Page 1


ΓΙΑΤΙ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΜΑΣ; Κύριος λόγος που μαγειρεύουμε τα φαγητά είναι τα διάφορα βακτήρια που περιέχουν και με το ψήσιμο σκοτώνονται και εκτός από αυτό τους δίνουμε καλύτερη γεύση.


ΟΙ ΦΟΎΡΝΟΙ ΈΧΟΥΝ ΜΕΓΆΛΗ ΙΣΤΟΡΊΑ Αρχικά οι άνθρωποι άρχισαν να μαγειρεύουν τα τρόφιμα σε φωτιά που άναβαν. Οι πρώτοι φούρνοι βρέθηκαν στην:  Κεντρική Ευρώπη, 29.000πΧ. (μαγειρεύουν μαμούθ).  Ουκρανία, από το 20.000πΧ  κοιλάδα του Ινδού ποταμού, προϊστορικοί χρόνοι.  Αρχαία Ελλάδα (παρασκευή του ψωμιού και άλλων φαγητών).


ΟΙ ΦΟΎΡΝΟΙ ΈΧΟΥΝ ΜΕΓΆΛΗ ΙΣΤΟΡΊΑ Μετά το Μεσαίωνα, οι φούρνοι υπέστησαν πολλές αλλαγές. Γύρω στο 1700 κατασκευάστηκαν φούρνοι από χυτοσίδηρο Γύρω στο 1800, ο κόμης Rumford επινόησε μια κουζίνα φτιαγμένη από σίδηρο. Ο πρώτος ηλεκτρικός φούρνος ανακαλύφθηκε στο τέλος του 19ου αιώνα, αλλά έγινε ευρέως γνωστός μόνο όταν το ηλεκτρικό μπήκε στα περισσότερα νοικοκυριά.


ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΉ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΊΑ (Ή ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΉ ΕΝΈΡΓΕΙΑ) Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη ζωή. Στη φύση συναντάμε άπειρες πηγές εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων φυσικές και τεχνητές: το γήινο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, το ηλιακό φως, εκατοντάδες οικιακές συσκευές. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αποτελείται από κύματα ηλεκτρικής και μαγνητικής ενέργειας .


ΑΣ ΓΝΩΡΊΣΟΥΜΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΌ ΦΆΣΜΑ Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα ονομάζεται το εύρος της περιοχής συχνοτήτων που καλύπτουν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα εκτείνεται θεωρητικά από σχεδόν μηδενικές συχνότητες έως το άπειρο. Το φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας διαχωρίζεται επίσης σε δύο βασικούς τομείς, της ιοντίζουσας και της μη ιοντίζουσας ακτινοβολίας.


ΑΣ ΓΝΩΡΊΣΟΥΜΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΌ ΦΆΣΜΑ Η ιοντίζουσα ακτινοβολία περιλαμβάνει την κοσμική ακτινοβολία, τις ακτίνες Χ και τις ακτινοβολίες α, β και γ ραδιενεργού διάσπασης. Πηγές της είναι τα ραδιενεργά υλικά και η κοσμική ακτινοβολία. Η μη ιοντίζουσα ακτινοβολία είναι χαμηλής συχνότητας ακτινοβολία και ως εκ τούτου δεν είναι αρκετά ισχυρή ώστε να προκαλέσει ιοντισμό άρα και βλάβη στα κύτταρα. Περιλαμβάνει: τα ραδιοκύματα τα μικροκύματα την υπέρυθρη ακτινοβολία τη ζώνη του ορατού φωτός την υπεριώδη ακτινοβολία


Η ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΉ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΊΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ ΜΑΣ ΖΩΉ. Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (ΗΜΠ), υπάρχουν παντού στο περιβάλλον μας και προέρχονται από φυσικές ή τεχνητές πηγές. Το γήινο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, το ηλιακό φως, οι κεραυνοί αποτελούν φυσικές πηγές ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.


