Page 1

IVENT.


INHOUD Liever verwend, Dan verwaarloosd

4

Curriculum Vitae 6 Communicatie plan 7 Sociaal op mijn Kanaal 8 Blogposts 10 Crossmediaal concept 11 Word of Mouth Actie 12 Seminar: Theaterfabriek 13 Seminar: Persinovatie 14 Gastcollege: Selling the Idea 15 Gastcollege: Masterclass Creativity 16 Gastcollege: How to make money on the internet?

17

Gastcollege: Free publicity 18 Gastcollege: Denken in je slaap

19

Documantaire: Inside Facebook 20 2


IVENT. Hier is ie dan! De eerste uitgave van mijn eigen magazine: Ivent. Waarom Ivent? Gekke naam, voor een tijdschrift. Maar wel een goede naam voor een bedrijf. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in evenementen. Al had je die link waarschijnlijk al wel gelegd. De I, die is van Iris. Dat staat voor een stukje van mezelf, iets persoonlijks. Iets persoonlijks, dat ik graag wil toevoegen aan mijn werk en aan mij bedrijf. Niet die commerciĂŤle en onpersoonlijke instelling. Maar juist dat de klanten graag bij je terug komen, omdat je werk zo goed is en dat je zo betrokken en klantgericht bent. Een houding waar je uiteindelijk commercieel mee kunt worden, zonder dat de klanten dit al te erg in de gaten hebben. Sinds mijn stage bij 4SUREpr&events ben ik aangestoken door het evenementen-virus. De drive van het organiseren, het overzicht en het tot in de puntjes geregeld hebben bevalt mij uitstekend. En de trotste houding die daar na afloop bij hoort ook. Soms is het hard werken, lange dagen en nachten, maar toch gewoon doorzetten en uiteindelijk gesloopt maar tevreden terug kijken. Het logo dat ik heb ontworpen voor Ivent straalt veel uit: vrouwelijkheid, eerlijkheid, netjes en strak, maar wordt ook serieus genomen. Dit zijn woorden die opkwamen bij een aantal kennissen toen ze mijn logo voor het eerst zagen. Persoonlijk vond ik deze eerste lancering van het logo toch een stap in de toekomst. Iets wat voor mij in ieder geval een feestje waard is. Dit magazine zal indirect dus wel over mij persoonlijk gaan, maar niet te opzichtig. Daar ben ik zelf het type niet voor en mijn brand dus ook niet. Toch gek dat je nu jezelf helemaal kan projecteren op iets dat van jou is, maar wat je zelf eigenlijk ook bent. Misschien is dat dan wel ook de kracht van je eigen brand en daarom is de fit ook zo goed, met jezelf en met je eigen klanten! Veel lees plezier in dit prachtige exemplaar van Ivent! En een beetje van Iris natuurlijk.

3


Liever verwend, Dan verwaarloosd Even voorstellen Estelle is 28 en woont samen met haar vriend in een mooi appartement in Amsterdam-Zuid. Volgend jaar gaan ze trouwen, er komt een groot feest met veel mensen. Ze hebben er lang voor gespaard en gaan flink uitpakken deze dag. Ze zien het als een soort afsluiting van een bepaalde levensfase, na de bruiloft zou Estelle samen met haar vriend toch wel graag een kindje willen. Estelle werkt parttime, haar vriend verdiend erg goed en ze gaat veel shoppen en lunchen met vriendinnen. Ze hebben een huishoudster die ook 3 keer per week kookt, dus Estelle heeft veel tijd voor haar zelf waar ze ook erg veel prijs op stelt.

