Page 1

УЧЕНИЧЕСКИ ВЕСТНИК БРОЙ 6

АПРИЛ 2014

Пролетта дойде отново и донесе на света, Възкресение христово, слънце, птички и цветя. Бият радостно камбани в градове и във села, отекват разлюляни над гори, нивя, пиля. И зове ни тази песен да си подадем ръце, да речем "Христос воскресе!", да се чукнем със яйце, та да бъдем живи здрави, с бодри, румени лица, всеблагий Бог да славим с чисти мисли и сърца, че прострял е той десница и закриля всеки час, всяка птица и тревица, мене, тебе, всички нас. Елисавета Багряна

БУРГАС


УЧЕНИЧЕСКИ ВЕСТНИК НАРОДЕН КАЛЕНДАР

12 АПРИЛ – ЛАЗАРОВДЕН Православната

християнска

църква

посвещава този ден на възкръсването на Лазар, земен човек, роден край Йерусалим. Христос го възкресил на четвъртия ден след неговата смърт в знак на благодарност за проявеното гостоприемство

Българите наричат празника „Лазар”, „Лазарица” или „Лазарова събота”. Лазаровден е с подвижна дата и всяка година се пада в събота една седмица преди Великден. Характеризира се с няколко особено интересни и старинни момински обичаи – лазаруване, кумичене и боенек. Моминското лазаруване е разпространено в цяла България. На самия Лазаровден рано сутринта, пременени в нови и чисти момински носии, закичени с венци и свежи цветя по главите, лазарките тръгват на групи из селото. Обикалят къщите като изпълняват специални обредни песни и танци. Песенният репертоар е много богат - пее се за стопанина, за стопанката, за младата булка с бебе в ръце, за старата баба в къщата. Някои от песните се адресират и по професионален белег – пеят за овчар, за терзия, за свещеник. Докато пеят на двора, разделени на групички от по две момичета, лазарките изпълняват и своя ритуален танц, наричан най-често „боеник”. По време на танца те размахват пред себе си големи бели лазарски кърпи. Стопанката кара лазарките да подскачат високо и да потропват силно с крака, за да растат високо посевите и да се плодят домашните животни. Накрая даряват девойките с яйца, които се събират в кошнички.

13 АПРИЛ – ЦВЕТНИЦА, ВРЪБНИЦА Цветница е винаги в неделята след Лазаровден една седмица преди Великден. Тя е посветена на тържественото посрещане на Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Затова на този ден всички отиват на празничната литургия с върбови клонки и китки от здравец и други пролетни цветя. След като свещеникът освети върбата, венчетата се отнасят вкъщи и се поставят пред домашната икона. С тях жените баят против уроки и болести по децата и домашните животни.


УЧЕНИЧЕСКИ ВЕСТНИК

Често, когато през летните месеци загърми и завали градушка, те изнасят върбовите венчета и гледайки през тях облака, изричат магически заклинания, за да прогонят стихията. В други случаи слагат върбата в кърмата на добитъка, заравят я в средата на нивата или в дупките на къртиците.

20 АПРИЛ – ВЕЛИКДЕН

Датата на този голям и тържествен християнски празник се определя всяка година съобразно с лунния календар. Великден зависи от първото пълнолуние след деня на пролетното равноденствие. В евангелските текстове твърде често се споменава, че приживе Исус Христос нееднократно е предсказал своето разпъване на кръста и възкръсването си след три дни. И когато на третия ден след погребението му Мария Магдалена отива с други жени в гробницата, за да намаже тялото на Христос с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, тя открива гроба празен. Великден се празнува в продължение на три дни. Сутринта всички отиват на черква за тържествена литургия и се връщат със запалени свещи вкъщи, като се поздравяват с: "Христос возкресе". Отговорът е: "Во истина возкресе!" Младоженците отиват задължително на гости у своите кумове, родители и девери. Те носят великденски хлябове и кошница с червени яйца. Посрещат ги с богато подредени трапези. През трите празнични дни се играят хора на мегдана, а момите и ергените връзват люлки и се люлеят като често пеят специални за случая песни.


УЧЕНИЧЕСКИ ВЕСТНИК ВЕЛИКДЕН

Отец Петър, какъв празник е Великден, какво трябвада знаят учениците за него? За православния християнин, Великден е най – големият празник, както се казва в църковните песнопения „Празник на празниците”, защото кръстната смърт на Иисус Христос даде на хората надежда, даде Новия завет, към който ние да се придържаме, да изпълняваме този Божий нравствен закон, да бъдат хората братя един с друг и заедно да достигнат до спасението след като Той изкупи първородния им грях. Защо се разминават празниците на католици и православни? Църквата, както знаем от Апостолско време, първоначално е била една. Но, ние хората с различни виждания, разделяме Бога. И затова се разделят и Православие и Католицизъм в 1054г. След това излизат и други, както ги наричаме Християнски секти. Така Православната църква определя датата за празнуване на Великден според Юлианския календар, а Католическата църква – според Грегорианския. Протестантите пък честват Великден според местната

традиция

на

Запад

с

католиците,

на

Изток

с

православните.

Какво повеляват стародавните български традиции? Великден, както казах е голям празник. Празнува се три дена – неделя, понеделник и вторник. Наричаме ги Пасха. В църквата имаме служба през ноща, Евангелието се чете на различни езици, водят се така наречените Пасхални служби. За спазващите поста, той приключва. Червят се яйца, месят се козунаци. Хората празнуват с богати трапези.


