoorde dat het aan het dumpen was in de Alpen. Maar gelukkig kwam alles goed! In het begin werkten we veel om ruimschoots rond te kunnen komen want het is er niet bepaald goedkoop! In het begin was het vooral parkrat spelen, want meer dan dat was er niet echt. Eens de parken volledig gebouwd waren, hadden we een gigantische, perfect onderhouden speeltuin, van beginners tot pro’s. Bij verse dumps stond ik altijd vroeg aan de lift te wachten om de couloirs te ontmaagden of om bepaalde drops te doen. Het leuke is dat het volledige gebied gecontroleerd wordt en dus lawineveilig is, en dat er zoveel terrein bereikbaar is met de lift of na kleine hikes. Na enkele dagen zonder sneeuwval kan je door een beetje verder te stappen of door in de

bomen te verdwijnen nog overal verse lijntjes trekken. Na er een volledig seizoen doorgebracht te hebben, heb ik nog steeds heel wat to do’s en heb ik nog helemaal niet het gevoel het volledige gebied te kennen. Hoogtepunt voor mij: de Waterfallsdrop van ongeveer 35ft (+/-11meter) hoog die heel het seizoen mijn ogen uitstak en die ik uiteindelijk goed landde. Van onze helidrop genoot ik ook gigantisch! Whistler/Blackcomb was echt fantastisch, niets dan goeie herinneringen en heimwee. Dit door de vele vrienden, de gastvrijheid en uiteraard ook door het terrein, de treeruns en de parken! Waar zien we je de komende jaren? NieuwZeeland in de winter, Japan en Alaska staan nog op mijn verlanglijstje. En nog vele surfbestemmingen ook maar tijd en geld zijn natuurlijk altijd een andere zaak. Gelukkig heb ik met mijn vriendin een reispartner die ook van snowboarden houdt, ook een beetje surft en daar bovenop nog eens graag foto’s trekt! Ideaal! It’s all about having fun for me, en doen wat je wilt doen!


strictly cult snowboarding

- tHe FreaK -

29


- bJorN sIMoNs -

30 text: Hooftbok photos: Daan Tijs Eleonora Raggi

strictly cult snowboarding


strictly cult snowboarding

- bJorN sIMoNs -

bjoRn is ÉÉn bRok EnERgiE. wE VERMoEdEn dat hij adhd hEEFt MaaR hij bEwEERt Van niEt. MisschiEn wERd ER Van klEins aF aan xtc in zijn spaghEtti gEdRaaid, MaaR daaR zijn zijn oudERs tE goEdhaRtig VooR. na ons gEspREk ontdEk ik waaRoM bjoRn altijd zo gEMotiVEERd RondhuppElt… hE’s in loVE… with snowboaRding! We gaan eens beginnen met de laatste vraag, omdat we deze al eens durven te vergeten. Wie zou je graag willen bedanken? In de eerste plaats mijn ouders, ze kennen niets van snowen, maar steunen me wel voor de volle honderd procent. Ik wil ze vooral bedanken voor alle ritjes naar de indoorslopes. Ook dank aan mijn sponsors voor hun vertrouwen en materiaal. Raf van Nitro en Raiden, Anton van Gravis, Federico van Bern helmets, Joris van Slope. En ten slotte mijn grootste sponsor, de federatie (VSSF) en de SCS-crew. Gaan je ouders regelmatig mee op trips? Neen, het BK in april vorig jaar was voor hen de allereerste keer dat ze in de bergen verbleven. Ook toen ze me naar de indoorslope brachten, bleven ze niet wachten. Ze hebben me nooit gepusht of deals voor me geregeld in het snowen. Ze spelen graag taxichauffeur maar de rest regel ik zelf, daar word ik toch een beetje volwassen door. Verder zijn mijn ouders vrij nuchtere mensen, dat heb ik wel overgeërfd. Vind je sponsors belangrijk? Ja, ze geven een goede steun. Het is ook leuk om achter een merk te kunnen staan. Eerst zat ik bij Imperium maar mijn persoonlijkheid paste niet helemaal bij dat merk. Ik had veel respect voor Daim en Mike destijds, maar het hele wiet- en hiphopsfeertje is niet mijn ding. Na het BK sprak Raf me aan om voor Nitro te gaan rijden. Daar ben ik nu superblij mee. Het internationaal team bestaat uit gemotiveerde riders om naar op te kijken en ik hoop om ooit met een rider als Eero Etalla te kunnen boarden. Bij Nitro kan ik ook eventueel doorgroeien, misschien Europees.

31


32

ďŹ ve oooooow fs 180 out in Doel

- bJorN sIMoNs -

strictly cult snowboarding


strictly cult snowboarding

- bJorN sIMoNs -

33

“De zwemmers kijken vies als je een cola drinkt of een broodje met mayonnaise eet” Was het een doel om gesponsord te worden? Nee, zeker niet. Ik snow supergraag. Sponsoring was het laatste waar ik aan dacht. Een goed resultaat, een vette foto, boarden met wat vrienden of een nieuwe trick motiveren op zich al enorm. Ik vind sponsoring niet erg hé, het werkt als extra motivatie en helpt me om progressie te maken. Met wie snow je zoal? Met Seppe, Anthony en Kevin board ik supergraag. Ze weten wat ik kan, hebben hetzelfde doel en ik ken ze ook naast het snowen. Ik heb ook eens gereden met Torstein Horgmo, hij is supervriendelijk. Het was leuk om met hem om te gaan maar het is even leuk om met de SCScrew te snowen. Eigenlijk met iedereen die gemotiveerd is en die mee dingen wil proberen. Hoe begon je met boarden? Ik woon redelijk dicht bij de indoorpiste in Rucphen. Daar kwam ik al snel in contact met Joy Geenen en Bram Nuyten. Ik keek enorm naar hen op en na een tijd ging ik met hen mee snowen. Dus ook aan hen heb ik veel te danken. Ze hebben me snel vooruitgang doen boeken. Veel Hollandse trekjes overgenomen van Joey en Bram? Ik weet nu dat een curryworst een frikandel is, haha. En ik spreek niet het dialect van Wuustwezel omdat ze me ginder anders niet begrepen. Van kleins af aan moest ik altijd mooi Nederlands praten. Het echte Kempens, zoals mijn ouders en zus spreken, sprak ik nooit maar ik vind dat ook helemaal niet erg, haha. Je bent altijd heel actief en je kunt vlot spreken. Leerde je dat ook van de Nederlanders? Nee, ik ben gewoon van nature hyperactief, maar het is geen ADHD, hehe. Mijn ma wou me wel eens testen maar ik heb het nog onder controle, dus geen probleem.


34

- bJorN sIMoNs -

“Ik heb geleerd dat een curryworst een frikandel is” Tijdens onze rit naar Chamrousse kon je ook de hele nacht blijven praten, ideaal om de chauffeur wakker te houden. Ik blijf ook altijd gaan voor iets, wil nooit opgeven. Ik wil bijvoorbeeld blijven gaan voor een foto tot ik het goed vind, ook al zegt de fotograaf dat het al lang ok is. Het is ook niet altijd even gemakkelijk om stil te zitten als we een rustdag hebben terwijl het bluebird is en er een perfecte kicker ligt... Hoe ben je bij de federatie (VSSF) terechtgekomen? Ik nam voor het eerst deel aan het BK in 2003. Daar leerde ik backside fives en sprong voor de eerste keer een jump. Het was voor mij ook de eerste keer in het buitenland. Ik leerde er Pascal Bosmans kennen en hij hielp me enorm. In de contest landde ik five, en probeerde voor het eerst seven. Namen waar ik naar op keek, zaten in dezelfde reeks. Uiteindelijk werd ik vierde. Kort na dat BK vroegen Maarten Avonds en Tom Coeckelberghs of ik elke vrijdagavond naar Peer wilde komen om te trainen met Pieter Simons, Calle, Maarten en Tom zelf. Daarna mocht ik naar Livigno, naar het World Rookie Fest. Kevin werd toen eerste. Voor mij was dat een superweek: goed weer, coole riders, goeie runs neergezet en in de finale bij de junioren vierde geworden. Ik was toen sowieso al bezeten, maar die wedstrijd pushte me om voor het snowen te gaan en om er iets meer dan een hobby van te maken.

Bjorn writing an S with his board.