4


Segment(en) Volgens het VALS model valt Estelle onder een ‘Experiencer’ en ‘Striver’. Experiencers zoeken afwisseling en besteden veel tijd aan recreatie en sociale activiteiten. Ook is bij Experiencers het uiterlijk erg belangrijk, hier besteed Estelle dan ook altijd veel tijd aan. Ze gaat naar de schoonheidsspecialiste, kapper, pedicure en heeft een personal trainer. Strivers zijn ‘trendy’ en houden van plezier. Geld staat voor succes en daarom komen ze altijd geld te kort om alle wensen te vervullen. Strivers zijn actieve consumenten; winkelen is zowel een sociale activiteit als een mogelijkheid om aan de omgeving te laten zien wat ze zich kunnen veroorloven. Estelle is een perfectionist in alles, haar uiterlijk en dat van haar vriend. Maar ook de huiskamer moet er perfect uit zien. Ze doet graag mee aan de laatste trends, heeft de nieuwste gadgets en de nieuwste auto’s. In haar vrije tijd is ze druk met haar uiterlijk, maar voor ontspanning gaat ze lekker kletsen met vriendinnen onder het genot van een wijntje of bijvoorbeeld naar de sauna. Haar hobby’s zijn voornamelijk winkelen en gezellige dingen doen met vrienden en familie. Ondanks haar perfectionisme is liefde toch het belangrijkste. Ook vind Estelle het heerlijk om samen iets met haar vriend te doen. Dit kan ook gewoon een avondje op de bank zijn. Maar Estelle houdt van zien en gezien worden, dus gaat ze graag de deur uit. Bijvoorbeeld naar de film of de club. Daar komt ze vaak veel bekende tegen, waar ze even een praatje mee kan maken. Het sociale aspect vind Estelle ook heel belangrijk. Estelle is erg slim heeft een opleiding afgerond op de universiteit, daarom is ze soms ook wat streberig en deelt ze graag al haar kennis met anderen. Estelle gaat graag op vakantie naar hippe plekken zoals Dubai en Ibiza. Net als alle andere jetsetters. Daar kan ze laten zien wat ze in haar mars heeft en wat ze zich kan veroorloven. Ze gaat graag naar de zon daar kan ze lekker bij bruinen. Maar ze gaat ook een keer per jaar met vrienden op wintersport, al is dat meer voor de gezelligheid, want wintersport daar houdt ze niet zo van. Als er wellicht binnenkort een kindje opkomst is denken Estelle en haar vriend erover om ergens een tweede huisje te kopen. Zo kunnen zij er makkelijker even tussen uit, zonder dat hun hele huis ingepakt moet worden en meegenomen.

5


Curriculum Vitae Een handdruk, een basis van iets nieuws, een eerste indruk, een eerste handdruk. High five, optimistisch en positief, we gaan het doen, we gaan het maken. De handdruk heeft zoveel betekenissen dat ik daarom heb gekozen om hier belangrijke kernwoorden in te verwerken die bij mij passen. En dus ook bij Ivent passen. Dat ik van mode en fashion hou, maar ook dat ik in deze branche werk. Dat ik Vrijetijdsmanagement doe en dat ik bij 4SUREpr&events heb stage gelopen. Alle belangrijke dingen in een handdruk verwerkt. Het is net zoiets als het nieuwe solliciteren via Twitter, in een sollicitatietweet kun je net zoveel zeggen als een hele brief. Dat is met deze handdruk precies hetzelfde.

6


Communicatie plan Ivent is een bedrijf van Iris van Rossenberg. Een klein bedrijf met een persoonlijk karakter gericht op evenementen. De doelgroep van dit merk zullen dus vooral bestaan uit het netwerk van Iris, maar ook potentiele klanten en andere mensen die geïnteresseerde zijn in evenementen. De doelgroep hebben dus weinig overeenkomsten behalve dat zij Iris kennen, geïnteresseerd in haar zijn of ook te maken hebben met de evenementenbranche op wat voor manier dan ook. Ivent communiceert via haar blogs over dagelijkse en persoonlijke zaken. Dit komt door het persoonlijke karakter dat zij wil uitstralen. De blogs zal zij promoten via Social Media, vooral via Twitter. Ook gebruikt Ivent Facebook, maar deze is wel heel persoonlijk en daarom alleen maar geschikt voor kenissen en vrienden. Ivent onderhoud Twitter en Facebook beide onder haar privenaam Iris van Rossenberg. De blogs worden geschreven onder de naam Ivent en zijn geschikt voor iedereen. Ivent wil deze media graag gescheiden houden vanwege privacy redenen. De boodschap die Ivent wil uitdragen is vooral persoonlijk en informeel. Daarom wordt er ook niet over zaken geschreven, maar vooral dagelijkse dingen van het leven. Op Facebook wordt er vooral verteld waar zij mee bezig is en wat Iris leuk vind. Twitter is meer voor het volgen van bekende, interessante mensen; zoals Cor Hospes en Esther Bouw. Wie met leuke tips en tricks voor de dag komen. Via de Twitter wordt vooral veel geretweet en worden de blog posts aangekondigd. Tussendoor zal er soms een enkel persoonlijk of privé bericht komen. Deze manier van communiceren past bij de doelstelling van Ivent. Het persoonlijke karakter komt duidelijk naar voren. Hierdoor onderscheid Ivent zich en is er op dit gebied dus weinig concurrentie te vinden. Ivent wil geen naamsbekendheid, maar betrokkenheid creëren. Dit is persoonlijker en informeler. Voor de communicatie is geen budget vastgesteld, dit budget is er ook niet binnen het merk. Iris kan de communicatie op deze manier prima zelf bijhouden en zij zal dit ook leuker vinden, juist omdat het zo persoonlijk is. Geen oninteressante en onbekende verhalen. Ze wil niet dat de lezers het lezen, omdat iedereen het leest. Maar de lezers moeten lezen omdat zij het leuk vinden om te lezen. Dit is dan ook de reden dat Facebook de hoofd media is en Twitter en blog dit alleen maar ondersteunen. Dit communicatieplan is daarom ook op deze persoonlijke en informele manier geschreven, net als het merk zelf. Geen analyses, vastgestelde tijden en strategieën. Maar meer zoals Iris is en zoals Ivent is, uniek, persoonlijk en doeltreffend. Wel regels en afspraken die, zoals hier boven zijn opgesteld. Maar op een flexibele manier, het komt zoals het komt.