Η ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΉ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΊΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ ΜΑΣ ΖΩΉ. Ο αναπτυγμένος τεχνολογικά πολιτισμός μας έχει ουσιαστικά επιβάλλει στον άνθρωπο να ζει καθημερινά μέσα σε ΗΜΠ. Η χρήση πολλών και διαφορετικών ηλεκτρικών συσκευών έχει σαν αποτέλεσμα τη διάχυση σημαντικής ποσότητας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας μέσα σε κάθε σπίτι.


ΜΙΚΡΟΚΎΜΑΤΑ Τα μικροκύματα είναι ένα μέρος μιας μεγαλύτερης κατηγορίας ακτινοβολίας, τα ραδιοκύματα και καλύπτουν το φάσμα συχνοτήτων μεταξύ 0.3 GHz έως 300 GHz Τα μικροκύματα μπήκαν στην καθημερινή μας ζωή και στα σπίτια μας με τους φούρνους μικροκυμάτων, οι οποίοι μπορούν να θερμάνουν φαγητά, καθώς η ακτινοβολία αυτή απορροφάται από τις τροφές και τις θερμαίνει.


ΑΠΕΙΛΕΊΤΑΙ Η ΥΓΕΊΑ ΜΑΣ ΑΠΌ ΤΑ ΜΙΚΡΟΚΎΜΑΤΑ;

Οι ανησυχίες του κοινού, των επιστημόνων και των γιατρών που προκύπτουν από την έκθεση στην ακτινοβολία, είναι δικαιολογημένα μεγάλες. Πολλές έρευνες μέχρι σήμερα δεν μπόρεσαν να τεκμηριώσουν επιβλαβείς επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό εξ αιτίας των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (ΗΜΠ).


ΑΠΕΙΛΕΊΤΑΙ Η ΥΓΕΊΑ ΜΑΣ ΑΠΌ ΤΑ ΜΙΚΡΟΚΎΜΑΤΑ; Υπήρξαν μελέτες που υποστήριζαν ότι υπήρχε συσχετισμός μεταξύ της ακτινοβολίας μικροκυμάτων και :  Των όγκων στον εγκέφαλο,  Των λευχαιμιών και  Του καρκίνου των όρχεων. Τα δεδομένα αυτά όμως δεν τεκμηριώθηκαν επαρκώς.


ΑΠΕΙΛΕΊΤΑΙ Η ΥΓΕΊΑ ΜΑΣ ΑΠΌ ΤΑ ΜΙΚΡΟΚΎΜΑΤΑ; Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν επιφυλάξεις . Το κοινό, οι επιστήμονες, οι γιατροί συνεχίζουν να ανησυχούν. Οι αρχικές επιπτώσεις στην υγεία από τις ακτινοβολίες RF/MW (ραδιοκύματα/μικροκύματα), είναι οι θερμικές . Εάν υπάρχει διαρροή ακτινοβολίας από το φούρνο μας δεν μπορούμε να το καταλάβουμε με τις αισθήσεις μας. Μια νοικοκυρά μπορεί να εκτίθεται καθημερινά σε ακτινοβολία και κινδυνεύει να πάθει σοβαρές βλάβες στα μάτια ή ακόμα και να τυφλωθεί.


ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΟΥ ΦΟΎΡΝΟΥ ΜΙΚΡΟΚΥΜΆΤΩΝ Ο φούρνος μικροκυμάτων ήταν μια εφεύρεση που έγινε τυχαία το 1946 από τον Percy LeBaron Spencer, στις εγκαταστάσεις της Raytheon Η Raytheon κατοχύρωσε γρήγορα την εφεύρεση αυτή και κατασκεύασε τον πρώτο εμπορικό φούρνου μικροκυμάτων. Το 1976, ο φούρνος μικροκυμάτων έγινε μια από τις πιο συνηθισμένες οικιακές συσκευές στις ΗΠΑ . Είχε πλέον δημιουργηθεί μια αναπτυσσόμενη αγορά. Σήμερα η συνήθεια να μαγειρεύει κανείς το φαγητό του με μικροκύματα έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη.


