Page 1

MEMÒRIA 2011

Organitza


OHB_2011

...OBRIM ELS ULLS, MENTS I PORTES CAP AL BON DISSENY A LA CIUTAT: des d’un fanal a una escola o a un parc metropolità.

Aquest projecte de divulgació de l’arquitectura i l’urbanisme de la ciutat de Barcelona va obrir al públic, durant el cap de setmana del 22 i 23 d’Octubre, 160 edificis, de diferents tipologies, formes i mida.

OBJECTIU Apropar l’arquitectura i la ciutat als barcelonins i barcelonines donant-los l’oportunitat de remirar la seva ciutat.

dormitoris reials

edifici MediaTic

fàbrica la bohèmia.damm

guifré 11

És un concepte simple però alhora potent. Compartir l’excel·lència de la bona arquitectura i l’urbanisme, fent accessibles al públic els edificis, amb itineraris i activitats completament gratuïts, és el repte assolit al 2011.

©wijkmarkphoto

DE 9 A 99 ANYS 48H OPEN HOUSE BARCELONA, és un projecte obert a tothom, que es va realitzar el cap de setmana del 22 i 23 d’Octubre. És l’inici d’una iniciativa global de la ciutat que implica la participació dels diferents agents socials, tècnics i artístics per portar “al carrer” la bona arquitectura. Els habitants de la ciutat van tenir la possibilitat de veure-la amb uns altres ulls, parlant amb els arquitectes que han dissenyat una obra, o amb els usuaris, o amb els encarregats de la planificació d’una zona de la ciutat van poder comprendre millor els espais visitats.


OHB_2011

PARTICIPACIÓ 35.000 persones van gaudir de la segona edició del 48HOPENHOUSEBARCELONA, la qual cosa demostra un nivell d’interès per l’arquitectura i l’entorn construït mai vist abans a Barcelona, que supera en un 40% la xifra de la primera edició. Ha estat una iniciativa molt valorada per diferents sectors: 600 persones voluntàries, 25 entitats col•laboradores i propietaris de 160 edificis, tant públics com privats, que han obert les portes al projecte, ho confirmen.

©wijkmarkphoto

facultat de dret

La implicació de més de 100 arquitectes ha estat fonamental per aconseguir un intercanvi d’opinió entre visitants, usuaris i autors.

BARCELONA

22- 23 OCTUBRE 2011


OHB_2011

160 edificis oberts, 10 districtes

10

09

16 09

15

08 14

25 33

15

...i pròximament

20- 21 OCTUBRE 2012


OHB_2011

ORGANITZACIÓ

voluntariat 160 propietaris d’edificis van obrir les portes el cap de setmana 600 informadors van atendre al públic 100 arquitectes van compartir el seu coneixement

xarxa internacional aquest projecte que va començar fa 19 anys a Londres, va inaugurar l’openhouseworldwide

amb Barcelona, Dublin, Galway Tel Aviv, NYC, Slovenia i Chicago

arquitectura reversible treballa des d’un nucli connectat amb equips pluridisciplinaris dins les àrees de disseny, premsa, educació i edició

patrocini ajuts econòmics que fan possible el més gran festival d’arquitectura completament de franc per a la gent de Barcelona


OHB_2011

OHB, CULTURA ACTIVA

ateneu barcelonès

el molino

habitatge St Pere més Alt

Els arquitectes han compartit la seva obra i experiència amb els visitants a la majoria dels llocs oberts, la qual cosa ha fet possible l’intercanvi d’opinió “cara a cara”

©wijkmarkphoto

“...va funcionar tot molt bé, i tot el voluntariat que vàreu dur va estar fantàstic.” Antoni Tarrida, director de producció del Mercat de les Flors “...vaig disfrutar molt, la gent és porosa, àvida de conèixer i per tant interessant!” Teresa Batlle, arquitecta d’edifici participant a l’edició 2011 “M’encanta la iniciativa de l’Openhouse i és genial participar-hi tant com a voluntari i com a usuari!!!!! Espero poder-hi continuar assistint molts anys... Laura Company Mercado, voluntària a l’edició 2011 “... bon nombre de barcelonins/es vivim a una ciutat que desconeixem en gran mida i aquesta és una bona oportunitat per gaudir de molts indrets que seria impossible conèixer d’una altra manera” Marta Barceló, visitant a l’edició 2011


OHB_2011

COMUNICACIÓ I DISTRIBUCIÓ DEL MATERIAL

LCCJ#D<EKJ @GFIK<JF9<IK<J ))$)*F:KL9I<)'((

©wijkmarkphoto antiga fàbrica La Bohemia

30.000 programes OHB (quadricromia_mida A5_40 planes_grapades) amb la informació de tot l’esdeveniment, amb les fitxes dels 160 edificis oberts al públic, es van poder trobar a les biblioteques, a les oficines d’atenció al ciutadà i a la xarxa de centres cívics. També a les botigues i locals culturals habituals i als edificis participants. 40.000 postals OHB (10x15cm quadricromia) a mode de publicitat avançada per arribar a la gent jove. Campanya d’un mes de Banderoles de carrer. TMB Recomana. Xarxa de distribució per arribar a la màxima audiència: museus, entitats culturals, bars, xarxa de biblioteques, 160 edificis, 70 despatxos d’arquitectura, col•legis professionals, centres d’informació ciutadana. Senyalització dels 160 edificis. Internet com a eina de difusió xarxes socials i web 2.0. Campanya de premsa. Armilles Voluntariat.