En nu zit je op de topsportschool? Ja, Tom heeft me dat gevraagd. Je moet door de federatie gestuurd worden. Je geraakt er anders niet zomaar binnen. Eerst heb ik even een serieus gesprek gehad met mijn ouders. Ik zit op de topsportschool sinds mijn vierde middelbaar. Vorig jaar waren Seppe en ik de enige snowers. Dit jaar zit hij op de universiteit en blijf ik met Sebbe achter op die school. We zitten daar als gekke, debiele snowboarders tussen toptennissers, gemeende voetballers, badmintonners en zwemmers. De shotters zijn megastoer en hebben hun eigen woordenschat. De zwemmers kijken kwaad als je een cola drinkt of een broodje met mayonaise eet. We hebben daar dus ook niet zo een goed contact mee. We zitten ook vaker in het buitenland en krijgen onze taken mee. Vorig jaar dronken Seppe, Anthony en ik meestal eentje in café ‘t Hofken. Hoe ziet je doorsnee schooldag er uit? Elke dag om kwart na zes opstaan om de bus van Wuustwezel naar Wilrijk te nemen. Om halfnegen starten we met fysieke trainingen en krachttrainingen. We fitnessen bijna altijd onder begeleiding van Maarten Avonds op school. Vorig jaar was er geen begeleiding… Seppe en ik ravotten dan de hele tijd. We boksten op elkaar. Eigenlijk martelde hij me want hij is twee jaar ouder en sterker. Maar daardoor ben ik qua lichaamsbouw op een jaar tijd veel sterker geworden. Die training duurt tot twintig voor elf. ‘s Middags krijgen we les van één tot halfvier. ‘s Avonds zit ik dan opnieuw twee uur op de bus naar huis.

strictly cult snowboarding


strictly cult snowboarding

- bJorN sIMoNs -

35

Back 7 at Rookie Challenge


36

- bJorN sIMoNs -

Is het altijd even leuk in het VSSF- juniorenteam? Het is superleuk om in dat team te zitten maar je moet er veel voor laten. Er zijn veel regeltjes. Ik eet en drink niet wat ik wil, geen drank, geen wiet, wel dopingcontroles maar nog geen whereabouts. De programma’s zijn heel strikt. Er zijn verplichte pipetrainingen en rustdagen. Dat knaagt soms wel als het dan net bluebird is en er een perfecte kicker of verse sneeuw ligt. Maar voor wat hoort wat. Soms klaag ik wel maar ik krijg er veel voor terug. Zoals jullie trip naar Nieuw-Zeeland. Viel dat mee? Ja, Nieuw-Zeeland is het vetste land ooit. De vlucht was lang, maar onvergetelijk. Ik heb niet geslapen en ‘s nachts waren er donder- en bliksemflitsen vlak naast het vliegtuig. Dat was vet, ik was heel gefascineerd. Heel de trip was vet. Ik was superblij dat ik meekon want ik brak mijn voet en kon pas twee dagen voor het vertrek opnieuw wandelen. Het was altijd al een droom en ik wou die niet opgeven door die breuk. Ik sukkelde al mankend door de luchthavens. Tijdens de vlucht liep ik veel rond en deed ik oefeningen. Uiteindelijk verliep het heel goed. Ik rustte een paar dagen uit alvorens ik mee naar boven vertrok. Ik leerde er veel bij in de pipe en voelde me supergoed bij het snowen. Er was geen stress, overal supermooie landschappen, vriendelijke mensen,… Het werd een onvergetelijke trip. Snowde je enkel of deed je ook nog andere trips? We zijn ook gaan skydiven, dat was supervet maar mijn oren hebben het begeven. We sprongen boven Wanaka uit een vliegtuig vanop vijf kilometer hoogte. Het zicht was knap, maar toen de parachute openging had ik pijn aan mijn oren. Toen we landden, kwam er zelfs bloed uit. We zijn ook met shotguns gaan kleiduifschieten. Je moet er normaal achttien voor zijn. Ik schoot vanaf de eerste keer raak en dat was meteen ook de laatste keer. Verder pestten Seppe en Kevin mij, ze haalden allerlei grapjes met mij uit. Ze sloten me een keer op mijn sokken buiten. Of ze maakten me ‘s nachts wakker met bitchslaps, dat zijn backhandklappen in m’n gezicht. Ik probeerde alles om ze terug te pakken, maar met twee waren ze altijd sterker. Ze legden me altijd op de grond. Mijn arm werd in alle onmogelijke richtingen geplooid. Hun doel was om me te laten flauwvallen, maar dat is niet gelukt. Ik kon er nog wel mee lachen. Ik hoop dat het hun bedoeling was om het leuk te houden. Je mocht ook deelnemen aan enkele City Big Air Worldcups. Is het leuk om op zo een stelling te staan? Dat was altijd al een doel, normaal zou ik het nu nog niet mogen maar door mijn motivatie mocht ik toch starten. De eerste worldcup was in Barcelona. Ik had nog nooit op zo’n stelling gestaan. Eerst even rondgekeken en daarna met de lift naar boven gegaan. Een warm-uprider checkt en dan volgen de deelnemers. Je hebt geen kans om te twijfelen of om op te warmen.

strictly cult snowboarding


strictly cult snowboarding

- bJorN sIMoNs -

37

Front board to drop-in a sketchy bank


38

Backside lipslide

- bJorN sIMoNs -

strictly cult snowboarding


strictly cult snowboarding

- bJorN sIMoNs -

39

“In ieder geval wil ik geen gatjesknipper worden op de trein of controleur van buzzypassen” Backside 7 melon in Hintertux

De run-in is redelijk smal en lijkt recht naar beneden te gaan, de afzet is steil en met veel compressie. Van bovenaf zie je enkel de rand van de landing en duizenden toeschouwers in het stadion. Uiteindelijk kon ik een back seven mute landen en werd ik 39ste. Ik was vier jaar jonger dan de gemiddelde rider, dus gezien mijn beperkte ervaring met dit soort contests, toch wel een prestatie waar ik trots op mag zijn. Het was een goeie test om te weten of ik zo’n city big airs wou blijven doen. Daardoor mocht ik ook starten in Stockholm. Bjorn we gaan hier af ronden, want je hebt mijn hele voicerecorder al volgepraat, haha. Laatste vraag: Waar wil je binnen tien jaar staan? In het snowboarden is het belangrijkste dat ik superveel fun heb gehad, goeie footage en resultaten heb verzameld. Ik wil zo ver mogelijk proberen komen. We kijken wel wat er gebeurt. Hopelijk kan ik nog veel mooie reizen en progressie maken. Ik ben nuchter genoeg om te beseffen dat ik ooit wel zal moeten werken. In ieder geval wil ik geen gaatjesknipper worden op de trein of controleur van buzzypassen. Waarschijnlijk kies ik een algemene studie zodat ik nog kan kiezen waar ik terechtkom. Voorlopig zet ik mijn zinnen op het snowen en daarna zien we wel wat voor studies ik zal volgen en waar ik terechtkom… . Ok, de batterij is nu ook helemaal plat… . Bedankt voor het gesprek en nog veel succes! Sponsors: Nitro en Raiden, Gravis, Bern helmets, Slope


- o’NeIll eVolUtIoN 2010 -

40

strictly cult snowboarding

text: Joris Willems photos: Frode Sandbech

Markus Keller and Iouri Podladtchikov checking the scoreboard

ondER hEt concEpt ‘RUNNING WITH GRAVITY’, zEttEn dE MEEst pRogREssiEVE snowboaRdERs VoEt op dE jakobshoRn in daVos. op dE ViERdE dag Van hEt niEuwE jaaR wERd daaR EEn 6-staR tickEt to RidE woRld touR EVEnt gElancEERd: dE o’nEill EVolution 2010. naast intERnationalE astRonautEn als MaRco gRilc, pEEtu piiRoinEn, iouRi podladtchikoV, gian siMMEn, Risto Matilla En tal Van andER zwaaR gEschut, ook EEn shuttlE gEVuld MEt jawEl... EEn handVol bElgischE cosMonautEn!

de BelgiSche capSule Gelanceerd vanuit ons bergloze winterland: Seppe Smits, vorig jaar knap tweede en voor deze editie persoonlijk uitgenodigd en vrijgesteld van kwalificaties, zijn broer Anthony, Kevin Bronckaers, die zijn enkelblessure uitwuifde om de eerste TTR-punten van het seizoen te sprokkelen en Bjorn Simons, die als laatste astronaut was ingeschreven op de reservelijst maar toch werd opgeroepen. Anders dan vorige edities viel dit jaar het onderdeel quarterpipe weg en werd er een verbeterde 6-star halfpipe in de plaats aangeboden. Ook de slopestyle werd uitgebreid en kreeg er een blinkende TTR-ster bij. Niet slecht, nu iedereen zichzelf met double corks richting spacemountain katapulteert.

Verdienstelijk door naar de halve finale halfpipe met een mooie vijfde plaats: Kevin Bronckaers met front 9, back 7, front 7, cab 7 en de chuckflip als afsluiter. Anthony viel met een dertiende plaats spijtig genoeg net buiten de selectie. Pas bij de halve finales werd duidelijk dat het niveau alle dampkringen zou overstijgen. Seppe mocht als derde Project Mercury betreden en deed dat in stijl: een gigantische fs air, back 9, front 7 en cab 7. «Toch net ruimte tekort om nog een vijfde hit uit de kast te halen,» aldus Seppe. Hij werd uiteindelijk verdienstelijk vijftiende en greep met twee plaatsen verschil net naast zijn lancering voor de finale. Daarin volgde een waanzinnige strijd in de top drie. De Zwitser Iouri Podladtchikov werd knap eerste met front 5, back 9, front 10 en een cab double cork 10, gevolgd door zijn


strictly cult snowboarding

-o’NeIll eVolUtIoN 2010 -

41

Iouri Podladtchikov, cab double cork 10 to victory!