Ο ΠΡΩΤΟΣ

(1947), ΒΑΡΟΣ 347 ΚΙΛΑ


ΗΤΑΝ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ (1947)


ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΡΙΝΟ 1960


1966 ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ


ΚΑΤΟΠΙΝ ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ


ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ (ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ Η RADARANGE), 1967


ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1970 ΑΡΧΙΣΕ ΠΛΕΟΝ Η ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ


ΣΗΜΕΡΑ…


ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΊ Ο ΦΟΎΡΝΟΣ ΜΙΚΡΟΚΥΜΆΤΩΝ;

Ο φούρνος μικροκυμάτων δε ζεσταίνει από μέσα προς τα έξω. Χρησιμοποιεί μια πολύ διαφορετική διαδικασία από ότι ένας συμβατικός φούρνος πυρακτώσεως.


ΓΙΑΤΊ ΖΕΣΤΑΊΝΕΤΑΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΌ ΣΤΟ ΦΟΎΡΝΟ ΜΙΚΡΟΚΥΜΆΤΩΝ; Το φαγητό μας περιέχει ένα μεγάλο ποσοστό νερού. Τα μόρια του συντονίζονται με τις αλλαγές που γίνονται στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των μικροκυμάτων.

Περιστρέφονται 2,5 δισεκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο, και λόγω της τριβής προκαλείται αύξηση της θερμότητας που μεταφέρεται και στα υπόλοιπα μόρια του φαγητού.


ΤΑ ΜΙΚΡΟΚΎΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΊΑ ΤΡΟΦΊΜΩΝ ΚΑΙ ΌΧΙ ΜΌΝΟ. Η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί τα μικροκύματα από τη δεκαετία του ΄60: Απόψυξη: κρέας, ψάρι, βούτυρο, φρούτα, μούρα Μαγείρεμα: μπέικον, πατάτες, πίτες, ψάρια, κρέας, πουλερικά Ξήρανση: ζυμαρικά εν γένει, κρεμμύδια, ρύζι κέικ, φύκια, πατάτες τσιπς. Ψήσιμο: κόκκοι καφέ, φιστίκια Ξήρανση με κενό: χυμοί, σιτηρά Καθαρισμός στρειδιών από τα όστρακα. Αλλά και άλλες βιομηχανίες χρησιμοποιούν μικροκύματα, για να στεγνώσουν φελλό, κεραμικά, χαρτί, δέρμα, καπνό και πολλά άλλα.


ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΎΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΌ ΜΑΣ ΜΕ ΜΙΚΡΟΚΎΜΑΤΑ;


ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΎΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΌ ΜΑΣ ΜΕ ΜΙΚΡΟΚΎΜΑΤΑ; Ο Ελβετός βιολόγος, δρ. Hans Ulrich Hertel, σε έρευνα που έκανε το 1991 με δείγματα αίματος ανθρώπων που τρεφόντουσαν με τροφές μαγειρεμένες στα μικροκύματα, βρήκε χαμηλές τιμές αιμοσφαιρίνης και χοληστερόλης. Το 1993, μετά από παρέμβαση της πανίσχυρης ελβετικής ένωσης πωλητών ηλεκτρικών συσκευών για οικιακή και βιομηχανική χρήση, το δικαστήριο απαγόρεψε στον δρ. Hertel να δημοσιεύει τα αποτελέσματα των ερευνών του. Η απόφαση αυτή ανατράπηκε το 1998.


ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΎΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΌ ΜΑΣ ΜΕ ΜΙΚΡΟΚΎΜΑΤΑ; Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε το 1989, από ερευνητές του πανεπιστημίου της Μινεσότα, αναφέρεται ότι όταν ζεσταίνουμε το μπιμπερό στα μικροκύματα μπορεί να προκληθούν αλλαγές στη σύσταση του γάλακτος


ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΎΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΌ ΜΑΣ ΜΕ ΜΙΚΡΟΚΎΜΑΤΑ;

Στο φούρνο μικροκυμάτων δεν θερμαίνονται πάντα όλα τα σημεία του φαγητού ομοιόμορφα. Στα σημεία όπου δεν έχουν θερμανθεί πολύ, είναι πολύ πιθανόν να μην έχουν σκοτωθεί τα παθογόνα για τον άνθρωπο μικρόβια


ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΎΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΌ ΜΑΣ ΜΕ ΜΙΚΡΟΚΎΜΑΤΑ; Η έκθεση των τροφών στα μικροκύματα έχει σαν αποτέλεσμα την παραμόρφωση ή και καταστροφή των μορίων των τροφίμων και τη δημιουργία νέων ενώσεων που ονομάζονται «ραδιολυτικές». Σε μαγειρεμένο σε μικροκύματα κρέας, βρέθηκε καρκινογόνος ουσία, ενώ στο γάλα και σε σπόρους δημητριακών, μερικά από τα αμινοξέα τους μετατρέπονται σε καρκινογόνες ουσίες


ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΎΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΌ ΜΑΣ ΜΕ ΜΙΚΡΟΚΎΜΑΤΑ; σε ωμά, μαγειρεμένα ή καταψυγμένα λαχανικά, όταν εκτεθούν έστω και λίγο στα μικροκύματα, ανιχνεύονται καρκινογόνες ουσίες μειώνεται η θρεπτική αξία των τροφών και πιο συγκεκριμένα η βιοδιαθεσιμότητα των βιταμινών Β, C, E, βασικών μετάλλων κλπ


ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΎΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΌ ΜΑΣ ΜΕ ΜΙΚΡΟΚΎΜΑΤΑ;

Σε άτομα που κατανάλωναν φαγητό μαγειρεμένο στα μικροκύματα παρατηρήθηκαν διαταραχές του λεμφικού, διαταραχές στο πεπτικό σύστημα, καρκίνοι, διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδή και των επινεφριδίων


ΥΠΆΡΧΕΙ ΌΜΩΣ ΚΑΙ Η ΆΛΛΗ ΆΠΟΨΗ: Το μαγειρεμένο σε

μικροκύματα φαγητό συστήνεται συχνά σε ασθενείς, ως παντελώς απαλλαγμένο από μικροοργανισμούς. Το σπανάκι όταν το μαγειρεύουμε στα μικροκύματα διατηρεί σχεδόν όλο το φυλλικό οξύ. Τα λαχανικά μαγειρεμένα στον ατμό με μικροκύματα διατηρούν όλα τα θρεπτικά τους συστατικά.


ΠΡΈΠΕΙ ΤΕΛΙΚΆ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΎΜΕ Δεν θα ήταν σοφό κάποιος να

ισχυριστεί ότι σήμερα γνωρίζουμε όλα όσα αφορούν στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Γνωρίζουμε όμως αρκετά, που μας επιτρέπουν να συμπεριφερόμαστε ως άτομα και ως κοινωνία με σημαντικό βαθμό ασφάλειας στον τομέα αυτό.  Η απόφαση για την χρήση ή μη των φούρνων μικροκυμάτων επαφίεται στην ελεύθερη επιλογή του καθενός από εμάς


ΝΑ ΣΥΣΤΗΘΟΥΜΕ… Ανώνυμοι : Νίκος Καρπούζης, Γιώργος Κομίνη, Θανάσης Γκιόλιας, Αλέξανδρος Ζαφειράκης.


Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ μπανάνες με πιτζάμες

Κέλβις Γκούτσι Μαρία Κουτσούκου

Τατιάνα Σιντελασβίλι Κατερίνα Τσένο


Μπάρτεκ Ταργκόνσκι, Χρήστος Τσατσούλης Νάντια Μπάκολη, Πολυξένη Νάσιου

Μάριος Μπουγκτάι, Ολίνα Καρανικόλα, Νεφέλη Σερδενέ και Χριστίνα Αρανάκη


«Young Dreamers», Πέτρος Τσαρχόσης, Θοδωρής Τσαρχόσης, Αλέξης Τσάλη, Δημήτρης Κιτσαράς,

2012 ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΤΑ ΞΥΛΑ, ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ  

ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΤΑ ΞΥΛΑ, ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ,ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