7


Sociaal op mijn Kanaal

8


Facebook: facebook.com/iris.vanrossenberg Twitter: Twitter.com/Irisyara Blog: ivent.weblogplaza.com

9


Blogposts

Lees mijn Blogs online! http://ivent.weblogplaza.com

10


Crossmediaal concept

De doelstelling van het concept is om een persoonlijk, creatief en informele boodschap overbrengen naar de doelgroep. Het gaat hier vooral om betrokkenheid en niet om naamsbekendheid. De mensen moeten de boodschap leuk vinden om te krijgen. Liever 20 mensen die de boodschap leuk vinden om te lezen, dan 100 waarvan de helft het niet leuk vind en er dus negativiteit gecreĂŤerd word rondom Ivent. De doelgroep zijn de kennissen en vrienden van Iris, dus van ook die van Ivent. Sommige mensen uit dit netwerk zal zij weer kennen uit de evenementenbranche vanuit haar stage, dus hier zal op een andere manier betrokkenheid zijn dan mensen vanuit de privĂŠsfeer. Hierdoor is het dus belangrijk om een boodschap te kiezen die beide partijen aanspreekt. De strategie van Ivent zal dus te maken hebben met een persoonlijk boodschap. Ivent gaat storytelling toepassen om de mensen betrokken te laten raken. Bij stukjes en beetjes steeds meer los laten waardoor de doelgroep nieuwsgierig wordt. Dit is een goede trigger om mensen betrokken te laten blijven. Er zal gecommuniceerd worden via de blog, hier zijn leuke en dagelijkse verhaaltjes te lezen over Iris zelf onder de naam Ivent. Op Twitter zullen veel zakelijke tweets te lezen zijn en retweets die Iris leuk vind. Haar Facebook pagina is het belangrijkste media waarop de meeste vrienden te vinden zijn. Deze zal dan ook duidelijk ingezet worden. Het concept: Omdat Ivent niet beschikt over verschillende media, zoals print, web, theater, liveshow etc. Zal Ivent bestaande media moeten lenen. Deze media moeten een duidelijke aantrekkingskracht hebben om de lezers over te laten schakelen naar deze andere media. Omdat Ivent een bijzonder persoonlijk karakter heeft zal zij vooral haar mening willen laten blijken over bepaalde zaken. Iris zal gedurende 5 dagen lang elke dag een bericht op Facebook plaatsen over een schokkend verhaal uit de krant. Hier zal zij dan een bericht over posten met hier in haar eigen mening verwerkt. Met als doel om mensen naar dit krantenbericht te verwijzen, zodat zij dit gaan lezen. En om hen een reactie te ontlokken. De storytelling die gebruikt wordt is dus al aangeleverd door de krant zelf. Het is dus alleen de taak aan Iris om dit zo te berichten dat er reacties opkomen. Het leuke is dat de onderwerpen uit de krant hoogstwaarschijnlijk iets is wat leeft onder de lezers. Iets waar je heel blij van wordt of iets wat frustraties opwekt. Dit past bij het persoonlijke karakter van Ivent. Op deze manier wordt Social Media gecombineerd met prints, berichten uit de krant. Om 5 dagen lang hierover te kunnen posten via Facebook en interactie en meningen te ontlokken van de lezers zijn beide media van groot belang.