Markus Keller and the €5.000 for grabs


42

- o’NeIll eVolUtIoN 2010 -

Seppe Smits throws down back 12’s and he’s the only one on the contest doing so.

strictly cult snowboarding


strictly cult snowboarding

- o’NeIll eVolUtIoN 2010 -

Marco Grilc Double Cork 10 Slovenian style

landgenoot Markus Keller die zijn tweede plaats claimde met een cab 7, front 9, back 9 en een mctwist. Hij wist ook 5.000 dollar bijeen te rapen voor zijn highest air. Peetu Piiroinen, de quarterpipe winnaar van vorig jaar, sloot de top drie af met front 7, cab double cork 10, frontside air, backside rodeo 7 en een alley-oop 540. 2010, a SlopeStyle odySSey «Ik verwacht vooral veel van Seppe, die hier vorig jaar de tweede plaats wist te kapen en ik ben er 100 procent zeker van dat hij alles zal doen om zijn prestatie te herhalen,» vertelt Bjorn Simons, die zelf een worp deed naar de semi finale met een cab 5 en een net niet gelande back 10. «Ik ben hier vooral om voor mezelf te snowboarden en bij te leren.» Zoals verwacht leverde Seppe een prachtige prestatie en bleef hij de hele dag in de top drie schitteren door zijn back 12. Tot Ville Paumola, derde laatste in de startlijst, een prachtrun neerpootte: switch back 9, front 10 en boardslide 270 out vanop de up-box, goed voor een tweede plaats. Een hele dag hoopgevend maar dus toch net geen podiumplaats voor Seppe, die wel als enige een 1260 wist neer te zetten. Marco Grilc landde met zijn double backflip, double cork 10 en een 5-0 backflip out als eerste op Jupiter.

43


- o’NeIll eVolUtIoN 2010 -

44

Joris Nijdeken signed up for the competition too... No qualification, a lot of style!

Marco Grilc during his last run... Double Cork 10

intergelactiSche fondue Om alle geslaagde landingen te vieren werden we op de laatste avond samen met alle internationaal geïnviteerde cosmonauten getrakteerd op een intergalactische fondue. Bij valavond werd iedereen verwacht aan de voet van de Jakobshorn, waar de voltallige bemanning werd onderverdeeld en getransporteerd naar de ruimtesonde. De dampkring werd net niet overschreden, de gewichtloosheid en hogere sferen des te meer. Bekijk het volledige videoverslag van de O’Neill Evolution in Episode 10, binnenkort op >> vimeo.com/cirquebelgique

strictly cult snowboarding


frederick dERoo frederick dERoo oneill.com

frederick deroo oFFicial o’nEill cRazY dog FacEbook.coM/oneillcraZydogS


- MarC swoboda -

46

strictly cult snowboarding

text: Koen Hooftman photos: Peter Lundström

“ Vandaag hEERlijkE goulash gEgEtEn bij Mijn gRootMoEdER! ”

MARC SWOBODA MaRc swoboda is EEn 24-jaRigE oostEnRijksE shREddER uit wEnEn. aangEziEn ER in dE oostEnRijksE hooFdstad EnkEl sachERtoRtEn, opERa’s, kaFFEEhausEn En wiEnERschnitzEls tE VindEn zijn, tREkt hij MEt plEziER naaR dachstEin oM zijn clEanE stYlE tE polijstEn. VooR MaRc is dat EEn tRip Van dRiE uuR, MaaR hEt is dE bEstE bERg in zijn buuRt. VoRig jaaR had hij VEEl blEssuRElEEd. hij bRacht MEER tijd dooR in zijn zEtEl oM tE REcupEREREn dan dat hij op zijn dEck stond. MaaR dat MotiVEERt hEM ExtRa oM zijn tandEn in dit sEizoEn tE zEttEn.

Hey Marc, wat hoeven we niet over jou te weten? Dat ik vandaag heerlijke goulash at bij mijn grootmoeder! Geef ons zes groepen of crews waartoe je behoort. Ok, ik ben bij Bamboo-mp.com, Session Dudes, Drottl films, Boobish Snowporns, Mojo Music club, en de Tulln Ravens. Moet je allemaal maar eens opzoeken op internet... Mammoth Mountain of Home Mountain? Beide. Ideaal zou zijn als ik op beide een hele maand zou kunnen blijven. Ondervind je iets van de global warming op je home spot? Om heel eerlijk te zijn, niet echt… Maar ik merk wel dat sommige gletsjers zoals de Kaunertaler en Tuxer een beetje gesmolten zijn.


strictly cult snowboarding

- MarC swoboda -

47

Big backside air

Je naam, Swoboda, klinkt niet echt Oostenrijks, of ben ik verkeerd? True that. Ik denk dat de naam oorspronkelijk uit Tsjechië komt of ergens in de buurt daarvan. Ik ken nog steeds niet alle details over mijn roots… Maar ik weet wel dat het vrijheid betekent! Daar kan ik me in elk geval wel al in vinden. Wat vind je ervan dat een groot bedrijf als Nike aanwezig is in de snowscene? Vorig jaar was het mijn eerste seizoen bij Nike en ik ben stoked dat een grote company als Nike met snowers wil praten over en werken aan betere producten. Nike werkt heel gestructureerd. Daar heeft de snowscene soms wel nood aan want bij andere merken verloopt het nogal chaotisch… . Eigenlijk is het goed om beide te hebben. De kleinere familiale bedrijven waarbij de riders meegroeien met het bedrijf en de grote jongens. Nike doet veel voor het snowen, ze zijn een grote steun.

Startte het nieuwe seizoen goed voor jou? Ja, de start was redelijk ok. Ik vond het leuk om terug te kunnen shredden. Ik ging een aantal keer naar het Dachsteinpark en Absolutpark in Flachauwinkl en filmde daar een beetje. Ik nam ook deel aan Air & Style. Je bent heel technisch op rails. Waar haal je de inspiratie voor nieuwe tricks? Ik rijd simpelweg heel graag op rails. Van zodra ik een stuk metaal zie, bedenk ik op welke manier ik het kan ‘misbruiken’. Dan komt plots de inspiratie en duiken er oneindig veel ideeën op in mijn hoofd. Wat vind je de leukste trick? Op dit moment is dat een tailblunt…Haha!


48

- MarC swoboda -

strictly cult snowboarding

Filling in the gaps

Tight pants or aiight pants? Euhm… Just no white pants please, haha! Welke riders beïnvloeden je? Mike Casanova, Devun Walsh, Horgmo, Ethan Deiss, Terje, MFM, Eiki en Halldor,… al de crazy guys… Het is nice om hen te zien snowen. Wat vind je van bodysweeps op rails? Het is wel leuk, maar niet de hele tijd. Een goede afwisseling is belangrijk. Op welke niet-snowboardgerelateerde prestatie ben je het meest trots? Dat ik een paar maanden geleden gitaar leerde spelen… yihaaa! Met wie film je zoal dit seizoen? Met één of twee filmers naar mijn keuze. Ik hoop dat ik in elk geval veel meer kan filmen dan het vorige seizoen. Kijk er alvast maar naar uit!

Ben je into country music? Yes, een beetje, maar ik ben ook into blues en hiphop, het hangt er van af in welke stemming ik ben. Vertel ons alles over Love, het merk waar je bij betrokken bent… Love snowboards en skateboards is een merk van Seppi Scholler, een vriend van me. Hij snowboardt nog altijd en doet al de company stuff zelf. Ik hou enorm van het merk en de achterliggende ideeën. Ik volg en help hem al sinds het begin, twee jaar geleden. Love heeft heel aparte designs en ik vind het super dat ze ook betrokken zijn bij sociale projecten. Het merk steunt een dakloze skater in Zuid-Afrika en helpt gehandicapte kinderen om te leren snowboarden. Alle producten zijn rider-driven en dit jaar is er een eigen company team video. Die is momenteel online, zeker bekijken dus, op www. lovedistribution.at


strictly cult snowboarding

- MarC swoboda -

49

« ik hoop dat ik in Elk gEVal VEEl MEER kan FilMEn dan hEt VoRigE sEizoEn »

MARC SWOBODA Als afsluiter, stel je vindt vijf miljoen euro. Waaraan spendeer je het geld? Ik zou een deel gebruiken voor een klein en gezellig huis met een grote tuin. De rest zou ik wegschenken aan vrienden en familie die het nodig hebben… Ik weet het niet, dat is eigenlijk wel een moeilijke vraag. Ik denk dat ik er pas echt over zou nadenken als ik dat bedrag in mijn handen zou hebben. Sponsors: Nitro, Volcom, Red Bull, Nike 6.0, Von Zipper, Blue Tomato, Absolutpark, Landing, Love Thanks who? You

Backside 180 indy


- URBAN SESCSION -

50 text: Koen Hooftman photos: Daan Thijs

Doom getting radioactive with this frontside boardslide in Doel.

strictly cult snowboarding


strictly cult snowboarding

- UrbaN sesCsIoN -

51

U R B A N s E s c s i o n

i n

b E l g i u M

dE snEEuwgodEn zEgEnEn bElgiË dEzE wintER MEt EEn MaagdElijk wit laagjE snEEuw. VolgEns FRank dEboosERE is hEt alwEER lang gElEdEn dat EEn wit tapijt ons landschap siERdE. VooR dE EnE is bElgischE snEEuw EEn nachtMERRiE, boMMaatjEs hEbbEn schRik oM hun hEup tE bREkEn En bussEn glijdEn tEgEn gEVEls, MaaR VooR EEn snowboaRdER bEtEkEnt snEEuw dE hEMEl op aaRdE. ons land is VooR ÉÉn kEER EEn wintER wondERland. tijd VooR EEn scs RidE-out in onzE EigEn achtERtuin.