OHB_2011

WWW.48HOPENHOUSEBARCELONA.ORG www.48hopenhousebarcelona.org és l’aplicació web nucli central del projecte que permet usar altres aplicacions i eines del web 2.0 que han contribuït, en gran mesura, a la socialització exponencial del projecte i a crear una xarxa transversal de difusió a Internet i d’ús gratuït. Hem aprofitat aquestes xarxes socials a Internet, creant grups a Facebook i a twitter per arribar a perfils diversos. Aquest any també l’aplicació Foursquare ha estat una de les novetats en aquest sentit.

WEB MULTIMÈDIA+APLICACIONS FACEBOOK Les estadístiques que es van generar durant el cap de setmana ens permeten fer una valoració molt positiva del gran nombre d’usuaris que va tenir el web a l’Octubre, essent també força visitat abans i després. Destaquem algunes dades:

*190.070 Visitants únics (32.933 el 22/10/2011) *771.908 Pàgines vistes La geolocalització dels 160 edificis amb el mapa Google del festival va tenir 16.528 visites, i a través de la plataforma Foursquare, els usuaris van poder interactuar des del seu mòbil. Actualment 2.150 són els nostres seguidors a les xarxes socials més populars, facebook i twitter. Destaquem els moviments d’entre els dies 20 al 23 d’octubre:

*usuaris actius per dia: *usuaris actius per setmana: *usuaris actius per mes: *nous “m’agrada” per dia: *visites d’usuaris connectats a facebook per dia: *impressions sobre els titulars per dia:

1.133 2.653 4.836 164 669 37.833


OHB_2011

REPERCUSSIÓ EN PREMSA La nostra estratègia de mitjans per aquesta edició va incloure un ampli ventall de formats com ara Internet (des del nostre web 2.0 i xarxes socials per tal d’arribar a un públic més jove), premsa escrita, televisió i ràdio, tant a nivell local, nacional e internacional. En la segona edició s’ha consolidat la presència als mitjans, a la vegada que ha augmentat qualitativament la tipologia d’impactes. A banda d’haver-se publicat a títol informatiu a les agendes dels diaris i publicacions de tiratge nacional més llegits, han despertat l’interés de les seves seccions de cultura, urbanisme i/o societat. Tal és el cas de El País o l’ARA. La cobertura a mitjans de prestigi global com el diari norteamericà de vessant econòmic Wall Street Journal o a una de les revistes de referència en l’àmbit de l’arquitectura i el lifestyle, la publicació d’origen britànic Wallpaper, confirmen també la consolidació de la xarxa internacional d’aquesta iniciativa. Les diverses intervencions en programes de format magazine i/o temàtic, han permès aprofundir en la divulgació de l’esdeveniment, amb la finalitat de fer-ho arribar als residents fins “a la porta de casa seva”

Els mitjans audiovisuals han entès l’esdeveniment com un tema d’interès general i l’han incorporat en els seus productes de tipologia informativa. Com a pas significatiu, l’inclussió de la notícia al telediario de TVE d’ambit nacional. *Mitjans on-line d’àmbit nacional, local i internacional (diaris digitals, portals, xarxes socials, blocs, newsletters, agendes, webs de revistes, …) *Premsa escrita (especialitzada, premsa diària–El Pais, La Vanguardia, Periódico, Ara…– agendes...) *TV (BTV, TV3, RTVE 1, Antena 3…) *Ràdio (RNE, Com Ràdio, Catalunya Ràdio…)


OHB_2011

APORTACIONS QUE FAN POSSIBLE EL MÉS GRAN FESTIVAL D’ARQUITECTURA COMPLETAMENT DE FRANC PER A LA GENT DE BARCELONA Amb el suport

Amb el patrocini

Col·laboradors

Mitjans

ORGANITZA

arquitecturareversible és una organització cultural que apropa l’arquitectura a les persones, com un bé que les envolta, estimulant, des del coneixement, punts de vista alhora crítics i creatius. Generem recursos per explicar l’espai/entorn a les persones. Treballem des d’un nucli connectat amb equips pluridisciplinars, adaptats als diferents targets. Desenvolupem una xarxa participativa entre tots els implicats en un projecte. Per saber-ne més www.arquitecturareversible.org Troba’ns a facebook twitter

Memòria 2011  

El Festival d'arquitectura 48h Open House Barcelona és la principal cita de la ciutat de Barcelona amb l'arquitectura, un cap de setmana al...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you