11


Word of Mouth Actie Omdat Ivent persoonlijk en informeel is ingesteld. Wil zij bij de Word of Mouth actie graag ook de mensen op een persoonlijke manier bereiken met deze actie. Maar toch moet het uiteindelijk een spraakmakende actie worden. Daarom zou ik graag, omdat Ivent gericht is op evenementen, een aantal mensen uit mijn netwerk willen uitnodigen voor een exclusieve activiteit. Iets waar de mensen voor zijn uitgenodigd over gaan praten, twitteren en facebooken. En hier Ivent in zullen betrekken. Om gezamenlijk iets te ondernemen met belangrijke mensen uit je netwerk past helemaal bij het persoonlijke en informele communicatie van Ivent. Het concept: Ivent zal een lanceringsactiviteit organiseren. Op deze manier kunnen een aantal mensen al kennis maken met Ivent. Dit zullen mensen zijn uit de verschillende sectoren die Iris kent. 2 mensen van Inholland, 2 vriendinnen, 2 collega’s van der Kam, 2 collega’s 4SUREpr&events en 2 familieleden, zo ontstaat er een heel gemêleerd publiek welke de mond op mond reclame allemaal kunnen doorgeven aan een heel ander publiek. Het gezelschap zal vooraf een uitnodiging krijgen, maar de activiteit blijft onbekend. De activiteit zal simpel, maar doeltreffend zijn. Er is natuurlijk weinig budget, want Ivent is een merk dat pas net bestaat. Om wellicht ook kans te hebben dat het de pers haalt, om zo nog meer mensen te bereiken, moet het iets geks zijn. Maar het moet wel voor positieve publiciteit zorgen. Daarom koppelt Ivent de activiteit aan een goed doel. Het gezelschap gaat iets doen voor de doe-een-wens-stichting. Zij zorgen ervoor dat er 2 wensen van 2 kinderen in vervulling gaan. Ivent regelt de voorbereidingen en dat de 2 activiteiten gesponsord worden door bedrijven die er mee te maken hebben. Ivent zal dan het werk van medewerkers uit handen nemen en twee kinderen heel gelukkig maken. Het gezelschap waarmee Ivent op pad gaat mogen dan bij dit onbetaalbare moment aanwezig zijn. De kinderen zullen hun laatste, grote wens in vervulling zien gaan. Het zal voor het gezelschap heel speciaal zijn om zo’n moment te mogen delen. Hier zullen dan foto’s van komen op social media en momd op mond reclame. Omdat dit toch iets heel spectaculairs is. Ivent zal hierdoor het persoonlijk en informele karakter blijven ondersteunen. Er zal ook blijken dat Ivent voor kwaliteit en leuke dingen gaat. En niet alleen voor commerciële zaken. Waarschijnlijk kan de activiteit via de doe-een-wens-stichting geheel gefinancierd en gesponsord worden. Ivent hoeft alleen te zorgen voor vervoer van de 10 mensen, die zelf ook een auto hebben eventueel. En hapjes en drankjes tijdens deze dag. Ik heb verschillende mensen ondervraagd of zij dit leuk vinden. Hier kwam uit dat iedereen het in ieder geval een eer vond en ook heel speciaal om bij zo’n dag aanwezig te mogen zijn. Vooral vanwege de emoties, de familie en het gevoel dat je toch iemand helpt. Wel werd aangegeven dat het misschien meer iets voor vrouwen is. Daarom zal het gezelschap ook alleen uit vrouwen bestaan. En de vrouwen willen graag de handen uit de mouwen steken die dag. Want alleen maar toekijken is natuurlijk ook niet leuk. Hier kun je vooraf naar kijken en rekening houden met de wens die uitgevoerd gaat worden. Dan kan er iets uitgezocht worden, wat normaal niet mogelijk is omdat ze handjes te kort komen.