- UrbaN sesCsIoN -

52

strictly cult snowboarding

« als bEzEtEn snowboaRdjunkiEs chEckEn wE iEdERE spot » Kezin puts down a superstyle nosepress to frontside 180 out.

U R B A N s E s c s i o n i n b E lg i u M

Het is de eerste keer dat we een SCS ride-out kunnen organiseren in eigen land. Zodra de eerste sneeuwkristallen neerdalen begint het bij ons te kriebelen om de spots te hitten die al een tijd op ons verlanglijstje staan. Aangezien alles er anders uitziet in het wit, gaan we op zoek naar nieuwe missies en checken we als bezeten snowboardjunkies iedere potentiële spot. We motiveren ‘s lands beste jibbers om wat urban footie te verzamelen. Daan kidnapt Christophe Reynders van achter zijn studieboeken om een lange rail in Leuven te hitten. Een 50-50 wordt tot een goed einde gebracht maar na enkele tries van andere tricks is zijn enkel om zeep. We willen Reynders bij deze toch bedanken voor zijn inzet en hopelijk zijn wij niet verantwoordelijk voor potentiële buizen. Er is nog altijd tweede zit…


- UrbaN sesCsIoN -

strictly cult snowboarding

53

Christophe Reynders keeping his 50-50 in balance on a sketchy rail in Leuven.

Daan is echter niet te stoppen. Hij kan ook Bjorn Simons overtuigen om helemaal van Wuustwezel naar Doel te komen, een ghost town ergens in de Antwerpse haven. Er wonen daar nog enkele ‘rednecks’ die je proberen weg te jagen. Je hebt eigenlijk niet veel nodig om Bjorn te overtuigen voor een missie, zelfs zijn vader en moeder staan paraat om een handje te helpen. Bjorns pa ‘leende’ een aanhangwagen en een stelling op zijn werk. De aanhangwagen zit propvol sneeuw en de stelling fungeert als dropin. Het duurt niet lang tot Bjorn een dikke nosepress kan sticken (cfr. interview Bjorn Simons). Enkele uren, frieten en curryworsten later vindt Bjorn nog een tweede spot

waar hij een front nose to popover drop-in op een bank kan landen. Hij moet hiervoor wel eerst twee zware slams incasseren… Als Daan en ikzelf een locatie checken in een van de leegstaande huizen sluit een boze Doelenaar ons zelfs op. Gelukkig staan Bjorn en Geudes nog buiten en kunnen ze hen bevrijden. Als de man ziet dat de deur voor de tweede keer geforceerd is, schreeuwt hij dat we moeten oprotten...

« in ÉÉn Van dE lEEgstaandE huizEn sluit EEn bozE doElEnaaR ons zElFs op »


- UrbaN sesCsIoN -

54

strictly cult snowboarding

David Doom got pop.

« awEl, wat koMEn dE jongEns hiER doEn? »

Reynders with the most stylish backside air ever performed in Leuven.

tiJdlooS Ook Kortrijk moet eraan geloven. Locals Bruno Callens en Kezin Vuylsteke zijn altijd voor een shoot te motiveren. De sessie duurt tot halfdrie ’s nachts waardoor Daan zijn trein van 22.40 u mist en pas om 12 u ‘s middags in Leuven is. Ach wat maakt het uit, leuke momenten in de sneeuw zijn immers tijdloos... We bouwen een aantal uur aan een hip in de kortrijkbowl en komen tot het besluit dat er niet genoeg snelheid gecreëerd kan worden. De set-up is een stelling met een drop van twee meter in de transitie van de bowl om zo aan de andere kant een hip te kunnen nemen. De transitie blijkt echter veel te kort en heeft een

vruchteloze sessie tot resultaat. We laten de moed niet zakken en Kezin komt op het idee om op de brug te sliden die achter bowl gesitueerd is. Die is veel sneller gebouwd en levert uiteindelijk de betere foto’s op! Bruno opent de sessie met een mooie fs boardslide to drop out en Kezin sluit de sessie af met een megacleane nosepress fs 180 out. Bedankt trouwens voor de coole sessie en het onderdak! Daan neemt ook Dominique Devreese op sleeptouw in en rond zijn Leuvense homebase, samen met Christophe Reynders en David Doom. Leuven telt heel weinig goede spots en als je er dan één vindt, sturen ze je na twee uur

bouwen weg. We checken eerst een rail die perfect te doen is maar in het open veld erachter ziet Doom een soort arena met een natuurlijke tribune die perfect is om een hip tegen te shapen. De steile landing bestaat uit een dun laagje sneeuw en vooral gebobbeld gras. Na twee uur bouwen staat er ondertussen een heel leger volk klaar om te genieten van wat snowboardactie. Maar de parkwachter komt ook een kijkje nemen en zegt dat we moeten oprotten omdat het te gevaarlijk is met al die kinderen. Hij belt dan ook de meteen politie. We hebben drie tries die resulteren in een foto die beter kan... De winch wordt gebruikt om snelheid te creëren en aangezien dat een motor bevat mogen we hiermee niet in het park komen.


i n

b E l g i u M

Dominique Devreese thinks he’s Tony Hawk. Melon air to fakie.

- UrbaN sesCsIoN -

s E s c s i o n

U R B A N

strictly cult snowboarding 55


- UrbaN sesCsIoN 56

U R B A N s Es c s i o n i n b Elg i u M

Free Deroo sticks a backside lipslide with both ďŹ ngers in his frozen nose, Doel.

strictly cult snowboarding


- UrbaN sesCsIoN -

strictly cult snowboarding

57

De dag nadien rijden we nog de hele dag rond, maar helaas zonder succes. We besluiten uiteindelijk om wat te shooten in het skatepark. Christophe is van plan om op de wall een rock to fakie te doen. Hij is goed op weg tot hij van boven naar beneden op de flat valt en opnieuw last krijgt van zijn enkel! De quarter is de verlossing en Dominique haalt er een ongeziene hoogte uit, alweer dankzij de magische krachten van de winch.

One Love gangstah Stavroz nails a frontside lipslide in his homietown.

U R B A N s Es c s i o n i n b Elg i u M

ontm a agden met een ruBBertJe Een paar dagen later trekt ook huisfotograaf Jelleke Pens met David Doom en Free Deroo naar Doel om een downrail te ontmaagden. Blijkbaar is Doel een ideale spot om ongestoord urban sessies te doen. Slechts één keer werd er een “Awel, wat komen de jongens hier doen??” uitgeroepen, waarschijnlijk door diezelfde boze Doelenaar als bij Bjorns sessie. David en Free trekken zich op gang met een winch (bedankt O’Neill!) en David breekt het ijs met een cleane frontside boardslide. Free zet een cleane backside lipslide neer. Het lijkt wel of ze over bovennatuurlijke skills beschikken. Elke trick op die rail is hard… Misschien zit de radioactieve uitstoot van de kerncentrale er voor iets tussen. Keppens hit met de altijd gemotiveerde homies van de One Love boardshop een rail en het is Stavroz die een frontside lipslide nailt op een rail, aan een geheim postgebouw in het Antwerpse. Glenn Billiau sluit de sessie af met een 5050 180 out.

Tegenwoordig doen de One Lovers het met een rubbertje. Ze gebruiken een Banshee Bungee om snelheid te krijgen. Dat is een soort bungeeelastiek waarbij je homies het ding moeten opspannen, en vervolgens word je als een raket vooruit gelanceerd. Het is eigenlijk de ecologische versie van een winch! Een subliem alternatief dat veel urban sessies makkelijker maakt. Het zijn vruchtbare sessies maar er staan nog steeds een aantal rails, drops en ledges op onze lijst. Gelukkig is er nog altijd de vertrouwde indoorsneeuw die ons kan dienen op toekomstige, sneeuwloze dagen. Maar weergod Frank mag binnenkort nog wel eens een lading wit goud laten neerdalen.


58

- INterCrew -

strictly cult snowboarding

6P

E/FR

OF PLEASURE

Christophe Reynders with underflip 5 into the clouds

dE intERcREw is EEn cREw battlE in EEn uniEk gEshapEt paRk in chaMRoussE diE jaaRlijks woRdt gEoRganisEERd dooR pRoRidERs bRYnild Vulin En bRuno RiVoiRE. dit jaaR woRdEn EEn achttal tEaMs En EuRopEsE MagazinEs uitgEnodigd En scsMag is ER uitERaaRd ook bij. andERE ingREdiËntEn zijn chocoMElk MEt chaRtREusE, sunsEtsEssiEs, aan huis gElEVERdE pizza’s, EEn paRtY Vol apothEEkstudEntjEs MEt EEn canadEsE buitEnwippER, EEn VolVo xc60, chRistophE REYndERs, pascal bosMans, bjoRn siMons, En Yannick slEEckx.