УЧЕНИЧЕСКИ ВЕСТНИК ВЕЛИКДЕН

Какво символизират червените яйца? От древни времена много култури асоциират яйцето с вселената. Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта. След възникването на християнството яйцето започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата. В православния свят яйцата се използват като специално Великденско поздравление. Хората се чукат с яйца и се поздравяват с фразата Христос Возкресе. Какво е Вашето Великденско пожелание към нашите читатели? Пожелавам да бъдете добри ученици, да учите прилежно науките. Още да бъдете възпитани, да се държите добре един с друг... Защото така казва Христос „ По това ще позная, че сте мои ученици, ако любов имате помежду си и вършите добри дела”


УЧЕНИЧЕСКИ ВЕСТНИК КАПАЧКИ В ДЕЙСТВИЕ

... И ОУ „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ” ЧАСТ ОТ ГОЛЯМОТО СЕМЕЙСТВО НА „КАПАЧКИ В ДЕЙСТВИЕ”

Вярваме, че с нашия скромен принос, помагаме на големия Свят около нас!


УЧЕНИЧЕСКИ ВЕСТНИК 22 АПРИЛ МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЗЕМЯТА

Моя град... големия. Винаги съм го обичала! Всъщност всички казват, че го обичат. Има обаче някаква лудост в тази наша любов. Вървя по улиците, а ТЕ са навсякъде... Леки и цветни се носят из въздуха при всеки по -силен порив на вятъра, летят във всевъзможни посоки и „кацат” на първото дърво, което препречи пътя им. Тяхно Величество- найлоновите торбички! Даваме ли си сметка обаче, че за разграждането им са нужни хиляди години? Там, някъде пък се чува изтормозения рев на резачка, събаряща поредното дърво на мястото на което ще бъде построена модерна сграда. А парковете - парковете и градинките са утъпкани безмилостно от забързани хора, минаващи през тях просто, за да стигнат по-бързо до улицата... Все се питам защо го обичам този град? Разхождам се и пълня дробовете си с „аромата” на изгорял бензин... Според авторите на едно изследване, индустриалните замърсители и химическите вещества, които се отделят от автомобилите при изгарянето на бензина, провокират агресивно поведение. И само това ли ???????????? Бягам, а вятъра си играе с косите ми... Бризът, морето, пясъка - просто го обичмам този град! Но, плажа вече не е същия дори през погледа на моите 12 години. Хотел, хотел, хотел... А и онзи мъртъв делфин... Сядам на студения пясък, а сълзите ми се стичат по лицето и мокрят земята, която благодарение на нас - човеците - скоро ще стане също толкова мъртва. Потресена съм... Поглеждам небето. Замислям се за всичко което сме причинили на мястото на което живеем – на Земята. Мисля за всички опасности които ни грозят, ако не променим начина си на живот. Мисля за целия ужас, който предстои да преживеем, ако позволяваме това да продължи!!! Обичам го този град, но това достатъчно ли е? София Бонева VI a клас


УЧЕНИЧЕСКИ ВЕСТНИК ТЕ ИСКАХА И ГО ПОСТИГНАХА

Победител в Националната олимпиада "Знам и мога" за ученици от четвърти клас през учебната 2013/2014 година е нашата Петя Георгиева Тодорова, ученичка от IV

a

клас. Победителката получи олимпийския факел от миналогодишната

шампионка сред четвъртокласниците в България и го донесе в Бургас. Домакин на следващата олимпиада през 2015 година ще бъдем ние!

Изказваме ПОХВАЛА на участниците в Националната викторина по безопасност на движението – Общински кръг


УЧЕНИЧЕСКИ ВЕСТНИК ЗЛАТНА МЕТЛА

Екологията е наука за дома. Земята – това е нашият дом. От нашите действия зависи как ще го подредим. Колкото по-хармонично живеем с природата, толкова по-добре ще се чувстваме. Важно е да осъзнаем, че ние хората не стоим над природата, а сме част от нея. Грижата за нас е грижа за природата. Наша отговорност са малките ежедневни действия, които ще съхранят дома ни.

Сдружение училищно настоятелство към ОУ„Любен Каравелов” и Ученически съвет стартират кампания за набиране на

доброволци (ученици, учители и родители) за

Училищната инициатива „Златна метла”. Тя е част от Националната кампания, преминаваща под мотото „Да изчистим България за един ден” и международния ден на Земята – 22 април. В рамките на инициативата ще се проведе ЕКО ревю под наслов „Вие изхвърляте – ние творим” и „Парад на хвърчилата”

Моменти от миналогодишния ЕКО спектакъл.


УЧЕНИЧЕСКИ ВЕСТНИК УЧЕНИЧЕСКИ КАЛЕНДАР

Месец Април • 2 април – Международен ден на детската книга • Великден • 22 април - ден на Земята. Участие в ЗЛАТНА МЕТЛА Месец Май • Номиниране за „Най- добър клас на годината” • 9 май - Ден на Европа и Ден на ученическото самоуправление • Връчване на приз „Най - добър клас на годината” • Честване на 24 май • Изпращане на випуск 2012/2013 Месец Юни • 1 юни - ден на детето

СЪОБЩЕНИЕ Ученически съвет към ОУ „Любен Каравелов” очаква вашите кандидатури, придружени с мотивационни писма за свободни позиции в деня на училищното самоуправление 9 май. Пожелаваме успех на всички кандидати!


УЧЕНИЧЕСКИ ВЕСТНИК МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТСКАТА КНИГА

Честит празник на детската книга, скъпи книжни приятели! Бъдете все така любознателни, летете на крилете на въображението и търсете книгата, която ще свети като вълшебно бисерче в сърцата ви!

Ученически вестник април  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you