12


Seminar: Theaterfabriek CrossmediacafĂŠ , wat zich normaal in Hilversum bevind, had vandaag een extra groot congres in de theaterfabriek in Amsterdam. Het ging vooral over advertising in de toekomst. En over digitale media. Er zijn veel ontwikkelingen in mediabranche in korte tijd. 5 jaar geleden was Hyves helemaal hip, toen was Facebook en Twitter nog bijna bekend. Het gaat de adverteerders om de meeste verkopen en welk medium daar het meest aan bij draagt. En het bereiken van de juiste mensen, bereik de juiste mensen die er toe doen. Maar natuurlijk willen deze bedrijven ook weten wat mensen drijft en waardoor ze beĂŻnvloed worden. Marketing Communicatie richt zich tegenwoordig meer op social media. Het gemiddelde gezin is vaak de doelgroep voor de meeste adverteerders. Vader, moeder en 2 kinderen. De advertising komt vaak niet overeen met hoe de consumenten gebruik maken van de media. Digitale media kunnen gelukkig steeds meer kennis vergaren. De doelgroep die daardoor bepaald wordt, is heel belangrijk. De mediumtype zijn dus niet de belangrijkste rol. Data is het nieuwe goud. Manon Dagger van Pepsico kwam ook nog het een en ander vertellen over hoe hun bedrijf inspeelde op de veranderingen in de marketing communicatie. Zij proberen hun belofte, great taste, waar te maken, hun awareness betekent kwaliteit. Het product is geschikt for someone like me, hierdoor spreek je een grote doelgroep aan. Ze zijn van functionele communicatie naar emotionele communicatie gegaan. En van traditionele media naar sociale media. Ook gebruiken ze storytelling. Het belangrijkste is om te weten wat je met je merk wilt vertellen. Een conversatie opstarten en het contact onderhouden. Zo blijft de relatie langer bestaan. Ken je doelgroep en entertain je doelgroep. Zorg dat je merk een duidelijk standpunt heeft. Manon Dagger had een hele goede, duidelijke presentatie. Was leuk om naar te luisteren. Er waren nog wel een aantal presentaties, al was er ook veel bekende informatie te horen. Maar het was een leuke en leerzame middag.

13


Seminar: Persinovatie 22 mei in de Beurs van Berlage Dit jaar was het thema van het persinnovatiecongres LEF! Het werd georganiseerd door het stimuleringsfonds voor de pers. RenÊ van Zanten openende deze middag. Persoonlijk vond ik vooral de presentatie van Joshua Benton interessant. Omdat dit erg gericht was op social media. Zijn presentatie heette dan ook; Zet in op mobiel, social media en video. Hij zegt dat er meer lef getoond moet worden onder de journalisten, zij mogen best iets moediger zijn. Ook moeten de journalisten gebruik maken van de nieuwste technieken. Joshua Benton zegt dat er vooral moet gekeken worden naar trends en hier moet op in worden gespeeld. De verdienmodellen zeggen tegenwoordig niet alles meer. Je kunt je beter focussen op nieuwe dingen en die een kans geven. Dan blijven hangen in de oude verdienmodellen en zien dat de winst minder word en de oplages dus ook. Terwijl er tegenwoordig ook veel online te halen valt. De smart Phone en de tablet zijn ideaal om video’s en podcasts op te bekijken. En kunnen er voor zorgen dat kranten en tijdschriften onderweg te lezen zijn. Al schijnt er volgens onderzoek wel gesignaleerd te zijn dat lezers het heerlijk vinden om de krant helemaal uit te lezen en dan weg te doen. Dit voelt gevoelsmatig natuurlijk wel anders online. Zo blijkt toch weer dat de ons op dit moment tussen 2 kampen bevinden. De oudere doelgroep die houden van de traditionele media en een papieren krant. En de jongere doelgroep die alles online wil, handig voor bijvoorbeeld onderweg. Daaro blijft die papieren krant voorlopig nog wel even bestaan. Nieuws maken is nou eenmaal een dure onderneming. Joshua heeft een hoge verwachting van databanken. Vele zijn gratis toegankelijk, al worden deze data niet altijd even aantrekkelijk gepresenteerd. Voor de meeste journalisten is het een goedkope bron van informatie, maar wel een publiekstrekker in het nieuws. Een leerzaam congres over pers en journalistiek. Leuk om te zien hoe een andere branche met trends en verdienmodellen om gaat. Zeker een aanrader voor volgend jaar om weer heen te gaan!