Superstoked zijn we met de uitnodiging van Brynild en Bruno! We mogen vier riders meenemen naar de Intercrew. Na enkele telefoontjes hebben we onze Gouden Vier samengesteld: Christophe Reynders: filosoof en internationaal Flow-rider; Pascal Bosmans: El Sympatico en gemotiveerd voor honderdduizend man; Bjorn Simons: fulltime ADHD’er en Yannick Sleeckx: punkrock kid from Grobbendoenk en Mayerhofen. Ze laten onmiddellijk al hun afspraken vallen en staan al vlug klaar op de carpoolparking. volvo for life Iedereen is klaar om te vertrekken behalve... ons vervoermiddel; onze Fiat Doblo pruttelt nogal tegen. Met een defecte verwarming, gaten in de uitlaat, en versleten remmen is het niet echt aangeraden om naar de bergen te trekken en we moeten dus snel op zoek naar een noodoplossing. Gelukkig zorgt de redactie voor een deal met Volvo cars Belgium. Voor de deur van ‘den buro’ wordt een full option XC60 T6 afgeleverd met 285 paarden onder de


strictly cult snowboarding

- intercrew -

59

motorkap. Woohoow, Volvo for Life! In de veiligste auto ooit scheuren we op de onveiligste manier de berg op. De sensoren zorgen ervoor dat de wagen automatisch remt en er zijn ook nog tal van andere James Bondachtige snufjes. Dankzij de 4x4 traction control blijven we op het rechte (en besneeuwde) pad. De Volvo rijdt zodanig relaxt dat we gerust nog een halve dag langer kunnen bollen. Het is bijna jammer dat we al zo snel arriveren in Chamrousse. Speciaal.... maar vet park! We komen ’s morgens vroeg aan, dus we kunnen nog even genieten van een baguette en een warme chocomelk onder de Zuid- Franse zon alvorens we in onze outfits springen om als één van de eerste crews het park in te rijden. Het is een echte ontdekkingsreis. De obstakels zijn op het eerste gezicht zo vreemd dat we niet altijd de bedoeling ervan weten... Bruno en Brynild lieten duidelijk hun creativiteit de vrije loop. Het origineelste is de skatepool met spines en corners, met een box van 25 meter lang op de coping en in de laatste pool een transparante wall en een pole jam. Heel moeilijk uit te leggen, maar leuk om te rijden. Het vetste is de kicker die tussen twee gigantische muren ligt. De muren kunnen allebei als wallride bereden worden en bovenop de rechtse wall staat een box. Stuk voor stuk nooit eerder geziene units, dat belooft alvast voor de rest van het event. Er is ook nog een butter table die als kicker kan bereden worden, en langs de wallkant kan besprongen worden. Druppelsgewijs arriveren nu ook de andere crews. We ontmoeten de mensen van Onboard, Method, Fluofun, Bookachil, Snowplanet, doen nog een paar runnetjes en kruipen in onze slaapzakken. Calle Bosmans styles out his back 1

“Op straat ziet Bjorn een koppeltje stevig vogelen op de motorkap van een geparkeerde auto”


60

Christophe Reynders with a front 3 indy during the Sunset Session.

- intercrew -

strictly cult snowboarding


strictly cult snowboarding

- intercrew -

61

6P

E/FR

OF PLEASURE

Ils ne sont pas ici pour vendre des frites! De volgende ochtend wekt Scalp ons (fotografielegende uit Les Arcs die heel wat riders zoals Nico Droz bekend maakte). Hij zou voor SCS foto’s maken van de Belgische riders. Op het programma staan de crew battle en de enige echte sunset session. Elk team moet met al hun riders tegelijk door het park boarden en zorgen voor een originele run. Al snel is het duidelijk dat we nog niet goed zijn uitgeslapen na de nachtelijke rit want onze eerste runs verlopen nogal crappy en flappy.. . Maar er valt geen stress te bespeuren. De ‘wedstrijd’ verloopt superchill en we hebben ruim de tijd om onze ideale run te landen en om ons te amuseren. Tussen de runs door kunnen we genieten van een lekker glaasje chocomelk met Chartreuse, of is het nu andersom? Anyway, Chartreuse is een lekkere, plaatselijke likeur (of iets in die aard, alcoholisch in ieder geval).

“Ils ne sont pas ici pour vendre des frites” De gasten van Fluofun drinken er alvast goed van door. In hun fluo-outfits, die tight-as-a-tiger zijn, gaan ze voor de Old Skool style tricks met backscratchers, layback slides enz. Vooral dankzij de wallride-to-back-rodeo-7 van Luccas Benacchio blaast de Bouchkail Crew (Luccas Benacchio, Thomas Gérin, Ugo Maréchal) iedereen uit het deelnemersveld. Enkel de Atmo Crew, die bestaat uit de gastheren Bruno Rivoire,Brynild Vulin en Victor Daviet, JJ Roux, Gaby Bessy en Sully Monod, rijdt nog veel sterker. Uiteindelijk kan ook de SCS-crew een dikke run neerzetten. Christophe opent met een Front 3 over de eerste kicker, gevolgd door een front 9 op de tweede. Pascal volgt in zijn kielzog met een cleane back 180, onmiddellijk achternagezeten door Bjorn met een back 7 mute terwijl Yannick afsluit met een sicke underflip 7. We zijn enorm blij met onze run, net als de speaker die luidkeels roept: «Ils ne sont pas ici pour vendre des frites». Ook de mensen in de lift reageren enthousiast en we horen iedereen voor L’équipe Belgique supporteren.


- intercrew -

62

6P

strictly cult snowboarding

E/FR

OF PLEASURE

Bruno Rivoire delivered pizzas and a noseslide on the wall.

“Een pizza aan huis geleverd door een Franse pro smaakt zoveel beter” Apotheekstudentenorgieparty Na de sunset session waarbij Christophe nog een paar stylertjes neerzet, gaan we moe maar voldaan richting appartement. Enkele uren later belt Bruno Rivoire aan die voor iedereen pizza’s meeheeft. Heerlijk! Een pizza aan huis geleverd door een Franse pro smaakt zoveel beter! Hij vertelt ons ook nog dat we ‘s avonds kunnen feesten in Kdox, de beste keet in Chamrousse. Bjorn en ik vinden dat wel een geweldig idee maar de anderen zijn minder gemotiveerd en zoeken hun warm nest op. Het is niet zo eenvoudig om de Kdox te vinden... Na een halfuur denken we dat we in de verkeerde richting lopen want het enige wat we zien zijn bomen... We wandelen dus terug naar het centrum en komen in een bar terecht die meer weg heeft van een scheve seksclub. De barman is wel zo vriendelijk om ons de weg uit te leggen naar Kdox. Blijkt dat we aanvankelijk toch op de goede weg waren. Wij dus terug de bosrijke omgeving in en plots hoor ik in de verte enkele dikke beats. Bjorn stelt voor om op het geluid af te gaan. We arriveren uiteindelijk aan een grote witte partytent en op straat ziet Bjorn een koppeltje stevig vogelen op de motorkap van een geparkeerde auto. That’s the place to be, denken we gelijktij-

Reynders shows off a frontside 5 tailgrab


strictly cult snowboarding

- intercrew -

63

Bjorn ‘back 7’ Simons

dig! Zeker als we een paar feestvierders op straat aanspreken die verduidelijken dat er een feest aan de gang is van alle apotheekstudent(inn)en van heel Frankrijk. We proberen binnen te glippen maar de buitenwipper merkt dat we niet bij het clubje horen en stuurt ons weg. Tevergeefs. We zetten onze zoektocht naar de Kdox dan maar verder. Als we daar eindelijk aankomen is het al zodanig laat dat deze bar al aan het sluiten is. Helemaal voor niets tot daar gewandeld dus. We raken aan de praat met small Rob (Bataleon-rider) en zijn vriend big Rob. Samen met hen proberen we nog een laatste keer de apotheekparty binnen te vallen maar ook deze keer wil het niet lukken. Het is nu wel een andere buitenwipper waarmee we nog een tijdje gezellig staan te praten. Hij lijkt op de kerstman qua postuur, rookt pijp en blijkt een Canadees te zijn. Onderweg komen we nog een dronken ‘fluofunman’ tegen die naast zijn maaginhoud in een hoekje ligt te crashen. Ik raap hem op en breng hem naar zijn appartement. Het werd een hilarische, chaotische en nooit-te-vergeten nacht...

Thank you! Ook de Intercrew was om-niet-te-vergeten. We kijken terug op een leuke sessie met geweldige riders in een vet park. Hierbij willen we iedereen bedanken: Volvo cars voor de veilige rit, Bruno en Brynild van Intercrew, Scalp voor de pics en de riders voor hun motivatie!


- belgIaN sNowgaMes -

64

belgian ian snow games with David & Goliath

text: Koen Hooftman photos: Joris Willems

Terwijl de deelnemers van de Belgium Snow Games lessen volgen onder begeleiding van de VSSF- en BoardX coaches of zich uitleven tijdens de funcontests, gaan wij SuperDévoluy verkennen. We zijn namelijk op zoek naar een strijdtoneel voor onze ‘warriors’ David Vanden Boer en Stijn Alderweireldt. Je kunt ze het beste vergelijken met David en Goliath.

David en Goliath Terwijl de deelnemers van de Belgium Snow Games lessen volgen onder begeleiding van de VSSF-coaches of zich uitleven tijdens de funcontests, gaan wij het gebied verkennen. We zijn namelijk op zoek naar een strijdtoneel voor onze ‘warriors’ David Vanden Boer en Stijn Alderweireldt. Je kunt ze het beste vergelijken met David en Goliath. Stijn is zoals Goliath. Een reusachtige man uit Leopoldsburg van ruim zes el lang. Hij draagt een bronzen helm op zijn hoofd en een bronzen schubbenpantser dat wel vijfduizend stekel weegt. Ook zijn scheenplaten zijn van brons evenals het zwaard dat over zijn schouder hangt. De schacht van zijn lans is zo dik als de boom van een weefgetouw en de punt is gemaakt van zeshonderd sjekel ijzer. Stijn is net als Goliath op zoek naar iemand uit het leger van Lommel waarmee hij een tweegevecht kan houden. Goliath zegt: “ Als ik jullie kan verslaan, dan zullen de inwoners van Lommel aan de Leopoldsburgers onderworpen zijn en ons als slaven dienen.” Bij het horen van deze woorden staat het leger van Lommel verlamd van schrik.

strictly cult snowboarding


strictly cult snowboarding

- belgIaN sNowgaMes -

65

David attacking a spool with a rock-to-fakie.


- belgIaN sNowgaMes -

66

l lgiansno gia w mes m es

strictly cult snowboarding

David is getting sprayed by Goliath. Fortunately he’s able to escape in surfstyle.

David Vanden Boer is een beetje zoals David in het verhaal. Een stille, knappe, jonge, blonde herder uit Lommel die zijn broers moet opzoeken om hen proviand te brengen en om te zien of ze nog leven. Hij trekt naar het strijdtoneel, in dit geval Superdevoluy. Zijn broers vertellen hem dat iemand Goliath moet verslaan maar dat niemand dit aandurft. Wie hem verslaat zal door de koning (de SCS-hoofdredacteur) met rijkdommen worden overladen. Bovendien krijgt hij de koningsdochter tot vrouw en wordt zijn familie vrijgesteld van schatting en herendienst. Nadat David alles te horen krijgt, richt hij zich tot Joris, de leider van het leger (en tevens fotograaf van dienst). Hij zegt tegen Joris: “We hoeven door die Leopoldsburger toch niet de moed te verliezen, heer. Ik zal met hem het gevecht aangaan.” “Maar je kunt hem toch onmogelijk aan,” werpt Joris tegen, “jij bent nog maar een jongen en hij is al van jongs af aan gewend om te vechten.” “Ik heb altijd de kudde van mijn vader gehoed,” antwoordt David. “Wanneer er een leeuw of een beer een schaap uit de kudde wou stelen, ging ik erachteraan, overmeesterde hem en redde het dier uit zijn muil. En als hij me wou aanvallen greep ik hem bij zijn kaken en sloeg ik hem dood. Leeuwen en beren heb ik verslagen en die onbesneden Leopoldsburger zal het net zo vergaan.” “Ga dan,” zegt Joris tegen David. Hij geeft hem zijn eigen uitrusting en helpt hem die aan te trekken: een bronzen helm voor op zijn hoofd en een borstkuras. Ten slotte gort David het zwaard om en probeert een paar passen te lopen want hij is zo’n zware uitrusting niet gewoon. “Ik kan hier niet mee lopen,” zei hij tegen Joris, “ik ben dat niet gewoon.” En hij trekt de uitrusting weer uit. Hij pakt zijn snowboard en loopt op de Leopoldsburger af, zijn snowboard in de hand.

Goliath (aka Stijn) with a bomb drop.


strictly cult snowboarding

- belgIaN sNowgaMes -

67

Met zware stappen komt Goliath op David af. Hij bekijkt David en zegt: “Kom maar op, dan maak ik jou tot aas voor de gieren en de hyena’s.” “Jij daagt me uit met je zwaard,” antwoordt David, “maar ik daag jou uit in de naam van Shredder, de snowboardgod, die jij hebt beschimpt. Ik zal je verslaan, je hoofd afhouwen en ik zal de lijken van de Leopoldsburgers aan de aasgieren en de hyena’s ten prooi geven. Dan zal iedereen hier beseffen dat je geen zwaard of lans nodig hebt om te overwinnen.” Goliath stapt op David af en wil tot de aanval overgaan maar David is hem te snel af. Hij stapt in zijn snowboardbindingen, doet een bomb drop, en een five-o richting zijn tegenstander. Goliath antwoordt met een air-tofakie, ook een bomb drop, en hij tracht met een front 360 David te verwonden. Uiteindelijk kan David een sneeuwbal maken met daarin een steen verstopt en slingert die weg. De sneeuwbal treft Goliath zo hard tegen het voorhoofd dat de steen in de schedel dringt waardoor de Leopoldsburger voorover stort.

« ik daag jou uit in dE naaM Van shREddER, dE snowboaRdgod, diE jij hEbt bEschiMpt » Stijn fs 180 ghettostyle

Zo overwint David, de Leopoldsburger met een sneeuwbal en een steen: hij treft hem dodelijk zonder dat hij daar een zwaard voor nodig had. Hij rent naar Goliath, buigt zich over hem heen en trekt diens zwaard uit de schede. Daarmee geeft hij hem de genadestoot en slaat hem zijn hoofd af. De rest van het Leopoldsburgs leger krijgt zoveel schrik dat ze zich terugtrekken. David neemt het hoofd van Goliath op de bus mee naar huis zodat hij alle dorpelingen van Lommel kan tonen dat hij de Leopoldsburgers heeft verslagen.

belgian ian snow games with David & Go liath

David 5-0 to victory.


68

- aIr & stYle -

strictly cult snowboarding

AIR & STYLE Seppe Smits, Cab 10

Kevin Bäckström

als ik Eind noVEMbER VERnEEM dat sEppE sMits uitgEnodigd is oM MEE tE RijdEn in dE RookiE challEngE Van dE aiR & stYlE kan ik Mijn oREn bijna niEt gEloVEn. dE twEEdE bElg in dE oudstE En MEEst pREstigiEuzE big aiR contEst Van EuRopa, MaaR dE EERstE landgEnoot diE gEgaRandEERd zou RijdEn, cool! chRistophE REYndERs was twEE jaaR EERdER al EEns REsERVERidER, MaaR Mocht toEn jaMMER gEnoEg niEt aantREdEn aangEziEn niEMand zich in dE tRaining blEssEERdE. wannEER ik EnkElE dagEn latER

Van VssF-pREsEs toM coEckElbERghs onVERwacht dE VRaag kRijg oF ik ‘toEVallig’ zin hEb oM MEE tE RijdEn naaR dE tiRoolsE hooFdstad oM zijn poulain in actiE tE ziEn, twijFEl ik MaaR EEn paaR MinutEn... achtER Mijn lEuVEnsE cuRsussEn blijVEn plakkEn oF spinnEndE snowboaRdERs shootEn in EEn oMkadERing Van bRatwÜRst, glÜhwEin En EEn VlEugjE jonathan wEaVER. toch MaaR innsbRuck!

Vrijdagavond verlaten we dus de ondergelopen parking van Snowvalley Peer om een nachtje richting Oostenrijk door te rijden. Tom en Maarten (Seppes trainer) dromen al luidop van een knalprestatie maar ik ben wat voorzichtiger in mijn verwachtingen. Onderweg overwint de vermoeidheid zoeken we onderdak in een gemütlich Duits hotelletje. Drie mannen die in het holst van de nacht een kamer boeken, het zal wel wat vragen oproepen bij de ingedommelde receptionist.

training. Door het slechte weer stond ik ook maar twee dagen opnieuw op mijn plank voor de wedstrijd. Eigenlijk was ik pas de laatste week zeker dat ik zou kunnen meedoen.

zou scoren maar het was nog niet voorbij. De andere riders konden met een beetje meeval ook tricks neerzetten die evengoed of beter gequoteerd worden.

Wat vond je van de wedstrijd? De jump is een BOM! Hij heeft niet meteen de grootste table, maar je wordt gewoon de hoogte in gelanceerd. De afzet ligt 42° omhoog waardoor je echt veel airtime krijgt! Enkel de run-in is gevaarlijk, die is superstijl, heel ijzig en veel te lang, dus je moet tot halverwege het ijs roetsjen wat heel riskant is. Maar de sfeer is er echt chill! Je bent meerdere dagen samen met andere boarders en je eet en traint samen en je hangt samen rond. Riders kunnen zelf commentaar geven op de jump en trainingstijden.

Hoe belangrijk schat je deze overwinning? Deze overwinning zal zeker enkele deuren openen. De Air & Style is een grote wedstrijd, ook al is dit nog maar de Rookie Contest. Wat naambekendheid en media-aandacht betreft zal het zeker geen windeieren leggen. Daarnaast is volgend jaar met de pro’s meedoen zeker een grote stap. Uiteindelijk heb ik mijn limiet weer een stapje hoger kunnen drijven en deed ik een nieuwe trick. En uiteraard hou ik er een heleboel nieuwe vrienden en goede herinneringen aan over!