14


Gastcollege: Selling the Idea Bart te Riele. Hij is art director bij een reclame bureau. En helpt bij het bedenken van ideeĂŤn. Het bedrijf heet Ogilvy. De account heeft een relatie met de klant en haalt de opdracht op. Hij vertegenwoordigt de klant bij het bureau. Stel je gaat bijvoorbeeld een nieuwe chips smaak op de markt brengen dan moet je dit wel doen bij de juiste doelgroep. De 65+ doelgroep is dood. Er moet dus een nieuwe strategie komen een nieuwe doelgroep. 65+ is niet de juiste doelgroep. Je vertaald dus een probleem naar creatie. Wat in dit geval verjongen is. Traffic zorgt voor een juiste planning en de afdeling finance gaat over het budget. Tegenwoordig is er een extra laag bijgekomen, die heet Interactive. Deze laag zit tussen creatie en studio in. Dit was vroeger apart. Online mediaplanning en inkoop zijn tegenwoordig ook twee extra afdelingen. 3% van alle concepten die worden bedacht, worden daadwerkelijk uitgevoerd. Er worden een aantal voorbeelden gegeven van goede reclames. Bijvoorbeeld van Hi; Wie belt er nou nog? Spreekt een brede doelgroep aan. Of de reclame van het kinderkoor van de opvoedingslijn. Echt een gedurfde reclame, maar met een duidelijke boodschap. Hoe haal je de klant over om een gewaagde stap te zetten. Je moet daarom je belangen van je concept verkopen en deze goed onderbouwen. Evoked set zijn de merken die je in overweging neemt. Luister als bureau niet te veel naar account. Presenteer zelf aan de beslisser. Presenteer alleen wat je echt wilt maken. KPN buzz reclame met ipad tv doos. Die werd in elkaar gezet en er werd vanzelf over getwitterd en gefacebooked. Presenteer een basis idee met mogelijkheden. Sluit ideeĂŤn uit. Zorg voor ene idee binnen een idee. Blijf doorontwikkelen. Betrek de klant bij belangrijke stappen. Vervolgens moesten we op bierviltjes schrijven wie het gaat maken later. Een beetje zelfvertrouwen moet je hebben om iets te bereiken in je leven. Dus niet de mensen die zijn opgeschreven gaan het later maken. En denk is na wat wil je over 5 jaar gaan doen? En hoe kom je daar? Dit was een heel interessant gastcollege, vooral om het verschil te horen tussen creatie en accountteam. En de tips & tricks niet te vergeten.

15


Gastcollege: Masterclass Creativity Maarten werkt bij Sunidee Hij helpt bij het inspireren van bedrijven. En hij gebruik vaak de techniek van associatie. De eerste opdracht die we kregen was het in tekenen van bolletjes. En in die bolletjes moesten we binnen 1 minuut zoveel mogelijk tekeningetjes maken. Maarten zei dat het helpt om elkaar te inspireren, samen rond de tafel en denken vanuit een uitdaging of een probleem. Vaak krijg je dan wel te maken met gebaande denkpaden, je komt zo niet in nieuwe gebieden en is dus minde productief. Je hebt ook nog de techniek van de confrontatie, vanuit een afbeelding terug naar het probleem. Je hebt op deze manier een ander vertrekpunt.

Provocatie, bij ideeën die je al hebt. Als je al een associatie en veronderstellingen hebt. Bijvoorbeeld een melkpak vernieuwen. Analogieën, een soort gelijk probleem in ene andere situatie. Bijvoorbeeld als je een verstopping in je neus hebt ga je niesen. Misschien is dat ook wel een oplossing voor vastgelopen papier in de printer. Op deze manier kun je proberen een oplossing uit een andere situatie toe te passen. Bij brainstormen zijn er een aantal regels. Stel je oordeel even uit, alles kan gebruikt worden. Al is het maar om verder op te borduren. Kwaliteit door kwaniteit en bouw op elkaars ideeën. Daarna werden we in groepjes gedeeld. En kregen we een zak met plaatjes mee, doormiddel van de plaatjes moesten we ons zelf voorstellen. En moesten we een brainstorm oefen rondje doen. Daarna moesten we het toepassen op het project. Een heel interactief gastcollege van Maarten. Veel geleerd op het gebied van brainstormen. En hoe je dit op verschillende manieren te lijf kunt gaan. 16


Gastcollege: How to make money on the internet? Hatice van Leeuwen en Christa van Veldhuizen van Zanox