De 16e editie van Air & Style markeert de terugkeer van het big air format op de oorspronkelijke locatie, waar in 1993 Reto Lamm de eerste overwinning op zijn naam schreef. Na omzwervingen in Seefeld en München keert het metalen gevaarte dus terug naar het Bergiselstadion waar jaarlijks ook het Vierschansentoernooi passeert. De Air & Style geldt al jaren als een van de meest progressieve wedstrijden van het Ticket To Ridecircuit en de aanwezige riders zijn steevast de bigshots die voor niets anders dan de TTRwereldtitel gaan. Zoals jullie ongetwijfeld weten is de hoofdrol in deze editie

onverwacht weggelegd voor ‘onze’ Seppe. Met de eerste backside 1260 van Belgische makelij legt hij de lat vanaf de eerste run torenhoog voor zijn tegenstanders. Door de lens van mijn camera kan ik de rotaties niet tellen maar het publiek en de speaker bevestigen evenwel mijn vermoeden. Héél stylish en héél clean! De favorieten bezwijken één voor één aan de druk. Gjermund Bråten kan zijn doublecorks niet neerzetten, en Halldor Helgason evenmin. Niki Korpela doet er met zijn front 1440 nog een schepje bovenop, maar kan niet zo clean wegrijden als onze landgenoot. Zo verovert Seppe een ticket voor de pro-contest van volgend jaar, waar hij zich zal mogen meten aan kleppers als Peetu Piiroinen, Travis Rice en Andreas Wiig. In de nasleep van zijn overwinning strik ik de kersverse Rookie Champion voor een paar reacties. Hoe leefde je naar de contest toe? De weken voor de A&S zat ik in België met een knieblessure. Ik liep twee weken met een kniebrace rond en deed daarna twee weken volop aan kracht-

Wat ging er na de eerste sprong door je heen? Ik was stoked! Tijdens de training had ik de BS 12 al een keer geprobeerd, maar nog niet kunnen landen. Met de wedstrijd heb ik alles op die BS 12 gezet en heb hem verbazend genoeg in de eerste run al kunnen landen. Ik dacht wel dat die goed

Voor de VSSF’ers kan de dag, of liever de nacht, niet meer stuk. We rijden in één ruk terug naar België waar Sinterklaas de volgende ochtend langs zal komen. In Oostenrijk passeert die voor de Belgen blijkbaar al op 5 december.


strictly cult snowboarding

- AIR & STYLE -

69

& Seppe Smites, Cab 10


- YoUNggUNs toUr -

72

strictly cult snowboarding

text & photos: Christophe Po(r)ns

younggunS tour

ondER hEt Motto “jong gElEERd is oud gEdaan” oRganisEERdE QuiksilVER in saMEnwERking MEt dE VlaaMsE ski En snowboaRd FEdERatiE (VssF) bEgin dEzE wintER dE QuiksilVER Youngguns touR. hEt dRiEdEligE EVEnEMEnt Vond plaats in snowVallEY, pEER, icE Mountain, koMEn En snowwoRld, landgRaaF En had als doEl jongE snowboaRdtalEntjEs op tE spoREn diE latER MisschiEn in dE VoEtspoREn kunnEn tREdEn Van dE huidigE gEnERatiE bE-

loFtEVollE RidERs zoals sEppE, anthonY, kEVin, sEbbE, chRistophE En dE REst. hEt concEpt waaidE oVER uit dE suRFscEnE En wil jongE RippERs zo VRoEg MogElijk opspoREn oM hEn Van jongs aF aan zo goEd MogElijk tE kunnEn ondERstEunEn. dE EnigE VooRwaaRdE was dat dE ukjEs tussEn dE acht En zEstiEn jaaR oud waREn, al EEn bEEtjE kondEn boaRdEn En nog niEt gEsponsoRd wERdEn.

20 December, 10 uur ’s morgens: berichtje dat de stop in Komen helaas niet zal doorgaan. Eigenlijk wel ironisch dat de tweede stop van een snowboardwedstrijd door de plotse en overweldigende sneeuwval uitgesteld wordt. Op de twee andere meetings kunnen de Youngguns zich wel volop uitleven. Tijdens de eerste editie in Peer bestaat de jury uit een deskundig team van de VSSF dat er ondertussen in getraind is om het kaf van het koren te scheiden. In Landgraaf trommelde Quiksilver enkele van zijn Belgische teamriders op om de uitschieters tussen de ‘koelkastkids’ te spotten. Bruno Callens en Kezin Vuylsteke komen en zien dat het goed is. Dat de toekomst er rooskleurig uitziet blijkt duidelijk uit de trucs die deze groms over de ijzige monsters van de indoorparken uitvoeren. Ook de railskills ontbreken bij de meesten niet. Het hele gebeuren wordt netjes in beeld gebracht door een cameraman en mezelf, wat voor extra motivatie zorgt. Zowel in Peer als in Landgraaf suizen de jonkies over en langs mijn hoofd met spins en getweakte grabs. Na enkele keren aan de onthoofdingsdood ontsnapt te zijn, besluit ik toch op een veiligere afstand te te shooten. Het levert een aantal spectaculaire beelden op.

Om de groms niet te hard onder druk te zetten, wordt er bewust gekozen om geen wedstrijd te organiseren in de strikte zin van het woord. De sessies worden in jamvorm gereden en laten dus aan iedereen toe om zoveel mogelijk runs en variaties te showen. Er is natuurlijk wel een beloning voor diegenen die er het hoogst bovenuit steken. De standoutridertjes strijden voor een dag Coaching door de teamriders en worden verwend met extra goodies van de sponsor. Eén ding staat vast, in Vlaanderen en Nederland ontbreekt het snowboardtalent niet. Grommets als onder andere Stefke Vandeweyer, Kyle Britton en Flor toonden in Peer dat ze nu al een boardgevoel en een trucendoos hebben waar de meesten van ons een puntje aan kunnen zuigen. In de Nederlandse manche worden Thijs Ottens, Taylor Berkmans en wederom Stefke Vandeweyer tot winnaar bekroond. Big up voor al de ridertjes die nu al zo sterk presteren en gezien hun leeftijd nog een ongelooflijke progressiemarge hebben. Onze glazen bol voorspelt in ieder geval niets dan goed!


strictly cult snowboarding

- YoUNggUNs toUr -

73


-Pro talK -

74

strictly cult snowboarding

text: Koen Hooftman photo: Vernon Deck

« hEt was tijd VooR VERandERing. ik had nood aan iEts andERs zodat ik dE snowboaRdwEREld bEtER kon lEREn kEnnEn »

pro talk gigi RÜF

Hey Gigi, waar verblijf je momenteel? Ik ben momenteel op mijn allereerste filmtrip van het seizoen. In Canada ligt er meer sneeuw dan in de Alpen en daarom bevind ik me nu op Kootney Mountain. Ik reed naar hier met Wille en we gaan snowen met DCP. Is Gigi een soort nickname? Van zo lang ik me kan herinneren noemen ze me Gigi. Waarschijnlijk gaf mijn zus mij die naam ooit omdat ze mijn echte naam niet correct kon uitspreken. Je part in Neverland is sick, net als de soundtrack (Moon over Marin van The Dead Kennedys). Koos je deze song om een bepaalde reden? Mijn part is redelijk ok. Dat nummer is ideaal voor een videopart. Ik ben blij dat ik het kreeg want ik heb het zelf niet mogen kiezen, dat deed Justin (Hostynek, producer). Toen hij me de opties voorschotelde, vertelde ik hem dat dit nummer ooit al eens werd gebruikt in een bekende snow movie (red. The Meltdown Project 1995). Ik stond er eerst een beetje sceptisch tegenover omdat het toch wel een klassieker is, maar het is Justins film en uiteindelijk vind ik het ook wel vet. Hoe zit het juist met die Volcom boards? Zullen ze ooit beschikbaar zijn? Geen idee… Misschien dat ze eerst in de Volcom stores zullen liggen.

Gigi with a hand plant on the lens.

Hoe verliep de breuk met Burton? Het was tijd voor verandering. Ik had nood aan iets anders zodat ik de snowboardwereld beter kon leren kennen. Hoe bereid je je voor op een steile afdaling en wat doe je als lawines je rakelings passeren terwijl je stylishe spins maakt? Als dat gebeurt, dan zit je er meestal middenin. Ik heb er al vrij veel ervaring mee en weet dat je bij elke bocht wat sneeuw losmaakt, dat heet sluff. Dus als je van plan bent om off-piste een lijn te zetten, doe het dan met een vlotte snelheid en laat de sluff achter je. Volgde je de Rookie Challenge op de Air & Style? Wat vond je van Seppe Smits? Yeah, ik zag hem van bovenaf die bs 12 sticken! Dat is een ongelooflijk harde trick om die daar te landen. Je bent een echte Style Sergeant. Hou je er op een bepaalde manier rekening mee? Of verloopt dat natuurlijk? Nee, je kunt het in een pakketje kopen, haha. Wel, euhm, ik vind me niet bepaald kieskeurig, maar soms overthink ik bepaalde tricks. Wat kleding betreft draag ik graag baggy en functionele dingen. Ik verzamel ook beanies, het is belangrijk om die te hebben. Dat is een van de redenen waarom ik voor Volcom rijd, haha.

Je draagt je goggles laag op je neus. Zijn ze te groot of zit dat beter? Je let wel heel gedetailleerd op mijn steeze. Nah, het is gewoon hoe ik ze draag. De enige reden is dat ik er niet wil uitzien als een domme skiër. Je werd net vader van een meisje. Hoe beïnvloedt zij je leven? Het is een jongen, zijn naam is Jona. Ik volg alles wat hij doet, er zijn al zelfs een aantal dingen die ik vergat want hij is een snelle leerling. Hij is The Champ van mijn leven. Je behoort tot de Absinthe crew, hing je veel rond met onze Belgische freeridetrots Axel Pauporté? Jep! Ik ontmoette hem in Alaska met Yannick. Hij maakte ook de film Lines. Dat is een must see voor iedereen die geïnteresseerd is in snowboarddocumentaires. We zaten heel lang geleden in hetzelfde team, samen met Youbi. Als afsluiter: Wat is je favoriete dessert? Crème brûlée Thanks to / sponsors: My family and all the snowboard heads. Volcom, Dragon, Nike Sb, Union Bindings, Nixon Visit gigiruef.com


- GIRL INTERRUPTED -

76

strictly cult snowboarding

text: Koen Hooftman photo: rud-gr

GIRL INTERRUPTED Martine Veldhoen

Het veldhoen (of patrijs) is een akkervogel uit de familie van de fazanten. De Romeinse schrijver Ovidius vertelt in Daedalus en Icarus over Perdix, een jongen die van de Akropolis geduwd werd. Daedalus was een uitvinder en leerde het vak aan zijn neefje Perdix. De jongen dreigde een betere uitvinder te worden dan Daedalus. Dat kon de man niet verkroppen en duwde Perdix van de Akropolis. Maar de jongen werd gered door de godin Athena, de beschermgodin van de kunstenaars. Zij veranderde Perdix, nog voor hij te pletter stortte, in een patrijs (of veldhoen). Ovidius zegt dan ook dat veldhoenen nooit hoog vliegen, omdat Perdix een trauma overhield aan zijn val. Ken je dit verhaal? Kan jij je hier in terugvinden? Whahaha, waar haal je dit nu weer vandaan? Daar heb ik nog nooit van gehoord. Trauma door mijn val? Misschien toen ik mijn kruisband scheurde, maar hoog vliegen wil ik nog steeds! Het is al even geleden, maar we willen het toch weten.. Vierde je lekker Nieuwjaar? Tijdens kerst zaten we in Mayrhofen, maar tijdens Nieuwjaar was ik in Nederland. Eerst een feestje bij vrienden die op een plein midden in Amsterdam wonen en waar de brandweer standaard paraat staat door de belachelijke hoeveelheid vuurwerk die daar wordt afgeschoten. Daarna belandden we nog op een huisfeestje in een groot, statig pand waar iedereen uitgedost was in USSR-legeroutfits. Het was weer een knaller. Wat zijn je voornemens voor 2010? Less work, more play. Waarmee verdien je tegenwoordig je brood? Ik werk voor verschillende magazines, zo ben ik onder andere hoofdredacteur van PEACH magazine en schrijf ik voor verschillende wintersporttijdschriften. Daarnaast ben ik eindredacteur bij Men’s Health. Ik weet dus als geen ander hoe je

perfect abs creëert, zo te zien kunnen jullie nog wel wat tips gebruiken.

Wie doet thuis de was en de plas? Daar ga ik binnenkort iemand voor inhuren.

Haha, laat straks maar even zien hoe dat moet. Kan je, door al die jobs, nog veel gaan boarden? Zoveel mogelijk. Fulltime op seizoen gaan zit er helaas niet meer bij. Zeven trips zijn ook wel genoeg, maar ik kan mijn job heel gemakkelijk combineren met reizen. Wanneer is het volgende SCS-tripje?

Wie draagt de broek? In het skateboarden ben ik de ‘+ 1’ van mijn lief, in het snowen is hij die van mij, haha.

Euhm, voorstellen voor trips zijn altijd welkom. Denk je er ooit aan om op snowboardpensioen te gaan? Tuurlijk niet, ik ben er nog lang niet klaar mee. Poederdagen en slushy parksessies met vriendjes en vriendinnetjes zijn voor mij onmisbaar. Al spreekt surfen mij tegenwoordig ook wel aan, beetje op het strand liggen en in dat water plonzen.

Snowboarden of seks? Het één gevolgd door het ander als het kan.

Ooit last gehad van mannelijke groupies? Alle mannen waar ik mee snow hebben altijd massa’s lekkere groupies, maar ik moest het doen met een vrouwelijke stalker. Brrr! Het is niet eerlijk verdeeld.

Thanks? Bas, Anne-Fleur, Jos, Jelleke Pens, Rud-gr, Doompf, la familia, Mike & Mario @ Stairss, Guido & Ward @ Nitro, PEACH-crew.

Verschijn je, op een verkleedfeestje, het liefste als Playboybunny of K3-meisje? Bunny anyday, die grieten van K3 zijn echt te lelijk.

Strings of boxershorts? Strings zijn zo 2007. Snowboardfilm of romantische komedie met Hugh Grant? Snowboardfilm, een romkom met Hugh Grant is sowieso niet grappig.


78

- MY HOBBY -

strictly cult snowboarding

« BIJ MIJN GEBOORTE kreeg IK al EEN YAMAHA PW50 »

MY HOBBY text and photo: Daan Thijs

Snowboarders zijn niet enkel gebeten door de heerlijke roes van het glijden op een maagdelijk wit tapijt. Ze vinden de kicks van de snelheid en het vliegen ook vaak terug in andere dingen die hun interesse wekken. Zo gooit Kevin Bronckaers al eens graag het gas open op een motocross parcours in de Limburg.

Hoe ben je verzeild geraakt bij het motorcrossen? Ik heb het altijd al een hele coole sport gevonden, mijn vader en mijn nonkel reden vroeger ook dus het zit wel in de familie. Sinds mijn geboorte heb ik al een Yamaha PW50 en later kreeg ik nog een crossmotor. Maar ik croste niet meer tot ik vorig jaar terug een motor kocht.   Heb je dan nog veel tijd over? Eigenlijk niet zoveel, tijdens het snowboardseizoen probeer ik ook zo min mogelijk te crossen. Het blijft een risicosport en tijdens de winter zijn de omstandigheden niet zo schitterend.    Wat voor bike heb je? Een Suzuki RM250.   

Rijd je ook wedstrijden of is het enkel een leuke hobby? Ik doe het enkel om mij eens te kunnen uitleven en zeker niet om dit heel serieus te nemen. Ik vind het gewoon een enorm fijne sport. Ik ben wel van plan om een amateurcross mee te doen maar meer ook niet. Crossen of snowboarden? Nu kies ik sowieso voor snowboarden maar vroeger zou dit een moeilijke keuze geweest zijn.    Goeie keuze, wat zijn je verdere plannen voor deze winter? Voorlopig zijn er nog enkele wedstrijden, maar zodra deze achter de rug zijn, ga ik enkele shoots proberen te maken. Onder andere met Nike 6.0, Bataleon, Fishbone en Private. Ik hoop ook dat 686 iets organiseert dit jaar. 


oFFicial sElEction

2009

BOARDRIDE gnaRR FEstiVal

cirQue BelgiQue A SNOW SKATE SURF SHOW ON BELGIAN TV

r toBe k o 1 S Sind ereen

ed aBel BiJ id ek op

digitaal op eXQi Sport analoog op eXQi intro vimeo.com/cirQueBelgiQue NIEUWE EPISODE ELKE EERSTE DINSDAG VAN DE MAAND

casting EXQIdiSPORT presents a FOURCASTMEDI A producti o n “CI R QUE BELGI Q UE” by SCSMAG, WOOD & SWELL rectors ______ALEXANDER DEBRUYCKER, JORIS WILLEMS, SENNE STAPPERS, STIJN LAMMERTYN & DAVID DOOM of photography starring CHRISTOPHE REYNDERS, SEPPE SMITS, ANTHONY SMITS, PHILIPPE DECLERCQ, KEVIN BRONCKAERS, SEBBE DEBUCK, ROBKE CORNELISSEN, LARS MUSSCHOOT, SZYMON STACHON, YANNIdiCrected K DE JAGER, PHIL ZWIJSEN, NIELS MUSSCHOOT, AXEL CRUYSBERGHS, FABIAN VERHAEGHE and more by DRIES DELPUTTE * exqi sport is een digitale tv zender inbegrepen bij het standaard pakket van telenet digitaal, belgacomtv, indi en numericable Photo: Joris Willems


H J #  S UEPP

X P I 4 "JS

0VFFOUSBODF

 T L D J S OU X P  S ZPV F D J U F D C  O  P  1SB J  PU  I N D S X B P . VUXXXTO P

'SF

 L D F I $


strictly cult snowboarding

- boards gallore -

83


SCSMAG 6.2  
SCSMAG 6.2  

The second and last issue of the 2009-2010 season... Enjoy the last days in the snow and see you next winter.

Advertisement