Performance, hoe verdiend een bedrijf ergens geld mee. Een banner is een slechte manier om tegenwoordig geld mee te verdienen. De toekomst ligt bij Social Media. Publishers genereren online verkeer, op deze manier kunnen kijkers hun weg vinden. Je hebt hier een netwerk voor nodig bestaande uit 3 groepen, de adverteerder (merchant), de verkopen en de publisher. Er zijn verschillende verdienmodellen. Cost per mille, per 1000 vertoningen. Je kan niet controleren of de banner bekeken is. Dit wordt bijvoorbeeld op nu.nl gedaan. Cost per click. Afrekenen per klik op de banner. Dit wordt bijvoorbeeld bij google gedaan, maar ook bij prijsvergelijkers. Er hoeft dan dus alleen geklikt te worden, dus nog niets gekocht. Afrekenen per lead. Dan wordt er pas bij echte actie betaald. Dus bijvoorbeeld een informatie formulier invullen. Dit is performance marketing. Afrekenen per sale. Dan wordt er per transactie betaald. Pas als je dus op de banner klinkt en iets koopt. Vaak gaat het hier om een vast bedrag of een percentage van het aankoopbedrag dat hier wordt uitbetaald. Een risico hiervan is dat veel mensen niks kopen. Actiecode.nl Is inbull, meer exposure. Offline meer aanwezig. Bijvoorbeeld op radio, maar ook via facebook. Een leuk gastcollege, heel interessant om te lezen hoe de bedrijven geld verdienen met banners. Iets waar iedereen dagelijks mee te maken heeft. Daarom is het leuk om een keer te horen hoe dat nou eigenlijk in zijn werk gaat. 17


Gastcollege: Free publicity Janneke van Heugten Janneke houdt zich vooral bezig met het promoten van vrouwen in de media. Dit is een hele bewuste keuze geweest, er bestaan namelijk al veel PR bureaus, maar geen een speciaal voor vrouwen. Zichtbaarheid is erg belangrijk in de PR, het draait allemaal om aandacht. Als je niet opvalt dan krijg je ook geen aandacht. Als je een nieuwe onderneming start, dan geeft media aandacht je een vliegende start. Het is natuurlijk wel belangrijk dat het positieve aandacht is. Negativiteit komt een bedrijf niet ten goede. Zorg dat het nieuws dat je verspreid relevant en actueel is. Een perslijst is ook heel belangrijk, zowel online als offline. Zorg voor professioneel beeldmateriaal, dan wordt je serieuzer genomen. Maar blijf trouw aan jezelf, er zijn genoeg andere en zorg dat je je eigen mening laat horen. Wees op en eerlijk, maar ook consequent in de boodschap. En houd je doel duidelijk voor ogen. Zorg dat je persbericht opvalt, onder journalisten zijn er vaak verschillende irritaties. Hier een aantal punten waar je op kunt letten. Gebrek aan lef Te veel nuances Geen duidelijke mening Formulering/verwoording mist Spelfouten Gebruik van jargon Eigen verhaal in plaats van interessant voor publiek Verkooptaal Geen nieuwswaarde Niet denken vanuit de lezer/kijker/luisteraar Vooral voor de vrouwen een leuk college. Janneke weet het op een goede, persoonlijke de informatie over te brengen. Heeft veel verstand van PR en weet precies wat wel en niet kan in de branche.

18


Gastcollege: Denken in je slaap Door: Droomcoach Nicoline Met behulp van Esther Bouw Je brein schijnt in rust het meest actief te zijn, ook al lijkt dit onwaarschijnlijk. Door middel van verschillende plaatjes en filmpjes werd deze bevinding ondersteund. Als je bewust en rationeel nadenkt dan is alleen je prefrontale cortex bezig en op dat moment is er geen ruimte voor bijvoorbeeld geheugen. Met deze prefrontale cortex kun je redeneren en rationeel nadenken. Zelf denk je dat je daar mee denkt, maar je denkt dus ook met de rest van je brein in je slaap. Maar ook bij bijvoorbeeld dagdromen of ontspanning. Daarom ontstaan daar ook de meeste ideeĂŤn. Om dat je brein dan geheel in gebruik is. John Clees zegt dat het goed is om over belangrijke beslissingen nog een nachtje te slapen. In je slaap krijg je nieuwe ideeĂŤn en leg je andere verbanden dan dat je misschien overdag zou doen. Ook is bewezen dat je brein sneller denkt dan jij zelf. Er ging een man in een MRI scan met in zijn linkerhand een knop en in zijn rechterhand een knop. In zijn hoofd besloot hij al of hij links of rechts zou drukken. In zijn hoofd was de beslissing al gemaakt en pas 6 seconden later drukte hij op een van de knoppen. Rationeel denken is dus heel traag. Maar als je niet rationeel denkt verwerk je meer info. Vroeger dachten ze dat als je niks deed dat je dan ook niks dacht. Dit is dus niet waar, maar vroeger hadden ze ook geen MRI scans. Ze zeiden ook dat als je goed op let in de klas dat je dan betere cijfers haalt, maar je kunt dus beter af en toe even wegdromen. Dan kun je alles nog even op je in laten werken en verbanden leggen. Een idee heeft uitwerking nodig, dus niet alleen maar dromen. Een droom is een begin van een idee. Slapen is een betere oefening dan oefenen om iets nieuws aan te leren.

Er zijn verschillende manieren om te achterhalen wat iemand wil of wat iemand heeft gedroomd en wat de betekenis daarvan kan zijn. Je moet hierbij vooral doorvragen en open vragen stellen. Doe vooral alsof je van niks weet zo kan diegene een duidelijkere uitleg geven. Niet iedereen heeft dezelfde associaties bij sommige dingen als een ander. Als je door vraagt is het makkelijker om dit te achterhalen.

19


Documentaire: Inside Facebook

Een documentaire over Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook. In 7 jaar tijd is hij van student een miljonair geworden. Inmiddels zijn er al 800 miljoen mensen lid van Facebook. Bij veel mensen is Facebook tegenwoordig ge誰ntegreerd in het dagelijks leven en communiceren zij via dit medium met elkaar. Facebook is op dit moment heel populair en wordt gebruik over de hele wereld. Wat zorgt voor een globaal karakter. Facebook is tegenwoordig bezig met zijn eigen advertising machine. Mensen krijgen steeds meer vrienden op Facebook. Het is verslavend, je gaat er steeds meer mee doen. Er zijn ook verschillende gevolgen van; je weet wat iedereen aan het doen is, blijft op de hoogte van mensen die je weinig spreekt en krijgt bijvoorbeeld minder e-mails. Mark Zuckerberg heeft Harvard gedaan. Hij was een goede student en kon snel leren. Daar heeft hij ook al een website voor de school bijgehouden. En was hij al bezig met sociale netwerken, die veel gebruikt werden tijdens zijn studenten tijd op Harvard. Ron Conway was zijn eerste investeerder. Hij investeerde in 2004 een half miljoen. Mark Zuckerberg durfde met zekerheid te zeggen dat dit een groeiend netwerk zou zijn en dat er al snel miljoenen gebruikers zouden zijn. In 2005, Facebook was inmiddels 1 jaar oud, waren er al 5 miljoen gebruikers. Al snel kwamen er meer investeerders, een aantal wilde graag het gele bedrijf kopen, omdat ze er veel potentie in zagen. Het kantoor van Facebook is een levendig kantoor, heel erg gericht op output. Mark Zuckerberg zit bijvoorbeeld gewoon tussen de andere werknemers. Er is bijvoorbeeld gratis eten, een spelletjesruimte, je was kan gedaan worden. En er is een automaat voor computer accessoires zodat er vaak niet gewacht hoeft te worden op de ICT. Mark Zuckberger wil niet gezien worden als een beroemdheid. Veel merken zit ook op Facebook, zij hebben dan een eigen pagina. Veel mensen liken het merk en ontvangen dan berichten van het merk. Indirect maken zij dus ook reclame voor het merk. Het wordt vaak gezien als een Word of Mouth actie op grote schaal. Er zijn veel veranderingen opgekomen door Facebook. Je kutn makkelijker communiceren, ook al is het wel minder persoonlijk. En je kutn jezelf presenteren op een manier zoals je gezien wilt worden. Facebook is in aanraking gekomen met regels die gaan over privacy. Waarvan sommige gebruikers vonden dat deze niet goed gehanteerd werden. Omdat je bijvoorbeeld iets liked maar je wil niet adverteren voor deze merken. Dat zijn eigenlijk twee hele verschillende dingen. Als je Facebook gebruikt denk dan goed na; Wat doet Facebook voor jou? Maar vraag jezelf ook is af, wat doe jij voor Facebook? 20


21


22

www.B-artmediadesign.nl

Magazine Ivent  

Magazine van Iris van Rossenberg. studentnummer: 457415

Magazine Ivent  

Magazine van Iris van Rossenberg. studentnummer: 457415

Advertisement